فهرست مطالب

مطالعات زن و خانواده - سال دهم شماره 4 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال دهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/05
  • تعداد عناوین: 5
|
  • زهره هاشمی*، آوا عظیمیان مقدم، سامره اسدی مجره صفحات 1-19

    در حال حاضر پاندمی کرونا یکی از مسایل مهم و اصلی بهداشت و درمان در ایران و تمام دنیا می باشد و قرنطینه خانگی ناشی از آن، خانواده، و روابط اعضای خانواده را تحت تاثیر قرار داده است. هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط ذهن آگاهی و خودکارآمدی مادران با تعاملات والد-فرزند کودکان دبستانی در دوره قرنطینه خانگی ناشی از کرونا ویروس بود. طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مادران دارای کودک6 تا 12 ساله شهر رشت در زمستان سال 1399بود که از میان آنها، با روش نمونه گیری دردسترس تعداد 205 نفر انتخاب گردیدند و مقیاس ذهن آگاهی فرایبورگ (FMI-SF) ، مقیاس خودکارآمدی والدگری دومکا (PSAM)، مقیاس رابطه مادر-کودک (MCRE) را تکمیل کردند. داده ها با کمک نرم افزار 24 SPSS و با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد بین ذهن آگاهی والدین با رابطه مادر و فرزند رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (P<0/01)، و همچنین در ادامه تحلیل نشان داد که بین خودکارآمدی والدین با رابطه مادر و فرزند رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (P<0/01) که در نهایت تحلیل داده های موجود نشان داد ارتباط ذهن آگاهی و خودکارآمدی والدین با رابطه مادر و فرزند مثبت و معنادار است. ذهن اگاهی و خودکارآمدی والدین نقش معناداری در تبیین رابطه مادر و فرزند دارند (01/0>P). نتایج پژوهش حاضر برای روان شناسان و مشاوران خانواده دارای تلویحات کاربردی بوده و با ارتقای سطح ذهن آگاهی و خودکارآمدی مادران میتوان کیفیت روابط والد-فرزند را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: کرونا، ذهن آگاهی، خودکارآمدی، تعامل والد-فرزند
  • فاطمه بدخش، یاسر رضاپور میرصالح*، آزاده چوب فروش زاده صفحات 20-37

    عوامل زیادی بر بروز خشونت خانگی و پذیرش آن در زنان تاثیر دارند. یکی از این عوامل، ادراک نادرست زنان از ساختار قدرت در خانواده هست. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر مداخله مبتنی بر تغییر ادراک از ساختار قدرت خانواده بر نگرش به مردسالاری و شفقت خود در زنان قربانی خشونت خانگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل تمامی زنان قربانی خشونت خانگی شهر یزد در سال 1399 بودند. براساس طرح پژوهش مطالعه تک موردی، 2 نفر از زنان قربانی خشونت با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و برنامه مداخله ای مبتنی بر تغییر ادراک زنان قربانی خشونت از ساختار خانواده به شرکت کنندگان در 8 جلسه ارایه شد. در این پژوهش از مقیاس خشونت خانگی محسنی تبریزی (1391) و شفقت خود نف (b2003) در طی مراحل خط پایه، درمان و پیگیری، برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده ها با کمک روش تحلیل نموداری، شاخص تغییر پایا ودرصد بهبودی انجام شد. شاخص تغییرپایا و روند تغییر نمرات نشان داد که با ادامه یافتن جلسات مداخله، نگرش به مردسالاری و شفقت خود در زنان به ترتیب کاهش و افزایش یافته بود و این تغییر نمرات بعد از پیگیری یک ماهه نیز حفظ شده بود (05/0>p). باتوجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت برنامه مداخله ای مبتنی بر تغییر ادراک زنان قربانی خشونت از ساختار قدرت در خانواده می تواند منجر به تغییر باورهای سنتی و غلط مردسالارانه زنان قربانی خشونت شود و شفقت خود در آن ها را تقویت کند.

    کلیدواژگان: ساختار قدرت در خانواده، نگرش مردسالارانه، شفقت خود، زنان قربانی خشونت
  • سیده فاطمه موسوی* صفحات 38-55

    استرس شغلی می تواند بر برایندهای ازدواج تاثیر بگذارد. برخی از مشاغل مانند کار در بیمارستان و برخورد با بیماران بسیار استرس زاست، علیرغم تاکید بر نقش استرس شغلی در حوزه های مختلف و رضایت زناشویی در مطالعات قبلی، اطلاعات کمی در مورد تاثیر فرآیندهای انطباقی چون خودتنظیمی در رابطه بر رضایت زناشویی پرستاران وجود دارد. مدل آسیب پذیری-استرس-انطباق نشان می دهد که یک فرآیند انطباقی موفق احتمالا می تواند به افراد در کاهش رویدادهای استرس زا و افزایش رضایت در ازدواج کمک کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش استرس شغلی پرستاران بر رضایت زناشویی و نقش واسطه ای خودتنظیمی در این رابطه بر روی 252 پرستار متاهل از 9 بیمارستان دولتی و 5 بیمارستان خصوصی شهر تهران به روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه و با استفاده از مقیاس ارزیابی رابطه (RAS)، مقیاس خود تنظیمی رابطه (RSR) و شاخص تنش مرتبط با شغل (JRTI) انجام شد. نتایج حاکی از ارتباط منفی معنادار استرس شغلی با رضایت زناشویی و رابطه مثبت خودتنظیمی رابطه با رضایت زناشویی بود. همچنین تایید شد که خودتنظیمی رابطه، نقش واسطه ای در رابطه بین استرس شغلی و رضایت زناشویی دارد. مطالعه حاضر نشان داد که چگونه فرآیند انطباق ممکن است به افزایش رضایت زناشویی در یک محیط استرس زا در میان پرستاران متاهل کمک کند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، رضایت زناشویی، خودتنظیمی رابطه، پرستاران
  • زهرا نجفلوی ترکمانی*، احمد علیپور، مهناز علی اکبری دهکردی، مجید صفاری نیا صفحات 56-80

    روابط انسانی دارای سطوح و زوایای بسیار متفاوتی است و آن ها را می توان از چشم اندازهای متفاوتی بررسی کرد. رواندرمانی تحلیلی کارکردی (FAP) یکی از درمان های موج سوم است که بر رابطه تاکید فراوانی دارد و در بهبود مشکلات ارتباطی یاری دهنده است. باتوجه به این که در سال های اخیر نرخ تعارض زوجین و طلاق در کشور رو به رشد رفته است، بنظر می رسد شناسایی عمیق و جامع عوامل بافتاری و فرهنگی مرتبط با تعاملات زوجین، تبیین معنا و مفهوم آن و مدل عوامل مرتبط با کیفیت تعامل زوجین مورد نیاز است. از همین رو هدف پژوهش حاضر، تحلیل کیفی تجربه ی زیسته زنان و مردان متاهل ایرانی از رابطه با یکدیگر در رابطه ی زناشویی، در بافت رواندرمانی تحلیلی کارکردی است.این پژوهش با استفاده از روش درون مایه ای انجام شد. نمونه ها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. و داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته چهره به چهره جمع آوری و تحلیل گردید.مصاحبه های صورت گرفته و تحلیل داده ها در7 بعد اصلی انجام گردید که این ابعاد اصلی «نگرش ها»، «ارتباط کلامی و غیرکلامی»، «افشاگری و رابطه نزدیک با همسر»، «رابطه دوجانبه»، «تعارض و ناسازگاری»، «تشخیص و بیان نیاز»و «تجربه و ابراز هیجان» است. همچنین مقوله ها و مفاهیم از محتوای مصاحبه های شرکت کنندگان به دست آمد.نتایج حاصل شده، یک رویکرد تحلیلی متمرکز بر رفتار برای ارزیابی، مفهوم سازی و درمان بحران روابط را به زوج-درمانگران ارایه می دهد. و کمک می کند تا زوج درمانگر بجای اینکه به آنچه باید برای زوج ها انجام شود تمرکز کند، به آنچه برای زوج ها کاربردی است و آنچه کاربردی نیست، تمرکز کنند و حساس باشند.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، زنان و مردان ایرانی، رابطه، روان درمانی تحلیلی کارکردی، زوج درمانی
  • سپیده اکبری*، مهرانگیز شعاع کاظمی صفحات 81-103

    جمعیت و تغییرات آن، از دیرباز تا کنون یکی از مسایل مهم و حیاتی یک کشور بوده است. طبق آخرین داده های مرکز آمار، نرخ باروری به 7/1 و به عبارتی کمتر از سطح جانشینی رسیده است که نشان می دهد با چالش کاهش جمعیت روبرو هستیم. تغییرات سبک زندگی زنان و نگرش های آنان از مهم ترین عوامل تاثیرگذار روی مسیله باروری است. در این پژوهش، به بررسی چالش های فرزندآوری در زنان دارای سه فرزند پرداخته شد. هدف از این پژوهش، یافتن عوامل ترغیبی به فرزندآوری بود. پژوهش به روش کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. برای این منظور، از 20 مادر 42-26 ساله مصاحبه عمیق صورت گرفت که دارای سه فرزند و بیشتر بودند و با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده بودند. با توجه به تحلیل یافته ها، سه مقوله اصلی موانع فرزندآوری، عوامل ترغیبی فرزندآوری و انتظارات تسهیل فرزندآوری و 10 مقوله فرعی و بیش از 100 مفهوم به دست آمد. به طور کلی اینطور می توان نتیجه گیری کرد که افراد با توجه به باورداشت های دینی خود اقدام به فرزندآوری با تعداد زیاد می کنند و در این راه، حمایت های مادی و معنوی که از خانواده دوطرف دریافت می شود می تواند عامل کمک کننده باشد. همچنین کمک های همراهانه همسر در کارهای خانه و نگه داری از فرزندان به مادر مسیله مهم و تاثیرگذاری بود.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، راهبرد، زنان، فرزندآوری، عوامل ترغیبی
|
  • Zohreh Hashemi *, Ava Azimian Moghaddam, Samereh Asadi Majareh Pages 1-19

    Currently, the corona pandemic can be one of the major health problems in Iran and around the world, and the resulting home quarantine, family, and relationships between families have been affected. Determining the subjective relationship between mothers' awareness and self-efficacy with parent-child switching during quarantine life was all corona choices. The statistical population of the study included all mothers with children aged 6 to 12 years in Rasht in the February of 2021 , from which 205 people were selected by available method and the Freiburg Mindfulness Scale (FMI-S). ) Completed the Dumka Parenting Self-Efficacy Scale (PSAM), the Mother-Child Relationship Scale (MCRE). Data were analyzed using SPSS 24.'s Pearson correlation coefficient and stepwise regression. The results showed that there is a positive and significant relationship between parents' mindfulness and mother-child relationship (P<0/01), and the results showed that there is a positive and significant relationship between parents' mindfulness and mother-child relationship (P<0/01). Finally, the analysis of available data showed that the relationship between parents' mindfulness and self-efficacy with the mother-child relationship is positive and significant. Parental awareness and self-efficacy play a significant role in explaining the mother-child relationship (P<0/01). The results of the present study have practical implications for psychologists and family counselors and by improving the level of mindfulness and self-efficacy of mothers, the quality of parent-child relationships can be improved.

    Keywords: Corona, Mindfulness, self-efficacy, mother-child interaction
  • Fatemeh Badakhsh, Yasser Rezapour Mirsaleh *, Azade Choob Foroush Zadeh Pages 20-37

    Many factors affect the incidence of domestic violence and its acceptance in women. One of these factors is women's misperception of the power structure in the family. This study aimed to investigate the effect of intervention based on changing perceptions of family power structure on attitudes toward patriarchy and self-compassion in women, victims of domestic violence. The population of the present study included all women victims of domestic violence in Yazd city in 2020. According to the baseline case study design, 2women victims of domestic violence were selected by purposeful sampling method and received 8 sessions interventional protocol based on changing the perception of women who are victims of domestic violence about the family structure. Mohseni Tabrizi Domestic Violence Scale and Self-Compassion Scale were used to collect data during baseline, treatment and follow-up phases. The data were analyzed using visual analysis, improvement percentage and reliable change index. The reliable change index and the trend of changing scores showed that with the continuation of intervention sessions, attitudes toward patriarchy and self-compassion in women had decreased and increased, respectively. changes was maintained after one month follow-up (p<0.05). According to the findings, it can be concluded that the intervention based on changing the perception of family power structure can change the traditional and patriarchal misconceptions of women victims of domestic violence and improve their self-compassion.

    Keywords: Family Power Structure, Attitudes toward Patriarchy, self-compassion, Women Victims of Domestic Violence
  • Seyyedeh Fatemeh Mousavi * Pages 38-55

    It is well acknowledged that the stress of work can influence on the marriage outcomes. Some jobs such as working in hospital and dealing with patients are very stressful. However, despite the emphasis on the role of work stress in different areas and marital satisfaction in previous researches, there is little information about the effect of adaptive processes such as self-regulation in the relationship on nurses' marital satisfaction. The Vulnerability-Stress-Adaptation Model implies that a successful adaptive process can possibly help individuals mitigate stressful events and raise satisfaction in marriage. the current study aimed to investigate whether job stress of married nurses can influence their marital satisfaction, and also to examine the mediating role of relationship self-regulation. A total of 252 married nurses from nine governmental and five private hospitals in Tehran were participated. Hospitals were selected by convenient sampling and voluntary to contribute. To collect data, Relationship Assessment Scale (RAS), Relationship Self-Regulation (RSR) and the Job-Related Tension Index (JRTI) were given to volunteer nurses who agreed to complete the questionnaires. The results indicated a significant negative association of job stress with marital satisfaction and a positive relationship of relationship self-regulation with marital satisfaction. Also, it was confirmed that relationship self-regulation has a mediating role in the relationship between job stress and marital satisfaction. The current study showed how the adaptive process may help to increase marital satisfaction in a stressful environment among married nurses.

    Keywords: Job Stress, marital satisfaction, relationship self-regulation, nurses
  • Zahra Najafoui Torkamani *, Ahmad Alipour, Mahnaz Aliakbaridehkordi, Majid Saffarinia Pages 56-80

    The present research is designed with the aim of deep and comprehensive identification of textual and cultural factors related to couples’ interaction, explanation of its meaning and concept, and the model of factors related to the quality of couples’ interaction and functional analytical psychotherapy approach (FAP). The research community was all married men and women in Tehran who had been married for at least two years. Although men's and women's relationship has been analyzed in the research, the unit of analysis is individual: married men and women. By purposive sampling technique, 30 married couples were selected in Tehran. Semi-structured interviews with related participants continued until theoretical data saturation was achieved. Each interview text was placed in ATLAS Ti software for coding system, semantic production, and analyzable codes, and then the software performed analysis. According to the aforementioned model, results were categorized based on seven themes including identifying and expressing needs, experiencing and expressing excitement, conflict and incompatibility, mutual relationship, disclosure and close relationship with spouse, verbal and nonverbal relationship, and attitudes

    Keywords: Lived Experience, Iranian men, women, relationship, functional analytic psychotherapy, couple therapy
  • Sepideh Akbari *, Mehrangiz Shoaa Kazemi Pages 81-103

    Population and its changes have long been one of the most important and vital issues of a country. According to the latest data from the Statistics Center, the fertility rate has reached 1.7, which means less than the replacement level, which shows that we are facing the challenge of population decline. Changes in women's lifestyles and attitudes are one of the most important factors affecting the issue of fertility. In this study, the challenges of fertility in women with three children were investigated. The aim of this study was to find the motivating factors for fertility. The research was qualitative and phenomenological. For this purpose, in-depth interviews were conducted with 20 mothers aged 26-42 years, who had three or more children and were selected by snowball sampling method. According to the analysis of the findings, three main categories of barriers to fertility, motivating factors for fertility and expectations to facilitate fertility and 10 sub-categories and more than 100 concepts were obtained. In general, it can be concluded that people have large numbers of children according to their religious beliefs, and in this way, the material and spiritual support received from both families can be a helpful factor. Also, the accompanying help of the wife in household chores and caring for the children to the mother was an important and effective issue.

    Keywords: fertility, motivational factors, Phenomenology, strategy, Women