فهرست مطالب

فصلنامه جامعه پژوهی فرهنگی
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسین حسینی* صفحات 1-16
    این مقاله به تحلیل نسبت تفکر خلاق و تفکر نقاد با مساله تحول علوم انسانی می پردازد و از این رو پس از اشاره به ویژگی های اندیشه سیستمی، اندیشه عمیق، قدرت طبقه بندی، اندیشه منضبط، و اندیشه خلاق، یکی از نقاط مشترک نقد و خلاقیت را در مساله نوآوری دانسته و جریان تحول علوم انسانی را به آن گره می زند. سپس با پذیرش این فرض که تفکر خلاق مانند تفکر نقاد، امری ذاتی و غیرآموزشی نیست، از نحوه تقدم و تاخر این دو پرسش می کند و به مولفه ها و شاخصه های این دو سنخ تفکر میپردازد.با توجه به مولفه های بیست وچهارگانه، مقاله مدعی است که می توان از رویکرد تقدم تفکر خلاق بر تفکر نقاد دفاع کرد چراکه اکثر شاخصه های تفکر نقاد، در ادامه و تکمیل شاخصه های تفکر خلاق قرار داشته و از سوی دیگر شاخصه های تفکر خلاق، از قابلیت تبدیل و تعمیق با ویژگی های تفکر انتقادی برخوردارند.در نهایت تفکر خلاق در قلمرو علوم انسانی، مقدمه تفکر انتقادی و آن نیز مقدمه تحول علوم انسانی قلمداد شده است و بر این برنهاد تاکید می شود که روند تدریجی و دورانی این دو بر یکدیگر تاثیر می گذارد. اهمیت نقد فراگیر در حوزه علوم انسانی به معنای توجه به فراگیری مولفه های بیست وچهارگانه تفکر انتقادی در این زمینه است.
    کلیدواژگان: تفکر خلاق، تفکر نقاد، تحول علوم انسانی، نقد علمی، روش شناسی
  • علیرضا زادبر، جلال درخشه*، مجتبی مقصودی صفحات 17-40
    انجمن ها و احزاب مشروطه خواه گیلان با بسیج عمومی و عزیمت به سمت پایتخت با هدف فتح تهران و حذف استبداد در فرآیند بازگشت مشروطیت نقش اساسی ایفا کردند. از میان احزاب متعدد دو مورد برجستگی دارند: انجمن عباسی، اجتماعیون عامیون. در اوج خفقان سردار افخم حاکم گیلان این احزاب و انجمن ها توانستند با اشتراک منافع و سازمان دهی با دهقانان در رهایی از استبداد نقش آفرینی کنند. این مقاله بر آن است تا مدل کنش گری این تشکل ها را مورد بررسی قرار دهد. چهارچوب نظری مقاله، مبتنی بر نظریه بسیج منابع چارلز تیلی است که دو متغیر منافع و سازمان در آن بعنوان ملاک رفتارشناسی مرکزیت دارند. این پژوهش در جستجوی پاسخ به این سوال است که فرآیند بسیج منابع احزاب در مشروطه گیلان براساس دو متغیر منافع و سازمان چگونه است و چرا نسبت به سایر مناطق پیشتازانه دست به اقدام فعالانه زدند. یافته های این تحقیق با روش تاریخی_تحلیلی و گردآوری کتابخانه ای حاکی از آن است این احزاب با الگوبرداری از جریانات فکری همسایه شمالی ایران، ایجاد ارتباط با شورش دهقانی گیلان، سازمان دهی و منافع مشترک توانستند مقدمات سقوط نماینده محمدعلی شاه را فراهم و به سمت تهران لشکرکشی کنند.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، بسیج منابع، مشروطه گیلان، انجمن، احزاب
  • خیام عباسی* صفحات 41-73
    موضوع این پژوهش تبیین جامعه شناختی چگونگی شکل گیری فرایند کنش انتخاباتی ایرانیان و رخداد تحریم انتخابات در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پارادایم کیفی (تضادی) و با روش توصیفی - اسنادی است. پرسش پژوهش این است که: «پدیده تحریم مشارکت و مقاومت در برابر آن در انتخابات ریاست جمهوری ایران 1400ه.ش.، در میان تحریم کنندگان این انتخابات، چگونه شکل گرفته است؟». فرض اساسی پژوهش بر بنیان تکوین هسته های سازمان نیافته مقاومت در تقابل با روند هژمونیک کردن زندگی جمعی و فردی ایرانیان و واکنش آنان برای رهایی از انقیاد استوار شده است. برای مطالعه موضوع، از مبانی نظریه ای هژمونی گرامشی، مفهوم حکمرانی و تاریخ اعتراضات گسسته و آپارتوس مقاومت اقشار پلبین در دیدگاه فوکو و آپاراتوس ایدیولوژیک دولت در دیدگاه آلتوسر استفاده شده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که رخداد کنش تحریم انتخابات پس از پایان دوره رهبری اول به این سو شکل گرفته و تا سال 1400ه.ش. به علل و شرایط گوناگونی دچار قبض و بسط شده است. هم چنین، حاشیه ای و پلبینی کردن گروه های مختلف اجتماعی توسط نظام سیاسی و توفیق اکثریت رای دهندگان در تحریم انتخابات، موجبات تکرار تحریم آن، تعمیم یافتن امتناع از مشارکت سیاسی، گسترش و عمیق شدن مقاومت و متکثر شدن قدرت در نظام اجتماعی ایران در آینده را فراهم می آورد
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، انقیاد، آپاراتوس، هژمونی، تحریم انتخابات
  • بهمن غلامی، یارمحمد قاسمی*، صدیقه پیری، علی فیض اللهی صفحات 75-99

    مطالعه حاضر برآن است تا با هدف دستیابی به شناخت سوژه سیاه پوشی: رویکردی پدیدارشناسانه به پدیده سیاه پوشی پسران شهر ایلام بپردازد. ضرورت دارد تا پژوهش در قالب پارادایم کیفی انجام پذیرد و روش قالب آن پدیدارشناسی و از روش تحلیل تماتیک در جهت تحلیل داده ها بهره گرفته شود. در جهت دستیابی بهتر به اطلاع رسان ها از نمونه یابی زنجیره ای و از مصاحبه نیمه ساختمند به عنوان ابزار گرداوری اطلاعات استفاده شده و پس از مصاحبه با 24 نفر بر اساس اصل بسندگی اشباع نظری حاصل شد. یافته ها بیانگر این مسیله است که پسران مورد مطالعه از نظر تیپ شخصیتی اقتدار طلب می باشند، از نظر اجتماعی دچار طرد اجتماعی شده اند، از نظر اعتقادی، دین ستیز و از نظر سیاسی، سلطه ستیزند و همه این موارد نشات گرفته از نظام تقسیم کار اجتماعی نابهنجار است که سبب گشته افرادی از این دست از رویه کلی حاکم بر جامعه فاصله بگیرند. نتیجه نهایی حاصل از یافته ها این است که سیاه پوشی یک معلول اجتماعی است نه علت. پس، برای مواجهه با آن باید علت را شناخت نه با معلول به مبارزه پرداخت.

    کلیدواژگان: خرده فرهنگ، سبک زندگی، هویت فردی، هویت جمعی، سیاه پوشی
  • محمدسالار کسرایی*، بهزاد اصغری صفحات 101-126
    با پیشرفت های مادی و فنی عصر صنعتی در قرن هیجدهم میلادی، انسان معاصر برای تبیین موقعیت جدید خود، مفهوم توسعه را شکل داد. این مفهوم ابتدا با دستاوردهای مادی زندگی بشر شناخته می شد و ازاین رو فرایند توسعه توجه چندانی به دستاوردهای علوم انسانی و اجتماعی نداشت. این امر باعث شد الگوهای توسعه در ابتدا وجه کمی بیابد. اما این فرایند در بستر تاریخی دچار تغییر شد، زیرا پیامدهای برنامه های رشدمحور و متکی بر آموزه های مدرنیزاسیون و اثرات مخرب اجتماعی، انسانی و زیست محیطی آن ها نقدهای بسیاری را در پی داشت، بنابراین موج تازه ای از بازگشت و توجه عمیق تر بر مولفه های انسانی (علوم انسانی) شکل گرفت. نوشتار حاضر در صدد پاسخ به این پرسش است که چه مولفه هایی از علوم انسانی در معنای عام آن در شکل گیری نظریه های متاخر توسعه نقش داشته و این مولفه ها چگونه به صورتبندی الگوهای نظری توسعه کمک کرده اند. روش مورد استفاده در این پژوهش روش نظریه مبنایی خواهد بود. به این معنا مولفه های تاثیرگذار علوم انسانی در امر توسعه از طریق کدگذاری باز از میان نظریه های و الگوهای توسعه استخراج و با کدگذاری محوری، مقوله بندی و در نهایت با کدگذاری انتخابی به ارایه مدل نظری ارتباط علوم انسانی و مفهوم توسعه منتهی خواهد شد.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، توسعه، الگوی نظری، بستر تاریخی
  • مصطفی مهرآیین*، نرجس زین العابدین، امیرهوشنگ حیدری صفحات 127-152

    هدف این پژوهش بررسی تحول گفتمان سیاستگذاری علمی-فناورانه در ایران در دولت های محمود احمدی نژاد و حسن روحانی است. گفتمان های سیاستگذاری علمی_فناورانه در این دولت ها حول چه موضوعات، مفاهیم، نشانه ها، مخاطبان، هویت و... صورت بندی شده اند؟ در این گفتمان ها به طور ویژه در حوزه انتقال فناوری چه موضوعات، مفاهیم، نشانه ها، مخاطبان، هویت و... صورت بندی شده اند؟ محقق پس از طرح یک مدل نظری ترکیبی، به بررسی دقیق تحولات گفتمانی و بیناگفتمانی در حوزه سیاستگذاری علمی_فناورانه در دوره زمانی مورد نظر پرداخته و می کوشد نشان دهد که بر خلاف تصور معمول فرآیند تحول گفتمان سیاستگذاری علمی_فناورانه یک فرآیند انباشتی و خطی نمی باشد و تحول این گفتمان ها در فرآیندی گسسته، ناپیوسته و غیر انباشتی ممکن شده است. از منظر روش شناختی، روش تحلیل گفتمان برای انجام این پژوهش بکارگرفته شده است. در انتها نیز، روایت های علم وفناوری مستخرج شده از دولت های احمدی نژاد و روحانی آورده شده است و نویسنده می کوشد تا توجه سیاست مداران و تحلیل گران را به زاویه دیگری برای سیاستگذاری و تصمیم گیری یعنی توجه به روایت ها و فرا راویت ها معطوف سازد.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان سیاستگذاری علمی، فناورانه، روایت علم وفناوری، گفتمان تجاری سازی، گفتمان اقتصاد دانش بنیان، گفتمان اقتصاد اطلاعاتی
  • سید جواد میری صفحات 153-173

    در این مقاله تلاش کرده که وضع تفکر در ایران از منظر رضا داوری مورد بررسی قرار گیرد. البته این بررسی به دو صورت مورد صورتبندی قرار گرفته است؛ در صورت نخست ما تلاش کرده ایم فهم خویش از روایت داوری اردکانی را نشان دهیم و در گام دوم تلاش کرده ایم در این فهم کند و کاو بکنیم. تفکر در نگاه داوری چیست؟ چه معنایی از تفکر را او قصد کرده است؟ برخی تلاش کرده اند نگاه داوری را صرفا نگاهی هایدگری با خوانش فردیدی قلمداد کنند ولی این نوعی بی التفاتی به منظومه فکری داوری است. تلاش ما در این نوشتار بر این بوده است که به متن رجوع کنیم و بینا متنی نیز تفسیر بنماییم. این سخن بدین معناست که در تفسیر ما داوری از متن جدا نیست و برای فهم منظومه فکری او نیارمند آنالیز دقیق متن و اشارات تو در تو در متن می باشیم. البته من بر این باور نیستم که متن جدا از جامعه است ولی بدون تدقیق در متن نمی توان احکام کلی در باب روایت او صادر کرد. تفکر در روایت داوری به معنای انس است ولی برای فهم این انس نمی توان بدون درک هستیشناختی انسان به مراد داوری نزدیک شد.

    کلیدواژگان: تفکر داوری، انس، عالم قدس، دین قدیم
  • ویدا یاقوتی، مجید توسلی*، علی اشرف نظری صفحات 175-194

    ماهیت بازتابی هویت ویژگی رایج و تعیین کننده ای است که منحصر به جهان مدرن می باشد. در قرن بیستم، فرآیند مدرنیزاسیون چنان گسترش یافت که سراسر جهان را دربرگرفت و فرهنگ مدرن از خلال ابرروندهای جهانی شدن در قلمرو هنر و اندیشه تفوق یافت. اما از دیگرسو، هویت مدرن همچنان که بسط می یابد، به شمار کثیری از پاره های پراکنده تجزیه می شود و این فروشکست منشوری به شکل گیری اشکال مختلفی از سوژگی اجتماعی و هویت فرهنگی می انجامد. پرسش کانونی مقاله این است: پدیده جهانی شدن و تکنولوژی به واسطه چه تحولاتی به تقویت سوژگی و تضعیف ساختارهای سنتی تولید معنا انجامیده است؟ مقاله پیش رو نشان می دهد که چگونه ایران از فردای انقلاب مشروطه تاکنون از رشد ایده ها و اندیشه های نو متاثر بوده است؛ ایده هایی که در پرتو جهانی شدن و گسترش تکنولوژی شبکه های اجتماعی فراگیر شده و با خلق کنشگران جدید هژمونی ساختارهای قدرت و دستگاه های ایدیولوژیک را به چالش کشیده اند. ظهور کنشگران جدید با پیدایش شیوه نوینی از کنش اجتماعی همراه بوده است و پژوهش حاضر می کوشد با بهره گیری از چارچوب تحلیل گفتمان این اشکال نوین از کنش را شناسایی و تبیین نماید.

    کلیدواژگان: ابرروندها، جهانی شدن، گفتمان، هویت، سوژه
|
  • Sayyed Hossein Hosseini * Pages 1-16
    This article analyzes the ratio of creative thinking and critical thinking; It also refers to the issue of the evolution of human sciences. After referring to the five characteristics of 1. Systemic thought, 2. Deep thought, 3. Classification, 4. Disciplined thought, and 5. Creative thought, sees "criticism" and "creativity" as one of the common points in the issue of innovation. Then, by accepting the assumption that creative thinking, like critic's thinking, is not a non-educational matter, the question is asked about the progress and delay of these two. To answer this question, it deals with the components and characteristics of these two ways of thinking. According to the twenty-four components that drive the difference between creative thinking and critical thinking, this article claims that the approach of advancing creative thinking over critical thinking can be defended because most of the important features of critical thinking are in the continuation and completion of creative thinking. On the other hand, the characteristics of creative thinking have the ability to transform and deepen with the characteristics of critical thinking.Finally, creative thinking in the realm of humanities is the introduction to critical thinking and critical thinking is also the introduction to the change and development of humanities and the gradual process of the relationship between these two influences each other. The importance of comprehensive criticism in the field of humanities means paying attention to the inclusion and comprehensiveness of the twenty-four components of critical thinking.
    Keywords: critical thinking, Creative thinking, human sciences, methodology. critique
  • Alireza Zadbar, JALAL DERKHSHE *, MOJTABA MAGHSODI Pages 17-40
    Associations and constitutionalist parties of Gilan played an essential role in the revival of constitutionalism by public mobilization and marching towards the capital, Tehran to conquer it and remove the Tyranny. Among the various parties, the Abbasi Association, and the Social Democratic Party are two outstanding ones. When Sardar Afkham, was at its peak in the, these parties were able to play a role in getting rid of the tyranny by sharing interests with the peasant and organizing the events. This article aims to evaluate the activism model of these parties. Its theoretical framework is based on Charles Tilly’s Resource Mobilization theory, which focuses on the two variables of interest and organization as behavioral criteria. The question is, "How is the process of mobilization based on the two variables of interest and organization and why did they pioneer this process among Iran?" Using the historical-analytical method and collecting data through the desk-based method, this study showed that parties were able to pave the way for the downfall representative and march towards Tehran by modeling from and being influenced by the intellectual currents of northern neighbor and connection with the peasants rebellion by sharing interests with it and organizing the events.
    Keywords: Constitutional Revolution, Resource mobilization, Gilan constitution, association, parties
  • Khayyam Abbassi * Pages 41-73
    The research question is: "How has the phenomenon of boycotting participation and resistance against it in the Iranian presidential elections of 1400 A.H. been formed among the boycotters of this election?".To study,the theoretical foundations of Gramsci's hegemony, the concept of governance and the history of discrete protests and the apparatus of resistance of the plebeian classes in Foucault's view and the ideological apparatus of the state in Althusser's view have been used. The result of the research shows that the occurrence of the election boycott action after the end of the first leadership period (charismatic leadership). It was formed in this way and until 2021AD. It has contracted and expanded due to various reasons and conditions. Also, the marginalization and plebeianization of various social groups by the political system and the success of the majority of voters in boycotting the elections, will cause the repetition of the boycott, the generalization of the refusal to participate in politics, the expansion and deepening of resistance and the multiplication of power in Iran's social system in the future.
    Keywords: political participation, subjugation, Apparatus, hegemony, Election boycott
  • Bahman Gholami, Yarmohamad Ghasemi *, Sadigheh Piri, Ali Feizolahi Pages 75-99

    the present study aims to address the phenomenon of blackening of boys in Ilam with the aim of gaining knowledge about the subject of black dress: a phenomenological approach. It is necessary for the research to be done in the form of a qualitative paradigm and its method is phenomenological and the method of thematic analysis is used to analyze the data. In order to better reach the informants, chain sampling and semi-structured interviews were used as data collection tools and after interviews with 24 people, theoretical saturation was obtained based on the principle of sufficiency. Findings indicate that the boys studied are authoritarian in terms of personality type, socially excluded, ideologically anti-religious and politically anti-domination, and all of these originated from the division system. It is an abnormal social work that has caused such people to distance themselves from the general practice of society. The end result of the findings is that blackness is a social disability, not a cause. Therefore, in order to face it, one must know the cause and not fight with the disabled.

    Keywords: Subculture, lifestyle, individual identity, collective identity, blackness
  • Mohammadsalar Kasraie *, Behza Asghari Pages 101-126
    With the material and technical advances of the industrial age in the eighteenth century, contemporary man formed the concept of development to explain. This concept was initially known for the material achievements of human life, and therefore the development process did not pay much attention to the achievements of the humanities and social sciences. This caused the development patterns to find a quantitative form at first, and the quality aspect of human life to be marginalized. But this process changed in the historical context,. The present paper seeks to answer the question of what components of the humanities in their general sense have contributed to the formation of late theories of development, and how these components have contributed to the formation of theoretical models of development. The method used in this research will be the basic theory method. In this sense, the influential components of humanities in development through open coding will be extracted from theories and models of development and with axial coding, categorization and finally with selective coding will lead to presenting a theoretical model of humanities relationship and development concept.
    Keywords: Humanities, Development, theoretical model, historical context
  • Mostafa Mehraeen *, Narjes Zeinolabedin, AmirHushang Heidari Pages 127-152

    This research is conducted as an attempt to investigate into the developement in the formation of discourses of Science and Technology policy between 1384and 1400. In particular, this paper aims at the exploration into the process of formation of the topics which are addressed, concepts developed, signs employed, the addressees addressed and the identities shaped.That is, it tries to investigate into the question of what and how topics, concepts, signs, addresses and identities are formed over the period mentioned in those discourses concerning the transfer of technology. The researchers, after proposing an eclectic theoretical model, tries to investigate thoroughly into the discursive and interdiscursive development in the field of Science and Technology Policy over the prementioned period using mentioned model. In addition, they attempt to demonstrate that, contrary to the common perception, the process of the development of discourses in Science and Technology Policy is not a linear and cumulative process, rather they argue that the development of those discourses have been possible through a fragmented, disconnected and non cumulative process. Methodologically speaking, discourse analysis is the way of conducting this research. Finally, extracted Narratives of science and technology during Ahamdinejad and Rohani's administrations are collected .

    Keywords: Discourse Analysis of Science, Technology policy, Narrative of Science, Technology, Discourse of Commercializing, Discourse of knowledge-based Economy, Discourse of Information Economy
  • seyed javad miri Pages 153-173

    this article, an attempt has been made to examine the state of thought in Iran from the perspective of Reza Davari. Of course, this study has been formulated in two ways; in the first case, we have tried to show our understanding of Davari's narrative and in the second step, we have tried to understand and appraise the value of his narrative. What is "thought" in terms of Davari's philosophy? What meaning of thought did he intend? Some have tried to equate Davari's view with Heidegger through the lens of Fardid, but this is to disregard the intellectual system of Davari. In this article, we have tried to refer to the text and interpret it in a critical and intra-textual fashion. This means that in our interpretation, Davari is not separated from the text, and in order to understand his intellectual system, we need a careful analysis of the text and all-in-one references in the text. Of course, I do not believe that the text is separated from society, but without researching the text, it is not possible to issue general verdicts on his narrative. Thought in the narrative of Davari means intimacy, but in order to understand this intimacy,

    Keywords: Contemplation Davari, Intimacy, Sacred Realm, Old Religion
  • Vida Yaghouti, Majid Tavassouli *, Ali Ashraf Nazari Pages 175-194

    The process of modernization expanded so much that it covered the whole world and modern culture excelled in the realm of art and thought through the globalization trends. But on the other hand, as the modern identity continues to expand, it is divided into a large number of scattered parts, and this fragmentation of the prism leads to the formation of various forms of social subjectivity and cultural identity. The central question of the article is: through what developments has the phenomenon of globalization and technology led to the strengthening of subjectivity and the weakening of traditional structures of meaning production? The following article shows how Iran has been affected by the growth of new ideas and thoughts since the day of the constitutional revolution. Those are the ideas that have become widespread in the light of globalization and the expansion of social network technology and have challenged the hegemony of power structures and ideological institutions by creating new actors. The emergence of new actors has been associated with the emergence of a new way of social action, and the present research tries to identify and explain these new forms of action by using the framework of discourse analysis

    Keywords: Supertrends, globalization, Discourse, identity, subject