فهرست مطالب

نشریه مدیریت کسب و کارهای بین المللی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/06
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد باشکوه*، سید محمدرضا موحد صفحات 1-24

    امروزه، نقش تصاویر ذهنی مصرف کنندگان، به عنوان راهبردی بسیار حیاتی جهت دستیابی شرکت ها به موفقیت و مزیت رقابتی به اثبات رسیده است. بر این اساس، با توجه به اهمیت بالای این موضوع بالاخص در ارتباط با کالاها و برندهای داخلی که نسبت به رقبای خارجی با استقبال کمتری در بین مصرف کنندگان مواجه بوده اند، هدف از انجام پژوهش حاضر، بازنمایی تصاویر ذهنی مصرف کنندگان در انتخاب برندهای ایرانی است. روش انجام این پژوهش، براساس رویکرد کیفی و بر مبنای روش تحقیق داده بنیاد استراوس و کوربین انجام گرفته است. جمع آوری اطلاعات، از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته صورت پذیرفته است. جامعه پژوهش حاضر، مدیران بازاریابی و اعضای هیات علمی دانشگاه ها بودند و نمونه گیری پژوهش حاضر به صورت هدفمند صورت پذیرفته است که بر این اساس، 11 مصاحبه انجام شد و مبنای اتمام مصاحبه ها، اشباع نظری بوده است. تجزیه وتحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شده است. نتایج پژوش حاضر، منجر به شناسایی 10 مقوله اصلی و 32 مقوله فرعی شد که در قالب مدل پارادایمی شامل بازنمایی تصویر ذهنی به عنوان مقوله محوری و شرایط علی (عوامل درونی و عوامل بیرونی)، شرایط زمینه ای (جنبه های فرهنگی)، شرایط مداخله گر (ارتباطات و جنبه های پنهان برند)، راهبردها (برندسازی و آمیخته محصول) و پیامدها (رفتار مصرف کننده و عملکرد شرکت بازارگرا) قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تصویر ذهنی، مصرف کننده، برندهای ایرانی، بازنمایی
  • مهدی دریایی، رضا رادفر*، جواد جاسبی، عباس خمسه صفحات 25-54
    بیت کوین به عنوان یک تکنولوژی نوظهور پرداخت می تواند تاثیر بسزایی بر رشد کسب وکارهای مرتبط با اکوسیستم گردشگری داشته و وابستگی تاریخی به نظام مالی جهانی را از میان بردارد. با توجه به ماهیت ناهمگون شبکه های بیت کوین و تعدد بازیگران صنعت گردشگری، خلق شبکه همکاری مشترک تنها زمانی اتفاق می افتد که گردشگران و صاحبان کسب وکار استفاده از بیت کوین را به طور هم زمان بپذیرند. بنابراین در جستجوی پاسخ این سوال که چه فاکتورهایی به شکست یا موفقیت کارکرد شبکه پیشنهادی منجر می شوند، مدلی از شبکه همکاری بیت کوین و گردشگری را عرضه کردیم. با استفاده از روش پریسما، مصاحبه عمیق، ایجاد پنل خبرگان بین المللی از 6 کشور و متد نقشه شناختی فازی، عوامل موثر بر پذیرش این شبکه معرفی شدند. یافته ها نشان می دهند که اگرچه فاکتور سودمندی درک شده بالاترین اثرپذیری را بر دیگر عوامل دارد اما بهبود دو عامل هزینه های تراکنش ارزان و آگاهی از عملکرد بیت کوین بهترین نتیجه را در فاکتور سودمندی درک شده و درنهایت پذیرش بیت کوین می دهند. نتایج این مطالعه به ارتقا و توسعه مدل های جدید کسب وکارهای مرتبط با گردشگری یاری می رساند. شرکت های خصوصی فعال در حوزه گردشگری نیز می توانند توسط راه حل های پیشنهادی، استراتژی جدیدی برای افزایش سهم بازار و توسعه کسب وکار در دورافتاده ترین نقاط کشور در پیش گیرند. تصمیم گیران دولتی هم با اتخاذ سیاست های حمایتی، کاهش موانع کسب وکار از طریق حمایت های مالکیت فکری، توسعه زیرساخت موردنیاز و تهیه لایحه به قانون گذار می توانند به افزایش سطح درآمد و توسعه اکوسیستم گردشگری در کشور کمک شایانی نمایند.
    کلیدواژگان: گردشگری، صنعت پرداخت، بیت کوین، توسعه کسب وکار، نقشه شناختی فازی
  • محمد زارعی*، حامد عباسی نامی، علی داوری صفحات 55-70
    پژوهش حاضر به تبیین الگوی شرکت های دانش بنیان در زمینه کارآفرینی بین المللی می پردازد که از نظر هدف توسعه ای کاربردی و از نظر روش کیفی و کمی است. جامعه آماری پژوهش را شرکت های دانش بنیان استان تهران که 2800 نفر می باشد، تشکیل می دهد که بر اساس فرمول مورگان و بصورت تصادفی 340 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شدند. اطلاعات لازم در زمینه موضوع پژوهش از مدیران این شرکت ها جمع آوری گردید. روش گردآوری داده ها در بخش کیفی از طریق مطالعات کتابخانه ای و در بخش کمی نیز برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. داده های به دست آمده از طریق آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که بر اساس نظر افراد مورد بررسی این یافته ها بدست آمد: که شرکت های دانش بنیان با ویژگی هایی مانند نوآوری و خلاقیت; اشاعه دانش، داشتن فعالیت های آموزشی و پژوهشی مناسب. ریسک پذیر بودن؛ رقابت پذیری؛ تجاری سازی محصولات؛ مدیران موفق و کارآمد؛ تاب آوری در برابر تغییر و بین المللی شدن و جهانی شدن نقش موثری در رشد و توسعه کارآفرینی بین المللی دارند.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی:شرکت دانش بنیان، کارآفرین، کارآفرینی، کارآفرینی بین المللی
  • امیرمحمد کلابی* صفحات 71-90

    یکی از مهم ترین اهداف هر نظام اقتصادی در کشورهای درحال توسعه رسیدن به ثبات، رشد و توسعه اقتصادی است. باتوجه به این که بین المللی سازی شرکت های دانش بنیان پیشران اصلی توسعه و مقابله با تحریم های اقتصادی می باشد؛ بدین منظور پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی جهت بین المللی سازی موفق تر شرکت های دانش بنیان با استفاده از ابعاد متغیر گرایش کارآفرینانه و بررسی اثر میانجی نوسازی استراتژیک و نقش تعدیل گری توسعه سرمایه انسانی و قابلیت های پویا انجام شده است. جامعه آماری پژوهش مدیران ارشد و کارکنان شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و تربیت مدرس است که صادرات و یا فعالیت اقتصادی بین المللی داشته اند و از میان 260 نفر از آن ها 155 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها نیز پرسش نامه است که پایایی آن با میزان آلفای کرونباخ 783/0 تایید شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش کمی، مدل یابی معادلات رگرسیون، رویکرد پی ال اس و نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه 2 صورت گرفت. نتایج نشان داده است که ابعاد گرایش کارافرینانه بر نوسازی استراتژیک در شرکت های دانش بنیان تاثیر مثبت و معنادار دارند. نوسازی استراتژیک با ضریب 788/0 به صورت مستقیم باعث بین المللی سازی موفق تر شرکت های دانش بنیان می شود و نقش میانجی گری نوسازی استراتژیک در رابطه گرایش کارآفرینانه و بین المللی سازی تایید شده است. اثر تعدیلگری متغیر توسعه سرمایه انسانی بر رابطه گرایش کارآفرینانه و نوسازی استراتژیک و اثر تعدیلگری متغیر قابلیت های پویا بر رابطه نوسازی استراتژیک و بین المللی سازی نیز به ترتیب با ضرایب 286/0 و 374/0 مورد تایید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بین المللی سازی شرکت های دانش بنیان، توسعه سرمایه انسانی، قابلیت های پویا، گرایش کارآفرینانه، نوسازی استراتژیک
  • ناصر سیف اللهی انار*، وحیده ابراهیمی خراجو صفحات 91-115
    شرکت های صادرکننده در یک محیط غیرقابل پیش بینی فعالیت می کنند که با توسعه فناوری و رقابت شدید مرتبط با جهانی شدن فعالیت های اقتصادی همراه می باشند. صادرات نقش مهمی را در تراز تجاری کشورها به ویژه در مواقع بحرانی، سطح اشتغال و به طور کلی بهبود سطح زندگی دارد. فلذا لازم است، چالش های پیش روی شرکت های صادرکننده و اقداماتی که آن ها برای موفقیت بیشتر باید انجام دهند به طور سیستماتیک مورد توجه قرار گیرد. هدف تحقیق حاضر کاربردی بوده و به شناسایی عوامل کلیدی تعیین کننده عملکرد صادراتی شرکت های کوچک و متوسط پرداخته است. تحقیق حاضر با رویکرد ترکیبی (آمیخته ای از روش کیفی و کمی)، با استفاده از تحلیل مضمون، نرم افزار مکس کیودا، معادلات ساختاری و نرم افزارهای اسمارت پی ال اس و میک مک انجام شد. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه و پرسش نامه بوده و روش نمونه گیری در بخش کیفی قضاوتی هدفمند و در بخش کمی تصادفی ساده است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 20 نفر از مدیران سازمان و در بخش کمی 70 نفر از خبرگان صادرات بوده است. در بخش کیفی 7 مقوله اصلی استراتژی صادرات، مهارت های مدیران، منابع مالی، نوآوری، اندازه شرکت، محیط خارجی و تعهد تجربه بین المللی و 21 مفهوم شناسایی شد. نتایج نشان دادند که عوامل استراتژی صادرات، نوآوری و تعهد تجربه دارای تاثیرگذاری بسیار بالایی بر سایر عوامل هستند، عامل مهارت جزء عوامل اثرگذار تلقی می شود. عوامل منابع مالی، محیط خارجی و اندازه شرکت نسبت به عوامل دیگر مستقل می باشند.
    کلیدواژگان: عملکرد، صادرات، شرکت های کوچک و متوسط، مدیران
  • مهدی ابراهیمی*، وحید، خاشعی ورنامخواستی، مهدی حقیقی کفاش، طالب بالنده صفحات 117-136

    در دو دهه ی اخیر، بازارهای پلتفرم پایه دیجیتال چشم انداز تجارت الکترونیک را در سطح جهان تغییر داده اند و در ایران نیز سرمایه گذاری سرمایه گذاران خطرپذیر بین المللی و داخلی منجر به شکل گیری این بازارهای نوظهور شده است. هدف تحقیق حاضر پاسخ به نیاز پلتفرم های جدیدی است که هنوز وارد بازار نشده اند، تا با ارایه ی مدلی بومی از انتخاب ها و عوامل استراتژیک برگرفته از مطالعات میدانی در سطح کشور برای برخورد با چالش ها و تعمیق دانش در این حوزه برای آنها راهگشا باشد. در تحقیق حاضر با بررسی دو نمونه ی موفق که یک مورد (اسنپ) آن با سرمایه گذاری خارجی و مورد دیگر (تپسی) با سرمایه گذاری داخلی شکل گرفته است و یک پلتفرم شکست خورده (کارپینو) که با سرمایه گذاری داخلی شکل گرفته است، در حوزه ی تاکسیرانی آنلاین، ابتدا با استراتژی مطالعه چندموردی و ابزارهای مصاحبه با مدیران ارشد و میانی و جمع آوری گزارشات آرشیوی مرتبط، داده ها گردآوری شدند و با تحلیل مضمون، تحلیل شدند. سپس با گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه از میان خبرگان فعال در این حوزه و سپس با بهره گیری از روش مدل سازی ساختاری تفسیری، مدلی از روابط علی و معلولی بین این عوامل استراتژیک ارایه شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که 8 مقوله به عنوان انتخاب های استراتژیک در ورود به بازارهای پلتفرمی مطرح هستند که شامل استراتژی های توسعه ی پلتفرم جدید، زمانبندی ورود، ترتیب ورود، نرم افزار، کسب وکار، حل مسیله مرغ و تخم مرغ ، جذب سرمایه گذار و قیمت گذاری است.

    کلیدواژگان: انتخاب های استراتژیک، مدل کسب وکار پلتفرمی، بازارهای چندسویه پلتفرم پایه، مطالعه چندموردی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • داود هداوند، نادر نادری*، بیژن رضایی صفحات 137-158
    کسب وکارهای کوچک و متوسط از راهکارهای بسیار موثر و اساسی جهت توسعه همه جانبه یک کشور محسوب می شوند. در این میان اهمیت توجه ایجاد کسب وکارهای کوچک و متوسط در مناطق مختلف کشور بر کسی پوشیده نیست. پژوهش حاضر، با هدف طراحی مدل توسعه کسب وکار کوچک و متوسط با تاکید بر نقش اقتصاد مقاومتی در استان لرستان انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است و از روش تحقیق کیفی به شیوه نظریه داده بنیاد ساختارمند بهره می برد. جامعه آماری پژوهش، مدیران، متخصصین و صاحبان کسب وکارهای کوچک و متوسط استان لرستان بودند که از بین آنها 18 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از توع گلوله برفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده های تحقیق از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. فرایندگردآوری داده ها تا سطح اشباع نظری ادامه یافت. تجزیه و تحلیل کیفی داده ها با استفاده از روش کدگذاری سه مرحله ای اشتراوس و کوربین (1990)، انجام شد. مدل به دست آمده از این پژوهش نشان داد؛ مقوله اصلی که به توسعه کسب وکار کوچک و متوسط در استان لرستان منجر می شود، طرح توسعه مقاومتی است. در این میان عوامل علی موثر در این فرایند شامل مولفه های شرایط دسترسی و برنامه ریزی ؛ عوامل زمینه ای شامل بهبود فضای کسب و کار ؛ عوامل مداخله گر شامل مولفه های موانع و عوامل راهبردی نیز شامل مولفه های بکارگیری اقتصاد مقاومتی می شود. در نهایت با بکارگیری اقتصاد مقاومتی شاهد توانمند شدن کارکنان، اثبات کارآمدی اقتصاد مقاومتی، رشد سرمایه گذاری در کسب و کار، مردمی سازی اقتصاد و توسعه فناوری در ایجاد کسب و کار خواهیم بود.
    کلیدواژگان: مدل کسب وکار، اقتصاد مقاومتی، کسب وکار کوچک و متوسط، نظریه داده بنیاد
  • حسین عباسی اسفنجانی* صفحات 159-178
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر قابلیت های نوآوری محصول، هوشمندی بازار، قیمت گذاری و ارتباطات بازاریابی بر مزیت رقابتی و عملکرد بین المللی کسب وکارهای کوچک و متوسط استان هرمزگان انجام شده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی و پیمایشی و با ابزار پرسشنامه طی عملیات میدانی اطلاعات اولیه جمع آوری شده است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران، کارشناسان و صاحبان شرکت های کوچک و متوسط استان هرمزگان می باشد. با استفاده از فرمول کوکران و بدلیل نامعلوم و نامحدود بودن اندازه جامعه، تعداد 384 نفر نمونه آماری با روش تصادفی انتخاب و داده های مورد نیاز برای آزمون فرضیات گردآوری شده است. تحلیل همزمان روابط بین سازه های تحقیق و اعتبارسنجی مدل پیشنهادی با روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفته است. نتایج نشان داد که چهار قابلیت مورد بررسی به مزیت رقابتی منجر می شوند و مزیت رقابتی به عنوان واسطه ای بین قابلیت ها و عملکرد بین المللی SMEs عمل می کند. البته، قابلیت های هوش تجاری، نوآوری محصول و ارتباطات بازاریابی برای عملکرد مطلوب در بازارهای بین المللی کافی نبوده و همزمان با ارتقای این قابلیت ها برای مزیت رقابتی، شرکت های صادراتی نباید از قابلیت قیمت گذاری خود غفلت نمایند. بهبود مستمر فرآیندها همراه با کنترل هزینه ها و حذف فعالیت های زاید می تواند روش هایی برای ارتقای توانمندی قیمت گذاری و مزیت قیمت پایین باشد. نتایج این پژوهش می تواند برای شرکت های کوچک و متوسط و استارت آپ ها برای شناسایی و بهره برداری از فرصت ها در بازارهای خارجی مفید باشد.
    کلیدواژگان: قابلیت های بازاریابی، مزیت رقابتی، عملکرد بین المللی، SMES
  • مهدی حقیقی کفاش*، محمدرضا علی زاده، بابک حاجی کریمی صفحات 179-197

    افزایش روز افزون تخریب محیط زیست که در نتیجه رشد بالای جمعیت و بهره برداری بی رویه از منابع طبیعی در سال های اخیر اتفاق افتاده است، سبب افزایش توجه جهانی به حفاظت از محیط زیست شده است. از این رو مصرف سبز نه تنها به عنوان موضوعی حیاتی، بلکه به عنوان روندی بلند مدت که تغییرات ارزش های اجتماعی را منعکس می کند، مورد توجه قرار گرفته است. از این رو این پژوهش با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های مزیت رقابتی استراتژی بازاریابی سبز در صنایع غذایی کاله می پردازد.روش تحقیق این پژوهش، از نوع تحلیل آمیخته می باشد. در مرحله کیفی با استفاده از تحلیل محتوا و کد گذاری باز و محوری به شناسایی مولفه ها و شاخص ها پرداخته شده و در ادامه با کد گزاری گزینشی روابط میان مفهوم، ابعاد و مولفه های مشخص شده است. در مرحله کمی با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به شیوه تحلیل و مسیر و تحلیل عاملی تاییدی به توصیف مولفه های شناسایی شده پرداخته شده است.در پژوهش حاضر جهت بررسی پایایی متغیرهای تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب استفاده شده است و همچنین جهت تایید روا بودن مدل های اندازه گیری از روایی همگرا استفاده شده است. جامعه آماری در مرحله کیفی شامل 10 نفر از خبرگان (افراد دارای سابقه اجرایی یا مدیریتی و دانش و آگاهی کافی در عرصه صنعت غذایی)و همچنین در مرحله کمی شامل 150 نفر از مدیران و مدیران ارشد صنایع غذایی کاله می باشند.

    کلیدواژگان: بازاریابی سبز، مزیت رقابتی، صنایع غذایی کاله
  • قاسم زارعی*، ابوالفضل حق وردی زاده صفحات 199-226
    در محیط پویای تجارت جهانی، برندسازی در سطح بین الملل یکی از باارزش ترین و چالش برانگیزترین مولفه های کسب مزیت رقابتی پایدار برای کسب وکارهای صادرات محور محسوب می شود. دستیابی به چنین مزیت مهمی منجر به ایجاد ارزش افزوده بالاتر برای کسب وکارها، جلب رضایت و حفظ مشتری، ایجاد روابط بلندمدت با مشتریان، افزایش قدرت رقابت و کسب سود و رشد و بقای کسب وکارها در بلندمدت می شود. هدف پژوهش حاضر ارایه مدل برندسازی محصولات صنعتی ایرانی در سطح بین الملل و در بازارهای خارجی است. پژوهش حاضر از نوع کیفی و روش داده بنیاد بوده و شیوه گردآوری داده های موردنیاز با استفاده از دو روش کتابخانه ای و میدانی با تکنیک مصاحبه های عمیق انجام پذیرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از طرح نظام مند اشتراوس و کوربین استفاده شد. مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری انجام پذیرفت و درمجموع با روش انتخابی گلوله برفی با 12 نفر از خبرگان بازاریابی و مدیران بازاریابی و برندینگ مصاحبه انجام پذیرفت. بر اساس نتایج شاخص های مربوط به بستر حاکم (مانند مساعل اقتصادی)، شرایط علی (پتانسیل داخلی و خارجی)، مداخله گر (مانند مشکلات ناشی از تحریم ها) و مقوله محوری (برندسازی بین المللی) محصولات صنعتی ایرانی در بازارهای بین المللی استخراج و راهبردهای متناسب با این کسب وکارها در شش حوزه راهبردهای تشکیلاتی، محصول، قیمت گذاری، توزیع، ترویج و بخش بندی بازار ارایه و پیامدهای به کارگیری آن ها مورد شناسایی قرار گرفت. یافته های این مطالعه می تواند به مدیران کسب وکارهایی که قصد حضور در بازارهای جهانی و برندسازی برای محصولات صنعتی خود را دارند، کمک شایانی خواهد کرد.
    کلیدواژگان: برندسازی، بازارهای بین الملل، صنایع تولیدی، تئوری داده بنیاد
  • نادر نادری*، احسان خسروی، فرانک کرمیان صفحات 227-247
    امروزه تولید و عرضه محصولات سالم و ارگانیک در بسیاری از کشورها، نقش تعیین کننده ای در توسعه اقتصادی آنان دارد در این راستا استان کرمانشاه علی رغم پتانسیل بالا در تولید محصولات سالم و ارگانیک متاسفانه نتوانسته است سهم قابل توجهی از بازارهای مربوطه را به خود تخصیص دهد، لذا ضروری است که به انجام پژوهشی با هدف کلی واکاوی راهکارهای توسعه بازار محصولات سالم و ارگانیک واحدهای صنایع غذایی استان کرمانشاه پرداخته شود. برای این منظور از رویکرد آمیخته (کیفی- کمی) از نوع متوالی اکتشافی و با استفاده از روش دلفی فازی بهره گرفته شد. جامعه موردمطالعه این پژوهش شامل کلیه مطلعان کلیدی در زمینه موضوع موردپژوهش در استان کرمانشاه بودند. جهت جمع آوری داده ها از دو روش اسنادی و میدانی بهره گرفته شد. ابزار جمع آوری داده ها در فاز کیفی، بررسی اسناد و مدارک، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند، یادداشت برداری میدانی و در مواردی بحث گروهی و در فاز کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. یافته های مطالعه نشان داد راهکارهای توسعه بازار محصولات سالم و ارگانیک صنایع غذایی استان کرمانشاه به ترتیب اولویت شامل عوامل بازاریابی، نحوه تبلیغات و اطلاع رسانی، اعتمادسازی و پاسخگویی، عوامل رفتاری- انگیزشی مصرف کنندگان، وضعیت اقتصادی جامعه هدف، عوامل شناختی، عوامل فرهنگی، عوامل نظارتی، عوامل مدیریتی، عوامل زیرساختی- تکنولوژیکی و عوامل سیاستی- قانونی می باشند، لذا جهت توسعه بازار محصولات سالم و ارگانیک در سطح جامعه باید برنامه ریزی بلندمدت و سیاست گذاری هدفمندی در بخش های مختلف تولید، بازاریابی و مصرف محصولات غذایی سالم و ارگانیک انجام شود.
    کلیدواژگان: توسعه بازار، محصولات سالم و ارگانیک، صنایع غذایی
  • محمدرضا دانشور دیلمی*، شهرام خلیل نژاد، مهدی حقیقی کفاش، مهدی ابراهیمی صفحات 249-270

    استراتژی هم‏آواسازی فرآیند رهبری شبکه ای از مکمل ها برای دستیابی به یک هدف جمعی در کسب وکارهای پلتفرمی است. هدف پژوهش حاضر گونه شناسی نظریات شکل دهنده استراتژی هم‏آواسازی در کسب وکارهای پلتفرمی است. پژوهش حاضر از منظر هدف بنیادی، از منظر رویکرد کیفی، از منظر جمع آوری داده ها اسنادی و از نوع مطالعات کتابخانه ای بوده است. استراتژی پژوهش مبتنی بر تحلیل محتوای کیفی است. در این پژوهش، با استفاده از جستجوی نظام مند مطالعات مرتبط با استراتژی هم آواسازی در پایگاه های معتبر بین المللی استخراج شده و درنهایت 48 مطالعه برای بررسی های نهایی شناسایی شدند. در پایان، 25 نظریه مبنایی شکل دهنده استراتژی هم-آواسازی در قالب 4 رویکرد انتخاب طبیعی (ذینفعان، هزینه مبادله، نظریه بازی ها، مزیت مقیاس و صرفه ناشی از تنوع)، رویکرد اقدام جمعی (اکوسیستم ها، شبکه، اتحاد استراتژیک، مبادله اجتماعی و نوآوری باز)، رویکرد سیستمی/ساختارگرایی (یادگیری استراتژیک، سیستم ها، سیستم های مدولار، سیستم های پیچیده انطباقی، انتخاب واقعی، معماری و عدم تقارن اطلاعات) و رویکرد اقدام استراتژیک (قابلیت های پویا، رهبری استراتژیک، هم‏آواسازی منابع، مبتنی بر منابع باز، خلق ارزش مشترک، مدیریت مرزهای سازمانی، ارتباطات استراتژیک و مدیریت ادراک) شناسایی و دسته بندی گردید.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، استراتژی هم آواسازی، کسب وکارهای پلتفرمی
  • سمیرا مرزبان، لیلا آندرواژ*، شادان وهاب زاده منشی، حمیدرضا سعیدنیا صفحات 271-287

    دنبال نمودن روش های عادلانه جهت حفظ منابع طبیعی در صنایع حساس و حیاتی همچون مواد غذایی لازمه ایجاد نظام تولیدی، توزیعی و مصرفی پایدار در همه ملل و جوامع می باشد. لذا شناخت تجارت عادلانه و استفاده کاربردی از آن مستلزم انجام مطالعات علمی و دانشگاهی است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل تجارت عادلانه در جهت دستیابی به مزیت رقابتی شرکت های صادرکننده صنایع غذایی صورت پذیرفته است. پژوهش حاضر از نوع کیفی و اکتشافی بوده و روش پژوهش پدیدارشناسی می باشد. ابزار استفاده شده برای گردآوری داده ها، مصاحبه بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان آگاه در خصوص تجارت عادلانه و بازاریابی بین الملل می باشند. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری نظری تا رسیدن به اشباع نظری استفاده شده و در مجموع 13 نفر مورد مصاحبه قرار گرفتند. براساس یافته های پژوهش 20 مقوله برای مدل تجارت عادلانه در جهت دستیابی به مزیت رقابتی در بازاریابی بین الملل شرکت های فعال حوزه صادرات صنایع غذایی شناسایی شدند. نتایج نشان دادند که عوامل شناسایی شده عبارتند از فرصت سازی عادلانه، اجرای واقعی فعالیت های عادلانه، اطلاع رسانی و پاسخگویی عادلانه، رشد و توسعه پایدار عادلانه، مزیت رقابتی عادلانه، مسیولیت پذیری اجتماعی عادلانه، محصولات کشاورزی و غذایی عادلانه، پذیرش عادلانه در کشورهای پیشرفته، اشتغال عادلانه، توسعه فرهنگ عادلانه، مشتری مداری عادلانه، استانداردها و قوانین عادلانه، اطلاع رسانی عادلانه، ایجاد زنجیره تجاری عادلانه، امنیت گرایی عادلانه، قیمت گذاری عادلانه، حکمرانی عادلانه، برندسازی ملی عادلانه، آگاهی و شناخت صادراتی عادلانه و کیفیت گرایی عادلانه می باشند.

    کلیدواژگان: تجارت عادلانه، مزیت رقابتی، صادرات، صنایع غذایی
|
  • Mohamad Bashekouh *, Seyed MohammadReza Movahed Pages 1-24

    Today, the role of consumer mental imagery has proven to be a vital strategy for companies to achieve success and competitive advantage. Accordingly, due to the high importance of this issue, especially in relation to domestic goods and brands that have been less popular among consumers than foreign competitors, the purpose of this study is to represent the mental images of consumers in choosing Iranian brands. The method of this research is based on a qualitative approach and based on the research method of the Strauss and Corbin Foundation. Data collection was done through semi-structured interviews. The present research community was marketing managers and faculty members of universities and snowball sampling was used to collect information. Based on this, 11 interviews were conducted and the basis for completing the interviews was theoretical saturation. Data analysis was performed in three stages of open coding, axial coding and selective coding using MAXQDA software. The results of the present study led to the identification of 10 main categories and 32 sub-categories in the form of a paradigm model including the representation of the mental image as a central category and causal conditions (internal and external factors), contextual conditions (cultural aspects), intervening conditions (communication). And the hidden aspects of branding, strategies (branding and product mixing) and consequences (consumer behavior and market-oriented company performance).

    Keywords: Mental Image, consumer, Iranian Brands, representation
  • Mehdi Daryaei, Reza Radfar *, Javad Jassbi, Abbass Khamseh Pages 25-54
    Bitcoin is an emerging payment technology that can significantly impact the growth of businesses related to the tourism ecosystem and eliminate historical dependence on the global financial system. Due to the heterogeneous nature of bitcoin networks and the diversity of actors in the tourism industry, creating a collaborative network occurs when tourists and business owners accept the use of bitcoin simultaneously. Therefore, in search of the answer to the question of what factors lead to the failure or success of the proposed network, we presented a model of the Bitcoin-tourism cooperation network. Using the Prisma method, in-depth interviews, creating a panel of international experts from 6 countries, and a fuzzy cognitive mapping method, the influential factors on the acceptance of this network were introduced. Findings show that although the perceived usefulness variable has the highest impact on other factors, the improvement of two factors of cheap transaction costs and knowledge of bitcoin performance gives the best result in the perceived utility variable and ultimately acceptance of bitcoin. The results of this study help to promote and develop new models of tourism-related businesses. Business owners in tourism can also use the proposed solutions, a new strategy to increase market share and business development in the most remote parts of the country. Government decision-makers can also help increase revenue levels and develop the tourism ecosystem in the country by adopting protectionist policies, reducing barriers to doing business through intellectual property protections, developing the required infrastructure, and drafting a bill for the legislature.
    Keywords: Tourism, payment industry, business development, fuzzy cognitive map
  • Mohammad Zarei *, Hamed Abasi Nami, Ali Davari Pages 55-70
    The present study explains the model of knowledge-based companies in the field of international entrepreneurship, which is applied in terms of development goal and qualitative and quantitative in terms of method. The statistical population of the study consists of knowledge-based companies in Tehran province, which is 2800 people, based on Morgan formula and 340 companies were randomly selected as a sample. Necessary information on the subject of research was collected from the managers of these companies. The method of data collection in the qualitative part is through library studies and in the quantitative part is used to collect information from a researcher-made questionnaire. The obtained data were analyzed through statistical tests, which were obtained based on the opinions of the subjects: knowledge-based companies with features such as innovation and creativity; Dissemination of knowledge, having appropriate educational and research activities. Being risk-averse; Competitiveness; Commercialization of products; Successful and efficient managers; Resilience to change and internationalization and globalization have an effective role in the growth and development of international entrepreneurship.
    Keywords: Knowledge-Based Company, Entrepreneur, Entrepreneurship, International Entrepreneurship
  • AmirMohammad Colabi * Pages 71-90

    One of the most important goals of any economic system in a developing country is to achieve economic stability, growth and development. Considering that the internationalization of knowledge enterprises is the main driver of development and confrontation with economic sanctions, the present study aims to provide a model for more successful internationalization of knowledge enterprises using the variable dimensions of entrepreneurial orientation and to investigate the mediating effect of strategic renewal and the moderating role of human capital development and dynamic capabilities. The statistical population of the study was senior managers and employees of knowledge enterprise located in the Science and Technology Park of Tehran University and Tarbiat Modares, who had exports or international economic activities and from 260 of them 155 people were selected using the available sampling method. The data collection tool was a questionnaire whose reliability has been confirmed with Cronbach's alpha of 0.783. The results show that the dimensions of entrepreneurial orientation have a positive and significant effect on strategic renewal in knowledge enterprises. Strategic renewal, with a coefficient of 0.788, directly leads to more successful internationalization of knowledge enterprises and the mediating role of strategic renewal in the relationship between entrepreneurial orientation and internationalization has been confirmed. The moderating effect of human capital development variable on the relationship between entrepreneurial orientation and strategic renewal and the moderating effect of the dynamic capabilities variable on the relationship between strategic renewal and internationalization have been confirmed with coefficients of 0.286 and 0.374, respectively.

    Keywords: Internationalization of knowledge enterprise, Human Capital Development, Dynamic Capabilities, Entrepreneurial Orientation, Strategic Renewal
  • Naser Seifollahi Onar *, Vahideh Ebrahimi Kharajo Pages 91-115
    Exporting companies operate in an unpredictable environment that is associated with the development of technology and intense competition associated with the globalization of economic activities. Exports play an important role in the trade balance of countries, especially in times of crisis, the level of employment and generally improving the standard of living. Therefore, it is necessary to systematically consider the challenges faced by the exporting companies and the measures they should take to be more successful. The purpose of this research is practical and it has identified the key factors that determine the export performance of small and medium companies. The present research was carried out with a mixed approach (a combination of qualitative and quantitative methods), using thematic analysis, Max Quda software, structural equations, and SmartPLS and Mikmak software.The tools of data collection are interviews and questionnaires, and the sampling method in the qualitative part is purposeful judgment and in the quantitative part, it is simple random. The statistical population included 20 managers of the organization in the qualitative section and70 export experts in thequantitative section. n the qualitative section, 7 main categories of export strategy, managers' skills, financial resources, innovation, company size, external environment and international experience commitment and 21 concepts were identified.The results showed that the factors of export strategy, innovation and experience commitment have a very high influence on other factors, the skill factor is considered as one of the effective factors.The factors of financial resources, external environment and company size are independent from other factors.
    Keywords: performance, Export, small, medium companies, managers
  • Mahdi Ebrahimi *, Vahid Khashei Varnamakhasti, Mehdi Haghighi, Taleb Balandeh Pages 117-136

    In the last two decades, digital platform markets have changed the global e-commerce landscape, and in Iran, the investment of international and domestic venture capitalists has led to the formation of these emerging markets. The purpose of this study is to respond to the need of new platforms that have not yet entered the market, to provide a local model of choices and strategic factors derived from field studies at the national level to address the challenges of this entry and deepening their knowledge in this area to be helpful for them. In the present study, by examining two successful cases, one of which (SNAPP) was established with foreign investment and the other (Tapsi) with domestic investment, and a failed platform (Carpino) with domestic investment, in online taxi platform market, in two stages, first with a multiple-case study strategy and through the tools of interviewing senior and middle managers and collecting related archival reports, data was collected and then with The use of contextual analysis was analyzed. In the second stage, by collecting data through a questionnaire from experts active in this field and then using the method of interpretive structural modeling, a model of causal relationships between these strategic factors was presented. The results show that 8 themes are considered as strategic choices in entering the platform markets, which include new platform development strategy, entry timing strategy, entry order strategy, software strategy, business strategy, chicken and egg dilemma strategy, funding strategy and pricing strategy.

    Keywords: Strategic Choices, Platform Business Models, Multisided Platform Markets, Multiple Case Study, Interpretive Structural Modeling
  • Davood Hadavand, Nader Naderi *, Bijan Rezaie Pages 137-158
    Small and medium-sized businesses are one of the most effective and fundamental strategies for the comprehensive development of a country. Therefore, the importance of paying attention to creating small and medium-sized businesses in different parts of the country is quite evident. The present study was conducted with the aim of designing a development model for small and medium-sized businesses in Lorestan province. The present study is applied in terms of purpose and uses the qualitative research method with Grounded theory. The population was managers, specialists and SME’s owners of Lorestan province; which, 18 people were selected using purposive sampling method of snowball strategy. Semi-structured interviews were used to collect research data. The data collection process continued to the level of theoretical saturation. Qualitative data analysis was performed using the three-step coding method of Strauss and Corbin (1990). The model obtained from this study showed that the main category that leads to the development of SME’s in Lorestan province is the resistance development plan. Among these, the effective causal factors in this process include the components of access conditions and planning; Underlying factors include improving the business environment; Interfering factors include components of barriers and strategic factors also include components of using resistance economics. Finally, by using resistance economics as SME’s development strategies, we see the empowerment of employees, proving the effectiveness of resistance economics, growth of investment in business, democratization of economy and development of technology in business creation.
    Keywords: Business model, Resistance Economics, SME, Grounded theory
  • Hossein Abbasi Esfanjani * Pages 159-178
    The aim of this study was to investigate the impact of product innovation, market intelligence, pricing and marketing communications capabilities on the international performance of small and medium enterprises (SMEs) in Hormozgan province. This research in terms of purpose is applied and in terms of nature and method is descriptive and survey and data has been collected with the help of a questionnaire. The statistical population of the study includes managers, experts and owners of SMEs in Hormozgan province. Using Cochran's formula and due to the unknown and unlimited size of the population, 384 statistical samples were randomly selected and the data were collected needed to test the hypotheses. Simultaneous analysis of the relationships between the research constructs and the validation of the proposed model has been done by structural equation modeling. The results showed that the four capabilities examined lead to competitive advantage and this acts as a mediator between the capabilities and international performance of SMEs. Of course, the capabilities of business intelligence, product innovation and marketing communications are not enough to perform well in international markets, and while upgrading these capabilities for competitive advantage, export companies should not neglect their pricing capabilities. Continuous improvement of processes along with cost control and elimination of redundant activities can be ways to enhance pricing capability and low-price advantage. The results of this research can be useful for SMEs and start-ups to Identify and exploit opportunities in foreign markets.
    Keywords: Marketing capabilities, Competitive Advantage, international performance, SMES
  • Mehdi Haghighi Kafash *, MohammadReza Alizadeh, Babak Hajikarimi Pages 179-197

    Daily increase of environmental degradation, which has occurred as a result of high growth of population and the explicit exploitation of natural resources in recent years, has raised global attention to environmental protection. Therefore, green consumption has not only been considered as a vital issue, but also as a long-term process that reflects changes in social values. Therefore, this research aims to identify dimensions and components of competitive advantage of the green marketing strategy in the Kaleh food industries. A mixed analysis has been used in the methodology of this research. In qualitative stage, content analysis and open and axial coding are used to identify components and indices. In continuous the relations among concept, dimensions as well as components has been identified by using a selective coding method. In a quantitative stage, using an analytical descriptive method, analytical and pathway analysis and confirmatory analysis of the identified components are discussed. In this study, the Cronbach's alpha coefficient and composite reliability have been used to evaluate the reliability of the research variables. In order to confirm the validity of measurement models, the convergent validity has been used. The statistical society in the qualitative stage consist of 10 experts (people with executive or managing experience and also with enough knowledge and awareness in food industry) and the statistical society of quantitative stage consist of 150 managers and senior managers of Kaleh food industries.

    Keywords: Green Marketing, Competitive Advantage, Kaleh Food Industries
  • Ghasem Zarei *, Abolfazl Haghverdizadeh Pages 199-226
    In a dynamic global trade environment, international branding is one of the most valuable and challenging components of achieving sustainable competitive advantage for export-oriented businesses. Achieving such an important advantage leads to higher added value for businesses, customer satisfaction and customer retention, long-term relationships with customers, increased competitiveness and profitability, and business growth and survival in the long run. The purpose of this study is to present a branding model of Iranian industrial products at the international level. The present study is of qualitative type and the method of collecting the required data has been done using both library and field methods with in-depth interview technique. The grounded theory model of Strauss and Corbin (1990) was used for data analysis. The interviews were conducted until the theoretical saturation was reached, and a total of 12 marketing experts and marketing and branding managers were interviewed using the selected snowball method. Based on the results of indicators related to the prevailing context (such as economic issues), causal conditions (domestic and external potential), interventionist (such as problems caused by sanctions) and the central category (international branding) of Iranian industrial products in international markets, extraction and strategies In accordance with these businesses, in six areas of organizational strategies, product, pricing, distribution, promotion and market segmentation were presented and the consequences of their use were identified. The findings of this study can be of great help to business managers who intend to enter global markets and brand their industrial products.
    Keywords: Branding, International markets, Manufacturing industries, Grounded theory
  • Nader Naderi *, Ehsan Khosravi, Faranak Karamian Pages 227-247
    Today, the production and supply of healthy and organic products in many countries plays a decisive role in their economic development. In this regard, Kermanshah province, despite its high potential in producing healthy and organic products, has unfortunately not been able to allocate a significant share of the relevant markets. Therefore, it is necessary to conduct a research with the main goal of analyzing the development strategies of the market of healthy and organic products in food industry units of Kermanshah province. For this purpose, a mixed (qualitative-quantitative) approach, of successive exploratory type and using fuzzy Delphi method was used. The study population of this study included all key informants in the field of research in Kermanshah province. Documentary-field method was used to collect data. Data collection tools were used in the qualitative phase, document review, in-depth and semi-structured interviews, field note-taking, and in some cases group discussion, and in the quantitative phase, the researcher-made questionnaire. The results of the study showed that market development strategies for healthy and organic products in Kermanshah province, respectively, include marketing, advertising and information, trust and accountability, behavioral-motivational factors of consumers, economic status of the target community, cognitive factors, cultural factors, regulatory factors, Managerial factors, infrastructural-technological factors and policy-legal factors. Therefore, in order to develop the market of healthy and organic products at the community level, long-term planning and targeted policies must be done in different sectors of production, marketing and consumption of healthy and organic food products.
    Keywords: Market development, healthy, organic products, Food Industry
  • MohammadReza Daneshvar Deylami *, Shahram Khalil Nezhad, Mahdi Haghighi Kaffash, Mahdi Ebrahimi Pages 249-270

    The orchestration strategy is the process of complementary network leadership to achieve a collective goal in platform businesses. The aim of the present study is to typologize the theories that shape the orchestration strategy in platform businesses. The present research has been from the perspective of the basic purpose, from the perspective of the qualitative approach, from the perspective of data collection and from the type of library studies. The present study is fundamental and by adopting a qualitative approach, in terms of data collection has been documentary and library research. The research strategy is based on qualitative content analysis. Relevant articles were extracted using systematic searches in reputable international databases, and finally 48 studies were identified for final reviews. In the end, 25 basic theories of orchestration strategy were identified and categorized in the form of 4 approaches including The Natural Selection View(Stakeholders, transaction cost, game theory, economies of scale and economies of scope), The Collective-Action View(Ecosystems, network based, strategic alliances, social exchange and open innovation), The System-Structural View(Strategic learning, systems, modular systems, complex adaptive systems, real options, architecture and information asymmetry) and The Strategic Choice View(Dynamic capabilities, strategic leadership, resource orchestration, Open Resource-Based, Creating shared value, organizational boundary management, strategic communication and perception management).

    Keywords: Typology, orchestration strategy, platform businesses
  • Samira Marzban, Leila Andervazh *, Shadan Vahabzadeh Monshi, Hamidreza Saeednia Pages 271-287

    Following fair methods to preserve natural resources in sensitive and vital industries such as food is necessary to create a sustainable production, distribution and consumption system in all nations and societies. Therefore, knowing fair trade and its practical use requires scientific and academic studies. Therefore, the current research was carried out with the aim of presenting a fair trade model in order to achieve the competitive advantage of food industry exporting companies. The current research is qualitative and exploratory and the research method is phenomenology. The tool used to collect data was interview. The statistical population of the research includes knowledgeable experts about fair trade and international marketing. For sampling, the theoretical sampling method was used until theoretical saturation was reached and a total of 13 people were interviewed. Based on the findings of the research, 20 categories were identified for the fair trade model in order to achieve a competitive advantage in the international marketing of active companies in the field of food industry export. The results showed that the identified factors include fair opportunity creation, actual implementation of fair activities, fair reporting and accountability, fair sustainable growth and development, fair competitive advantage, fair social responsibility, fair agricultural and food products, fair acceptance in developed countries, fair employment. , fair culture development, fair customer orientation, fair standards and laws, fair information, fair trade chain creation, fair securitization, fair pricing, fair governance, fair national branding, fair export awareness and recognition, and fair quality.

    Keywords: Fair Trade, Competitive Advantage, Export, Food Industry