فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال سی‌ام شماره 6 (پیاپی 137، بهمن 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رعنا روشنفکر، صادق عباسیان، مریم بسطامی، حمدیه میرخان احمد، فاطمه قیاسی* صفحات 1-8
    مقدمه

     اتاق عمل مکانی است که با توجه به وجود عوامل ایجادکننده حریق در آن، احتمال بروز حوادثی مانند آتش‌سوزی در آن وجود دارد و به این سبب لازم است تا کارکنان اتاق عمل ازجمله گروه بیهوشی و اتاق عمل اطلاعات کافی برای پیشگیری از بروز حادثه و عملکرد مناسب حین بروز حادثه را داشته باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی و عملکرد کارکنان هوشبری و اتاق عمل نسبت به منابع حریق و راه‌های پیشگیری و کنترل آن انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این پژوهش توصیفی، 60 نفر از کارکنان هوشبری و اتاق عمل بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایلام به روش سرشماری در مطالعه شرکت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش‌نامه دموگرافیک و پرسش‌نامه محقق‌ساخته بود. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS vol.16 تحلیل شدند.

    یافته‌ ها:

     نتایج نشان داد که میانگین نمره دانش کارکنان 14/10±67/48 و آگاهی بیشتر کارکنان در سطح متوسط (3/83 درصد) است؛ همچنین میانگین نمره عملکرد کارکنان 89/3±85/12 و سطح عملکرد بیشتر کارکنان تقریبا در سطح متوسط 34 نفر (7/56 درصد) قرار داشت. سطح عملکرد بیشتر کارکنان هوشبری در پیشگیری از ایمنی و حریق (6/58 درصد) و آموزش برای آشنایی با شکل‌گیری حریق و مهار کردن آن (9/68 درصد) نسبتا بالا بود؛ اما عملکرد آنان در حیطه‌های آشنایی با وسایل اطفای حریق در اتاق عمل (4/72 درصد) و آشنایی با جایگاه و نحوه استفاده از زنگ خطر در اتاق عمل (8/44 درصد) متوسط بود.

    بحث و نتیجه‌گیری:

     با توجه به مطلوب نبودن سطح آگاهی و عملکرد کارکنان از منابع و شرایط شکل‌گیری حریق در اتاق عمل، برگزاری کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی برای بهبود عملکرد این کارکنان حین وقوع حریق می‌تواند در ارتقای این آگاهی و عملکرد به سطح عالی آن بسیار کمک‌کننده باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی، حریق، کارکنان اتاق عمل، عملکرد
  • فاطمه شریفی، ندا محمدی، سارا سلطانیان*، محسن دوست محمدی صفحات 9-20
    مقدمه

     ویژگی‌های منحصربه‌فرد نانوذرات نقره که به‌وسیله عصاره‌های گیاهی تولید می‌شود، به استفاده چشمگیر آن‌ها در کاربردهای پزشکی و صنعتی منجر شده است. گیاه Bunium Persicum از خانواده Apiaceae، بومی ایران، افغانستان، پاکستان و برخی از کشورهای آسیای شرقی است که نام محلی آن در ایران، زیره سیاه است. در این مطالعه، برای اولین بار از عصاره متانولی زیره سیاه به‌عنوان عامل احیاکننده و پایدارکننده برای سنتز نانوذرات نقره استفاده شد و سپس ویژگی‌های ساختاری و خصوصیات بیولوژی آن بررسی گردید.

    مواد و روش ها

     نانوذرات نقره به‌وسیله عصاره زیره سیاه سنتز شد. طیف‌سنجی مریی-فرابنفش برای بررسی حضور نانوذرات صورت گرفت و با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی، مورفولوژی سطحی، شکل و اندازه نانوذرات مشخص گردید. طیف‌سنجی مادون‌قرمز تبدیل فوریه، به مواد شیمیایی سطح نانوذرات بسیار حساس است و برای شناسایی گروه‌های عملکردی در نانوذره استفاده شد. میزان سمیت روی سلول‌های سرطانی و خاصیت ضد لیشمانیا با استفاده از روش MTT بررسی گردید و روش انتشار از چاهک برای بررسی ویژگی ضدباکتریایی نانوذرات سنتزشده انجام شد.

    یافته‌ ها: 

    طول‌موج 450-400 نانومتر در طیف‌سنجی مریی-فرابنفش بر تشکیل نانوذرات نقره گواهی می‌دهد. میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان‌دهنده شکل کروی و قطر بین 70-20 نانومتر هستند. مقدار IC50 بر رده سلول انسانی گلیوبلاستوما A-172 و سرطان سینه MCF-7 طی 48 ساعت، به‌ترتیب 6/7 و 2/7 میکروگرم در میلی‌لیتر بود. نانوذره نقره فعالیت ضدباکتریایی بر باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی نشان داد. مطالعه حاضر فعالیت ضد لشمانیایی مناسبی را علیه مراحل پروماستیگوت و آماستیگوت لیشمانیا ماژور تایید کرد. مقادیر IC50 نانوذره و گلوکانتیم به‌ترتیب 89/73 و 17/16 میکروگرم در میلی‌لیتر برای پروماستیگوت و 02/171 و 21/398 میکروگرم بر میلی‌لیتر برای آماستیگوت بود.

    بحث و نتیجه‌گیری:

     عصاره زیره سیاه توانایی احیای یون‌های نقره به نانوذرات نقره را دارد و سمیت و فعالیت ضدباکتریایی و ضد لیشمانیایی مناسبی نشان می‌دهد.

    کلیدواژگان: آثار ضد لیشمانیا، زیره سیاه، سنتز سبز، سمیت سلولی، فعالیت ضدباکتریایی، نانوذره نقره
  • احمد همتا*، زهرا بزرگی مقدم صفحات 21-31
    مقدمه

     سرطان پستان شایع‌ترین بدخیمی در زنان در سراسر جهان است؛ همچنین این سرطان دومین علت اصلی مرگ ناشی از ابتلا به سرطان در میان زنان، پس از سرطان ریه است. با توجه به ارتباط میان سطح فولات پلاسما، میزان یوراسیل و تخریب DNA در تقسیم سلولی، متیل تتراهیدروفولات ردوکتاز (MTHFR) کاندید مناسبی برای مطالعات استعداد ابتلا به سرطان ازجمله سرطان پستان است؛ بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی همراهی میان دو چندشکلی ژن MTHFR با خطر ابتلا به سرطان پستان در جمعیت زنان مبتلا در استان مرکزی است.

    مواد و روش ها

     در مطالعه حاضر، چندشکلی‌های rs1801131 و rs1801133 ژن MTHFR در جمعیت بزرگی مبتنی بر مطالعه مورد-شاهدی، شامل 80 بیمار مبتلا به سرطان پستان و 80 فرد سالم از زنان ساکن استان مرکزی و با فن PCR-RFLP ارزیابی شدند و نمونه ها از طریق الکتروفورز ژل آگارز تعیین ژنوتایپ گردیدند. درنهایت، از نرم‌افزار SPSS vol.16 برای بررسی‌های آماری استفاده و نتایج نهایی مشخص شد.

    یافته‌ها:

    از نظر آماری، اختلاف معناداری میان دو گروه بیمار و کنترل برای سه ژنوتیپ جایگاه rs1801133 (P=0.006) مشاهده گردید. ژنوتیپ‌ CT (P=0.001, OR=2.471, CI= 95%; 1.229 - 4.965) و مجموع ژنوتیپ‌های TT و  CC(P=0.000, OR=3.375, CI=95%; 1.716 -6.637) ارتباط معناداری با خطر ابتلا به سرطان پستان از خود نشان دادند، درحالی‌که ژنوتیپ TT (P=0.538) نقشی حفاظتی از خود در برابر ابتلا به سرطان پستان نشان داد. در مقابل، از نظر آماری اختلاف معناداری میان دو گروه بیمار و کنترل برای سه ژنوتیپ جایگاه (P=0.149) rs1801131 مشاهده نشد که این امر با برخی از مطالعات محققان مطابقت دارد.

    بحث و نتیجه‌گیری: 

    چندشکلی rs1801133 ژن MTHFR می‌تواند به‌عنوان نشانگر در مطالعات پیش‌گویی بالینی در ارتباط با خطر ابتلا به سرطان پستان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، سرطان پستان، MTHFR، PCR-RFLP، rs1801131 و rs1801133
  • زهرا محمدی، مجید حسن پورعزتی* صفحات 32-44
    مقدمه

     درماتیت آتوپیک (AD) بیماری پوستی التهابی مزمنی است که درمان کافی برای آن وجود ندارد. سلول‌های بنیادی مزانشیمی پیش از این نیز برای درمان بیماری‌های التهابی استفاده ‌شده‌اند. در مطالعه حاضر، اثر تجویز محیط کشت بهینه (MSC-CM) با سلول‌های بنیادی مزانشیمی انسان بر نوع AD و ارتباط آن با درد مرکزی، سطح فاکتورهای استرس اکسیداتیو و التهابی در پوست بررسی گردید.

    مواد و روش ها

     گونه AD توسط تجویز موضعی محلول حاوی ترکیب 2،4 دی نیترو کلروبنزن 2 درصد (DNCB) روی پوست پشت و گوش موش‌ها ایجاد شد. موش‌ها MSC-CM و کرم بتامتازون را به‌عنوان کنترل مثبت، سه بار در روز به مدت 2 هفته به‌صورت موضعی دریافت کردند. سطح اینترلوکین-4 (IL-4) و مالون دی آلدیید (MDA) پوست در همه گروه‌ها به روش ELISA اندازه‌گیری گردید. تغییر در آستانه درد توسط آزمون پس کشیدن دم ارزیابی شد. تغییرات بافتی پوست بدن و گوش پس از رنگ‌آمیزی بافتی هماتوکسیلین-ایوزین ارزیابی گردید و تعداد ماست‌سل‌ها در برش‌های رنگ‌آمیزی شده با تولوییدن بلو شمارش شدند.

    یافته‌ها: 

    تجویز موضعی MSC-CM و بتامتازون توانست درد، التهاب و افزایش ضخامت درم در پوست پشت و لاله گوش و همچنین نفوذ سلول‌های ماست در پوست گروه‌های درمان شده با DNCB را کاهش دهد؛ همچنین MSC-CM مشابه با بتامتازون، سبب کاهش سطح IL-4 و MDA پوست گروه‌های دریافت‌کننده DNCB شد.

    بحث و نتیجه‌گیری:

     افزایش سطح IL-4 و پراکسیداسیون لیپیدی نقش مهمی در ایجاد ضایعات شبه AD در پوست موش در مدل DNCB ایفا می‌کند و کاربرد موضعی MSC-CM عامل درمانی بالقوه ای برای AD است.

    کلیدواژگان: درماتیت آتوپیک، دی نیترو کلروبنزن، محیط کشت غنی شده، سلول بنیادی مزانشیمی، اینترلوکین-4
  • محمدرضا کفاشیان، مریم باقری، علی اشرف مظفری، مریم کریمیان، سجاد سالاری* صفحات 45-51
    مقدمه

     نتایج متناقضی درباره پیش‌آگهی کووید-19 در بیماران با کم‌کاری تیرویید وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی شدت علایم و مولفه‌های خونی در بیماران مبتلا به کم‌کاری تیرویید و کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

     100 بیمار کووید-19 (50 بیمار با سابقه تیرویید [هیپوتیرویید] و 50 بیمار بدون اختلال تیرویید [یوتیرویید])، در مطالعه حاضر بررسی گردیدند. مشخصات دموگرافیک و بالینی بیماران از رجیستری کووید-19 در بیمارستان شهید مصطفی خمینی جمع‌آوری شد. همه بیماران بین اسفند 1398 تا آذر 1399 بستری و تحت درمان قرار گرفته بودند. تعداد روزهای بستری در بیمارستان، میزان پذیرش در بخش مراقبت‌های ویژه و فاکتورهای خونی ارزیابی گردیدند.

    یافته‌ ها: 

    مدت‌زمان بستری در بیماران مبتلا به کووید-19 هیپوتیرویید به‌طور معنی‌داری، طولانی‌تر از گروه یوتیرویید بود (P=0.009)، این در حالی است که مولفه‌های خونی شامل تعداد گلبول‌های قرمز (RBC)، سطح هموگلوبین و میزان هماتوکریت در گروه هیپوتیرویید کمتر از گروه یوتیرویید (به‌ترتیب P=0.001، P=0.003 و P=0.003) و تعداد گلبول‌های سفید (WBCs) و شاخص‌های التهابی شامل سرعت رسوب گلبول قرمز (ESR) و سطح پروتیین واکنشی C (CRP) در هر دو گروه یکسان بود.

    بحث و نتیجه‌گیری:

    بیماری زمینه‌ای کم‌کاری تیرویید تاثیر معنی‌داری بر شدت التهاب ناشی از کروناویروس نداشت؛ اما سبب طولانی شدن مدت‌زمان بستری در این بیماران می‌شد. کم‌خونی که مشکل رایجی در بیماران کم‌کاری تیرویید است، ممکن است علت طولانی شدن مدت‌زمان بستری در این بیماران باشد.

    کلیدواژگان: زمان بستری، عامل های التهابی، کم کاری تیروئید، کووید-19، فاکتورهای خونی
  • محمدجواد حسن زاده، نوشین جلایرنادری* صفحات 52-60
    مقدمه

     کاهش اندازه سلول و افزایش قطر هسته که ناشی از تغییر میزان DNA در هسته است، می‌تواند شاخصی برای نمایش زودرس تغییرات بدخیمی باشد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه اندازه سیتوپلاسم و قطر هسته سلول‌های مخاط باکال در افراد سیگاری و غیرسیگاری در یک بررسی سیتومرفومتریک با استفاده از رنگ‌های فلوگن و پاپانیکولایو بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه مورد-شاهدی، اسمیرهای سیتولوژیک مخاط باکال رنگ‌شده با رنگ‌های هیستوشیمیایی فلوگن و پاپانیکولایو به‌دست‌آمده از 30 فرد سیگاری با 15 نمونه کنترل، از نظر قطر هسته و اندازه سیتوپلاسم مقایسه شدند. تفاوت میانگین اندازه سلول، میانگین قطر هسته و نسبت هسته به سیتوپلاسم گروه‌های مورد و شاهد در رنگ‌آمیزی‌های فلوگن و پاپانیکولایو با آزمون Independent Samples t-Test آنالیز گردید.

    یافته‌ ها:

     میانگین اندازه سیتوپلاسم نمونه‌های سیگاری رنگ‌شده با فلوگن به‌طور معنی‌داری بیشتر از نمونه‌های سیگاری رنگ‌شده با پاپانیکولایو بود (P=0.01). میانگین قطر هسته و نسبت هسته به سیتوپلاسم نمونه‌های سیگاری رنگ‌شده با فلوگن و پاپانیکولایو تفاوت معناداری نداشت (به‌ترتیب P=0.2 و P=0.1).

    بحث و نتیجه‌گیری:

     در سلول‌های مخاط باکال افراد سیگاری، رنگ‌آمیزی فلوگن و پاپانیکولایو در نمایش تغییرات مرفومتریک هسته عملکرد مشابهی دارند؛ اما نتایج یکسانی در نمایش اندازه سیتوپلاسم ندارند.

    کلیدواژگان: دخانیات، سیگار، سیتولوژی، مخاط باکال
  • حسین هنری*، سید مجتبی آقایی، محمدرضا اکبری، ایوب فاظلی صفحات 61-72
    مقدمه

     باکتری بورخولدریا سودومالیی عامل بیماری میلوییدوزیس است. BLF1 نقش مهمی در بیماری زایی و ایجاد عفونت توسط بورخولدریا سودومالیی دارد. STxB نقش ادجوانتی و حاملی را داراست و می توان با ممزوج کردن آنتی ژن های کاندیدای واکسن با این ادجوانت، به تولید واکسن مناسب پرداخت. هدف این تحقیق ساخت و ارزیابی ایمنی‌زایی نانوذره تری‎متیل کایتوزان حاوی پروتیین BLF1-stxB به‌صورت تزریق زیرجلدی است.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه، بیان پروتیین نوترکیب BLF1-stxB در میزبان بیانی القا و پروتیین به روش کروماتوگرافی میل ترکیبی تخلیص شد؛ سپس ساخت نانوذره به روش ژلاسیون یونی صورت گرفت و اندازه و شکل ظاهری نانوذره توسط میکروسکوپ الکترونی انجام و به‌صورت زیرجلدی در چهار نوبت به موش تزریق گردید. ارزیابی تیتراسیون آنتی‎بادی به روش الایزای غیرمستقیم صورت گرفت. برای بررسی ایمنی‌زایی از سم BLF1 استفاده شد.

    یافته‌ ها: 

    نتایج این تحقیق نشان داد که نانوذرات حاوی پروتیین نسبت به نانوذرات بدون پروتیین، اندازه، PDI بالاتر و پتانسیل زتای پایین‌تر دارند. میزان بارگذاری پروتیین در نانوذره در حدود 65 درصد بود. بالاترین تیتر آنتی‌بادی مربوط به گروه دریافت‌کننده پروتیین بدون نانوذره بود. نتایج چالش حفاظت 75 درصد گروه موشی دریافت‌کننده پروتیین بدون نانوذره را نشان داد.

    بحث و نتیجه‌گیری: 

    این تحقیق نشان داد که گونه نانوذره حاوی این پروتیین نوترکیب در مقایسه با گونه بدون نانوذره، به‌صورت تزریقی به بروز پاسخ ایمنی ضعیف‌تری منجر می‎شود. نتایج چالش نشان داد که این پروتیین کایمر نوترکیب در حالت تزریق زیرجلدی همراه ادجوانت، حفاظت مناسب‌تری را ایجاد می‎کند.

    کلیدواژگان: پروتئین کایمر BLF1-stxB، پروتئین نوترکیب BLF1، تری‎متیل کایتوزان، کاندید واکسن، میلوئیدوزیس
  • مسعود الماسی*، مجید کوششی، حسین محمودیان، فاطمه ترابی صفحات 73-82
    مقدمه

     با وجود انجام پژوهش های متعدد در حوزه مراقبت خانگی، نقش دختران ازدواج‌نکرده در مراقبت از والدین و نیز مشکلات ناشی از این مراقبت برای آنان همچنان مغفول مانده و یا در سایه مطالعه سایر مراقبان نادیده گرفته‌شده است. بدین منظور، پژوهش حاضر با هدف بررسی فشار مراقبتی ناشی از مراقبت از والدین سالمند در میان دختران بازمانده از ازدواج شهر ایلام انجام‌شده است.

    مواد و روش ها

     این پژوهش در سال 1398، به شیوه توصیفی بر اساس طرح مقطعی انجام شد. جامعه آماری همه دختران مجرد بالای 30 سال شهر ایلام به تعداد 5134 نفر و حجم نمونه 370 نفر است. اطلاعات مدنظر از طریق توزیع پرسش‌نامه 24 گویه ای فشار مراقبتی نواک و گست، به شیوه نمونه‌گیری خوشه ای جمع آوری شد. اطلاعات به‌دست‌آمده در نرم‌افزار آماری SPSS vol.20 وارد شد و در دو سطح توصیفی (میانه، میانگین، انحراف معیار و توزیع درصد فراوانی) و استنباطی (آزمون تحلیل واریانس) تجزیه‌وتحلیل گردید.

    یافته‌ها: 

    ارزیابی یافته ها نشان‌دهنده وجود فشار مراقبتی ضعیف (13/21±91/26) در میان پاسخگویان است. در مقایسه میان ابعاد فشار مراقبتی، بعد وابسته به زمان (68/5±8/8) نسبت به سایر ابعاد شدت بیشتری داشت؛ همچنین دختران کارمند دولت و دختران با مدارج دانشگاهی، در همه ابعاد، فشار مراقبتی پایین تری نسبت به سایر هم گروهی های خود داشتند. آزمون تحلیل واریانس متغیر وابسته برحسب متغیرهای مستقل نشان داد، فشار مراقبتی دختران تفاوت معنی داری در میان متغیرهای سن، وضعیت شغلی، سطح تحصیلات و تعلق ذهنی طبقاتی دارد (0.001>P).

    بحث و نتیجه‌گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش استنباط می شود، فشار مراقبتی پایین دختران بررسی‌شده ناشی از کم‌فشار بودن امر مراقبت انجام‌شده به وسیله آنان است.

    کلیدواژگان: فشار مراقبتی، مراقبت، والدین سالمند، دختران بازمانده از ازدواج، شهر ایلام
  • طاهره گلستانی بخت*، انسیه بابایی، زینب معصوم زاده صفحات 83-92
    مقدمه

     بدشکلی بدنی و کمال طلبی از دغدغه‌های ذهنی عمده دانش آموزان نوجوان، این آینده سازان کشور، است. هدف از انجام این پژوهش تعیین میزان اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر کمال طلبی و اختلال بدشکلی بدن دانش آموزان دارای این نگرانی‌ها بود.

    مواد و روش ها

     طرح پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه گواه بود. از میان 360 دانش‌آموز دختر دوم متوسطه از 4 دبیرستان [U1]  در منطقه 14 شهر تهران (1399)، تعداد 34 نفر با نمرات بالای خط برش (نمره 93) در مقیاس اختلال بدشکلی، انتخاب شدند و به‌عنوان نمونه پژوهش، به‌طور تصادفی در دو گروه 17 نفری قرار گرفتند. به علت همکاری نکردن و افت آزمودنی‌ها، 11 نفر در گروه آزمایش و 13 نفر در گروه گواه باقی ماندند. هر دو گروه پرسش نامه کمال طلبی را پر کردند. درمان شناختی-رفتاری در گروه آزمایشی، طی 8 جلسه بر اساس راهنمای درمانی رایت و همکاران در فضای مجازی انجام شد؛ اما گروه گواه مداخله‌ای دریافت نکرد. در پایان پس آزمون انجام گردید. ابزار پژوهش مقیاس کمال طلبی و مقیاس اختلال بدشکلی بدنی بود. تحلیل داده‌ها به‌وسیله آنکوا در متن مانکوا و تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرم‌افزار SPSS vol.26 صورت گرفت.

    یافته‌ها: 

    اثربخشی درمان شناختی-رفتاری در بدشکلی بدن در سطح P≤0.01 معنادار و در متغیر کمال طلبی معنادار نبود. درمان شناختی-رفتاری 9/39 درصد واریانس متغیرهای پیش‌بین را تبیین کرد.

    بحث و نتیجه‌گیری:

     نظر به اثربخشی و کارآمدی درمان شناختی-رفتاری، برای کاهش نگرانی‌های ذهنی دانش آموزان و پیشگیری از اختلالات مرتبط و نیز ارتقای کیفیت زندگی آنان، می‌توان این آموزش‌ها را در برنامه درسی گنجاند.

    کلیدواژگان: بدشکلی بدنی، کمال طلبی، درمان شناختی رفتاری، دانش آموزان
  • اسدالله رفیعی، اباسط میرزایی، علی حسنوند* صفحات 93-105
    مقدمه

     کارت امتیازی متوازن (BSC) یک روش ارزیابی عملکرد است که چشم‌انداز وسیعی در شناسایی نقاط ضعف و قوت فعالیت‌های سازمان ارایه می‌دهد و پیش‌نیاز مدیریت راهبردی است. ارزیابی عملکرد به‌عنوان یک ابزار کنترلی همواره موردتوجه مدیران بوده است؛ ازاین‌رو، این مطالعه با هدف به‌کارگیری رویکرد کارت امتیازی متوازن برای ارزیابی عملکرد بیمارستان رسول اکرم در شهرستان آبدانان انجام شد.

    مواد و روش ها

     این پژوهش از نوع تحقیقات پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه کارکنان بیمارستان رسول اکرم شهرستان آبدانان در سال 1400 است که با توجه به فرمول کوکران، حجم نمونه 204 به‌دست‌آمده است. داده‌های گردآوری‌شده در جمع‌آوری داده‌ها از دو روش اسنادی و میدانی به‌دست آمد و به‌منظور سنجش هریک از مولفه‌های تحقیق، از پرسش‌نامه محقق‌ساخته استفاده شد. روش آماری برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها تحلیل عاملی تاییدی است و برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از معادلات ساختاری SEM و آزمون t و نرم‌افزار SPSS vol.22 استفاده گردید.

    یافته‌ها: 

    بررسی فرضیه‌ها نشان‌دهنده این است که رابطه مستقیمی میان اجرای BSC، عوامل مربوط به فرایندهای داخلی و بعد مشتری‌مداری با عملکرد وجود دارد (P<0.05)؛ اما میان عوامل مربوط به ابعاد رشد، یادگیری و مالی با عملکرد سازمانی رابطه معناداری وجود نداشت. بیمارستان موردمطالعه در محور فرایندهای داخلی، با میانگین 44/0+41/3، بیشترین نمره را در میان ابعاد کارت امتیازی متوازن کسب کرد و بعد مالی با میانگین 23/0+85/02، بعد رشد و یادگیری با میانگین 23/0+85/02 و بعد مشتری با میانگین 05/1+09/0 کمترین نمره را داشتند.

    بحث و نتیجه‌گیری: 

    نتایج تحقیق نشان می‌دهد، اجرای الگوی BSC با عملکرد سازمانی رابطه مستقیم دارد و میان ابعاد چهارگانه کارت امتیازی، بر عملکرد سازمانی رابطه معنی‌دار و تاثیرگذار برقرار است. یافته‌ها نشان داد که بیشترین بعد موردتوجه کارت امتیازی متوازن، فرایندی است. نتایج پژوهش نشان داد که چهار بعد (مالی، مشتری، فرایندهای داخلی، رشد و یادگیری) از ابعاد کارت امتیازی متوازن بیمارستان رسول اکرم ارتقا یافته است.

    کلیدواژگان: مالی، مشتری، فرایند داخلی، رشد و یادگیری، ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن (BSC)
|
  • Rana Roshanfekr, Sadegh Abbasian, Maryam Bastami, Hamdia Ahmad Mirkhan, Fatemeh Ghiasi * Pages 1-8
    Introduction

     Due to the presence of causes of fire in the operating room,  that these kinds of accidents likely take place in these places. Therefore, it is necessary for the operating room staff, including the anesthesia team and the operating room, to have sufficient information in order to prevent the accident and function properly during the accident. This study aimed to investigate the knowledge and performance of anesthesia and operating room staff regarding fire sources and ways to prevent and control them.

    Material & Methods

     A total of 60 anesthesiologists and operating room staff of hospitals affiliated with Ilam University of Medical Sciences participated in this descriptive study by census method. Data collection tools were demographic characteristics form and researcher-made questionnaire. The data were analyzed using SPSS software (version 16).

    Findings

     The results showed that the mean score of staff knowledge was 48.67±10.14, and the knowledge of the majority of the staff was almost at the average level (83.3%). Moreover, the mean performance score of the staff was 12.85± 3.89, and the performance of the majority of the staff was almost at the average level (n=34, 56.7%). The level of performance of the majority of anesthesia personnel regarding the prevention of fire and safety (58.6%) and training to get acquainted with the formation of fire and its control (68.9%) has been relatively high. However, their performance in terms of familiarity with fire extinguishers in the operating room (72.4%), as well as the location and use of the fire alarm system in the operating room was at the average level (44.8%).

    Discussion &  Conclusion

     Based on the research findings, the level of knowledge and performance of the staff about the sources and conditions of fire formation in the operating room was not desirable. Therefore, holding training sessions and courses to improve the performance of these staff during a fire is recommended.

    Keywords: Fire, Knowledge, Operating room staff, Performance
  • Fatemeh Sharifi, Neda MohamadI, Sara Soltanian *, Mohsen Doostmohammadi Pages 9-20
    Introduction

     The unique properties of silver nanoparticles (Ag-NPs) produced using plant extract make them attractive for use in medical and industrial applications. Bunium persicum from the Apiaceae family is native to Iran, Afghanistan, Pakistan, and some Central Asian countries, which is locally known as "Kermanin Black Cumin" in Iran. In this study, Ag-NPs were synthesized using methanol extract of B. persicum as the regenerating and stabilizing agent for the first time and were followed by the characterization and evaluation of its biological potency.

    Material & Methods

     Synthesis of Ag-NPs was conducted using the B. persicum extract. Ultraviolet-visible (UV-VIS) spectroscopy was used to detect the presence of nanoparticles. Scanning Electron Microscope (SEM) was also employed to visualize the surface morphology, shape, and size distribution of nanoparticles. Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) is very sensitive to the chemical surface of nanoparticles and was utilized to identify functional groups in the nanoparticles. Cytotoxicity against cancer cell lines and antileishmanial activities were investigated using MTT assay, and the well diffusion method was used to detect the antibacterial property of the synthesized nanoparticles.

    Findings

     UV-VIS spectrum exhibits an absorption band at around 400-450 nm suggesting the formation of biological Ag-NPs. The size and morphological properties of nanoparticles were assessed by SEM which showed that particles have spherical shapes with a diameter of about 20-70 nm. Ag-NPs showed cytotoxicity against human glioblastoma cancer cell line A-172 (IC50:7.2 µg/ml) and breast cancer cell line MCF-7 (IC50:7.6 µg/ml) after 48 h treatment. Ag-NPs presented antimicrobial activity against Gram-positive and Gram-negative bacteria. The present study confirmed good antileishmanial activity against the promastigote and amastigote stages of Leishmania major. The IC50 values of Ag-NPs and Glucantime® were 73.89 and 16.17μg/mL for promastigote, as well as 171.02 and 398.21 μg/mL for amastigotes assays, respectively.

    Discussion &  Conclusion

     The extract of B. persicum has the ability to reduce Ag+ ions to Ag nanoparticles. Moreover, the fabricated Ag-NPs have good cytotoxicity, antibacterial, and antileishmanial activities.

    Keywords: Antibacterial activity, Antileishmanial effects, Bunium persicum, Cytotoxicity, Green synthesis, Silver nanoparticles
  • Ahmad Hamta *, Zahra Bozorgi Moghadam Pages 21-31
    Introduction

     Breast cancer is the most common malignancy in women worldwide. It is also the second leading cause of cancer death among women after lung cancer. Considering the relationship among plasma folate levels, the level of uracil, and DNA damage in cell division, methyl tetrahydrofolate reductase (MTHFR) is a suitable candidate for studies on the susceptibility to cancer, including breast cancer. This study aimed to investigate the relationship between two polymorphisms in the MTHFR gene and the risk of breast cancer among women in Markazi Province, Iran.

    Material & Methods

     This case-control study investigated the rs1801131 and rs1801133 polymorphisms of the MTHFR gene and breast cancer risk in a large population including 80 patients and 80 healthy women in Markazi Province, Iran, using the PCR-RFLP technique. The specimens were genotyped by agarose gel electrophoresis. Finally, the data were analyzed in SPSS software (version 26).

    Findings

     There was a statistically significant difference between the two groups of patients and controls regarding three genotypes of the rs1801133 locus (P=0.006). Moreover, the CT genotype (P=0.001, OR=2.471, 95% CI=1.229-4.965) and total TT and CC genotypes (P=0.000, OR=3.375, 95% CI=1.716-6.637) were significantly associated with the risk of breast cancer. However, the TT genotype (P=0.538) showed a protective role against breast cancer. In contrast, there was no statistically significant difference between the two groups of patients and controls in terms of three genotypes of the rs1801131 locus (P=0.149), which is consistent with the results of some studies.

    Discussion &  Conclusion

     The rs1801133 polymorphism of the MTHFR gene can be used as a marker in clinical prognostic studies related to the risk of breast cancer.

    Keywords: Breast cancer, MTHFR, PCR-RFLP, Polymorphism, rs1801131, rs1801133
  • Zahra Mohammadi, Majid Hassanpour-ezatti * Pages 32-44
    Introduction

     Atopic dermatitis (AD) is a chronic inflammatory skin disease for which there is no adequate treatment. Mesenchymal stem cells have already been used to treat inflammatory diseases.  The present study investigated the effect of the administration of human mesenchymal stem cells-conditioned medium (MSC-CM) on the AD model and its relationship with central pain, the level of oxidative, and inflammatory stress factors in the skin.

    Material & Methods

     The AD model was established by topical administration of a 2% 4,2-dinitrochlorobenzene (DNCB) solution on the dorsal and ear skin of mice. Mice received topical MSC-CM and betamethasone ointment as a positive control three times a day for 2 weeks. Skin interleukin-4 (IL-4) and malondialdehyde (MDA) levels were measured by the ELISA method in all groups. Changes in nociception were assessed by the tail flick test. Histological changes in the body and ear skins were evaluated after hematoxylin-eosin (H&E) staining, and mast cells number in toluidine blue-stained sections were counted in this study.

    Findings

     Topical administration of MSC-CM and betamethasone was able to reduce pain, inflammation, and changes of dermis thickness in the dorsal and ear skins, as well as the infiltration of mast cells in the skin of groups treated with DNCB. Moreover, MSC-CM, similar to betamethasone, decreased the level of IL-4 and MDA levels in the skin of DNCB receiving groups.

    Discussion &  Conclusion

     The increase in IL-4 levels and lipid peroxidation play an important role in inducing AD-like lesions in the skin of the mouse in the DNCB model; in addition, the topical application of the MSC-CM is a potential therapeutic agent for AD.

    Keywords: Atopic dermatitis, Conditioned culture media, Dinitrochlorobenzene, Interleukin-4, Mesenchymal Stem Cells
  • Mohamadreza Kaffashian, Maryam Bagheri, Ali Ashraf Mozafari, Maryam Karimian, Sajjad Salari * Pages 45-51
    Introduction

     There is inconsistent data regarding COVID-19 prognosis in patients with background hypothyroid disorder. The present study aimed to evaluate the severity of symptoms and blood parameters in COVID-19 patients with hypothyroidism.

    Material & Methods

     This study investigated 100 COVID-19 patients (50 individuals with a history of hypothyroidism and 50 patients without thyroid disorder [euthyroid]). Demographic and clinical characteristics were collected from the COVID-19 registry database in Shahid Mustafa Khomeini Hospital. All patients were admitted and treated between March and December 2020. Hospitalization duration, the ICU admissions rate, and blood laboratory tests were evaluated in this study.

    Findings

     Hospitalization period was significantly longer in the hypothyroid group, compared to the euthyroid group (P=0.009). The number of red blood cells (RBCs), hemoglobin level, and hematocrit percentage were lower in the hypothyroid group (P=0.001, P=0.003, and P=0.003, respectively). Nevertheless, the number of white blood cells (WBCs) and inflammatory indicators, including erythrocyte sedimentation rate (ESR) and C-reactive protein (CRP) were the same in both groups.

    Discussion &  Conclusion

     Although background hypothyroidism had no significant effect on inflammation severity caused by COVID-19; however; it extended hospital stay in these patients. Anemia, a common problem in hypothyroidism, may explain longer hospitalization in hypothyroid COVID-19 patients.

    Keywords: Blood factors, COVID-19, Hospitalization, Hypothyroidism, Inflammatory factors
  • MohammadJavad Hassanzadeh, Noushin JalayerNaderi * Pages 52-60
    Introduction

     A decrease in cell size and an increase in nuclear dimension due to changes in the amount of DNA could be an indicator of early detection of malignant changes. This study aimed to compare the nuclear and cytoplasmic diameters of buccal mucosa cells in cigarette smokers and nonsmokers in a cytomorphometric study using Feulgen and Papanicolaou stains.

    Material & Methods

     In this case-control study, cytological smears of human buccal mucosa cells stained with Feulgen and Papanicolaou of 30 smokers and 15 controls who had never smoked were compared regarding the cytoplasm size and nucleus diameter. Moreover, the difference among the mean values of the cytoplasm size, nucleus diameter, and nucleus-to-cytoplasm ratio in the case and control samples regarding the Feulgen and Papanicolaou stained slides were analyzed using the Independent Samples t-Test.

    Findings

     The mean cytoplasm size of smokers stained with Feulgen was significantly higher than that of Papanicolaou-stained samples in smokers (P=0.01). There was no significant difference between the mean diameter of the nucleus and the nucleus-to-cytoplasm ratio of smokers stained with Feulgen and Papanicolaou (P=0.2 and P=0.1, respectively).

    Discussion &  Conclusion

     In buccal mucosa cells of cigarette smokers, Feulgen and Papanicolaou staining methods had the same outcomes in demonstrating the morphometric changes of the nucleus; however, there were no differences in revealing cytoplasm diameter.

    Keywords: Buccal mucosa, Cigarette smoking, Cytology, Smoking
  • Hossein Honari *, Seyed mojtaba Aghaie, MohammadReza Akbari, Ayoub Fazeli Pages 61-72
    Introduction

     The bacterium Burkholderia Pseudomallei is the cause of melioidosis disease. BLF1 plays an important role in the pathogenesis and infection of B. Pseudomallei. STxB has an adjuvant and carrier role and can be produced by mixing vaccine-candidate antigens with this adjuvant to produce a suitable vaccine. This study aimed to construct and evaluate the immunogenicity of trimethyl chitosan nanoparticles containing BLF1-stxB protein by subcutaneous injection.

    Material & Methods

     In this study, the expression of recombinant BLF1-stxB protein was induced in the expression host, and the protein was purified by affinity chromatography. Then, nanoparticles were fabricated by ion gelation method and the size and shape of nanoparticles were assessed by electron microscopy and injected subcutaneously into mice four times. Antibody titration was evaluated by indirect ELISA. BLF1 toxin was used for immunogenicity.

    Findings

     The results of this study showed that protein-containing nanoparticles have higher size and PDI, and lower zeta potential than protein-free nanoparticles. The protein charge in nanoparticles was about 65%. The highest antibody titer belonged to the group receiving protein without nanoparticles. The results showed a 75% conservation challenge of the nanoparticle-free protein group.

    Discussion &  Conclusion

     This study showed that the nanoparticle form containing this recombinant protein leads to a weaker immune response, compared to the non-nanoparticle form by injection. The results of the challenge showed that this recombinant chimeric protein provides better protection when subcutaneously injected with an adjuvant.

    Keywords: Fire, Knowledge, Operating room staff, Performance
  • Masoud Almasi *, Majid Koosheshi, Hossein Mahmoudian, Fatemeh Torabi Pages 73-82
    Introduction

     Despite numerous studies in the field of home care, the role of unmarried girls in caring for their parents and the problems caused by this care for them, is still neglected or lost due to the study of other caregivers. In this regard, the present study aimed to investigate the care pressure resulting from the care of elderly parents among single girls in Ilam, Iran.

    Material & Methods

     This descriptive, cross-sectional study was conducted in 2019. The statistical population included all single girls over 30 years old in Ilam (n=5134 cases), and the sample size was determined at 370 people. The data were collected using a 24-item Novak & Guest Care Burden Questionnaire by cluster sampling. The obtained data were entered into SPSS statistical software (version 20) and analyzed at two levels of descriptive (median, mean, standard deviation, and frequency percentage distribution) and inferential statistics (analysis of variance).

    Findings

     The findings indicated the existence of weak care pressure (26.91±21.13) among respondents. In comparison to the dimensions of care pressure, the time dimension (8.8±5.68) was more intense than other dimensions. Moreover, the girls who were government employees and had university degrees, in all respects, tolerated lower care pressures than their peers. The analysis of variance of the dependent variable considering the independent variables showed a significant difference in the care pressure of girls regarding age, employment status, education level, and mental class affiliation (P<0.001).

    Discussion &  Conclusion

     Based on the results of the study, it is inferred that the low care pressure of the studied girls is due to the low pressure of care.

    Keywords: Care pressure, Care, Elderly parents, Ilam, Single girls
  • Tahereh Golestanibakht *, Ensiyeh Babaie., Zeynab Masoumzadeh Pages 83-92
    Introduction

     Body dysmorphic disorder (BDD) and perfectionism are the main mental concerns of adolescent students who are the future makers of the country. This study aimed to determine the effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy (CBT) on perfectionism and BDD in students with these concerns.

    Material & Methods

     The quasi-experimental research design was pretest-posttest with a control group. From 360 high school female students from 4 high schools in the 14th district of Tehran (2016), 34 people with high scores on the cut line (score 93) were selected regarding the BDD scale and as a research sample were randomly divided into two groups of 17 cases per group. Due to the lack of collaboration and sample attrition, 11 and 13 cases in the experimental and control groups completed the perfectionism questionnaire, respectively. The experimental group participated in eight CBT sessions based on the treatment guide of Wright et al. in cyberspace; however, the control group did not receive any intervention. Finally, the post-test was administered. The research instruments were the Physical Appearance Perfectionism Scale and Body Dysmorphic Disorder Symptom Scale. The data were analyzed in SPSS software (version 26) using ANCOVA, MANCOVA, and multivariate covariance analysis.

    Findings

     The effectiveness of CBT in BDD was not significant at P≤0.01 and the perfectionism variable. The CBT explained 39.9% of the variance of predictor variables.

    Discussion &  Conclusion

     Considering the effectiveness and efficiency of CBT to reduce students' mental concerns, prevent related disorders, and improve their quality of life, this piece of training can be included in the school curriculum.

    Keywords: Body dysmorphic disorder, Cognitive-behavioral therapy, Perfection-ism, Students
  • Asad Rafiei, Abasat Mirzaei, Ali Hassanvand * Pages 93-105
    Introduction

     Balanced Scorecard (BSC) is a performance appraisal method that offers a broad perspective in identifying the strengths and weaknesses of the organization's activities and is a prerequisite for strategic management. Performance evaluation as a control tool has always been considered by managers. Therefore, this study was conducted to apply the BSC approach to evaluate the performance of Rasoul Akram Hospital in Abdanan, Iran.

    Material & Methods

     The statistical population of this survey study included all staff of Rasoul Akram Hospital, Abdanan, Iran, in 2021. According to Cochran's formula and sample size of 204, the collected data were obtained from both documentary and field methods. A researcher-made questionnaire was used to assess each component of the research. The confirmatory factor analysis was used as the statistical method for data analysis, followed by SEM structural equations and t-test in SPSS software (version 22).

    Findings

     The examination of hypotheses indicates a direct relationship of performance with the implementation of BSC, factors related to internal processes, and the customer-oriented dimension (P<0.05). However, organizational performance showed no significant relationship with the dimensions of growth, learning, and finance. The hospital under study obtained the highest BSC scores in terms of internal processes (3.41±0.44). On the other hand, the lowest scores were obtained regarding financial (02.85±0.23), growth and learning (02.85±0.23), as well as customer dimensions (0.09±1.05) in descending order.

    Discussion &  Conclusion

     The results show that the implementation of the BSC model is directly related to organizational performance, and there is a significant and effective relationship between the four dimensions of the scorecard on organizational performance. The results also revealed that the most important aspect of the BSC is the process. Accordingly, four dimensions of financial, customer, internal processes, as well as growth and learning have been upgraded from the dimensions of Rasoul Akram Hospital BSC

    Keywords: Balanced scorecard (BSC), Customer, Financial, Growth, learning, Internal process, Performance evaluation