فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال هفدهم شماره 62 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حلیمه میرعرب رضی*، حسین فکوری حاجی یار، کاظم شریعت نیا، علی اصغر بیانی صفحات 7-30
    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی برنامه درسی مسیله محور در دوره پیش دبستان انجام شد. در این راستا پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها از رویکرد پدیدارشناسی استفاده شد و برای شناسایی مهم ترین مولفه های تشکیل دهنده عناصر برنامه درسی مسیله محور در دوره پیش دبستان از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. جامعه آماری در این مرحله کلیه مربیان و متخصصان حوزه آموزش و پرورش پیش دبستانی بوده اند که نمونه ای متشکل از 10 نفر از این افراد به شیوه ی نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل یافته های این بخش از شیوه کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد و به منظور تعیین روایی و پایایی یافته های این بخش از شیوه تایید همکاران تحقیق و چند جانبه نگری برای تایید اعتبار بهره گرفته شد. نتایج بدست آموده با استفاده از الگوی ون منن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که در حوزه اهداف برنامه درسی مسیله محور در دوره پیش از دبستان (17 مولفه)، در حوزه محتوا (14 مولفه)، در حوزه روش های یاددهی- یادگیری (10 مولفه)، در حوزه روش های ارزشیابی (7 مولفه)، در حوزه مکان (18 مولفه) و در حوزه زمان نیز (10 مولفه) و مجموعا 76 مولفه به عنوان مولفه های تشکیل دهنده عناصر برنامه درسی مسیله محور در دوره پیش دبستان شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: طراحی الگو، برنامه درسی مسئله محور، اهداف، محتوا، روش های یاددهی- یادگیری
  • رقیه تراهی*، محمدرحیم جعفرزاده صفحات 31-54

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ‏گری ابعاد شخصیت اصیل در ارتباط بین ادراک از جو مدرسه با بهزیستی ‏تحصیلی دانش آموزان بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش ‏آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان بهبهان بود که از میان آن ها تعداد 354 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس ‏‏بهزیستی ‏تحصیلی تومینن سوینی و همکاران (2012)، پرسشنامه اصالت شخصیت وود و همکاران (2008) و پرسشنامه ادراک از جو مدرسه بییر و همکاران (2016) بود. برای تحلیل داده های توصیفی و ماتریس همبستگی از نرم افزار SPSS نسخه 26 و برای آزمون فرضیه و مدل پژوهش از نرم افزار AMOS نسخه 26 استفاده شد. یافته ها نشان دادند که مدل پژوهش با داده های جمع آوری شده برازش مطلوبی دارد. ادراک از جو مدرسه دارای اثر مستقیم و مثبت بر بر بهزیستی‏ تحصیلی بود. اگر چه ادراک از جو مدرسه دارای اثر مسقیم و منفی بر مولفه ‏های ازخودبیگانگی و پذیرش تاثیرات بیرونی بود، ولی تاثیر مستقیم و مثبت بر زندگی اصیل دانش ‏آموزان داشت. مولفه‏ های ازخودبیگانگی و پذیرش تاثیرات بیرونی دارای اثر مسقیم و منفی بر بهزیستی تحصیلی، در صورتی ‏که زندگی اصیل دارای اثر مستقیم و مثبت بر بهزیستی تحصیلی بود. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که به منظور افزایش بهزیستی‏ تحصیلی دانش آموزان باید به ابعاد شخصیت اصیل و ادراک از جو مدرسه آن ها توجه کافی به ‏عمل آید.

    کلیدواژگان: ابعاد شخصیت اصیل، ادراک از جو مدرسه، بهزیستی‏ تحصیلی
  • محترم باقری فاروجی، لیلا دوقی*، محمدمهدی شریعت باقری صفحات 55-79

    هدف از پژوهش خاضر ارایه مدل ساختاری خود ناتوان سازی تحصیلی بر اساس سبک فرزند پروری ادراک شده و باور های هوشی با میانجی گری جرات ورزی در دانش آموزان است. پژوهش حاضراز نظر هدف،کاربردی و از نظرروش،همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش کلیه ی دانش آموزان مقطع دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بودند. تعداد افراد نمونه جمعا 537 دانش آموز بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی جریت ورزی گمبریل و ریچی (1975)، مقیاس پرسشنامه خود ناتوان سازی تحصیلی جونز و رودوالت (2005)، پرسشنامه فرزندپروری ادراک شده، مقیاس ارزیابی باورهای ضمنی هوش (عبدالفتاح و یتس، 2006)،پرسشنامه باورهای هوشی عبدالفتاح و ییتس با دو خرده مقیاس نظریه افزایشی هوش و نظریه ذاتی هوش بودند. داده های گردآوری شده با روش مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل ساختاری خود ناتوان سازی تحصیلی بر اساس سبک فرزند پروری ادراک شده و باور های هوشی با میانجی گری جرات ورزی در دانش آموزان براساس داده های تجربی از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین اثر غیر مستقیم ادراک شده و باور های هوشی بر خود ناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان مورد تایید قرارگرفت. لذا پژوهش حاضر نشان داد که خود ناتوان سازی در تبیین و پیش بینی جرات ورزی دانش آموزان نقش واسطه ای دارد. این متغیر تحت تاثیر باورهای هوشی و سبک فرزندپروری ادراک شده قرار می گیرند و می توانند اثر معناداری بر جرات ورزی دانش آموزان داشته باشند.

    کلیدواژگان: خود ناتوان سازی، جرئت ورزی، سبک فرزندپروری ادراک شده، باورهای هوشی
  • لیلا منصوری، علیرضا حاجی یخچالی*، منیجه شهنی ییلاق، غلامحسین مکتبی صفحات 81-105

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش راهبردهای برنامه ریزی عصب-زبان شناختی بر هوش هیجانی، انگیزش پیشرفت و خودپنداره تحصیلی بود. روش پژوهش حاضر آزمایشی از نوع پیش-آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی شهر ایذه در سال تحصیلی 400-1399 تشکیل دادند. از جامعه فوق 30 نفر که دارای ناتوانی-های یادگیری بودند با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای به عنوان حجم نمونه پژوهش انتخاب و سپس نمونه منتخب به صورت تصادفی در قالب گروه های آزمایشی و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت دو ماه در 10 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش راهبردهای برنامه ریزی عصب-زبان شناختی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های هوش هیجانی (پترایدز و فارنهام، 2001)، انگیزش پیشرفت (هرمنس، 1977) و خودپنداره تحصیلی (لیو و وانگ، 2005) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) استفاده شد. نتایج تحلیل بیانگر تاثیر راهبردهای برنامه ریزی عصب-زبان شناختی بر انگیزش پیشرفت و خودپنداره تحصیلی آزمودنی های گروه آزمایش بود، اما بر هوش هیجانی تاثیر معناداری مشاهده نشد. بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت آموزش راهبردهای برنامه ریزی عصب-زبان شناختی یک روش مفید و موثر در افزایش انگیزش پیشرفت و خودپنداره تحصیلی دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی عصب-زبان شناختی، هوش هیجانی، انگیزش پیشرفت، خودپنداره تحصیلی، ناتوانی های یادگیری
  • سارا بنی عامریان، صلاح اسمعیلی گوجار* صفحات 107-130
    بازی وارسازی یک رویکرد ابتکاری است که هدف آن افزایش تعامل و انگیزه کاربران و ارایه تجارب پایدار است. این رویکرد اخیرا به طور گسترده ای فراگیر شده است و رویکردی است که در بسیاری از زمینه ها مورداستفاده قرار می گیرد. مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیر بازی وارسازی بر یادگیری، شناسایی عناصر مهم در بازی وارسازی و رویکرد طراحی و ترکیب عناصر انجام گرفته است. این مقاله از یک مرور سیستماتیک استفاده می کند که در آن از تحلیل اسناد و محتوا استفاده شده است. بر اساس یافته های این تحقیق در پژوهش های موردبررسی اثرگذاری این رویکرد بر روی یادگیری مثبت گزارش شده است و همچنین عناصر مورداستفاده در بیشتر پژوهش ها یکسان است که مهم ترین آن ها شامل بازخورد، امتیاز، زمان، رده بندی، رقابت، مشارکت، نوار پیشرفت، نشان، پاداش، چالش، راهنما، سیگنال هشداردهنده و ماموریت می باشند. در زمینه طراحی و ترکیب این عناصر بر تلفیق عناصر تاکید شده است، بدین معنی که استفاده از عناصر محدود در بازی وارسازی اثر مثبتی نخواهد داشت و بهتر است از مجموعه ای از این عناصر در طراحی بازی وارسازی استفاده شود.
    کلیدواژگان: بازی وارسازی، آموزش، یادگیری، عناصر بازی
  • عزت الله قدم پور* صفحات 131-144
    زمینه

    اضطراب امتحان به عنوان یک سازه شناختی- توجهی نقش موثری بر عملکرد دارد، زیرا افراد دارای اضطراب امتحان توجه خود را معطوف به فعالیت های نامربوط به تکلیف، اشغال فکری، انتقاد از خود و نگرانی های جسمانی کرده و در نتیجه توجه کمتری بر تکلیف دارند که این امر موجب کاهش عملکرد در آنان می گردد.

    هدف

    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی اثربخشی فراشناخت درمانی بر اضطراب امتحان در دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر خرم آباد بود.

    روش

    پژوهش حاضر به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره متوسطه در سال تحصیلی 92- 1391 در شهر خرم آباد بود، که از میان آنان تعداد 40 نفر به روش تصادفی مرحله ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه اضطراب امتحان ساراسون و نمونه برگ اطلاعات جمعیت شناختی بود. پس از اعمال مداخله، پس آزمون و بعد از 4 ماه آزمون پیگیری اجرا شد. یافته ها با استفاده از نرم افزار20 - SPSS و آزمون آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که ارایه مداخله مبنی بر فراشناخت درمانی باعث کاهش 64% علایم اضطراب امتحان در مرحله پس آزمون و 62% این علایم در مرحله پیگیری شد (01/0<p).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت ارایه مداخله مبنی بر فراشناخت درمانی در کاهش علایم اضطراب امتحان موثر بوده است و لذا می توان از این مداخله در جهت کاهش علایم اضطراب امتحان در دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، دانش آموزان دختر، فراشناخت درمانی
  • فائزه هزاردستان*، حسین سلیمی بجستانی، آتوسا کلانتر هرمزی، محمد عسگری صفحات 145-176

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی شاخصه های امتناع از مدرسه و مولفه های موثر بر آن و ارایه مدل مفهومی امتناع از مدرسه دانش آموزان دوره ابتدایی بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و با روش داده بنیان)گراندد تیوری(مبتنی بر مصاحبه با متخصصان حوزه کودک، والدین دانش-آموزان دارای رفتار امتناع از مدرسه و مربیان آنها انجام شد. بدین منظور با روش نمونه گیری هدفمند با 7 نفر از متخصصان حوزه کودک و 10 نفر از والدین و مربیان دانش آموزان دارای رفتار امتناع از مدرسه به صورت موازی مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته به عمل آمد. پس از کدگذاری و تحلیل داده مصاحبه های هر سه گروه از شرکت کنندگان در پژوهش در بخش شاخصه ها یک مقوله اصلی و 7 زیرمقوله به دست آمد. همچنین در بخش مولفه های موثر بر امتناع از مدرسه 4 مقوله اصلی و 12 زیرمقوله استخراج شد. پس از مقایسه داده های به دست آمده از سه گروه مصاحبه شوندگان مدل مفهومی طراحی شد. از آنجا که رفتار امتناع از مدرسه در بسیاری موارد در سال های آتی منجر به رفتارهای ضد اجتماعی، فرار از مدرسه و در نهایت ترک تحصیل می شود، ارایه مدل مفهومی رفتار امتناع از مدرسه در مدارس، مراکز فرهنگی و مشاوره به منظور شناخت بهتر این سازه برای استفاده از روش های درمانی و پیشگیری از بروز چندین اختلال به طور هم زمان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: امتناع از مدرسه، مدل مفهومی امتناع از مدرسه، مدرسه
  • فاطمه ازادی ده بیدی، فرهاد خرمائی*، راضیه شیخ الاسلامی، مسعود حسینچاری صفحات 177-203

    تحول مثبت نوجوانی، رویکردی جامع و یکپارچه است که بر نقاط قوت و فرایندهای انطباقی تاکید می کند. این رویکرد، مسیر نوجوانان را در جهت رسیدن به احساس شایستگی و کارآمدی در ابعاد مختلف جسمانی، اجتماعی، هیجانی، شناختی و اخلاقی هموارتر می کند و هدف آن ایجاد رفتارهای مثبت در نوجوانان است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه جو اخلاقی مدرسه و رفتارهای آسیب زای تحصیلی با واسطه گری تحول مثبت نوجوانی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل دانش آموزان شهر شیراز بود .به این منظور 671 دانش آموز دوره متوسطه اول و دوم شهر شیراز (293 پسر و 378 دختر) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و مقیاس های جو اخلاقی مدرسه (شولت و همکاران، 2002) ، تحول مثبت نوجوانی (گلدوف و همکاران، 2014) و رفتارهای آسیب زای تحصیلی (کشکولی، 1395) را تکمیل نمودند. داده ها در قالب مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) تحلیل شدند. با توجه به یافته ها، جو اخلاقی مدرسه و تحول مثبت نوجوانی اثر مستقیم و منفی بر رفتارهای آسیب زای تحصیلی داشتند. همچنین جو اخلاقی مدرسه اثر مستقیم و مثبت بر تحول مثبت نوجوانی داشت. نتایج آزمون بوت استراپ نیز حاکی از آن بود که تحول مثبت نوجوانی، نقش واسطه-ای در رابطه جو اخلاقی مدرسه با رفتارهای آسیب زای تحصیلی دارد. بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان گفت بر ی کاهش رفتارهای آسیب زای تحصیلی باید به جو اخلاقی مدرسه و نیز ارتقای مولفه های تحول مثبت نوجوانی توجه شود.

    کلیدواژگان: تحول مثبت نوجوانی، جو اخلاقی مدرسه، رفتارهای آسیب زای تحصیلی
  • محمدرضا صدری، محسن گل پرور*، اصغر آقایی، لورا گیلیام صفحات 205-226

    اشتیاق به تحصیل متغیری بسیار با اهمیت برای موفقیت دانش آموزان در هر مقطعی است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش معنامحور تحصیلی مبتنی بر نظریه انسان سالم و آموزش روان شناسی مثبت نگر بر اشتیاق تحصیلی دانش آموزان ایرانی ساکن دانمارک اجرا شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با سه گروه و در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان 12 تا 18 ساله ایرانی ساکن شهر کپنهاگ دانمارک در زمستان 2021 بود، که از بین آن ها 99 نفر از طریق نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه 33 نفری گمارده شدند. پرسشنامه اشتیاق تحصیلی شاوفیلی و همکاران (2002) برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. دو گروه آموزش معنا محورتحصیلی مبتنی بر نظریه انسان سالم و آموزش روان شناسی مثبت نگر طی 10 جلسه تحت آموزش قرار گرفتند. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل گردید. نتایج نشان داد که در اشتیاق تحصیلی به ترتیب بین گروه آموزش معنامحورتحصیلی مبتنی بر نظریه انسان سالم وگروه آموزش مثبت نگر با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>p)، ولی بین دو گروه آموزش معنامحور تحصیلی مبتنی بر نظریه انسان سالم و آموزش روان شناسی مثبت نگر تفاوت معناداری به دست نیامد (05/0<p). بر اساس نتایج، آموزش معنامحور تحصیلی مبتنی بر نظریه انسان سالم همراه با آموزش مثبت نگر دو روش موثر برای افزایش اشتیاق تحصیلی دانش آموزان هستند.

    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، آموزش معنامحوری تحصیلی، آموزش مثبت نگر، دانش آموزان ایرانی، دانمارک
|
  • Halime Mirarab Razy *, Hossein Fakoori Hajiyar, Kazem Shariatnia, Aliasghar Bayani Pages 7-30
    the purpose of this study was to design a model for curriculum development in Preschool (4-6 age) period. in this regard , the present study was applied in terms of purpose and in terms of data collection , phenomenological approach was used and semi - structured interviews were used to identify the most important components of non - structured curriculum elements. Data collection method was phenomenological approach and semi-structured interviews were used to identify the most important components of Model. The statistical population were specialists in the field of Preschool education. In order to analyze the findings, open, axial and selective coding was used. In order to determine the validity and reliability of the findings, the survey of colleagues and a number of questionnaires were used for validation. The obtained results were analyzed using van Manen method. The results showed that in the field of goal, 17 component, in the field of content 14 component, in the field of teaching 10 component, in the field of evaluation 7 component, in the field of place 18 component and in the field of time 10 component and totally 76 component realized.
    Keywords: Pattern design, problem-oriented curriculum, objectives, content, learning methods
  • Roghayeh Tarahi *, MohammadRahim Jafarzadeh Pages 31-54

    The aim of this study was to investigate the mediating role of authenticity personality dimensions in the relationship between perceptions of school climate and academic well-being of students. The statistical population of the study involved all the high school students in Behbahan, Khuzestan, south of Iran, out of which 354 individuals were finally selected using multi-stage random sampling. The research instruments consisted of the Academic Well-Being Scale (Tomenin Sweeney et al., 2012), Personality Authenticity Questionnaire (Wood et al., 2008), and Perceptions of School Climate (Beer et al., 2016). Descriptive data and correlation matrix were analyzed using SPSS software, version 26. Besides, AMOS software, version 26, was used to test the research hypotheses and research model. Based on the results, the proposed model has a good fit with the collected data. Perception of school climate had a direct and positive effect on the academic well-being of the students. On the other hand, perception of school climate directly and negatively affected the components of alienation and acceptance of external influences, which, in turn, had a direct and negative effect on the students’ academic well-being. Moreover, perception of school climate had a direct and positive effect on the students’ authentic life, which also exerted a direct and positive effect on the students’ academic well-being. Accordingly, in order to increase the academic well-being of the students, further attention should be paid to the dimensions of students’ authentic personality and perception of school climate.

    Keywords: Dimensions of authenticity personality, perceptions of school climate, academic well-being
  • Mohtaram Bagheri Faroji, Leila Zoghi *, MohammadMahdi Shariat Bagheri Pages 55-79

    The purpose of this study is to present a structural model of academic self-disability based on perceived parenting style and intelligence beliefs mediated by daring in students. The present study is applied in terms of purpose and correlation based on structural equations in terms of method. The statistical population of the study was all high school students in Tehran in the academic year 2009-2010. The sample size was 537 students who were selected by cluster random sampling. Research instruments included Gambrill and Ritchie (1975) audacity questionnaire, Jones and Rodwalt (2005) Academic Self-Disability Questionnaire, Perceived Parenting Questionnaire, Implicit Beliefs Assessment Scale (Abdolfattah and Yates, 2006), Abdolfattah and Yates Intelligence Beliefs Questionnaire. There were two subscales of incremental intelligence theory and innate intelligence theory. The collected data were analyzed by structural equation modeling and AMOS software. The results of data analysis showed that the structural model of academic self-disability is perceived based on parenting style and intelligence beliefs mediated by daring in students based on experimental data have a good fit. Also, the indirect effect of perceived and IQ beliefs on students' academic disability was confirmed. Therefore, the present study showed that disability itself has a mediating role in explaining and predicting students' audacity. These variables are influenced by intelligence beliefs and perceived parenting style and can have a significant effect on students' courage.

    Keywords: Self-Disability, Daring, Perceived parenting style, Intelligence beliefs
  • Leila Mansouri, AliReza Haji Yakhchali *, Manijeh Shehni Yeilagh, GholamHossein Maktabi Pages 81-105

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of neuro linguistic programming strategies training on emotional intelligence, achievement motivation and academic self-concept. This study was experimental pre-test, post-test with the control group design. The statistical population of this study consisted of all female fifth grade elemantary school students in Izeh city in the academic year of 2020-2021. Then 30 people with learning disabilities were selected through random multi stage cluster sampling and were assigned randomly to experimental and control groups. The instruments used in this study were emotional intelligence (Petrides & Furnham, 2001) achievement motivation (Hermance, 1977) and academic self-concept (Liu & Wang, 2005). The experimental group received neuro linguistic programming strategies training for ten 60-minutes sessions, one sessions in a week lasting for two month. Analysis of the data was done using descriptive (average & standard deviation) and inferential (multiple covariance analysis) tests. Experimental group showed significant increase in achievement motivation and academic self-concept after being trained, But no significant effect was observed on emotional intelligence. Based on the result we can say that neuro linguistic programming strategies training is an important method in improving of achievement motivation and academic self-concept students with learning disability.

    Keywords: neuro linguistic programming, emotional intelligence, Achievement Motivation, Academic self-concept, learning disabilites
  • Sara Baniamerian, Salah Esmaeeli Gojar * Pages 107-130
    Gamification is an innovative approach that aims to increase user interaction and motivation and provide sustainable experiences. This approach has recently become widespread and is an approach that is used in many fields. The present article has been conducted with the aim of investigating the effect of gamification on learning, identifying important elements in gamification, and the design and composition approach of the elements. This article uses a systematic review that uses document and content analysis. Based on the findings of this study in research studies, the effect of this approach on learning has been reported positive and also the elements used in most studies are the same, the most important of which include feedback, score, time, ranking, competition, participation, progress bar, badge, Rewards, challenges, guides, warning signals, and missions. In the field of design and composition of these elements, a comprehensive view is emphasized, which means that the use of limited elements in the game of warfare will not have a positive effect, and it is better to use a set of these elements in the design of the game of warfare.
    Keywords: Gamification, Education, Learning, game elements
  • Ezatollah Ghadampour * Pages 131-144
    Background

    Exam anxiety as a cognitive-attention construct plays an important role in performance. Because people with anxiety tests focus on activities that are unrelated to homework, occupancy, self-critique, and physical concerns, resulting in less attention to the assignment, which reduces their performance.

    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of meta-cognitive therapy on of test anxiety in high school girl students in Khorramabad city.

    Methods

    The design of the study was quasi experimental with control group in pretest, post-test and follow up. Statistical population was of all girl students in the 1391-92 in Khorramabad city ,that among the them, 40 persons were selected randomly stage. Measuring data tool in this research,were Sarason test anxiety questionnaire and leaf samples demographic information. After the intervention, post-test and after 4 months follow-up tests were performed. Results analysis with software spss- 20 and Statistical analysis of covariance.

    Results

    The results showed that intervention based on therapeutic metacognitive reduce were the 64% test anxiety symptoms at post-test and 62% of these symptoms at follow-up (p<0.01).

    Conclusion

    Based on these findings, can conclude that intervention of metacognitive therapy was effective in reducing symptoms of anxiety and therefore, can use this intervention to reduce symptoms of anxiety in the students.

    Keywords: Test anxiety, girl students, Meta-cognitive therapy
  • Faeze Hezardastan *, Hossein Salimi Bajestani, Atousa Kalantar Hormozi, Mohammad Asgari Pages 145-176

    The aim of this study was to identify the characteristics of school refusal and the components contribute to develop it and to present a conceptual model of school refusal for of elementary school students. This research data was collected and analyzed through qualitative approach and grounded theory. The study population included all the parents, educators and specialist of school refusal in the year of 2018-2019. In pursuit of this goal, 7 child Specialist and 10 parents and educators of student with school refusal meeting the criteria to enter the research were chosen according to the targeted sampling. After semi-structured in-depth interviews was conducted, the obtained findings were as follows: in the characteristics section, a main category and 7 subcategories were obtained. Also, in the section of effective components, 12 subcategories and finally 4 categories was extracted. After comparing the data obtained from the three groups of interviewees, we tried to design a conceptual model.As school refusal behavior in many cases in the coming years will lead to antisocial behavior and eventually dropping out of school, provide a conceptual model of school refusal behavior in schools, cultural and counseling centers in order to identify this phenomenon better is suggested to use therapeutic methods and prevent the occurrence of several disorders at the same time.

    Keywords: school refusal, conceptual model of school refusal, school
  • Fateme Azadi Dehbidi, Farhad Khormaei *, Razieh Sheikholeslami, Masod Hosinchari Pages 177-203

    Positive youth development is a comprehensive and integrated approach that emphasizes youths’ strengths and adaptive processes. smooths the way for adolescents to reach a sense of competence in physical, emotional, cognitive, and moral dimensions and its aim is to create positive behaviors in adolescents.In line with this,this study aimed to investigate the relation of ethical climate school to destructive academic behaviors by mediating positive youth development. The research was a correlation design. Participants were 671 high school students (293 boys and 378 girls) from Shiraz selected using a multistage random cluster sampling method. They completed the ethical climate school scale (Schulte and et al, 2002), positive youth development scale (Geldhof and et al, 2014), and destructive academic behaviors scale (Kashkoli, 2017). Data were analyzed using Structural Equation Modeling in AMOS. The results showed that the model of this research has a suitable fitness. According to the finding, ethical climate school and positive youth development had a direct and negative effect on destructive academic behaviors. Also, ethical climate schools had a direct and positive effect on positive youth development. The results of the Bootstrap test showed that positive youth development has a mediating role in the relation of ethical climate school to destructive academic behaviors. Based on the results, to reduce harmful academic behaviors, one should pay attention to moral climate of school and promoting the components of positive youth development.

    Keywords: Positive youth development, ethical climate school, destructive academic behaviors
  • MohhamadReza Sadri, Mohsen Golparvar *, Asghar Aghaei, Laura Gilliam Pages 205-226

    Academic engagement is a very important variable in any stages for student’s success. The aim of this study was to determine the effectiveness of academic meaning-oriented training based on healthy human theory and positive psychology training on academic engagement in Iranian students in Denmark. The research method was semi-experimental with three groups in two stages of pre-test and post-test. The statistical population of the study included 12 to 18 years old Iranian Students in Copenhagen, Denmark, in winter 2021. From them, 60 students were selected through voluntary sampling and then randomly assigned to three groups (20 people in each group). Schaufeli et al (2002) academic engagement questionnaire was used to measure the dependent variable. Academic meaning-oriented training based on healthy human theory and positive psychology training groups were trained in 10 sessions, respectively. Data were analyzed by analysis of covariance and Bonferroni post hoc test. The results showed that in academic engagement there is a significant difference between academic meaning-oriented training based on healthy human theory and positive psychology training with the control group (P<0.01), but there is no significant difference between academic meaning-oriented training based on healthy human theory and positive psychology training (P>0.05). Based on results, positive psychology training and academic meaning-oriented training are two effective training manners for increasing the academic engagement of Iranian students in Denmark

    Keywords: meaning oriented training, positive psychology training, Academic engagement, Iranian Students, Denmark