فهرست مطالب

فصلنامه الهیات هنر
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/17
  • تعداد عناوین: 5
|
  • الهیات (اثولوجیای) زیبایی (تفسیری قرآنی از حکمت یونانی در باب زیبایی، با تاکید بر آرای قاضی سعید قمی)
    حسن بلخاری قهی* صفحات 5-27

    اثولوجیا یا تاسوعات (یا التساعات، Enneades)، اثر فلوطین، در تاریخ فلسفه، سرگذشت غریبی دارد؛ از یک سو امروزه روشن و قطعی شده است فرفوریوس شاگرد محبوب فلوطین مجموعه گفتارهای استاد خود را جمع آوری و پس از تایید او، مکتوب و در شش انیاد (و هر انیاد نه رساله، جمعا 54 رساله) تدوین نمود که مشهور به همان انیادها یا نه گانه ها شد، و از سوی دیگر ابن ناعمه حمصی کتابی را با عنوان اثولوجیا ارسطاطالیس‏ منسوب به ارسطو در جهان اسلام ترجمه کرد که این ترجمه در اصل برداشتی آزاد از همان گفتارهای فلوطین بود و به غلط، تفسیر فرفوریوس بر آرای ارسطو و در اصل اثری از خود ارسطو قلمداد گردید. تفاسیری در جهان اسلام بر این متن زده شد من جمله توسط ابن سینا و مهمتر قاضی سعید قمی، حکیم عصر صفوی.در این مقاله با روش تاریخی- تحلیلی، ضمن بررسی دقیق سرگذشت اثولوجیا، شرح قاضی با تاکید بر تبیین مفهوم زیبایی ، به ویژه شرح او بر میمر چهارم مورد توجه قرار گرفته است . این تحقیق نشان می دهد چگونه حکمای مسلمان هر آنچه را که از حکمت یونانی، منطبق با مبانی اسلامی می یافتند، با استناد به آیات و روایات، تقریر و تایید می نمودند. این مقاله چنین مفهومی را در گستره زیبایی مورد توجه قرار داده است.

    کلیدواژگان: اثولوجیا، فلوطین، قاضی سعید قمی، زیبایی
  • کارکرد آیه فطرت در تبیین مبانی نظری هنر قدسی
    مهدی دوازده امامی*، قباد کیانمهر، سعید بینای مطلق صفحات 29-52
    قرآن کریم دربرگیرنده راهکارهای اساسی برای راهنمایی انسان در مقولات مختلف است. یکی از این مقولات، هنر است. بر این اساس، زیبایی در هنر و عالم هستی،-که خود برگرفته از صفات الهی است- چیزی جز تجلی وجود خداوند نیست و از این حیث، هنر، محملی برای تجلی حقایق الهی است. چنین هنری که صورتی متناسب و شایسته برای بیان حقایق الهی دارد، چه در مرحله پرداخت وچه پس از آن، برای هنرمند و مخاطب، سرشار از نغمه های توحید و خداشناسی بوده و به راستی، هنری مقدس است. اما پرسش اساسی این است که: تعابیر آیه فطرت (آیه30 سوره مبارک روم)، چگونه منتج به تبیین مبانی نظری هنرمقدس می شود؟ هدف پژوهش حاضر، توضیح شفاف مسیر تجلی صفات و سنت های الهی در صور گوناگون هنرمقدس با تمسک به آموزه های آیه فطرت است. لذا نگارندگان تلاش نموده اند تا با مطالعات کتابخانه ای و بهره گیری از شیوه استدلالی به درک قوانین کلی در این باب، نایل آیند؛ تا درنهایت با توجه به صفات فطرت و امر فطری به توضیح و تبیین نتایج دست یابند.در انتها مشاهده می شود که سنت هدایت یکی از سنت های خداوند است. یکی از ابزار سنت هدایت، فطرت حنیف است که کمال خواه و کمال مطلق خواه است. یکی از جنبه های کمال مطلق خواهی در وجود انسان مربوط به درک و علاقه به زیبایی است. این زیبایی نوعی خاص و کمال یافته از صورت هنر است که می توان آن را با نام "هنرمقدس" یا در نگاهی دقیق تر با نام "هنر آیه پرداز" شناخت.
    کلیدواژگان: زیبایی، فطرت، کمال، هنر مقدس، هنر آیه پرداز
  • زمینه بیانی مفهوم ذکر در شهر اسلامی
    بهزاد وثیق* صفحات 53-74

    شهر به مثابه ساحت کالبدی اندیشه، حامل نشانه ها و انتظامی است که از طریق آن دین و امر مقدس می تواند بیان شود. بیان در اسلام از طریق مفهوم ذکر قابل طرح است. از این رو عناصر و کالبدهای تذکیر در شهر می توانند ضمن جنبه زیبایی شناسانه، در تربیت دینی و ادراک حضور در برابر خدا موثر باشد. سوال اصلی تحقیق آنست که چه عناصری می توانند بیشترین قابلیت تذکیر داشته باشند؟ روش تحقیق در این مقاله مبتنی بر دو روش ترکیبی، توصیفی-تحلیلی و پیمایشی است. در این راستا پس از تدوین چارچوب نظری، مفاد آن براساس روش دلفی در اختیار سی نفر از طیف خبرگان شامل اساتید حوزه و دانشگاه با زمینه تحقیقات مربوط به موضوع، قرار داده می شود. طی این روند هشت زمینه تجلی ذکر در شهر اسلامی به دست می آید. نتایج نشان می دهد که موثرترین ابزارهای ذکر شامل نشانه های صوتی، عناصر شاخص کالبدی، فعالیت ها و استخوان بندی شهر هستند.

    کلیدواژگان: شهر اسلامی، مفهوم ذکر، تکنیک دلفی
  • نقش تکنولوژی در ارتباط انسان با طبیعت در نگرش اسلامی (نمونه موردی: خانه های سنتی ایران)
    لاله رشاد*، مینو قره بگلو صفحات 75-102

    چرایی و چگونگی هم نشینی انسان - طبیعت، شیوه زندگی انسان و قاعدتا معماری را متاثر از خویش می سازد. این همنشینی در طول دوران ها از طرق مختلف و غالبا از طریق تکنولوژی میسر بوده است. دین مبین اسلام نیز در مسیر دستیابی انسان به کیفیتی والا در زندگی اصول ویژه ای در قالب رویکرد تسخیری را در رابطه انسان - طبیعت معین ساخته است. پرسش اصلی پژوهش این است که نقش تکنولوژی در ارتباط انسان با طبیعت در نگرش اسلامی چیست ؟ و خانه های سنتی ایران تا چه اندازه بر این اصول مطابقت دارند ؟ دراین راستا درگام اول به روش تحلیلی-توصیفی، تعریف تکنولوژی و جایگاه آن در نگرش اسلامی به شکل گیری مدلی در خصوص پرسش اول انجامیده است. نتایج حاکی از آن است که انسان در دو سطح ابزار سازی اولیه و ثانویه به واسطه تکنولوژی درساختار نگرش تسخیری اسلامی به بهره برداری از طبیعت می پردازد که در ابزار سازی اولیه در نظام درونی و فاعلی، در سایه خود باوری و خداباوری، در ساختاری در طبیعت و با طبیعت، به شناخت، حفظ، تکریم و عمران طبیعت می پردازد. در ابزارسازی ثانویه در نظام غایی ، در سایه معادباوری وساختاری بر طبیعت، بستر تکاملی خویش را فراهم می کند. بررسی خانه های سنتی ایران نیز حاکی از اینست که درسطح ابزار سازی اولیه ماده مورد نیاز با شناخت، حفظ و تکریم بستر در ساختاری قناعتی از طبیعت جداشده و درسطح ابزار سازی ثانویه ابتدا در قالب معماری با هدف آباد سازی دوباره به طبیعت می پیوندد و سپس در سایه فطرت کمال جوی انسان به بستری تکاملی برای او مبدل می گردد.

    کلیدواژگان: انسان، طبیعت، معماری، تکنولوژی، نگرش اسلامی
  • نام امام علی (ع) در نگاره های شاهنامه طهماسبی
    محمد خراسانی زاده* صفحات 103-136

    در این پژوهش، تمامی 258 نگاره شاهنامه طهماسبی که در اوایل دوره صفویه و اندکی پس از اعلام تشیع به عنوان مذهب رسمی ایران، به تصویر درآمده، بررسی شد و 13نگاره یافت شد که حاوی نام امام علی (ع) بود. هدف اصلی این تحقیق که به روش توصیفی - تحلیلی و بابررسی داده های کتابخانه ای صورت پذیرفت، کشف دلایل احتمالی درج این نام در اثری بود که به ایران قبل از اسلام می پرداخت. درواقع مسیله و پرسش اصلی پژوهش این است که چه دلایل و مقاصدی از ذکر نام علی (ع) در نگاره های این شاهنامه وجود داشته است؟ لذا پس از واکاوی این 13نگاره، می توان گفت نگارگران مکتب تبریز صفوی کوشیده اند متون حماسی و تاریخی شاهنامه را درقالب فضای حاکم برزمان خود به ترسیم درآورند و به همین دلیل سپاه ایران در شاهنامه را مشابه لشکر صفویان به تصویرکشیده و از پرچم ها و سردرفش ها و فضای معماری زمان خود بهره جسته اند. همچنین در درج نام علی (ع)، مقاصدی ازجمله نمایش ارادت پادشاهان صفوی به اهل بیت (ع)، اعلان حقانیت سپاه ایران نسبت به دشمنان، هم راستایی مرام و مسلک برخی پهلوانان بارویکردهای شیعی وجود داشته و ارتباط معناداری میان هویت ملی ایرانیان بامذهب تشیع برقرار نموده است. نام امام علی (ع) بدون استثناء درتمام 13نگاره، بلافاصله بعد از نام خدا و حضرت محمد (ص) ذکر شده که دلایل آن می تواند عدم فراگیری تشیع در ابتدای صفویه، پیشگیری از سوء برداشت به عنوان صوفی گری های تحریف شده و نهایتا نمایش ولایت امیرالمومنین علی (ع) در امتداد ولایت خدا و رسولش باشد که این نمایش تداوم ولایت می تواند از شاخصه های هنر شیعی قلمداد گردد.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، شاهنامه طماسبی، شاهنامه هوتون، صفویه
|
  • Theology of Beauty (A Islamic interpretation of Greek Philosophy with emphases of Qazi Saeed Qomi’s views)
    Hasan Bolkhari Ghehi * Pages 5-27

    The history of The Enneads in history of philosophy is an amazing history. Originally, this book is the collection of writings of Plotinus (a major Hellenistic philosopher , 204/5 – 270 CE) that which have been edited and compiled and published by his great student, Porphyry of Tyre(a Neo-Platonist philosopher 234 – 305 CE,) and has been called The Enneads . But in 3th Hijrat century one Arab translator, Ibn e Naeme Hemsi , translated one book and called it Aristotle’s theology or Theology of Aristotle (in Arabic اثولوجیا (ارسطا طالیس . In the history of philosophy, especially Islamic one, this book has been known as Porphyry Interpretation On Aristotle’s Views. In the other words, the book was known as Aristotle’s thoughts interpretation. Muslims philosophers thought this book belongs to Aristotle, so they try to approach Platoand Aristotle’s thoughts. Muslims philosophers have also explained the book. For example Avicenna and Farabi, who probably tried to gather the ideas of Plato and Aristotle in his book "The gathering of the ideas of the two philosophers". according to The Enneads . But one of the most important interpretation belongs to Qazi Saeed Qomi. In this article I tried to present a Muslim wisdom's interpretation on a Greek text on emphasize on beauty.

    Keywords: Beauty, The Enneads, Qazi Saeed Qomi
  • The function of the verse of Innate in explaining the theoretical foundations of sacred art
    Mahdi Davazdahemami *, Qobad Kiyanmehr, Said Binaye Motlagh Pages 29-52
    Beauty in art and the universe - which is derived from divine attributes - will be a witness of a divine nature. Such art is appropriate and suitable for expression of divine truth. The works of Traditionalists, has always been the traditional source of divine beauty in art but "How is the expression of God's beauty in the face of traditional art"?The present research is based on the acceptance of the traditionalist doctrines of art and seeks to: Explain direction of God's traditions and manifestation in the different forms of traditional art.This research is of a qualitative research type. The authors tried to understand the rules and general provisions in this chapter with using literature review and the method of descriptive and analytical. Finally, it seems that: can be obtained transparent way for the manifestation of God in the beauty of traditional art with nature and perfection topic.
    Keywords: Beauty, Primordial Nature, Perfection, Sacred art, Verse processor art
  • Expression contexts of zikr concept in Islamic city
    Behzad Vasiq Pages 53-74

    The city in Islam as a distinct structure is a means of expressing religious and sacred concepts. The language used in Islam is related to the concept of Zikr (mention). This article focuses on the concept of mention in the Islamic city. Elements and forms, in addition to the aesthetic aspects, are a means to make man feel in front of God. The main research question is which of these forms can be the most effective reminder (Tazkir)? The research method in this paper is based on two combinational methods, descriptive-analytical and survey. Therefore, after preparing the theoretical framework, based on Delphi method, the research components were presented to thirty experts including field professors and universities. These people should have research on the subject. In the process, there are eight areas to be mentioned in the Islamic city. Results show that the most effective citation tools include acoustic cues, physical index elements, activities, and framework

    Keywords: Islamic City, zikr concept, Delphi technique
  • Role of technology on human and nature relation based on Islamic attitude (Case study: Traditional houses in Iran)
    Laleh Rashad *, Mino Gharehbaglou Pages 75-102

    The way of human and nature companionship influences human lifestyle and normally architecture. Through ages, technology made this companionship possible. Achieving higher quality of life, religion of Islam determines special principles based on the conquest approach on human-nature relation. The main questions of this research are: “what is the role of technology on human-nature relation based on Islamic attitude” and “traditional houses in Iran how much meet these principles”. First based on an analytical-descriptive approach defining the technology and its position on Islamic attitude resulted in a model to capture the first question. Results show that human in two different levels of tool making through technology operates nature based on Islamic conquest approach. In preliminary level of tool-making on the inner and subjective manner, self-confidence and theism help human to recognize, respect and construct nature on “in nature” and “with nature” systems. In secondary level of tool-making on an ultimate considering manner, believing resurrection helps human to provide his way of evolution constructing nature on “on nature” system. Assessment of traditional houses in Iran shows that in preliminary level of tool-making, required material to recognize, respect and construct nature in a satisfactory manner separated from nature and in secondary level of tool-making joined the nature in architectural form and then perfectness instinct of human makes this way of evolution for him.

    Keywords: human, nature, Architecture, technology, Islamic attitude
  • Name of Imam Ali (as) in the paintings of Shahnameh Tahmasebi
    Mohammad Khorasanizadeh * Pages 103-136

    The Shahnameh of Shah Tahmaseb was depicted in the early Safavid period with a short distance from the declaration of the Shia religion as the official religion of Iran. In this research, after reviewing all 258 images of this Shahnameh, 13 images were found that the name of Imam Ali (AS) was involved in them. The main purpose of this research, which was done descriptively and with the analysis of library data, was to find out the possible reasons for inserting the name of Imam Ali (AS) into the Shahnameh that explains the history of Iran prior to Islam. After studying these 13 images, it can be said that the painters of Tabriz Safavid school have tried to draw up the epic and historical texts of Shahnameh in the form of the ruling space of their time. Therefore, the army in Shahnameh texts is similar to the Safavid army and the images is drawn similar to flags and architecture of their time. There is some intentions in inserting the name of Imam Ali (AS) in this Shahnameh, such as displaying the dedication of the Safavid kings to the Ahl-ul-Beit (AS), declaring the legitimacy of the Iranian army towards the enemies, The alignment of the method of some champions with the Shia approaches. The artists of the Safavid era have been able to communicate a meaningful relationship between the Iranian national identity and the Shia religion.

    Keywords: Imam Ali (AS), Shahnameh Tamasbi, Houghton Shahnameh, Safavid