فهرست مطالب

نشریه مطالعات برنامه ریزی قلمرو کوچ نشینان
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهرام منصوری*، الهام قهساره اردستانی، حجت الله خدری غریبوند صفحات 1-9
    مقدمه

      یکی از مهم ترین راه های شناخت خصوصیات هر منطقه، مطالعه پوشش گیاهی آن می باشد. از این رو، شناسایی ویژگی های پوشش گیاهی، تبیین خدمات، کارکردها و ارزش های اکولوژیکی و اقتصادی آن می تواند راهنمای خوبی برای تفکیک و تمایز پتانسیل مناطق باشد. جنس گون یکی از جنس های گیاهی با تنوع و وفور فراوان است. این جنس در ایران و اکثر مناطق جهان پراکنش و رویش دارد. از مهم ترین گونه های این جنس، گونه گون گزی است که به عنوان گیاه مولد کتیرا و تنها میزبان حشره پسیل گز که محصول انحصاری به نام گزانگبین تولید می کند شناخته شده است.

    هدف پژوهش:

      تنوع گیاهی در مراتع و به تبع آن، وفور فون جانوری می تواند پتانسیل ها و ارزش های خدماتی و کارکردی متنوعی را ارایه دهد. با توجه به شرایط اقلیمی و شیوه های بهره برداری مراتع خشک و نیمه خشک این گونه گیاهی اهمیت ویژه ای یافته است.

    روش شناسی تحقیق:

      با توجه به ماهیت مروری بودن تحقیق، با بهره گیری از روش گردآوری داده ها و اطلاعات به شیوه اسنادی- کتابخانه ای استفاده شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    با توجه به وسعت و پراکنش گونه گون گزی در منطقه زاگرس و قلمرو ایل بختیاری ضروری است بوم شناسی، توزیع جغرافیایی و کارکردهای این گونه مورد بررسی قرار گیرد. یافته ها و بحث: این پژوهش به مطالعه بوم شناسی، توزیع جغرافیایی و کارکردها و خدمات اکوسیستمی گونه گون گزی پرداخته است.

    نتایج

    با معرفی و شناسایی نیازها و ارزش های اکولوژیکی و کارکردهای این گونه در قالب کالا و خدمات اکوسیستمی و شناسایی عوامل تهدیدکننده این گونه و حشره پسیل آن بهتر می توان به راهبردهای موثر و کارآمد برای حفاظت و مدیریت این گونه دست یافت.

    کلیدواژگان: گون، گزانگبین، پسیل، زاگرس
  • شهرام امیرانتخابی*، زیبا اقبالی صفحات 11-20
    مقدمه

      تعادل بخشی به سطوح توسعه در نواحی روستایی کشور طی دهه های اخیر همواره مورد توجه بوده است. این نوع مطالعات در نواحی روستایی با پیشینه عشایری و سکونتگاه هایی که از اسکان کوچ نشینان شکل گرفته اند, از اهمیت بیشتری برخوردار است. برای رفع نابرابری ها بایستی اختلافات و نابرابری های موجود میان مناطق را شناخت و آنها را به لحاظ امکانات و ویژگی های اقتصادی و اجتماعی و طبیعی طبقه بندی نمود و برای هر منطقه برنامه متناسب با شرایط آن تنظیم و به اجرا درآورد.

    هدف پژوهش:

      هدف تحقیق حاضر تعیین و بررسی سطح توسعه یافتگی روستاهای شهرستان گرمی می باشد.

    روش شناسی تحقیق:  

    برای سنجش سطح توسعه یافتگی روستاها از شاخص های متعددی جهت استفاده می شود که با روش های شناخته شده ای امروزه موردارزیابی قرار می گیرند. روش موریس یکی از معتبرترین روش های تعیین توسعه یافتگی است که در برنامه عمران سازمان ملل آنرا برای درجه بندی نواحی از لحاظ توسعه یافتگی (کالبدی-انسانی) به کار برده است. در روش موریس, روستاها در قالب شاخص ها و معیارهای مختلف رده بندی میشوند. روش تحقیق مبتنی بر شناخت وضع موجود و تحلیل ساختارها و امکانات آن بوده که با شناخت و بررسی شرایط انسانی، اقتصادی ،کالبدی و فضایی، محیطی و طبیعی حاکم بر شهرستان مورد مطالعه قرار می گیرند.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    قلمرو جغرافیایی پژوهش حاضر روستاهای شهرستان گرمی می باشد.

    یافته ها و بحث:

     با توجه به نتایج تحقیق, سطوح توسعه یافتگی روستاها کاملا ناهمگون است. بطوریکه از میان 284روستای مورد مطالعه 3روستا درجه یک, 69روستا درجه دو 209 روستا درجه سه و 4 روستا در درجه چهارم از سطح توسعه یافتگی قرار دارند و همچنین میان تعداد جمعیت روستاها و سطح توسعه یافتگی ارتباط بسیار قوی وجود دارد.

    نتایج

    تفاوت زیاد بین نواحی روستایی از لحاظ سطوح توسعه, نشانگر این است که امکانات و خدمات در بین نواحی روستایی عادلانه توزیع نشده است.

    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، سکونتگاه های روستایی، عشایر کوچنده، شهرستان گرمی
  • حسن پارسی پور*، احمد حسین زاده، حمیدرضا عاقلی مقدم صفحات 21-30
    مقدمه

      عشایر که همواره از عوامل مهم تولید در بخش کشاورزی محسوب شده و در مناطق مرزی نقش بسزایی در پایداری امنیت دارند، به دلیل کمبود زیرساختها و همچنین کمبود سرمایه در بخش اقتصادی عمدتا با مشکلاتی مواجه می باشند که بدون تردید کم توجهی به رفع این مسایل، مشکلات متعددی را برای آنها و برای تخریب محیط زیست به دنبال خواهد داشت. تسهیلات با نرخ کارمزد کم، یکی از راهکارهای ایجاد تحرک اقتصادی در مناطق روستایی و عشایری محسوب می گردد که در صورت برنامه ریزی مناسب در توزیع آن می تواند تاثیر بسزایی در سعه پایدار مناطق عشایری داشته باشد.

    هدف پژوهش:

      این مقاله با هدف بررسی چگونگی توزیع تسهیلات اشتغال پایدار روستایی در مناطق عشایری خراسان شمالی انجام شده است.روش شناسی تحقیق:  روش توصیفی - تحلیلی و مبنای بررسی ، سامانه ثبت نام تسهیلات به نام کارا در طی سال 1396 تا پایان 1399 می باشد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     قلمرو جغرافیایی پژوهش حاضر مناطق عشایری خراسان شمالی می باشد.

    یافته ها و بحث:

     علی رغم اینکه بیشترین تسهیلات در استان به بخش کشاورزی اختصاص یافته است از طرفی تسهیلات به سمت مراکز شهرستانها سوق داده شده و کمتر به حاشیه مرزها اختصاص یافته است و از طرف دیگر، تسهیلات بخش عشایری دارای توزیع نامناسب بین شهرستانی بوده و در درون بخش هم سهم بسیار ناچیزی به بخش های صنعت و خدمات وابسته به کشاورزی رسیده است.

    نتایج

    بنابراین نباید توقع داشت که این تسهیلات باعث پویایی خاصی در تحرک بخشی به اقتصاد عشایر گردد و با بازنگری در فرآیند توزیع این تسهیلات و کم کردن دخالت های غیرکارشناسی می توان بر اثر بخشی آن افزود.

    کلیدواژگان: عشایر، تسهیلات، اشتغال روستایی، سامانه کارا، خراسان شمالی
  • بهرام نیک بخش* صفحات 31-38
    مقدمه

      «علف» از نخستین فیلم های مستندی است که درون مایه مردم نگارانه دارد، فیلمی به کارگردانی مریان کوپر، شود ساک و هریستون امریکایی که در سال1304 هجری شمسی (میلادی1925) ساخته شد.هدف پژوهش:  هدف این فیلم، روایت تصویری کوچ طایفه بابااحمدی از ایل بختیاری به سرپرستی حیدر خان و پسرش لطفعلی بعنوان شخصیت اصلی است، که از نوع تحقیقات میدانی مشاهده همراه با مشارکت محسوب می شود.

    روش شناسی تحقیق: 

     پژوهش حاضر به نقد جامعه شناختی و بررسی فیلم با استفاده از روش «اتنوگرافی» متاثر از نظریه رمانتیک آمریکایی و مقایسه آن با نظریه مالینوفسکی در گینه نو پرداخته است. روش پژوهش، اسنادی و تاریخی و بر اساس تحلیل محتوی، فیلم «علف» به شکل «تاویل گرایانه» است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    محدوده مورد مطالعه شهرستان های کوهرنگ، لالی و مسجدسلیمان می باشد. بر اساس فیلم علف، تعداد افراد کوچ رو بیش از پنجاه هزار نفر زن و مرد به همراه احشام زیادی، کوچ را از خوزستانبه سمت چهارمحال و بختیاری به فاصله بیش از 500 کیلومتر در فصل بهار(اوایل اردیبهشت ماه) آغاز نمودند.

    یافته ها و بحث: 

    بر اساس تحلیل ثانویه، یافته های مرتبط با فیلم «علف» مورد بررسی و نقد قرار گرفت، سپس با تطبیق یافته های بدست آمده و مقایسه آن با اصل محتویات فیلم، به شکل انتقادگرایانه درون مایه آن بررسی و تحلیل شد. در نهایت ضمن بررسی و انتقادات وارده بر فیلم مشخص شد که: «عدم رعایت بازتابندگی» در قوم نگاری مشهود است.

    نتایج

    بر اساس روش «امیک» در روش قوم نگارانه می توان گفت که کوپر و همکارانش وقایع پیرامون را بیشتر از زاویه دید خود می نگریستند تا مردمان کوچرو ایل بختیاری. همچنین بر اساس رویکرد «اتیک»(نگاه درونی به اتفاقات پیرامون)، درون مایه فیلم مورد نقد قرار گرفت، چرا که مطابق دیدگاه ژرژلاپاساد، مشاهده گری فعال و همراه با مشارکت همواره باید در میدان تحقیق شکل گیرد. همچنین می توان گفت که فیلم «علف» از یک نوع نگاه «اورینتالیستی»(از دیدگاه ادوارد سعید) برخوردار است، چون، «اورینتالیسم»، تاریخ دروعینی از شرق به شیوه دلخواه و مورد علاقه غربیان است.

    کلیدواژگان: ایل بختیاری، قوم نگاری، فیلم علف، کوپر، ساک و هریستون
  • بیت الله محمودی* صفحات 39-48
    مقدمه

      جوامع محلی به طور سنتی و تاریخی با طبیعت و اجزای ساختاری آن در ارتباط هستند. در این تعامل، نیازهای معیشتی مرتفع و زیست روستایی و عشایری شکل می گیرد. تنوع فرهنگی و اجتماعی در جوامع محلی، موجب تنوع در مواجهه و بهره گیری از منابع طبیعی می شود.هدف پژوهش:  در این مطالعه با استفاده از رویکرد کیفی تحلیل مضمون، تلاش شده است پس از معرفی شهرستان های بختیاری نشین در حوزه جنگل های زاگرس، مقالاتی که به تحلیل مسایل اجتماعی و اقتصادی جوامع جنگل نشین بختیاری پرداخته اند مشخص و در ادامه وابستگی های این جوامع به منابع جنگلی معرفی گردد.

    روش شناسی تحقیق:  

    این مقاله از نوع توصیفی است که با روش کیفی تحلیل مضمون، به تحلیل محتوای آثار پژوهشی مرتبط با موضوع مواجهه جوامع محلی با عناصر جنگلی زاگرس مرکزی پرداخته است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     قلمرو جغرافیایی پژوهش حاضر جوامع محلی بختیاری نشین زاگرس مرکزی می باشد.

    یافته ها و بحث:

     در مجموع 11 شهرستان بختیاری نشین در داخل یا مجاورت جنگل های زاگرس توزیع شده اند. از 13 مقاله بررسی شده، 11 مقاله به استان چهارمحال و بختیاری و تنها 2 مورد به استان لرستان اختصاص دارد. مطابق این بررسی شکل های اصلی تقاضا و وابستگی جوامع محلی بختیاری نشین مستقر در درون و مجاور عرصه های جنگلی زاگرس مرکزی شامل چوب هیزمی، زراعت زیر اشکوب، چرای دام، استفاده از گیاهان دارویی و خوراکی، برداشت میوه های جنگلی، توسعه مساکن روستایی و تفرج است.

    نتایج

    نکته قابل توجه و عمدتا مغفول مانده در تحلیل رابطه انسان با جنگل این است که رابطه یاد شده صرفا فرایندی مکانیکی و ابزارگرایانه نیست که تنها جوامع محلی تنها برای رفع نیازهای خویش به جنگل به چشم منبع تامین نیازها نگاه کنند، بلکه این رابطه حالت وجودی و هستی شناختی دارد که وابستگی مستقیم موجودیت جنگل نشینان به جنگل را تحقق می بخشد.

    کلیدواژگان: وابستگی معیشتی، منابع جنگلی، زاگرس مرکزی، جوامع بختیاری
  • ولی الله نصیری*، حسین غیبی پور صفحات 49-62
    مقدمه

      زندگی هرفردی در گرو روشی است که بعنوان سبک زندگی خود انتخاب می کند به طوری که یا باعث رشد و کمال انسان می شود ویا اینکه نابودی وزوال اورا فراهم  می آورد.هدف پژوهش:  هدف ازانجام این پژوهش بررسی آسیب های فضای مجازی برسبک زندگی اقوام ایرانی با مطالعه موردی قوم بختیاری می باشد.

    روش شناسی تحقیق:  

    این جستار با استفاده از روش کتابخانه ای توصیفی- تحلیلی با مطالعه دیدگاه و نقطه نظرات مختلف در این زمینه نسبت به گردآوری آن اقدام شده است. بنابراین مقاله پیش روی  به اهدف توصیف و تحلیل به آسیب های مختلف فضای مجازی برسبک زندگی اقوام  می پردازد وبا الگوی سیاست پژوهی ابعاد مذکور باروش توصیفی - تحلیلی استخراج شده است.

    قلمروجغرافیایی پژوهش:

     پژوهش حاضر، عهده دار بررسی علل، ریشه ها، بسترها، مولفه ها و پیامدهای آن بصورت علمی و یکپارچه می باشد.

    یافته ها و بحث:

     یافته ها نشان می دهد فضای مجاری تاثیرات بسیار زیادی بر سبک زندگی افراد دارد بازیگران این حوزه ضمن نشانه گرفتن افکار وعقاید کاربران ، سعی درتغییرسبک زندگی آنها دارند.

    نتایج

    استفاده از فضای مجازی و تکنولوژی فراگیر اینترنت، به عنوان یک پیشرفت علمی و ابزاری تسهیل ساز در زندگی انسانی، امری مطلوب و ضرورتی انکارناپذیر است. این پدیده نوظهور همچون دیگر پدیده های تکنولوژیک در کنار محاسن و خدمات فراوانی که به جامعه بشریت ارزانی داشته است، مخاطرات فرهنگی و آسیب های  نامطلوب اعتقادی به ویژه برای اقوام و ایلات به همراه دارد که با برنامه ریزی دقیق و مواجه درست می توان از مخاطرات آن در امان ماند.

    کلیدواژگان: آسیب، اقوام ایرانی، سبک زندگی، فضای مجازی، قوم بختیاری
  • حجت الله خدری غریب وند*، پژمان طهماسبی، حسین بدری پور، علی اصغر نقی پور برج، عطالله ابراهیمی صفحات 63-74
    مقدمه

      درک عمیق روند تغییرات مدیریتی از سنتی به مدیریت مرسوم فعلی در زمینه ی مراتع می تواند در شناسایی بخش عمده ای از مشکلات و چالش های آن ها موثر باشد و به تدوین راهبردهای مناسب برای مدیریت پایدار مراتع کمک کند. این مقاله با مروری بر منابع در زمینه ی تحولات مدیریت مرتع در ایران، داده ها و اطلاعات دوره های تاریخی را تجزیه وتحلیل و ارزیابی می کند.

    هدف پژوهش:  

    ابتدا، تاریخچه ای از مدیریت سنتی مراتع ارایه می شود (1). به دنبال آن، روند تاریخی تضعیف مدیریت سنتی مراتع تشریح می شود (2). سپس مدیریت مرتع در دوره بعد از انقلاب اسلامی ایران (از سال 1357 به بعد) تبیین می شود (3). در ادامه، به برخی از قوانین و مقررات در زمینه مدیریت مرتع اشاره می شود و ظهور چالش های جدید مورد بررسی قرار می گیرند (4). در نهایت، ضمن مرور آمار سطح مراتع در دوره های مختلف تاریخی، براساس آخرین آمار ارایه شده گزارشی از میزان ممیزی مراتع ارایه می شود (5).

    روش شناسی تحقیق: 

     مقاله، پس از ارایه مقدمه ای کوتاه، در راستای ارزیابی تاریخی تحولات مدیریت مرتع، براساس مطالعه مروری و بهره گیری از منابع و اسناد و مدارک، پنج محور اصلی را مورد بررسی قرار می دهد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    قلمرو جغرافیایی پژوهش حاضر ارزیابی تاریخی تحولات مدیریت مرتع، براساس مطالعه مروری و بهره گیری از منابع و اسناد و مدارک در مقیاس ایران می باشد.یافته ها و بحث: نتایج جمع بندی و مرور منابع، نشان می دهد در طی دوره های تاریخی، مدیریت مراتع متاثر از عوامل مختلف دستخوش تغییرات عمده ای شده است. 

    نتایج

    در راستای مدیریت جامع، یکپارچه و پایدار مراتع، توجه به دیدگاهی جامع که بتواند از همه پتانسیل های منطقه ای در راستای مدیریت پایدار مرتع بهره گیرد، ضروری است. در بخش دوم، در مقاله جداگانه ای، تحولات جمعیتی و معیشتی بهره برداران مرتعی در زمینه مدیریت مرتع در ایران مورد بررسی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: مدیریت سنتی، مدیریت پایدار مرتع، قوانین، سیاست گذاری
  • محسن آقایاری هیر، محمد ولائی* صفحات 75-92
    مقدمه

      فقر از دیرباز از بزرگترین مشکلات جوامع بشری بوده و واقعیتی اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی است که و در حال حاضر نیز جامعه، علی رغم تحولات بسیار عظیمی که در زمینه های مختلف علوم روی داده، با آن روبرو می باشد و از اصلی ترین دغدغه های برنامه ریزان در مناطق روستایی در جهت نیل به توسعه پایدار به شمار می رود.

    هدف پژوهش: 

     مهمترین هدف این پژوهش بررسی راهبردها کاهش فقر در روستاهای مناطق عشایری شهرستان باروق می باشد. 

    روش شناسی تحقیق: 

    از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی-تحلیلی و برای گردآوری داده ها و اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. در این پژوهش با انجام 19 مصاحبه نیمه ساختار یافته مهمترین قوت ها، ضعف ها، تهدید ها و فرصت های شهرستان باورق شناسایی و سپس برای وزن دهی و رتبه بندی به هر کدام از عوامل داخلی و خارجی در ماتریس SWOT از نظرات 12 نفر و برای اولویت بندی نهایی راهبردها از نظرات 17 نفر از جامعه آماری استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها و اطلاعات از تحلیل SWOT و ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) استفاده گردید.  قلمروجغرافیایی پژوهش: قلمرو جغرافیایی این پژوهش شهرستان باروق از توابع استان آذربایجان غربی است.

    یافته ها و بحث:

     در شهرستان باروق راهبردهای سرمایه گذاری و توسعه صنایع پایین دست معدن و پتروشمی و برندسازی صنایع دستی با میزان جذابیت 71/2 درصد، ایجاد و توسعه کسب و کارهای کوچک روستایی در بخش های اقتصادی (خدماتی، کشاورزی، صنعتی) با میزان 21/2، توسعه گردشگری باروق با تاکید بر بوم گردی با استفاده از تسهیلات دولتی و مشارکت بخش خصوصی با میزان 11/2 و تکمیل پروژه میانگذر میاندوآب به سرچم و در جهت توسعه گردشگری و دسترسی فضایی با میزان 05/2 درصد به عنوان مهمترین راهبردها شناخته شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد، توسعه صنایع پایین دست معدن و پتروشمی و برندسازی صنایع دستی، ایجاد و توسعه کسب و کارهای کوچک، توسعه گردشگری با تاکید بر توسعه خانه های بوم گردی و ایجاد و توسعه کارگاه های فرآوری محصولات دامی (لبنیاتی) و توسعه دامپروری مهمترین راهبردهای کاهش فقر در مناطق روستایی و عشایری شهرستان باروق به شمار می روند.

    کلیدواژگان: فقر روستایی، مناطق عشایری، شهرستان باروق
  • محمد حجی پور* صفحات 93-110
    مقدمه

      کوچ نشینی دارای اقتصادی مولد و توسعه زا است. کارکرد بی بدیل اقتصاد و تولیدات عشایری سبب می شود تا بهبود و تحول در این جز از پیکره اقتصاد ملی، همواره تلاشی مهم باشد. با وجود اهمیت اقتصاد مولد عشایری، چالش های جدی گریبان گیر عشایر کشور است به گونه ای که در حال حاضر بسیاری از آنان یا از این حوزه ی فعالیتی خارج شدند یا از اشتغال در این حوزه نارضایتی دارند. از مسایل اولویت دار مرتبط با اقتصاد کوچ نشینان که کمتر نیز بدان توجه گردیده، نابرابری ها و شکاف های فضایی است. استان خراسان جنوبی یکی از مناطق عشایری است که در ردیف پنجم کشوری قرار دارد.

    هدف پژوهش: 

     در پژوهش حاضر سعی شده تا به تحلیل وضع موجود از حیث پراکنش و برخورداری فضایی از عناصر اصلی اقتصاد عشایر (نیروی کار، دام و مرتع) به منظور درک بهتر نابرابری های فضایی در نواحی عشایری استان خراسان جنوبی پرداخته شود.

    روش شناسی تحقیق: 

     تحقیق حاضر دارای ماهیتی کاربردی و به لحاظ روش از نوع توصیفی - تحلیلی و ژرفانگر است. داده های تحقیق برپایه مطالعات اسنادی گردآوری شده است. بانک داده های اولیه در نرم افزار اکسل تشکیل گردید و پس از ورود اطلاعات لازم به محیط نرم افزار ArcMap و  GeoDaاقدام به تحلیل فضایی داده ها و تهیه نقشه های خروجی گردید.

    قلمروجغرافیایی پژوهش:

     در این تحقیق قلمرو جغرافیایی مشتمل بر عشایر شهرستان های استان خراسان جنوبی است.یافته ها و بحث: به دنبال انطباق اطلاعات سه رکن مرتع، دام و نیروی کار در فضاهای عشایری خراسان جنوبی نتایج نشان داد که دسترسی همسان و متوازنی از این سه رکن مهم در سطح شهرستان ها وجود ندارد؛ به گونه ای که نواحی دارای بیشترین برخورداری از دام، چندان غنایی به لحاظ نیروی انسانی و مرتع ندارد.

    نتایج

    می توان گفت تعمیق نابرابری و گسست فضایی از حیث بنیان های اقتصاد عشایری، اپیدمی حاکم بر فضا است. از این رو لازم است برنامه ریزی توسعه با رویکرد آمایش فضا از حیث فعالیت ها و ظرفیت های مهم اقتصاد عشایری با هدف کاهش نابرابری ها انجام گیرد.

    کلیدواژگان: نابرابری، اقتصاد عشایری، دامداری، مرتع، نیروی کار
  • مریم بیرانوندزاده*، نوبخت سبحانی، هدایت الله درویشی صفحات 111-120
    مقدمه

      زیست پذیری روستایی به عنوان بستری برای توسعه جوامع روستایی است و می تواند زمینه حفظ و مهاجرت معکوس را برای  سکونتگاه های روستایی به دنبال داشته باشد. در راستای تحقق این موضوع می بایستی با نگاه جامع نگر به توسعه روستایی پرداخت و اگر اقدامی در این راستا صورت می گیرد، همه سویه های زندگی روستایی را شامل شود.

    هدف پژوهش:

      این پژوهش با هدف، استخراج عوامل اثرگذار  و میزان  تاثیر آنها بر  وضعیت زیست پذیری روستایی در استان لرستان تدوین شده است.

    روش شناسی تحقیق: 

     نوع تحقیق کاربردی، روش بکارگرفته تحلیلی- کمی، جامعه آماری روستاهای بالای 20خانوار در لرستان می باشد که بر اساس رو نمونه گیری فضایی 55 روستا به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل عوامل علی اثر گذار بر زیست پذیری روستاهای مورد مطالعه از تکنیک دیماتل فازی استفاده شده است.قلمروجغرافیایی پژوهش: محدوده مکانی مورد مطالعه در این پژوهش روستاهای بالای 20خانوار در استان لرستان می باشند که بر اساس روش نمونه گیری فضایی 55 روستا به عنوان مکان های مورد مطالعه انتخاب  شدند.

    یافته ها و بحث:

     یافته های این تحقیق شامل تحلیل اثرگذاری عوامل اقتصادی، کالبدی، اجتماعی، مدیریتی و... بر سطح زیست پذیری سکونتگاه های روستایی استان لرستان می باشد که این عوامل با زیر معیارهایی سنجیده شدند و میزان اثرگذاری آنها به تفکیک آورده شده است.

    نتایج

    از اثرگذارترین عوامل بر  شرایط زیست پذیری در لرستان، عوامل کالبدی-زیرساختی و اقتصادی می باشد. که می بایستی در راستای برنامه های توسعه ای و اقدامات عملیاتی  این دو عامل را در الویت قرار دهند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، سکونتگاه های روستایی، کوچ نشینان، لرستان
  • مختار جعفری، عادل سلیمانی* صفحات 121-136
    مقدمه

      کارآفرینی به عنوان یک مسیله مورد توجه رویکردها و دیدگاه های مختلف است. این مهم به عنوان ابزاری جهت نیل به رفاه و در غایت توسعه، از سرمایه گذاری و تدارک زیرساخت ها به سمت ایجاد انگیزه (فراهم سازی شرایط روانی) کار عزیمت نموده است؛ آنچه که از آن به توانمندسازی یاد می شود. توانمندسازی دارای ابعاد و رویکردهای مختلف و یکی از آن ها توانمندسازی روانی است. آنچه در اینجا مورد اهتمام است نقش اخبار در ارتقای تمایل به کارآفرینی هه وارنشینان است.

    هدف پژوهش: 

     هدف تحقیق حاضر تعیین کارکرد اخبار در ارتقای تمایل به کارآفرینی هه وارنشینان شهرستان سروآباد می باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

     پژوهش کمی حاضر که به شیوه پیمایشی انجام شده، به دنبال بررسی تاثیرگذاری اخبار به مثابه ابزاری برای ارتقای تمایل به کارآفرینی است در پژوهش حاضر با رجوع به ادبیات نظری مرتبط جهت استخراج متغیرها و شاخص های تاثیرگذار و از پرسشنامه ای روا و پایا و مصاحبه به عنوان ابزار تحقیق استفاده گردید. در نهایت داده های به دست آمده از پرسشنامه با نرم افزار SPSS و آزمون های فریدمن و تی تک نمونه ای و همبستگی پیرسون تحلیل گردید.قلمروجغرافیایی پژوهش: قلمرو جغرافیایی  این مطالعه هه وارنشینان روستاهای بخش هورامان تخت، شهرستان سروآباد در استان کردستان است که زندگی نیمه کوچ نشینی دارند.

    یافته ها و بحث:

     یافته های پژوهش حاکی از آن است که استفاده از اخبار به عنوان جزیی از برنامه روزانه در منطقه مورد نظر در وضعیت مناسبی هست

    نتایج

    بر اساس نتایج آزمون پیرسون بین کارآفرینی و اخبار رابطه معنادار و همبستگی مثبت (مستقیم) وجود دارد و می توان گفت که با افزایش ساعات استفاده هه وارنشینان از اخبار، انگیزه کار در منطقه مورد نظر افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: هه وارنشینی، نیمه کوچ نشینی، کارآفرینی، اخبار، سروآباد
  • عقیل خالقی* صفحات 137-154
    مقدمه

      گردشگران دیگر به دنبال خدمات پیش پا افتاده نیستند و دوران پست مدرن اثرات خود را بر صنعت گردشگری با الهام از گردشگری خاص نشان داده است. با توجه به اینکه مناطق عشایری به عنوان یک میراث فرهنگی، شامل ویژگی های خاص و ارزش های ناملموس و معنوی هستند، به نظر می رسد سبک زندگی عشایری با این بازار جدید گردشگری بسیار سازگار باشد.

    هدف پژوهش: 

     جشنواره فرهنگی ورزشی قره قیه انتقال دهنده فرهنگ، زیست بوم، آشنایی مردم و قابلیت های زندگی عشایر بوده، در وجه مشارکت و اسب سواری زنان منحصر به فرد است و علت اصلی استقبال گردشگران نیز همین است. یکی از چالش های اصلی توسعه روستایی و عشایری، عدم قطعیت بوده و مقوله توسعه صنعت گردشگری می تواند با آینده نگاری و طراحی پیشران های کلیدی منجر به توسعه منطقه ای شود؛ بنابراین هدف تحقیق حاضر، شناسایی پیشران های کلیدی توسعه گردشگری عشایری مبتنی بر جشنواره فرهنگی - ورزشی و سوارکاری منطقه عشایری قره قیه در استان آذربایجان شرقی است.

    روش شناسی تحقیق:

     روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی بوده و به لحاظ ماهیت و گردآوری اطلاعات از نوع توصیفی - تحلیلی و بر مبنای ماهیت داده ها ترکیبی و به لحاظ زمان از نوع آینده نگاری است. حجم نمونه پژوهش حاضر متشکل از 30 نفر پانل افراد پاسخگو است. برای آینده نگاری و پردازش ماتریس تاثیرات متقابل از روش میک مک استفاده شده است.قلمروجغرافیایی پژوهش: جشنواره قره قیه به عنوان حرکت عظیم فرهنگی و ورزشی در شمال غرب کشور در منطقه عشایری قره قیه در شهرستان کلیبر استان آذربایجان شرقی به عنوان موردمطالعه هرساله در اردیبهشت ماه برگزار می شود.

    یافته ها و بحث:

     تعداد 21 متغیر تاثیرگذار بر توسعه گردشگری عشایری مبتنی بر جشنواره فرهنگی - ورزشی منطقه عشایری قره قیه در استان آذربایجان شرقی با استفاده از جلسه مصاحبه به روش پانل انتخاب شد.

    نتایج

    تعداد شش پیشران کلیدی برای رهیافت توسعه گردشگری منطقه عشایری محدوده موردمطالعه شناسایی شد. بر اساس نتایج، متغیر «سوارکاری بانوان به عنوان قهرمان رقابت های سوارکاری جشنواره» و «نوستالژی به معنای احساسات مثبت برانگیخته شده و به عنوان یک عامل انگیزشی برای گردشگران جهت حضور در رویداد فرهنگی- ورزشی» در رتبه اول و دوم اثرگذاری قرار گرفته و بیشترین سهم را داشتند.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، گردشگری عشایر، سوارکاری بانوان، منطقه عشایری، کلیبر
|
  • Shahram Mansouri *, Elham Ghahsareh Ardestani, Hojjatollah Khedri Gharibvand Pages 1-9

    Introduction:

     One of the most important approaches to understanding the characteristics of each region is its vegetation study. Therefore, identifying the characteristics of vegetation, explaining its services, functions and ecological and economic values can be a suitable guide for the segregation and differentiation of potential regions. Genus Astragalus is one of the plant genera with abundant variety and abundance. This genus has been distributed and growthed in Iran and most parts of the world. One of the most important species of this genus is Astragalus adscendens Boiss. & Hausskn, which is known as the tragacanth plant and the only host of the Psyllid insect that produces an exclusive product called Ghazangbin.

    Purpose of the research: 

    Plant diversity in rangelands and, consequently, the abundance of animal species can provide diverse service and functional potentials and values. Due to climate conditions and utilization techniques of arid and semi-arid rangelands, this species has become especially important issue.

    Methodology :

    Due to the review nature of the research, the data collection method has been used in a documentary-library method.Geographical area of research Considering the extent and distribution of A. adscendens in the Zagros region and the territory of the Bakhtiari tribe, it is necessary to study the ecology, geographical distribution and functions of this species.

    Results and discussion:

     This study has examined the ecology, geographical distribution, and ecosystem functions and services of A. adscendens.

    Conclusion:

     The effective and efficient strategies for the protection and management of this species can be achieved by introducing and identifying the ecological needs and values and functions of the species in the form of ecosystem goods and services and identifying its threatening factors and own Psyllid insect.

    Keywords: Astragalus, Gazangbin, Psyllid, Zagros
  • Shahram Amir Entekhabi *, Ziba Eghbbali Pages 11-20

    Introduction:

     Balancing the levels of development in rural areas of the country has always been considered in recent decades. This type of study is more important in rural areas with nomadic backgrounds and settlements formed by nomadic settlements. In order to eliminate inequalities, it is necessary to recognize the existing differences and inequalities between regions and classify them in terms of economic, social and natural facilities and characteristics, and to formulate and implement a program for each region according to its conditions.

    Purpose of the research

    The purpose of this study is to determine and evaluate the level of development of villages in Garmi County.

    Methodology :

    To measure the level of development of villages, several indicators are used, which are evaluated by known methods today. The Morris method is one of the most valid methods for determining development, which has been used in the United Nations Development Program to grade areas in terms of development (physical-human). In Morris's method, villages are classified according to different indicators and criteria. The research method is based on recognizing the current situation and analyzing its structures and facilities, which are studied by recognizing and examining the human, economic, physical and spatial, environmental and natural conditions prevailing in the County.Geographical area of research The geographical area of the present study is the villages of Garmi city.

    Results and discussion 

    According to the research results, the levels of rural development are quite heterogeneous. Out of 284 villages studied, 3 villages are first grade, 69 villages are second grade, 209 villages are third grade and 4 villages are in the fourth degree of development level and also there is a very strong relationship between the population of villages and the level of development.

    Conclusion 

    The large differences between rural areas in terms of levels of development indicate that facilities and services are not fairly distributed among rural areas.

    Keywords: Development, rural settlements, nomadic tribes, Garmi county
  • Hasan Parsipoor *, Ahmad Hoseinzade, HamidReza Aghli Moghadam Pages 21-30
    Introduction

    Nomads, who have always been considered as important production factors in the agricultural sector and play a significant role in the stability of security in the border areas, due to the lack of infrastructure and also the lack of capital in the economic sector, they mainly face problems that without a doubt pay little attention to solving this problem. The issues will lead to many problems for them and for the destruction of the environment. Facilities with low fee rates are one of the solutions for creating economic mobility in rural and nomadic areas, which can have a significant impact on the stable employment of nomadic areas if properly planned in its distribution.

    Purpose of the research

    This article aims to investigate how to distribute sustainable rural employment facilities in the nomadic areas of North Khorasan.

    Methodology

    The descriptive-analytical method and the basis of the investigation is the facility registration system called Kara during 2016 to the end of 2019.Geographical area of research The geographical area of the current study is the nomadic areas of North Khorasan.

    Results and discussion

    Despite the fact that most of the facilities in the province are allocated to the agricultural sector, on the one hand, the facilities are directed towards the centers of the cities and less are allocated to the borders, and on the other hand, the facilities of the nomadic sector have an inappropriate distribution between cities and within the department. A very small share has reached the sectors of industry and services related to agriculture.

    Conclusion

    Therefore, it should not be expected that this facility will cause a special dynamic in the mobility of the nomadic economy, and by reviewing the distribution process of this facility and reducing non-expert interventions, its effectiveness can be increased.

    Keywords: Nomads, Rural Employment Facilities, Kara System, North Khorasan
  • Bahram Nikbakhsh * Pages 31-38

    Introduction:

     "Grass" is one of the first ethnographic documentaries, a film directed by Marianne Cooper, Shod Sack and American Harrison, made in 1304 AH (1925 AD).

    Purpose of the research

    The subject of this film is the visual narration of the Baba Ahmadi tribe migrating from the Bakhtiari tribe under the leadership of Haidar Khan and his son Lotfali as the main character, which is a type of field research with observation and participation.

    Methodology

    The present study critiques sociological and film studies using the method of "ethnography" influenced by American romantic theory and compares it with Malinowski's theory in New Guinea. The research method is documentary and historical, and based on the content analysis, the film "Grass" is "interpretive".Geographical area of research The study area is Koohrang, Lali and Masjed Soleiman counties. According to the grass film, more than fifty thousand men and women, along with a large number of cattle, started migrating from Khuzestan to Chaharmahal and Bakhtiari at a distance of more than 500 km in the spring (early May).

    Results and discussion

    Based on the secondary analysis, the findings related to the film "Grass" were reviewed and critiqued, then by matching the findings and comparing it with the original contents of the film, its theme was critically reviewed and analyzed. Finally, while reviewing and criticizing the film, it was found that: "Lack of reflection" is evident in ethnography.

    Conclusion

    Based on the "Emik" method in the ethnographic method, it can be said that Cooper and his colleagues viewed the events around them more from their own point of view than the nomadic people of Bakhtiari tribe. Also, based on the "ethical" approach (internal view of what is happening around), the theme of the film was criticized, because according to Georgel Pasad's view, active and participatory observation should always be formed in the field of research. It can also be said that the film "Grass" has a kind of "Orientalist" view (from the point of view of Edward Said), because "Orientalism" is a history of the East in a way that is preferred by Westerners.

    Keywords: Bakhtiari Tribe, Ethnography, grass film, Cooper, Sak, Hariston
  • Beytollah Mahmoudi * Pages 39-48

    Introduction :

    Local communities have traditionally and historically been associated with nature and its structural components. In this interaction livelihood needs are met and rural and nomadic life is formed. Cultural and social diversity in local communities leads to diversity in the exposure and use of natural resources.

    Purpose of the research:

     In this study using the qualitative approach of content analysis, after introducing Bakhtiari Townships in the Zagros forests, paper that have analyzed the social and economic issues of Bakhtiari forest communities have been identified and then introduce the type of dependencies on forest resources.

    Methodology

    This article is a descriptive article that uses the qualitative method of content analysis to analyze the content of research works related to the topic of exposure of local communities to the forest elements of the Central Zagros.Geographical area of research The geographical area of the present study is the local Bakhtiari communities of the Central Zagros.

    Results and discussion :

    A total of 11 Bakhtiari townships are located in or adjacent to the forests of the Zagros. Out of 13 papers reviewed, 11 papers are dedicated to Chaharmahal and Bakhtiari province and only 2 cases are dedicated to Lorestan province. According to this study, the main forms of demand and dependence of local Bakhtiari communities located in and adjacent to the forest areas of Central Zagros, including firewood, under floor farming, livestock grazing, use of medicinal and edible plants, harvesting forest fruits, rural housing development and outdoor recreation.

    Conclusion

      A noteworthy and largely overlooked point in the analysis of the human relationship with the forest is that the relationship is not merely a mechanical and instrumentalist process that only local communities look at the forest as a source of supply only to meet their needs, but this relationship existential and It has an ontology that realizes the direct dependence of the existence of forest dwellers on the forest.

    Keywords: Livelihood Dependence, Forest Resources, central Zagros, Bakhtiari Communities
  • Valiyollah Nasiri *, Hossain Ghaibipor Pages 49-62

    Introduction:

     Everyone's life depends on a method that he chooses as his lifestyle so that it either causes human growth and perfection or provides destruction and decay.

    Purpose of the research

    The purpose of this study is to investigate the harms of cyberspace in the life style of Iranian ethnic groups with a case study of the Bakhtiari people.

    Methodology

    This research has been collected by using the method of descriptive-analytical libraries by studying different views and points of view in this field. Therefore, the present article deals with the purpose of describing and analyzing the various harms of cyberspace in terms of ethnic life and has been extracted by a descriptive-analytical method with the policy research model of the mentioned dimensions.Geographical area of research The present study is responsible for investigating the causes, roots, contexts, components and consequences in a scientific and integrated way.

    Results and discussion 

    The findings show that duct space has a great impact on people's lifestyles. Actors in this field, while targeting users' thoughts and beliefs, try to change their lifestyle.

    Conclusion

    The use of cyberspace and the pervasive technology of the Internet, as a scientific advancement and facilitative tool in human life, is a desirable and undeniable necessity. This emerging phenomenon, like other technological phenomena, along with the many benefits and services it has provided to human society, has cultural risks and undesirable religious harms, especially for tribes and clans, which can be carefully planned and properly addressed. He was safe

    Keywords: harm, Iranian ethnic groups, Lifestyle, Cyberspace, Bakhtiari People
  • Hojatollah Khedrigharibvand *, Pejman Tahmasebi Kohyani, Hossein Badripour, Aliasghar Naghipour, Ataollah Ebrahimi Pages 63-74

    Introduction:

     A deep understanding of the process of managerial change from traditional to the current conventional management in the field of rangeland is effective in identifying most of their problems and challenges and, thus, help to develop appropriate strategies for sustainable rangeland management.

    Purpose of the research

    After a brief introduction, in line with rangeland management developments, five main aims are examined. First, a history of traditional rangeland management is presented (1). Following this, the historical trend of weakening the traditional rangeland management is described (2). Then, rangeland management in the period after the Islamic Revolution of Iran (from 1978 onwards) is explained (3). In the following, laws and regulations in the context of rangeland management are mentioned and the emergence of new challenges is examined (4). Finally, while reviewing rangeland statistics in different historical periods, based on the latest statistics, a report on rangeland survey is presented (5).

    Methodology

    Based on a review study and use of sources and documents, and by reviewing historical sources in the field of rangeland management, the paper evaluates the data and information of historical periods.Geographical area of research The geographical scope of the present study is the historical evaluation of rangeland management developments, based on a review study and the use of sources and documents on an Iranian scale.

    Results and discussion

    The results of summarizing and reviewing the sources show that during the developments of historical periods, rangeland management has undergone major changes due to various factors.

    Conclusion

    In the direction of an  integrated management, it is necessary to pay attention to a comprehensive perspective that can use all the potentials of a region for sustainable rangeland management. In the second part, in an other paper, demographic changes and livelihood developments of rangeland users in the context of rangeland management  Iran are examined.

    Keywords: Traditional management, sustainable rangeland management, Laws, Regulations, Policy making
  • Mohsen Aghayari Hir, Mohammad Valaei * Pages 75-92

    Introduction :

    Poverty has long been one of the greatest problems of human societies and is a social, economic, cultural and political reality that and now society, despite the huge changes that have taken place in various fields of science, is facing and from The main concerns of planners in rural areas are to achieve sustainable development. The most important purpose of this study is to investigate strategies to reduce poverty in rural areas of Barouq County.

    Purpose of the research

    Considering the geographical distribution of nomads in Iran and the need to determine the area of this community with a special method of activity and conducting specialized research and studies, the purpose of this study is to determine the area of Iranian nomads based on available sources and census results of nomadic tribes in 1987. 1998 and 2008.

    Methodology

    In terms of practical purpose and in terms of nature and descriptive-analytical method, library and field methods were used to collect data and information. In this study, by conducting 19 semi-structured interviews, the most important strengths, weaknesses, threats and opportunities of Bavargh city were identified and then to weight and rank each of the internal and external factors in the SWOT matrix from 12 points of view. The opinions of 17 people from the statistical community were used to finalize the strategies. SWOT analysis and quantitative strategic planning matrix (QSPM) were used to analyze the data and information.Geographical area of research The geographical area of this research is Barouq County of West Azerbaijan province.

    Results and discussion 

    In this County, investment strategies and development of downstream mining and petrochemical industries and branding of handicrafts with an attractiveness of 2.71%, creation and development of small rural businesses in economic sectors (services, agriculture, industry) with a rate of / 21 2, Barooq tourism development with emphasis on ecotourism using government facilities and private sector participation with a rate of 2.11 and completion of Miandoab to Sarcham intermediate project and for tourism development and spatial access with a rate of 2.05% as the most important Strategies were identified.

    Conclusion

    The results showed the development of downstream mining and petrochemical industries and branding of handicrafts, creation and development of small businesses, tourism development with emphasis on the development of ecotourism houses and the establishment and development of workshops for processing livestock products (dairy) And livestock development are the most important strategies to reduce poverty in rural and nomadic areas of Barouq County.

    Keywords: Rural poverty, nomadic areas, Barouq County
  • Mohammad Hajipour * Pages 93-110

    Introduction:

     Nomadism has a productive and developmental economy. The irreplaceable functioning of the nomadic economy and products causes the improvement and transformation of this part of the national economy to always be an important effort. Despite the importance of the nomadic productive economy, there are serious challenges facing the country's nomads, so that many of them have either left this field of activity or are dissatisfied with employment in this field. Spatial inequalities and gaps are among the priority issues related to the nomadic economy that have received less attention. South Khorasan province is one of the nomadic regions which is in the fifth row of the country.

    Purpose of the research

    In the present study, an attempt has been made to analyze the current situation in terms of distribution and spatial enjoyment of the main elements of nomadic economy (labor, livestock and rangeland) in order to better understand spatial inequalities in nomadic areas of South Khorasan province.

    Methodology 

    The present research has an applied nature and in terms of method is descriptive-analytical and in-depth. Research data have been collected based on documentary studies. The initial database was created in Excel software and after entering the necessary information into ArcMap and GeoDa software, spatial data analysis was performed and output maps were prepared.Geographical area of research In this research, the geographical territory includes the nomads of the cities of South Khorasan province.

    Results and discussion

    Following the adaptation of the information of the three pillars of pasture, livestock and labor in the nomadic spaces of South Khorasan, the results showed that there is no equal and balanced access to these three important pillars in the cities; So that the areas with the most livestock are not very rich in terms of manpower and pasture.

    Conclusion

    Finally, it can be said that the deepening of inequality and spatial rupture in terms of the foundations of the nomadic economy is an epidemic in space. Therefore, it is necessary to plan development with a space management approach in terms of activities and important capacities of the nomadic economy in order to reduce inequalities.

    Keywords: inequality, Nomadic Economy, livestock, Rangeland, Labor
  • Maryam Beyranvandzadeh *, Nobakht Sobhani, Hedayat Darvishi Pages 111-120

    Introduction:

     With the emergence of socio-economic and environmental problems, an approach should be considered that originates from the depths of indigenous ideas. One of the proposed ways in this field as the key to a sustainable world order is the rural ecosystem model. Studies show that on the one hand, the need and importance of addressing livability in relation to the new tasks of rural planning in responding to the needs of post-industrial society, which is strongly in search of facilities and quality of life has increased sharply. On the other hand, viability has become doubly important because of the threats to life today.

    Purpose of the research: 

    This study has been compiled with the aim of extracting the effective factors and their impact on the situation of rural livelihood in Lorestan province.

    Methodology

    The type of applied research is the descriptive-analytical method used. The study area in this study is villages with more than 20 households in Lorestan province. Based on the spatial sampling method, 55 villages were selected as study places to analyze the factors.Due to the effect on the viability of the studied villages, the fuzzy dimmat technique has been usedGeographical area of research According to the latest national and provincial divisions in 1397, Lorestan province includes 11 cities, 30 cities, 31 districts, 87 villages and 3406 villages and its center is Khorramabad.

    Results and discussion

    In order to measure the impact of factors on rural livelihood in Lorestan, components in different dimensions were extracted, which are discussed below.

    Conclusion

    Total factor analysis showed that the economic factor with a weight of 0.27 in the first place and then the physical-infrastructure index with a weight of 0.25, social index with a weight of 0.23, ecology index with a weight of 0.12, institutional management index with a weight of 08 / 0 and ICT index with a weight of 0.05 are in the next categories. Paying attention to the issue of rural livelihood gives planners the knowledge that in rural areas of Lorestan should first create job opportunities for different age and gender groups in rural areas, government and non-governmental organizations support local entrepreneurs and optimal marketing of rural products the payment. Improving and renovating rural housing, organizing the disposal of human and animal waste in the village, mechanization of agricultural activities and construction of roads, rural roads and passages in their work priority and organizing the economic and physical conditions of the villages to the desired situation first In addition to improving economic and physical conditions, to solve social and cultural problems radically.

    Keywords: Liability, rural settlements, Nomads, Lorestan
  • Mokhtar Jafari, Adel Suliamany * Pages 121-136

    Introduction:

     Entrepreneurship as an issue is considered by different approaches and perspectives. This topic as a tool to achieve prosperity and ultimately development, it has shifted from investing and providing infrastructure to motivating (providing psychological conditions); what is called empowerment. Empowerment has different dimensions and approaches and one of them is psychological empowerment. What is reviewed here is the role of news in promoting the entrepreneurial intention of semi-nomads.

    Purpose of the research

    The purpose of this study is to determine the function of news in promoting entrepreneurship in Sarvabad County.

    Methodology 

    The present quantitative research, which was conducted by survey method, seeks to investigate the effectiveness of news as a tool to promote intention to entrepreneurship. This survey was accompanied by referring to the relevant theoretical literature to extract influential variables and indicators and use questionnaires as research tools. Finally, the data obtained from the questionnaire were analyzed by SPSS software and used Friedman test, one-sample t-test and Pearson correlation.Geographical area of research Geographical area of the study: The geographical area of this study is the residents of the villages of Horaman Takht district, Sarvabad city in Kurdistan province, who have a semi-nomadic life.

    Results and discussion 

    The research findings indicate that the use of news as part of the daily program in the area is in good condition.

    Conclusion 

    According to the results of Pearson test, there is a significant relationship between entrepreneurial intention and news and a positive (direct) correlation, and it can be acknowledged that with increasing hours of semi-nomads use of news, the motivation to work in the area increases.

    Keywords: semi-nomads, Entrepreneurship, News, Sarvabad
  • Aghil Khaleghi * Pages 137-154
    Introduction

    Tourists are no longer looking for mundane services, and the postmodern era has shown its effects on the tourism industry inspired by particular tourism. Given that nomadic areas as a cultural heritage, include special features and intangible and spiritual values, it seems that the nomadic lifestyle is very compatible with this new tourism market.

    Purpose of the research

    Qaraqiyah Cultural and Sports Festival conveys the culture, ecology, familiarity of the people and the life skills of the nomads, is unique in terms of women's participation and equestrianism, and this is the main reason for welcoming tourists. One of the main challenges of rural and nomadic development is uncertainty and the development of tourism industry can lead to regional development by foresight and design of key drivers; Therefore, the aim of the present study is to identify the key drivers of nomadic tourism development based on the cultural-sports and equestrian festival of Qaraghieh nomadic region in East Azerbaijan province.

    Methodology

    The method of the present study is applied in terms of purpose and in terms of nature and data collection is descriptive-analytical and based on the nature of data is mixed and in terms of time is futuristic. The sample size of the present study consists of 30 panels of respondents. MICMAC method has been used for futurism and processing of interaction matrices.Geographical area of research The Qarah Qayah Festival, as a great cultural and sports movement in the northwest of the country, is held every year in May in the nomadic region of Qaraqiyah in the city of Kaleybar in the province of East Azerbaijan.

    Results and discussion

    A total of 21 variables affecting the development of nomadic tourism based on the cultural-sports festival of Qarah Qayah nomadic region in East Azerbaijan province were selected using a panel interview.

    Conclusion

    Six key drivers for the nomadic tourism development approach in the study area were identified. According to the results, the variables "Women's equestrian as the champion of the equestrian competitions of the festival" and "Nostalgia means positive emotions and as a motivating factor for tourists to attend a cultural-sports event" are ranked first and second, and have the most Were shares.

    Keywords: Futurism, Nomadic tourism, women equestrian, nomadic area, Kaleybar