فهرست مطالب

محیط شناسی - سال چهل و هشتم شماره 4 (پیاپی 104، زمستان 1401)

فصلنامه محیط شناسی
سال چهل و هشتم شماره 4 (پیاپی 104، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسلم دهنوی ئیلاق، رحیم علی عباسپور* صفحات 439-459
    امروزه آلودگی هوا به یکی از معضلات مهم در شهرهای پرجمعیت تبدیل شده است که هرساله تعداد قابل توجهی از ساکنان شهرها را با مشکلات ریوی روبرو می کند و می تواند تاثیرات جبران ناپذیری بر سلامت شهروندان داشته باشد. دستگاه های ثبت آلودگی هوا در شهرها، آلودگی را به صورت ساعتی ثبت می کنند. مشکلات فنی پیش آمده برای این دستگاه ها، در بعضی مواقع سبب می شود بخشی از داده های مهم ثبت نگردند و درنتیجه آن، مقادیر جاافتاده در داده های ایجاد می گردد. در این مطالعه به تخمین مقادیر جاافتاده پرداخته شده است. این مطالعه روی داده های آلودگی هوای شهر تهران شامل غلظت آلاینده های PM2.5، PM10، SO2، NO2، O3 و CO انجام شده است. در این مطالعه الگوریتم LANN که در تخمین و پیش بینی سری های زمانی تک متغیره کاربرد دارد، استفاده شده است و مقادیرجاافتاده برای تمامی آلاینده ها پیاده سازی و مقایسه شده است. هم چنین در بخشی دیگر از مطالعه، سایر آلاینده های محیطی در برآوردمقادیر جاافتادهدر نظر گرفته شده اند که با به کارگیری روش شبکه عصبی، تخمین مقادیر جاافتاده برای همه آلاینده ها انجام شده است. همچنین برای بررسی و مقایسه الگوریتم ها از شاخص RMSE استفاده شده است. مقدار RMSE در روش LANN نسبت به سایر مدل های ساده تر شامل میانگین، رگرسیون خطی و LOCF مقدار کمتری داشت به نحوی که مقدار آن 30 تا 50 درصد، بسته به نوع آلاینده کمتر بوده است. همچنین الگوریتم شبکه عصبی نسبت به سایر روش ها در تخمین مقادیر PM2.5، RMSE کمتری داشت و مقدار آن 78/7 بوده است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، برنامه ریزی ژنتیک، داده جا افتاده، پیش بینی
  • آمنه آقاربیع*، مریم درزی صفحات 461-479

    با توجه به مزایای استفاده از انرژی پاک باد و نظر به تاثیرات منفی محیطی مزارع بادی و توربین های بزرگ و اتلاف انرژی در مرحله انتقال برق، توربین های کوچکی با قابلیت بهره برداری از انرژی باد در محل تقاضا ساخته شده اند. این میکروتوربین ها در مقیاس های کوچک و بین ساختمان ها قابل استفاده است؛ لیکن در شرایط عادی سرعت باد در محیط شهری و به ویژه در ارتفاع پایین، حداقل سرعت مورد نیاز توربین ها را برآورده نمی کند. ازآنجاکه توان تولیدی توربین ها با مکعب سرعت باد رابطه مستقیم دارد؛ قرارگیری توربین در مکانی با حداکثر سرعت باد ضروری است. هدف این مقاله ایجاد کانالی برای تشدید جریان هوا و شناسایی مکان بهینه قرارگیری میکروتوربین در بین و بر روی بام ساختمان های کم ارتفاع است؛ به طوری که با تقویت سرعت باد، نیاز میکروتوربین برای عملکرد مناسب برطرف گردد. این مطالعه با مقایسه سرعت باد در سه کانال 6، 12 و 18 متری بین ساختمان ها بعنوان معابر استاندارد شهری، در غرب شهر قزوین با پتانسیل باد نسبتا خوب و همچنین سه نقطه بر روی محور میانی بام ساختمان از طریق شبیه سازی CFD و ایجاد پروفایل سه بعدی، افزایش سرعت باد در تمامی موارد را نمایش می دهد. حداکثر تشدید سرعت باد در کانال 6 متری تا 43% مشاهده شده که گزینه بهینه از موارد مطالعه شده برای استفاده از انرژی تجدید پذیر باد می باشد. همچنین در بین موقعیت های روی بام، نقطه بادگیر ابتدای ساختمان با افزایش 17% شدت باد در فاصله 3 متری روی سقف، بعنوان گزینه عملی اولویت دوم معرفی شده است.

    کلیدواژگان: توربین بادی کوچک، تولید پراکنده، ساختمان های غیر مرتفع، شبیه سازی دینامیک سیالات محاسباتی(CFD)، قزوین
  • محمدجواد کاظمی، گاگیک بدلیانس قلی کندی* صفحات 481-496
    مسیله دفع بهینه لجن تصفیه خانه های آب، همچنین تغلیظ و آبگیری لجن تصفیه خانه های فاضلاب از موارد مهم مطرح در راستای اصول و اهداف توسعه پایدار به شمار می روند. در این تحقیق، امکان استفاده از لجن تصفیه خانه آب و کربن فعال با هدف جایگزینی یا کاهش مصرف پلی الکترولیت های کاتیونی در مرحله تغلیظ لجن تصفیه خانه های فاضلاب به روش لجن فعال در مقیاس پایلوت آزمایشگاهی بررسی گردید. برای این منظور، تاثیر مواد افزودنی مذکور به همراه پلی الکترولیت بر پارامترهای SVI، TTF، DS وpH درراستای بهینه سازی مرحله تغلیظ لجن فاضلاب مورد سنجش قرارگرفت. با افزودن mg/l 1پلی الکترولیت و 300 میلی گرم بر گرم جامدات خشک از لجن تغلیظ شده تصفیه خانه آب، بیشترین میزان کاهش SVI (80%) و افزایش DS (140%) بدست آمد. بیشترین میزان کاهش پارامتر TTF (82%) نیز در همین دوز با افزودن کربن فعال حاصل شد. مواد حالت دهنده تاثیر قابل توجهی بر مقدار pH لجن نداشتند. درنتیجه افزودن مواد حالت دهنده، تشکیل فلوک های منسجم با قطر بزرگتر، تغییر دانه بندی و افزایش تخلخل لجن مازاد بیولوژیکی حاصل شده و تغلیظ و جداسازی آب آزاد تسهیل می گردد. استفاده از این پسماندهای صنعتی، ضمن بهبود کارآمدی فرآیند تغلیظ لجن فاضلاب باعث کاهش 50 درصدی در مصرف پلی الکترولیت و جلوگیری از تاثیرات منفی ناشی از دفع این پسماندها در محیط زیست می گردد.
    کلیدواژگان: تصفیه لجن فاضلاب، تغلیظ لجن، حالت دهی، لجن تصفیه خانه آب، کربن فعال
  • هاجر اثنی عشری، سمیه نقوی* صفحات 497-512
    افراد جامعه به طور مستقیم و غیر مستقیم در آلودگی هوا نقش دارند. بنابراین مساله کنترل آلودگی علاوه بر اینکه یک مسیولیت سازمانی و دولتی می-باشد، مشارکت افراد در این امر نیز نقش قابل توجهی دارد. در این مطالعه قصد رفتاری افراد برای کاهش آلودگی هوا در رابطه با وسایل نقلیه، کاهش مصرف برق، ایجاد فضای سبز و استفاده مجدد از لوازم دورریختنی و بازیافتی با استفاده از تیوری توسعه یافته رفتار برنامه ریزی شده (TPB)، بررسی شد.تیوری رفتار برنامه ریزی شده (TPB) یک چارچوب یکپارچه برای عوامل روانشناختی زیربنای یک رفتار مورد مطالعه است. یک عامل مرکزی در TPB قصد فرد برای انجام یک رفتار معین است. فرض بر این است که قصد او تحت تاثیر سه مولفه، یعنی نگرش نسبت به رفتار، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری ادراک شده قرار دارد (آژن، 1991). TPB به طور گسترده ای برای پیش بینی و توضیح مقاصد رفتاری متنوع در زمینه های مختلف استفاده شده است نظرسنجی با استفاده از پرسشنامه بر روی 384 خانوار در شهر کرمان انجام شد و برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد. نتایج نشان داد کنترل رفتاری درک شده محرک اصلی قصد فردی برای کاهش آلودگی هوا و به دنبال آن نگرش، هنجاری، رفتار گذشته بر قصد فردی برای کاهش آلودگی هوا است. پیامدهای سیاستی مانند ایجاد آگاهی برای برچسب گذاری ستاره انرژی، افزایش استاندارد عملکرد حداقل انرژی و نقش آموزش در پرورش نسل های جوان باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی، معادلات ساختاری، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • محمود بیات*، رضا اخوان، سحر حیدری مستعلی، سیده کوثر حمیدی صفحات 513-530
    تنوع زیستی از ویژگی های ساختاری مهم در اکوسیستم های جنگلی پویا و پیچیده است. یکی از چالش برانگیزترین و مهمترین موضوعات در ارزیابی ساختار اکوسیستم جنگل، درک رابطه بین تنوع زیستی و عوامل محیطی است. جنگل های هیرکانی دارای تنوع زیستی قابل توجهی در سطح جهانی بوده و از ویژگی های خاص و منحصر به فرد برخوردار هستند که باعث تاکید و حساسیت بر حافظت از تنوع زیستی در این جنگلها شده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر عوامل زنده و غیر زنده بر تنوع و غنای گونه ای درختی در جنگل های هیرکانی از غرب استان گیلان تا شرق استان گلستان می باشد. برای این منظور و جهت رسیدن به این هدف با استفاده از 655 قطعه نمونه ثابت (1/0 هکتاری) تنوع درختان را در سه استان شمالی کشور از شرق تا غرب دریای خزر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ترکیبی از روش های ناپارامتریک شامل، جنگل تصادفی (RF) و ماشین بردار تصمیم گیری (SVM) و مدلهای رگرسیون خطی برای مدل سازی و بررسی رابطه بین تنوع درخت و عوامل زنده و غیر زنده مورد استفاده قرار گرفت. متغیرهای زنده و غیر زنده به ترتیب شامل تعداد درختان در هکتار، قطر برابر سینه، سطح مقطع برابر سینه قطورترین درختان (BAL) ، شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا بود. آماره های ارزیابی شامل ضریب تعیین، خطایRMSE نشان داد مدل جنگل تصادفی در بین مدلهای ارایه شده، بهترین مدل برای تعیین رابطه تنوع زیستی و عوامل محیطی بود و از دقت مناسبی برای تعیین تغییرات تنوع زیستی در سطح جنگلهای شمال کشور برخوردار است.
    کلیدواژگان: ارتفاع سطح دریا، تنوع گونه ای درختی، جنگلهای هیرکانی، رگرسیون خطی
  • عطا غفاری*، سمیرا سعیدی زارنجی صفحات 531-554

    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین کیفیت فضای شهری و الگوهای تفکیک اراضی در شهر اردبیل ارایه شده است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی و براساس مدل یابی معادلات ساختاری است. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه در شهر اردبیل و با حجم نمونه 240 نفر انجام شد. اطلاعات جمع آوری شده از طریق نرم افزارهای SPSS , Smart-PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.کیفیت فضای شهری محله ملاباشی از دیدگاه ساکنان در وضعیت بسیار نامطلوبی قرار دارد و میزان رضایت شهروندان از وضعیت دسترسی، حمل و نقل، کالبدی- فضایی شهر بسیار پایین می باشد. همچنین براساس یافته های پژوهش در محلات شهرک سبلان فاز2 به عنوان الگوی شطرنجی می توان نتیجه گرفت که چون الگوی گسترش این شهرک از پیش اندیشیده بوده یعنی به لحاظ کالبدی- فضایی، دسترسی، حمل و نقل و تمامی امکاناتی که برای زندگی در یک شهرک لازم است از قبل آماده سازی شده محلات این شهرک نسبتا به وضعیت محله فوق الذکر در سطح بسیار مطلوبی قرار دارند. همچنین براساس نتایج آزمون پیرسون همبستگی مثبت و معناداری بین متغیر الگوهای تفکیک اراضی و کیفیت فضای شهری وجود دارد. در نتیجه الگوی شطرنجی چون از قبل آماده سازی و از پیش اندیشیده شده می باشد می تواند به عنوان یکی از الگوهای پیشنهادی برای گسترش شهری باشد. در این راستا براساس نتایج پژوهش با تلفیق ارتباط بین الگوهای تفکیک اراضی و کیفیت فضای شهری و هچنین با عدالت فضایی شهر و تفکیک درست اراضی در شهر اردبیل می توان سرزندگی و کیفیت محیط محلات شهر را بهبود بخشید

    کلیدواژگان: کیفیت فضا، فضای شهری، الگوهای تفکیک اراضی(شطرنجی- ارگانیک)، شهر اردبیل
  • فرنوش عطار صحراگرد، افشین دانه کار*، علی جهانی صفحات 555-575

    شناسایی واحدهای همگن، یکی از فرازهای مهم در برنامه ریزی و مدیریت سرزمین است. از این رو در این پژوهش جهت تعیین واحدهای همگن منظر که پایه مطالعات ارزیابی و زیباشناسی مناظر را تشکیل می دهد؛ ابتدا از طریق مرور منابع، معیارها و شاخص های مورد استفاده تشخیص واحد همگن شناسایی شد. سپس بر این اساس و با توجه به مقیاس مطالعه و شرایط منطقه مورد مطالعه، شاخص های مورد استفاده برای تشخیص واحد همگن و نقشه سازی با هدف ارزیابی منظر انتخاب شد. پس از آن به تهیه نقشه هر یک از آن ها پرداخته شد و از طریق همپوشانی آن ها نقشه واحد همگن منظر تهیه شد. در نهایت اولویت بندی واحدهای همگن منظر براساس سه معیار فاصله تا شبکه دسترسی، فاصله تا سکونتگاه های روستایی و فاصله از محدوده های غیر قابل دسترسی به منظر با استفاده از روش آنتروپی شانون - ویکور صورت گرفت. شاخص های تشخیص واحد همگن شامل ارتفاع، شیب، منظر گیاهی، قابلیت دید روستا، قابلیت دید رودها اصلی و فصلی، ریختار زمین و خاک، تیپ و تراکم پوشش گیاهی بود. تلفیق مکانی نقشه شاخص ها منجر به شناسایی913 واحد همگن منظر در قالب 147 ترکیب مختلف شد. نتایج نشان داد 18 درصد مساحت منطقه، برای ارزیابی زیباشناختی با هدف گردشگری مناسب است. اولویت بندی با روش آنتروپی-ویکور نشان داد، حدود 10 درصد واحدهای همگن شناسایی شده بالاترین اولویت برای ارزیابی زیباشناختی با هدف گردشگری دارد. یافته های این پژوهش نشان داد، با کاربرد شاخص های مکانی مرتبط با ارزیابی منظر، می توان واحد ارزیابی مستقلی برای بررسی های منظرشناسی در برنامه ریزی سرزمین بویژه برای اهداف طبیعت گردی، شناسایی نمود.

    کلیدواژگان: سیمای سرزمین، ارزیابی منظر، زیباشناسی منظر طبیعی، آنتروپی-ویکور، منطقه حفاظت شده البرز مرکزی
  • مهدیس سادات، اسماعیل صالحی*، محمد جواد امیری صفحات 577-596

    الگوی توزیع زمانی و مکانی ارایه خدمات اکوسیستمی یکی از ویژگی های اساسی اکوسیستم ها است. یکی از خدمات اکوسیستمی مهم در رابطه بسیاری از اکوسیستم ها ازجمله حوضه های آبخیز شمال ایران، نگهداشت خاک است. این خدمت ارزشمند در بسیاری از مناطق ازجمله حوضه های آبخیز کشورهای درحال توسعه، مورد بررسی قرار نگرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرات مکانی-زمانی فرسایش و نگهداشت خاک در سال های 2000 و 2020 انجام گرفته است. همچنین در این تحقیق دو حوضه آبخیز لاهیجان-چابکسر و آستانه-کوچصفهان، در استان گیلان به عنوان منطقه موردمطالعه انتخاب شده است. این حوضه ها از نظر اکولوژیکی نمادی از اکوسیستم درهم تنیده انسانی و طبیعی است که ظرفیت بالایی در ارایه انواع خدمات اکوسیستمی دارد و در سال های اخیر دستخوش تغییراتی شده است. نتایج نشان می دهد مقدار کل پتانسیل فرسایش خاک در منطقه موردمطالعه در سال های موردبررسی به ترتیب برابرند با 7375590 و 12648676 تن مجموعا در حوضه های آبخیز مورد مطالعه برابر با 5/11 و 8/19 تن در هکتار و مقدار ارایه خدمت اکوسیستمی نگهداشت خاک در این سال ها در کل حوضه آبخیز به ترتیب عبارتند از با 122243409 و 203865616 تن مجموعا می باشد. همچنین بر اساس نتایج حاصل شده بخش کوچکی از منطقه، بیشترین تلفات خاک و رسوب را به خود اختصاص داده است. بنابراین، نتایج بر نیاز فوری به اقدامات هدفمند حفاظت از خاک و آب برای اطمینان از پایداری منابع حوضه تاکید می کند.

    کلیدواژگان: خدمات اکوسیستمی، نگهداشت خاک، فرسایش خاک و تولید رسوب
|
  • Moslem Dehnavi Eelagh, Rahim Ali Abbaspour * Pages 439-459
    Today, air pollution has become one of the most critical problems in densely populated cities, which causes many city residents to suffer from lung problems every year and can have irreparable effects on citizens' health. Air pollution recording devices in cities record pollution hourly. The technical issues of these devices sometimes cause some of the important data not to be recorded, and as a result, fixed values ​​are created in the data. In this study, fixed values ​​have been estimated. For this purpose, the study of air pollution events in Tehran including the concentration of PM2.5, PM10, SO2, NO2, O3 and CO pollutants was conducted. The LANN algorithm, used in the estimation and forecasting of single-variable time series, has been implemented and compared for all pollutants. Also, in another part of the study, other environmental pollutants have been considered in the estimation of fixed values, and by using the neural network method, the estimation of fixed values ​​for all pollutants has been done. RMSE index was also used to check and compare algorithms. The value of RMSE in the LANN method was lower than other simpler models including mean, linear regression and LOCF, so its value was 30 to 50% lower, depending on the type of pollutant. Also, the neural network algorithm had lower RMSE than other methods in estimating PM2.5 values ​​and its value was 7.78.
    Keywords: Air pollution, Genetic programming, Missing data, Prediction, Data Mining
  • Amena Agharabi *, Maryam Darzi Pages 461-479

    Small wind turbines are developed to help harvest clean wind energy within the built environment and to avoid energy losses and negative environmental effects associated with wind farms. A common issue is that the wind speed in the urban environment, especially at low altitude, does not necessarily meet the minimum speed required by the microturbines. Since the production power of the turbines has a direct relationship with the speed of the wind, it is necessary to place the turbine in a place with maximum wind speed. The purpose of this article is to identify the optimal location of the microturbine between and on the roof of buildings, so that by using the maximum available wind speed, the microturbine can show optimal performance. By comparing the wind speed at various points in 6-, 12- and 18-meters wide corridors between buildings in Qazvin City with relatively good wind potential, as well as three points on the middle axis of the rooftop, CFD simulation and 3D profiles show that it is possible to locate areas in corridors between low-rise buildings where the wind speed gets accelerated by up to 43%, which creates an opportunity for on-site use of renewable wind energy.

    Keywords: Small wind turbine, distributed generation, Natural ventilation, Computational Fluid Dynamics (CFD) simulation, qazvin
  • Mohammad Javad Kazemi, Gagik Badalians Gholikandi * Pages 481-496
    The issue of optimal disposal of sludge in water treatment plants is among the important issues in line with the principles and goals of sustainable development. In this study, the possibility of applying activated carbon and water treatment sludge with the purpose of reducing the consumption of cationic polyelectrolytes in the thickening stage of wastewater treatment sludge on a laboratory pilot scale was investigated. For this purpose, the effect of these additives on SVI, TTF, DS, pH, and the dosage of polyelectrolytes used was evaluated. SVI and TTF of conditioned sludge at a dose of 300 mg/g along with 1 mg/l of cationic polyelectrolyte decreased to less than 100 ml/g and 100 s-1, respectively, and also increased the amount of sewage sludge solids to at least 5%. Large flocs formation, particles size distribution change, and increasing the porosity of the sludge have become as a result of adding the conditioning materials, and facilitating the thickening and releasing of free water. In addition to improving the efficiency of sewage sludge thickening, these industrial wastes reduce polyelectrolyte consumption by 50%, protecting the environment from the negative impacts of their disposal.
    Keywords: Sewage sludge treatment, sludge thickening, Conditioning, water treatment sludge, activated carbon
  • Hajar Esnaashari, Somayeh Naghavi * Pages 497-512
    People in the society directly and indirectly contribute to air pollution. Therefore, besides being an organizational and governmental responsibility, the participation of individuals in this matter can be significant in air pollution control. Using the developed theory of planning behavior, this study analyzed the behavior of households to decrease air pollution in Kerman City by investigating pollution, vehicles, electricity consumption, green spaces and reused and recycled appliances. The method of this research was quantitative in terms of the nature of data and practical in terms of purpose. The statistical population was all the households living in Kerman City, due to the lack of access to all the households in this research, 384 households were selected from the available sample. The data analysis tool used in this research was structural equations. The results showed that the variable of perceived behavioral control is the main driver of the intention of households to reduce air pollution, followed by the variables of attitude, mental norm, and past behavior had a direct effect on the individual intention of households to reduce air pollution. In order to reduce pollution and increase the health of households and reduce pollutants in this city, it is suggested to use fewer private vehicles and use public vehicles, plant trees and increase green spaces, and cooperate with the government to reduce the production of greenhouse gases.
    Keywords: Pollution, theory of planned behavior, Structural equations
  • Mahmoud Bayat *, Reza Akhavan, Sahar Heidari Masteali, Seydeh Kosar Hamidi Pages 513-530
    Biodiversity is an important structural feature of dynamic and complex forest ecosystems. One of the most challenging and important issues in assessing the structure of forest ecosystems is understanding the relationship between biodiversity and environmental factors. Hyrcanian Forests are considered a biodiversity hotspot in the world and have special and unique features that have led to an emphasis and importance of biodiversity conservation in these forests. The aim of this study was to investigate the effect of biotic and abiotic factors on the diversity and richness of tree species in Hyrcanian Forests from the west of Gilan province to the east of Golestan province. For this purpose, using 655 fixed sample plots (0.1 hectare), the diversity of trees in 3 provinces in the northern Iran from east to west of the Caspian Sea was analyzed. A combination of non-parametric models including random forest (RF) and support vector machine (SVM) and linear regression models were used to investigate the relationship between tree diversity and biotic and abiotic factors. Biotic and abiotic variables included the number of trees per hectare, diameter, respectively. Basal area (BA), Basal Area in Largest tree (BAL), slope, aspect and elevation. Evaluation statistics including the coefficient of determination, RMSE and percentage RMSE error showed that the random forest model was the best model to determine the relationship between biodiversity and environmental factors and has suitable accuracy for determining biodiversity changes in the northern forests of Iran.
    Keywords: altitude, Tree species diversity, Hyrcanian forests, linear regression
  • Ata Ghafari Gilandeh *, Samira Saeidi Zaranji Pages 531-554

    Creating high-quality living spaces is a prerequisite for any living complex. This research aims to investigate the relationship between the quality of urban space and land segregation patterns in Ardabil City. The current research type is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and is based on structural equation modeling. The data were collected through a questionnaire based on 6 indicators (access, spatial and physical, transportation, mental comfort, security, enjoyment of the neighborhood) and 35 items. The responses were collected from the residents of Malabashi neighborhood and Sablan settlement phase 2 in Ardabil City and with a sample size of 240 people. The collected data were analyzed using SPSS and Smart-PLS software. According to the results, the quality of the urban space of Malabashi neighborhood was in a very unfavorable condition from the residents' point of view, and the level of satisfaction of the citizens with the accessibility, transportation, physical-spatial condition of the city was very low. Also, based on the findings of the research in the neighborhoods of Sablan Phase 2 as a checkered pattern, since the pattern of the expansion of this settlement was premeditated in terms of physical-spatial, access, transportation and all the facilities that are necessary for living in a settlement, the state of this neighborhood was considered satisfactory by the respondents. Also, based on the results of the Pearson test, there is a positive and significant correlation between the variable of land segregation patterns and the quality of urban space. As a result, because the checkered pattern is prepared and planned in advanced, it can be one of the suggested patterns for urban expansion. In this regard, based on the results of the research, by combining the relationship between patterns of land separation and the quality of urban space, as well as with the spatial justice of the city and the correct separation of land in Ardabil City, it is possible to improve the vitality and quality of the city's neighborhoods.

    Keywords: Quality of space, urban space, patterns of land separation (chess-organic), Ardabil City
  • Farnoush Attar Sahragard, Afshin Danehkar *, Ali Jahani Pages 555-575

    Identification of homogeneous units is one of the important steps in land planning and management. Therefore, this study aims to characterize the homogeneous landscape units (HLUs) that form the basis of landscape assessment and aesthetics studies. At first, by literature review, some criteria and indicators have been chosen to identify the homogeneous unit. Then, on this basis and according to the study's scale and the study area's conditions, the indicators used to characterize the homogeneous unit and mapping with the aim of landscape assessment were selected. Then, maps of each of them were made, and by overlaying these maps, a HLU map was created. Finally, the HLUs were ranked based on three criteria i.e., distance to the road network, distance to rural settlements, and distance from inaccessible areas. We used the Shannon entropy-Vikor method for alternatives' priority. Homogeneous unit Characterization indicators included elevation, slope, vegetation landscape, village visibility, permanent and seasonal rivers visibility, landform and soil type, and vegetation type and density. The spatial integration of the indicators' maps led to the characterization of 913 HLUs in the form of 147 different compositions (homogeneous landscape units). The results showed that 18% of the study area is suitable for aesthetic assessment for tourism. The ranking with the Shannon entropy -Vikor method showed that about 10 percent of the characterized homogeneous units have the highest priority for aesthetic assessment with the purpose of tourism. The results of this study showed that by using spatial indicators related to landscape assessment, it is possible to identify an independent assessment unit for landscape assessments in geospatial land planning, especially for nature-based tourism purposes.

    Keywords: Landscape, Landscape assessment, natural landscape Aesthetics, Shannon entropy-Vikor, Central Alborz protected area
  • Mahdis Sadat, Esmaeel Salehi *, Mohammad Javad Amiri Pages 577-596

    The temporal and spatial distribution pattern of providing ecosystem services is one of the basic characteristics of ecosystems. One of the important ecosystem services in many ecosystems, including watersheds in northern Iran, is soil maintenance. This valuable service has not been investigated in many areas, including the watersheds of developing countries. The present study was conducted with the aim of investigating the spatial-temporal changes of soil erosion and maintenance in the years 2000 and 2020. Also, in this research, two watersheds of Lahijan-Chabaksar and Astana-Kuchsefhan, in Gilan province, have been selected as the study area. From an ecological point of view, these watersheds are a symbol of the human and natural interwoven ecosystem, which has a high capacity in providing all kinds of ecosystem services and has undergone changes in recent years. The results show that the total amount of soil erosion potential in the studied area in the studied years is equal to 73755909 and 119218604 tons, respectively, and the amount of soil maintenance ecosystem service in these years in the entire watershed is 1222434092 and 1218191672, respectively. It is a body. Also, based on the results obtained, a small part of the region has the most soil and sediment losses. Therefore, the results emphasize the urgent need for targeted soil and water conservation measures to ensure the sustainability of the basin's resources.

    Keywords: Ecosystem services, soil retention, Soil loss, sediment export