فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 52 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میترا خسروجردی، محمد مقدم* صفحات 1-22

    به منظور بررسی اثر آب شور مغناطیس شده بر مریم گلی ترکه ای، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه در سال 1400 در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. براساس یافته ها، شوری (0، 30، 60 و 90 میلی مولار کلرید سدیم به ترتیب برابر مقادیر رسانایی الکتریکی 0، 2/5، 5/25 و 7/88 دسی زیمنس بر متر) سبب کاهش سطح برگ، زیست توده تازه و خشک شاخساره، محتوای کلروفیل و افزایش وزن ویژه برگ، فنول کل و فعالیت آنتی اکسیدانی شد. کاربرد تیمارهای آب مغناطیسی (آب غیرمغناطیسی، 0/6 تسلا نیم ساعت گذر، 0/6 تسلا یکبار گذر، 0/3 تسلا نیم ساعت گذر و 0/3 تسلا یکبار گذر) سبب تعدیل آثار تنش شوری بر صفات مورد بررسی شد. به طور کلی کاربرد آب مغناطیسی سبب افزایش 34% زیست توده تازه شاخساره، 45% زیست توده خشک شاخساره، %20 سطح برگ در بوته، %20 کلروفیل b، 55% کلروفیل a، 47% کلروفیل کل، %158 فنول کل و 12% فعالیت آنتی اکسیدانی شد. با توجه به نتایج این پژوهش، هر چه شدت و مدت مغناطیسی کردن آب شور بیش تر شود، توانایی آب مغناطیسی در کاهش آثار مخرب شوری افزایش می یابد. نتایج نشان داد در سطوح بالای شوری شدت میدان 0/6 تسلا با نیم ساعت گذر تحمل گیاه به تنش شوری را افزایش می دهد. فناوری مغناطیسی کردن آب شور یک فناوری امیدوار کننده در کشاورزی می تواند باشد که البته نیازمند بررسی های وسیع تر است.

    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، سطح برگ، میدان مغناطیسی، وزن ویژه برگ
  • عباس نوروزی، محمدمهدی مجیدی*، فاطمه ابراهیمی صفحات 23-40

    توانایی تنظیم فنولوژیک و تسریع در رسیدگی یکی از مکانسیم های گیاهان برای تحمل به تنش کم آبی است. فسکیوی بلند (Festuca arundinacea) از گراس های علوفه ای و چمنی با ارزش است که برای جلوگیری از فرسایش خاک و نیز تولید علوفه در مراتع استفاده می شود و با اکثر خاک ها و اقلیم ها نیز سازگار است. در این پژوهش، آثار تنش کم آبی بر پتانسیل تولید و تنوع ژنتیکی سه گروه مختلف شامل گروه والدینی، گروه زودرس و دیررس گزینش شده از جامعه پایه پلی کراس (هر یک شامل 25 ژنوتیپ) از طریق ارزیابی در دو شرایط بدون تنش و تنش کم آبی در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان (با عرض جغرافیایی 22 درجه و 32 دقیقه شمالی و طول جغرافیایی 51 درجه و 32 دقیقه شرقی و ارتفاع از سطح دریا 1630 متر) طی سال های زراعی 1394 و 1395 بررسی شد. اعمال تنش در 90 درصد تخلیه آب قابل استفاده خاک انجام شد و در شرایط بدون تنش در 50 درصد تخلیه آب قابل استفاده خاک، آبیاری انجام شد. نتایج نشان داد که تنوع چشمگیری بین ژنوتیپ ها از لحاظ صفات مطالعه شده و پاسخ به تنش کم آبی وجود دارد. بیش ترین مقدار تنوع ژنتیکی مربوط به صفت وزن علوفه بود. وزن علوفه خشک در چین اول و دوم در اثر تنش کم آبی به ترتیب 17 و 52 درصد کاهش پیدا کرد. بیش ترین برآورد وراثت پذیری مربوط به صفت روز تا گرده افشانی و کم ترین آن مربوط به درصد ماده خشک و وزن علوفه بود. بیش ترین میزان علوفه خشک در شرایط بدون تنش رطوبتی مربوط به گروه دیررس بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که تحت شرایط بدون تنش و تنش رطوبتی، بیش ترین وزن علوفه علوفه خشک در گروه زودرس به ترتیب متعلق به ژنوتیپ های آمریکا (209/50 گرم در بوته) و یاسوج 2 (142/25 گرم در بوته)، در گروه دیررس به ترتیب ژنوتیپ های سمنان-شاهرود 4 (383 گرم در بوته) و لهستان 1 (178/50 گرم در بوته) و در گروه والدینی (میان رس) ژنوتیپ سمنان-شاهرود 4 به ترتیب با میانگین 222/50 و 182/25 گرم در بوته دارا بودند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ژنوتیپ های مورد بررسی دارای خواب ناقص تابستانی هستند که بایستی در پژوهش های بعدی مورد بررسی قرار گیرند. از تنوع ژنتیکی زیاد بین و درون گروه های فنولوژیک و پاسخ متفاوت آن ها به تنش می توان برای توسعه ارقام ساختگی مناسب کشت در خاک های دارای محدودیت منابع آبی و نیز جلوگیری از فرسایش در مراتع استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فستوکا، فنولوژی، تنش رطوبتی، مرتع
  • عبدالحمید شرافتی، مهرنوش اسکندری تربقان*، مژده حیدری صالح آباد صفحات 41-70

    کودهای آلی و قارچ های هم زیست به علت نقش ویژه آن ها به عنوان حلقه ارتباطی خاک و گیاه در حیطه کشاورزی اهمیت بسیار دارند. در حال حاضر بخش های وسیعی از باغات پسته کشور، با بحران شوری آب و خاک مواجه هستند. در این پژوهش تاثیر کمپوست ضایعات فرآوری شده پسته در سه سطح (صفر، 10 و 15 کیلوگرم به ازای هر نهال) و قارچ میکوریز در سه سطح (صفر، 100 و 200 گرم خاک حاوی اسپور قارچ به ازای هر نهال) متعلق به چهارگونه (Funneliformis mosseae،وRhizophahus intraradices،وGlomus iranicus و irregularis Rhizophahus) بر رشد رویشی و غلظت عناصر غذایی برگ دانهال های دو رقم پسته اکبری و بادامی زرند با سه تکرار (هر تکرار شامل چهار دانهال) بررسی شد. این پژوهش به صورت آزمایش کرت های خردشده-فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی به مدت دو سال (1396 و 1398) در شرایط شور و سدیمی بودن آب و خاک اجرا شد. نتایج نشان داد که کاربرد 15 کیلوگرم کمپوست ضایعات پسته غلظت عناصر نیتروژن، آهن، روی و منگنز موجود در برگ را به ترتیب 4، 9/7، 8 و 12/1 درصد در مقایسه با شاهد افزایش داد. همچنین با کاربرد 15 کیلوگرم کمپوست ضایعات پسته ارتفاع، عرض و سطح برگ دانهال نیز به ترتیب 9/6، 11/8 و 2/8 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. بیش ترین غلظت آهن برگ (702/2 میلی گرم بر کیلوگرم) در تیمار 200 گرم قارچ، و در تیمار 100 گرم میکوریز غلظت منگنز، سطح برگ و ارتفاع به ترتیب با مقادیر 64/8 میلی گرم در کیلوگرم، 415/3 سانتی مترمربع و 44/9 سانتی متر بیش ترین بود. درصد کلونیزاسیون ریشه در ارقام اکبری و بادامی زرند به ترتیب 35/1 و 27/2 بود. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد 15 کیلوگرم کمپوست ضایعات پسته به همراه 100 گرم قارچ میکوریز در شرایط شوری زیاد آب و خاک می تواند موجب رشد رویشی مناسب در دانهال های پسته شود.

    کلیدواژگان: تنش شوری و قلیائیت، فسفر، آهن، ارتفاع دانهال، کلونیزاسیون ریشه
  • هادی سلطانی، بابک سوری* صفحات 71-87

    استفاده مستقیم از فاضلاب شهری خام برای آبیاری زراعی می تواند عواقب زیان بار بسیاری را ایجاد کند. بنابراین، پساب تصفیه شده از طریق فناوری های مختلف برای استفاده دوباره به ویژه در مناطق کم آب مورد توجه قرار گرفته است. هدف این پژوهش مقایسه کاربرد پساب تصفیه شده فاضلاب شهری نسبت به آب چاه بر میزان نیترات و فسفات در خاک زراعی تحت کشت جو بود. بدین منظور یک قطعه زمین زراعی به مساحت 2000 متر مربع به دو قسمت مساوی 1000 متر مربعی تقسیم شد که برای یک فصل رشد، یک قطعه آن با آب چاه و قطعه دیگر با آب فاضلاب تصفیه شده آبیاری شد؛ ضمن آنکه کیفیت این دو منبع آبی نیز در آزمایشگاه تعیین شد. تعداد 28 نمونه خاک نیز از هر یک از دو قطعه زمین (در مجموع تعداد 56 نمونه) از لایه 20-0 سانتی متری تهیه شده و در آزمایشگاه مورد تجزیه و اندازه گیری قرار گرفت. روش درون‎یابی وزن‎دهی فاصله معکوس نیز به منظور تعیین توزیع مکانی ویژگی های خاک به کار رفت. نتایج نشان داد که میانگین غلظت فسفات، پتاسیم و سدیم اندازه گیری شده در پساب تصفیه شده بسیار بیش تر از آب چاه بود و کاربرد پساب تصفیه شده فاضلاب شهری به طور معنی داری بر غلظت آمونیوم، فسفات و نیترات و نیتروژن کل خاک موثر بود. همچنین استفاده از پساب تصفیه شده شهری برای آبیاری توانست عملکرد گیاه جو (Hordeum vulgare) را نسبت به تیمار آب چاه بهبود بخشد. قابل توجه آن که مدیریت مناسب در بهره گیری از فاضلاب تصفیه شده و انتخاب گیاهانی که بتوانند آثار زیان بار استفاده از این منبع آبی را بر ویژگی های خاک و عملکرد محصول به حداقل برسانند، اهمیت زیادی دارد.

    کلیدواژگان: آب‎های نامتعارف، محصول جو، فاضلاب، آب چاه، ویژگی های خاک
  • حسین نجاتی سینی، رحیم برزگر، صاحب سودائی مشائی*، مسعود قاسمی قهساره صفحات 89-104

    تغییرات اقلیمی و استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی و آفت کش ها، اثر تنش های غیرزیستی بر قابلیت بهره وری محصولات کشاورزی را تشدید و اکوسیستم را تخریب کرده است. یکی از راه کارها برای تعدیل این فشارها، کاربرد کودهای آلی، همزیستی مایکوریزی و تلقیح میکروبی است. بنابراین به منظور بررسی تاثیر کود آلی، قارچ میکوریزا و باسیلوس بر صفات رشدی فلفل دلمه ای، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با عامل اصلی کود آلی در دو سطح (با و بدون کود آلی) و عامل فرعی تیمار کود زیستی در چهار سطح [کود زیستی میکوریزا آربسکولار (مخلوط Rhizophagus irregularis + Funeliformis mosseae)، باکتری باسیلوس (مخلوط Bacillus subtilis +وBacillus amyloliquefaciens)]، مخلوط میکوریزا + باکتری و شاهد بدون تلقیح) و در سه تکرار اجرا شد. ویژگی های زیستی خاک، جذب عناصر غذایی و ویژگی های رشد و عملکرد میوه پس از برداشت بررسی شدند. نتایج نشان داد که کاربرد کود آلی و قارچ میکوریزا وزن خشک شاخساره (به ترتیب 10/3 و 17/4 %) و عملکرد میوه (به ترتیب 11/5 و 19/9 %) را نسبت به شاهد افزایش دادند. بیش ترین جمعیت میکروبی (CFU g-1و107×1/1) و نسبت R/Sو(110/0) در تیمار کاربرد کود آلی با تلقیح میکوریزی حاصل شد. همزیستی میکوریزا همراه با کود آلی جذب نیتروژن (20/6 %)، فسفر (46/8 %)، آهن (35/6 %) و روی (57/2 %) را نسبت به شاهد بهبود بخشید و جذب پتاسیم را تیمار باسیلوس نسبت به شاهد 22/3 درصد افزایش داد. به طور کلی، ترکیب کود آلی و قارچ میکوریزا برای کشت فلفل دلمه ای گلخانه ای مناسب به نظر می رسند.

    کلیدواژگان: باکتری محرک رشد، عملکرد میوه، فسفر، فلفل، همزیستی میکوریزی
  • فریبرز عباسی*، محمدنبی غیبی، اصلان اگدرنژاد صفحات 105-117

    پژوهش حاضر با هدف بررسی کود-آبیاری بر رشد گیاه ذرت و تلفات نیتروژن تحت مقادیر مختلف و تقسیط کود نیتروژن در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج با دو عامل مقدار کود (N1:و100، N2:و80 و N3:و60 درصد نیتروژن خالص مورد نیاز براساس توصیه کودی) و زمان تقسیط (T1: چهار و T2: سه تقسیط مساوی) در سه تکرار و در دو سال زراعی انجام شد. سپس این تیمارها با تیمار شاهد (کوددهی عرف منطقه) مقایسه شدند. بیش ترین عملکرد دانه در سال نخست در تیمارهای T1N1، T1N3 و شاهد به دست آمد. عملکرد دانه در تیمارهای با سه تقسیط (T2) کم تر از چهار تقسیط (T1) بود. تقسیط نیتروژن در سه مرحله (تیمار T2) نسبت به تقسیط آن در چهار مرحله (تیمار T1) سبب کاهش نیتروژن و پروتیین دانه به ترتیب به میزان 12/8 و 13 درصد شد. تقسیط کود نیتروژن در سه مرحله سبب جذب بیش تر نیتروژن توسط برگ گیاه در انتهای فصل رشد شد؛ گرچه این کار اثری بر افزایش عملکرد و صفات کیفی دانه نداشت. به جز شاهد، تغییرات محسوسی در درصد نیتروژن خاک از سطح به عمق مشاهده نشد. بیش ترین درصد نیتروژن خاک در دو لایه 20-0 و 40-20 سانتی متر برای شاهد مشاهده شد. بیش ترین و کم ترین تلفات نیتروژن در رواناب به ترتیب در تیمار T1N1 (23 درصد) و شاهد (7 درصد) مشاهده شد. براساس کلیه نتایج، T1N2 به دلیل مطلوب بودن عملکرد دانه، صفات کیفی و کاهش تلفات نیتروژن به عنوان تیمار مناسب پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آبیاری جویچه ای، تلفات کود، تنش کودی، کود-آبیاری، نیتروژن دانه
|
  • M. Khosrojerdi, M. Moghaddam* Pages 1-22

    In order to investigate the effect of magnetized saline water on Meadow sage, a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications was conducted in greenhouse conditions in 2021 at the Ferdowsi University of Mashhad. Based on the findings, the salinity (0, 30, and 90 mM of sodium chloride, respectively equivalent to electrical conductivity values of 0, 2.5, 5.25, and 7.88 dS/m) caused a decrease in leaf area, fresh weight of shoot, dry weight of shoot, chlorophyll content and increased specific leaf weight, total phenol, and antioxidant activity. The application of magnetic water (non-magnetic water, 0.6 Tesla half an hour, 0.6 Tesla once, 0.3 Tesla half an hour, and 0.3 Tesla once) reduced the effects of salinity stress on the studied traits. In general, the use of magnetic water increased the fresh weight of the shoot by 34%, the dry weight of the shoot by 45%, the leaf area by 20%, chlorophyll b by 20%, chlorophyll a by 55%, total chlorophyll by 47%, total phenolics by 158%, and antioxidant activity by 12%. According to the obtained results, as the intensity and duration of saltwater magnetization increase, the ability of magnetized water to reduce the destructive effects of salinity increases. The results showed that at high salinity levels, the field intensity of 0.6 Tesla half an hour increases the plant's tolerance to salinity stress. Saltwater magnetization technology might be a promising technique in agriculture, which, of course, needs more extensive studies.

    Keywords: Antioxidant activity, Leaf area, Magnetic field, Specific leaf weight
  • A. Noroozi, M.M. Majidi*, F. Ebrahimi Pages 23-40

    The ability of phenological adjustment and accelerate maturation is one of the most drought tolerance mechanisms in crops. Tall fescue is one of the valuable forage and turf grasses that is used to prevent soil erosion and produce forage in pastures and is compatible with most soils and climates. In this research, yield potential and genetic variation of three phenological groups including mid-flowering group (parental group), early and late flowering groups each containing 25 genotypes, selected from a poly cross community, were studied under non-stress and water deficit conditions in the research farm of Isfahan University of Technology for two years. Irrigation was applied when 90 and 50% of available soil water were depleted for stress and normal environments, respectively. The results showed that there was considerable variation in the studied germplasms in terms of all studied traits and responses to water deficit stress. The highest value of genetic variation belonged to forage yield. The results showed that dry forage yield in the first and second harvest stress decreased by 17% and 52% due to water deficit, respectively. The highest estimate of heritability was related to the trait of day to anthesis and the lowest was related to the percentage of dry matter and forage yield. The results showed that the highest dry forage yield under non-stress conditions belonged to the late flowering group. Means comparison of genotypes showed that the highest dry forage yield under normal and water stress belonged to genotypes 10 (from America with 209.50 g/plant) and 3 (from Yasouj with 142.25 g/plant), respectively, in the late flowering group, genotypes 25 (from Shahrood with 383 g/plant) and 22 (from Poland with 178.50 g/plant), respectively in early flowering group and genotypes 25 (from Shahrood) with 222.50 and 182.25 g/plant in the parental group, respectively. The results indicate that the studied genotypes may have incomplete summer dormancy that should be investigated in future studies. Considerable genetic diversity between and within phenological groups and their different responses to drought stress can be used to develop and produce suitable synthetic varieties for soils with limited water resources.

    Keywords: Festuca, Phenology, Water stress, Pasture
  • A.H. Sherafati, M. Eskandari Torbaghan*, M. Heidari Salehabadi Pages 41-70

    Organic fertilizers and symbiotic fungi are very important in agriculture because of their special role as a link between soil and plant. Currently, large parts of the country's pistachio orchards are facing water and soil salinity crisis. In this study, the effect of processed pistachio waste compost at three levels (0, 10 and 15 kg per seedling) and mycorrhizal fungi at three levels (0, 100 and 200 g soil containing fungal spores per seedling) belonging to four species (Funneliformis mosseae, Rhizophahus intraradices, Glomus iranicus, Rhizophahus irregularis) on vegetative growth and leaf nutrients concentration of two pistachio cultivars of Akbari and Badami Zarand, with three replications (each replicate consisting of four seedlings) were investigated. This experiment was carried out as a factorial split-plot in randomized complete block design (RCBD) for two years (2017 and 2019) in the saline-sodic soil and water condition. The results showed that 15 kg of pistachio waste compost increased the concentrations of nitrogen, iron, zinc and manganese elements in the leaves by 4, 9.7, 8 and 12.1% compared to control, respectively. Also, the height, width and leaf area of seedling leaves increased by 9.6%, 11.8% and 2.8%, respectively, by applying of 15 kg of pistachio waste compost compared to the control. The maximum concentration of leaf iron (702.2 mg kg-1) was observed in the treatment of 200 g of fungi. In the treatment of 100 g of mycorrhiza, the concentrations of manganese, leaf area and height were the highest with 64.8 mg kg-1, 415.3 cm2 and 44.9 cm, respectively. The root colonization percentages were 35.1 and 27.2 in Akbari and Badami Zarand cultivars, respectively. Overall, 15 kg of pistachio waste compost along with 100 grams of mycorrhizal fungi can result in proper vegetative growth of pistachio seedlings the saline water and soil conditions.

    Keywords: Salinity, alkalinity stress, Phosphorous, Iron, Seedling height, Root colonization
  • H. Soltani, B. Souri* Pages 71-87

    Direct use of raw urban sewage for agricultural irrigation may result in many harmful consequences. Therefore, wastewater treated through different technologies is preferred for reuse, especially in the water-limited areas. The purpose of this study was to compare the use of treated municipal sewage effluent compared to well water on the nitrate and phosphate concentrations in agricultural soil under barley cultivation. For this purpose, a plot of farmland with an area of ​​2000 square meters was divided into two equal parts of 1000 square meters, and for one growing season, one part was irrigated with well water and the other part was irrigated with treated waste water, while the quality of these two water sources was also determined in the laboratory. A total of 28 soil samples were also collected from each of the two plots (totally soil 56 samples) from the layer 0-20 cm and analyzed in the laboratory. Inverse Distance Weighting interpolation method was also used to investigate the spatial distribution of the soil properties. The results showed that the average concentrations of soil phosphate, potassium and sodium measured in the treated wastewater were much higher than of well water and the use of treated urban wastewater significantly increased ammonium, phosphate and nitrate concentrations, and total nitrogen of the soil. In addition, the use of treated municipal wastewater for irrigation could improve the yield of barley (Hordeum vulgare) compared to wastewater treatment. It is noteworthy that proper management in the use of treated wastewater and the selection of plants are important which can minimize the harmful effects of using treated wastewater on soil characteristics and crop yield.

    Keywords: Unconventional waters, Barley product, Wastewater, Well water, Soil properties
  • H. Nejati Sini, R. Barzegar, S. Soodaee Mashaee*, M. Ghasemi Ghahsare Pages 89-104

    Climate changes and agricultural practices such as excessive use of chemical fertilizers and pesticides have intensified the effect of abiotic pressures on crop productivity and have destroyed the ecosystem. One of the strategies to moderate these pressures is the use of organic fertilizers, mycorrhizal symbiosis and microbial inoculation. In order to investigate the effect of organic fertilizer, mycorrhizal fungi and Bacillus on the growth characteristics of bell pepper, an experiment was carried out as split plots on a randomized complete block design with the main factor of organic fertilizer at two levels (with and without organic fertilizer) and the secondary factor of biofertilizer treatments at four levels [arbuscular mycorrhizal (Rhizophagus irregularis + Funeliformis mosseae), Bacillus (B. subtilis + B. amyloliquefaciens)., mycorrhizal + bacteria mixture and control without inoculation] in three replications. Soil biological properties, nutrients uptake and growth characteristics and yield of the fruit were investigated after harvest. The results showed that the organic fertilizer and mycorrhizal fungi application increased the shoot dry weight (10.3% and 17.4%, respectively) and fruit yield (11.5% and 19.9%, respectively) compared to the control. The highest microbial population (1.1 × 107 CFU g-1) and R/S ratio (110.0) were obtained in the organic fertilizer application treatment with mycorrhizal inoculation. Mycorrhizal symbiosis with organic fertilizer application improved the uptake of nitrogen (20.6%), phosphorus (46.8%), iron (35.6%) and zinc (57.2%) compared to the control, and potassium uptake was improved by Bacillus treatment as compared to the control, it increased by 22.3%. In general, the combination of organic fertilizer and mycorrhizal fungi seems to be suitable for greenhouse bell pepper cultivation.

    Keywords: Fruit yield, Growth promoting bacteria, Pepper, Phosphorus, Mycorrhizal symbiosis
  • F. Abbasi*, M. N. Gheibi, A. Egdernezhad Pages 105-117

    The present study was conducted in the research field of Seed and Plant Improvement Research Institute to investigate the effect of fertilizer amount in three levels (N1: 100, N2: 80, N3: 60 percent of fertilizer requirement) and two splitting methods (T1: four equal usage including 4-6 leaf stage, 10 leaf stage, reproduction stage and inoculation stage and T2: three equal usage including 4-6 leaf stage, 10 leaf stage and reproduction stage) on corn yield and yield components. The treatments were compared with control which is the common fertilizer usage in the region. Based on the results, the highest grain yield in the first year was obtained in T1N1, T1N3 and control treatments. Grain yield in T2 was less than T1. Nitrogen splitting in T2 compared to T1 reduced the nitrogen content and grain protein content by 12.8% and 13%, respectively. Splitting of nitrogen fertilizer in three stages caused more nitrogen uptake by crop leaves at the end of the growing season; however, this did not increase grain yield and seed quality. Except for the control, no significant changes in soil nitrogen content were observed from surface to depth. The highest percentage of soil nitrogen was observed in the two layers of 0-20 and 20-40 cm in the control. The lowest content of soil nitrogen was observed in in T2N3 treatment with 24.5% (0-20 cm) and 24.5% (20-40 cm) more than control, respectively. The highest and lowest nitrogen losses in runoff were observed in T1N1 (23%) and control (7%), respectively. With the reduction of fertilizer application, runoff losses also decreased; in the T1N2 and T1N3 treatments, this reduction was 9% and 14%, respectively. Overall, T1N2 is recommended as a suitable treatment due to the high grain yield, seed quality and reduction of nitrogen losses.

    Keywords: Furrow irrigation, Fertilizer losses, Fertilizer stress, Fertilizer irrigation, Grain nitrogen