فهرست مطالب

مشاوره شغلی و سازمانی - پیاپی 52 (پاییز 1401)

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 52 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم رستمی*، ناهید ثامتی، حامد رضا میرزاده نوقابی، رقیه امینی آقبلاغی صفحات 9-36
    هدف

    دلبستگی کاری یکی از مهم ترین متغیرهای شغلی است که به نوعی عامل اساسی در زندگی کارکنان است و می توان گفت عوامل بسیاری در آن نقش دارند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای تعارض کار- خانواده و وفاداری سازمانی در رابطه با معنویت کار و سرمایه روانشناختی با دلبستگی کاری انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نیروهای عملیاتی مرد شاغل در اورژانس شهر تهران در سال 1400 بود. از این جامعه تعداد 250 نفر با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه وفاداری کارکنان به سازمان (لیندگرین، 2004)، پرسشنامه معنویت در محیط کار (میلمان و همکاران، 2003)، پرسشنامه دلبستگی کاری (شوفلی و سینگلا، 2002)، پرسشنامه سرمایه روانشناختی (لوتانز و همکاران ، 2007) و پرسشنامه تعارض کار- خانواده (نت مایر و همکاران ، 1996) گردآوری شد. سپس داده ها به روش های همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات به کمک نر افزارهای SPSSV22 و LISREL V8.80مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد اثر مستقیم معنویت کاری و سرمایه روانشناختی بر دلبستگی کاری مثبت و معنادار بود. همچنین، اثر غیرمستقیم معنویت کاری و سرمایه های روانشناختی بر دلبستگی کاری معنادار بودند. در مجموع مجذور همبستگی چندگانه برای دلبستگی کاری (43/0) و برای متغیرهای وفاداری سازمانی و تعارض کار- خانواده به ترتیب (26/0) و (20/0) می باشد.

    نتیجه گیری:

     بنابراین، می توان نتیجه گرفت، گسترش وفاداری سازمانی و کاهش تعارض کار- خانواده موجب افزایش دلبستگی کاری در کارکنان بخش اورژانس شود.

    کلیدواژگان: تعارض کار- خانواده، دلبستگی کاری، سرمایه روانشناختی، معنویت کار، وفاداری سازمانی
  • ایمان یوسف زاده، محمدرضا عابدی*، پریسا نیلفروشان صفحات 37-56
    هدف

    جهت گیری شغلی متنوع نوعی مسیرشغلی است که در گذار مشاغل از دنیای سنتی به دوره معاصر بوجود آمده است. این جهت گیری زمینه شکل گیری شخصیت های منعطفی را ایجاد نموده که با دو ویژگی اصلی «خود-مدیریتی» و «ارزش-محوری» شناخته می شوند. تاثیر فرهنگ بر بروز خصایص افراد با جهت گیری شغلی متنوع، در جوامع مختلف، کمتر مورد توجه بوده است. از طرفی با توجه به قرابت مفهومی و کارکردی دو جهت گیری شغلی متنوع و کارآفرین به تعیین تمایزات مفهومی این دو مسیر نیاز داریم. پژوهش حاضر با هدف پاسخ به دو سوال انجام شده است. سوال اول: ویژگی های افراد با جهت گیری شغلی متنوع در ایران کدام است و سوال دوم: تمایز مفهوم جهت گیری متنوع با مفهوم کارآفرینی چیست؟

    روش شناسی:

     در مورد سوال نخست، ویژگی های افراد با جهت گیری شغلی متنوع با استفاده از رویکرد کیفی و روش تحلیل زمینه ای مورد بررسی قرارگرفت و برای پاسخ به سوال دوم، نتایج تحلیل زمینه ای با ویژگی های افراد کارآفرین مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها:

     سه ویژگی اصلی و یازده ویژگی فرعی، برای افراد با جهت گیری شغلی متنوع بدست آمد که دو مورد از آن ویژگی ها با ویژگی های ذکر شده در نظریه جهت گیری متنوع، همخوانی داشت. نوآوری: تا کنون هیچ مقاله ای در حیطه مشاوره شغلی به بررسی مسیر شغلی متنوع و ویژگی های بومی آن در ایران نپرداخته است.

    نتایج

    نتایج پژوهش حاکی از این است که ویژگی های خاص بافت جامعه ایرانی موجب پدید آمدن توانمندی های خاصی در افراد با جهت گیری متنوع، گشته است. نتایج بررسی مقایسه ای بین افراد کارآفرین و افراد با جهت گیری شغلی متنوع، نیز نشان می دهد علی رغم وجود شباهت های بسیار بین آنها، تفاوت های بنیادینی در سطح پارادایم فکری و استراتژی های رفتاری بین آن دو وجود دارد.

    کلیدواژگان: جهت گیری های شغلی نوین، مسیر شغلی متنوع، نگرش کارآفرینی، تحلیل کیفی، تحلیل زمینه ای
  • نسرین حیدری سورشجانی، فخرالسادات نصیری*، سیروس قنبری صفحات 57-82
    هدف

    هدف پژوهش بررسی نقش جو سازمانی نوآورانه بر تاب آوری سازمانی بواسطه دانش آفرینی سازمانی بود.

    روش

    جامعه پژوهش کلیه معلمان مقطع متوسطه دوم استان چهارمحال و بختیاری، که تعداد آنان برابر با 2687 نفر که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی بر مبنای فرمول کوکران 337 نفر تعیین شد. روش پژوهش کمی از نوع مطالعات همبستگی و رویکرد مدل سازی معادله ساختاری کوواریانس محور است. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های جوسازمانی نوآورانه سیگل و کایمر (1978)، تاب آوری سازمانی پرایاگ و همکاران (2018) و دانش آفرینی سازمانی مدل نوناکاو تاکوچی (2018) استفاده شد. پایایی و روایی پرسشنامه ها با تکنیک های آلفای کرانباخ و تحلیل عاملی بررسی شد، مقادیر پایایی پرسشنامه ها تاب آوری سازمانی (93/0)، جوسازمانی نوآورانه (97/0)، دانش آفرینی سازمانی (94/0) بود. تحلیل داده ها از نرم افزار Amos23 استفاده شد.

    یافته ها:

     نشان داد جوسازمانی نوآورانه اثر مثبت و معنادار بر تاب آوری سازمانی بواسطه دانش آفرینی سازمانی در سطح 001/0 دارد. جوسازمانی نوآورانه بر تاب آوری سازمانی معلمان از طریق دانش آفرینی سازمانی با اثرکل و ضریب 89/0 و با اثرغیرمستقیم و ضریب 0.73 در سطح 0.001 معنی دار بود.

    نتیجه گیری:

     به متولیان آموزش و پرورش پیشنهاد می شود به توانمندسازی معلمان و به ایجاد چشم انداز مشترک و ارتباطات صادقانه، و شفاف در مدرسه بپردازند.

    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانی، جوسازمانی نوآورانه، دانش آفرینی سازمانی
  • رضا نیری*، حاجیه رجبی فرجاد، صدیقه طوطیان صفحات 83-100
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر اقدامات آماده سازی بر اشتغال پذیری ادراک شده با نقش میانجی هویت شغلی در بانک کشاورزی شعب غرب تهران انجام شد.

    روش

    این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، به روش توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی اجرا گردید. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان شعب غرب تهران که تعداد آن 150نفر بود که حجم نمونه آماری با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده 132 نفر تعیین گردید. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه هویت شغلی (فرانکو و تاوارس،2013) با 9 سوال و پرسشنامه آمادهسازی شغلی (استامپ و هارتمن، 1983) با 24 سوال پرسشنامه اشتغال پذیری ادراک شده (رایول وارنولد، 2007) با 16سوال بود که روایی آن به صورت صوری و محتوایی و پایایی آن با استفاده از الفای کرونباخ محاسبه و برای متغیرهای هویت شغلی (825/0)، برنامه ریزی شغلی (88/.) اشتغال پذیری ادراک شده (820/0) و اکتشاف شغلی (730/0) گزارش گردید. داده های به دست آمده با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS نسخه شماره دو تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج تحقیق نشان داد اقدامات آماده سازی شغلی (برنامه ریزی شغلی و اکتشاف شغلی) بر اشتغال پذیری ادراک شده با نقش میانجی هویت شغلی تاثیر معنی داری دارد.

    نتیجه گیری: 

    با فراهم نمودن شرایط لازم برای هویت بخشی به شغلی در کنار اقدامات لازم برای آماده سازی شغلی (برنامه ریزی شغلی و اکتشاف شغلی) بر اشتغال پذیری کارکنان اقدام نمود.

    کلیدواژگان: هویت شغلی، برنامه ریزی شغلی، اکتشاف شغلی، اشتغال پذیری ادراک شده
  • سمانه کاملی، مهدی زارع بهرام آبادی*، رحیم داوری صفحات 101-124
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تجربه غرقه شدن در کار بر اساس سرمایه روانشناختی با میانجی گری حمایت سازمانی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری کلیه کارکنان شرکت نفت در سال 1400-1401 بودند و 320 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه تجربه غرقه شدن در کار (طلابیگی،1393)، پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز (2007) و پرسشنامه پرسشنامه حمایت سازمانی آیزنبرگ (1986) بود . برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از الگویابی معادلات ساختاری ، با کاربرد نرم افزار AMOS 14 و SPSS 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که حمایت سازمانی در رابطه بین تجربه غرقه شدن در کار و سرمایه روان شناختی نقش میانجی دارد (001/0 ≥P).

    نتیجه گیری

    تجربه غرقه شدن کاری مرتبط برای دستیابی به اهداف فردی و سازمانی مفید و ارزشمند است. لازم به ذکر است که دو مفهوم عمده مطالعه حاضر ذکر می شود. اولا، در زمینه طراحی شغل، متخصصان منابع انسانی ممکن است مشاغل را به گونه ای شناسایی و طراحی کنند که غرقه شدن درونی و انگیزه بهینه را در بین کارکنان تقویت کند تا خروجی خلاقانه آنها تسریع شود. ثانیا، روانشناسان صنعتی/سازمانی می توانند ماژول های آموزشی را طراحی و توسعه دهند که ممکن است سرمایه روانشناختی و غرقه شدن مربوط به کار را با تقویت خود تحریکی و انگیزه درونی کارکنان از طریق حمایت سازمانی، تقویت کند.

    کلیدواژگان: تجربه غرقه شدن در کار، حمایت سازمانی، سرمایه روان شناختی
  • شکوفه محمدی، علی عبدی، یاسر صیادی* صفحات 125-160
    هدف

    پژوهش حاضر تدوین مدل علی دلبستگی شغلی بر اساس ویژگی های شخصیتی و جذابیت سازمانی با نقش واسطه ای وفاداری سازمانی در معلمان دوره ابتدایی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است و جامعه آماری این مطالعه شامل معلمان مدارس ابتدایی شهرستان پاوه (146 نفر) در سال تحصیلی 1400-1401 بود که 109 نفر بود به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و PLS انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد مدل علی دلبستگی شغلی بر اساس ویژگی های شخصیتی و جذابیت سازمانی با نقش واسطه ای وفاداری سازمانی از برازش مطلوبی برخوردار بود (GOF=0/68). همچنین نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی، جذابیت سازمانی و وفاداری سازمانی بر دلبستگی شغلی در سطح اطمینان 95 درصد اثر مستقیم مثبت و معنی داری دارند و ویژگی های شخصیتی نه تنها به طور مستقیم بلکه به طور غیرمستقیم از طریق میانجیگری وفاداری سازمانی بر دلبستگی شغلی اثر مثبت و معنی داری دارد.

    نتیجه گیری: 

    مدل علی دل بستگی شغلی بر اساس ویژگی های شخصیتی و جذابیت سازمانی با نقش واسطه ای وفاداری سازمانی در معلمان دوره ابتدایی شهر پاوه برازش دارد.

    کلیدواژگان: دلبستگی شغلی، جذابیت سازمانی، معلمان دوره ابتدایی، وفاداری سازمانی، ویژگی های شخصیتی
  • محمود علی پور، محمدنقی فراهانی*، آیت سعادت طلب صفحات 161-186
    هدف

    گزینش، استخدام و آموزش صحیح کارکنان همواره بعنوان یک دغدغه سازمانی مطرح بوده است. در قدم اول، جهت دست یابی به یک رویه کارآمد در این خصوص، لازم است تا عوامل تاثیرگذار بر رفتار کارکنان شناسایی شوند

    روش

    بدین منظور، این پژوهش، که از حیث هدف کاربردی و از حیث روش توصیفی-همبستگی است، طراحی گردید. کارکنان رسمی مجتمع مس سرچشمه، که در زمان انجام پژوهش (1399) بالغ بر 5190 نفر بودند، بعنوان جامعه آماری، و 428 نفر از آنها، که با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، بعنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به ترتیب از پرسشنامه های وضوح خود-پنداره کمبل و همکاران (1996) و پرسشنامه هویت سازمانی چنی (1983) جهت جمع آوری داده های وضوح خود-پنداره و هویت سازمانی استفاده شد. با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و آنالیز واریانس یک طرفه، داده های جمع آوری شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    بر اساس تحلیل داده ها، با افزایش وضوح خود-پنداره کارکنان، هویت سازمانی آنها نیز افزایش می یابد. همچنین، به نظر می رسد هویت سازمانی و وضوح خود-پنداره یک رابطه متقابل با یکدیگر دارند.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج بدست آمده ضروری است تا؛ سیاست های جذب نیروی انسانی به گونه ای تنظیم شوند تا در شرایط مساوی، افرادی جذب سازمان شوند که از وضوح خود-پنداره بالاتری برخوردار باشند. و، جهت بهبود هویت سازمانی افرادی که در حال حاضر در استخدام شرکت هستند، اجرای برنامه آموزشی، که بر اساس نتایج این تحقیق و در جهت بهبود وضوح خود-پنداره کارکنان تدوین شده است، در دستور کار شرکت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هویت سازمانی، وضوح خود-پنداره، خود-پنداره، احراز مشاغل
|
  • Maryam Rostami *, Nahid Sameti, Hamed Reza Mirzadeh Noghabi, Roghayeh Amini Aghbolaghi Pages 9-36
    Aim

    Work attachment is one of the most important job variables that is a fundamental factor in employees' lives and it can be said that many factors play a role in it. The aim of present study was to investigate the mediating role of work-family conflict and organizational loyalty in relationship between work spirituality and psychological capital with work attachment.

    Methods

    The present study was descriptive and correlational. The statistical population of the study included all male operational forces working in the emergency department of Tehran in 1400. From this population, 250 people were selected using multi-stage cluster random sampling method. Data were collected using the Employee Loyalty Questionnaire (Lindgreen, 2004); Workplace Spirituality Questionnaire (Milman et al., 2003); Work Attachment Questionnaire (Shuffle and Singla, 2002); Psychological Capital Questionnaire (Lutans et al., 2007); And the work-family conflict questionnaire (Net Meyer et al., 1996) were collected. The data were then tested by Pearson correlation and structural equation modeling using SPSS V22 and LISREL V8.80

    Results

    The results showed the direct effect of work spirituality and psychological capital positive and significant on work attachment. Also , the indirect effect of work spirituality and psychological capital on work attachment is significant. the sum of the multiple correlation squares for work attachment (0.43) and for the variables of organizational loyalty and work-family conflict (0.26 & 0.20).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded the expanding organizational loyalty and reducing work-family conflict can be a good way to increase work attachment in emergency department staff.

    Keywords: work-family conflict, Organizational Loyalty, Work Spirituality, psychological capital, Work Attachmen
  • Iman Yusefzadw, MohammadReza Abedi *, Parisa Nilforooshan Pages 37-56
    Introduction

    Protean career orientation is a type of career path has emerged in the transition from the traditional to the contemporary world. This orientation has provided the basis for the formation of flexible personalities, known as the two main features of 'self-management' and ' value-driven. The influence t of culture on the characteristics of individuals with protean orientations in different societies has been underestimated. On the other hand, in respect of the conceptual and functional affinities of protean career orientations and the entrepreneurship, it is needed to determine the conceptual distinctions between these two paths. The purpose of this study was to provide the answers for the below questions. Question 1: What are the characteristics of people with protean career orientation in Iran and question 2: What is the difference between the concept of protean career path and the concept of entrepreneurship?

    Method

    To answer the first question, the characteristics of individuals with the protean career path were evaluated using the qualitative approach and the grounded theory analysis method.

    Findings

    Three main features and eleven sub-features were obtained for individuals with protean occupational orientation; two of them were consistent with those mentioned in protean career path theory.

    Results

    The results of this study indicate that the specific characteristics of the Iranian society have led to the emergence of special abilities in people with protean career path. The results of a comparative investigation between entrepreneurs and people with protean career orientations also show that, despite the similarities between them, there are fundamental differences in the level of conceptual paradigm and behavioral strategies between the protean career path and entrepreneurship.

    Keywords: Modern Career Orientations, Protean Career path, Entrepreneurial Attitude, Qualitative Analysis, Grounded Theory Analysis
  • Nadrin Heidari, Fakhrul Sadat Nasiri *, Siroos Ghanbari Pages 57-82
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the role of innovative organizational climate on Organizational resilience mediated by organizational knowledge creation.

    Methods:

     The study population was all secondary school teachers in in Chaharmahal and Bakhtiari province, from which a sample of 337 teachers was selected by proportional stratified random sampling method based on Cochran's formula. Quantitative research method is correlation studies and covariance based structural equation modeling approach. To collect data from organizational knowledge creation questionnaires Organizational resilience, and innovative organizational climate, organizational knowledge creation were used. The reliability and validity of the questionnaires were evaluated by Cronbach's alpha techniques and confirmatory factor analysis. The reliability values of the questionnaires were innovative organizational climate (0.97); OKC (0.94) and Organizational resilience (0.93) were reported. The statistical methods used in this research included descriptive and inferential statistics such as structural equation modeling with the help of Amos 23, SPSS v21 software.

    Results

    The results showed that innovative organizational climate and Organizational resilience have a positive effect on teachers' OKC at the level of 0.05; innovative organizational climate has an effect on the organizational resilience of teachers through OKC with a total effect and a coefficient of 0.89 and with an indirect effect and a coefficient of 0.73 at the level of p=0.001

    Conclusion

    The trustees of education are suggested to empower teachers and to create a common vision and honest, transparent communication in the school.

    Keywords: innovative organizational climate, Organizational Resilience, organizational knowledge creation
  • Parvaneh Safari *, Hajieh Rajabi Farjad, Sedegh Totiyan Pages 83-100
    Objective

    The aim of this study was to determine the effect of preparation measures on perceived employability with the mediating role of job identity in Keshavarzi Bank, West Tehran Branches.

    Method

    In terms of applied purpose, this research was conducted by descriptive-survey method of correlation type. The statistical population of this study was all employees of west branches of Tehran, which was 150 people, the statistical sample size was determined using simple random sampling of 132 people. The main data collection tools were the Job Identity Questionnaire (Franco and Tavares, 2013) with 9 questions and the Job Preparation Questionnaire (Stump and Hartman, 1983) with 24 questions. Its form, content and reliability were calculated using Cronbach's alpha and reported for the variables of job identity (0.951), job planning (0.919), perceived employability (0.956) and job exploration (0.925). The obtained data were analyzed using structural equation modeling and Smart PLS software version number two.

    Results

    The results showed that job preparation measures (job planning and job exploration) have a significant effect on perceived employability with the mediating role of job identity.

    Conclusion

    By providing the necessary conditions for job identification along with the necessary measures for job preparation (job planning and job exploration), it took action on the employability of employees.

    Keywords: Career identity, job discovery, job preparation
  • Samaneh Kameli, Mehdi Zare Bahramabadi *, Rahim Davari Pages 101-124
    Aim

    The aim of this study was to predict the experience of Flow at work based on job self-efficacy mediated by organizational support.

    Methods

    The research method was correlational and structural equations. The statistical population was all employees of the oil company in 1401-1400 and 320 people were selected as a sample using simple random sampling method. Data collection tools were the experience of Flow at work Questionnaire (Talabeigi, 2014), the Lutans Psychological Capital Questionnaire (2007) and the Eisenberg Organizational Support Questionnaire (1986). Structural equation modeling was used to analyze the data using AMOS 14 and SPSS 24 software.

    Results

    The results showed that organizational support plays a mediating role in the relationship between experience of Flow at work and psychological capital (00 0.001). P).

    Conclusion

    The experience of work related flow is beneficial and valuable for the attainment of both individual and organizational goals. Two major implications of the present study need to be mentioned. Firstly, in the context of job design, the HR practitioners may identify and design the jobs in a manner that foster intrinsic flow and optimum motivation among the employees so as to accelerate their creative output. Secondly, industrial/organizational psychologists could design and develop training modules which may foster the PsyCap and work related flow by enhancing self stimulation and intrinsic motivation of the employees.

    Keywords: experience of Flow at work, organizational support, psychological capital
  • Shokofeh Mohammadi, Ali Abdi, Yaser Sayadi * Pages 125-160
    Aim

    The present study was to develop a causal model of job attachment based on personality traits and organizational attractiveness with the mediating role of organizational loyalty in elementary school teachers.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and the statistical population of this study included primary school teachers in Paveh city (146 peoples) in the academic year 2021-2022, of which 109 people were selected by simple random sampling. The research tool was a questionnaire and data analysis was performed using SPSS and PLS software.

    Results

    The results showed that the causal model of job attachment based on personality traits and organizational attractiveness with the mediating role of organizational loyalty had a good fit (GOF = 0.68). The results also showed that personality traits, organizational attractiveness and organizational loyalty have a positive and significant direct effect on job attachment at 95% confidence level, and personality traits not only directly but also indirectly through mediation of organizational loyalty on job attachment.

    Conclusion

    It has a positive and significant effect. The causal model of job attachment based on personality traits and organizational attractiveness fits with the mediating role of organizational loyalty in primary school teachers in Paveh.

    Keywords: Job Attachment, Organizational Attractiveness, Elementary Teachers, Organizational Loyalty, Personality Traits
  • MAHMOUD ALIPOUR, MohammadNaghi Ferahani*, Ayat Sadattalab Pages 161-186
    Purpose

    Selection, hiring and proper training of employees has always been an organizational concern. In the first step, in order to achieve an efficient procedure in this regard, it is necessary to identify the factors affecting the behavior of employees. The official employees of Sarchesmeh Copper Complex, who were 5190 people at the time of conducting the research (2019), were selected as a statistical population, and 428 of them, who were selected by stratified random method, were selected as a statistical sample. Campbell et al.'s self-concept clarity questionnaires (1996) and Cheney's organizational identity questionnaire (1983) were used to collect data on self-concept clarity and organizational identity, respectively. The collected data were analyzed using the structural equation modeling technic and one-way variance analysis method.

    Findings

    Based on data analysis, by increasing the clarity of employees' self-concept, their organizational identity also increases. Also, it seems that organizational identity and self-concept clarity have a mutual relationship with each other.

    Conclusion

    Based on the results, it is necessary to; Human resource recruitment policies regulated in such a way that, under equal conditions, people who have a higher self-concept clarity are attracted to the organization. And, in order to improve the organizational identity of the people who are currently employed by the company, the implementation of the training program, which is based on the results of this research and in order to improve the clarity of the self-concept of the personnel, should be put on the agenda of the company.

    Keywords: organizational identity, self-concept clarity, Self-concept, Job verification