فهرست مطالب

پژوهش های مکانی فضایی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، بهار 1401)

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سحر سماواتی* صفحات 5-17
    رویکرد شهر شاد از نگاه های نو در ادبیات معاصر شهرسازی و بیانگر ادراک مثبت افراد از مکانی است که در آن حضور دارند. بررسی ادبیات نظری حوزه شادی و شهر نشانگر آن است که علی رغم اهمیت مشخصات شهر بر شکل گیری احساسات شهروندان، نقش مولفه های شهرسازی و سیاست گذاری های شهری در آفرینش شادی کمتر کاویده شده است. نگاه به داده های جهانی نشانگر وضعیت نامناسب ایران در زمینه شادی است که بخشی از این وضعیت را می توان در کیفیت شهر و فضاهای شهری و زمینه های بروز شادمانی در این فضاها جستجو کرد. هدف این نوشتار بازشناسی رویکرد شهر شاد از تحلیل راهبردها، اصول راهنما و اقدامات انجام شده در مطالعات نظری و تجارب جهانی حوزه شهر شاد است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که مهم ترین مفاهیم اثرگذار بر شادی شهری مفاهیم سیاست گذاری های کلان جامعه، ابعاد کالبدی، ابعاد کیفیت فضای شهری و کیفیت زندگی است که در سه سطح کلان ملی، سطح میانی مدیریت شهری و سطح خرد ارتقاء کیفیت فضاهای شهری محقق می شود.
    کلیدواژگان: شادی، شهر شاد، شادی در شهر، فضای شهری
  • صبا خلجی*، مهسا عیسی پره، شقایق نصیری صفحات 19-29
    امروزه با توجه به گسترش شهرها نیاز به حمل ونقل به شدت افزایش یافته است و به دنبال آن آلودگی های ناشی از سوخت های فسیلی باعث شده است تا کشورهای توسعه یافته به دنبال استفاده از حمل ونقل پاک و به خصوص حمل ونقل انسان محور گام بردارند. در این میان مونترال کانادا به عنوان سومین شهر دوستدار دوچرخه با برخورداری از مسیرهای دوچرخه سواری مناسب و بهره مندی از فناوری های به روز دنیا در این حوزه، نمونه مناسبی جهت مطالعه برای بهره مندی از روش ها و ابزارهای استفاده شده در این شهر می باشد. در این مقاله به بررسی سیاست های استفاده شده در جهت ترویج دوچرخه سواری و مطالعه ی زیرساخت های مربوط به دوچرخه پرداخته شده است. مقاله حاضر در جهت دستیابی به بینشی عمیق از حمل ونقل دوچرخه در مونترال به بررسی تاریخچه ای از گسترش حمل ونقل در این شهر پرداخته و اقدامات کالبدی و غیرکالبدی انجام شده در مونترال را مورد بررسی قرار داده است. همچنین با مطالعه و ارزیابی برنامه های آتی در حوزه ی حمل ونقل دوچرخه در مونترال سعی دارد تا به رویکردهای جدیدی برای دستیابی به شهرهایی دوستدار دوچرخه، کارا و ایمن در ایران برسد. همچنین ضمن ارایه ی راه حل های بالقوه بر اساس روش های قبلا اجراشده در مونترال به دنبال دستیابی به رویکردهایی منسجم تر و مستمر برای خط مشی آینده در ایران، جهت استفاده و ترویج دوچرخه سواری و همچنین نقش آن در اجرای سیاست های اجتماعی جدید است.
    کلیدواژگان: دوچرخه، مونترال، کانادا، مسیر دوچرخه، شهر دوستدار دوچرخه
  • مریم عرب لودریچه*، افسانه طالبی ورنوسفادرانی، محمود محمدی صفحات 31-41
    تحلیل نواحی اجتماعی سازوکاری را شرح می دهد که توسط آن خانوارها، مناطق مسکونی خاصی را در درون شهر انتخاب می کنند یا به آن تخصیص می یابند. این ساز و کار قطعی نبوده و نقشه واضحی در ارتباط با آن وجود ندارد. به همین منظور، برای تحلیل نواحی اجتماعی نیاز به به کارگیری روشی است که پیچیدگی های مختلف فضایی درون و بین بخشی را حل نماید. در این بین، مدل سه ساخت از جمله روش های جامع و یکپارچه در تحلیل نواحی اجتماعی به شمار می رود که بر اساس سه عامل وضعیت اجتماعی- اقتصادی، وضعیت مسکن و خانوار و وضعیت جدایی گزینی یا تبعیض نژادی به تفکیک یا متمایز نمودن نواحی اجتماعی می پردازد. به همین دلیل، در پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و مدل سه ساخت ابتدا به تعیین معیارهای قابل به کارگیری در تعیین نواحی اجتماعی در منطقه 7 شهر اصفهان به عنوان مورد مطالعه این پژوهش پرداخته و سپس بر اساس فن نقشه های همپوش، نقشه های حاصل از معیارها باهم ترکیب شده است و در نهایت، نواحی اجتماعی منطقه 7 شهر اصفهان برپایه تحلیل های انجام شده در نقشه ای به تصویر درآمده است.
    کلیدواژگان: نواحی اجتماعی، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، سرمایه اجتماعی، مدل سه ساخت
  • علی شفیعی دارافشانی* صفحات 43-52
    براساس نتایج و آمار به دست آمده از هزینه و درآمد خانوار شهری در ایران، متوسط هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار شهری تقریبا 35 درصد می باشد (در تهران بیش از 50 درصد) که این رقم برای دهک های پایین درآمدی در کلان شهرها به بیش از 75 درصد نیز می رسد. این در حالی است که در کشورهای موفق دنیا تلاش شده است که این سهم از حد مجاز و متعارف خود یعنی کمتر از 15 درصد بالاتر نرود. همچنین با رشد جمعیت شهری به خصوص در دوران بعد از انقلاب اسلامی، کشور ایران با بحران مسکن روبه رو شد. از این رو شرکت ها و ادارات مختلف، تصمیم به ایجاد تعاونی های مسکن گرفتند و تعاونی ها به شکل امروزی آن درآمدند. هدف از انجام این پژوهش، ارایه راهکارهای موثر جهت ارتقاء بهره وری تعاونی مسکن کارکنان شهرداری اصفهان است. این پژوهشبه لحاظ هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از تکنیک های دو روش اسنادی و میدانی استفاده شده است. این پژوهش به روش تحلیل راهبردی (SWOT) انجام گرفته است. برای مصاحبه و تکمیل پرسشنامه از نظرخواهی 65 کارشناس و متخصص مرتبط با حوزه شهرسازی در سطح استان اصفهان و اساتید دانشگاهی استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد، در بخش قوت ها؛ وجود نیروهای متخصص، در بخش ضعف ها؛ پایین بودن میزان همکاری سازمان ها با تعاونی، در بخش ارزیابی عوامل خارجی؛ تامین سرانه مسکن استان و در بخش تهدیدها عدم اعتماد بانک ها به تعاونی به دلیل عقب افتادن اقساط، مهم ترین عوامل هستند. همچنین اولویت بندی استراتژی های قابل اجرا جهت ارتقاء بهره وری تعاونی مسکن شهرداری اصفهان در این تحقیق ارایه شده است.
    کلیدواژگان: راهکار، ارتقا، بهره وری، تعاون، تعاونی مسکن
  • محترم بهمئی*، اصغر محمدی صفحات 53-72
    تاریخ اجتماعی و سیاسی شهر تاریخ دفاع از امنیت شهر یا اجتماع شهری است؛ که این امنیت علاوه بر فضا، اجتماع انسانی را نیز در بر می گیرد و انسان در این گود و در همه زمینه ها من جمله زندگی شهری به دنبال معنا و ارتباط بوده که اگر این معنا و چگونگی ارتباط برایش نمود نداشته باشد احساس ناامنی نموده و فضای شهر را ناامن و یا به نوعی بی دفاع احساس می کند؛ و اشکال بیگانگی در او نمود می یابد. به ویژه بیگانگی فضایی، بیگانگی جمعی و درنهایت بیگانگی از شهر. بیگانگی شهری و اشکال آن تحت تاثیر ویژگی های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و سیاسی شهرهای سرمایه داری و انواع حکمرانی ابزارهای به کارگیری در توسعه و تغییر و تحول در ریخت شناسی و فضای شهر و همچنین چگونگی ارتباط که نبض زندگی شهری را رقم می زند و نیز تاثیر پاراف آموزش تحت عنوان سرمایه اجتماعی، نمود می یابد. به نظر می رسد که عدم توجه به مولفه های مطرح شده، براساس فضاهای قابل دفاع و کارکرد برخی فضاهای قابل دفاع به فضاهای غیرقابل دفاع (تبدیل مکان ها به نامگان) جزء عوامل اصلی شکل گیری فضاهای بی دفاع در شهرهاست. در این پژوهش با روش تحقیق اسنادی، به دنبال این سوال هستیم که آیا فضای و مکان های ناامن در جامعه ایران نمود دارد و اگر وجود داشته سیر آن چگونه بوده و به دنبال چه عواملی شکل گرفته است. سپس به بررسی معیارهای تدوین شده و برگرفته از نظریه ها و مقاله ها و کتبی که به نوعی مرتبط با موضوع مذکور بوده اند، پرداخته شده است. روش پژوهش توصیفی، ابزار جمع آوری اطلاعات بر اساس اسناد و مدارک و غیره، جامعه موردمطالعه فضای بی دفاع استان اصفهان می باشد. نتایج و یافته های پژوهش برآمده از اسناد و مدارک و جمع آوری داده ها از منابع مختلف نشان می دهد، فضاهایی جزء ناامن ترین فضاها مطرح شده اند که با پهنه های نهایی مسایل جامعه هم پوشانی دارند.
    کلیدواژگان: فضای شهری، حکمرانی، طراحی محیطی و کالبدی، فضای با دفاع، فضای بی دفاع، مکان و نامکان
  • کیوان رفیعی، احمد نجفی، بهاره تدین* صفحات 73-89
    حاشیه نشینی پیامد رشد سریع شهرنشینی در جامعه مدرن و مشکل بزرگی است که کلانشهرها به ویژه در کشورهای درحال توسعه با آن روبرو هستند. جایی که سیاست فعلی دولت برای ریشه کنی حاشیه نشینی مغایر با یکی از حقوق اولیه انسانی مهاجران است. ادغام تدریجی اینگونه مناطق در شهرها انسانی ترین و واقع بینانه ترین روش در راستای بهتر کردن فضای زندگی این مناطق است. این نوع سکونتگاه در شهر اصفهان به سرعت در حال رشد است. ناحیه امیرعرب سکونتگاهی غیررسمی و حاشیه ای شهر اصفهان است. این مطالعه به شاخص های کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، جمعیتی، زیست محیطی و زیرساخت شهری به عنوان معیارهای کلیدی برای تحلیل و ارزیابی سکونتگاه های غیررسمی در منطقه امیرعرب می پردازد. اصلی ترین هدف این پژوهش، برنامه ریزی سکونتگاه های حاشیه ای و غیررسمی برای ناحیه امیر عرب است که بر اساس رویکرد راهبرد توسعه شهری (CDS) تهیه و تدوین خواهد شد. این مطالعه از روش تحلیل توصیفی-تحلیلی استفاده کرده و داده های موردنیاز از منابع کتابخانه ای و پیمایش میدانی به دست آمده است. از روش نمونه گیری تصادفی برای شناسایی نقاط ضعف و قوت، فرصت ها و تهدیدهای روش SWOT بهره گرفته شده و درنهایت به ارایه راهبردهای مناسب برای برنامه ریزی این نوع سکونتگاه انجامیده است. برای تایید فرضیه ها و روایی آنها از آزمون کای خی دو استفاده شده است.
    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیررسمی، CdS، برنامه ریزی شهری، حاشیه نشینی، توسعه شهری
|
  • Sahar Samavati * Pages 5-17
    The approach of the happy city from new perspectives in the contemporary literature of urban planning and expression of perception. Despite the significant effect of urban environment characteristics on citizens’ emotions, urban design components and urban policies have been less explored. According to the global data, Iran ranks unfavorably in the area of happiness, and part of this is related to the quality of urban spaces and the occurrence of happiness there. This article seeks to identify the concept of a happy city by analyzing strategies, guiding principles, and actions conducted in theoretical studies and global experiences. The results of this research show that the most important concepts affecting urban happiness are the concepts of macro-society policies, physical aspects, quality of urban space and quality of life, which are realized at three national macro levels, middle levels of urban management, and micro levels of improving urban quality.
    Keywords: happiness, Happy City, Happiness in the city, Urban atmosphere
  • Saba Khalaji *, Masha Isa Pare, Shaghayegh Nasiri Pages 19-29
    Nowadays, due to the expansion of cities, the need for transportation has increased greatly, and the pollution caused by fossil fuels has caused developed countries to take steps to use clean transportation, especially human-oriented transportation. In the meantime, Montreal, Canada, as the third bicycle-friendly city with suitable cycling routes and benefiting from the world’s latest technologies in this area, is a good example to study to benefit from the methods and tools used in this city.In this article, the policies used to promote cycling and the study of bicycle-related infrastructure are discussed. In order to gain a deep insight into bicycle transportation in Montreal, this article has investigated the history of the expansion of transportation in this city and examined the physical and non-physical measures taken in Montreal. Also, by studying and evaluating future programs in the field of bicycle transportation in Montreal, she is trying to reach new approaches to achieve bicycle-friendly, efficient and safe cities in Iran. While presenting potential solutions based on the methods already implemented in Montreal, it seeks to achieve more coherent and continuous approaches for the future policy in Iran, for the use and promotion of cycling as well as its role in the implementation of new social policies.
    Keywords: Bike, Montreal, Canada, Bike path, Bike friendly city
  • Maryam Arab Loudaricheh *, Afsaneh Talebi Varnosfaderani, Mahmud Mohammadi Pages 31-41
    The analysis of social areas describes the mechanism by which households select or are assigned specific residential areas within the city. This mechanism is not definitive and there is no clear plan related to it. For this purpose, for the analysis of social areas, it is necessary to use a method that solves the different spatial complexities within and between departments. In the meantime, the model of three constructions is considered as one of the comprehensive and integrated methods in the analysis of social areas, which separates or differentiates social areas based on three factors: socio-economic status, housing and household status, and segregation or racial discrimination. For this reason, in the current research, using the descriptive-analytical method and the three-structure model, firstly, it determined the criteria that can be used in determining the social areas in the seventh district of Isfahan city as the case study of this research, and then, based on the overlapping map technique, the resulting maps of criteria have been combined and finally, the social areas of 7th district of Isfahan have been depicted in a map based on the analyzes carried out.
    Keywords: social areas, Socio-economic status, Social Capital, three construct model
  • Ali Shafiee Darafshani * Pages 43-52
    Based on the results and statistics obtained from the cost and income of urban households in Iran, the average cost of housing in the cost basket of urban households is approximately 35% (more than 50% in Tehran), which is more than It also reaches 75%. Meanwhile, in the successful countries of the world, efforts have been made to ensure that this share does not exceed its permitted and conventional limit, which is less than 15%. Also, with the growth of the urban population, especially in the period after the Islamic Revolution, Iran faced a housing crisis. Therefore, various companies and departments decided to establish housing cooperatives and the cooperatives became its present form.The purpose of this research is to provide effective solutions to improve the efficiency of Isfahan municipal employees’ housing cooperative. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. To collect the required data, two documentary and field methods have been used. This research was carried out using the strategic analysis (SWOT) method. To interview and complete the questionnaire, 65 experts and experts related to the field of urban planning in Isfahan province and university professors were used.The obtained results show, in the strengths section; The existence of specialist forces, in the area of weaknesses; The low level of cooperation between organizations and cooperatives in the evaluation of external factors; The per capita provision of housing in the province and the lack of confidence of the banks in the cooperative due to delayed installments are the most important factors. Also, the prioritization of applicable strategies to improve the efficiency of Isfahan Municipal Housing Cooperative is presented in this research.
    Keywords: solution, Promotion, productivity, cooperation, Housing cooperative
  • Mohtaram Bahmae *, Asghar Mohammadi Pages 53-72
    The social and political history of the city is the history of defending the city security or urbancommunity. In addition to space, this security includes human society as well, that if the elites of the meaning and manner of communication are not manifest to them, they feel insecure and find the urban space unsafe or in some way defenseless,and forms of alienation are manifested in them especially spatial alienation, collective alienation and finally alienation from the city. Urban alienation and its forms under the influence of cultural, social, economic and political characteristics of capitalist cities and types of governance and the tools used in development and change in the morphology and space of the city, as well as the way of communication that determines the pulse of urban life. Also, the effect of initial education is manifested as social capital. It seems that ignoring the mentioned components, based on defensible spaces and the function of some defensible spaces into indefensible spaces (changing places into non-places) is one of the main factors in the formation of defenseless spaces in cities. This study examines whether there are unsafe spaces and places in Iranian society, and if so, what was its course and what factors have formed it? then, the criteria compiled and taken from the theories, articles and books that were somehow related to the mentioned subject have been examined. The research method is descriptive.The collection of information is based on documents, and the studied community is the defenseless area of Isfahan province. The findings of the research derived from the documents and data collection from different sources demonstrated that spaces overlapping with the ultimate areas of social issues have been considered as the most unsafe spaces.
    Keywords: urban spaces, Governance, Enviromental, Physical Designe, Defenseless Space, Urban Defenseless Spaces, Place, Non-Place
  • Keyvan Rafiei, Ahmad Najafi, Bahareh Tadayon * Pages 73-89
    Marginalization is a consequence of the rapid growth of urbanization in modern society and a big problem that metropolises face, especially in developing countries. Where the current government policy to eradicate marginalization is contrary to one of the basic human rights of immigrants, the gradual integration of such areas in cities is the most humane and realistic way to improve the living space of these areas. This type of settlement is growing rapidly in the city of Isfahan. Amir Arab district is an informal and marginal settlement of Isfahan city. This study deals with physical, economic, social, demographic, environmental, and urban infrastructure indicators as key criteria for analyzing and evaluating informal settlements in the Amir Arab region. The main goal of this research is to plan marginal and informalsettlements for the Amir Arab district, which will be prepared and compiled based on the approach of urban development strategy (CDS). This study used the descriptive-analytical analysis method, and the required data was obtained from library sources and a field survey. The random sampling method has been used to identify the strengths and weaknesses, opportunities and threats of the SWOT method and finally it has led to providing suitable strategies for planning this type of settlement. To confirm the hypotheses and their validity, the chi-square test was used.
    Keywords: informal settlements, CdS, Urban Planning, marginalization, urban development