فهرست مطالب

پژوهش های مکانی فضایی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، تابستان 1401)

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غزل یوسفی بجارسری، سید مهدی خاتمی*، سید علی صفوی صفحات 5-24
    آشفتگی نماهای شهری در وضعیت فعلی تهران روزانه در معرض دید میلیون ها شهروند قرار می گیرند. در راستای حل این معضل در سال های اخیر مقاله ها و کتب متعددی به رشته تحریر درآمده است و چندین همایش ملی نیز برگزارشده است. با جستجو و بررسی اولیه این مطالعات روشن می گردد که اغلب قریب به اتفاق این مطالعات بر کیفیت مطلوب نماهای شهری تمرکز دارند و از فرآیند تولید نما و ابعاد رویه ای آن غفلت کرده اند. در این راستا هدف اصلی این مقاله شناخت و تبیین جایگاه عوامل انسانی و سازمان های دخیل در فرآیند شکل گیری نماهای شهری و تحلیل چالش های رویه ای در آن است. بدین منظور در این مقاله ابتدا با مرور پایگاه های داده، مانند سیویلیکا، مگیران، نورمگز، جهاد دانشگاهی و موتور جست وجوگر گوگل، مقالات مرتبط با نماهای شهری در ایران استخراج شد. در مرحله ی بعد با استخراج مقالات مرتبط و دسته بندی، ارزیابی و تحلیل محتوایی آنان، پرسشنامه ای با سوالات باز و بسته، در راستای تکمیل و تثبیت اطلاعات، به صورت تصادفی در سطح شهر تهران تکمیل شده است. اطلاعات به دست آمده از روش هایی چون روش تحلیل عامل اکتشافی ، PCA آزمون فریدمن و روش تحلیل تماتیک جهت تحلیل سوالات استفاده شده است. درنهایت با توجه به تحلیل های انجام شده، عوامل انسانی و سازمان های دخیل در فرآیند شکل گیری نماهای شهری و حوزه های اصلی آنان در سه بعد، مدیریتی- اجرایی (مدیریت شهری، مجریان و پیمانکاران)، فرهنگی- آموزشی (عموم مردم و طراحان) و اقتصادی (سرمایه گذاران) دسته بندی و اولویت بندی شده و چالش های مرتبط با هر یک از عوامل انسانی و سازمان های مداخله گر به تفکیک شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: جداره شهری، نمای شهری، تولید نما، فرآیند شکل گیری نمای شهری، فرآیند طراحی شهری
  • میلاد دوستوندی*، مریم اکبری، کسری کتاب اللهی صفحات 25-44
    فضاهای شهری همواره نقطه عطف برنامه ریزی و اندیشه به شهر در نظر گرفته شده است. نقش این فضاها در دوره همه گیری، اهمیت دوچندانی یافت. تجربه دوره قرنطینه و همچنین رعایت فاصله گذاری اجتماعی از جمله مواردی بود که سبب بازاندیشی در مورد نحوه شکل دهی فضاهای شهری همسو با شرایط جدیدی بود که بیماری کووید- 19 و سویه های جدید آن، بر زیست شهروندان تحمیل نمود. لذا هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه چارچوب جهت خلق فضاهای شهری تاب آور و انعطاف پذیر به اقتضای دوران بعد از همه گیری کووید، می باشد. این پژوهش علمی مروری بوده و براساس تناظر تجربیات و ادبیات سه مفهوم بنیادین “فضاهای شهری، تاب آوری و انعطاف پذیری و همچنین تاثیرات و تاثرات دوسویه فضاهای شهری و همه گیری کووید- 19” تکوین یافته است. لذا با تکیه بر پژوهش های انجام گرفته از ابتدای ظهور همه گیری، منابع انتخاب و مطالعات صورت پذیرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که افزایش تاب آوری در فضاهای شهری از طریق تبیین رویکردهای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت از طریق توجه توامان به عوامل کالبدی و غیرکالبدی همچون مسایل اجتماعی، رفتاری، اقتصادی و غیره، امکان پذیر بوده و پیشنهاد هایی در راستای تحقق این امر با توجه به شرایط زمینه ای کشور ایران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: همه گیری، کووید- 19، انعطاف پذیری، فضای شهری، سلامت
  • امین امینی کاشانی*، مرتضی میرغلامی صفحات 45-68
    یکی از مسایل چالش برانگیز در شهر تبریز مسیرگشایی های متعدد در بافت شهری بوده که معمولا با هدف افزایش دسترسی شهروندان به معابر جدید و حل معضل ترافیک به اجرا در آمده است. پژوهش حاضر با هدف «ارزیابی تبعات اجرای پروژه های مسیرگشایی در بافت شهری تبریز» می خواهد به این پرسش پاسخ گویدکه «اجرای پروژه های مسیرگشایی در دو دهه اخیر به عنوان استراتژی و مسیر توسعه شهر تبریز تا چه اندازه منجر به عدالت شهری شده و چه تبعاتی برای شهروندان و بافت شهری تبریز به همراه داشته است؟». روش تحقیق مورد استفاده روش توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای و میدانی بوده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که آن دسته از خیابان هایی که براساس منطق رشد و حرکت شهر و بر اساس دستورالعمل های متناسب با ژنوم آن تعریف و تعریض شده اند، موفق تر از خیابان های تک بعدی و تحمیلی عمل کرده اند. در شهر تبریز تعریض خیابان ها و گذرهایی مثل تربیت، راسته کوچه و امام خمینی در تناسب با قواعد شهر، فضاهایی نسبتا موفق و قابل قبول در شهر را موجب شده اند. در ارتباط با پروژه های مسیرگشایی ناقص، شهرداری ها می توانند با استفاده از برخی ابزارهای امتیازدهی، اقدامات عمرانی را با سرعت بیشتری به نتیجه برسانند. همچنین با توجه به وجود گسترده بافت باارزش در شهر تبریز، متاسفانه در برخی موارد به دلیل ضعف مطالعه و نیازسنجی و در نظر نگرفتن کلیه جوانب و تبعات اجرای طرح ها، پروژه های مسیرگشایی منجر به آسیب رسانی به میراث فرهنگی و تاریخی شهر شده است.
    کلیدواژگان: تبعات، پروژه های مسیرگشایی، بافت شهری، تبریز
  • مینا کشانی همدانی* صفحات 69-92

    توجه به منظر شهری با توجه به اینکه بیشترین ارتباط بصری شهروندان با بدنه شهری را در برگرفته و منتقل کننده اطلاعات زیادی از محیط پیرامون به افراد است، همواره یکی از مهم ترین دغدغه های پژوهشی و اجرایی پژوهشگران و صاحب نظران حوزه معماری و شهرسازی است. امروزه با توجه به عدم وجود ضوابط منسجم و نظارت دقیق و درست بر اجرای آن در حوزه طراحی و اجرای نماهای شهری، با نوعی اغتشاش بصری و بحران در منظر جداره های شهری روبه رو هستیم. از این رو با تعریف برنامه هایی با چارچوب مدیریت و ساماندهی مناظر نازیبای شهری، از سوی حوزه مدیریت شهری، سعی می گردد با راهکارهای مختلف، در راستای ارتقای کیفیت بصری این نماها گام برداشت؛ بنابراین با توجه به میزان مداخله در اجزای نما به منظور اعمال اصلاحات در قالب مرمت، ساماندهی و پیرایش جداره های شهری، در برخی از شهرها با مداخله شهرداری، اقدامات اجرایی در این خصوص انجام گردیده است. از این رو در این مقاله سعی گردیده یکی از اخیرترین تجارب موجود در این حوزه در شهر اصفهان (محورهای عسکریه و علم الهدی) در قالب فرآیند علمی و اجرایی انجام شده، مرور شد و درس هایی که از این تجربه به دست آمده، ارایه گردد. به طور کلی این مطالعه، در پی یافتن پاسخی برای این پرسش است که با چه اقداماتی می توان منظرشهری جداره های شهری موجود را اصلاح و پیرایش نمود؟ و سپس با معرفی 10 گام علمی و اجرایی در طرح «تهیه اسناد اجرایی پروژه پیرایش، مرمت، ساماندهی و نظارت بر اجرا» راهبردهای به دست آمده در چارچوب طرح مذکور به عنوان اقدامات پیرایش شهری، ارایه شده است.

    کلیدواژگان: پیرایش شهری، ساماندهی بصری، جداره های شهری، سیما و منظر شهری، اصفهان
  • فرامرز رستمی* صفحات 93-112
    آنچه این مقاله دنبال می کند، برنامه ریزی زیباسازی شهری است. در واقع، نگاهی فرآیندی و زمینه ای و موقعیت مند به عمل زیباسازی شده است. فرآیندی که محتوا و مبنا و معنا را در خود (و با خود) حمل می کند و زمینه ای که عمل زیباسازی را از حالت بصری صرف خارج کرده و آن را در جریان های درهم تنیده و پیچیده شده اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی تحلیل و بازشناسانی می کند و موقعیت مندی که زیبایی را با عمل زیباسازی به یک وضعیت زیباشوندگی مستمر و دربرگیرنده تبدیل می گردد. پس با در برنامه ریزی بالا به پایین زیباسازی، با مبنایی وجودی- پویشی از زیبایی، زیباسازی با مردم و درون مردم را در حالتی پویا و تمام نشدنی مطرح می کند. این تلاش را می توان به مثابه رویکردی نو در حذف نا-زیبایی شهری قلمداد کرد که می خواهد این گونه زیباسازی را برنامه ریزی کند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، رویکرد وجودی- پویشی، رویدادمداری، هنر شهری
  • مهوش خادم الفقرائی* صفحات 113-126
    سینما به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای خلق روایت، به وفور از فضای شهر به عنوان بستر داستان گویی خود استفاده می کند؛ چراکه سینما به ذات نیازمند فضا است و تنها از طریق ظرفیت فضا است که می تواند داستان خود را بازگو کند. با تکیه بر همین اصل، این پژوهش به دنبال پاسخگویی به دو سوال محوری است. اول آن که به طور کلی شهرهای بازنمایی شده در سینمای ایران از نظر مخاطبان آن دارای چه ویژگی هایی است و دوم مخاطبان سینمای ایران فضای شهری بازنمایی شده از اصفهان را با چه ویژگی هایی توصیف می کنند. جهت پاسخ به این پرسش ها از روش کیفی و تکنیک مصاحبه استفاده شد. یافته ها حاکی از آن بود که شهر بازنمایی شده در سینما دارای ویژگی هایی چون «فضایی متلاطم در ازدحام و آلودگی؛ فضایی با فانتزی های رمانتیک؛ فضایی گسترده شده در سطح و ارتفاع؛ فضایی با امکان قرارهای مخفی؛ فضای عریا نکننده اختلافات طبقاتی؛ فضایی مملو از خشونت و ناامنی» است؛ اما در رابطه با بازنمایی شهر اصفهان به ویژگی هایی همچون آرامش بخش، کند، تاریخی، بی هیاهو، با کالبد قدیمی و محصور اشاره شد که با واقعیت اصفهان در تضاد است.
    کلیدواژگان: سینما، تصویر ذهنی، کلا نشهر، بازنمایی، فضای شهری
|
  • Ghazal Yousefi Bejarsari, Mahdi Khatami *, Ali Safavi Pages 5-24
    The chaos of urban facades in the current state of Tehran is exposed to the eyes of citizens. To tackle this problem, many articles and books have been written and several national conferences have been held. With the initial search and review of these studies, it can be seen that most of them focus on the desirable quality of urban facades and have neglected the facade production process and its procedural dimensions. In this regard, the main goal of this article is to identify and explain the position of human resources and organizations involved in the process of constructing urban views and analyzing procedural challenges in it. For this purpose, in this article, articles related to urban views in Iran were extracted by reviewing databases such as Civilica, Mogiran, Nurmagz, Jihad Academici, and Google search engines. In the next step, considering the titles of the articles and reviewing their abstracts, the articles related to the process of facade productionwere separated and evaluated. In addition to categorizing the content of related articles and evaluating and analyzing their content, a questionnaire with open and closed questions has been randomly completed in Tehran to complete and stabilize the obtained information. The obtained information is analyzed by methods such as exploratory factor analysis, PCA method, and Friedman’s test is used to prioritize these factors. Also, the thematic analysis method and the usage of Atlas Ti9 software are used to analyze the open questions. Finally, concerning the analysis, human resources and organizations involved in the process of constructing urban facades and their areas in three dimensions, management-executive (urban management and executives and contractors), cultural-educational (people and designers), and economic (investors) have been categorized and prioritized and the challenges related to each of the human factors and intervening organizations have been identified separately.
    Keywords: Urban wall, urban facade, facade production, constructing urban facades process, urban design process
  • Milad Dostvandi *, Maryam Akbari, Kasra Ketabollahi Pages 25-44
    Urban spaces have always been considered as a milestone of planning and thought to the city. The role of these spaces in the pandemic was doubled in importance. The experience of quarantine and observance of social distancing were among the issues that led to a rethinking of how urban spaces were formed in line with the new conditions that COVID-19 and its new strains imposed on citizens’ life. Therefore, the main purpose of this study was to provide a framework for creating resilient and flexible urban spaces in accordant period after COVID-19 pandemic. This scientific research is reviewed and based on the review of experiences and literature, three basic concepts of “urban spaces, resilience and flexibility as well as the effects and influences of two sides of urban spaces and covid-19 pandemic” have been developed. Therefore, based on the researchers conducted from the beginning of the pandemic, selected resources and studies were carried out. The findings show that increasing resilience in urban spaces is possible by explaining medium,medium and long-term approaches through combined attention to physical and non-physical factors such as social, behavioral, economic, etc. and suggestions are suggested to achieve this according to the underlying conditions of Iran.
    Keywords: Pandemic, COVID-19, Flexibility, Urban Space, health
  • Amin Amini Kashani *, Morteza Mirgholami Pages 45-68
    One of the challenging issues in the city of Tabriz is the opening of many roads in the urban context, which are usually implemented with the aim of increasing the access of citizens to new roads and solving the traffic problem. The current research with the aim of “evaluating the consequences of the implementation of path-breaking projects in the urban context of Tabriz” wants to answer the question that “to what extent the implementation of path-breaking projects in the last two decades as a strategy and development path of the city of Tabriz has led to urban justice and what are the consequences for Has it brought the citizens and the urban context of Tabriz?” The research method used was the descriptive-analytical method and the method of collecting information was library and field. The results of the research show that those streets that are defined and widened based on the logic of the growth and movement of the city and based on the guidelines that fit its genome, have been more successful than the one-dimensional and imposed streets. In the city of Tabriz, the widening of streets and passages such as Tarbiat, Raste Kuche and Imam Khomeini in accordance with the rules of the city have created relatively successful and acceptable spaces in the city. In connection with incomplete road construction projects, municipalities can use some scoring tools to complete construction measures more quickly. Also, due to the wide existence of valuable fabric in Tabriz city, unfortunately, in some cases, due to the weakness of study and needs assessment and not considering all the aspects and consequences of the implementation of the plans, the road development projects have resulted in damage to the cultural and historical heritage of the city.
    Keywords: Consequences, road development projects, urban context, Tabriz
  • Mina Kashani Hamedani * Pages 69-92

    Paying attention to the urban landscape is always one of the most important research and executive concerns of researchers and experts in the field of architecture and urban planning, considering that it includes the most visual communication of citizens with the city and transmits a lot of information from the surrounding environment to people. Today, due to the lack of coherent standards and accurate and correct supervision of its implementation in the field of urban facade design and implementation, we are facing a kind of visual turbulence and crisis in the landscape of urban facades. Therefore, by defining programs with the framework of managing and rearrangement ugly urban landscapes, by the urban management, it is tried to take steps to improve the visual quality of these views with different solutions. Thus, according to the amount of intervention in the facade components in order to apply reforms in the form of renovation, rearrangement and trimming out of urban facades, in some cities, with the intervention of the municipality, executive measures have been taken in this regard. Hence, in this research, an attempt has been made to review one of the most recent experiences in this field in the city of Isfahan (Askariyeh and Alam ol-Hoda streets) in the form of a scientific and executive process, and to present the lessons learned from this experience. In general, this study seeks to find an answerto this question that: “what measures can be taken to improve the urban landscape of the existing urban facades? And then by introducing 10 scientific and executive steps in the project which is entitled “preparation of executive documents of the trimming out, renovation, rearrangement and monitoring of implementation”, the strategies obtained in the framework of its plan are presented as urban trimming out measures.

    Keywords: urban trimming out, visual rearrangement, urban facades, image, urban landscape, Isfahan
  • Faramarz Rostami * Pages 93-112
    What this article follows is urban beautification planning. In fact, a processual, contextual and situational look at the praxis of beautification. A process that carries content, basis, and meaning in itself (and with itself) and a context that removes the act of beautification from a purely visual state and analyzes and recognizes it in intertwined and complicated economic, political, social, and cultural flows. A situation that transforms beauty into a state of continuous and inclusive beautifying with the praxis of beautification. So, by rejecting the topdown planning of beautification, with an existential- processuality basis of beauty, it proposes beautification with people and inside people in a dynamic and inexhaustible state. This effort can be considered as a new approach in removing urban ugliness that wants to plan such beautification.
    Keywords: Planning, existential-processuality approach, event-oriented, Urban Art
  • Mahvash Khademolfogharae * Pages 113-126
    Cinema, as one of the most important tools for creating narrative, abundantly uses the city space as a platform for its storytelling; because cinema inherently needs space, and it is only through the capacity of space that it can tell its story. Based on this principle, this study seeks to answer two central questions. First, in general, what are the characteristics of cities which represented in Iranian movies in terms of its audience, and second, what are the characteristics of the urban space in Isfahan which represented in Iranian movies. In order to answer these questions, qualitative method and interview technique were used. By conducting 12 interviews and achieving theoretical saturation, data coding was done and findings were analyzed. The findings indicated that the city represented in the cinema has characteristics such as “a turbulent, crowded and polluted space, A space with romantic fantasies; Expanded space in surface and height; A space with the possibility of secret appointments; The revealer space of class conflict; “ a space full of violence and insecurity But in relation to the representation of the city of Isfahan, features such as soothing, slow, historical, calm, with an old andenclosed body were mentioned, and is far from the existing reality.
    Keywords: Cinema, mental image, metropolis, Representation, Urban Space