فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 47 (پاییز 1401)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 47 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/10
  • تعداد عناوین: 19
|
  • سعید آزادیان، محمدرضا قائدی*، علی شمس الدینی، مهدی اسلامی، سعید رازقی، محمدامین شایگان، امین رئیسی، مهناز زارعی، رویا بهروزی صفحات 1-22

    بررسی نظامند برنامه های مختلف آمایش در سطوح خرد و کلان می تواند به توسعه یکپارچه کمک نماید. شاخص های آموزشی-فرهنگی در برنامه آمایش محیطی دارای جایگاه ویژه ای هستند که جهت بهره وری از این شاخص ها، در ابتدا بایستی نسبت به شناخت وضعیت موجود و تحلیل الگوی آنها اقدام نمود. هدف این تحقیق بررسی شاخص های آموزشی-فرهنگی استان فارس بر اساس چارچوب آمایش محیطی است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر داده های سازمانی در بخش آموزش و فرهنگ است. تجریه و تحلیل در نرم افزار Excel و Arc GIS انجام شده است. جهت تحلیل از آمار سال 1390 و 1399 جهت مقایسه و روند بررسی شاخص ها استفاده شده است. در این تحقیق 31 شهرستان بررسی شد. نتیجه نشان می دهد که شاخص پژوهش در استان فارس از سال 1390 تا 1399 یک روند کاهشی را داشته است. نرخ محرومیت استان در مقایسه سال 1390 و 1399 برابر با 234/0- منفی است. همچنین روند نرخ فقر از سال 1390 تا 1399 یک روند افزایشی بوده است. بیشترین نرخ فقر مربوط به شهرستان کازرون با 14/11 درصد بوده است. بین شاخص تعداد فارغ تحصیلان با شاخص تعداد افراد تحصیل کرده دارای شغل، رابطه ای وجود ندارد. علاوه بر این بررسی شاخص نرخ سرانه کاربری آموزشی نشان می دهد که بیشترین نرخ سرانه کاربری آموزشی مربوط به شهرستان داراب با 4/72 درصد و کمترین مربوط به شهرستان آباده طشک با 02/0 بوده است. نتیجه تحلیل فضایی شاخص های آموزشی-فرهنگی در شهرستان های استان فارس با الگوریم موران نشان داد که میزان این شاخص برابر با 026471/0- منفی بوده است. با توجه به مقدار p-Value، شاخص های آموزشی-فرهنگی در شهرستان های استان فارس از یک الگوی فضایی تصادفی پیروی می کنند.

    کلیدواژگان: آمایش، شاخص های آموزشی، فرهنگی، استان فارس
  • زهرا سرتیپی، مهدی مدیری*، زهرا پیشگاهی فرد صفحات 23-38

    امروزه مفهوم توسعه ی پایدار شامل فرایندی است که ارتقای شاخص های مختلف اقتصادی، اجتماعی، کالبدی-زیست محیطی و فناوری با تاکید بر رویکرد آینده نگری را موجب می گردد. از طرفی پیش نیاز دست یابی به توسعه ی پایدار یک منطقه و آسایش شهروندان تحقق شاخص های امنیت می باشد که در این راستا رویکرد پدافند غیرعامل به عنوان یکی از مهمترین الگوهای دست یابی به امنیت و به تبع آن تحقق توسعه ی پایدار محسوب می گردد. با توجه به اهمیت امنیت و نقش آن در توسعه ی پایدار، هدف از تحقیق حاضر ظرفیت سنجی توسعه ی پایدار منطقه ی لواسانات بر اساس معیارهای پدافند غیرعامل می باشد. روش تحقیق مطالعه ی حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی بوده که به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تحلیل عاملی Q و آزمون آماری T تک نمونه ای استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق نیز شامل مسیولان، مدیران و کارشناسان حوزه ی پدافند غیرعامل منطقه ی لواسانات و ساکنان این منطقه می باشد که حجم نمونه ی گروه اول 100 نفر بر اساس روش دلفی و حجم نمونه ی ساکنان 384 نفر بر اساس روش کوکران تعیین شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که منطقه ی مورد مطالعه از منظر توسعه ی پایدار بر مبنای رویکرد پدافند غیرعامل دارای کاستی های اساسی در ابعاد مختلف زیست محیطی، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، کالبدی، دسترسی و مدیریتی می باشد. در این راستا بر اساس مدل کیو سه الگوی مدیریت سیستمی و یکپارچه، حفاظت از محیط زیست و تاکید بر الگوی بومی-سنتی و برنامه ریزی اقتصادی و اجتماعی به منظور تحقق توسعه ی پایدار منطقه بر مبنای رویکرد پدافند غیرعامل پیشنهاد گردیده است که به ترتیب مقدار ویژه ی آنها 714/3، 285/2 و 649/1 می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه ی پایدار، پس کرانه های شهر، پدافند غیرعامل، منطقه ی لواسانات
  • ادریس مرادی، کیومرث احمدی*، عادل صلواتی صفحات 39-54

    به لحاظ منطقه بندی های انجام گرفته در خصوص بروز سوانح طبیعی، ایران از جمله کشورهایی است که در منطقه پرخطر کره زمین واقع شده است و سالیانه بلایای طبیعی خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری را بر کشور تحمیل می نمایند. در راستای مدیریت سوانح در سازمان های امدادی مناطق مختلف ایران، مدیریت دانش یک منبع ارزشمند برای تمام سازمان ها به ویژه سازمان های خدمات محور است. سازمان هایی که دارای سیستم مدیریت دانش برتر هستند توانایی هماهنگ سازی و ترکیب منابع سنتی و قابلیت ها از طریق روش های نوین و متمایز را دارند. فراهم بودن زمینه های مناسب برای تعامل افکار و کسب تجربیات نو برای دانش گران مهم ترین شرط رشد سرمایه دانایی و معرفت در سازمان هاست. هدف اصلی پژوهش طراحی الگوی از مدیریت دانش در سازمان های امدادی با رویکرد مدیریت سوانح طبیعی و انسانی است. این پژوهش از نظر هدف توسعه ای کاربردی و از لحاظ ماهیت،‎ کیفی کمی می باشد. جامعه آماری شامل مدیران و معاونان سازمان های امدادی است که با روش نمونه گیری هدفمند (گلوله برفی)، با توجه به اصل کفایت داده ها، در مجموع با 16 نفر مصاحبه شد. روش تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده، تیوری داده ‎بنیاد مبتنی بر رویکرد نظام مند است. برای تایید مدل استخراج شده از روش دلفی و برای بررسی روابط بین آن ها از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج به دست آمده موید این است که شرایط علی شامل بعد راهبردی و بعد اجرایی، پدیده محوری شامل تولید دانش، مستندسازی دانش و به کارگیری دانش، شرایط زمینه ای شامل نهادهای قانونی و نهادهای داوطلب، شرایط مداخله گر شامل مدیریت منابع و مدیریت مشارکتی، راهبردها نیز شامل بعد مدیریتی و غیر مدیریتی و پیامدهای این پژوهش بعد سازمانی و فرا سازمانی بوده است. نتایج برازش مدل ارایه شده با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار SMART-PLS 2 نشان داد بارهای عاملی بیشتر از 5/0 بوده و مقدار آماره t نیز از 96/1 بیشتر است. همچنین همه روابط در سطح خطای 5 درصد معنی دار بوده و ضرایب مسیر آن ها مثبت و مستقیم است.

    کلیدواژگان: مدیریت سوانح، مدیریت دانش، سازمان های امدادی، نظریه داده بنیاد، تحلیل عاملی
  • مهدی جوانشیری*، سیروس نبیونی، مسلم نامدارزاده صفحات 55-76

    تلاش برای داشتن یک برنامه ملی آمایش سرزمین در طول 45 سال گذشته همواره با موانع و چالش های متعددی مواجه شده است، اما آینده پژوهی در برنامه ریزی آمایش سرزمین با تاکید بر عوامل کلیدی، پیشران ها و فقدان قطعیت های توسعه مناطق، اجازه می دهد با تمرکز بر پیشران های کلیدی به حل مسایل مبهم فایق آمد؛ و به نگاشت و مدیریت آینده مطلوب پرداخت. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا با مشارکت مدیران استانی و خبرگان دانشگاهی، مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تحقق پذیری آمایش استان خراسان رضوی شناسایی و درنهایت سناریوهای موثر بر تحقق پذیری آمایش استان تدوین شود. فرایند حاکم بر این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و نوع روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. ماهیت داده ها کیفی بوده و روش گردآوری داده ها و اطلاعات به صورت کتابخانه ای، اسنادی و پیمایشی (مصاحبه) است. با بررسی منابع علمی، 107 عامل موثر بر تحقق پذیری طرح های امایش سرزمین شناسایی شد که در 10 بعد دسته بندی شدند؛ که از دو گروه و در مجموع 29 نفر، شامل مدیران سازمانهای مرتبط با فرآیند آمایش سرزمین در استان و متخصصان دانشگاهی طی پرسشنامه حضوری و انلاین درخواست شد مقایسه زوجی میان عوامل تاثیرگذار صورت پذیرد. تجزیه و تحلیل داده ها مبتنی بر تکنیک های آینده پژوهی ازجمله پویش محیطی، تحلیل ساختاری و تحلیل تاثیر متقابل است. نتایج نشان داد تعداد خیلی زیاد سناریوی ممکن پیش روی برنامه ریزی آمایش سرزمین در استان خراسان رضوی وجود دارد که تعداد 598 سناریو با سازگاری ضعیف و تنها 2 سناریو در حالت سازگاری قوی و پایدار (ناسازگاری صفر) قرار دارد (33/3 درصد سناریوهای ممکن، باورپذیر هستند). سناریوی اول که یک سناریو با جهت مثبت است، دارای مجموع امتیاز اثر متقابل 228 و ارزش سازگاری 6 است، درحالی که سناریوی دوم که گویای شرایط نامطلوب برای آینده برنامه ریزی آمایش سرزمین در استان خراسان رضوی است، دارای مجموع امتیاز اثر متقابل 163 و ارزش سازگاری 9 می باشد.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، تحقق پذیری، آینده نگاری، سناریوویزارد، خراسان رضوی
  • ساجد بهرامی جاف*، ریحانه صالح آبادی، رحیم شیوارک صفحات 77-94
    هر حکومتی جهت قلمرو سازی و اداره بهتر قلمرو خود به سازمان دهی مناسب سیاسی فضا اقدام می کند؛ سازمان دهی سیاسی فضای هر کشور، در قالب تقسیمات کشوری به اجرا درمی آید. هدف از این پژوهش بررسی و تحلیل کارکرد تقسیمات کشوری درروند اجرای برنامه های آمایش سرزمین استان آذربایجان غربی است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و کاربردی است و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تحلیل ساختاری جهت تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که پایگاه اطلاعاتی برای تدوین برنامه های آمایش سرزمین با اثر مثبت و مستقیم 0.74، تقسیمات کشوری به عنوان مبنا و بستر برای برنامه های آمایش سرزمین با اثر مثبت و مستقیم 0.79، تامین کننده منابع و ظرفیت های تدوین و اجرای برنامه ها آمایش سرزمین با اثر مثبت و مستقیم 0.84 که مولفه تامین کننده منابع اثر بیشتری بر روی برنامه های آمایشی استان داشته است. همچنین شاخص های دقت و اعتماد پذیری به اطلاعات تولیدی از پهنه سرزمینی استان و ناحیه بندی در داخل استان بر مبنای معیارهای رسمی با امتیاز مستقیم 0.72 و گویه اطلاعات جامع سرزمینی مطابق با تقسیمات استانی کنونی با امتیاز و ضریب مستقیم 0.68 بیشترین تاثیر را داشته اند. در داخل شاخصه های تامین کننده منابع و ظرفیت های برنامه های آمایش، شاخص های ظرفیت سازمانی مدیریت تقسیمات اداری - سیاسی استان (استاندار، فرمانداران، بخشداران) جهت مدیریت برنامه های توسعه ای استان با امتیاز و تاثیر مستقیم 0.76، بیشترین تاثیر را بر اجرای برنامه های آمایش سرزمین استان داشته است زیرا این ظرفیت های سازمانی و اداری هستند که مسیولیت اجرای برنامه های آمایشی را بر عهده دارند. به عنوان نتیجه می توان بیان نمود که ناحیه بندی و تقسیمات درون استانی اگر بر مبنای شاخص های علمی و رسمی نباشد فرآیند برنامه ریزی که منطبق با این ناحیه بندی ها می باشد به مشکل برمی خورد. بنابراین باید به این موضوع توجهی بسزایی نمود و آن را در مرکز توجه برای اجرایی شدن تصمیم گیری ها در نظر داشت.
    کلیدواژگان: تحلیل کارکردی، تقسیمات کشوری، آمایش سرزمین، استان آذربایجان غربی
  • آرزو انوری*، وحید ریاحی، فرهاد عزیزپور، حسن افراخته صفحات 95-114
    بررسی الگوی عدالت فضایی در نقاط روستایی، یکی از مباحث علمی مهم است که نگاه جامعه علمی، سیاستگذران و برنامه ریزان را به خود جلب نموده است. عرصه های روستایی متاثر از فرایندهای فضایی از سطح برخورداری متفاوتی از هم برخوردار هستند. برخی از آنها، سطح برخورداری مناسب و برخی دیگر سطح برخورداری نامناسب تری دارند. این ویژگی، الگوهای پراکنش فضایی متفاوتی از عدالت (توزیعی) را به عینیت رسانده است. از این رو، مقاله حاضر به منظور بررسی و کشف این الگو (الگوی عدالت توزیعی) در مناطق روستایی جنوب استان آذربایجان غربی تهیه و ارایه گردیده است. در این تحقیق مبتنی بر رهیافت اثبات گرایی انتقادی، از روش شناسی کمی استفاده شده است. همچنین، تحقیق حاضر بر اساس روش، توصیفی- تحلیلی و بر اساس هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش 1143 روستای دارای سکنه با مجموع جمعیت 418948 در 9 شهرستان جنوب آذربایجان غربی است. این پژوهش با به کارگیری 8 شاخص خدمات روستایی که در مجموع از 77 معرف تشکیل شده، انجام گرفته است. برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شده است. برای شناسایی الگوی فضایی توزیع خدمات روستایی از «روشIDW »، برای خوشه بندی فضایی نقاط روستایی از روش «گیتس ارد جی» بر مبنای مدل های شش ضلعی و برای تایید الگوی سازی خوشه های فضایی از آماره موران استفاده شده است. همچنین، از رگرسیون وزنی جغرافیایی برای نیاز سنجی نقاط روستایی به خدمات روستایی استفاده شده است. مبتنی بر یافته ها، تحقیق حاضر به نتایج زیر دست یافت:الگوی توزیع خدمات روستایی درسطح منطقه از الگویی کاملا خوشه ای تبعیت می کند. این الگو، برخورداری نابرابری را برای روستاها بدنبال داشته ست. همچنین، الگوی نیاز به خدمات روستایی با االگوی خوشه ای توزیع فضایی خدمات منطبق نیست و افزایش خدمات روستایی درخیلی از روستاهای کم برخوردار بر میزان جمعیت پذیری آنها تاثیرگذار نخواهد بود.
    کلیدواژگان: الگوی فضایی، عدالت توزیعی، منطقه روستایی، آذربایجان غربی
  • علی شمس الدینی*، محمدرضا عبودی صفحات 115-130

    در کشورهای درحال توسعه، اکثر شهرهای بزرگ به طور فزاینده ای با آلودگی هوا به عنوان عاملی تاثیرگذار بر کیفیت زندگی و سلامت عمومی جامعه مواجه هستند. ناحیه کلان شهری تهران نیز به واسطه تراکم جمعیتی بالا یکی از مناطق مهم در ایران محسوب می گردد. صنایع آلاینده به همراه استفاده از وسایل نقلیه از جمله مهم ترین عواملی محسوب می گردد که موجب شده است تا این شهر به عنوان آلوده ترین کلان شهر کشور محسوب گردیده و متعاقبا لازم است تا در جهت کاهش آلودگی هوا در این شهر برنامه ریزی موثری انجام شود. یکی از مهم ترین اقدامات در زمینه کاهش آلودگی هوا، پیش بینی مقادیر غلظت آلاینده ها می باشد که می تواند تصمیم گیری و برنامه ریزی و ارایه راهکارهای مناسب را بهبود بخشد. ازآنجایی که نیاز به روش های دقیق تر برای پیش بینی آلاینده های هوا جهت مدیریت بهتر این مقوله وجود دارد، به نظر می رسد استفاده از روش های ترکیبی جهت مدل سازی آلاینده ها می تواند حرکتی مهم در این راستا باشد. در این پژوهش، پارامترهای تاثیرگذار بر غلظت آلاینده ها در قالب 4 دسته عوامل ترافیکی، غلظت آلاینده ها در روزهای قبلی، داده های هواشناسی و عوامل مکانی به عنوان ورودی مدل ها مورداستفاده قرار گرفتند و ماکزیمم غلظت آلاینده ها در هر روز به عنوان خروجی مدل در نظر گرفته شد. هدف این پژوهش بررسی عملکرد روش های انتخاب ویژگی جنگل تصادفی و تبدیل موجک در ترکیب با روش های رگرسیون چندمتغیره و شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چندلایه، جهت دستیابی به مدلی کارا به منظور پیش بینی آلاینده های منو اکسید کربن، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد و PM2.5 می باشد. نتایج به دست آمده نشان داد که مدل سازی همه آلاینده ها با استفاده از شبکه عصبی پرسپترون چندلایه در ترکیب با روش تبدیل موجک صحت بالاتری را نسبت به مدل های دیگر ارایه می نماید. همچنین صحت پیش بینی آلاینده منو اکسید کربن (خطای استاندارد برابر با 8/19 درصد) نسبت به آلاینده های دیگر پایین تر بود درحالی که صحت پیش بینی آلاینده PM2.5 (خطای استاندارد برابر با 0/17 درصد) بالاتر از سایر آلاینده ها بود. علاوه بر این، باتوجه به پارامترهای انتخاب شده توسط روش انتخاب ویژگی با استفاده از جنگل تصادفی، پارامترهای غلظت آلاینده ها در روزهای قبل از اهمیت بالایی به منظور پیش بینی آلاینده های مختلف برخوردارند.

    کلیدواژگان: مدل سازی، آلودگی هوا، جنگل تصادفی، تبدیل موجک، شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چندلایه
  • صادق کاظم خواه حسن کیاده*، مصطفی قدمی، جلال عظیمی آملی، غلامرضا جانباز قبادی صفحات 131-148

    گسترش سریع شهرها و به تبع آن پراکنش افقی شهرها اکثر کشورهای جهان را با مشکلات متعددی مواجه ساخته است. تلاش های زیادی برای بر طرف ساختن اثرات منفی گسترش پراکنده شهرها به عمل آمده که عمده ترین آن ها راهبرد "رشد هوشمند" به عنوان یکی از راهکارهای مقابله با "پراکندگی" توسعه شهری است. بنابراین هدف پژوهش حاضر ارزیابی روند توسعه فضایی شهر رشت به لحاظ میزان تناسب با شاخص های رشد هوشمند است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی می باشد. اطلاعات مورد نیاز از مطالعه اسناد به صورت پیمایش (پرسشنامه) با استفاده از مدل های هلدرن، آنتروپی شانون و آنتروپی نسبی، ضریب جینی و مدل WASPAS و با استفاده از نرم افزارهای GIS جمع آوری شده است. نتایج به دست آمده نشان داده ،در دوره 40 ساله 1355 تا 1395 مقدار 59 درصد رشد شهر ناشی از رشد جمعیت و 41 درصد ناشی از رشد پراکنده بوده است. در تمامی دوره های زمانی پدیده پراکندگی در توسعه فضایی شهر رشت تاثیر گذار بوده، لیکن این پدیده به شکل نوسانی در دوره های زمانی نزولی و صعودی بوده است که استنباط می گردد،افزایش میزان جمعیت شهری باعث اثرگذاری بر توسعه فضایی شهر رشت شده به طوری که در هر دوره 10 ساله افزایش جمعیت شهری پدیده خزش را در دوره بعدی به همراه داشته است. بنابراین افزایش جمعیت شهری اولین و مهم ترین دلیل رشد شهری است ، رشد هوشمند؛ علاوه بر توزیع متعادل جمعیت در مناطق شهری، به دنبال استفاده بهینه از زمین می باشد ،که برابر نتایج تحقیق مناطق 5 گانه شهر رشت در تمام مولفه های رشد هوشمند شهری، با هم متفاوت هستند و از وضعیت یکسانی برخوردار نیستند؛ یعنی جمعیت متعادل در مساحت های نا متعادل سکونت دارند. در بین مناطق شهر رشت، منطقه 5 دارای بدترین وضعیت از نظر مولفه های رشد هوشمند شهری با وزن 423/0 و مناطق 1، 3 و 4 به ترتیب با وزن های 873/0، 814/0 و 535/0 در رتبه های بعدی قرار دارند. هم چنین منطقه 2 رشت دارای بهترین وضعیت از نظر مولفه های رشد هوشمند شهری با وزن 878/0 می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه فضایی، رشد هوشمند، تراکم، کاربری، حمل و نقل
  • حمیدرضا اشراقی* صفحات 149-164

    رشد مصرف انرژی و افزایش نیاز به آن از یک سو و محدودیت ذخایر و پایان پذیر بودن منابع انرژی فسیلی و مشکلات زیست محیطی ناشی ازمصرف این منابع از سوی دیگر، دلایل قابل توجهی است که ضرورت ایجاد تغییر در نگرشهای مصرفی افراد را گوشزد می نماید. اتخاذ راهکارهای مناسب برای جلوگیری از اتلاف و مصرف بی رویه انرژی و البته اصلاح رفتارهای زیست محیطی افراد به صورت کلی و اصلاح الگوی مصرف به صورت جزیی در رابطه با منابع انرژی در کشور ما نیز روز به روز بیشتر احساس می شود. یکی از راهکارهای اجتناب از آسیب رساندن به محیط زیست و جلوگیری از تخریب آن، تغییر رفتار انسانها به سمت و سوی ابعاد طبیعت گرایانه است.لذا بررسی عوامل اجتماعی موثر بر آسیب های زیست محیطی شهرتهران واهداف فرعی این پژوهش بررسی رابطه بین شبکه های مشارکت مدنی ،هنجارهای اجتماعی واعتماد اجتماعی با رفتارهای اجتماعی زیست محیطی درآلوده کردن شهرتهران می باشد.روش تحقیق دراین پزوهش بصورت پیمایشی می باشد که جامعه موردمطالعه ما9356783نفرمی باشد که باکمک فرمول کوکراین حجم نمونه 381 نفر انتخاب شده که این جامعه اماری بصورت نمونه گیری تصادفی انجام شده است.وباکمک نرم افزارهای 18SPSS وAMOS به پردازش داده ها پرداختیم. نتایج به دست آمده از محاسبات آماری نشان می دهد که با توجه مدل برازش داده شده وضریب همبستگی پیرسون و سطح معنی داری به دست آمده از رگرسیون، چون سطح معنی داری درهرسه متغیر شبکه های مشارکت مدنی،هنجارهای اجتماعی واعتماد اجتماعی برابر 00/0 بوده و از 05/0کوچکتر می باشد ،همچنین سطح معنی داری بدست امده ازمعادلات ساختاری باکمک نرم افزاراموس به ترتیب 027/0 ،024/0، 012/0 وچون از05/0 کوچکتر می باشد بنابراین بین هر سه فرضیه ورفتارهای اجتماعی زیست محیطی رابطه وجود دارد ویابه عبارتی دیگر هرسه فرضیه ما دراین پژوهش تایید می شوند.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، شبکه های مشارکت مدنی، زیست محیطی، رفتاراجتماعی
  • حسن حکمت نیا، اسماعیل نصیری هنده خاله*، محمد اسکندری نوده، داود مقدم صفحات 165-180

    تاب آوری به عنوان مفهومی نوین در ادبیات پایداری، فهم جدیدی از ارتباط انسان و محیط را ایجاد کرده است. تاب آوری برگرفته از نظم و انضباط بیولوژیکی است، که توانایی ارگانیسم یک سیستم برای مقاومت در برابر یک شوک، فاجعه و بیماری و بهبود یافتن از آن تعیین می گردد. تحقیق حاضر، به ارزیابی ارزیابی تاثیر مولفه های ادراکی- بصری بر تاب آوری منظر شهری کلانشهر رشت میپردازد. روش گردآوری اطلاعات به دو صورت؛ اسنادی و میدانی پرسشنامه و مصاحبه است. متغیرهای مستقل این تحقیق شاخص های عملکردی، زیباشناختی ،فرم و ریخت شناسی ، زیست محیطی ومتغیر وابسته پژوهش تاب اوری منظر است . پرسشنامه مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن از طرف متخصصان (اساتید و متخصصان حوزه منظر شهری) مورد تایید قرار گرفت حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 384 پرسشنامه محاسبه و به روش نمونه گیری تصادفی ساده توزیع گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد که با توجه به اینکه متغیر مولفه های کیفیت ادارکی - بصری (شامل مولفه های عملکردی، تجربی و زیباشناختی، فرم و ریخت شناسی، زیست محیطی) با متغیر وابسته این پژوهش (منظر تاب-آور) دارای ضریب همبستگی 568/0 است. رقم ضریب تعدیل شده نیز در این پژوهش بیانگر آن است که 76 درصد از تغییرات مربوط به منظر تاب آور در متغیرهای زیست محیطی، فرم و ریخت شناسی و زیباشناختی قابل تبیین است. بررسی ضرایب تولرانس نشان می دهد که متغیرهای زیست محیطی فرم و ریخت شناسی و زیباشناختی به ترتیب با 452/0، 328/0 و 312/0 بالاترین ضرایب را دارند و نسبت به متغیرهای دیگر به عنوان متغیر پیش بین عمل می نمایند. بنابراین می توان افزود که مولفه های کیفیت ادراکی - بصری بر منظر تاب آور تاثیرگذار است . رقم ضریب تعدیل شده نیز در این پژوهش بیانگر آن است که 76 درصد از تغییرات مربوط به منظر تاب آور در متغیرهای زیست محیطی، فرم و ریخت شناسی و زیباشناختی قابل تبیین است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، منظر، منظر تا ب آور، مولفه های ادراکی- بصری، رشت
  • احمد اسدی* صفحات 181-196

    امروزه توجه به جامعه ی تاب آور در راستای مدیریت بحران و کاهش خطر و مقابله با سوانح، به ویژه در مناطق مستعد بلایا و بحران ها ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. در همین راستا، تحقیق حاضر با هدف شناسایی مولفه های تاثیرگذار اجتماعی-اقتصادی تاب آوری در سکونتگاه های غیررسمی شهر تبریز نگارش شده است. روش تحقیق در مطالعه ی حاضر از نظر هدف، کاربردی، از نظر شیوه ی اجرا، پیمایشی و از نظر زمانی، مقطعی است. جامعه ی آماری تحقیق ساکنان سکونتگاه-های غیررسمی شهر تبریز (بیش از 400 هزار نفر) و مدیران، مسیولان و نخبگان دانشگاهی بوده که حجم نمونه ی ساکنان بر اساس روش کوکران 383 نفر و حجم نمونه ی مدیران و مسیولان و نخبگان بر اساس روش دلفی 100 نفر برآورد شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از آزمون های تی، رگرسیون و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که ویژگی های اقتصادی و اجتماعی افراد تاثیر قابل توجهی بر تاب آوری فردی و اجتماعی در سکونتگاه های غیررسمی دارد که بیشترین تاثیرگذاری در شاخص های اقتصادی مربوط به متغیرهای وضعیت اشتغال، میزان درآمد و مالکیت مسکن به ترتیب با ضرایب 69/0، 67/0 و 62/0 و در بین شاخص های اجتماعی بیشترین تاثیرگذاری مربوط به متغیرهای میزان تحصیلات و احساس تعلق مکانی به محله به ترتیب با ضرایب 54/0 و 42/0 می باشد. همچنین در ساختارهای اجتماعی-اقتصادی بیشترین تاثیرگذاری بر تاب آوری سکونتگاه های غیررسمی، وجود پایگاه های ارتباطی بین مردم و سازمان های مسیول جهت تسریع در کیفیت پاسخگویی به نیازها در زمان وقوع بحران و اعتبارات مناسب بانک ها و نهادهای محلی-دولتی به منظور قابلیت بازگردان وضعیت به قبل از بحران بوده که آماره ی آزمون تی آنها به ترتیب 54/12 و 32/11 می باشد.

    کلیدواژگان: ساختارهای اجتماعی-اقتصادی، تاب آوری، سکونتگاه های غیررسمی، شهر تبریز
  • ناهیده محمدی، بیژن رحمانی*، ناهیده شفیعی ثابت صفحات 197-212

     با وجود نقش فزاینده تشکل های غیر دولتی در توسعه اقتصادی و سایر بخش ها، رشد و پایداری این گونه سازمان ها در بسیاری از کشورها، به ویژه در سطح محلی با چالش و بازدارندگی رو به رو است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تحلیل بازدارنده های شکل گیری تشکلهای غیر دولتی، با روش توصیفی - تحلیلی، در سطح30 روستا(معادل 2147 خانوار) و 300 خانوار نمونه روستاهای شهرستان جوانرود صورت گرفت. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بوده است. در این راستا برای طراحی پرسشنامه ، براساس مطالعات مختلف و با توجه به شرایط جامعه ایران و منطقه مورد مطالعه، بازدارنده ها(متغیر اثرگذار) در قالب 7 مولفه (اقتصادی، ساختاری، فرهنگی-اجتماعی، زیرساختی، آموزشی، فردی و روانشناختی) و 54 گویه، و شکل گیری تشکل های غیردولتی در ابعاد اقتصادی اجتماعی و محیطی (متغیر اثرپذیر) در قالب 11 گویه شناسایی، و در طیف لیکرت طراحی شد. به منظور سنجش روایی پرسشنامه از روش صوری و برای سنجش پایایی آن از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. مقدار آلفای به دست آمده برای هر یک از متغیرها و شاخص های پژوهش (بین 721/0 تا 901/0) نشان داد، پرسشنامه از پایایی لازم برخوردار است. داده های گردآوری شده در نرم افزار SPSS کدگذاری و از طریق روش تحلیل مسیر، آثار مستقیم و غیر مستقیم هر یک از بازدارنده ها در شکل گیری تشکلهای غیر دولتی در سطح روستاهای نمونه، مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفت. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد، به غیر از مولفه روانشناختی که تنها دارای اثر مستقیم بوده است، دیگر مولفه ها دارای اثر مستقیم و غیر مستقیم و همچنین ضریب همبستگی بالا و معکوس در شکل گیری تشکلهای غیردولتی بوده است. در این راستا، بیشترین تاثیر مربوط به مولفه ساختار سیاسی (689/0-) و آموزشی(687/0-) و کمترین آثار مربوط به مولفه روانشناختی (171/0-) بوده است . از این رو با توجه به یافته های پژوهش، در گام نخست، تغییر رویکردها از "بالا به پایین" و "حکومت محور"، به سمت رویکردهای "پایین به بالا" و "اجتماع محور"، تعریف جایگاه تشکل های_های غیردولتی در نظام سیاستگذاری و برنامه ریزی کشور، و همچنین آموزش مولد و هدفمند روستاییان به دلیل میزان اهمیت و اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم بر دیگر مولفه ها، در راستای شکل گیری تشکل_های غیر دولتی مورد تاکید می باشد

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: تشکل های غیر دولتی، بازدارنده ها، سکونتگاه های روستایی، شهرستان جوانرود
  • حسین مهدی زاد*، معصومه جمشیدی، علیرضا جمشیدی صفحات 213-222
    آینده پژوهی در برنامه ریزی مدیریت تداوم کسب و کارهای خود اشتغالی زنان سرپرست خانوار سبب یافتن پیشران ها، متغیرهای کلیدی و عدم قطعیت های توسعه توانمندسازی اقتصادی زنان شده و مدیریت آینده مطلوب را رقم خواهد زد. هدف این پژوهش، شناسایی شاخص های اثرگذار بر تحقق مدیریت تداوم کسب و کارهای خود اشتغالی زنان سرپرست خانوار شهرستان چرداول، شناخت متغیرهای کلیدی و تدوین سناریوهای موثر بر تحقق پذیری آن بوده است. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نوع تحقیقات توصیفی-تحلیلی است که با رویکرد ساختاری تفسیری به منظور سنجش اثرات متقابل متغیرها، انجام شده است. این پژوهش از نظر ماهیت داده ها، ترکیبی است و بر اساس شیوه گردآوری داده ها اسنادی و پیمایشی می باشد. نتایج نشان داد که از بین سناریوهای تدوین شده 6 سناریو با سازگاری قوی، پیش روی آینده مدیریت تداوم کسب و کارهای خود اشتغالی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش نهادای حمایتی کمیته امداد و اداره بهزیستی در شهرستان چرداول وجود دارد. از 6 سناریوی گفته شده، سه سناریوی یک، دو و سه دارای وضعیت کاملا مطلوب هستند و سناریو یک بهترین و محتمل ترین سناریوی پیش روی مدیریت تداوم کسب و کار خود اشتغالی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش در شهرستان چرداول است. نتایج نشان داد که از بین سناریوهای تدوین شده 6 سناریو با سازگاری قوی، پیش روی آینده مدیریت تداوم کسب و کارهای خود اشتغالی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش نهادای حمایتی کمیته امداد و اداره بهزیستی در شهرستان چرداول وجود دارد. از 6 سناریوی گفته شده، سه سناریوی یک، دو و سه دارای وضعیت کاملا مطلوب هستند و سناریو یک بهترین و محتمل ترین سناریوی پیش روی مدیریت تداوم کسب و کار خود اشتغالی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش در شهرستان چرداول است.
    کلیدواژگان: مدیریت تداوم کسب و کارهای خود اشتغالی، آینده پژوهی، سناریو نگاری، شهرستان چرداول، زنان سرپرست خانوار
  • بهنام نظری زاده، علی المدرسی*، مصطفی خبازی، سعیده مویدفر صفحات 223-242

    اکوسیستم های بیابانی به دلیل توان اکولوژیکی منحصربه فرد و قابلیت ها و ارزش های اقتصادی-اجتماعی، جاذبه ها و قابلیت های منحصربه فرد به یکی از کانون های گردشگری در طبیعت تبدیل شده است. گردشگری پدیده ای است که از گذشته های دور مورد توجه جوامع انسانی بوده و بر حسب نیازهای متفاوت اجتماعی و اقتصادی به پویایی خود ادامه داده است و رشد این صنعت در هر کشور، نیازمند راهبرد مناسب و برنامه ریزی مدیریتی موثر است. دشت لوت واقع در استان های کرمان (شهرستان کرمان، شهر شهداد)، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان، از مقاصد گردشگری بیابانی محسوب می شود که از یک دهه پیش مورد توجه گردشگران و برنامه ریزان قرار گرفته است. مسیله این است که با توجه به رشد فعالیت های گردشگری، چالش هایی در ارتباط با بالا بردن کیفیت زندگی مردم و روند رشد آن به وسیله صنعت گردشگری در آینده این منطقه منحصربه فرد مطرح شده است. با توجه به هدف پژوهش که تبیین ظرفیت تاثیرات گردشگری بومی بر توسعه معیشت در شهر شهداد می باشد، جامعه آماری مورد ارزیابی ما سرپرستان خانوار ساکن در شهر شهداد هستند؛ روش گردآوری داده ها در این تحقیق شامل روش کتابخانه ای و روش پیمایش مقطعی است برای استخراج شاخص های مذکور از نرم افزار SPSS، تکنیک ویکور و مدل HOLSAT استفاده گردیده است از نتایج به دست آمده از جدول نهایی تکنیک ویکور مشخص شد که مولفه های اقتصادی شامل فرصت های شغلی به همه طبقات جامعه با امتیاز 0.820 به عنوان مهم ترین مولفه تاثیرگذار در بالابردن کیفیت زندگی است و هم چنین نتایج حاصل از مدل HOLSAT نشان می دهد جز در بخش زیست محیطی که اکثریت عامل بازدارنده در بالابردن کیفیت زندگی مردم محلی می-باشد، در دیگر بخش ها مهم ترین امر برای بالابردن کیفیت زندگی ساکنین است.

    کلیدواژگان: گردشگری بومی، توسعه معیشت، مناطق بیابانی، دشت لوت، شهر شهداد
  • صادق برزگر*، عبدالحمید نظری، فاطمه ریاحی صفحات 243-258

    چکیدهیکی از مسایل مهم و بنیادی در تعمیق و بسط حوزه علمی و سیاست گذاری توسعه محلی- منطقه ای، موضوع توسعه پایدار سکونتگاه های روستایی است. از اینرو با توجه به ویژگی های روستانشینی و لزوم پایداری توسعه، تحلیل پایداری روستاها برای نیل به توسعه پایدار امری کلیدی است. در این ارتباط، با توجه به فقدان مطالعه ای مناسب از میزان پایداری در روستاهای بخش مرکزی شهرستان بهشهر، این پژوهش با هدف شناخت و تبیین روند تحولات توسعه در ساختار زیست محیطی سکونتگاه های روستایی و جایگاه مولفه های زیست محیطی در پایداری سکونتگاه های روستایی بخش مرکزی شهرستان بهشهر در سال 1398 متمرکز شده است. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری شامل تمامی ساکنان روستاهای بالای 50 خانوار بخش مرکزی شهرستان بهشهر می باشند. انتخاب خانوارهای روستایی به روش «تصادفی سیستماتیک» و انتخاب روستاهای نمونه به روش «تصادفی خوشه ای» بوده که تعداد 11 روستا انتخاب شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری آزمون فی و کرامر، ضریب همبستگی پیرسون و تکنیک های غیر آماری بارومتری و روش راداری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد پایداری زیست محیطی در روستاهای کوهپایه ای با امتیاز 0.532 در سطح متوسط، روستاهای دشتی با امتیاز 0.488 در سطح ناپایداری بالقوه ضعیف و در روستاهای کوهستانی با امتیاز 0.353 در سطح ناپایدار قرار دارد. همچنین میزان پایداری زیست محیطی روستاها با فاصله گرفتن از مرکز شهرستان روندی نزولی دارد، اما تفاوت معناداری بین دو مولفه فاصله و موقعیت طبیعی با میزان پایداری زیست محیطی روستاهای مورد مطالعه وجود ندارد.

    کلیدواژگان: پایداری، پایداری زیست محیطی، ارزیابی، روستاهای بخش مرکزی شهرستان بهشهر
  • فرهاد سبحانی، رسول درس خوان*، توحید حاتمی خانقاهی، محمدرضا پاکدل فرد صفحات 259-276

    شهر اردبیل در طول دو دهه اخیر خود با گسترش افقی شهر شاهد ادغام روستاهای پیرامونی به بافت کالبدی شهر بوده است، خواه این ادغام لاجرم بوده یا خواه با برنامه ریزی. با ادغام این روستاها در شهر، تغییرات بنیادین اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در فضای سکونتگاهی این روستاها در جهت انطباق با شهر صورت پذیرفته است، پرواضح است که بافت ادغامی بر شهر باید سازگاری زیستی با شهر مادر داشته باشد تا بتواند به حیات خود علی رغم حقظ هویت اصلی خود، ترکیبی پایدار با شهر داشته باشد و این پژوهش بدنبال ارزیابی سازگار پذیری روستاهای ادغامی در شهر اردبیل است. در این پژوهش سه روستای اصلی ادغامی که از لحاظ جمعیت، وسعت و تاثیرگذاری بر شهر اردبیل نقش مهمی داشته اند به عنوان جامعه آماری پژوهش با جمعیتی در حدود 21000 نفر بررسی شده اند. هدف پژوهش ارزیابی سازگارپذیری زیستی این روستاها در شهر اردبیل است، روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و از شیوه میدانی برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. ابزار جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ساکنین، مصاحبه های متخصصین و مشاهدات میدانی انجام شده است که با نمونه گیری از جامعه آماری به روش کوکران به تعداد 263 نمونه تکمیل گردیده است. بدین منظور با استفاده از مدل های ساختاری شبکه DEMATEL, ISM, ANP، نسبت به ارزیابی شاخص های سازگاری زیستی جامعه هدف اقدام نموده شد. تعداد 13 شاخص اصلی(با نماد S) مطابق با مرور ادبیات نظری و مصاحبه متخصصین امر بعنوان سنجه های پژوهش از سه ابعاد اصلی اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی اقتباس گردید. پس از مدل یابی ساختاری شبکه و سطح بندی سنجه ها، نتایج نشاندهنده آن است که: روستای گل مغان با میانگین 0.09 در رتبه اول بالاترین اهمیت سازگارپذیری زیستی با شهر اردبیل، روستای نیار با خط میانگین تقریبی 0.07 در رتبه دوم و روستای کلخوران با خط میانگین تقریبی 0.06 در رتبه نهایی بیشترین درجه سازگارپذیری زیستی با شهر اردبیل را دارا هستند. در روستای ادغامی گلمغان شاخص بهداشت با وزن 0.12، در روستای کلخوران شاخص امکانات و خدمات زیرساختی با وزن 0.19 و در روستای نیار شاخص مسکن با وزن 0.17 بعنوان مهمترین شاخص های سازگارپذیری ارزیابی شده اند.

    کلیدواژگان: سازگارپذیری زیستی، مدل های ساختاری شبکه، روستای ادغامی، شهر اردبیل
  • مهدی کرمی دهکردی*، زهره رحمانی فرد صفحات 277-288
    کشاورزی سالم دارای نقش اساسی در توسعه پایدار و کشت ارگانیک می باشد. جمعیت جهانی رو به افزایش است که این موضوع روند افزایش نیاز به مواد غذایی را همپای جمعیت جهانی کرده است. با توجه به پیشرفت های چند دهه اخیر مصرف سالانه مواد غذایی در حدود20٪ افزایش پیدا کرده و با توجه به پیش بینی ها تا 52 سال آینده باید مقدار تولید محصولات غذایی در کشورهای در حال توسعه مانند ایران 100% بیشتر از تولید فعلی آنها باشد و به همین منظور پژوهش مورد نظر صورت گرفته درنهایت نتایج حاصله ارایه شد. این تحقیق بر حسب هدف کابردی، از نظر فرآیند اجرای پژوهش کمی، روش همبستگی می باشد. جامعه آماری کشاورزان شهرستان لنجان می باشد که تعداد خانوار روستاهای منتخب 4414=N نفر است و با استفاده از فرمول کوکران و جدول مورگان حجم نمونه 353 نفر محاسبه شد و روش نمونه گیری طبقه ای در این تحقیق مورداستفاده قرار گرفت. ابزار استفاده شده در این تحقیق پرسشنامه بوده که به منظور پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که میزان آن در گویه های مربوط به پژوهش 87 درصد می باشد. تحلیل حاصل از رگرسیون نشان می دهد که در اولین گام متغییر اقتصادی وارد معادله گردید که ضریب تعیین برای این متغییر 592/0 (592/0 = R2) بود که مقدار عددی ضریب تعیین بیانگر آن است که حدود 59 درصد از عوامل موثر بر تولید محصولات سالم و امنیت غذایی در شهرستان لنجان ناشی از تاثیر عامل اقتصادی بوده است. در گام دوم متغییر شناختی - پرورشی وارد معادله گردید که به همراه متغییر قبلی 10/75 درصد در شناسایی عوامل موثر بر تولید محصولات سالم و امنیت غذایی را تبیین کرده و در گام سوم متغییر استاندارد تولید وارد معادله شد که به همراه دو متغییر قبلی 85 درصد از عوامل موثر را صورت داده و در گام های چهارم، پنجم و ششم به ترتیب متغییرهای نهادی، نهاده های کشاورزی و فرهنگی - اجتماعی وارد معادله شدند. پس از وارد کردن متغییر هفتم عملیات متوقف گردید. در مجموع شش عامل به عنوان متغییر مستقل 40/97 (974/0 = R2) درصد از تغییرات متغییر مولفه های موثر در تولید محصولات سالم و امنیت غذایی را در شهرستان لنجان پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: تغذیه و سلامت، خانوار روستایی، وضعیت تغذیه ای
  • محمدرضا خاکزاد، بهرورز منصوری*، حسن ستاری ساربانقلی صفحات 289-304

    طراحی و بازسازی های سریع پس از حوادث طبیعی و تحولات سریع در مصالح و فن آوری ساخت، از عواملی است که در گسیختگی پدید آمده در پایداری محیط روستایی کشور نقش داشته است، هدف این تحقیق بررسی عناصر و عوامل تاثیر گذار بر مسکن پایدار روستایی در پهنه کوهستانی می باشد. روش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی و از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق جمعیت 20 روستا معادل 6289 از دو شهرستان ورزقان و هریس می باشد. حجم نمونه شامل 322 نفر که از فرمول کوکران به دست آمد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه، از آلفای کرونباخ استفاده شد. برای آزمون سوالات تحقیق، ابتدا نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف مورد بررسی قرار گرفت و پس از تایید نرمال بودن داده ها، اتحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم استفاده شد. محاسبات در نرم افزار SPSS و Amos انجام گرفت. یافته های شاخص نیکویی برازش (GFI) 915/0 است که نشان دهنده قابل قبول بودن این میزان برای برازش مطلوب مدل است. مقدار ریشه میانگین مربعات خطای برآورد (RMSEA) نیز 065/0 می باشد که با توجه به کوچکتر بودن از 08/0، قابل قبول بوده و نشان دهنده تایید مدل پژوهش می باشد. همچنین شاخص توکر- لویس (TLI) 906/0؛ شاخص برازش تطبیقی (CFI) 903/0 و شاخص برازش مقتصد هنجار شده (PNFI) 71/0 است که همگی نشان دهنده برازش مطلوب و تایید مدل پژوهش می باشد. نتایج حاصل نشان می دهد شاخص کالبدی بیشترین تاثیر در پایداری مسکن روستایی با بار عاملی 92/0 داشته است. شاخص اجتماعی کمترین تاثیر در پایداری مسکن روستایی با بار عاملی 81/0 می باشد.

    کلیدواژگان: مسکن، وستا، مسکن پایدار، پهنه کوهستانی
  • احسان فرزین آبده گاه*، سارا فرزانه، رها طالبی اردکانی صفحات 305-320

    هدف این مطالعه شناخت پنداشت زنان روستایی از فرهنگ کار و جمعیت آماری شامل تمامی زنان ساکن در روستاهای کریک و تنگ سریز شهرستان بویراحمد می باشد. روش و مبانی نظری پدیدار شناسی، روش نمونه گیری هدفمند و تعداد مصاحبه ها بر اساس منطق اشباع نظری به 41 مصاحبه ختم گردید. بر اساس یافته ها، 5 مقوله اصلی پژوهش شامل بعد جسمانی کار (به مفهوم سلامت جسمی برای زنان جوان و فرسودگی و پیری چهره زودرس و خاطره دشواری سالیان گذشته برای زنان سالخورده)، بعد اقتصادی کار(کار واقعی به معنای شغل درآمدزا)، بعد جنسیتی کار (حضور در عرصه فعالیت های درآمدزا به مفهوم کمک به همسر نه مشارکت در اقتصاد خانواده)، بعد روانشناختی کار (افزایش سازگاری، انگیزه، خودپنداره مثبت، امید به زندگی و یادگیری)، و بعد اجتماعی کار(گسترش شبکه ارتباطی و فعالیت های دسته جمعی، دسترسی به منابع حمایتی و تلقی شدن به عنوان یک منبع حمایتی) می باشد. در هم تنیدگی سبک های مختلف زندگی شهری، روستایی و عشایری در منطقه، شرایط فرهنگی و غنی نبودن میزان سرمایه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی زنان استان، به ویژه زنان ساکن روستاها که جمعیت زیادی از زنان استان را به خود اختصاص داده و از این نظر در وضعیت نامساعدتری به سر می برند، پایین بودن سن ازدواج، موانع فرهنگی و اجتماعی جهت ادامه ی تحصیل دختران و زنان روستایی و نبودن امکانات کافی جهت آموزش و ادامه ی تحصیل در مقاطع بالاتر از ابتدایی، به همراه افزایش میزان مهاجرت مردان روستایی و در نتیجه افزایش میزان مسوولیت این زنان، از جمله دلایلی است که ضرورت و اهمیت چنین بررسی و پژوهشی را دو چندان می کند بدیهی است بررسی فرهنگ کار زنان روستایی شهرستان بویراحمد و مطالعه ی پنداشت آنان از چنین وضعیتی ارتباط مستقیمی با بررسی وضعیت زندگی آنان خواهد داشت.

    کلیدواژگان: : فرهنگ کار، پدیدار شناسی، پنداشت زنان، روستا، شهرستان بویراحمد
|
  • Saeed Azadian, Mohamdreza Ghaedi *, Ali Shamsoddini, Mehdi Eslami, Saeed Razeghi, MohammadAmin Shaygan, Amin Raisi, Mahnaz Zarei, Roya Behrouzi Pages 1-22

    Systematic review of various planning programs at micro and macro levels can contribute to integrated development. Educational-cultural indicators have a special place in the environmental planning program that in order to be productive of these indicators, we must first recognize the current situation and analyze their pattern. The purpose of this study is to investigate the educational-cultural indicators of Fars province based on the environmental management framework. The research method is descriptive-analytical and based on organizational data in the field of education and culture. The analysis was performed in Excel and Arc GIS software. For analysis, the statistics of 1390 and 1399 have been used to compare and review the indicators. In this study, 31 Counties were surveyed. The result shows that the research index in Fars province from 1390 to 1399 has had a decreasing trend. The deprivation rate of the province in comparison with 1390 and 1399 is equal to -0.234 negative. Also, the trend of poverty rate from 1390 to 1399 has been an increasing trend. The highest poverty rate was related to Kazerun County with 11.14 percent. There is no relationship between the number of graduates and the number of educated people with jobs. In addition, the study of per capita educational use rate index shows that the highest per capita educational use rate is related to Darab County with 72.4% and the lowest is related to Abadeh Tashk County with 0.02%. The result of spatial analysis of educational-cultural indicators in the Counties of Fars province with Moran algorithm showed that the value of this index was -0.026471 negative. According to the p-value, educational-cultural indicators in the cities of Fars province follow a random spatial pattern.

    Keywords: educational, Cultural Indicators, Fars province
  • Zahra Sartipi, Mehdi Modiri *, Zahra Pishgahifard Pages 23-38

    Nowadays, the concept of sustainable development includes a process that promotes various economic, social, physical-environmental and technological indicators with an emphasis on the future research approach. On the other hand, the prerequisite for achieving sustainable development of a region and the comfort of citizens is the realization of security indicators, in this regard, passive defense approach is one of the most important models of achieving security and, consequently, the realization of sustainable development. Given the importance of security and its role in sustainable development, the purpose of this study is to assess the capacity of sustainable development in Lavasanat region based on passive defense criteria. The research method of the present study was applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature, which in order to analyze the data, Q factor analysis model and one-sample t-test were used. The statistical population of the study also includes officials, managers and experts in the field of passive defense of Lavasanat region and its residents. The sample size of the first group of 100 people was determined based on the Delphi method and the sample size of 384 residents was determined based on the Cochran method. Findings show that the study area from the perspective of sustainable development based on the passive defense approach has major shortcomings in various environmental, social-caltural, economic, physical, access and management dimensions. In this regard, based on the Q model, has been proposed three patterns of systematic and integrated management, environmental protection and emphasis on indigenous-traditional pattern and economic and social planning in order to achieve sustainable development of the region based on passive defense approach, which their specific values are 3.714, 2.285 and 1.649, respectively.

    Keywords: Sustainable Development, City Posts, Passive Defense, Lavasanat District
  • Edris Moradi, Kumars Ahmadi *, Adel Salavati Pages 39-54

    In terms of zoning in terms of natural disasters, Iran is one of the countries Which is located in the most dangerous area of the planet and Annually high natural temperatures impose irreparable human and financial losses on the country. In order to manage accidents in relief organizations in different regions of Iran, Knowledge management is a valuable resource for all organizations, especially service-oriented organizations. Organizations with superior knowledge management systems, they have the ability to coordinate and combine traditional resources and capabilities in new and distinct ways. Providing suitable grounds for the interaction of ideas and gaining new experiences for scientists is the most important condition for the growth of knowledge capital in organizations. The purpose of this study is to design a model of knowledge management in relief organizations with a natural and human disaster management approach. This research in terms of purpose Is development-applied and in terms of nature, Is qualitative-quantitative. The statistical population includes managers and deputies of relief organizations that by purposeful sampling method (snowball), and according to the principle of data adequacy, a total of 16 people were interviewed. The method of analysis is the data theory of the foundation based on a systematic approach. to confirm the model extracted from Delphi method was used and to examine the relationship between them Confirmatory factor analysis method. The obtained results confirm that Causal conditions, including strategic dimension and executive dimension, the central phenomenon is included Knowledge production, knowledge documentation and knowledge utilization, Underlying conditions include the Legal institutions and volunteer institutions, Interfering conditions are included the Resource management and participatory management, Strategies also include managerial and non-managerial dimensions and is the implications of this research on the organizational and extra-organizational dimension. The results of the model fit with Using the factor analysis and SMART-PLS 2 software showed, operating loads were more than 0.5 and The value of t-statistic is greater than 1.96. also All relationships were significant at the 5% error level and Their path coefficients are positive and direct.

    Keywords: Disaster Management, Knowledge Management, Relief Organizations, Grounded theory, Factor Analysis
  • Mahdi Javanshiri *, Sirus Nabiuni, Muslim Namdarzadeh Pages 55-76

    Attempting to have a national land use planning program has always faced many obstacles and challenges over the past 45 years. But futures research in land use planning with emphasis on key factors, drivers, and lack of regional development certainties, allows focusing on key drivers to overcome ambiguous problems. And mapped and managed the desired future. In the present study, with the participation of provincial administrators and university experts, the most important factors affecting the feasibility of planning in Khorasan Razavi province have been identified and finally scenarios affecting the feasibility of planning in the province have been developed. The research is descriptive-analytical in terms of purpose, application and type of research method. The method of data collection and information is library, documentary and survey (interview). By examining scientific sources, 107 factors affecting the feasibility of land use planning projects were identified, which were classified into 10 dimensions; Interviews were conducted with two groups and a total of 29 people, including managers of related organizations and academic experts. Data analysis is based on futures research techniques such as environmental scanning, structural analysis and interaction analysis (Micmac and Scenario wizard software). The results showed that 598 scenarios with poor compatibility and only 2 scenarios are in the state of strong and stable compatibility (zero incompatibility) (33.3% of possible scenarios are plausible). The first scenario, which is a positive-oriented scenario, has a total interaction score of 228 and a compatibility value of 6, while the second scenario, which indicates unfavorable conditions for the future of land management planning in Khorasan Razavi province, has a total interaction score of 163 and a compatibility value of 9. is. The third scenario also has a compatibility value of -1 and with a total score of 58 interaction can be one of the possible scenarios for the future of land management planning in Khorasan Razavi province.

    Keywords: Land use planning, possibility, Futurism, Scenario Wizard, Khorasan Razavi
  • Sajed Bahrami Jaf *, Reyhane Salehabadi, Rahim Shivrak Pages 77-94
    Every government, in order to build its territory and better manage its territory, takes appropriate political organization of the space; The political organization of each country's space is carried out in the form of country divisions. The purpose of this study is to investigate and analyze the function of country divisions in the implementation of land management programs in West Azerbaijan province. The research method is descriptive-analytical and applied and for data analysis, structural analysis model has been used for confirmatory factor analysis. Findings show that the database for the development of land use planning programs with a positive and direct effect of 0.74, country divisions as a basis for land use planning programs with a positive and direct effect of 0.79, providing resources and capacities Development and implementation of land management programs with a positive and direct effect of 0.84 that the component of resource supply has had a greater impact on the province's planning programs. Also, the indicators of accuracy and reliability of the information produced from the territorial zone of the province and zoning within the province based on official criteria with a direct score of 0.72 and the comprehensive territorial information item according to the current provincial divisions with a score of 0.68 have the most impact. . Within the indicators of providing resources and capacities of planning programs, the indicators of organizational capacity of managing the administrative-political divisions of the province (governor, governors, districts) to manage the development plans of the province with a score and direct impact of 0.76, It has had the greatest impact on the implementation of land management programs in the province because it is the organizational and administrative capacities that are responsible for the implementation of land management programs. As a result, it can be stated that zoning and divisions within the province, if not based on scientific and official indicators, the planning process that is consistent with these zoning will be difficult. Therefore, it is necessary to pay much attention to this issue and consider it in the center of attention for the implementation of decisions.
    Keywords: Functional Analysis, National Divisions, land management, West Azerbaijan province
  • Arezoo Anvari *, Vahid Riahi, Farhad Azizpour, Hassan Arakhteh Pages 95-114
    The study of the pattern of spatial justice in rural areas is one of the important scientific topics that has attracted the attention of the scientific community, policy makers and planners. Rural areas have different levels of achievement affected by spatial processes. Some of them have a good level of achievement and the others have a more inappropriate level of achievement. This feature has embodied different spatial distribution patterns of (distributive) justice. Therefore, the present article has been prepared to study and discover this model (distributive justice model) in rural areas of the south of West Azerbaijan province. the purpose of this study is Investigating and analyzing the pattern of distributive justice in rural areas of south of West Azerbaijan province. In this research, quantitative methodologyhas been used, based on the Critical Positive Approach.the research method is descriptive-analytical and the purpose of this study is practical.The statistical population of the study is 1143 inhabited villages with a total population of 418948 in 9 cities of South West Azerbaijan. This study used 8 rural service indicators and 77 indicators. A library method was used to collect the data. “IDW method” was used to identify the spatial pattern of rural services distribution, the “Getis-. Ord-Gi” method was used for spatial clustering of rural areas based on hexagonal models, and the Moran's statistic was used for confirming the spatial clustering model.Also, geographic weight regression was used to assess rural areas' need for rural services.Based on the findings, the present study achieved the following
    results
    The pattern of rural servicesdistribution follows a completely clustered pattern the region. This pattern has resulted inequality for the villages.Also, the pattern of need for rural services does not match the cluster pattern of spatial distribution of services, and the increase in rural services in many low-income villages will not affect their population size.
    Keywords: Spatial Pattern, Distributive Justice, Rural Area, West Azerbaijan
  • Ali Shamsoddini *, MohammadReza Aboodi Pages 115-130

    In developing countries, most major cities are increasingly exposed to air pollution as a factor affecting the quality of life and public health of the community. High population density in Tehran causes this metropolitan area to be one of the most important region in Iran. Polluting industry and the use of polluting transportation are two of the main sources of air pollutant in Tehran and have turned this city to the most polluted metropolitan area in Iran. Consequently, the need for the air pollution reduction is too necessary in this area. The air pollutant concentration predictions can improve decision making for appropriate solutions to reduce air pollution. Since more precise methods are required to predict air pollutants for better management of this problem, using hybrid methods can be an important step in modeling different pollutants. This study examined the performance of the random forest feature selection and wavelet transformation methods when they combine with the multiple-linear regression and multilayer perceptron artificial neural network to achieve an efficient model to estimate several pollutants including carbon monoxide, nitrogen dioxide, sulfur dioxide, and PM2.5 in Tehran metropolitan area. For these purpose four groups of remotely sensed-derived and spatial data including spatial data, meteorological data, traffic information, and the air pollutant concentrations in the days before the prediction day were applied as the input data of the models. Results showed that the modeling of all pollutants by the multilayer perceptron neural network along with the wavelet transform method provides higher accuracy than the other models. Furthermore, the estimation accuracy of the carbon monoxide pollutant (with error of estimation=19.8% ) was lower than the other pollutants while PM2.5 (with error of estimation=17.0%) was estimated with higher accuracy compared to that derived for other pollutants. Moreover, it was shown that the pollutant concentrations for the days before the day for that the estimation is implemented are the most important attributes, according to the random forest feature selection method.

    Keywords: air pollution, Modeling, Random Forest, Wavelet transform, Artificial neural network Multilayer perceptron
  • Sadegh Kazemkhah *, Mostafa Ghadami, Jalal Azimi Amoli, GholamReza Janbaz Ghobadi Pages 131-148

    expansion of cities and consequently horizontal scattering of cities have caused numerous problems in most countries of the world. Much efforts have been done for the elimination of negative effects of development of cities, mostly through “smart growth” guideline as one of the solutions to tackle “scattering” of cities development. Therefore the goal of this research is to evaluate spatial development of city of Rasht with respect to proportionate value aligned with smart growth indices. Used research method is descriptive-analytical. Required data were gathered from studies of documents in the form of survey (questionnaire) using Heldern models, Shannon’s entropy, relative entropy, Gini index, and WASPAS model and GIS software.The results show that in the 40-year period from 1976 to 2016, 59% of the city's growth was due to population growth and 41% was due to sprawl growth. In all time periods, the phenomenon of dispersion has been effective in the spatial development of Rasht, but this phenomenon has been oscillating in the descending and ascending periods of time, which is inferred. In each 10-year period, the increase in urban population has led to the occurrence of creep in the next period. Therefore, increasing urban population is the first and most important reason for urban growth, smart growth; in addition to the balanced distribution of population in urban areas, seeks the optimal use of land, which is equal to the results of research in five areas of Rasht in all components of smart urban growth. , Are different from each other and do not have the same situation; that is, the balanced population resides in urban region. It should be mentioned that 5 districts and regions of city of Rasht do not have similar status. Region 5 has the worst status in urban smart growth elements between regions of city of Rasht with weight of 0.423 and regions number 1,3 and 4 stand in other ranks with weights of 0.535, 0.814 and 0.873, respectively. Also region 2 of Rasht has the best status in urban smart growth with weight of 0.878.

    Keywords: Spatial development, Smarth Growth, Density, landuse, Transportation
  • Hamidreza Eshraghi * Pages 149-164

    The growth of energy consumption and increasing need for it on the one hand and the limitation of reserves and the depletion of fossil energy resources and environmental problems caused by the consumption of these resources on the other hand, are significant reasons that warn the need to change people's attitudes. Adopting appropriate strategies to prevent energy waste and wasteful consumption and, of course, improving the environmental behaviors of people in general and modifying the consumption pattern in part in relation to energy resources in our country is also felt more and more. One of the ways to avoid harming the environment and prevent its destruction is to change human behavior towards naturalistic dimensions.Investigating the social factors affecting the environmental damage of Tehran and its sub-objectives This study investigates the relationship between civic participation networks, social norms and social trust with environmental social behaviors in polluting the city of Tehran.The research method in this research is a survey that our study population is 9356783 people with the help of Cochrane formula the sample size of 381 people was selected that this statistical population was done by random sampling. With the help of 18SPSS and AMOS software we processed the data.The results obtained from statistical calculations show that according to the fitted model and Pearson correlation coefficient and the significant level obtained from regression, because the level of significance in all three variables of civic participation networks, social norms and social trust was 0.00 And is less than 0.05, also the significant level obtained from structural equations with the help of Amos software are 0.027, 0.024, 0.012, respectively, and because it is less than 0.05, so there is a relationship between all three hypotheses and environmental social behaviors. In other words, all three of our hypotheses are confirmed in this study.

    Keywords: Social trust, civic participation networks, Environmental, social behavior
  • Hasan Hekmatnia, ESMAEL NASIRI HENDEH KHALEH *, Mohamad Eskandari, Davood Moghadam Pages 165-180

    Resilience as a new concept in sustainability literature has created a new understanding of the relationship between man and the environment. Resilience is derived from biological discipline, which determines an organism's ability to withstand and recover from a shock, disaster, or disease. The present study evaluates the effect of perceptual-visual components on the resilience of the urban landscape of Rasht metropolis. Method of collecting information in two ways; Documentary and field is a questionnaire and interview. The independent variables of this research are functional, aesthetic, form and morphological, environmental and dependent variables of landscape resilience research. The questionnaire used in this research was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by experts (professors and experts in the field of urban landscape). The sample size was calculated based on Cochran's formula, 384 questionnaires and distributed by simple random sampling. Pearson correlation test was used to analyze the data in SPSS software. The results showed that considering that the variables of perceptual-visual quality components (including functional, experimental and aesthetic components, form and morphology, environment) with the dependent variable of this study (comparative perspective) have a correlation coefficient. Is 0.568. The adjusted coefficient figure in this study also indicates that 76% of the changes related to the resilient landscape in environmental variables, form and morphology and aesthetics can be explained. The study of tolerance coefficients shows that the environmental variables of form, morphology and aesthetics have the highest coefficients with 0.452, 0.328 and 0.312, respectively, and act as a predictor variable compared to other variables. Therefore, it can be added that the components of perceptual-visual quality affect the patient perspective. The adjusted coefficient figure in this study indicates that 76% of the changes related to the resilient landscape in environmental variables, form and morphology and aesthetics can be explained.

    Keywords: Resilience, landscape, Landscape to Bavar, Perceptual-visual components, Rasht
  • Ahmad Asadi * Pages 181-196

    Nowadays, paying attention to a resilient society in crisis management and risk reduction and disaster management is an inevitable necessity especially in areas prone to disasters and crises. In this regard, the present study has been written with the aim of identifying the influential socio-economic components of resilience in informal settlements of Tabriz metropolis. The research method in the present study is applied in terms of purpose, survey in terms of implementation method and cross-sectional in terms of time. The statistical population of the study was residents of informal settlements of Tabriz metropolis (More than 400,000 people) and administrators, officials, and academic elites which have been the sample size of residents is estimated at 383 according to the Cochran method and the sample size of managers and officials is estimated at 100 based on the Delphi method. Also have been used for data analysis T-test, regression, and structural equation modeling. The research findings indicate that the economic and social characteristics of individuals have a significant impact on individual and social resilience in informal settlements, which has the greatest impact on economic indicators related to the variables of employment status, income and housing ownership with coefficients of 0.69, 0.67 and 0.62, and among the social indicators, the highest impact is related to the variables of the level of education and the sense of spatial belonging to the neighborhood with the coefficients of 0.54 and 0.42, respectively. Also, in socio-economic structures, the most effective on the formation of informal settlements, the existence of communication bases between people and responsible organizations to accelerate the quality of responding to needs in times of crisis and appropriate credits of banks and local government institutions to restore the situation before the crisis, that their T-test statistics are 12.44 and 11.32, respectively.

    Keywords: Socio-economic structures, Resilience, informal settlements, Tabriz Metropolis
  • Nahideh Mohamadi, Bijan Rahmani *, Naser Shafie Pages 197-212

    Despite the growing role of NGOs in economic development and other sectors, The growth and sustainability of such organizations in many countries, especially at the local level, is challenging and deterrent. Therefore, the present study was conducted with the aim of identifying, measuring and evaluating the Barriers of the formation of non-governmental organizations, by descriptive-analytical method, in 30 villages (equivalent to 2147 households) and 300 sample rural households in Javanrood township.Therefore, for designing a questionnaire, based on various studies and according to the conditions of Iranian society and the region under study, inhibitors (effective variables) in the form of 7 indicators (economic, structural, socio-cultural, infrastructure, educational, individual and psychological) and 54 items. The rate of formation of non-governmental organizations in socio-economic and environmental dimensions (effective variable) was identified in the form of 11 items and designed in the Likert scale.The collected data were encoded in SPSS software and through path analysis method, the direct and indirect effects of inhibitory indicators on the formation of non-governmental organizations in the sample villages were assessed and evaluated. The findings of the study showed that, Except for the psychological index, which had only a direct effect effect, Other indicators have had a direct and indirect effect as well as a high and inverse correlation coefficient in the formation of non-governmental organizations. In this regard, the most impact was related to the index of political structure (-0.689) and the least impact was related to the socio-cultural index (-0.222) and psychological (-0.171). Therefore, according to the research findings, in the first step, the change of approaches from "top to bottom" and " state-baced " to "bottom-up" and "community-based" approaches, defining the position of. Non-governmental organizations in the policy-making and planning system of the country, as well as productive and purposeful education of stakeholders due to the importance and direct and indirect impact on other indicators, is necessary for the formation of non-governmental organizations.Keywords: NGOs, Barriers, Rural Settlements, Javanrood township

    Keywords: NGOs, barriers, Rural settlements, Javanrood township
  • Hossien Mahdizade *, Masomeh Jamshidi, Alireza Jamshidi Pages 213-222
    Futures Studies in Planning the Self-Employed Businesses Continuity for Women-Headed Households will find the key drivers, key variables, and uncertainties in the development of women's economic empowerment, and will shape the desired future management. The purpose of this study was to identify the factors affecting the management of women's self-employed business continuity management in Chardavol Township, identifying key variables and developing effective scenarios for its realization. The purpose of this study is practical and it is a descriptive-analytical research conducted with an interpretive structural approach to measure the interactions of variables. In terms of the nature of the data, this research is a combination (quantitative and qualitative) and is based on documentary and survey data collection method. The results showed that out of the developed scenarios, there are 6 scenarios with strong adaptation to the future of self-employed women business continuity management in Chardavol. Of the six scenarios mentioned, three scenarios one, two, and three are perfectly desirable, and scenario 1 is the best-case scenario of managing self-employed business continuity of women-headed households in Chardavol.The results showed that out of the developed scenarios, there are 6 scenarios with strong adaptation to the future of self-employed women business continuity management in Chardavol. Of the six scenarios mentioned, three scenarios one, two, and three are perfectly desirable, and scenario 1 is the best-case scenario of managing self-employed business continuity of women-headed households in Chardavol.The results showed that out of the developed scenarios, there are 6 scenarios with strong adaptation to the future of self-employed women business continuity management in Chardavol. Of the six scenarios mentioned, three scenarios one, two, and three are perfectly desirable, and scenario 1 is the best-case scenario of managing self-employed business continuity of women-headed households in Chardavol.
    Keywords: Self-employed Business Continuity, Future Study, Scenario Making, Chardavol Township, women head of households
  • Behnam Nazarizadeh, Seyed Ali Almodaresi *, Mostafa Khabazi, Saeedeh Moayedfar Pages 223-242

    Desert ecosystems have become one of the centers of tourism in nature due to their unique ecological potential and socio-economic capabilities and unique values and attractions. Tourism is a phenomenon that has long been considered by human societies and has continued to be dynamic according to different social and economic needs, and the growth of this industry in each country requires a proper strategy and effective management planning. Lut plain located in the provinces of Kerman (Kerman city, Shahdad city), South Khorasan and Sistan and Baluchestan, is one of the desert tourism destinations that has been considered by tourists and planners for a decade. The problem is that due to the growth of tourism activities, challenges have been raised in relation to improving the quality of life of the people and its growth trend by the tourism industry in the future of this unique region. According to the purpose of this study, which is to explain the capacity of the effects of local tourism on livelihood development in the city of Shahdad, our statistical population is the heads of households living in the city of Shahdad; Data collection method in this research includes library method and cross-sectional survey method. To extract the mentioned indicators, SPSS software, Vicker technique and HOLSAT model have been used. The results obtained from the final table of Vickor technique showed that the components Economics includes job opportunities for all classes of society with a score of 0.820 as the most important component in improving the quality of life and also the results of the HOLSAT model show that except in the environmental sector where the majority is a deterrent to improving the quality of life of local people. In other areas, it is the most important thing to improve the quality of life of residents.

    Keywords: Indigenous tourism, Livelihood development, Desert areas, Lut plain, Shahdad city
  • Sadegh Barzegar *, Abdolhamid Nazari, Fateme Riahi Pages 243-258

    One of the important and fundamental issues in deepening and expanding the field of science and local-regional development policy is the issue of sustainable development of rural settlements.Therefore, considering the characteristics of rural areas and the need for sustainable development, rural sustainability analysis is key to achieving sustainable development. In this regard, due to the lack of a suitable study of sustainability in villages in the central part of Behshahr city, this study aims to identify and explain the development trends in the environmental structure of rural settlements and the position of environmental components in the sustainability of rural settlements in central Behshahr 2019 is concentrated. The research method is descriptive-analytical and applied in terms of purpose. The statistical population includes all residents of villages with more than 50 households in the central part of Behshahr city. Rural households were selected by "systematic random" method and sample villages were selected by "cluster random" method, of which 11 villages were selected.In order to analyze the data, statistical methods of Phi and Kramer test, Pearson correlation coefficient and non-statistical barometric techniques and radar method were used.The results show that environmental sustainability in mountainous villages with a score of 0.532 is at an average level, plain villages with a score of 0.488 are at the level of potentially weak instability and in mountainous villages with a score of 0.353 at an unstable level.Also, the level of environmental sustainability of the villages has a decreasing trend with distance from the city center, but there is no significant difference between the two components of distance and natural location with the level of environmental sustainability of the studied villages.

    Keywords: Sustainability, environmental sustainability, evaluation, villages in the central part of Behshahr city
  • Farhad Sobhani, Rasoul Darskhan *, Tohid Hatami Khanghahi, Mohammadreza Pakdelfard Pages 259-276

    Over the past two decades, with horizontal development, the city of Ardabil has witnessed the annexation of surrounding villages to its physical fabric, whether this annexation is forced or planned. With the integration of these villages in the city, fundamental economic, social and environmental changes have been made in the space of these villages to adapt to the city. It is clear that the adjoining context must be compatible with the mother city in order to have a stable composition with the city despite maintaining its original identity, and this study seeks to assess the compatibility of the adjoining villages in the city of Ardabil. In this study, the three main adjoining villages that play an important role in terms of population, size and impact on the city of Ardabil, as a statistical population of the study with a population of about 21,000 people have been studied. The purpose of this study is to evaluate the compatibility of these villages in Ardabil. The research method is descriptive-analytical and the field method has been used to collect data. The data collection tools were residents' questionnaires, expert interviews and field observations which were completed by sampling the statistical population using Cochran's method of 263 as a sample. For this purpose, using network structural models including DEMATEL, ISM, ANP, the adaptation indicators of the target community were evaluated. . The 13 main indicators (with the symbol S) were adapted from three main dimensions of social, economic and environmental according to the review of theoretical literature and interviews of experts as research metrics. The results show: Golmoghan village with an average of 0.09 in the first rank of compatibility with Ardabil, Niar village with an average of 0.07 in the second rank and Kalkhoran village with an average of 0.06 in the final rank are the most compatible with Ardabil. In Golmoghan village, health index with a weight of 0.12, in Kalkhoran village, infrastructure facilities and services index with a weight of 0.19 and in Nyar village, housing index with a weight of 0.17 has been evaluated as the most important index.

    Keywords: Biocompatibility, structural models of the network, additional village, Ardabil city
  • Mehdi Karami Dehkordi *, Zohreh Rahmani Fard Pages 277-288
    Healthy agriculture plays an essential role in sustainable development and the development of organic farming. The global population is growing, which has kept pace with the growing need for food.The statistical population of farmers in Lenjan city is that the number of households in the selected villages is N = 4414 people and using Cochran's formula and Morgan table, the sample size of 353 people was calculated and stratified sampling method was used in this study. The analysis of regression shows that in the first step the economic variable entered the equation that the coefficient of determination for this variable was 0.592 (R2 = 0.592) that the numerical value of the coefficient of determination indicates that about 59% of the factors affecting the production of products Healthy food security in Lenjan city has been caused by the impact of economic factors. In the second step, the cognitive-educational variable was entered into the equation, which together with the previous variable explained 75.10% in identifying the factors affecting the production of healthy products and food security, and in the third step, the standard variable of production was included in the equation. Percentage of effective factors and in the fourth, fifth and sixth steps, institutional variables, agricultural and socio-cultural inputs were entered into the equation, respectively. After entering the seventh variable, the operation was stopped. In total, six factors as independent variables (97.40 (R2 = 0.974)) predict the percentage of changes in the variables of effective components in the production of healthy products and food security in Lenjan city.
    Keywords: Nutrition, health, rural families, Nutritional status
  • Mohammadreza Khakzad, Behrooz Mansouri *, Hassan Sattari Sarbangholi Pages 289-304

    Rapid design and reconstruction after natural disasters and rapid changes in materials and construction technology are among the factors that play a role in the disruption in the stability of the country's rural environment and also leads to the loss of rural architectural identity. And the factors affecting sustainable rural housing in the mountains. The present research method is descriptive-analytical and survey type. The statistical population of the study is the population of 20 villages equal to 6289 from Varzeqan and Harris counties. The sample size included 322 people obtained from Cochran's formula. The sampling method is simple random. Cronbach's alpha was used to evaluate the reliability of the questionnaire. To test the research questions, first the normality of the data was examined using the Kolmogorov-Smirnov test and after confirming the normality of the data, the second-order confirmatory factor analysis was used. Calculations were performed in SPSS and Amos software.Based on the findings, the good fit index (GFI) is 0.915, which indicates the acceptability of this rate for optimal fit of the model. The root mean square of the estimation error (RMSEA) is 0.065, which is acceptable due to being smaller than 0.08 and indicates the confirmation of the research model. Also Tucker-Lewis index (TLI) 0.906; The adaptive fit index (CFI) is 0.903 and the normalized fit index (PNFI) is 0.71, all of which indicate the desired fit and approval of the research model. The results show that physical, environmental, economic and social factors in the region are effective in the sustainability of rural housing and among these factors; Physical index had the greatest impact on the stability of rural housing with a factor load of 0.92. The social index has the least impact on the sustainability of rural housing with a factor load of 0.81.

    Keywords: Housing, Village, Sustainable housing, mountainous area
  • Ehsan Farzin Abdehgah *, Sara Farzaneh, Raha Talebi Ardakani Pages 305-320

    The purpose of this study is to recognize the concept of rural women from the work culture. The statistical population includes all women living in the villages of Creek and Tang-e-Sarez in Boyerahmad County. The methodology and theoretical foundations are phenomenology. The sampling method is purposeful and the number of interviews ended on the basis of theoretical saturation logic to 41 interviews. According to the findings, the five main categories of research are: the physical dimension of labor (in terms of physical health for young women; and the burnout and aging of the face and the hard memory of old women for years), the economic dimension of work (real work means jobs Income generation), gender dimension of labor (participation in income-related activities in the sense of helping a spouse, rather than participation in the family economy), psychological dimension of work (increased adaptability, motivation, positive self-concept, life expectancy and learning), social dimension of work (network expansion Communication and collective activities, access to supportive resources and recognition as a source of support).of work (real work means jobs Income generation), gender dimension of labor (participation in income-related activities in the sense of helping a spouse, rather than participation in the family economy), psychological dimension of work (increased adaptability, motivation, positive self-concept, life expectancy and learning), social dimension of work (network expansion Communication and collective activities, access to supportive resources and recognition as a source ofCommunication and collective activities, access to supportive resources and recognition as a source of support).Communication and collective activities, access to supportive resources and recognition as a source of support).

    Keywords: Work Culture, Phenomenology, Female Conception, Village, Boyerahmad Area