فهرست مطالب

علوم و تحقیقات بذر ایران - سال نهم شماره 3 (پاییز 1401)

نشریه علوم و تحقیقات بذر ایران
سال نهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم جنابیان، فاطمه تقوی قاسمخیلی، همت الله پیردشتی*، محمدعلی تاجیک قنبری، سید مصطفی عمادی، یاسر یعقوبیان صفحات 1-18

    به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار زیستی بذر گندم با قارچ های تریکودرما و آسپرژیلوس همراه با سولفات روی بر بهبود شاخص های جوانه زنی و میزان آستانه تحمل گیاهچه ها به عنصر روی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل شش سطح عنصر روی (صفر، 6/0، 6، 60، 300 و 600 میلی گرم در لیتر) و چهار تیمار قارچی (عدم تلقیح و تلقیح قارچ‏های Trichoderma harzianum، Trichoderma longibrachiatum و Aspergillus niger) بود. نتایج نشان داد که تیمارهای قارچی سبب افزایش قابل ملاحظه در فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانی سوپراکسیددیسموتاز ساقه چه شدند. از طرفی بر اساس نتایج به دست آمده همزیستی گیاهچه های گندم با قارچ های تریکودرما و به ویژه قارچ آسپرژیلوس موجب کاهش میزان پراکسیداسیون لیپیدی غشاء در تمامی سطوح کاربردی عنصر روی گردید. همچنین بیش ترین محتوای پرولین در بالاترین سطح عنصر روی در گیاهچه های گندم تلقیح با قارچ T. harzianum (افزایش چهار برابری نسبت به شاهد) و در سایر سطوح عنصر روی در گیاهچه های تلقیح شده با قارچ آسپرژیلوس مشاهده شد. از طرفی، نتایج بیانگر رابطه منفی بین محتوای مالون دی آلدیید با فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز و شاخص های رشدی گیاهچه گندم بود. در مجموع، نتایج بیانگر افزایش توان کودپذیری گیاهچه های گندم تا غلظت 60 میلی گرم در لیتر از عنصر و در نتیجه اثربخشی بهتر عنصر روی در گیاهان تلقیح شده با قارچ های تریکودرما و آسپرژیلوس به ویژه در تلقیح با قارچT. Longibrachiatum بود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانت، شاخص جوانه زنی، قارچ، گندم، مالون دی آلدئید
  • بتول بهرامی عراقی، میترا نوری* صفحات 19-40

    کلم سانان یا شب بوییان (Brassicaceae=Cruciferae) با بیش از 3660 گونه در دنیا و حدود 900 گونه در ناحیه ایرانو-تورانی دارای بیش ترین تنوع، شامل گیاهان علفی یک ساله، دوساله، چندساله و یا درختچه ای هستند. تاکسون های این خانواده، علیرغم داشتن میوه خورجین، دارای تنوع بسیاری در مورفولوژی و سایر ویژگی های میوه و بذر خود هستند که در تشخیص و شناسایی آن ها اهمیت دارد. مطالعه این ویژگی ها روابط بین تاکسون ها را نشان می دهد و در تاکسونومی آن ها کاربرد دارد. به علاوه شناسایی بذر و میوه در کشاورزی، صنایع غذایی و مبارزه با علف های هرز نیز اهمیت دارد. سی و دو صفت کمی و کیفی بذر و میوه از 24 تاکسون وحشی جمع آوری شده از منطقه مرکزی ایران واقع در ناحیه ایرانو-تورانی با استفاده از خط کش، کولیس دیجیتال، کاغذ میلی متری، گراتیکیول و میکروسکوپ نوری مانیتوریگ و بینوکولار بررسی شدند. داده های به دست آمده ثبت شدند و سپس یک کلید شناسایی بر اساس مطالعات مورفوبیومتری میوه و بذر کلم سانان تهیه گردید. نتایج مطالعات مورفوبیومتری خورجین و بذر تاکسون های این خانواده نشان داد که تنوع پذیری و ثبات برخی از صفات میوه و بذر، در شناسایی و تاکسونومی آن ها اهمیت داشته و اطلاعات ارزشمندی درباره طبقه بندی تکاملی آن ها ارایه می کند.

    کلیدواژگان: ایرانو-تورانی، بذر، کلم سانان، کلید، میوه، مورفو-بیومتری
  • صفیه عرب، مهدی برادران فیروزآبادی*، احمد غلامی، مصطفی حیدری صفحات 41-55

    جهت بررسی تاثیر اسید الاژیک بر رشد گیاهچه و صفات مربوط به جوانه زنی سویا در شرایط معمول و فرسودگی، آزمایشی در سال 1398 در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود طراحی و اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل فرسودگی بذر در دو سطح (بذور بدون فرسودگی و بذور فرسوده) و پرایمینگ در هفت سطح (بدون پرایمینگ (شاهد)، آب مقطر (هیدروپرایمینگ)، اسموپرایمینگ با 25، 50، 75، 100 و 125 میلی گرم در لیتر اسید الاژیک) بود. آزمایش در قالب فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار در محیط ژرمیناتور با رعایت استانداردهای موجود انجام شد. بذور با قرار گرفتن در دمای 41 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95 درصد به مدت 72 ساعت فرسوده شدند. پرایمینگ بذور با اسید الاژیک با رعایت اصول هوادهی بذر به مدت 6 ساعت انجام شد. در شرایط فرسودگی صفاتی از قبیل شاخص بنیه بذر، نسبت رشد آلومتریک و مقدار استفاده از ذخایر بذر کاهش یافت. افزایش محتوای مالون دی آلدیید از طریق تاثیر بر شاخص بنیه بذر و فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز بر درصد جوانه زنی تاثیر منفی نشان داد. کاربرد اسید الاژیک از طریق افزایش دادن فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز موجب افزایش درصد جوانه زنی در بذور بدون فرسودگی و فرسوده گردید. پرایمینگ بذور با اسید الاژیک موجب کاهش محتوای مالون دی آلدیید و هدایت الکتریکی در بذور شد. بر اساس نتایج پژوهش انجام شده می توان کاربرد 50 میلی گرم در لیتر اسید الاژیک را به عنوان بهترین غلظت مورد استفاده این ماده معرفی کرد. هم چنین می توان پیشنهاد نمود که اسید الاژیک موجب بهبود صفات فیزیولوژیک در بذور فرسوده شده سویا می گردد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانت، الاژیتانن، درصد جوانه زنی، فرسودگی
  • مهدی طاهری اصغری* صفحات 57-71

    به منظور بررسی کاربرد قارچ مایکوریزا و محلول پاشی اسیدهای آمینه بر ویژگی های کیفی گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula officinalis L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، طی سال های زراعی 99-1398 و 98- 1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل سه گونه قارچ مایکوریزا (شاهد، Glomus mosseae، G. etunicatum و G. intraradices) و سطوح کود اسید آمینه سورن شامل بدون محلول پاشی و محلول پاشی در دو مرحله ساقه دهی و گل دهی بود. نتایج نشان داد که محتوای کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل زمانی که بذر ها با قارچ G. mosseae تلقیح شدند، بیشینه بود و نسبت به شاهد به ترتیب افزایش 36، 18 و 30 درصدی را نشان داد. محلول پاشی اسید آمینه، افزایش شش درصدی شاخص کلروفیل را باعث شد و کاربرد G. mosseae  باعث افزایش 33 درصدی این صفت شد که بیان کننده تاثیر بیشتر قارچ مایکوریزا نسبت به کاربرد برگی اسید آمینه در افزایش این شاخص است. تلقیح با مایکوریزا اثر مثبتی بر محتوای کاروتنویید برگ و گل داشت به طوری که تلقیح بذر با قارچ G. mosseae محتوای کاروتنویید برگ و گل را نسبت به شاهد، به ترتیب 21 و 25 درصد افزایش داد. محلول پاشی اسید آمینه و تلقیح بذر با قارچ مایکوریزا گونه ی G. etunicatum به ترتیب 13 و 24 درصد افزایش در محتوای فلاونویید گل را باعث شدند. نتایج بیان گر این است که کاربرد مایکوریزا قادر به افزایش سبزینه گیاه دارویی همیشه بهار در جهت افزایش رشد و تولید بیشتر متابولیت های ثانویه بوده و حضور اسید آمینه می تواند در تکمیل نیاز گیاه موثر باشد.

    کلیدواژگان: شاخص کلروفیل، فلاونوئید، کاروتنوئید، محتوای نسبی آب
  • سجاد نامداری، روح الله مرادی*، مهدی نقی زاده، امین پسندی پور صفحات 73-83

    این تحقیق به منظور بررسی پاسخ جوانه زنی گیاه گوجی بری به تنش های شوری، خشکی و تنش همزمان شوری-خشکی انجام شد. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه تحقیقاتی مرکز آموزش عالی کشاورزی شهرستان بردسیر در سال 1399 اجرا شد. در این مطالعه واکنش گیاه گوجی بری به چهار سطح پلی اتیلن گلایکول 6000 به منظور ایجاد تنش خشکی (صفر، 2-، 4- و 8- بار) و چهار سطح نمک کلرید سدیم به منظور ایجاد تنش شوری (صفر، 2-، 4- و 8- بار) در مرحله جوانه زنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با کاهش پتانسیل اسمزی در هر دو تنش خشکی و شوری درصد و سرعت جوانه زنی، وزن خشک گیاهچه و محتوای رطوبت نسبی کاهش نشان داد، اما نشت الکترولیت نسبی و محتوای پرولین افزایش یافت. بذور گوجی بری از لحاظ مولفه های جوانه زنی شرایط تنش خشکی را بهتر از تنش شوری تحمل کردند، به طوری که در پتانسیل اسمزی 8- بار تنش شوری بذور گوجی بری قادر به جوانه زنی نبوده و ساقه چه و ریشه چه ای تولید نکردند. در پتانسیل اسمزی 2- بار سرعت جوانه زنی و محتوای رطوبت نسبی در تنش خشکی به ترتیب 56/4 درصد و 47/0 درصد و در تنش شوری 18/30 درصد و 24/18 درصد کاهش، اما نشت الکترولیت نسبی در تنش خشکی به میزان 57/0 درصد و در تنش شوری 89/10 درصد افزایش یافت.

    کلیدواژگان: پرولین، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، ماده خشک، نشت یونی
  • ریحانه پردل* صفحات 85-91

    اثر ریزجانداران محرک رشد گیاه بر رشد کمی و کیفی دو رقم ذرتZea mays L.   در یک آزمایش گلخانه ای در دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان مورد بررسی قرار گرفت.  این تحقیق به صورت طرح فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید.  تیمار رقم سینگل کراس 704 و 647 و تیمارهای کود فسفره در 11 سطح شامل بدون کود، کود سوپر فسفات تریپل، ازتوباکتر سویه 5، آزوسپریلیوم سویه Of، ازتوباکتر سویه 5+آزوسپریلیوم سویه Of، سودوموناس سویه 41،  سودوموناس سویه 41+ ازتوباکتر سویه 5+آزوسپریلیوم سویه Of، سودوموناس سویه 168، سودوموناس سویه 168+ ازتوباکتر سویه 5+آزوسپریلیوم سویه Of، سودوموناس سویه 168+ سودوموناس سویه 41، سودوموناس سویه 168+ سودوموناس سویه 41+ازتوباکتر سویه 5+آزوسپریلیوم سویهOf  در نظر گرفته شدند.  تاثیر مثبت این ریزجانداران بر رشد گیاه و جذب فسفر مشاهده شد.  به طوری که تلقیح بذر با مخلوطی از میکروارگانیسم ها باعث افزایش سطح برگ، وزن خشک گیاه، ارتفاع گیاه، قطر ساقه و میزان فسفر گیاه گردید.  در تمامی صفات مورد مطالعه (به جز فسفر در خاک)، تیمار کود شیمیایی دارای بالاترین میزان بود. هر چند صفات مورد بررسی در تیمار مخلوطی از 4 باکتری از تیمار کود شیمیایی پایین تر بود ولی این اختلاف معنی دار نبود.  بنابراین می توان چنین بیان کرد که این ریزجانداران به زمان بیشتری برای تثبیت و استقرار در خاک نیاز دارند.  یافته های آزمایش نشان داد که بین فسفر گیاه و وزن خشک آن یک رابطه خطی وجود دارد.  لذا ریزجانداران محرک رشد گیاه می توانند منجر به افزایش رشد و جذب فسفر در ذرت شوند که این امر منجر به افزایش وزن خشک گیاه می گردد.

    کلیدواژگان: ریزجانداران محرک رشد گیاه، کود شیمیائی، صفات کمی، صفات کیفی، ذرت
|
  • Maryam Jenabiyan, Fatemeh Taghavi Ghasem Kheili, Hemmatollah Pirdashti *, MohammadAli Tajick Ghanbari, Seyed Mostafa Emadi, Yasser Yaghoubian Pages 1-18

    In order to investigate the effect of biopriming of wheat seeds with Trichoderma and Aspergillusalong with ZnSo4 on improving germination indices and the tolerance threshold of wheat to zinc a factorial experiment was done based on a completely randomized design with three replications. Experimental treatments included six levels of zinc (0, 0.6, 6, 60, 300 and 600 mg/L) and four fungal treatments (no inoculation, inoculation with Trichoderma harzianum, Trichoderma longibrachiatum and Aspergillus niger). Nonetheless, based on the results, the coexistence of wheat seedlings with Trichoderma fungi especially Aspergillus fungi reduced the lipid peroxidation of the membrane in all application levels of zinc. Also, based on the results, the highest proline content was observed in the highest level of zinc in inoculated wheat seedlings by T. harzianum (fourfold increase as compared to the uninoculated control) and in other levels of zinc in seedlings inoculated with A. niger. However, the results showed a negative relationship between malondialdehyde (MDA) content and superoxide dismutase (SOD) activity and growth indices of wheat seedlings. There was also a negative relationship between MDAecontent with both SOD activity and growth indices of wheat seedlings. Inoculation of wheat seedlings with fungal treatments with higher production of SOD may led to higher resistance and avoidance to higher concentrations of Zn. Overall, the results showed an increase in the tolerance threshold of wheat seedlings to a concentration of 60 mg/L and therefore, more effectiveness of this micronutrient in seeds inoculated with Trichoderma and Aspergillus especially inoculated with Trichoderma longibrachiatum.

    Keywords: Antioxidant, Fungi, Germination index, Malondialdehyde, Wheat
  • Batoul Bahrami Eraghi, Mitra Noori * Pages 19-40

    Brassicaceae (Cruciferae) with more than 3660 species in the world and about 900 species in Irano-Turanian region having the highest diversity, includes annual, biennial, perennial herbs or shrubs. The family members are mainly distributed on the earth land surface exceptional Antarctica and tropics. Despite having silique fruit, they have many variations in exo-morphology and other properties of fruits and seeds that are important in their diagnosis and identification. Studies of these characters can revealed the relationship between taxa and used for their taxonomy. In addition, the identification of seeds and fruits is important in agriculture, food industry and weed control. Thirty two quantitative and qualitative fruit and seed characters of 24 collected wild Brassicaceae taxa from the central Iran in Irano-Touranian region were examined using ruler, digital calipers, millimeter paper, graticule and a monitoring zoom binocular light microscope. Obtained data were recorded and then a key was prepared based on the studied Brassicaceae fruit and seed morpho-biometric. Results showed morpho-biometrical studies of siliques and seeds of Irano-Touranian Brassicaceae members may support identification of the family taxa.

    Keywords: Fruit, Irano-Touranian, Key, Morpho-biometry, Mustard family, seed
  • Safiyeh Arab, Mehdi Baradaran Firouzabadi *, Ahmad Gholami, Mostafa Haydari Pages 41-55

    In order to investigate the effect of ellagic acid on the growth of seedling and the qualities of soybean in accelerated aging conditions, a pilot was designed in 2019 in the research laboratory of the Shahrood University of Technology. The treatments included aging seed in two levels (unaged seeds and aged seeds) and priming at seven levels (control, distilled water, 25, 75, 50, 100, 125 mg/L with ellagic acid). A pilot study as a factorial experiment with a completely random-base design (CRD) in three replications was carried out under a germinator environment in accordance with standards. To prepare aged seeds in the laboratory, the seeds were incubated at 41°C and 95% relative humidity for 72 hours. Seed priming was soaking with ellagic acid for 6 hours in accordance with the principles of seed aeration. The aging reduced Vigor Index, Allometric Growth Ratio and Seed Reserves Use Rate. The increasing of the malondialdehyde had a negative effect on germination percentage through the influence of Vigor Index and α-amylase activity enzyme. The application of ellagic acid increased the germination percentage in unaged seeds and aged seeds through increasing the activity of α-amylase activity enzyme. The priming of seeds with ellagic acid reduced the malondialdehyde and electrical conductivity. Based on the results of research, the application of 50 mg/L of ellagic acid can be introduced as the best concentration of this material. It can also be suggested that the use of ellagic acid as a seed priming improves the effects of seed aging on soybeans.

    Keywords: Antioxidant, Ellagitanin, Deterioration, germination percentage
  • Mehdi Taheri Asghari * Pages 57-71

    In order to investigate the Effect of Mycorrhiza fungi  and leaf application of amino acid on some quantitative and herbaceous properties of Calendula officinalis L., a factorial layout has been conducted, based on a randomized complete block design with three replications at the field of the research farm of Islamic Azad University, Takestan Branch during 2017-2018 and 2018-2019 years. Experimental factors included three species of mycorrhiza fungi (control, Glomus mosseae, G. etunicatum and G. intraradices) and Soren amino acid levels included no foliar application and foliar application in two stages of stem and flowering. The results showed that the content of chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll was maximum when the seeds were inoculated with G. mosseae and showed an increase of 36, 18 and 30% compared to the control, respectively. Foliar application of amino acid caused 6% increase in chlorophyll index and the use of G. mosseae increased this trait by 33%, which indicates a greater effect of mycorrhiza than foliar application of amino acid in increasing this index. Inoculation with mycorrhiza had a positive effect on the carotenoid content of leaves and flowers, so that inoculation of seeds with G. mosseae increased the carotenoid content of leaves and flowers by 21 and 25%, respectively, compared to the control. Foliar application of amino acid and G. etunicatum application caused 13 and 24% increase in flower flavonoids, respectively. The results indicated that the application of mycorrhiza is able to increase the herbaceous properties of Calendula officinalis to increase the growth and production of more secondary metabolites and the presence of amino acids can be effective in meeting the needs of the plant.

    Keywords: Carotenoids, Chlorophyll index, Flavonoids, RWC
  • Sajjad Namdari, Rooholla Moradi *, Mehdi Naghizadeh, Amin Pasandipour Pages 73-83

    This study was done to investigate the germination response of goji berry to salinity, drought and salinity-drought stress. For this purpose, a factorial experiment based on completely randomized design in the research laboratory of Bradsir Agricultural Excellence Training Center in 2021 was conducted. In this research, goji berry responses were examined to four levels of polyethylene glycol 6000 to create drought stress (0, -2, -4 and -8 bar) and four levels of sodium chloride to create salinity stress (0, -2, -4 and -8 bar) in the germination stage. The results showed that with decreasing osmotic potential in drought and salinity stresses, germination percentage and germination rate, seedling dry weight and relative water content decreased but relative electrolyte leakage and proline content increased. In general, goji berry seeds withstood drought stress conditions better than salinity stress in terms of germination components, so that in the osmotic potential of -8 bar salinity stress, goji berry seeds were not able to germinate and did not produce any shoots and roots. In osmotic potential of -2 bar, germination rate and relative water content in drought stress decreased by 4.56% and 0.47%, respectively, and in salinity stress decreased by 30.18% and 18.24%, respectively, but relative electrolyte leakage increased in drought and salinity stress by 0.57% and 10.89%, respectively.

    Keywords: Dry matter, germination percentage, Germination rate, Ion leakage, Proline
  • Reyhaneh Pordel * Pages 85-91

    The effect of Plant Growth Promoting Rhizobacteria on quantitative and qualitative growth of two maize cultivars was investigated in a growth chamber experiment at agriculture college of the university of Guilan.   This research was arranged in a factorial experiment based on completely randomized design with three replications.  In this experiment, two factors were evaluated: cultivar (S.C. 704, 647) and 11 levels of seed inoculation with PGPB (seed uninoculation and without fertilizer, seed uninoculation and super phosphate triple fertilizer, Pseudomonas fluorescens strain 168 + Pseudomonas fluorescens strain 41+ Aztobacter chroococcum + Azospirillum sp., Pseudomonas fluorescens strain 168 + Aztobacter chroococcum + Azospirillum sp., Pseudomonas fluorescens strain 41 + Aztobacter chroococcum + Azospirillum sp., Azotobacter chroococcum + Azospirillum sp., Pseudomonas fluorescens strain 168 + Pseudomonas fluorescens strain 41, Pseudomonas fluorescens strain 41, Pseudomonas fluorescens strain 168, Azospirillum sp., Azotobacter chroococcum).   Seed inoculation with PGPB positively affected plant growth and P adsorption.  In all of investigated characteristics (except soil P), chemical fertilizer treatment was higher than co-inoculated treatments, but this difference was not significant.   Therefore it could be stated, these microorganisms need more time to fix and establishing themselves in soil.  The present finding showed that there is a linear relationship between plant phosphorus and its dry weight, therefore phosphate-solubilizing microorganisms can interact positively in promoting plant growth, nutrient uptake especially P of maize plants, root colonization percentage increasing and consequently, plant dry weight increasing.

    Keywords: Plant growth promoting rhizobacteria, Chemical fertilizer, Quantitative Charecteristics, Qualitative Charecteristics, Corn