فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 83، پاییز 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 83، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سید غلامرضا مرتضوی مقدم، اصغر زربان، علی میرشاهی* صفحات 1-7
    زمینه و هدف

    آسم اختلال مزمن راه های هوایی، با انسداد برگشت پذیر، التهاب مجاری هوایی و با عوارض زیادی همراه است. امروزه شیوع بیماری در حال افزایش است. رژیم غذایی، شاخص های آنتی اکسیدانی و همچنین کمبود ویتامین D با بروز بیماری در ارتباط است. این مطالعه به منظور تعیین اثر ویتامین D بر عملکرد ریه و سطح سرمی ایمنوگلبولین E و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی در بیماران مبتلا به آسم انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده روی 60 بیمار مبتلا به آسم بالای 16 سال با عدم کنترل کامل علایم مراجعه کننده به کلینیک فوق تخصصی بیمارستان ولیعصر در سال 1398 انجام شد. بیماران به طور تصادفی ساده به روش بلوکه سازی به دو گروه 30 نفری کنترل (دریافت کننده پلاسبو) و مداخله (دریافت کننده کپسول 2000 واحدی ویتامین D به مدت 12 هفته) تقسیم شدند. در ابتدا و انتهای مطالعه از بیماران نمونه خون به میزان 5 میلی لیتر اخذ و اسپیرومتری انجام شد. در سرم بیماران پارامترهای ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (TAC)، ایمنوگلبولین E و ویتامین D اندازه گیری و مقایسه گردید.

    یافته ها

     میانگین FVC، سطح سرمی ویتامین D و TAC گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل در انتهای مطالعه افزایش آماری معنی دار و میانگین سطح IgE کاهش آماری معنی دار نشان دادند (P<0.05). میانگین نمره FEV1 و FEV1 / FVC در دو گروه کنترل و مداخله در انتهای مطالعه تفاوت آماری معنی داری نداشتند.

    نتیجه گیری

    مصرف قرص ویتامین D سبب افزایش میانگین FVC و TAC در بیماران مبتلا به آسم گردید.

    کلیدواژگان: آسم، ویتامین D، ایمنوگلبولین E
  • فرزانه شجاعی، شیدا جبل عاملی*، زهره لطیفی، منصور سیاوش صفحات 8-16
    زمینه و هدف

    دیابت نوع 2 بیماری شایعی است که اساسی ترین راه پیشگیری یا درمان آن سبک زندگی سالم است. این مطالعه به منظور مقایسه اثر خودشفابخشی با درمان شناختی رفتاری تلفیق با ذهن آگاهی بر سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی روی 45 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به درمانگاه صدیقه طاهره اصفهان در سال 1400 انجام شد. بیماران پس از انجام پیش آزمون، به طور تصادفی در سه گروه 15 نفری کنترل، خودشفابخشی (مداخله اول) و درمان شناخت رفتاری تلفیق با ذهن آگاهی (مداخله دوم) قرار گرفتند. مداخلات برای هر درمان به صورت هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای آنلاین یرگزار شد. پس از 12 جلسه از هر سه گروه پس آزمون و سه ماه بعد آزمون پیگیری انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت با مولفه های تغذیه، ورزش، مسوولیت پذیری در مورد سلامت، مدیریت استرس، حمایت بین فردی و خودشکوفایی) بود.

    یافته ها

     هر دو روش خودشفابخشی و درمان شناختی رفتاری تلفیق با ذهن آگاهی در پس آزمون باعث افزایش نمرات سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در مقایسه با گروه کنترل شدند (P<0.05) و اثر آن در هر دو گروه مداخله برای مرحله پیگیری در مقایسه با گروه کنترل حفظ شد (P<0.05). تفاوتی بین دو روش درمانی در مقایسه با گروه کنترل مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

     هر دو روش خودشفابخشی و درمان شناختی رفتاری تلفیق با ذهن آگاهی در سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 موثر ارزیابی شدند.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، سبک زندگی سالم، درمان شناختی رفتاری، ذهن آگاهی، شفای ذهنی
  • فرزانه دهستانی، بهرام میرزائیان*، رمضان حسن زاده، پیام سعادت صفحات 17-25
    زمینه و هدف

    درد نوروپاتیک (Neuropathic pain) یکی از مهم ترین انواع دردهای مزمن است که با وجود پیشرفت های روزافزون علم پزشکی، درمان آن با مشکلات زیادی همراه است. این مطالعه به منظور تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهزیستی روان شناختی و ادراک درد بیماران مبتلا به درد نوروپاتیک مزمن انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی روی 30 بیمار مبتلا به درد نوروپاتیک مزمن مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی روحانی دانشگاه علوم پزشکی بابل در شهر بابل طی سال 1400 انجام شد. بیماران به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری کنترل و مداخله قرار گرفتند. پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی (ریف) و باورها و ادراک های درد (ویلیامز و تورن) در پیش آزمون تکمیل گردید. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در 8 جلسه 120 دقیقه ای، هفته ای یک بار برای گروه مداخله اجرا شد. پس از اتمام دوره درمانی، هر دو گروه مورد پس آزمون قرار گرفتند و دو ماه پس از اجرای پس آزمون، آزمون پیگیری اجرا گردید.

    یافته ها

     نمره کل بهزیستی روانشناختی و خرده مقیاس های پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خود مختاری، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند و رشد شخصی گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل در پس آزمون افزایش آماری معنی داری یافت (P<0.05). نمر ه کل ادراک درد و خرده مقیاس های باور به ثبات درد در زمان حال و باور به اسرارآمیزی درد گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل در پس آزمون کاهش آماری معنی داری یافت (P<0.05). نتایج درمان در مرحله پیگیری نیز حفظ شد. خرده مقیاس های باور به استمرار درد در آینده و باور به خود ملامتگری در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل در پس آزمون تفاوت آماری معنی داری نشان نداد؛ اما خرده مقیاس های باور به استمرار درد در آینده و باور به خود ملامتگری گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل در مرحله پیگیری، کاهش آماری معنی داری یافت (P<0.05).

    نتیجه گیری

     درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند به عنوان یک مداخله اثربخش بر افزایش بهزیستی روانشناختی و کاهش ادراک درد بیماران نوروپاتیک مزمن در کنار درمان های دارویی محسوب شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بهزیستی روان شناختی، ادراک درد، درد مزمن
  • کاوه خزائیل*، عباس صادقی، زهره قطب الدین، هوشیار یعقوبی صفحات 26-33
    زمینه و هدف

    هیپوکسی به عنوان یکی از رایج ترین استرس های بالینی در دوران بارداری اثرات مخربی بر تکامل جنین دارد. روغن ماهی با خاصیت آنتی اکسیدانی خود از اختلالات جنین در طول بارداری جلوگیری می کند. این مطالعه به منظور تعیین اثر روغن ماهی بر ناهنجاری های مادرزادی ظاهری و ابعاد بدن جنین ناشی از هیپوکسی دوران بارداری در موش صحرایی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 36 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار باردار به 6 گروه شش تایی کنترل، هیپوکسی، روغن ماهی 0.5 ml ، روغن ماهی 1 ml ، هیپوکسی+روغن ماهی 0.5 ml و هیپوکسی+روغن ماهی 1 ml تقسیم شدند. تجویز روغن ماهی به صورت خوراکی (گاواژ) و ایجاد مدل هیپوکسی بین روزهای 6 تا 15 بارداری به صورت قرار گرفتن روزانه به مدت 3 ساعت در معرض هوایی با شدت 10 درصد اکسیژن و 90 درصد نیتروژن انجام شد. در روز 20 بارداری برای نمونه گیری جنین ها از رحم خارج شدند. ابتدا تعداد جنین های حاصله از هر گروه شمارش شد. سپس از نظر ناهنجاری های ظاهری، تعداد جنین های زنده و جذب شده ارزیابی شدند. در نهایت طول و وزن جنین ها اندازه گیری گردید.

    یافته ها

     میزان جنین های دارای ناهنجاری ظاهری در گروه های هیپوکسی و کنترل به ترتیب 18.18% و 0% (P<0.05) و میزان جنین های جذب شده در گروه های هیپوکسی و کنترل به ترتیب 27.27% و 1.92% بودند (P<0.05). همچنین میانگین وزن و طول جنین ها در گروه هیپوکسی نسبت به گروه کنترل کاهش آماری معنی داری داشت (P<0.05). در حالی که میانگین وزن و طول جنین ها در گروه های هیپوکسی دریافت کننده روغن ماهی افزایش آماری معنی داری نسبت به گروه هیپوکسی نشان دادند (P<0.05).

    نتیجه گیری

    هیپوکسی طی دوران بارداری در موش های صحرایی سبب کاهش ابعاد جنین و افزایش ناهنجاری های جنینی گردید. با این حال روغن ماهی توانست اثرات مضر ناشی از هپوکسی در دوران بارداری بر ناهنجاری های مادرزادی ظاهری و ابعاد بدن جنین را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: روغن ماهی، هیپوکسی، ناهنجاری های مادرزادی، جنین، موش صحرایی
  • وکیل ندیمی، شهره تازیکی*، فاطمه کلنگی، محمد مازندرانی، زهرا معماریانی صفحات 34-40
    زمینه و هدف

    کبد اصلی ترین ارگان دخیل در متابولیزاسیون انواع داروها و سموم است. یکی از عوارض محتمل در مصرف بی رویه گیاهان دارویی بروز آسیب کبدی است. گیاه خولنجان (Alpinia officinarum) دارای خواص بیولوژیک مختلفی از جمله اثرات آنتی هایپرلیپیدمیک، ضدالتهاب، ضد ویروس، ضد باکتری، ضد سرطان و آنتی اکسیدان است. این مطالعه به منظور تعیین سمیت کبدی عصاره آبی ریزوم گیاه ‎‏خولنجان در موش های صحرایی نر انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 35 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به صورت تصادفی در 5 گروه 7 تایی شامل گروه کنترل و چهار گروه تجربی تقسیم شدند. عصاره آبی ریزوم گیاه ‎‏خولنجان در دوزهای 100، 200، 400 و 800 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن روزانه به مدت 4 هفته گاواژ شد. پس از 28 روز نمونه های بافت کبد با ضخامت 5 میکرون تهیه و به روش رنگ آمیزی H&E بررسی شدند. آنزیم های کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین ترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) با کیت شرکت پارس آزمون ارزیابی شدند.

    یافته ها

     سطح آنزیم های کبدی AST، ALT و ALP در همه گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل افزایش آماری معنی داری یافت (P<0.05). آسیب های بافتی در گروه های دریافت کننده عصاره آبی ریزوم گیاه ‎‏خولنجان مشاهده شد و بیشترین آسیب کبدی شامل دژنره شدن گسترده هپاتوسیت ها و نکروز هپاتوسیت های کبدی در گروه های دریافت کننده دوزهای 400 و 800 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    مصرف عصاره آبی ریزوم گیاه ‎‏خولنجان با دوز بیش از 100 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن می تواند سبب آسیب کبدی شود و در دوز 800 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن مرگ آور است.

    کلیدواژگان: گیاه ‎ خولنجان، کبد، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین ترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، موش صحرایی
  • سامان برزگر، طیبه نوری، محمدحسین فرزایی، مظفر خزاعی، سمیرا شیروئی* صفحات 41-50
    زمینه و هدف

    مصرف مزمن اوپیوییدها منجر به بروز تحمل به اثرات ضددردی آنها می شود. پروتیین کیناز C ، آدنیلیل سیکلاز، نیتریک اکساید و گلیکوژن سنتاز کیناز 3 بتا (GSK-3β) مکانیسم های مولکولی درگیر در تحمل مورفین هستند. لیتیوم باعث فعال شدن مسیر فسفاتیدیلینوزیتول 3 کیناز (PI3K) / پروتیین کیناز بتا (AKT) می شود که GSK-3β را مهار کرده و تحمل ناشی از مورفین را کاهش می دهد. این مطالعه به منظور تعیین ثر لیتیوم بر علایم وابستگی به مورفین و تحمل به اثرات ضددردی آن در موش های سوییسی از طریق سیگنالینگ GSK-3β انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی روی 56 سر موش سوری سوییسی آلبینو نر بالغ (8 گروه 7 تایی) انجام شد. تزریق داخل صفاقی مورفین با غلظت های 50 ، 50 و 75 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن در ساعات 8 صبح، 11 صبح و 16 عصر به مدت 4 روز انجام شد و تک دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن در روز پنجم انجام گردید. اثرات سه دوز خوراکی لیتیوم در غلظت های 1 ، 5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن 45 دقیقه قبل از تزریق مورفین، بر تحمل ناشی از مورفین بررسی شد. برای بررسی تحمل ضددرد در روزهای 1 ، 3 و 5 مطالعه، تست های Tail flick و Hot plate انجام شد. در روز آخر مغز موش ها به منظور اندازه گیری سطح نیتریت، ارزیابی بافت شناسی و ایمونوهیستوشیمی برای p-گلیکوژن سنتاز (p-GSSer640) جمع آوری شدند.

    یافته ها

     مصرف همزمان لیتیوم به طور معنی داری تحمل ضددرد را در مقایسه با گروه مورفین در روز 3 و 5 افزایش داد (P<0.05). لیتیوم افزایش سطح نیتریت ناشی از مورفین و همچنین آسیب مغزی را کاهش داد. لیتیوم، اثرات محافظتی بر تحمل به مورفین را در آزمایش ایمونوهیستوشیمی 640p-GSSer نشان داد و فسفوریلاسیون GS در ریشه سرین 640 توسط GSK-3β را کاهش داد.

    نتیجه گیری

     تجویز لیتیوم سبب کاهش تحمل مورفین در موش های سوییسی نر بالغ گردید.

    کلیدواژگان: اپیوئید، درد، مرفین، گلیکوژن سنتاز کیناز 3 بتا، لیتیوم
  • ماندانا امام دوست، محمدتقی قربانیان*، فریبا بناییان صفحات 51-58
    زمینه و هدف

    نورون زایی فرایندی است که نورون ها از سلول های بنیادی عصبی در برخی نواحی مغز بالغ مانند ناحیه زیر بطنی (Subventricular zone: SVZ) دیواره جانبی بطن های طرفی و شکنج دندانه ای هیپوکامپ رخ می دهد. هورمون های جنسی بر مراحل مختلف نورون زایی اثر داشته و هورمون استروژن موجب افزایش تکثیر سلولی می گردد. این مطالعه به منظور تعیین تغییرات هورمون های گنادی چرخه فحلی بر نورون زایی ناحیه زیر بطنی موش بالغ انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی روی 26 سر موش کوچک آزمایشگاهی ماده نژاد NMRI بالغ انجام شد. موش ها با تهیه اسمیر واژن تعیین چرخه شدند و سپس در چهار گروه شامل پرواستروس (n=5) ، استروس (n=7) ، مت استروس (n=7) و دی استروس (n=7) قرار گرفتند. حیوانات پس از تعیین مراحل چرخه فحلی به روش رنگ آمیزی اسمیر واژن، بیهوش و با پارافرمالدیید پرفیوژن شدند و مغز آنها برای تهیه مقاطع میکروسکوپی خارج شد. ارزیابی تکثیر سلولی در SVZ به روش رنگ آمیزی کریستال فاست ویوله و ایمونوهیستوشیمی برای نشانگر آنتی GFAP انجام گردید.

    یافته ها

     مشاهده مقاطع میکروسکوپی رنگ آمیزی شده با کرزیل ویوله نشان از افزایش آماری معنی دار تکثیر سلولی در مرحله پرواستروس نسبت به سایر مراحل چرخه فحلی داشت (P<0.05). مقایسه مقاطع رنگ شده به روش ایمنوهیستوشیمی برای آستروسیت ها نشان دهنده ارتباط تراکم این سلول ها با تغییرات هورمونی مراحل مختلف چرخه فحلی بود.

    نتیجه گیری

     مرحله پرواستروس چرخه فحلی با تکثیر سلولی و افزایش تراکم آستروسیت های SVZ مغز موش بالغ همراه است. نورون زایی با تغییرات سطح هورمون های جنسی در مراحل مختلف چرخه فحلی ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: ناحیه زیر بطنی، نورون زایی، آستروسیت، چرخه فحلی
  • میلاد پیران حمل آبادی، امیرعلی جعفرنژادگرو* صفحات 59-64
    زمینه و هدف

    یکی از راه های اصلاح ناهنجاری کایفوز استفاده از بریس ها است. این مطالعه به منظور تعیین اثر دو نوع بریس ساده و سنسوردار توراکولومبوساکرال بر مولفه های نیروی واکنش زمین در مردان مبتلا به کایفوز هنگام راه رفتن انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه شبه تجربی 15 مرد مبتلا به کایفوز سینه ای سه مرتبه تکلیف راه رفتن روی صفحه نیرو را در سه شرایط بدون بریس، بریس ساده و بریس دارای سنسور انجام دادند. داده های نیروی عکس العمل زمین از طریق دستگاه نیروسنج برتک جمع آوری شد.

    یافته ها

     بین شرایط با و بدون استفاده از بریس در مقدار نیروها، اوج نیروها، گشتاور آزاد و نرخ بارگذاری در هنگام راه رفتن تفاوت آماری معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

     تفاوتی در کینتیک راه رفتن در حالت های با و بدون بریس در مردان مبتلا به کایفوز وجود نداشت.

    کلیدواژگان: کایفوز، توراکولومبار، بریس، راه رفتن
  • مرضیه گرزین*، انسیه گرزین، حسن خورشا، علی آرین نیا صفحات 65-72
    زمینه و هدف

    سرطان پستان، شایع ترین نوع سرطان در زنان است و شناخت عوامل خطرساز ابتلا، بسیار ضروری است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط وضعیت تغذیه با سرطان پستان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد - شاهدی روی 210 زن (105 بیمار مبتلا به سرطان پستان و 105 فرد سالم) در محدوده سنی 20 تا 89 سال در شهرستان آزادشهر طی سال 1398 انجام شد. اطلاعات مربوط به وضعیت تغذیه با استفاده از چک لیست محقق ساخته به روش مصاحبه جمع آوری شد.

    یافته ها

     گروه سنی بیشتر بیماران (49.5%) در محدوده 45 تا 54 سال قرار داشت. در گروه مورد و شاهد از نظر مصرف روغن جامد (49.5% در مقابل 31.4%) ، دمای داغ غذا (19% در مقابل 9.5%) ، مصرف نوشابه های گازدار بیش از دو بار در ماه (29.5% در مقابل 21%) و میانگین تعداد وعده های مصرف غذاهای سرخ شده در هفته (1.79±3.2 در مقابل 1.73±2.3) تفاوت آماری معنی داری یافت شد (P<0.05). بین دو گروه مورد و شاهد از نظر عواملی مانند سبزیجات، نوع و میزان گوشت، روغن حیوانی، حبوبات، نمک و چای رابطه آماری معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

     الگوی تغذیه زنان مبتلا به سرطان پستان در مقایسه با زنان سالم متفاوت ارزیابی گردید. به طوری که مصرف روغن جامد، دمای غذا، مصرف نوشابه های گازدار و غذاهای سرخ شده بیشتر بود.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، وضعیت تغذیه، زنان
  • لیلا کاشانی، نگار حق بین، سمیه عنایت فرد، محمدتقی بادله شموشکی* صفحات 73-79
    زمینه و هدف

    عوامل دخیل در شکل گیری افکار و اقدام به خودکشی با پیچیده تر شدن تعاملات اجتماعی و افزایش احتمال بروز آن در جوامع مختلف منجر به تلاشی جهانی در جهت کنترل و بهبود این مشکل اجتماعی شده است. این مطالعه به منظور تعیین ویژگی های شخصیتی در اقدام به خودکشی مراجعین به بخش های اورژانس مراکز آموزشی درمانی پنجم آذر و شهید صیاد شیرازی گرگان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد - شاهدی روی 80 فرد اقدام کننده به خودکشی و 80 فرد سالم مراجعه کننده به بخش های اورژانس شهر گرگان طی سال 1399 انجام شد. اطلاعات دموگرافیک افراد ثبت شد. تیپ شخصیتی بر اساس پرسشنامه تیپ شخصیت نیو اندازه گیری شد.

    یافته ها

     شیوع بیماری های اعصاب و روان و سابقه قبلی خودکشی در بیمار و خانواده بیمار اقدام کننده به خودکشی به صورت معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود (P<0.05). روان رنجوری در بیماران اقدام کننده به خودکشی به صورت معنی داری بالاتر بود (P<0.05)؛ اما تمایل به برون گرایی، وجدانی بودن، تجربه گرایی و توافق پذیری در بیماران اقدام کننده خودکشی به صورت معنی داری کمتر از گروه شاهد بود (P<0.05).

    نتیجه گیری

     باتوجه به نقش ویژگی های شخصیتی و به ویژه روان رنجوری در اقدام به خودکشی، توجه به ویژگی های شخصیتی بر رفتار خودکشی، داده های مهمی را برای بهبود درمان فراهم می کند.

    کلیدواژگان: خودکشی، تیپ شخصیتی، اختلالات روانپزشکی، روان رنجوری
  • حنانه ثنایی راد، سراج الدین عارف نیا* صفحات 80-85
    زمینه و هدف

    بلوغ یک دوره گذار از کودکی به بزرگسالی به همراه تغییرات فیزیولوژیکی و جسمی است. سن منارک یک شاخص بلوغ مهم برای ارزیابی وضعیت رشد است و رشد کامل و بلوغ ارگان های تناسلی برای سلامت باروری یک دختر ضروری است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط سن منارک با ابعاد سونوگرافیک رحمی و بلوغ انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 76 دختر سالم 16-9 ساله مراجعه کننده به درمانگاه غدد مرکز آموزشی درمانی طالقانی گرگان طی سال های 1397 لغایت 1399 انجام شد. مشخصات دموگرافیک شامل سن تقویمی، قد و وزن ثبت شد. شاخص های طول بزرگ ترین ضلع رحم، طول تخمدان، حجم تخمدان و ابعاد بزرگ ترین فولیکول تخمدانی با انجام سونوگرافی لگن اندازه گیری شد.

    یافته ها

     میانگین سن منارک 1.43±12.08 سال تعیین شد. بین سن منارک با طول تخمدان (r=0.79, P=0.001)، حجم تخمدان (r=0.81, P=0.007) و طول بزرگ ترین ضلع رحم (r=0.77, P=0.001) ارتباط مثبت و معنی دار آماری یافت شد. قد بیشترین عامل اثرگذار مثبت و معنی دار (b=0.082, P=0.002) در سن منارک بود و پس از آن طول تخمدان (b=0.097, P=0.004) در رتبه دوم عامل اثرگذار قرار داشت. در رابطه سن منارک با وزن دختران ارتباط معکوس بود (b=-0.028, P=0.13).

    نتیجه گیری

    با افزایش سن منارک ابعاد رحم نیز افزایش می یابد و رحم از لحاظ حجمی نیز افزایش می یابد. این مساله می تواند با این واقعیت توجه شود که با افزایش سن منارک، افزایش رشد اعضای درونی رحم نیز از این قاعده مستثنی نبوده و رشد می کند.

    کلیدواژگان: منارک، بلوغ، قاعدگی، رحم، تخمدان، سونوگرافی
  • میلاد نیک نام عضدی، فاطمه استوار، ابوالفضل امجدی پور، سیما بشارت، بهفر تازیکی، فهیمه عبدالهی، سید آیدین ساجدی* صفحات 86-92
    زمینه و هدف

    سکته مغزی دارای شیوع و مرگ و میر زودرس بالایی است؛ لذا شناسایی عوامل موثر در افزایش بروز سکته مغزی دارای اهمیت بسیاری است. این مطالعه به منظور تعیین اثر عوامل جوی و نوسان میدان های مغناطیسی زمین بر رخداد سکته مغزی در گرگان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی گذشته نگر روی 3639 بیمار شامل سکته مغزی ایسکمیک (3102 بیمار)، خونریزی داخل مغزی (472 بیمار) و خونریزی زیرعنکبوتیه (65 بیمار) بستری در سال های 1394 لغایت 1398 در مرکز آموزشی درمانی شهید صیاد شیرازی طی سال 1399 انجام شد. پس از ثبت متغیرهای محیطی شامل دما، فشار، رطوبت و نوسان میدان مغناطیسی زمین، داده های بیماران سکته مغزی از سیستم اطلاعات بیمارستان استخراج و ارزیابی گردید.

    یافته ها

     بیشترین موارد خونریزی داخل مغزی در فصل زمستان و کمترین موارد در فصل تابستان رخ داده بود. بروز خونریزی داخل مغزی ارتباط مستقیم و معنی داری با فشار هوا (r=0.452, P=0.001) و رابطه معکوس معنی داری با دما (r=-0.457, P=0.001) داشت. خونریزی زیرعنکبوتیه و سکته های ایسکمیک ارتباطی با فصل و ماه نداشتند. بروز سکته های ایسکمیک ارتباط مستقیم و معنی داری با نوسانات میدان مغناطیسی زمین داشت (r=0.359, P=0.007). خونریزی زیرعنکبوتیه ارتباطی با هیچیک از متغیرها نداشت.

    نتیجه گیری

     این مطالعه نشان داد که دمای پایین، فشار هوای بالا و نوسانات زیاد میدان مغناطیسی، با بروز بیشتر سکته مغزی در ارتباط است.

    کلیدواژگان: سکته مغزی، محیط، دما، میدان مغناطیسی، فشار اتمسفر، رطوبت
  • معصومه احمدپور ترکی، مجتبی رنجبر*، مصطفی گواهی، مجید تفریحی صفحات 93-98
    زمینه و هدف

    ارزش دارویی قارچ دم بوقلمون (Trametes versicolor) مهم تر از ارزش غذایی آن است. این قارچ دارای فعالیت های دارویی متنوعی است. این مطالعه به منظور ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی و خواص ضدمیکروبی عصاره آبی قارچ دم بوقلمون انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی عصاره آبی قارچ دم بوقلمون تهیه شد. فعالیت آنتی اکسیدانی این قارچ به روش های دی فنیل پیکریل (DPPH) و قدرت احیاء کنندگی (RP)، میزان فلاونویید به وسیله کلرید آلومینیوم و فنل کل به وسیله سنجش سیوکالتیو ارزیابی شدند. فعالیت ضدباکتریایی و ضدقارچی عصاره آبی قارچ دم بوقلمون بر روی باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس، اشرشیا کلی و قارچ فوزاریوم تاپسینوم به روش دیسک دیفیوژن تعیین شد. بوتیل هیدروکسی تولوین (BHT)، سیپروفلوکساسین و آمفوتریسین B به ترتیب به عنوان کنترل مثبت فعالیت آنتی اکسیدانی، سویه های باکتریایی و قارچی به کار برده شدند.

    یافته ها

     مقدار فنل کل 0.38±27.6 میلی گرم گالیک اسید بر گرم و مقدار فلاونویید کل 0.04±4.2 میلی گرم گویرستین بر گرم بودند. برپایه فعالیت مهار رادیکال DPPH ، عصاره آبی قارچ دم بوقلمون فعالیت مهار خوبی به میزان 1.2±93.8% با IC50 برابر با 0.8±103.9 میکروگرم بر میلی لیتر را در مقایسه با BHT استاندارد (IC50 برابر با 0.6±30.0 میکروگرم بر میلی لیتر) نشان داد. علاوه بر این مشاهده شد که با افزایش غلظت عصاره آبی قارچ دم بوقلمون، میزان قدرت کاهندگی آهن نیز افزایش می یابد. منطقه مهار اطراف عصاره دامنه ای از 0.65±13 میلی متر در فوزاریوم تاپسینوم در غلظت 75 میلی گرم بر میلی لیتر تا 0.73±21 میلی متر در استافیلوکوکوس اوریوس در غلظت 300میلی گرم بر میلی لیتر بودند (P<0.05).

    نتیجه گیری

     عصاره آبی قارچ دم بوقلمون حاوی مقادیر قابل توجهی ترکیبات فنلی و دارای خاصیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی بالایی است.

    کلیدواژگان: قارچ دم بوقلمون، استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی، فوزاریوم تاپسینوم
  • محمد فیاض، مهسا امیری رستکی، وحید تجری، سید مهران حسینی* صفحات 99-108
    زمینه و هدف

    میزان زمان واکنش دارای پتانسیل قابل توجهی برای کمک به ارزیابی عصبی روانشناختی در انواع محیط های مراقبت های بهداشتی است. اندازه گیری تنوع زمان واکنش درون فردی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیرا تصور می شود که منعکس کننده اختلالات بیولوژیکی - عصبی است. این مطالعه به منظور تعیین تغییرات درون فردی زمان واکنش به محرک دیداری در دید دو چشمی و تک چشمی غالب یا غیر غالب انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 12 داوطلب با میانگین سنی داوطلبین 1.448±30.08 سال از بین دانشجویان و کارشناسان (5 زن و 7 مرد) دانشگاه علوم پزشکی گلستان طی سال 1400 انجام شد. زمان واکنش توسط دستگاه زمان واکنش دست ساخت شرکت دانش سالار ایرانیان به شکل خودکار و بر اساس زمان ارایه تحریک دیداری بر صفحه رایانه و عکس العمل فرد یعنی فشردن دکمه دستگیره های هر یک از دو دست ثبت گردید. آزمایش برای همه داوطلبین بین ساعت 10 تا 11 صبح انجام شد و شرکت کنندگان حداقل از 2 ساعت قبل از آن تغذیه نداشتند. پس از تکمیل آزمایش های زمان واکنش برای هر داوطلب، نسبت به تعیین چشم غالب با روش hole-in-card اقدام شد.

    یافته ها

     در 4 داوطلب چشم غالب چپ و در بقیه داوطلبین چشم غالب راست بود. بین دو جنس از نظر چشم غالب تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد. تعداد زمان های واکنش ثبت شده در دید تک چشمی راست 902 مورد، تک چشمی چپ 911 مورد و دید دو چشمی 893 مورد بود. میانگین زمان واکنش در دید تک چشمی راست 3.410±306.81 ، تک چشمی چپ 3.339±304.28 و دید دو چشمی 4.569±312.95 و دامنه زمان های واکنش در این سه حالت به ترتیب بین 194 تا 1750، 178 تا 1587 و 155 تا 1797 هزارم ثانیه تعیین شد. تغییرات درون فردی زمان واکنش در مورد چشم غالب چپ و دست چپ به ترتیب در مقایسه با چشم غالب راست و دست راست اختلاف آماری معنی داری داشت (P<0.05). تفاوتی بین زمان واکنش دید تک چشمی راست، تک چشمی چپ و دید دو چشمی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

     همسویی سمت غالب چپ در چشم و دست واکنش سریع تری نسبت به سمت غالب راست در چشم و دست دارد. مکانیسم این پدیده ممکن است با فرایند کلی تعیین کننده نیمکره غالب چپ در تقریبا 90 درصد جمعیت مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: دید غالب، تفاوت های درون فردی، دید دو چشمی، دید تک چشمی
  • علی غفاری، فاطمه زهرا غریب*، علیرضا یوسفی صفحات 109-115
    زمینه و هدف

    سگ ها با بیش از 60 نوع بیماری مشترک با انسان در ارتباط هستند که در بین آنها انگل ها، به خصوص بیماری های انگلی کرمی نقش مهمی در بهداشت و سلامت جامعه دارد. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی فون کرم های گوارشی در سگ های شهرستان گرگان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 70 قلاده (37 نر ، 33 ماده) سگ های پناهگاه (40 قلاده)، خانگی (18 قلاده) و نگهبان (12 قلاده) شهرستان گرگان طی آذر ماه لغایت بهمن ماه سال 1398 انجام شد. اطلاعات مربوط به سن، جنس و محل زندگی حیوانات ثبت شد. نمونه های مدفوعی برای شناسایی فون کرم های گوارشی با روش شناورسازی با محلول شیتر مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

     آلودگی به فون کرمی گوارشی در 41 قلاده سگ (58.6%) تعیین شد که شامل توکسوکاراکنیس (29.3%)، اکینوکوک-تنیا (26.8%)، کرم های قلابدار (24.4%)، تریشوریس ولپیس (7.3%) و توکساسکاریس لیونینا (12.2%) بود. بیشترین آلودگی مربوط به توکسوکاراکنیس (31.8%) در جنس ماده و کمترین آلودگی مربوط به تریشوریس ولپیس (5.3%) در جنس نر بود که این تفاوت معنی دار بود (P<0.05). 69.7% از نمونه های مدفوعی سگ های ماده حداقل به یک انگل آلوده بودند که این میزان در مقایسه با جنس نر (48.6%) از نظر آماری معنی دار بود (P<0.05). بیشترین آلودگی در سگ های پناهگاه (61%) مشاهده گردید که تفاوت آماری معنی داری با سگ های خانگی (19.5%) و نگهبان (19.5%) نداشت.

    نتیجه گیری

     فراوانی آلودگی به فون کرمی گوارشی در سگ های شهرستان گرگان بالا بود که در سگ های ماده بیشتر از سگ های نر تعیین شد.

    کلیدواژگان: کرم، دستگاه گوارش، مدفوع، سگ
  • معصومه اسلامی*، فاطمه عبدی، مرجان اکبری کامرانی، ارژنگ گردیز، فاطمه نجفی صفحات 116-120
    زمینه و هدف

    هر عاملی که موجب اختلال دستگاه خروجی اشک شود؛ می تواند سبب اشک ریزش (Epiphora) گردد که یکی از علل شایع مراجعه بیماران به کلینیک های چشم پزشکی است. انسداد مجرای نازولاکریمال می تواند مادرزادی و یا اکتسابی باشد. برای درمان انسداد مجرای اشکی درمان استاندارد، جراحی داکریوسیستورینوستومی (Dacryocystorhinostomy: DCR) است که می تواند با دو رویکرد خارجی و اندونازال انجام گیرد. این مطالعه به منظور ارزیابی نتایج موفقیت جراحی داکریوسیستورینوستومی آندوسکوپیک بیماران با انسداد مجرای اشکی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی روی 38 بیمار (29 زن و 9 مرد) بالای 18 سال با میانگین سنی بیماران 13.83±43.07 سال مبتلا به اشک ریزش که طی سال های 1394 لغایت 1397 به مرکز آموزشی درمانی پنجم آذر گرگان مراجعه نمودند؛ در سال 1398 انجام شد. میزان موفقیت داکریوسیستورینوسکوپی اندوسکوپیک در بهبود اشک ریزش شش ماه بعد از انجام جراحی و نیز از نظر عوارض جراحی و ارتباط یافته های سی تی اسکن ارزیابی شد.

    یافته ها

     نتایج جراحی برای 36 بیمار به میزان 94.74% موفقیت آمیز ارزیابی شد. انسداد مجرای اشکی سمت راست 63.2% و سمت چپ 36.8% تعیین شد. خونریزی اندک حین عمل در 76.3% و خونریزی شدید حین عمل در 7.9% مشاهده شد. در هیچیک از بیماران نشت مایع مغزی نخاعی و آسیب اربیت در حین جراحی ایجاد نشد. با توجه به یافته های سی تی اسکن، انحراف سپتوم در 76.3% از بیماران مشاهده شد که برای 41.37% از بیماران حین عمل، جراحی سپتوپلاستی نیز انجام گردید. 50 درصد از بیماران دچار سینوزیت مزمن بودند که برای همه آنان حین جراحی، دهانه سینوس های درگیر باز و تخلیه سینوس ها انجام گردید.

    نتیجه گیری

     جراحی داکریوسیستورینوستومی آندوسکوپیک روش موفقیت آمیز و قابل قبولی برای اشک ریزش به ویژه در بیماران دارای سینوزیت یا انحراف تیغه بینی ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: بیماری های دستگاه اشکی، داکریوسیستورینوستومی، آندوسکوپی
|
  • Sayyed Gholamreza Mortazavi Moghaddam, Asghar Zarban, Ali Mirshahi* Pages 1-7
    Background and Objective

    Asthma is a chronic airway disorder with a rising prevalence. Dietary factors, antioxidant indicators and vitamin D deficiency are associated with the disease. Due to the presence of receptors for this vitamin in the lung, this study aimed to investigate the effects of vitamin D administration on lung function, serum immunoglobulin E (IgE) level and total serum antioxidant activity in patients with moderate to severe asthma.

    Methods

    In this clinical trial, 60 patients with asthma were randomly divided into two groups: a control group (placebo recipient) and an intervention group (recipient of 2,000 vitamin D capsules for 12 weeks). At the beginning and at the end of the study, 5 cc blood samples were taken from each patient, and spirometry test was performed. Total antioxidant capacity (TAC), IgE and vitamin D parameters were measured.

    Results

    The mean score of forced expiratory volume (FEV1) and FEV1/FVC in both groups as well as the mean FVC in the control group did not change significantly after the intervention. The mean FVC score, vitamin D level and TAC in the intervention group increased significantly after the intervention, while the IgE levels reduced significantly.

    Conclusion

    Taking vitamin D tablets could increase the antioxidant parameters in asthmatic patients.

    Keywords: Asthma, Vitamin D, Immunoglobulin E
  • Farzaneh Shojaei, Sheida Jabalameli*, Zohreh Latifi, Mansour Siavash Pages 8-16
    Background and Objective

    Type 2 diabetes is a common disease that could be prevented or managed with a healthy lifestyle. This study was conducted to determine the effects of self-healing with mindfulness-integrated cognitive behavior therapy on the health-promoting lifestyle profile of patients with type 2 diabetes.

    Methods

    This clinical trial was done on 45 patients with type 2 diabetes who had been referred to the Sedigeh Tahereh Clinic in Isfahan (Iran) in 2021. The patients were randomly divided into 3 groups of 15 patients: a control group, a self-healing group (first intervention) and a mindfulness-integrated cognitive behavior therapy group (second intervention). Interventions for each treatment were held as a weekly 90-minute online session. Posttest was After 12 sessions and three months after the test was followed up. The research tool was a health-promoting lifestyle profile questionnaire with nutrition, exercise, health responsibility, stress management, interpersonal support and self-fulfillment components. The questionnaire was filled out by each group after the 12 sessions and three months after the last session.

    Results

    Both the self-healing methods and the mindfulness-integrated cognitive behavior therapy increased the lifestyle scores of patients with type 2 diabetes compared to the control group (P<0.05), and the effect was maintained in both intervention groups in the follow-up phase. No difference was observed between the two treatment methods compared with the control group.

    Conclusion

    Self-healing and mindfulness-integrated cognitive behavior therapy is both effective in improving the health-promoting lifestyle profile of patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Type 2 Diabetes, Healthy Lifestyle, Cognitive Behavioral Therapy, Mindfulness, Mental Healing
  • Farzaneh Dehestani, Bahram Mirzaian*, Ramazan Hassanzadeh, Payam Saadat Pages 17-25
    Background and Objective

    Neuropathic pain is a large and difficult group of peripheral nerve diseases, which are complicated to treat. This study was designed to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on psychological well-being and pain perception among patients with chronic neuropathic pain.

    Methods

    This clinical trial was performed on 30 patients with chronic neuropathic pain who were referred to the Rohani Hospital and private clinic of a neurologist in Babol (Iran) in 2022. The patients were randomly divided into an interventional and a control group. The patients completed the psychological well-being scale (Ryff) and pain belief and perception inventory (Williams and Thorn) in the pretest. Then, ACT (120 minutes) was performed for the interventional group, 8 sessions a week. The patients completed the scales after the treatment course and 2 months after the posttest.

    Results

    In the first follow-up, there were significant differences between the two groups in terms of total score of psychological well-being (P<0.05), the subscales of self-acceptance (P<0.05), positive relationships with others (P<0.05), autonomy (P<0.05), environmental mastery (P<0.05), purpose in life (P<0.05), personal growth (P<0.05), the total score of pain perception (P<0.05), the subscales of belief in the stability of pain in the present (P<0.05) and belief in the mysteriousness of pain (P<0.05). The treatment results were maintained in the second follow-up phase. In the first follow-up, the subscales of belief in the continuation of pain in the future and belief in self-blame did not differ significantly between the two groups, but in the second follow-up, the subscales of belief in the continuation of pain in the future (P<0.05) and belief in self–blame (P<0.05) differed significantly between the two groups. In addition, the average psychological well-being in the intervention group was higher than that in the control group, and the average pain perception in the intervention group was lower than that in the control group.

    Conclusion

    This study shows the ACT could be an effective intervention for improving psychological well-being and pain perception among patients with chronic neuropathic pain.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Psychological Well-Being, Pain Perception, Chronic Pain
  • Kaveh Khazaeel*, Abbas Sadeghi, Zohreh Ghotbeddin, Hoshyar Yaghoubi Pages 26-33
    Background and Objective

    Hypoxia is one of the most common clinical stresses that occur during pregnancy, which has adverse effects on fetal development. Fish oil, with its antioxidant properties, prevents fetal disorders during pregnancy. This study was conducted to determine the effects of fish oil on apparent congenital abnormalities and fetal dimensions caused by hypoxia during gestation in rats.

    Methods

    In this experimental study, 36 female pregnant Wistar rats were divided into 6 groups of control, hypoxia, fish oil 0.5 ml, fish oil 1 ml, hypoxia+fish oil 0.5 ml, and hypoxia + fish oil 1 ml. Fish oil was administered by gavage, and the hypoxia model was established between 6 and 15 days of gestation by 3 hours of daily exposure to 10% oxygen and 90% nitrogen. On the 20th day of pregnancy, the embryos were removed from the uterus. First, the number of obtained embryos from each group was counted. Then, in terms of apparent abnormalities, the number of live fetuses and fetal resorption was evaluated. Finally, the length and weight of the fetuses were measured.

    Results

    The frequency of embryos with apparent abnormalities in the hypoxia and control groups was 18.18% and nil, respectively. The frequency of fetal resorptions in the hypoxia and control groups was 27.27% and 1.92%, respectively. Moreover, fetal weight and length were significantly reduced in the hypoxia group compared with the control group (P<0.05). However, the average weight and length of fetuses in the hypoxia groups receiving fish oil showed a significant increase compared to the hypoxia group (P<0.05).

    Conclusion

    Hypoxia during pregnancy in rats reduces fetal body dimensions and increases fetal abnormalities. However, fish oil can reduce the harmful effects of hypoxia on apparent congenital abnormalities and fetal body dimensions during pregnancy.

    Keywords: Fish Oil, Hypoxia, Congenital Abnormalities, Fetus, Rat
  • Vakil Nadimi, Shohreh Taziki*, Fatemeh Kolangi, Mohammad Mazandarani, Zahra Memariani Pages 34-40
    Background and Objective

    The liver is the main organ involved in the metabolism of various drugs and toxins. Thus, it is highly vulnerable to damage caused by drugs and toxins. Alpinia officinarum belongs to the Ginger family and has been used in traditional Iranian medicine for its therapeutic effects on the digestive system, including strengthening the function of the stomach and organs, improving digestion and reducing bloating. In addition, the plant has anti-hyperlipidemic, anti-inflammatory, antiviral, antibacterial, anticancer and antioxidant properties. This study investigated the hepatotoxic effects of Alpinia officinarum rhizomes aqueous extract in male Wistar rats.

    Methods

    This experimental study was performed on 35 male Wistar rats that were randomly allocated into 5 groups of 7. Four groups received 100, 200, 400 and 800 mg/kg of the extract for 28 days, while a group did not receive the extract (control group). Tissue sections (5 microns) were stained by hematoxylin and eosin at the pharmacology laboratory of Golestan University of Medical Sciences. The groups were examined for liver tissue pathology, and the level of liver enzymes including aspartate aminotransferase (AST), alanine transaminase (ALT) and alkaline phosphatase (ALP) was measured by Pars Azmoun ELISA kit.

    Results

    Administration of the aqueous extract of Alpinia officinarum rhizome for 28 days by gavage increased the level of AST, ALT and ALP in the serum of rats. Tissue damage was observed in most groups receiving the extract.

    Conclusion

    The results show that consumption of the aqueous extract of Alpinia officinarum rhizome at a dose of more than 100 mg/kg can cause liver damage and is lethal at a dose of 800 mg/kg.

    Keywords: Alpinia, Liver, Aspartate Aminotransferase, Alanine Transaminase, Alkaline Phosphatase, Rats
  • Saman Barzegar, Tayebeh Noori, Mohammad Hosein Farzaei, Mozafar Khazaei, Samira Shirooie* Pages 41-50
    Background and Objective

    Chronic use of opioids leads to analgesic tolerance. Protein kinase C (PKC), adenylyl cyclase (AC), nitric oxide (NO) and glycogen synthase kinase 3 beta (GSK-3β) are involved in morphine tolerance. Lithium activates the phosphatidylinositol 3 kinase (PI3K)/protein kinase B (AKT) pathway that inhibits GSK-3β and reduces morphine-induced tolerance. This study was performed to evaluate the effects of lithium on morphine dependence symptoms and tolerance of its analgesic effects in Swiss mice by GSK-3β signaling.

    Methods

    This experimental study was performed on 56 Swiss male albino mice that were randomly allocated into 8 groups (each containing 7 mice). The intraperitoneal injection of morphine at different concentrations (50, 50 and 75 mg/kg) and different hours (08:00, 11:00 and 16:00, respectively) was performed for 4 days, and a single dose 50 mg/kg was administered on the 5th day. The effects of three doses of lithium (1, 5 and 10 mg/kg) given orally, 45 min before morphine injections on morphine-induced analgesic tolerance were evaluated. To evaluate analgesia latency on day 1, 3 and 5, tail flick and hot plate tests were done. The brain of each animal was removed to measure nitrite levels, and histological evaluation and immunohistochemistry for p-glycogen synthase (p-GSSer640) were performed on the last day of the study.

    Results

    Co-administration of lithium significantly increased the latency of analgesia in comparison with the morphine group on the 3rd and 5th day (P<0.05). Lithium reduced the morphine-induced increase of nitrite levels and also reduced brain damage. In addition, immunohistochemistry assay of p-GSSer640 indicated a significant reduction of the morphine-induced phosphorylation of GS at S640 by GSK in the lithium-treated mice.

    Conclusion

    Lithium administration can reduce morphine tolerance in adult male Swiss mice.

    Keywords: Opioid, Pain, Morphine, Glycogen Synthase Kinase 3 beta, Lithium
  • Mandana Emamdust, Mohammad Taghi Ghorbanian*, Fariba Banaian Pages 51-58
    Background and Objective

    Neurogenesis is the process through which neurons are generated from neural stem cells. This process has been shown to occur in special zones of the adult brain including the subventricular zone (SVZ) of the lateral ventricles and the dentate gyrus of the hippocampus. Gonadal steroids affect different steps of neurogenesis, and cell proliferation seems to be increased by estrogens. This study aimed to investigate the neurogenic changes in the SVZ at different phases of the estrous cycle.

    Methods

    In this experimental study, 26 NMRI mice were used. The mice were identified by vaginal smear and then divided into 4 groups including proestrus (n=5), estrous (n=7), metestrus (n=7) and diestrous (n=7). Different stages of the estrous cycle were determined by staining vaginal smears. Also, the qualitative assessment of cell proliferation in the SVZ was performed by cresyl fast violet staining and glial fibrillary acidic protein (GFAP) immunohistochemistry at different stages of the estrous cycle.

    Results

    In microscopic sections stained with cresyl violet, it was observed that cell density in the proestrus stage of the estrous cycle was greater than in any other stages of the estrous cycle. A comparison of sections stained with anti-GFAP showed that the density of astrocytes in proestrus was significantly higher than in other groups.

    Conclusion

    Proestrus stage of the estrous cycle is associated with increased cell proliferation and density of astrocytes in the SVZ of mice. Neurogenesis is correlated to changes in sex hormonal levels at different phases of the estrus cycle.

    Keywords: Subventricular Zone, Neurogenesis, Estrous Cycle, Astrocyte
  • Milad Piran Hamlabadi, Amir Ali Jafarnezhadgero* Pages 59-64
    Background and Objective

    One of the ways to correct kyphosis is to use braces. This study was done to determine the effects of two types of simple and sensor thoracolumbosacral braces on ground reaction force components during walking in males with kyphosis.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 15 males with kyphosis did three walking trials on the force platform without a brace, with a simple brace and with a sensor brace. Ground reaction force data were collected using Bertec force plates.

    Results

    There was no difference in peal forces, free moment and loading rate values during walking with and without braces.

    Conclusion

    Using a brace does not affect walking kinetics in males with kyphosis.

    Keywords: Kyphosis, Thoracolumbar, Brace, Walking
  • Marzieh Gorzin*, Ensieh Gorzin, Hasan Khorsha, Ali Ariannia Pages 65-72
    Background and Objective

    Breast cancer is the most common type of cancer in women. This study was conducted to investigate the relationship between nutritional status and breast cancer.

    Methods

    This case-control study was conducted on 210 women (105 breast cancer patients and 105 healthy individuals) aged 20-89 years in Azadshahr (Iran) in 2019. Nutritional status was assessed using a researcher-made checklist.

    Results

    The majority of cancer patients were in the 40-54 years age group (49.5%). There was a significant difference between the case and control groups in terms of consumption of solid oil (49.5% vs. 31.4%), hot food (19% vs. 9.5%), carbonated drinks (29.5% vs. 21%) and the average number of servings of fried foods per week (3.2±1.79 vs. 2.3±1.73) (P<0.05). There was no significant difference between the two groups in terms of consumption of vegetables, type and amount of meat, animal oil, legumes, salt and tea.

    Conclusion

    The consumption of solid oil, hot food, carbonated drinks and fried foods could be associated with the risk of developing breast cancer.

    Keywords: Breast Neoplasms, Nutritional Status, Women
  • Leila Kashani, Negar Haghbin, Somayeh Enayatfard, Mohammad Taqi Badeleh Shamushaki* Pages 73-79
    Background and Objective

    Factors involved in the formation of thoughts and suicide attempts with the complexity of social interactions and increasing the likelihood of its occurrence in different societies have led to a global effort to control and improve this social problem. Therefore, the present study aimed to investigate the role of personality traits in suicide attempts among patients referred to the emergency departments in Gorgan, Iran.

    Methods

    This case-control study was carried out on 80 individuals who attempted suicide and 80 healthy people who had been referred to emergency departments in Gorgan (Iran) in 2020. Demographic information was recorded and personality type was determined based on the NEO Personality Inventory.

    Results

    The prevalence of neurological disorders and previous history of suicide in the person and family of the patients who attempted suicide was significantly higher than that in the control subjects (P<0.05). Neuroticism was significantly more prevalent in patients who attempted suicide (P<0.05), but the tendency to extroversion, conscientiousness, openness and agreeableness in patients who attempted suicide was significantly lower compared with the control group.

    Conclusion

    Given the role of personality traits, especially neuroticism, in suicide attempts, attention to personality traits on suicidal behavior provides important data for improving the treatment.

    Keywords: Suicide, Personality, Mental Disorders, Neuroticism
  • Hanane Sanaeirad, Serajeddin Arefnia* Pages 80-85
    Background and Objective

    Puberty is a period of transition from childhood to adulthood which is accompanied by physiological changes. Menarche age is an important puberty indicator for assessing growth status. Growth and maturity of the genitals are essential for a girl's reproductive health. This study aimed to investigate the relationship between uterine sonographic characteristics and dimensions with menarche and puberty in girls.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 76 healthy girls (aged 9-16 years) who were referred to the endocrinology clinic of Taleghani Hospital in Gorgan (Iran) during 2017-2020. Height, weight and age were recorded and uterine and ovarian dimensions were measured by pelvic sonography.

    Results

    There was a significant positive correlation between menarche age (r=0.79, P=0.001) and ovarian length (r=0.81, P=0.007), ovarian volume and the length of the largest side of the uterus (r=0.77, P=0.001). Height had a significant positive association with menarche age (b=0.082, P=0.002) and ovarian length in the second place (b=0.097, P=0.004). But there was an inverse relationship between menarche age and girls' weight.

    Conclusion

    An increase in the menarche age increases the size of the uterus and its volume.

    Keywords: Menarche, Puberty, Menstruation, Uterus, Ovary, Ultrasonography
  • Milad Niknam Azodi, Fatemeh Ostvar, Abolfazl Amjadipour, Sima Besharat, Behfar Taziki, Fahimeh Abdollahi, Seyed Aidin Sajedi* Pages 86-92
    Background and Objective

    Stroke has a high prevalence and is associated with a high premature mortality rate. Thus, it is important to identify the effective factors in increasing the incidence of stroke. The aim of this study was to investigate the role of seasonal changes and environmental factors in the occurrence of stroke.

    Methods

    This descriptive-analytical study was done on 3,639 patients including 3,102 (85.3%) with ischemic stroke, 472 (12.9%) with intracerebral hemorrhage and 65 (1.9%) with subarachnoid hemorrhage patients. After measuring environmental factors such as air temperature, air pressure, humidity and geomagnetic field, admission data of stroke patients between 2015-2019 were extracted from the Sayyad Shirazi Hospital information system.

    Results

    The mean occurrence of intracerebral hemorrhage was highest in winter, especially in January and March, and lowest in summer, especially in July and August. Intracerebral hemorrhage had a positive significant correlation with air pressure (P=0.001, r=0.452) and a negative correlation with ambient temperature (P<0.001, r= - 0.457). Subarachnoid hemorrhage and ischemia were not related to the season or the month. It was also found that ischemic stroke had a significant positive correlation with geomagnetic field fluctuations. Subarachnoid hemorrhage was not associated with any of the variables, but intracerebral hemorrhage was significantly positively associated with air pressure and inversely associated with temperature.

    Conclusion

    This study illustrated that winter, low temperature, high air pressure and high geomagnetic fluctuations are associated with a higher risk of stroke. Therefore, the underlying physiopathological causes of this relationship should be carefully investigated in future studies.

    Keywords: Ischemic Stroke, Environment, Temperature, Geomagnetic Activity, Atmospheric Pressure, Humidity
  • Masoumeh Ahmadpour Torki, Mojtaba Ranjbar*, Mostafa Govahi, Majid Tafrihi Pages 93-98
    Background and Objective

    Trametes versicolor is important for its medicinal rather than nutritional value. Given the various pharmacological activities of this plant, this study aimed to investigate the antioxidant and antimicrobial potential of the aqueous extract of T. versicolor.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, an aqueous extract of T. versicolor was prepared. Antioxidant activity, flavonoid content and total phenol were measured by diphenyl picryl hydrazyl (DPPH) and reducing power (RP) methods, aluminum chloride (AlCl3), and Folin-Ciocalteu assays. The antibacterial and antifungal activity of the aqueous extract of T. versicolor on Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Fusarium thapsinum was determined by the disk diffusion method. Butylated hydroxytoluene (BHT), ciprofloxacin and amphotericin-B were used as positive controls for antioxidant activity and bacterial and fungal strains, respectively.

    Results

    Total phenolic content was 27.6±0.38 (mg GAE/g), and total flavonoid content was 4.2±0.04 (mg QE/g). Based on DPPH radical scavenging activity, the extract of T. versicolor showed strong scavenging activity (93.8±1.2 %) with IC50 of 103.9±0.8 μg/mL when compared with the standard BHT (IC50 of 30.0±0.6 μg/mL). In addition, it was observed that increasing the concentration of aqueous extract of turkey tail increased the reducing power of iron. The zone of inhibition around the extract ranged from 13.0±0.65 mm (in F. thapsinum at 75 mg/ml) to 21±0.73 mm (in S. aureus at 300 mg/ml) (P<0.05).

    Conclusion

    The aqueous extract of  T. versicolor contains a significant amount of phenolic compounds and also has strong antimicrobial and antioxidant properties.

    Keywords: Trametes versicolor, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Fusarium thapsinum
  • Mohamad Fayaz, Mahsa Amiri Resketi, Vahid Tajari, Seyed Mehran Hosseini* Pages 99-108
    Background and Objective

    Reaction time measures have considerable potential to aid neuropsychological assessment in a variety of healthcare settings. One such measure, the intra-individual reaction time variability is of particular interest as it is thought to reflect neurobiological disturbance. The present study aimed to investigate the intra-individual changes in reaction time to visual stimuli in dominant or non-dominant binocular and monocular vision.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 12 volunteers with an average age of 30.08±1.448 years in 2021. The subjects consisted of the students and staff of Golestan University of Medical Sciences (5 female and 7 male). The reaction time was recorded automatically by the hand reaction time device of Danesh Salar Iranian Company based on the time of presentation of visual stimulation on the computer screen and the person's reaction, i.e. pressing the buttons of the handles by each of the two hands. All experiments were performed between 10 and 11 am and following at least 2 hours of fasting. Data collection was done following training trials for correct performance of the 2-choice reaction time test. After completing the reaction time tests for each volunteer, the dominant eye was determined by the hole-in-card method.

    Results

    In 4 volunteers, the dominant eye was left and in the rest of the volunteers, the dominant eye was right. The dominant eye did not differ between men and women. The number of reaction times recorded in right monocular vision left monocular vision and binocular vision were 902, 911 and 893, respectively. The mean reaction time in right monocular vision, left monocular vision and binocular vision was 306.81±3.310, 304.28±3.339 and 312.95±4.569, respectively, and the range of reaction times in these three states was between 194-1750, 178-1587, and 155-1797 ms, respectively. Intra-individual reaction time variability in the dominant left eye and left hand were significantly lower compared to the dominant right eye and right hand, respectively (P<0.05). No difference was observed between the reaction time of the right monocular vision, left monocular vision, and binocular vision.

    Conclusion

    The alignment of the dominant left side in the eye and hand reacts faster than the dominant right side in the eye and hand. The mechanism of this phenomenon may be related to the overall process that determines the dominant left hemisphere in approximately 90% of the population.

    Keywords: Eye Dominance, Intra Individual Biological Variation, Binocular Vision, Monocular Vision
  • Ali Ghafari, Fatemeh Zahra Gharib*, Alireza Yousefi Pages 109-115
    Background and Objective

    Dogs are associated with more than 60 types of common diseases with humans, among which parasitic diseases play an important role in public health. This study aimed to estimate the frequency of gastrointestinal helminths fauna among dogs in Gorgan, Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was done on 70 dogs (37 male and 33 female) consisting of 40 shelter dogs, 18 pet dogs and 14 guard dogs in Gorgan (Iran) from November 2019 to January 2020. Age, gender and housing places of the dogs were recorded, and dogs' fecal samples were examined for gastrointestinal helminths by flotation method with Sheather's solution.

    Results

    The eggs of gastrointestinal helminths were detected in 41 dogs (58.6%), including Toxocara canis (29.3%), Echino-taenia (26.8%), hookworms (24.4%), Trichuris vulpis (7.3%) and Toxascaris leonina (12.2%). The highest and lowest rates of infection were related to Toxocara canis (31.8%) in female dogs Trichuris vulpis (5.3%) in male dogs, respectively. Also, in female dogs, 69.7% of the samples were infected with at least one gastrointestinal parasite, and there was a significant relationship between parasitic disease and female gender (P<0.05). Also, the highest infection rate was observed in shelter dogs (61%).

    Conclusion

    The frequency of gastrointestinal helminths among dogs in Gorgan is high, particularly among female dogs.

    Keywords: Helminth, Gastrointestinal Tract, Feces, Dogs
  • Masoumeh Eslami*, Fatemeh Abdi, Marjan Akbari-Kamrani, Arzhang Gordiz, Fatemeh Najafi Pages 116-120
    Background and Objective

    Any factor that disrupts the tear duct can cause epiphora, one of the most prevalent causes for patients to go to ophthalmology clinics. Nasolacrimal duct obstruction can be congenital or acquired. Dacryocystorhinostomy (DCR) surgery, which can be operated using external or endonasal approaches, is the standard treatment for nasolacrimal duct obstruction. This study was carried out to assess the success rate of endoscopic dacryocystorhinostomy surgery for patients with nasolacrimal duct obstruction.

    Methods

    This descriptive study was carried out on 38 patients (29 females and 9 males), aged over 18 with an average age of 43.07±13.83, suffering from epiphora referring to 5 Azar Hospital in Gorgan (Iran) between 2015 and 2018. The success rate of endoscopic dacryocystorhinostomy surgery for epiphora treatment was evaluated 6 months after the surgery. Furthermore, from the viewpoint of the complications of the surgery and the connection to the CT scan results, endoscopic dacryocystorhinostomy surgery was assessed.

    Results

    The surgery was successful for 36 patients (94.74%). The extent of the nasolacrimal duct obstruction of the right eye and the left eye was measured at 63.2% and 36.8%, respectively. Slight and heavy bleeding during the surgery was observed in 76.3% and 7.9% of the cases, respectively. Cerebrospinal fluid leakage and orbital injury during the surgery were not seen in the patients. According to the CT scan findings, deviation of the septum was seen in 76.3% of the patients, while septoplasty was operated on in 41.37% of the patients during the surgery. Moreover, half of the patients were suffering from chronic sinusitis for whom, the involved sinuses were opened and sinuses drainage was performed.

    Conclusion

    Endoscopic dacryocystorhinostomy surgery is an acceptable and successful method for treating epiphora, especially for patients with sinusitis or nasal septum deviation.

    Keywords: Lacrimal Apparatus Diseases, Dacryocystorhinostomy, Endoscopy