فهرست مطالب

نشریه بوطیقای معماری
پیاپی 4 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دکتر عباس ارغان، کامران جواهری، علی جندقی*، مهدی کمری بیدکرپه، سید محمد رضوی نیا صفحات 1-22

    لندآرت به عنوان گرایشی جدید در پی جریان های هنری کمینه گرا و مفهومی در دهه 1960 میلادی شکل گرفت. همان نام آشنایی که در نهاد خود، در جستجوی خلق آثاری متفاوت از گذشته و درعین حال دستیابی به وحدت طبیعت بود؛ هنری که هنرمند را در تعاملی متعالی با سرشت و درونیات خود که بنا به فطرت در پی دستیابی به ماهیت خلاقیت وجودی در طبیعت است، قرار می داد. از سویی دیگر، نظریه بیوفیلیا، برای اولین بار توسط «ادوارد او. ویلسن» از اساتید زیست شناسی دانشگاه هاروارد در کتاب او به نام بیوفیلیا در سال 1984 چاپ شد. از جنبه واژه شناسی اصطلاح «بیوفیلیا» به معنی «دوست داشتن حیات یا سیستم های واجد حیات» می باشد و برای نخستین بار توسط «اریک فروم» برای تبیین یک گرایش روان شناختی در خصوص«جذابیت هر آنچه زنده است»، مورد استفاده قرار گرفت. از سویی دیگر، به نظر می رسد که بهترین تحلیل خلاقیت و ادراک انسان در محیط طبیعی را می توان با یافته های علوم اداراک و شناخت محیط در هنر زمین آرایی (لندآرت) مرتبط دانست و نوعی کالبدشکافی و جستجوی پیوند و این همانی انسان، خلاقیت و طبیعت (محیط) را در آن مشاهده کرد. روش تحقیق پژوهش حاضر، «توصیفی- تحلیلی» است که از ابزار گردآوری داده مشتمل بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی بهره برده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که لندآرت دیدی جدید از رابطه‌ خلاق با طبیعت ایجاد می کند و راهکارهایی نو برای همزیستی با طبیعت و محیط اطراف در اختیار قرار می دهد؛ چراکه اثار لندآرت، گاه در مسیر احیاء و بازآفرینی محیط‌های آسیب‌دیده قرار می‌گیرد؛ لذا، برای نمونه، زیست‌بوم‌های آسیب‌دیده را به روش‌ها و میانجی‌های هنری و زیباشناختی احیاء و بازآفرینی می‌کند و لذا لند‌ارت برخلاف سمبولیسم کهن و احیای اسطوره‌ها در نقطه مقابل محدودیت های ناشی از دنیای عملکردگرا و منطق گرا قرار می‌گیرد.

    کلیدواژگان: بیوفیلیا، خلاقیت، هنر محیطی، لندآرت
  • هوشنگ فروغمنداعرابی*، دکتر محمود ارژمند صفحات 25-49

    در تفکرات براندی مفهوم اصالت در دو وجه یعنی «1. اصالت هنرشناسانه» و «2. اصالت تاریخی» اثر معماری دیده می شود که این دو اصالت به هم مرتبطند؛ به این معنا که هنرمند بخشی از جامعه بوده و با زمان خود مرتبط است که مشخصه آن شرایط خاص فرهنگی سیاسی و اجتماعی اقتصادی آن است. اگر نظریه براندی درباره اصالت هنر در بستری جامع تر درنظر گرفته شود، می توان معماری را به مفهوم کلی تر از صرف فعالیت خلاق معمار یعنی به مفهوم وسیع اصالت به عنوان بیان شاخصه های فرهنگی و زیست محیطی (طبیعی) توصیف کرد. دراینجا سوال این است براساس نظریه اصالت براندی، مفهوم اصیل کاربست طبیعت در معماری بومی (دراینجا بعنوان موردپژوهی: ایران) چیست؟ روش تحقیق مقاله حاضر «توصیفی- تحلیلی» و روش «استدلال منطقی» است که از خوانش «هرمنوتیک» برای ارزیابی مفهوم اصالت طبیعت در معماری بومی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که طبیعت گرایی بعنوان «ذات معماری بومی» درنظرگرفته شده و با تحلیل های صورت گرفته در این پژوهش در ارتباط با بررسی میزان عناصر طبیعت (نور، آب و فضای سبز) کاملا مشخص شد که این بناها در ارتباط کامل با طبیعت طراحی شده و استفاده از عناصر طبیعت، بومی و محلی به همراه نکات دقیق و ظریف نحوه اجرای آن ها بیانگر همخوانی و انطباق کامل معماری با طبیعت اطراف آن است.

    کلیدواژگان: بوم شناسی، اصالت، معماری بومی، عناصر طبیعت
  • دکتر حمیده فروزانگهر صفحات 65-83

    معماری بیوفیلی به معنای دوست دار طبیعت و موجودات زنده بودن براساس تعریف واضع نظریه آن ادوارد ویلسون است. روش‌های اصلی که به وسیله آن ها پدیدارشناسان تلاش دارند تا به ارتباطی خالص و حقیقی با «طبیعت و زیست بوم» (بیوفیلی) برسند، تامل صحیح در رابطه با تفکر عمیق درباره ماهیت طبیعت و حیات طبیعتی (جانوران و گیاهان)، توصیف‌ کیفی ژرف از سوژه‌های طبیعی و خاصه موجودات زنده طبق دیدگاه ادوارد ویلسون، و مشاهده نکته بینانه محیط‌های طبیعی و سبز شهری یا رویکردهای مشابه به «احساس دوست داشتن طبیعت» است. روش تحقیق روش توصیفی- تحلیلی و روش «پدیدارشناسی هرمنوتیکی گادامری» است. یافته های تحقیق نشان می دهد که چنین تجاربی را می‌توان از طرق مختلف ازجمله مصاحبه، مشاهده، خواندن، نوشتن و زندگی کردن کسب نمود. فرایند استدلال در روش پژوهش مورد نظر، مستلزم شکل دادن و برنامه ریزی بخش‌های گوناگون و ساختن کل‌ها به طور ادراکی است و بهترین راهکار ارتقا ادراک حسی (بیوفیلی) به طبیعت و زیست بوم، انتخاب گزینه های حسی در سایت است که می توانند به صورت نقاط و محدوده ها و کریدورهای حسی در سایت عمل و از نیروهای مستتر در سایت نشات گرفته و طراح را در مسیر طراحی یاری رسانند. همچنین مسیر فرایند طراحی چگونه طراحی گردد و این رویکرد چگونه تاثیر گذار باشد با ارایه مدل های فرایند طراحی که معماران تعریف می نمایند، هماهنگ می گردد.

    کلیدواژگان: ادراک حسی، بیوفیلی، پدیدارشناسی، طبیعت و زیست بوم
  • دکتر علیرضا آریان مهر صفحات 85-102

    سوال این است که آیا برداشت از طبیعی بودن در معماری با الگوهای بصری عینی ارتباط دارد، و تاثیر الگوهای طبیعی بر ارزیابی زیبایی شناختی عرصه های معماری چیست؟ آزمایش های تجربی آزمایشگاهی نشان داد که الگوهای بصری معماری بیش از نیمی از واریانس ارزش گذاری طبیعی بودن را توضیح داده و مشخص گردید که رتبه های ترجیحی زیبایی شناختی از نزدیک با الگوها در معماری طبیعی ارتباط دارند. روش تحقیق آزمایشگاهی بوده که شرکت کنندگان در مرتب سازی تصویر شرکت نمودند، و آنالیز مقیاس چندبعدی (MDS) بر روی داده ها انجام شده تا ابعاد پنهانی که به قضاوت های شباهت صحنه جهت می دهد مشخص گردد. طبیعی بودن و رتبه بندی ترجیحی هر دو به شدت با بعد MDS ارتباط دارد. ما این بعد را به عنوان نمایانگر برداشت های نهفته از زیبایی شناسی طبیعت گرایانه تفسیر نموده و دریافت شد که این بعد اثرات الگوهای طبیعی واسطه ترجیح طبیعت می باشند. یافته های تحقیق نشان می دهد که الگوهای بصری طبیعت-گرایانه ممکن است نقش مهمی در ارزیابی زیبایی شناختی عرصه های معماری داشته باشند.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی معماری، طبیعت گرایی، آنالیز مقیاس چندبعدی (MDS)
  • دکتر احسان بیطرف صفحات 105-124

    امروزه عدم تناسب بین قدرت خرید متقاضیان مسکن و افزایش قیمت مسکن از سویی و تغییر در سبک زندگی و بعضی از رفتارها از سوی دیگر، باعث روی آوردن به ساخت یا خرید خانه های کوچک و غیرقابل انعطاف شده است. لذا انعطاف پذیری خود یکی از ویژگی های کیفی مسکن است که بنظر می رسد نه تنها به بهبود دیگر ویژگی های کیفی مسکن کمک می کند، بلکه با انطباق بر نیاز های روانی کاربران بر زیست-پذیری آن ها نیز اثر ویژه ای دارد. این امر در خانه های سنتی ایران بازتابی ویژه داشته است. براین اساس در این پژوهش با روش «توصیفی- تحلیل»ی و روش تحلیل کالبدی به بررسی نمونه های موردی خانه های سنتی یزد پرداخته و اصول کالبدی آن ها براساس مطالعات میدانی در راستای افزایش رضایت مندی سکونتی مورداشاره قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که راهکارهای انعطاف پذیری مرتبط با خانه های سنتی و قابل استفاده در مسکن جدید شامل ترکیب و تفکیک فضاها، استفاده از دیوارها و مبلمان متحرک و تاشو، طراحی فضاهای چندعملکردی و چندظرفیتی کردن فضا بر رضایتمندی کاربران تاثیر بسیار مهمی دارند. در راستای بهبود ویژگی های محیطی لازم است که طراحی و اجرای مناسب فضاها جهت انطباق با عملکرد مورد انتظار، غنای ویژگی های زیباشناختی و انعطاف پذیری توجه نمایند.

    کلیدواژگان: مسکن، انعطاف پذیری، زیست پذیری سکونتی، خانه های سنتی یزد
  • زینب دیان*، دکتر علی بهنام والا صفحات 125-147

    کلمه «ربات» اولین بار در نمایشنامه کارخانه ربات‌سازی روسوم که توسط «کارل چاپک» نویسنده اهل جمهوری چک نوشته شده به کار رفت. اولین ربات‌های الکترونیکی خودگردان با رفتار پیچیده توسط والتر (Walter) در موسسه عصبی بوردن (Burden) در شهر بریستول انگلستان در سال های 1948 و 1949 ساخته شدند. روباتیک علم مطالعه فناوری مرتبط با طراحی، ساخت و اصول کلی و کاربرد روبات هاست. اصطلاح بیونیک امروزه تعریف مختصری دارد: رباتیک و جایگزینی یا ارتقا ماده زنده بافت، بخش های بدن و ارگان-های (اندام) با نسخه های مکانیکی در دینای انگلیسی زبان، اصطلاح بیومیمتیک biomimmetics به‌طور رایج استفاده می‌شود. اتو اشمیت این اصطلاح را در دهه 1950 ابداع کرده که بخش mimetic نشان دهنده تقلید طبیعت است. در این مقاله به روبات های زیست محور که براساس ساختار فیزیولوژی جانداران ساخته شده اشاره می شود. یافته های تحقیق نشان داده که معماری روباتیک حوزه ای میان رشته ای است که طراحی و بکارگیری خلاقانه سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری برنامه پذیر را در مقیاس پدیده و حرفه معماری مورد بررسی قرار می دهد. لذا لازم است، بیوروبات های هوشمند، به عنوان شاخه ای از علوم معماری که متمرکز بر رابطه انسان و روبات است، مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیومکانیک، رباتیک، روبوبیونیک
|
  • abas arghan, kamran javaheri, ali jandaghi*, mahdi kamaribidkorpe, seyedmohammad razavinia Pages 1-22

    Land Art emerged as a new trend following minimalist and conceptual art movements in the 1960s. The same familiar name that in its institution, sought to create works different from the past and at the same time achieve the unity of nature; Art that placed the artist in a transcendent interaction with his nature and inwardness, which by nature seeks to achieve the nature of existential creativity in nature. The theory of biophilia, on the other hand, was first introduced by Edward O. Wilson, a professor of biology at Harvard University, published his 1984 book, Biophilia. Terminologically, the term biophilia means the love of life or living systems and was first coined by Eric Fromm to explain a psychological tendency towards the attractiveness of all living things. Was used. on the other hand, it seems that the best analysis of human creativity and perception in the natural environment can be associated with the finding of environment in the art of land art and a kind of post - mortem and the human nature, creativity and nature (environment)in it. The research method of this study is descriptive - analytic that has benefited from data collection tools including library studies and documents. The findings show that land art has a new vision of the creative relationship with nature and provides new solutions to coexist with nature and environment; therefore, it را the damaged biome to artistic and artistic reaction, and therefore land art is opposed to the traditional symbolism of myth based on the constraints of the functional and rational world.

    Keywords: biophilia, creativity, environmental art
  • Hooshang Foroughmand Araabi*, Mahmoud Arzhmand Pages 25-49

    In Brandi's thoughts, the concept of authenticity has two aspects, that is, "1. Artistic originality" and "2.”Historical authenticity" of architectural work can be seen that these two authenticity are related. In the sense that the artist is a part of the society and is related to his time, which is characterized by its specific cultural-political and socio-economic conditions. If Brandi's theory is considered in a more comprehensive context, architecture can be described in a more general sense than just the creative activity of the architect, that is, in the broad sense of originality as an expression of cultural and environmental characteristics. Here, the question is based on Brandi's originality theory, what is the original concept of using nature in native architecture (here as a case study: Iran)? The research method of this article is analytical description and logical reasoning method, which is used from philosophical hermeneutic reading to evaluate the concept of authenticity of nature in native architecture. The findings of the research show that naturalism is considered as the essence of native architecture, and with the analysis made in this research in connection with the investigation of the amount of nature elements (light, water and green space) in the courtyards of native houses, it is completely It was found that these buildings were designed in complete connection with nature and the use of natural, native and local elements along with the precise and subtle points of their execution show the harmony and complete adaptation of the architecture with the nature around it.

    Keywords: ecology, authenticity, native architecture, elements of nature
  • Faride Forozangohar Pages 65-83

    Biophilic architecture means loving nature and living creatures based on the definition of its theory creator Edward Wilson. The main methods by which phenomenologists try to reach a pure and true connection with "nature and the ecosystem" (biophilia), correct reflection in relation to deep thinking about the nature of nature and natural life (animals and plants), description A deep quality of natural subjects and especially living beings according to Edward Wilson's point of view, and a careful observation of natural and green urban environments or similar approaches to "feeling to love nature". The research method is descriptive analytical method and "hermeneutic phenomenology" method. The findings of the research show that such experiences can be obtained in different ways, including interviewing, observing, reading, writing and living. The reasoning process in the desired research method requires shaping and planning various parts and building wholes perceptually, and the best way to promote sensory perception (biophilia) to nature and the environment is to choose sensory options on the site that They can act as points, boundaries and sensory corridors on the site and originate from hidden forces on the site and help the designer in the design process. Also, how the path of the design process should be designed and how this approach is effective is coordinated with the presentation of the design process models defined by the architects.

    Keywords: sensory perception, biophilia, phenomenology, nature, ecosystem
  • Alireza Arianmehr Pages 85-102

    The question is whether the perception of naturalness in architecture is related to objective visual patterns, and what is the effect of natural patterns on the aesthetic evaluation of architectural fields? Experimental laboratory tests showed that the visual patterns of architecture explained more than half of the variance of naturalness valuation and it was determined that the aesthetic preference ranks are closely related to the patterns in natural architecture. The research method was a laboratory where the participants took part in image sorting, and multidimensional scaling (MDS) analysis was performed on the data to determine the hidden dimensions that guide scene similarity judgments. Both naturalness and preference rating are strongly related to the MDS dimension. We interpreted this dimension as representing the hidden perceptions of naturalistic aesthetics and it was found that the effects of natural patterns mediate the preference of nature. The findings of the research show that naturalistic visual patterns may play an important role in the aesthetic evaluation of architectural fields.

    Keywords: architectural aesthetics, naturalism, multidimensional scale analysis (MDS)
  • Ehsan Bitaraf Pages 105-124

    Abstract Today, the inadequacy between the purchasing power of housing applicants and the rise in housing prices and the change in lifestyle and some behaviors on the other hand has led to the construction or purchase of small, unnecessary homes. Therefore, its flexibility is one of the qualitative features of the housing that seems to help not only improve other quality of housing, but also adapting the psychological needs of users to their biodiversity. It also has a special effect. This has been a reflection in traditional Iranian homes. Accordingly, in this study, the analytical method and physical analysis method examines the case samples of traditional houses and their physical principles have been intended to increase residential satisfaction. Research findings show that flexibility related to traditional and usable housing, including composition and separation of spaces, the use of moving walls and furniture, designing multicolored spaces, and multitasking space on satisfaction Users have a very important impact. In order to improve environmental features, it is necessary to properly design and execute spaces to adapt to the expected performance, enrich aesthetics and flexibility.

    Keywords: Housing, flexibility, residence life, traditional Yazd homes
  • Zeinab Dian*, Ali Behnam Vala Pages 125-147

    The word "robot" was used for the first time in the play "Rosum Robot Factory" written by the Czech writer Karl Chapek. The first autonomous electronic robots with complex behavior were developed by Walter at the Burden Neurological Institute in Bristol, England in 1948 and 1949. Robotics is the science of studying technology related to the design, construction and general principles and application of robots. Today, the term bionics has a brief definition: robotics and replacement or improvement of the living material of tissue, body parts and organs with mechanical copies in the English-speaking world, the term biomimetic appeared as the German equation (word) Bionik And it is commonly used. Otto Schmitt coined this term in the 1950s, the mimetic part indicating imitation of nature. This article refers to bio-based robots that are built based on the physiological structure of living beings. Research findings have shown that robotic architecture is an interdisciplinary field that examines the creative design and application of programmable hardware and software systems on the scale of the phenomenon and profession of architecture. Therefore, it is necessary to pay attention to intelligent biorobots as a branch of architectural sciences that focuses on the relationship between humans and robots.

    Keywords: biomechanics, robotics, rob bionics, case examples