فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 136 (تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هاجر بهزادی، لیلی بریم نژاد*، مرجان مردانی، شیما حقانی صفحات 118-133
    زمینه و هدف

     اکثر والدین کودکان مبتلابه سرطان بارمراقبتی را تجربه می‌کنند. از طرفی افزایش تاب ‌آوری خانواده می‌ تواند سطح بارمراقبتی را کاهش دهد. هدف اصلی این مطالعه تعیین اثربخشی آموزش مبتنی‌بر شبکه مجازی بر تاب ‌آوری و بار مراقبتی والدین کودکان مبتلابه سرطان است. 

    روش بررسی

     این مطالعه یک پژوهش از نوع پیش‌آزمون و پس‌آزمون تک‌گروهی بود. 50 نفر از والدین کودکانی که به مراکز منتخب مراجعه می‌کردند، به روش نمونه‌گیری مستمر، انتخاب شدند. بازه زمانی نمونه‌گیری از مهر تا اسفند 1399 بود. ابزار گردآوری داده‌ها، شامل اطلاعات جمعیت‌شناختی، مقیاس تاب‌آوری و مقیاس بار مراقبتی بود. آموزش تاب ‌آوری به‌مدت 4 هفته ازطریق یک شبکه اجتماعی مجازی برگزار شد. یک ماه پس از انجام مداخله، پس‌ آزمون گرفته شد. تحلیل داده ‌ها بااستفاده‌از آمار توصیفی و استنباطی (تی زوجی) در نرم‌افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته‌ ها:

     میانگین تاب‌آوری قبل از مداخله 21/84±50/32 و بعد از مداخله 9/16±78/24 نشان‌دهنده افزایش معنادار میانگین نمره کسب‌شده بعد از مداخله بود (0/001>P). همچنین میانگین بارمراقبتی کل قبل از مداخله(18/17±57/18) و بعد از مداخله (7/45±24/02) نشان‌دهنده کاهش معنادار میانگین نمره کسب شده بعد از مداخله بود (0/001>P). 

    نتیجه‌ گیری:

     برنامه آموزشی مبتنی‌بر شبکه مجازی باعث افزایش تاب‌آوری والدین کودکان مبتلابه سرطان می ‌شود. کاربرد برنامه‌ های آموزشی مبتنی‌بر شبکه‌های اجتماعی که قابلیت اجرایی بالایی دارند، به‌منظور افزایش تاب‌آوری و کاهش بار مراقبتی  والدین و به‌ویژه والدین کودکان مبتلابه سرطان، باید مدنظر مدیران پرستاری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، تاب آوری، بار مراقبتی، والدین، سرطان کودکان
  • فریده باستانی*، حمید حقانی صفحات 134-149
    زمینه و هدف

    برخی بیماری‌های نو ظهور همچون پاندمی یکی از گونه‌های خانواده ویروس کرونا تحت عنوان بیماری کووید-19می‌تواند در سالمندان، تهدیدی جدی به شمار آید و تنش و ترس و نگرانی خاصی را ایجاد کند. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین استرس درک‌شده و ترس از کووید-19 در سالمندان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی غرب تهران (وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران) در سال 1399 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی‌توصیفی، 260 نفر از سالمندان بالای 60 سال در مرکز بهداشت غرب تهران به‌روش نمونه‌گیری خوشه‌ای (در انتخاب دو مرکز بهداشت) و به‌صورت طبقه‌ای (به میزان مساوی از هر مرکز 130 نمونه) طبق معیارهای مورد پژوهش انتخاب شدند . ابزار گردآوری داده‌ها شامل فرم مشخصات جمعیت‌شناختی، پرسش‌نامه استرس درک‌شده و مقیاس ترس از کووید-19 بود. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه 20 از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    میانگین نمره استرس درک‌شده 10/19±41/5 بود که نشان‌دهنده تنش و استرس بالا در سالمندان بود. این متغیر با سن، بیماری زمینه‌ای ناتوان‌کننده، و »سلامتی ادراک شده« (0/001>P) ارتباط معنادار آماری را نشان می‌داد. نتایج آزمون تعقیبی شفه نشان‌دهنده آن بود که استرس درک‌شده در متاهلین و در کسانی که بیماری زمینه‌ای ناتوان‌کننده نداشتند و به سلامتی خود نمره 5 و بالاتر (مطلوب) دادند، به‌طور معناداری کمتر از سایرین بود. ضمن اینکه »ترس از کووید-19،» با میانگین و انحراف معیار (9/35±23/45) نیز نشان‌دهنده شدت بالای این متغیر در بین سالمندان مورد مطالعه بود.

    نتیجه‌گیری: 

    میزان بالای استرس و ترس از کووید- 19، در درصد قابل توجهی از سالمندان مورد مطالعه، برنامه‌ریزی مدونی از سوی نظام سلامت را به‌طور اورژانسی ضروری می سازد. باتوجه‌به اینکه استرس در زمان همه‌گیری بیماری‌های نوظهور اجتناب‌‌ناپذیر است، براساس یافته‌های مطالعه حاضر که میزان بالای استرس و ترس از کووید-19، در درصد قابل توجهی از سالمندان مورد مطالعه را نشان داد، این امر می‌تواند احتمال تضغیف سیستم ایمنی و ابتلا به بیماری‌ها یا طولانی شدن مدت بهبودی را افزایش دهد. بنابراین برنامه‌ریزی‌های پیشگیرانه بهداشتی درمانی از سوی سیاستگذاران نظام سلامت ضروری است.

    کلیدواژگان: سالمند، استرس، ترس از کووید-19
  • سمیرا الوندی، مرجان مردانی حموله*، فریبا قاسمی، نازنین اسماعیلی، شیما حقانی صفحات 150-161
    زمینه و هدف

    اختلال دوقطبی همراه با نوعی تجربه پیچیده خویشتن‌نگر از احساسات منفی مانند ناامیدی و فقدان به‌نام درد ذهنی همراه می‌باشد. این مطالعه با هدف تعیین درد ذهنی افراد دارای اختلال دو قطبی بستری در مرکز روانپزشکی ایران انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی‌مقطعی بود. 153 نفر از بیماران با اختلال دو قطبی بستری در مرکز روان‌پزشکی ایران با روش نمونه‌گیری مستمر انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری اطلاعات شامل فرم اطلاعات جمعیت‌شناختی و ابزار روا و پایا شده درد ذهنی بود. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه 16 و بااستفاده‌از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه‌وتحلیل شد.

    یافته‌ها:

     میانگین نمره درد ذهنی بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی 36/93±109/56 بود. متغیرهای سابقه خودکشی (P<0/001)، وضعیت اقتصادی (P=0/002) و وضعیت اشتغال (P=0/002) با درد ذهنی بیماران، ارتباط معنادار داشت.

    نتیجه‌گیری: 

    درد ذهنی بیماران بستری مبتلابه اختلال دوقطبی در تهران در سطح متوسط بود. بیماران با وضعیت اقتصادی ضعیف، بیکار و آنان که سابفه اقدام به خودکشی داشتند، درد ذهنی بیشتری داشتند.

    کلیدواژگان: درد ذهنی، اختلال دوقطبی، مددجو
  • طاهره نجفی قزلجه، زهره صمدی بیرام*، صغری عمرانی، شیما حقانی صفحات 162-177
    زمینه و هدف

    حفظ ایمنی بیمار یکی از وظایف حرفه‌ایی و اخلاقی تمام ارایه دهندگان خدمات سلامت می‌باشد. پرستاران به‌عنوان بزرگترین گروه حرفه‌ای نظام سلامت، دارای نیروی بالقوه و قابل‌توجهی در اثرگذاری بر کیفیت مراقبت‌های بهداشتی درمانی هستند و شایستگی آن‌ها در مورد ایمنی بیمار برای اطمینان از مراقبت با کیفیت بالا و ایمن ضروری است. آموزش نقش بسیار مهمی در بهبود ایمنی و ارایه مراقبت‌های بهداشتی و پرستاری با کیفیت بالا دارد. باتوجه‌به اینکه شیوع کووید-19 و لزوم رعایت فاصله گذاری اجتماعی امکان برگزاری کلاس‌های چهره‌به‌چهره (به‌دلیل مسری بودن این ویروس) وجود ندارد، بنابراین یادگیری الکترونیکی، گزینه‌ای ارزشمند در دوران همه‌گیری است. مطالعه حاضر با هدف «ارزشیابی اثر یادگیری الکترونیک درزمینه ایمنی بیمار بر شایستگی پرستاران بخش‌های مراقبت ویژه» انجام شد

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک پژوهش ارزشیابی از نوع ارزیابی مبتنی‌بر نتایج است که به‌صورت یک گروهی از نوع پیش آزمون- پس آزمون در سال 1399 در شهر تهران انجام شد. شرکت‌کنندگان 50 پرستار شاغل در بخش مراقبت‌های ویژه بودند که به‌روش طبقه‌ای متناسب با تعداد پرستاران از بخش‌های مراقبت‌ویژه (بخش مراقبت‌های ویژه تنفسی و قلبی) در مراکز آموزشی-درمانی حضرت رسول اکرم و فیروزگر وابسته به دانشگاه علوم‌پزشکی ایران انتخاب شدند. محتوای الکترونیکی با استفاده از دستورالعمل‌های بالینی و محتواهای موجود تهیه شد و شامل مطالبی در مورد 1. ایمنی بیمار و شاخص‌های آن (خطاهای دارویی، هموویژلانس، زخم‌های فشاری، سقوط، پیشگیری و کنترل عفونت‌های بیمارستانی، بهداشت دست، شست‌وشو و ضدعقونی سطوح و ابزار، مدیریت پسماندها)، 2. فرهنگ ایمنی بیمار، 3. تاثیر عوامل انسانی و کار تیمی در بروز خطا، 4. اهمیت ارتباط با بیماران قبل و پس از وقوع خطا و بازخورد مناسب در برابر خطا، 5. بررسی علل ریشه‌ای بروز خطا، 6. تحلیل فعالیت پس از یک حادثه نامطلوب، 7. مدیریت خطر که با استفاده از نرم‌افزار استوری لاین تهیه شدند. محتوای یادگیری الکترونیک ازطریق شبکه اجتماعی تلگرام در اختیار شرکت‌کنندگان قرار گرفت. قبل و 3 ماه بعد از مداخله، داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه خود ارزشیابی شایستگی در ایمنی بیمار برای دانشجویان پرستاری جمع‌آوری شد. برای تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آماری توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تی زوجی، در نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد میانگین نمرات آگاهی (3/28±21/75)، نگرش (4/19±61/52) و مهارت (53/7±84/66) پس از مداخله به‌طور معناداری بیشتر از قبل از مداخله بود (0/001).

    نتیجه‌گیری: 

    براساس نتایج پژوهش، آموزش الکترونیکی باعث افزایش دانش، مهارت و نگرش مطلوب و در نهایت ارتقای شایستگی پرستاران درزمینه ایمنی بیمار می‌شود. مدیران پرستاری با‌توجه‌به اثربخشی آموزش الکترونیکی به‌عنوان یک روش آموزشی موثر می‌توانند از این روش برای اجرای دوره‌های آموزش ضمن خدمت و بازآموزی آشنایی با مفاهیم ایمنی استفاده کنند. بنابراین استفاده از این روش یادگیری در پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه مخصوصا در بحران‌های همه‌گیری مانند کووید-19 توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: شایستگی، ایمنی بیمار، محتوای الکترونیکی، یادگیری الکترونیک، پرستار، بخش مراقبت ویژه
  • لیلا امینی، کیمیا بخشی*، هما صادقی اول شهر، شیما حقانی صفحات 178-189
    زمینه و هدف

    فرزندآوری پدیده مهمی در حرکات جمعیتی بوده و برای کشورهایی که نرخ باروری آن‌ها زیر سطح جانشینی است، به‌عنوان یکی از محورهای مهم توسعه پایدار محسوب می‌شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین مسیولیت‌پذیری و جهت‌گیری مذهبی با قصد فرزندآوری در زنان مراجعه‌کننده به مراکز جامع سلامت شهر یاسوج در سال 1398-1399 انجام شد.

    روش

    این مطالعه یک پژوهش مقطعی از نوع توصیفی همبستگی بود که بر روی 240 زن متاهل بارور 18 تا 45 سال ایرانی مراجعه‌کننده به مراکز جامع سلامت شهر یاسوج با روش نمونه‌گیری مستمر انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل مبتلا نبودن به بیماری‌های مزمن ناتوان‌کننده، بیماری روانی شناخته‌شده و یا هرگونه منعی برای بارداری درج‌شده در پرونده و یا به گفته خود مراجعه‌کننده بود. جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه‌های مشخصات فردی، پرسش‌نامه مسیولیت‌پذیری هاریسون گاف، پرسش‌نامه جهت‌گیری مذهبی و یک سوال مربوط به تمایل به باروری استفاده شد. تحلیل اطلاعات با نرم‌افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از روش‌های آماری کای‌دو، تی مستقل و آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه انجام شد.P<0/05 به‌عنوان سطح معناداری درنظر گرفته شد.

    یافته‌ها:

     نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد بین مسیولیت‌پذیری و قصد فرزندآوری ارتباط معکوس و معناداری وجود داشته است (0/036=P). بدین صورت که در زنانی که نمره مسیولیت‌پذیری بالاتری داشتند، قصد فرزندآوری به‌طور معناداری پایین‌تر بود. در این مطالعه، بین جهت‌گیری مذهبی و ابعاد درونی و بیرونی آن با قصد فرزندآوری ارتباط معناداری مشاهده نشد. همچنین از بین مشخصات فردی افراد شرکت‌کننده در این پژوهش تنها بین سن (0/001= P) و طول مدت ازدواج (0/001=P) و همچنین تعداد فرزندان پسر (0/011=P) با قصد فرزندآوری ارتباط معناداری مشاهده شد.

    نتیجه‌گیری: 

    یافته‌های این مطالعه بیانگر کاهش قصد فرزندآوری زنان سنین باروری شهریاسوج با افزایش مولفه‌هایی نظیر مسیولیت‌پذیری، سن، طول مدت ازدواج و همچنین تعداد فرزندان پسر بود. بنابراین توصیه می‌شود زنان بالای 18 سال تشویق به فرزندآوری در سنین پایین‌تر شوند. همچنین شاید بتوان با آموزش مهارت‌های فرزندآوری، زنان با حس مسیولیت بالاتر را تشویق به فرزندآوری کرد. اگرچه این مسیله نیاز به مطالعات بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: فرزندآوری، جهت گیری مذهبی، مسئولیت پذیری، زنان
  • خدایار عشوندی، زهرا مقصودی، ناصر کامیاری، مرضیه جهانی صیاد نویری* صفحات 190-201
    زمینه و هدف

    چاقی یکی از بزرگترین چالش‌های سلامت عمومی در قرن حاضر است. رفتار جهت‌گیرانه کارکنان بهداشتی‌درمانی از جمله پزشکان و پرستاران نسبت به بیماران چاق، می‌تواند بر کیفیت مراقبت از این افراد تاثیر بگذارد. این مطالعه با هدف تعیین نگرش پرستاران شاغل در رابطه با ارایه مراقبت به بیماران مبتلابه اختلال چاقی و عوامل پیش‌بینی‌کننده آن صورت گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی‌تحلیلی، 162 پرستار شاغل در یکی از مراکز آموزشی درمانی استان گیلان به‌صورت تمام شماری شرکت داشتند. داده‌ها از طریق پرسش‌نامه مشتمل بر 2 بخش: 1. اطلاعات جمعیت‌شناختی، 2. پرسش‌نامه در مورد نگرش پرستاران در مراقبت از بیماران چاق، استفاده شد. داده‌ها پس از جمع‌آوری با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی از طریق نرم‌افزار SPSS نسخه 16 تجزیه‌و‌تحلیل شدند. سطح معناداری در تمام تحلیل‌ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها:

     در این مطالعه میانگین سنی پرستاران7/9±34/08 بود که بیشتر آن‌ها خانم (97/5) و با میانگین کل سابقه کاری آ‌ن‌ها 7/01±8/65 سال بودند. در مقایسه میانگین نمره نگرش پرستاران نسبت به بیماران چاق، بین بخش‌های مختلف محل کار پرستاران، تفاوت معناداری مشاهده شد (0/001=P). همچنین میانگین نمره نگرش پرستاران نسبت به بیماران چاق با سطح تحصیلات (0/042=P و نوع استخدامی (0/400=P) تفاوت معناداری مشاهده شد. نتایج رگرسیون خطی نشان داد متغیرهای سن، تحصیلات و نوع استخدامی پرستاران ازنظر آماری معنادار بودند و به‌ترتیب بیشترین تاثیر را در پیش‌بینی نمره نگرش آن‌ها داشتند.

    نتیجه‌گیری: 

    نگرش مطلوب درباره مراقبت از بیماران مبتلابه چاقی می‌تواند بر نحوه ارایه مراقبت به این بیماران موثر باشد و داشتن حمایت اجتماعی در سلامت صرف‌نظر از اندازه بدن حق همه ذی‌نفعان می‌باشد، بنابراین لزوم توجه مدیران پرستاری به عواملی مانند کاهش فشار کاری پرستار به‌ویژه در بخش‌های ویژه و همچنین تجهیز امکانات و ارایه آموزش‌های لازم به پرستاران در مورد ارایه مراقبت ایمن و حمایتی از بیماران چاق، امری ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: نگرش، پرستاران، مراقبت بهداشتی، بیماران چاق
  • محبوبه میراحمدیان، مریم معادی، شیما حقانی، فهیمه رنجبر* صفحات 202-217
    زمینه و هدف

    رابطه مستقیمی میان ابتلا به ناباروری در زنان و مواجهه آن‌ها با خشونت خانگی گزارش شده است و روش‌های متعددی جهت کاهش میزان خشونت در زنان نابارور پیشنهاد شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت حل مسیله در میزان مواجهه زنان نابارور ایرانی با خشونت خانگی انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون و گروه کنترل بود که در کلینیک ناباروری بیمارستان شهید اکبرآبادی شهر تهران وابسته به دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات درمانی ایران در سال 1399-1400 انجام شد. 80 زن نابارور خشونت دیده در مطالعه شرکت کردند. تعداد 40 نفر در هر دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. مداخله به‌صورت برگزاری 4 جلسه 2 ساعته آموزش مهارت حل مسیله با تواتر هفتگی بود. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه جمعیت‌شناختی و مشخصات باروری و همچنین پرسش‌نامه خشونت خانگی مقیاس تجدیدنظر یافته‌ تاکتیک‌های حل تعارض استفاده شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون‌های کای‌دو، تست دقیق فیشر، تی تست، من ویتنی و آزمون ویلکاکسون انجام شد. 

    یافته‌ها:

     38 زن نابارور در گروه کنترل و 34 نفر در گروه آزمایش بررسی شدند. مهارت حل مسیله در مواجهه زنان نابارور با خشونت فیزیکی، جنسی و خشونت منجر به صدمه و مقیاس مذاکره و توافق و عدم توافق زوجین در حل تعارضات در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری نشان نداد و تغییرات مواجهه با خشونت نیز در هیچ‌کدام از حیطه‌های مورد بررسی در 2 گروه ازمایش و کنترل ازنظر آماری معنادار نبود (0/05).

    نتیجه‌گیری: 

    یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد آموزش مهارت حل مسیله باعث ایجاد تغییر معناداری در مواجهه با خشونت نشده است. گزارش مواجهه با خشونت روانی در هر 2 گروه آزمایش وکنترل افزایش یافته بود که می‌تواند به‌علت هم‌زمانی پژوهش با دوران قرنطینه خانگی کووید-19 باشد. دشواری آموزش ازطریق فضای مجازی به‌دلیل شرایط همه‌گیری نیز می‌تواند از دلایل عدم اثربخشی آموزش مهارت حل مسیله باشد. بهتر است آموزش‌ها حضوری و همراه با کار عملی باشد و در مطالعات بعدی در کنار مهارت حل مسیله، سایر مهارت‌های زندگی نظیر مهارت‌های ارتباطی و مدیریت خشم نیز آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، ناباروری، مهارت حل مسئله، آموزش
  • تهمینه صالحی*، حمید حقانی، مرضیه سلطانی صفحات 218-231
    مقدمه

     رفتارهای مراقبتی جوهره اصلی اقدامات پرستاری است.  ایجاد محیط بالینی مطلوب برای استفاده از توانمندی های پرستاران تابع عوامل و شرایط برون سازمانی و درون سازمانی متعددی است. مدیران پرستاری با انتخاب سبک رهبری مناسب باعث افزایش مشارکت کارکنان در تصمیم گیری ها و تفویض اختیار به آنان، کمک به توانمند سازی آنان، ایجاد انگیزه کاری، افزایش رضایت شغلی و کاهش تنش و بهبود عملکرد تیم درمان می شود و در نتیجه کیفیت مراقبت و سطح سلامت جامعه را حفظ و ارتقا می دهند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سبک رهبری مدیران پرستاری با رفتارهای مراقبتی پرستاران در مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1399 و از دید پرستاران شاغل در این مراکز، انجام شد.

    روش ها

     پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی  _ همبستگی بود که به صورت مقطعی در سال 1399 انجام شد. دیدگاه 214 نفر از پرستاران شاغل [w1] در مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره نوع سبک رهبری و رفتارهای مراقبتی با استفاده از پرسشنامه سبک رهبری  MLQو پرسشنامه رفتار مراقبتی WOLFجمع آوری شد. گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه به صورت خود گزارش دهی بود و مدت زمان جهت تکمیل آنها حدود 20 الی 30 دقیقه در نظر گرفته شد. جمع آوری داده ها از اردیبهشت 1400 شروع شد و در مرداد 1400 به پایان رسید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و  آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی ( t مستقل، آنالیز واریانس) انجام شد و سطح معناداری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد. 

    یافته ها

     بیشترین میانگین مربوط به بعد دانش و مهارت حرفه ای (0/66± 5/17)، و کمترین بعد احترام قایل شدن برای سایرین (0/64 ± 4/71) بود و نشان دهنده این است که بعد جسمانی مراقبت بیش از بعد روانی مراقبت توجه شده است. نتایج نشان دهنده ارتباط معنی دار آماری بین بعد احترام قایل شدن برای سایرین با رهبری عدم مداخله بود (029/= p). سبک رهبری تحول گرا (0/82± 3/34) سبک غالب در مدیران پرستاری بود و بین رفتارهای مراقبتی با سن (0/032= p) و سابقه کار (0/003= p) ارتباط معنی دار آماری وجود داشت.

    نتیجه گیری

     توصیه می شود پرستاران ضمن حفظ دانش و مهارت خود و استمرار در افزایش دانش حرفه ای، بیشتر به جنبه های ارتباطی و عاطفی مراقبت توجه کنند. آموزش و بکارگیری سبک رهبری تحول گرا توسط مدیران پرستاری مد نظر قرار گیرد، زیرا در این سبک رهبری وجود چشم انداز واقع بینانه و مشارکت پرستاران در تصمیم گیری ها و توجه به نیازهای فردی کارکنان، امکان توسعه و توانمندسازی پرستاران در جهت برقراری ارتباط محترمانه را فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: مراقبت، رفتارهای مراقبتی، رهبری، سبک رهبری، پرستار، مدیر پرستاری
|
  • Hajar Behzadi, Leili Borimnejad *, Marjan Mardani Hamoleh, Shima Haghani Pages 118-133
    Background & Aims

    Most parents of children with cancer experience a care burden. Increasing their resilience can help reduce their care burden. This study aims to determine the effect of online resilience educational intervention on the resilience and care burden of parents of children with cancer.

    Materials & Methods

    This is a single-group study with a pre-test/post-test design. Fifty parents of children with cancer referred to selected medical centers in Tehran, Iran were selected using a continuous sampling method from July 2020 to February 2021 . The data collection tools were a demographic form, Connor-Davidson resilience scale and Novak and Guest’s caregiver burden inventory. Resilience education was presented for 4 weeks online. One month after the intervention, post-test assessments were conducted. Data analysis was done using descriptive and inferential statistics (paired t-test) in SPSS software, version 26 software.

    Results

    The Mean±SD resilience score before the intervention was 50.32±21.84 and increased to 78.24±9.16 after the intervention (P<0.001). The Mean±SD total score of care burden before the intervention was 57.18±18.17 and reduced to 24.02±7.45 after the intervention (P<0.001).

    Conclusion

    The online resilience educational program can increase the resilience and reduce the care burden of the parents of children with cancer. It can be used by nursing managers to increase resilience and reduce the care burden of these parents.

    Keywords: Virtual network, Resilience, Caregiver burden, Parents, Children cancer
  • Farideh Bastani *, Hamid Haghani Pages 134-149
    Background & Aims

    The emerging diseases such as coronavirus disease 2019 (COVID-19) can cause a serious stress, fear, and anxiety in the elderly. This study aims to determine the perceived stress and fear of COVID-19 in the elderly referred to comprehensive health centers in Tehran, Iran.

    Materials & Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 260 older people aged >60 years referred to two comprehensive health centers (130 from each center) in the west of Tehran participated, who were selected by cluster and stratified sampling methods. Data collection tools were a demographic form, the Perceived Stress Scale, and the Fear of COVID-19 Scale. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the collected data in SPSS Software, version 20.

    Results

    The mean score of perceived stress was 41.5±10.19, indicating high level of stress in the elderly. This variable had a statistically significant relationship with age, underlying disease, and self-perceived health (P<0.001). The results of the Scheffe post hoc test showed that perceived stress was significantly lower in married subjects, those with no underlying disease, and those with self-perceived health score of 5 or higher. Fear of COVID-19 with a mean score of 23.45±9.35, was also higher among the elderly.

    Conclusion

    The perceived stress and fear of COVID-19 are high among the elderly in Tehran, Therefore, a proper planning by the health system policymakers for this group is necessary during the pandemic.

    Keywords: Elderly, Stress, Fear, COVID-19
  • Samira Alvandi, Marjan Mardani-Hamooleh *, Fariba Ghasemi, Nazanin Esmaeeli, Shima Haghani Pages 150-161
    Background & Aims

    Mental disorders are associated with a complex self-centered experience of negative emotions such as despair and lack of mental pain. This study aims to determine the mental pain of people with bipolar disorder (BD) hospitalized in a psychiatric hospital in Tehran, Iran.

    Materials & Methods

    This is a cross-sectional study. Participants were 153 patients with BD admitted to Iran Psychiatric hospital, who were selected by continuous sampling. Data collection tools were a demographic form and Orbach Mikulincer Mental Pain (OMMP) Scale. Data were analyzed in SPSS software, version 16 software using descriptive and inferential statistics.

    Results

    The mean score of OMMP scale in patients was 109.56±36.93. The variables of suicide attempt (P<0.001), economic status (P=0.002), and employment status (P=0.02) status had a significant relation with the mental pain of patients.

    Conclusion

    The mental pain of hospitalized patients with BD in Tehran is at a moderate level. Patients with poor financial status, unemployed patients, and those with a history of suicide attempt have higher mental pain.

    Keywords: Mental pain, Bipolar disorder, Patient
  • Tahereh Najafi Ghezeljeh, Zohreh Samadi Beiram *, Soghra Omrani, Shima Haghani Pages 162-177
    Background & Aims

    Maintaining patient safety (PS) is one of professional and ethical duties of health care providers. Nurses, as the largest professional group in the health system, have a potential and significant power in influencing the health care quality. Their competency in PS is essential to ensure quality and safe care. Education plays a vital role in improving PS and providing high quality nursing care. Due to the prevalence of COVID-19 and the need to observe social distancing, it is not possible to hold face-to-face courses. Hence, e-learning is a valuable option during this pandemic. This study aims to evaluate the effectiveness of online PS education on the competence of nurses in intensive care units (ICUs).

    Materials & Methods

    This is a single-group quasi-experimental study with a pre-test/post-test design that was conducted in 2020 in Tehran, Iran. Participants were 50 nurses working in the ICUs of Hazrate Rasoole Akram Hospital and Firoozgar Hospital affiliated to Iran University of Medical Sciences, who were by a proportional stratified sampling method. The content of the educational program was prepared using clinical guidelines and the literature which included materials about (1) PS and its different aspects (medication error, hemovigilance, pressure ulcer, fall, nosocomial infections, hand hygiene, surface and equipment disinfection, and waste management), (2) PS culture, (3) the effects of human factors and teamwork on error incidence, (4) importance of communication with patients before and after the occurrence of errors and giving appropriate feedback on errors, (5) root cause analysis of errors, (6) activity analysis after an adverse event, and (7) risk management. The program was prepared using Storyline version 3 software. Educational content was provided to participants on Telegram application. Before and three months after the intervention, data were collected using the Patient Safety Competency Self-evaluation (PSCSE) questionnaire. Data were analyzed by descriptive statistics (frequency, mean, and standard deviation) and inferential statistics (paired t-test) in SPSS software, version 22.

    Results

    The mean scores of PS knowledge (21.75±3.28), attitude (61.52±4.19) and skill (84.66±53.7) after the intervention were significantly higher compared to their pretest scores (P<0.001). The mean of total competency score (167.93±11.61) was also significantly higher after the intervention. Results showed that the educational program improved the nurses' competence by 17.86%. The education had the highest effect on PS knowledge, followed by PS skills and attitudes.

    Conclusion

    Online education can increase PS knowledge, skills, and attitudes in ICU nurses and can ultimately promote their competence in PS. Nursing managers can use e-learning method to provide in-service training and retraining courses on familiarity with PS concepts, which can help manage medical errors caused by nurses. This learning method is recommended for nurses working in ICUs, especially during the COVID-19 pandemic.

    Keywords: Competence, Patient safety, E-content, E-learning, Nurse, intensive care unit
  • Leila Amini, Kimia Bakhshi *, Homa Sadeghi Avval Shahr, Shima Haghani Pages 178-189
    Background & Aims

    Childbearing is important for the increase of population; for countries where fertility rate is low, it is important for sustainable development. The present study aims to evaluate the relationship of accountability and religious orientation with childbearing intention in women referred to comprehensive health centers in Yasouj, Iran. 

    Materials & Methods:

    This descriptive and correlational study was conducted in 2019-2020 on 240 fertile married women aged 18-45 years referred to comprehensive health centers in Yasouj city, who were selected by a continuous sampling method. Inclusion criteria were no debilitating diseases, mental illnesses, or contraindication for pregnancy. A sociodemographic form, Harrison-Goff Accountability Scale, and Golriz and Baraheni’s Religious Attitude Scale were used to collect data. Data analysis was done in SPSS software, version 20 using chi-square test, independent t-test, and one-way analysis of variance. P<0.05 was statistically significant.

    Results

    There was a negative and significant relationship between accountability and childbearing intention (P=0.036); the intention to have children was significantly lower in women with a higher accountability score. Religious orientation and its two dimensions (intrinsic and extrinsic orientation) had no significant relationship with childbearing intention. Age (P=0.001), length of marriage (P=0.001), and number of male children (P=0.011) had significant correlation with childbearing intention.

    Conclusion

    In Yasuj city, the fertile women’s intention to have children decreases with the increase in their responsibilities, age, length of marriage, and number of male children. Therefore, it is recommended that these women be encouraged to have children at a younger age. It may be possible to encourage women with higher accountability to have children by teaching childbearing skills to them. Further studies are needed in this field.

    Keywords: Childbearing, Religious orientation, Accountability, Women
  • Khodayar Oshvandi, Zahra Maghsoudi, Naser Kamyari, Marzieh Jahani Sayad Noveiry * Pages 190-201
    Background & Aims

    Obesity is a global public health problem. The discriminatory behavior of medical staff, including physicians and nurses, towards obese patients can affect their quality of care to these people. This study aims to determine the attitudes of nurses towords obesity and providing care to obese patients its predictors in northern Iran.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, 162 nurses working in one of hospitals in Guilan province participated. The data collection tool was a questionnaire consisted of two parts: demographic form, and nurses’ attitudes towards obesity and obese patients scale. Data were collected and analyzed using descriptive statistics (frequency, mean, and standard deviation) and inferential statistics (independent t-test, one-way analysis of variance) in SPSS software, version 16. Multiple linear regression by Backward method was also used to determine the predictors of nurses’ attitudes. Significance level was set at 0.05.

    Results

    The Mean±SD age of nurses was 34.08±7.9 years. Most of them were female (97.5%). Their mean clinical work experience was 8.65±7.01 years. Regarding attitudes toward obesity and obese patients, a significant difference was observed between nurses in terms of working department (P=0.001), educational level (P=0.042), and type of employment (P=0.004). The results of linear regression analysis showed that the variables of age, educational level, and type of employment in nurses the significant predictors of their attitude.

    Conclusion

    Nurses in northern Iran have a low attitude towards obesity and obese patients. There is a need for nursing managers to reduce the workload of nurses, especially those in special care units, and provide necessary education to nurses about providing care to obese patients.

    Keywords: Nurses, Attitude, Healthcare, Obesity
  • Mahboobeh Mirahmadian, Maryam Maadi Esfahan, Shima Haghani, Fahimeh Ranjbar * Pages 202-217
    Background & Aims

    A direct relationship between infertility in women and their exposure to domestic violence has been reported, and several interventions have been suggested to reduce the exposure to violence in infertile women. The current study aims to assess the effect of problem-solving skill training (PSST) on the exposure of Iranian infertile women to domestic violence.

    Materials & Methods

    This is a quasi-experimental study with a pre-test/post-test/follow-up design using a control group, which was conducted in the infertility clinic of Shahid Akbarabadi Hospital affiliated to Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran. A total of 80 infertile women who had experienced domestic violence participated in this study. The samples were selected using a convenience sampling method and were divided into two groups of intervention (n=40) and control (n=40) by the block randomization method. The intervention group received PSST online at 4 sessions per week each for 2 hours. The samples were followed up two months after training. To collect data, a demographic and obstetric form and the Revised Conflict Tactics Scale (CST2) were used. Data analysis was done in SPSS v.16 software by using t-test, chi-square test, Fisher's exact test, Mann-Whitney U test, and Wilcoxon test.

    Results

    Totally, 38 participants in the control group and 34 in the intervention group were followed up. Physical assault, psychological aggression, sexual coercion, sustained injury, and the negotiation did not show significant differences between the two groups before and after intervention (P>0.05). The mean of psychological aggression significantly increased after the intervention in both control (P=0.001) and intervention (P=0.026) groups.

    Conclusion

    PSST do not cause a significant difference in exposure to domestic violence between intervention and control groups of infertile women. The increase in exposure to psychological aggression in both groups after PSST can be due to the coincidence of the study with the COVID-19 pandemic. Further studies are recommended to provide PSST by face-to-face method along with exercises and group activities and teaching other skills such as communication skills.

    Keywords: Domestic violence, Infertility, Problem-solving skill, Education
  • Tahmine Salehi *, Hamid Haqqani, Marziyeh Soltani Pages 218-231
    Background

    Caring behaviors are the main essence of nursing actions. Creating a favorable clinical environment for the use of nurses' capabilities is subject to many external and internal organizational factors and conditions. By choosing the appropriate leadership style, nursing managers increase the participation of employees in decision-making and delegation of authority to them, help empower them, create work motivation, increase job satisfaction and reduce tension and improve the performance of the treatment team. And as a result, they maintain and improve the quality of care and the health level of the society. This study was conducted with the aim of determining the relationship between the leadership style of nursing managers and the caring behaviors of nurses in the selected medical training centers of Iran University of Medical Sciences in 2019 and from the perspective of the nurses working in these centers.

    Methods

    The current research was a descriptive correlational study that was conducted cross-sectionally in 2019. The views of 214 nurses working in selected medical training centers of Iran University of Medical Sciences were collected about the type of leadership style and caring behaviors using the MLQ leadership style questionnaire and the WOLF caring behavior questionnaire. The information was collected through a self-report questionnaire and the time required to complete them was about 20 to 30 minutes. Data collection started from May 1400 and ended in August 1400. Data analysis was done using SPSS version 16 statistical software and descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (independent t, analysis of variance) and significance level was considered less than 0.05.

    Findings

    The highest mean was related to the dimension of professional knowledge and skill (5.17 ± 0.66), and the lowest was the dimension of respect for others (4.71 ± 0.64), which indicates that the physical dimension of care is more than The psychological dimension of care has been taken into account. The results showed a statistically significant relationship between the dimension of respecting others and non-interference leadership (p=029). Transformational leadership style (3.43±0.82) was the dominant style in nursing managers and there was a statistically significant relationship between caring behaviors with age (p=0.032) and work experience (p=0.003).

    Conclusion

    It is recommended that nurses pay more attention to the communication and emotional aspects of care while maintaining their knowledge and skills and continuing to increase their professional knowledge and continue to provide it. The training and application of transformational leadership style by nursing managers should be considered, because in this leadership style there is a realistic vision and the participation of nurses in decisions and attention to the individual needs of employees, the possibility of developing and empowering nurses in order to communicate. It provides respectful.

    Keywords: Care, Caring Behaviors, Leadership, Leadership Style, Nurse, Nursing Manager