فهرست مطالب

گردشگری و توسعه - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 33، زمستان 1401)

نشریه گردشگری و توسعه
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 33، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • باقر عسگرنژاد نوری*، ولی نعمتی، مریم فانی، سمیه صائب نیا صفحات 1-18
    آموزش و یادگیری عنصر اصلی برای داشتن جامعه ای پایدار است. در این میان، کودکان بالاترین پتانسیل را برای دریافت آموزش های موثر دارند. فضاهای گردشگری طراحی شده مناسب با ابعاد وجودی کودک نقش استادی مناسب را برای تجربه کردن و آموختن درس های بزرگ زندگی دارد. فضاهای دوستدار کودک بیشتر به دنبال فراهم کردن بستری مناسب در محیط های گردشگری به منظور سرگرمی و تفریح، آموزش وپرورش، رشد فکری و اجتماعی این افراد است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش یادگیری حاصل از گردشگری کودکان در توسعه پایدار گردشگری انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه والدین دارای فرزند تشکیل می دهند. نمونه ها از بین گردشگران شهر مشهد، که فرزندانشان بین شش تا دوازده سال داشتند، انتخاب شدند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر با 384 نفر به دست آمد که براساس روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری متغیرها از پرسش نامه استاندارد استفاده شد. روایی پرسش نامه به صورت تشخیصی، همگرا و واگرا و پایایی پرسش نامه نیز با ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد. آزمون مدل پژوهش براساس روش معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل انجام شد. نتایج نشان داد که انگیزش برای یادگیری در فواید یادگیری برای کودکان تاثیر مثبت دارد. انگیزش برای یادگیری در رفتارهای محافظت از محیط زیست کودکان تاثیر مثبت دارد. فواید یادگیری برای کودکان در رفتارهای محافظت از محیط زیست کودکان تاثیر مثبت دارد. ویژگی های جمعیت شناختی خانواده (جنسیت کودک، سطح تحصیلات والدین، متوسط درآمد ماهیانه خانواده، تعداد فرزندان خانواده) در فواید یادگیری و رفتارهای حفاظت از محیط زیست در کودکان گردشگر نقش تعدیلگر دارد. درنهایت نقش تعدیلگری ویژگی های جمعیت شناختی خانواده (جنسیت کودک، سطح تحصیلات والدین، متوسط درآمد ماهیانه خانواده، تعداد فرزندان خانواده) در ارتباط بین انگیزش برای یادگیری و فواید یادگیری در کودکان گردشگر نیز تایید شد.
    کلیدواژگان: گردشگری کودک، یادگیری کودک، گردشگری پایدار، رفتار حفاظت از محیط زیست
  • وحید راهداری*، علیرضا سفیانیان، سعید پورمنافی، سعیده ملکی، وحید پورمردان صفحات 19-31
    طبیعت گردی یکی از منابع مهم درآمدزایی و راه های توسعه پایدار با توجه به توانمندی های سرزمین است. در صورت بی توجهی به قابلیت های سرزمین برای این کاربری، نه تنها اهداف موردنظر محقق نخواهد شد، بلکه سرزمین دچار تخریب خواهد شد. هدف از این تحقیق تعیین مناطق با قابلیت طبیعت گردی در زیرحوضه آب خیز پلاسجان در استان های اصفهان و چهارمهال و بختیاری به روش ارزیابی چندمعیاره است. به این منظور، ابتدا با بررسی دیدگاه های کارشناسان و مرور منابع، داده های موردنیاز، مانند نقشه کاربری و پوشش اراضی و مظاهر زیبای طبیعت تعیین، استانداردسازی و وزن دهی شدند. استانداردسازی معیارها به روش فازی و  محدودیت ها به روش بولین انجام شد. وزن معیارها به روش AHP و با استفاده از نظر کارشناسان و استادان دانشگاه تعیین شد. لایه های اطلاعاتی از منابع گوناگون تهیه، دقت آن ها بررسی و به روش ترکیب خطی وزن دار با یکدیگر ترکیب و مدل قابلیت طبیعت گردی تهیه و نقشه قابلیت طبیعت گردی منطقه در شش طبقه ارایه شد. نتایج به دست آمده نشان داد که مناطق با قابلیت خیلی زیاد و زیاد با وسعت 2701 و 7101 هکتار در مجاورت منابع آب، سایر مناظر زیبای طبیعی و راه های دسترسی قرار گرفته اند. بررسی نقشه قابلیت طبیعت گردی منطقه نشان داد مناطق با قابلیت متوسط و کم با مساحت 17187 و 176539 هکتار در برخی مناطق، نواحی مجاور منابع آب با فاصله دورتر از جاده هستند. علاوه بر این، بررسی پرسش نامه های تکمیل شده توسط گردشگران نشان داد، علی رغم اهمیت فراوان مظاهر زیبای طبیعی، توسعه زیرساخت ها اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی سرزمین، وزن دهی، استانداردسازی، دسترسی، طبیعت گردی پایدار
  • مستوره سادات مسعودیان، زهرا سادات سعیده زرآبادی* صفحات 33-49

    امروزه اهمیت و نقش گردشگری به منزله یکی از منابع اصلی کسب درآمد و ایجاد اشتغال بر کسی پوشیده نیست و بسیاری از کشورها در سرتاسر جهان به این مهم پی برده اند. بارزترین ویژگی گردشگری عامل «حرکت» است. بنابراین، توجه به حرکت گردشگران در سطح شهر و مسیرهای حرکتی آن ها به منظور بازدید از جاذبه های شهر بسیار حایز اهمیت است. ازآن جاکه بافت تاریخی و میراث فرهنگی شهر اصفهان مهم ترین ظرفیت در توسعه گردشگری این شهر ا ست، پژوهش پیش رو با هدف ارتقای گردشگری میراثی در پی یافتن و اولویت بندی مولفه های موثر در طراحی مسیرهای گردشکری با جاذبه های میراثی است. روش این پژوهش، از حیث هدف، کاربردی و، برحسب نوع اقدام محقق، تحلیلی است. در بیان مبانی نظری موضوع و ارایه مدل شبکه ای پژوهش، از مطالعات کتابخانه ای و برای جمع آوری داده ها با توجه به ماهیت پژوهش از مصاحبه و پرسش نامه استفاده شده و در انتها، به منظور اولویت بندی و ارزیابی مولفه های ارایه شده، روش فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) به کار گرفته شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مولفه های توجه و تاکید بر جاذبه های میراثی و همین طور افزایش ایمنی و امنیت، توجه به ابعاد زیستی، نفوذپذیری و دسترسی موثرترین مولفه ها در طراحی محور جلفا با رویکرد گردشگری میراثی هستند و پس از آن به ترتیب بایستی خوانایی و مسیریابی، رعایت مقیاس انسانی، جذابیت بصری مسیر، تنوع و گوناگونی، انعطاف پذیری و حس تعلق به مکان در طراحی این مسیرها مدنظر قرار گیرند. توجه به این عوامل و افزایش کیفیت آن ها تاثیر بسزایی در ارتقای صنعت گردشگری در این محدوده خواهند داشت.

    کلیدواژگان: محور گردشگری جلفا، گردشگری میراثی، روش فرایند تحلیل شبکه ای (ANP)
  • سحر اقدسی، مریم امیدی نجف آبادی*، سید جمال فرج الله حسینی صفحات 51-64
    کارآفرینی بوم گردی یکی از روش های توانمندسازی زنان روستایی با اتکا به ظرفیت و پتانسیل محلی منطقه زندگی محسوب می شود. هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل اصلی در رفتار کارآفرینی بوم گردی زنان روستایی استان فارس با استفاده از روش نظریه داده بنیاد است. جامعه مشارکت کننده این پژوهش از صاحب نظران و متخصصان حوزه زنان روستایی و کارآفرینی در دفتر توسعه فعالیت های کشاورزی زنان روستایی و عشایری، سازمان جهاد کشاورزی استان فارس و همچنین دیگر صاحب نظرانی از سایر سازمان های وزارت جهاد کشاورزی و زنان کارآفرین روستایی تشکیل شده است. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 27 نفر از صاحب نظران به منزله نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار تحقیق بر پایه مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار تحلیل کیفی MAXQDA22 انجام شد. براساس مصاحبه های انجام شده، 493 مفهوم و 15 مقوله محوری شناسایی شدند که در قالب مدل پارادیمی شش بعدی استراوس و کوربین جای گذاری شدند. با بررسی دقیق این مقوله ها، مقوله های اصلی رفتار کارآفرینی بوم گردی با سه مقوله فرعی (فردی، اجتماعی و اقتصادی)، شرایط علی با دو مقوله فرعی (عوامل بیرونی و درونی)، شرایط زمینه ای با دو مقوله فرعی (سیاست های کلان با هدف حمایت از کسب وکارهای بوم گردی و وجود امنیت قابل قبول برای گردشگران)، شرایط مداخله گر با سه مقوله فرعی (پذیرش فرهنگی، سرمایه اجتماعی، رویکرد چندکارکردی وم گردی)، راهبردها با سه مقوله فرعی (توانمندسازی زنان روستایی در زمینه گردشگری روستایی و عشایری، برپایی نمایشگاه ها و جشنواره ها، حمایت از زنان کارآفرین در حوزه  بوم گردی) و پیامدها با دو مقوله (مثبت و منفی) دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: رفتار کارآفرینی بوم گردی، زنان روستایی و عشایری، استان فارس، نظریه داده بنیاد، کارآفرینی
  • بهرام ابراهیمی، مجتبی طبری* صفحات 65-83
    درآمد پایدار شهری یکی از مهم ترین چالش های پیش روی مدیران شهری است؛ ولی با افزایش نیاز به خدمات عمومی در شهرها و محدودیت های مالی به وجودآمده این چالش روزبه روز بیشتر می شود. همچنین امروزه گردشگری شهری یکی از ارکان اصلی و محرک اقتصادی بسیاری از شهرهاست که نقش مهمی در اشتغال، درآمد و حفاظت زیرساخت ها و خدمات عمومی شهری برعهده دارد. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر مدیران شهری است که به منزله عامل انسانی می تواند بر کسب درآمد پایدار گردشگری، با درنظرگرفتن متغیر میانجی برند شهری، اثرگذار باشد. جامعه آماری در این پژوهش را مدیران شهرداری در دو سطح عالی و عملیاتی، اعضای شورای شهر و مسیولان اداره میراث مرتبط با بخش گردشگری در شهرستان های بخش مرکزی استان مازندران تشکیل می دهند. نمونه گیری به روش خوشه ای انجام شده است. ابزار گردآوری در این پژوهش پرسش نامه است. برای بررسی روایی پرسش نامه از روایی محتوایی، تحلیل عاملی، روایی همگرایی و افتراقی استفاده شده است. مقدار آلفای کرونباخ بیش از70 /0 به دست آمد. برای تعیین درجه تناسب مدل مفهومی از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که روابط مثبت ومعنی داری بین متغیرهای مدل وجود دارد. همچنین نقش میانجی گری برند شهری نیز تایید شده و مدل مذکور از برازش مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، درآمد پایدار گردشگری، برند شهری
  • محمدرضا فتحی*، فرزاد خواهشی، محمدجواد پهلوان زاده، علی تیزرو صفحات 85-98

    صنعت گردشگری یکی از بزرگ‏ترین و پربازده‏ترین بخش‏های اقتصادی در جهان است. گردشگری ارزش ‏افزوده بسیاری را ایجاد می‏کند. در تقسیم‏ بندی مهم‏ترین منابع درآمدزایی، یکی از بزرگ‏ترین بخش‏های اقتصادی جهان شده است که سریع‏ترین رشد را دارد. گردشگری مذهبی یکی از شاخه‏ های مهم و پردرآمد صنعت گردشگری در جهان است. پژوهش پیش‏رو، با بهره‏ گیری از علم آینده‏ پژوهی، قصد دارد که دیدی روشن از آینده‏ی گردشگری مذهبی شهر مشهد به برنامه‏ ریزان و گردشگران ارایه نماید. در این پژوهش، با مطالعه ادبیات موضوع و مصاحبه با خبرگان صنعت گردشگری، پیشران‏های نهایی شناسایی ‏شده است؛ سپس، با استفاده از رویکرد تحلیل تاثیر متقابل، داده‏ ها وارد نرم‏ افزار میک مک شده و چهار پیشران موثر بر آینده‏ گردشگری مذهبی شهر مشهد مشخص شده است: امنیت و آرامش، تصویر مثبت از مقصد، هزینه‏ های سفر و رضایت گردشگران، که از میان نوزده عامل موثر انتخاب شده‏اند. در مرحله‏ بعدی، برای تدوین سناریو، چهار پیشران موثر با تعیین حالت‏های عدم‏قطعیت در پرسش‏نامه توسط خبرگان وارد نرم‏افزار سناریو ویزارد شد و سازگارترین سناریوهای پیش ‏و مشخص شد. پس از شناسایی سناریوها و مشورت با خبرگان، امنیت و آرامش و هزینه سفر برای تدوین سناریوها انتخاب شدند و با توجه به شرایط، آینده‏ گردشگری مذهبی شهر مشهد در قالب چهار سناریو ارایه شد.

    کلیدواژگان: تحلیل تاثیر متقابل، سناریونگاری، گردشگری مذهبی
  • مهدی ذوالقدر، علی محمد صفانیا*، ابوالفضل فراهانی، جمشید همتی صفحات 99-109
    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی موانع اقتصادی توسعه گردشگری ورزشی ایران با رویکرد ترکیبی انجام شد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و روش تحقیق، آمیخته از نوع اکتشافی متوالی و شیوه گردآوری پیمایشی بود. جامعه آماری در بخش کیفی را دست اندرکاران گردشگری ورزشی در کشور تشکیل می دهند. این افراد، به صورت هدفمند از نوع معیاری، برای مصاحبه های کیفی در موضوع پژوهش انتخاب شدند (چهارده مصاحبه با چهارده نفر که تا حد اشباع نظری ادامه یافت). جامعه آماری بخش کمی را همان گروه بخش کیفی با تعداد بیشتر تشکیل دادند. از بین 166 نمونه پژوهش، 150 پرسش نامه صحیح تحلیل شد. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر، مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه محقق ساخته بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از کدگذاری در بخش کیفی و از روش معادلات ساختاری در بخش کمی استفاده شد. در بخش کیفی پژوهش، مقوله ها در قالب 31 کد مفهومی و 5 مقوله اصلی استخراج شدند. در بخش کمی نیز هر 5 مقوله اصلی پژوهش (سرمایه گذاری، اقتصاد کلان، اقتصاد خرد، حمایتی و تشویقی و هزینه ای) از برازش مناسبی برخوردار است. به مدیران مربوطه پیشنهاد می شود با ایجاد سیاست های خصوصی سازی و همچنین کاهش تصدی گری دولت در حوزه های گردشگری ورزشی زمینه لازم برای توسعه و گسترش مسایل اقتصادی در حوزه گردشگری ورزشی را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: اقتصاد کلان، رویداد ورزشی، سرمایه گذاری، هزینه
  • نازنین حسینی*، علی حسنی، تیمور مرجانی صفحات 111-122

    نظر به لزوم توسعه صنعت گردشگری در ایران، کاهش مخاطرات آن ها از طریق بیمه به عنوان یکی از ابزارهای ایجادکننده امنیت روانی اهمیت وافری دارد. هدف پژوهش حاضر ارایه مدل مدیریت ریسک مناسب برای بیمه گران دیدارکنندگان از ایران است که باعث ارتقای خدمات بیمه و به دنبال آن توسعه صنعت گردشگری در این کشور می شود. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی است. جامعه آماری شامل خبرگان صنعت بیمه و گردشگری بوده، از روش سرشماری و جهت گردآوری داده ها از سه پرسشنامه و از نرم افزار SmartPLS کمک گرفته شده است. براساس نتایج حاصل از آزمون فرضیات پژوهش از بین سه مولفه اصلی مدیریت ریسک، اثرگذاری ارزیابی ریسک و استفاده از رویکرد مناسب در مواجهه با ریسک بر توسعه صنعت بیمه و توسعه صنعت گردشگری معنادار می باشد. در حالی که اثرگذاری گزارش ریسک بر توسعه صنایع بیمه وگردشگری معنادار نمی باشد. روابط غیرمعنادار حذف شده، مدل مجدد برازش داده شد. مقادیر حاصله نشان از برازش قوی مدل درونی، مدل ساختاری و مدل کلی پژوهش داشت. از ملزومات توسعه صنعت بیمه، ایجاد یک زنجیره ی به هم پیوسته و درهم تنیده از دو گروه مشاوران مدیریت ریسک و فنی، عدم پذیرش سخت گیرانه ی چارچوب مشخص و راهبرد شفاف مدیریت ریسک در واحد فنی، تعدیل آن متناسب با نیازهای سازمان، ارایه فرایندها، دستورالعمل ها، رویه ها، شاخص های کلیدی ریسک و نحوه ی گزارش گیری در زمینه ی اداره ریسک های واحدهای شرکت بیمه توسط مدیریت ریسک می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، بیمه، مدل، ارزیابی، ریسک
  • ساغر فرهنگی طاهری، صمد عالی*، مرتضی محمودزاده، حسین بیورانی صفحات 123-140
    پژوهش حاضر[1] با هدف ارایه مدلی برای شیفتگی گردشگر با تاکید بر پیشایندها و پیامدهای آن انجام شده است. روش پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده های پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل گردشگران ایرانی است که در سال 1398 و 1399 حداقل یک بار تجربه مسافرت به خارج از کشور (ترکیه، مالزی، امارات متحده عربی (شهر دبی)، گرجستان، ارمنستان و آذربایجان) را داشته اند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 450 نفر برای مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش، از پرسش نامه محقق ساخته براساس مبانی نظری و پیشینه تجربی مرتبط استفاده شد. تحلیل آماری نیز در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی با روش تحلیل مسیر و مدل یابی ساختاری در نرم افزارهای آماریSPSS  و Amos انجام شده است. نتایج نشان داد که پیشایندهای شیفتگی گردشگر شامل هویت مقصد، تجربه گردشگر و تصویر درک شده است که تاثیر مثبت و معنی داری در شیفتگی گردشگر داشتند. پیامدهای شیفتگی گردشگر نیز شامل اعتماد گردشگر، وفاداری گردشگر، هم آفرینی، تولید محتوا و تبلیغات شفاهی است که تاثیرپذیری مثبت و معنی داری از شیفتگی گردشگر دارند.
    کلیدواژگان: شیفتگی گردشگر، هویت مقصد، تجربه گردشگر، تصویر درک شده، اعتماد گردشگر، وفاداری گردشگر، هم آفرینی، تولید محتوا، تبلیغات شفاهی
  • مارال حسامی نقشبندی، فرزین چاره جو*، عاطفه احمدی دهرشید، کسری کتاب اللهی صفحات 141-156

    نتیجه موفقیت یا شکست توسعه گردشگری مقاصد در جهان به تصویر ذهنی گردشگران درباره آن ها و چگونگی مدیریت کلان این نگرش به دست دولت و تصمیم‏گیرندگان حوزه گردشگری بستگی دارد. این وضعیت، از استنباط گردشگران از معنای مکان و ادراک آنان تاثیر می گیرد و از ابتدای مرحله انتخاب مقاصد سفر ملاحظه می شود. یکی از راه ‏های برون‏رفت از وضعیت کنونی، بهره ‏گیری از رویکردهای نوین همچون برندسازی در این صنعت است. از برندسازی عناصر عینی و ذهنی از اواخر دهه 1990، به منزله یکی از زیرشاخه‏ های گردشگری، با هدف تقویت زیرساخت و مقاصد شهری و روستایی استقبال شده است. هدف اصلی در پژوهش حاضر، شناسایی شاخص‏های توسعه گردشگری و ارایه چارچوب توسعه شهر سنندج مبتنی بر رویکرد برندسازی است. برای گردآوری داده ‏های لازم از روش پیمایشی میدانی و بررسی اسنادی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش گردشگران بازدیدکننده از جاذبه‏ های گردشگری شهر سنندج و نمونه آماری تعداد 380 نفر انتخاب شده اند. به منظور ارزیابی نتایج کمی حاصل از پرسش نامه از روش ‏های تحلیل تصمیم ‏گیری چندمعیاره (FTOPSIS) و برای ارزیابی کیفی از روش تحلیل محتوا و نرم افزار مکس‏کیودا بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش منطبق بر تصویر ذهنی نمونه نشان می‏دهد که انتخاب آثار ثبت شده ملی و بین‏مللی، درحکم تنها مقاصد گردشگری سنندج، نمی‏تواند معیار درستی باشد، بلکه هر عنصر محیطی، اجتماعی، کالبدی، که در اذهان اکثیریت جامعه مقبول است، این امکان را دارد که به منزله برند بالقوه مدنظر قرار گیرد. در همین راستا، ضمن ارایه چارچوب توسعه گردشگری شهر سنندج پیشنهادهایی ارایه می شود.

    کلیدواژگان: گردشگری، برندسازی، چارچوب توسعه، سنندج
  • فرشید نمامیان*، محمدحسین رحمتی صفحات 157-168

    گردشگری از خلاق ترین صنایعی شناخته می شود که نه تنها به جذب گردشگران منجر می شود، به توسعه اقتصادی نیز می انجامد. هدف از این پژوهش طراحی و تدوین مدلی از پیشایندها و پیامدهای عشق به برند مقصد گردشگری برای استان گیلان است. پژوهش به روش کیفی، مبتنی بر تحلیل محتوا، با به کارگیری ابزار مصاحبه و با محوریت استان گیلان به عنوان مقصد گردشگری انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش دربردارنده استادان و خبرگان صنعت گردشگری استان گیلان بوده است که بر اساس روش نمونه گیری گلوله برفی دوازده نفرند. تجزیه وتحلیل داده ها با روش تحلیل تم انجام شده است. پس از تجزیه وتحلیل داده ها، هفت عامل تجربه برند، کیفیت خدمات برند، زیرساخت های برند، ارتباطات رسانه ای برند، اصالت برند، تصویر برند و اعتماد به برند عوامل ایجادکننده عشق به برند مقصد شناسایی شدند که عشق به برند مقصد را تقویت خواهند کرد. همچنین، سه عامل وفاداری، تبلیغات دهان به دهان مثبت و تمایل به پرداخت بیشتر پیامدهای عشق به برند مقصد شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: برند مقصد، عشق به برند، عشق به برند مقصد، گردشگری، تحلیل محتوا
  • محسن سهرابی، احمد راه چمنی*، رسول ثانوی فرد صفحات 169-184
    پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی با هدف تبیین فرایند و رخداد خشنودی مشتریان در صنعت هتلداری با استفاده از طرح نظام مند نظریه داده بنیاد انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختارمند بود که با به کارگیری روش نمونه گیری هدفمند و نظری با 30 نفر از خبرگان تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. با تحلیل مقایسه ای پیوسته داده ها و نگارش یادداشت های نظری و استفاده از گام های تحلیل داده ها مشتمل بر کدگذاری باز، محوری و گزینشی، با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی ای، درنهایت 98 مفهوم و 25 مقوله احصا شد و الزامات مربوط به روایی و پایایی پژوهش کیفی بررسی و تایید شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل شخصی سازی رفتارهای مراقبت از مشتریان، مهارت های حرفه ای کارکنان، سبک ارتباطی باز با مشتریان، رفتارهای صادقانه و دلپذیر، ارزش و کیفیت درک شده خدمات، احساسات مثبت تجربه شده مشتری، درگیر کردن حواس مشتری و برآورده ساختن نیازهای مشتری به منزله شرایط علی و اثرگذار در ایجاد پدیده محوری خشنودی مشتری معرفی شدند. راهبردهای اتخاذشده در پاسخ به این پدیده محوری اقداماتی همچون تمرکز بر مشتری، پایش مستمر نوآوری خدمات، به کارگیری استراتژی تعالی خدمات، مدیریت انتظارات مشتری، توانمندسازی کارکنان، اجرای مدیریت دانش در سازمان و طراحی متغیرهای آمیخته بازاریابی بود که شرایط زمینه ای فرهنگ سازمانی، تعهد مدیریت به خشنودی و درگیری مشتریان و شرایط مداخله گر افزایش انتظارات مشتری، افزایش هزینه های خشنود کردن مشتریان و کاهش اثربخشی اقدامات خشنود کننده در آن تاثیرگذار هستند و نتایجی همچون پیامدهای سازمانی و قصدهای رفتاری مشتری را در پی دارد.
    کلیدواژگان: خشنودی مشتری، تجربه مشتری، نظریه دادهبنیاد، صنعت هتلداری
  • گلنوش جباری*، سید سعید هاشمی صفحات 185-197

    کارآفرینی اگرچه سازوکار کسب منفعت اقتصادی است، به دلیل ظهور مفهوم توسعه پایدار به منزله مسیله ای حیاتی و اثرگذار بر نظام جهانی، گفته می شود که نباید صرفا مبتنی بر تولید ثروت باشد. بنابراین، فعالیت های اقتصادی گردشگری نیازمند مشارکت بالایی از کارآفرینان پایدار است. با توجه به ظهور مفهوم کارآفرینی پایدار و الزام کارآفرینان صنعت گردشگری به سوی کارآفرینی پایدار، این پژوهش با هدف شناسایی و دسته بندی ذهنیت کارآفرینان درخصوص کارآفرینی پایدار گردشگری انجام شد. چارچوب فلسفی این پژوهش پارادایم تفسیری - اثبات گرایی است. روش پژوهش، برحسب هدف، کاربردی و، به لحاظ ماهیت اکتشافی، از نوع پژوهش آمیخته (کیفی - کمی) است. جامعه آماری پژوهش خبرگان کارآفرینی پایدار گردشگری استان همدان بودند که به صورت نمونه گیری گلوله برفی شناسایی شدند و، از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند مبتنی بر روش کیو، داده های لازم گردآوری شد. با تجزیه و تحلیل داده ها، 36 گزاره استخراج شد که با تکمیل جدول کیو به وسیله خبرگان پژوهش و تحلیل آن ها با روش تحلیل عاملی اکتشافی، ذهنیت افراد هر گروه شناسایی و تحلیل شد. نتایج حاصل از این پژوهش به دو الگوی ذهنی کارآفرینان درخصوص کارآفرینی پایدار گردشگری یعنی الگوی کیفیت زندگی و اشتغال پایدار و الگوی نوآوری، دانش و نگرش پایدار منجر شد. با توجه به دو الگوی ذهنی پژوهش، کارآفرینی پایدار گردشگری از طریق توانمندسازی ذی نفعان و ظرفیت سازی محیطی به منظور ایجاد اشتغال پایدار و همچنین توسعه نوآوری های تاثیرگذار در عرصه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی به افزایش ثروت و رفاه در جامعه منجر می شود و دستیابی به توسعه پایدار گردشگری را تسهیل می کند.

    کلیدواژگان: ذهنیت کارآفرینان، کارآفرینی پایدار، صنعت گردشگری، روش کیو، کارآفرین
  • مصطفی محمدی*، قاسم شریفی صفحات 199-212
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر نگرانی های محیط زیستی گردشگران در تمایلات رفتاری آن ها به مقصد ساحلی رامسر است. جامعه آماری پژوهش را گردشگرانی تشکیل دادند که در تابستان 1398 از سواحل شهر رامسر بازدید کردند. حجم نمونه، براساس دستورالعمل کاستلو و آزبورن، 260 نفر محاسبه شد و افراد نمونه به روش تصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه بود. روایی پرسش نامه براساس آزمون روایی صوری (نظرهای استادان و خبرگان) و نیز روایی همگرا مبتنی بر سنجش واریانس استخراج شده ارزیابی و تایید شد. به علاوه، پایایی پرسش نامه براساس آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی ارزیابی شد و مشخص شد که متغیرها پایایی مناسبی دارند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SmartPLS3 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که نگرانی های محیط زیستی در نگرش محیط زیستی گردشگران و عملکرد محیط زیستی مقصد اثر دارد. علاوه بر آن، نگرش محیط زیستی گردشگران در عملکرد محیط زیستی مقصد تاثیرگذار است. همچنین، نگرانی های محیط زیستی، نگرش محیط زیستی گردشگران و عملکرد محیط زیستی مقصد در رضایت گردشگران اثر دارد. درنهایت، مشخص شد که نگرش محیط زیستی گردشگران، عملکرد محیط زیستی مقصد و رضایت گردشگران در تمایلات رفتاری آن ها موثر است. با توجه به یافته ها، می توان این گونه نتیجه گرفت که هرچه میزان رویکرد محیط زیستی مدیریت مقصد ساحلی رامسر بیشتر شود، گردشگران تمایلات رفتاری مثبت بیشتری به آن جا نشان می دهند. بر همین اساس، به منظور بهبود روند موجود در مقصد رامسر پیشنهادهایی ارایه شد.
    کلیدواژگان: گردشگر محیط زیستی، مقصد محیط زیستی، رضایت، تمایلات رفتاری، مقصد ساحلی رامسر
  • مهدیه زحمتکش سردوراهی*، مهدی باصولی، محمد سیادتان، آرام آردیان، لیلا اویسی صفحات 213-224
    در میان حوزه های گوناگون گردشگری به گردشگری سالمندی، به دلیل قابلیت و مزیت های رقابتی، توجه بسیاری شده است. همچنین، با توجه به روند پیر شدن جمعیت کشور ایران و به ویژه مردم استان یزد و نیازهای خاص این قشر، در این پژوهش تلاش شده است عوامل موثر در توسعه گردشگری سلامت سالمندی با استفاده از رویکرد نگاشت شناختی فازی و تحلیل شبکه های اجتماعی شناخته و اولویت بندی شوند. این روش پژوهش آمیخته، از لحاظ هدف، کاربردی و، از حیث جمع آوری داده ها، توصیفی است. بدین منظور، پس از بیان موضوع و بررسی پیشینه پژوهش، عوامل موثر در گردشگری سلامت سالمندی شناسایی شدند و سپس پرسش نامه ماتریسی به 164 نفر از گردشگران سلامت، که به منظور دریافت خدمات سلامت به استان یزد سفر کرده بودند، داده شد و سپس داده ها جمع آوری شدند. در ادامه، با استفاده از نرم افزار FCMapper و Ucinet، داده های حاصل تجزیه وتحلیل شدند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که، از میان عوامل شناسایی شده، عوامل تصویب قوانین حمایتی، ارتقای کیفیت خدمات درمانی و حفظ ایمنی بیمار مرکزیت بیشتری از سایر عوامل دارند؛ بدین معنی که تعداد بیشتری فلش به آن وارد و از آن خارج می شود. درنهایت، سناریوهایی براساس این سه عامل
    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، گردشگری سلامت سالمندی، نگاشت شناختی فازی
  • طاهره صادقلو* صفحات 225-242

    صنعت گردشگری، در کنار مزایا و منافع خود، با مخاطرات و فرایندهای تهدیدکننده ای روبه رو است که، در صورت عدم مدیریت، با افول مزایای این صنعت مواجه خواهیم شد. یکی از مهم ترین راه های مدیریت مخاطرات مقاصد گردشگری ارتقای ادراک گردشگران از مخاطرات محیطی پیش از سفر است. مقاله حاضر به بررسی و پاسخ به این سوال پرداخته که ادراک گردشگران از مخاطرات نواحی روستایی در چه سطحی است و چه عواملی در این ادراک تاثیرگذارند. برای این منظور، از روش شناسی توصیفی - تحلیلی استفاده شده است. حجم نمونه تحقیق شامل 267 گردشگر روستایی روستاهای هدف گردشگری شهرستان گرگان است که براساس فرمول کوکران با جامعه آماری نامعلوم تعیین شده است. داده های گردآوری شده از طریق پرسش نامه با استفاده از آزمون های آماری مقایسه میانگین، آزمون های هم بستگی و تحلیل عاملی اکتشافی تجزیه وتحلیل شدند. براساس نتایج، از بین ابعاد سازنده متغیر ادراک ریسک مخاطرات (شناختی، احساسی و عملکردی) در بین گردشگران، بعد احساسی بیشترین و بعد عملکردی کمترین مقدار را دارد. همچنین، با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی عوامل موثر در ادراک خطر گردشگران به چهار محور شناخت مقصد، عوامل زیرساختی و فیزیکی مقصد، شرایط و توانایی های فردی و دریافت های اجتماعی از محیط قابل دسته بندی هستند.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، مخاطرات محیطی، ادراک خطر، تصمیم سفر، شهرستان گرگان
  • سجاد سمائی*، ابوالقاسم ابراهیمی، کاظم عسکری فر صفحات 243-260
    مفهوم سازی تجربه گردشگری و بررسی ابعاد تجربه و قصدهای رفتاری حاصل از آن، نه فقط از منظر علمی، بلکه برای کسب و کار ها و سازمان های گردشگری اهمیت بسزایی دارد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی تجربه خاطره انگیز گردشگران داخلی و بین المللی از مقصد گردشگری شهر شیراز و با استفاده از رویکرد نظریه زمینه ای انجام شده است. به همین منظور، با ده گردشگر داخلی و یازده گردشگر خارجی مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام شد و داده ها گردآوری و تجزیه وتحلیل شدند. گفتنی است نمونه گیری به صورت نظری، هدفمند و گلوله برفی بوده است. در این راستا، تجربه گردشگری آن ها در سه مرحله قبل از سفر، طی سفر و بعد از سفر بررسی شد. تجربه های خاطره انگیز گردشگران در مقصد شیراز را می توان به چهار دسته طبقه بندی کرد: 1) محیط؛ 2) فرهنگ؛ 3) روابط میان فردی؛ 4) عوامل فردی و روانی. نتایج حاکی از آن است که افرادی که به مقصد دل بسته شده اند دوباره از این مقصد بازدید خواهند کرد و انگیزه ای برای بازدید دوباره دارند. همچنین گردشگر ها، با توجه به تجربه خود، ازطریق بازاریابی دهان به دهان و تولید محتوا در فضای مجازی بازدید از مقصد را توصیه می کنند. شیوع ویروس کرونا عامل مداخله گر در تجربه خاطره انگیز گردشگران از مقصد شناسایی شده است. مفهوم سازی ابعاد تجربه های خاطره انگیز گردشگران می تواند در سیاست گذاری و توسعه و مدیریت کسب و کارها و محصولات گردشگری به شدت تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: انگیزه سفر، تجربه خاطره انگیز، تجربه گردشگران، شهر شیراز، قصد رفتاری، نظریه زمینه ای
  • سیده سعیده توکلی، کیخسرو یاکیده*، مهدی حسام صفحات 261-276
    برای سنجش عملکرد رقابت پذیری مقصد های گردشگری، الگوهای گوناگونی وجود دارد. یکی از متداول ترین آن ها،  الگویی است که مجمع جهانی اقتصاد ارایه کرده است. شاخص رقابت پذیری گردشگری براساس چهار مولفه اصلی و چهارده رکن، شامل توانمندسازی محیط (محیط کسب وکار، امنیت و ایمنی، بهداشت و سلامت، منابع انسانی و بازار کار، آمادگی در حوزه فناوری اطلاعات) سیاست های سفر و گردشگری (اولویت دهی به گردشگری، گشودگی بین المللی، رقابت پذیری قیمتی و پایداری محیطی)، زیرساخت (زیرساخت حمل ونقل هوایی، زیرساخت زمینی و زیرساخت خدمات گردشگری) و منابع (منابع طبیعی و منابع فرهنگی و تجارت سفر) سنجیده می شود. روش رتبه بندی در مجمع جهانی روش میانگین گیری ساده فاقد وزن است؛ بنابراین با وزن دهی ابعاد، می توان الگوی فوق را بهبود داد کرد هدف از پژوهش حاضر، استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره است  که وزن دهی  در آنها معمول است. این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و به دلیل استفاده از پرسش نامه به منظور گردآوری داده ها، در حوزه تحقیقات پیمایشی قرار می گیرد. برای سنجش اهمیت گویه ها از پرسش نامه استاندارد و نظریات هشت نفر از خبرگان آگاه در عرصه گردشگری استفاده شد و ازطریق نرم افزار گمز اهمیت هر گویه مشخص شد. درنهایت نتایج پژوهش به رتبه بندی 14 معیار و 87 زیرمعیار منجر شد. مهم ترین معیارها به ترتیب عبارت اند از: گردشگری، بهداشت و سلامت، زیرساخت حمل و نقل هوایی، امنیت و ایمنی، گشودگی بین المللی، زیرساخت خدمات گردشگری، پایداری محیطی، منابع انسانی و بازار کار، آمادگی در حوزه فناوری اطلاعات، محیط کسب وکار، رقابت پذیری قیمتی، منابع طبیعی، زیرساخت حمل ونقل زمینی و بنادر و منابع فرهنگی و تجاری.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری گردشگری، تصمیم گیری چندمعیاره، روش بهترین بدترین، روش تحلیل سلسله مراتبی، مجمع جهانی اقتصاد
  • سمیه اسماعیل زاده، نرگس دل افروز*، علی قلی پور سلیمانی، نصرالله مولایی هشجین صفحات 277-288
    هدف این پژوهش توسعه مقیاسی برای اندازه گیری اعتماد گردشگران به استان گیلان به منزله یکی از جذاب ترین مقاصد گردشگری کشور با استفاده از روش تحقیق آمیخته است. داده های بخش کیفی با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته از دوازده نفر از خبرگان دانشگاهی، سیاست گذاران و برنامه ریزان حوزه گردشگری جمع آوری شد. تحلیل داده ها به کمک نظریه داده بنیاد کلاسیک در دو مرحله کدگذاری بنیادی و نظری به استخراج 48 مفهوم، 19 مقوله فرعی و درنهایت 6 مقوله اصلی اعتماد به مدیریت مقصد گردشگری، آژانس های خدمات مسافرتی، کارکنان مراکز ارایه دهنده خدمات گردشگری، ساکنان مقصد گردشگری، سایر گردشگران و محتوای فضای مجازی به منزله ابعاد تشکیل دهنده اعتماد در صنعت گردشگری منجر شد. در مرحله کمی نیز، بر مبنای مولفه های استخراج شده، پرسش نامه ای تنظیم و به 389 نفر از گردشگران بازدیدکننده از شهرهای گوناگون استان گیلان داده و اعتبار مدل با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی بار دیگر تایید شد.
    کلیدواژگان: گردشگری، اعتماد، اعتماد گردشگران، استان گیلان، رویکرد آمیخته
  • فاطمه رحمانی* صفحات 289-304
    گردشگری پزشکی ازجمله صنایع پررونق در جهان است که رابطه زیادی با تعاملات فرهنگی و توسعه اقتصادی دارد و علاوه براین، مزایای سیاسی نیز دارد. این نوع از گردشگری، با هدف درمان و استفاده از امکانات و همچنین بهره‏مندی از پتانسیل کادر درمانی مقصد انجام می شود. کشور ما ایران و شهر مشهد نیز پتانسیل بالایی در زمینه این نوع از گردشگری دارد. در این مطالعه، با هدف بررسی عوامل موثر در تقاضای گردشگری پزشکی شهر مشهد، تاثیر شاخص‏های اثرگذار بررسی شده است. الگوی استفاده شده در این تحقیق، رگرسیون کلاس پنهان است و متغیر وابسته آن تقاضای گردشگری پزشکی شهر مشهد است. این الگو با استفاده از نرم افزار استاتا، 16 تخمین زده شده و اطلاعات لازم ازطریق پرسش نامه جمع آوری شده است. جامعه آماری این تحقیق را گردشگران پزشکی شهر مشهد در سال 1399 تشکیل داده اند که 150 نفر از آ ن ها به طور تصادفی به منزله نمونه انتخاب شده اند. مطابق نتایج این مطالعه، افزایش کیفیت خدمات پزشکی و افزایش کیفیت خدمات شهری باعث افزایش تقاضای گردشگری پزشکی شهر مشهد می شود. گردشگران کیفیت زیرشاخص های خدمات پزشکی و عوامل شهری را نیز جداگانه ارزیابی کرده اند.
    کلیدواژگان: تقاضا، گردشگری پزشکی، مشهد، رگرسیون کلاس پنهان
  • داوود فیض، فهیمه ماه اورپور* صفحات 305-321
    بیماری همه گیر کووید 19 به نگرانی عمده بهداشت در سراسر جهان تبدیل شده است. این امر می تواند در مسیولیت اجتماعی و همچنین کیفیت زندگی افراد تاثیر بگذارد. در طول بیماری همه گیر کووید 19، محققان برای پایان دادن به این تهدید از فناوری های نوآورانه استفاده می کنند. در گردشگری، واقعیت مجازی از این دست فناوری ها به شمار می رود. واقعیت مجازی محیطی را در اختیار کاربر قرار می دهد تا بتواند ازطریق شبیه سازی واقعیت ها، آنچه را در محیط واقعی نمی تواند انجام دهد یا شرایط لازمش را ندارد در این محیط انجام دهد. اما به رغم مطالعات گسترده، در ایران به ویژه درگردشگری، پژوهش اندکی در این حوزه انجام شده است. بنابراین، این پژوهش تاثیر گردشگری با فناوری واقعیت مجازی در رضایت گردشگران با میانجیگری نیت های رفتاری و تعدیلگری شرایط کرونایی را بررسی کرده است. نمونه آماری این پژوهش را 368 نفر از بازدیدکنندگان سه جاذبه گردشگری مختلف ازطریق فناوری واقعیت مجازی تشکیل می دهند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش، از پرسش نامه آنلاین و روش نمونه گیری دردسترس استفاده شده است. پایایی و روایی سازه های پژوهش با استفاده از آلفای کرونباخ و میانگین واریانس استخراجی به تایید رسید. به کمک نرم افزار اسمارت پی.ال.اس3 فرضیه های پژوهش بررسی شدند. نتایج تحقیق نشان داد که علاقه به گردشگری واقعیت مجازی با نیت های رفتاری در گردشگری رابطه مثبت دارد. علاقه به گردشگری واقعیت مجازی ازطریق نیت های رفتاری در رضایت گردشگران تاثیرگذار است. همچنین گفتنی است که مسیولیت اجتماعی در دوران کرونا، رابطه نیت های رفتاری و رضایت گردشگران را تعدیل نمی کند.
    کلیدواژگان: علاقه به گردشگری واقعیت مجازی، نیت های رفتاری در گردشگری، رضایت گردشگران، مسئولیت اجتماعی در دوران کرونا
|
  • Bagher Asgarnezhad Nouri *, Vali Nemati, Maryam Fani, Somayeh Saebnia Pages 1-18
    Education and learning is a key element to having a sustainable society in which children have the highest potential for effective education. Properly designed tourism spaces with the dimensions of the child's existence can play the role of a suitable teacher to experience and learn great life lessons with other attractions. Child-friendly spaces mainly seek to create a suitable environment in tourism environments for entertainment and recreation, education, intellectual and social development of these people. Therefore, the present study was conducted to investigate the role of learning from children's tourism on sustainable tourism development. The statistical population of the study includes all parents with children and the samples were selected from tourists in Mashhad whose children were between 6 and 12 years old. The sample size was obtained using Cochran's formula equal to 384 people who were selected based on available non-random sampling method. A standard questionnaire was used to measure the variables. The validity of the questionnaire was diagnostic, convergent and divergent and the reliability of the questionnaire was assessed with Cronbach's alpha coefficient. The research model was tested based on structural equation method and LISREL software. The results showed that motivation to learn has a positive effect on learning benefits for children. Motivation to learn has a positive effect on children's environmental protection behaviors. Benefits of learning for children have a positive effect on children's environmental protection behaviors Demographic characteristics of the family (including child gender, education level, parents, average family monthly income, number of children) have a moderating role on learning benefits and environmental protection behaviors in tourist children. Finally, the moderating role of family demographic characteristics (including child gender, parents' education level, average family monthly income, number of children in the family) in the relationship between learning motivation and learning benefits in tourist children was also confirmed
    Keywords: Child Tourism, child learning, Sustainable Tourism, environmental protection behavior
  • Vahid Rahdari *, Alireza Soffianian, Saeid Pourmanafi, Saeideh Maleki, Vahid Pourmardan Pages 19-31
    Ecotourism is a financial resource and is a way to sustainable development by considering land capabilities. Without considering land capabilities for this land use, not only the desired goals will not be achieved, but also the land will be degraded. The aim of this study is to determine land capability map for ecotourism in Plasjan sub-basin in Isfahan and Chaharmahal and Bakhtiari provinces by applying multi-criteria evaluation method.  study data were first determined, standardized and weighted by considering expert’s knowledge and literature reviewing. Criteria and constraints respectively were standardized by fuzzy and Boolean methods. The weight of the criteria was determined by AHP method using the experts and professors of university knowledge. Data layers from different sources were prepared, their accuracy was checked and combined with the weighted linear combination method. Ecotourism capability model and a map of the region's ecotourism capability in six classes were prepared. The results have shown that area with very high and high ecotourism capability, with an area of ​​2701 and 7101 hectares, are located near water sources, other beautiful natural landscapes and roads. Examination of the nature tourism map of the region have shown that some areas with medium and low ecotourism capability with an area of 17187 and 176539 hectares, in some areas, are adjacent to water sources but farther away from the road. In addition, the review of questionnaires completed by tourists have shown that despite the great importance of natural beauty, as well as the development of infrastructure, is of particular importance
    Keywords: Land Evaluation, weighting, standardization, Availability, Sustainable Ecotourism
  • Masture Sadat Masoudian, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi * Pages 33-49

    Today, tourism is recognized as one of the main and most important sources of income in many. Since tourism is characterized by "movement", consideration of tourist’s movements and the routes they choose during their visits of urban attractions is of vital importance. The historical area and cultural heritage of Isfahan are the most important factors that could contribute to the development of tourism in this city. Therefore, in the present study attempts are made to promote heritage tourism in order to detect and prioritize effective qualities in designing heritage tourism routes. The present study falls within the category of analytical studies in terms of procedure (selected by the researcher) and applied studies in terms of objective. Library studies have been used in expressing the theoretical foundations of the subject and presenting the research network model, interviews and questionnaires have been used to collect data according to the nature of the research. Finally, in order to prioritize and evaluate the presented components, the Network Analysis Process (ANP) method was used. The results indicate that the components of attention and emphasis on heritage attractions as well as increasing safety and security, consideration of biological dimensions, permeability and accessibility, are the most effective components in the design of the Julfa axis with a heritage tourism approach and after that, legibility and wayfinding, observance of human scale, visual attractiveness of the route, diversity, flexibility and sense of place should be considered in the design of these routes, and paying attention to these factors and increasing their quality has a great impact on promoting the tourism industry in this area.

    Keywords: Julfa tourism axis, Heritage tourism, Network Analysis Process (ANP)
  • Sahar Aghdasi, Maryam Omidi Najafabadi *, Seyed Jamal Farajollah Hosseini Pages 51-64
    Ecotourism entrepreneurship is one of the methods of empowering rural women by relying on the local capacity and potential of the living area. The purpose of this study is to identify the main factors in entrepreneurial behavior of rural women in Fars province using the qualitative paradigm of Grounded theory. The statistical population of this study is experts and specialists in the field of rural women and entrepreneurship in the office of development of agricultural activities of rural and nomadic women, The Agricultural Jihad Organization of Fars Province, as well as other experts, is composed of other organizations of the Ministry of Jihad Agriculture. Using targeted sampling and snowball sampling, 23 experts were selected as the statistical sample. The research tool was based on in-depth and structured interviews. Data of analysis of the study was conducted through employing the software MAXQDA-10. Based on interviews with 493 concepts, 15 central categories were identified, which were placed in the form of a 6-dimensional paradigm model of Strauss and Corbin. By carefully examining these categories, the main categories of ecotourism entrepreneurial behavior with three sub-categories(Individual, social and economic), Causal conditions with two sub-categories (external and internal factors), context conditions with two sub-categories (macro policies to support eco-tourism businesses and acceptable security for tourists), Intervention conditions with three sub-categories (cultural acceptance, social capital, multifunctional ecotourism approach), Strategies with three sub-categories (empowerment of rural women in the field of rural and nomadic tourism, holding exhibitions and festivals, supporting women entrepreneurs in the field of ecotourism) and Outcomes were categorized into two categories (positive and negative).
    Keywords: Ecotourism Entrepreneurial Behavior, Rural, Nomadic Women, Fars province, basic theory, Entrepreneurship
  • Bahram Ebrahimi, Mojtaba Tabari * Pages 65-83
    Investigate the impact of income is one of the most important challenges facing city managers, but on the other hand, with the increasing need for public services in cities and financial constraints, this challenge is increasing day by day. On the other hand, today, city tourism is one of the main pillars and economic stimulus of many cities that plays an important role in employment, income and protection of urban infrastructure and public services. Therefore, the purpose of this study is Investigate the impact of the role of city managers that as a human factor can affect the sustainable income of tourism by considering the mediating variable of city brand. The statistical population in this study included municipal managers at both senior and operational levels, members of the city council and officials of the heritage department related to the tourism sector in Cities in the central part of Mazandaran province. Sampling was done by cluster sampling method. Data collection tools are questionnaires.in order to evaluate the validity of the questionnaire, content validity, factor analysis, convergent and discriminant validity were used. Cronbach's alpha value was more than 0.70. To determine the degree of fit of the conceptual model, the structural equations modeling method has been used. Findings showed that there were positive and significant relationships between model variables and the role of city brand mediation was also confirmed and the claimed model has a good fit.
    Keywords: human resources, sustainable tourism income, city brand
  • MohammadReza Fathi *, Farzad Khaheshi, Mohammadjavad Pahlevanzadeh, Ali Tizroo Pages 85-98

    The tourism industry is one of the largest and most profitable economic sectors in the world, tourism creates high added value, has become one of the largest and fastest growing economic sectors in the world in the division of the most important sources of income in the world, religious tourism As one of the most important branches of the tourism industry, it is one of the most lucrative sectors of this industry in the world. Using the science of futures research, the present study aims to provide a clear view of the future of religious tourism in Mashhad to planners and tourists. In this study, by studying the literature and interviewing tourism industry experts, the effective factors were identified and then using the interaction analysis approach, the data were entered into Mic Mac software and four key factors affecting the future of religious tourism in Mashhad were identified. Security and tranquility, a positive image of the destination, travel expenses and tourist satisfaction were selected from nineteen influential factors. In the next step, to develop the scenario, four key effective factors were determined by the experts by entering the uncertainty scenarios in the questionnaire into the script wizard software and the most compatible scenarios were identified. After identifying the scenarios and consulting with experts, security, tranquility and travel costs were selected to develop the scenarios and according to the conditions, the future of religious tourism in Mashhad was presented in the form of four scenarios based on the key factors in each scenario

    Keywords: Cross Impact Matrix, Scenarios Planning, religious tourism
  • Mehdi Zolghadr, Ali Mohamad Safaniya *, Aboalfazl Farahani, Jamshid Hemati Pages 99-109
    The present study was conducted with the aim of presenting a model of economic barriers to the development of sports tourism in Iran with a combined approach. In terms of applied purpose, the present study was a research method mixed with consecutive exploratory type and survey collection method. The statistical population in the qualitative sector includes those involved in sports tourism in the country; these individuals were purposefully selected as standard criteria for qualitative interviews on the subject of research (14 interviews with 14 people and continued until theoretical saturation). The statistical population of the quantitative section is the same as the qualitative section group with more numbers. Out of 166 research samples, 150 correct questionnaires were analyzed. The data collection tool in the present study was a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire. In order to analyze the data of the present study, coding in the qualitative part and structural equation method in the quantitative part were used. In the qualitative part of the research, it was found that the categories were extracted in the form of 31 concept codes and 5 main categories. In the quantitative part, it was found that all 5 main categories of research (investment, macroeconomics, microeconomics, support and incentives and costs) have a good fit. Relevant managers are suggested to provide the necessary ground for the development and expansion of economic issues in the field of sports tourism by creating privatization policies and also reducing government ownership in the field of sports tourism
    Keywords: Macroeconomics, sporting event, Investment, Cost
  • Nazanin Hosseini *, Ali Hasani, Teimoor Marjani Pages 111-122
    Purpose

    due to need for development of tourism industry in Iran, concerning the richness of this country and low income in this industry, it is vital to provide welfare for visitors and minimize their risks by insurance which provides psychological security to develop insurance and tourism industry.

    Method

    From purpose point of view, this study is an applied research and from data collection perspective it is descriptive. The statistical population includes experts of insurance and tourism industry in Tehran. Census method and questionnaire tool were used for data collection. Three questionnaires and smartPLS software were applied.

    Findings

    According to the results of the research hypotheses tests, among three main components of risk management, effectiveness of risk assessment and use of appropriate approach toward risk on development of insurance and tourism industry were statistically significant. However, the impact of risk reporting on insurance and tourism industry development is not significant.

    Conclusion

    Creating an interconnected chain of risk management consultants and technical unit consultants in insurance companies is a necessity for development of this industry. Instead of strictly adopting a clear framework and risk management strategy, it is also necessary to modify it to fit the needs of the organization and to provide only processes, guidelines, procedures, key risk indicators, and reporting mechanisms for managing the units of the insurance company.

    Keywords: Tourism, Insurance, model, Assessment, risk
  • Saghar Farhangi Taheri, Samad Aali *, Morteza Mahmoodzadeh, Hossin Bevrani Pages 123-140
    The present study aims to provide a model for tourist engagement with emphasis on its antecedents and consequences. The research method is applied In terms of purpose and in terms of collecting research data descriptive of type survey. Statistical population of research Includes Iranian tourists in 2019 and 2020 in least Once the experience of traveling abroad (Turkey, Malaysia, Dubai, Georgia, Armenia and Azerbaijan) Have. Using available sampling method, 450 people were selected for the study. To collect research data from Researcher-maden questionnaire. Based on theoretical foundations and experimental background related used. Statistical analysis is done in two section of descriptive statistics and inferential statistics with the method of path analysis and structural modeling in SPSS and Amos software. The results showed that the antecedents of tourist engagement Includes destination identity, tourist experience and perceived image They had a positive and significant effect on tourist fascination, Consequences of tourist engagement include tourist trust, tourist loyalty, co-creation, content production and word of mouth is Which have a positive and significant effect on tourist fascination.
    Keywords: Tourist Fascination, Tourism, Antecedents, Consequences
  • Maral Hessami Naghshbandi, Farzin Charehjoo *, Atefeh Ahmadi Dehrashid, Kasra Ketabollahi Pages 141-156

    The result of the success or failure of the tourism development of destinations in the world depends on the mental image of tourists about them and the macro management of this attitude in the hands of the government and decision makers in the field of tourism. This situation is taken from the tourists' inference of the meaning of the place and their perception, and they start from the beginning of the stage of choosing travel destinations. One of the ways to overcome the current situation is to use new brand decisions in this industry. Since the late 1990s, the branding of objective and subjective elements has been welcomed as one of the sub-branches of tourism, with the aim of strengthening the infrastructure and urban and rural destinations. The main goal of the current research is to identify tourism development indicators and present the framework of Sanandaj city development based on branding approach. To collect the necessary data, survey-field method and document review have been used. The statistical community of the research of tourists visiting the tourist attractions of Sanandaj city and a statistical sample of 380 people have been selected. In order to evaluate the quantitative results of the questionnaire, multi-criteria decision analysis methods (FTOPSIS) were used, and for qualitative evaluation, the content analysis method and MAXQDA software were used. The results of the research according to the mental image of the sample show that the selection of national and international registered works, in the case of Sanandaj tourism destinations alone, cannot be a correct criterion, but any environmental, social, physical element that is acceptable in the minds of the majority of the society. It has the possibility to be considered as a potential brand. In this regard, while presenting the tourism development framework of Sanandaj city, suggestions are presented.

    Keywords: Tourism, Branding, development framework, Sanandaj
  • Farshid Namamian *, Mohammad Hossein Rahmati Pages 157-168

    Tourism is known as one of the most creative industries, which not only attracts tourists, but also increases economic development. So, the purpose of this study was to design and develop a model of the antecedents and consequences of Destination Brand Love for Guilan province. The present study was a qualitative research based on thematic analysis using interviewing tools. The research is based on Guilan province as a destination for tourism and the statistical population of the study includes 12 professors and experts in the tourism industry of Gilan province. Snowball sampling method and theme analysis technique was used for data analysis. After analyzing the data, 7 factors: brand experience, brand service quality, brand infrastructures, brand media communication, brand authenticity, brand image and brand trust were identified as causal factors of destination brand love. That will be reinforced if the love for the destination brand exists. Also, three factors: loyalty, positive word-of-mouth advertising, and willingness to pay more were identified as consequences of destination brand love.

    Keywords: Destination brand, Brand love, Destination Brand Love, tourism Guilan Province, Theme analysis
  • Mohsen Sohrabi, Ahmad Rahchamani *, Rasoul Sanavifard Pages 169-184
    The present study has been conducted in the framework of a qualitative approach, with the aim of explaining the process of customer delight in the hotel industry, using a systematic design of grounded theory. The data collection tool was semi-structured interviews that continued until the theoretical saturation was achieved by using purposive and theoretical sampling method with 30 experts. By constant comparative data analysis and writing theoretical memoranda and using the data analysis steps including open, axial and selective coding using Maxqda software, finally 98 concepts and 25 categories were counted and Requirements related to the validity and reliability of qualitative research were confirmed. The results show that the factors of personalization of customer care behaviors, professional skills of employees, open communication style with customers, Sincere and gracious behaviors, perceived value and quality of services, positive emotions experienced by the customer, engaging the customer's senses and fulfilling customer needs, Introduced as the causal conditions on creating the core phenomenon of customer delight, the strategies adopted in response to the core phenomenon have been measures such as customer focus, continuous monitoring of service innovation, application of service excellence strategy, customer expectations management, employee empowerment, Implementation of knowledge management in the organization and design of marketing mixed, which are influenced by the contextual conditions of organizational culture, management commitment to customer delight and customer engagement and intervening conditions by increasing expectations, increasing customer delight costs and reducing the effectiveness of delighted actions, lead to results such as organizational consequences and customer behavioral intentions.
    Keywords: Customer Delight, Customer experience, Grounded theory, Hotel Industry
  • Golnoush Jabbari *, Seyed Saeed Hashemi Pages 185-197

    The emergence of the concept of sustainable development as an urgent issue affecting the current global system, it has been argued that entrepreneurship should not be based solely on wealth creation. Tourism is one of the economic sectors in which high participation in the field of sustainable entrepreneurs is required. In this regard, the emergence of the concept of sustainable entrepreneurship and the obligation of entrepreneurs in the tourism industry to sustainable entrepreneurship has led this study to identify and categorize the mentality of entrepreneurs towards sustainable tourism entrepreneurship. The methodology of the research was applied in terms of objectives, exploratory in nature, and mixed-method research. 13 sustainable tourism entrepreneurs in Hamedan province were selected as the target population by snowball sampling and were interviewed semi-structured based on the Q method, and 36 propositions were extracted. Then, by completing the Q table by research experts and analyzing the data obtained by exploratory factor analysis, the mentality of individuals in each group was identified, analyzed, and examined. The results of this study include two mental models of entrepreneurs towards sustainable tourism entrepreneurship, including quality of life model and sustainable employment; and a pattern of innovation, sustainable knowledge, and attitude; identified. Therefore, according to two mental patterns of research, sustainable tourism entrepreneurship through the empowerment of stakeholders and environmental capacity to create sustainable employment, both the development of innovative innovations in the economic, social, and environmental arena leads to an increase in wealth and welfare in society.

    Keywords: Entrepreneurs', mental, sustainable Entrepreneurship, tourism industry, Q Method
  • Mostafa Mohammadi *, Ghasem Sharifi Pages 199-212
    This study has tried to investigate the effect of Tourist’s Environmental Concerns on loyalty to Ramsar’s beaches. The statistical population of the study consisted of tourists who visited the beaches of Ramsar in the summer of 1398. Based on the instructions of Costello and Osborne, the sample size was calculated 260 people and the sample people were selected by randomly available methods. The research tool was a questionnaire and content validity was measured using the opinions of professors and experts and Cronbach's alpha was used to assess the initial reliability. The convergent validity of the questionnaire was assessed through extracted variance (AVE) and combined reliability (CR) and the variables have validity and reliability. PLS software was used for analysis. The results showed that environmental concerns affect the environmental attitude of tourists and the environmental performance of the destination. In addition, the environmental attitude of tourists and the environmental performance of the destination are influential. Also, environmental concerns, tourists 'environmental attitudes and the environmental performance of the destination affect tourists' satisfaction. Tourists' environmental attitude, destination environmental performance and tourist satisfaction affect tourist loyalty. Confirmation of all research hypotheses indicates the fact that tourists' environmental concerns affect their loyalty to the beaches of Ramsar. Then, suggestions were made to improve the existing trend in the destination
    Keywords: Environmental Tourist, Environmental Destination, Satisfaction, behavioral intentions, Ramsar Coastal Destination
  • Mahdieh Zahmatkesh Saredorahi *, Mehdi Basouli, Mohammad Siadatan, Aram Ardian, Laila Ovaisi Pages 213-224
    Among the various fields of tourism, geriatric tourism has received a lot of attention due to its capabilities and competitive advantages. Also, due to the aging population of Iran, especially Yazd province and the special needs of this group, in this study, an attempt has been made to identify and prioritize the factors affecting the development of geriatric health tourism using fuzzy cognition mapping and network analysis approach. Social media. This mixed research method is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection. For this purpose, after stating the subject and reviewing the research background, the factors affecting elderly health tourism were identified and then a matrix questionnaire was provided to 164 health tourists who had traveled to Yazd province to receive health services, and then to collect data. Were paid. Then we analyzed the data using FCMapper and Ucinet software. Findings indicate that among the identified factors, the factors of passing supportive laws, improving the quality of medical services and maintaining patient safety are more centralized than other factors, which means that more flashes are entered and from it comes out. Finally, scenarios were written based on these three factors and suggestions were made for the development of geriatric health tourism.
    Keywords: Health tourism, Elder health tourism, Fuzzy cognitive mapping
  • Tahereh Sadeghloo * Pages 225-242

    The tourism industry, in addition to its advantages as one of the spatial objects, is facing risks and threatening processes that will face a decline in the benefits of this industry if not managed.  One of the most important ways to manage the risks of tourist destinations and maintain the destination is to improve tourists' perception of environmental risks before the trip. The present article examines and analyzes the risk perception indicators of environmental hazards of tourists in rural areas with descriptive-analytical methodology. The statistical population includes 267 rural tourists in the tourism target villages of Gorgan County. The collected data were analyzed using mean comparison tests, correlation tests, and heuristic factor analysis. According to the results, among the constructive dimensions of the risk perception variable (cognitive, emotional and functional) among tourists, the emotional dimension has the highest and the functional dimension has the lowest value. In addition, using exploratory factor analysis, the factors affecting tourists' risk perception could categorized into four factor; destination recognition, infrastructural and physical factors of destination, individual conditions and abilities, and social perceptions of the environment

    Keywords: Rural tourism, Environmental hazards, risk perception, Travel decision, Gorgan Township
  • Sajjad Samaei *, Abolghasem Ebrahimi, Kazem Askarifar Pages 243-260
    The aim of this study is to conceptualize the memorable tourism experiences of domestic and international tourists in Shiraz. Semi-structured interviews with ten domestic and eleven international tourists were conducted, and data were collected and analyzed using the grounded theory approach. Theoretical sampling, as well as purposeful and snowball sampling, were used. The study's findings indicate that tourists' memorable experiences at a destination can be classified into four categories: physical environment, culture, interpersonal relationships, and psychological factors. The findings indicate that those emotionally attached to a destination are more likely to revisit. Additionally, visitors recommend the destination via word of mouth and user-generated content on social media. The coronavirus outbreak has been identified as an intervening factor in tourists' memorable experiences of the destination. Defining and conceptualizing the dimensions of tourists' memorable tourism experiences in a destination is a critical issue that can significantly impact policy-making and developing and managing tourism-related businesses and products.
    Keywords: Behavioral Intents, Grounded theory, Shiraz, Memorable Tourism Experience, Tourist Experience, Travel Motivation
  • Saeideh Tavakoli, Keikhosro Yakideh *, Mehdi Hesam Pages 261-276
    There are different patterns to measure the performance of competitiveness of tourist destinations. One of the most common is the one provided by World Economic Forum.  Tourism competitiveness index is measured based on four main components and 14 pillars, including Environmental Empowerment (Business Environment, Security and Safety, Health and Hygiene, Human Resources and Labor Market, ICT Readiness,) Policies (Prioritizsation of Travel and Tourism, International Openness, Price Competitiveness and Environmental Sustanability), Infrastructures (Air Transport Infrastructure, Ground an Port Infrastructure and Tourist Service Infrastructure) and Resources (Natural Resources, Cultural Resources and Bussines Travel)The ranking method applying by the World Economic Forum is  just simple averaging indicators  without  any weights, so by weighing the indicators, the pattern  can be improved. The aim of this study was to rerank countries applying multi-criteria decision-making methods where allocating weights to indicators are common. this research is an applied research in terms of objective while because of using a questionnaire for data collection, could be categorized as a survey research. To measure the importance of items, the opinions of eight knowledgeable experts in the field of tourism were gathered via the standard questionnaire and eventually the importance of each items was determined through GAMZ software. Finally, 14 criteria and 87 sub-criteria were ranked. The most important criteria order are tourism, Health and Hygiene, Air Transport Infrastructure, Security and Safety, International Openness, Tourist Service Infrastructure, Environmental Sustainability, Human Resources and Labor Market, ICT Readiness, Business Environment, Price Competitiveness, Natural Resources, Ground and Port Infrastructure and Cultural Resources and Bussines Travel.
    Keywords: Tourism Competitiveness, Multi-criteria decision making, best-worst method, Analytical Hierarchy Process, World Economic Forum
  • Somayeh Esmaeilzadeh, Narges Delafrooz *, Ali Gholipour Solaimani, Nasrolah Molayi Hashjin Pages 277-288
    The purpose of this study was to develop a scale to measure the tourists trust in Guilan province as one of the most attractive tourist destinations in the country using the mixed method research. Qualitative data were collected using semi-structured interviews from twelve of academic experts, policy makers and tourism planners. Data analysis with the help of classic grounded theory, in two stages of substantive and theoretical coding leads to the extraction of 48 concepts, 19 sub-categories and finally 6 main categories of trust in tourism destination management, travel service agencies, employees of tourism service providers, residents of tourist destinations, other tourists and cyberspace content; as a constituent dimension of trust in the tourism industry. In the quantitative stage, based on the extracted components, a questionnaire was prepared and given to 389 tourists visiting different cities of Guilan province, and the validity of the model was confirmed once again using exploratory factor and confirmatory factor analysis.
    Keywords: Tourism, Trust, Tourists' Trust, Guilan province, Mixed Approach
  • Fatemeh Rahmani * Pages 289-304
    Medical tourism is one of the Thriving industries in the world, which has a great relationship with cultural interactions and economic development, and in addition, has political benefits. The purpose of this type of tourism is to use the facilities and benefit from the potential of medical staff in the destination. Our country Iran and Mashhad city also have high potential in this type of tourism. In this study, to investigate the factors affecting the demand for medical tourism in Mashhad, the effect of effective indicators has been investigated. The model used in this research is Latent class regression, the dependent variable of which is the demand for medical tourism in Mashhad. This model is estimated by Stata 16 software and the required information is collected through a questionnaire. The statistical population of this study was medical tourists in Mashhad in 2020, 150 of these tourists were randomly selected as a sample. According to the results of this study, increasing the quality of medical services and increasing the quality of urban services will increase the demand for medical tourism in Mashhad. The quality of medical services sub-indices and urban factors sub-indices have also been evaluated separately by tourists.
    Keywords: demand, Medical tourism, Mashhad, Latent Class Regression
  • Davood Feiz, Fahime Mahavarpoor * Pages 305-321
    COVID-19 epidemic disease has become a major health concern worldwide that can affect social responsibility as well as quality of life. During the COVID-19 epidemic disease, researchers are using innovative technologies to end this threat. In tourism, virtual reality (VR) is one such technology. Virtual reality technology provides the user with a virtual environment so that he can do what he/she cannot do in a real environment or does not have the necessary conditions to do in this virtual environment by simulating realities.However, despite broad, studies, little research has been observed in this field in Iran, especially in tourism.Therefore, this study aims to investigate the effect of tourism with virtual reality technology on tourists' satisfaction through the mediation of behavioral intentions and moderating of Corona conditions. The statistical sample of this research includes 368 visitors from three different tourist attractions using virtual reality technology. In order to research data collection, an online questionnaire and convenience sampling method were used. The reliability and validity of the research structures were confirmed using Cronbach's alpha and the average variance extracted (AVE). The research hypotheses were tested using Smart PLS3 software. The results showed that the interest in virtual reality tourism has a positive relationship with behavioral intentions in tourism. The interest in virtual reality tourism affects tourists' satisfaction through behavioral intentions. It should also be noted that social responsibility in the corona period does not moderate the relationship between behavioral intentions and tourist satisfaction
    Keywords: Tourism interest in virtual reality, Behavioral intentions in tourism, Tourist Satisfaction, Social responsibility in Corona period