فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون شیلات
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 40، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آذین فهیم، محمدرضا کلباسی*، عبدالمحمد عابدیان کناری، محمدصادق ثابت صفحات 300-316

    هدف از مطالعه حاضر بررسی تغییرات ترکیب اسیدهای چرب در ریزجلبک Nannochloropsis oculata تحت تنش های فیزیکوشیمیایی (شدت نور و شوری) می باشد. در همین راستا میزان رشد، میزان کلروفیل و کاروتنویید، آنالیز تقریبی و پروفایل تغییرات اسیدهای چرب ریزجلبک دریایی N. oculata تحت دو تنش متقابل شوری (15، 25 و  g/l40) و شدت نور (Lux 1500و Lux 10000) که در انتهای فاز لگاریتمی اعمال شدند مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که با توجه به اعمال تنش ها پس از تکمیل رشد، میزان رشد در تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری نداشت (P > 0.01). همچنین با وجود اینکه بیشترین میزان لیپید تحت تیمار شوری g/l 40 و شدت نور Lux 1500 حاصل شده است، بیشترین میزان اسیدهای چرب اشباع (SFA) تحت تیمار شوری g/l 15 و شدت نور Lux 10000، بیشترین میزان اسیدهای چرب تک غیراشباع (MUFA) تحت تیمار  g/l25 و شدت نور Lux 10000 و بیشترین میزان اسیدهای چرب چندغیراشباع (PUFA) تحت تیمار g/l15 و شدت نور Lux 10000 هر سه بعد از گذشت 4 روز از اعمال تنش حاصل شده. با توجه به تاثیرپذیری ترکیبات اسیدهای چرب در ریزجلبک N. oculata می توان با تحت کنترل قرار دادن شرایط کشت، به بیشترین میزان از انواع اسیدهای چرب دلخواه مطابق با اهداف مورد نظر دست یافت.

    کلیدواژگان: تنش شوری، تنش شدت نور، پروفیل اسیدچرب، Nannochloropsis
  • مینا اسمعیلی خاریکی*، شیما منصوری مقدم صفحات 317-330

    پژوهش حاضر با هدف تولید پروتیین ایزوله از بافت ماهی کپور علفخوار  (Ctenopharyngodon idella) و بررسی اثر pH استخراج بر خواص مختلف پروتیین انجام شد. پروتیین ها با روش تغییر pH در دو تیمار شامل انحلال در pH قلیایی (5/11) و pH اسیدی (3) تولید گردیدند و سپس از نظر ارزش غذایی، خواص کارکردی و تغییرات ساختاری مورد بررسی قرار گرفتند. با توجه به نتایج، بازده تولید پروتیین ها به طور معنی داری در شرایط قلیایی  بالاتر از شرایط اسیدی بود. بررسی خاصیت امولسیفایری و ظرفیت کف کنندگی نشان داد پروتیین ایزوله شده در pH قلیایی نسبت به تیمار اسیدی برتری داشت. همچنین پروتیین های استخراج شده حاوی تمامی آمینواسیدهای ضروری در حد توصیه شده برای مصرف روزانه افراد بالغ بودند. پروتیین تولید شده در شرایط قلیایی ظرفیت جذب آب بالاتری نیز در مقایسه با تیمار اسیدی نشان داد. بررسی شاخص های رنگ نشان داد که پروتیین حاصل از pH اسیدی رنگ روشن تر و سفید تری نسبت به پروتیین استخراج شده در pH قلیایی داشت. بررسی ریزساختار پروتیین ها با میکروسکوپ الکترونی روبشی و همچنین بررسی طیف های FTIR نشان داد که روش تغییر pH منجر به تخریب گسترده ساختار پروتیین نگردید و هر دو ایزوله پروتیینی دارای تمامی پیک های جذبی مرتبط با پیوندهای اصلی ساختار پروتیین ها بودند. در مجموع می توان بیان نمود که روش تغییر pH یک روش کارآمد جهت استخراج پروتیین با کیفیت بالا از بافت ماهی کپور علفخوار بوده و شرایط متفاوت قلیایی و اسیدی منجر به تولید پروتیین هایی با خصوصیات متفاوت می گردند که بر اساس نوع کاربرد مورد نظر برای محصول نهایی می توانند استفاده شوند.

    کلیدواژگان: ریز ساختار، کپور علفخوار، روش تغییر pH، پروتئین ایزوله
  • معصومه قنبری کیاسرا، مهدی طبرسا*، حسن احمدی گاولیقی، امین مخلصی صفحات 331-345

    هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی رسوب دهی پله ای فوکوییدان استخراج شده از جلبک Nizamuddinia zanardinii و بررسی رابطه محتوای سولفات و وزن مولکولی با فعالیت ضداکسایشی آن بود. پس از حذف رنگدانه ها و ترکیبات با وزن مولکولی پایین، فوکوییدان استخراج شده با حلال آبی، در سه مرحله با سطوح متفاوت اتانول (30، 50 و 70 درصد) رسوب دهی شدند. سه فراکسیون Fuc30، Fuc50 و Fuc70 به ترتیب با وزن مولکولی 62/731، 76/655، 41/10 ×103 گرم/ مول به دست آمدند. محتوای استرهای سولفات در فراکسیون های به دست آمده بین 03/25-49/6 درصد اندازه گیری شد. سنجش رنگ فوکوییدان های تولید شده توسط دستگاه رنگ سنج دیجیتال حاکی از بیشترین شاخص سفیدی در فراکسیون Fuc50 بود. نتایج فعالیت ضد اکسایشی فراکسیون ها در مهار رادیکال آزاد  DPPH (93/43 تا 40/89 درصد)، رادیکال ABTS (05/25 تا 10/96 درصد) و احیای یون Fe3+ (جذب 142/0 تا 259/0) متغییر بود. به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد، رسوب دهی پله ای فوکوییدان گونه N. zanardinii منجر به تولید فراکسیون هایی با ترکیب مولکولی و شیمیایی و فعالیت ضداکسایشی مختلف می شود. همچنین، اگرچه تمامی فراکسیون های فوکوییدان استخراج شده به عنوان ترکیباتی واجد فعالیت ضداکسایشی معرفی می شوند اما در مهار رادیکال آزاد ABTS و احیای یون Fe3+، پلیمرهای با وزن مولکولی بالاتر (Fuc30)، فعالیت ضداکسایشی بیشتری را از خود نشان می دهند.

    کلیدواژگان: فوکوئیدان، Nizamuddinia zanardinii، استخراج، وزن مولکولی، ضداکسایشی
  • معصومه محمدی، زهرا قاسمی*، ایمان سوری نژاد صفحات 346-356

    بدلیل گسترش استفاده از نانوذرات در زمینه های مختلف و امکان ورود این نانوذرات به اکوسیستم های آبی لازم است تحقیقاتی در مورد اثرات این نانوذرات بر محیط اطراف صورت پذیرد. ناپلی آرتمیا Artemia salina بعنوان یک مدل زیستی مناسب در بوم آلاینده شناسی، در معرض غلظت های مختلف  ppm0001/0، 001/0، 005/0، 01/0 و 1/0 یون جیوه بطور جداگانه و همچنین بطور همزمان با غلظت ثابتppm 1/0 و ppm1 نا نوذرات تیتانیوم دی اکساید قرار گرفت. تلفات آرتمیا پس از 48 ساعت و همچنین اثرات این آلاینده ها بر پروفایل اسید چرب آرتمیا بررسی شد. تلفات آرتمیا در رویارویی همزمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید یک اثر دوگانه نشان داد. تلفات در رویارویی همزمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید با غلظت ثابت ppm1/0 در مقایسه با تیمار جداگانه جیوه افزایش یافت اما تلفات در رویارویی همزمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید با غلظت ثابت ppm1 در مقایسه با تیمار جداگانه جیوه کاهش یافت و اثر سمیت جیوه کم شد. همچنین کاهش اسیدهای چرب اشباع در رویارویی هم زمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید با غلظت ثابت ppm1 در مقایسه با تیمار جداگانه جیوه مشاهده شد. مقدار اسید های چرب غیراشباع تک زنجیره و چند زنجیره در رویارویی هم زمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید با غلظت ثابت ppm1 برابر با شاهد بود و نسبت به تیمار جداگانه جیوه افزایش داشت. یافته ها لزوم توجه بیشتر به پتانسیل برهمکنش آلاینده ها در اکوسیستمهای آبی و اثرات این برهمکنش ها را بر سمیت آلاینده ها با توجه به غلظت آنها آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: نانوذرات فلزی، برهمکنش، سم شناسی، جیوه، Artemia salina
  • یلدا بنی اسماعیلی، آرش اکبرزاده*، غلامحسین ریاضی، فرزین عبدالهی، محمد نیرومند صفحات 357-367

    در این تحقیق تاثیر پودر و عصاره برگ مورینگا Moringa oleifera بر فاکتورهای همولنف میگوی سفید غربی Litopenaeus vannamei در مواجهه با استرس شوری ارزیابی شد. بعد از 8 هفته غذادهی با پودر (25، 50 و 100g/kg  ) و عصاره (25/0، 5/0 و 0/1 g/kg) برگ مورینگا و تیمار شاهد بدون مورینگا، کلیه تیمارها تحت استرس شوری کوتاه مدت به میزان 5 و 55 ppt قرار گرفتند. در شمارش کل و افتراقی هموسیت ها در تیمارهای مختلف در هر سه حالت نرمال و استرس شوری 5 و 55 ppt اختلاف معنی دار مشاهده شد (p<0.05). در شرایط عادی و شوری بالا میگوهای تغذیه شده با عصاره برگ مورینگا تعداد هموسیت های بیشتری نسبت به سایر تیمارها داشتند. در شرایط بدون استرس تعداد سلول های سمی گرانولار در تیمارهای پودر و عصاره بیشتر از گروه شاهد بود. در شوری 5 ppt تیمارهای پودر مورینگا میزان سمی گرانولارهای بیشتری داشتند و در شوری 55 ppt گروه پودر برگ 100g/kg   و عصاره برگ 25/0g/kg  به ترتیب بالاترین مقدار این سلول ها را داشتند. در مجموع نتایج این تحقیق اثرات مثبت استفاده از پودر و عصاره برگ گیاه مورینگا بر عمکرد سیستم ایمنی و مواجهه با استرس شوری در میگو را نشان داد

    کلیدواژگان: استرس، همولنف، هموسیت، میگوی سفید غربی، Moringa oleifera
  • راحیل نوذرپور، مهدی قدرتی شجاعی*، رضا ندرلو صفحات 368-380

    این پژوهش به منظور بررسی فراوانی، زی توده و تغذیه شکم پای Platevindex aff. tigrinus در ذخیره گاه زیست کره حرا در خلیج فارس انجام شد. به همین جهت، نمونه برداری به طور فصلی در دو فصل تابستان (خرداد 1398) و زمستان (بهمن 1397) انجام شد. نمونه   از شش ایستگاه در منطقه قشم و خمیر جمع آوری شدند. به منظور بررسی اثرات پارامترهای محیطی بر پراکنش این گونه، در هر ایستگاه، پارامترهای محیطی شامل دما، شوری و اسیدیته دانه بندی رسوبات، نیتروژن کل و کربن آلی نیز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد فراوانی این گونه شکم پا در فصل زمستان به طور معنی داری از فصل زمستان بیشتر است. ولی زی توده این گونه در دو فصل با هم تفاوت معنی داری ندارند. برای مقایسه داده های محیطی بین فصل های مختلف از آزمون تحلیل مولفه های اصلی استفاده شد. نتایج نشان داد که دما، شوری و دانه بندی رسوبات عامل های مهم تفکیک فصل تابستان و زمستان هستند. میانگین اسیدیته و نیتروژن کل در دو فصل تابستان و زمستان و همچنین در ایستگاه های مختلف شبیه هم بود. ولی سایر پارامترهای محیطی بین دو فصل با هم تفاوت مشخصی داشتند. دما و شوری دو عامل مهم تاثیرگذار بر پراکنش این گونه در هر دو فصل تابستان و زمستان بودند. نتایج نشان داد که این گونه شکم پا در تابستان به طور عمده از جلبک های میکروسکوپی و مواد آلی رسوب و در زمستان به طور عمده  از ذرات آلی رسوب و جلبک های میکروسکوپی تغذیه می کند. با این وجود نقش مشارکتی گیاه حرا در تغذیه گونه در هر دو فصل بسیار کم بود.

    کلیدواژگان: شکم پایان، شبکه غذایی، ایزوتوپ های پایدار، Platevindex aff. tigrinus، ذخیره گاه زیست کره حرا
  • فاطمه قانعی، مهران لقمانی*، امید کوهکن صفحات 381-391

    تجمع نانوذرات در محیط و آب به دلیل کاربرد وسیع آنها در صنایع، کشاورزی، پزشکی و داروسازی نگرانی روزافزونی را درباره محیط زیست و افزایش مواجهه با نانوذرات در اکوسیستم ها و انسان ایجاد کرده است. نانوذرات اکسیدآهن به راحتی وارد جریان خون شده و در بافت های مختلف تجمع یافته و باعث بروز صدماتی در این بافت ها می شوند. لذا در این پژوهش به بررسی تغییرات بافت روده ماهی کفال خاکستری (M. cephalus) و تجمع بافتی در مواجهه خوراکی با نانوذرات اکسید آهن پرداخته شد. تعداد 110 قطعه ماهی جوان کفال خاکستری پس از 2هفته سازگاری در چهار گروه زمانی 1، 7، 14 و 28 روزه تیماربندی شدند و یک گروه نیز به عنوان شاهد درنظر گرفته شد. کفال ماهیان دوبار در روز نانوذرات اکسیدآهن را به میزان 15 میلی گرم بر کیلوگرم بصورت متصل به غذا دریافت کردند. نتایج نشان داد اگرچه میزان آهن بافتی تنها در گروه 28روزه افزایش معنادار داشت، اما مصرف نانوذرات اکسیدآهن تقریبا در تمام گروه ها باعث افزایش تجمع بافتی آهن در روده می گردد. مطالعه بافتی روده نشان دهنده تغییراتی از قبیل افزایش تعداد و اندازه سلولهای جامی، تخریب ساختار ریز پرزها، خونریزی و درجاتی از نکروز بود که شدت و گستردگی تغییرات ایجاد شده در بافت روده با بیشتر شدن زمان مواجهه افزایش یافت. این مشاهدات نشان داد که مصرف نانوذرات اکسیدآهن بر عملکرد روده تاثیر منفی گذاشته و باعث تجمع آهن و بروز صدمات وابسته به زمان می گردد.

    کلیدواژگان: کفال خاکستری، نانوذرات آهن، خلیج چابهار، هیستوپاتولوژیک
|
  • Azin Fahim, MohammadReza Kalbassi*, Abdolmohammad Abedian Kenari, MohammadSadegh Sabet Pages 300-316

    The aim of this study is to investigate the changes in fatty acid composition in Nannochloropsis oculata microalgae under physicochemical stresses (light intensity and salinity). In this regard, the growth rate, the amount of chlorophyll and carotenoid, the approximate analysis and the profile of fatty acid changes of marine microalgae N. oculata under two mutual stresses of salinity (15, 25 and 40 g/l) and light intensity (Lux 1500 and Lux 10000) which at the end of the phase Logarithms were applied are examined. The results showed that according to the application of stresses after the completion of growth, there was no significant difference in the growth rate in different treatments (P>0.05). Also, despite the fact that the highest amount of lipid was obtained under the salinity treatment of 40 g/l and the light intensity of Lux 1500, the highest amount of saturated fatty acids (SFA) was obtained under the treatment of salinity of 15 g/l and the light intensity of 10000 Lux, the highest amount of monounsaturated fatty acids (MUFA) under 25 g/l treatment and 10000 Lux light intensity and the highest amount of polyunsaturated fatty acids (PUFA) under 15 g/l treatment and 10000 Lux light intensity were obtained after 4 days of stress. Considering the effectiveness of fatty acid compounds in N. oculata microalgae, by controlling the cultivation conditions, the maximum amount of desired fatty acids can be achieved in accordance with the desired goals.

    Keywords: Salinity stress, light intensity stress, fatty acid profile, Nannochloropsis oculata
  • Mina Esmaeili Kharyeki*, Shima Mansouri Moghadam Pages 317-330

    The present study was conducted with the aim of protein isolate production from the muscle of grass carp (Ctenopharyngodon idella) and investigation of the effect of extraction pH on different properties of isolated protein. Proteins were produced by pH-shift method in two treatments including dissolution in alkaline pH (11.5), and acidic pH (3), and then evaluated in terms of nutritional value, functional properties, and structural changes. According to the results, the yield of protein production was significantly higher in alkaline conditions than in acidic conditions. The evaluation of emulsifying and foaming capacity and water absorption capacity showed that the protein obtained from alkaline pH was better than acidic treatment. Also, the extracted proteins contained all essential amino acids within the recommended limit for daily consumption of adults. The evaluation of color indices showed that the protein obtained from acidic pH had a brighter and whiter color than alkaline pH. The images obtained from the scanning electron microscope and the FTIR spectra of samples showed that the pH-shift method did not lead to extensive destruction of the protein structure and both protein isolates had all the absorption peaks related to the main bonds of the proteins structure. In general, it can be concluded that the pH-shift method is an efficient method for extracting high quality protein from grass carp tissue, and different alkaline and acidic conditions lead to the production of proteins with different characteristics that can be used based on the application that is intended for the final product.

    Keywords: Microstructure, Grass carp, pH-Shift method, Protein isolate
  • Masoumeh Ghanbari Kiasara, Mehdi Tabarsa*, Hassan Ahmadi, Amin Mokhlesi Pages 331-345

    The aim of the current study was the evaluation of stepwise recovery of fucoidan extracted from seaweed Nizamuddinia zanardinii and the assessment of relationship between sulfate content and molecular weight with its antioxidant activity. After the removal of pigments and low molecular weight compounds, fucoidan extracted with water was precipitated using different concentrations of ethanol at three levels (30, 50 and 70%). Three fractions of Fuc30, Fuc50 and Fuc70 showed molecular weights of 731.62, 655.76 and 10.41 × 103 g/mol, respectively. The content of sulfate esters in the obtained fractions were measured between 6.49-25.03%. The color evaluation of produced fucoidans by a digital chroma meter indicated the highest lightness index for Fuc50 fraction. Antioxidant results were varying in DPPH radical (43.93-89.40%) and ABTS radical (25.05-96.10%) scavenging activities as well as Fe3+ reducing power (Abs of 0.142-0.259). Overall, the findings of the present study indicated that stepwise precipitation of fucoidan from N. zanardinii leads to production of fractions with different chemical and molecular weight characteristics and antioxidant activities. Besides, although all isolated fucoidan fractions are introduced as potent antioxidant compounds, polymers possessing lower molecular weight and greater sulfate content exert higher antioxidant activities.

    Keywords: Fucoidan, Nizamuddinia zanardinii, Extraction, Molecular weight, Antioxidant
  • Masoomeh Mohammadi, Zahra Ghasemi*, Iman Sourinejad Pages 346-356

    Due to widespread use of nanoparticles in various fields and the possibility of entering these nanoparticles into aquatic ecosystems, it is necessary to study the effects of these nanoparticles on surrounding environment. Artemia salina nauplii as a suitable biological model in ecotoxicology were exposed to different concentrations of 0.0001, 0.001, 0.005, 0.01 and 0.1 ppm mercury ions separately and simultaneously with a constant concentration of 0.1 ppm and 1 ppm titanium dioxide nanoparticles. The mortality rate of Artemia after 48 hours and the effects of these contaminants on fatty acid profile of Artemia were investigated. Artemia mortality in co-exposure treatment showed a dual effect. The mortality in the simultaneous exposure with constant concentration of 0.1ppm titanium dioxide increased compared with separate treatment of mercury. The mortality in simultaneous treatment with constant concentration of 1ppm titanium dioxide decreased compared with the separate treatment of mercury and the effect of mercury toxicity was reduced. Also, a decrease in saturated fatty acids was observed in the simultaneous exposure of mercury and titanium dioxide nanoparticles with a constant concentration of 1ppm compared with the separate treatment of mercury. The amount of monounsaturated and polyunsaturated fatty acids in the simultaneous exposure with constant concentration of 1ppm titanium dioxide was equal to control and increased compared with separate treatment of mercury. Present findings indicate the necessity of paying more attention to the potential interactions of pollutants in aquatic ecosystems and the effects of these interactions on the bioavailability and toxicity of pollutants regarding their concentration.

    Keywords: Metal nanoparticles, Toxicology, Mercury, Artemia salina
  • Yalda Baniesmaeili, Arash Akbazradeh*, GholamHossein Riazi, Farzin Abdollahi, Mohammad Niroomand Pages 357-367

    In this study, the effects of powder and leaf extract of Moringa oleifera on hemolymph factors of Litopenaeus vannamei in response to salinity stress were evaluated. After 8 weeks of feeding with powder (25, 50 and 100g / kg) and extract (0.25, 0.5 and 0.1 g/kg) leaves of Moringa and control treatment without Moringa, all treatments were exposed to short-term salinity stress (5 and 55 ppt). There was a statistically significant difference in total and differential count of homocytes in different dietary treatments in all three normal conditions and under salinity stress of 5 and 55 pp (p<0.05). Under normal conditions and high salinity, shrimps fed with Moringa leaf extract showed higher number of homocytes than other treatments. In stress-free conditions, the number of semi-granular cells in powder and extract treatments was higher than the control group. At 5 ppt, Moringa powder treatments had higher semi-granular and at 55 ppt salinity, the leaf powder group (100 g/kg) and the leaf extract (0.25 g/kg) showed the highest values, respectively. Overall, the results of this study showed the positive effects of using Moringa leaf powder and extract on innate immune system function and exposure to salinity stress in shrimp

    Keywords: Moringa oleifera, stress, hemolymph, hemocyte, Litopenaeus vannamei
  • Rahil Nozarpour, Mehdi Ghodrati Shojaei*, Reza Naderloo Pages 368-380

    We studied the abundance, biomass and diet of Platevindex aff. tigrinus in the Hara Biosphere Reserve in the Persian Gulf. The seasonal sampling (two seasons) was conducted in winter 2018 and summer 2019. Samples were collected from six sites in Qeshm Island and Bandar Khamir. To determine the effect of environmental parameters on distribution of the species, temperature, salinity, pH, sediment grain size, total nitrogen and organic carbon were measured at each site. The results showed that the abundance of P. tigrinus was significantly higher in the winter compare to summer season. However, there was no significant difference in the biomass of the species between seasons. The PCA results showed that salinity, temperature and sediment grain size contributed to the separation of between seasons. The pH and total nitrogen followed the similar pattern in different sites and seasons. Although, temperature, salinity, sediment grain size, and organic carbon showed difference between seasons. The results showed that salinity and temperature were two important parameters in the distribution of the species during both seasons. The species was mainly feeding on the microphytobenthos during winter and on the sediment organic matter during summer.

    Keywords: Gastropods, Food web, Stable isotopes, Platevindex aff. tigrinus, Hara Biosphere Reserve
  • Fatemeh Ghanei, Mehran Loghmani*, Omid Kohkan Pages 381-391

    The accumulation of nanoparticles in the environment and aquatic ecosystems due to their wide application in industries, agriculture, medicine and pharmaceuticals has caused an increasing concern about the environment and increasing exposure to nanoparticles in ecosystems and humans. Iron oxide nanoparticles easily enter the bloodstream, accumulate in different tissues and cause damage to these tissues. Therefore, in this research, changes in the intestinal tissue of gray mullet fish (M. cephalus) and tissue accumulation in oral exposure to iron oxide nanoparticles were investigated. 110 pieces of young gray mullet after 2 weeks of adaptation were treated in four-time groups of 1, 7, 14 and 28 days, and one group was considered as a control. The mullet fish received iron oxide nanoparticles twice a day at the rate of 15 mg/kg attached to the food. The results showed that although the amount of tissue iron increased significantly only in the 28-day group, the consumption of iron oxide nanoparticles in almost all groups increases the tissue accumulation of iron in the intestine. The intestinal histological study showed changes such as the increase in the number and size of goblet cells, destruction of microvilli structure, bleeding and degrees of necrosis, and the intensity and extent of the changes in the intestinal tissue increased with increasing exposure time. These observations showed that the consumption of iron oxide nanoparticles has a negative effect on intestinal function and causes iron accumulation and the occurrence of time-dependent injuries.

    Keywords: Gray mullet, iron nanoparticles, Chabahar Bay, histopathological