فهرست مطالب

نشریه توسعه پرستاری در سلامت
سال سیزدهم شماره 42 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب ابراهیم پور موزیرجی، اکرم ثناگو، لیلا جویباری* صفحات 1-3
  • بی بی سارا حاجبی سید، ملیحه عباسی، لیلا السادات عزیزی ضیابری*، اکرم ثناگو صفحات 3-13
    زمینه و هدف

    تنوع موجود میان افراد بشر باعث می شود که هر فردی سبک عاشقی خاص خود را داشته باشد. عشق و همه ابعاد عاطفی و هیجانی آن، ارتباط نیرومندی با ویژگی های شخصیتی  و تفاوت‎های جنسیتی افراد دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه‎ی سبک‎های رفتاری عاشقانه با گرایش به روابط فرا زناشویی و همچنین بررسی رابطه نگرش جنسی با گرایش به روابط فرازناشویی در زنان دانشجو متاهل دانشگاه آزاد اسلامی استان گلستان می باشد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه توصیفی- همبستگی می‎باشد. در سال 1399 بر روی 335 زن متاهل دانشجو دانشگاه آزاد استان گلستان  به روش نمونه‎گیری در دسترس انجام شد. برای جمع‎آوری اطلاعات از سه ابزار، سبک رفتاری عاشقانه، نگرش جنسی و روابط فرازناشویی استفاده شد. از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره برای بررسی فرضیه های تحقیق استفاده شد.

    یافته ها: 

    تحلیل یافته ها حاکی از وجود رابطه مثبت و معنی دار بین «سبک های رفتاری عاشقانه» و «روابط فرازناشویی» بوده (87/0=r، 004/0= sig) و شدت آن حدود 75% می‎باشد. همچنین بین «نگرش جنسی» و « روابط فرازناشویی» رابطه مثبت و معنی دار برقرار است. (83/0=r، 016/0=sig) و شدت آن حدود 68% می باشد. داده ها در  SPSSنسخه20 آنالیز شد. سطح معنی داری آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    نتیجه گیری: 

    تحلیل یافته ها حاکی از وجود رابطه مثبت و معنی دار بین «سبک‎های رفتاری عاشقانه» و «نگرش جنسی» با «روابط فرازناشویی» در زنان متاهل دانشگاه های آزاد استان گلستان است.

    کلیدواژگان: رفتار، عاشقانه، نگرش جنسی، روابط فرازناشویی، زنان متاهل
  • نسیم حیدری فارسانی، مریم مقیمیان، ابراهیم حیدری، ژاله کوراوند، فرنگیس حیدری، هادی رییسی، جعفر مقدسی* صفحات 14-24
    زمینه و هدف

    بدنبال شیوع بیماری کرونا، حتی با گذر از این بحران میزان استرس در پرستارانی که بطور مستقیم با بیماران مبتلا مواجه هستند افزایش یافت که این موضوع کیفیت زندگی آنها را متاثر کرد. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی استرس شغلی با کیفیت زندگی پرستاران بخش های کرونا و عمومی در طول پاندمی کرونا انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه از نوع توصیفی همبستگی است که در سال 1401 انجام شد. 60 پرستار که در زمان شیوع کووید-19 شاغل در بخش های کرونا بودند و 90 پرستار بخش های عمومی از دو بیمارستان وارد مطالعه شدند. نمونه‏گیری از پرستاران بخش های کرونا بصورت دردسترس و در بخش های عمومی بصورت خوشه‏ای چندمرحله‏ای در سه ماهه فصل بهار انجام شد. ابزار گردآوری داده‏ ها پرسشنامه‏ های دموگرافیک، کیفیت زندگی SF36 و استرس شغلی OSIPOW بود. تجزیه و تحلیل داده‏ها با آزمون های آماری توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و تحلیلی(تی مستقل، آنالیز واریانس، کای‏اسکویر و همبستگی پیرسون) صورت گرفت.

    یافته ها:

     میانگین نمرات استرس شغلی و کیفیت زندگی پرستاران بخش های کرونا به ترتیب 73/11 ±64/66 و 86/12 ±05/43، و برای پرستاران بخش های عمومی 70/10±41/46 و 93/13±41/56 بود که تفاوت معنی‏دار داشت (P˂0.001). بین استرس شغلی و کیفیت زندگی در دو گروه، همبستگی معکوس و معنی‏دار وجود داشت (P˂0.001).

    نتیجه‏ گیری: 

    با توجه به افت کیفیت زندگی پرستاران شاغل در بخش های کرونا بدنبال افزایش استرس شغلی، لازم است مدیران حوزه سلامت تدابیری بمنظور مدیریت استرس این پرستاران بیاندیشند تا تاثیر آن بر کیفیت زندگی آنها تا حدی کنترل شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پرستار، استرس شغلی، کووید-19
  • هما وجدانی، فرشته عراقیان مجرد، حسین محسنی پویا، فائزه آزادی، ساناز فاضلی، اکرم ثناگو، لیلا جویباری* صفحات 25-35
    زمینه و هدف

    زنان سرپرست خانوار از جمله گروه های آسیب پذیر اجتماعی هستند، از آنجا که تعداد زنان سرپرست خانوار به دلیل افزایش نرخ طلاق، جرایم اجتماعی یا اعتیاد سرپرست خانوار روندی صعودی دارد. باتوجه به آسیب‎پذیر بودن این قشر هدف از این مطالعه تببین تجارب زنان شاغل سرپرست خانواده تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی است.

    مواد و روش‎ها: 

    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی پدیدارشناسی است که در سال 1398 انجام شد. برای جمع‎ آوری داده‎ ها از مصاحبه‎ های نیمه‎ ساختاریافته سوالات باز پاسخ در خصوص تجربه زندگی به عنوان یک زن سرپرست خانواده استفاده گردید. مصاحبه‎ ها در مرکز کمیته امداد امام خمینی شهرستان بهشهر انجام گرفت. نمونه‎ گیری بصورت هدفمند و تا دستیابی به اشباع داده ‎ها و با مشارکت 10 شرکت کننده ادامه یافت. مصاحبه ضبط شده، خط به خط نوشته شد و مطابق رویکرد پدیده‎شناسی توصیفی کلایزی تحلیل شد. برای استحکام مطالعه از معیار گوبا و لینکلن استفاده شد.

    یافته‎ ها:

     از تحلیل داده‎ها دو مفهوم اصلی " تغییر روال عادی زندگی "، "مشکلات اداره زندگی"و چهار مفهوم فرعی شامل "تغییر نقش و احساس والد، پیشرفت در زندگی، تنهایی، نگرانی از آینده فرزندان" استخراج گردید.

    نتیجه ‏گیری:

     با توجه به نتایج مذکور و خصوصا دغدغه‎ های ویژه زنان سرپرست خانوار نیاز است با برنامه های ارتقای توانمندسازی روانی-اجتماعی آنان در کاهش مشکلات عدیده این قشر از جامعه گام های اساسی برداشت.

    کلیدواژگان: زنان، خانواده، سرپرست خانوار، زنان شاغل، تحقیق کیفی
  • فاطمه جعفری، نفیسه عسکری، نفیسه حکمتی پور* صفحات 36-46
    زمینه و هدف

    ضعف عضلانی یکی از عوارض بی‎تحرکی می‎باشد که موجب اختلال حرکتی و ناهنجاری های عضلانی اسکلتی به خصوص در دختران نوجوان می‎گردد. از آنجایی ورزش های مقاومتی موجب تحریک و رشد عضلات، حفظ ثبات و تعادل در بدن می‎گردد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر ورزش مقاومتی بر قدرت عضلات دانش آموزان دختر 15-13 سال شهر گرگان انجام شد.

    مواد و روش‎ها:

     این مطالعه تجربی بر روی 50 نفر از دانش‎آموزان دختر 15-13 سال شهرگرگان به صورت تخصیص تصادفی ساده به صورت مساوی در دو گروه آزمون و کنترل انجام شد. در گروه آزمون 8 جلسه تمرینی هر هفته 2جلسه60-50دقیقه‎ای در باشگاه ورزشی انجام شد. گروه کنترل نیز مداخله‎ای انجام نشد. ابزار سنجش قدرت عضلانی بالاتنه وزنه پرس سینه و قدرت عضلانی پایین تنه وزنه با پا بود. اطلاعات بعد وارد شدن در نرم ‎افزار آماری  spss21توسط آمار توصیفی و آمار استنباطی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     آزمون کواریانس در مقایسه قدرت عضلاتی بالاتنه با حذف اثر پیش آزمون اختلاف معنی‎داری را نشان داد (01/0P<، 28/0= .(Eta=   آزمون کواریانس در مقایسه قدرت عضلانی پایین تنه با حذف اثر پیش‎آزمون اختلاف معنی‎داری را نشان داد (01/0P<، 42/0= Eta= ).

    نتیجه گیری:

     ورزش مقاومتی نقش مهمی در تقویت قدرت عضلانی اندام های بالا و پایین تنه دانش‎آموزان دارد. لازم است مدیران و دست‎اندرکاران بهداشتی از این روش‎های تمرینی در پیشگیری از مشکلات ستون فقرات دختران استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: ورزش مقاومتی، قدرت عضلانی، دانش‎آموزان، دختر
  • فرزانه یلا، قنبر روحی، زهرا سبزی* صفحات 47-59
    زمینه و هدف

    تعارض کار و خانواده نتیجه عدم تعادل و ناسازگاری است که بر سلامت و روابط خانوادگی پرستاران تاثیر منفی می گذارد و چالش هایی را برای فرد و سازمان ایجاد می کند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط تعارض کار خانواده با کیفیت زندگی حرفه ‎ای پرستاران بخش مراقبت ویژه تدوین شده است.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه توصیفی مقطعی است که در سال 1401-1400 انجام شد. جامعه پژوهش پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه ICU بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گلستان بود. نمونه گیری به صورت تخصیص متناسب و در دسترس بر اساس معیار ورود از بین جامعه پژوهش انتخاب شد. طبق فرمول حجم نمونه 268 پرستار لحاظ شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه روا و پایا کیفیت زندگی حرفه ای Stamm، تعارض کار خانواده Carison و فرم ثبت اطلاعات دموگرافیک جمع آوری شد. داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 18 وارد شد. سپس با توجه به توزیع عدم نرمال داده ها با استفاده از آزمون آماری اسپیرمن، من ویتنی و کراسکال والیس آنالیز انجام شد. سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که میانگین سنی پرستاران 01/7±81/31 و میانیگن سابقه کار آنها 88/5±00/8 بوده است. میانگین نمره کل تعارض کار خانواده 50/12±45/53 بود و سطح کلی تعارض کار خانواده در سطح متوسط بوده است. میانگین نمره کیفیت زندگی حرفه‎ای پرستاران 57/10±33/78 و در سطح بالا بوده است. تعارض کار خانواده با کیفیت زندگی حرفه‎ای پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه ارتباط آماری معنادار داشته است (499/0= rو 000/0p=). تعارض کار خانواده فقط با سمت شغلی ارتباط آماری معنادار داشته است (05/0>p) و با سایر متغیرهای فردی و حرفه‎ای ارتباط آماری معنادار نداشته است. کیفیت زندگی حرفه ای فقط با متغیر جنس، شغل همسر و سابقه بیماری زمینه ای در خانواده پرستاران ارتباط آماری معنا دار داشته است (05/0>p).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های این مطالعه که نشان‎دهنده رابطه بین کیفیت زندگی حرفه ای با تعارض کار- خانواده در پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه می باشد؛ می توان نتیجه گرفت که با برنامه ریزی صحیح جهت افزایش کیفیت زندگی کاری پرستاران می توان شاهد کاهش تعارض کار- خانواده آنان بود.

    کلیدواژگان: تعارض کار خانواده، پرستار، کیفیت زندگی، حرفه، بخش مراقبت ویژه
  • عبدالحسین امامی سیگارودی، سید کاظم موسوی*، یدالله شیروانی صفحات 60-67
    زمینه و هدف

     طی پنجاه سال اخیر مکتب پراگماتیسم به عنوان فلسفه غالب در پرستاری مطرح شده و مطالعات فراوانی با نگاهی عمدتا مثبت به موضوع پراگماتیسم در پرستاری پرداخته اند. در این مقاله، با موضعی انتقادی به بررسی فلسفه پراگماتیسمی در دانش، آموزش، پژوهش و عمل پرستاری پرداخته می شود.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نوع مروری روایتی غیر نظام مند (Non-systematic/ Narrative) می باشد که برای انجام آن با استفاده از کلیدواژه های Nursing, Pragmatism, Knowledge, Practice, Education, Research  Critique,بر اساس Mesh و به صورت جداگانه و ترکیبی با جستجوی اینترنتی در پایگاه های ISI ،PubMed ، Scopus و Google Scholar انجام شد. عناوین یافت شده از نظر ارتباط موضوعی بررسی شده و از مستندات منتخب خلاصه برداری شد.

    یافته ها

     مقالات بسیار اندکی به نقد پراگماتیسم در پرستاری پرداخته اند. از منظر دانش و آموزش پرستاری مهم ترین چالش نگاه پراگماتیسمی را شاید بتوان در بیم ناشی از گسترش شکاف بین تیوری و عمل خلاصه کرد. همچنین، از مهم ترین نقدهای وارده به دیدگاه پراگماتیسمی در پژوهش و عمل پرستاری نیز می توان به عدم ثبات پارادایمی و نادیده گرفتن نیازهای مراقبتی منحصر به فرد هر بیمار اشاره کرد.

    نتیجه گیری

     مدت طولانی است که پراگماتیسم با تار و پود پرستاری در هم تنیده شده است به طوری که برخی مبانی فلسفی پرستاری را بر اساس آموزه های این مکتب تفسیر می کنند. شاید بهتر باشد این نگاه یک سویه اندکی تعدیل یافته و تاثیرات احتمالا ناخوشایند و منفی این مکتب بر پرستاری بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پراگماتیسم، پرستاری، عمل، آموزش، پژوهش
|
  • Pages 1-3
  • Bibisara HajabiSeied, Maliheh Abbasi, Leila Sadat AziziSiaberi *, Akram Sanagoo Pages 3-13
    Background and Objectives

    The diversity of human beings makes each person have their own style of love. Love and all its emotional dimensions are strongly related to personality traits and gender differences. The purpose of this research is to investigate the relationship between romantic behavior styles and the tendency to extramarital relationships and also to investigate the relationship between sexual attitudes and the tendency to extramarital relationships in married female students of the Islamic Azad University of Golestan province in 2020.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-correlation study. In 2020, 335 married female student of Golestan Azad University were selected by convenience sampling. Three tools were used to collect information: romantic behavioral style, sexual attitude and extramarital affairs. Pearson correlation coefficient and multivariate regression were used to test the research hypotheses.

    Results

    The analysis of the findings indicates a positive and significant relationship between "romantic behavioral styles" and "extramarital affairs" (r = 0.87, sig = 0.004) and its severity is about 75%. There is also a positive and significant relationship between "sexual attitude" and "extramarital affairs". (R = 0.83, sig = 0.016) and its intensity is about 68%. Data were analyzed in SPSS version 20. The significance level of the tests was considered 0.05.

    Conclusion

    The analysis of the findings indicates a positive and significant relationship between "romantic behavioral styles" and "sexual attitude" with "extramarital affairs" in married female students of Golestan Islamic Azad University.

    Keywords: Romantic, Behavior, Sexual Attitude, Extramarital Relations, Married women
  • Nasim Heidari Farsani, Maryam Moghimian, Ebrahim Heidari Farsani, Zhale Kouravand, Faranghis Heidari, Hadi Raeisi, Jeafar Moghaddasi Pages 14-24
    Background and Objectives

    Following the prevalence of covid-19, even after passing through its crisis, the level of stress in nurses who are directly dealing with infected patients increased, which affected their quality of life. This study was conducted with the aim of determining the correlation between occupational stress and the quality of life of nurses in the corona and general departments during the corona pandemic.

    Materials and Methods

    This is a descriptive correlational study that was conducted in 1401. The research sample consisted of 150 nurses (60 nurses from the covid19 department and 90 nurses from general departments) who entered the study from two hospitals. Sampling of nurses in corona wards was available and in general wards as a multi-stage cluster. Data collection tools were demographic questionnaires, quality of life SF36 and occupational stress OSIPOW. Descriptive statistics (mean, standard deviation) and analytical statistical tests (independent t, analysis of variance, chi-square and Pearson correlation) were used to analyze the data.

    Results

    The average scores of occupational stress and quality of life of nurses in corona wards were 66.64 ± 11.73 and 43.05 ± 12.86, respectively, and for nurses in general wards, they were 56.41 ± 13.93 and 46.41 ± 10.70, respectively which had a statistically significant difference (P˂0.001). There was an inverse and significant correlation between job stress and quality of life in two groups (P˂0.001).

    Conclusion

    Considering the decline in the quality of life of nurses working in corona wards due to the increase in occupational stress, it is necessary for health managers to think of measures to manage the stress of these nurses so that its impact on their quality of life can be controlled to some extent.

    Keywords: Quality of life, Nurses, Job stress, Covid-19
  • H.Vejdani, Fereshteh Araghian Mojarad, H. Mohsenipouya, F.Azadi, S.Fazeli, A.Sanagoo, L.Jouybari Pages 25-35
    Background and Objectives

    Female-headed households are one of the socially vulnerable groups, since the number of them is on the rise due to the increase in divorce rates, social crimes, or addiction rate. Considering the vulnerability of this group, the purpose of this study is to explain the experiences of female-headed households covered by the Imam Khomeini Relief Committee.

    Materials and Methods

    The present study is a qualitative phenomenological study that was conducted in 2018. To collect data, semi-structured interviews with open-ended questions about life experience as a  female-headed household were used. The interviews were conducted in the Imam Khomeini Relief Committee center in Behshahr city. Sampling continued purposefully until data saturation was achieved with the participation of 10 participants. The recorded interview was written down line by line and analyzed according to Collaizi's descriptive phenomenological approach. Lincoln and Guba's criteria were used for the strength of the study.

    Results

    From the data analysis, two main concepts including "change in normal life routine" and "problems of managing life" and four sub-concepts including "change in the role and feeling of the parent", "life progress"," loneliness"  and "worried about the future of children " were extracted.

    Conclusion

    Considering the mentioned results and especially the basic concerns of female-headed household, it is necessary to take steps toward redusing problems of this group of society through the psycho-social empowerment programs.

    Keywords: Women, family, household, female-headed, qualitative research
  • Fatemeh Jafari, Nafiseh Asgar, Nafiseh Hekmatipour Pages 36-46
    Background and Objectives

    Muscle weakness is one of the side effects of inactivity that causes movement disorders and skeletal muscle abnormalities, especially in teenage girls. Therefore, resistance sports stimulate and grow muscles, maintain stability and balance in the body. This study was conducted with the aim of determining the effect of resistance exercise on the muscle strength of female students aged 13-15 years in Gorgan city.

    Materials and Methods

    This experimental study was conducted on 50 female students aged 13-15 years old in Gorgan city as a simple random allocation in two groups of test and control. In the test group, 8 training sessions were performed every week, 2 sessions of 50-60 minutes in the gym. No intervention was performed in the control group. The tools for measuring upper and lower body muscle strength were chest press weight and leg weights respectively. The data was entered into SPSS21 statistical software and analyzed by descriptive statistics and inferential statistics.

    Results

    Covariance test showed a significant difference in comparing upper body muscle strength with eliminating the effect of pretest (P <0.01, Eta = 0.28). Covariance test showed a significant difference in comparing lower torso muscle strength by eliminating the effect of pretest (P <0.01, Eta = 0.42).

    Conclusion

    Resistance exercise plays an important role in strengthening the muscular strength of the upper and lower limbs of students. It is necessary for managers and health professionals to use these training methods to prevent girls' spine problems.

    Keywords: Resistance exercise, Muscle strength, Students, adolescent
  • Farzaneh yala, Ghanbar Rohi, Zahra Sabzi Pages 47-59
    Background and Objectives

    Work-family conflict is the result of imbalance and incompatibility that negatively affects the health and family relationships of nurses. It creates challenges for the individual and the organization .Therefore the present study was compiled with the aim of determining the relationship between work-family conflict and the quality of professional life of special care nurses.

    Materials and Methods

    This is a cross-sectional descriptive study that was conductedd in 2021-2022. The research community was included the nurses working in the ICU special care department of hospitals affiliated to Golestan University of Medical Sciences. Sampling was selected as a proportional and available allocation based on the inclusion criteria from among the research population. According to the sample size formul 268 nurses were included .The data was collected using a valid and reliable questionnaire of Stamm's quality of professional life, Carison's work-family conflict and demographic information registration form. Then the data was entered into SPSS software version 18. Then according to the non-normal distribution of the data, Spearman, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis statistical tests were used. A significance level of 0.05 was considered.

    Results

    The findings showed that the average age of the nurses was 31.81±7.01. The average of their work experience was 8.00±5.88. The average score of the total work-family conflict was 53.45±12.50 and it is at the average level. The average score of quality of professional life of nurses was 78.33 ± 10.57 and at a high level. Family-work conflict has a direct and significant statistical relationship with the quality of professional life of nurses working in special care (r=0.499 and p=0.000). Family-work conflict only had a statistically significant relationship with job position (p<0.05) and had no statistically significant relationship with other individual and professional variables. The quality of professional life has a statistically significant relationship only with the variables of gender, spouse's occupation, and history of underlying disease in the nurses' family (p<0.05).

    Conclusions

    Based on the findings of this study, which shows the relationship between the quality of professional life and work-family conflict in nurses working in the special care department; It can be concluded that with proper planning to increase the quality of work life of nurses, we can witness the reduction of their work-family conflict.

    Keywords: work-family conflict, nurse, quality of life, profession, intensive care unit
  • Abdolhossien Emami Sigaroudi, Seyed Kazem Mousavi, Yadolah Shirvani Pages 60-67
    Background and Objectives

     During the last fifty years, the doctrine of pragmatism has emerged as the dominant philosophy in nursing, and many studies have dealt with the issue of pragmatism in nursing with a mostly positive view. In this article, the pragmatism philosophy in nursing knowledge, education, research and practice is examined with a critical stance.

    Materials and Methods

     This study is a non-systematic narrative review, which is carried out separately and combined based on Mesh keywords including Nursing, Pragmatism, Knowledge, Practice, Education, Research Critique and through internet search in ISI databases, PubMed, Scopus and Google Scholar. The titles found were checked in terms of thematic relevance and a summary was taken from the selected documents.

    Results

    Very few articles have criticized pragmatism in nursing. From the point of view of knowledge and nursing education, the most important challenge of pragmatism can be summed up in the fear of widening the gap between theory and practice. Also, one of the most important criticisms of pragmatism in nursing research and practice is the lack of paradigm stability and ignoring the unique care needs of each patient.

    Conclusion

    For a long time, pragmatism has been intertwined with the fabric of nursing, so that some interpret the philosophical foundations of nursing based on the teachings of this school. Perhaps it is better that this one-sided view is slightly moderated and should be paid more attention to the possibly unpleasant and negative effects of this school on nursing.

    Keywords: Pragmatism, Nursing, Practice, Education, Research