فهرست مطالب

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 70 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ایرج جباری*، رسول قبادیان، انیس جدیدی صفحات 1-26
    درک مورفودینامیک پیوندگاه رودخانه ها بخش مهمی از بررسی های ژیومورفولوژی رودخانه ای است که با وقوع سیل فروردین 1398 شرایط مناسبی فراهم شد تا تغییرات فرسایش و رسوب ناشی از آن در پیوندگاه دو رودخانه دینور به گاماسیاب سنجیده شود. با توجه به پیچیده بودن الگوی جریان و رسوب در این محل و همچنین با افزایش ناگهانی این دو پارامتر، شبیه سازی عددی سه بعدی مقرون به صرفه نیست و مدل های تک بعدی نیز به دلیل بی توجهی به ماهیت سه بعدی جریان عموما با خطا همراه هستند؛ به همین دلیل استفاده از مدل های دو بعدی در صورت قابل قبول بودن خطای آن می تواند مفید باشد؛ بنابراین در تحقیق حاضر از مدل SRH-2D برای بررسی تاثیر سیل فروردین 1398 بر ریخت شناسی محل تلاقی رودخانه دینور به گاماسیاب استفاده شد. برای بررسی تغییرات مورفولوژی منطقه مورد مطالعه، منطقه در دو مرحله قبل و بعد از سیل، از نظر توپوگرافی نقشه برداری شد. همچنین برای بررسی عوامل موثر بر ریخت سنجی رسوبات بستر رودخانه ها و مشخص کردن قطر ذرات رسوب و ضریب زبری بستر آزمایش گرانومتری انجام گرفت. با توجه به اینکه مدل SRH_2D قابلیت شبکه بندی را ندارد، مش موردنیاز با استفاده از نرم افزار SMS تهیه شد و فایل خروجی مدل با فرمت TECPLOT ذخیره شد. نتایج این تحقیق نشان داد در یک سیلاب با دوره بازگشت 35 ساله پیوندگاه رودخانه دینور به گاماسیاب که با زاویه 40 درجه به صورت میاندری به داخل میاندر اصلی وارد می شود، فرسایش بستر در اوایل وقوع سیل در بخش پایین دست پیوندگاه به سبب به وجود آمدن ناحیه جریانات آشفته آغاز شده و به تدریج به بخش های بالا گسترش می یابد؛ در حالی که رسوب گذاری کمی بعد از اوج سیلاب در محل رکود اتفاق می افتد و با کاهش سیل باعث گسترش دماغه و در اواخر سیلاب توسعه جانبی قوس خارجی رودخانه گاماسیاب می شود.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی رودخانه ای، پیوندگاه رودخانه، تلاقی رود، مورفولوژی بستر، سیل، مدل SRH-2D
  • عباس روزبهانی، حوریه مرادی*، حامد عباسی صفحات 27-51

    در اقتصاد جهانی بی مرز امروز، مکان ها در نقش بازیگران جدید، در صحنه بین المللی عمل می کنند. جهانی شدن اقتصاد و تشدید سرعت تغییرات فن آوری دو نیروی مهم در رقابت های مکانی بسترهای جغرافیایی بوده که برای مواجه با چالش های رقابتی و محیطی حاصل از آن، وجود افرادی خلاق، ریسک پذیر و آگاه به فرصت های محیطی در عرصه های اقتصادی سرزمینی، ضروری می نماید. از سوی دیگر، افزایش اهمیت کسب و کارهای گردشگری در تنوع بخشی اقتصادی و پایداری معیشتی بویژه در جوامع محلی سبب شکل گیری فرصت های مختلف اقتصادی برای پاسخگویی به این نیازها شده است، توجه به فعالیت های گردشگری نوآورانه در چارچوب توسعه کارآفرینی نواحی روستایی یکی از مهمترین این فرصت هاست. از این رو، مقاله حاضر به بررسی فضای کارآفرینی گردشگری بخش سامن شهرستان ملایر با هدف تحلیل قابلیت بازساخت فضایی کارآفرینی گردشگری در توسعه نواحی روستایی پرداخت؛ روش پژوهش توصیفی تحلیلی با فن پیمایشی و از نوع کاربردی بود. صاحبان کسب و کار مبل و منبت، به تعداد 100 نفر جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند و به دلیل محدود بودن تعداد آنان از روش نمونه گیری سرشماری استفاده شد. ابزار اندازه-گیری پرسشنامه ای بود که پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برای متغیر کارآفرینی گردشگری 98/0 محاسبه شد، که بیانگر مناسب بودن ابزار پژوهش بود. تحلیل داده ها در محیط نرم افزار SPSS20 انجام گرفت. یافته ها نشان داد کارآفرینی گردشگری (مبل و منبت) در 90 درصد از نواحی روستایی دارای وضعیتی نسبتا مطلوب بوده و سطح رشد فعالیت های اقتصادی کارآفرینی گردشگری را در منطقه منجر شده است. طبق نتایج روستاهای دهنو و دهنوآورزمان دارای قابلیت بازساخت فضایی کارآفرینی و تبدیل شدن به مکان های تجاری بزرگتر هستند. همچنین، نتایج آزمون مقایسه میانگین ها نشان داد بین ادراک کارآفرینان با سطح تحصیلات مختلف از نظر عوامل موثر بر بازساخت فضایی کارآفرینی گردشگری مبل و منبت تفاوت معنی داری در سطح یک درصد خطا (99 درصد اطمینان) وجود دارد

    کلیدواژگان: بازساخت فضایی، کارآفرینی گردشگری، گردشگری روستایی، کسب و کارهای کوچک و متوسط، بخش سامن شهرستان ملایر
  • سعدی محمدی*، سوران منوچهری، مهری ویسی صفحات 52-93

    هسته اصلی پارادایم پایداری به عنوان وجه وصفی توسعه و آرمان برنامه ریزان در جهان، بر تغییر و تحولات مستمر و درنتیجه آمادگی و واکنش در برابر آن ها استوار است. در هر منطقه ای؛ روندها، اتفاقات و عوامل کلیدی که از آن ها به عنوان پیشران یاد می شود، وجود دارند که در شکل گیری وضع موجود پایداری توسعه، اثرگذار بوده و می توانند بر وضعیت آینده شرایط پایداری توسعه منطقه نیز اثرگذار باشند. براین اساس، شناسایی و عکس العمل در برابر این پیشران ها نیازمند اتخاذ روش مطالعه مبتنی بر آینده پژوهشی است که بتواند پیچیدگی ها و نحوه عملکرد آ‎ن ها را شناسایی، درک و تحلیل کند. در این راستا نیز، پژوهش کاربردی حاضر با روشی توصیفی-تحلیلی و با رویکرد اکتشافی آینده نگرانه در پی شناسایی مهم ترین پیشران هایی است که بر توسعه پایدار روستایی شهرستان مریوان استان کردستان، اثرگذار خواهند بود. بدین منظور، در ابتدا با بهره گیری از تکنیک دلفی و با حضور 22 نفر از متخصصان، کارشناسان و مسیولان که به صورت هدفمند انتخاب شدند؛ عوامل اصلی شناسایی و سپس با بهره گیری از نرم افزار MicMac، روابط و نحوه اثرگذاری و اثرپذیری آن ها، پیشران‏های موثر مشخص شد که درنهایت؛ نتایج نشان داد که از میان 44 عامل اصلی شناخته شده از مقیاس ملی تا محلی؛ 14 عامل اصلی در ناحیه 1 یا اثرگذار، 12 عامل در ناحیه 2 یا دووجهی، 4 عامل در ناحیه تنظیمی، 5 عامل در ناحیه مستقل و 9 عامل نیز، در ناحیه خروجی صفحه پراکنش ماتریس تاثیرات، قرار گرفتند تا با این شیوه پیچیده توزیع، بتوان به وضعیت توسعه آینده منطقه در مسیر توسعه ناپایدار و مبهم، پی‏برد. در شکل گیری و تداوم این وضعیت نیز به ترتیب؛ پیشران های تجمع یافته در شاخص های مدیریتی-نهادی و اقتصادی، با بیشترین اثرگذاری عمل خواهند کرد. عوامل ناپایدارکننده تجمع‎یافته در شاخص مدیریتی-نهادی که به لحاظ کمی نیز، بیشترین مقدار از پیشران های موثر بر ناپایداری توسعه روستاهای منطقه را دربرمی گرفتند؛ به لحاظ کیفی نیز بیشترین نقش را در وضعیت مبهم توسعه منطقه دارا خواهند بود.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، آینده پژوهشی، پیشران ها، نواحی روستایی شهرستان مریوان
  • فریده کمری، سید محمدرضا حسینی*، صیدمهدی ویسه، محمودرضا مستقیمی صفحات 94-121

    گردشگری یکی از پویاترین فعالیت های اقتصادی عصر حاضر است که در توسعه پایدار نقش مهمی دارد. گردشگری فرهنگی یکی از انواع گردشگری است که طیف وسیعی از گردشگران را در بر می گیرد و به دلیل نقش مهم آن در حفظ فرهنگ و تاریخ اجتماعات مختلف، شایسته توجه ویژه ای است. شناسایی فرصت ها و پنجره های فرصت کارآفرینانه در حوزه گردشگری فرهنگی می تواند شرکت ها و موسسات نوپا را برای توسعه این صنعت توانمند سازد، مشاغل و کسب وکارهای زیادی ایجاد کند و نرخ بیکاری را تا حدودی کاهش دهد. همچنین پرداختن به موضوع کارآفرینی به خصوص در عرصه گردشگری فرهنگی می تواند پنجره فرصتی را به روی جوانان بیکار بگشاید که می تواند نشان دهنده اهمیت پرداختن به این موضوع باشد. هدف از انجام تحقیق حاضر شناسایی عوامل موثر بر ایجاد فرصت کارآفرینی گردشگری فرهنگی در ایران است. روش تحقیق مورد استفاده آمیخته اکتشافی (کیفی و کمی) است. جامعه آماری تحقیق خبرگان و در بخش کمی کارشناسان دفاتر گردشگری و حوزه کارآفرینی هستند. ابزار تحقیق مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته بوده است. موضوع اتکاپذیری تحقیق توسط محقق رعایت شده و برای پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. روش آماری در مرحله کمی تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار PLS و آزمون T تک نمونه ای و فریدمن در نرم افزار SPSS است. یافته های تحقیق نشان می دهد که عوامل مالی با میانگین رتبه (62/3)، زیرساختی (44/3)، فرهنگی (29/3)، اقتصادی (12/3)، بازاریابی (72/2)، آموزشی (46/2)، قانونی- اداری (37/2) و اجتماعی (18/2) در ایجاد فرصت گردشگری فرهنگی تاثیرگذارند؛ ازاین رو، در صورت فراهم بودن فرصت های گردشگری به عنوان یک منبع کارآفرینانه و اشتغال زا، زمینه توسعه و آبادی استان های کشور ایجاد می شود. کمک مادی به افراد کارآفرین، اختصاص اعتبار و بودجه کافی به طرح های پژوهشی، طرح های تشویقی سرمایه گذاری بخش خصوصی و کمک مالی به توسعه اماکن اقامتی، پذیرایی و توسعه زیرساخت ها ازجمله توصیه های سیاستی در زمینه مالی ایجاد فرصت های گردشگری فرهنگی می تواند باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری فرهنگی، پنجره فرصت، کارآفرینی
  • رضا قادری*، محمد رسولی صفحات 122-149
    رقابت پذیری به عنوان یک علت، یک نتیجه و وسیله ای برای دستیابی به نوعی استاندارد زندگی مشخص در یک منطقه خاص است که سعی بر شناسایی توانمندی های مناطق دارد. در همین راستا با توجه به اینکه وارد عصر عدم قطعیت شده ایم، برای حفظ وضعیت بقاء و استمرار در رقابت، نیاز است به شرایط و بسترهای رقابت پذیری توجه گردد. برهمین اساس تحقیق حاضر با هدف تبیین وضعیت رقابت پذیری استان آذربایجان غربی سعی داشته است ضمن شناسایی عوامل کلیدی موثر بر رقابت پذیری استان، سناریوهای محتمل رقابت پذیری را در افق آینده مشخص و دلایل تحقق آن ها را ذکر کند تا درنهایت اولویت های توجه رقابت پذیری تعیین شوند و بستر مناسب تصمیم گیری پیش روی مسیولان قرار گیرد. بدین منظور 54 شاخص در 4 بعد که براساس مطالعات کتابخانه-میدانی شناسایی شده اند، با استفاده از نرم افزارهای micmac، Scenario Wizard و مدل IPA مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند. از آنجا که پژوهش حاضر مبتنی بر خبرگان بوده است، نمونه تحقیق 20 نفر به روش هدفمند (گلوله برفی) انتخاب شده اند. نتایج تحقیق نشان داده است که الگوی رقابت پذیری استان آذربایجان غربی به صورت ناپایدار بوده و وضعیت های محتمل برای آینده رقابت پذیری استان بیانگر 30 سناریوی سازگار بوده است که ضریب تحقق سناریوهای با وضعیت نامطلوب به دلیل کم توجهی به شاخص های کنترل کننده ای چون: «امنیت سرمایه گذاری، تاب آوری در برابر بیماری های عفونی، برندسازی، رقابت آزاد و مبتنی بر شایسته سالاری، بسترسازی درجهت پرورش جامعه خلاق»، بالا بوده است؛ در حالی که تاکید بر برخی شاخص ها چون انحصار فعالیت های تولیدی، صادرات- واردات باعث اتلاف هزینه شده اند.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، آینده نگاری، استان آذربایجان غربی، مدلIPA
  • سعید ملکی*، نازنین حاجی پور صفحات 150-180
    سرعت خشکسالی در جهان، طی 10 سال اخیر روندی افزایشی داشته، اما تاثیرات آن در ایران و استان خوزستان به مراتب شدیدتر از حد معمول بوده است. از طرفی تشدید بارش و وقوع سیل، بهره برداری از منابع آبی و وقوع فرونشست های فراگیر و پدیده گردوخاک طولانی مدت به عنوان پیامدهای تغییر اقلیم شدیدا بر الگوی سکونت و فعالیت در کلان شهر اهواز تاثیرات منفی گذاشته و ساختار و کارکرد این کلان شهر را در آینده تغییر خواهد داد. بر این مبنا لزوم توجه و کاربست رویکرد تاب آوری و همگام سازی آن با پیامدهای تغییر اقلیم و مشکلات آینده تا حد بسیار زیادی خواهد توانست شهروندان و بافت شهر را در رابطه با بلایای طبیعی مصون و در بلندمدت با شرایط موجود سازگار سازد. هدف این پژوهش، ارزیابی و تحلیل پیامدهای تغییر اقلیم بر وضعیت تاب آوری فضایی-زیستی کلان شهر اهواز است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، از نوع کاربردی ‏است که به روش توصیفی-تحلیلی و بررسی‏های میدانی و در چارچوب الگوی تحلیلی-موردی انجام گرفته است. جامعه مورد بررسی شامل بلوک آماری و لایه کاربری اراضی وضع موجود شهر، اسناد فرادست شامل طرح جامع و تفصیلی، کسب شده است. برای دستیابی به اهداف تحقیق، ابعاد فضایی-زیستی در 14 شاخص استخراج شد. برای ارزیابی و تحلیل پیامدهای موثر بر تاب آوری، از الگوریتم رقابت استعماری در محیط نرم افزار Matlab a2018 استفاده شد. برای فضایی سازی شاخص های مورد مطالعه در سطح بافت شهر اهواز از روش  Tracking Analyst Toolsدر فرایند تحلیل شبکه (Network Analyst Tools) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در شاخص درجه تمرکز یا تفرق جمعیت، بیش از 50 درصد الگوی توزیع جمعیت در سطح محدوده ای برابر با 1585801.6 مترمربع سکونت داشته اند. این در حالی است که الگوی توزیع کاربری های عمده و به صنعتی عمدتا خوشه ای و پهنه ای بوده است. در ارتباط با شاخص توزیع کاربری های صنعتی نیز 41.7 از سطوح کاربری ها در محدوده تاب آوری زیستی پایین با بالاترین میزان انتشار آلودگی زیستی توزیع شده اند. در ارتباط با اثر کیفیت آب و دسترسی به آب آشامیدنی بالاترین درصد یعنی 61/33 درصد در بازه نامناسب توزیع شده اند. همچنین در ارتباط با اثر عوامل زیستی نیز شیب و شبکه زهکشی بالاترین درصد یعنی 47.00 درصد در شیب متوسط 0.16 توزیع شده اند که خود عامل عدم تاب آوری بهینه شهر در برابر مخاطرات زیستی به ویژه عدم دفع است. جمع بندی معیارهای تاب آوری نشان می دهد که مناطق دو و سه به ترتیب دارای بیشترین مقدار تاب آوری در میان مناطق شهری اهواز است و مناطق پنج و چهار در وضعیت نیمه تاب آور و مناطق یک و شش در وضعیت ضعیف تاب آوری و درنهایت مناطق هشت و هفت در وضعیت بسیار ضعیف به لحاظ شرایط توزیع معیارهای تاب آوری قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، تاب آوری، عوامل فضایی زیستی، مخاطرات طبیعی، الگوریتم بهینه سازی، کلانشهر اهواز
  • وحید ریاحی*، یاسین مقدسی صفحات 181-206
    کشور ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی و زمین شناختی آن در زمره ده کشور زلزله خیز جهان جای دارد. این در حالی است که هم اکنون حدود یک چهارم جمعیت ایران در سکونتگاه های روستایی سکونت دارند و از طرفی، استقرار روستاها در نزدیکی یا روی خطوط گسل فعال، ضرورت دارد تا به لحاظ میزان آسیب پذیری کالبدی مورد بررسی علمی قرار گیرند؛ ازاین رو هدف این پژوهش تحلیل میزان آسیب پذیری روستاهای شهرستان اشتهارد در برابر زلزله است. روش تحقیق حاضر توصیفی-تحلیلی بوده و برای جمع آوری اطلاعات و داده ها نیز از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. تحلیل داده ها و اطلاعات تحقیق از طریق تحلیل فضایی (Arc Map) و تحلیل آماری (SPSS) صورت گرفته و جامعه آماری شامل 1326 خانوار روستایی از 4 دهستان اشتهارد است که براساس نمونه گیری غیراحتمالی و با روشی هدفمند (قضاوتی)، تعداد 208 خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که نخست، اکثر نقاط روستایی در پهنه های امن و کم خطر منطقه قرار گرفته اند که درحال حاضر نیمی از آن ها خالی از سکنه و مابقی نیز از تراکم جمعیتی بسیار کمی برخوردار هستند، در مقابل تعداد کمی از نقاط روستایی با تراکم بالای جمعیتی در پهنه های پرخطر قرار گرفته اند. دوم، از میان 8 معیار انتخاب شده برای برآورد میزان آسیب پذیری مسکن در برابر زلزله، می توان گفت در محدوده مورد مطالعه، شاخص های عرض معابر، کیفیت مصالح به کار رفته و تراکم واحد های مسکونی وضعیت مناسبی ندارند و در آسیب پذیرکردن خانه های روستایی در برابر زلزله نقش مهمی دارند و در مقابل شاخص های قدمت بنا و تعداد طبقات واحدهای مسکونی شرایط مطلوبی دارند و تا حدودی آسیب پذیری مسکن در چهار روستا را تعدیل کرده اند.
    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، زلزله، نواحی روستایی، آسیب پذیری، شهرستان اشتهارد
  • محمد سلاورزی زاده*، علی اصغر بگ محمدی، حجت شیخی صفحات 207-224

    سازمان فضایی بیانگر ترتیب و نظم اجزای یک مجموعه مشخص و هدفمند و یا ترتیب و توزیع نظام یافته واحدهای یک مجموعه در فضا در راستای عملکردهای عمومی آن مجموعه است. این پژوهش با هدف ارزیابی مولفه های موثر بر سازمان فضایی شهر کارآفرین (شهر ایلام) انجام شده است. روش انجام این تحقیق با توجه به هدف، کاربردی و براساس ماهیت، تحلیلی- توصیفی است. شیوه تحلیل داده های پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری SEM بوده و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و معادلات ساختاری لیزرل انجام شده است. آزمون های به کار رفته در این پژوهش، تحلیل عاملی تاییدی CFA  و تحلیل مسیر Path Analysis هستند. روش گردآوری داده ها، میدانی و کتابخانه ای بوده و از ابزار پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 60 گویه 5 گزینه ای در قالب طیف لیکرت برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 20000 نفر از کارآفرینان سطح شهر ایلام بوده که براساس نمونه قاعده سرانگشتی معادلات ساختاری 250 پرسشنامه بین نمونه آماری توزیع شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد مولفه مستقل و مکنون فناوری اطلاعات و ارتباطات با ضریب مسیر 84/0 و سطح معناداری 91/10 بیشترین تاثیر و عامل محیط زیرساخت شهری با ضریب تاثیر با 63/0 و سطح معناداری 28/9 کمترین تاثیر را در سازمان فضایی کارآفرینی شهری به همراه داشته است. همچنین، مولفه های محیط طبیعی شهری با ضریب مسیر 78/0 و سطح معناداری 77/10، سازمان اداری با ضریب مسیر 75/0و سطح معناداری 13/10، محیط اجتماعی- فرهنگی شهر با ضریب تاثیر 71/0 و سطح معناداری 96/9، کیفیت آموزش و مراکز آموزشی با ضریب مسیر 68/0 و سطح معناداری 43/9 بر مولفه مکنون وضعیت سازمان فضایی شهر ایلام تاثیر معناداری داشته اند. در این میان مولفه های محیط اقتصادی شهر با ضریب تاثیر 02/0 و سطح معناداری 28/0 و قوانین، مقررات و سیاست های کارآفرینی با ضریب تاثیر 08/0 و سطح معناداری 31/0 بر سازمان فضایی شهر ایلام تاثیر معناداری نداشته اند.

    کلیدواژگان: شهر ایلام، مولفه های کارآفرینی شهری، سازمان فضایی، شهر کار آفرین
  • رضا نوبخت*، ولی الله رستمعلی زاده صفحات 225-248

    صنعتی شدن برخی شهرها به ویژه شهرهای ساحلی، شرایط و محیط جدیدی برای کسب وکار ایجاد می کند و اثرات آن در تمامی بخش های اقتصاد احساس می شود؛ بنابراین علاوه بر جابه جایی منابع مالی، جابه جایی و تحرک مکانی جمعیت را نیز به همراه دارد. هدف این مقاله مطالعه پایداری و ماندگاری جمعیت مهاجر در مناطق صنعتی-ساحلی با توجه به میزان انطباق (اجتماعی و طبیعی) است؛ از این رو با توجه به مفهوم ماندگاری در نظریات مهاجرت و نیز چارچوب نظری انطباق، ماندگاری مهاجران مورد تحلیل قرار می گیرد.تحقیق حاضر به روش پیمایش انجام شده است. حجم نمونه مورد مطالعه شامل 654 نفر مهاجر است که به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شده اند.  براساس نتایج متغیرهای چندمتغیری حاصل از رگرسیون لجستیک، در ماندگاری طولانی مدت یعنی تا پایان عمر، افرادی که انطباق بالایی در زمینه محیط طبیعی و اجتماعی دارند، ماندگار تر هستند و عوامل محیطی و اجتماعی اثرگذاری بیشتری در ماندگاری طولانی مدت افراد دارد. نتایج به دست آمده بر تعامل نظری و مفهومی ماندگاری، انطباق، عوامل اقتصادی- اجتماعی براساس نظریه های انطباق و دیدگاه های اقتصادی حوزه مهاجرت تاکید دارد.

    کلیدواژگان: مهاجرت، صنعتی شدن، بوشهر، ماندگاری و پایداری جمعیت، انطباق
  • احمد جانسیز*، احسان اعجازی صفحات 249-267
    هدف پژوهش حاضر، ارایه راه حل های پیشنهادی برای تثبیت حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک است. برای دستیابی به این راه حل ها، تلاش می شود به این پرسش اصلی پاسخ داده شود که تا چه اندازه می توان با غیرامنیتی کردن جزایر سه گانه و اجرای سیاست های توسعه محور در این جزایر، به تثبیت حاکمیت ایران بر این جزایر کمک کرد؟ برای پاسخ به این پرسش، در بخش چارچوب نظری، به نظریه امنیتی بری بوزان و نظریه توسعه درون زا پرداخته می شود. در قرن بیست ویکم، توسعه و امنیت یک رابطه همبستگی مستقیم با یکدیگر دارند؛ بدان معنی که هر اندازه که میزان توسعه یافتگی اقتصادی کم باشد، به همان میزان سطح امنیت کاهش می یاید و برعکس، هر اندازه میزان توسعه یافتگی اقتصادی زیاد باشد، به همان نسبت میزان امنیت افزایش می یابد. در همین راستا، توسعه یافتگی جزایر سه گانه می تواند به نوبه خود به افزایش امنیت در آن ها کمک شایانی بکند. درنتیجه، برای تثبیت حاکمیت ایران در این جزایر باید به رابطه متقابل امنیت و توسعه در این مناطق توجه ویژه ای کرد. در ادامه بر اهمیت تاریخی اصل حاکمیت برای کشورها در دوران مدرن تاکید و سپس با اشاره به حاکمیت تاریخی ایران بر این جزایر، اهمیت این جزایر برای ایران تبیین می شود. همچنین فرضیه نوشتار حاضر این است که با پیگیری سیاست غیرامنیتی کردن جزایر سه گانه و اجرای سیاست های توسعه محور می توان حاکمیت ایران بر این جزایر را تثبیت کرد.
    کلیدواژگان: جزیره ابوموسی، امنیت، توسعه، ایران، امارات متحده عربی
|
  • Iraj Jabbari *, Rasool Ghobadian, Anis Jadidi Pages 1-26
    Understanding the morphodynamics of river junctions is an important part of fluvial geomorphological studies that were provided suitable conditions to measure erosion and sediment changes at the junction of Dinver and Gamasiab rivers by the occurrence of floods in April 2019.  Due to the complexity, 3D numerical simulation is not cost-effective, and one-dimensional models, also, have some errors. For this reason, the use of two-dimensional models can be useful. Therefore, the SRH-2D model was used to investigate the effect of the flood on the morphology of the confluence of the Dinver River to Gamasiab. To study the morphological changes in the study area, elevation position and topography was mapped in two stages before and after the flood and also a granulometric experiment was performed. Due to the fact that the SRH_2D model does not have the ability to network, the required mesh was prepared using SMS software and the output file of the model was saved in TECPLOT format. The results showed that in a flood with a 35-year return period of the Dinver River to Gamasiab junction, with a meander- meander junction at a 40-degree angle, bed erosion in the downstream part of the junction begins to occur early in the onset of flooding and gradually expands to the upstream. However, sedimentation occurs shortly after the peak of the flood in the stagnation zone and then growing the spurs as the flood decreases, and developing the outer arch of the Gamasiab River as at the flood goes to end.
    Keywords: Fluvial Geomorphology, River Confluence, Bed Morphology, Flood, SRH-2D model
  • Abass Roozbahani, Horieh Moradi *, Hamed Abassi Pages 27-51

    In today's borderless global economy, on the international stage, places act as new actors. Globalization of the economy and increasing the technological changes pace are two important forces in geographic location competition which is essential to have people with the following characteristics: creativity, risk-taking and awareness of environmental opportunities in the field of land economy. On the other hand, the increasing importance of tourism businesses in economic diversification and livelihood sustainability, especially in local communities, has created various economic opportunities to meet these needs. Consideration of innovative tourism activities in the context of rural entrepreneurship development is one of the most important opportunities. Therefore, the present article investigates the tourism entrepreneurship space in the Saman District of Malayer County with the aim of analyzing the spatial reconstruction capability of tourism entrepreneurship in rural areas development. The method of this study was descriptive-analytical and applied. The statistical population of the study consisted of 100 furniture and carpentry business owners. A questionnaire was used to measure the reliability of the questionnaire ، using Cronbach's alpha test for tourism entrepreneurship variable (0.98). Data analysis was performed in SPSS 20 software. Findings showed that tourism entrepreneurship (sofa and inlay) was relatively favorable in 90% of rural areas and led to the growth of tourism entrepreneurship economic activities in the region. According to the results, the villages of Dehno and Dehnoavarzaman are capable of entrepreneurship spatial reconstruction and become larger business locations. Also, the results of the means comparison test showed that there is a significant difference (p <0.01) between the perception of entrepreneurs with different educational levels in terms of factors affecting the spatial reconstruction of entrepreneurship.

    Keywords: Spatial Reconstruction, Tourism Entrepreneurship, Rural tourism, Small, Medium-sized Enterprises (SME), Samen district of Malayer county
  • Saadi Mohammadi *, Soran Manoochehri, Mehri Visei Pages 52-93

    Understanding the morphodynamics of river junctions is an important part of fluvial geomorphological studies that were provided suitable conditions to measure erosion and sediment changes at the junction of Dinver and Gamasiab rivers by the occurrence of floods in April 2019.  Due to the complexity, 3D numerical simulation is not cost-effective, and one-dimensional models, also, have some errors. For this reason, the use of two-dimensional models can be useful. Therefore, the SRH-2D model was used to investigate the effect of the flood on the morphology of the confluence of the Dinver River to Gamasiab. To study the morphological changes in the study area, elevation position and topography was mapped in two stages before and after the flood and also a granulometric experiment was performed. Due to the fact that the SRH_2D model does not have the ability to network, the required mesh was prepared using SMS software and the output file of the model was saved in TECPLOT format. The results showed that in a flood with a 35-year return period of the Dinver River to Gamasiab junction, with a meander- meander junction at a 40-degree angle, bed erosion in the downstream part of the junction begins to occur early in the onset of flooding and gradually expands to the upstream. However, sedimentation occurs shortly after the peak of the flood in the stagnation zone and then growing the spurs as the flood decreases, and developing the outer arch of the Gamasiab River as at the flood goes to end.

    Keywords: Fluvial Geomorphology, River Confluence, Bed Morphology, Flood, SRH-2D model
  • Farideh Kamari, Seyed Mohamadreza Hosseini *, Seyd Mehdi Vayseh, Mahmoodreza Mostaghimi Pages 94-121

    Tourism is one of the most dynamic economic activities of the present era, which plays an important role in sustainable development. Cultural tourism is one of the types of tourism that covers a wide range of tourists that deserves a great attention due to its important role in preserving the culture and history of different communities. Identifying opportunities and windows of entrepreneurial opportunity in the field of cultural tourism can empower start-ups and companies to develop the industry, create many jobs and businesses, and reduce the unemployment rate to some extent. Also, addressing the issue of entrepreneurship, especially in the field of cultural tourism, can open a window of opportunity to unemployed youth, indicating the importance of addressing this issue. Accordingly, the present study is an attempt to identify the factors affecting the creation of cultural tourism entrepreneurship opportunities in Iran. The research method is mixed exploratory (qualitative and quantitative). The statistical population of the research is experts. In the quantitative section, the statistical population includes experts in tourism offices and entrepreneurship area. The research instrument is a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire. The research reliability is investigated and the reliability of the questionnaire is confirmed using Cronbach's alpha coefficient. The statistical method in the quantitative stage is a confirmatory factor analysis in PLS software, a single-sample T-test, and Friedman in SPSS software. The research findings show that financial factors with average rank of 3.62, infrastructure (3.44), cultural (3.29), economic (3.12), marketing (2.72), educational (2.46), legal-administrative (2.37), and social (2.18) factors are effective in creating cultural tourism opportunities. Therefore, if tourism opportunities are available as an entrepreneurial and employment source, the development and settlement of the country's provinces will be created. Material assistance to entrepreneurial people, allocating sufficient credit and budget to research projects, private sector investment incentive plans, and financial assistance to the development of accommodation, hospitality, and infrastructure development, including policy recommendations in the financial field. Creating opportunities for cultural tourism can be.

    Keywords: Tourism, Cultural Tourism, Opportunity Window, Entrepreneurship
  • Reza Ghaderi *, Mohamad Rasouli Pages 122-149
    Development is an important issue in the policy of developing countries such as Iran. In the meantime, paying attention to low-development areas, espite the high potentials, canbe considered in the direction of sustainable development, where competitiveness as a new approach tries to identify the capabilities of regions to emerge in the field of competitiveness. In this context, given that wehave entered the era of uncertainty, in order to maintain the status of survival and continuity, it is necessary to pay attention to the conditions and contexts of competitiveness.Therefore, the present study, withthe aim of explaining the competitivenessof West Azerbaijanprovince,has triedto identify theprimary and key factors affecting the competitivenessof the province, to identify possible competitiveness scenariosin thefuture horizon, nd finally the reasons for such scenarios to decide Appropriate actiontoimprove thecompetitivenessof the province, to lead the officials. For this purpose, 54 indicators in 4 dimensionsthat have been identifiedbasedonlibrary-field studies have beenanalyzedusing micmacsoftware, ScenarioWizardand IPA model.It should be noted that since the present study was basedon experts,the research sampleof 20 people was selected in a targeted manner (snowball).Theresultsof the research show that the competitiveness patternof West Azerbaijan province hasbeenunstable and the probable situation for the future of the province's competitiveness has been compatible scenarios with unfavorable scenarios having a higher realization rate, which is why Conditions have been less attention to high-quality indicators such as(investment security, resilience to infectious diseases,branding, free competitionand meritocracy,paving theway for the development of a creative society), while emphasizing on some indicators such as monopoly of production activities, export-import have  caused cost loss.
    Keywords: competitiveness, Futurism, West Azerbaijan Province, IPA Model
  • Saeed Maleki *, Nazanin Hajipour Pages 150-180
    The speed of drought in the world has increased during the last 10 years, but its effects in Iran and Khuzestan province have been much more severe than usual. On the other hand, the intensification of rainfall and the occurrence of floods, the exploitation of water resources and the occurrence of widespread subsidence and the phenomenon of long-term dust as the consequences of climate change will have a negative impact on the pattern of residence and activity in Ahvaz metropolis and will change the structure and function of this metropolis in the future. Based on this, the necessity of paying attention and applying the resilience approach and synchronizing it with the consequences of climate change and future problems will be able to protect the citizens and the fabric of the city in relation to natural disasters and adapt to the existing conditions in the long term. The purpose of this research is to evaluate and analyze the consequences of climate change on the spatial-biological resilience of Ahvaz metropolis. In terms of the purpose, the present research is of an applied type, which was carried out by descriptive-analytical method and field surveys and within the framework of analytical-case model. The studied community includes the statistical block and the land use layer of the city's current state, the available documents including the comprehensive and detailed plan have been obtained. In order to achieve the objectives of the research, spatial-biological dimensions were extracted in 14 indicators.
    Keywords: climate change, Resilience, Spatial-biological factors, Natural Hazards, Optimization algorithm, Ahvaz Metropolis
  • Vahid Riahei *, Yasin Mogadasi Pages 181-206
    According to its geographical and geological location, Iran is among the ten earthquake-prone countries in the world. This is despite the fact that now about a quarter of Iran's population lives in rural settlements, and on the other hand, the establishment of villages near or on active fault lines is necessary to be scientifically investigated in terms of the level of physical vulnerability. Therefore, the purpose of this research is to analyze the vulnerability of the villages of Eshtehard city against earthquakes. The current research method is descriptive-analytical and library and field methods were used to collect information and data. Data analysis and research information were done through spatial analysis (Arc Map) and statistical analysis (SPSS) and the statistical population includes 1326 rural households from 4 Eshtehard districts, based on non-probability sampling and with a purposeful (judgmental) method, the number of 208 The household was selected as the sample size. The findings of the research show that first: most of the rural areas are located in the safe and low-risk areas of the region, half of which are currently uninhabited and the rest have a very low population density, in contrast to a small number of rural areas Villages with high population density are located in high-risk areas. Second: Among the 8 criteria selected to estimate the vulnerability of housing against earthquakes, it can be said that in the studied area, the indicators of the width of the roads, the quality of the materials used, and the density of the residential units are not in a suitable condition and make them vulnerable. Rural houses play an important role against earthquakes, and against the indicators of building age and the number of floors of residential units, they have favorable conditions and have moderated the vulnerability of housing in four villages to some extent.
    Keywords: Natural disasters, Earthquake, Rural Areas, Vulnerability, Eshtehard city
  • Mohammad Salavarzi Zadeh *, Aliasghar Bagmahammadi, Hojat Shaykhi Pages 207-224

    This study aims to evaluate the effective components in the space organization of the entrepreneurial city; A case study of Ilam city has been done. The method of this research is applied according to the purpose and analytical-descriptive based on its nature. The research data was analyzed using SEM structural equation modeling and SPSS software and LISREL structural equations. The tests used in this study were confirmatory factor analysis and path analysis. The method of data collection is field and library and a researcher-made questionnaire consisting of 60 items with 5 options in the form of Likert scale has been used to collect information. The statistical population of the study was 20000 entrepreneurs in Ilam city. Based on the sample rule of structural equations, 250  questionnaires were distributed among the statistical sample. The results show that the independent and hidden components of urban natural environment, socio-cultural environment of the city, urban infrastructure, quality of education and training centers related to entrepreneurship, information and communication technology related to entrepreneurship, administrative organization on the hidden component of space organization The city of Ilam has had a significant impact and there is a significant relationship between these independent and dependent variables. Also, there was no significant effect between the components of the economic environment of the city and the laws, regulations and policies of entrepreneurship and the hidden component of the situation of the Ilam Space Organization.

    Keywords: Ilam City, components of urban entrepreneurship, space organization
  • Reza Noubakht *, Valiollah Rostamalizadeh Pages 225-248

    Industrialization in some cities, especially coastal cities creates new work and labor circumstances and it affects feelings in all economic sections. Therefore, along with financial movements, we could observe that it carries out population movement and displacement. The aim of this research is to study migrant’s population staying and persistence according to adaptation (social and environmental) in industrial- coastal regions. Accordingly, the staying concept analysis in migration and adaption theories framework. The research is carried out by sampling survey with a sample size of 654 migrants selected by probability proportional to size (PPS). The results of logistic regression showed affective factors on the staying of immigrants in the short-term period (the next 5 years), are environment adaption, and length of stay. In the medium period, the key affecting factors are age, length of stay, social adaption, and environment adaption. For long-term staying or permanent residence, the factors include environment adaption, social adaption, and age, which affect the durability of migrants. In consequence, study findings emphasis on theoretical and conceptual interaction between staying of migrants, adaptation and socio-economic factors according to adaptation and migration economic theories.

    Keywords: migration, Industrialization Boushehr, staying, permanence of migrant population, Adaptation
  • Ahmad Jansiz *, Ehsan Ejazi Pages 249-267
    The main aim of the research is to suggest solutions for consolidating the Islamic Republic of Iran's sovereignty over the three islands of Abu Musa, Big Tunb and Small Tunb. In order to find a solution, the main question of the article is: Can Iran's sovereignty over the islands be secured by de-securitizing the three islands on the one hand and implementing development-oriented policies on the islands on the other? To answer this question, first in the theoretical framework section, Barry Buzan's security theory and endogenous development theory are discussed. It then emphasizes the historical importance of the sovereignty of nations in modern times and then explains the importance of these islands for Iran by referring to Iran's historical sovereignty over these islands. The hypothesis of the article would be Iran's sovereignty over these islands might be consolidated by pursuing the policy of desecuritization in the three islands on the one hand and implementing a development-oriented policy on the other. The authors suggest Islamic Republic of Iran has to promote tourism, establish factories, universities and hospitals and attract foreign direct investment in order to ensure the Iran’s rule on these islands.
    Keywords: Abu Musa Island, Security, Development, Iran, UAE