فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی
پیاپی 67 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی خرم، محمود اقتصادی فرد*، صادق نیرومند صفحات 1-50

    شکل متمرکز است که در آن توابع -U این مقاله بر ارایه یک مدل جدید برای مسیله بالانس خط مونتاژ هدف از جنس هزینه، ظرفیت و کیفیت به طور هم زمان در قالب یک مسیله بررسی می شود. به علاوه فرض شده هر وظیفه به مجموعه ای از ابزارآلات نیاز دارد و کیفیت انجام وظایف توسط کارگرها نیز متفاوت است؛ بنابراین هدف مدل این است که تجهیزات و کارگران به نحوی به ایستگاه ها تخصیص یابند که مجموع هزینه ی تجهیزات حداقل شود و کیفیت انجام کار در بالاترین سطح ممکن قرار گیرد. علاوه بر ایندو هدف، تعداد ایستگاه ها نیز کمینه میشوند. به این منظور، ابتدا یک مدل برنامه ریزی چندهدفه غیرخطی آمیخته عدد صحیح ارایه می شود. سپس مدل، خطیسازی شده و برای حل مسیله، الگوریتم فراابتکاریشبیه سازی تبرید و نیز دو حالت بهبودیافته ی آن به کارگیری می شود. دو الگوریتم پیشنهادی شامل یکبرنامه رمزگذاری و رمزگشایی جدید و نیز جستجوی محلی برای تخصیص کارگر به هر ایستگاه است.برای تعیین حدود پارامترها در این سه الگوریتم از روش طراحی آزمایش استفاده شده و به ازاء ترکیب پارامترها، حالت های مختلفی برای حل مسیله ایجاد شده است. سپس، بر اساس گراف های موجود درادبیات تحقیق مثال های عددی ایجاد و نتایج حل آنها با سه الگوریتم مقایسه و کارایی الگوریتم ها سنجشمی شوند. به علاوه، برای ارزیابی کارایی مدل و الگوریتم پیشنهادی در مسایل واقعی، مطالعه موردی در خط مونتاژ قطعه نازل انجام گردید که در پالایشگاه های نفت کاربرد دارد. نتایج حل مطالعه موردی و بررسی شاخص های عملکرد برای آن، بیانگر کارایی و عملکرد بهتر حالتهای بهبودیافته الگوریتم شبیهسازی تبرید است.

    کلیدواژگان: مسئله بالانس خط مونتاژ U-شکل (UALBPs)، الگوریتم شبیه سازی تبرید، برنامه ریزی غیرخطی آمیخته عدد صحیح، تخصیص ابزارآلات، کیفیت انجام کار
  • محسن جامی، حمیدرضا ایزدبخش*، علیرضا ارشدی خمسه صفحات 51-84
    در مدیریت شبکه زنجیره تامین خون وجود یک برنامه منسجم و دقیق می تواند به افزایش کارآیی و اثر بخشی شبکه کمک شایانی نماید. در این پژوهش مدل ریاضی یکپارچه در شرایط بحران به منظور کمینه نمودن هزینه ها و زمان تحویل خون ارایه شده است. در مدل حاضر برای اطمینان از تامین خون به موقع و به اندازه به خصوص در شرایط بحران از رویکرد جدید همچون تمرکز سطوح جمع آوری، فرآوری و توزیع خون در تسهیلات، در نظر گرفتن حمل و نقل اضطراری، ترافیک مسیر(تاخیر درتحویل)، جایگزینی گروه های خونی و تسهیلات پشتیبان بهره گرفته شد. تصمیمات مهم دیگری اعم از مکان یابی کلیه تسهیلات دایم و موقت در سه سطح جمع آوری، فرآوری و توزیع وکمبود خون نیز در مدل اعمال شد. مدل را با استفاده از روش اپسیلون محدودیت تکامل یافته برای مسایل مختلف حل شد. نتایج حاصل از محاسبات نشان داد استقرار تجهیزات فرآوری پیشرفته در بیمارستان های صحرایی، تمرکز سطوح در تسهیلات، جایگزینی گروه های خونی سبب بهبود قابل توجه شبکه شده است لذا مدیران و تصمیم گیرندگان می توانند از این رویکردها برای بهینه سازی شبکه زنجیره تامین خون به منظور به کاهش هزینه ها و زمان تحویل خون استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین خون، یکپارچه سازی، مکان یابی، تمرکز سطوح در تسهیلات، جایگزینی گروه های خونی
  • یحیا درفشان، سید میثم موسوی، بهنام وحدانی* صفحات 85-119

    روش مسیر بحرانی یکی از پرکاربردترین روش‏ها در برنامه ‏ریزی و کنترل پروژه است. در این روش زمان به ‏عنوان معیار تعیین کننده مسیر بحرانی در نظر گرفته می‏شود؛ اما در نظر گرفتن معیارهای دیگری علاوه بر زمان، ضروری به نظر می‏رسد. به همین منظور در این مقاله، علاوه ‏بر معیار زمان، معیارهای تاثیرگذاری همانند هزینه، ریسک، کیفیت و ایمنی در نظر گرفته می‏شود. این مساله به صورت یک مساله تصمیم‏گیری چند شاخصه فازی مدل می‏شود و با ارایه یک توسعه جدید از روش مولتی مورا (MULTIMOORA) حل می‎شود. روش مولتی مورا در محیط فازی بازه‏ای نوع-2 توسعه داده می‏شود. از مجموعه‏ های فازی نوع-2 نیز برای در نظر گرفتن عدم قطعیت استفاده می‏گردد. مجموعه ‏های فازی نوع-2 انعطاف پذیری و توانایی بیشتری در انعکاس عدم قطعیت‏ ها نسبت به مجموعه های فازی نوع-1 دارند. در نهایت، روش SWARA در محیط فازی نوع-2 بازه‏ای جهت وزن‏دهی به معیارهای تاثیرگذار زمان، هزینه، کیفیت، ریسک و ایمنی توسعه داده ‎می‎شود. در انتها یک مثال کاربردی برای نشان دادن محاسبات و همچنین توانایی رویکرد پیشنهادی حل می‏شود. براساس مثال ارایه شده، به وضوح دیده می‏شود که طولانی ‏ترین مسیر از نظر معیار زمانی، مسیر بحرانی نیست و معیارهای تاثیرگذار دیگر نیز در تعیین مسیر بحرانی دخیل هستند.

    کلیدواژگان: مسیرهای بحرانی پروژه، توسعه روش مولتی مورا، مجموعه&rlm، های فازی نوع-2 بازه &rlm، ای، مسیر بحرانی فازی، روش SWARA
  • محمدجواد ارشادی، امیر عزیزی*، مجید مهاجری صفحات 121-158

    یکی از چالش های مهم در صنایع خودرو سازی مواجه با ریسک های متفاوت است به ویژه زمانی که به علت پاسخگویی به نیاز مشتریان محصولات جدید ارایه می شود که باعث عدم شناسایی دقیق و درست در تغییر روش و طراحی، ماشین آلات و مواد جدید، میزان تقاضا و سرعت تولید و موارد دیگر می شود. این موارد می تواند آسیب ها و خطرات جدی به بار آورد. برای به حداقل رساندن اثرات نامطلوب این ریسک ها بر روند تولید، باید به دنبال روش های درست برای شناسایی ریسک ها و اولویت بندی ریسک ها برای اعمال کنترل ریسک های پر اهمیت بود. از این رو در این مقاله ، پس از شناسایی حوزه های اصلی ریسک های شناسایی شده ریسک های خطوط تولید گرید بندی شدند و بر اساس آن رویکرد نقشه های شناختی فازی توسعه داده شد و 13 ریسک در سه گروه ریسک تکنیکی ، استراتژیکی و عملیاتی شناسایی شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سپس با استفاده از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری، همبستگی ریسک ها ارزیابی شدند و مهمترین ریسک ها با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای مشخص شدند. در نهایت نتایج نشان می دهد که ریسک های خطا در طراحی، پایین بودن انگیزه ، کمبود منابع مالی، کمبود قطعات و بهره وری پایین جزو پنج ریسک اصلی در زنجیره تامین قطعات خودرو ایساکو می باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، رتبه بندی، نقشه شناختی فازی، مدلسازی ساختاری تفسیری، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • حسن ربیعی، فرهاد اعتباری* صفحات 159-201
    در سالهای اخیر، درنظر گرفتن بحث محصولات فسادپذیر در زنجیره تامین سرد، ضرورت استفاده از سوخت های جایگزین در ناوگان سازمان های توزیع و حداقل نمودن میزان مصرف سوخت دارای اهمیت فراوانی در طراحی شبکه های توزیع دارد. از مهمترین سیوالات مطرح در سیستم های توزیع، تعیین مکان قرارگیری انبارها و طراحی بهترین مسیرها به منظور خدمت رسانی به مشتریان می باشد که در قالب مدلهای مکانیابی-مسیریابی مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق، یک مدل مکانیابی - مسیریابی برای شبکه توزیع محصولات غذایی فاسد شونده چند محصولی در زنجیره تامین سرد با قابلیت سوخت گیری خودروها در جایگاه های سوخت گیری، مورد مطالعه قرار گرفته است. این مسیله، با درنظر گفتن وابستگی مصرف سوخت به میزان بار حمل شده بین ریوس، فساد پذیری محصولات در فرایند توزیع و بهره گیری از ناوگان با سوخت های مصرفی نامتعارف در جهت کاهش تولید دی اکسید کربن، بصورت یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح فرمول بندی گردیده است. مدل از طریق حل مثال های عددی در نرم افزار گمز اعتبارسنجی گردیده و به دلیل پیچیدگی مسیله در ابعاد متوسط و بزرگ، الگوریتم فراابتکاری ژنتیک به منظور حل مسایل در اندازه های واقعی با زمان محاسباتی قابل قبول توسعه و کارآیی آن مورد آزمایش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فسادپذیر، زنجیره تامین سرد، سوخت جایگزین، مکانیابی-مسیریابی، بار
  • علی اکبر محمدیان، مسعود سیم خواه* صفحات 203-236

    انتخاب تامین کنندگان یکی از مسایل مهم در حوزه ی مدیریت و بهینه سازی است که با اهداف مختلفی از قبیل کاهش هزینه، افزایش کیفیت تولید یا خدمات، کاهش ریسک مواجهه با کمبود و غیره مورد توجه پژوهشگران بوده است. در ادبیات موضوع مدلی برای در نظر گرفتن ریسک عدم تامین در کنار اثر برند توسعه نیافته است. با الهام از همین حقیقت، این تحقیق مدل انتخاب تامین کنندگان را با هدف بهینه سازی زمان تحویل و سود بصورت یک مدل برنامه ریزی ریاضی عدد صحیح مدلسازی خواهد نمود. برای حل مدل از داده های شرکت لوکاد استفاده شده و یک روش جدید بر مبنای الگوریتم جستجوی همسایگی توسعه یافت که در آن علاوه بر عملگرهای جستجو از یک رویکرد امتیازدهی برای هوشمندسازی انتخاب عملگرهای موجود استفاده شده است. بر اساس آزمون ویلکاکسون و نتایج محاسباتی مشخص گردیده است که جبهه ی پارتوی بدست آمده در مدل پیشنهادی، جواب های بدست آمده از مدل لوآن و همکاران (2019) را مغلوب می کند. تحلیل حساسیت انجام شده بر روی محدودیت بودجه مشخص نمود تغییرات بودجه بر روی سود نهایی تاثیر بیشتری نسبت به زمان تدارک دارد. همچنین شاخص های فاصله از ایده آل و تنوع جواب ها نیز شاخص های کمی بوده اند که در مقایسات بکارگیری شده اند.

    کلیدواژگان: انتخاب تامین کنندگان، بهینه سازی چندهدفه، الگوریتم جستجوی همسایگی، اثر برند بر تقاضا، ریسک عدم تامین
  • اعظم تاری یان، حسام زندحسامی*، عباس خمسه صفحات 237-266
    همواره صنعت ساخت وساز اثرات مخرب قابل توجهی بر محیط زیست داشته است. بهره گیری از راهبردهای مدیریت زنجیره تامین سبز برای دستیابی به ساخت‎وساز پایدار، رویکردی موثر برای کاهش آسیب های وارده بر محیط زیست است. با توجه به مبهم بودن ابعاد، در این پژوهش با اتکا بر رویکرد کیفی و پارادایم تفسیرگرا و روش هفت مرحله ای فراترکیب مولفه های موثر بر استقرار مدیریت زنجیره تامین سبز در صنعت ساخت وساز تبیین شد. به همین منظور 728 پژوهش مرتبط در حوزه مدیریت زنجیره تامین و به ویژه با پسوندهای پایدار، سبز، معکوس، شناسایی، بررسی، ارزیابی و غربال شد و در نهایت براساس پروتکل ورود و خروج، تعداد 37 مطالعه در سبد پژوهش کدگذاری شد که در مجموع 73 کد اولیه استخراج و در قالب 13 مفهوم و 4 مقوله دسته بندی شدند. پایایی طبقه بندی براساس ضریب کاپا تایید شد. یافته های پژوهش نشان داد مولفه های تاثیرگذار بر مدیریت زنجیره تامین سبز براساس چهار مقوله اصلی شامل: عوامل اصلی مدیریت زنجیره تامین سبز، عوامل تسهیل کننده، محرک ها و موانع داخلی و خارجی، شناسایی شدند و در نهایت پیشنهاداتی براساس نتایج استخراج شده از این پژوهش به پژوهشگران آتی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین سبز، فراترکیب، مدیریت زنجیره تامین، صنعت ساختمان، ساخت وساز
|
  • Morteza Khorram, Mahmood Eghtesadifard *, Sadegh Niroomand Pages 1-50

    This paper focuses on a novel model of the U-shaped assembly line balancing problem, in which the objective functions include cost, capacity, and quality are simultaneously examined. It is assumed that each task requires a set of equipment. In addition, the quality of tasks performed by each worker varies. Hence, the purpose of the model is that the total cost of the equipment is minimized and the quality of the work is maximized. Additionally, the number of workstations is minimized. To this end first, a multi-objective non-linear mixed-integer programming model is provided. Then, the model is linearized, and simulated annealing (SA) algorithm and two of its modified modes have been proposed to solve the problem. The proposed algorithm includes a new encoding/decoding scheme, as well as a local search for assigning the worker to each station. To determine the parameters in three algorithms, the experimental design has been used and various modes have been created by combining the parameters. Moreover, numerical examples were established based on the graphs found in the literature and the solution is compared with three algorithms, revealing the efficiency of each algorithm. Additionally, a case study on the nozzle assembly line in oil refineries was conducted to evaluate the efficiency of the proposed model and algorithm. Results from the case study show that the modified SA algorithms performed better.

    Keywords: U-shaped assembly line balancing problems (UALBPs), Simulated Annealing algorithm, non-linear mixed-integer programming, equipment allocation, work quality
  • Mohsen Jami, Hamidreza Izadbakhsh *, Alireza Arshadi Khamseh Pages 51-84
    In the management of the blood supply chain network, the existence of a coherent and accurate program can help increase the efficiency and effectiveness of the network. This research presents an integrated mathematical model to minimize network costs and blood delivery time in crisis conditions. In the present model, to ensure timely and sufficient blood supply, especially in crisis conditions, the new approach concentration of blood collection, processing, and distribution sites in the facilities, emergency transportation, pollution, route traffic (delivery delay), blood type substitution, and supporter facilities were used. Moreover, other important decisions, including locating all permanent and temporary facilities at three blood collection, processing, and distribution sites, and blood shortage, were also applied in the model. The proposed model was solved for several problems using the Augmented epsilon-constraint method. The results showed that deploying advanced processing equipment in field hospitals, the concentration of sites in facilities, and blood type substitution have significantly improved network efficiency. Therefore, managers and decision-makers can use the proposed approaches to optimize the blood supply chain network to minimize network costs and blood delivery time.
    Keywords: Blood Supply Chain, Integration, Location, Concentration of sites in facilities, Blood types substitution
  • Yahya Dorfeshan, Seyed Meysam Mousavi, Behnam Vahdani * Pages 85-119

    Critical path method is one of the most widely used approaches in planning and project control. Time is considered a determinative criterion for the critical path. But it seems necessary to regard other criteria in addition to time. Besides time criterion, effective criteria such as quality, cost, risk and safety are considered in this paper. Then, the developed problem is solved as a multi-attribute decision making problem by a new extension of MULTIMOORA method. Moreover, type-2 fuzzy sets are utilized for considering uncertainties. Type-2 fuzzy sets are more flexible and capable than type-1 fuzzy sets in reflecting uncertainties. Eventually, SWARA method is developed for determining the weights of efficient criteria such as time, cost, quality, risk and safety under type-2 fuzzy environment. Finally, an applied example has been solved to illustrate the calculations and the ability of the proposed approach. Based on the example, it is clear that the longest path in terms of time criterion is not a critical path, and other influential criteria are involved in determining the critical path.

    Keywords: Critical paths of projects, extension of MULTIMOORA method, interval type-2 fuzzy sets, fuzzy critical path, SWARA method
  • MohamadJavad Ershadi, Amir Azizi *, Majid Mohajeri Pages 121-158

    One of the major challenges in the automotive industry is facing different risks, especially when new products are offered due to meeting the needs of customers, which leads to a lack of accurate identification in changing methods and design, new machinery and materials, demand, production speed ,and so on. These can cause serious injuries and risks. To recognizing these risks, you need to look for the right ways to identify risks and prioritize them to exercise control over critical risks. Therefore, in this paper, after identifying the main areas of identified risks, production line risks were graded and based on that, the fuzzy cognitive maps approach was developed and 13 risks were identified in three groups of technical, strategic and operational risks were analyzed. Then, using interpretive structural modeling approach, the correlation of risks was evaluated and the most important risks were identified using the network analysis process. Finally, the results show that the risks of design errors, low motivation, lack of financial resources, lack of parts and low productivity are among the five main risks in the Isaco auto parts supply chain.

    Keywords: Risk analysis, Ranking, Fuzzy cognitive map, Interpretive structural modeling, Network analysis process
  • Hasan Rabiee, Farhad Etebari * Pages 159-201
    In recent years, considering perishable products in the cold supply chain, necessity of using alternative fuels in the distribution organizations vehicles and minimizing fuel consumption have great importance for designing distribution networks. The most important question in the distribution networks are locating depots and designing the most suitable routes for serving customers which are considered in the location-routing models. In this research, a location –routing problem model for a multi-product perishable food products distribution network in the cold supply chain with ability of refueling vehicles at fuel stations has been studied. As the issue relates to a fuel consumption model as variable and dependent on the loaded between vertices and in terms of product corruption in the distribution process by utilizing an unusual fuel fleet to reduce carbon dioxide production, an integer linear programming model has been formulated. The models are validated by numerical solution in GAMS software and due to complexity of the problem in the medium and large dimensions, metaheuristic algorithm has been tested to solve problems of real size with acceptable computational time and its efficiency.
    Keywords: perishable, cold supply chain, alternative fuels, location-routing, loading
  • AliAkbar Mohamadian, Masoud Simkhah * Pages 203-236

    Supplier selection is one of the most important problems in management and optimization area which aims at optimizing cost of supply, quality of products and services, risk of non-supply etc. In the literature, risk of non-supply and brand effect on demand is not considered in the models. Inspiring of this fact, the current research develops supplier selection integer model to take lead time and risk of non-supply into account. To solve the model, LOKAD benchmark database are employed and a new adaptive variable neighborhood search will be introduced according to a scoring strategy to deal with complexity of the model and achieve optimal or appropriate near optimal solutions. According to Wilcoxon test, the obtained pareto solutions outperforms Luan et al. (2019) results. Sensitivity analysis of the solutions on budget reveals that the final profit is more sensitive comparing to lead time. In addition, distance from ideal and diversity measures used as quantitative measures to compare the results.

    Keywords: Supplier Selection, multi-objective decision making, Variable neighborhood search algorithm, Effect of brand on demand, Risk of non-supply
  • Azam Tariyan, Hessam Zandhessami *, Abbas Khamseh Pages 237-266
    The construction industry has always had significant destructive effects on the environment. Using green supply chain management strategies to achieve sustainable construction is an effective approach to reduce environmental damage. Due to the vagueness of the dimensions, in this research, relying on the qualitative approach and the interpretive paradigm and the seven-step meta-synthesis method, the effective components on the establishment of green supply chain management in the construction industry were explained. For this purpose, 728 related studies in the field of supply chain management, especially with sustainable, green, and reverse, were identified, reviewed, evaluated, and screened, and finally, based on the entry and exit protocol, 37 studies were coded in the research portfolio, which in total 73 primary codes were extracted and categorized into 13 concepts and 4 categories. Classification reliability was confirmed based on Kappa coefficient. The findings of the research showed that the components affecting the green supply chain management were identified based on four main categories including: the main factors of green supply chain management, facilitating factors, internal and external drivers and barriers, and finally, suggestions based on the extracted results From this research, it was presented to future researchers
    Keywords: Green supply chain, Supply Chain Management, Building Industry, Construction, meta-synthesis approach