فهرست مطالب

نامه انجمن جمعیت شناسی ایران - پیاپی 33 (بهار و تابستان 1401)

نشریه نامه انجمن جمعیت شناسی ایران
پیاپی 33 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حاتم حسینی*، رضا تیموری ارشد صفحات 7-49

    یکی از مسیولیت های جمعیت شناسان آگاهی از چگونگی برهم کنشی فرآیندهای باروری، مرگ ومیر و مهاجرت در تعیین حجم، رشد و تغییرات جمعیت است. ایران تحولات جمعیت شناختی گسترده ای در طول سه دهه گذشته تجربه کرده است. این تحولات به یک چرخش اساسی در سیاست های جمعیتی دولت منجر شد. مواجهه غیرکارشناسی با موضوع جمعیت سبب شد تا بحث درباره آن به عرصه عمومی کشیده شود. در نتیجه، تعیین اولویت های سیاست گذاری جمعیتی به یک مساله فراگیر در کشور تبدیل شد. تشخیص مساله و در دستور کار قرار دادن آن بخشی از فرآیند سیاست گذاری است. در این مقاله با تمرکز بر نتایج سرشماری های عمومی نفوس و مسکن استان های همدان و لرستان در سال های 1390 و 1395 و نیز آمار رویدادهای حیاتی این استان ها در دوره 13951390 نشان دادیم که معادله تغییرات جمعیت بر مبنای آمارهای سرشماری در توازن با آمار رویدادهای حیاتی و خالص مهاجرت نیست. در چنین شرایطی تحلیل تعیین کننده های تغییرات جمعیت دشوار و تعیین اولویت های سیاست گذاری و ارایه راهبردهایی برای مدیریت جمعیت غیرواقعی خواهد بود. یافته ها بر اهمیت ارزیابی کیفیت آمارهای سرشماری و رویدادهای حیاتی پیش از هرگونه تصمیم گیری و سیاست گذاری برای جمعیت تاکید دارد.

    کلیدواژگان: تغییر جمعیت، کیفیت داده ها، معادله توازن، ماتریس مهاجرت، نسبت بازماندگی بین دو سرشماری
  • سارا بیرانوند، سید احمد فیروزآبادی*، رسول صادقی صفحات 51-76
    ترک تحصیل دختران تحت تاثیر عوامل و بسترهای متعددی رخ می دهد. در این میان، ازدواج زودهنگام تعیین کننده مهم و کلیدی است. این مقاله با استفاده از داده های کمی و کیفی به کندوکاو پیشران ها و بسترهای ترک تحصیل دختران با تاکید بر ازدواج زودهنگام می پردازد. در بخش کمی، از تحلیل ثانویه داده های سطح فردی سرشماری 1395 و در بخش کیفی از مصاحبه عمیق و رویکرد مردم نگارانه در منطقه شهن آباد لرستان استفاده شده است. نتایج نشان داد شیوع ترک تحصیل دختران 17-15 ساله در مناطق روستایی حدود سه برابر مناطق شهری است. بخش زیادی از تفاوت های روستا-شهری ترک تحصیل دختران ناشی از شیوع بیشتر ازدواج زودهنگام در مناطق روستایی است. نتایج رگرسیون لوجستیک نشان داد دخترانی که ازدواج کرده اند بیشتر از افراد ازدواج نکرده احتمال ترک تحصیل دارند. نتایج بخش کیفی مطالعه نیز نشان داد عوامل متعددی نظیر عوامل خانوادگی (فرار از خانواده نابسامان، اعتیاد والدین، عدم توجه والدین به تحصیل دختران، اقتدار و سخت گیری والدین)، اقتصادی (فقر و محرومیت)، اجتماعی (ترس از مجرد ماندن، نفوذ همسالان، نابرابری جنسیتی) و فرهنگی (حفظ آبرو، فرار از فشارهای اجتماعی، عدم دسترسی به مراکز آموزشی)، بسترها و پیشران های مهم ازدواج زودهنگام و ترک تحصیل دختران روستایی می باشند.
    کلیدواژگان: ازدواج زودهنگام، ترک تحصیل، تفاوت های روستا- شهری، نابرابری جنسیتی، رگرسیون لوجستیک
  • محمدجلال عباسی شوازی، نصیبه اسمعیلی* صفحات 77-111

    کاهش باروری به زیر سطح جانشینی و پایین تر از آن در ایران، سیاستگذاران را به ارایه تسهیلاتی برای افزایش فرزندآوری زنان متوجه کرده است، با اینحال تاثیر مشوقهای باروری به دقت بررسی و ارزیابی نشده است. مقاله حاضر، با استفاده از داده های طرح بررسی تحولات باروری در استان تهران (1396) با حجم نمونه حدود 1500 خانوار، رفتار پیچیده باروری پایین را با استفاده از مدل سازی عامل بنیان در نرم افزار انی لاجیک پیش بینی می نماید. سناریوهای مختلفی از جمله سناریوهای اقتصادی، ارایه تسهیلات دولتی، افزایش تعداد ازدواج، کاهش میانگین سن ازدواج و سناریو ترکیبی در نظر گرفته شد. نتایج شبیه سازی روند نزولی برای باروری در استان تهران برای ده سال آینده را نشان داد و براساس آن میزان باروری کل از رقم 1.4 فرزند در سال 1398 به 1.06فرزند در سال 1408 خواهد رسید، ولی افزایش 20 درصدی تعداد ازدواج زنان، می تواند میزان باروری کل را از 1.60فرزند به 1.26فرزند در سال 1408 افزایش دهد. نتایج شبیه سازی سناریوی ترکیبی نیز نشان داد که درصورت کاهش میانگین سن ازدواج در کنار بهبود شرایط فرزند آوری، میزان باروری کل به 6/1 فرزند در سال 1408 افزایش خواهد یافت. نتیجه سیاستی تحقیق حاضر بیانگر این است که برنامه های افرایش جمعیت بایستی با در نظرداشت میزان تاثیرگذاری عوامل تشویقی بر رفتارهای باروری زوجین تدوین شوند تا ضمن تحقق باروری ایده آل و قصد شده آنان، دستیابی به اهداف سیاست های جمعیتی را تسهیل نمایند.

    کلیدواژگان: باروری پایین، مدل سازی عامل بنیان، شبیه سازی سناریو، پیش بینی، نرم افزار انی لاجیک، تهران
  • شیرین حاتمی فر، مهدی رضائی* صفحات 113-158

    پژوهش حاضر به موضوع فرایند زایمان و تولد نوزاد در اجتماعات سنتی، قبل از ورود پزشکی و بهداشت مدرن، می‏پردازد و سعی در بررسی نقش ماماهای محلی در این فرایند دارد. با بهره ‏گیری از روش اتنوگرافی و با مراجعه به زنان ماما و سایر افراد مطلع از جمله زنان سالمند، روایتی از فرایند زایمان ارایه می‏شود. با 46 نفر مصاحبه ‏های عمیقی انجام گرفت، یافته‏ های مصاحبه‏ ای حول سه مرحله پیشازایمان، حین زایمان و بعد از زایمان تم‏بندی شدند. زایمان‏ های سنتی در محیطی خانگی، با حداقل امکانات بهداشتی و البته با ابزارهای بسیار ساده و دم‏دستی انجام می‏گرفتند. ماماها در دوره پیشازایمان توصیه‏ های رفتاری و تغذیه‏ای و در موارد متعدد معالجه‏ ای به زنان باردار ارایه می‏کردند. در جریان زایمان، در صورت دشواری زایمان، راهکارهای کاملا تجربی بومی و نیز راهکارهایی اعتقادی اتخاذ می‏شد. شرایط خاص محیطی و زیستی و فرهنگی در مواردی باعث مرگ ومیر مادران یا جنین می‏شد. یافته‏ها می‏توانند علل ناشناخته مرگ ومیر مادران یا جنین را در گذشته نشان دهند. در مرحله پس از زایمان مراقبت‏های موثر ماما از زایو، بر سلامتی مادر و فرزند بسیار موثر بوده است. تمامی اقدامات ماما و کل فرایند زایمان و فرزندآوری در بطن فرهنگ و به میانجی عناصر فرهنگ بومی انجام ‏شده است.

    کلیدواژگان: زایمان سنتی، مامای محلی، اجتماعات پیشامدرن، کردستان، سردشت
  • محبوبه اعلائی* صفحات 159-177
    در مسیله قیمت گذاری بیمه های زندگی، احتمالات مرگ ومیر یکی از فاکتورهای ریسک در محاسبه ریسک بیمه شده است که با استفاده از جدول عمر محاسبه می شود. جدول عمر ایران از ابتدای سال 1400 از سوی نهاد ناظر صنعت بیمه، بیمه مرکزی ج.ا.ا برای به کارگیری شرکت های بیمه ابلاغ شده است. قبل از تدوین این جدول، از جدول عمر فرانسه برای محاسبات حق بیمه استفاده می شد. با توجه به بلندمدت بودن قراردادهای بیمه زندگی، میزان تاثیر استفاده از جدول عمر بومی بر حق بیمه این محصولات از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یافته های تحقیق بیانگر این است که حق بیمه خالص استاندارد محاسبه شده براساس اصل تعادل برای محصولات عمر زمانی، بیمه عمر مختلط و بیمه مستمری، برای جدول ایران با جدول فرانسه متفاوت است. همچنین اثر تغییرات سن و تغییرات مدت قرارداد محصولات بیمه زندگی بر حق بیمه تحلیل شده است. علاوه بر این، ضرایب تعدیل احتمالات مرگ ومیر برای بیمه شده با وضعیت سلامتی خاص محاسبه شده و حق بیمه های تعدیل شده و درصد تغییرات آن نسبت به حالت استاندارد برای جداول ایران و فرانسه به دست آمده است که تفاوت بین حق بیمه های تعدیل شده براساس جداول ایران و فرانسه همچنان مشهود است.
    کلیدواژگان: جدول عمر، ضرایب تعدیل، احتمالات مرگ ومیر، حق بیمه خالص، بیمه زندگی
  • مهدی خلیلی*، محمد حدادی، فریده شمس قهفرخی، سمانه رنجبری بیوردی، حسن عینی زیناب صفحات 179-206
    مدل های توسعه داده شده در پیش بینی های مرگ ومیر عمدتا مبتنی بر روش های برون یابی و شامل درجه ای از قضاوت ذهنی محققان است که چالش اصلی و مهم تمامی این مدل ها پوشش بهتر و دقیق تر عدم قطعیت ذاتی پیش بینی ها است. مقاله حاضر با تکیه بر چنین مشکلی و اهمیت روش شناختی آن به معرفی روش های نوظهور استنباط بیزی در پیش بینی های مرگ ومیر پرداخته است. به منظور ارزیابی و معرفی بهتر مدل، از داده های مرگ ومیر فرانسه به عنوان یک کشور توسعه یافته و دارای نظام ثبتی دقیق برای برآورد و پیش بینی میزان های مرگ ومیر از سال 1959 تا 1999 استفاده شده است. توزیع پسین و پیشین هر پارامتر از طریق استنباط بیزی و همچنین برآورد پارامترهای مختلف از طریق الگوریتم زنجیره مارکوف مونت کارلو برآورد شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که در مدل های بیزین با بررسی تمام فضای یک پارامتر از طریق توزیع های احتمال تخمین بهتری از مقادیر پارامتر بدست می آید. همچنین در مقایسه با مدل اصلی لی-کارتر، در مدل بیزین بخش قابل توجهی از خطاها و عدم قطعیت ذاتی پیش بینی در گروه های سنی مختلف به نحو بهتر و دقیق تری پوشش داده می شود.
    کلیدواژگان: مرگ ومیر، عدم قطعیت، توزیع پسین و پیشین، استنباط بیزی، مدل لی و کارتر
  • ملیحه حدادمقدم*، حجیه بی بی رازقی نصرآباد، الهام نوبهار صفحات 207-236
    افزایش مشارکت زنان در بازار کار منجر به بهبود وضعیت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی جوامع می شود و زمینه ساز رشد و توسعه پایدار جوامع خواهد بود. ازاین رو، متغیر مشارکت زنان در بازار کار و عوامل تعیین کننده آن از موضوعات مهمی است که در مطالعات به دفعات به آن پرداخته شده است. در این پژوهش، تاثیر رشد اقتصادی بر مشارکت زنان در بازار کار در کنار متغیرهایی مانند میزان باروری کل، بیکاری و شهرنشینی، در 23 کشور مسلمان آسیایی، در فاصله زمانی 1995 تا 2019 در قالب یک مدل پنل مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که اگر اثرات فردی در تخمین داده های پنلی مورد استفاده در نظرگرفته نشود، مانند آنچه در مطالعات پیشین انجام شده، فرضیه U-شکل بودن رابطه میان رشد اقتصادی و نرخ مشارکت زنان، در میان مجموعه کشورهای مورد بررسی تایید می شود. اما اگر تفاوت میان کشورها در نظر گرفته شود، این رابطه و فرضیه تایید نمی شود. مطالعه حاضر تاکید می کند که در نظر گرفتن تفاوت های میان کشورها، منجر به روشن شدن اثرات نهادهای منحصر به فرد حاکم بر کشورها بر نرخ مشارکت زنان و همچنین تصریح درستی از اثر رشد اقتصادی بر این نرخ خواهد شد.
    کلیدواژگان: نیروی کار، نرخ مشارکت زنان، رشد اقتصادی، کشورهای مسلمان، اثرات ثابت
  • مسلم سواری*، محمد لیموئی صفحات 237-268

    پژوهش حاضر با هدف تدوین راهبردهای کاهش مهاجرت روستا به شهر در استان خوزستان انجام شد. در این پژوهش، ابتدا با استفاده مطالعات تحلیلی و ادبیات موضوع به بررسی نقاط چهارگانه SWOT یعنی قوت، ضعف، فرصت و تهدید پرداخته شد و با استفاده از تکنیک AHP اولویت‏بندی شد. جامعه آماری پژوهش کارشناسان آگاه و متخصص موضوع در سازمان‏های ذیربط در استان خوزستان بودند. با استفاه از روش نمونه ‏گیری هدفمند 48 نفر از خبرگان موضوع برای پاسخگویی به سوالات انتخاب شدند. برای پردازش اطلاعات از ماتریس- تکنیک SWOT-AHP از نرم‏ افزار Expert Choice استفاده شد. یافته‏ ها نشان داد که در ارزیابی معیارها، نقاط تهدید، ضعف، فرصت و قوت، اولویت ‏های اول تا چهارم را به خود اختصاص دادند که نشان دهنده غالب بودن فضای مخاطره‏آمیز بر فضای مفید است. علاوه بر این، با استفاده از ماتریس TOWS اقدام به طراحی دوازده راهبرد برای کاهش مهاجرت روستایی شد که براساس نتایج، دو راهبرد «توسعه تکنولوژی‏های مناسب جهت کاهش سختی کار در بخش کشاورزی و زنده نگهداشتن امید به فعالیت در بخش کشاورزی» و «تبلیغات صحیح در زمینه اهمیت و ارزش فعالیت جوانان‏ در بخش کشاورزی و به کارگیری فارغ‏التحصیلان در بخش کشاورزی جهت افزایش قدرت خلاقیت و نوآوری» به‏ عنوان مهم ترین راهبردها در این زمینه شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: فقر روستایی، مهاجرت، توسعه روستایی، پایداری معیشت، استان خوزستان
  • راحله زارع مهرجردی، مجید فولادیان*، غلامرضا حسنی درمیان، علی قاسمی اردهایی صفحات 269-306
    افزایش مهاجرت های بین استانی زنان، از پراهمیت ترین تغییرات دهه های اخیر حوزه مهاجرت است که تاحد زیادی از توسعه متفاوت استان ها نشات می گیرد. نتایج تحلیل فازی داده های سرشماری 1390 نشان داد که بیشترین زنان مهاجر مستقل وارد شده به شهر تهران، از استان های بیشتر توسعه یافته می باشند. براین اساس، این تحقیق با هدف بررسی فرایندهای مهاجرت مستقل زنانی که از استان توسعه یافته یزد به تهران آمده اند، با روش کیفی روایت پژوهی انجام گرفت. یافته های این مطالعه حاکی از وجود سه مدل فرایندی اصلی است که از تحلیل روایت های 19 نفر از زنان مهاجر مستقل و ترسیم مدل های فرایندی اختصاصی هریک و در نهایت قراردادن این مدل ها در سطحی انتزاعی تر به دست آمد. این مدل های فرایندی که حاصل وجود پیرنگ های مشابه میان روایت های مصاحبه شوندگان است عبارتند از: 1. مدل میل به خودساختگی که شامل دخترانی می شود که آزادی های لازم را داشتند ولی تمایل به تجربه زندگی مستقل و دور از حمایت خانواده دارند. 2. مدل میل به پیشرفت اقتصادی- اجتماعی در زمینه های تحصیلی و شغلی. 3. مدل عدم تجانس فرهنگی که شامل دخترانی می شود که آزادی های لازم را نداشتند و برای فرار از فشارهای خانواده، فامیل و جامعه برای همنوایی با فرهنگ موجود مهاجرت کرده اند. به طور کلی نتایج نشان داد که عوامل غیراقتصادی تاثیر زیادی بر مهاجرت مستقل زنان مورد بررسی داشته اند.
    کلیدواژگان: مهاجرت مستقل زنان، توسعه اقتصادی- اجتماعی و تکنولوژیک، استان یزد، شهر تهران، روایت پژوهی
  • علیرضا محسنی تبریزی، شهلا کاظمی پور، فریبا رمضانی* صفحات 307-334
    یکی از چالش های کشورهای مهاجرپذیر و مهاجرفرست، شیوه مناسبات اجتماعی مهاجران در کشورهای میزبان است که می تواند یکی از عوامل ایجاد اختلال در تنظیم روابط اجتماعی، همگرایی و انسجام میان افراد و گروه های اجتماعی در این مناطق شود. هدف پژوهش، تبیین پیآمدهای جامعه شناختی مناسبات اجتماعی ایرانیان مهاجر به کشور آلمان بوده است. روش تحقیق پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته بوده است. جامعه آماری پژوهش متشکل از ایرانیان مهاجر بالای 18 سال ساکن در سه ایالت بادن-ورتمبرگ، نوردین وستفالن و هسن بود که به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، حجم نمونه. 280 نفر محاسبه شده است. نتایج نشان داد میان متغیرهای طول مدت اقامت، اعتقادات دینی، تفاوت نسلی، محدودیت های تحصیلی با مناسبات گروهی ایرانیان مهاجر در آلمان رابطه معنا دار و هم بستگی وجود دارد. نتایج مدل رگرسیونی نشان داد متغیر تفاوت نسلی قدرت تبیین 14 درصد، پایبندی به اعتقادات دینی 22 درصد، محدودیت تحصیلی 19 درصد و طول مدت اقامت 29 درصد از تغییرات خطی مناسبات ایرانیان مهاجر به کشور آلمان را داشته اند ولی اعتماد اجتماعی، پذیرش هنجارهای کشور مقصد و استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی رابطه معناداری را با مناسبات اجتماعی ایرانیان مهاجر نداشتند بنابراین فرضیه های مذکور در پژوهش حاضر تایید نشدند.
    کلیدواژگان: مهاجرت بین المللی، ایرانیان مهاجر، مناسبات اجتماعی، آلمان
  • سیمین کاظمی* صفحات 335-363
    یکی از ضروری ترین منابع هر نظام سلامت، سرمایه انسانی آن است و مهاجرت پزشکان به خارج به معنی از دست رفتن سرمایه انسانی است. هدف این مطالعه، تبیین پدیده مهاجرت پزشکان براساس دیدگاه ها و تجربیات دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است. این مطالعه کیفی به روش تحلیل محتوا اجرا شد. جامعه آماری مطالعه شامل دانشجویان پزشکی دوره کارورزی (اینترنی) دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1400 بود. نمونه گیری، به روش دردسترس و تعداد نمونه به شیوه اشباع نظری 15 نفر بود. جهت گردآوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده و برای تحلیل داده ها، روش تحلیل محتوا به کار برده شد. بعد از کدگذاری، دسته بندی کدها صورت گرفت و به ترتیب مفاهیم، زیر طبقات و نهایتا طبقات استخراج شدند. عوامل گرایش به مهاجرت دانشجویان پزشکی در 8 طبقه اصلی و 24 زیرطبقه شناسایی شدند. 8 طبقه اصلی شامل وضعیت آموزش پزشکی، شرایط شغلی، تنزل جایگاه اجتماعی پزشکان، فقدان تعادل کار/زندگی، بی انگیزه شدن، تاثیرپذیری از دیگران، مقایسه وضعیت با کشورهای مقصد و شرایط اقتصادی-اجتماعی کشور بود. براساس یافته های مطالعه، عوامل متعددی در گرایش به مهاجرت پزشکان دخالت دارند که برای کند کردن روند مهاجرت لازم است به همه آن ها توجه شود.
    کلیدواژگان: مهاجرت، پزشکان، دانشجویان پزشکی، فرار مغزهای پزشکی، نظام سلامت
  • سمانه باهوش، شفیعه قدرتی*، حسین قدرتی صفحات 365-394
    روند رو به افزایش طلاق در ایران طی سالیان اخیر، آن را تبدیل به یک مساله اجتماعی نموده است. مطالعه حاضر، ارتباط میان گرایش به طلاق با بیگانگی را در میان نمونه ای از زنان شهر مشهد مورد کنکاش قرار داده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه زنان متاهل شهر مشهد و حجم نمونه نیز 384 نفر می باشد. برای انتخاب نمونه ها، از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شد. یافته های تحلیل مسیر نشان می دهد که تاثیر بیگانگی بر صمیمیت زناشویی، دخالت خانواده ها، نزاع بر سر قدرت تصمیم گیری و گرایش به طلاق معنادار است. هم چنین تاثیر بیکاری همسر بر صمیمیت زناشویی، نزاع بر سر قدرت تصمیم گیری و گرایش به طلاق معنادار است. براساس یافته ها، متغیر بیگانگی همراه با متغیرهای میانجی 53 درصد از عوامل گرایش به طلاق را تبیین کردند. از آن جایی که ریشه احساس بیگانگی در «عدم یکپارچگی» و «عدم انسجام» فردی و اجتماعی نهفته است، سیاست گذاری در جهت افزایش و بهبود روش های منتهی به کنش ارتباطی مناسب در حوزه عمومی جامعه ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: بیگانگی، گرایش به طلاق، زنان متاهل، تحلیل مسیر، شهر مشهد
|
  • Hatam Hosseini *, Reza Teimouri Arshad Pages 7-49

    One of the responsibilities of demographers is to know how fertility, mortality and migration processes interact in determining population size, growth and changes. Iran has experienced extensive demographic changes during the past three decades. These changes led to a fundamental turn in the government's population policies. The non-expert encounter with the population phenomenon caused the discussion about it to be brought to the public sphere. As a result, determining population policy priorities became a pervasive issue in the country. Diagnosing the problem and putting it on the agenda is part of the policy-making process. In this article, focusing on the results of the General Population and Housing Censuses (GPHC) of Hamadan and Lorestan provinces in 2011 and 2016, as well as the statistics of vital events in these provinces during 2011-2016, we showed that the equation of population changes based on census statistics are not in balance with the statistics of vital events and net migration. In this situation, analyzing the determinants of population changes, determining policy priorities, and providing strategies for population management will be difficult and unrealistic. The findings emphasize the importance of assessing the quality of census and vital events statistics before making any decisions and policies for the population.

    Keywords: Population change, Quality of Data, Balancing Equation, Migration Matrix, Census Survival Ratio
  • Sara Beiranvand, Seyed Ahmad Firouzabadi *, Rasoul Sadeghi Pages 51-76
    Teenage marriage is an important and key determinant of high school dropout of girls. This article using quantitative and qualitative data, explores the drivers and reasons for girls drop out of school, with an emphasis on the role of early marriage. In the quantitative section, the secondary analysis of the micro-census data for 2016 and in the qualitative part, in-depth interview and ethnographic approach in Shahnabad region of Lorestan province have been used. The results showed that the prevalence of school dropout among 15-17-year-old girls in rural areas is about three times that of urban areas. A large part of rural-urban differences in girls drop out of school is due to the higher prevalence of teenage marriage in rural areas. Logistic regression analysis showed that married girls are more likely to drop out of school than never-married girls. The results of the qualitative data also showed several factors such as family factors (escape from a disordered family, parents' addiction, parents' lack of attention to girls' education and parents' authority and strictness), economic (poverty and deprivation), social (fear of remaining single, peer influence and gender inequality) and cultural (preserving reputation, escape from social pressures and lack of access to educational centers) are important drivers of teenage marriage and school dropout of rural girls.
    Keywords: Teenage marriage, School dropout, rural-urban differences, Gender Inequality, Logistic regression
  • MohammadJalal Abbasi-Shavazi, Nasibeh Esmaeili * Pages 77-111

    Reduction of fertility to ‌below‑replacement level in Iran has led policymakers to provide facilities to increase fertility, but careful assessment of the impacts of childbearing incentives have remained unattended. Using data from the 2017 Iran Fertility Transition Survey (IFTS) including 1500 households in Tehran province, this paper simulates the complex low-fertility behavior applying agent-based modeling approach in AnyLogic software environment. Various scenarios such as economic scenarios, providing government facilities, increasing the number of marriages, reducing the average age of marriage as well as a combined scenario were considered. The simulation results showed a declining trend in fertility in Tehran province for the next ten years based on which total fertility rate in Tehran will decline from 1.4 in 2019 to 1.06 in 2029. However, a 20-percent increase in the number of marriages for women leads to fertility increase from 1.06 in the base year to 1.26 in 2029. Using a combined scenario, it was shown that reduction in the average age of marriage along with improvement of childbearing conditions increase the total fertility rate to 1.6 in 2029. The policy implication of this study indicates that pronatalist programs should be developed considering the impact of incentives on couples’ reproductive behavious in order to facilitate achieving the goals of population policies while realizing their ideal and intended fertility.

    Keywords: Low fertility, Agent-based modelling, Scenario simulation, prediction, AnyLogic Software, Tehran
  • Shirin Hatamifar, Mehdi Rezaei * Pages 113-158

    This paper deals with the process of delivery and childbirth in traditional communities prior the entrance of modern health and medicine. It tries to investigate the role of attendants in this process too. In an ethnographic study we refer to still alive traditional attendants as well as other elderly women to provide a clear picture of traditional delivery process and attendant role. For collecting data, 46 in-depth interviews have been conducted, then manuscripts were classified according to pre-delivery, delivery and post-delivery stages. Traditional deliveries took place in domestic context with least medical equipment and banal tools. Attendants provided the pregnant women with some behavioral, nutritional and sometimes curing advices. At the time of difficult deliveries, they employed purely local, experience-based techniques as well as spiritual ways. Different domestic, biological and cultural factors could have been caused infant/fetus or maternal death. The finding narrates some traditionally unknown causes of deaths of mothers or fetus. At the post-delivery stage, the attendant’s cares had substantial impact on mother and child health. All the attendant’s conducts and the deilivery and childberiang process were culturally mediated.

    Keywords: Traditional delivery, Local attendant, Premodern community, Kurdistan, Sardasht
  • Mahboubeh Aalaei * Pages 159-177
    In life insurance pricing problem, the probability of mortality is one of uncertainty factors that is calculated using the life table. The Iranian life table has been issued by the regulatory framework to insurance companies to be implemented since the beginning of 2021. Prior to this table, the French life table was used to calculate premiums. Due to the long-term nature of life insurance contracts, the effect of using Iranian life table on the premium of these products is very important. The research findings indicate that insurance premium calculated based on the French table for term and whole life insurance and endowment insurancelife annuity are  the Iranian table. Also, the effect of changes in age and changes in the term of the contract of life insurance products on the premium has been analyzed. Furthermore, the Adjustment multipliers of mortality probability for the insured with a specific health condition were calculated and the adjusted premiums compared to the standard condition were obtained for the tables of Iran and France. The difference between the adjusted premiums based on the tables of Iran and France are still evident.
    Keywords: Life table, Adjustment multipliers, Mortality probabilities, Net premium, life insurance
  • Mehdi Khalili *, Mohammad Haddadi, Farideh Shams Ghahfarokhi, Samane Ranjbari Beyvardi, Hassan Eini Zeinab Pages 179-206
    Models developed to project mortality are primarily based on extrapolative methods and to some extent researchers’ subjective judgement. These models face the same challenge of detecting the inherent uncertainty in forecasting. This paper introduces Bayesian inference methods for mortality projections in response to such a problem and its methodological importance. As a developed country with an accurate registration system, the French mortality data was used to estimate and predict mortality rates from 1959 to 1999. Bayesian inference was used to estimate each parameter's posterior and prior distributions, and the Monte Carlo Markov chain algorithm was exploited to estimate the parameters. The findings of the research indicate that in Bayesian models, by examining the entire space of a parameter through probability distributions, a better estimate of a parameter values is obtained. A Bayesian model also has a wider confidence interval than the Lee-Carter model, covering a more significant part of errors and uncertainty in most age groups.
    Keywords: Mortality, Uncertainty, The posterior, prior distributions, Bayesian Inference, Lee-Carter Model
  • Mlaihe Hadadmoghadam *, Hajieh Bibi Razeghi Nasrabad, Elham Nobahar Pages 207-236
    Increasing female labor force participation (FLFP) can improve the socioeconomic situation of nations and lead to sustainable development of societies. Therefore, the variable of female participation in the labor market and its determinants is one of the basic issues that have been frequently addressed in economic studies. This study examines the effect of economic growth on the participation of females in the labor market among Asian Muslim countries during 1995 to 2019 using a panel model. The results of the study indicate that if individual effects are not considered in estimating the panel data, as in previous studies, the U-shaped relationship between economic growth and female participation rates is confirmed among the set of countries considered. However if differences between countries are considered, this relationship is rejected. It is highlighted that considering the cross-country differences leads to clarification of unique dominated institutions in countries on FLFP as well as correct specification of the effect of economic growth on FLFP.
    Keywords: labor market, Female labor force participation rate, economic growth, Muslim Countries, Fixed Effects
  • Moslem Savari *, Mohammad Limuie Pages 237-268

    The present study was conducted with the aim of developing strategies to reduce rural-urban migration in the Khuzestan province. In this research, firstly the analytical studies and literature were used to examine the four points of SWOT, namely strength, weakness, opportunity and threat, and then to prioritize them using the AHP technique. The statistical population of the study were informed persons and experts in relevant organizations in the Khuzestan province. The sample contained 48 experts who were selected using the purposive sampling method. In order to process the information from the matrix, the SWOT-AHP technique from the Expert Choice software was performed. The findings showed that in evaluating the criteria, threat points, weaknesses, opportunities and strengths ranked first to last, which indicates the dominance of the risky over the useful space. In addition, using the TOWS matrix, twelve strategies were designed to reduce rural migration. Based on the results, the two strategies of "development of appropriate technologies to reduce the difficulty of working in agricultural sector and keeping alive the hope to work in agricultural sector" and "correct advertising about the importance and value of youth activities in agricultural sector and employing graduates of agricultural sector to increase the power of creativity and innovation" were identified as the most important strategies in this regard.

    Keywords: Rural poverty, Migration, Rural Development, Livelihood Sustainability, Khuzestan Province
  • Raheleh Zare Mehrjardi, Majid Fouladiyan *, Gholamreza Hassani Darmian, Ali Ghasemi Ardahaee Pages 269-306
    The increase in women's inter-provincial migration is one of the most important migration changes in recent decades, which originates from the different development of the provinces. The results of the fuzzy analysis of the 2011 census data showed that most of independent female immigrants who entered Tehran were from more developed provinces. Therefore, this research was conducted with the qualitative method of research narrative with the aim of investigating the processes of independent migration of women who came from the developed province of Yazd to Tehran. The findings of this study indicate the existence of three main process models, which were obtained from the analysis of the narratives of 19 independent immigrant women and the drawing of specific models for each one, and finally placing these extracted process models on a more abstract level. These process models, which are the result of the existence of similar patterns among the narratives of the interviewees, include: 1. The self-made desire model, which includes girls who had the necessary freedom but have a desire to experience an independent life away from family support. 2. The model of desire for socio-economic progress in educational and occupational fields. 3. The model of cultural heterogeneity, which includes girls who did not have the necessary freedom and migrated to escape the pressures of the family, relatives and society to conform to the existing culture. In general, the results showed that non-economic factors had a great impact on the independent migration of the investigated women.
    Keywords: Independent migration of women, Socio-economic, technological development, Yazd Province, Tehran city, research narrative
  • Alireza Mohseni Tabrizi, Shahla Kazemipour, Fariba Ramazani * Pages 307-334
    One of the challenges of migrant-receiving and -sending countries is the social relation manner of immigrants in destinations, which can be one of the factors that disrupt regulating social relations, convergence and cohesion among individuals and social groups in these areas. The aim of this study is to explain the sociological consequences of social relations of Iranian immigrants to Germany. The research method was survey and the data collection tool was a researcher-made questionnaire. The statistical population of the study consisted of Iranian immigrants over 18 years living in the three states of Baden-Württemberg, North Rhine-Westphalia and Hess, with the sample size selected by the multi-stage cluster sampling method being 280 people. The results showed that there was a significant relationship between the variables of length of stay, religious beliefs, generational difference, educational restrictions and group relations of Iranian immigrants to Germany. The results of the regression model showed that the variables of generational difference explained 14%, commitment to religious beliefs explained 22%, educational restrictions explained 19% and length of stay explained 29% of the linear variations in the relations of Iranian immigrants to Germany. However, social trust, acceptance of norms of the destination country and the use of virtual social networks did not have a significant relationship with the social relations of Iranian immigrants, so the mentioned hypotheses were not confirmed in the present study.
    Keywords: International Migration, Iranian Immigrants, Social Relations, Germany
  • Simin Kazemi * Pages 335-363
    One of the most essential resources of any health system is its human capital, and emigration of physicians means the loss of human capital. The aim of the study is to explain the phenomenon of emigration of physicians based on the perspective and experiences of the medical interns of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2021. The participants were selected using purposive sampling and the sample size was determined based on the theoretical saturation. The data were collected through semi-structured interviews with a total of 15 medical students who participated in the study. The data from the interviews were transcribed and analyzed using a content analysis method to extract related categories and subcategories. Based on the data analysis, 24 subcategories and 8 main categories including status of medical education, working status of physicians, degradation of social status of physicians, lack of work / life balance, lack of motivation, being influenced by others, socio-economic conditions of the country and comparison of their status with destination countries were identified. Based on the findings of this study, there are several factors involved in the tendency of physicians to emigrate, all of which need to be considered in order to slow down the migration process.
    Keywords: Migration, Physicians, Medical students, Medical brain drain, Health system
  • Samaneh Bahoosh, Shafieh Ghodrati *, Hossein Ghodrati Pages 365-394
    The increasing rate of divorce in Iran has turned this phenomenon into a social issue. This study exammines the assoication between tendency to divorce and alienation among a sample of women in the City of Mashhad. The statistical population of the research is all married women of Mashhad and the sample size is 384 people. Cluster sampling method was used to select the samples. The findings of the path analysis show that the impact of alienation on marital intimacy, family involvement, conflict over decision-making power and tendency to divorce is significant. Also, the effect of spouse's unemployment on marital intimacy, conflict over decision-making power and tendency to divorce is significant. The findings suggest that the alienation variable along with the mediating variables explained 53% of the factors of tendency to divorce. Since the feeling of alienation is rooted in individual and social "lack of integration" and "lack of cohesion", policymaking is necessary to increase and improve the methods leading to proper communication action in the public sphere of society.
    Keywords: Alienation, tendency to divorce, Married women, Path Analysis, Mashhad