فهرست مطالب

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 40 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل افقهی*، روح الله مهدیون صفحات 11-57

    تشریح و تبیین اینکه رویدادهای متاورسی از منظر گفتمانی در توییتر چگونه بازنمایی می شوند بر عهده این تحقیق بود. به همین منظور، پژوهش حاضر قصد داشت تا به امر تحلیل گفتمان نحوه خبررسانی متاورس در توییتر بپردازد تا زوایای مختلف این بازنمایی مشخص شود. در این راستا، از تحلیل گفتمان انتقادی با رویکرد فوکو استفاده کردیم. با اینکه جدا کردن نظریه و روش در کارهای فوکو دشوار است؛ اما مثلث قدرت-دانش- گفتمان که تم اصلی روش شناختی فوکو است، مبنای روشی پژوهش قرار گرفت. برای روشن شدن این موضوع در گفتمان خبر توییتری ابتدا عناصر ابژه، سوژه، مفاهیم و راه کارها را شناسایی و مورد تحلیل قرار دادیم؛ سپس بحث های مربوط به سکوت، پیامد سکوت، کمیاب سازی و سامانه گفتمانی که در تبارشناسی فوکویی مطرح شده اند، را تحلیل کردیم. براساس تحلیل گفتمانی فوکو، ابژه، قابلیت های متاورس است؛ بدین صورت که گفتمان درباره رویداد متاورسی و ویژگی هایش است و درباره آن سخن می گوید. سوژه، بخش مدیریت و آموزش پدیده های متاورسی هستند؛ صاحبان این پدیده ها از کنش کلامی جدی به عنوان موقعیت سوژگی برخوردار هستند و سخن و تصمیم آنها جدی گرفته می-شود و از اقدام عملی محکمی برخوردار بوده و سخن حق به شمار می آیند. مفهوم، حقوق کاربران است؛ مفاهیم در راستای نظرات موقعیت های سوژگی شکل گرفته اند و باورپذیر شده اند، آنها درباره ابژه سخن می گویند و بدین ترتیب ما ابژه را می شناسیم. تمام این مفاهیم و ابژه و سوژه ذیل دیدگاه های کلان تری به نام استراتژی یا راه کار قرار می گیرند؛ این استراتژی مشارکت است، توییتر بر پایه گفتمان فوکویی با خلق این چهار عنصر گفتمانی رویدادهای متاورسی را بازنمایی می کند.

    کلیدواژگان: رسانه اجتماعی، گفتمان خبری، توییتر، رویدادهای متاورسی، تحلیل گفتمان فوکویی
  • سعید غفاری*، محمدجواد قاسمیان نیک صفحات 57-84

    این مقاله به بررسی تاکتیک‌هایی می‌پردازد که نمایندگان اسراییل در مصاحبه‌های خود با شبکه‌های تلویزیونی عربی برای حفظ مشروعیت مبارزه با فلسطینی‌ها و توجیه استفاده از زور در ‌این اقدام استفاده می‌کنند. ‌این مقاله بر اساس تحقیقی که 10 مصاحبه شبکه‌ الجزیره به زبان‌های عربی و انگلیسی با سخنگویان ارتش اسراییل را تحلیل می‌کند، نشان می‌دهد که ارتش اسراییل از سه تاکتیک اصلی برای دستیابی به‌این هدف استفاده می‌کند: انکار، اجتناب از پذیرش مسیولیت و تلاش برای کم‌اهمیت جلوه دادن آنچه تصور می‌شود. مصاحبه شوندگان برای ‌اینکه مطالب خود را متقاعدکننده منتقل کنند، از روش‌هایی استفاده کردند که مهم‌ترین آن‌ها پس از بررسی‌های روشمند در مقاله ذکر شده است و مفاهیم آن‌ها را مورد بحث قرار ‌می‌دهد. روش مورد استفاده این مقاله تحلیل کیفی محتوای مصاحبه‌های مذکور و سپس دسته‌بندی آن‌ها به دو کلان دسته تاکتیک‌های محتوایی و تاکتیک‌های سخنوری می‌باشد.

    کلیدواژگان: افکار عمومی، الجزیره، سخنگوی ارتش اسرائیل، تاکتیک های سخنوری و تاکتیک های محتوا، روابط عمومی
  • نرجس عباداتی*، سهیلا عباداتی جهرمی، معصومه آسوده فر صفحات 85-111

    هدف از انجام این پژوهش تعیین میزان تاثیر به کارگیری رسانه‌های اجتماعی بر بازدهی کار خبرنگاران بوده است. روش تحقیق توصیفی – زمینه‌یابی است. جامعه آماری این تحقیق متشکل از جامعه کاربران حوزه ارتباطات و رسانه در شبکه‌های اجتماعی و موبایلی داخل کشور می‌باشد که طبق فرمول کوکران با فرض 161 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. روش نمونه‌گیری از نوع تصادفی ساده است. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه محقق ساخته است. پایایی پرسشنامه به وسیله آلفای کرونباخ برابر با 85/0 به دست آمد. داده‌ها توسط برنامه spss با استفاده از آزمون t تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .نتایج نشان می‌دهد که مشخصه‌های رسانه‌های اجتماعی شامل ماندگاری، عمومیت، تنوع نماد، در دسترس بودن و همزمانی تاثیرات مهمی بر استفاده از رسانه‌های اجتماعی داشته است. به علاوه، به کارگیری رسانه اجتماعی بر بازدهی کار خبرنگاران تاثیر دارد. ملاحظات مختلفی به هنگام انتخاب رسانه‌های اجتماعی با هدف کاری یا به منظور فعالیت اجتماعی وجود داشته‌اند. مدیران سازمان‌های رسانه خبری می‌توانند پرسنل‌شان را طوری هدایت کنند که از رسانه اجتماعی در مسیری درست بهره گیرند تا به بهبود بخشیدن پارامترهای کاری شان و تکمیل کارآمدی منجر شود و گروه‌هایی را برای کارکنان ایجاد کنند تا اطلاعات کاری به طور موثر به اشتراک گذاشته شود.

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، بازده کاری، ماندگاری، عمومیت، تنوع نمادها، در دسترس بودن، همزمانی، خبرنگاران
  • مهری بهار *، سید میلاد موسوی حق شناس صفحات 113-150

    تحولاتی که با ورود به حوزه‌ی دیجیتال در عرصه‌های متعدد حیات بشر حادث شد به میزانی بود که لقب انقلاب به خود گرفت. فهم دقیق و صحیح انقلاب دیجیتال از آن نظر حایز اهمیت است که با گذشت چند دهه از شکل‌گیری آن، نه تنها خاموش نشده و آرام نگرفته است بلکه هر روز و هر لحظه میدانی دیگر و پهنه‌ای گسترده‌تر را از خود متاثر می‌سازد و متناسب با قدرت این نفوذ و وسعت این دربرگیری، تبعات و چالش‌های منبعث از آن نیز قابل‌توجه‌تر، جدی‌تر و دغدغه ‌برانگیز‌تر می‌شود. در این میان صنایع فرهنگی نیز رفته رفته گاه مختار و گاه ناچار با این دگرگونی‌ها همگام شدند و با گذشت اندک‌زمانی اجبار عرصه را بر اختیار تنگ کرد و موج عظیم و پرقدرت دیجیتال‌سازی، صنایع فرهنگی دنیای آنالوگ را در خود فرو برد. این پژوهش از رهگذر فراتحلیل سی و دو اثر در حوزه‌ی موضوعی مذکور پس از ارایه‌ی تعریفی از رسانه‌های جدید و ذکر تاریخچه‌ای کوتاه از دیجیتال‌سازی، به برخی از صنایع فرهنگی نظیر بازی‌ها، موسیقی و اینترنت در عصر دیجیتال و چالش‌های نوین برخاسته از آن ها می‌پردازد. مسیله‌ی به اشتراک‌گذاری محتوا، مکانیزم‌های توزیع در فضای جدید، شکاف دیجیتالی، کنترل جریان، هدایت توجه و نقش موتورهای جستجو، تجاری‌سازی و تبلیغات در فضای مجازی، تبدیل شدن کاربران اینترنت به کارگران بدون مزد و مسایل مرتبط با کلان‌داده‌ها از جمله مباحثی است که در قالب چالش‌های نوین پیرامون رسانه‌های جدید در این پژوهش به آن‌ها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: دیجیتال سازی، ارتباطات، رسانه های جدید، صنایع فرهنگی، اینترنت
  • نغمه غنی لو*، مهدی محمدی صفحات 151-164
    مقدمه

    در طول دو دهه گذشته استفاده از اینترنت در زندگی بشر افزایش یافته است. با این توسعه مستمر، کاربران اینترنت می‌توانند با هر نقطه از جهان ارتباط برقرار کنند، به خرید آنلاین، استفاده از آن به عنوان وسیله‌ای آموزشی، کار از راه دور و انجام تراکنش‌های مالی بپردازند. متاسفانه این توسعه سریع اینترنت تاثیر مخربی در زندگی ما دارد که منجر به پدیده‌های مختلفی مانند قلدری سایبری، پورن سایبری، خودکشی سایبری، اعتیاد به اینترنت، انزوای اجتماعی، نژادپرستی اینترنتی و غیره می‌شود. هدف اصلی این مقاله این است که تمام این اثرات اجتماعی و روانی را که به دلیل استفاده گسترده از اینترنت برای کاربران ظاهر می‌شود، ثبت و تجزیه و تحلیل کند.مواد و روش‌ها: این مطالعه مروری، جستجوی کامل داده‌های کتابشناسی بود که از طریق مطالعات اینترنتی و کتابخانه‌ای انجام شد. کلمات کلیدی از موتورهای جستجو و پایگاه‌های داده شامل Google، Yahoo، Scholar Google، PubMed استخراج شد.یافته‌ها: یافته‌های این مطالعه نشان داد که اینترنت دسترسی سریع به اطلاعات و تسهیل ارتباطات را فراهم می‌کند. این بسیار خطرناک است، به خصوص برای کاربران جوان. به‌همین دلیل، کاربران باید از آن آگاه باشند و با هرگونه اطلاعاتی که از وب‌سایت به دست می‌آیند، با تفکر انتقادی مواجهه کنند.

    کلیدواژگان: اینترنت، شبکه اجتماعی، زورگویی سایبری، نژادپرستی اینترنتی، اعتیاد به اینترنت، خطرات اینترنتی، کلاهبرداری آنلاین
  • M. Rosie Jahng، Hyunmin Lee، Annisa Rochadiat صفحات 165-194

    این مطالعه با استفاده از تجزیه و تحلیل موضوعی سوالات باز که توسط متخصصان روابط عمومی فعلی در ایالات متحده پاسخ داده شده است، بررسی کرد که چگونه متخصصان روابط عمومی (PR) در حال حاضر اخبار جعلی و استراتژی‌هایی را که برای تایید اطلاعات استفاده می‌کنند را، بررسی می‌کنند. اخبار جعلی به عنوان یک موضوع مهم سازمانی که نیاز به نظارت و مدیریت توسط عوامل روابط عمومی دارد تصور می‌شود. شرکت‌کنندگان تحریف و محتوای گمراه‌کننده با هدف آسیب رساندن به شهرت را به عنوان عناصر کلیدی اخبار جعلی شناسایی کردند. یافته‌های کنونی نشان می‌دهد که متخصصان روابط عمومی برای تایید اطلاعات هم به رسانه‌های خبری سنتی و هم به جمع‌سپاری تکیه می‌کنند. یافته‌های کنونی نشان می‌دهد که متخصصان روابط عمومی برای تایید اطلاعات هم به رسانه‌های خبری سنتی و هم به جمع‌سپاری تکیه می‌کنند. در نهایت، برای تمایز مشتریان از محتوای اخبار جعلی، شرکت‌کنندگان بر نیاز به حفظ کنترل منبع رسمی اطلاعات، پرهیز از هرگونه مناقشه در پاسخ‌های رسمی و رعایت استانداردها و اخلاق حرفه‌ای روابط عمومی تاکید کردند.

    کلیدواژگان: اخبار جعلی، اطلاعات نادرست، رسانه های اجتماعی، احراز هویت اطلاعات، مدیریت مشکلات رسانه های اجتماعی
  • مرتضی اسحاقی صفحات 195-216

    پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوه‌های تبلیغاتی نهضت عاشورا (با تاکید بر روش گفتاری و رفتاری) صورت پذیرفته است. روش این پژوهش از حیث رویکرد کیفی و از لحاظ جمع‌آوری اطلاعات؛ توصیفی- تحلیلی و استنباطی است. یافته‎های پژوهش حاکی از آن است که امام حسین (علیه السلام) و خاندان پاک ایشان در طول مدت نهضت عاشورا، از روش‌های گفتاری و رفتاری متنوعی به منظور تبلیغات استفاده نموده‌اند. بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق مشخص می‌شودکه نهضت عاشورای امام حسین(علیه السلام)، یک مکتب تبلیغی آموزشی و پرورشی گسترده در عرصه رسانه و ارتباطات است، که با دربرگیری اهداف خاص خود، می تواند مبنایی در بهره‌گیری از ابزارهای رسانه و تبلیغات جهان امروزین برای فرایندهای تعلیم و تربیت باشد و بر مبنای آن میتوان به نتایج علمی و عملی قابل توجهی در زمینه‌های مختلف تعلیم و تربیت فردی و اجتماعی دست یافت. جامعه مورد پژوهش کتاب‌ها، مقاله‌ها و پژوهش‌های در دسترس پژوهشگر در حوزه زندگی سیاسی عبادی امام حسین (علیه السلام)، نهضت عاشورا، قیام عاشورا و تربیت اسلامی در سیره امام حسین(علیه السلام) بوده است.

    کلیدواژگان: تبلیغات، روش گفتاری و رفتاری، نهضت عاشورا، امام حسین(علیه السلام)
|
  • Esmaeil Afghahi*, Ruhollah Mahdiuon Pages 11-57

    The purpose of this research is to describe and explain how metaverse events are represented on Twitter from a discourse point of view. For this purpose, the current research analyzes metaverse news that is reported on Twitter, in order to determine the different angles of this representation. In this regard, we used critical discourse analysis with Foucault's approach. Although it is difficult to separate theory and method in Foucault's works; But the power-knowledge-discourse triangle, which is Foucault's main methodological theme, became the basis of the research method. To clarify this issue in the Twitter news discourse, we first identified and analyzed the elements of the object, subject, concepts and strategy; Then we analyzed the debates related to silence, the consequences of silence, rarefaction and the discourse system that have been raised in Foucault's genealogy. According to Foucault's discourse analysis, the object is the capabilities of the metaverse; in such a way that the discourse is about the metaverse event and its characteristics and speaks about it. The subject is the management and education department of metaverse phenomena; the owners of these phenomena have a serious verbal action as a subject position, and their words and decisions are taken seriously, and they have a strong practical action and are considered to be the right words. The concept is users' rights; Concepts have been formed in line with the opinions of subject positions and have become believable, they speak about the object and thus we know the object. All these concepts and objects and subjects are under the macro view called strategy or solution; this strategy is participation of people, Twitter represents metaverse events based on Foucauldian discourse by creating these four discourse elements.

    Keywords: social media, news discourse, Twitter, metaverse events, Foucauldian discourse analysis
  • mohammad javad ghasemian nick, saeed ghaffari* Pages 57-84

    This article examines the tactics used by Israeli military representatives and spokespersons in their interviews with Arab television channels to maintain the legitimacy of the fight against the Palestinians and to justify the use of force. This article, based on a study that analyzes 10 Al Jazeera interviews in Arabic and English with Israeli Army spokespersons, shows that the IDF uses three main tactics to achieve this goal: denial, avoidance of responsibility, and striving to downplay Giving what is imagined. In order to convey their content convincingly, the interviewees used methods, the most important of which are mentioned in the article after methodical reviews and discuss their implications. The most important of these methods, which are divided into two main categories of content tactics and rhetorical tactics, are: denial, threat, division, showing the positive face of Israel and cross-examination, emphatic statements, repetition, use of evidence, non-verbal communication and creating ambiguity. The method used in this article is qualitative analysis of the content of the mentioned interviews, which has been categorized after translation and analysis.

    Keywords: Public Opinion, Al Jazeera, Israeli Army Spokesman, Speech, Content Tactics, Public Relations
  • Narjes Ebadati*, Soheila Ebadati Jahromi, Masoomeh Asoodehfar Pages 85-111

    The purpose of this study was to determine the effect of using social media on the productivity of journalists. Based on the theory of media synchronicity , use and satisfaction and media richness, this study proposes a research model and examines how social media characteristics affect the efficiency of affairs through the use of work-oriented or social-oriented potentials. Gives descriptive research method - contextualization. The statistical population of this research consists of the community of users of communication and media in social and mobile networks in the country, which according to the Cochran's formula, assuming 161 people, was considered as a sample. The sampling method is simple random. The instrument used included a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire was 0.85 by Cronbach's alpha. Data were analyzed by SPSS program using univariate t-test. The results show that social media characteristics including permanence, publicness, symbol variety, availability,asynchronicity significant effects on social media use. Is. In addition, the use of social media affects the efficiency of journalists. There have been various considerations when choosing social media for business purposes or for social activities. Managers of news media organizations can guide their staff to use social media in the right direction to improve their work parameters and complete efficiency, and create groups for employees to share work information effectively.

    Keywords: social media, work efficiency, permanence, publicness, symbol variety, availability, asynchronicity, reporters
  • Bahar Mehri*, Seyed Milad Mousavi Haghshenas Pages 113-150

    The changes that took place in the various spheres of human life with the entry into the digital realm were to the extent that it was called a revolution,an accurate and correct understanding of the digital revolution is important because after several decades of its formation, not only it has not been stopped and calmed down, but also it is affecting every day and every other field and a wider area and in proportion to this power of influence and the extent of this inclusion, the consequences and challenges arising from it also become significantly more serious and worrying. In the meantime, the cultural industries were gradually forced to keep pace with these changes, and after a short time, the field of coercion narrowed and the huge and powerful wave of digitalization engulfed the cultural industries of the analog world. This research by meta-analysis of thirty-two works in the mentioned subject area, after providing a definition of new media and mentioning a short history of digitalization pays attention to some cultural industries such as games, music, and the internet in the digital age and addresses new challenges arising from them. The issue of content sharing, mechanisms of distribution in the new space, digital divide, flow control, directing the attention and role of search engines, commercialization and advertising in cyberspace, turning Internet users into unpaid workers, and big data issues is some of the topics that have been addressed in the form of new challenges around new media in this research.

    Keywords: : New Media, Digitalization of Cultural Industries, New Challenges: A Qualitative Meta-analysis
  • Naghmeh Ghaniloo*, Mahdi Mohammadi Pages 151-164

    During the last two decades, the use of the Internet in human life has increased. With this continuous development, Internet users can communicate with anywhere in the world, to shop online, use it as an educational tool, work remotely and Make financial transactions. Unfortunately, this rapid development of the Internet has a destructive effect on our lives, which leads to Various phenomena such as cyber bullying, cyber porn, cyber suicide, internet addiction, social isolation, internet racism, etc.The main purpose of this article is to explain all these social and psychological effects that are due to the widespread use of the Internet.

    Method

    This is a review, exhaustive search of bibliographic data.this was done through internet and library studies. Keywords were extracted from search engines and databases such as Google, Yahoo, Google Scholar, and PubMed.

    Findings

    The findings of this study showed that the Internet provides quick access to information and facilitates communication. This is very dangerous, especially for young users.For this reason, users should be aware of it and approach any information obtained from the website with critical thinking.Keywords: Dark Web, Cyberspace, Trafficking, Drugs, MCDM approach

    Keywords: Internet, social network, cyber bullying, internet racism, internet addiction, internet dangers, online fraud
  • Morteza Ishaghi Pages 195-216

    The current research was carried out with the aim of investigating the promotional methods of the Ashura movement (with an emphasis on verbal and behavioral methods). The method of this research is qualitative and in terms of data collection; It is descriptive-analytical and inferential. Research shows that Imam Hussain (peace be upon him) and his holy family used various speech and behavior methods during the Ashura movement. Based on the results obtained from this particular research, the Ashura movement of Imam Hossein (peace be upon him) is a school of propaganda, education and training in the field of media and communication, which can be used by including its own goals. The tools and advertisements of today's world are for the media of education and training, and based on that, it is possible to achieve significant scientific and practical results in various fields of individual and social education. The community has been researched by the researcher's books, articles and researches in the field of political life of Imam Hussain (peace be upon him), Ashura movement, Ashura uprising and Islamic education in the biography of Imam Hussain (peace be upon him

    Keywords: advertising, speech, behavior method, Ashura movement, Imam Hossein (peace be upon him)