فهرست مطالب

نشریه فرهنگ و ادبیات عامه
پیاپی 47 (آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر نیکوبخت صفحه 0
  • میلاد جعفرپور*، احسان احمد صفحات 1-42

    زمجی نامه نخستین دنباله منطقی ابومسلم نامه بوده و از دیدگاه داستانی، به نقل حوادثی پرداخته که پس از قتل ابومسلم خراسانی روی داده است. محتوای زمجی نامه بنابر دست نویس های موجود در سه بخش ترتیب یافته که تا امروز، تنها بخش نخست آن منتشر شده است. موضوع بخش نخست زمجی نامه، شرح احوال و مبارزات احمد بن محمد بن علی زمجی و دیگر هم رزمان اوست که پس از قتل ناجوانمردانه ابومسلم، علیه عباسیان خروج کرده و تا نابودی ابوجعفر، دومین خلیفه عباسی، پیش می روند و روایت با شهادت احمد زمجی پایان می پذیرد. اما بخش دوم و سوم زمجی نامه، موسوم به گلزار علی احمد زمجی و کوچک نامه که احوال فرزندان احمد زمجی و ابومسلم خراسانی را گزارش کرده است، هنوز بررسی نشده و به طبع نیز نرسیده اند. پژوهش حاضر، به روش استقرایی بر نقد نسخه منحصربه فرد بخش دوم زمجی نامه، گلزار علی احمد زمجی، متمرکز شده و یافته های خود را در دو بخش نسخه شناسی و متن شناسی عرضه کرده است. در بخش نخست، ابتدا مشخصات و رسم الخط تنها دست نویس این داستان در کتابخانه دانشگاه پنجاب لاهور به دست داده شده و سپس چند دست نوشته ناشناخته مرتبط دیگر با زمجی نامه معرفی شده که تاکنون محل توجه نبوده است. پس از آن، در بخش دوم با عنوان متن شناسی، ابتدا مشخصات داستان در شش بهره: وجه تسمیه، منشا پیدایش، راوی، زمان و محل تالیف، ساختار و زبان بررسی شده است. آن گاه عناصر داستانی جلد دوم زمجی نامه در هفت پاره: روایت، پی رنگ، زاویه دید، شخصیت، زمان و مکان، درون مایه و توصیف ارزیابی شده اند.

    کلیدواژگان: گلزار علی احمد زمجی، نسخه شناسی، متن شناسی، عناصر داستانی
  • محمد مشهدی نوش آبادی* صفحات 43-73

    جل جلانی آیینی کهن با بن مایه های ایرانی است که در روستای کوهستانی طامه شهرستان نطنز برگزار می شود. بدین ترتیب که در سه شب منتهی به نوزدهم دی ماه، جوانان آبادی در شامگاهان آتشی می افروزند، آنگاه به در خانه ها می روند و با خواندن اشعاری برای اهل خانه آرزوی برکت و سلامتی می کنند، سپس صاحب خانه با رغبت و احترام هدایایی خوراکی از نوع میوه و خشکبار در سینی می نهد و به گروه می دهد، گروه آن را در خورجین الاغ خود می ریزد و سراغ خانه ای دیگر می رود، در پایان در مسجدی کوچک جمع می شوند و هدایا را بین خود تقسیم می کنند. این آیین کمی با گذشته تفاوت دارد، زیرا پیش تر بر گلوگاه درختان سنگ می گذاشتند و آتش را در بالای کوهی می افروختند تا نور آن به همه باغات برسد. داده های این پژوهش که به صورت میدانی و اسنادی گردآوری شده و از جهت دینی و آیینی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج مقاله نشان می دهد آیین جل جلانی برگرفته از آیین های دی ماهی ایرانی است که شباهت های زیادی با جشن های سده و هیرومبا زرتشتی و آیین نیمه ماه رمضان مسلمانی دارد، اما به عکس آیین نیمه ماه رمضان بن مایه و اصالت ایرانی خود را تا حدود زیادی حفظ کرده و متناسب با حوایج روستاییان باغ دار که با مشکل سرمای کوهستان و یخ زدگی درختان مواجه هستند، به حیات خود ادامه داده است.

    کلیدواژگان: آیین های آتش بن ایرانی، آیین های زمستان، آیین جل جلانی، آیین رمضانی، روستای طامه نطنز، حاصلخیزی و باروری، رپیثوین
  • ابراهیم ظاهری عبدوند* صفحات 75-113

    از آن‏جا که مثل‏ ها، حاوی تجربه ‏های زیسته مردم و باورها و نگرش ‏های آنان درباره موضوع ‏های مختلف، ازجمله موضوع کودک و دوران کودکی هستند، با بررسی آن ‏ها، می ‏توان به درک بهتری از نگرش افراد در این زمینه ‏ها پی برد. بر این اساس، هدف در این پژوهش نیز تحلیل نگرش به کودک و دوران کودکی در مثل ‏های رایج در فرهنگ بختیاری، بر مبنای روش تحلیل محتواست. مقوله‏ هایی چون جایگاه فرزند (اهمیت داشتن فرزند، تعداد فرزند و ترجیح جنسی)، مسایل تربیتی (مسیول تربیت کودک، عوامل موثر بر تربیت کودک و تصورات قالبی جنسیتی) و رابطه والد و کودک (مطیع بودن فرزند، خیرخواه بودن والدین و انتظارات والدین از کودک)، ازجمله موضوع ‏های بررسی شده در این پژوهش هستند. نتایج پژوهش نشان‏ دهنده این است که در فرهنگ بختیاری، نگرش به کودک و دوران کودکی، متاثر از آموزه ‏های ایرانی و اسلامی است. در این مثل ‏ها، بیشتر مسایل تربیتی چون نقش عوامل وراثتی و محیطی بر شکل‏ گیری شخصیت کودک، برجسته شده ‏است؛ این‏که کودک از جنبه جسمانی و رفتاری، بسیار شبیه به دایی و مادر خود خواهد شد. در این فرهنگ، ترجیح جنسی، تابعی از تعداد فرزند در خانواده است و از نظر تصورات قالبی، دختران را وفادارتر و زرنگ‏تر از پسران توصیف کرده‏ اند. در ضمن از کودکان انتظار می ‏رود احترام والدین خود را نگه دارند؛ با این حال به والدین نیز یادآوری می ‏شود نباید انتظارات زیادی از فرزندان خود داشته باشند.

    کلیدواژگان: فرهنگ بختیاری، مثل، کودک، ترجیح جنسی، تصورات قالبی
  • قدرت الله ضرونی* صفحات 115-181

    یکی از عوامل مهم غنای شعر هر شاعر، داشتن پشتوانه‏ های فرهنگی است که خود از زیرمجموعه ‏های مختلفی تشکیل می ‏شود. یکی از این زیرمجموعه ‏ها «باورهای عامیانه» است که هر شاعری بسته به میزان مطالعات خود در فرهنگ عامه و نیز ارتباط با نهاد جامعه از آن بهره می ‏گیرد. باورهای عامیانه مجموعه ‏ای از اعتقادات، رفتارها و کردارهاست که اگرچه در برخی از موارد مبنای علمی مشخصی نیز ندارند، همواره در مرکز توجه مردم بوده‏ اند. هدف اصلی ما در پژوهش حاضر، بررسی نحوه به کارگیری باورهای عامیانه و کارکرد ‏آن‏ها در غزل نو است و در آن با روش تحلیلی انتقادی، سعی شده است باورهای به کار رفته در غزل این دوران رده ‏بندی و تحلیل شود تا از این طریق ضمن دست‏یابی به میزان استفاده شاعران جریان غزل نو از باورهای عامیانه، نقش و کارکرد این باورها در قالب غزل، که نماینده اصلی ساحت عاطفی و عاشقانه شعر معاصر است، نشان داده شود. یافته ‏های این پژوهش بیانگر آن است که شاعران مورد بحث ما باورهای عامیانه را از صافی ذهنیت تغزلی خود عبور داده و آن ها را عمدتا در خدمت تغزل قرار داده ‏اند تا ضمن غنای پشتوانه فرهنگی شعر خود، تاثیر عاشقانه بیشتری بر مخاطب بگذارند، البته کارکرد این باورها در غزل نو صرفا محدود به تغزل نیست، بلکه در حوزه مسایل سیاسی، اجتماعی، فلسفی و...  نیز مورد استفاده قرار گرفته ‏اند.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، باورهای عامیانه، غزل نو، تغزل
  • سروه فتاحی، نرگس جابری نسب*، احمد خاتمی صفحات 183-216

    ادب شبانی ازجمله انواع ادبی است که مغفول مانده است و هر دو گونه رسمی و غیررسمی ادب شبانی شایسته توجه جدی پژوهشگران با رویکردهای ادبی و میان رشته ای خواهد بود. قصه های شبانی بخشی از سامان عظیم ادب شبانی غیررسمی به شمار می آیند که تاکنون در ایران پژوهشی جدی با رویکرد تحلیل مضامین شبانی بر روی این متون انجام نشده است. طبیعت در ادب شبانی دارای جایگاه ویژه ای است. پژوهش حاضر بر آن است تا به بررسی کارکرد دوگانه طبیعت (کارکرد تقدسی جادویی و کارکرد پیش برندگی روایت) در قصه های شبانی غیررسمی منطقه خاومیرآباد شهرستان مریوان بپردازد. بدین منظور از رویکرد تحلیل محتوا با گریزهایی به تحلیل ساختاری قصه ها استفاده شده است و جایگاه ویژه عناصر طبیعی برجسته ای چون کوه، غار، آب، آتش، چشمه، سنگ و گیاه در قصه ها بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که اولا، عناصر و مکان های طبیعی در قصه های شبانی نقطه تلاقی مهم ترین رویدادهای قصه است؛ ثانیا، وجود تصاویر جادویی و تقدسی در توصیف طبیعت، انگاره ای ایجابی مبتنی بر ضرورت احترام به طبیعت و زیست بوم را در خواننده برمی انگیزد. ثالثا طرح واره ساخت یافته در ذهن خواننده و مخاطب، بستر مناسبی جهت تعمیم قداست و توان ماورایی عناصر طبیعی توصیف شده در قصه، به جهان فیزیکی پیرامون وی فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: ادب شبانی، قصه کردی، طبیعت، نماد
  • عارف کمرپشتی*، مریم سلیمان پور صفحات 217-250

    زندگی‏نامه امیر پازواری، مشهورترین بومی‏ سرای مازندران، با نبود سندی در تاریخ و ادبیات با گمانه ‏زنی‏های بسیاری همراه شده، نیز انتساب امیری‏های گردآوری شده به امیر پازواری مورد مناقشه است. ازاین‏رو این جستار با بررسی پژوهش‏ های انجام شده به روش کتابخانه ‏ای درباره امیر پازواری و امیری، در صدد برآمده است تا بازنمایی درستی از این شاعر بومی‏ سرا و سروده ‏هایش ارایه دهد. نقد و بررسی‏ پژوهش‏ های مختلف نشان می‏دهد با توجه به مبهم بودن دوران زندگی شاعر، نامشخص بودن زمان و مکان وفات او و صحت یا عدم ‏‏صحت انتساب به پازوار باید با تردید به هویت شاعری که به پازواری شهرت یافته است، نگریست، زیرا پازواری بودن امیر فاقد سند تاریخی است و به ‏موجب تسامح و جابه‏ جایی پسوند مازندرانی و جایگزینی پسوند پازواری رواج یافته است. نیز در کهن ‏ترین و مفصل ‏ترین نسخه یافت شده، امیری معروفی که بدان بر پازواری بودن شاعر استناد می ‏شد، وجود ندارد. امیری ‏های گردآوری شده در کنزالاسرار مازندرانی که بعدها با نام دیوان امیر پازواری چاپ شده، سروده شخص امیر پازواری نیست. وجود اشعار دیگر شعرا با استناد به کنزالاسرار مازندرانی، بررسی سبک ‏شناسانه امیری ‏ها به ‏ویژه تقابل قدمت و تازگی استعمال افعال و واژه‏ ها، اختلاف نظر محققان در وزن و قالب، نیز اختلاف تعداد امیری‏ های چاپ شده موید این موضوع است.

    کلیدواژگان: امیر پازواری، امیری، کنزالاسرار مازندرانی، دیوان امیر پازواری
|
  • Milad Jafarpoor*, Ihsan Ahmad Pages 1-42

    Zamji-Nāmeh is the first logical sequence of Abu Muslim-Nāmeh and from the perspective of story, it narrates the events that happened after the murder of Abu Muslim Khorāsāni. The content of Zamji-Nāmeh is arranged in three parts according to the existing manuscripts and until today, only its first part has been published. The subject of the first part of Zamji-Nāmeh is the description of the circumstances and struggles of Ahmad bin Muhammad bin Ali Zamji and his other comrades who, after the killing of Abu Muslim, went against the Abbasids and continued until the destruction of Abu Ja’afar, the second Abbasid caliph, the narrative of which ends with the martyrdom of Ahmad Zamji. However, the second and third parts of Zamji-Nāmeh, known as Golzār Ali Ahmad Zamji and Koochak-Nāmeh, which reported the condition of the children of Ahmad Zamji and Abu Muslim Khorāsāni, have not yet been reviewed and have not been published. The current research has focused on the criticism of the unique manuscript of the second part of Zamji-Nāmeh, Golzār Ali Ahmad Zamji, in an inductive way and has presented its findings in two parts: codicology and textual criticism. In the first part of the study, the characteristics and handwriting of the only manuscript of this story in the library of Punjab University in Lahore are given, and then some other unknown manuscripts related to Zamji-Nāmeh, which have not been noticed until now, are introduced. After that, in the second part, titled textual criticism, the characteristics of the story have been examined

    Keywords: Golzār Ali Ahmad Zamji, codicology, textual criticism, story elements
  • Mohammad Mashhadi Nooshabadi* Pages 43-73

    Jel Jelani is an ancient ritual with Iranian roots that is held in the mountain village of Tameh in Natanz city. In this way, in the three nights leading to the 19th of January, the youth of the village light a fire in the evenings, then they go to the houses and sing folk poems to wish the people of the house blessings and health. After that, the owner of the house, with desire and respect, gives food gifts such as fruits and dried fruits. He puts it in a tray and gives it to the group, the group pours it into their donkey's trunks and goes to another house. At the end, they gather in a small mosque and divide the gifts among themselves. This ritual is a little different from the past, because in the past, stones were placed on the head of the trees and fire was lit on top of a mountain so that its light reached all the gardens. The data of this research, which was collected through documents, was then analyzed from the religious and ritual point of view. The results of the article showed that the ritual of Jel Jelani is derived from the Zoroastrian rituals of December, which has many similarities with the Zoroastrian Sedeh and Hirumba festivals and the Muslim half-month ritual of Ramazan, however, the ritual of the half-month of Ramazan has largely preserved its Iranian authenticity and is in line with the needs of gardeners, who are facing the problem of cold mountain cold and frozen trees.

    Keywords: Iranian fire rituals, winter rituals, Jel Jelani ritual, Ramazani ritual, Tame Natanz village, fertility, Repithvin
  • Ebrahim Zaheri Abdovand* Pages 75-113

    Believing that parables carry people's lived experiences and their beliefs and attitudes about various topics, including children and childhood, their study leads to a greater understanding of different communities' attitudes toward these subjects. Therefore, this research aimed to analyze the attitude towards children and childhood in the common parables of Bakhtiari culture, using content analysis method. Issues such as the status of children (the importance of having children, the number of children and gender preference), educational issues (the parent's resposiblity for raising the child, factors affecting the child's upbringing and gender stereotypes) and parent-child relationship (child's obedience, benevolence of parents and expectations), are among the topics explored in this research. The results of the analysis revealed that, in Bakhtiari culture, the attitude towards children and childhood is influenced by Iranian and Islamic teachings. Within the studied examples, most issues related to a child's upbringing, such as the role of hereditary and environmental factors on the formation of their personality, have been highlighted—including the idea that the child will resemble their mother or maternal uncles physically and behaviorally. Gender preference is a function of the number of children in the family in this culture, and in terms of stereotypes, girls have been described as more loyal and resourceful compared to boys. Additionally, children are expected to respect their parents, while parents are also reminded not to expect too much from their children.

    Keywords: Bakhtiari culture, parable, child, gender preference, stereotypical ideas
  • Ghodratollah Zarouni* Pages 115-181

    One of the important characteristics of the excellence of a poem is having cultural supports, which itself consists of different subcategories. One of these subcategories is "Folk Beliefs" which every poet uses according to his studies in popular culture and communication with society. Folk beliefs are a set of beliefs, behaviors and actions. Despite the fact that in some cases, they do not have a scientific basis, they have always been the focus of people's attention. Our main goal in this research is to investigate the way of using folk beliefs and their functions in new sonnets. Also, we tried to categorize and analyze the beliefs used in the sonnet of this era using the analytical-critical method; in this way, we can reach the extent of the use of folk beliefs by the poets of new sonnet and show the role and function of these beliefs in their forms (the main representative of the emotional and romantic field of contemporary poetry). The findings of this research showed that the discussed poets have passed the folk beliefs from their lyrical mentality and have mainly used these beliefs in the service of poetry in order to have a more romantic effect on the audience in addition to the cultural richness of their poetry. Of course, the function of these beliefs in new sonnet is not only limited to poetry; rather, they have been used in the field of political, social, philosophical, etc. issues among others.

    Keywords: Popular culture, folk beliefs, new sonnet, poems
  • Sarveh Fattahi, Narges Jaberi Nasab*, Ahmad Khatami Pages 183-216

    Pastoral literature is one of the literary genres that have been neglected, while both the formal and informal genres of pastoral literature deserve a serious attention of researchers with literary and interdisciplinary approaches. Pastoral stories are part of a huge system of informal pastoral literature. So far, no determined research has been done in Iran with the approach of analysing pastoral themes on these texts. Nature has a special state in pastoral literature. The available research intends to investigate the twofold functions of nature (sanctity-magical function and the function of advancing the narrative) in the informal pastoral stories of Khaomirabad region of Marivan city. To achieve this, the approach of content analysis has been used with insinuating the structural analysis of stories, and the special place of outstanding natural elements such as mountains, caves, water, fire, springs, stones, and plants in stories have been investigated. The results of the research show that first, natural elements and places in pastoral stories are the cross point of the most important events of the story; secondly, the presence of magical and sanctity images in the description of nature evokes a positive image based on the necessity of respecting nature and the ecosystem in the reader. Thirdly, the structured schema in the mind of the reader and the audience provides an appropriate condition for generalizing the holiness and supernatural power of the natural elements described in the story to the physical world around him.

    Keywords: Pastoral literature, Kurdish story, nature, symbol
  • Aref Kamarposhti*, Maryam Soleymanpour Pages 217-250

    The biography of Amir Pazvari, the most famous vernacular poet of Mazandaran, is accompanied by many speculations due to the lack of documents in history and literature, and the attribution of collected Amiris to Amir Pazvari is also debatable. Therefore, this paper aims to provide a different representation of this vernacular poet and his poems by examining the studies conducted on Amir Pazvari and Amiri. Criticism and analysis in various studies show that due to the vagueness of the poet's life, the uncertainty of the time and place of his death, and the doubts about the accuracy or inaccuracy of the attribution to Pazvar, the identity of the poet who became famous as Pazvari should be viewed doubtfully. Since there is no historical document showing Amir to be from Pazvar, the last name Pazwari was replaced with Mazandarani due to laxity and negligence. Also, in the oldest and most detailed version found, there is no famous Amiri to be cited as a representation of the poet's origin in Pazvar. The Amiris collected in Kanzalasarar Mazandarani, which was later published under the name "Amir Pazvari Divan", are not composed by Amir Pazvari himself. The existence of poems by other poets with reference to Mazandarani's Kanzalasarar, the study of Amiri's stylistics, especially the contrast between the antiquity and the novelty of using verbs and words, the disagreement of researchers on the rhythm and format, as well as the difference in the number of Amiri's published, confirm this idea.

    Keywords: Amir Pazvari, Amiri, Kanzalasrar Mazandarani, Diwan Amir Pazvari