فهرست مطالب

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن دانایی فرد، سید مجتبی امامی، محمدصادق تراب زاده جهرمی صفحات 1-36

    بسیاری از اوقات، شکست خط مشی به تعریف غلط از مسیله خط مشی بازمی گردد. این امر، چالشی فراگیر در حوزه رشته های مختلف، خصوصا مطالعات تحلیل خط مشی عمومی است که با واژگان متفاوتی نیز مورد اشاره قرار می گیرد. در عرصه عمل نیز، تعریف مسیله غلط، در قالب بروز خطای نوع سوم، منجر به آن می شود که مسایل خط مشی، حل نشده و پایدار بمانند. علت بروز خطای نوع سوم را باید در چهار دلیل جستجو کرد: سیستم های مسایل، تفاسیر متفاوت، سیاست اطلاعات و تغییرات بیرونی.در این مقاله، ضمن مرور ماهیت مسیله خط مشی و نظریه های تعریف مسیله، یک گونه شناسی از مهم ترین نظریه های تعریف مسیله خط مشی ارایه می شود. ضمنا از قبل بررسی ادبیات، «منشور طیف نوری تعریف مسیله» را به نمایش خواهیم گذاشت که در 7 لایه، طیف فکری نظریه های تعریف مسیله را تشریح می کند: هدف، موضوع محوری، هستی شناسی، پارادایم علمی، روش، رویکرد و سطح تحلیل. پژوهش حاضر تلاش دارد پیچیدگی ها فرایند تعریف مسیله را در معرض دید مخاطبان قرار دهد و از ساده انگاری در تعریف مسایل خط مشی پرهیز دهد.

    کلیدواژگان: مسئله خط مشی، تعریف مسئله خط مشی، ساختاردهی مسئله، تشخیص مسئله، منشور طیف نوری تعریف مسئله
  • سید علی هادوی، حسین بختیاری، سید علی ترابی صفحات 37-78

    شناخت عوامل اصلی موفقیت مدیریت تداوم کسب و کار و تعیین روابط بین این عوامل مهم ترین مساله برای موفقیت یا شکست شرکت ها است. هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی نقشه استراتژیک شناختی فازی برای عوامل اصلی موفقیت مدیریت تداوم کسب و کار در صنعت پتروشیمی است. این پژوهش به لحاظ هدف، یک تحقیق کاربردی است. جامعه آماری تحقیق شامل 10 شرکت پتروشیمی است که مدیران ستاد مرکز فرماندهی تداوم کسب و کار این شرکت ها به عنوان خبرگان تحقیق انتخاب شدند. عوامل اصلی موفقیت مدیریت تداوم کسب و کار با استفاده از بررسی نظام مند ادبیات و تحلیل محتوای کیفی شناسایی شدند و به منظور طراحی نقشه استراتژیک فازی از نقشه شناختی فازی استفاده شد. نتایج نشان می دهد که 9 عامل اصلی موفقیت «استراتژی تداوم کسب و کار»، «برنامه ریزی اقتضایی»، «مدیریت بحران»، «مدیریت اضطراری»، «مدیریت ریسک سازمانی»، «بازیابی فاجعه»، «فرهنگ تداوم کسب و کار»، «تعهد و پشتیبانی مدیریت ارشد» و «تحلیل تاثیر کسب و کار» شناسایی شدند. این تحقیق یک مدل ارتباطات از عوامل مورد بررسی را نشان می دهد که در آن روابط بین عوامل اصلی و فرعی با یکدیگر مشخص شده است. استراتژی تداوم کسب و کار کلیدی ترین عامل اصلی موفقیت برای مدیریت تداوم کسب و کار است که بالاترین شاخص محوریت را به خود اختصاص داده است. این تحقیق می تواند ادبیات نظری درباره عوامل اصلی موفقیت مدیریت تداوم کسب و کار را توسعه دهد و بینشی مفید و اثربخش برای مدیران ارشد شرکت های پتروشیمی به طور خاص و سایر سازمان ها به طور عام جهت اجرای مدیریت تداوم کسب و کار ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت تداوم کسب و کار، عوامل اصلی موفقیت، بررسی نظام مند ادبیات، نقشه شناختی فازی، صنعت پتروشیمی
  • محمد جوادی، اسدالله کردناییج، سید حمید خداداد حسینی، اسدالله گنجعلی صفحات 79-128

    تغییر استراتژیک یکی از مهمترین موضوعات عرصه نوین رقابت به حساب می آید و آمادگی شرکت ها در ابعاد مختلف طراحی سازمانی برای این نوع از تغییرات ضروری می نماید. از این رو در مورد نقش ابعاد طراحی سازمانی در تغییرات استراتژیک، پژوهش های متعددی با نتایج متشتت انجام شده است؛ هدف این پژوهش فرامطالعه پژوهش های قبلی در قلمرو موضوعی مذکور می باشد. برای برآورده ساختن هدف مقاله، روش مرور نظام مند انتخاب گردید و طبق آن، مقالات موجود در بازه زمانی 1990 تا 21 ژانویه 2021 بررسی شد. در نهایت 71 مقاله دارای صلاحیت بررسی تشخیص داده شد که محتوای این 71 مقاله، با روش تحلیل مضمون مورد تحلیل قرار گرفت. مرور نظام مند نقش ابعاد طراحی سازمانی را در تغییرات استراتژیک ذیل چهار بعد «ساختار سازمانی»، «فرهنگ سازمانی»، «منابع و قابلیت های سازمان» و «فرایندها و سیستم های سازمانی» مورد بررسی قرار داد؛ در این تحلیل «ساختار سازمانی و فرهنگ سازمانی» دارای مولفه های «الزامات ساختاری»، «مقررات زدایی و تغییر نوع بروکراسی» و «فرهنگ و جوسازمانی»، «منابع و قابلیت های سازمان» دارای مولفه های «منابع تغییر»، «منابع انسانی»، «دانش سازمانی» و «قابلیت های پویا و استراتژیک» و «فرایندها و سیستم های سازمانی» دارای مولفه های «کنترل و ارزیابی»، «مدیریت تغییر» و «تولید» می باشد. برای هر کدام از مولفه های مورد اشاره، تفصیلا شاخص هایی در نظر گرفته شد.طی این مرور، چهار شکاف محتوایی و دو شکاف روش شناختی شناسایی گردید که شکاف های محتوایی عبارتند از: «فروکاهش پدیده تغییرات استراتژیک»، «فقدان کاربست دیدگاه شبکه ای به روند رو به واگرایی قدرت در سازمان»، «توضیح مبهم نقش منابع مازاد در اجرای تغییرات استراتژیک» و «تبیین سست نقش متغیرهای محیطی در اجرای تغییرات استراتژیک» و همچنین شکاف های روش شناختی شامل «عدم شناسایی و سامان دهی به متغیرهای متشتت و فراوان میانجی و تعدیلگر» و «عدم در نظر گرفتن گروه کنترل» در پژوهش های تجربی می شود.

    کلیدواژگان: طراحی سازمانی، تغییر استراتژیک، آمادگی سازمانی، تغییر سازمانی، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، سیستم ها و روش ها، منابع و قابلیت های سازمان
  • مجتبی بیدی، محسن میری، محمدمهدی مهتدی صفحات 129-158

    نظام سازی و نگاه نظام مند به پدیده های مختلف در حوزه مدیریت به یک پارادایم برای نظریه پردازی اندیشمندان تبدیل شده و همراستا با این پارادایم، تلاش برای تلفیق علوم انسانی و اسلامی به ویژه در عرصه مدیریت حول مفهوم نظام سازی، به اوج خود رسیده است. لذا هدف مقاله حاضر انجام جستاری تحلیلی از مدل نظام سازی سازمانی مبتنی بر مناسبک اسلامی با استفاده از منابع روایی می باشد. برای برآورده ساختن این هدف، روش پژوهشی آمیخته (کیفی-کیفی-کمی) به کار گرفته شد که در مرحله اول مبتنی بر روش دلالت پژوهی، 232 دلالت از احادیث صلاه کتاب فروع کافی استخراج گردید. پس از آن در مرحله دوم، با تحلیل مضمون، خروجی مرحله قبل بررسی شد و 90 مضمون سازمان دهنده شکل گرفت. در ادامه، هشت مضمون فراگیر به عنوان خروجی این مرحله به دست آمد که به عنوان ابعاد مدل نظام سازی سازمانی مبتنی بر مناسک دینی به حساب می آیند. هشت بعد مذکور که نتایج پژوهش حاضر است عبارتند از: دال مرکزی (بعد اول)، هماهنگی با نظام تکوین/تشریع (بعد دوم)، غایت نظام (بعد سوم)، اصول نظام (بعد چهارم)، ساز و کارهای پایه (بعد پنجم)، عینیت و ساز و کار تبلیغ و اعلان نظام (بعد ششم)، ساز وکار پویایی نظام (بعد هفتم)، متولی نظام (بعد هشتم). در نهایت، در مرحله سوم با به کارگیری روش تحلیل ساختاری تفسیری (ISM) ارتباط اجزاء این هشت بعد تعیین گردید.

    کلیدواژگان: مناسک دینی، نظام سازی، دلالت پژوهی، نظام سازی سازمانی
  • امین هاشمی، عبدالله جاسبی، علی بنیادی نائینی، محمدرضا دلیری صفحات 159-202

    روند سریع تحولات در فضای کسب و کارها، وجود نوآوری را به نیازی مبرم برای تداوم حیات در بازارهای جهانی مبدل نموده است. حال آنکه توانایی سازمان در پیاده سازی نوآوری تا حد زیادی به میزان توانمندی، تعهد و اعتقاد کارکنان آن به مقوله نوآوری وابسته است. لذا نیروی انسانی و بروز رفتارهای نوآورانه که از رفتارهای پیچیده فردی تلقی میشود از نقشی کلیدی در تحقق و پیشبرد سیاست های نوآورانه سازمان ها برخوردارند. در تبیین رفتارکاری نوآورانه در ادبیات از عوامل گوناگونی سخن به میان آمده است. در این میان، سبک شناختی یادگیری عاملی در ایجاد تمایز افراد در نحوه تفکر و یادگیری افراد محسوب میشود که این مطالعه در پژوهشی پیمایشی و مدلی مفهومی و محقق ساخته به بررسی ارتباط میان سبک های یادگیری و رفتارکاری نوآورانه با در نظر گرفتن متغیرهای تعدیل کننده سن، تحصیلات و سمت سازمانی پرداخته شد. داده های این پژوهش شامل 950 پرسشنامه معتبر است. در بررسی صحت فرضیات از تحلیل رگرسیونی خطی و ابزار SPSS و Minitab استفاده شد. نتایج نشان می دهد ارتباطی میان سبک یادگیری واگرا و بروز رفتار نوآورانه وجود ندارد، همچنین سبک یادگیری همگرا با ابعاد کشف و حمایت از ایده از رفتار نوآورانه در ارتباط بوده و بر پیاده سازی ایده تاثیرگذار نیست و سبک یادگیری انطباق یابنده نیز دارای ارتباط قوی با بعد حمایت از ایده است. همچنین از میان متغیرهای تعدیل کننده، عامل سمت سازمانی تنها بر پیاده سازی ایده تاثیرگذار است، همچنین سن و تحصیلات بر کشف و حمایت از ایده تاثیرگذارند. مطابق با مرور ادبیات ارتباط میان سبک یادگیری و رفتار نوآورانه کاری در مطالعات مرتبط با نوآوری سازمانی بسیار نادر است، لذا این پژوهش می تواند به غنی سازی مطالعات حول این مفهوم و کاربرد آن در ارتقا سطح نوآوری سازمان ها مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: رفتارکاری نوآورانه، سبک شناختی، سبک یادگیری، نوآوری، نوآوری سازمانی، سنجه LSI
  • بهمن حاجی پور، امید سلیمان زاده، یدالله دادگر صفحات 203-238

    نرخ بالای شکست کسب وکارها در ورود به بازار یا ورود به بازار اشباع شده، به عنوان یکی از ناهنجاری های حوزه مدیریت استراتژیک طی سال های اخیر مورد توجه محققان این حوزه قرار گرفته است. پژوهش های پیشین در این زمینه بر نقش خطاهای شناختی مدیران در ورود به بازار اشباع شده تاکید داشته اند. بر این اساس، پژوهش حاضر به دنبال آن است تا با مرور نظام مند ادبیات این حوزه، خطاهای شناختی دخیل در ورود به بازار اشباع شده را شناسایی و دسته بندی کند. بنابراین، این پژوهش از نظر هدف، توسعه ای- کاربردی، بر مبنای ماهیت و روش، توصیفی و بر اساس ماهیت داده ها، کیفی است. داده های این پژوهش از طریق مطالعه کتابخانه ای گردآوری و از طریق روش مرور نظام مند تحلیل شده است. به این منظور تعداد 22 مقاله در بازه زمانی 1999 تا 2020 با بررسی کلیدواژه ها، چکیده مقالات و در نهایت متن مقالات انتخاب شده است. مرور مقالات شش خطای شناختی مدیران در هنگام ورود به بازار را نشان می د هد. این خطاهای شناختی در سه عامل اساسی ورود به بازار رخ می دهد. نخست، خطاهای شناختی مدیران در مورد قابلیت های شرکت عبارت اند از: اعتماد به نفس بیش از حد (شامل تخمین بیش از حد و دقت بیش از حد)، مغالطه برنامه ریزی و توهم کنترل. دوم، خطاهای شناختی مدیران در مورد رقابت عبارت اند از: اعتماد به نفس بیش از حد (شامل خود برتر انگاری) و نادیده گرفتن رقبا (شامل نقاط کور رقابتی و اثر دیوار آجری). سوم، خطاهای شناختی مدیران در مورد تقاضای بازار عبارت اند از: خوش بینی و لنگر انداختن. در نهایت، چارچوب کلی خطاهای شناختی مدیران در تصمیمات ورود به بازار ارایه شده است. همچنین استراتژی های کاهشی متناسب با خطای شناختی مدیران در ورود به بازار اشباع شده ارایه شده است. پیشنهادهای نظری و کاربردی در این زمینه نیز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: استراتژی رفتاری، ورود به بازار اشباع شده، شکست کسب وکار، خطای شناختی، مرور نظام مند
|
  • Hasan Danaeefard, Seyyed Mojtaba Emami Pages 1-36

    Oftentimes, policy failure refers to the wrong definition of a policy problem. This is a pervasive challenge in various fields, especially public policy analysis studies, which are also referred to in different terms. In practice, too, the definition of a wrong problem in the form of a third type of error leads to policy problems remaining unresolved and sustainable. The cause of the third type of error should be sought for four reasons: systems of problems, different interpretations, information politics, and external changes.In this article, while reviewing the nature of policy problem and problem definition theories, a typology of the most important policy problem theories is presented. In addition to the literature review, we will present the "Problem Definition prism of light spectrum", which describes in seven layers the intellectual spectrum of problem definition theories: purpose, theme, ontology, scientific paradigm, method, approach, and level of analysis. The present study seeks to present the complexities of the problem definition process to the viewers and to avoid simplifying the definition of policy problems.

    Keywords: Policy Problem, Policy Problem Definition, Problem Structuring, Problem diagnosis, Problem Definition prism of light spectrum
  • Seyed Ali Hadavi, hosain bakhtiari, Seyed Ali Torabi Pages 37-78

    Understanding the Critical Success Factors (CSFs) of Business Continuity Management (BCM) and determining the relationships between these CSFc are the most important issue for the success or failure of companies. The main purpose of this study is to design a fuzzy cognitive strategic map for the CSFs of BCM in the petrochemical industry. Based on the purpose, this research is applied research. The research population includes 10 petrochemical companies in which the managers of the business continuity command center of these companies were selected as experts. The CSFs of BCM were identified using a systematic literature review and qualitative content analysis, and fuzzy cognitive mapping was used to design a fuzzy strategic map. The results show that 9 CSFs were identified, namely "business continuity strategy", "contingency planning", "crisis management", "emergency management", "Enterprise risk management", "disaster recovery", "continuity culture" "Business", "Senior Management Commitment and Support", and "Business Impact Analysis". This study also showed a communication model of the identified factors in which the relationships between the main and secondary factors with each other are determined. The business continuity strategy is the key CSF for BCM and has the highest centrality index. This research can develop theoretical literature on the CSFs of BCM and also provide useful insights for managers of the surveyed organizations, in particular, and other organizations, in general, to implement BCM.

    Keywords: Business Continuity Management, Critical Success Factors, Systematic Literature Review, Fuzzy Cognitive Mapping, Petrochemical Industry
  • Mohammad Javadi, AsadAllah Kordnaeij, Seyed Hamid Khodadad Hosseini, Asadollah Ganjali Pages 79-128

    several studies have been conducted on the role of organizational design dimensions in strategic changes. The purpose of this research is to study previous researches in the field of the mentioned subject. In order to fulfill the purpose of the article, a systematic review method was selected and according to it, the existing articles in the period 1990 to 2021 were reviewed. Finally, 71 articles were recognized as eligible for review, and the content of these 71 articles was analyzed by content analysis method. Systematic review finally examined the dimensions of organizational design under the four dimensions of "organizational structure", "organizational culture", "organizational resources and capabilities" and "organizational processes and systems"; "organizational structure and organizational culture" has the components of "structural requirements", "deregulation and change of bureaucracy" and "organizational culture and climate", the role of "resources and capabilities of the organization" with the components of "sources of change", "human resources", " Organizational knowledge" and "dynamic and strategic capabilities" and finally the role of "organizational processes and systems" have the components of "control and evaluation", "change management" and "production". Indicators were considered in detail for each of the mentioned components, during this review, four content gaps and two methodological gaps were identified. Content gaps include: "Reductions of the phenomenon of strategic change", "Lack of application of a network perspective on the trend of divergence of power in the organization", "Ambiguous explanation of the role of slack resources in the implementation of strategic changes" and "weak explanation of the role of environmental variables in the implementation of strategic changes"; And methodological gaps include "failure to identify and organize the many variables of mediators and moderators" and "control group disregard "in experimental research.

    Keywords: organizational design, Strategic change, Organizational readiness, organizational change, Organizational Structure, Organizational Culture, Systems, processes, Resources, capabilities of the organization
  • mojtaba bidi, Mohsen Miry, MohammadMahdi Mohtadi Pages 129-158

    Systematization and systematic view of various phenomena in the field of management has become a paradigm for theorizing thinkers, and in line with this paradigm, efforts to integrate humanities and Islamic sciences, especially in the field of management around the concept of systematization, has reached its peak. Therefore, the purpose of this article is to conduct an analytical study of the organizational systematization model based on Islamic rituals using narrative sources. In order to fulfill this goal, a mixed research method (qualitative-qualitative-quantitative) was used. In the first stage, based on the method of signification research, 232 meanings were extracted from the hadiths of the Book of Sufficient Subjects. Then, in the second stage, by content analysis, the output of the previous stage was examined and 90 organizing themes were formed. Then, eight comprehensive themes were obtained as the output of this stage, which are considered as the dimensions of the organizational systematization model based on religious rites. The eight mentioned dimensions that are the results of the present research are: central signifier (first dimension), coordination with the system of creation / legislation (second dimension), system end (third dimension), principles of the system (fourth dimension), basic mechanisms (fifth dimension) ), Objectivity and mechanism of propaganda and announcement of the system (sixth dimension), mechanism of system dynamics (seventh dimension), trustee of the system (eighth dimension). Finally, in the third stage, the relationship between the components of these eight dimensions was determined using interpretive structural analysis (ISM) method.

    Keywords: religious rites, Systematization, Signification research, Organizational systematization
  • Amin Hashemi, Abdollah Jassbi, Ali Bonyadi Naeini, MohammadReza Daliri Pages 159-202

    The rapid changes in the business environment have demanded innovation as an urgent need to survive in global markets. To implement innovation, organizations largely depend on their employees’ ability, commitment and beliefs toward innovation. Therefore, human resources and the emergence of innovative behaviours that are considered complex individual behaviours have a key role in the realization and promotion of innovative policies of organizations. To clarify innovative work behaviour, various factors have been discussed in the literature, among which, cognitive learning style is a factor in differentiating people in their way of thinking and learning. Employing the exploration research method analysis, this study investigates the relationship between learning style and innovative behavior in a conceptual and researcher-made model by considering the moderating variables of age, education and organizational position. The data included 950 valid questionnaires. While applying SPSS V27 and Minitab-V20 tools, linear regression analysis was used to assess the validation of hypotheses. The results show that there is no relationship between divergent styles and the emergence of innovative behaviour. Also, the convergent style is associated with the exploration and championing as well as not affecting the implementation of the idea. Also, the assimilating style has a strong relationship with the championing of the idea. Besides, among the moderating variables, the organizational position factor only affects the implementation of the idea, and age and education also affect the exploration and championing of the idea. According to the literature review, the relationship between learning style and innovative work behaviour is very rare in studies related to organizational innovation, so this research can be useful to enrich studies around this concept and its application in promoting organizational innovation.

    Keywords: Innovative work behavior, Cognitive style, Learning style, Innovativeness, Organizational innovativeness, LSI Inventory
  • Bahman Hajipour, omid soleymanzadeh, Yadolah dadgar Pages 203-238

    The high rate of business failure in the market entry or excess entry as one of the anomalies in the field of strategic management has attracted the attention of researchers in recent years. Previous research in this field has emphasized the role of managers' cognitive bias in excess entry. Based on this, the current research seeks to identify and categorize the cognitive bias involved in excess market entry by a systematic review of the literature in this field. This research in terms of purpose is developmental-applied research and in terms of method is descriptive. Also, this research based on the nature of data is qualitative. The data of this research have been collected through the libraries study and analyzed through a systematic review method. For this purpose, 22 articles in the period 1999 to 2020 have been selected by reviewing keywords, abstracts, and finally the text of articles. By reviewing articles, managers’ six cognitive biases identified. These cognitive biases occur in three basic factors of market entry. First, managers' cognitive biases about firm capabilities include: overconfidence (overestimation and overprecision), planning fallacy, and illusion of control. Second, managers' cognitive biases about competition include: overconfidence (overplacement), and competitors neglect (competitive blind spots and brick wall effect). Third, managers' cognitive biases about market demand include: optimism, and anchoring. Finally, a general framework of managers' cognitive biases in market entry decisions are presented. As well as, mitigating strategies for cognitive market entry bias have been presented. Also, theoretical and practical implications are presented.

    Keywords: Behavioral Strategy, Excess Market Entry, Business Failure, Cognitive Bias, Systematic Review