فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 74 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سارا شهابی، جواد حاتمی*، ابراهیم طلایی، سید مهدی سجادی صفحات 1-22

    ایده ها و قوانینی برای شهروندان در دنیای دیجیتال به منظور کاهش سوء رفتارها در ارتباط با فناوری ها و توانمندسازی کودکان برای استفاده مسیولانه از فناوری توسط اندیشمندان حوزه ارتباطات، سیاستگذاران و مسیولان آموزشی ارایه شده است. یکی از مفاهیم جدید جهت مواجهه مناسب با دنیای دیجیتال در عرصه های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، توسعه شهروندی دیجیتال است. این مطالعه به بررسی چیستی و عناصر شهروندی دیجیتال همچنین نقش برنامه درسی در تربیت شهروندی دیجیتال پرداخته است. روش تحقیق کیفی از نوع تبیینی تحلیلی است. داده ها به شیوه اسناد پژوهی گردآوری شده است. جامعه آماری شامل منابع مربوط به حوزه شهروندی دیجیتال می باشد. نمونه گیری به شیوه هدفمند انجام شده است. نتایج بررسی ها چهار دسته از شهروندی دیجیتال را به عنوان محور این مفهوم مشخص کرده است: 1- شهروندی دیجیتال به مثابه اخلاق. 2- شهروند دیجیتال به مثابه سواد رسانه ای. 3- شهروند دیجیتال به مثابه مشارکت و تعامل. 4- شهروند دیجیتال به مثابه مخالفت انتقادی. نکته دیگر اینکه چهار دسته از عناصر شهروندی دیجیتال (هویت شخصی، فعالیت آنلاین، تسلط بر محیط دیجیتالی و اخلاق مربوط به محیط دیجیتال)  در قالب مدل  SAFE ارایه شده است. نتایج تحقیق لزوم آموزش و برنامه های درسی فراگیر محور در جهت ترویج مسیولیت اجتماعی شهروندی در عصر دیجیتال را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: شهروندی دیجیتال، عناصر شهروندی دیجیتال، مشارکت و تعامل دیجیتالی، برنامه درسی
  • زهرا پروازی مقدم، کورش فتحی واجارگاه*، کامبیز پوشنه، علی اکبر خسروی بابادی صفحات 23-45

    نسل z باویژگی هایی خاص، رشدیافته در فضای رسانه های دیجیتال و جامعه محور و واقع بین مستلزم  توجهی خاص درحوزه تعلیم و تربیت است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی برنامه درسی متناسب با نسل z (نسل اینترنت) انجام شد.این پژوهش،از نظر هدف کاربردی، دارای رویکردی کیفی و به روش سنتزپژوهی بوده است. نمونه گیری به صورت هدفمند و براساس معیارهای ورود در بازه زمانی 2015-2021 و 1389-1400 بود. جامعه پژوهش 145 مقاله و پایان نامه و بر اساس  معیارهای خروج بهعنوان نمونه 65 مقاله پژوهشی برای تحلیل انتخاب شدند. تحلیل داده ها بر اساس الگوی 6 مرحله ای روبرتس انجام شد. برای کدگذاری مجدد یافته ها از دو ارزیاب و برای تایید از فرمول ضریب کاپا کوهن استفاده شد همچنین میزان توافق بین ارزیاب ها 74/0 بود. بر اساس کدهای شناسایی شده،ویژگی های نسل z شامل 17 مولفه و 4 اصل (مفهوم شناسی نسلی، ویژگی های نسلz  ، ترجیحات و نیازهای نسلی) و برنامه درسی مناسب برای ویژگی های نسل z با  27 مولفه و 10 اصل بود که عبارتند از: منطق و چرایی، اهداف، جهت گیری برنامه درسی، محتوا، فعالیت و تجربه یادگیری ، ویژگی های معلمان نسل  z، جهت گیری تربیتی و توسعه حرفه ای معلمان، متناسب سازی محیط های آموزشی، ابزارها و منابع یادگیری دیجیتال می باشد. در حقیقت،ضرورت مفهوم شناسی نسلی در برنامه درسی، ویژگی و توسعه حرفه ای و همچنین جهت گیری تربیتی معلمان بیشتر از سایر مولفه ها موردتاکید قرارگرفت.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، سنتزپژوهی، نسل z (متولدین 1995 به بعد که همزمان با اینترنت متولد شده اند .(1995-2000 تا 2014))
  • مجتبی رضایی راد*، زهرا آهنگری آهنگر کلایی صفحات 46-54

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه نگرش حال و آینده دانشجویان و اساتید گروه پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مازندران به منظور استفاده از یادگیری سیار در فرایند تدریس و یادگیری به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری، نخست کلیه اساتید اعم از عضو هیات علمی و حق التدریس در گروه پزشکی و جامعه آماری دوم، تمامی دانشجویان رشته های گروه پزشکی در سال تحصیلی 01-1400 بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد 175 نفر از اساتید و تعداد 310 نفر از دانشجویان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته بود که با روش همسانی درونی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، پایایی آن برابر 89/0 محاسبه شد. در سطح اطمینان 95 درصد (05/0=α)، آزمون t تک گروهی نشان داد نگرش حال و آینده دانشجویان در استفاده از یادگیری سیار بیشتر از حد متوسط و مثبت است. هم چنین، نگرش حال و آینده اساتید در استفاده از یادگیری سیار بیشتر از حد متوسط و مثبت است. آزمون t برای گروه های مستقل نشان داد نگرش حال دانشجویان و استادان در استفاده از یادگیری سیار متفاوت نیست و در حال حاضر دانشجویان و اساتید گروه پزشکی به منظور استفاده از یادگیری سیار در فرایند تدریس و یادگیری هم نگرش هستند. اما، نگرش آینده دانشجویان و استادان در استفاده از یادگیری سیار متفاوت است و نگرش آینده اساتید گروه پزشکی به منظور استفاده از یادگیری سیار در فرایند تدریس و یادگیری مثبت تر از نگرش دانشجویان است.

    کلیدواژگان: یادگیری سیار، نگرش حال، نگرش آینده، دانشجو، استاد، گروه پزشکی
  • محمدحسین زارعی*، احمدرضا نصر اصفهانی صفحات 55-74

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی اقدامات موثر ذی نفعان برنامه درسی در آموزش عالی (سیاستگذاران آموزشی، مدیران دانشگاه ها، اساتید و دانشجویان) به منظور ارایه مدل انجام شده است. این پژوهش از حیث هدف کاربردی و از نوع آمیخته است بدین ترتیب در بخش اول ازروش تحلیل مضمون و در بخش دوم از روش توصیفی- پیمایشی بهره گرفته شد. حوزه ی آماری پژوهش در  بخش کیفی شامل متخصصان برنامه درسی و موضوعی باتجربه که در این زمینه پژوهش انجام داده اند با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند ، و بخش کمی را متخصصان برنامه درسی در سراسر کشور تشکیل می دهد که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. تعداد مصاحبه شوندگان 13 نفر بود به بر حسب اشباع داده ها تعداد آنها مشخص گردید و در بخش کمی تعداد نمونه 83 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران تعداد آنها برآورد شد. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته که به صورت تلفنی انجام شد و پرسشنامه محقق است که به صورت الکترونیکی تهیه و لینک آن در اختیار مشارکت کنندگان گذاشته شد. روایی مصاحبه ها و پرسشنامه از روش روایی محتوایی و پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ (82/.) تعیین شد. تحلیل داده ها در بخش کیفی از پارادایم تفسیرگرایی و در بخش کمی از (آمار توصیفی، آزمون بارتلت، خی دو، آزمون t و تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عامل تاییدی) استفاده شد.پس از تحلیل داده ها در بخش کیفی و استخراج اقدامات موثر ذی نفعان برنامه درسی، 12 گویه در حوزه سیاستگذاران، 11 گویه در حوزه مدیران دانشگاه، 9 گویه در حوزه اساتید و 9 گویه در حوزه دانشجویان شناسایی شد. علاوه براین، تحلیل داده های کمی منتج به ارایه مدل تحلیل عاملی شدکه از برازندگی خوبی برخوردار است. (08/0 = Rmsea). از این مطالعه می توان نتیجه گرفت که بیشترین اقدامات باید در راستای ایجاد عدالت و برابری در دسترسی به فناوری و افزایش سواد رسانه ای صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی آموزش عالی، ذی نفعان برنامه درسی، کووید-19
  • طالب زندی، علی نوری* صفحات 75-98
    پژوهش حاضر با هدف سنجش میزان شکاف دیجیتال در دسترسی و استفاده از ابزارها و قابلیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات در میان دانش آموزان دوره متوسطه بر حسب جنسیت، نوع مدرسه، پایه تحصیلی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی آنها انجام شد.  در این مطالعه، از روش پژوهش علی - مقایسه ای استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر شاغل به تحصیل در مدارس متوسطه اول شهر سنندج در سال تحصیلی 98-97 بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای تعداد 300 نفر دانش آموز به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس آشنایی با فناوری، و پرسشنامه جایگاه اجتماعی - اقتصادی استفاده شد. تحلیل داده ها توسط آزمون های توصیفی و نیز تحلیل واریانس انجام شد. نتایج نشان دهنده تفاوت معنادار در سطح دسترسی به فناوری در منزل بر حسب پایه تحصیلی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی دانش آموزان بود. در سطح دسترسی به فناوری در مدرسه، نتایج حاکی از تفاوت معنادار بین سطح دسترسی بر حسب نوع مدرسه و وضعیت اجتماعی- اقتصادی دانش آموزان بود، اما بین سطح دسترسی و پایه تحصیلی تفاوتی مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان دهنده تفاوت معنادار در میزان استفاده از فناوری بر حسب نوع مدرسه، پایه تحصیلی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی هم در منزل و هم در مدرسه بود. بین سطح دسترسی و میزان استفاده از فناوری بر حسب جنسیت هم در مدرسه و هم در منزل تفاوت معناداری مشاهده نشد. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان دهنده شکاف دیجیتال در زمینه دسترسی و استفاده دانش آموزان از فناوری بود که بینش هایی را برای دست اندرکاران و برنامه ریزان آموزشی در راستای برقراری عدالت آموزشی فراهم می کند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، شکاف دیجیتال، دسترسی به فناوری، استفاده از فناوری
  • فرانک اسماعیلیان، زهرا زارع* صفحات 99-113
    مطالعه حاضر با هدف تدوین الگوی طراحی آموزشی بر پایه اصول یادگیری معکوس با استفاده از روش کیفی و طرح پژوهش حین عمل انجام شد. الگوی اولیه از طریق مصاحبه نیمه ساختار با دوازده متخصص یادگیری معکوس صورت بندی شد و طی جلسات مصاحبه با هفت تن از آنان ارزیابی و اصلاح شد. سپس، طرح های تدریس علوم پایه ششم براساس الگوی توصیه شده طی جلسات گروه های کانونی با ده معلم پایه ابتدایی تدوین گردیدند و مطابق با بازخوردهای آنان تغییراتی در الگوی آموزش معکوس اعمال شد.  طرح های تدریس در یک کلاس پایه ششم اجرا شدند و نتایج حاصل از مشاهدات معلم و بازخوردهای دانش آموزان برای بهبود الگو استفاده شد. چارچوب نهایی با عنوان الگوی طراحی آموزشی معکوس معرفی شد که فرابند آموزش را مشتمل بر سه مرحله تحلیل و نیازسنجی، طراحی و تدوین، و اجرا و ارزشیابی توصیف می کند. در مرحله نخست، ویژگی های یادگیرندگان، طرح برنامه درسی و موقعیت یادگیری تحلیل می شوند تا مراحل بعدی با تکیه به بینش های برآمده از این تحلیل، تنظیم شوند. در مرحله دوم، درباره نحوه بیان اهداف آموزشی، سازماندهی مواد و منابع آموزشی و تنظیم محیط یادگیری تصمیم گیری می شود. مرحله سوم مشتمل است بر اقداماتی که در سه موقعیت پیش ازکلاس درس (مانند نحوه اشتراک مواد آموزشی و بیان انتظارات از یادگیرندگان)، حین کلاس درس (مانند ارزیابی تکالیف و ارایه بازخورد) و پس از کلاس درس (مانند معرفی منابع و طرح پرسش های تاملی) رخ می دهند. الگوی طراحی آموزشی معکوس حاصل این پژوهش می تواند بعنوان یک راهنما مورد استفاده طراحان آموزشی و معلمان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش معکوس، طراحی آموزشی، پژوهش حین عمل، الگوهای سازنده گرایی، آموزش علوم تجربی
  • طاهره احمدی، پروین صمدی*، پروین احمدی صفحات 114-130
    هدف پژوهش حاضر شناسایی و تبیین ابعاد، مولفه ها و شاخص های شایستگی معلم به مثابه یادگیرنده مادام العمر در اسناد مرتبط بود. رویکرد پژوهش از نوع کیفی با راهبرد فراترکیب و با استفاده از روش سندلوسکی و باروسو است. داده های موردنیاز از طریق جستجو در اسناد موجود در پایگاه های اطلاعاتی، جمع آوری شد. برای جستجو در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی بدون اعمال محدودیت زمانی از کلیدواژه های یادگیری مادام العمر، کنجکاوی، یادگیرنده مادام العمر، خودکارآمدی، هوش هیجانی، یادگیری غیررسمی و... استفاده شد. ملاک ورود اسناد شامل:1) پایان نامه ها، کتب و مقالات علمی پژوهشی با محوریت معلم به مثابه یادگیرنده مادام العمرکه در پایگاه های داخلی و خارجی انتشاریافته بود.2) موضوع پژوهش یادگیری معلم بود. حوزه پژوهش، مقالات و کتب معتبر در حوزه معلم به مثابه یادگیرنده مادام العمر است که بر اساس معیار ورود 210 مورد شناسایی و در نهایت 53 سند خارجی و 4 سند داخلی با استفاده از نرم افزار MaxQDA 2020 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. جهت اعتبار بخشی به یافته از روش مثلث سازی منابع داده ها استفاده شد. با تجزیه و تحلیل اسناد، 96 مفهوم استخراج و در قالب 57 مفهوم هم دسته گردید. درنهایت مفاهیم هم دسته ذیل 4 مفهوم نهایی «مکانیسم فردی (مهارت های فراشناختی، ویژگی های شخصیتی، مهارت های ارتباطی و میان فردی)»، مکانیسم انگیزشی (باور، انگیزه و مهارت های هیجانی)، «مکانیسم سواد اطلاعاتی و فناوری (صلاحیت های دیجیتالی، آشنایی باسواد اطلاعاتی، تعامل با فناوری در گستره زندگی)» و «مکانیسم کنشگری (کنشگری در فرایند یاددهی- یادگیری، تامل، یادگیری حرفه ای، توانایی فکری، هویت حرفه ای رشد یافته، آشنایی با مدیریت دانش پداگوژیک، تسلط بر زبان خارجی)» قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: شایستگی، سنتزپژوهی، معلم، یادگیرنده مادام العمر
  • زهرا مصطفی پور* صفحات 131-148
    تفاوت و نابرابری کیفیت آموزش و برنامه درسی همواره در دانشگاه های کشور وجود داشته است؛ اما می بایست جهت کاهش آن تلاش شود . پژوهش حاضر به منظور شناخت شاخص های برابری کیفیت آموزش و برنامه درسی درآموزش عالی و ارایه الگوی برابری آن با رویکرد کیفی طراحی گردیده است. میدان تحقیقاتی آن اعضای هیات علمی و صاحب نظران مراکز تحقیقاتی بودند که در حوزه آموزش عالی سوابق پژوهشی و اجرایی داشته اند  .این پژوهش با استفاده از روش کیفی داده بنیاد انجام گرفته است. برای این منظور تعداد 21 نفر از طریق نمونه گیری نظری رسیدن به اشباع نظری انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شد که به منظور تجزیه و تحلیل آن از سه مرحله کدگذاری استفاده گردید. جهت روایی آن از صاحب نظران مربوطه بهره گرفته شد و برای پایایی آن با کدگذاری شش مصاحبه، توافق یا هم خوانی با ضریب توافق 89/0 محاسبه گردید. نتایج نشان داد ؛ ایجاد برابری کیفیت در آموزش و برنامه درسی در دانشگاه ها طی پنج مرحله  قبل از ورود، ورود، فرایند ، خروج و بعد از خروج انجام می گیرد. همچنین شاخص های هشت گانه منابع مالی، منابع انسانی، پیشرفت تحصیلی، ساختار سازمانی و مدیریتی، امکانات و تجهیزات، فرایندهای یاددهی و یادگیری، رضایت و اشتغال از عوامل ایجاد برابری کیفیت آموزش و برنامه ریزی درسی دانشگاه هستند .
    کلیدواژگان: آموزش، آموزش عالی، برابری، برنامه درسی، کیفیت
  • سمیه بشیریان، محبوبه سلیمان پورعمران*، رویا افراسیابی صفحات 149-160

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی شاخص های موثر بر تربیت اقتصادی با رویکرد کارآفرینی در دوره ی ابتدایی آموزش و پرورش خراسان شمالی می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است که با روش کیفی داده بنیاد با رویکرد سیستماتیک منسوب به اشتراوس و کوربین انجام شد. جامعه آماری 20 نفر از اعضاء هیات علمی و خبرگان آشنا به تعلیم و تربیت و متخصصین حوزه های کارآفرینی و اقتصاد بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع تعداد 15 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. مولفه های الگوی تربیت اقتصادی با رویکرد کارآفرینی با استفاده از مصاحبه ی نیمه ساختار یافته و کد گذاری باز مورد شناسایی قرار گرفت . برای سنجش روایی کیفی، از روش بازبینی توسط اعضاء، بررسی همکار استفاده شد. از پایایی بازآزمون و روش توافق درون موضوعی برای محاسبه پایایی مصاحبه های انجام شده استفاده گردید. در مجموع تعداد 112 شاخص در چهار بعد و 11 مولفه مورد شناسایی قرار گرفت. نتایج نشان داد مولفه های اصلی تحت عنوان جنبه های فردی و شخصی با مضامین (شناخت توانمندی و استعدادها ، برنامه ریزی و هدف گرایی خلاقیت و نوآوری در ادراک مساله و حل آن)، فرهنگ و اخلاق اقتصادی (اصل هدفمندی و انگیزه مساله ، عدالت و التزام به قانون گرایی، اصل خیرخواهی و توجه به معنویات)، مفاهیم و علل اقتصادی (فرصت های بازار و ساز و کارهای آن، سواد مالی و ابزارهای آن، سواد اقتصادی و مفاهیم آن) و مهارت های اجتماعی (مهارت های ارتباطی ، مدیریت و توانایی شبکه سازی) می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش خراسان شمالی، تربیت اقتصادی، کارآفرینی دانش آموزان
  • شهلا حریری مقدم، عباس قلتاش*، صدیقه محمدجانی صفحات 161-182
    نظریه سازنده گرایی یکی از رویکردهایی است که تاثیرات ژرفی بر رویکردهای یادگیری و تدریس گذاشته است. هدف اصلی پژوهش طراحی و ارزیابی الگوی ارزشیابی درس دین و زندگی متوسطه دوم مبتنی بر دیدگاه سازنده گرایی با رویکرد آمیخته است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. روش پژوهش از نوع آمیخته و در دو بخش کمی و کیفی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی 18 نفر از خبرگان مدیریت آموزشی و معلمان مجرب می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی و نقطه اشباع نظری 11 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته برگرفته از مبانی نظری می باشد. شیوه تجزیه و تحلیل این بخش با استفاده از نظریه داده بنیاد می باشد. نتایج این بخش از تحقیق در قالب پنج مقوله اصلی و مقوله های فرعی تبیین می گردد: عواملعلی شامل قابلیت برنامه درسی طراحی شده در تحقق اهداف برنامه، عوامل مداخله گر شامل الزام وجود معلم راهبر، عوامل راهبردی شامل ایجاد محیط سوال برانگیز، عوامل زمینه ای شامل فراهم کردن فرصت های یادگیری در فراگیران، پیامدها شامل ایجاد روحیه پرسشگری در فراگیران، می باشد. بخش کمی پژوهش با استفاده از ابزار پرسش نامه محقق ساخته برگرفته از الگوی کیفی پژوهش بعد از تایید روایی و پایایی در جامعه آماری که تعداد نمونه آماری براساس نمونه گیری خوشه ای تصادفی 213 نفر برآورد گردید، توزیع شد. مسیرها و روابط علی بین سازه های بیرونی و داخلی در مدل ساختاری با روش تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، برنامه درسی، سازنده گرایی، دین و زندگی، معلمان، روش آمیخته
  • جابر افتخاری، رضاعلی نوروزی*، حجت افتخاری صفحات 183-197
    هدف پژوهش حاضر بررسی کتاب های فارسی دوره اول آموزش متوسطه بر اساس مولفه های تفکر مراقبتی بود. روش این پژوهش توصیفی، تحلیل محتوا بود و به منظور تحلیل داده ها از شیوه آنتروپی شانون استفاده گردید. منابع مورد تحلیل سه جلد کتاب درسی فارسی دوره اول متوسطه در سال تحصیلی 1401-1400 و ابزار پژوهش چک لیست تحلیل محتوا براساس مولفه های تفکر مراقبتی از دیدگاه لیپمن بود که روایی آن توسط پنج نفر از متخصصان تعلیم و تربیت احراز شد. یافته های پژوهش نشان داد که در کتاب های فارسی دوره اول متوسطه بیشترین ضریب اهمیت از منظر توجه به مولفه های تفکر مراقبتی مربوط به کتاب پایه هشتم (336/0) و کمترین ضریب اهمیت مربوط به پایه نهم (329/0) می باشد. همچنین در کتاب های فارسی دوره اول متوسطه مولفه تفکر قدردان بیشترین بار اطلاعاتی (99/0) و ضریب اهمیت (20/0) و مولفه تفکر عاطفی کمترین بار اطلاعاتی (95/0) و ضریب اهمیت (19/0) را به خود اختصاص داده اند. بنابراین باتوجه به اختلاف ناچیز بار اطلاعاتی و ضریب اهمیت میان کتاب ها و مولفه ها می توان گفت تاحدودی در تنظیم محتوای این کتاب ها توازن رعایت شده است و باتوجه به نقش مهم تفکر مراقبتی در زندگی دانش آموزان پیشنهاد می شود ضمن بازنگری محتوای کتاب های فارسی دوره اول متوسطه به این مهم توجه بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، تحلیل محتوا، تفکر مراقبتی، دوره اول متوسطه، فارسی
  • زهرا خوجه، بهروز مهرام*، محمود سعیدی رضوانی صفحات 198-211

    پژوهش حاضر باهدف تحلیل محتوای کتاب های راهنمای معلم و کتاب های درسی مقاطع ابتدایی و متوسطه اول نظام آموزش وپرورش ایران از حیث توجه به اقتصاد مقاومتی انجام و برای بررسی میزان توجه به مولفه های اقتصاد مقاومتی از روش تحلیل محتوا استفاده شد. در این پژوهش تمام محتوای کتاب ها به صورت تمام شماری موردبررسی قرار گرفت. واحد ثبت در این پژوهش، مضمون هر پاراگراف بود. فرآیند کدگذاری به شیوه قیاسی انجام شد و برای توصیف میزان توجه کتاب ها به مولفه های اقتصاد مقاومتی، از فراوانی، درصد و نمودار و برای بررسی تفاوت فراوانی مضامین معطوف به مولفه های موردبررسی، از آزمون خی دو بهره گیری شد. یافته های حاصل از تحلیل محتوا نشان داد که در کتاب های موردبررسی، به مولفه های اصلاح الگوی مصرف، کارآفرینی و تولید، تولید داخلی (حمایت از تولید ملی)، درون زایی و برون گرایی بیشترین توجه معطوف شده و دیگر مولفه های اقتصاد مقاومتی شامل: اقتصاد دانش بنیان، اصلاح ساختارها و نهادهای اقتصادی، شفاف سازی و سالم سازی اقتصاد، اقتصاد عدالت بنیان و مولفه ی کاهش وابستگی به نفت و خام فروشی، مورد غفلت واقع شده اند. بازنگری و گنجاندن مولفه های  اقتصاد مقاومتی در محتوای کتاب های درسی و تضمین رابطه عمودی محتوای کتاب ها؛ از اقدامات ضروری برای برنامه ریزان و مولفان کتاب های درسی قلمداد شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تحلیل محتوا، کتاب های درسی و راهنمای معلم، مقطع دبستان، مقطع متوسطه اول
|
  • Seyedeh Sara Shahabi, Javad Hatami *, Ebrahim Talaee, Seyed mahdi Sajadi Pages 1-22

    Ideas, Skills, and Rules for Citizens in the Digital World to Reduce Technology-Related Abuses and empower children to use technology responsibly for learning and activity Presented by thinkers in the field of communications and media, policymakers and educators. One of the new concepts for appropriate dealing with the digital world in the social, economic and political fields is the development of digital citizenship, which has attracted much attention in recent years. To achieve a broad knowledge base and provide comprehensive digital citizenship categories for better civic education in the 21st century, this study examines the nature, characteristics and elements of digital citizenship as well as the role of the curriculum in digital citizenship education through in-depth review and analysis of related literature in this field. . The Qualitative research method is analytical explanatory type and the required data has been collected from reliable sources using the method of document research. Sampling was done in a targeted manner.The results of the survey has identified four categories of digital citizenship as Axis of this concept: 1- Digital citizenship as ethics. 2- Digital citizen as information and media literacy. 3- Digital citizen as participation and interaction. 4- The digital citizen as a critical opposition. Another point in the research results is that four categories of elements of digital citizenship (personal identity, online activity, mastery of the digital environment and ethics related to the digital environment) are presented in the form of SAFE model. The research results also show the need for education and the role of student-centered curricula in promoting the social responsibility of citizenship in the Digital age. Therefore, understanding the concept of digital citizenship will make it possible to take educational measures to educate digital citizens.

    Keywords: Digital Citizenship, Elements of Digital Citizenship, Digital participation, interaction, Curriculum
  • Zahra Parvazimoghadam, Korush Fathi Vajargah *, Kambiz Poshneh, AliAkbar Khosravi Babadi Pages 23-45

    With its unique characteristics, developed in digital media and realistic society, Generation Z needs special attention in the field of education and training. The current research was done to identify the curriculum suitable for generation z (internet generation). From the point of view of the applied goal, the study has a qualitative approach and a research synthesis method. Sampling was purposeful and based on the entry criteria in the period of 2000-2020 and 2019-2020. The exploration community of 145 papers and theses was linked and grounded on the exit criteria of 65 exploration papers, named as samples for analysis. Data analysis was done grounded on Roberts' 6- step model. Two observers were used to recode the findings, order was used to confirm the Cohen's Kappa measure formula, and the agreement between the observers was 0.74..Based on the known codes, the composition of the curriculum tailored to the characteristics of a generation z need. Features embrace 17components and 4 principles (generational concept of generation-z characteristics, generational preferences, and generational needs) and a curriculum suitable for generation-z characteristics with 27 components and 10 topics including argument, goals, curriculum orientation, content, learning activity and experience, characteristics of generation z teachers, teacher training trends, teacher professional development, adaptation to educational environments, digital learning tools, and resources. The necessity of generational conceptualization within the curriculum and the characteristics and professional growth and educational orientation of teachers have been researched more than other components.

    Keywords: Curriculum, resea synthesi rch, generation z, internet production
  • Mojtaba Rezaei Rad *, Zahra Ahangari Ahangar Kolaei Pages 46-54

    The current research was conducted with the aim of comparing the current and future attitudes of students and professors of the medical department of Islamic Azad University of Mazandaran in order to use mobile learning in the teaching and learning process using a survey method.The statistical population was, first, all the professors, including faculty members and teaching staff in the medical department, and the second statistical population was all the students of the medical department in the academic year 1400-01, which was 175 people by stratified random sampling method. 310 professors and students were selected as a statistical sample. The measuring instrument was a researcher-made questionnaire, which was calculated to be 0.89 using the internal consistency method and Cronbach's alpha coefficient. At the confidence level of 95% (α=0.05), the one-group t-test showed that the present and future attitudes of students in using mobile learning are more than average and positive. Also, the present and future attitude of professors in using mobile learning is more than average and positive. The t-test for independent groups showed that the current attitude of students and professors in using mobile learning is not different, and currently students and professors of the medical department have the same attitude towards using mobile learning in the teaching and learning process. However, the future attitude of students and professors in the use of mobile learning is different and the future attitude of the professors of the medical department in order to use mobile learning in the teaching and learning process is more positive than the students' attitude.

    Keywords: Mobile Learning, present attitude, future attitude, student, PROFESSOR, medical department
  • Mohammadhossein Zarei *, Ahmadreza Nasr Isfahani Pages 55-74

    The purpose of the present study, Identify effective actions of curriculum stakeholders in higher education (educational policy makers, university managers, professors and students) and offered a Model for this purpose. This research is applied and mixed in terms of purpose,thus,in the first part, the method of themic analysis was used,and in the second part, the descriptive-survey method was used. The statistical area of the research in the qualitative section includes experienced curriculum and subject specialists who have conducted research in this field using the purposeful sampling method, and the quantitative section is made up of curriculum specialists across the country. Which were selected by available sampling method. The number of interviewees was 13, and their number was determined according to data saturation, and in the quantitative part, the number of samples was 83, which was estamated using Cochran’s formula. The data collection tool is a semi-structured interview that was conducted over the phone and a researcher’s questionnaire that was prepared electronically and its link was provided to the practicipants. The validity of the interviws and the questionnaire was determined by the content validity method and the reliability of the questionnaire was determined whith Cronbach’s alpha(0.82). Data analysis in the qualitative part of interpretivism paradigm and in the quantitative part (descriptive statistics, Bartlett test, KMO, chi square, t-test, EFA and CFA  has taken. After analyzig the data in the qualitative section and extracting the effective actions of curriculum stakeholders, 12 items ewre identified in the field of pilicy makers, 11 items in university administrators, 9 items in professors and 9 items in students. In addition, the analysis of quantitative data led to the presentation of a factor analysis model that has a good fit(Rmsea=0/82). From this sstudy, it can be concluded that most measures should be taken in order to create justice and equality in access to technology and increase media literacy.

    Keywords: Curriculum Stakeholders, Curriculum Higher Education, COVID-19
  • Taleb Zandi, Ali Nouri * Pages 75-98
    The present study was conducted to examine the digital divide in access to and use of information and communication tools and capabilities among high school students in terms of gender, type of school, grade and socio-economic status. The research design was causal-comparative and the statistical population of the study consisted of all high school students, who were attending high school during the academic year 2018-19 in Sanandaj, Iran. Samples of 300 students (160 boys and 140 girls) were selected from that population randomly, using a multi-stage cluster sampling technique. Data were collected by ICT Familiarity Scale and Socio-Economic Status Questionnaire. The collected data were analyzed by descriptive statistics and analysis of variance (ANOVA) tests. The results showed a significant difference in the level of access to ICT at home in terms of the type of school, grade and socio-economic status, but there was no significant gender difference. Also, there was a significant difference in the level of access to ICT at school in terms of the type of school and socio-economic status, but that was not significant in terms of gender and grade. In addition, there was a significant difference in use of ICT (at home and school) in terms of the type of school, grade and socio-economic status. However, there was no significant gender difference in use of ICT among students. In general, the results of this study showed the digital divide in the access and use of ICT in high schools and educational policymakers can use this evidence to make policies that promote educational justice.
    Keywords: information, communication technology, Digital Divide, access to technology, use of technology
  • Faranak Esmaelian, Zahra Zare * Pages 99-113
    The aim of this study was to develop and validate an instructional design model based on the principles of flipped learning using a qualitative action research method. The initial model was formulated of data collected from semi-structured interviews with 12 experts in flipped learning. The initial model then evaluated, validated and modified based on data collected from interviews with seven number of those experts. In the next step, sixth grade science lesson plans designed based on this model and through focused group meetings with ten elementary school teachers familiar with flipped learning. The initial model modified according to teachers’’ feedbacks when designing lesson plans. The developed lesson plans were implemented during the school year to evaluate the model based on the researcher's observations and students' feedback. The insights obtained of this evaluation were also used to improve the model. The flipped learning design model developed from the present study describes the process of instructional design in three stages including analysis and needs assessment, design and development, implementation and evaluation. In the first stage, the learners' characteristics, curriculum documents, and situation / environment are analyzed in order to gain insights that are important to illuminate the next steps. The decisions about instructional objectives, organizing instructional materials and resources, and designing the environment are made by the next stage, design and development. The third stage is the implementation and evaluation stage which includes a set of activities that are done in three conditions including before the classroom (such as sharing instructional resources and materials, and the expectations from learners), during the classroom (such as assessment of assignments and tasks, and providing feedback) and after the classroom (such as introducing additional sources and materials and providing questions for reflection). The flipped instructional design developed from this research has the potential to applied by instructional designers and teachers as a practical guide.
    Keywords: Flipped Instruction, Instructional design, action research, constructivism models, science education
  • Tahereh Ahmadi, Parvin Samadi *, Parvin Ahmadi Pages 114-130
    The aim of the current research was to identify and explain the dimensions, components and indicators of the teacher's competence as a lifelong learner in related documents. The approach of the research is of a qualitative type with a meta-composite strategy and using the method of Sandelowski and Barroso. The required data were collected by searching the documents in the databases. Keywords lifelong learning, curiosity, lifelong learner, self-efficacy, emotional intelligence, informal learning, etc. were used to search internal and external databases without applying time limits. The inclusion criteria of the articles included: 1) theses, books and scientific research articles centered on the teacher as a lifelong learner, which were published in domestic and foreign databases. 2) The topic of the research was teacher learning. The field of research is authoritative articles and books in the field of the teacher as a lifelong learner, which was identified based on the entry criteria of 210 cases and finally 53 foreign documents and 4 internal documents were analyzed using MaxQDA 2020 software. In order to validate the findings, the method of triangulation of data sources was used. By analyzing the documents, 96 concepts were extracted and grouped into 57 concepts. Finally, the concepts of the same category are the 4 final concepts of "personal mechanism ,motivational mechanism ,"information and technology literacy mechanism, and "activism mechanism
    Keywords: competence, Synthesis research, teacher, lifelong learner
  • Zahra Mostafapour * Pages 131-148
    There have always been difference and inequalities in education and curriculum in higher education . But efforts must be made to reduce it. The present study was designed to identify equality indicators of quality of education and curriculum in higher education and to provide a model for it with a qualitative approach. Its research field was faculty members and expert from research centers who had research and executive backgrounds in the field of higher education. .this research has been done using the qualitative data method of the  grounded Theory. for this purpose , 21 people were selected through purposive sampling to achive theoretical saturation in – depth interviews were used to collect information , and three coding steps were used to analyze it. Relevant experts have been used for its validity and for its reliability , by coding six interviews , agreement or agreement with the agreement coefficient of 0/89 was calculated. The results showed that in order to create equal quality of education and curriculum in universities,  five stages before entering , entering , process, leaving and after leaving should be considered . also the eight indicators of financial resources , human resources , academic achievement , organizational and managerial structure, facilities and equipment , teaching and learning processes , satisfaction and employment are among the factors that create equality in the quality of education and curricula of universities.
    Keywords: education, Higher Education, equality, Curriculum, Quality
  • Somayeh Bashirian, Mahboubeh Soleimanpour Omran *, Roya Afrasiabi Pages 149-160

    The purpose of the current research is to identify the effective indicators on economic education with an entrepreneurial approach in the primary education period of North Khorasan. The current research is practical in terms of its purpose, which was carried out with a qualitative approach with an exploratory design. The statistical population included 20 faculty members and experts familiar with education and training and experts in the fields of entrepreneurship and economics, and 15 people were selected as a sample using the purposeful sampling method and considering the saturation law. The components of the model of economic education with an entrepreneurial approach were identified using semi-structured interviews and open coding. To measure the qualitative validity, the peer review method was used. Retest reliability and intra-subject agreement method were used to calculate the reliability of the conducted interviews. A total of 112 indicators were identified in four dimensions and 11 components. The results showed that the main components are under the title of individual and personal aspects with themes (recognition of capabilities and talents, planning and goal orientation, creativity and innovation in problem perception and solving it), culture and economic ethics (principle of purposefulness and motivation of the problem, justice and commitment to legalism, principle of benevolence and attention to spirituality), economic concepts and causes (market opportunities and its mechanisms, financial literacy and its tools, literacy economic and its concepts) and social skills (communication skills, management and networking ability).

    Keywords: North Khorasan education, Economic Education, student entrepreneurship
  • Shahla Haririmoghaddam, Abbas Qaltash *, Sedigheh Mohammadjani Pages 161-182
    Constructivism theory is one of the approaches that has had a profound impact on learning and teaching approaches. The main goal of the research is to design and evaluate the evaluation model of the religion and life course of the second high school based on the constructivist perspective with a mixed approach. This research is applied and descriptive-analytical in terms of purpose. The research method is of a mixed type and has been carried out in two parts, quantitative and qualitative. The statistical population of this research in the qualitative part is 18 educational management experts and experienced teachers who were selected using the snowball sampling method and 11 theoretical saturation points. The semi-structured interview data collection tool is derived from theoretical foundations. The method of analysis of this section is based on data theory. The results of this part of the research are explained in the form of five main categories and sub-categories: Causal factors including the ability of the designed curriculum to achieve the goals of the program, intervening factors including the requirement of a leader teacher, strategic factors including creating a questionable environment, background factors including providing learning opportunities in learners, the consequences include creating a spirit of inquiry in learners. The quantitative part of the research was distributed using a researcher-made questionnaire tool derived from the qualitative model of the research after confirming the validity and reliability in the statistical population where the number of the statistical sample was estimated to be 213 people based on random cluster sampling. Paths and causal relationships between external and internal structures in the structural model were confirmed by confirmatory factor analysis.
    Keywords: Evaluation, Curriculum, Constructivism, religion, life, teachers, Mixed method
  • Jaber Eftekhari, Rezaali Nowrozi *, Hojjat Eftekhari Pages 183-197
    The purpose of the current research was to investigate the Persian books of secondary education based on the components of caring thinking. The method of this descriptive research was content analysis and the Shannon entropy method was used to analyze the data. The analyzed sources were three volumes of Persian textbooks of the first secondary school in the academic year of 2021-2022 and the research tool was the content analysis checklist based on the components of caring thinking from Lipman's point of view, the validity of which was verified by five education experts. The findings of the research showed that in the Persian books of secondary school, the highest importance coefficient in terms of attention to the components of care thinking is related to the eighthgrade book (0.336) and the lowest importance coefficient is related to the ninth grade (0.329). Also, in Persian books of secondary school, the component of appreciative thinking has the highest information load (0.99) and the importance coefficient (0.20), and the component of affective thinking has the lowest information load (0.95) and the coefficient of importance (0.19) they have dedicated themselves. Therefore, according to the insignificant difference in the information load and the importance factor between the books and the components, it can be said that the content of these books has been balanced to some extent, and considering the important role of caring thinking in the life of students, it is suggested while revising the content of Persian books of secondary school, they should pay more attention to this issue.
    Keywords: caring thinking, Content Analysis, Curriculum, Persian, Secondary School
  • Zahra Khoje, Behrooz Mahram *, Mahmood Saeedy Pages 198-211

    The aim of this research was to consider resistive economy contents of teacher's guide books and textbooks of primary school and secondary school of Iran's education system. The content analysis method was used to check the economy attention to the contents of resistive economy in these books. In this research all textbooks were investigated and the concept of each paragraph was recorded as a unit. Deductive method was done for the coding process. Descriptive statistics in this research were frequency, percentage and charts Chi-square test was used for frequency differences determination. According to the data of the content analysis of these books revealed that consumption patterns of reform, entrepreneurship, manufacture and domestic production (supporting national production), the formation and extraversion have been more considered. The resistance economic components were neglected, which they include: Knowledge-based economy, reforming economic structures and institutions, clarification and purification of economy, Justice economics and reduce dependence on oil and raw retail component. For improving the curriculum and thus foster the resistance of economy, there should be consideration over reviewing and incorporating Resistive economy in books of Education.

    Keywords: resistive economy, Content Analysis, the teacher's textbooks, guide books, primary school, high school