فهرست مطالب

دانش شهرسازی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1401)

نشریه دانش شهرسازی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دانیال دهقانی، هاشم داداش پور*، امیررضا محمودی صفحات 1-22

    عدالت فضایی در دو رویکرد اصلی توزیع فضایی و فرایندهای تصمیم سازی دنبال می شود، در رویکرد اول بیشترین مساله ای که در سالیان اخیر مورد توجه پژوهشگران بوده، دسترسی به حمل ونقل می باشد. قابلیت دسترسی مفهومی بسیار مهم با تعاریف، اندازه گیری ها و معیارهای ارزیابی متنوعی است؛ زیرا، پیامدهای حمل ونقل و سایر ابعاد برنامه ریزی را همانند محوری به یکدیگر وصل می کند. چندبعدی بودن قابلیت دسترسی خود نشان از پیچیدگی مفهوم آن دارد و از سوی دیگر نیز مفهوم پردازی رابطه آن با عدالت فضایی را پیچیده تر می کند. اما تاکیدات لازم به مبانی نظری و فلسفی رویکردهای نظری خیلی مورد توجه پژوهش گران نبوده است. این امر سبب ایجاد دو نوع مساله شده است: تخصص گرایی افراطی و کم توجهی به بین رشته ای بودن رابطه عدالت و قابلیت دسترسی و یا ساده انگاری بیش از حد با دیدگاه باینری به مقوله ی قابلیت دسترسی.در دوره اول دسترسی از طریق مفهوم شمولیت اجتماعی با عدالت مرتبط می شود اما در دوره دوم با طرح عدالت افقی و عمودی در رویکرد محتوایی به توزیع زیرساخت ها می پردازند و در نهایت در دوره سوم با طرح انتقادهایی به مبانی فلسفی رویکرد محتوایی، رویکرد رویه ای شکل می گیرد. اصول مورد توجه رویکرد محتوایی را می توان شامل: فایده گرایی، برابرگرایی، اصل رالزی، کف حداقلی، بازه حداکثری و سهم های برابر دانست؛ درحالی که مارتنس در نظریه اش اصول نیاز، بیشینه سازی بیشنه و بسندگی را مورد توجه قرار می دهد. در رویکرد محتوایی اولین چالش، ظرفیت بسنده نظام حمل ونقل است که به دلیل دو مولفه مساله مند پیش بینی تقاضا و تحلیل هزینه فایده در این رویکرد سبب غلبه تحرک محوری می شود به همین دلیل غلی رغم تلاش های نظری، قابلیت دسترسی همچنان محور اصلی نیست.با جمع بندی این دو رویکرد می توان به این نتیجه رسید که قابلیت دسترسی به عنوان هدفی برای سنجش عدالت فضایی است که از طریق ابزارهای قابلیت اتصال، مجاورت و تحرک سنجیده می شود.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، قابلیت دسترسی، تحرک، برنامه ریزی حمل ونقل
  • محمدرضا پورمحمدی* صفحات 23-37
    علیرغم قدمت درخشان برنامه ریزی مدرن در کشور و تجربه نزدیک به 5 دهه تهیه، تصویب و اجرای طرح ها و برنامه های توسعه شهری، معمولا اجرای این طرح ها در محیط های شهری با تاخیر شدید ناشی از تغییر ارگانیک شهر مواجه شده و در عمل توفیق چندانی به همراه نداشته اند.سیستم فعلی توسعه و برنامه ریزی شهری در ایران بسیار متمرکز بوده و موقعیت بومی و محلی آن، در تناقض با شرایط جهانی است. محدودیت های ایجاد شده توسط برنامه های توسعه شهری متمرکز در کشور، تعدد مسیولیت ها و مدیریت در توسعه شهری، مشکلات دیگری را در فرآیند برنامه ریزی شهری به وجود می آورد. علاوه بر این، برنامه های شهری باید به اندازه کافی انعطاف پذیر باشند تا بتوانند با تغییرات و توسعه سریع شهری و جهانی سازگاری لازم را داشته باشند. با توجه به شرایط و مسایل خاص کشور و با عنایت به عدم برآورده شدن اهداف نهایی برنامه های توسعه شهری که با تبعیت از الگوهای رایج غربی و عمدتا بر مبنای رویکردهای جامع و بعضا استراتژیک تهیه و تدوین شده اند، اسناد برنامه ریزی و توسعه شهری کشور، شرایط متفاوتی داشته و توجه ویژه ای با رویکرد نوین می-طلبد. در همین راستا با توجه به ماهیت کیفی-توصیفی و مبتنی بر نقد این مقاله، روش آن تحلیلی و استنباطی بوده و سعی شده است مهم ترین مسایل و چالش های طرح های توسعه شهری بررسی و شناسایی شوند. در ادامه بازاندیشی در طرح های توسعه شهری کشور با تشریح اهداف و انتظارات جدید از برنامه ریزی مطرح گردیده و نهایتا دستاوردها، اهداف و اصول اساسی سند آمایش شهری در مقایسه با برنامه های موجود و رایج کشور، به عنوان رهیافتی نوین در نظام و فرآیند برنامه ریزی تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: آمایش شهری، بازاندیشی در برنامه ریزی شهری، طرح جامع، نقد
  • مهسا فلاحی، بهناز امین زاده*، اسفندیار زبردست، فرشاد نوریان صفحات 39-65
    بیان مساله

    مفهوم تاب آوری یکی از مفاهیم تقریبا جدید در عرصه برنامه ریزی شهری می باشد که از بستر علوم اکولوژیکی وارد این عرصه شده است. غلبه رویکرد توصیفی در تحلیل این موضوع که ناشی از ذات محافظه کارانه و غیرسیاسی مفاهیم با پیش زمینه اکولوژیکی می باشد، مساله اصلی در کاربرد آن در سیستم های مختلط اجتماعی و اکولوژیکی مانند نواحی شهری می باشد.

    هدف

    هدف مقاله ارایه تحلیلی مفهوم تاب آوری شهری از دریچه روابط و مناسبات قدرت نهادی است تا از این طریق بتوان به چالش های مفهومی آن از بعد سیاسی دست یافته و دیدگاه کامل تری از آن را که تناسب بیشتری با خصوصیات نواحی شهری داشته باشد، ارایه کرد.

    روش

    روش پژوهش حاضر به صورت تحلیلی محتوا و بر مبنای داده های ماخذوه از اسناد کتابخانه ای می باشد.

    یافته ها

    اصلی ترین یافته تحقیق، تبیین ابعاد مختلف تحلیل سیاستی تاب آوری شهری و استخراج جهتگیری های سیاسی این مفهوم می باشد. در این راستا ارتباط متقابل بین تاثیر اهداف تاب آوری بر روی سیاست های قدرت نهادی از یک سو و تاثیر جریان سیاست گذاری های عمومی بر اهداف مذکور در نظر گرفته شده و مجموعه ای از معیارها و شاخص های تحلیل سیاستی تاب آوری ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    انتخاب دیدگاه اجتماعی به عنوان راه حلی در راستای تضعیف چالش های ناشی از تسلط رویکرد وحدت گرایانه موجود در تعاریف تاب آوری است. در این راستا و با انتخاب روابط و مناسبات قدرت نهادی به عنوان دیدگاه اجتماعی منتخب مقاله، چارچوب تحلیل سیاستی تاب آوری ارایه شده است. نکات برجسته: انتخاب دیدگاه روابط و مناسبات قدرت نهادی به عنوان مرجع اصلی سیاست گذاری در نواحی شهری، با هدف جلوگیری از تقلیل گرایی موضوع و غیرسیاسی کردن مفهوم تاب آوری شهری به عنوان نکته اصلی این مقاله محسوب میشود.

    کلیدواژگان: تاب آوری اجتماعی - اکولوژیک، سیاست گذاری شهری، روابط و مناسبات قدرت نهادی، رویکرد تکثرگرا
  • امیرحسین حیدری، پانته آ حکیمیان*، کورش گلگار صفحات 67-84
    فضاهای عمومی شهری به عنوان یکی از عناصر مهم در ساختار شهری شامل میدان ها، خیابان ها، پلازاها، پارک ها و... هستند و همواره میزان عمومیت آن ها مورد بحث بوده است. اخیرا گرایش به سمت فضاهای نیمه عمومی و توجه کم تر به فضاهای عمومی شهری موجب کاهش میزان عمومیت و کارکرد و جایگاه پیشین این فضاها شده است و فضاهایی با کیفیت نامطلوب عمومیت شکل گرفته اند. هدف از این مطالعه، کاوش مفهوم عمومیت و مدل های ارزیابی آن، ارایه چارچوب مفهومی و سپس مدلی برای ارزیابی عمومیت فضاهای شهری است. جهت تدوین چارچوب مفهومی، مدل های ارزیابی صاحب نظران بومی و جهانی بررسی شد و مدل پیشنهادی ارزیابی عمومیت فضای شهری متشکل از چهار مولفه، هفت زیرمولفه و 30 نشانگر شکل گرفت. به منظور سنجش روایی و وزن دهی به مدل از نظرات 12 نفر از صاحب نظران و حرفه مندان حوزه ی شهری با بکارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. در گام بعد ابتدا به دلیل امکان مقایسه صحیح تر و قراردادن داده ها در یک بازه یکسان، داده ها نرمال شده و سپس وزن دهی گروه خبرگان به صورت میانگین هر مولفه، زیرمولفه و نشانگر در بازه صفر تا یک مشخص شده است.نتایج وزن دهی خبرگان و تعیین ضریب اهمیت نهایی هر نشانگر به تدوین مدل نهایی ارزیابی عمومیت فضای شهری با چهار مولفه، هفت زیرمولفه و 26 نشانگر انجامید. سه نشانگر از مولفه ی پیکربندی کالبدی شامل « انعطاف پذیری مبلمان»، « عناصر سبز-آبی» و «تسهیلات دوچرخه»، همچنین نشانگر «دوربین های مداربسته» از مولفه ی مدیریت کنار گذاشته شدند. بر این اساس چهار مولفه پیکربندی کالبدی (0.33)، زندگی شهری (0.31)، مدیریت(0.2) و مالکیت(0.16) عمومیت فضای شهری را تبیین می کنند. این مدل می تواند به عنوان ابزاری در کنار سایر روش های متداول برای ارزیابی عمومیت فضای شهری از منظر تجربه زیسته کاربران و طراحان آن به کار رود.
    کلیدواژگان: عمومیت، فضای شهری، مدل ارزیابی، گروه خبرگان، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • حسن پارسی پور* صفحات 85-102
    روند رو به رشد شهری در جهان بویژه در کشورهای در حال توسعه در بعد از انقلاب صنعتی، شهرها را با چالش های عمده و ناپایداری محیط شهری روبرو ساخته است. یکی از این مشکلات، رشد پراکنده و از هم گسیخته شهری و توسعه افقی و بدون برنامه شهری است که ترافیک، مصرف انرژی بیشتر، آلودگی محیطی بالاتر، بی هویتی و انزوای اجتماعی را به دنبال دارد. مدیریت شهری اگر برای شهرنشینی و الگوهای توسعه شهری، مدل مناسبی داشته باشد می تواند پاسخگوی این مشکلات رو به تزاید باشد بنابراین در چارچوب پارادایم پست مدرنیسم و توسعه پایدار شهری، راهبرد توسعه درونزا به عنوان یکی از راهبردها در کانون توجه شهرسازان و برنامه ریزان شهری قرار گرفته است.این پژوهش با هدف تبیین الگوهای توسعه برون زا و درون زا به دنبال راهکارهای پیوند مباحث احتماعی با ساختارهای کالبدی می باشد و در این راستا با انجام مطالعات کتابخانه ای و روش تحقیق توصیفی-تحلیلی در پی پاسخ به این سوال است که مدل مفهومی مناسب برای توسعه درون زای شهری کدام است؟ نتایج تحقیق نشان می دهد مشارکت مردمی می تواند حلقه مهمی برای بسترسازی، جریان سازی و فرآیندساز توسعه درون زا در شهر باشد و پیوند این سه مولفه نیز تسهیلگری سه عنصر شورایاری، تشکل ها و کارگزاری می تواند باشد تا مدیریت یکپارچه شهری شکل گرفته و کارسازی کند. هرچند حرکت بسمت توسعه درون زا برای دستیابی به توسعه پایدار الزامیست اما معضلاتی همچون عدم ظرفیتهای مناسب کالبدی در بافت های سه گانه قدیمی، میانی و جدید شهری، عدم استقبال بخش خصوصی در سرمایه گذاری و کمبود اراضی دولتی موانع عمده در این مسیر محسوب می شوند و گام نخست برای تحقق آن، اجرای پروژه های محرک توسعه توسط دولت می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه پراکنده، توسعه درون زای شهر، مدیریت راهبردی
  • فاطمه حدادعادل، مهران علی الحسابی*، اصغر محمد مرادی صفحات 103-120
    بیان مساله

     بافت تاریخی از تجربه طولانی مدت تعامل انسان با محیط بوجود آمده است اما می بینیم بعد از مداخلاتی که در بافت های تاریخی صورت گرفته، حضور و تعاملات اجتماعی مردم در بافت کمرنگ شده است، چراکه این طرح ها از بطن جامعه و محیط نبوده و در نتیجه احساس تعلق نیز ایجاد نمی کند. حفظ مکان تاریخی یا ایجاد مکان جدید در بافت تاریخی، از موضوعات مهم شهرسازی امروز بشمار می آید و از منظر حفاظت اجتماعی بافت، حایز اهمیت است. مکان سازی یعنی ایجاد مکان باکیفیت بوسیله مشارکت اجتماعی، که قصد داریم در طی بازآفرینی، بعنوان یکی از روش های مرمت شهری، از طریق آن کیفیت زندگی در بافت و تعاملات اجتماعی آنرا افزایش دهیم.

    هدف

    نوعی از مکان سازی، مشروط و مقید به حفظ اصالت و ارزشهای بافت، با اقدامات برگشت پذیر، بوسیله مشارکت اجتماعات محلی، مد نظر این پژوهش است. و ارایه الگویی مناسب در خصوص نحوه اقدام در بافت های تاریخی متناسب با زمینه اجتماعی و بستر فرهنگی در شهرهای ایران امری ضروری به شمار می رود. در این مقاله تلاش شده به مکان سازی با رویکرد توسعه اجتماع محور و با هدف ارتقاء کیفیت محیطی و جاری نمودن تعاملات روزمره در عرصه بافت های تاریخی جهت بازآفرینی بافت ها، توجه دهد.

    روش

    روش این پژوهش از نوع کیفی با رویکرد توصیفی - تحلیلی به شیوه مطالعات تطبیقی می باشد. و بدین منظور تجربیات داخلی و خارجی اقدامات در بافت های مشابه بافت تاریخی تهران بررسی شد تا از بررسی و تبیین چارچوب نمونه ها به چارچوب بازآفرینی در بافت های تاریخی ایران برسیم.یافته ها: دستاورد مهم این پژوهش تبیین ضرورت مکان سازی مشارکت مبناو اهمیت آن در پروژه های بازآفرینی بافت تاریخی، جهت تبلور ارزش ها در ساختار بافت امروزی، برای حفظ این بافت ها جهت مکان سازی خلاق درفضاهای شهری و ارتقاء کیفیت می باشد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به ضرورت مشارکت اجتماعی که از مطالعه پروژه های موفق داخلی و خارجی بازآفرینی دربافت تاریخی استنباط شد، و نظر به اهمیت بحثدلبستگی مکانی ساکنان در جلب مشارکت اجتماعی شان، اولویت رویکرد مکان سازی مشارکت مبنا جهت تقویت روحیه مشارکت جویانه ساکنان در بازآفرینی بافت های تاریخی مدنظر است.

    کلیدواژگان: بازآفرینی بافت تاریخی، مکان سازی، مشارکت اجتماعی
  • محمود رضایی* صفحات 121-139
    بیان مساله

     مفهوم میدان با برتری حس مکانی و حضور انسانی با فلکه متمایز می شودکه فضایی با گذر اتومبیل است. میدان باید مکانمند و دارای تعامل انسانی باشد. نادیده گرفتن این وجه تمایز و چیرگی اتومبیل یکی از اسباب نامناسب شدن فضاهای شهری از جمله میادین و خیابان های تاریخی شده‏است. پرسش‏‏‏ این است که چگونه ‏می‏توان ویژگی‏های «کالبدی» و «غیرکالبدی» در نمونه ای تاریخی مثل «میدان توپخانه» و چهار گذر شمالی-جنوبی رسیده به آن را متعادل نمود و زمینه‏‏ «مکانی» شدن آن ها را فراهم‏ساخت. پیاده پذیر شدن بیشتر تا چه میزان و چگونه در این فضاها موجب ارتقا حس مکان خواهد شد؟

    هدف

    این مقاله با هدف مکان سازی فضاهای شهری، نقش «پیاده‎پذیری» یک فضا را در«مکانمندی» آن می سنجد.

    روش

    بنابراین سنجه هایی برای ارزیابی فضای گذرهای مجاور شمال و جنوب استفاده شده است. اطلاعات ابتدا به روش دلفی از هفت گروه متخصص تراز اول طی پرسش‏نامه ساختارمند و از آرای مردمی گردآوری، سپس با روش آماری و مشاهدات میدانی یافته ها تحلیل شده است.

    یافته ها

    افزایش پیاده‎پذیری در این فضاها منجر به افزایش مکانمندی شده و لازم است ولی اصرار بر گزینه پیاده مداری صرف رضایت بخش نیست. این افزایش می تواند تا الگوی «خیابان کامل» پیش رود. گسترش پیاده‎پذیری از میدان تا خیابان‏های مجاور، کل محله، ارگ، محدوده تاریخی حصار اول و دوم تهران و ارتباط آن با کل شهر با این الگو قابل توصیه است.

    نتیجه گیری

    افزایش پیاده‎پذیری به معنی بهبود حس مکان است. در فضاهای تاریخی مراکز شهری، دست کم الگوی کامل حرکتی تعادل فضایی نسبی ایجاد می نماید. عدم مداخله یا مداخله های مطلق گرا رضایتمندی را کاهش می دهد. در میدان توپخانه و فضاهای مجاور، الگوی کامل حرکت میسر ولی باید با اولویت پیاده، سواره غیرموتوری، موتوری عمومی و خصوصی باشد.

    کلیدواژگان: خیابان کامل، مکان سازی، حس مکان، پیاده ‏پذیری، آرام سازی ترافیک
  • رضا پرویزی، نصرالله مولائی هشجین*، محمد باسط قریشی صفحات 142-155
    بیان مساله

    افزایش روزافزون جمعیت شهری و کاهش جمعیت روستاها به دلیل پایین آمدن تمایل به ادامه زندگی در این مکانها سبب شده است محققان بسیاری در جستجوی راهکاری مناسب، به بررسی دو اصل توسعه پایدار و کیفیت زندگی بپردازند. در این میان زیست پذیری که خود لازمه رسیدن به این دو اصل است بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بهترین افراد جهت بررسی زیست پذیری روستاییان و ملموس ترین بعد کالبدی است به همین دلیل مقاله حاضر به ارزیابی شاخص های کالبدی موثر بر زیست پذیری پرداخته است.

    هدف

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و به دنبال شناسایی و ارزیابی شاخص های کالبدی موثر بر زیست پذیری در روستاهای شهرستان لاهیجان(23 روستا) می باشد.

    روش

    روش تحقیق توصیفی-پیمایشی است. اطلاعات مورد نیاز به کمک داده های اسنادی و تهیه چک لیست(سرشماری و طرح هادی) و میدانی و تهیه پرسشنامه(دهیار و سرپرستان خانوار)جمع آوری شده است. روش های مورد استفاده کوپراس و رگرسیون خطی می باشند.یافته ها: پس از بررسی های انجام شده 5 مولفه(مسکن، حمل و نقل، خدمات ، گردشگری و تغییر کاربری) و 71 متغیر شناسایی که پس از طی مراحل شاخص سازی اثرات آنها بر زیست پذیری بررسی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد در محدوده مورد مطالعه شاخص مسکن موثرترین و شاخص گردشگری کم اثرترین شاخص ها بر زیست پذیری بوده است . همچنین به کمک تکنیک کوپراس روستاهای مورد مطالعه بر اساس بهره مندی از شاخص های کالبدی رتبه بندی شده و مشخص شد روستاهای بازکیاگوراب و سوستان به ترتیب بهترین و بدترین رتبه را به خود اختصاص داده اند و در نهایت به کمک تحلیل رگرسیون مشخص شد که شاخص های کالبدی منتخب بر زیست پذیری در محدوده مورد مطالعه موثر است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، شاخص کالبدی، زیست پذیری، لاهیجان
|
  • Daniel Dehghani, Hashem Dadashpor *, Amir Reza Mahmoodi Pages 1-22
    Background

    Spatial justice is pursued in two main approaches of spatial distribution and decision-making processes. In the first approach, the most important issue for researchers is access to transportation. Accessibility is a very important concept; Because it connects the consequences of transportation and other dimensions of planning like an axis. The multidimensionality of its accessibility indicates the complexity of its concept, and on the other hand, the conceptualization complicates its relationship with spatial justice. A relationship that has attracted a lot of attention in the background of research and applied studies with emphasis on analysis methods, but the necessary emphasis on the theoretical and philosophical foundations of theoretical approaches has not been much considered by researchers. This has led to two types of issues: extreme specialization and lack of attention to the interdisciplinary nature of the relationship between justice and accessibility, or excessive simplification with a binary perspective on accessibility. In this research, this relationship has been tried to be conceptualized according to theoretical and philosophical foundations in the theoretical literature.

    Result & Conclusion

     

    In the first period, access is related to justice through the concept of social inclusion, but in the second period, they distribute infrastructure by horizontal and vertical equity in the content approach, and finally in the third period, a procedural approach is formed by criticizing the philosophical foundations of the content approach. The principles of the content approach can be considered as utilitarianism, egalitarianism, Rawlsian principle, minimum floor, maximum interval, and equal quotas; While Martens in his theory considers the principles of need, maximum maximization, and sufficiency. In the content approach, the first challenge is the sufficient capacity of the transportation system, which due to the two problematic components of demand forecasting and cost-benefit analysis in this approach leads to mobility-centeredness. In the procedural approach, the main and most political step is to set satisfaction thresholds, which can cause complexity and create problems in practice. Summarizing these two approaches, it can be concluded that accessibility is a goal for measuring spatial justice, which is measured through the tools of connectivity, proximity, and mobility.

    Keywords: Spatial Equity, Spatial Justice, Accessibility, Mobility, Transportation Planning
  • Mohammadreza Pourmohammadi * Pages 23-37
  • Mahsa Fallahi, Behnaz Aminzadeh *, Esfandiar Zebardast, Farshad Noorian Pages 39-65
    Background

    Urban resilience is one of the contemporary concepts in the urban planning realm which originates in the ecological science. Applying The ecological definition of resilience and following the descriptive approach, in context of multilayer and complex social-ecological systems like urban areas, can cause domination of depoliticizing inherently political concepts, which stemmed from natural sciences.

    Objectives

    The main purpose of this article is analyzing the concept of urban resilience from institutional power relations point of view. Due to the arising conceptual challenges and criticism around urban resilience application, exploring the political dimension which is almost attached to concepts in social perspectives can be as a solution. Consequently, it can be exposed to multilayered character of urban areas in a more compatible trajectory.

    Method

    To achieve the purpose, content analyze has been chosen as the fundamental method, based on theoretical literature review for extracting essential and original data.

    Result

    The main result of this article is exploring different dimensions of urban resilience policy analysis in order to induce the political orientation for it. Concerning this, the interdependence between resilience goals in one hand and policies made by institutional power in the other hand have been considered. Accordingly the analysis of existing institutional power policies on the urban resilience practice is intended..

    Conclusion

    The choice of social perspective would be as a reliable path to weaken the challenges arising from unificationism approach in the definition of social-ecological resilience. In this regard, by proposing the institutional power relations as the social perspective in this article, three layers, which unfold main policy orientation, can be defined as: institutional and organizational capacity, development model in urban plans and legal rules and codes. It can be translated as a basic framework for policy analysis. Highlights: Focusing on the institutional power relations as the main policy – maker in urban areas in order to prevent the reductionism and depoliticizing the concept of urban resilience is the main point of this article.

    Keywords: Social-ecological resilience, Policy making, power relation, pluralist approach
  • Amirhossein Heidari, Pantea Hakimian *, Koroush Golkar Pages 67-84
    As one of the prominent elements in urban structures, urban public spaces include squares, streets, plazas, parks, etc. These spaces have been always important for urban design and their quality of publicness has been discussed. The recent inclination towards semi-public spaces has led to the decline of these spaces’ publicness and function and has dragged them down from their previous position which has resulted in the emergence of spaces with unfavorable publicness quality. The present study seeks to explore the concept of publicness and models used to evaluate it, present a conceptual framework, and eventually propose a model for the evaluation of urban spaces’ publicness.To compile the conceptual framework, evaluation models proposed by domestic and international scholars were studied and the proposed model for evaluating the publicness of urban spaces was thus developed consisting of four components, seven sub-components, and 30 indicators. 12 urban experts and professionals were asked for their opinions using the hierarchical analysis method to assess the validity and assign weights to the model. Then the scores were normalized for better and more accurate comparison and the mean scores of the expert group were calculated for each component, sub-component, and indicators in a range between 0 to 1.Results of experts' weighting and determination of the final coefficients of each indicator led to the compilation of the final model for urban space publicness evaluation with four components, seven sub-components, and 26 indicators. Two components of “physical configuration” and “urban life” are related to the substantial dimension of urban design but the other two components of “ownership” and “management” are related to the procedural dimension of urban design. Three indicators of the “physical configuration” component consisting of “furniture flexibility”, “green-blue elements”, “bicycle facilities”, and CCTV indicator of “management” component were excluded. Hence, the four components of physical configuration (0.33), urban life (0.31), management (0.2), and ownership (0.16) make up the publicness of urban spaces. This model can be used as a tool alongside other conventional methods to evaluate the publicness of urban spaces from the perspective of designers and users' lived experiences.
    Keywords: Publicness, Urban space, Evaluation model, Expert group, AHP
  • Hassan Parsipoor * Pages 85-102
    Furtherance of infill development of cities by people-oriented strategic management modelAbstractDeveloping process of cities of the world exclusively in developing countries after industrial revolution has faced cities with lots of major challenges and instability of urban environment. Some of these problems are scattered, desultary unban growth and unstructured, horizontal expansion of cities which raised traffic, energy consumption and pollution causing social isolation and facelessness.If urban management have a proper model for urbanization and urban development patterns, it will definitely respond to these growing problems, thus in the context of postmodernism paradigms and a urban sustainable development, infill development strategy has drawn the attention of many urban planning engineers. The infill development in cities seek fill of gaps in the city within.In I.R.Iran that share urban and rural population between 1941 to 2016 is contrary from 31.5 per cent to 74 percent have physical changes such as expansion of cities and merged or dissolve villages in cities space and swallowing agricultural lands and gardens in periphery citiesThis research with purpose of clarifying endogenous and exogenous development patterns is looking for approaches to connect social affairs with somatic structures using desk research and analytical descriptive research in order to find an appropriate response for the question of "what is the most sustainable conceptual model for urban sustainable development?"The results show that people's participation plays an important role in substructian, mainstreaming and processing of infill development of cities and connection of these 3 components could facilitate councils, organizations and agencies to create an integrated management system.However moving toward infill development is essential for reaching a sustainable development but difficulties such as lack of appropriate somatic capacities in triple urban fabrics, nonchalance of private corporations in investing and lack of governmental agricultural lands are the major obstacles and the first step to ascertain this is executing development motivating projects by the government.Keywords: sustainable development, scattered development, urban sustainable development, strategic management, development model
    Keywords: Sustainable development, scattered development, urban sustainable development, strategic management
  • Fatemeh Haddadeadel, Mehran Alalhesabi *, Asghar Mohammadmoradi Pages 103-120
    Background

    Historical context was created from the long experience of human interaction with the environment, but we see that after the interventions that were applied in the historical contexts, the presence and social interactions of people in the context have diminished, because these projects are not from the heart of the society and the environment, hence it does not create dependency. Preserving a historical site or creating a new site in the historical context is one of the most important issues in urban planning in the modern world. Placemaking means creating a high-quality place through social participation, which we intend to increase the quality of life in the context and social interactions during regeneration, as one of the methods in urban reconstructions.

    Objectives

    A type of placemaking, conditional and dependent on the preservation of the originality and values of the texture, with reversible measures, through the participation of local communities, is the aim of this study. In this article, an attempt has been made to pay attention to placemaking with a community-based development approach and to improve the quality of the environment and develop interactions in the field of historical textures to regenerate textures.

    Method

    The method of this research is qualitative with a descriptive-analytical approach. For this purpose, the internal and external experiences of actions in similar contexts of Tehran's historical context were examined to reach the framework of regeneration in the historical contexts of Iran.

    Result

    The important achievement of this study is to explain the obligation for placemaking with participation basis and its importance in historical texture regeneration projects, to create values in today’s texture structure, to preserve these textures for creative placemaking in urban spaces and quality improvement.

    Conclusion

    Considering the necessity of social participation which was concluded from the study of successful domestic and foreign regeneration projects in the historical context, and considering the importance of discussion of residents' sense of belonging in attracting their social participation, the priority of placemaking approach in participatory basis were considered to strengthen the participatory spirit of residents in the regenerating historical contexts.

    Keywords: Historical contexts, Regeneration, Social participation, Placemaking
  • Mahmud Rezaei * Pages 121-139

    This article, with the aim of changing an urban space into an urban place, measures the role of "walkability" in the sense of the place that it causes. The article tries to find how and to what extent the increase of walkability may develop and make the place more meaningful within the area.The research method is based on a case study in which the qualitative and quantitative data has been gathered through observations, in-depth interviews, and questionnaires. The efficient responses are assessed by the consensus of professionals, statistical documents as well as people’s opinions and field observations. Reviewing the urban design literature, the aspects of the place, as well as “walkability” factors are analyzed and three aspects, nine dimensions, and 23 measures are suggested to assess streets’ walkability. Information for each measure has then gathered through questionnaires and the entire outcome about research questions are statistically analyzed. Thus, both qualitative and quantitative methods are used together in this research.Based on a Likert-type scale each criterion, addressed by each question, is rated from one to five that one equals the most acceptable, and five equals the worst. The survey also includes the SWOT analyses (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats) addressing all questions. So, these diagrams again provide the ability to compare the qualitative measurement with the quantitative results of questioners. Based on this research, increasing the behavioral aspects of the studied streets will have the highest impact to balance the place quality. Pedestrianized streets have shown more balanced behavioral patterns, particularly in optional dimensions. Therefore, this research uses, for the first time, Jan Gehl’s model of triple behaviors, optional, social, and functional in order to define walkability.This research concludes that the increase of walkability means the enhancement of place aspects that balance the physical and non-physical aspects of a place. It recommends walkability as the main factor to evaluate urban development plans in historic zones. The sense of a place perceived by people who walk within the cities is one of the imperative factors which must not be neglected.

    Keywords: Street Evaluation, Walkability, Pedestrian, Sense of Place, Place-making
  • Reza Parvizi, Nasrollah Molaei Hashjin *, Mohammadbaset Ghoreishi Pages 142-155
    Background

    Increasing urban population and decreasing rural population due to declining desire to continue living in these places has led many researchers to look for a suitable solution, to study the two principles of sustainable development and quality of life. In the meantime, the livability that is necessary to achieve these two principles has received much attention. The best people to study livability are the villagers and the most tangible is the physical dimension .For this reason, the present article evaluates the physical indicators affecting livability.

    Objectives

    The present article is in terms of practical purpose and seeks to identify and evaluate the physical indicators affecting livability in the villages of Lahijan city (23 villages).

    Method

    The research method is descriptive-survey. The required information has been collected with the help of documentary data and preparation of checklists (census and Hadi plan) and field data and preparation of questionnaires (Dehyar and heads of households). The methods used are Copras and linear regression.

    Result

    After conducting studies, 5 components (housing, transportation, services, tourism and land use change) and 71 variables were identified, which were examined for their effects on livability after indexing steps.

    Conclusion

    The results show that in the study area, the housing index was the most effective and the tourism index was the least effective indicators on livability. Also, with the help of Copras technique, the studied villages were ranked based on the use of physical indicators and it was found that Bazkiagorab and Sustan villages had the best and worst ranks, respectively. Finally, with the help of regression analysis, it was found that the selected physical indicators are effective on viability in the study area.

    Objectives

    The present article is in terms of practical purpose and seeks to identify and evaluate the physical indicators affecting livability in the villages of Lahijan city (23 villages).

    Keywords: Evaluation, physical indicator, Livability, Lahijan