فهرست مطالب

پژوهشنامه مددکاری اجتماعی
پیاپی 31 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه سالاریان*، سعید معیدفر صفحات 1-41

    این پژوهش با جمع آوری و گزارش برنامه های مهم مداخله ی دولتی در حوزه ی کار خیابانی کودکان کوشیده است تا در گام نخست چشم اندازی سراسری از برنامه های مداخله در سطح جهان را به وسیله ی روش اسنادی و کتابخانه ای فراهم بیاورد. در گام دوم، پژوهش حاضر با توجه به موضع جامعه باورانه و انتقادی خود به ارزیابی این برنامه ها دست زده و کوشیده است نگاه نیولیبرالی نهفته در پس این برنامه ها را آشکار کند و نقش آن را در آسیب پذیری و ناپایداری این برنامه ها روشن سازد. در حقیقت در اینجا از رهگذر یک فراتحلیل بر روی ارزشیابی های صورت گرفته از برنامه های موفق، نگاه نیولیبرالی همچون مجموعه ی از سیاست گذاری ها و برنامه ریزی ها تشریح شده که سد راه رسیدن این برنامه ها به هدف لغو پایدار کار خیابانی کودکان است. نتایج این پژوهش بیانگر این هستند که برنامه های مداخله همگی در جهت افزایش رشد اقتصادی طراحی شده اند و به همین سبب دچار آسیب هایی چون موقتی بودن، محدودیت، گسستگی و غیر بهینه بودن هستند. از دل نتایج به دست آمده و با توجه به آورده های بخش تحلیلی پژوهش در بخش پایانی آن مدلی با تکیه بر ارزش های فراگیری، یکپارچگی، کیفی نگری و پایداری طراحی و پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، کودکان خیابانی، کودکان کار، مداخله ی اجتماعی، سیاست گذاری نئولیبرالی
  • حامد صادق مقدم جوان*، مرضیه قرائت خیابان، حمیده عادلیان صفحات 43-86
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مدل جبرانی مددکاری اجتماعی گروهی با رویکرد واقعیت درمانی بر سازگاری اجتماعی افراد بهبودیافته از اعتیاد انجام شده است. روش تحقیق شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش است. جامعه آماری این پژوهش همه افراد شرکت کننده در گروه خودیار رهپویان رهایی شعبه تهران پس از ترک اولیه سوءمصرف بوده اند. ابتدا پرسشنامه سازگاری اجتماعی توسط افراد تکمیل شد. سپس تعداد 30 نفر از افرادی که نمره سازگاری اجتماعی آن ها کمتر از دیگر افراد در این گروه بود و معیارهای ورود به پژوهش را داشتند، به شکل تصادفی در دو گروه کنترل (15 نفر) و آزمایش (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت آموزش 8 جلسه ای مداخله واقعیت درمانی طبق مدل جبرانی مددکاری اجتماعی گروهی قرار گرفت. پس از اتمام همه جلسات و آموزش کامل، پس آزمون (پرسشنامه سازگاری اجتماعی ویزمن و پی کل) بر روی هر دو گروه اجرا شد و پیگیری یک ماهه از دو گروه انجام گردید. در تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان داد که میانگین نمرات گروه آزمایش با مداخله مدل جبرانی مددکاری اجتماعی گروهی با رویکرد واقعیت درمانی بر سازگاری اجتماعی افراد بهبودیافته از اعتیاد تاثیر معناداری یافته است. مطابق با یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که مدل جبرانی مددکاری اجتماعی گروهی با رویکرد واقعیت درمانی تاثیر مثبت معناداری بر سازگاری اجتماعی افراد بهبودیافته از اعتیاد دارد و این می تواند توسط مددکاران اجتماعی در حوزه اعتیاد مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، افراد بهبودیافته از اعتیاد، رویکرد واقعیت درمانی، مدل جبرانی مددکاری اجتماعی گروهی
  • افسانه توسلی*، زهرا عبدی فر، محمدتقی شیخی صفحات 87-117

    زنان سرپرست خانوار به عنوان یکی از اقشار آسیب پذیر جامعه در مسایل مختلف نیاز به آگاهی بخشی دارند. یکی از مهم ترین حوزه هایی که این زنان تفاوت بارزی را با زنان متاهل نشان می دهند، حوزه سلامت و بهداشت است. بسیاری از بیماری های زنان با مراقبت های زودهنگام قابل تشخیص بوده و امکان درمان بیشتری دارند. از جمله این بیماری های می توان به سرطان های زنان اشاره کرد که نیاز به مراجعه وپیگیری شخصی دارند و به عوامل مختلف اجتماعی-اقتصادی وابسته هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی آسیب پذیری اجتماعی زنان سرپرست خانوار در مقایسه با زنان متاهل در انجام مراقبت های بهداشتی است. این تحقیق از نوع مقایسه ایی بوده وبابررسی200زن که شامل زنان سرپرست خانواری که در کلینیک های مددکاری اجتماعی آتیه و حضرت ابوالفضل(ع) قم دارای پرونده فعال هستند و زنان متاهل منطقه 2و4 شهر قم انجام شده است. زنان سرپرست خانوار این کلینیک ها با روش تمام شماری و زنان متاهل با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها پرسشنامه ایی محقق ساخته طراحی و جهت توصیف و تحلیل داده ها ازنرم افزار SPSS استفاده شد. 41%زنان سرپرست خانوار و57% از زنان متاهل سالی یکبار ماموگرافی انجام می دهند.21% از زنان سرپرست خانوار و 36% از زنان متاهل سالی یکبار تست پاپ اسمیر انجام می دهند. طبق نتایج آزمون یومن ویتنی میانگین انجام ماموگرافی زنان متاهل 15/102و زنان سرپرست خانوار 18/84 است. میانگین انجام تست پاپ اسمیر11/98 بین زنان متاهل و56/79 زنان سرپرست خانوار است. این تفاوت میانگین درسطح اطمینان95/0 ودرصدخطای استاندارد (05/0p≤) معنادار است. نتایج نشان می دهد زنان متاهل نسبت به زنان سرپرست خانوار به سلامتی خود بیشتراهمیت می دهند. با توجه به شرایط خاص زندگی زنان سرپرست خانوار، آموزش کاربردی تر، آگاه سازی و حمایت برای این قشر ضروری است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری زنان، زنان سرپرست خانوار، سلامت زنان، سرطان زنان، پاپ اسمیر- ماموگرافی
  • زهرا رضایی نسب*، علی فیض اللهی صفحات 119-170
    خشونت در جامعه و به ویژه خانواده، از جمله مسایل اجتماعی حاد به شمار می رود که در سطح تمام مناطق جغرافیایی و گروه های دینی و نژادی و سطوح تحصیلی، شغلی، اقتصادی و اجتماعی مشاهده می شود. هدف از این تحقیق، تحلیل جامعه شناختی خشونت خانگی علیه کودکان در شهر ایلام با رویکرد نظریه زمینه ای می باشد. جامعه مورد مطالعه پژوهش شامل کلیه والدین درگیر با پدیده کودک آزاری در شهر ایلام می باشد. حجم نمونه، 20 مورد براساس اشباع نظری تعیین و اعتبار یافته ها از طریق تایید و تطبیق با نظر داوران متخصص و مطلعین کلیدی تامین گردیده است. در این پژوهش اطلاعات از طریق مصاحبه ژرفانگر و به صورت نیمه ساختاریافته گردآوری شد. تحلیل مصاحبه های فارغ التحصیلان، به شکل گیری چهارچوب مفهومی در قالب شرایط علی با مقوله های « سرمایه اقتصادی پایین»، « کرونا و تغییر سبک زندگی خانوادگی»، « ناکارآمدی خانواده ها»، «وضعیت سلامت»، شرایط زمینه ای در قالب « تعارض نسلی»، « سنت پیشگی والدین»، «نابرابری جنسیتی»، «میل دیگری»، و «خشونت به مثابه هنجار رویه ای»، شرایط میانجی در قالب « اینترنت و تغییر عادتواره»، « تعارض نقش های شغلی-خانوادگی»، و راهبردهای «یاس»، «تنبیه به مثابه تربیت» و بالاخره مقوله پیامد فردی منفی ، «پیامد خانوادگی-اجتماعی»، انجامید. با درنظر گرفتن ارتباط میان مقوله ها، در نهایت مقوله هسته «حرمان ساختاری» به عنوان مقوله تبیین کننده خشونت علیه کودکان در شهر ایلام استخراج شد.
    کلیدواژگان: خشونت، کودکان، نظریه زمینه ای، حرمان ساختاری، شهر ایلام
  • حمیده دباغی*، کوثر محمدی صفحات 171-206

    در دوران پاندمی کرونا، قرنطینگی و محدودیت های اعمال شده بر کسب وکارها به ویژه در عرصه اشتغال غیررسمی و خدماتی، زنان در کسب و کارهایشان از منظر ارایه و توسعه خدمات با مشکلات متعددی مواجه شده اند. شناسایی مشکلات گروه زنان سرپرست خانوار که مسیولیت نان آوری خانه و امور اقتصادی و مدیریت منابع مالی خانواده را بر عهده دارند، هدف این تحقیق است. بنابراین در این تحقیق از رویکرد کیفی و روش تحلیل تماتیک، انجام مصاحبه نیمه عمیق با 15 زن و سپس کدگذاری توسط نرم افزار Max Q.D.A ورژن 2018، انجام شد. درمجموع 2 مقوله اصلی، 4 مقوله فرعی، 12 مفهوم و 110 عبارت استخراج گردید. دو مقوله اصلی بیانگر علل بیکاری زنان در دوران کووید 19 به ماهیت شغل و اثر بیماری بر برخی مشاغل اشاره داشت. پیامدهای بیکاری ، در 3 دسته پیامدهای روانی(کاهش عزت نفس و افسردگی، به کاهش تاب آوری زنان) منتهی شده است. کاهش تاب آوری زنان به واسطه توقف شغل یا بیکاری یا کاهش درآمد آن ها در دوران کرونا ایجادشده است. پیامدهای شغلی نیز مانند عدم ارتقای مهارتی و اختلاط نقشی و پدیده مادر-معلم ، موجب وام ماندن زنان در دام فقر و مشاغل متزلزل و فشار مضاعف بر زنان شده است. یافته ها بیانگر فقدان حمایتهای مبتنی بر حساسیت جنسیتی است. افسردگی نه فقط به واسطه مشکلات اقتصادی بلکه به علت افزایش نقش های جنسیتی و بازگشت نقش های پیشین زنان است که درگذشته به نهادهایی چون مدرسه یا مهدکودک واگذارشده بود؛ یعنی نقش آموزشی و مراقبتگری که خود موجب تضاد نقشی و شکل گیری پدیده مادر-معلم شده است.

    کلیدواژگان: کسب و کارهای خانگی، حساسیت جنسیتی، شغل متزلزل، تاب آوری جنسیتی، فشار مضاعف
  • محمد گنجی*، نرگس نیکخواه، فاطمه حامی کارگر، مسعود غفاری صفحات 207-243
    گروه های اجتماعی مختلف هرکدام تلاش هایی در جهت رسیدن به سلامتی اتخاذ می کنند و با توجه به موقعیت اجتماعی خود با موانعی نیز در جهت تحقق سلامتی مواجه هستند در این میان زنان نابینا و کم بینا نیز تجربیات منحصر به فردی در این زمینه دارند. این پژوهش با روش پدیدار شناسی، به واکاوی تلاش های زنان نابینا و کم بینا در بستر تجربه زیسته ی شان و همچنین موانع پیش روی آنان در شهر کاشان می پردازد. دراین راستا با استفاده از نمونه گیری هدفمند با ملاک اشباع نظری 25 نفر از زنان نابینا و کم بینا برای انجام مصاحبه های عمیق انتخاب شده اند. سپس با استفاده از تحلیل تماتیک براون و کلارک مصاحبه ها تحلیل گردید. پس از استخراج کدهای مناسب، دو تم اصلی با عناوین عاملیت سلامت محور و موانع ادراک شده ی تحقق سلامت به دست آمده است. عاملیت سلامت محور، شامل کنش ها و اقداماتی است که در حیطه ی آگاهی افراد است و جهت حفظ، بهبود و یا ارتقای سلامت بروز می کند. و دارای تم های فرعی پیش فرض های اولیه سلامتی، پیشگیری آگاهانه در راستای حفظ سلامت، بازسازی و درمانگری و اقدامات مخل سلامتی است. موانع ادراک شده ی سلامت نیز به مقوله های کلان اجتماعی اشاره دارد که خارج از اراده افراد تحقق سلامتی را در زنان نابینا و کم بینا محدود می نماید و حاوی تم های فرعی سلامت اقتصاد محور، رفتارهای آزار دهنده ی جامعه، بستر اجتماعی ناتوان کننده و چالش با نهاد درمان و خانواده ی منفعل می باشد.
    کلیدواژگان: سلامت، زنان نابینا و کم بینا، معلولیت، عاملیت سلامت محور، موانع سلامتی
|
  • Fatemeh Salarian *, Saeed Moeedfar Pages 1-41

    First this study has tried to provide a global perspective of intervention programs worldwide through documentary andlibrary methods by collecting and reporting on important government intervention programs in the field of street children. In the second step, the present study, considering its sociological and critical position, has evaluated these programs and tried to reveal the neoliberal view behind these programs and to clarify their role in the vulnerability and instability of these programs. In fact, through a meta-analysis of evaluations of successful programs, the neoliberal view is described as a set of policies and plans that prevent these programs from achieving the goal of permanently eliminating street child labor. The results of this study indicate that intervention programs are designed to increase economic growth and therefore suffer from disadvantages such as temporary, limited, disconnected and non-optimal. From the results obtained and according to the data of the analytical part of the research in the final part, a model has been designed and proposed based on the values of inclusiveness, integrity, quality and sustainability.

    Keywords: Social damage, street children, Working Children, social intervention, neoliberal policymaking
  • Hamed Sadegh Moghaddam Javan *, Hamideh Adelyan Rasi Pages 43-86
    The current research aimed to study the effectiveness of social group work remedial model with reality therapy approach on social adjustment of people improved from addiction.The study to quasi-experimental method with pre-test and post-test design on two groups (control and intervention) with one-month follow-up. The statistical population of the study all participants in the self-help group Rahpooyan Rahaei Tehran Branch after the initial leave of abuse. Everyone were assessed in term of social adjustment. Then, 30 people whose social adjustment score was lower than other people in this group and had the criteria to be studied, were randomly divided into two equal groups of control (n = 15) and experimental (n = 15). The experimental group was education in 8 sessions of reality therapy intervention according to the remedial model of social group work. During this period, the control group did not receive any intervention. After completing all sessions and complete training, post-test (Wiseman and Pickel social adjustment questionnaire) was performed on two groups. Descriptive and inferential statistics (analysis of covariance) were used to analyze the data.The results showed that there was a significant difference between intervention and control groups regarding the social adjustment and its dimensions. The scores were increased in intervention group after intervention and in follow-up.In conclusion, social group work remedial model with reality therapy approach has a significant positive effect on social adjustment of improved from addiction.Keywords: social adjustment, improved from addiction, reality therapy approach, social group work remedial model
    Keywords: social adjustment, improved from addiction, reality therapy approach, social group work remedial model
  • Afsaneh Tavassoli *, Zahra Abdifar, Mohammad Taghi Sheykhi Pages 87-117

    Women heads of households, as one of the most vulnerable sections of society, need to be informed about various issues specially in the field of health. Many gynecological diseases can be diagnosed with early care and can be treated more. These diseases include gynecological cancers that require personal referral and follow-up. Therefore, they depend on various socio-economic factors. The aim of the present study is to investigate the social vulnerability of female heads of households in comparison to married women in providing health care. The present study is a comparative study and was conducted on 200 women including heads of households who have active files in 2 social work clinics in Qom and also married women in 2 districts of Qom city. A questionnaire was used to collect data and SPSS software was used to compare the two groups.41% and 21% of female-headed households and57% and 36% of married women have Mammograms and Pap-smear once a year. The average score in Mammography among married women is 102.15and in female-headed households is 84.18The mean score on Pap-smear test was 98.11 in married women and 79.56 in female-headed households. This difference the mean at the confidence level of 0.95and the standard error percentage (p≤ 0.05) is significant. The results show married women are more likely to have Pap-smears and Mammograms than female-headed households. Due to the special living conditions of women heads of households, there is a need for more practical education, awareness and support for this group.

    Keywords: Vulnerability of women, Women heads of households, Women's health, Women's cancer, Pap smear-Mammography
  • Zahra Rezaeinasab *, Ali Faizolahi Pages 119-170
    Violence in society, especially in the family, is one of the acute social problems that is observed in all geographical areas and religious and racial groups and educational, occupational, economic and social levels. The purpose of this study is a sociological analysis of domestic violence against children in Ilam with a grounded theory approach. The study population includes all parents involved in the phenomenon of child abuse in Ilam. The sample size was determined based on theoretical saturation, and the validity of the findings was provided by confirmation and matching with the opinions of expert judges and key informants. In this study, information was collected through in-depth interviews and semi-structured. Analysis of graduate interviews led to the formation of a conceptual framework in the form of causal conditions with the categories of "low economic capital", "corona and change in family lifestyle", "family inefficiency", "health status", background conditions in the form of " "Generational conflict", "Parental anticipation tradition", "Gender inequality", "Another desire", and "Violence as a normative norm", Mediating conditions in the form of "Internet and changing habits", "Conflict of job-family roles", And the strategies of "despair", "punishment as education" and finally the category of negative individual consequence, "family-social consequence".Considering the relationship between the categories, finally the core category of "structural deprivation" was extracted as a category explaining violence against children in the city of Ilam.
    Keywords: violence, children, Grounded Theory, Structural Deprivation, Ilam City
  • Hamideh Dabbaghi *, Kosar Mohammadi Pages 171-206

    Corona Pandemic, quarantine, and restrictions imposed on businesses, especially in the field of informal employment and services, women in their businesses have faced many problems in terms of providing and developing services. The purpose is to identify the problems of the group of women heads of households who are responsible for home baking and economic affairs and managing family financial resources. Therefore, in this study, from a qualitative approach and thematic analysis method, semi-in-depth interviews were conducted with 15 women and then coded by Max Q.D.A software. A total of 2 main themes, 4 subthemes, 12 concepts, and 110 phrases were extracted. The two main categories of causes of female unemployment in the Covid period were the nature of the job and the effect of the disease on some occupations. Consequences of unemployment in three categories of psychological consequences (decreased self-esteem and depression, reduced female resilience). The decline in women's resilience is due to job losses or unemployment or a reduction in their income. Job consequences, such as lack of skill development and role mixing and the mother-teacher phenomenon, have left women trapped in poverty and precarious jobs, and put double pressure on women. The findings indicate a lack of support based on gender sensitivity. Depression is not only due to economic problems but also due to the increase in gender roles and the return of previous roles of women that were previously left to institutions such as schools or kindergartens;

    Keywords: Home Business, Gender Sensitivity, Uncertain Jobs, Gender Resilience, Double Pressure
  • Mohammad Ganji *, Narges Nikkhah, Fateme Hami Kargar, Masoud Ghafari Pages 207-243
    Different social groups each make efforts to achieve health, and due to their social status, they also face obstacles to achieving health. Among them, blind and combination women also have unique experiences in They have this background. This phenomenological study analyzes the efforts of blind and partisan women in the context of their life experience and also the obstacles to their progress in Kashan. In this regard, using purposive sampling with the criterion of theoretical saturation, 25 blind and combo women were selected for in-depth interviews. The interviews were then analyzed using Brown and Clark thematic analysis. After extracting the appropriate codes, two main themes with the titles of health-centered agency and perceived barriers to health have been obtained. Health-oriented agency includes actions and actions that are in the field of awareness of individuals and occur to maintain, improve or promote health. And has the sub-themes of basic health presuppositions, conscious prevention in order to maintain health, reconstruction and treatment, and measures that are detrimental to health. Perceived health barriers also refer to macro-social categories that restrict the realization of health in blind and visually impaired women outside the will of individuals and contain sub-themes of economy-based health, harassing behaviors. Society is a disabling social context and a challenge to the institution of treatment and the passive family.
    Keywords: Health, Blind, visually impaired women, Disability, Health-centered agency, Health barriers