فهرست مطالب

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 156، فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن عبیدی، دامون رزمجویی، روزبه حق جو، محمد ذوالعدل صفحات 829-840
    زمینه و هدف

     مشگک که از خانواده چتریان است، گیاهی دوساله، پایا، به رنگ سبز مات یا متمایل به آبی، دارای ارتفاع حدود3010 سانتی‏متر بوده که در قسمت پایین منشعب و بدون کرک می‏باشد. از این گیاه، در طب سنتی ایران، جهت تسکین درد و رفع التهاب استفاده شده و اثرات ضد میکروبی آن علیه باکتری‏های گرم مثبت، مخمرها و برخی درماتوفیت‏ها گزارش شده است. هدف از این پژوهش تعیین و بررسی فعالیت کشندگی اسانس اندام‏‏های هوایی گیاه مشگک بر پروتواسکولکس‏های کیست هیداتید در شرایط برون‏‏تنی بود.

    روش بررسی

     این یک مطالعه تجربی می‌باشد که در سال 1400 بر روی پروتواسکولکس‏های جدا شده از کیست‌های آلوده گوسفندی که از کشتارگاه یاسوج جمع‌آوری شدند، انجام شد، سپس گیاه مشگک تهیه و فرآوری اسانس در آزمایشگاه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با استفاده از دستگاه تقطیر با آب، طرح کلونجر صورت گرفت. هم‌چنین ترکیبات عمده گیاه به وسیله کروماتوگرافی گازی‌ طیف‌سنجی جرمی تعیین گردید؛ سپس درصد پروتواسکولکس‌کشی غلظت‌های 10، 5، 5/2، 25/1 و 625/0 میکرولیتر بر میلی‌لیتر اسانس گیاه مشگک در شرایط برون تنی در زمان‌های 5، 10، 15 و 30 دقیقه با استفاده از شمارش پروتواسکولکس‏های مرده با رنگ‌آمیزی حیاتی ایوزین 1/0 درصد تعیین شد. داده‏های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‏ ها:

     نتایج مربوط به کروماتوگرافی گازی‌ طیف سنجی جرمی انجام شده بر روی اسانس گیاه مشگک نشان داد که از بین ترکیبات عمده موجود در اسانس‌ گیاه فوق‌الذکر، بیشترین ترکیب، Decanal، Dodecanal، α-pinene و (2E)–Dodecenal بود. اثر اسکولیسیدالی بهینه(کشندگی صد درصد در کمترین مدت زمان مواجهه با کمترین غلظت) در مدت زمان 5 دقیقه مواجهه پروتواسکولکس‌ها با غلظت 25/1 میکرولیتر بر میلی‏لیتر اسانس گیاه مشگک بوده است (05/0>p).

    نتیجه‏ گیری:

     اسانس گیاه مشگک دارای اثر اسکولیسیدالی قوی بوده و در صورت تایید نتایج این مطالعه در پژوهش‌های آتی درون‏تنی و اطمینان از عدم سمیت آن می‏توان از آن به عنوان یک ماده پروتواسکولکس‏کش استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مشگک، پروتواسکولکس، کیست هیداتید، اسانس
  • سید عبدالمحمد سادات، اکرم پاد، حسین ماری اریاد، قاسم حسنی صفحات 841-857
    زمینه و هدف

    حضور مواد آلی طبیعی (NOM) در محلول‌های آبی به سبب ایجاد محصولات جانبی گندزدایی (DBP) از جمله تری‌هالومتان‌ها (THMs) و هالو استیک اسیدها (HAAs)، در نتیجه کلریناسیون محلول‌های آبی در فرآیند تصفیه متداول و با توجه به خطرات بالقوه بهداشتی برای سلامت عموم، توجهات زیادی را به خود معطوف کرده است. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی عملکرد فرآیندهای تلفیقی فنتون اولتراسونیک در حذف پیش سازهای تری هالومتان‌ها از محیط‌های آبی با استفاده از آهن صفر بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه تجربی می‌باشد که در سال 1400 انجام شده است، در این روش اثرمتغیرها مستقل شامل؛ غلظت اولیه آلاینده، زمان واکنش، غلظت کاتالیست مورد استفاده، میزان پروکسید هیدروژن مورد استفاده و pH در محدوده مشخص شده جهت حذف پیش سازهای تری‌هالومتان ها از محیط های آبی با استفاده از آهن صفر با روش سطح پاسخ بر مبنای طراحی مرکب مرکزی (CCD) مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش ها با استفاده از نرم‌افزار Design expert و به روش CCD-RSM طراحی گردید. نمودارها و اشکال مورد نیاز جهت تعیین سنتیک واکنش ها با استفاده از نرم‌افزار Excel ترسیم و پارامترهای آماری جهت تعیین شرایط بهینه فرآیند با استفاده از آزمون آنالیز واریانس، رگرسیون و فیشر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن است که با ثابت نگهداشتن غلظت هیومیک اسید در سطح 75/64 میلی‌گرم در لیتر و غلظت کاتالیست 76/106 میلی‌گرم در لیتر و میزان ثابت 39/4 pH=، بیشترین بازده حذف هیومیک اسید زمانی اتفاق می افتد که هیدروژن پراکسید و زمان انجام واکنش در بیشینه مقدار خود به ترتیب در سطح 35 میلی‌مول و 75/88 دقیقه باشند که در این شرایط میزان حذف از 80 درصد به 92 درصد افزایش یافته است. هم‌چنین با افزایش مقدار کاتالیست میزان بازده واکنش افزایش می یابد. طبق واکنش های مربوط به فرآیند فنتون، حضور آهن باعث افزایش رادیکال های هیدروکسیل می شود، این یکی از دلایل افزایش بازده حذف می تواند باشد.

    نتیجه‌گیری:

     در فرآیند اولتراسونیک-فنتون تحت شرایط آزمایشگاهی ذکر شده، یون آهن به عنوان کاتالیست، در یک محیط اسیدی با اکسیدان مانند هیدروژن پراکسید وارد واکنش شده و تولید رادیکال هیدروکسیل می‌کند. میزان بازدهی این روش تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله pH، غلظت آهن و پراکسید هیدروژن، غلظت اولیه آلاینده و زمان واکنش است.

    کلیدواژگان: تری هالومتان ها، اولتراسونیک، فنتون، سینتیک، محلول های آبی
  • فاطمه شالودگی، افشین بهمنی، پروانه تیموری، فردین غریبی صفحات 859-870
    زمینه و هدف

    کم تحرکی و عدم انجام فعالیت جسمانی یکی از مشکلات دوران سالمندی در دنیای امروز است. با در نظرداشتن نیازهای خاص دوران سالمندی توجه به رفتارهای ارتقا دهنده سلامت و کیفیت زندگی در سالمندان امر بسیار مهمی است. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی تاثیر مداخله آموزشی بر میزان فعالیت جسمانی زنان سالمند بر اساس مدل قصدرفتاری بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با استفاده از روش پیش‌آزمون‌ پس‌آزمون با گروه کنترل بود که در سال 1400 بر روی زنان سالمند بالای 60 سال در شهر سنندج انجام شد. مشارکت کنندگان به روش تصادفی سیستماتیک در دو گروه مداخله(30 نفر) و کنترل(30 نفر) قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیک و سازه‌های تیوری رفتار برنامه‌ریزی شده و هم‌چنین پرسشنامه بین‌المللی فعالیت جسمانی بود. نحوه آموزش در گروه مداخله شامل؛ آموزش چهره به چهره و پرسش و پاسخ بوده که در طول 4 جلسه 45 دقیقه‌ای برگزار شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری گلموگروف اسمیرونوف، کای دو و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    میانگین سن شرکت کنندگان در گروه مداخله0/7 ± 6/70 و گروه کنترل 2/8±9/73 بود. یافته‌ها نشان داد مقایسه میانگین نمرات؛ سازه‌های نگرش، نرم‌های انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده و قصدرفتاری در گروه های مداخله و کنترل بعد از مداخله آموزشی تفاوت آماری معنی‌دار مشاهده گردید (0001/0=p). هم‌چنین میزان پرداختن به فعالیت جسمانی در سالمندان گروه مداخله به طورمعنی‌داری پس از انجام مداخله آموزشی افزایش یافت (0001/0=p).

    نتیجه‌گیری: 

    برنامه آموزشی مبتنی بر تیوری رفتار برنامه‌ریزی شده با تاثیر بر ابعاد کنترل، نگرش، قصد رفتاری، هنجارذهنی و آگاهی سالمندان سبب افزایش فعالیت جسمانی در زنان سالمند شده است.

    کلیدواژگان: سالمند، فعالیت جسمانی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • کریم پرستویی، میترا نادری، سپیده عباس زاده، مریم تقدیر صفحات 871-886
    زمینه و هدف

     مولتیپل اسکلروز (MS) یک بیماری خودایمنی با علت ناشناخته و پاتوژنز پیچیده است که با التهاب مزمن، دمیلینه شدن و از دست دادن نورون‌ها مشخص می‌شود. این بیماری معمولا به صورت اختلال حرکتی، اختلالات بینایی یا مشکلات حسی ظاهر می‌شود. اتیولوژی MS به طور دقیق شناخته شده نیست، با وجود این عوامل محیطی از جمله تغذیه، عدم تحرک بدنی، سیگار کشیدن و غلظت کم ویتامین D در این مورد نقش دارند. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که بیماران مبتلا بهMS   به علت کم تحرکی، بی‌اشتهایی، افسردگی و عوارض داروهای مصرفی در معرض خطر سوء تغذیه و کاهش دریافت ریزمغذی‌ها قرار دارند. بسیاری از بررسی‌ها اثرات مواد مغذی و الگوهای غذایی را در بیماران مبتلا به MS بررسی کرده‌اند، با این حال، نقش رژیم غذایی و مواد مغذی در پیشرفت بیماری به خوبی شناخته نشده است. لذا هدف از این مطالعه تعیین نقش برخی مکمل‌های مواد مغذی در درمان بیماری مولتیپل اسکلروز(اسکلروز چند گانه) بود.

    روش بررسی

     در این مقاله مروری روایتی، بانک‌های اطلاعاتی معتبر فارسی و انگلیسی شامل Google Scholar، Pubmed، Scopus، Magiran مورد جستجو قرار گرفتند و مقالاتی که اثر مکمل‌های مواد مغذی را در درمان بیماری مولتیپل اسکلروز مورد مطالعه قرار داده بودند، بررسی شدند.  

    یافته‌ها:

     نتایج این مطالعه مروری نشان داد که برخی مواد مغذی مانند ویتامین D، ویتامین A،  بیوتین، و هم‌چنین، اسید های چرب امگا3 و پروبیوتیک‌ها ممکن است منجربه بهبود ناتوانی، کاهش پیشرفت بیماری، کاهش عود بیماری، بهبود خستگی و افسردگی در بیماران مبتلا به MS شود.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به این که برخی از مواد مغذی می‌توانند منجر به بهبود پاسخ التهابی و استرس اکسیداتیو در بیماران MS شوند،  یک مداخله تغذیه‌ای مناسب و یا رعایت یک رژیم غذایی سالم ممکن است شدت و علایم بیماری MS را بهبود بخشد و به عنوان یک درمان تکمیلی احتمالی در این بیماری در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: تغذیه، مولتیپل اسکلروز، ویتامین های محلول در آب، ویتامین های محلول در چربی
  • نرگس ارندی، مهدی دهقانی، مانی رمزی، حسین گل مقدم، نرگس رضایی، ویدا موید، مهدی کلانی صفحات 887-901
    زمینه و هدف

     سلول‌های T تنظیمی CD4+CD25+FOXP3+ (CD4+CD25+FOXP3+ Tregs)، گروهی از لنفوسیت‌های T هستند که نقش مهمی در تنظیم پاسخ‌های سیستم ایمنی از طریق سرکوب فعالیت سایر سلول‌های T ایفا می‌کنند و باعث برقراری هموستاز در سیستم ایمنی می شوند. سلول‌های Th1 و Th2 گروهی دیگر از سلول‌های CD4+ هستند که نقش مهمی در شکل‌گیری پاسخ‌های التهابی دارند. با توجه به نقش مهم سلول‌های Treg ، Th1 و Th2 در پاسخ‌های ایمنی در بیماران مبتلا به لنفوما، در این مطالعه، فراوانی لنفوسیت‌های Treg/Th1 و Treg/Th2 در بیماران لنفوم ‌هاچکین که در فازهای مختلف بیماری بودند (بیماران جدید، بیماران در فاز بهبود و بیماران در فاز عود) و ارتباط آنها با  پیش آگهی بیماری بررسی شد.

    روش بررسی: 

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 47 بیمار لنفوم هاچکین که شامل 10 مورد جدید (new case)، 24 مورد بهبود یافته (remission) و 13 مورد عود کرده (relapsed) بودند وارد مطالعه شدند. با توجه به محدود بودن تعداد بیماران مراجعه کننده مبتلا به لنفوم هوچکین، کلیه بیماران واجد شرایط که در فاصله زمانی طی سال های 1399 تا 1397 به بخش هماتولوژی و انکولوژی درمانگاه شهید مطهری و هم‌چنین بیمارستان امیر مراجعه کرده بودند، وارد مطالعه شدند. فراوانی لنفوسیت‌های Treg،Th1 و Th2 در خون محیطی با کمک روش فلوسیتومتری اندازه‌گیری شد و سپس نسبت جمعیت‌های  Treg/Th1 و Treg/Th2 مشخص گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های من ویتنی و کروکسال والیس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان دادند که نسبت لنفوسیت‌های Treg/Th1 در موارد بهبود یافته (025/0 درصد) و عود کرده (007/0 درصد) در مقایسه با موارد جدید (16/0 درصد)(به ترتیب با 001/0p<* و 001/0p<*) و هم‌چنین موارد عود کرده در مقایسه با موارد بهبود یافته کاهش معنی‌دار ی یافته است(023/0=p*). در مورد نسبت لنفوسیت‌های Treg/Th2 نیز کاهش معنی‌دار آنها در موارد بهبود یافته(43/0 درصد و عود کرده(34/0 درصد) در مقایسه با موارد جدید (27/4 درصد) مشاهده شد(به ترتیب با 001/0p<* و 001/0p<*). هم‌چنین، با در نظر گرفتن پارامتر امتیاز شاخص بین المللی پیش آگهی یا IPI score، نسبت سلول‌های Treg/Th1 در بیماران لنفوم در گروه با ریسک کم متوسط  بیشتر از گروه  با ریسک بالا بود) میانه 031/0 درصد در مقابل 013/0 درصد، 007/0=p*). به علاوه، نسبت سلول‌های Treg/Th1 و Treg/Th2 در بیماران لنفوم ‌هاچکین در گروه با وضعیت پرفورمانس  (PS) کمتر از 2 )(PS<2 بیشتر از گروه  با وضعیت پرفورمانس مساوی یا بیشتر از 2 (PS≥2) بود(به ترتیب میانه 036/0 درصد در مقابل013/0 درصد، 001/0=*p و 78/0 درصد در مقابل 37/0 درصد، 013/0=*p).

    نتیجه‌گیری:

     نتایج این مطالعه نشان داد که افزایش نسبت لنفوسیت‌های Treg/Th1 و Treg/Th2 با پاسخ بهتر نسبت به درمان و هم‌چنین پیش‌آگهی بهتر در بیماران لنفوم ‌هاچکین مرتبط می‌باشد.

    کلیدواژگان: لنفوما، لنفوسیت های Treg، لنفوسیت های Th1، لنفوسیت های Th2، پیش آگهی
  • الهه شمس، مریم الله دادیان، زهرا یادگاری بهارانچی، مژگان حرف شنو صفحات 902-914
    زمینه و هدف

    بتا تالاسمی یکی از شایع‌ترین اختلالات ارثی در ایران است. تولد نوزاد مبتلا به تالاسمی مشکلات اجتماعی و اقتصادی زیادی برای والدین و سیستم بهداشتی و درمانی به همراه دارد. امروزه برنامه‌های غربالگری قبل از تولد، جهت تشخیص بتا تالاسمی در کشور بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه تعیین و نمونه‌برداری پرزهای کوریونی برای تشخیص بتا تالاسمی ماژور در سه ماهه اول بارداری در جنوب غرب ایران بود.

    روش بررسی

    این  یک مطالعه توصیفی آینده نگر و کاربردی می باشد که در  سال 1400 بر روی زوج‌های مبتلا به تالاسمی مینورکه به آزمایشگاه ژنتیک نرگس دراهواز مراجعه کردند، انجام شده است. به جهت اقدامات پیشگیرانه از افراد داوطلب نمونه‌خون گرفته شد. سپس زوج‌هایی که دارای  HbA2 بالای 5/3 و در هفته 10 تا 13 بارداری بودند، جهت ارزیابی سلامت جنین ادامه درمان را با انجام عمل نمونه‌برداری پرزهای کوریونی پیگیری کردند. عمل نمونه‌برداری پرزهای کوریونی از ناحیه شکم زنان باردار  به صورت بی حس موضعی به وسیله سوزن انجام شد و حدود 105 سی‌سی از پرزهای ناحیه تروفوبلاست جفت جمع‌آوری شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری تی‌تست و مجذور کای تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته‌ها:

     در مجموع 91 نفر از زنان باردار عمل نمونه‌برداری پرزهای کوریونی انجام دادند. 38نفر (8/41 درصد) تالاسمی مینور، 25 نفر (5/27 درصد) تالاسمی ماژورداشتند،رابطه خویشاوندی بین زوجین نیز بررسی شد و ارتباط معنی‌داری بین رابطه خویشاوندی و بروز تالاسمی ماژور نبود. 20 نفر (30درصد) فرزند قبل مبتلا به تالاسمی ماژور  و 60 نفر (66درصد) فرزند مبتلا به تالاسمی مینور داشتند. جنین‌های مبتلا به تالاسمی ماژور در مادرانی با گروه خونی A+،38نفر (42 درصد) وO+35نفر (4/38 درصد)، بیشتر دیده شد. شیوع تالاسمی ماژور در قوم فارس بیشترین 39نفر (8/42درصد) و کمترین در قوم کرد 1نفر (1درصد) به دست آمد.

    نتیجه‌گیری:

     تکنیک نمونه‌برداری پرزهای کوریونی یک روش دقیق و بدون خطر قابل توجهی برای مادر و جنین است. با این روش می‌توان برای تشخیص بتاتالاسمی قبل از تولد بهره‌مند شد.

    کلیدواژگان: نمونه برداری پرزهای کوریونی، تشخیص قبل از تولد، بتا تالاسمی
  • لیلا مهندس، حجت الله چاویدی، مجید برزگر، نادره سهرابی صفحات 915-938

    زمینه و هدف : 

    طلاق برای اغلب زنان گسستگی عاطفی و فشارهای روانی به همراه دارد،که نیازمند بیشترین تغییر برای سازگاری مجدد در این افرادمی باشد. لذا هدف از این پژوهش تعیین و تدوین مدل ساختاری سازگاری پس از طلاق بر اساس عوامل اجتماعی و  روانشناختی در زنان مطلقه شهر شیراز بود.

    روش بررسی : 

    یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی می‌باشد که در سال 1398 در شهر شیراز انجام شد. جامعه آماری مطالعه شامل کلیه زنان مطلقه بود که حداقل دو سال از طلاق آن ها گذشته و ازدواج مجددی نداشتند. 416 نمونه که به شیوه نمونه‏گیری در دسترس، از میان پانزده کلینیک روان‌شناسی تحت نظر بهزیستی و دادگاه خانواده انتخاب شدند و از طریق پرسشنامه‌های سازگاری پس از طلاق فیشر، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده چند بعدی، پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل، پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسالان، پرسشنامه پنج عاملی شخصیتی نیو فرم کوتاه و پرسشنامه راهبردهای تنظیم‏ شناختی هیجان  مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‏های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و فیشر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد متغیرهای حمایت ادراک شده، سبک‌های دلبستگی و ویژگی‌های شخصیت از طریق متغیرهای تنظیم شناختی هیجان و سازگاری اجتماعی تاثیر معنی‌داری بر روی سازگاری پس از طلاق داشتند (05/0 <p). .تنظیم هیجان سازش نایافته بر سازگاری پس از طلاق، تاثیر منفی و معنی‌دار دارد (05/0<p). متغیر تنظیم هیجان سازش یافته نیز به صورت مستقیم و به طور غیرمستقیم هم از طریق سازگاری اجتماعی بر سازگاری پس از طلاق تاثیر مثبت و معنی‌داری دارد (05/0<p) در نهایت متغیر سازگاری اجتماعی بر سازگاری پس از طلاق تاثیر مثبت و معنی‌داری دارد (05/0<p). سازگاری اجتماعی قوی‌ترین پیش‌بین سازگاری پس از طلاق (63/0) و پس از آن ویژگی‌های شخصیت (59/0)بود. سبک دلبستگی ایمن از طریق تنظیم هیجان سازش یافته بر سازگاری پس از طلاق بیشترین تاثیر را داشت (26/0) بود. هم‌چنین ویژگی شخصیتی روان رنجوری از طریق تنظیم هیجان سازش یافته بر سازگاری پس از طلاق بیشترین تاثیر را داشت که (52/-) بود. حمایت دوستان از طریق سازگاری اجتماعی بر سازگاری پس از طلاق بیشترین تاثیر را داشت (43/0). راهبرد برنامه‌ریزی از طریق سازگاری اجتماعی بر سازگاری پس از طلاق بیشترین تاثیر را داشت (34 /0). متغیرهای ذکر شده در مجموع 65 درصد از واریانس سازگاری پس از طلاق را تبیین می‌کنند.

    نتیجه‌گیری: 

    مدل ساختاری نشان داد برخی از عوامل اجتماعی و روانشناختی قادر به پیش‌بینی سازگاری پس از طلاق می‌باشند و نتایج این پژوهش می‌تواند برای کلینیک‌های مشاوره، روانشناسی و دیگر نهادهایی که مسیولیت سلامت جامعه را بر عهده دارند، مورد مطالعه و مثمر ثمر واقع شود.

    کلیدواژگان: سازگاری زنان پس از طلاق، ویژگی های شخصیتی، سبک دلبستگی، حمایت ادراک شده، سازگاری اجتماعی، تنظیم شناختی هیجان، زنان شیراز
  • فرشید پروینی، صدف نوآور، حسین فهیمی صفحات 939-949
    زمینه و هدف

     نا‌شنوایی (HL) شایع‌ترین اختلال حسی عصبی است. فراوانی اختلال شنوایی در جهان، یک در هر 500  نوزاد تازه متولد شده می‌باشد. با این حال، در ایران، به‌دلیل نرخ بالای ازدواج‌های خویشاوندی، این میزان دو تا سه برابر بیشتر تخمین زده می‌شود. تاکنون، بیش از 120 ژن عامل ناشنوایی غیرسندرومی (NSHL) در جهان شناخته شده است. از این میان، جهش‌های ژن GJB2 شایع‌ترین علت NSHL اتوزوم مغلوب می‌باشد. هدف از این پژوهش تعیین و بررسی فراوانی و طیف جهش‌های ژن GJB2 در جمعیت ناشنوایان غیرسندرومی استان سمنان بود.

    روش بررسی

     در این مطالعه کاربردی که در سال 1400 بر روی 50 بیمار مبتلا به نقص شنوایی غیرسندرومی از 50 خانواده غیرخویشاند انجام شد، ابتدا جهش بسیار شایع 35delG به روش واکنش زنجیره ای پلیمرازی اختصاصی آلل (ASPCR)  غربال گردید. سپس، به منظور شناسایی سایر جهش‌های ژن GJB2، بیمارانی که برای جهش 35delG، منفی یا هتروزیگوت بودند به روش توالی‌یابی سنگر برای تمام نواحی اگزونی و جایگاه های پیرایشی ژن GJB2 مورد بررسی قرار گرفتند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.       

    یافته‌ها:

     در این پژوهش 100 کروموزوم (50 فرد بیمار) بررسی شد. 12 کروموزوم (12 درصد) جهش در ژن GJB2 را نشان دادند. از این میان، سهم هر یک از جهش‌های شناسایی شده 35delG، IVS1+1G>A و c.94C>T:p.Arg32Cys در جمعیت ناشنوایان استان سمنان به ترتیب؛ 7، 4 و 1 درصد بود. بدین ترتیب، جهش شایع 35delG 34/58 درصد کل جهش‌های شناسایی شده را شامل می‌شود. همچنین، برخلاف سایر جمعیت های مطالعه شده در ایران جهش جایگاه پیرایش IVS1+1G>A شیوع نسبتا" بالایی در جمعیت ناشنوایان استان سمنان دارد.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج این مطالعه نشان داد که جهش‌های ژن GJB2 تنها 12 درصد جهش‌های عامل نقص شنوایی در جمعیت ناشنوایان استان سمنان را شامل می‌شود که بر اهمیت استفاده از تکنیک‌های تولی‌یابی نسل جدید در شناسایی سایر ژن‌های عامل نقص شنوایی ارثی در این جمعیت تاکید می‌کند. چنین رویکردی، کمک قابل توجهی در انجام مشاوره ژنتیک، تشخیص قبل از تولد و مدیریت کلینیکی نقص شنوایی در استان سمنان خواهد کرد.

    کلیدواژگان: ناشنوایی غیرسندرومی، سمنان، ژن GJB2، جهش 35delG
  • سید مجید احمدی، سید محسن اسدی، زهرا رهامی صفحات 950-961
    زمینه و هدف

    کووید 19 ویروس نوظهوری است که تا کنون میلیون‌ها نفر را مبتلا کرده و سبب ایجاد یک وضعیت بحرانی در سراسر جهان گردیده است، به دلیل شیوع بالای بیماری کووید19 و ظرفیت محدود درمانی، شناسایی سریع فاکتورهای نشان دهنده‌ شدت بیماری، می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی ارتباط بین پروتیین واکنشگر C و لنفوپنی با شدت بیماری در بیماران بستری مبتلا به کووید 19 شهر یاسوج در سال 1399 بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی از نوع گذشته‌نگر و به روش نمونه‌گیری در دسترس می‌باشد که در سال 1399 بر روی 206 نفر از افراد PCR مثبت بستری شده در بیمارستان‌های شهید جلیل و امام سجاد (ع) شهر یاسوج انجام شد. میزان اکسیژن خون، نمای سی‌تی و میزان CRP و لنفوسیت خون از فاکتورهای اصلی مورد بررسی در این مطالعه می‌باشند. روش نمونه‌‌گیری به صورت سرشماری و با استفاده از یک چک لیست از پیش تعیین شده بود و اطلاعات مورد نیاز از پرونده‌های بیماران بستری در بیمارستان استخراج گردید. در این مطالعه، اطلاعات زمینه ای بیماران شامل سن، جنس علایم بالینی، مدت زمان بستری در بیمارستان وضعیت بیمار مبنی بر ترخیص با بهبودی نسبی یا فوت جمع آوری گردید. هم‌چنین اطلاعات پاراکلینیکی شامل؛ درصد اشباع اکسیژن خون، تعداد گلبول سفید، لنفوسیت،CRP و میزان درگیری ریه در سی‌تی اسکن از پرونده بیماران استخراج شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های ویلیکاسیون وآنالیز واریانس یک راهه تجزیه و تحلیل شدند .

    یافته‌ها:

     شرکت کنندگان در پژوهش حاضر شامل 206 نفر بودند که میانگین سنی آنها برابر با 39/51 سال بود. هم‌چنین 103 نفر(50 درصد) از افراد شرکت کننده در پژوهش حاضر مرد و 103 نفر (50 درصد) نیز زن بودند. نتایج تحلیل واریانس یک ‌طرفه نشان داد که میزان لنفوسیت در افراد مبتلای شدید، متوسط و خفیف بر اساس میزان اکسیژن تفاوت معنی‌داری دارد (03/0=p)، اما میزان CRP در این افراد بر اساس میزان اکسیژن خون (32/0=p) و سی‌تی اسکن (07/0=p) تفاوت معنی‌داری نشان نداد. علاوه بر این میزان لنفوسیت در بیماران مبتلا به کرونای شدید، متوسط و خفیف بر اساس سی‌تی اسکن تفاوت معنی‌داری ندارد (14/0=p).

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به یافته های به دست آمده از پژوهش حاضر، به نظر می رسد در پیش بینی شدت بیماری در بیماران مبتلا به کووید 19 می توان از میزان لنفوپنی استفاده کرد، اما از میزان CRP در پیش بینی شدت بیماری نمی‌توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کووید19، لنفوپنی، پروتئین واکنشگرC، بیماران بستری
  • حسن نظری، رحیم استوار صفحات 962-971
    زمینه و هدف

     مراقبت مدیریت شده نمونه‌ای از نظام‌های نوین مراقبت سلامتی است که وظیفه آن کنترل هزینه خدمات، در یک حالت هزینه اثر بخشی مناسب از طریق سازمان‌های مراقبت مدیریت شده می‌باشد. نظر به این که عوامل متعددی چون ناکافی بودن بودجه، انجام نسخه‌نویسی و آزمایش‌های غیرضروری، سیستم نادرست پرداخت در ایران مشاهده می‌شود، لذا هدف از این مطالعه تعیین و تبین الگوی مراقبت‌های مدیریت شده برای بیماری‌های واگیردار تنفسی نوظهور در نظام بهداشت و درمان ایران بود.

    روش بررسی

     این پژوهش، یک مطالعه موردی و مصاحبه نیمه ساختارمند می‌باشد که در سال 1400 بر روی 12 نفر از صاحب‌نظران و اساتید انجام و منجر به تدوین معیارهای مدل تحقیق منجر شد. برای دستیابی به این هدف ابتدا عوامل تاثیرگذار و شاخص‌های موثر بر الگوی مراقبت‌های مدیریت شده برای بیماری‌های واگیر دار تنفسی نوظهور بر اساس تکنیک تحلیل محتوا مشخص و سپس این عوامل و شاخص‌ها دسته‌بندی‌ شدند. با توجه به این که هدف این پژوهش ترکیبی اکتشافی از نوع متوالی و مدل ابزارسازی، طراحی و تدوین الگو بر اساس معیارهای مورد طراحی مدل است. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده آزمون‌های آماری مدل‌های خطی تعمیم یافته، تی هتلینگ و پس آزمون بون فرونی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها:

     بر اساس مصاحبه‌های انجام ‌شده و بررسی پژوهش‌های پیشین، عوامل موثر بر الگوی مراقبت‌های مدیریت شده برای بیماری‌های واگیر دار تنفسی نوظهور شناسایی‌شد و در پنج بعد مجزا تقسم شده و بر اساس کدگذاری محوری در 13 دسته قرار گرفتند. در این مدل 5 مقوله اصلی تامین مالی، تامین منابع، اطلاعات و تحقیقات، سرویس دهی و مجهزسازی و هم‌چنین عوامل دولتی به عنون مقوله های اصلی شناسایی شدند. هم‌چنین وضعیت مراقبت مدیریت شده بیماری واگیردار تنفسی نوظهور ( کرونا) در رتبه اول و سایر بیماری‌ها در رتبه‌های بعدی  قرار داشتند. مراقبت مدیریت شده مراکز روستایی به طور معنی‌داری از مراکز شهری وضعیت بهتری داشتند.

    نتیجه‌گیری: 

    در مجموع باید گفت که برنامه‌ریزی جهت برقراری این سازمان‌ها به عنوان بخش خصوصی بیمه‌ای در کنار بخش درمان امری اجتناب ناپذیر است، لذا الگویی که بتواند نظام سنتی را تسهیل و به سمت نظام نوین سوق یابد الزامی است.

    کلیدواژگان: طراحی الگوی مراقبت های مدیریت شده، بیماری های واگیر دار تنفسی نوظهور، نظام بهداشت و درمان، کویید 19
|
  • H.Abidi, D. Razmjoue, R. Haghjoo, M .Zoladl Pages 829-840
    Background & aim

    Ducrosia anethifolia DC. Boiss, which belongs to the Apiaceae family, is a biennial plant, stable, dull green or bluish in color, with a height of about 10-30 cm, which is branched and withot fluff in the lower part. This plant has been used in Iranian traditional medicine to relieve pain and relieve inflammation, and its antimicrobial effects against Gram-positive bacteria, yeasts, and some dermatophytes have been reported. In the present study the In-Vitro scolicidal activity of essential oils of Ducrosia anethifolia DC. Boiss on hydatid cyst protoscoleces was investigated.

    Methods

    In the present experimental study was conducted in 2021 on infected sheep cysts collected from Yasuj slaughterhouse. Ducrosia anethifolia DC. Boiss essential oil were obtained and processed in the Medicinal Plants Research Center of Yasuj University of Medical Sciences laboratory. Moreover, the major compounds of plants' essential oils was determined by gas chromatography-mass spectrometry. At that point, the in-vitro protoscolicidal percentage of essential oil of Ducrosia anethifolia DC. Boiss concentrations 10, 5, 2.5, 1.25, and 0.625 mg/ml in durations of 5, 10, 15, and 30 minutes was determined. The collected data analyzed using SPSS software version 21 through descriptive and analysis of variance with repeated measurement as inferential statistics with a 95% confidence level.

    Results

    The results of gas chromatography-mass spectrometry performed on Ducrosia anethifolia DC. Boiss essential oil indicated that among the major compounds in the above-mentioned plant essential oil, the most compounds were Decanal, Dodecanal, α-pinene and (2E)-Dodecenal.. The results demonstrated that the highest effective concentration for Ducrosia anethifolia DC. Boiss essential oil was 1.25 mg/ml, which caused 100% death of protoscoleces in 5 minutes (p< 0.05).

    Conclusion

    Ducrosia anethifolia DC. Boiss essential oil has a strong scolicidal effect and if the results of this study are confirmed in future in-vivo studies and its non-toxicity is ensured, it can be used as a protoscolexicidal substance.

    Keywords: Ducrosia anethifolia DC. Boiss, Protoscolicidal, Hydatid cyst, Essential oils
  • SA .Sadat, A. Pad, H. Mari Oryad, G. Hassani Pages 841-857
    Background & aim

    The presence of natural organic substances (NOM) in aqueous solutions due to the creation of disinfection by-products (DBP) including trihalomethanes (THMs) and haloacetic acids (HAAs), as a result of the chlorination of aqueous solutions in the conventional purification process and according to Potential health risks for public health have attracted a lot of attention. Therefore, the aim of the present study was to determine and investigate the performance of combined Fenton-ultrasonic processes in removing the precursors of trihalomethanes from aqueous environments using zero iron.

    Methods

    In the present experimental study conducted in 2021, the effect of independent variables included: the initial concentration of the pollutant, the reaction time, the concentration of the catalyst used, the amount of hydrogen peroxide used and the pH in the specified range to remove the precursors of trihalomethanes from water environments using zero iron with the surface-response method based on composite design. Central (CCD) was evaluated. Experiments were designed using Design expert software and CCD-RSM method. The graphs and figures required to determine the kinetics of the reactions were drawn using Excel software and the statistical parameters were analyzed to determine the optimal conditions of the process using analysis of variance, regression and Fisher tests.

    Results

    The results indicated that by keeping the humic acid concentration at 64.75 mg/liter and the catalyst concentration at 106.76 mg/liter and the constant pH=4.39, the highest humic acid removal efficiency occurs when It happens that the hydrogen peroxide and the reaction time are at their maximum level of 35 mmol and 88.75 minutes, respectively, and in this condition, the removal rate has increased from 80% to 92%, and also with the increase in the amount of the catalyst, the reaction efficiency increases. find According to the reactions related to the Fenton process, the presence of iron causes an increase in hydroxyl radicals, this can be one of the reasons for increasing the removal efficiency.

    Conclusion

    In the mentioned Ultrasonic-Fenton process under laboratory conditions, iron ion as a catalyst reacted with an oxidant such as hydrogen peroxide in an acidic environment and produces hydroxyl radicals. The efficiency of this method was influenced by various factors such as pH, concentration of iron and hydrogen peroxide, initial concentration of the pollutant and reaction time.

    Keywords: Trihalomethanes, Ultrasonic, Fenton, Kinetics, Aqueous solutions
  • F .Shaloodegi, A .Bahmani, P. Timori, F .Gharibi Pages 859-870
    Background & aim

    Sedentariness and lack of physical activity is one of the complications of old age in the present time. Considering the special requirements of old age, it is very important to pay attention to behaviors that promote health and quality of life in the elderly. The purpose of the present study was to determine and investigate the effect of instructional intervention on the level of physical activity of elderly women based on the behavioral intention model.

    Methods

    The present semi-experimental study applied a pre-test-post-test method with a control group, which was conducted in 2021 on elderly women over 60 years of age in Sanandaj, Iran. The participants were randomly divided into two intervention (30 people) and control (30 people) groups. The researcher-made questionnaire data collection tool included two sections of demographic information and planned behavior theory constructs, as well as an international physical activity questionnaire. The method of training in the intervention group includes; It was a face-to-face and question-and-answer training that was held during four 45-minute sessions. Collected data were analyzed using Golmogorov Smironov, chi-square and Mann-Whitney statistical tests.

    Results

    The average age of the participants in the intervention group was 70.6 ± 0.7 and the control group was 73.9 ± 8.2. The findings showed that comparing the average scores; Attitude constructs, abstract soft, perceived behavioral control and behavioral intention in the intervention and control groups after the educational intervention, a statistically significant difference was observed (p=0.0001). Moreover, the amount of engaging in physical activity among the elderly in the intervention group significantly increased after the educational intervention (p=0.0001).

    Conclusion

    The educational program based on the theory of planned behavior has increased physical activity in elderly women by affecting the dimensions of control, attitude, behavioral intention, norm mentality and awareness of the elderly.

    Keywords: Elderly, Physical activity, Theory of planned behavior
  • K. Parastouei, M. Naderi, S. Abbaszadeh, M .Taghdir Pages 871-886
    Background & aim

    Multiple sclerosis (MS) is an autoimmune disease with unknown cause and complex pathogenesis, characterized by chronic inflammation, demyelination and loss of neurons. This disease usually manifests as movement disorders, vision disorders, or sensory problems. The etiology of MS is not precisely known, although environmental factors such as nutrition, physical inactivity, smoking and low vitamin D concentration play a role in this case. Researches show that patients with MS are at risk of malnutrition and reduced intake of micronutrients due to inactivity, anorexia, depression and side effects of drugs. Many studies have investigated the effects of nutrients and dietary patterns in patients with MS, however, the role of diet and nutrients in the progression of the disease is not well known. Therefore, the aim of the present study was to determine the role of some nutritional supplements in the treatment of multiple sclerosis.

    Methods

    In the present narrative review article, reliable Persian and English databases including Google Scholar, Pubmed, Scopus, Magiran were searched and articles that studied the effect of nutritional supplements in the treatment of multiple sclerosis were reviewed.

    Results

    The results of the present review study indicated that some nutrients such as vitamin D, vitamin A, biotin, as well as omega-3 fatty acids and probiotics may improve disability, reduce disease progression, reduce disease recurrence, improve fatigue and depression in patients. get MS

    Conclusion

    Considering that some nutrients can improve the inflammatory response and oxidative stress in MS patients, a suitable nutritional intervention or following a healthy diet may improve the severity and symptoms of MS and as a Possible complementary treatment should be considered in this disease.

    Keywords: nutrition, multiple sclerosis, water-soluble vitamins, fat-soluble vitamins
  • N. Arandi, M. Dehghani, M. Ramzi, H. Gol Moghadam, N. Rezaei, V .Movayed, M. Kalani Pages 887-901
    Background & aim

    CD4+CD25+FOXP3+ regulatory T cells (CD4+CD25+FOXP3+ Tregs) are a group of T lymphocytes that play an important role in regulating immune system responses by suppressing the activity of other T cells and establishing homeostasis in the immune system. be. Th1 and Th2 cells are another group of CD4+ cells that play an important role in the formation of inflammatory responses. Considering the important role of Treg, Th1 and Th2 cells in immune responses in patients with lymphoma, the present study investigated the frequency of Treg/Th1 and Treg/Th2 lymphocytes in Hodgkin's lymphoma patients who were in different phases of the disease (new patients, patients in recovery phase and patients in the relapse phase) and their relationship with disease prognosis.

    Methods

    In the present cross-sectional descriptive study, 47 Hodgkin's lymphoma patients including 10 new cases, 24 remission cases and 13 relapsed cases were included in the study. Due to the limited number of patients with Hodgkin's lymphoma, all eligible patients who referred to the hematology and oncology department of Shahid Motahari Clinic and Amir Hospital between 2019 and 2017 were included in the study. The frequency of Treg, Th1 and Th2 lymphocytes in peripheral blood was measured with the help of flow cytometry method and then the ratio of Treg/Th1 and Treg/Th2 populations was determined. Collected data were analyzed using Mann-Whitney and Croxall-Wallis tests. P value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    The results indicated that the ratio of Treg/Th1 lymphocytes in recovered cases (0.025%) and relapsed cases (0.007%) compared to new cases (0.16%) (respectively with p<0.001* and p<0.001*) and relapsed cases were significantly reduced compared to recovered cases (p*=0.023). Regarding the ratio of Treg/Th2 lymphocytes, their significant decrease was observed in recovered cases (0.43%) and relapsed (0.34%) compared to new cases (4.27%) (p<0.001, respectively). * and p<0.001*). Also, taking into account the International Prognostic Index (IPI) score parameter, the ratio of Treg/Th1 cells in lymphoma patients in the low-moderate risk group was higher than the high-risk group (median). 0.031% versus 0.013%, p=0.007*). In addition, the ratio of Treg/Th1 and Treg/Th2 cells in Hodgkin's lymphoma patients was higher in the group with performance status (PS) less than 2 (PS<2) than in the group with performance status equal to or greater than 2 (PS≥2). The median of 0.036% versus 0.013%, p=0.001 and 0.78% versus 0.37%, p=0.013) respectively.

    Conclusion

    The results of the present study indicated that an increase in the ratio of Treg/Th1 and Treg/Th2 lymphocytes is related to better response to treatment and better prognosis in Hodgkin's lymphoma patients.

    Keywords: Lymphoma, Treg lymphocytes, Th1 lymphocytes, Th2 lymphocytes, Prognosis
  • E .Shams, M. AllahDadian, Z. Yadegari Baharanchi, M. Harfsheno Pages 902-914
    Background & aim

    Beta thalassemia is one of the most common hereditary diseases in Iran. The birth of a child with thalassemia causes many social and economic problems for parents and the health care system. Nowadays, prenatal screening programs to detect beta thalassemia have received much attention in the country. The aim of the present study was the determination and sampling of chorionic villi for the diagnosis of beta-thalassemia major in the first trimester of pregnancy in south-western Iran.

    Methods

    The present descriptive-prospective and practical study was conducted in 2021 on couples suffering from thalassemia minor and referred to the Narges Genetics Laboratory in Ahwaz, Iran. For preventive measures, blood samples were taken from volunteers. At that point, the couples who had HbA2 above 3.5 and were in the 10th to 13th week of pregnancy continued the treatment by performing chorionic villus sampling in order to evaluate the health of the fetus. Chorionic villus sampling was performed under local anesthesia with a needle from the abdominal area of pregnant women, and about 5-10 cc of placental trophoblast villi were collected. The collected data were analyzed using t-test and chi-square statistical tests.

    Results

    A total of 91 pregnant women underwent chorionic villus sampling. Thirty-eight individuals (41.8%) had thalassemia minor, 25 individuals (27.5%) had thalassemia major, the familial relationship between couples was also examined, and there was no significant association between the familial relationship and occurrence of thalassemia major. 20 people (30%) had a child with thalassemia major and 60 people (66%) had a child with thalassemia minor. Fetuses with thalassemia major in mothers with blood type A+, 38 subjects (42%) and O+ 35 subjects (38.4%), the prevalence of thalassemia major was higher in the Fars subjects, the highest in 39 subjects (42.8%), and the lowest was the Kurdish people with one person (1 percent).

    Conclusion

    The technique of chorionic villus sampling is an accurate method with no significant risk to both mother and fetus. This method can be used to diagnose beta thalassemia before birth.

    Keywords: Chorionic villus sampling, Prenatal diagnosis, Beta thalassemia
  • L. Mohandes, H. Javidi, M. Barzegar, N .Sohrabi Pages 915-938
    Background & aim

    Divorce brings emotional separation and psychological pressures for most women, which requires the most changes for re-adaptation in these people. Therefore, the purpose of the present research was to determine and develop a structural model of adjustment after divorce based on social and psychological factors in divorced women in Shiraz.

    Methods

    The present descriptive correlational study was conducted in Shiraz city in 2018. The statistical population of the study included all divorced women who were divorced for at least two years and were not remarried. 416 samples were selected through available sampling from fifteen psychological clinics under the supervision of welfare and family courts. Moreover, they were evaluated through Fisher's post-divorce adjustment questionnaires, Multidimensional Perceived Social Support Questionnaire, Bell's Social Adjustment Questionnaire, Adult Attachment Style Questionnaire, Neo Short Form Five-Factor Personality Questionnaire, and Emotion Cognitive Regulation Strategies Questionnaire. The collected data were analyzed using Pearson's correlation, multiple regression and Fisher's statistical tests.

    Results

    The results indicated that the variables of perceived support, attachment styles and personality traits through the variables of cognitive regulation of emotion and social adjustment had a significant effect on adjustment after divorce (p<.05). Unreconciled emotion regulation had a negative and significant effect on post-divorce adjustment (p<.05). The adjusted emotion regulation variable had a positive and significant effect on post-divorce adjustment directly and indirectly through social adjustment (p<.05). Finally, the social adjustment variable had a positive and significant effect on post-divorce adjustment (p<.05). Social adjustment was the strongest predictor of adjustment after divorce (0.63) than personality traits (0.59). Secure attachment style had the greatest effect on post-divorce adjustment through compromised emotion regulation (0.26). Furthermore, the personality trait of neuroticism had the greatest impact on post-divorce adjustment through compromised emotion regulation (0.52). Friends' support through social adjustment had the greatest effect on post-divorce adjustment (0.43). Planning strategy through social adjustment had the greatest impact on post-divorce adjustment (0.34). The mentioned variables explain a total of 65% of the variance of adjustment after divorce.

    Conclusion

    The structural model revealed that some social and psychological factors were able to predict adjustment after divorce, and the results of the present study can be studied and be useful for counseling clinics, psychology and other institutions that are responsible for the health of society.

    Keywords: Post-divorce adjustment, Personality traits, Attachment style, Perceived support, Social adjustment, Cognitive emotion regulation, Women of Shiraz
  • F .Parvini, S .Noavar, H .Fahimi Pages 939-949
    Background & aim

    Deafness (HL) is the most common sensorineural disorder. The frequency of hearing impairment in the world is one in every 500 newborns. However, in Iran, due to the high rate of consanguineous marriages, this amount is estimated to be two to three times higher. So far, more than 120 genes causing non-syndromic deafness (NSHL) have been known in the world. Among these, GJB2 gene mutations are the most common cause of autosomal recessive NSHL. The aim of this research was to determine and investigate the frequency and spectrum of GJB2 gene mutations in the non-syndromic deaf population of Semnan province.

    Methods

    The present practical study was conducted in 2021 on 50 patients with non-syndromic hearing loss from 50 unrelated families. First, the very common 35delG mutation was screened by allele-specific polymerase chain reaction (ASPCR). Then, in order to identify other mutations of the GJB2 gene, patients who were negative or heterozygous for the 35delG mutation were analyzed by trench sequencing for all exonic regions and splicing sites of the GJB2 gene. The collected data were analyzed using descriptive statistical tests.

    Results

    In the present study, 100 chromosomes (50 patients) were examined. 12 chromosomes (12%) indicated mutation in GJB2 gene. Among these, the share of each of the identified mutations 35delG, IVS1+1G>A and c.94C>T: p. Arg32Cys in the deaf population of Semnan province, respectively; 7, 4 and 1 percent. Thus, the common 35delG mutation includes 58.34% of all identified mutations. Also, unlike other populations studied in Iran, the IVS1+1G>A splice site mutation had a relatively high prevalence in the deaf population of Semnan province.

    Conclusion

    The results of the present study indicated that GJB2 gene mutations comprised only 12% of mutations causing hearing loss in the deaf population of Semnan province, which emphasizes the importance of using next generation sequencing techniques to identify other genes causing hereditary hearing loss in this population. Such an approach will significantly aid in carrying out genetic counseling, prenatal diagnosis and clinical management of hearing loss in Semnan province.

    Keywords: Non-Syndromic deafness, Semnan, GJB2 Gene, 35delG mutation
  • M. Ahmadi, M .Asadi, Z. Rahami Pages 950-961
    Background & aim

    Covid-19 is an emergent virus which has infected millions of people and triggered a serious circumstance all over the world. Due to the high prevalence of Covid-19 and limited treatment capacity, quick identification of factors which indicate the severity of the disease can be very helpful. The purpose of the present study was to determine and investigate the relationship between C-reactive protein and lymphopenia with the severity of the disease in hospitalized patients with Covid-19 in Yasuj, Iran, in 2019.

    Methods

    The present descriptive study was of retrospective type and available sampling method was used in 2019 on 206 patients with covid-19 where blood oxygen level, CT scan and CRP and blood lymphocyte levels were the main factors investigated. The sampling method was census and using a predetermined checklist, the required information was extracted from the files of patients admitted to the hospital. In this study, the background information of the patients including age, gender, clinical symptoms, length of stay in the hospital, the patient's condition based on discharge with relative recovery or death were collected. Furthermore, paraclinical information including: percentage of blood oxygen saturation, white blood cell count, lymphocyte, CRP and lung involvement in CT scan were extracted from the patients' files. The collected data were analyzed using the Willicion test and one-way analysis of variance.

    Results

    The participants in the present study included 206 people whose average age was 51.39 years. 103 (50%) were men and 103 (50%) were women. The results of one-way analysis of variance indicated that there was a significant difference in the amount of lymphocytes in patients with severe, moderate and mild disease based on the oxygen level (p=0.03), but the CRP level in these patients was based on the blood oxygen level (p=0.32). CT scan (p=0.07) did not show any significant difference. In addition, there was no significant difference in the amount of lymphocytes in patients with severe, moderate and mild corona based on CT scan (p=0.14).

    Conclusion

    According to the findings obtained from the present study, it appeared that the level of lymphopenia can be used to predict the severity of the disease in patients with covid-19, but the level of CRP can be used to predict the severity of the disease in Covid-19 patients cannot be used based on the obtained results.

    Keywords: Covid-19, Lymphopenia, C-reactive protein, Hospitalized patients
  • H. Nazari, R .Ostavar Pages 962-971
    Background & aim

    managed care is an example of modern health care systems whose task is to control the cost of services in a cost-effective manner through managed care organizations. Considering that several factors such as inadequate budget, unnecessary prescriptions and tests, incorrect payment system are observed in Iran. Therefore, the purpose of the present study was to determine and explain the model of managed care for emerging respiratory infectious diseases in Iran's healthcare system.

    Methods

    The present case study and semi-structured interview was conducted on 12 experts and professors in 2019 leading to the development of research model criteria. For emerging respiratory infectious diseases, based on content analysis technique, these factors and indicators are categorized. Considering that the purpose of this research is an exploratory combination of the sequential type and the tooling model, designing and editing the model based on the criteria of the model design. The collected data were analyzed using statistical tests of generalized linear models, Hotelling's t and Bonferroni's post-test.

    Results

    Based on the conducted interviews and review of previous researches, Factors affecting the managed care pattern for emerging respiratory infectious diseases were identified and divided into five separate dimensions and placed into 13 categories based on axial coding. In this model, 5 main categories of financing, providing resources, information and research, servicing and equipping, as well as government agents were identified as the main categories. Also, the managed care status of emerging respiratory infectious disease (Corona) was ranked first and other diseases were ranked next. The managed care of rural centers was significantly better than urban centers.

    Conclusion

    In general, planning to establish these organizations as a private sector of insurance alongside the treatment sector is inevitable, so a model that could facilitate the traditional system and move towards the new system is essential.

    Keywords: Designing a managed care model, emerging respiratory infectious diseases, healthcare system, Covid-19