فهرست مطالب

نشریه دیدگاه های حقوق قضایی
پیاپی 99 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • وحید نظری*، سید مرتضی قاسم زاده، عباس کریمی صفحات 1-24

    جهان قراردادی هر روز شاهد تقویت بعد رابطه ای قرارداد و اخلاق رابطه ای در آن می باشد. ازجمله پیامدهای چنین توجهی، طرح مبانی جدید به منظور تامین حداکثری عدالت قراردادی بوده که ازجمله مهم ترین آن ها، مبنای همبستگی قراردادی است. مبنایی که دربردارنده الزام توجه به منافع اطراف عقد در حقوق و تعهدات قراردادی و به ویژه در تعهد ارایه اطلاعات است که در نظام حقوقی-قضایی ایران براساس مقدمه قانون اساسی و اصول 2 و 3 آن قابل توجیه است. تعهد به ارایه اطلاعات بر مبنای جدید همبستگی از مبانی نقص رضایت و حسن نیت که صرفا به تعهد پیش قراردادی اطلاع رسانی محدود می شد، عبور کرده و ضمن شمول تمامی مراحل حیات قراردادی، علاوه بر تعهد به آگاه کردن، تعهد اخطار و تعهد مشاوره را نیز در برمی گیرد. در تعهد به آگاه کردن، با ارایه اطلاعات به صورت خام امتثال تکلیف شده و درجه پایینی از توجه به منافع شریک قراردادی مطرح است. لیکن در تعهد اخطار، علاوه بر ارایه اطلاعات، تاکید به جوانب منفی و خطرها و ریسک عمل حقوقی طرح شده و در تعهد مشاوره از این هم فراتر رفته و تلاش می شود تا با همکاری متعاقدین، تصمیم اطراف عقد به سمت مناسب ترین اقدام جهت دهی شود که در این قسم از تعهد ارایه اطلاعات و درصورت ایجاب شرایط، تعهد به انصراف از انعقاد عقد که به نوعی با اصل منع مداخله در امور اشخاص نیز برخورد دارد، مطرح می شود، امری که توجه به منافع اطراف عقد در آن کاملا مشهود است.

    کلیدواژگان: تعهد ارائه اطلاعات، همبستگی قراردادی، تعهد آموزش، تعهد اخطار، تعهد مشاوره، تعهد به انصراف
  • رامین افتقاری*، سیامک رهپیک، علی اکبر فرحزادی صفحات 25-52

    بیشینه سازی ثروت و فایده گرایی همواره دو برداشت عمده از مفهوم کارایی بوده اند. هر دوی این تعابیر از سوی فیلسوفان و حقوقدانان به عنوان مبنای الزام آوری قواعد حقوقی پیشنهاد شده اند. مدعای پیروان کارایی به عنوان یک معیار هنجاری این است که هدف نهایی قواعد حقوقی باید حداکثر کردن فایده و یا ثروت باشد. در تاریخ تحلیل اقتصادی حقوق برای دفاع از کارایی از چهار استدلال عمده فایده گرایانه، اختیارگرایانه، قراردادگرایانه و در نهایت عمل گرایانه استفاده شده است. با این وجود، منتقدان بر این باورند که استدلال هایی که قرار است تقویت کننده ادعای حداکثر کردن کارایی باشد، به لحاظ اخلاقی با مشکلات عدیده ای مواجه اند. ضمن اینکه مفهوم افزایش ثروت به عنوان هدف نهایی و وضعیت مطلوب به لحاظ درونی از انسجام برخوردار نیست. در این نوشته با شیوه ای توصیفی- تحلیلی، مفهوم کارایی و معیار های ارزیابی آن در هر دو تعبیر بیشینه سازی فایده و ثروت روشن شده است. سپس مبانی توجیهی کارایی و انتقادات وارد شده به آن ارزیابی شده است. در نهایت به این نتیجه رسیدیم که کارایی نمی تواند به عنوان هنجار بنیادین و ارزش اصلی حقوق پذیرفته شود. با این وجود، ارزش اثباتی تحلیل های اقتصادی همچنان باقی خواهد ماند و از اهمیت آن به عنوان واقعیتی از علم اقتصاد، نزد قانون گذاران کاسته نخواهد شد.

    کلیدواژگان: بیشینه سازی ثروت، فایده، کارایی، مبنای الزام آوری، معیار هنجاری
  • امیر اسلامی تبار*، پوریا راستگو خیاوی صفحات 53-76

    نظم عمومی و قواعد آمره نقش مهمی در داوری های تجاری بین المللی ایفا می کنند، تا جایی که عدم رعایت و اعمال نظم عمومی و قواعد آمره از سوی داوران رای صادره را حسب مورد با چالش بطلان یا عدم اجرا مواجه می سازد. این دو تاسیس حقوقی موجب تضییق گستره آزادی اراده اشخاص شده و مانع داوری پذیری پاره ای از موضوعات می شوند. در کنار این اشتراکات، تفاوت هایی نیز میان نظم عمومی و قواعد آمره وجود دارد که ازجمله آن ها می توان به مکانیزم مانعیت اجرای رای داوری اشاره داشت؛ بدین شکل که قواعد آمره به عنوان مانعی ابتدایی ظاهر می شوند و حالتی تهاجمی دارند، درحالی که نظم عمومی مانعی ثانوی بوده و حالتی تدافعی دارد. نظم عمومی و قواعد آمره از این جهت که می توانند به عنوان ابزار و مبنای حقوقی بی اعتباری شروط نا عادلانه در قرارداد های داوری مورد استناد و استفاده قرار گیرند نیز حایز اهمیت هستند. با این وجود، به نظر می رسد قواعد مربوط به نظم عمومی برای بی اعتباری شروط نا عادلانه در کلیه موارد راهگشا نبوده و شایسته است مقررات قانونی خاصی بدین منظور تهیه و تدوین شود تا راهکار و پاسخی مناسب به چالش برخاسته از شروط نا عادلانه در قررداد های داوری ارایه دهد، همچنان که مشابه این اقدام از سوی قانون گذار فرانسوی قابل مشاهده است. بهره گیری از سیستم کنترل دولتی دو لایه به منظور فراهم کردن فرصت مذاکره مجدد و تعدیل قرارداد راهکار مناسبی به منظور مقابله و فایق آمدن بر چالش برخاسته از شروط نا عادلانه در قرارداد های داوری می باشد.

    کلیدواژگان: داوری تجاری بین المللی، نظم عمومی، قواعد آمره، آزادی قراردادی، شروط نا عادلانه
  • علیرضا جمشیدی*، پیام فروزنده، سید محمدامین حسینی صفحات 77-100

    ماده 567 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، با یک نوآوری نسبت به قانون سابق، رفتار جدیدی را جرم انگاری کرده است که برمبنای ماده مذکور، این رفتار عبارت از نقض حریم خصوصی جسمانی دیگری و ارتکاب عمدی رفتاری فیزیکی علیه جسم او است؛ این رفتار، هرچند ممکن است منجربه آسیب معنوی در مجنی علیه شود، اما اثری از خود در بدن او باقی نمی گذارد. این جرم وجوه اشتراک قابل توجهی با یکی از جرایم کامن لا در حقوق انگلستان با عنوان تحمیل نیروی غیرقانونی علیه دیگری (Battery) دارد. بررسی عناصر متشکله این جرم در حقوق انگلستان و تطبیق آن ها با ماده مذکور و همچنین مطالعه نقاط اشتراک و افتراق این دو جرم، ابعاد جدیدی از ماده قانونی مورد بحث را در نظام حقوقی کشورمان نشان می دهد که تاکنون موردتوجه قرار نگرفته است. به علاوه، به نظر می رسد که ماهیت ضمانت اجرایی که ماده 567 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 برای ارتکاب رفتار موضوع آن ماده درنظر گرفته است، تنها مجازات نبوده و دارای جنبه جبران خسارت نیز می باشد.

    کلیدواژگان: تمامیت جسمانی، حریم خصوصی جسمانی، تحمیل نیروی غیرقانونی علیه دیگری، خشونت
  • محمد نصیری*، محسن اسماعیلی صفحات 101-126

    با فرض شرطیت قابلیت پیش بینی و مستقیم بودن ضرر در مسیولیت مدنی، هرگاه عامل زیان در زمان ارتکاب فعل زیان بار، سوءنیت داشته باشد، در رابطه با میزان مسیولیت او از جهت محدود بودن به خسارت های پیش بینی شده و مستقیم می توان تردید کرد. این مقاله با بهره گیری از حقوق تطبیقی و با روش کتابخانه ای در مقام رفع چنین تردیدی با رویکرد توصیفی و هنجاری است. در این موارد، در حقوق فرانسه و مصر (در مسیولیت مدنی ناشی از نقض قرارداد) و حقوق انگلیس، عامل زیان باید خسارات پیش بینی نشده را نیز جبران کند. در رابطه با مبنای این دیدگاه، به تبدیل مسیولیت، کیفر خصوصی عامل زیان، رجعت به اصل جبران کامل خسارت و التزام به اخلاق اشاره شده است. علاوه بر این، در برخی نظام های حقوقی مانند کامن لا، لزوم مستقیم بودن ضرر درصورتی شرط است که خوانده قصد اضرار نداشته باشد. در رابطه با مبنای این امر، به قاعده «نتایج عمدی هیچ گاه دور نیست» و عقل سلیم استناد شده است. به نظر می رسد این دو دیدگاه در حقوق ایران، با وجود فقدان نص در این باره، به استناد اخلاق، عقل، بنای عقلا و انصاف قابل پذیرش است، مشروط بر اینکه ضرر وارد شده مرتبط با فعل زیان بار باشد. همچنین می توان فرض کرد، نتایجی که عرفا قابل پیش بینی نیستند؛ خوانده بدخواه، آن ها را پیش بینی می کرده است و نتایج عمدی غیرمستقیم نیز مستقیم به شمار می آیند؛ زیرا بر متقلب، کینه توز و بدخواه باید سخت گرفت و او را مسیول پیامدهای آن دانست.

    کلیدواژگان: ضرر بلاواسطه، قصد اضرار، اخلاق، انصاف، جبران خسارت
  • مجتبی ملک افضلی اردکانی*، راضیه عبادی نیا صفحات 127-144
    زمینه

    کانال ها و صفحات مجازی موسوم به «کراش» به ویژه در میان جوانان و دانشجویان ایرانی درحال رواج است و اعضای آن ها با بیان مشخصه های رمزآلود یک نفر از جنس مخالف و بدون نام بردن از او یا درج چهره کامل یا واضح وی، تمایل خویش برای دوستی با او را ابراز می کنند. مغایرت های پیدا و پنهان این رفتارها با نظام ارزشی حاکم بر جامعه ایرانی نگرانی هایی را در میان متولیان امر در دانشگاه ها و در سطح جامعه برانگیخته است؛ به گونه ای که دستگاه های انتظامی و قضایی درحال ورود به این موضوع و برخورد با کنشگران آن به ویژه ایجادکنندگان و مدیران آن ها هستند. حادث بودن این کنش اجتماعی و نبود تجربه حقوقی و قضایی در نقد و قضاوت آن، نگارندگان را بر آن داشت تا پیش از صدور آرای متشتت و احتمالا برخورد غیرحقوقی دستگاه های مذکور، در ساحت حاکمیت «اصل قانونی بودن جرم»، میزان انطباق آن را با عناوین مجرمانه مختلف بررسی کنند.

    روش

    روش این تحقیق، توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از پژوهش میدانی است.

    یافته ها

    رفتار اعضای کانال ها و صفحات کراش با جرایم موضوع مواد 641 (مزاحمت تلفنی) و 638 (تظاهر به فعل حرام) از کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی انطباق دارد ولی - با وجود برخی اقتران ها - نمی توان آن ها را مصداقی از مواد 637 (رابطه نامشروع و اعمال منافی عفت)، 639 ایجاد و اداره مرکز فساد و فحشاء و تشویق به آن)،  130 (سردستگی گروه مجرمانه) و 142 (مسیولیت نیابتی) دانست. همچنین ایجادکنندگان، مدیران و تبلیغ کنندگان این صفحات و کانال ها - با احراز همه شرایط- به عنوان معاون جرایم پیش گفته قابل تعقیب کیفری هستند.

    کلیدواژگان: کراش، دوستی پسر و دختر، جنس مخالف، فضای مجازی، حقوق کیفری ایران
  • داود نوجوان* صفحات 145-168

    فقهای امامیه در باب الزام قاضی به مساوات بین طرفین دعوا اختلاف نظر داشته و حتی در مواردی متمایل به جواز نابرابری بین طرف مسلمان و کافر نیز شده اند، همین سبب ابهام و تردید در رویکرد آنان نسبت به «تبعیض قضایی» می شود. مقاله حاضر در راستای رفع این ابهام و تردید، متون فقهی مربوطه را با درنظر گرفتن مبانی فکری و قواعد اصول فقهی متداول نزد فقهای امامیه مورد بررسی قرار داده و نتیجه عبارت های پراکنده آنان در این باب را این گونه به شکل نظام مند بیان کرده است: گروهی «مساوات در دادرسی» را به شکل مطلق الزامی می دانند، گروهی دیگر بین «مساوات در حکم» و «مساوات در دادگاه» قایل به تفکیک اند. از منظر اخیر، «مساوات در حکم» که لازمه عدالت است و عدم آن موجب ظلم می شود، الزامی و ازاین رو تبعیض در این مورد مطلقا ممنوع می باشد. حتی مصادیقی از «مساوات در دادگاه» مانند تساوی در محل نشستن نیز درصورتی که برای استماع سخنان طرفین دعوا و احقاق حق (عدل) لازم باشد، الزامی بوده و در این فرض نیز تبعیض چون موجب ظلم می شود، قابل انتساب به قانون گذار شرعی عادل نخواهد بود.

    کلیدواژگان: تبعیض قضایی، برتری در دادگاه، مساوات در دادرسی، فقه امامیه، فلسفه فقه
  • سید مجتبی واعظی*، فاطمه کیانی صفحات 169-190

    قراردادهای اداری واجد شکل های حقوقی الزام آور و ضمانت دار است که از برخی قواعد اختصاصی و تشریفات خاص تبعیت می کند. عدم رعایت این تشریفات، ضمانت اجراهای مختلفی را دربر می گیرد. پرسشی که در این رابطه مطرح است و پاسخ دادن به آن، موردنظر این مقاله می باشد، این است که موضوع بی اعتباری قراردادهای اداری در ایران، تا چه اندازه تابع قواعد عمومی قراردادهای مدنی است و دارای چه تمایزاتی با آن هاست؟ تامل و تعمق در مواد قانونی، آیین نامه های اجرایی و دکترین حقوقی ما را به این نتیجه رهنمون می سازد که، قراردادهای اداری در حالت بی اعتباری صرفا با ضمانت اجرای بطلان مواجه نیست، بلکه گاهی به منظور جمع منافع اداره از یک طرف و حقوق مکتسبه افراد از طرف دیگر وضعیتی خاص بین صحیح و باطل درنظر گرفته می شود. در مواردی نیز به منظور تضمین حقوق مکتسبه افراد، قرارداد تا حدی که جبران خسارت کند، اعتبار دارد. این مدعا، با استناد به ماده 92 قانون محاسبات عمومی و تبصره 1 ماده 4 آیین نامه اجرایی قانون اساسنامه هیات رسیدگی به شکایات قانون برگزاری مناقصات به محک گذاشته شده است.

    کلیدواژگان: بطلان، بی اعتباری، فسخ، قرارداد اداری
  • علیرضا میلانی، ابوالفضل مژدهی پور* صفحات 191-214

    سیاست جنایی حاکم بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز اصولا بر پایه پاسخ های دولتی اعم از کیفری و غیرکیفری استوار است، لیکن به جهت چندوجهی بودن این پدیده و ضرورت کاهش آسیب‎های مترتبه، دولت راهی جز توسل به اقدامات پیشگیرانه و مشارکت جامعه مدنی در فرایند پیشگیری و مبارزه با این پدیده ندارد. ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به عنوان متولی اصلی این حوزه، سیاست ها، برنامه ها و اقدامات مختلفی در راستای پیشگیری و مقابله با قاچاق کالا و ارز اتخاذ کرده و تا حدودی در مهار این پدیده به دستاوردهای نایل شده، لیکن کماکان حجم قاچاق ورودی و خروجی به- از کشور بسیار چشم گیر و حدود 13 میلیارد دلار برآورد می شود که این امر موید وجود خلاها، چالش ها و موانع جدی در سیاست جنایی متخذه است. در این پژوهش ضمن تبیین اصول و مکانیزم پیشگیرانه اتخاذی ستاد، کارکرد و جایگاه ستاد در ساختار مقرره گذاری حوزه قاچاق کالا و ارز مورد تحلیل قرار گرفته، سپس سیاست جنایی متخذه پیرامون انواع کالاهای قاچاق مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت مهم ترین چالش های پیش روی سیاست جنایی ستاد در عدم توفیق کامل در مبارزه با این جرم مورد بررسی و تحلیل قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا و ارز، سیاست جنایی، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، سیاست پیشگیری- سیاست تقنینی
  • مهدی معینی فر، احمد امیر معزی*، عبدالحمید مرتضوی صفحات 215-234

    تبصره ماده 491 ق.آ.د.م که به صورت مطلق، متداعیین را پس از ابطال رای داوری به دادگاه دلالت می کند، ظهور در زوال شرط داوری دارد  بدون آنکه میان جهات ابطال تفکیکی قایل شود. اما تفسیر منطقی، حکم را منصرف به مواردی می سازد که ابطال رای داور با انحلال شرط داوری ملازمه داشته باشد. بطلان قرارداد داوری و انقضای مدت آن از جهاتی است که  با قاعده مقرر در تبصره ماده 491 منطبق می باشد، ولی در سایر فروض باید میان داوری مطلق از مقید تمیز داد. شرط داوری مقید به داوران معین، با صدور رای داوری به پایان می رسد، زیرا موضوع تعهد از سوی داور اجرا شده و قید مباشرت، توسعه اجرای داوری توسط اشخاص دیگر را برنمی تابد. در داوری مطلق ، مکانیزم داوری برای طرفین مطلوبیت دارد و نه شخص داور، ازاین رو ابطال رای داوری، موافقت نامه را متاثر نساخته و احترام به آزادی اراده (Party autonomy) به عنوان مهم ترین اصل داوری اقتضا دارد تا همچنان به شرط داوری رجوع شود و داوری با اشخاص دیگر ادامه یابد.

    کلیدواژگان: ابطال رای داور، ماهیت دعوی، داوری مقید، داوری مطلق
  • اکبر میرزا نژاد جویباری، حامد شیروانی زاده آرانی* صفحات 235-256

    در حقوق ایران و انگلیس با تکیه بر مبانی حقوقی متعدد به ویژه اصل نسبی بودن قراردادها و مواد پراکنده قانون، قاعده بر ممنوعیت تحمیل شخص ثالث به عنوان طرف جدید قرارداد است؛ بدین معنا که بعد از انعقاد قرارداد هریک از طرفین می توانند مواجهه ناخواسته با شخصی غیر از طرف منتخب خود در زمان انعقاد قرارداد را نپذیرند؛ اما ابعاد و اجزای این قاعده با ابهامات و پرسش های متعددی روبروست. مهم ترین پرسش آن است که این دو نظام حقوقی بر مبنای چه اصول و قواعدی و چگونه تحمیل شخص ثالث را به عنوان طرف قرارداد منع می کنند و چه اشتراک و افتراقی با یکدیگر دارند؟ در این پژوهش با مطالعه نظرات حقوق دانان و آرای قضایی به شیوه توصیفی- تحلیلی به این نتیجه دست یافتیم که با وجود پذیرش قاعده منع تحمیل در دو نظام حقوقی، در نحوه اجرای آن تفاوت های جدی وجود دارد. درحالی که حقوق ایران درصورت عدم جلب رضایت طرف مقابل، پذیرش شخص ثالث به عنوان طرف قرارداد را نفی می کند، نظام حقوقی انگلیس در این شرایط ضمن اجازه حضور شخص ثالث در قرارداد، مانع از حذف طرف قبلی قرارداد می شود و در واقع شخص ثالث را در کنار طرف قرارداد قبلی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: اشخاص ثالث، آزادی قراردادی، جانشینی، حاکمیت اراده، ممنوعیت تحمیل
  • حمید دوازده امامی*، محمد پرورش، سعید شریفی صفحات 257-285

    دادگستری در لغت به معنی اجرای عدالت است. در اصطلاح حقوقی مقصود از دادگستری، نهادی است که شامل همه تشکیلات مربوط به رسیدگی به شکایات و تظلمات مردم می باشد. ازاین روست که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، در اصل 159، دادگستری را مرجع رسمی تظلمات و شکایات معرفی می کند .یکی از مسایل مهم در تحقق عدالت، چگونگی برخورد کارکنان این نهاد با ارباب رجوع است. افرادی که مشکلات بسیاری دارند و بعضا با شرایط روحی و مالی نامناسبی مراجعه می کنند. هدف تحقیق حاضر، ارایه الگوی تکریم ارباب رجوع در دادگستری اصفهان خواهد بود. به منظور ‏دستیابی به این هدف، از روش شناسی کیفی مبتنی بر روش نظریه برخاسته از داده ها ‏شامل سه مرحله کدگذاری باز، ‏محوری و گزینشی و با بهره گیری از رویکرد سیستماتیک استراوس ‏و کوربین استفاده شده است. تعداد مشارکت کنندگان 33 نفر بود که نمونه گیری به شیوه هدفمند و با توجه به شاخص اشباع نظری انجام شد. در این زمینه، 33 مصاحبه عمیق و ‏نیمه ساختاریافته با استفاده از نمونه گیری ‏نظری و در ادامه تکنیک گلوله برفی با کارکنان و مراجعان به دادگستری اصفهان انجام شده است. به منظور ارزیابی اعتبار، مصاحبه های پیاده شده، چندین بار مورد ‏ارزیابی ‏قرار گرفته و سپس تفسیرمصاحبه پنج نفر از مصاحبه شوندگان برای آن ها بازگردانده شد ‏که مورد تایید قرار گرفت. ‏همچنین در مراحل پایانی خلاصه ای کلی از الگوی صورت بندی شده به ‏چند تن از استادان مدیریت، ‏فرهنگ و روان شناسی به طور مجزا، ارایه و ‏نظرات آن ها به منظور اصلاح و ‏تعدیل اخذ شد و در انتها الگوی طراحی شده توسط چند نفر از اساتید و ‏مصاحبه شوندگان ‏رویت شده و ‏اصلاحاتی روی آن انجام گرفت. ‏پدیده اصلی تحقیق " تکریم ارباب رجوع " ‏نام گرفت. شرایط علی شامل حسن برخورد، ساختار سازمانی و ویژگی کارکنان، شرایط مداخله گر شامل سرعت در روند و تکریم کارکنان شرایط زمینه ای شامل محیطی و فرهنگی استراتژی ها شامل تقویت زیرساخت های تسهیلی، سیستم ارزیابی پرسنل، توانمندسازی، اعمال صحیح قانون، مدیریت بهینه مراجعات، آموزش و فرهنگ سازی و پیامد های حاصل شامل آرامش اجتماعی، اعتماد اجتماعی، پیشبرد امور به دست آمد.

    کلیدواژگان: تکریم ارباب رجوع، دادگستری
|
  • Vahid Nazari*, Seyed Morteza Qasemzade, Abbas Karimi Pages 1-24

    The contracting world is witnessing the strengthening of the contractual dimension and the ethics ofthe relationship in it every day. One of the consequences ofsuch attention is the design of new foundations in order to ensure maximum contractual justice, one ofthe most important of which is the solidarity-contractual basis. The basis is the obligation to pay attention to the interests of the contractors in the rights and obligations of the contract, and in particular in the obligation to provide information, which is justified in the Iranian legal system based on the introduction of the Constitution and its principles 2 and 3. Obligation to provide information on a new basis transcends the principles of satisfaction and good faith, which were limited to the pre-contractual obligation of information, and includes all stages ofthe contractlife. In addition tothe obligation to teach, It also includes the obligation to give notice and the obligation to advise. In the obligation to teach, obedience is provided by providing information in a crude form and a low degree of consideration is given to the interests of the contracting partner. But inthe obligation to give notice, emphasizing the negative aspects and risks of legal action, and in the obligation to advise it goes beyond this and tries to direct the decision around the most appropriate action with the cooperation ofthe parties.

    Keywords: obligation to provide information, contractual solidarity, obligation to training, obligation to notice, obligation to counseling, obligation to cancel
  • Siamak Rahpeik, Aliakbar Farahzadi Pages 25-52

    Utilitarian and wealth-maximization readings have always been two main perceptions of efficiency. Philosophers and jurists have proposed both of these readings as the basis for the enforcement of legal rules. As a normative criterion, Followers of efficiency claim that the ultimate goal of legal rules should be to maximize utility or wealth. In the history of law and economic analysis, four main reasons have been used to defend efficiency: utilitarian, libertarian, conventional, and ultimately pragmatic. Critics, however, believe that the arguments that are supposed to reinforce the claim of maximizing efficiency face many ethical problems. At the same time, the concept of increasing wealth as the ultimate goal is not internally coherent. In this paper, through descriptive-analytical methods, the efficiency concept and efficiency evaluation criteria in both utilitarian and wealth-maximizing readings is analyzed. Finally, it was concluded that efficiency cannot be accepted as the fundamental norm and the core value of rights. Nevertheless, the positive value of economic analysis will remain & Its importance as a fact of economics will not be diminished to legislators.

    Keywords: efficiency, enforcement, normative criterion, utility, wealth-maximizing
  • Amir Eslamitabar*, Pooria Rastgoo Khiavi Pages 53-76

    Public policy and mandatory rules play an important role in international commercial arbitration to the extent that the non-observance and application of public policy and mandatory rules by arbitrators, as the case may be, challenge the invalidity or non-enforcement. These two legal establishments narrow the scope of the free will of individuals and prevent the arbitrability of some issues. In addition to these similarities, there are also differences between public policy and mandatory rules, such as the mechanism of impediment to arbitration; In this way, mandatory rules appear as a primary obstacle and are aggressive, while public order is a secondary obstacle and is defensive. Public policy and mandatory rules are also important because they can be used as a legal tool and basis for the invalidation of unfair terms in arbitration agreements. However, it seems that public policy rules do not work in all cases to invalidate unfair terms, and that special legal provisions should be drafted to provide an appropriate solution to the challenge of unfair terms in arbitration contracts. A similar move can be seen by the French legislature. Utilizing a two-layer government control system to provide an opportunity to renegotiate and adjust the contract is a good way to deal with and overcome the challenge of unfair terms in arbitration contracts.

    Keywords: International Commercial Arbitration, Public Policy, Mandatory Rules, Contractual Freedom, Unfair Terms
  • Alireza Jamshidi*, Payam Forouzandeh, Mohammadamin Hosseini Pages 77-100

    The article 567 of the Iranian Islamic penal code, with an innovation towards the former law, has criminalized a new behavior which is encroaching on other’s bodily privacy and imposing intentional physical force on his body. This behavior, although may lead to spiritual injury in victim, leaves no effect in his body. This crime has considerable unity aspects with a criminal offence in the English legal system entitled "Battery". Scrutiny the elements of this crime in the English legal system and comparing it with the mentioned article and also studying the similarities and differences between these two crimes, shows new aspects of the mentioned article in our country’s legal system; Aspects which has not been considered so far. In addition, it seems that the nature of the legal response that inserted in the article 567 of the Iranian Islamic penal code for committing the matter of the article is not just punishment, but also has aspects of compensation.

    Keywords: Bodily integrity, Bodily privacy, Battery, Physical force
  • Mohammad Nasiri*, Mohsen Esmaeili Pages 101-126

    The article 567 of the Iranian Islamic penal code, with an innovation towards the former law, has criminalized a new behavior which is encroaching on other’s bodily privacy and imposing intentional physical force on his body. This behavior, although may lead to spiritual injury in victim, leaves no effect in his body. This crime has considerable unity aspects with a criminal offence in the English legal system entitled "Battery". Scrutiny the elements of this crime in the English legal system and comparing it with the mentioned article and also studying the similarities and differences between these two crimes, shows new aspects of the mentioned article in our country’s legal system; Aspects which has not been considered so far. In addition, it seems that the nature of the legal response that inserted in the article 567 of the Iranian Islamic penal code for committing the matter of the article is not just punishment, but also has aspects of compensation.

    Keywords: Immediate Damage, Intent to Damage, Morality, Fairness, Compensation
  • Mojtaba Malekafzali*, Raziyeh Ebadiniya Pages 127-144
    Background

    Channels and pages known as "Crush" in cyberspace are expanding especially among Iranian youth and students in universities. Members of these channels and pages often express their desire to befriend with the opposite sex without naming or with inserting his/her face. The hidden and obvious contradictions of these behaviors with the value system of Iranian society have raised concerns among the custodians of the affairs in universities and at the community level, so that the judicial, law enforcement, and security agencies in different cities are entering into this issue and dealing with its activists, especially their creators and managers. this social action is new and lack of the legal and judicial experience in criticizing and judging it, have forced the authors before issuing the votes and possibly the unwise treatment of the mentioned device, And by paying attention to the principle of legality of the crime, the extent of its compliance with the various crimes contained in the crime log of our country.

    Methods

    Descriptive-analytical with using field study and also examine several crush pages and channels.

    Findings

    The behavior of members in channels and pages known as crush is in the accordance with the crimes under the Subject of articles 641 and 638 of Islamic punishment law (approved 1996), However, despite some couplings, these cannot be considered as examples of articles 637 and 639 (approved 1996), 130 and 142 (approved 2013). Also, the creators, managers, and advertisers of these pages and channels can be prosecuted as the accessory of the above-mentioned crimes..

    Keywords: crush, cyberspace, Iranian criminal law, The principle of legality of crime
  • Davoud Nojavan* Pages 145-168

    Although Imamiya jurists consider judicial discrimination unjust, they believe in the narrative assignment of this principle. In their opinion, the judge has right to consider the Muslim superior to non-Muslim in the court. This fatwa has not been stipulated rare, but it was claimed that there is no objection against it. this research has tried to investigate the roots of this discrimination and has reached this conclusion that regardless of the documental weakness, the relevant narrative argument is also incompatible with valid and stronger narrative arguments in terms of text and content. In spite of stronger narrations, the popularity of such a fatwa, on the one hand and acceptance of inherent and intellectual goodness and badness and the connection between the rule of reason and sharia, in the philosophy of jurisprudence of the Shia thinkers on the other hand and ultimately the impossibility of assigning rational rules from the perspective of Shia fundamentalists, it is resultant from the rupture of Imamiya jurisprudence with the philosophical and theological principles governing it (philosophy of jurisprudence) and the rupture with the rules of jurisprudential principles accepted by the Shia fundamentalists.

    Keywords: Judicial Discrimination, Superiority in Court, Equality in Proceedings, Imami Jurisprudence, Philosophy of Jurisprudence
  • Seyed Mojtaba Vaezi*, Fatemeh Kiani Pages 169-190

    Administrative Contracts qualify mandatory and warranted legal forms which follow some specific rules and procedures. However, failure to comply with the procedures may cover various performances. The main question which is intended in this paper is that to what extent is the issue of invalidity of administrative contracts in Iran conforms to the general rules of civil contracts, and what are the differences with them? Reflection on legal materials and articles, legal acts and legal doctrine, can lead to the conclusion that administrative contracts in a invalidity state does not merely guarantee void execution, but due to collecting administrations’ interests and individuals’ rights a specific situation which can be correct and void is considered. In some cases, so as to guarantee the rights of individuals, the contract is to the extent that it compensates for damage, has a credit. This claim referring to Article 92 of the Public Calculation Law and Clause 1 of Article 4 of the Regulations on the Implementation of the Statute of the Constitutional Court of the Complaints Board has been proven.

    Keywords: Administrative Contracts, Annulment, Invalidity, Nullity
  • Alireza Millani, Abolfazl Mozhdehipoor* Pages 191-214

    The criminal policy governing the combating smuggling of goods and currency is mainly based on government responses, both criminal and non-criminal. However, due to the multifaceted nature of this phenomenon, the government has no choice but to resort to preventive measures and the participation of civil society in the process of preventing and this phenomenon. Headquarter for fighting against commodity and currency smuggling, as the main trustee of this policy area, has adopted various programs in order to prevent and combat the smuggling of goods and currency and to some extent, accomplishments have been achieved in controlling this phenomenon But the volume of smuggling in and out of the country is still very significant and is estimated at about $ 13 billion and This confirms the existence of challenges and serious obstacles in the criminal policy. In this research, while explaining the principles and preventive mechanism of the headquarters and its position in the regulatory structure of the field of smuggling has been analyzed and then the criminal policy on the types of smuggled goods is examined. Finally, the most important challenges facing the headquarterschr criminal policy in the failure to fully combat this crime will be explored.

    Keywords: criminal policy-smuggling -Headquarter anti- smuggling-Prevention policy-Legislative policy
  • Mehdi Moeinifar, Ahmad Amir Moezzi*, Abdolhamid Mortazavi Pages 215-234

    Article 491 of the Code of civil Procedure, by referring the parties to the court in case of annulment of the arbitral award, seems absolute.While it must be distinguished between annulment Reasons. The annulment of the arbitration contract or the expiration of arbitration period are reasons that leads to the dissolution of the arbitration clause. Because the field of arbitration is lost.  Although it ends the arbitration when arbitrators were specified. Because first; the contractual obligations has been executed and secondly; contract framework, preclude extending arbitration to others. On the other hand, absolute arbitration don’t be affected by the annulment of arbitration award. Because in this type , arbitration itself is desirable for the parties and not the arbitrator. "Party autonomy" is required arbitration  be continued  by the other arbitrators.

    Keywords: annulment of the arbitral award, dissolution of arbitration, restricted arbitration, absolute arbitration
  • Akbar Mirzanejad Jouybari, Hamed Shirvani Zadeh Arani* Pages 235-256

    In Iranian and English law -relying on numerous legal bases especially the privity of contracts and scattered articles of the law- the rule is prohibiting the imposition of a third party as the new party to the contract; This means that after the conclusion of the contract, the parties can refuse the unwanted encounter with a person other than the Primary party at the time of the conclusion of the contract, but its dimensions and components face many ambiguities and questions. The most important question is what are the principles and rules of these two legal systems, how they prohibit the imposition of a third party as a party to the contract, and what are their commonalities and differences? In this research by Studying the Doctrine and judicial decisions in a descriptive-analytical manner, we found despite the acceptance of the Prohibition’s rule in both systems, there are serious distinctions in its implementation. While Iranian law essentially denies the acceptance of a third party as a party to the contract without the consent of the other party, the British legal system tries to prevent the elimination of the previous party and allows a third party to be present in the contract and in fact, puts the third party next to the previous contracting party.

    Keywords: third parties, contractual freedom, Principle of Voluntarism, substitution, prohibition of imposition
  • Hamid Davazdah Emami*, Mohamad Parvaresh, Saeid Sharifi Pages 257-285

    Justice literally means the administration of justice. In the legal term, justice is an institution that includes all organizations related to handling people's complaints and grievances. This is why the Constitution of the Islamic Republic of Iran, in Article 159, introduces the judiciary as the official authority for grievances and complaints. One of the important issues in the realization of justice is how the employees of this institution deal with clients. People who have many problems and sometimes come with inappropriate mental and financial conditions. The purpose of this study was to present a model of honoring the client in Isfahan justice. In order to achieve this goal, a qualitative methodology based on the data theory method was used, including three stages of open, axial and selective coding, using the systematic approach of Strauss and Corbin. In this regard, 33 in-depth and semi-structured interviews were conducted using theoretical sampling and then the snowball technique with staff and clients of Isfahan Justice. In order to assess the validity, the conducted interviews were evaluated several times and then the interview interpretations of the five interviewees were returned to them, which was approved. Also, in the final stages, a general summary of the face pattern. Were presented to several professors of management, culture and psychology separately, and their opinions were obtained for correction and adjustment, and finally the model designed by several professors and interviewees was seen and corrected. It was done on it. The main phenomenon of the research was called "honoring the client". Causal conditions include good manners, organizational structure and staff characteristics, intervening conditions including speed in the process and honoring employees. Optimal referral management, education and culture, and outcomes including social peace, social trust, and advancement were achieved.

    Keywords: Honoring the client, the judiciary