فهرست مطالب

نشریه عصب روانشناسی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اثربخشی آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر واقعیت مجازی بر بهبود تنظیم شناختی هیجان در دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص
    اکرم آذرنیا، کامران یزدانبخش، آسیه مرادی صفحه 2
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر واقعیت مجازی بر بهبود تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و یک پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری دانش آموزان دختر با اختلال یادگیری مراکز اختلال یادگیری در سال تحصیلی 1401-1402 در شهر کرمانشاه بودند. پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان برای دانش آموزان اجرا شد و از بین آن هایی که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند 24 دانش آموز به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه 12 نفره آزمایش و گواه به صورت تصادفی جایدهی شدند. گواه آزمایش 10 جلسه تحت آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر واقعیت مجازی قرار گرفتند ولی گروه گواه آموزشی دریافت نکرد یک هفته پس از آخرین جلسه آموزش، پس آزمون و دو ماه بعد آزمون پیگیری اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه-گیری مکرر تحلیل شدند. نتایج نشان داد آموزش ذهن آگاهی تنظیم شناختی هیجان را دانش آموزان بهبود بخشیده است (001/0>P) و این تاثیرات در مرحله پیگیری پایدار بودند. ازآنجایی که آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر واقعیت مجازی توانایی تنظیم شناختی هیجان این دانش آموزان را بهبود می-بخشد، می توان از این روش کارآمد برای بهبود تنظیم شناختی این دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، ذهن آگاهی، واقعیت مجازی، تنظیم شناختی هیجان
  • زهرا جهانگیری*، جواد ملازاده، چنگیز رحیمی، حبیب هادیان فرد صفحات 9-20
    مقدمه

    سیستم های مغزی رفتاری، با رفتارهای اجتنابی و روی آوری مرتبط هستند. دیویدسون مدل ناقرینگی پیشانی و هیجان را مطرح کرد. هدف پژوهش، بررسی اثر القاء عاطفه بر ناقرینگی پیشانی و خلفی امواج آلفا مغز در افراد با سیستم های فعال سازی و بازداری رفتاری بالا و پایین است.

    روش

    فعال سازی/ بازداری رفتاری توسط پرسشنامه کارور و وایت، ارزیابی شد. پرسش نامه ها میان 300 دانشجو توزیع و نمره گذاری شدند و بر اساس نمرات انتهایی توزیع بر مبنای نمرات Z، چهار گروه اصلی پژوهش (28n=، هر گروه 7 نفر)، انتخاب شدند. الکتروآنسفالوگرافی کمی هر فرد، در شرایط خط پایه، القاء عواطف مثبت و منفی ثبت شد. داده های توان مطلق امواج آلفای افراد استخراج شده و برای بررسی ناقرینگی، از T همبسته و تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر استفاده شد.

    یافته ها: 

    در شرایط خط پایه، گروه بازداری بالا، ناقرینگی پیشانی را در سطح P=0.04 نشان دادند، که با برانگیختگی بیشتر F4 و انگیزه اجتناب مرتبط است. در شرایط القاء عاطفه مثبت، دو گروه فعال سازی بالا و پایین، ناقرینگی پیشانی را در سطح P<0.01 نشان دادند که با برانگیختگی بیشتر F3 و انگیزه روی آوری مرتبط است. در شرایط القاء عاطفه منفی، گروه بازداری بالا، ناقرینگی پیشانی را در سطح P=0.001 (برانگیختگی F4)، و گروه فعال سازی پایین، ناقرینگی خلفی را در سطح P=0.002، (برانگیختگی O2) نشان دادند.

    نتیجه گیری:

     نظریه گری و دیویدسون برای ناقرینگی پیشانی تایید شد. نوع عاطفه القاء شده و تفاوت های شخصیتی منجر به تفاوت در الگوی ناقرینگی پیشانی مغز می گردد.

    کلیدواژگان: الکتروآنسفالوگرافی کمی، بازداری رفتاری، ناقرینگی
  • منیره پیرمحمدی*، سعید رضایی صفحات 21-28
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه سبک تسلط ربع های مغزی و سبک-های پردازش اطلاعات در دانش آموزان تیزهوش و عادی، از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع علی- مقایسه است.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی مقطع متوسطه دوم شهر ارومیه در سال تحصیلی 1401- 1400 بود. با توجه به حجم جامعه دانش آموزان دختر متوسطه دوم تیزهوش که 350 نفر بود، با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 184 دانش آموز دختر متوسطه دوم از مدارس تیزهوش به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. همچنین از بین مدارس عادی نیز تعداد 184 نفر از دانش اموزان دختر با روش نمونه گیری در دسترس انخاب شدند. پرسش نامه های سبک های پردازش اطلاعات و سنجش هرمن مغزی تسلط با استفاده از سایت پرس لاین لینک بندی شد و در بستر برنامه شاد توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره و با نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد بین ربع های تسلط مغزی A) (01/0<P) و ربع تسلط مغزی B ,C و (D (01/0<P) و سبک های پردازش اطلاعات خردگرایی (05/0<P) و تجربه گرایی (05/0<P) در دانش آموزان تیزهوش و عادی تفاوت وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده می-توان گفت دانش آموزان تیزهوش نمرات بهتری در ریع های تسلط مغزی و سبک های پردازش اطلاعات نسبت به دانش آموزان مدارس عادی دریافت نمودند و از وضعیت بهتری برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: ربع های مغزی، سبک های پردازش اطلاعات، دانش آموزان تیزهوش و عادی
  • فاطمه جوکار*، غلامحسین ناظم زادگان، مجید چهارده چریک صفحات 29-36
    هدف

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تمرینات عصبی- روانی دلاکاتو بر هماهنگی دانش آموزان فلج مغزی اسپاستیک بود. روش پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه مورد مطالعه دانش آموزان مدرسه گل ها ویژه فلج مغزی بودند.

    روش

    شرکت کنندگان در این پژوهش، 16 نفر دانش آموز فلج مغزی اسپاستیک رده سنی 7 تا 10 سال بودند که بعد از پیش آزمون به طور تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت 6 هفته تمرینات دلاکاتو را انجام دادند. روش اعمال متغیر مستقل در گروه تجربی شامل 4 مرحله خزیدن، چهار دست و پا رفتن، چرخش سر، پرتاب و دست کاری توپ بود. پروتکل تمرینی برای گروه تجربی در هر جلسه به صورت انفرادی در نظر گرفته شد در پایان 6 هفته از هردو گروه پس آزمون گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوورایانس ارزیابی شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که در متغیر هماهنگی چشم-دست (0001/0=p ،47/84=f)، پرتاب کردن (001/0=p ،92/17=f) و دریافت کردن (0001/0=p ،33/63=f) بین دو گروه تجربی و کنترل تفاوت معنادار وجود دارد که با توجه به تفاوت میانگین ها، عملکرد گروه تجربی بهتر از گروه کنترل است.

    بحث:

     بطورکلی می توان بیان کرد که یک دوره مداخله 6 هفته ای تمرینات عصبی- روانی دلاکاتو بر تبحر حرکتی دانش آموزان فلج مغزی اسپاستیک اثربخش است.

    کلیدواژگان: هماهنگی حرکتی، فلج مغزی، تمرینات عصب روان-شناختی
  • علیرضا لطفی، علی رضا رجائی*، مهدی نیری صفحات 37-49
    مقدمه

    مطالعات متعدد نشان می دهد ابتلا به ویروس کرونا که باعث سندرم زجر تنفسی حاد و بیماری کووید-19 می شود، می تواند منجر به تغییراتی در سیستم عصبی مرکزی (CNS) شود و  برخی از افراد مبتلا به این بیماری ممکن است تا مدت ها پس از بهبودی، علایم اختلالات نوروپسیکولوژیک را نشان دهند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه کارکردهای نوروپسیکولوژیک بیماران بهبود یافته از بیماری و جمعیت سالم انجام شد. روش شناسی: این پژوهش در قالب طرح علی مقایسه ای انجام شد. نمونه پژوهش متشکل از 65 بیمار بهبود یافته از کووید-19 بود که به روش هدفمند از میان افرادی که در پاییز و زمستان 1400 در مراکز درمانی شهر مشهد مورد پذیرش و درمان قرارگرفته بودند انتخاب و با 65 فرد سالم مقایسه شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون های رایانه ای N-Back ، استروپ رنگی ، طبقه بندی کارت های ویسکانسین  و تکلیف برو/ نرو استفاده شد. داده ها به وسیله آزمون کالموگروف-اسمیرنف و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج نشان داد کارکردهای نوروسایکولوژیک شامل حافظه فعال، بازداری شناختی ، بازداری رفتاری (به جز شاخص خطای حذف در تکلیف برو/نرو) و انعطاف پذیری شناختی میان بیماران بهبودیافته از کرونا و افراد غیرمبتلا از تفاوت معناداری برخوردار است.

    نتیجه گیری

    این یافته ها نشان می دهند که بدکارکردی های نوروپسیکولوژیک در میان بهبودیافته گان از بیماری کرونا بیشتر از افراد غیرمبتلا است و این نقایص ممکن است تاثیرات منفی طولانی مدت بر عملکرد مبتلایان بهبودیافته داشته باشد، لذا می توانند به عنوان اهداف مهمی در درمان و توانبخشی این بیماران مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آزمون های رایانه ای عصب روانشناختی، کارکردهای نوروپسیکولوژیک، کووید-19، کوویدطولانی
  • علی مصطفائی*، محمد اورکی، سالار اسدی صفحات 51-67
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر تاثیر بازی های توجهی در تحکیم حافظه حرکتی و کنترل مهاری کودکان با اختلال کارکردهای اجرای می باشد.

    روش

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی کودکان پسر9تا11 ساله مدارس ابتدایی شهر کلیبر در سال تحصیلی 1400-401 بود که با روش نمونه گیری تصادفی در دسترس و با استفاده از پرسش نامه اختلال کارکردهای اجرایی کودکان 30 نفر از دانش آموزان انتخاب و با روش تصادفی ساده به دو گروه آزمایش (15=n) و کنترل (15=n) قرار گرفتند. به منظور سنجش تاثیر مداخله پرسش نامه اختلال کارکرد های اجرایی بریف-فرم والد (1988)، مقیاس هوش وکسلر برای کودکان (1972) و پرسشنامه کنترل مهاری آزمون بازداری پاسخ برو/نرو (2005) قبل و بعد از تشکیل جلسات آموزشی بر روی گروه های کنترل و آزمایش اجرا گردید. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس یک طرفه نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل از لحاظ حافظه حرکتی و کنترل مهاری تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین کارکردهای اجرایی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، از پیش آزمون تا پس آزمون کاهش داشته است و این نشان دهنده این موضوع است که مداخلات موثر بوده است و شدت اختلال کارکردهای اجرایی کمتر شده است. در نتیجه، بازی توجهی را می توان به عنوان یک روش اثربخش در کنار سایر روش های درمانی بر افزایش تحکیم حافظه حرکتی و کنترل مهاری کودکان با اختلال کارکردهای اجرایی به کار برد.

    کلیدواژگان: بازی های توجهی، حافظه حرکتی، کنترل مهاری، کودکان با اختلال کارکردهای اجرایی
|
  • The Effectiveness of Virtual Reality-Based Mindfulness Training on Improving the Cognitive Regulation of Emotion in Students with Specific Learning Disorders
    Akram Azarnia, Kamran Yazdanbakhsh, Asie Moradi Page 2
    Objective

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of mindfulness training based on virtual reality on improving the cognitive regulation of emotions in students with specific learning disabilities.

    Method

    The research was semi-experimental with a pre-test, post-test and a two-month follow-up design. The statistical population was female students with math learning disorders in Kermanshah learning disorder centers. A cognitive emotion regulation questionnaire was administered to students, and among those who met the criteria for entering the research, 24 students were selected by purposeful sampling and randomly placed in two groups of 12 people, experimental and control. The experimental group underwent 10 sessions of mindfulness training based on virtual reality, but the group did not receive the training certificate. One week after the last training session, a post-test was conducted and two months later, a follow-up test was conducted. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance. The results showed that mindfulness training has improved students' cognitive emotion regulation (P<0.001) and these effects were stable in the follow-up phase. Since mindfulness training based on virtual reality improves the cognitive regulation of these students' emotions, this efficient method can be used to improve the cognitive regulation of these students.

    Keywords: specific learning disorder, mindfulness, virtual reality, cognitive regulation of emotion
  • Zahra Jahangiri *, Javad Mollazadeh, Changiz Rahimi, Habib Hadianfard Pages 9-20
    Aim

    brain behavioral systems are related to avoidance and approach behavior. In the model of frontal asymmetry, Davidson introduced avoidance and approach systems. The aim of this study was to investigate The effect of affect induction on frontal and posterior asymmetry of alpha brain waves in individuals with high and low behavioral activation/inhibition systems.

    Method

    In this regard, 300 non-disordered adults self-reported behavioral inhibition/activation systems questionnaire. After that, based on the Z scores in BAS/BIS scale, four groups (n=28, n=7 in each group) were selected. Quantitative electroencephalography was recorded for each individual in baseline, positive and negative affect induction. Absolute power of alpha waves in four regions and frontal and posterior asymmetries were calculated for each individual. Paired t-test and repeated Measures ANOVA were performed for statistical analysis.

    Findings

    In baseline condition, the high inhibition group showed frontal asymmetry (greater arousal in the F4 region) at the level of P =0.04. In terms of pleasant affect induction, the high and low activation groups showed frontal asymmetry at the level of P <0.01 (more arousal in F3 region). In terms of negative affect induction, the high inhibition group showed frontal asymmetry at the level of P =0.001 (more arousal in the F4 region), and the low activation group showed posterior asymmetry at the level of P = 0.002 (more arousal in the O2 region).

    Conclusion

    The findings confirm the Gray theory and Davidson model for the frontal asymmetry. Type of induced affect and personality differences Leads to different patterns of asymmetry.

    Keywords: Quantitative Electroencephalography, Behavioral inhibition, Asymmetry
  • Monire Pirmohammadi *, Saeed Rezayi Pages 21-28

    The aim of this study was to compare the quadratic mastery style and information processing styles in gifted and normal students in terms of causal data collection method.

    Method

    The statistical population of this study was all gifted and normal female high school students in Urmia in the academic year 1401-1400. According to the population of gifted high school girls, which was 350 people, 184 gifted high school girls from gifted schools were selected as a research sample by available sampling method. Also, 184 female students were selected from normal schools by available sampling method. Questionnaires on information processing styles and assessment of brain hermeneutic dominance were linked using the online site and distributed in the context of a happy program. Data were analyzed using multivariate analysis of variance and SPSS software.

    Findings

    The results of multivariate analysis of variance showed between quadrants of mastery A) (<0.01). P) and quadratic brain mastery B, C and (D (P <0.01) and information processing styles of rationalism (P <0.05) and empiricism (P <0.05) in gifted and normal students.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be said that gifted students received better scores in the fields of mastery and information processing styles than normal school students and from a better situation. They enjoyed.

    Keywords: Brain quadrants, Information processing styles, Gifted, normaly student
  • Fatemeh Jokar *, Gholamhoseyn Nnazemzadegan, Majid Chahardahcherik Pages 29-36
    Aims

    The aim of this study is to investigate the effects of Delacato’s neuropsychological training on coordination of students with spastic cerebral palsy.

    Methods

    The study population was students of Golha School for cerebral palsy. Participants in this study were 16 students with spastic cerebral palsy in the age group of 7 to 10 years who were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group performed Delacato exercises for 6 weeks. The method of applying the independent variable in experimental group included 4 stages of crawling, quadrupeds and walking, turning the head, throwing and manipulating the ball. The training protocol for the experimental group was considered individually in each session. Then, post-test was taken from both groups. Data were analyzed using analysis of covariance.

    Results

    The results showed that in the eye-hand coordination (f=84.47, p=0.0001), throwing (f =17.92, p=0.001) and Catching (F=63.33, p=0.0001) there is a significant difference between the experimental and control groups that due to the difference in means, the performance of experimental group is better than control group.

    Discussion

    In general, it can be stated that a 6-week intervention course of Delacato neuropsychological exercises is effective on the motor proficiency of spastic cerebral palsy students.

    Keywords: motor Coordination, cerebral palsy, Neuropsychological training
  • Alireza Lotfi, Alireza Rajaei *, Mahdi Nayyeri Pages 37-49
    Background

    Several studies show that SARS-CoV-2 viruses, which cause acute respiratory distress syndrome and covid-19 disease, can cause changes in the central nervous system (CNS). Some people infected with SARS-CoV-2 may show symptoms of neuropsychological diseases long after the disease has recovered.

    Objective

    This research was conducted to compare the improved neuropsychological functions of the diseased and healthy populations.

    Method

    The statistical population of this research consists of those who have recovered from Covid-19, who were diagnosed and treated in the medical centers of Mashhad in the fall and winter of 2021, and at least 14 days had passed since they recovered. A sample consisting of 80 recovered patients from covid-19 and 80 healthy individuals were selected and screened with the Beck Depression Questionnaire(BDI-II). In each group, 65 people who scored less than 19 were selected by purposive sampling. N-Back, GO/NO GO, Wisconsin Card Sorting (WCST), and Color Stroop computer tests are used to collect data. The data were analyzed by the "Y-Man-Whitney" test.

    Results

    The results showed that the neuropsychological function includes active, cognitive, and behavioral memory and is acceptable in patients with non-diseased treatments. It has long-term improved performance of patients, and it can be used to rehabilitate these patients.

    Keywords: Computerized neuropsychological tests, neuropsychological functions, COVID-19, long covid
  • Ali Mostafaie *, Mohamad Oraki, Salar Asadi Pages 51-67
    Aim

    The purpose of the present study is the effect of attention games on strengthening motor memory and inhibitory control of children with executive function disorders.

    Method

    This study is a semi-experimental type with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of this research included all 9-11-year-old boys in the primary schools of Kalibar city in the academic year of 2021-2022, with random sampling method available,Using the questionnaire of children's executive functions,30 students were selected and divided into two experimental (n=15) and control (n=15) groups by simple random method. In.In order to measure the effect of the executive function disorder questionnaire intervention (BRIEF–P), Wechsler Intelligence Scale for Children (1972) and Inhibitory Control Questionnaire Go/No Response Inhibitory Test (2005), Before and after training sessions were conducted on the control and experimental groups. Also, analysis of covariance was used to examine the effectiveness of intervention.

    Results

    The results of one-way covariance analysis showed that there is a significant difference between the experimental and control groups in terms of motor memory and inhibitory control. Also, the executive functions of the experimental group compared to the control group, It has decreased from pre-test to post-test And this shows that the interventions have been effective And the severity of executive function disorder has decreased.

    Conclusion

    Attention game can be used as an effective method along with other treatment methods to increase the consolidation of motor memory and inhibitory control of children with executive function disorders.

    Keywords: attention games, strengthening motor memory, inhibitory control, children with executive function disorders