فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 44 (زمستان 1401)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 44 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیرحسین اسدی، رویا دارابی*، مسعود نوری صفحات 5-26
    اثربخشی مفهومی مهم و قابل توجه در ارزیابی عملکرد هر بخش یا واحدی از سازمان جهت دستیابی به اهداف با صرف کمترین منابع است. آوای سازمانی به عنوان یک عامل محرک یا بازدارنده در کارکردهای شغلی محسوب می شود که اگر با شناخت کافی از ویژگی های فردی و محتوای عملکردی سازمان همراه باشد، می تواند موجب اثربخشی بیشتر در عملکردهای فردی گردد. لذا، هدف این پژوهش ارزیابی الگوی اثربخشی کارکردهای شجاعت اخلاقی حسابرسان داخلی می باشد. این پژوهش از نظر روش شناسی بر مبنای نتیجه، توسعه ای است و از نظر نوع داده، پژوهش در دسته پژوهش های ترکیبی (کیفی و کمی) قرار می گیرد. به طوریکه در بخش کیفی پژوهش از طریق تحلیل های فراترکیب و دلفی تلاش گردید تا مولفه های شجاعت اخلاقی حسابرسان داخلی جهت ارتقای اثربخشی ابتدا مورد غربالگری نظری قرار گیرند و سپس براساس تحلیل دلفی، حد کفایت نظری آنان مشخص شود. در بخش کمی پژوهش نیز تلاش شد تا مولفه های تایید شده از بخش کیفی، طی فرآیند تحلیل مدل فراگیر ساختاری تفسیری، اولویت بندی شوند تا براساس آن تاثیرگذارترین مولفه های شناسایی شده مشخص شود. جامعه هدف در این پژوهش در بخش کیفی شامل 12 نفر از متخصصان حسابداری و مدیریت مالی در سطح دانشگاهی بودند و در بخش کمی 20 نفر از حسابرسان داخلی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران بودند. نتایج نشان داد، تاثیرگذارترین عامل شجاعت اخلاقی در اثربخشی حسابرسی داخلی، ادراک مثبت؛ خودکارآمدی و منبع کنترل درونی می باشد که در سطح سوم ارزیابی ماتریسی قرار گرفته اند. این نخستین پژوهشی است که به طور مصداقی با تمرکز بر ارزیابی الگوی اثربخشی کارکردهای شجاعت اخلاقی حسابرسان داخلی انجام می شود.
    کلیدواژگان: شجاعت اخلاقی، ویژگی های روانشناختی، منبع کنترل درونی
  • محمد زین العابدینی، حسن همتی*، حسین جباری، حسین پناهیان صفحات 27-52
    با توجه به پیشرفت پرشتاب فناوری اطلاعات و اهمیت روزافزون حسابرسی آن برای شرکت های پیشرو در دنیا و عقب ماندگی کشور ایران در این حوزه، پژوهش حاضر به عنوان یک مطالعه پیشگام به دنبال بررسی مولفه های موثر بر اجرای حسابرسی فناوری اطلاعات از دیدگاه حسابرسان می باشد.پژوهش حاضر، کاربردی، توصیفی و از نوع پیمایشی است. روش گردآوری داده ها، روش اسناد کاوی، مراجعه به بانک های اطلاعاتی و پرسش نامه و روش تحلیل داده ها از نوع استنباطی می باشد و از تحلیل عاملی تاییدی توسط نرم افزار اسمارت پی ال اس 3 استفاده شده است.به منظور بررسی مولفه های موثر بر اجرای حسابرسی فناوری اطلاعات، 375 پرسش نامه به شیوه غیرتصادفی با نمونه گیری در دسترس در اختیار اشخاص با سابقه حسابرسی قرار گرفت و از این طریق مولفه های موثر بر اجرای حسابرسی فناوری اطلاعات از دیدگاه حسابرسان مورد بررسی قرار گرفته است.نتایج بدست آمده نشان داد که عوامل امنیت داده های سیستم، امنیت شبکه و نرم افزار، کوتاهی آموزش دانشگاهی، کوتاهی آموزش در موسسات حسابرسی، کوتاهی جامعه حسابداران رسمی و دانش و تجربه کم پرسنل موسسات حسابرسی دارای بیشترین تاثیر بر اجرای حسابرسی فناوری اطلاعات می باشند.
    کلیدواژگان: حسابرسی فناوری اطلاعات، امنیت داده، تحلیل عاملی تاییدی
  • زهرا جودکی چگنی*، رافیک باغومیان صفحات 53-68
    هدف

    با توسعه رقابت اقتصادی و اجتماعی رو به رشد، حسابداری مدیریت به طرز بی سابقه ای توسط حلقه های اجتماعی مورد توجه قرار گرفته و به یک نگرانی تبدیل شده است. رسالت نهایی تیوری حسابداری مدیریت ارایه خدمات بهتر در حوزه عمل است. لذا تحقیقات حسابداری مدیریت نمی توانند از فعالیت های واقعی تجاری جدا باشند.

    هدف پژوهش :

    حاضر بحث و بررسی پارادایم تفسیری با تکیه بر مبانی و کاربرد آن در تحقیقات حسابداری مدیریت می باشد.

    روش

    این پژوهش از لحاظ روش، مروری و به ارزیابی پژوهش هایی که در گذشته انجام شده می پردازد.یافته ها: تعامل گرایی نمادین و ساختارگرایی به عنوان شاخه ای از رویکرد تفسیری می باشد. این مطالعه یک تصویر کلی، اما منظم از وضعیت و توسعه حسابداری مدیریت را توضیح و به توسعه نظریه کمک می کند.

    نتیجه گیری:

     یک روش تفسیری و یک رویکرد نظریه ای مبتنی بر این امر می تواند به طور موثر پژوهشگران را در ارزیابی تیوری حسابداری مدیریت حمایت کند. همچنین، پارادایم تفسیری در فلسفه علم می تواند به محققان کمک کند تا واقعیت زندگی اجتماعی را بیشتر کنکاش کنند.

    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، تعامل گرایی نمادین، رویکرد تفسیری، ساختارگرایی
  • الهام جهان بینی، احمد پیفه*، حامد دهقان زاده صفحات 69-90
    بودجه نمایانگر برنامه ها و فعالیت های دولت بوده و نقش حیاتی در توسعه اقتصاد ملی ایفا می کند. بودجه بندی ابزاری راهبردی جهت اعمال وظایف دولت در اقتصاد است که می تواند زمینه دولت شایسته و پاسخ گو را فراهم نموده و مشارکت مردم را برانگیزد. دولت ها در تلاش هستند که از طریق بودجه بندی بهینه، منابع را به صورت بهینه تخصیص دهند و از نابرابری ها بکاهند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر به کارگیری روش های بودجه بندی بر تخصیص بهینه منابع در بخش عمومی است. دوره زمانی پژوهش به صورت مقطعی و دو سال 1392 و 1395 می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دستگاه های اجرایی که به نحوی از بودجه عمومی دولت استفاده می کنند، تشکیل می دهند. داده های مورد نیاز پژوهش از طریق سالنامه های آماری منتشره سازمان برنامه و بودجه، داده های منتشر شده مرکز آمار و هم چنین پرسشنامه جمع آوری و به وسیله مدل برنامه ریزی آرمانی و نرم افزار آماریGAMZ  پردازش شده و تخصیص بهینه منابع بدست آمده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه پژوهش بیانگر این است، که بودجه بندی عملیاتی در مقایسه با بودجه بندی برنامه ای باعث تخصیص بهینه تر منابع نگردیده است.
    کلیدواژگان: بودجه بندی برنامه ای، بودجه بندی عملیاتی، تخصیص بهینه منابع، روش برنامه ریزی آرم‍انی
  • نازنین بشیری منش*، حمید نجاتی موسوی صفحات 91-112
    در تحلیل تاثیر ویژگی های شخصیتی بر مسیولیت اجتماعی یافته ها نشان داد؛ تاثیر ویژگی روانجوری، برو ن گرایی و وجدان گرایی بر درک مسیولیت اجتماعی معنی دار است. وجدان گرایی باعث می شود افراد با رضایت قلبی و احساس مسیولیت وتعهد کامل به مسایل جامعه و حرفه خود به بپردازندو اصول اخلاقی حاکم برحرفه خود را رعایت کنند. تحلیل تاثیر ویژگی های شخصیتی بر رضایت شغلی نشان دهنده آن است که روانجوری، برون گرایی و توافق پذیری بر رضایت شغلی تاثیر معناداری دارد. همچنین یافته ها نشان داد، درک مسیولیت پذیری اجتماعی بر رضایت شغلی تاثیر مثبت و معناداری دارد. حسابرسان با درک مسیولیت اجتماعی ومیزان تاثیر مثبت حرفه برزندگی دیگران وجامعه، نگرش مثبت و لذت بخشی از تجارب کاری دارند. در نهایت درک مسیولیت اجتماعی در رابطه بین ویژگی های شخصیتی و رضایت شغلی، نقش میانجی ایفا می کند. ویژگی های برونگرایی و وجدان گرایی حسابرسان منجر به افزایش درک مسیولیت اجتماعی و اهمیت حرفه برای جامعه می شود. این موجب می شود حسابرس به تحقق اهداف شغلی اهمیت بیشتری داده و با دقت نظری بالاتری کار کند و در نتیجه رضایت شغلی وی بالا می رود.
    کلیدواژگان: حسابرس، رضایت شغلی، مسئولیت اجتماعی، ویژگی های شخصیتی
  • جواد نیک کار*، آرزو فتحعلیان صفحات 113-130
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی اثر مفاهیم حسابداری بر همزمانی قیمت سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. مفاهیم حسابداری در این پژوهش شامل مسیولیت اجتماعی شرکت، اجتناب مالیاتی، محافظه کاری حسابداری، هزینه سیاسی و سیاست تقسیم سود شرکت است.
    روش
    بدین منظور پنج فرضیه برای تدوین و داده‎های مربوط به 131 شرکت عضو بورس اوراق بهادار برای دوره ی زمانی بین سالهای 1389 تا 1398 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از رهیافت داده های تابلویی با رویکرد اثرات تصادفی، بررسی و آزمون شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، مسیولیت اجتماعی شرکت با افزایش سطح نظارت و مسیولیت پذیری سبب کاهش عدم تقارن اطلاعاتی و پیچیدگی اطلاعات شده که در نهایت به کاهش همزمانی قیمت سهام منجر شده است. همچنین، نتایج بیانگر آن است که اجتناب مالیاتی شرکت و محافظه کاری حسابداری با توجه به اثری که در کاهش شفافیت و افزایش پیچیدگی اطلاعات دارند سبب افزایش سطح همزمانی قیمت سهام شده است. اما، دیگر نتایج موید آن است که هزینه سیاسی شرکت و سیاست تقسیم سود شرکت تاثیر معناداری بر همزمانی قیمت سهام ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش بیانگر آن است مفاهیم حسابداری با توجه به تاثیری که می تواند بر محیط اطلاعاتی شرکت، میزان شفافیت شرکتی و سطح نظارت لازم داشته باشد به عنوان عاملی اثر گذار بر سطح همزمانی قیمت سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.
    کلیدواژگان: همزمانی قیمت سهام، مفاهیم حسابداری، محیط اطلاعاتی شرکت و سطح شفافیت
  • علی اکبر رجبی* صفحات 131-152
    هدف

    این تحقیق جهت شناسایی شاخص های سنجش عملکرد نظام حسابرسی داخلی در قالب یک مدل با رویکرد آمیخته، در شرکتهای بورسی فعال در صنعت نفت هدفمند گردیده است.

    روش

    تحقیق حاضر از منظر هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات توصیفی- پیمایشی و روش تجزیه وتحلیل داده ها، اکتشافی می باشد. با توجه به حساسیت و اهمیت صنعت نفت و نقش کلیدی آن در اقتصاد ایران، جامعه آماری هدف این تحقیق، اعضای هیات مدیره و کمیته حسابرسی شرکتهای مزبور می باشد.

    یافته ها:

     نتایج بیانگر 45 شاخص برای مجموع عوامل کلیدی عملکرد (6 مولفه ورودی، 6 مولفه فرآیند و 33 مولفه خروجی) می باشد. برای جمع آوری داده ها و تعیین نقش هر متغیر در موضوع تحقیق، 216 پرسشنامه در بین جامعه هدف توزیع گردید.

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش، بیانگر ارایه مدل سنجش عملکرد نظام حسابرسی داخلی در قالب مدل سیستمی وبا استفاده از رویکرد 3P می باشد. توجه به این شاخص ها، عملکرد واحد مزبور و به تبع آن صنعت را در جهت نیل به اهداف و ماموریتهای آن تضمین می نماید.

    کلیدواژگان: ضریب لاوشه، عملکرد نظام حسابرسی داخلی، مدل سه پی، نظام حسابرسی
|
  • Amir Hossein Asadi, Roya Darabi *, Masoud Nouri Pages 5-26
    Effectiveness is an important and significant concept in evaluating the performance of any part or unit of the organization to achieve goals with the least resources. Organizational voice is considered as a motivating or inhibiting factor in job functions that if it is accompanied by sufficient knowledge of individual characteristics and functional content of the organization, it can lead to greater effectiveness in individual functions. The Purpose of this research is evaluating the effectiveness model of internal auditors' ethical courage functions. This research is methodologically based on the result, developmental and in terms of data type is hybrid. In the qualitative part of the research, through meta-analysis and Delphi analysis, , and then, based on Delphi analysis, an attempt was made to prioritize the components approved by the qualitative part during the process of analyzing the comprehensive interpretive structural model in order to determine the most effective components identified. The target population in this study in the qualitative part included 12 accounting and financial management specialists at the university level and in the quantitative part were 20 internal auditors of Tehran Stock Exchange companies. The results showed that the most effective factor of ethical courage in the effectiveness of internal audit is positive perception; Is self-efficacy and a source of internal control that are at the third level of matrix evaluation. Although this area is of research importance in terms of developing theoretical literature and practical basis in reducing the financial reporting gap with the independent auditor, but less internal audit research has addressed this issue and conducting this research and developing it at the professional level.
    Keywords: Internal Auditors' Ethical Courage, psychological characteristics, Source of internal control
  • Mohammad Zeynolabedini, Hassan Hemmati *, Hossein Jabari, Hossein Panahian Pages 27-52
    Considering the rapid development of information technology and the increasing importance of its audit for leading companies in the world and the backwardness of Iran in this field, the present research as a pioneering study seeks to investigate the effective components on the implementation of IT Audit from the auditors' point of view. The current research is applied, descriptive and survey type. The method of data collection includes document mining, reference to databases and questionnaires, and the data analysis method is inferential, and confirmatory factor analysis (CFA) used by SmartPLS3 software.In order to assess the factors affecting on implementation of IT Audit, 375 questionnaires were given to people with audit experience in a non-random way with available sampling method, so that the factors affecting the implementation of IT Audit from the auditors' point of view were assessed. The obtained results showed that the factors of system data security, network and software security, lack of university education, lack of training in audit institutions, failure of Association of Certified Public Accountants to fulfill its obligations and lack of knowledge and experience of the personnel of audit firms have the greatest impact on the implementation of IT Audit.
    Keywords: IT Audit, data security, Confirmatory Factor Analysis
  • Zahra Joudakichegeni *, Rafik Baghomian Pages 53-68
    Objective

    With the development of growing economic and social competition, management accounting has become unprecedentedly considered by social circles and has become a concern. The ultimate mission of management accounting theory is to provide better services in the field of practice. Therefore, management accounting research can not be separated from real business activities. The purpose of this study is to discuss the interpretive paradigm based on its principles and application in management accounting research.

    Method

    This research in terms of method, reviews and evaluates research done in the past.

    Results

    Symbolic interactionism and structuralism are as a branch of interpretive approach. This study provides a general but systematic overview of the status and development of management accounting and contributes to the development of theory.

    Conclusion

    An interpretive method and a theoretical approach based on this can effectively support researchers in evaluating management accounting theory. Also, the interpretive paradigm in the philosophy of science can help researchers to further explore the reality of social life.

    Keywords: Management Accounting Theory, Interpretive Approach, Symbolic Interactionism, Structuralism
  • Elham Jahanbini, Ahmad Pifeh *, Hamed Dehghanzadeh Pages 69-90
    The budget represents the government's plans and activities and plays a vital role in the development of the national economy. Budgeting is a strategic tool for applying the government's duties in the economy, which can provide the basis for a competent and accountable government and motivate people's participation. Governments are trying to optimally allocate resources and reduce inequalities through optimal budgeting. The purpose of this study is to investigate the impact of using budgeting methods on the optimal allocation of resources in the public sector. The time period of this study is cross-sectional and is two years 2013 and 2016. The statistical population of this study is comprised of all executive agencies that somehow use the general government budget. The data required for the research were collected through the statistical yearbooks published by the planning and Budget Organization, the data published by the National Statistics Center, and also the questionnaire, and processed by the Goal programming model and GAMZ statistical software, and the optimal allocation of resources was obtained. The results of the research hypothesis test indicate that operational budgeting did not result in more optimal allocation of resources compared to program budgeting.
    Keywords: Program budgeting, Operational Budgeting, Optimal allocation of resources, Goal Programming Method
  • Nazanin Bashirimanesh *, Hamid Nehati Mosavi Pages 91-112
    The purpose of this study was to investigate The effect of auditors' personality characteristics on Job Satisfaction with Mediating Role of understanding of social responsibility  in 2022. The results showed the effect coefficient of personality traits on social responsibility. The effect of neuroticism, extroversion and conscientiousness on the understanding of social responsibility is significant. Conscientiousness makes people deal with the issues of society and their profession with heart satisfaction and a sense of responsibility and full commitment and observe the ethical principles governing their profession. The effect of personality traits on job satisfaction shows that neuroticism, extroversion and agreeableness have a significant effect on job satisfaction. Also, the findings showed that the understanding of social responsibility has a positive and significant effect on job satisfaction. Auditors have a positive and enjoyable attitude towards work experiences with the understanding of social responsibility and the positive impact of the profession on the lives of others and society. Finally, the understanding of social responsibility plays a mediating role in the relationship between personality traits and job satisfaction. Extraversion and conscientiousness characteristics of auditorslead to an increase in the understanding of social responsibility and the importance of the profession for society. This causes the auditor to give more importance to the fulfillment of job goals and work with higher theoretical accuracy, and as a result, his job satisfaction increases.
    Keywords: auditor, Job Satisfaction, social responsibility, personality traits
  • Javad Nikkar *, Arezo Fathalian Pages 113-130
    Objective
    The purpose of this study is to investigate the effect of accounting concepts on the concurrency of stock prices in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The concepts of accounting in this study include corporate social responsibility, tax avoidance, accounting conservatism, Political cost and corporate dividend policy.
    Methods
    For this purpose, five hypotheses for compiling and data related to 131 member companies of the stock exchange for the period between 2010 to 2019 have been analyzed. The research regression model has been investigated and tested using a panel data approach with a random effects approach.
    Results
    The results show that the corporate social responsibility by increasing the level of supervision and accountability has reduced information asymmetry and information complexity, which ultimately has led to a reduction in stock price synchrony. Also, the results indicate that corporate tax avoidance and accounting conservatism have increased the level of stock price synchronicity due to their effect on reducing transparency and increasing information complexity. However, other results confirm that the company's political cost and dividend policy do not have a significant effect on the concurrence of stock prices.
    Conclusion
    The results indicate that accounting concepts with respect to the effect that can have on the information environment of the company, the degree of corporate transparency and the level of supervision required as a factor affecting the level of stock price synchronization in companies listed on the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Synchronization of Stock Prices, Accounting Concepts, Company Information Environment, Level of Transparency
  • Aliakbar Rajabi * Pages 131-152
    Objective

    This research has been targeted to identify indicators for measuring the performance of the internal audit system in the form of a model with a mixed approach in listed companies active in the oil industry.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose and in terms of collecting descriptive-survey information and data analysis method. Given the sensitivity and importance of the oil industry and its key role in the Iranian economy, the statistical population of this study is the members of the board of directors and the audit committee of these companies.

    Results

    The results represent 45 indicators for the sum of key performance factors (6 input components, 6 process components and 33 output components). To collect data and determine the role of each variable in the research topic, 216 questionnaires were distributed among the target population.

    Conclusion

    The results of this study indicate the presentation of a model for measuring the performance of the internal audit system in the form of a system model using the 3P approach. Paying attention to these indicators ensures the performance of the unit and, consequently, the industry in order to achieve its goals and missions.

    Keywords: Lauche Coefficient, Performance of Internal Audit System, three-dimensional model, Audit System