فهرست مطالب

آموزش پژوهی - پیاپی 32 (زمستان 1401)

مجله آموزش پژوهی
پیاپی 32 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود خروشی*، فیروز محمودی، داود طهماسب زاده شیخلار صفحات 1-12

    پژوهش حاضر در جهت تبیین تفاوت میانگین نمره اعتماد فناورانه دانش آموزان و سطح دانش و مهارت TPACK معلمان مدارس متوسطه دوره اول شهر اردبیل اجرا شده است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری داده ها، کمی و به لحاظ ماهیت پژوهش توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان و دانش آموزان متوسطه دوره اول شهر اردبیل بود. برای گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه که یکی برگرفته از پرسشنامه TPACK و دیگری برگرفته از پرسشنامه اعتماد فناورانه استفاده شد. در بررسی و تحلیل فرضیه های پژوهش از تحلیل واریانس تک متغیره برای بیان تفاوت میانگین نمره اعتماد فناورانه دانش آموزان و سطح دانش و مهارت TPACK معلمان استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل فرضیه پژوهشی بعد از ترکیب متغیر نوع مدرسه با دانش و مهارت TPACK از تحلیل واریانس تک متغیری استفاده شده است. در رابطه با فرضیه بیان تفاوت میانگین نمره اعتماد فناورانه دانش آموزان با اینکه تعامل بین مدرسه و دانش تربیتی، مدرسه و دانش محتوای تربیتی با اعتماد فناورانه دانش آموزان رابطه معنی داری دارد. اما در سایر مولفه ها رابطه معنی دار آماری مشاهده نگردید. از این پژوهش می توان نتیجه گرفت می توان با افزایش سطح دانش و مهارت TPACK معلمان به بهبود وضعیت اعتماد فناورانه دانش آموزان کمک کرد.

    کلیدواژگان: دانش و مهارت TPACK، اعتماد فناورانه، مدارس هوشمد مدارس عادی
  • مهدی سعیدی*، بابک شمشیری، محمد مزیدی صفحات 13-32
    پژوهش حاضر با هدف بررسی هویت قومی در سند برنامه درسی ملی ایران (با تاکید بر دیدگاه معلمان و متخصصان) انجام شد. روش پژوهش، کیفی ومبتنی بر نظریه ی داده بنیاد(گراندد تیوری) بارویکردسیستماتیک است. انتخاب افرادشرکت کننده در مصاحبه به روش هدفمند به شیوه ی گلوله برفی صورت گرفته وتلاش شده است تاقواعدحداکثرتنوع واشباع شدگی رعایت شود. بدین منظور18نفر(شامل7نفرازمعلمان و11نفرازمتخصصان وخبرگان تعلیم وتربیت) انتخاب شدند. داده ها به روش مصاحبه ی نیمه ساختاریافته گردآوری شد. تجزیه وتحلیل مصاحبه ها مبتنی بر رویکردسیستماتیک نظریه ی داده بنیاد صورت پذیرفته و از فرایند سه مرحله ای کدگذاری(کدگذاری باز، محوری و گزینشی) استفاده گردید. اجرای فرایند کدگذاری باز منجر به شناسایی 155 مفهوم(کدهای بازاولیه) و خلاصه سازی آنها در قالب 14 مقوله ی اصلی با 35 مقوله ی فرعی(کدهای باز ثانویه) شد. سپس مدل پارادایمی مبتنی بر فرایندکدگذاری محوری در قالب شرایط علی(عوامل سیاسی، عوامل شناختی،نابرابری محتوایی)، شرایط زمینه ای(بسترسازی)، شرایط مداخله گر(عوامل روانشناسانه، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی)، پدیده ی مرکزی(سیاست چندتالیفی) و پیامدها(سطوح فردی و ملی) ترسیم گردید. در نهایت مدل مفهومی پژوهش با استفاده از فرایند کدگذاری گزینشی با هدف برقراری ارتباط میان مقوله های مرکزی، به تصویر کشیده شد.
    کلیدواژگان: هویت قومی، سیاست چندتالیفی، نظریه ی داده بنیاد
  • شیما ابراهیمی*، زهرا جهانی صفحات 33-49

    عطف به تاثیر فرهنگ در شکل گیری هویت نوجوانان، و جایگاه کلاس های زبان و ادبیات فارسی در به سازی فرهنگی پژوهش حاضر با هدف معرفی روش آموزش حواس افزوده برای برجسته سازی زباهنگ های آموزشی متون ادبی انجام شده است. زباهنگ های آموزشی به زبان فعالان حوزه آموزش که نشات گرفته از فرهنگ غالب در جامعه است اشاره دارد. روش پژوهش حاضر کیفی و کاربردی است که با توجه به ترویج بی رویه زباهنگ مخرب علم گریزی، به تحلیل زباهنگ آموزشی دانش اندوزی در شاهنامه و پیشنهاد تکنیک هایی برای تدریس آن بر اساس روش آموزش حواس افزوده پرداخته است. مدرس با درگیر کردن حواس دانش آموزان از طریق تکنیک هایی مانند نوازه های ادبی، موسیقی، نمایش تصاویر و ویدیو، اجرای نمایش، نقالی، برگزاری مسابقات مشاعره، داستان نویسی موجب افزایش هیجانات مثبت آنان و یادگیری بهتر مطالب می شود. به نظر می رسد درگیر کردن حواس حداکثری در تدریس زباهنگ دانش اندوزی موجب شناخت درست این زباهنگ در میان نوجوانان و افزایش وزن فرهنگی آن در جامعه گردد.

    کلیدواژگان: زباهنگ آموزشی، دانش اندوزی، زبان و ادبیات فارسی، آموزش حواس افزوده
  • محمد اکبری بورنگ، فائزه سورگی*، محمدعلی رستمی نژاد، هادی پورشافعی صفحات 50-74

    مقاله ی حاضر با هدف بررسی تعاملات حاکم بین والدین و معلم در فضای شبکه شاد به عنوان فضای رسمی در آموزش مجازی، پرداخته است. این پژوهش با بهره گیری از شیوه مردم نگاری مجازی 10 گروه درسی شبکه شاد در پایه اول و دوم ابتدایی را از منظر بررسی گونه شناسی تعاملات مجازی بین والدین و معلم در طول مدت تقریبی شش ماه مطالعه کرده است. در خلال کار میدانی با معلمین این ده کلاس در فواصل مختلف مصاحبه های آفلاین و آنلاین به عمل آمده است. پس از جمع آوری داده ها از دو شیوه مشاهده و مصاحبه نیمه ساختار یافته، در نرم افزار maxQda مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که تعاملات مجازی والدین و معلمان در دو گونه تعاملات درسی و غیر درسی بوده که تعاملات غیردرسی نسبت به سالیان گذشته افزایش داشته است. مصاحبه با معلمین این کلاس ها نشان داد که آن ها علارغم مکمل دانستن تعاملات مجازی و حضوری، به برقراری تعاملات حضوری با والدین نسبت به تعاملات مجازی رغبت بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: معلم، والدین، تعاملات مجازی، شبکه شاد، قوم نگاری مجازی
  • مرجان زارع، مریم براتعلی* صفحات 75-84
    پژوهش حاضر به تعیین تاثیر استراتژی های یاددهی-یادگیری مغزمحور بر شایستگی اجتماعی دانش آموزان پایه اول پرداخته است. روش تحقیق طرح نیمه تجربی با پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل و شاهد بوده است. جامعه آماری این تحقیق دانش آموزان پایه اول ابتدایی شهر اصفهان بودند. فرایند مداخله در این تحقیق، بر اساس 18 استراتژی آموزش یاددهی-یادگیری مغز محور بر اساس استراتژی های یاددهی-یادگیری مغز محور دانشگاه فلوریدا در سال 2016 تنظیم شده بود. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه شایستگی اجتماعی کوهن و رسمن (1972) با 44 سوال استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و روش های آمار استنباطی (آزمون های تحلیل کوواریانس آنکووا) به وسیله نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که استراتژی های یاددهی- یادگیری مغزمحور بر شایستگی های اجتماعی دانش آموزان تاثیر معناداری دارد (01/0P<). استراتژی های یاددهی-یادگیری مغزمحور بر شایستگی های اجتماعی دانش آموزان بر اساس تحصیلات پدر و مادر، شاغل بودن یا نبودن مادر و طبقه اقتصادی خانواده تاثیر معناداری ندارد (05/0P<).
    کلیدواژگان: استراتژی های یاددهی-یادگیری مغز محور، شایستگی اجتماعی، دانش آموزان
  • محبوبه سلیمان پورعمران* صفحات 85-97
    و پایایی پرسشنامه ها با کمک ضریب آلفای کرونباخ برای جهتگیری های برنامه درسی 90%و برای برنامه درسی تجربه شده 82/0 و برای برنامه درسی مورد انتظار مقدار 86/0 براورد شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی (توزیع فراوانی، رسم نمودار و محاسبه شاخص های تمرکز میانگین و میانه) و برای بررسی و تحلیل فرضیات تحقیق از ضریب همبستگی پیرسون و T مستقل و رگرسیون چندگانه با نرم افزار spss، نسخه 20 استفاده شده است. یافته ها نشان داد که بین دو متغیر جهت گیری برنامه درسی و فاصله میان برنامه درسی مورد انتظار و برنامه درسی تجربه شده، رابطه معناداری وجود دارد .در این تحقیق درترتیب اولویت انواع جهت گیری های برنامه درسی بالاترین رتبه مربوط به جهت گیری رفتاری وعقل گرایی آکادمیک و کمترین رتبه مربوط به جهت گیری بازسازی اجتماعی می باشد .از این رو توجه هر چه بیشتر معلمان به جهت گیری های برنامه درسی و فراهم کردن محیطی که دانش آموزان نسبت به محتوای برنامه درسی علاقه مند شده ، می تواند زمینه را برای کاهش فاصله میان برنامه درسی تجربه شده و مورد انتظار دانش آموزان به منظور ایجاد یادگیری موثر فراهم نماید.
    کلیدواژگان: جهت گیری برنامه درسی، برنامه درسی تجربه شده، برنامه درسی مورد انتظار، دانش آموزان کاردانش
  • پروانه مهرجو* صفحات 98-107

    پژوهش حاضر با هدف تبیین عوامل موثر بر اهمال کاری تحصیلی و تدریس مجازی با تاکید بر دانش آموزان ابتدایی صورت گرفت. برای دستیابی به این هدف با استفاده از روش تحلیل محتوا به بررسی متون و منابع مقالات و آثار علمی در سایت های معتبر پرداخته شد. این پژوهش به لحاظ هدف نظری و از لحاظ شیوه اجرا از نوع تحلیل اسنادی است. داده ها با استفاده از شیوه تحلیل کیفی جمع آوری، طبقه بندی و تحلیل شدند. یافته های حاصل از پژوهش حاکی از آن است که عوامل موثر بر اهمال کاری به دو دسته 1- عوامل فردی (درونی) 2- عوامل اجتماعی (بیرونی) قابل دسته بندی است. به جهت اهمیت و شیوع اهمال کاری در دوران تدریس مجازی نتایج کلی شامل راهکارهایی چون آموزش و ارتقاء مدیریت زمان، استفاده درست از فضای مجازی، مدیریت استرس، استفاده از روش های درمان فراشناختی، استفاده از راهبرد هنر درمانی و... جهت درمان و رفع این معضل آموزشی ارایه شد.

    کلیدواژگان: عوامل موثر، اهمال کاری، تدریس مجازی، دانش آموزان ابتدایی
  • علیرضا کریمی*، عاطفه عبدی لیفکوئی صفحات 108-119

    به دلیل محدودیت های کرونایی، گذراندن کارورزی توسط دانشجومعلمان در بستر مجازی چالش هایی به همراه داشت، که یکی از مهم ترین این آسیب ها، اشکال در نحوه برقراری ارتباط دانشجومعلمان می باشد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های تعاملاتی کارورزی مجازی دانشگاه فرهنگیان در دوران کرونا انجام گردید. روش پژوهش در بعد کیفی به صورت پدیدارشناسی و در بعد کمی نیز از نوع توصیفی و با روش پیمایشی می باشد. بخش کیفی از طریق با اساتید و دانشجومعلمان اجرا گردید . با استفاده از نرم افزار آماری Spss 25 پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ برابر با 965/0 محاسبه گردید. در بخش کمی جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجومعلمان پردیس ها و مراکز دانشگاه فرهنگیان است که در حال گذراندن واحد کارورزی طی سال تحصیلی 1400-1401 می باشند تعداد280 دانشجو با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته ها حاکی است که از دیدگاه دانشجومعلمان، چالش های ارتباطی کارورزی مجازی به ترتیب اهمیت عبارتند از : ارتباط دانشجومعلمان با استاد راهنما با میانگین 48/10، ارتباط دانشجومعلمان با معلم راهنما با 2/9، ارتباط دانشجومعلمان با دانش آموزان کلاس با 72/8، ارتباط دانشجومعلمان با کادر مدرسه با 86/6 و ارتباط دانشجومعلمان با والدین دانش آموزان با 84/6.

    کلیدواژگان: کارورزی مجازی، ارتباطات مجازی، دانشگاه فرهنگیان
|
  • Mahmoud Khoroushei *, Firooz Mahmoudei, Davoud Tahmaseb Zadeh Sheikhlar Pages 1-12

    The study was conducted to explain the difference between the mean score of technological trust of students and the level of knowledge and skills of TPACK high school teachers in Ardabil. This study is quantitative in terms of applied purpose and in terms of data collection method and descriptive in terms of the nature of the research. This study included all teachers and high school students in Ardabil. The research tool was that two questionnaires were used to collect information, one from TPACK questionnaire and the other from technological trust questionnaire. Univariate analysis of variance was used to analyze the research hypothesis after combining the school type variable with TPACK knowledge and skills. Regarding the hypothesis of expressing the difference between the mean score of students 'technological trust, although the interaction between school and educational knowledge, school and educational content knowledge has a significant relationship with student's technological trust. From this research it can be concluded that by increasing the level of knowledge and skills of TPACK teachers can help improve the technological trust of students.

    Keywords: TPACK, Technological trust, Smart schools, normal schools
  • Mahdi Saeedi *, Babak Shamshiri, Mohammad Mazidi Pages 13-32
    This research aimed to investigate the possible challenges of the national curriculum for student' ethnic identity. This study used a qualitative approach based on grounded theory with a systematic approach. Data were collected by semi deep interview. Selection of the participants was purposive and attempted to apply the rules of maximum variety and saturation points. Samples were selected according to the nature and characteristics of the participants based on the snowball method. The interview was conducted with teachers who have teaching experience in rural areas and curriculum experts and sociologists. Interview were analyzed based on grounded theory and the open and axial coding methods were used. In the open coding the concepts were related to each other and the initial categories were determined, and in the axial coding central categories were achieved by continuous comparison of the raw data. The analysis of teachers' interview revealed the final political-educational strategies of the education, and the analysis of the experts' interview revealed the Multi-authored policy of the main category.
    Keywords: Grounded Theory, Multi-authored Policy, Ethnic Identity
  • Shima Ebrahimi *, Zahra Jahani Pages 33-49

    Given the role of culture in adolescent identity formation and the importance of Persian language and literature classes in cultural development and improvement, the present paper aims to introduce thick-slice sensory education to highlight educational cultulings of literary texts. Educational cultulings refer to the language of activities in the area of teaching and training. Indeed, they are indicative of the dominant culture in society. This research is qualitative and applied. Given the rapid spread of the detrimental cultuling of “avoiding knowledge”, this study analyzes the educational cultuling of “accumulating knowledge” in The Shahnameh and puts forward techniques for teaching it through thick-slice sensory education. Such techniques as using literary strokes, playing music, showing pictures and videos, performing plays, impersonating, doing mosha'ereh (poetry recitation contests) and writing stories can engage students’ senses, and consequently, enhancing their positive emotions and more effective learning. This appears that engaging students’ maximum senses in teaching the cultuling of “accumulating knowledge” can result in proper recognition of this cultuling among adolescents, and as a result of this recognition, it becomes well-internalized in society.

    Keywords: Educational Cultuling, Accumulating Knowledge, Persian language, literature, Thick-Slice Sensory Education
  • Mohammad Akbari Booreng, Faeze Soorgi *, Mohammad Ali Rostami Nezhad, Hadi Poorshafei Pages 50-74

    Family and school are two complementary educational spaces and parents have a decisive role in the executive mechanisms of formal education, so it is necessary to have a continuous relationship with the teacher as the key element of school and education. Due to the spread of the Corona virus and the virtualization of education, virtual parent-teacher interaction has become part of the home-school relationship. The present article aims to examine the interactions between parents and teachers in the happy network space as a formal space in virtual education. Using virtual ethnography method, this study has studied 10 happy network subjects in the first and second grades of elementary school from the perspective of examining the typology of virtual interactions between parents and teachers over a period of approximately six months. During the field work, offline and online interviews were conducted with the teachers of these ten classes at different intervals. After collecting data from two methods of observation and semi-structured interviews, they were analyzed in maxQda software. Findings showed that virtual interactions between parents and teachers were in two types of academic and non-academic interactions that extracurricular interactions have increased compared to previous years.

    Keywords: Teacher, Parents, virtual interactions, happy network, virtual ethnography
  • Marjan Zare, Maryam Baratali * Pages 75-84
    The present study has determined the effect of brain-based teaching-learning strategies on the social competence of first grade of elementary school students. The research method was semi-experimental design with pre-test, post-test and testimonial and control groups. The statistical population of this study was the first grade students of Isfahan. The intervention protocol in this study included 18 strategies for brain-based teaching-learning on the university of Florida brain-based teaching-learning strategies (2016). To collect data the social competence questionnaire of Cohen and Rasman (1972) with 44 questions. In order to analyze the data, descriptive statistical methods and inferential statistical methods (ANOVA analysis of covariance tests) were used by SPSS. The results showed that brain-based teaching-learning strategies have a significant effect on students' social competencies (P <0.01). Brain-based teaching-learning strategies do not have a significant effect on students 'social competencies based on parents' education, mother's employment or not, and family economic class (P <0.05).
    Keywords: Brain-based teaching-learning strategies, Social competence, Students
  • Mahboubeh Soleimanpouromran * Pages 85-97
    experts, and the reliability of the questionnaires with the help of Cronbach's alpha coefficient was 90% for curriculum orientations, 0.82 for the experienced curriculum, and 0.86 for the expected curriculum. became. In order to analyze the data, descriptive statistics (frequency distribution, graph drawing and calculation of mean median concentration indices) and to examine and analyze research hypotheses, Pearson's correlation coefficient and independent T and multiple regression with spss software, version 20 have been used. The findings showed that there is a significant relationship between the two variables of curriculum orientation and the distance between the expected curriculum and the experienced curriculum. In this research, in order of priority of curriculum orientations, the highest rank is related to behavioral orientation and academic rationalism. And the lowest rank is related to the direction of social reconstruction. Therefore, the teachers' attention as much as possible to the directions of the curriculum and providing an environment where students are interested in the content of the curriculum can be the basis for reducing the gap between To provide an experienced and expected curriculum for students in order to create effective learning.
    Keywords: : Curriculum Orientation, Experienced curriculum, Expected Curriculum, Faculty Students
  • Parvaneh Mehrjoo * Pages 98-107

    The present study was conducted with the aim of explaining the factors affecting academic procrastination and virtual teaching with an emphasis on primary school students. In order to achieve this goal, using the content analysis method, the texts and sources of articles and scientific works were reviewed on reputable sites. This research is a documentary analysis in terms of theoretical purpose and implementation method. Data were collected, classified and analyzed using qualitative analysis method. The findings of the research indicate that the factors affecting work procrastination can be classified into two categories: 1- Individual (internal) factors, 2- Social (external) factors. Due to the importance and prevalence of procrastination during virtual teaching, the general results include strategies such as training and promotion of time management, proper use of virtual space, stress management, use of metacognitive treatment methods, use of art therapy strategy and... for treatment and The solution to this educational problem was provided.

    Keywords: Effective factors, Procrastination, Virtual Teaching, elementary students
  • Alireza Karimi *, Atefeh Abdi Lifkoei Pages 108-119

    due to the restrictions of the corona virus, doing internships byteachers in the virtual platform brought challenges, and one of the most important of these harms is problems in the way of communication and The current research was conducted with the aim of identifying the interactive challenges of Farhangian virtual internship during the Corona pandemic. The components extracted from the qualitative phase became the basis for building a 26-question questionnaire for the implementation of the quantitative phase, and its reliability was calculated as 0.965 based on Cronbach's alpha using Spss 25 statistical software. In the quantitative phase, the statistical population of the research includes all student teachers of Farhangian University campuses and centers who are undergoing internship during the academic year 1400-1401, 280 .the communication challenges of the virtual internship, in order of importance, are: the relationship between student teachers and the supervisor with an average rating of 10.48, the relationship between student teachers and the supervisor with an of 9.2, and the relationship between student teachers and knowledge Class students with an of 8.72, the relationship between student teachers and school staff with an of 6.86 and the relationship between student teachers and students' parents with an of 6.84.

    Keywords: virtual internship, virtual communication, Farhangian University