فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه سادات ایزدی اونجی، محبوبه کفایی عطریان، جلال هاشمی دمنه صفحات 142-149
    مقدمه

     کیفیت زندگی به درک افراد از موقعیت خود از نظر فرهنگ، سیستم ارزشی که در آن زندگی می‌کنند، اهداف، انتظارات، استانداردها و اولویت‌های‌شان اشاره دارد. استفاده از خدمات برخط سلامت می‌تواند بر ارتقای سطح درک افراد از سلامتی تاثیرگذار باشد. هدف از این مطالعه، تعیین وضعیت کیفیت زندگی و همبستگی آن با دریافت خدمات برخط سلامت در میان‌سالان شهر کاشان در سال 1399 بود.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    مطالعه‌ی حاضر از نوع مقطعی است که در افراد میان‌سال تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهری انجام شد. تعداد 293 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. جمع‌آوری داده‌‌ها با پرسش‌نامه‌های توانایی استفاده از خدمات بر خط سلامت و کیفیت زندگی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با آزمون‌های Chi Square، Fisher's exact test، Independent samples t-test، ANOVA، ضریب همبستگی Pearson و رگرسیون خطی انجام شد.

    یافته‌ها: 

    میانگین سنی 293 شرکت‌کننده، 6/99 ± 47/5 با دامنه‌ی 60-40 سال بود. میانگین سابقه‌ی کاری 8/01 ± 23/11 و میانگین استفاده از اینترنت در هفته، 20/29 ± 26/2 ساعت و کیفیت زندگی 70/3 درصد شرکت‌کنندگان در حد متوسط بود. تحلیل رگرسیون خطی نشان داد توانایی استفاده از خدمات بر خط سلامت پیش‌بینی‌کننده (0/363 =  β و 0/001 > p value) و تبیین ‌کننده‌ی 14 درصد واریانس کیفیت زندگی بود (0/001 > p value).‌

    نتیجه‌گیری:

     توانایی استفاده از خدمات برخط سلامت با کیفیت زندگی افراد میان‌سال جامعه مرتبط است. لذا جهت بهبود کیفیت زندگی افراد میان‌سال جامعه، مداخلات لازم برای افزایش استفاده از خدمات برخط سلامت توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: میان سال، کیفیت زندگی، خدمات برخط سلامت
  • محمدنصیر همتیان، آزاده شعبانی، سیده نوشین قلندرپورعطار، صدیقه حنطوش زاده، سیده مژگان قلندرپورعطار صفحات 150-155
    مقدمه

     بندناف تک شریانی، شایع‌ترین ناهنجاری تکاملی بندناف است و شیوع این ناهنجاری در بارداری دوقلویی، اتصال ولامنتوز بندناف، در دو سر طیف سنی مادر، با مصرف سیگار، ابتلای مادر به دیابت، فشارخون و یا بیماری صرع افزایش می‌یابد. از آن‌جا که عوامل نژادی و ژنتیک در ایجاد این اختلال موثر شناخته شده‌اند و از سویی مطالعه مشابهی در کشور ایران وجود نداشت، بر آن شدیم تا به بررسی موارد بندناف تک شریانی تشخیص داده شده دردوران قبل از تولد و ویژگی‌های مادری و جنینی مرتبط بپردازیم تا بتوانیم شواهد معتبری برای جامعه‌ی خود در این زمینه به دست آوریم.

    شیوه‌ی مطالعه:

     این مطالعه‌ی مقطعی- توصیفی از نوع گذشته‌نگر بر روی مادران دارای جنین مبتلا به بندناف تک شریانی در سن حاملگی 18 تا 24 هفته، که به مطب یک پریناتولوژیست در بازه‌ی زمانی خردادماه 1398 تا فروردین ماه 1401جهت انجام بررسی تکمیلی مراجعه کرده بودند، انجام شد.

    یافته‌ها: 

    در طی دوره‌ی مطالعه 67 جنین مبتلا به بندناف تک شریانی تشخیص داده شده بود. میانگین سن مادران، سن حاملگی، شاخص توده‌ی بدنی مادران به ترتیب 5/83 ± 32/29 سال (محدوده‌ی 19 تا 42 سال)، 1/57 ± 18/89 هفته و 4/54 ± 26/46کیلوگرم بر مترمربع بود. 59/7 درصد جنین‌ها پسر و 40/3 درصد آن‌ها دختر بودند. در 33 مورد (49/2 درصد) ناهنجاری همراه دیگری در سونوگرافی وجود نداشت و در سایر موارد کیست شبکه‌ی کورویید (6 مورد) و کانون اکوژن قلبی (6 مورد) شایع‌ترین یافته کشف شده بودند. همچنین در 16 جنین بیش از یک یافته غیرطبیعی در سونوگرافی مشاهده شد. ولی در هیچ یک از موارد بندناف تک شریانی ایزوله اختلال رشد داخل رحمی مشاهده نشد. ‌

    نتیجه‌گیری:

     هم راستا با مطالعات قبلی ناهنجاری‌های قلبی، گوارشی و کلیوی شایع‌ترین ناهنجاری‌های همراه بود. همچنین نقص دیواره بین بطنی از نوع عضلانی شایع‌ترین اختلال مشاهده شده در اکوکاردیوگرافی در جمعیت مورد مطالعه بود. در مواردی که سایر اختلالات در همراهی با بندناف تک شریانی وجود داشته باشد، اختلال رشد داخل رحمی زودرس نیز قابل انتظار است.

    کلیدواژگان: بندناف تک شریانی، اکوکاردیوگرافی جنین، آنومالی اسکن، ناهنجاری مادرزادی، اختلال کروموزومی
  • امیرحسین غلامی، فروزان احمدی، علیرضا سلطانیان، آرش خلیلی صفحات 156-164
    مقدمه

     اخلاق حرفه‌ای، یک جزء مهم در ارایه‌ی با کیفیت مراقبت‌ها و عملکرد پرستاری است. در این بین سنجش میزان رعایت اصول اخلاق حرفه‌ای و شاخص‌های کیفیت مراقبت تنها از عهده کسانی بر می‌آید که در موضع دریافت این خدمات باشند.

    شیوه‌ی مطالعه:

     این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود که با مشارکت 287 پرستار و 287 بیمار بستری در 5 بیمارستان آموزشی شهر همدان در سال 1400 انجام گردید. داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه‌های اطلاعات دموگرافیک، پرسش‌نامه استاندارد اخلاق حرفه‌ای پرستاری و پرسش‌نامه‌ی کیفیت مراقبت پرستاری جمع‌آوری گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد که اکثر پرستاران (78/8 درصد) عملکرد خود را در رعایت آیین اخلاق حرفه‌ای خوب ارزیابی کرده‌اند و میانگین کیفیت مراقبت از دیدگاه بیماران 13/51 ± 143/2 بود. همچنین بیشترین کیفیت مراقبت پرستاری از دیدگاه بیماران در حیطه‌ی روانی- اجتماعی و کم‌ترین کیفیت مراقبت پرستاری در حیطه‌ی ارتباطی بوده و نیز بین میزان رعایت آیین اخلاق حرفه‌ای و کیفیت ارایه‌ی مراقبت پرستاری رابطه‌ی معنی‌داری وجود نداشت (0/988 = p value).‌

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به یافته‌های پژوهش مبنی بر عدم ارتباط میان اخلاق حرفه‌ای و کیفیت مراقبت پرستاری از دیدگاه پرستاران و بیماران؛ لذا اتخاذ تدابیری جهت تدوین برنامه‌های آموزشی در زمینه‌ی اهمیت رعایت اخلاق توسط پرستاران و آگاهی از مولفه‌های کیفیت مراقبت برای بیماران ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، کیفیت مراقبت بهداشتی، پرستاران
  • منصوره زرگر، فروغ فرقانی، سعیده سرحدی صفحات 165-172
    مقدمه

     این مطالعه با هدف بررسی مقایسه‌ای خون‌ریزی غیرطبیعی رحم با سابقه‌ی سزارین و زایمان طبیعی در خانم‌های مراجعه‌کننده به کلینیک زنان و زایمان بیمارستان علی‌ابن‌ابیطالب زاهدان در سال 1399-1400 طراحی گردید.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    بیماران به دو گروه 100 نفره تقسیم شدند. برای هر بیمار، اطلاعاتی شامل ویژگی‌های دموگرافیک، سن، تعداد زایمان، نوع زایمان، شرح حال خون‌ریزی غیر طبیعی رحمی، شرح حال دارویی، شرح حال بیماری‌های قبلی و بررسی علل خون‌ریزی غیر طبیعی رحمی بیماران که بر اساس اقدامات پاراکلینیک شامل تست‌های آزمایشگاهی، انجام پاپ‌اسمیر، سونوگرافی ترانس واژینال و سونو هیستروگرافی، محاسبه‌ی (Body mass index) BMI، بررسی و از نظر واژینیت و بیماری التهابی لگن (Pelvic inflammatory disorder) PID تکمیل گردید.

    یافته‌ها:

     میانگین سن بیماران در گروه زایمان طبیعی، 6/26 ± 30/14 سال و در گروه بیماران با زایمان سزارین،
    6/70 ± 29/2139 سال بود. دو گروه از نظر سن دارای اختلاف آماری معنی‌داری نبودند. در مقایسه‌ی دو گروه از نظر نوع خون‌ریزی، منوراژی (0/047 = p value) و در مقایسه‌ی دو گروه از نظر علل خون‌ریزی، علت آناتومیک (0/02 = p value) و نیوپلازی (0/04 = p value) دارای تفاوت آماری معنی‌دار بودند.‌

    نتیجه‌گیری:

     تشخیص عوامل مستعدکننده‌ی خون‌ریزی غیر طبیعی و درمان به موقع خون‌ریزی غیر طبیعی از عوارض بعد از آن خواهد کاست. مهم‌ترین علت ایجاد خون‌ریزی غیرطبیعی در هر دو گروه عفونت بود اما در خصوص علل آناتومیک، مهم‌ترین علت در هر دو گروه فیبرویید بود.

    کلیدواژگان: خون ریزی غیرطبیعی، زایمان طبیعی، زایمان سزارین، زاهدان
  • محمدرضا شادان، هانیه شیخ، فهیمه خوشابی، آناهیتا شادان صفحات 173-181
    مقدمه

     نیترات به عنوان یک منبع غذایی برای رشد گیاهان ضروری است، وجود آن در سبزیجات، آب و به طور کلی در سایر غذاها، تهدیدی جدی برای سلامت انسان است. حدود 80 درصد از نیتراتی که وارد بدن می‌شود از طریق سبزی‌ها و میوه‌ها است. هدف از مطالعه‌ی حاضر، تعیین میزان نیترات برخی از سبزیجات و صیفی‌جات (ریحان، نعناع، تربچه و گوجه فرنگی) که در میدان تره‌بار شهر زاهدان در سال 1399 به فروش می‌رسد، می‌باشد.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    تعداد 120 نمونه از سبزی‌ها و صیفی‌جات عرضه شده در میدان تره‌بار شهر زاهدان انتخاب و میزان نیترات آن‌ها به روش HPLC اندازه‌گیری گردید. سطح معنی‌داری 5 درصد در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها: 

    میانگین نیترات در گوجه، نعناع، تربچه و ریحان بترتیب عبارت بودند از: 20/55، 515/76، 585/73و mg/kg 591/7. میانگین نیترات در ریحان کمی بیشتر از تربچه بود، که از نظر آماری معنی‌دار نبود (0/05 > p value). بین میانگین نیترات در سبزیجات گوجه، نعنا، تربچه و ریحان مورد بررسی اختلاف آماری معنی‌داری مشاهده شد به طوری که میانگین نیترات در ریحان بیشتر از سایر سبزیجات بود (0/05 > p value). بین نیترات در سبزیجات گوجه، نعنا، تربچه و ریحان در غرفه‌های مورد بررسی اختلاف آماری وجود داشت (0/05 > p value).‌

    نتیجه‌گیری:

     میزان نیترات در سبزیجات و صیفی‌جات کمتر از حد استاندارد ملی بوده که برای سلامتی انسان مضر نیست، لذا سبزیجاتی که به فروش می‌رسد از نظر محتوای نیترات خوب هستند و مشکلی برای سلامتی ندارند. بنابراین با توجه به مقدار مصرف زیاد این سبزی‌ها، بررسی بیشتر و کنترل دایمی غلظت نیترات در آن‌ها لازم می‌باشد.

    کلیدواژگان: نیترات، سبزیجات، صیفی جات، گوجه فرنگی، نعناع، تربچه، ریحان
  • الهام روشندل، هانیه غفاری نظری، محمود دهقانی قربی، فاطمه جوانی، مریم سلیمی، غزاله سنگانیان، مسعود سلیمانی صفحات 182-195
    مقدمه

     بیماری (Chronic myelogenous leukemia) CML گاهی با پیشرفت بیماری به سمت فاز تسریع یافته و فاز بلاستیک پیش‌آگهی بیماری بدتر و خطر مرگ در اثر بیماری افزایش می‌یابد. اگزوزوم‌ها، وزیکول‌های لیپیدی با اندازه‌های نانو هستند که با انتقال محتوی خود شامل پروتیین‌ها، RNAها، miRNAها و DNAها، به ریزمحیط توموری قادر به تنظیم مکانیسم‌های متفاوت درون و خارج سلولی هستند.

    شیوه‌ی مطالعه:

     هدف این مطالعه، مروری بر ساختار و بیوژنز اگزوزوم‌ها و بررسی منابع تولید آن‌ها شامل سلول‌های CML، سلول‌های بنیادی مزانشیمال (Mesenchymal stem cells) MSCs و سلول‌های ایمنی است. همچنین در مطالعه‌ی حاضر مروری بر اثرات اگزوزوم‌های ترشحی بر لوسمی میلوییدی مزمن مانند اثر آن‌ها بر نیچ مغز استخوان، مقاوت به درمان، رشد سلول‌های لوکمیک و پیشرفت بیماری CML نیز صورت گرفته است.

    یافته‌ها:

     از آن‌جایی که اگزوزوم‌ها اثرات گسترده‌ای در تنظیم نیچ تغییر یافته توسط سرطان ایفا می‌نمایند، می‌توانند در بالین و در بررسی علل مقاومت به درمان بسیار ارزشمند باشند. بنابراین یکی از استراتژی‌های درمانی که می‌توانند در روند بهبودی این گروه از بیماران عود کرده، سودمند واقع گردد، اگزوزوم‌ها می‌باشند.‌

    نتیجه‌گیری:

     به منظور جلوگیری از پیشرفت بیماری CML به فازهای تسریع یافته و بلاستیک، تحقیقات و مطالعات بالینی گسترده جهت ارزیابی دقیق عملکرد اگزوزوم‌ها ضرورت دارد. به همین جهت، نیاز است با بررسی‌های بیشتر محتوی اگزوزوم‌ها از پیشرفت بیماری و مقاومت به درمان جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: اگزوزوم، بیماری لوسمی میلوئیدی مزمن، درمان
|
  • Fatemeh Sadat Izadi-Avanji, Mahboobeh Kafaei-Atrian, Jalal Hashemi-Demne Pages 142-149
    Background

    Quality of life refers to people's understanding of their position in terms of culture, value system in which they live, goals, expectations, standards and priorities. The use of online health services can affect the improvement of people's understanding of health. The purpose of this study was to determine quality-of-life and its correlation with receiving online health services among middle-aged people in Kashan in 2019.

    Methods

    This is a cross-sectional study that was conducted on middle-aged people in health centers. The samples were 293 people who were randomly selected. Data collection was done with questionnaires on the ability to use health services and quality-of-life. Data analysis was done with Chi-square, Fisher's Exact tests, Independent samples t-test, ANOVA, Pearson's correlation coefficient and linear regression tests.

    Results

    The average age of 293 participantswas 47.5 ± 6.99 with a range of 40-60 years. The average work experience was 23.11 ± 8.01 and the average use of the Internet per week was 26.2 ± 20.29 hours. The quality-of-life of 70.3 percent of the participants was average. Linear regression analysis showed that the ability to use services on the health line was predictive (β = 0.363 and p value < 0.001) and explained 14% of the variance of quality of life (p value < 0.001).

    Conclusion

    The ability to use online health services is related to the quality of life of middle-aged people. Therefore, in order to improve the quality of life of middle-aged people in the society, necessary interventions are recommended to increase the use of online health services.

    Keywords: Middle age, Quality of life, Online health services
  • Mohammad Nasir Hematian, Azadeh Shabani, Seyedeh Noushin Ghalandarpoor-Attar, Sedegheh Hantoshzadeh, Seyedeh Mojgan Ghalandarpoor-Attar Pages 150-155
    Background

    Single umbilical artery is the most common developmental malformation of the umbilical cord. Its prevalence increases by multiple pregnancy, velamentous cord insertion, older maternal age, cigarrete smoking, maternal diabetes, hypertension or epilepsy. Since ethnic and genetic factors have been contributed to single umbilical artery occurrence and there is no similar study in Iran, we decided to evaluate fetuses with single umbilical artery diagnosis and describe maternal and fetal characteristics.

    Methods

    This was a retrospective cross sectional study conducted on pregnant women having fetuses diagnosed with single umbilical artery at gestational age of 18 to 24 weeks referring to the perinatologist during 2019-2022. Data was analyzed by appropriate analytic tests were applied.

    Results

    During study period, 67 fetuses had been diagnosed with single umbilical artery. Mean values of maternal age, gestational age, body mass index were 32.29 ± 5.83 years, 18.89 ± 1.57weeks, and 26.46 ± 4.54 kg/m2, respectively. 59.7% of fetuses were male and 40.3% were female. 33 cases (49.2%) had no other associated malformations and choroidal cysts and intra-cardiac echogenic focies were the most prevalent abnormalities. As well, in 16 cases more than one malformation were detected. In cases with isolated single umbilical artery, no intrauterine growth retardation was evident.

    Conclusion

    Inline with previous studies, cardiac, gastrointestinal and renal malformation are the most common associated abnormalities seen in single umbilical artery malformation and in the presence of multiple anomalies intrauterine growth retardation is expected

    Keywords: Single umbilical artery, Fetal echocardiography, Anomaly scan, Congenital malformation, Chromosomal abnormalities
  • AmirHossein Gholami, Forozan Ahmadi, Alireza Soltanian, Arash Khalili Pages 156-164
    Background

    Professional ethics is an important component in providing good quality nursing care and for performance. Only those who are in the position to receive these services can measure professional ethics and quality of care indicators.

    Methods

    This descriptive-correlational study was performed with the participation of 287 nurses and 287 hospitalized patients in 5 teaching hospitals of Hamedan in 2021. Data were collected using demographic information questionnaires, nursing professional ethics and quality of care questionnaire. Data were analyzed by using descriptive and inferential statistics.

    Results

    The results showed that the majority of nurses (78.8%) rated their performance with good professional ethics and the mean of the quality of care of the patients was 143.2±13.51. Also, the highest quality of nursing care from patients' point of view was in the psychosocial field and the lowest quality of nursing care was in the communicative domain, and there was no significant relationship between adherence to professional ethics and quality of nursing care delivery (p value = 0.988).

    Conclusion

    According to the findings of the study on the lack of relationship between professional ethics and quality of nursing care from the point of view of nurses and patients, therefore it seems necessary to take measures to develop educational programs regarding the importance of ethical compliance by nurses and awareness of thecomponents of quality care for patients.

    Keywords: Professional ethics, Nurses, Quality of health care
  • Mansoureh Zargar, Forogh Fourghani, Saeideh Sarhad Pages 165-172
    Background

    The aim of this study was to compare the abnormal uterine bleeding with a history of cesarean section and normal delivery in women referred to the gynecology and obstetrics clinic of Ali Ibn Abitaleb Hospital in Zahedan, Iran in 2020-21.

    Methods

    Patients were divided into two groups of 100 patients. For each patient, information including demographic characteristics and evaluation of the causes of abnormal uterine bleeding in patients based on paraclinical procedures, BMI calculation, vaginitis and Pelvic inflammatory disorder (PID) were obtained.

    Results

    The mean age of patients in the normal delivery group was 30.14 ± 6.26 years and in the cesarean section patients was 29.13 ± 6.70 years. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of age. There was a statistically significant difference between the two groups in terms of type between menorrhagia (p value = 0.047) and in comparison between the two groups in terms of bleeding causes, anatomical cause (p value = 0.02) and neoplasia (p value = 0.04).

    Conclusion

    The present findings showed that the incidence of menorrhagia was higher in cesarean delivery and the incidence of abnormal uterine bleeding (AUB) in cesarean delivery may occur after delivery with a shorter time interval than the delivery time. The most important cause of abnormal bleeding in both groups was infection, but with regards to anatomical causes, the most important cause was fibroids in both groups.

    Keywords: Abnormal bleeding, Normal delivery, Cesarean delivery, Zahedan
  • MohammadReza Shadan, Hanieh Sheikh, Fahimeh Khoushabi, Anahita Shadan Pages 173-181
    Background

    Nitrate is an essential nutrient for the growth of plants. The presence of it in vegetables, water and other foods, is a serious threat for human health. Human body receives about 80% of nitrate from fruits and vegetables. The purpose was to determine the amount of nitrates in some vegetables and cucurbits (basil, mint, radish and tomato) that are sold in fruit and vegetable market of Zahedan city in 2020 year.

    Methods

    Hundred and twenty samples were selected and their nitrate content were measured by HPLCmethod. The significance level was less than 5%.

    Results

    Mean of nitrate in, tomato, mint, radish and basil were 20.55, 515.76, 585.73 and 591.7mg/kg respectively. The mean of nitrate in basil was slightly higher than the radish but difference wasn’t statistically significant. There was statistically significantdifference among mean of nitrate in investigated vegetables (p value < 0.05). Mean of nitrate in basil was higher than others (p value < 0.05). A statistically significant difference was observed among mean of nitrate in vegetables namely tomato, mint, radish and basil in the investigated stalls (p value < 0.05).

    Conclusion

    Amount of nitrate in samples were lower than the national standard limit that is not harmful for human health. It can be concluded that the vegetables sold in Zahedan city are good interms of nitrate content and they don’t cause health problems. As high consumption rate of different type of vegetables by human and variation of their nitrate concentration, additional investigation and permanent control of their nitrate concentration isnecessary.

    Keywords: Nitrate, Vegetables, Cucurbits, Tomato, Mint, Radish, Basil
  • Elham Roshandel, HaniyehGhaffari-Nazari, Mahmoud Dehghani Ghorbi, Fatemeh Javani, Maryam Salimi, Ghazaleh Sankanian, Masoud Soleimani Pages 182-195
    Background

    Occasionally the disease severity of CML, nay progressat an accelerated rate and the blast phase could be associated with a worse prognosis and a higher mortality rate. Exosomes are nanosized lipid vesicles with the ability to regulate various intra and extracellular mechanisms through transferring their content including proteins, RNAs, miRNAs and DNAs to the tumor microenvironment.

    Methods

    In this study, we aimed to review exosomes structure and biogenesis as well as different exosome sources like CML cells, mesenchymal stromal cells (MSCs), and immune cells. Moreover, the effects of secreted exosomes on CML disease such as their impact on bone marrow niche, drug resistance, leukemic cells growth and CML disease progression is briefly described here.

    Results

    Since exosomes play extensive roles in the regulation of niche altered by cancer, they can be very valuable in the clinic and in investigating the causes of resistance to treatment. Therefore, one of the therapeutic strategies that can be useful in the recovery process of this group of relapsed patients are exosomes.

    Conclusion

    In order to prevent disease advancement to accelerated and blast phases, further investigations and clinical trials are required to identify the exact function of exosomes. Therefore, exploring the content of these exosomes and optimizing their application for disease treatment, is needed to prevent disease progression and drug resistance.

    Keywords: Exosomes, Chronic Myeloid Leukemia, Treatment