فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مابعدالطبیعی
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • فاطمه اکبرپورکیاسری*، مهدی غیاثوند صفحات 7-38

    مسیله ی اصلی مقاله ی پیش رو این است که آیا نظریه ی بینامتنیت- در شکل و روایت کلاسیک اش، یعنی آنچنان که ژولیا کریستوا، واضع لفظ بینامتنیت، آن را روایت و صورتبندی کرده است- می تواند در حکم یک روش برای فهم معنای زبان و متون دینی به کار آید؟ و اینکه با به کارگیری بینامتنیت می توان به یک معنای واحد، کامل و نهایی رسید؟ و به فرض حصول معنا، وضعیت عینیت فهم زبان دین و متون دینی چگونه خواهد بود؟ ضمنا به این پرسش نیز پاسخ داده ایم که با تاکید بر ویژگی بینامتنی متون، همچون پویایی و فرآوری مداوم متون، در جریان بینامتنیت، معنای متن می تواند همان مقصود نویسنده ی متن باشد؟ کریستوا بر دو مولفه سوژه و زبان در کنار ساختار، برای حصول معنا تاکید دارد با تکیه بر این دو مولفه ی مهم کریستوایی که اساس شکل گیری بینامتنیت را تشکیل می دهد بحث در دو محور بررسی می شود.1. با در نظر گرفتن این نکته که معنا حاصل همکاری و پیوند زبان و سوژه است، عینیت فهم معنای گزاره های دینی و اساسا زبان دین در دو شکل مکتوب و گفتاری آن به چه نحو خواهد بود؟2. بینامتنیت امکان روشی برای فهم معنای زبان دین را فراهم خواهد کرد؟ که درنتیجه درخواهیم یافت کاربست بینامتنیت در وادی زبان دین به موجب پویایی زبان و سوژه ی سخن گو کریستوایی امکان حصول یک معنای واحد را نخواهد داشت و با توجه به این نتیجه عینیت فهم معنای زبان دینی فرضیه ای نادرست است و بینامتنیت در قامت یک روش برای حصول معنا به کار نخواهد آمد.

    کلیدواژگان: ژولیا کریستوا، پساساختارگرایی، بینامتنیت، سوژه، معنا، زبان دین
  • مهدی صانعی*، عین الله خادمی، حمیدرضا حاجی بابایی، مسعود زین العابدین صفحات 39-68

    یکی از دغدغه های اصلی تدیوس متز، مبحث معنای زندگی می باشد. او با سیر در نظریه های پیشین درباره معنای زندگی، در پی وجوه اشتراک این نظریه هاست. وی با تاکید براینکه هیچ کدام از آنها کامل نیست درصدد پاسخ به این پرسش بر می آید که آیا می توان نظریه ای کامل ارایه داد که دربردارنده تمام نظریات پیشین باشد و در عین حال از کاستی های آنها مصون باشد؟ از این رو در راستای نیل به این هدف به شناخت، واکاوای و انتقاد بر نظریات پیشین پرداخته و سپس به جستجوی اینکه ویژگی های یک نظریه کامل چیست؟ می پردازد. متز نظریه خود را «نظریه بنیادی» می نامد و آن را کامل ترین نظریه تاکنون، درباره معنای زندگی می داند. وی برای رسیدن به نظریه نهایی خود سه تقریر ارایه می دهد که هر تقریر به ترتیب کامل و کامل تر می شود. نگارندگان در این مقاله، پس از بررسی آراء متز، به نقد پاره ای از اندیشه های او می پردازند. آنچه امتیاز ویژه نظریه متز می باشد، توصیف فراگیر آن از موضوعات معنابخش به عنوان شرایط بنیادین وجود بشری است. اگر با «رویکرد نقادانه» به نظریه متز بنگریم آراء او قابل نقد می باشد لکن با اینهمه چنانکه رویکرد همدلانه به اندیشه های متز داشته باشیم پژوهش ها و تلاش های فکری او را برای ارتقاء شرایط بنیادین زندگی، موثر و سازنده دانسته و همچون او، جست و جوی معناداری را، معنابخش به زندگی می دانیم.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، متز، نظریه بنیادی، شرط بنیادین
  • حسن احمدی زاده* صفحات 69-89

    اندیشه های اخلاقی در غرب، بیشتر آرمان گرایانه بوده است. اما با ظهور نیهیلیسم، این رویکرد تغییر کرد و تهی شدن ارزش ها، آنگونه که نیچه مطرح می کند، آشکار گردید. انسانی که همواره در سایه ی ارزش های امر قدسی زندگی کرده، ناگهان خویشتن را در بی اساس بودن ارزش ها می یابد. چنین انسانی دیگر نه می تواند زندگی اش را با مثل افلاطونی معنی بخشد و نه با آرمان های اخلاقی مسیحیت. این بی معنایی زندگی، در نقد نیچه به متافیزیک، دین و اخلاق مسیحی، بیش از پیش نمایان می شود. نیچه هم به عقل گرایی افراطی در متافیزیک یونانی می تازد و آن را سرکوب گر احساسات آدمی می داند، و هم، دین را به خاطر ترویج آنچه او اخلاق بردگی می نامد، نقد می کند. این امر منجر به بی اعتمادی انسان مدرن نسبت به اخلاق الهیاتی شده و در نهایت، انسان به جای خدا، خود، ارزش گذار زندگی اش می شود. پیامدهای این نیهیلیسم را از جنبه های مختلف می توان بررسی نمود. البته نگاه نیچه به اخلاق دینی، مبتنی بر آموزه های مسیحیت بوده اما برخی، نتایج نقد او را به هر گونه اخلاق مبتنی بر دین، تعمیم داده اند. اندک تاملی در آموزه های اخلاق توحیدی اصیل، نشان خواهد داد که انتقادات نیچه به اخلاق مسیحی، نمی تواند اساس اخلاق دینی را که بر معنی بخشی حیات آدمی تاکید می ورزد، هدف گیرد.

    کلیدواژگان: نیهیلیسم، نیچه، اخلاق، مسیحیت، خدا
  • نرگس نظرنژاد* صفحات 91-118


    در پژوهش حاضر، از منظر فلسفه دین کاربردی، به نقد رویکرد ضدبینه جویانه پلنتینگا پرداخته شده است؛ با این هدف که نشان داده شود چگونه موضعی در معرفت شناسی، می تواند تبعات عملی منفی در پی داشته باشد. ادعای اصلی مقاله این است که ورود به عصر پسامدرن و  فاصله گرفتن اندیشمندانی چون پلنتینگا از عقلانیت عام و فرو نهادن معیارهای آن، از جمله وظیفه مستند کردن دعاوی، به بینه کافی، در نهایت سبب شده است تا عقل، یا  به کلی از حوزه مباحث دینی خارج گردد و یا از  نوعی عقلانیت منطقه ای، سخن به میان آید. نتیجه این گذار، در هر دو حالت، مسدود شدن باب گفتگو میان پیروان ادیان مختلف از یک سو و دینداران و غیردینداران، از سوی دیگر،  و در نهایت، محروم ماندن انسان ها از در اختیار داشتن معیارهای عام و مورد وفاق، در نقد باورهای یکدیگر است. انسداد باب گفتگو و نقد، وقتی در کنار این واقعیت قرار می گیرد که میان باورها و اعمال، پیوند وثیقی وجود دارد، مساله ابعاد ناگوارتری  می یابد؛ زیرا با از میان رفتن معیارهای عام نقد باورها، نقد اعمال برآمده از آنها نیز مقدور نخواهد بود و همه گروه ها، از جمله گروه های افراط گرا می توانند خود را معاف از پاسخگویی در قبال اعمالشان بدانند و عملا جنایات احتمالی خویش را نیز موجه جلوه دهند.

    کلیدواژگان: افراطی گری، بینه جویی، پسامدرنیسم، پلنتینگا، فلسفه دین کاربردی، عقلانیت
  • سارا بغدادی* صفحات 119-137

    غایت این مقاله طرح منظر اخلاقی ناظر بر مساله ی رنج است. پرسش اصلی مقاله آن است که مواجهه ای اخلاقا درست با مساله ی رنج کدام است و چه لوازمی دارد. فلاسفه و الهیدانان گاه با تکیه بر مساعی صرفا عقلی و گاه با مورد توجه قرار دادن گزاره ها و گزارش های متن مقدس و تلفیق عقل و نقل درصدد توجیه یا بیان چرایی وجود رنج در عالم برآمده اند. همچنان که انتظار می رود، این دست مساعی که در قالب تیودیسه و دفاعیه مطرح شده اند بر موضوع رنج متمرکز هستند. مقاله ی پیش رو برآن است که در مساله ی رنج می بایست بین دو موضوع رنج و فرد رنجدیده تمایز قایل شد و در راستای همین تمایز است که مساله ی مواجهه ی اخلاقا درست با رنج شکل می گیرد.آیا مشغله های عقلی ای چون تیودیسه و دفاعیه رفتار اخلاقا درست را نیز در قبال مساله ی رنج کفایت می کنند؟ در راستای پاسخ به پرسش اخیر، دو عنوان کلی مبانی نظری و تدبیر وضعیت رنج آمیز طرح خواهد شد که به ترتیب ناظر بر تحلیل و تعریف مفاهیمی چون رنج، تیودیسه و دفاعیه، منظرهای معرفتی و مانند آن؛ و ماهیت و چیستی مواجهه ی اخلاقا درست در مساله ی رنج می باشند. درواقع، مباحثی که در بخش مبانی نظری بدان ها پرداخته خواهد شد، به شیوه ای تحلیلی جایگاه اخلاق در مساله ی رنج را روشن نموده و ما را به این نتیجه رهنمون می شود که تیودیسه پردازی بنا بر سرشت خود، مقتضیء رفتار اخلاقا درست در قبال مساله ی رنج نبوده و دغدغه ی آن را ندارد.

    کلیدواژگان: مساله ی رنج، مواجهه ی اخلاقا درست، تئودیسه، فرد رنجدیده
  • جلال پیکانی*، کاویس سوره، عبدالرضا صفری صفحات 139-161

    غالب فلاسفه و الهیدانان در باب ماهیت ایمان وارد گفت و گویی پرمناقشه گردیده اند، بالاخص قدمای اهل کلام اسلامی که اتفاقا ماهیت ایمان برای آنها گاه به عنوان معیار مرزبندی فرقه های مطرح بوده است. در این پژوهش که به شکل میان رشته ای در علوم شناختی و برمبنای رویکرد استعاره محور صورت می گیرد، از قراینی که در باب معرفت شناسی صحبت شده است می توان دریافت که در علوم شناختی در مجموع و در رویکرد استعاره های مفهومی به طور خاص ایمان پدیده ای حصولی و حسی است. قدما ایمان را تصدیق قلبی و بنابراین حضوری می دانستند و لذا دربند تعریف معرفتی آن نبودند. اما با مراجعه به استدلالهای این رویکرد، ایمان به عنوان یک مستعاره منه، وام واژه ای برای اموری مانند اعتماد، وثاقت و اطمینان است که توسط نورون های مغز انسان فرافکنی و تعمیم داده شده است و لذا در این گرایش علوم شناختی، تعریف ایمان و صحبت از ایمان به عنوان معرفت حصولی است  و به عنوان امری حضوری نمی آید. در این پژوهش سعی بر این است که به کاوش در مرزهای استعاره بپردازیم تا بتوانیم ماهیت مبهم ایمان را تعریف کنیم.

    کلیدواژگان: ایمان، استعاره، ذهن، بدن مندی، جهت مندی
  • ذوالفقار ناصری* صفحات 163-189

    در فرجام دورانی که انسان مدرن ادعای برتری و اصالت دارد و هرچه را فهم نکند، انکار می کند و هرچه را نیابد، نیست می پندارد و خود را یکه تاز میدان وجود و معرفت می شناسد، موجود ریزنقشی به نام ویروس کرونا، هوشمندانه تمام هستی او را به چالش کشیده است. با شیوع ویروس کرونا در جهان، رویکردهای مختلفی درباره چرایی بروز و ظهور چنان ویروس خطرناکی در جهان ارایه شده و هر متفکری از منظر خود این گرفتاری جدید بشر مدرن را تحلیل کرده است. چرایی وقوع و گسترش کرونا و سویه های جدید آن و نیز عواقب ناگوار آن در جهان در قالب مسیله شر کرونایی مسیله این نوشتار است. در این مقاله برآنیم از منظر رویکرد خداباوری شکاکانه که یکی از پاسخ های ارایه شده به مسیله شر است، بررسی کنیم که این رویکرد چگونه به مسیله شر کرونایی پاسخ می دهد و از سوی دیگر ناشناخته بودن و ویژگی های خاص این ویروس، چگونه می تواند مدعای خداباوری شکاکانه را تقویت کند؟

    کلیدواژگان: مسئله شر، خداباوری شکاکانه، شر کرونایی، انسان مدرن، نقص معرفتی انسان
  • علیرضا حسن پور*، کاظم موسی خانی صفحات 191-219

    مسیله معرفت شناختی کانت و دیلتای عینیت و اعتبار معرفت، یکی معرفت در علوم طبیعی و دیگری معرفت در علوم انسانی، است و در همین چهارچوب به نقد و تعیین حدود عقل و ارایه مفاهیم و مقولاتی که در شناخت اعمال می شود، می پردازند. اما کار این دو فیلسوف تفاوت های مهمی با هم دارد: در کانت شاهد نقد عقل نظری و تعیین مفاهیم و خصوصیات قوه صدور حکم هستیم، در حالی که در آثار دیلتای با ایده نقد عقل تاریخی و علوم انسانی و ملاک تمایز آنها از عقل نظری و علوم طبیعی روبرو هستیم. هر دو برای رسیدن به این هدف به ارایه مقولات و مفاهیم کلی دخیل در کسب معرفت و توجیه لزوم کاربرد آنها پرداخته اند. در این مقاله ضمن مقایسه مقولات فاهمه و مقولات حیات، نشان داده می شود که با توجه به فراگیری و بنیادی بودن مقولات حیات نسبت به مقولات فاهمه و رابطه هرمنوتیکی بین آنها، نه مقولات فاهمه کانت همتا و هم ارز مقولات حیات دیلتای است و نه علوم طبیعی هم سطح علوم انسانی است؛ بلکه نسبت این دو از سنخ ابتنای یکی بر دیگری یا اشتقاق یکی از دیگری است و دیلتای سعی کرده مبنا و بنیاد مقولات فاهمه و علوم طبیعی را که همان مقولات حیات و علوم انسانی است کشف و بیان کند.

    کلیدواژگان: مقولات فاهمه، کانت، مقولات حیات، علوم انسانی، دیلتای، رویکرد هرمنوتیکی
  • محمدمهدی مقدس*، علی فتح طاهری صفحات 221-248

    باور به جهان خارج و مسیله مرجع عینی تصورات، پرسشی بنیادین است که در هر نظام شناختی کوشیده می شود تا برای آن پاسخی تدارک شود. در فلسفه دکارت بنا بر اصل کوجیتو (cogito ergo sum)، ابتدا من و سپس جهان اثبات می شود، بااین حال تمایز میان من و جهان، یا سوژه و ابژه، همواره این پرسش را پیش روی ما قرار می دهد که مرجع عینی تصورات ما چگونه ثابت می شود و چیست اند؟ آیا اشیاء مستقل از ذهن هستند؟ یا همان چیزهایی‎اند که ما می‎بینیم، حس می‎کنیم، می‎بوییم، می‎چشیم یا لمس می‎کنیم؟ به‎عبارتی دیگر آیا آنها فقط داده‎های حسی‎اند یا تصوراتی از این داده‎ها هستند؟ و اینکه آیا اشیاء مستقل از ذهن هستند، اما ما تصوراتی از آنها داریم و داده‎های حسی را از آنها دریافت می‎کنیم؟ تجربه گرایانی مانند لاک، بارکلی و هیوم هریک دلایلی برای توضیح این مرجع عینی به دست داده اند. در این مقاله ابتدا مقصود هریک از این فیلسوفان از مفهوم تصور و شیء را مورد بررسی قرار می‎دهیم، سپس باور آنها درباره منشا تصورات و جهان خارج را بررسی کرده و، می‎کوشیم تا به نحوی نقادانه اشکالات وارد بر هر یک را نشان دهیم. درنهایت در دو سطح  (1) وجود اشیای خارج و، (2) تطابق آنها با تصورات ذهن، مسیله شکاکیت را بررسی می‎کنیم و، نشان می‎دهیم که باور کدام‎یک از این فیلسوفان را می‎توان منتهی به شکاکیت دانست و باور کدام‎یک را نمی‎توان.

    کلیدواژگان: مرجع عینی تصورات، لاک، بارکلی، هیوم، شکاکیت، باور به جهان خارج، تجربه گرایی
  • لیلا نصرتی*، عباس شیخ شعاعی، محمدجواد رضایی ره صفحات 249-274

    گیلبرت رایل در کتاب مفهوم ذهن (1949) با رویکرد فیزیکالیستی و تحویل گرایی اش به انکار جوهریت نفس و این همانی نفس و حالات نفسانی پرداخت. او با مبنا قرار دادن دوگانه انگاری دکارتی، اعتقاد به وجود نفس در کنار حالات نفسانی را خطایی مقوله ای خواند که فیلسوفان گرفتار آن شده اند. به عقیده ی او نباید آنگونه که حالات فیزیکی را به بدن نسبت می دهیم حالات نفسانی را نیز به جوهری به نام نفس نسبت دهیم. نفس تنها نامی است که برای مجموعه حالات نفسانی وضع شده است و واقعیتی ورای زبان ندارد. در این نوشتار با استفاده از روش تحلیلی - انتقادی دیدگاه او نقد و بررسی می شود.
    مشکل اصلی رایل تصور او از چگونگی پیدایش نفس و نحوه ی ارتباط آن با بدن است. به نظر می رسد با استناد به دیدگاه صدرا درباره نحوه ی پیدایش نفس و رابطه ی آن با بدن می توان تبیین متفاوتی ازجوهریت نفس وتمایز آن باحالات نفسانی ارایه داد که اشکالات رایل متوجه آن نباشد. بر این اساس جوهری به نام نفس وجود دارد که حالات نفسانی قایم به آن است.

    کلیدواژگان: نفس، بدن، دوگانه انگاری، رایل، خطای مقوله ای، جوهر
  • اقدس جدیدیان*، مهین رضایی، افلاطون صادقی، روح الله نادعلی صفحات 275-300

    یکی از موضوعات مورد مناقشه بین متکلمان، شناخت اولین واجب بر مکلف بوده است. متکلمان معتزلی و اشعری معرفت نسبت به خداوند از طریق استدلال را اولین واجب می دانستند. دلیل آن را گروهی عقلی و گروهی سمعی برمی شمردند؛ هرچند در اصل موضوع با یکدیگر نزاعی نداشتند. با این رویکرد، فاصله ایمان تا کفر بر اساس علم و یا جهل نسبت به خداوند رقم می خورد. به طوری که عالم به خداوند، مومن و جاهل به خداوند، کافر تلقی می گردید.
     غزالی متکلم قرن پنجم هجری با این اندیشه به مخالفت برخاست. او علم و جهل نسبت به خداوند از طریق استدلال را از دایره ایمان و کفر خارج ساخت. در این راستا غوطه ور شدن در علم کلام را  جز در مواردی محدود، حرام اعلام کرد و ایمان را از معرفت جدا دانست. او با این رویکرد عوام مردم را به تقلید و تسلیم در اعتقادات امر نمود و سرپیچی از آن را مشمول مجازات دانست.
     این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی اندیشه غزالی پیرامون وجوب نظر و استدلال در معرفت به خداوند را مورد واکاوی قرار داده و معتقد است غزالی ارایه استدلال بر اصول اعتقادی را بر مکلف واجب ندانسته و تقلید در اعتقاد و پیامدهای آن را مورد حمایت قرار داده است.

    کلیدواژگان: غزالی، عقل، وجوب نظر، معرفت، عوام مردم، تقلید
  • روح الله نجفی* صفحات 301-322

    یوحنا دمشقی -قدیس مسیحی در قرن اول و دوم هجری- در وصف عقیده مسلمانان نگاشته است که به باور آنان، پیامبرشان، قرآن را در خواب دریافت کرده است.
    تحقیق حاضر شواهد این مدعا را در منابع اسلامی می پژوهد تا آشکار گرداند که گزارش این عالم مسیحی، چه میزان اعتبار دارد.
    در این راستا، رویا انگاری منشا برخی از آیات قرآن، در منابع اسلامی نیز دیده می شود، چنانکه صحیح مسلم، از نزول سوره کوثر در خواب سبک رسول خدا خبر داده است و طبری نزول پنج آیه نخست سوره علق را در خواب معرفی کرده است.
    بدینسان ادعای نزول پاره ای از قرآن در خواب، خرق اجماع راویان و عالمان اسلامی نیست.
    از دیگر سو، اگر قرآن باوران در مقام تفسیر ظواهر قرآنی خلاف واقع، از رویا انگاری مدد جویند، همه ناممکن ها به همان معنای ظاهری خود، ممکن می شوند بی آن که به تاویل های گسترده، حاجت افتد.

    کلیدواژگان: رویا، وحی، قرآن، فهم قرآن
  • محمدجعفر حیدری، محمدجعفر جامه بزرگی* صفحات 323-346

    یکی از مهمترین مسایل مربوط به نفس شناسی مسیله وحدت یا کثرت نفوس انسانی است. سه دیدگاه وحدت نوعی، کثرت نوعی و وحدت تشکیکی نفوس حاصل تحقیقات حکمای مسلمان در این مسیله است. بنابر آنچه به عنوان  قرایت رسمی از فلسفه ابن سینا وجود دارد، او در آثاری چون شفا مساله وحدت نوعی انسان را مطرح کرده و معتقد است نفس که همان ذات و حقیقت همه انسان ها را تشکیل می دهد، نوع واحد و یگانه است و تفاوت انسان ها صرفا در عوارض و کمالات ثانیه است. با وجود این در برخی از عبارات او شواهدی وجود دارد که می توان گفت ابن سینا مراتب مختلف نفوس انسانی را به دو صورت تباین نوعی و وحدت تشکیکی بیان کرده است. مقاله حاضر دیدگاه تشکیکی به نفوس در رساله  «الادله فی بقاء النفس الناطقه»  را بررسی کرده است. مطابق با برخی عبارات این رساله ابن سینا اولا رابطه نفس و بدن را رابطه مراتب شیء واحد دانسته و ثانیا نفوس بشری را دارای مراتب مختلف می داند.

    کلیدواژگان: نفس، وحدت نوعی، تباین نوعی، وحدت تشکیکی، تجرد
  • مرجان عسگری بابادی*، صادق خوشخو صفحات 347-372

    یکی از دغدغه های مشترک علامه طباطبایی و مارتین هایدگر معنای زندگی بوده است. مراد از معنی زندگی نزد آنها هدف از زندگی می باشد؛ که هر کدام با توجه به مبانی فکری خود به آن پاسخ داده اند. رویکرد علامه در رویارویی با معنای زندگی فراطبیعی می باشد؛ هایدگر به نقد معنای زندگی مدرن و تفکر مابعدالطبیعی سنتی پرداخته و معتقد است غفلت مابعدالطبیعی سنتی سبب شده است که به جای هستی شناسی بنیادی به شناخت موجودات پرداخته شود. علامه از طریق صفت حکیم بودن خدا، هدفدار بودن جهان خلقت از جمله انسان را اثبات می-کند. وی معتقد است زندگی در پرتو اعتقاد به خدا و پایبندی به اخلاق و رفتار انسانی معنا پیدا می کند. ولی از نظر هایدگر آنچه باعث معناداری دازاین می شود « در جهان بودن» است. هایدگر برخلاف علامه بر این باور است که انسان خودش ارزش ها را بوجود می آورد و نمی توان معیار بیرونی برای ارزش ها قایل شد. وی دازاین را بر اساس توجه به مرگ و رهایی از تسلط دیگران به اصیل و غیر اصیل تقسیم می کند. هر دو فیلسوف به معناداری زندگی معتقدند با این تفاوت که علامه معتقد است انسان معنای زندگی را کشف می کند اما هایدگر می گوید دازاین معنای زندگی را جعل می کند و مبنای فکری علامه برای اثبات معنای زندگی قرآن و فطرت انسان است در حالی که هایدگر مبنای فکری هایدگر وجدان و مرگ دازاین می باشد

    کلیدواژگان: معنای زندگی، هایدگر، علامه طباطبایی، دازاین، دین
  • حسن مهرنیا، محمد محمدی نیا* صفحات 373-398

    جنبش دییسم به موازات رخدادهای مربوط به عصر روشنگری در سده های سرنوشت ساز تکوین اندیشه غرب پدید آمده و دیدگاه ویژه ای درباره خدا، جهان و انسان را گسترش داده است. شناخت دییسم و نتایج آن می تواند به فهم ما از مدرنیته غنا بخشیده و راهکار اجتناب از خطاها و کج راهه های احتمالی آن را عیان سازد. ازآن رو که در اروپا و آمریکا برخورد یکسانی با این جنبش فکری صورت نگرفته، به منظور تحدید حدود بحث در نوشتار حاضر تنها دییسم فرانسوی قرن هجدهم مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در این پژوهش می کوشیم ضمن تبیین خاستگاه ضد تثلیثی دییسم فرانسوی، تاثیر این جنبش فکری بر فرهنگ و اندیشه ورزی روشن اندیشی سده هجدهم نشان داده شود. نقش و تاثیر دییسم فرانسوی بر طرد دین وحیانی و تثبیت اقتدار علم جدید، از مهم ترین تاثیرات این جنبش بر فرهنگ روشن اندیشی فرانسه به شمار می رود. از این رو می توان بنیان گذاران این جنبش را با شاخصه هایی چون علم زدگی، ترویج اخلاق سکولار، فروکاست ربوبیت به خالقیت، و در یک کلمه، ضدیت و جدال با دین بازشناخت.

    کلیدواژگان: دئیسم فرانسوی، روشن اندیشی، ضدتثلیث گرایی، دین وحیانی، سکولاریسم
  • میکائیل جمال پور* صفحات 399-428

    موضوع این مقاله رابطه بین شریعت، حکمت و عرفان است. توجه به تاریخ و عناصر زمان و مکان مباحث و موضوعات علمی، نقش بنیادی در توضیح آن ها و تبیین پیامدهای مترتب بر آن ها دارد. پژوهش حاضر به دنبال رصد تاریخی این مسیله و تبیین اوج آن در قرن ششم تا نیمه اول قرن هشتم قمری در فضای فکری عالم اسلام به ویژه در حوزه عقلی و جغرافیایی آذربایجان است و همین طور در صدد ارایه مدلل نظریه مختار (جمع و تلفیق) از بین انواع رویکردهاست که با روش کتابخانه ای سامان یافته است. یافته های تحقیق حاضر بدین قرار است: 1. این موضوع از مباحث کهن در بیشتر نحله های فلسفه اسلامی است؛ 2. در مورد نسبت و رابطه این مقولات سه گانه با همدیگر، نظرات مختلفی ارایه شده که مقبول ترین آن ها نظریه جمع و تلفیق است؛ 3. اولین قله طرح این جریان مربوط به حوزه عقلی آذربایجان به وسیله شیخ شهاب الدین سهروردی و خواجه نصیرالدین طوسی و پیروان آن ها در قرون ششم تا هشتم قمری است.؛ 4. این زمینه سازی متفکران در قرون ششم تا هشتم، طرح کامل ایده جمع و تلفیق را در فلسفه صدرایی مهیا ساخت.

    کلیدواژگان: شریعت، حکمت، عرفان، حوزه عقلی آذربایجان، نظریه جمع
|
  • Fatemeh Akbarpour Kiyasari*, Mahdi Ghiasvand Pages 7-38

    The main topic of the present article is whether the theory of intertextuality - in its classical form and narration formulated by Julia Kristeva, the author of the word intertextuality - can be used as a way to understand the meaning of language and religious texts? And that using intertextuality can achieve a single, complete and final meaning? And assuming meaning, what will be the state of objectivity in understanding the language of religion and religious texts? We have also answered the question that by emphasizing the intertextuality of texts, such as the dynamics and continuous processing of texts, during intertextuality, can the meaning of the text be equated with the author of the text? To gain meaning, Kristeva emphasizes the two components of subject and language alongside structure. Based on these two important components of Kristeva, which form the basis of the formation of intertextuality, the discussion is examined in two axes. Given that meaning is the result of cooperation and connection between language and subject, what is the purpose of understanding the meaning of religious propositions and basically the language of religion in both written and spoken forms? Does intertextuality provide a way to understand the meaning of the language of religion? As a result, we find that the use of intertextuality in the Valley of the Language of Religion cannot achieve a single meaning due to the dynamics of the language and the subject matter of Kristeva.

    Keywords: Julia Kristeva, Post structuralism, Intertextuality, Subject, Meaning, Religious language
  • Mehdi Sanei*, Einolleh Khademi, Hamidreza Hajibabaei, Masoud Zain Al-Abidin Pages 39-68

    One of Theddeos Metz's main concerns is the meaning in life. He peruses and investigates previous theories about the meaning of life to seek out the commonalities of them. Emphasizing that none of them are perfect and complete, he attempts to answer the question of whether it is possible to present a perfect theory that contains all the previous theories and at the same time is free from their shortcomings. Therefore, in order to achieve this purpose, he investigates, analyzes and criticizes the previous theories and then seeks out what are the characteristics of a complete theory?. Metz calls his theory "fundamentality theory" and considers it the most perfect theory to date on the meaning of life. In order to reach his final theory, he presents three statements, each of which becomes complete and more complete, respectively. The authors of this article, after investigating Metz's views, critique some of his ideas.What is the special advantage of Metz's theory is its comprehensive description of meaningful issues as the fundamental conditions of human existence. If we look at Metz's theory with a "critical approach", his opinions can be criticized, but even so, if we have an empathetic approach to Metz's thoughts, his researches and intellectual efforts are considered effective and productive for improving the basic conditions of life, and like him, We consider the search for meaning to give meaning to life.

    Keywords: meaning in life, Metz, fundamentality theory, fundamental condition
  • Hasan Ahmadizadeh* Pages 69-89

    Moral thoughts in the west, has been essentially idealistic. But by appearance of the nihilism, this approach changed and values has been emptied essentially according to Nietzsche' explanation. The human that always has been lived under the shadow of moral values, suddenly find himself in the unfounded moral values. This human cannot have a meaningful live under the shadow of Platonic Forms, and also under the shadow of Christian moral values. This meaningless for the moral values shows itself in the Nietzsche' critic of metaphysics, religion and moral Christianity. Nietzsche critics both radical rationalism in the Greek metaphysic and considers it as a repressive of human feelings, and also critics religion because in his view, religions promote what he named in "slavery morality". This raised a distrust in modern human about religion and theological morality and so it is human himself that determine the moral values not God. This nihilism may have many different consequences. It should be noticed that the Nietzsche' critic of religion and theology is based on Christian religious principles but some researchers generalized his critics to the other theistic religions. In this article we will show that on the basis of Islamic theistic principles, Nietzsche' critics cannot involved in the religion as a whole.

    Keywords: Nihilism, Nietzsche, Morality, Christianity, God
  • Narges Nazarnejad* Pages 91-118

    The current study examines Plantinga's anti-evidentialist position through the perspective of applied philosophy of religion, illustrating how epistemological positions can have detrimental practical effects. The article's main claim is that entering the postmodern era and distancing thinkers like Plantinga from general rationality and lowering its standards, including the duty to ground claims on sufficient evidence, has eventually caused reason to be excluded from religious dialogue or to talk about a kind of regional rationality. The consequence of this transformation is the obstruction of dialogue between followers of various religions on the one hand, and believers and non-believers on the other, and lastly, the deprivation of human beings of common and agreed-upon criteria for criticizing each other's beliefs. When the issue of obstruction of dialogue and critique is combined with the fact that there is a close link between beliefs and actions, the problem becomes even worse; because without general criteria for criticizing beliefs, it will be impossible to criticize the actions resulting from them, and all groups, including extremist groups, will be able to absolve themselves of responsibility for their actions and justify their possible crimes in practice.

    Keywords: applied Philosophy of religion, evidentialism, extremism, Plantinga, postmodernism, rationality
  • Sarah Baghdadi* Pages 119-137

    This paper is aimed to explain the moral behavior toward the problem of suffering. The main question is what the morally correct behavior is as to the problem of suffering and what its essential concomitants are. Philosophers and theologians have endeavored to justify the existence of suffering in the world sometimes relying on purely intellectual efforts and sometimes by paying attention to propositions and reports of the scriptures and combining reason and narration. In this regard, they established theodicies and defenses that are meant for suffering. From this paper’s point of view, we must distinguish between two subjects: (i) the suffering; and (ii) the suffering person; and the concept of morally correct behavior on suffering is formed in line with this distinction. Do intellectual preoccupations such as theodicy and defense have something to do with the morally correct behavior toward suffering? Based on general two titles the answer is presented: theoretical foundations and management of the suffering situation, which respectively include the analysis and definition of concepts such as suffering, theodicy and defense, epistemological perspectives, and the like; and the essence of morally correct behavior on the problem of suffering. Indeed, subjects that will be discussed in the section on theoretical foundations will clarify the role of ethics in the problem of suffering in an analytical way and, leads us to the conclusion that theodicy, by its very nature, has nothing to do with morally correct behavior towards the problem of suffering and doesn’t care about it.

    Keywords: the Problem of Suffering, the Morally Correct Behavior, Theodicy, the Suffering person
  • Jalal Peykani*, Kaweys Sure, Abdolreza Safari Pages 139-161

    While faith has been the subject of discussion of theology and philosophy of religion, Recently, cognitive science has also entered into this issue. In this research, which is conducted in an interdisciplinary manner in cognitive sciences and philosophy of religion and based on a metaphorical approach, an attempt has been made to show that in the cognitive sciences, in general, and in the conceptual metaphor approach, in particular, Faith is a productive and sensory phenomenon. The ancients considered faith to be a heartfelt acknowledgment and therefore a presence and therefore were not bound by its epistemological definition. But referring to the arguments of this approach, Faith, as a metaphor, is a term for things like trust, confidence, and confidence that is projected and generalized by neurons in the human brain and so in this trend of cognitive sciences, faith is a metaphor that as a result of refinement, a special kind of biological and physical experience is obtained. This Research, while explaining the view of metaphorical approach in cognitive sciences to the concept of faith, and analysis of the results, to provide the ground for the interaction between the literature of philosophy of religion and the literature of cognitive sciences in the category of faith.

    Keywords: Faith, Metaphor, Mind, Embodiment, Directionality
  • Zolfaghar Naseri* Pages 163-189

    At the end of the era when modern man claims superiority and originality and denies everything he doesn't understand and thinks he doesn't exist and knows himself as the leader in the field of existence and knowledge, a tiny creature called the corona virus intelligently challenges his entire existence. has drawn With the spread of the corona virus in the world, different approaches have been presented regarding the emergence and emergence of such a dangerous virus in the world, and every thinker has analyzed this new predicament of modern mankind from his own perspective.
    Why the occurrence and spread of Corona and its new strains as well as its unfortunate consequences in the world in the form of the problem of Corona virus is the issue of this article. In this article, from the perspective of the skeptical theism approach, which is one of the answers given to the problem of evil, we will examine how this approach responds to the problem of corona evil, and on the other hand, how the unknownness and special characteristics of this virus can strengthen the claim of skeptical theism?

    Keywords: The problem of evil, skeptical theism, corona evil, modern man, man's cognitive deficiency
  • Alireza Hassanpoor*, Kazem Musakhani Pages 191-219

    The epistemological problem of Kant and Dilthey is the objectivity and validity of knowledge in the natural sciences and the human sciences respectively. In this context, they undertake a critique of reason and determine the scope of the theoretical reason’s ability and the concepts applied in acquiring knowledge. However, the two philosophers disagree in different respects: Kant deals with the critique of theoretical reason and delineation of the faculty of judgment, whereas Dilthey introduces the idea of the critique of historical reason characteristic of human sciences and seeks to establish the criterion by which human sciences could be distinguished from natural sciences. To this end, both introduce the concepts and categories involved in acquiring knowledge and justify their application. In this paper, after comparing the views of the two philosophers, we have concluded that given the comprehensive nature of categories of life compared to categories of understanding, and the hermeneutical relationship between them, neither Kant's categories of understanding are equivalent, counterparts to Dilthey's categories of life, nor natural and human sciences are at one level. Rather, the relation between them is derivational one, that is, one is grounded in the other; and Dilthey attempts to discover and provide a foundation of categories of understanding and natural sciences, which are, respectively, the categories of life and human sciences.

    Keywords: Categories of Understanding, Kant, Categories of life, Dilthey, Human Sciences, Hermeneutical Approach
  • Mohamad Mehdi Moghadas*, Ali Fathtaheri Pages 221-248

    Belief in the external world and the problem of the objective reference of ideas is a fundamental question that every epistemological approach tries to provide an answer to. In Descartes's philosophy, according to the cogito principle (cogito ergo sum), first I and then the world are proved, yet the distinction between I and the world, or subject and object, always raises the question of how the objective reference of our ideas is proved. And what are they? Are objects mind-independent? Or are they the same things we see, feel, smell, taste or touch? In other words, are they just sense data or are they imaginary data? And whether objects are mind-independent, but we have perceptions of them and receive sense data from them? Empiricists such as Locke, Berkeley, and Hume have each given reasons for explaining this objective reference. In this article, we first investigate the views of each of these philosophers from the concept of idea and the object, then examine and analyze their beliefs about the origin of ideas and the external world, and try to critically point out the flaws in each. Finally, on two levels: (1) the existence of external objects and (2) their conformity with the ideas of the mind, we investigate the problem of skepticism and show which of these philosophers' beliefs can be considered to lead to skepticism.  And which one cannot believe.

    Keywords: objective reference of ideas, Locke, Berkeley, Hume, skepticism, Belief in the external world, empiricism
  • Leila Nosrati*, Abas Sheikh Soaee, Mohammad Javad Rezaeirah Pages 249-274

    Gilbert Ryle, in his book, The Concept of Mind (1949) discussed about denial of mind, identity of mind and mental states, through his physicalism and reductionism approaches. On a basis of Descartes’ dualism, he argued that believing in the existence of mind alongside mental states, is a category mistake that has baffled philosophers. He believed we should not relate mental states to a substance called mind, as we relate physical states to the body; Mind is but a name for a series of applied mental states and has no existence beyond words.
                Ryle’s main issue is his inaccurate understanding of mind’s inception and its connection to the body. It would appear that we can present a different explanation of substantiality of mind and its contrast with mental states by referring to Sadra’s viewpoint of mind’s inception and its connection to the body, which Ryle's problems are not directed towards. According to this information, a substance named mind exists which mental states are based upon.

    Keywords: mind, body, dualism, Ryle, category mistake, substance
  • Aghdas Jadidian*, Mahin Rezaee, Aflatoun Sadeqi, Rouhoullah Nadali Pages 275-300

    One of the disputes between the theologians was recognition of the first duty upon the Mukallaf (the religious duty-bound). The Mo’atazeleh and Asha’ereh theologians consider recognizing the Almighty God through the reasoning to be the first Wajib (Islamic duty). Some consider the reason behind it to be intellectual, and some others believe it is Sam’ee. However, they had no conflict in terms of the original topic. With this approach, the distance between the faith and the disbelief is based on the knowledge or ignorance of the Almighty God, in a way that the one who knows God is considered a believer and the one who does not know him is an unbeliever.
    Ghazali, the fifth century’s theologian, opposed this thought. He took the knowledge or ignorance of the Almighty God through reasoning out of the circle of belief and disbelief. In this regard, he banned immersing in theology except for some limited cases and separated the faith from recognition (of God). With this approach, he obliged the public to imitate and surrender to beliefs, and whoever disobeyed deserved punishment.
    The current study has analyzed Ghazali’s thoughts on intellectual reasoning for recognizing the Almighty God by using a descriptive-analytical method and believes that Ghazali has not obliged the Mukallaf to provide reasoning for religious principles and has supported the imitation in terms of beliefs and its derivatives.

    Keywords: Ghazali, wisdom, intellectual reasoning, recognition (of God), the public, imitation
  • Ruhallah Najafi* Pages 301-322

    Dreaming has historically been the source of human inspiration. The Qur'an mentions the dream of the Prophet of Islam in three cases, as it states the dream of some previous prophets. According to the verses of the Qur'an, the true dream is not limited to the Prophets of God, just as Joseph's two companions in prison saw their future destiny in a dream. So, the Qur'an does not believe that what appears in dreams is the product of human imagination and has no validity, but the Qur'an speaks of the true dreams of prophets and even non-prophet.
    Describing the beliefs of Muslims, John of Damascus, a Christian saint, said that they believed that their Prophet had received the Qur'an in a dream. The claim of the revelation of some verses of the Qur'an regarding dreams is also seen in Islamic narrations, as the revelation of the first five verses of Sūrah Al-Alaq is considered a dream by Tabari. Moreover, the book Sahih Muslim has announced the revelation of Sūrah AI-Kawthar in a light dream of the Messenger of God. Thus, claiming the revelation of a part of the Qur'an in a dream does not violate the consensus of narrators and Islamic scholars.

    Keywords: The Quran, Dreams, The Prophet, Revelation, Islamic Scholars
  • Muhammad Jafar Heydari, Mohamad Jafar Jamebozorgi* Pages 323-346

    One of the most important issues in Psychology is the unity or plurality of the human souls. The three views of specific unity, specific plurality and analogicity unity are the result of research by Muslim scholars on this issue. According to what exists as an official reading of Ibn Sina's philosophy, in works such as Shifaa, he raises the issue of the specific unity of human being and believes that the soul, which constitutes the essence and truth of all human beings, is a kind of It is one and only, and the difference between human beings is only in the accidents and the secondary perfections. However, in some of his statements, there is evidence that it can be said that Ibn Sina has expressed the different levels of the human souls in the form of two specific of contrast and analogicity unity. This article analyzes and critiques this issue in the framework of the principles of Sinavi wisdom and based on the  his words.

    Keywords: soul. Specific unity. Contract unity. Analogicity unity. Abstraction
  • Marjan Asgari Babadi*, Sadeq Khoshkhoo Pages 347-372

    A Comparative Study of the Meaning of Life from the Perspective of Allameh Tabatabai and Martin Heidegger One of the common concerns of Allameh Tabatabai and Martin Heidegger has been the meaning of life and the meaning of life for them is the purpose of life. Each has responded to it according to their own intellectual foundations. Allameh proves the purposefulness of the created world, including man, through the attribute of God's wisdom. He believes that living in the light of belief in God and adherence to morality and human behavior makes sense But from Heidegger's point of view, what makes Dasein meaningful is being in the world.   Contrary to Allameh, Heidegger believes that man himself creates values ​​and that no external criteria can be set for values. He divides Dasein into genuine and non-genuine based on attention to death and liberation from the domination of others. Both philosophers believe in the meaning of life, with the difference that Allameh believes that man discovers the meaning of life    But Heidegger says Dasein falsifies the meaning of life. Both philosophers believe in the meaning of life, with the difference that Allameh believes that man discovers the meaning of life, but Heidegger says that Dasein forges the meaning of life and Allameh's intellectual basis is to prove the meaning of the Qur'an and human nature, while Heidegger Heidegger's intellectual basis is Dasein's conscience and death

    Keywords: meaning of life, AllamehTabatabai, Martin Heidegger, Dasein
  • Hasan Mehrnia, Mohamad Mohamadi Nia* Pages 373-398

    Deism appeared at a crucial time in the formation of the new West and developed a particular view of God, the world, and religion. Therefore, understanding deism and its consequences can enrich our understanding of modernity and reveal the way to avoid possible mistakes and deviations. since this movement was not treated equally in Europe and the United States, in order to limit the scope of the discussion, only French deism will be examined, which is the center of revolutionary changes appeared in eighteenth-century Europe.
    We try to show the impact of this intellectual movement on the culture and thought of the eighteenth century Enlightenment, as well as explaining the anti-Trinitarian origin of French deism. The role and influence of French deism on the rejection of revealed religion and the establishment of the authority of modern science are among the most important influences of this movement on the French Enlightenment culture. Hence, the founders of this movement can be identified by characteristics such as scientism, promotion of secular ethics, and reduction of lordship to creativity.

    Keywords: French Deism, Enlightenment, Anti-Trinitarianism, Revealed Religion, Secularism
  • Mikael Jamalpour* Pages 399-428

    This paper discusses the relationship among religious law (Sharia), wisdom (Hekmat) and mysticism. Considering history and elements of time and place in scientific discussions and subjects has fundamental role in their explanation and elaboration of their subsequent results. The present study aims to observe its historical aspect and to explicate its climax between sixth to the first half of eighth Hijri centuries in the Islamic intellectual circumstances especially in rational and geographical realms of Azarbaijan; likewise, the present study intends to present a justified display of Mokhtar Theory (accumulation and incorporation) among the approaches which are library-based methods. The present study’s findings include: 1. The subject is an ancient discourse in most of the Islamic philosophy sects. 2. Considering proportion and relationship of these three concepts, various attitudes have been presented that the most acceptable one is theory of accumulation and incorporation. 3. The top scholars who introduced the process of rational realm of Azarbaijan are Sheikh Shahabaddin Sohravardi and Khajeh Nasiraddin Tosee and their followers in sixth to eighth Hijri centuries. 4. These scholars’ planning in sixth to eighth Hijri centuries provided the prefect idea of accumulation and incorporation in Sadraee Philosophy.

    Keywords: Religious Law (Sharia), Wisdom (Hekmat), Mysticism, Rational realm of Azarbaijan, Accumulation Theory