فهرست مطالب

دو ماهنامه بررسی های بازرگانی
سال بیستم شماره 117 (بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پریسا یعقوبی منظری*، حسن ثاقب صفحات 1-20
    تعدد صدور بخش نامه های گمرکی طی سال های اخیر به ویژه پس از خروج آمریکا از برجام و تشدید تحریم ها بر علیه ایران، موجب اعتراض فعالان اقتصادی و تجاری کشور شده است. در این مطالعه ضمن بررسی همه بخش نامه های گمرکی از سال 1395 تا سه ماهه اول سال 1399 در قالب یک بانک اطلاعاتی، مفاد آنها با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی از ابعاد مختلف بررسی و نتایج مورد تجزیه و تحلیل گرفت. نتایج حاکی است از میان 1210 بخشنامه موجود در سایت گمرک، تعداد 889 مورد (73 درصد) قابلیت ساماندهی در قالب سامانه های مختلف را دارند؛ به طوری که توصیه می شود 417 بخشنامه مربوط به رویه ها و فرایندهای اداری گمرکی از سوی وزارت اقتصاد و دارایی (به طور خاص گمرک)، 250 بخش نامه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز مبنی بر تعیین واحدهای مجاز صادراتی محصولات نفتی و پتروشیمی، 63 بخش نامه تعیین شرایط قرنطینه ای محصولات کشاورزی توسط وزارت جهادکشاورزی، 69 بخش نامه از مصوبات ستاد تنظیم بازار در قالب سامانه های جداگانه ساماندهی شوند.
    کلیدواژگان: بخشنامه های گمرکی، تعدد صدور، ایران، تسهیل تجارت
  • مریم خسروی اصل* صفحات 21-35

    هدف این پژوهش، ارایه راه کارهایی جهت توسعه صادرات ایران به قزاقستان می باشد. این پژوهش از نوع مروری و روش آن توصیفی می باشد. برای جمع آوری اطلاعات لازم و آمارها از منابع کتابخانه ای، مراجعه به وب سایت های رسمی و بین المللی و بهره گیری از نظرات خبرگان و صادرکنندگان به کشورهای آسیای مرکزی به ویژه قزاقستان بهره گرفته شده است.در این پژوهش با استفاده از آمارهای رسمی مبادلات تجاری قزاقستان با ایران و جهان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر این اساس عمده ترین رقبا در بازار این کشور، روسیه و چین می باشند. همچنین بر اساس مبادلات تجاری ایران و قزاقستان طی پنج سال اخیر بیشترین میزان صادرات به این کشور مربوط به محصول پسته و خرما و بیشترین میزان واردات مربوط به گندم و جو بوده است.در بخش بعدی با استفاده از ماتریس SWOT و وزن دهی و اولویت بندی آن توسط خبرگان، راه کارهای توسعه صادرات تدوین گردید. نتایج حاصل از ترسیم ماتریس ارزیابی عوامل داخلی و خارجی نشان دهنده این بود که مناسب ترین راهبرد توسعه صادرات به این کشور، رویکرد تهاجمی می باشد.بر اساس نظرات خبرگان، مواردی از قبیل امضا موافقتنامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، افزایش خطوط پروازی مستقیم، تامین واگن، حل مشکلات بانکی از طریق به کارگیری مکانیزم تهاتر و یا استفاده از ارزهای ملی در تجارت، استفاده از ظرفیت های بنادر و مناطق آزاد از مهم ترین اقدامات در راستای توسعه صادرات به قزاقستان می باشند.

    کلیدواژگان: قزاقستان، موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، موافقتنامه تجارت ترجیحی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، توسعه روابط تجاری با قزاقستان، SWOT
  • فرشته طاهرپوران، حسین عابدی*، بابک حاجی کریمی صفحات 37-57

    . هدف اصلی این پژوهش تبیین و بررسی عوامل موثر بر توسعه بازاریابی سبز در صنعت فروشگاه های زنجیره ای شهر تهران بوده که تحقیق کاربردی با رویکرد کمی و استراتژی توصیفی-پیمایشی بوده جامعه آماری شامل 2552 نفر از مشتریان مراکز خرید که حداقل سه بار از محصولات سبز استفاده نموده اند. حجم نمونه به تعداد 376 نفر با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب و پرسشنامه محقق ساخته بین آنها توزیع شده و در نهایت 362 نمونه پس از غربالگری داده ها جهت تجزیه و تحلیل با روش مدلسازی معادلات ساختاری واریانس محور و نرم افزار Smart PLS3.2 استفاده شده است. نتایج پایایی و روایی همگرا و واگرا مدل تحقیق از وضعیت مطلوبی برخوردار و کل مدل به شکل مناسبی تبیین و شاخص برازش مدل مورد تایید می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد، آمیخته بازاربابی، ارزش، اطمینان، بازاریابی اجتماعی، بازاریابی تعاملی، برندسازی، عوامل محیطی و مسیولیت پذیری اجتماعی بر توسعه بازاریابی سبز تاثیر معناداری ندارند اما بهبود کیفیت تولید و مدیریت دانش بر توسعه بازاریابی سبز تاثیر معناداری و مثبت دارند و درصورت تغییر یک واحد در این متغیرها به ترتیب 0.321 و 0.281 واحد در همان جهت توسعه بازاریابی سبز تغییر می کند. بنابراین این عوامل برای موفقیت در اجرا و توسعه بازاریابی سبز باید مورد توجه باشند.

    کلیدواژگان: توسعه بازاریابی سبز، سلامت مصرف کننده، صنعت فروشگاه زنجیره ای
  • محمد شمشیری، امیر بیات ترک*، طهمورث سهرابی، نازنین پیله وری صفحات 57-80

    یکی از صنایعی که در سال های اخیر، به دلیل تغییرات مستمر فضای رقابت را در صنعت تشدید کرده است، صنعت خودروسازی می باشد، از این رو، شرکت های خودروسازی باید راه هایی بیابند که بتوانند استراتژی متمایزی را نسبت به دیگر شرکت های خودروسازی برای ارایه خدمات بهتر به مشتریان اتخاذ کنند. به نمونه ای از این استراتژی های متمایز، می توان به تصمیمات سرمایه گذاری در حوزه های جذاب شرکت های خودروسازی اشاره نمود. در همین راستا هدف این پژوهش، بررسی نقش سرمایه فکری، پروفایل ریسک، هزینه های مالی بر سرمایه گذاری در حوزه های جذاب صنعت خودرو در شرکت خودروسازی زامیاد می باشد. جامعه آماری این پژوهش، مدیران ارشد کلیه خطوط تولیدی و سازمانی، شرکت خودروسازی زامیاد (464 مدیر) است بودند، که از این تعداد 210 مدیر به عنوان نمونه انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند نتایج آزمون فرضیات این پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل، حاکی از این بود که سرمایه فکری، هزینه های مالی و پروفایل ریسک مدیر نقش معناداری بر سرمایه گذاری مدیران در حوزه های جذاب شرکت های خودروسازی می باشند.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، هزینه های مالی، پروفایل ریسک، سرمایه گذاری
  • باقر ادبی*، مهدی محرمی بالان، سعیده هوشمند گهر صفحات 81-98
    یکی از دغدغه های مهم صادرکنندگان در بازارهای بین المللی وجود ریسک های تجاری و سیاسی است که این امر سبب افزایش ریسک عدم دریافت اعتبار صادراتی می شود. از این رو نقش موسسات اعتبار صادراتی (ECA) جهت پوشش این نوع ریسک ها از طریق ارایه و گسترش بیمه ها (و ضمانت های) اعتبار صادراتی حایز اهمیت است. هدف اصلی این مطالعه، بررسی و مقایسه تطبیقی نظام بیمه و ضمانت صادرات ایران با کشورهای منتخب مشتمل بر دو گروه کشورهای عضو OECD (شامل ایتالیا، آلمان و بلژیک) و کشورهای غیرعضو (شامل هندوستان، کره جنوبی و ترکیه) است. این بررسی ابعاد مختلفی همچون ساختار نهادی، سیاست پوشش و روش های اعتبارسنجی؛ چارچوب تعیین حق بیمه؛ سازوکار پرداخت خسارت و وصول مطالبات خارجی؛ قبولی یا واگذاری اتکایی بیمه ای (انتقال تعهدات بیمه ای به سایر شرکت های بیمه ای عموما نهادهای بین المللی) و توانگری مالی ECAهای مذکور را در بر می گیرد. با توجه به بررسی های به عمل آمده، راه کارهای پیشنهادی در راستای توسعه خدمات بیمه و ضمانت به صادرکنندگان کشور ارایه شد که از مهم ترین آنها می توان به کاهش رویه های اجرایی و گسترش الکترونیکی کردن خدمات صندوق ضمانت صادرات ایران، ارایه خدمات پوشش نوسانات نرخ ارز در صندوق، توسعه همکاری میان صندوق ضمانت صادرات ایران با همتایان خارجی، راه اندازی دفتر اختصاصی برای ارایه خدمات بیمه ای و ضمانتی برای SMEها، توسعه برنامه های تضمین واردات مواد اولیه مورد نیاز صادرکنندگان، برنامه ریزی در انجام طرح های بیمه مجدد (اتکایی) با بیمه گران بین المللی و افزایش سرمایه صندوق ضمانت صادرات ایران اشاره کرد.
    کلیدواژگان: صادرات، بیمه، ضمانت و موسسات اعتبار صادراتی (ECA)
  • منصور اسماعیل زاده*، یگانه پناهی صفحات 99-118
    عملکرد تامین کننده می تواند توسط معیار های مرتبط با توسعه تامین کننده تحت تاثیر قرار گیرد. بنابراین، شناسایی و اولویت بندی معیارهای مرتبط با توسعه تامین کننده می تواند از اهمیت ویژه ای برای صنایع مختلف و به ویژه صنعت خودروسازی برخوردار باشد که شناسایی و مقوله بندی معیارهای مرتبط با توسعه تامین کننده در پژوهش های قبل، اما اولویت بندی آنها در این مقاله با استفاده از روش بهترین-بدترین محقق می شود. بدین منظور ابتدا ماتریس مقایسات زوجی معیارها در مقوله های چهارگانه ملموس، ناملموس، روابط و محیطی با نظرسنجی از خبرگان صنعت خودرو استخراج و پس از مدلسازی آنها بر اساس روش بهترین-بدترین و حل مدل های بهینه سازی، اوزان معیارها در مقوله های چهارگانه به دست آورده می شوند. نتایج نشان می دهد که در مقوله های ملموس، ناملموس، روابط و محیطی به ترتیب معیارهای قابلیت کیفیتی، اعتماد، همکاری و دارا بودن استانداردهای زیست-محیطی به عنوان بهترین معیارها و قابلیت تحویل، تمایل، شفافیت و مشارکت در فعالیت های توسعه سبز به عنوان بدترین معیارها هستند. معیارهای دیگر از لحاظ اهمیت در بین بهترین و بدترین معیارها قرار می گیرند. بحث و نتیجه گیری و همچنین پیشنهادات برای صنعت خودروسازی بر اساس اوزان معیارها در هر مقوله انجام شده است. باتوجه به اینکه پژوهش های گذشته و به ویژه پژوهش های داخلی به ندرت به موضوع توسعه تامین کننده پرداخته اند، نتایج این پژوهش می تواند برای شرکت های فعال در صنعت خودروسازی ایران به منظور تخصیص منابع به معیارهای با اهمیت و تدوین سیاست های مدیریت روابط با تامین کنندگان مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: توسعه تامین کننده، روش بهترین، بدترین (BWM)، صنعت خودروسازی
  • شهریار عزیزی*، هما آزمایش فرد صفحات 119-137

    تحلیل رفتار مصرف کننده و نحوه تصمیم گیری آن در خرید و انتخاب محصولات یکی از مطالب مهم در ادبیات بازاریابی است. شناخت رفتار مصرف کننده به بازاریابان کمک می کند تا درک مناسبی از روش های انتخاب محصولات و خدمات توسط مصرف کننده داشته باشند. اگرچه پیش بینی دقیق رفتار مشتریان همواره یکی از سخت ترین کارهای پیش روی بازاریابان قرار دارد اما شناخت نظریه های رفتار مصرف کننده و تحلیل آن ها می تواند کمک به سزایی در هدایت مشتریان داشته باشد. تغییر سبک زندگی، تجربیات افراد از خرید محصولات، باورها و عقاید آن ها در نحوه تصمیم گیری، پیشرفت فناوری، افزایش آگاهی و دانش مشتریان نسبت به محصولات و غیره می تواند در تغییر رفتار و نحوه انتخاب برندها و شرکت ها تاثیرگذار باشد. اما آنچه مورد توجه است، اهمیت این مطلب است که چگونه می توان مسیر آن را تشخیص داد و چه عواملی را می توان در تغییر سبک تصمیم گیری و رفتارهای مصرف کننده دخیل دانست. علی رغم اهمیت این موضوع شرکت ها و بازاریابان توجه چندانی به این امر ندارند و تمایلی به به کارگیری نظریه های رفتار مصرف کننده از خود نشان نمی دهند. هدف پژوهش حاضر علاوه بر مرور نظریه های مطرح در رفتار مصرف کننده، ارایه تصویر کلی از مسیر تکامل نظریه های رفتار مصرف کننده است تا با شناخت جنبه های مختلف نظریه های این حوزه و متغیرهای آن بتوان گامی در جهت ارتقای دانش نظریه بازاریابی برداشت.

    کلیدواژگان: نظریه های بازاریابی، رفتار مصرف کننده، مسیر نظریه
|
  • PARISA YAGHOBI *, Hasan Sagheb Pages 1-20
    The frequent issuance of customs licenses in recent years and its increasing trend, especially in the last two years, simultaneously with the withdrawal of the United States from the UN Security Council and the intensification of sanctions against Iran, has caused protests from economic and trade activists. It seems that this procedure of issuing sections has been contrary to the measures taken to facilitate trade and the efforts made to implement the window of the business unit in order to create conditions to facilitate trade. Due to the importance of the subject of this article, it has identified the disruptive areas of trade in customs directives and provided appropriate solutions to improve the disruptive areas of production and trade. This article is of research-applied type and using analytical-descriptive method, while forming a database of customs directives (for the period of 2016 to the first quarter of 1399), the provisions of each directive are examined from different dimensions and the results are analyzed. Was analyzed.
  • Maryam Khosravi Asl * Pages 21-35

    The purpose of this research is to provide solutions for the development of Iran's exports to Kazakhstan. The type of this research is review and its method is descriptive. For to collect the necessary information and statistics have been used from library resources, referring to official and international websites and using the opinions of experts and exporters to Central Asian countries, especially Kazakhstan. In this research, Kazakhstan's commercial exchanges with Iran and the world were analyzed by using official statistics. Based on this, the main competitors in the market of this country are Russia and China. Also, based on the trade exchanges between Iran and Kazakhstan in the last 5 years, the largest amount of export to this country was related to pistachio and date and the largest amount of import was related to wheat and barley. In the next part, export development strategies were compiled using the SWOT matrix and its weighting and prioritization by experts. The results of the evaluation matrix of internal and external factors showed that the most suitable strategy for the development of exports to this country is an aggressive approach. According to the opinions of expert’s things like Signing a free trade agreement with the Eurasian Economic Union, increasing direct flights, Wagon supply, solving banking problems by using barter mechanism or using national currencies in business, Using the capacities of ports and free zones are the most important measures for develop exports to Kazakhstan..

    Keywords: Kazakhstan, Free Trade Agreement between Iran, Eurasian Economic Union, Preferential Trade Agreement between Iran, Development of trade relations with Kazakhstan, SWOT
  • Fereshteh Taherpouran, Hossein Abedi *, Babak Hajikarimi Pages 37-57

    The main purpose of this study is to explain and study the factors that influence the development of green marketing in Tehran shopping centers. The researchers chose applied and cross-sectional studies using quantitative methods and descriptive investigative strategies. The research background was compiled using library methods and fishing tools, and preliminary research data was collected from questionnaires developed by researchers. The statistical population includes 2,552 shopping mall customers who have used organic products at least 3 times. The sample size selected by the systematic random sampling method is 376 people as the analysis unit. In the end, 362 samples were selected based on variance The structural equation modeling analysis with Smart PLS3.2 software is selected. The results of the reliability and validity of the convergence and divergence of the research model are in good condition, the model has been reasonably explained, and the fit index has been recognized. Research results combination of marketing, value, reliability, social marketing, interactive marketing, branding, environmental factors, and social responsibility does not have a significant impact on the development of green marketing, However, improving production quality and knowledge management has a significant positive impact on the development of green marketing. When these variables change by 1 unit, there are 0.321 and 0.281 units respectively, which will change in the same direction of the development of green marketing. Therefore, these factors must be considered in order to achieve success in the implementation and development of green marketing.

    Keywords: Green Marketing Development, Consumer Health, Chain Store Industry
  • Mohammad Shamshiri, Amir Bayat Tork *, Tahmoures Sohrabi, Nazanin Pilevari Pages 57-80

    . One of the industries that has intensified the competitive environment in the industry in recent years due to continuous changes is the automotive industry, therefore, automotive companies must find ways to be able to differentiate their strategy from other automotive companies. Provide better customer service. An example of these distinctive strategies is investment decisions in attractive areas of automotive companies. In this regard, the purpose of this research is to design and explain the strategic investment model in attractive areas of the automotive industry in Zamyad Automotive Company. The statistical population of this study was the senior managers of all production and organizational lines of Zamyad Automotive Company (464 managers), of which 210 managers were selected and tested. It was suggested that the intellectual capital, financial costs and managerial risk profile play a significant role in the investment of managers in attractive areas of automotive companies.

    Keywords: Intellectual Capital, Financial Costs, Risk Profile, Investment
  • Bagher Adabi Firouzjaee *, Mehdi Moharrami Balan, Saedeh Houshmand Gohar Pages 81-98
    One of the major challenges of exporters in international markets is the existence of commercial and political risks that increased risk of nonpayment of an export credit. Therefore, the role of Export Credit Institutions (ECAs) to cover these types of risks through the provision and expansion of insurance (and guarantees) export credit is highly important. The main purpose of this study is investigating of Iran's export insurance and guarantee and compare it with selected countries consisting of two groups of OECD member countries (including Italy, Germany and Belgium) And non- OECD member countries (including India, South Korea and Exim Bank of Turkey). The Comparative Comparison shed light on various dimensions such as institutional structure; coverage policy and credit rating methods, premium determination framework, Mechanism for loss coverage and settlement of foreign claims; Acceptance or transfer of risk to reinsurance markets (Transfer of insurance liabilities to other insurance companies especially international institutions) and financial solvency. Based on our findings, we proposed suggestions for the development of insurance and guarantee services provided to the country's exporters, the most important of which are (1) Simplification of Administrative procedures; (2) enhancing the electronic services of the Export Guarantee Fund of Iran; (3) hedging against exchange rate fluctuation; (4) Expansion and deepening of cooperation between the Export Guarantee Fund of Iran and foreign counterparts; (5) setting up a specialized office to provide insurance and guarantee services to SMEs; (6) developing programs to guarantee the import of raw materials required by exporters; (7) establishing re-insurance companies in cooperation with international insurers; and (8) increasing the capital ratio of Export Guarantee Fund of Iran.
    Keywords: Export, Insurance, Guarantee, Export Credit Agency (ECA)
  • Mansour Esmaeilzadeh *, Yeganeh Panahi Pages 99-118
    Supplier performance can be affected by criteria related to supplier development. Therefore, identifying and prioritizing criteria related to supplier development can be of particular importance for various industries, especially the automotive industry. Identifying and categorizing the criteria related to supplier development in previous studies, but prioritizing them in this article is achieved using the best-worst method. For this purpose, first the matrix of pairwise comparisons of criteria in the four categories of tangible, intangible, relationships and environment was extracted by a survey of experts in the automotive industry and after modeling them based on the best-worst method and solving optimization models, the weights of criteria in the category Quadruple's are obtained. The results show that in the categories of tangible, intangible, relationships and environment, the criteria of quality capability, trust, cooperation and having environmental standards as the best criteria and the ability to deliver, willingness, transparency and participation in the activity Green development's, are the worst criteria. Respectively. Discussions and conclusions as well as suggestions for the automotive industry are based on the weights of criteria in each category. Considering that previous researches and especially internal researches have not addressed the issue of prioritizing criteria related to supplier development, the results of this research can be used for companies active in the Iranian automotive industry in order to allocate resources to important criteria and formulation of supplier relationship management policies will be useful.
    Keywords: Supplier Development (SD), Best, Worst Method (BWM), Automotive Industry
  • Shahriar Azizi *, Homa Azmayesh Fard Pages 119-137

    Analyzing consumer behavior and how to decide on the purchase and selection of products is one of the important topics in the marketing literature. Understanding consumer behavior helps marketers to have a good understanding of consumer product and service selection methods. Although accurately predicting customer behavior is always one of the most difficult tasks for marketers, but understanding theories of consumer behavior and analyzing them can be very helpful in guiding customers. Changing lifestyles, people's experiences of buying products, their beliefs and ideas in how to make decisions, technological advances, increasing customer awareness and knowledge about products, etc. can be effective in changing the behavior and selection of brands and companies. But what is important is how this path can be identified and what factors can be involved in changing decision-making styles and consumer behaviors. Despite the importance of this issue, companies and marketers do not pay much attention to this issue and do not show a willingness to apply theories of consumer behavior. The purpose of this study, in addition to reviewing the theories in consumer behavior, is to provide an overview of the evolution of consumer behavior theories so that by recognizing the various aspects of theories in this field and its variables, a step can be taken to improve marketing theory.

    Keywords: Theories of Marketing, Consumer Behavior, Theoretical Path