فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتاد و پنجم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/28
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سمانه فیاض، مظاهر معین الدینی*، شراره پورابراهیم، علی کاظمی، بنیامین خوشنویسان صفحات 1-14
    بنادر در انتقال بیش از 80% کالا ها و مواد نقش دارند. ارزیابی چرخه حیات امکان ارزیابی همزمان پیامدهای محیط زیستی را فراهم می کند که تاکنون برای بنادر غیرکانتینری انجام نشده است. هدف این مطالعه، ارزیابی چرخه حیات عملیات بارگیری مایع، گاز، کانتینر، فله و تانکر و تعیین موثرترین زیرسامانه ها در پیامدهای عملیات بندری است. ارزیابی برای دو محدوده مبدا تولید تا بندر (محدوده 1) و ورودی بندر تا بارگیری به کشتی (محدوده 2) انجام شده است. واحد عملکردی ، یک میلیون تن بارگیری برای هر زیرسامانه بارگیری و سپس در ازای یک میلیون تن بارگیری از کلیه زیرسامانه ها درنظر گرفته شده. نتایج نشان داد پیامد های محیط زیستی محدوده1 نسبت به محدوده2 بسیار پایین تر می باشد و بهتر است جهت کاهش پیامد ها روی عملیات داخل بندر تمرکز گردد. در پیامد گرمایش جهانی به ازای واحد عملکردی یک میلیون تن بارگیری کلی، زیرسامانه گاز بیشترین سهم (در حدود 35%) را دارد که 50% آن ناشی از الکتریسیته و 45% ناشی از فلرینگ است. زیرسامانه فله در حدود 30% سهم دارد که کاملا ناشی از الکتریسیته است. زیرسامانه مایع در حدود 20% در این پیامد نقش دارد که 95% از آن ناشی از الکتریسیته است. الکتریسیته همچنین بیشترین نقش را در کلیه پیامدهای هر زیرسامانه دارد. به ازای یک میلیون تن بارگیری کلی، زیرسامانه های فله، مایع و گاز به ترتیب بیشترین نقش را در پیامدهای محیط زیستی دارند. با توجه به نتایج حاصل، پیشنهاد م ی شود سناریوهای بهبود عملیات بندری با محوریت مصرف الکتریسیته و با در نظر گرفتن منابع تجدید پذیر تامین انرژی و حذف فلرینگ با توجه به نقش عمده آن در انتشار کربن تدوین گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی چرخه حیات، پیامدهای محیط زیستی بارگیری، سیاهه انتشار بندر
  • داود مافی غلامی*، ابوالفضل جعفری، مریم یعقوب زاده صفحات 15-28
    برآورد مقادیر ذخیره کربن مانگروها نقش مهمی در تهیه اطلاعات حیاتی برای توسعه برنامه های سازگاری با تغییر اقلیم و استراتژی کربن آبی در رویشگاه های ساحلی دارد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر برآورد مقادیر ذخیره کربن مانگروها در منطقه حفاظت شده حرای استان هرمزگان بود. برای دستیابی به این هدف، پس از انجام آماربرداری میدانی و ثبت قطر در محل یقه مانگروها و استفاده از روابط آلومتریک، مقادیر زی توده روی زمینی و زیرزمینی مانگروها در محل قطعات نمونه برآورد شد. سپس با توسعه رابطه رگرسیونی بین مقادیر زی توده روی زمینی و زیر زمینی مانگروها و مقادیر شاخص پوشش گیاهی نرمال شده مستخرج از تصاویر ماهواره ای، نقشه مقادیر زی توده روی زمینی و زیرزمینی مانگروها در دو منظقه ساحلی و جزیره ای و مانگروهای بلندقد و کوتاه قد تهیه شد. نتایج نشان داد که میانگین زی توده روی زمینی در مانگروهای مناطق ساحلی و جزیره ای منطقه حفاظت شده حرا به ترتیب برابر با 61/2 تن در هکتار و 56/1 تن در هکتار و میانگین زی توده زیرزمینی نیز به ترتیب برابر با 15/6 و 12/5 تن در هکتار بود و اختلاف معنی دار بین مقادیر این دو متغیر در دو زون منطقه حفاظت شده وجود داشت (0/002>P). وسعت مانگروهای بلندقد در منطقه ساحلی (59 درصد) بیشتر از وسعت مانگروهای کوتاه قد (41 درصد) بود و در قسمت جزیره ای وسعت مانگروهای بلندقد (44 درصد) کمتر از وسعت مانگروهای کوتاه قد (56 درصد) بود. مقدار زی توده کل در مانگروهای بلندقد در هر دو  منطقه ساحلی و جزیره ای به ترتیب در حدود 7/5 و 8 برابر مقدار این متغیر در مانگروهای کوتاه قد بود. نتایج این پژوهش می تواند برای تهیه برنامه های سازگاری با تغییر اقلیم رویشگاه های مانگرو مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ماربرداری میدانی، روابط آلومتریک، سامانه اطلاعات جغرافیایی، سنجش از دور
  • پروانه سبحانی، افشین دانه کار* صفحات 29-45
    آگاهی از شرایط اقلیمی در مقصد گردشگری از مهم ترین اطلاعات مورد نیاز گردشگران طبیعت است. مطالعه حاضر با هدف تعیین زمان مناسب گردشگردی در جنگل های مانگرو خمیر-قشم، به بررسی شاخص های ‏TCI‏ ‏و ‏HCI‏ در سال های 1996 تا 2021 پرداخته است.‏ نتایج ‏TCI‏ نشان داد که بهترین فصل گردشگری، اواخر پاییز و زمستان در ماه های آذر، دی و بهمن می باشد. در حالی که نامطلوب ترین شرایط اقلیمی مربوط به ماه های خرداد، تیر، مرداد، شهریور و مهر است.‏ همچنین مطابق نتایج ‏HCI‏ مطلوب ترین فصل گردشگری مربوط به زمستان و به ویژه اسفندماه می باشد، در ‏حالی که وضعیت این شاخص از خرداد تا مهرماه در شرایط قابل قبول است. نتایج ‏TCI‏ و ‏HCI‏ نشان داد که از پاییز تا اواخر فصل زمستان بهترین زمان از نظر اقلیم گردشگری و در مقابل از اواخر بهار تا ‏فصل تابستان، دارای نامطلوب ترین شرایط برای حضور بازدیدکنندگان به دلیل گرمای شدید، رطوبت بالا و شرجی بودن آب ‏و هوای منطقه است. ‏تحلیل آماری ‏TCI‏ و ‏HCI‏ نیز حاکی از آن است که رابطه معنی دار و مستقیمی بین این دو شاخص با ‏متغیرهای اقلیمی وجود دارد و با افزایش ضریب نهایی، شرایط اقلیمی منطقه برای ‏حضور گردشگران از وضعیت مطلوب تری برخوردار خواهد بود. ‏‏با توجه به رشد روز افزون صنعت گردشگری و توسعه طبیعت گردی در جنگل های مانگرو خمیر-قشم، برنامه ریزی ‏مناسب و مطابق با شرایط مطلوب اقلیم گردشگری می تواند به حفاظت از این منطقه، تامین زیرساخت ها و امکانات ‏مناسب برای گردشگران، و همچنین ایجاد شرایطی برای درک احساس آسایش و رضایت ‏گردشگران کمک نماید.
    کلیدواژگان: اقلیم مناسب گردشگردی، شاخص های اقلیمی (TCI و HCI)، جنگل های مانگرو خمیر-قشم (منطقه حفاظت شده حرا)
  • سولماز دشتی*، فاطمه کریمی پور صفحات 46-63
    تالاب ها تاثیری زیادی در میکرواقلیم و حفظ تعادل هیدرولوژیک و زیستی هر منطقه دارند. بنابراین این پژوهش با هدف ارزیابی مخاطرات محیط زیستی تالاب بین المللی گمیشان براساس روش تصمیم گیری چندمعیاره TOPSIS انجام شد. در این پژوهش، تمرکز بر شرایط محیط زیستی تالاب گمیشان است و کلیه عوامل تنش زا که باعث برهم خوردن تعادل بوم شناختی تالاب می شود، مورد بررسی قرار گرفت. مرحله اول پژوهش شامل تشریح، تجزیه و تحلیل سیستمی و شناخت ریسک های منطقه براساس روش DPSIR، مرحله دوم انتخاب سه شاخص (شدت اثر، احتمال وقوع و حساسیت محیط پذیرنده) و نمره دهی به ریسک ها و مرحله آخر رتبه بندی ریسک ها براساس روش TOPSIS است. براساس نتایج روش DPSIR، 15 ریسک برای تالاب شناسایی گردید. نتایج حاصل از رتبه بندی ریسک های تهدیدکننده با استفاده از روش TOPSIS حاکی از آن است که انتقال پساب کشاورزی به رودخانه های اترک و گرگان رود به تالاب، انتقال پساب استخرهای پرورش ماهی و میگو، ورود پساب تصفیه خانه شهر گمیشان و روستاهای اطراف و وقوع دوره های خشکسالی با توجه به میزان Cli به ترتیب در اولویت های اول تا چهارم قرار دارند. همچنین، براساس سطح بندی مخاطرات، در تالاب گمیشان 20% مخاطرات در رده غیرقابل تحمل، 6/6% درصد مخاطرات در رده قابل توجه، 13/4% مخاطرات در رده متوسط، %40 مخاطرات در رده قابل تحمل و 20% مخاطرات در رده جزیی قرار گرفتند. براساس نتایج پژوهش، پیشنهاد می گردد مدیران یک مدیریت واحد در این تالاب انجام دهند تا علاوه بر تامین نیاز آبی تالاب ها جهت حفظ پایداری خود نیازهای جوامع محلی منطقه را بدون کمترین اثر منفی بر شرایط فیزیکی، شیمیایی و هیدرولوژیکی تالاب برآورده نماید.
    کلیدواژگان: مخاطرات محیط زیستی، تالاب گمیشان، شدت اثر، TOPSIS
  • سید ایاد محمدی، فاطمه کریمی اورگانی*، احمد سواری، سولماز دشتی، آزیتا کوشافر صفحات 64-76

    تالاب شادگان بر اثر فعالیت های انسانی همواره در معرض آلودگی با فلزات سنگین قرار دارد. هدف از این تحقیق، ارزیابی ریسک محیط زیستی تالاب شادگان ناشی از ورود فلزات سنگین سرب و کادمیوم به تالاب می باشد. بدین منظور، از آب و رسوب تالاب نمونه برداری شد و به روش جذب اتمی و سیستم کوره گرافیکی با استفاده از دستگاه Perkin Elmer 4100، غلظت فلزات در آب و رسوب اندازه گیری شد. نتایج، غلظت سرب و کادمیوم در آب را بالاتر از استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا (EPA) نشان داد و غلظت این دو فلز در رسوب تالاب پایین تر از استانداردهای مذکور بود. با استفاده از خروجی های مدل اکوفیت (Ecofate)، ارزیابی ریسک با روش کسر ریسک (RQ) انجام شد. براساس نتایج، برای سرب موجود در آب و در رسوب، ریسک متوسط، کادمیوم موجود در آب  حداقل ریسک و برای کادمیوم موجود در رسوبات، حداکثر ریسک برآورد شد. ضریب همبستگی پیرسون رابطه قوی و معنی دار بین کادمیوم موجود در آب و کادمیوم موجود در رسوب را نشان داد (0/05>P) بنابراین، ریسک اکولوژیک تالاب، ناشی از انباشت این فلز در رسوبات تالاب را به همراه داشته است. بنابراین، ملاحظات محیط زیستی صحیح باید در تالاب شادگان مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، فلزات سنگین، رسوب، مدل اکوفیت، RQ
  • محمدجواد سلطانی قلعه، سید یعقوب زراعت کیش*، زهرا عابدی صفحات 77-89

    اکوسیستم متنوع دریا، شکل گیری و جریان مستمر تولیدات و خدمات را برای انسان فراهم کرده است، همچنین اثرات آن در حیات اقتصادی کشورها نقش به سزایی دارد. برای ارزش گذاری این خدمات شناخت فواید و انتخاب تولیدات قابل ارزش گذاری ضرورت دارد. ارزش خدمات اکوسیستمی میگوی دریایی با روش های ارزش گذاری مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها (به تعداد 70 نفر) از بین ذینفعان انتخاب و در دو گروه ذیفعان محیط زیست و افراد مرتبط با صید گروه بندی شدند و با ابزار پرسشنامه نظرات آن ها در مورد ارزش های محیط زیستی و اقتصادی میگو اخذ گردید. از تکنیک های ارزش گذاری مانند ارزش گذاری مشروط و انتقال منافع استفاده و برای سال 1400 برآوردها انجام شد. نتایج نشان داد که، ارزش وجودی میگوی موزی (Penaeus merguiensis) دریایی به طور متوسط 9/38 درصد قیمت بازاری (یک میلیون ریال) آن به دست آمد. ارزش میراثی این گونه کفزی برای هر نفر حداقل حدود 5/2 میلیون ریال و ارزش سایر گونه های همراه صید حدود 1/3 میلیون ریال برآورد شد. وجود خسارت به منابع دریایی با روش فعلی صید با برداشت بیش از حد و صید سایر گونه های غیر هدف بیش از 140 میلیون دلار محاسبه شد. متوسط ارزش فرهنگی این گونه برای هر نفر حداقل 472 هزار ریال تعیین شد. بررسی ارزش کلی خدمات اکوسیستمی و تولیدات میگوی دریایی در سال 1400، بیش از 53 میلیون دلار برآورد شد و نسبت هزینه به خسارت وارده در این فعالیت اقتصادی بیش از 3/2 برابر ارزش های تعیین شده محاسبه شد. بنابراین تغییر روش برداشت و حذف ترال کف، توصیه کاربردی در این حرفه است.

    کلیدواژگان: میگوی موزی دریایی، ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت، صید ضمنی و خسارت های محیط زیستی
  • ساناز خمر*، سید مهدی حسینی صفحات 90-106
    پژوهش حاضر، به منظور سنجش فلزات سنگین مس، نیکل، سرب و روی در رسوبات، ریشه، ساقه و برگ رویشگاه های مانگرو (Avicennia marina) و از 5 ایستگاه در بندر خمیر واقع در جنوب غربی بندرعباس با سه تکرار در تابستان 1399 انجام شد. علاوه بر این، برخی از پارامترهای ژیوشیمیایی رسوبات بستر این مانگروها مانند شاخص مولر، فاکتور آلودگی و شاخص اریسک اکولوژیک مورد ارزیابی قرار گرفت. الگوی تجمع فلزات در رسوبات به صورت Ni>Pb>Zn >Cu به دست آمد. این الگو برای بافت های ریشه، ساقه و برگ به ترتیب به صورت Ni> Cu>Zn>Pb، Cu>Zn>Ni>Pb و Cu>Zn>Ni>Pb به دست آمد. بر اساس میزان فاکتور تجمع زیستی، بافت های گیاه می توانند شاخص زیستی مناسبی برای فلز مس در منطقه باشند. ریشه نیز می تواند شاخص مناسبی برای فلزات سرب و نیکل محسوب شود. برای فلز روی، بافت های برگ و ساقه شاخص مناسبی در منطقه شناخته شدند. فاکتور انتقال، تنها برای فلزات مس و روی در بافت های ساقه و برگ معنی دار بود که نتایج نشان از رابطه مستقیم بین غلظت مس و روی در ریشه و پس از آن در برگ ها و ساقه ها بود. همچنین بررسی غلظت فلزات در رسوبات در همه ایستگاه ها نشان داد که تنها غلظت فلز نیکل بحرانی بود. علاوه بر این، شاخص های محیط زیستی زمین انباشتگی و فاکتور آلودگی، بیانگر وضعیت آلودگی متوسط در رسوبات منطقه بود. همچنین یافته های شاخص ارزیابی محیط زیستی فلزات سنگین نشان داد که، رسوبات بندر خمیر از نظر شاخص آلودگی اکولوژیک در رده ریسک اکولوژیک کم (RI<150) قرار دارند. به طور کلی روند تجمع فلزات در رسوب و بافت های درخت حرا نشان داد که با افزایش غلظت فلزات در رسوبات، میزان این عناصر در بافت های گیاه نیز افزایش می یابد، بنابراین گونه A. marina می تواند شاخص زیستی برای فلزات سنگین در اکوسیستم مورد مطالعه باشد. علاوه بر این، این گیاه باعث کاهش تحرک و دسترسی زیستی فلزات مورد بررسی در رسوبات این اکوسیستم می شود.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، رسوب، درخت حرا، بندر خمیر
  • نظام ذکریایی، حامد نجفی علمدارلو*، سید حبیب الله موسوی صفحات 107-120

    گرمایش جهانی و تغییرات آب و هوایی به علت افزایش انتشار گازهای گلخانه ای، به سطح هشداردهنده رسیده است. یکی از گازهای موثر در تشدید این پدیده، گاز متان است. شالیزارهای برنج به عنوان یکی از مهمترین منابع اصلی انتشار آن شناخته می شوند، به طوری که کشت این محصول، 22 درصد از کل متان بخش کشاورزی را منتشر می کند. روش های کشت و مدیریت آب از جمله آبیاری تناوبی و خشکه کاری می تواند به کاهش انتشار این گاز کمک کند. از این رو در مطالعه حاضر، با استفاده از اطلاعات سال 1395، هزینه های محیط زیستی انتشار گازهای گلخانه ای شالیزارهای برنج در سه سناریو «کشت سنتی یا آبیاری غرقابی»، «آبیاری تناوبی» و «خشکه کاری»  با استفاده از الگوی مرزی تصادفی مسافت-ستانده برآورد شد. بر اساس نتایج، هزینه های محیط زیستی انتشار سالانه متان در شالیزارهای کشور در روش سنتی، تناوبی و خشکه کاری به ترتیب برابر با 633، 356 و 352 میلیارد ریال است. همچنین قیمت سایه ای هر کیلوگرم متان در این سناریوها به ترتیب 5056، 5808 و 5737 ریال محاسبه شد. یافته های این مطالعه نشان داد که روش های آبیاری تناوبی و خشکه کاری می تواند جایگزین مناسبی به جای روش سنتی در جهت کاهش آلاینده ها و هزینه های محیط زیستی باشند. از طرفی بایستی اقدامات لازم جهت دستیابی به توسعه پایدار از طریق درونی سازی این هزینه ها انجام گیرد.

    کلیدواژگان: برنج، تابع مسافت ستانده، گاز متان، قیمت سایه ای، هزینه محیط زیستی
  • داود مافی غلامی*، ابوالفضل جعفری صفحات 121-137
    طبقه بندی شدت وقوع مخاطرات محیطی چندگانه در سطح رویشگاه های مانگرو یکی از پیش نیازهای اصلی جهت ارزیابی آسیب پذیری و  توسعه و برنامه ریزی راهبردهای مدیریتی برای به حداقل رساندن اثرات مخرب ناشی از وقوع مخاطرات چندگانه بر این رویشگاه ها است. هدف این تحقیق نیز نقشه سازی و طبقه بندی شدت وقوع سه نوع مخاطره محیطی شامل خشکسالی، تندباد و پسروی مرز رو به دریا مانگروهای نایبند، تیاب و گواتر در طول سواحل خلیج فارس و دریای عمان می باشد. بدین منظور استفاده از سری زمانی بلند مدت مقادیر بارندگی ماهانه، سرعت باد روزانه و تصاویر ماهواره لندست، نقشه های شدت وقوع هر یک از مخاطرات محیطی در سطح رویشگاه ها با استفاده از توابع موجود در نرم افزار ArcGIS تهیه شد. در نهایت، نقشه های مخاطرات پس از استانداردسازی با یکدیگر تلفیق شدند و نقشه پهنه بندی شدت قرارگیری در معرض مخاطرات محیطی چندگانه در سطح مانگروها تهیه شد. نتایج نشان داد که مقدار نمایه در معرض قرار گرفتن در سطح رویشگاه ها از 2 تا 4/6 متغیر بود و از سواحل خلیج فارس به سمت سواحل دریای عمان افزایش می یابد؛ چنان که رویشگاه نایبند در سواحل غربی خلیج فارس (سواحل استان بوشهر) و رویشگاه گواتر در سواحل شرقی دریای عمان (سواحل استان سیستان و بلوچستان) به ترتیب در معرض کمترین و بیشترین شدت وقوع مخاطرات محیطی مورد بررسی قرار داشتند. نتایج این مطالعه اطلاعات حیاتی برای اجرای فرآیند ارزیابی آسیب پذیری و تاب آوری رویشگا ه های مانگرو مورد مطالعه را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، بالا آمدن سطح آب دریا، مانگرو، ایران
  • اردشیر شایسته، محسن دهقانی*، سید مهدی جبارزاده، حنانه محمدی کنگرانی، لعبت تقوی صفحات 138-148
    همکاری سازمانی، مفهومی است که به وابستگی فزاینده بین افراد و سازمان ها پاسخ می دهد. این مفهوم همکاری سازمانی مفهومی است که به وابستگی فزاینده بین افراد و سازمان ها پاسخ می دهد. همکاری سازمانی یک مفهوم است که در پاسخ به وابستگی متقابل رو به رشد در میان افراد و سازمانی از عوامل کلیدی در مدیریت محیط زیست و توسعه گردشگری است که در آن افراد، سازمان ها و نهادها، با مشارکت در طیف گسترده ای از فعالیت ها، ساختاری را با هدف حداکثرسازی ارزش های مشترک و دستیابی به رشد پایدار ایجاد می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی شبکه همکاری و تعیین نقش و جایگاه کنش گران و سازمان های مختلف در مدیریت محیط زیست و توسعه گردشگری جزیره قشم است. بدین منظور با استفاده از رویکرد تحلیل شبکه ای که رویکردی جدید در حل مسایل چند بعدی و در هم تنیده مدیریتی است، تعاملات سازمانی کنش گران با استفاده از ابزار پرسشنامه و نرم افزارهای Ucinet و Netdraw تحلیل شد. نتایج نشان داد که بیشترین ارتباط افراد با سازمان منطقه آزاد قشم و اداره حفاظت محیط زیست قشم است که به ترتیب مرکزیت درجه 30 و 25 و مرکزیت بینابینی 582/897و 566/541را دارند. همچنین بیشترین همکاری سازمانی با افراد را نیز سازمان منطقه آزاد قشم با مرکزیت درجه 35 و مرکزیت بینابینی 514/735و اداره حفاظت محیط زیست قشم با مرکزیت درجه 34 و مرکزیت بینابینی 536/736 دارند. به عبارتی تنها دو سازمان منطقه آزاد قشم و اداره حفاظت محیط زیست قشم هستند که افراد، بیشترین تمایل و همکاری را با آن ها دارند. بنابراین شبکه همکاری افراد با سایر سازمان های مرتبط با مدیریت محیط زیست و گردشگری نیازمند توجه و تقویت همکاری است.
    کلیدواژگان: رویکرد تحلیل شبکه، گردشگری، محیط زیست، همکاری سازمانی
  • محمد برهانی، افشین دانه کار، مظاهر معین الدینی* صفحات 149-166
    سوخت های فسیلی، به واسطه محدود بودن منابع، ایجاد آلودگی و گرمایش زمین، سبب شده اند، که استفاده از انرژی های تجدید پذیر به خصوص انرژی باد مورد توجه برنامه ریزان قرار گیرد. به همین دلیل برای تعیین معیارهای مکان یابی مزارع بادی ناحیه ساحلی استان سیستان و بلوچستان معیارهای اولیه با بررسی 30 پژوهش مرتبط در بیست سال اخیر شناسایی شد. معیارها و شاخص های شناسایی شده به دو گروه اکولوژیک و انسانی تقسیم و فرکانس استفاده از معیارها تعیین شد. براساس نتایج به دست آمده، متوسط سرعت باد و فاصله از سکونتگاه های انسانی بالاترین فراوانی شاخص ها در تجربیات پیشین را به خود اختصاص دادند. با این وجود، غربال سازی معیارها با استفاده از روش دلفی نشان داد، برای مکان یابی مزارع بادی در ناحیه ساحلی استان سیستان و بلوچستان، میانگین سرعت باد، استمرار باد، فاصله از مناطق لغزشی، فاصله از مناطق عملیات نظامی، فاصله از شبکه نیرو و هزینه های توسعه مهمترین شاخص های توسعه این کاربری هستند. سنجش اهمیت معیارها بر مبنای روش دلفی نشان داد، ضروری ترین شاخص های مکان یابی مزارع بادی در محدوده مورد مطالعه، میانگین سرعت باد، استمرار باد، فاصله از شبکه نیرو و چگالی توان باد است. بنابراین در راستای ظرفیت سنجی اقلیمی برای توسعه مزارع بادی در ناحیه ساحلی لازم است، از مشارکت و همپوشانی نقشه متوسط سالانه سرعت باد، متوسط سالانه چگالی توان باد و متوسط سالانه درصد استمرار باد استفاده شود. با استفاده از قابلیت سیستم اطلاعات جغرافیایی و توابع درون یابی کریجینگ نقشه سازی و تجزیه و تحلیل معیارهای اقلیمی انجام شد. در نهایت ناحیه ساحلی به دو پهنه با شرایط مناسب (91 درصد ناحیه ساحلی) و نامناسب (9 درصد ناحیه ساحلی) تقسیم بندی شد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، پتانسیل سنجی، روش دلفی، انرژی باد، چگالی توان باد
  • ساحل پاکزادتوچایی*، علی کاظمی، فاطمه عین الهی پیر صفحات 167-183
    مواد شیمیایی مختل کننده غدد درون ریز، مانند ترکیبات شبه استروژنی بیسفنول A و نونیل فنول از منابع مختلفی توسط رودخانه ها به دریای خزر وارد می شوند. این ترکیبات در غلظت های کم می توانند به طور بالقوه برای سلامتی انسان و موجودات آبزی خطرناک باشند. در عین حال، اطلاعات مربوط به غلظت آن ها در مصب رودخانه های دریای خزر، محدود است. بنابراین در مطالعه حاضر، غلظت آلاینده های BPA و NP و برخی از فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب در مصب 49 رودخانه ورودی دریای خزر از استان های گیلان، مازندران و گلستان در ماه های مرداد تا شهریور 1394 بررسی شد. غلظت ترکیبات در بین مصب های مختلف مقایسه گردید و اولویت بندی ترکیبات شبه استروژنی و فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب با استفاده از آنالیز مولفه های اصلی (PCA) و دسته بندی فاکتورها و مصب ها نیز با آنالیز خوشه ای (CA) انجام شد. بر اساس نتایج، غلظت ترکیبات BPA و NP به طور متوسط µg/l 1/81 و µg/l 2/85 اندازه گیری شد که بالاتر از حد مجاز بود و بیشترین غلظت این ترکیبات در رودخانه های تالش، آستارا، انزلی، ازارود، نشتارود، طلارود و تجن اندازه گیری گردید. نتایج PCA، 2 مولفه اصلی را موثر بر کیفیت آب رودخانه ها با مقدار واریانس 81/41٪ و با مقدار ویژه 1> نشان داد، که در درجه اول پارامترهای EC، TDS، TSS و TS از مهم ترین فاکتورها و سپس میزان نیترات و فسفات در درجه بعدی اهمیت قرار گرفتند. همچنین بر اساس نتایج CA، 4 دسته مصب و پارامترهای کیفی جدا گردید. به طورکلی نتایج نشان داد که رودخانه های سواحل ایرانی دریای خزر، دارای غلظت بالایی از ترکیبات شبه استروژنی بوده که می تواند حاصل آبشویی زمین های کشاورزی و پساب صنایع و مناطق مسکونی باشد.
    کلیدواژگان: دریای خزر، بیسفنول A، نونیل فنول، فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی، استانداردهای کیفی
  • محمدعلی حمزه* صفحات 184-197

    جنگل های مانگرو نقش موثری در جذب دی اکسید کربن جو و مقابله با افزایش گازهای گلخانه ای و اثرات انسانی گرمایش جهانی دارند. هدف کلی این مطالعه برطرف کردن خلاء اطلاعاتی ذخیره کربن در جنگل های مانگرو استان بوشهر است. در این مطالعه، ذخیره کربن کل و یک متر فوقانی خاک و همچنین درختان جنگل های مانگرو استان بوشهر (نایبند و مل گنزه) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این کار، تعیین میزان کربن رسوبات در مغزه های رسوبی و اندازه گیری قطر تنه و ارتفاع درختان در 12 ایستگاه انجام شد. پردازش تصاویر ماهواره ای نشان داد مساحت کلی جنگل مانگرو نایبند و مل گنزه به ترتیب 141 و 14 هکتار است که 73 درصد آن را جنگل های متراکم تشکیل می دهد. نتایج نشان داد، میانگین کربن یک متر فوقانی خاک حرای نایبند و مل گنزه به ترتیب 158 و 190 تن بر هکتار است که در محدوده میانگین جهانی مانگروهای نواحی خشک قرار دارد. میزان کل کربن در یک متر فوقانی خاک مانگروهای منطقه 25000 تن برآورد شد که 89 درصد آن در مانگروهای خلیج نایبند تثبیت شده است. خاک و درختان رویشگاه های مانگرو نایبند و مل گنزه جمعا 59/5هزار تن کربن معادل 218 هزار تن دی اکسید کربن در خود ذخیره کرده اند که از این میزان 28/5هزار تن در خاک و بقیه (31 هزار تن) در زی توده درختان مانگرو ذخیره و از جو زمین خارج شده است. برآوردها نشان می دهد در صورت تخریب کامل جنگل های حرای منطقه، بیش از 155 هزار تن دی اکسید کربن وارد جو خواهد شد. بررسی میزان کربن کل عمق خاک به ما این امکان را داد که برای اولین بار میزان کربن کل رویشگاه های مانگرو استان بوشهر ارزیابی گردد.

    کلیدواژگان: بوشهر، تثبیت کربن، مانگرو، تغییراقلیم
  • الهام مهدلو، شراره پورابراهیم* صفحات 198-213
    با توجه به پیچیدگی سیستم های پویای اکولوژیک-اجتماعی و افزایش فشارهای انسانی بر اکوسیستم ها، تلفیق تاثیر ارزش های اجتماعی در ارزیابی جامع خدمات اکوسیستم از اهمیت زیادی برخوردار است. این موضوع در ژیوپارک قشم به عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری کشور، ثبت شده به عنوان ژیوپارک جهانی یونسکو و دارای اکوسیستم های طبیعی حساس نظیر جنگل های مانگرو، اهمیت بیشتری می یابد. در این مطالعه با استفاده از مدل ارزش اجتماعی خدمات اکوسیستم (SolVES) دوازده ارزش اجتماعی ژیوپارک قشم نقشه سازی شد. استفاده از ابزار پرسشنامه و بکارگیری روش ارزیابی مشارکتی و نقشه سازی، منجر به تلفیق دانش تخصصی و اجتماعی در ارزیابی و نقشه سازی خدمات اکوسیستم شد. در این راستا، از شاخص های عینی و ذهنی به صورت کمی و کیفی استفاده شده است. شاخص های ارزش اجتماعی خدمات اکوسیستم ابتدا به صورت کیفی در قالب پرسشنامه و سپس به صورت کمی در قالب پهنه بندی انجام شده در نرم افزار SolVES مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تلفیق داده های فضایی و اجتماعی و نقشه سازی شدت های مختلف ارزش بر اساس درک افراد از ارزش های اجتماعی خدمات اکوسیستمی می تواند در طرح ریزی و اجرای برنامه های مدیریتی پایدار کمک موثری نماید.  تلفیق ارزش های اجتماعی خدمات اکوسیستم با داده های سرزمینی، می تواند به یکپارچگی درک عمومی ارزش های اجتماعی در بین ذینفعان مختلف و اولویت بندی مکان های دارای جاذبه ها و ارزش های اجتماعی خدمات اکوسیستم منجر شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی مشارکتی، ارزش اجتماعی خدمات اکوسیستم، ذینفعان، ژئوپارک
  • محمد کماسی، سید مسعود منوری*، فریبا زمانی هرگلانی، شهرام بیک پور صفحات 214-226

    ارزیابی غلظت فلزات سنگین و ریسک محیط زیست آن ها جهت پایش آلودگی، برای حفظ کیفیت محیط زیست و سلامت بوم سازگان ها ضرورت دارد. در این مطالعه، پراکنش و ارزیابی ریسک اکولوژیک فلزات سنگین در رسوبات مصب های اطراف واحدهای پتروشیمی مورد بررسی قرار گرفت. هدف از اجرای این تحقیق، ارزیابی میزان آلودگی و ریسک اکولوژیک فلزات سنگین در رسوبات تالاب شادگان است. برای تعیین نقاط نمونه برداری از روش سیستماتیک طبقه بندی تصادفی استفاده شد و 36 نمونه از 4 ایستگاه جمع آوری و جهت آنالیز به آزمایشگاه منتقل گردید. آماده سازی و هضم کامل رسوبات براساس دستورالعمل استاندارد موپام صورت گرفت. برای آنالیز نمونه ها از دستگاه ICP-OES مدل 730-ES استفاده شد. شاخص های مهم محیط زیست از قبیل شاخص زمین انباشتگی (Igeo) و شاخص ریسک اکولوژیک (ERi) محاسبه گردید. براساس نتایج به دست آمده میانگین غلظت نیکل، سرب، جیوه و وانادیوم  به ترتیب 58/8، 8/5، 6/9 و 88/7 میکرو گرم بر گرم وزن خشک بود. نتایج نشان داد که الگوی پراکنش فلزات سنگین در رسوبات به صورت وانادیوم> نیکل>سرب> جیوه بود. بر مبنای شاخص ژیوشیمیایی مولر، نیکل و سرب دارای آلودگی شدید، جیوه دارای آلودگی شدید تا بسیار شدید و وانادیوم دارای آلودگی متوسط است. آنالیز شاخص ریسک اکولوژیک (ERi) نشان داد که وضعیت ریسک برای نیکل، سرب و جیوه قابل توجه و برای وانادیوم متوسط است. می توان نتیجه گرفت که تالاب شادگان به دلیل ورود پساب های صنایع پتروشیمی آلوده به فلزات سنگین است و استفاده از تصفیه خانه های جدید، تجزیه کردن آلاینده ها و استفاده از مواد خام با درصد آلایندگی کمتر در مدیریت پساب ها جهت کاهش آلاینده ها ضروری است.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، شاخص زمین انباشتگی، ریسک اکولوژیک، پساب پتروشیمی، تالاب شادگان
  • جواد معصومی فر، مهدی یاسی*، جواد فرهودی صفحات 227-242
    حذف سد از روش های احیاء زیست بوم رودخانه است. در پژوهش حاضر، حذف سد وشمگیر بر روی رودخانه گرگانرود در استان گلستان، به دلیل حجم بالای رسوبات درون مخزن و پایان عمر مفید آن مورد مطالعه قرار گرفت. سه سناریو جهت حذف سد وشمگیر انتخاب شد: 1- حذف کامل (مشابه شکست ناگهانی سد در روز آفتابی با مخزن پر از آب)، 2- حذف پله ای سرریز و 3- حذف با رسوبات پایدار. در این پژوهش، از مدل دوبعدی CE-QUAL-W2 برای مدل سازی هیدرودینامیک و کیفیت آب رودخانه گرگانرود برای شرایط موجود و در سه سناریو حذف سد، در بازه 128 کیلومتری پایین دست سد وشمگیر تا دهانه دریای خزر استفاده گردید. مدل کیفی با داده های شاهد (تراز سطح آب و فاکتور های کیفی) در دو ایستگاه هیدرومتری آق قلا (68 کیلومتر پایین دست سد وشمگیر) و بصیرآباد (112 کیلومتر پایین دست سد وشمگیر) برای شرایط موجود گرگانرود واسنجی و تایید شد. نتایج ارزیابی در بازه زمانی تغییرات سریع رودخانه پس از حذف سد (تا 60 روز) ارایه شده است. نتایج سه سناریوی حذف سد نشان داد که میزان اکسیژن محلول (DO) در دو مقطع رودخانه (آق قلا و بصیرآباد) افزایش می یابد. میزان اکسیژن مورد نیاز زیستی (BOD) در سناریوی اول (حذف کامل) و دوم (حذف پله ای) به میزان اندکی (کمتر از 10 درصد نسبت به شرایط رودخانه قبل از حذف) افزایش خواهد داشت. در سناریوی سوم (حذف با رسوب پایدار)، تغییر چشم گیری در میزان BOD رخ نمی دهد. در سه سناریو و در هر دو مقطع کنترل، میزان pH در دو مقطع زمانی قبل و بعد از حذف سد، تغییر اندکی خواهد داشت. میزان کل مواد جامد محلول (TDS) در روزهای اولیه برابر یا بالاتر از میزان آن در قبل از حذف است، ولی با گذشت زمان از میزان آن کاسته می شود. نتایج مدل سازی نشان می دهد که سناریو دوم (حذف پله ای سد) گزینه برتر است و سبب بهبود شرایط کیفی رودخانه و بازتوانی محیط زیستابی گرگانرود می شود.
    کلیدواژگان: حذف سد، زیست بوم رودخانه، مدل سازی کیفی، گرگانرود، سد وشمگیر
  • مریم یعقوب زاده*، منیر حقیقت، فاطمه کردی، مجید مشهدی رفیعی صفحات 243-256
    مناطق ساحلی، فضایی جغرافیایی میان دو اکوسیستم با خصوصیات مستقل از یکدیگر است که به عنوان یک فضای برنامه ریزی مجزا مورد توجه قرار می گیرد. در این فضا، تحلیل مخاطرات طبیعی می تواند ابزار مناسبی در تصمیم گیری، برنامه ریزی و اولویت بندی اقدام مدیریت بحران باشد. مهم ترین اقدامات و مراحل در تحلیل مخاطرات، تعیین انواع مخاطرات است. در این مطالعه، بررسی مخاطرات طبیعی در منطقه ساحلی استان سیستان و بلوچستان مرتبط با اهداف طرح مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی این استان (ICZM) انجام شد. بدین منظور، ابتدا مخاطرات موجود در منطقه ساحلی با استفاده از روش دلفی تعیین و پس از شناسایی دامنه تاثیر آن، طبقه بندی شد. به منظور تحلیل گستره مخاطرات بر محیط اثرپذیر، کاربری ها و فعالیت هایی که تحت تاثیر قرار می گرفتند، شناسایی و حوضه نفوذ آن برای هر کاربری با تشکیل ماتریس مخاطرات-کاربری تعیین شد. در نهایت با تهیه نقشه هر یک از مخاطرات و کاربری های موجود در منطقه ساحلی و روی هم گذاری این لایه ها در محیط ArcGIS، تعداد مخاطراتی که هر کاربری را تهدید می کنند، مشخص شد. نتایج نشان داد که، بیشترین مخاطرات در بخش غربی ناحیه ساحلی استان و بین خلیج پزم تا خور میدانی قرار دارند. سونامی و فعال بودن تپه های ماسه ای دو مخاطره ای هستند که بر تعداد کاربری بیشتری اثر می گذارند. در بین کاربری ها نیز کاربری کشاورزی و دیم نسبت به سایر کاربری ها از مخاطرات بیشتری متاثر خواهند شد. نتایج این مطالعه با در اختیار گذاشتن گستره اثر مخاطرات بر کاربری های مختلف و استفاده در تعیین آسیب پذیری منطقه ساحلی سبب خواهد شد، برنامه مدیریت محیط زیستی محدوده مطالعه با دامنه وسیع تری از اطلاعات تدوین و اتخاذ اقدامات توسعه ای با آگاهی از گستره مخاطرات موجود، توسعه امن و ایمن تری را در منطقه به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: ICZM، محیط زیست ساحلی، مدیریت محیط زیست، مواجهه با مخاطرات، توسعه ایمن
  • مهرداد کاشف، نغمه مبرقعی دینان، حسن اسماعیل زاده* صفحات 257-274
    در ده های اخیر گسستگی شدید بین انسان با محیط زیست، باعث ناپایداری در ارایه خدمات اکوسیستمی شده است. از این رو ارایه چارچوب مفهومی مناسب برای بیان رابطه عرضه و تقاضای خدمات اکوسیستمی مبتنی بر شبکه های اجتماعی-اکولوژیک به منظور کمک به پایداری محیطی ضروری است. هدف این مطالعه ارایه چارچوب مفهومی جدید برای عرضه و تقاضای خدمات اکوسیستمی مبتنی بر رویکرد اکوسیستمی و تعیین نسبت عرضه و تقاضای جامع خدمات اکوسسیستمی نگهداشت خاک، تولید آب سطحی، تولید غذا و ذخیره کربن منطقه 4 آمایش ایران بود. دراین راستا با روش فرا ترکیب، مدل مفهومی جدیدی پیشنهاد و سپس تحلیل فضایی خدمات اکوسیستمی چهارگانه انجام شد. نتایج نشان داد که ناهمگونی فضایی زیادی از بعد عرضه و تقاضای در هر چهار خدمت به ویژه خدمات اکوسیستمی تولید آب سطحی و تولید غذا وجود دارد. براساس ارزیابی نسبت عرضه و تقاضای جامع خدمات اکوسیستمی حدود 80 درصد منطقه با کسری خدمات اکوسیستمی مواجه استو فقط 6 درصد دارای مازاد خدمات است، که عمدتد در بخشی از زاگرس میانی قرار دارد و دارای بیشترین میزان تولید آب، ذخیره کربن و کمترین فرسایش خاک است که تضمین کننده بقای اکولوژیک منطقه خواهد بود. در واقع به منظور جریان سازی رویکرد اکوسیستمی در برنامه ریزی فضایی، مشخص نمودن نقاط کانونی خدمات اکوسیستمی از طریق تعیین نسبت عرضه و تقاضای جامع، برای اتخاذ تصمیمات مناسب توسط تصمیم گیران حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: عرضه و تقاضای خدمات اکوسیستمی، پایداری محیطی، اکوسیستمی، شبکه اجتماعی-اکولوژیک
|
  • Samaneh Fayyaz, Mazaher Moeinaddini *, Sharareh Pourebahim, Ali Kazemi, Benyamin Khoshnevisan Pages 1-14
    Ports are involved in transferring more than 80% of materials and goods. With life cycle assessment, all environmental impacts are assessed simultaneously and this method has not been implemented for non-container ports. The goal of the study is life cycle assessment of liquid, gas, container, bulk, and tanker loading in the port to define the most impactful sub-processes in the port operations. Life cycle assessment is done from the source of production to the port (scope 1) and from the gate of the port to loading to ships (scope 2). One MMt of loading material is considered as functional unit. The results of the study showed that the impacts of scope 1 are far lower than scope 2 and it is worth focusing on scope 2 for any environmental improvements. In the global warming impact, gas loading has the highest share of 35%, of which 50% is due to electricity, and 45% is due to flaring. Bulk loading with a share of 30% entirely due to electricity is the second. Liquid loading with a share of 20% has the third rank as a result of electricity by 95%. It can be seen that in all sub-processes, electricity has a major role in all impact categories. In port operation LCA, per each MMt of total loading, bulk, liquid, and gas loading have the highest share over 18 impact categories to different extents. It is suggested to develop improving scenarios focused on electricity consumption, considering renewable energy sources, and no flaring for the port.
    Keywords: Life Cycle Assessment, impact category, port emission inventory
  • Davood Mafi-Gholami *, Abolfazl Jaafari, Maryam Yaghoubzadeh Pages 15-28
    The estimation of mangrove carbon stocks is crucial for providing vital information for the development of climate change adaptation programs and blue carbon strategies in coastal ecosystems. Therefore, the aim of this study was to estimate the carbon storage of mangroves in the Hara protected area of Hormozgan province. For this purpose, after field surveys and recording the diameter at the mangroves' collar, the above-ground and below-ground biomass was estimated using allometric equations. Then, a regression was fitted between the above-ground and below-ground biomass and the normalized vegetation index (NDVI) extracted from the satellite images to develop a map of the above-ground and below-ground biomass of mangroves in two coastal and island zones and tall and dwarf mangroves structures. The results showed that the average above-ground biomass in the coastal and island zones of the Hara protected area was 61.2 and 56.1 t/ha, respectively, and the average underground biomass was 15.6 and 12.5 t/ha, respectively. There was a significant difference between the values of these two biomasses in the two zones. The extent of tall mangroves in the coastal zone (59%) was greater than dwarf mangroves (41%), and in the island zone, the extent of tall mangroves (44%) was less than dwarf mangroves (56%). The amount of total biomass in tall mangroves in both zones was about 7.5 and 8 times greater than the value of this variable in dwarf mangroves, respectively. The results of this study can be used to prepare climate change adaptation plans for mangrove habitats.
    Keywords: Field survey, Allometric equations, Geographic Information System, remote sensing
  • Parvaneh Sobhani, Afshin Danehkar * Pages 29-45
    Understanding the climatic conditions in a tourist destination is one of the most important information needed by nature-oriented tourists. The present study aimed to investigate the TCI and HCI index to determine nature tourism in the Khamir-Qeshm mangrove forests from 1996 to 2021. The results of TCI revealed that the best tourism season is autumn late and winter in December, January, and February while the most unfavorable climatic conditions are June, July, August, September, and October. Based on the results of HCI, the most favorable tourism season is related to winter and especially March month, while the status of this index is acceptable from June to October. In general, the results of TCI and HCI indicate that autumn to the end of winter is the best time in terms of tourism climate, and spring to summer late, has the most unfavorable conditions for visitor's presence due to the extreme heat, high humidity, and sultry climate of the area. The statistical analysis of TCI and HCI also indicates that there is a significant and direct relationship between these two indicators with climatic variables and with the increase of the final coefficient, the climatic conditions of the area will be more favorable for tourists' presence. Considering the increasing tourism industry and nature tourism development in Khamir-Qeshm mangrove forests, proper planning in accordance with the favorable conditions of the tourism climate can protect this area, provide suitable infrastructure and facilities for tourists, and will also help create conditions to understand the comfortable feeling and tourist's satisfaction.
    Keywords: Tourism climate, Mangrove forests, TCI index, HCI index, Hara protected area
  • Soolmaz Dashti *, Fatemeh Karimipoor Pages 46-63
    Wetland have a great impact on the micro climate and maintain the hydrological and biological balance of each region. Therefore, this study was conducted to evaluate the environmental hazards of the Gomishan wetland based on the TOPSIS multi-criteria decision making method. In this study, the focus is on the environmental conditions of Gomishan wetland and all the stressor and factors that cause their ecological balance of the wetland are or investigated. In the first stage, description, system analysis and identification of regional risks based on DPSTR method, in the second stage, selection of three indicators (service of affect, probability of occurrence and sensitivity of the accepting environment) and scoring of risks and in the last step is to rank these based on the TOPSIS method. Results of DPSIR method, 15 risk factors where identified for Gomishan wetland. The result of ranking the risks threatening international wetlands using TOPSIS method. Indicated that the transfer of agricultural effluent to Atrak and Gorgan rood rivers and the transfer, transfer of fish and shrimp ponds effluent, effluent of Gomishan treatment plant and surrounding village and occurrence of droughts according to the amount of Claire in the first to fourth priorities, respectively. Also, based on hazard leveling, in Gomishan wetland 20% of hazards are in the unbearable category 6.6% of his hazards are in the significant category 13.4% of the hazards are in the significant category, 40% of the hazards are in the tolerable category and 20% are hazards in the category were partially located. Based on the results of this study, it is suggested that the managers of a single. Management in this wetland to meet the needs of local communities without the legal negative effect on physical, chemical and hydrological conditionals of the wetland in addition to meeting the water needs of the wetland.
    Keywords: Environmental hazard, Gomishan wetland, impact intensity, TOPSIS
  • Seyed Ayad Mohammadi, Fatemeh Karimi Organi *, Ahmad Savari, Soolmaz Dashti, Azita Koushafar Pages 64-76

    Due to human activities, Shadgan wetland is always exposed to heavy metal pollution. The purpose of this research is to evaluate the environmental risk of Shadgan wetland caused by the entry of heavy metals lead and cadmium into the wetland. For this purpose, the water and sediment of the wetland were sampled and the concentration of metals in the water and sediment was measured by atomic absorption method and graphic furnace system using a device (Perkin Elmer 4100). The results showed that the concentration of lead and cadmium in the water was higher than the standards of the World Health Organization and the US Environmental Protection Agency (EPA). The concentration of these two metals in the lagoon sediment was lower than the standards. Using the outputs of the Ecofate model, risk assessment was done with the risk reduction (RQ) method. Based on the results, moderate risk was estimated for lead in water and in sediment, minimum risk for cadmium in water, and maximum risk for cadmium in sediments. Pearson's correlation coefficient showed a strong and significant relationship between cadmium in water and cadmium in sediment (P>0.05), so the ecological risk of the wetland caused by the accumulation of this metal in the sediments of the wetland has been brought about, so the correct environmental considerations in Shadgan wetland should always be taken into consideration.

    Keywords: risk assessment, Heavy metals, sedimentation, ecofate model, RQ
  • MohammadJavad Soltani Ghaleh, Yaghoub Zaraat Kish *, Zahra Abedi Pages 77-89

    The diverse ecosystem of the Sea has brought about the formation and continuous flow of products and services for people beings and its effects on the economic life of countries have valuable roles. To evaluate these services, it is necessary to identify the benefits and select the appropriate product. Valuation of shrimp ecosystem services was done by evaluation methods. Samples (70-person from stockholders) are select in two groups of Eco-Friendly and fishers and their opinions on shrimp’s value ​​were collected using a questionnaire. Contingent valuation and Benefit Transfer Method were calculated in 1400. The results showed the existence value of banana’s shrimp (Penaeus merguiensis) was obtained as 9.38% of its market price (one million Rials).The bequest value of this benthic species was estimated to be at least 2.5 million Rials per person and the value of other species associated with fishing was estimated to be about 1.3 million Rials. Damage to marine resources was estimated at more than $ 140 million by overfishing and other non-target species (by-catch). Assessing the total value of ecosystem services and shrimp productions in 1400, more than $ 53 million was obtained and the damages of this economic activity are estimated to be more than 2.3 times the calculated values. Therefore, changing harvest and trawl methods are applied suggestions.

    Keywords: Penaeus merguiensis, Contingent Valuation, Willingness to Pay, Environmental Damages
  • Sanaz Khammar *, Sayed Mehdi Hosseini Pages 90-106
    The present study was conducted to measure the heavy metals of Cu, Ni, Pb and Zn in sediments, roots, stems and leaves of mangrove tree (Avicennia marina) from five stations in Khamir port located in the southwest of Bandar Abbas with three replications in summer 2020. In addition, some geochemical parameters of the sediments of the bed of these mangroves such as Muller index, contamination factor and ecological risk index have been evaluated. The accumulation pattern of heavy metals in the sediment was obtained as Ni> Pb>Zn>Cu. This pattern for root, stem and leaf tissues were determined as Ni>Cu>Zn>Pb, Cu>Zn>Ni>Pb and Cu>Zn>Ni>Pb, respectively. According to the bio concentration factor, plant tissues can be a suitable bio-indicator for Cu in the region. Root can also be considered a good bio indicator for Pb and Ni metals. For Zn metal, leaf and stem tissues were also identified as suitable indicators in the region.Transfer factor was significant only for Cu and Zn metals in stem and leaf tissues, which showed a direct relationship between cu and Zn concentrations in roots and then in leaves and stems. Also, examination of metal concentrations in sediments in all stations showed that only nickel metal concentration was critical. Also, the findings of the study of environmental assessment index of heavy metals showed that the sediments of Khamir port are in the category of low ecological risk (RI<150) in terms of ecological pollution index. In general, the process of accumulation of metals in sediments and mangroves tissues showed that increasing the concentration of elements in sediments, the amount of these elements in plant tissues can also increases, so, A. marina can be a bioindicator for heavy metals in the studied ecosystem. In addition, this plant reduces the mobility and bioavailability of the studied metals in the sediments of this ecosystem.
    Keywords: Heavy metals, Sediment, mangrove, port of Khamir
  • Nezam Zakariyaei, Hamed Najafi Alamdarlo *, Seyed Habibollah Mosavi Pages 107-120

    Global warming and climate changes have reached a warning level due to greenhouse gas emissions in the atmosphere. One of the most effective gases in global warming is methane and rice paddy fields is one of the most important sources of CH4 emission. In addition, rice paddies release 22% of total methane in agriculture sector. Techniques for cultivation and management water, can help reduce the emission of this greenhouse gas. In this study, using the data of 2016, the environmental costs of greenhouse gas emissions of rice yield in three scenarios (traditional cultivation or flood irrigation, periodic irrigation and dry direct-seeded) has been estimated by using stochastic frontier of output-distance. Based on the results, the environmental costs of the annual greenhouse gas emissions of the country's rice fields in the traditional, periodic irrigation and dry direct-seeded methods are equal to 633, 356 and 352 billion Rials, respectively. Also, the shadow price of methane per kg in these scenarios was calculated to be 5056, 5808, and 5737 rials, respectively. The findings of this study showed that periodic irrigation and dry direct-seeded methods could be an alternative to traditional methods to reduce pollutants and environmental costs. On the other hand, policies must be taken to achieve sustainable development and environmental protection through the internalization of these costs.

    Keywords: rice, Input Distance Function, methane, Shadow Price, Environmental abatement Cost
  • Davood Mafi-Gholami *, Abolfazl Jaafari Pages 121-137
    Classifying the severity of multiple environmental hazards at the level of mangrove habitats is one of the main prerequisites for assessing vulnerability and developing and planning management strategies to minimize the harmful effects of environmental hazards on these habitats. The aim of this study was to map and classify the intensity of occurrence of three types of environmental hazards, including drought, high-speed wind and seaward edge retreat in Nayband, Tiab and Gwadar mangrove habitats along the coasts of the Persian Gulf and Gulf of Oman. To this end, using the long-term time series of monthly rainfall values, daily wind speed and Landsat satellite images, maps of the severity of occurrence of each of the environmental hazards were prepared in each habitat using the functions available in ArcGIS software. Finally, the standardized hazard maps were combined and a map of the intensity of exposure to multiple environmental hazards was prepared throughout the mangroves. The results showed that the amount of exposure index at the level of the habitats varied from 2 to 4.6 and increases from the coasts of the Persian Gulf to the coasts of the Gulf of Oman; So, Nayband habitat on the western coast of Persian Gulf (coasts of Bushehr province) and Gwadar habitat on the eastern coast of the Gulf of Oman (coasts of Sistan and Baluchistan province) were subjected to the lowest and highest severity of environmental hazards, respectively. The results of this study have provided crucial information for assessing the vulnerability and resiliency of the studied mangrove habitats.
    Keywords: Vulnerability, Sea level rise, mangrove, Iran
  • Ardeshir Shayesteh, Mohsen Dehghani *, Seyed Mehdi Jabbarzadeh, Hananeh Mohammadi Kangarani, Lobat Taghavi Pages 138-148
    Organizational cooperation is a concept that responds to the growing interdependence among individuals and organizations. This concept is regarded as a key factor in environment management and tourism development, which organizations, institutions and individuals create a structure by participating in a wide range of activities, and with the aim of maximizing co-creation value and achieving sustainable growth. The purpose of this research is investigation of cooperation network and determining the role and position of different individuals and organizations in environmental management and tourism development of Qeshm Island. To this end, the present study used network analysis, which is a new approach to solving multi-dimensional problems and management. Also, we analyzed Organizational interactions of individuals with using questionnaire tool and Ucinet and Netdraw software. The results showed that the most people connected with the organizations Qeshm free zone and Qeshm's Department of Environment, which have respectively 30 and 25 degree centrality and 582/897 and 566/541 betweenness centrality. Also, most people cooperate with the organizations Qeshm free zone and Qeshm's Department of Environment, which have respectively 35 and 34 degree centrality and 514/735 and 536/736 betweenness centrality. In other words, Qeshm Free Zone and Qeshm's Department of Environment are the only two organizations that people have most cooperative with them. Therefore, the cooperation network of individuals with other organizations related to environmental management and tourism needs attention and strengthening of cooperation.
    Keywords: Network analysis approach, Tourism, environment, Organizational interrelationship
  • Mohammad Borhani, Afshin Danehkar, Mazaher Moeinaddini * Pages 149-166
    Fossil fuels, due to limited resources, causing pollution and global warming, have caused the use of renewable energy, especially wind energy, to be considered. For this reason, to determine the criteria for locating wind farms in the coastal area of Sistan and Baluchistan province, from reviewing the sources, studying the plans and research, standards, and reviewing documents from 30 internal sources 20-year ago and external sources was used. Due to a large number of criteria and indicators, summarization was done, they were divided into two ecological and human groups, which include 8 criteria, climate, land, uses and management areas, development infrastructure, capital resources, Itis management, health and consequence, the average wind speed and distance from the residence had the highest frequency of indicators in previous experiences. The Delphi method was used to screen the criteria and the opinions of 11 wind farm experts were used. The results of the content validity evaluation of the questionnaires showed that all the respondents chose the indicators of average wind speed, wind continuity, distance from landslide areas, distance from military operation areas, distance from the power grid, and development costs as the most important spatial indicators. Measuring the importance of the criteria based on the Delphi method is dependent on the calculation of two indicators, the percentage of importance and the degree of importance, which were used to calculate the final importance coefficient of the criteria through these two parameters. Based on Delphi calculations, the most essential site selection wind farm indicators were obtained, respectively, average wind speed, wind continuity, distance from the power grid, and wind power density. In order to evaluate the potential of wind energy for the development of wind farms in the coastal area, climate indicators, annual average wind speed, annual average wind power density, and annual average wind continuity percentage were used. Analysis of climatic criteria was done by using a geographic information system and kriging interpolation functions of mapping. Finally, the coastal area was divided into two zones, 91% suitable for wind power development and 9% unsuitable.
    Keywords: Site selection, Evaluation wind energy, Delphi method, Wind Energy, wind power density
  • Sahel Pakzad Toochaei *, Ali Kazemi, Fatemeh Einollahipeer Pages 167-183
    Endocrine disrupting chemicals (EDCs) such as Bisphenol A (BPA) and Nonylphenol (NP) can enter the Caspian Sea by rivers from a variety of sources and they potentially pose a health risk to humans and aquatic organisms. Moreover, knowledge of their concentration is limited in the Caspian estuaries. Therefore, the present study was conducted to assess the concentration of BPA, NP and the physicochemical factors of Iranian rivers of the Caspian Sea. Water samples were collected from 49 estuaries along the coasts of Guilan, Mazandaran and Golestan provinces in August and September 2015. Obtained results were compared among estuaries and assessed with principal component analysis (PCA) and cluster analysis (CA) for clusters of NP and BPA concentration and physicochemical factors and rivers. The concentration of BPA and NP with the amount of 1.81 µg/l and 2.85 µg/l respectively was higher than standards and Talesh, Astara, Anzali, Azarood, Nashtarood, Talarood and Tajan have higher concentration of NP and BPA. The PCA revealed two components with eigenvalues >1, depicting 81.41% of the total variation of the data and also showed, EC, TDS, TSS, TS, phosphate and nitrate play important role in estuaries water quality in two major components. Outcome of CA classified similar estuaries and physicochemical parameters into 4 clusters. In conclusion, it was determined that pseudo estrogenic pollutant levels in water of the Iranian coasts of the Caspian sea have higher than those standard due to the effect of run-off from agricultural lands and industrial and municipal wastewater.
    Keywords: Caspian Sea, bisphenol A, Nonyl phenol, Physicochemical Factors, Standard of Quality
  • MohammadAli Hamzeh * Pages 184-197

    Mangrove forests have an important role in carbon dioxide stabilization and modification of increasing greenhouse gases and the human effects of global warming. The main purpose of this study is to eliminate the information gap of carbon storage in the mangrove forests of Bushehr province. In this study, the total carbon storage and the top 1 m, and total soil depth of soil as well as the carbon stored in mangrove trees in the mangrove forest of Bushehr Province (Nayband and Melgonze) were evaluated. The amount of sediment carbon in sediment cores and the diameter of breast height and height of trees were measured in 12 stations in the area. Satellite imagery showed that the area of the Nayband and Melgonze mangrove forests is 141 and 14 ha, respectively, 73% of which is high-density forest. The results showed that the average carbon content of the top 1m of Nayband and Melgonze mangrove forests is 158 and 190 tons per hectare (t ha-1) respectively, which is within the range of the global average in arid mangroves. The amount of carbon in the top 1m of Bushehr mangrove soil was estimated at 25000 tons, 89% of which is sequestered in Nayband mangroves. Soil and mangrove trees in the area have sequestered 59500 tonnes of carbon (equivalent to 218 tonnes of CO2) 28500 tonnes of which is stored in soil and the rest (31000 tonnes) is sequestered by mangrove trees. Estimates show that if the mangrove forests of the area are completely deforested, more than 155000 tons of carbon dioxide will re-mineralize into the atmosphere. Evaluating the carbon content of the total soil depth enabled us to estimate the total carbon content of mangrove habitats in Bushehr province for the first time.

    Keywords: Bushehr, Carbon fixation, mangrove, climate change
  • Elham Mahdloo, Sharareh Pourebahim * Pages 198-213
    Based on complexity in the socio-ecologic dynamic systems, and due to increasing human pressure on ecosystems, integrated approaches using social indicators of ecosystem services are valuable to evaluate ecosystem services. This issue becomes more important in Qeshm Island as one of the important tourist destinations of the country, the nominated Glopbal Geoparks by UNESCO and existing of some vulnerable natural ecosystems such as mangrove forest. In this study, using the social value of ecosystem services (SolVES) model, twelve social values ​​of Qeshm Island were mapped. The use of questionnaire and participatory evaluation methods combined with mapping of ecosystem services led to the integrated approach based on social values assessment of ecosystem services. In this regard, objective and subjective indicators have been used quantitatively and qualitatively. The indicators of social value of ecosystem services were first evaluated qualitatively in the form of a questionnaire and then quantitatively in the form of zoning performed in SolVES software. The results showed that the integration of spatial and social ecosystem services data and zoning of different intensities of value based on people's understanding of the social values of Qeshm Geopark's ecosystem services can effectively improve the process of spatial planning. Combining social values of ecosystem services with territorial data can lead to the integration of public understanding of social values among different stakeholders. It can prioritize places with attractions and social values of ecosystem services.
    Keywords: participatory assessment, Social value of ecosystem services, Stakeholders, Geopark
  • Mohammad Komasi, Seyed Masoud Monavari *, Fariba Zamani Hargalani, Shahram Baikpour Pages 214-226

    Evaluating the metals concentration and their environmental risk for pollution monitoring is necessary to maintain the quality and the health of the ecosystem. In this study, the distribution and ecological risk assessment of heavy metals in the sediments of the estuaries around the petrochemical units were investigated. The purpose of this research is the pollution value and ecological risk assessment of heavy metals in the sediments in Shadgan wetland. A systematic method of random classification was used to determine the sampling points and 36 sediment samples were collected and transferred to the laboratory for analysis. Preparation and complete digestion of sediments were performed according to standard Mopam instructions. For analyze to of samples, was used ICP-OES model 730-ES device. Important environmental indicators such as the geochemical index (Igeo) and ecological risk index (ERi) were calculated. Based on the results obtained, mean concentrations of Ni, Pb, Hg, and V were 55.8, 8.5, 6.9 and 88.7µg/g, respectively. The research results showed that distribution pattern of heavy metals in the sediments was V>Ni>Pb>Hg. Based on Muller's geochemical index, pollution degree was severe contamination for nickel and lead, severe to very severe contamination for mercury, and moderate contamination for vanadium. The ecological risk index (ERi) analysis showed that the risk situation is considerable for Ni, Pb, and Hg and moderate for V. It can be concluded that the Shadgan wetland is contaminated with heavy metals due to the inflow of effluents from petrochemical industries. The use of modern treatment plants, decomposition of pollutants and the use of raw materials with a lower percentage of pollutants in wastewater management are necessary to reduce pollutants.

    Keywords: Heavy metals, geochemical index, ecological risk, Petrochemical wastewater, Shadgan Wetland
  • Javad Masoomifar, Mehdi Yasi *, Javad Farhoudi Pages 227-242
    Dam removal is one of the methods of restoring the river ecosystem. The decision to remove a dam is based on the multidisciplinary indicators and the type of dam body and its location, as well as the downstream conditions and the type of dam removal method. In the present study, the removal of the Voshmgir Dam on the Gorganrud River, Iran, was considered, because of the high volume of sediment deposition in the reservoir and the loss of its useful life. Three scenarios were selected for the removal of the dam: 1- complete removal; 2- stepped removal of the spillway; and 3- removal with stable sediments. In the first step, numerical modeling for river morphological changes was performed using the HEC-RAS model for unsteady flows with sediment transport. The erosion and sedimentation processes were simulated in six reaches (from the Voshmgir Dam to the Caspian Sea), with total length of 128 km. The results indicated that the second scenario (stepped removal of the spillway) is the best alternative due to the gradual processes of river-bed changes. In the present research, the two-dimensional hydrodynamic and water quality model CE-QUAL-W2 is used for qualitative modeling of Gorganrud River in three scenarios of dam removal, within 128 km downstream of Vashmgir dam to the Caspian Sea Estuary. Qualitative modeling was performed for the existing conditions of Gorganrud (without removing the Vashmgir dam) at two hydrometric stations of Aqqala (68 km downstream of the Vashmgir dam) and and Basirabad (112 km downstream of Vashmgir Dam), where a set of water level and water-quality data was available for model calibration. Model results are presented in the period of rapid river changes after dam removal up to 60 days. Based on the results of qualitative modeling, the amount of dissolved oxygen (DO) has increased in three scenarios of dam removal in two sections of the river (Aqqala and Basirabad). The amount of biochemical oxygen demand (BOD) in the first scenario (complete removal) and the second (stepping removal) has increased slightly (less than 10% of the river conditions before removal). In the third scenario (removal with stable deposition), no significant change in BOD occurred. In three scenarios and in both study periods, the pH changed very little in the two periods, before and after the removal of the dam. The total amount of soluble solids (TDS) in the early days of the simulation is equal to or greater than that before removal. The TDS rate is to be decreased by time. The overall results indicated that the second scenario of the dam removal (i.e. stepped removal of the spillway) is the best alternative due to the less impacts on the river-bed changes, and the gradual processes of river-ecosystem rehabilitation.
    Keywords: Dam removal, River Ecosystem, Environmental modeling, Gorganrud River, Vashmgir Dam
  • Maryam Yaghoubzadeh *, Monir Haghighat, Fateme Kordi, Majid Mashhadi Rafiee Pages 243-256
    Coastal zone is an area between two ecosystems with independent characteristics, which is considered as a separate planning unit. In this area, the analysis of natural hazards is an essential tool in decision-making, planning and prioritization of crisis management actions. The most important action in this analysis is determining the types of hazards. In this study, the investigation of natural hazards in the coastal zone of Sistan and Baluchistan province related to the objectives of the Integrated Coastal Zone Management (ICZM) plan was carried out. For this purpose, firstly all possible hazards in coastal zone were determined using the Delphi method and classified after identifying the scope of its impact. In order to analyze the influence area of each hazards, all related activities were identified and their influence was determined by forming a hazard-use matrix. Finally, an overall map was prepared by overlaying layers in GIS, and the number of all hazards which threaten activities was determined. The results showed that the largest number of hazards are located in the western part of Sistan & Baluchistan coastal zone between Pozm Bay and Khor-e Maydani. Also, Tsunami and sand dunes are two dangerous hazard, which affect all activities. Among all possible landuse, agricultural and dry farming are more affected activities by natural hazards. The results of this study, by determining of hazard influence areas and by using them in determining the vulnerability of coastal zone, will cause the environmental management plan (EMP) of the study area prepared with a wider range of information and development measures will lead to a safer development in this region.
    Keywords: ICZM, environmental management, Hazards Facing, Safer Development
  • Mehrdad Kashef, Naghmeh Mobarghei Dinan, Hassan Esmaeilzadeh * Pages 257-274
    In recent decades, the severe disconnection between humans and the environment has caused instability in the provision of ecosystem services. Therefore, it is necessary to provide a suitable conceptual framework to express the relationship between the supply and demand of ecosystem services based on the socio-ecological network approach in order to help achieve environmental sustainability The aim of this study was to provide new conceptual services for providing suggested services and using ecosystem services based on the base ecosystem and the proposed ratio of soil retention, surface water production, food production, and carbon storage in the 4th region of planning of Iran. In this regard, a conceptual model was proposed and then a spatial analysis of the four ecosystem services was carried out. The results showed the spatial heterogeneity that exists after supply and consumption in all four services, especially surface water ecosystem services and food production. Based on the assessment of the comprehensive supply and demand ratio of ecosystem services, about 80% of the region is facing a deficit of ecosystem services and only 6% has a surplus of services, which is mainly in the middle part of Zagros, which has the highest amount of water production, carbon storage, and the least soil erosion. It will guarantee the ecological survival of the region. In fact, in order to mainstream the ecosystem approach in spatial planning, it is important to determine the focal point of ecosystem services by determining the ratio of supply and demand for making appropriate decisions by decision makers.
    Keywords: Supply, demand of ecosystem services, Environmental Sustainability, Ecosystem Approach, Socio-ecological network