فهرست مطالب

نشریه زن و مطالعات خانواده
پیاپی 55 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اکرم جعفرزاده قدیمی، پرویز عبدالتاجدینی*، سید داود حسینی نسب صفحات 7-28

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزش خلاقیت پریز بر تعاملات اجتماعی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان دوره اول متوسطه شبستر در سال تحصیلی 98-97 با روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شبستر به تعداد 1524 نفر تشکیل دادند که از بین آنها نمونه ای به تعداد 30 نفر از دانش آموزان پایه هشتم با روش نمونه گیری در دسترس بر اساس ملاک ورود که کسب پایین ترین نمره در پرسشنامه ها بود انتخاب و به صورت تصادفی، 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل جای گرفتند. سپس برنامه آموزش خلاقیت پریز طی 8 جلسه به گروه آزمایش ارایه گردید. پس از اتمام آموزش، دوباره پرسشنامه ها توسط گروه آزمایش و کنترل تکمیل شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه سازگاری فردی- اجتماعی کالیفرنیا (1953) و تعاملات اجتماعی صادق پور و رمضان نژاد (1395) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره و نرم افزار spss24 استفاده شد. نتایج نشان داد میانگین تعاملات اجتماعی و سازگاری اجتماعی در گروه آزمایش، پس از آموزش به طور معنی داری افزایش یافته است و در نمرات پس آزمون تعاملات اجتماعی و سازگاری اجتماعی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل، تفاوت معناداری وجود دارد. بنابراین می توان گفت برنامه آموزش خلاقیت پریز بر ارتقاء تعاملات اجتماعی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان دختر تاثیر داشته است (05/0 <p).

    کلیدواژگان: برنامه آموزش خلاقیت پریز، تعاملات اجتماعی، سازگاری اجتماعی
  • ایرج ثقفی، یوسف بیگ زاده*، مجتبی رمضانی، یقعوب علوی متین، یحیی داداش کریمی صفحات 29-46
    از مجموع 7 واحد نهاد مردمی و کارآفرین موجود در استان آذربایجان غربی ارومیه که در هر واحد حدود 10 الی 15 کارآفرین مشغول به کار هستند مجموع تعداد افراد مشارکت یافته در این پژوهش با احتساب خبرگان مد نظر به 225 نفر رسیده است. لذا حجم نمونه آماری با استقاده از جدول مورگان 141نفر برآورد گردیده است. روش نمونه گیری نیز تصادفی طبقه ای می باشد.   در این تحقیق، به منظور گردآوری اطلاعات جهت تهیه و تدوین ادبیات تحقیق از روش کتابخانه ای استفاده شده و به منظور گردآوری داده جهت بررسی سیوالات تحقیق نیز از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. بدیهی است که پرسشنامه طراحی شده از لحاظ روایی و پایایی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق، به منظور تحلیل مشخصات پاسخ دهندگان به پرسشنامه از جدول و نمودار بهره گیری شده است. برای تحلیل داده های گردآوری شده از تحلیل عاملی اکتشافی بهره گیری شده و مدل نهایی استخراج شده است. تحلیل عاملی تاییدی نیز از طریق نرم افزار SPSS و PLS  انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که الگوی کار آفرینی زنان کدامند.
    کلیدواژگان: الگوی کار آفرینی زنان، شرایط علی، پدیده محوری، استراتژی، عوامل زمینه ای
  • سالار صادقی، عباسعلی اکبری* صفحات 47-68
    یکی از حقوقی که شرع و قانون برای حمایت از زنان مقرر کرده است، مهریه می باشد. اما مهریه از ارکان نکاح دایم ننبوده و حتی عقد نکاح بدون آن هم صحیح است. مهریه های سنگین یکی از معضلات حقوقی و اجتماعی جامعه ماست. به نحوی که در خیلی از موارد، مهریه های نامتناسب و نامعقول به جای تامین پشتوانه مالی زوجه و استحکام خانواده، ابزاری برای تهدید و ایجاد اضطراب در زوج ها و در نتیجه متزلزل نموده بنیان خانواده بکار رفته است تا جایی که موجب بروز پدیده شوهرآزاری گردیده است. لذا مسیله این است که آیا حاکمیت می تواند بنا به مصلحت در تعیین میزان مهریه مداخله کرده و طی یک قاعده آمره آن را تحدید و تعدیل نموده و در راستای کاهش مشکلات حقوقی و اجتماعی از تعیین مهریه های نامتناسب و سنگین جلوگیری کند؟ بر این اساس، در مقاله حاضر به این نتیجه رسیده ایم که حکومت برمبنای مصلحت و ضرورت، می تواند در نهاد مهریه مثل سایر مسایل حقوقی که ابعاد اجتماعی دارند مداخله نموده و از طریق تقنین در صدد تعدیل و تحدید مهریه برآید.
    کلیدواژگان: مهریه، قانون، مصلحت، ازدواج، شوهرآزاری
  • سحر اشرفی، عبدالمجید بحرینیان*، کبری حاجی علیزاده، علی دلاور صفحات 69-83
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اختلال بدشکلی بدن و وزن زنان دارای اضافه وزن بود. روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. نمونه مورد پژوهش شامل 40 نفر از زنان دارای اضافه وزن با شاخص توده بدنی بزرگتر از 30 در شهر تهران که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری پژوهش پرسشنامه مقیاس بدشکلی بدن یل و براون بود. جلسات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به صورت گروهی و در 8 جلسه 60 دقیقه ای و یک جلسه در هفته برگزار شد. در این مدت گروه گواه هیچگونه مداخله درمانی را دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس و از نرم افزار 25.SPSS در سطح معناداری 05/0 استفاده شد. نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اختلال بدشکلی بدن (001/0>P) و وزن (001/0>P) در زنان دارای اضافه وزن اثرگذار بوده است. به طور کلی نتایج حاکی از تاثیر معنادار یک دوره درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر متغیرهای اختلال بدشکلی بدن و کاهش وزن در زنان دارای اضافه وزن بود و می توان از این روش برای درمان عصبی افراد دارای اضافه وزن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اختلال بدشکلی بدن، وزن بدن، اضافه وزن
  • سمیه پیری، جواد صاحبی کوزه کنان* صفحات 85-97

    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین ویژگی های شخصیت و سبک های دلبستگی با الگوهای بالینی شخصیت خوشه C در مردان همسرآزارشهرتبریز بود.طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است، از نظر هدف بنیادی و از نظر روش جمع آوری داده ها، پس رویدادی است. در این راستا، تعداد 100 نفر از مردان همسرآزار شهر تبریز که بصورت روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند به پرسشنامه های NEO-FFI، میلون- III و پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شیور به صورت داوطلبانه پاسخ دادند. داده ها به کمک نرم افزار spss17 و با استفاده از روش همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته های تحقیق نشان دادند که بین صفات بزرگ شخصیت روان آزردگی، موافق بودن و برون گرا بودن با هرسه الگوی بالینی خوشه  Cو بین صفت با وجدان بودن با الگوهای بالینی اجتنابی و وسواسی رابطه معنی دار وجود دارد و بین صفت گشودگی فقط با الگوی بالینی وسواسی رابطه معنی دار وجود دارد، هم چنین تحلیل داده ها نشان دادند که بین سبک دلبستگی ناایمن اجتنابی و الگوهای بالینی شخصیت اجتنابی و وسواسی و بین سبک دلبستگی ناایمن دوسوگرا و الگوی بالینی شخصیت اجتنابی رابطه معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: الگوهای بالینی شخصیت خوشه C، سبک های دلبستگی، ویژگی های شخصیت، همسرآزاری
  • سلماز عماری، عزت دیره*، مولود کیخسروانی، کامران گنجی صفحات 100-118
    زمینه و هدف

    دست یابی به یک جامعه سالم بستگی دارد به سلامت خانواده ها، که آن نیز، به داشتن شرایط بهداشت روانی بهنجار و ارتباط خوب با یکدیگر مرتبط است. خیانت زناشویی یکی از مهمترین عوامل تهدیدکننده عملکرد، ثبات و تداوم روابط زناشویی است. موضوع خیانت های زناشویی است که موجب بروز اختلالات خلقی از جمله افسردگی، استرس پس از ضربه و اختلال در عملکرد زوجین می گردد که باعث نگرانی در مورد بهداشت روانی خانواده  و تاثیر آن بر رشد و عملکرد کودکان گردیده است. 

    روش

    پژوهش حاضر، با هدف تعیین اثر بخشی زوج درمانی هیجان مدار بر علایم افسردگی و عملکرد جنسی در زنان آسیب دیده از خیانت همسر انجام شده است. مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی که در آن از طرح پیش آزمون  - پس آزمون  با گروه کنترل با سنجش در خط پایه پس از مداخله و پیگیری 3 ماهه انجام گرفت. تعداد 105 نفر از زنان آسیب دیده از خیانت همسر مراجعه کننده مراکز مشاوره و کلینیک های خدمات روان شناختی اداره بهزیستی شهر بوشهر در بازه زمانی دیماه سال 99 الی خرداد 1400 با در نظر گرفتن معیارهای ورودی، 30 نفر از کسانی که تمایل به شرکت در تحقیق را داشتند (با اخذ رضایت کتبی) انتخاب و از طریق جایگزینی تصادفی  به شیوه زیر صورت پذیرفت و به طور تصادفی به گروه آزمایش (درمان هیجان محور؛ (n=15)  و گروه کنترل (n=15) گماشته شدند. کلیه شرکت کنندگان سیاهه افسردگی بک و مقیاس عملکرد جنسی را در سه مرحله تکمیل و اندازه گیری قرار گرفت.  جلسات درمانهای مذکور درمان زوج درمانی هیجان مدار(10جلسه 2 ساعته)  به صورت گروهی انجام گرفت. فرضیه های مربوط به اثربخشی مداخله های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد میانگین متغیر افسردگی و عملکرد جنسی در مرحله پیش آزمون بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد که نشانگر همگن بودن دو گروه پژوهش در مرحله پیش آزمون است، اما تفاوت بین دو گروه در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری بود که می تواند حاکی از اثربخشی مداخله مذکور بر متغیرهای ذکر شده و نیز پایداری اثربخشی در مرحله پیگیری بوده است  (001/0>P).

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان داد که درمان مذکور می تواند در کاهش افسردگی و بهبود عملکرد جنسی زنان آسیب دیده از خیانت همسر به عنوان مداخله روانشناسی استفاده شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، زوج درمانی هیجان مدار، زنان آسیب دیده از خیانت همسر، عملکرد جنسی
  • سمانه شاطرزاده یزدی، مجید توسلی رکن آبادی*، سید حسین اطهری صفحات 119-134
    مقدمه

    اشتغال زنان در مشاغلی با کلیشه های جنسیتی مردانه، علاوه بر نقش های متعدد اجتماعی به دلیل عدم تناسب با طرحواره های نقش جنسیتی زنانه با اضطراب مضاعفی در زنان همراه می باشد که می تواند سلامت روان آنها را به مخاطره اندازد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی - همبستگی در سال 98-1397 بر روی 494 نفر از زنان شاغل در دستگاه های اجرایی سیاسی (114 نفر) و غیرسیاسی (380 نفر) در شهر مشهد به ترتیب به روش سرشماری و روش نمونه گیری طبقه ای خوشه ای و تصادفی انجام گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه طرحواره نقش جنسیتی بم و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه به روش گام به گام آنالیز شدند.

    نتایج

    نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که در گروه زنان شاغل در دستگاه های اجرایی سیاسی بین میانگین نمره طرحواره نقش جنسیتی مطلوبیت اجتماعی و زیرمقیاس اضطراب و بی خوابی ارتباط مستقیم معناداری وجود داشت (04/0 = p و 19/0 = r). ولی، در گروه زنان شاغل در دستگاه های اجرایی غیرسیاسی بین میانگین نمره طرحواره نقش جنسیتی مردانه و زیرمقیاس اختلال در کارکرد اجتماعی ارتباط معکوس معناداری وجود داشت (001/0 = p و 24/0 - = r).  

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ویژگی های مطلوبیت اجتماعی بیشتر در زنان شاغل در دستگاه های اجرایی سیاسی با اضطراب و بی خوابی بیشتری همراه بوده است. در حالیکه، ویژگی های مردانه بیشتر در زنان شاغل در دستگاه های اجرایی غیرسیاسی با اختلال کارکرد اجتماعی کمتری همراه بود.

    کلیدواژگان: زنان، اشتغال، طرحواره نقش جنسیتی، سلامت روان
  • یعقوب نیکوکار، علیرضا جعفری*، قربان فتحی اقدم، جعفر پویامنش صفحات 135-152
    هدف از پژوهش حاظر مقایسه اثربخشی دو رویکرد مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد (ACT) و واقعیت درمانی بر افکار غیرمنطقی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد است. روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری و گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش زنان سرپرست خانوار کمیته امداد شهرستان شبستر به تعداد 153 بودند، که از این تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس که نمره آنها در آزمون باورهای غیر منطقی جونز بالابود انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی (مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد و گروه واقعیت درمانی) و یک گروه کنترل قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها باآزمون تحلیل واریانس آمیخته انجام گرفت. نتایج نشان دادکه دو رویکرد مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی به طور معناداری باعث کاهش افکار غیر منطقی زنان می شود (P≤0/01). همچنین مقایسه اثربخشی دو گروه نشان داد که تاثیر روش درمانی (ACT) بر باورهای غیرمنطقی زنان سرپرست خانوار به طور معناداری بیشتر از واقعیت درمانی بوده است (P≤0/01). می توان نتیجه گرفت که باورهای غیرمنطقی از جمله عوامل زمینه ساز بروز مشکلات هستند. بر پایه این الگو و با استناد به رویکردهای درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و واقعیت درمانی، می توان جهت بهبود و اصلاح باورهای غیرمنطقی مراجعان استفاده کرد. از این تحقیق می توان استنباط کرد که بین اثربخشی دو روش درمانی بر افکار غیرمنطقی زنان سرپرست خانوار تفاوت معنادار وجود دارد (0/04=P).
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)، واقعیت درمانی، باورهای غیرمنطقی، زنان سرپرست خانوار
  • فاطمه برکات، ناصر امینی*، عزت دیره، عبدالله شفیع ابادی صفحات 153-173

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی الگوی یکپارچه پیشگیری از طلاق بر انصراف از طلاق و انطباق پذیری خانوادگی در زوجین متقاضی طلاق صورت گرفت. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را زوجین متقاضی طلاق مرکز مشاوره دادگستری شهر بوشهر در سال 1396 تشکیل دادند. تعداد 30 زوج با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. پرسشنامه میل به طلاق روزبلت (1986) و پرسشنامه انطباق پذیری خانوادگی السون (1996) در پیش آزمون، پس آزمون و دوره پیگیری سه ماهه تکمیل شد. برنامه مداخله طی 7 جلسه 90 دقیقه ای و هر هفته یک جلسه، بر اساس چارچوب هاگس (1994) و کارلسون، اسپری و لویس (2005) اجرا گردید و در این مدت آزمودنی های گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معناداری 05/0 و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 25 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که اثربخشی رویکرد یکپارچه پیشگیری از طلاق موجب کاهش معنادار میل به طلاق و بهبود انطباق پذیری خانوادگی در مرحله پس آزمون گردید (001/0<p) و این اثر در مرحله پیگیری هم ماندگار بود (001/0<p). در نتیجه می توان با اتخاذ رویکردهای پیشگیری از طلاق نسبت به پیشگیری از طلاق در جامعه اقدام کرد و به بهبود تعارضات شدید زوجین متقاضی طلاق کمک و یاری رساند.

    کلیدواژگان: الگوی یکپارچه پیشگیری از طلاق، انصراف از طلاق، انطباق پذیری خانوادگی
|
  • Akram Jafarzadeh Ghadimi, Parviz Abdoltajedini *, Seyed Davood Hosseini Nasab Pages 7-28

    The present research aimed to investigate the effectiveness of the PRIZ creativity training program on social interactions and social adjustment of first-year high school students of Shabestar in the academic year of 2018-2019 with a Semi-experimental research method in the pre-test and post-test design with the control group. The statistical population included all first-year high school female students of Shabestar (n=1524), among whom used convenience sampling to select 30 eighth-grade students based the inclusion criterion was obtaining the lowest score in questionnaires Selected and randomly assigned them to the experimental (n=15) and control (n=15) groups. Then, the PRIZ creativity training program was presented to the experimental group in 8 sessions. At the end of the training, the experimental and control groups completed the questionnaires again. The research instruments were the individual-social adjustment (California, 1953) and social interactions (Sadeghpour & Ramezannejad, 2016) questionnaires. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and SPSS version 24 software were used to analyze the data. The results showed that the experimental group's mean of social interactions and social adjustment increased significantly after training. There was a significant difference in the post-test scores of social interactions and social adjustment in the experimental group compared to the control group. Therefore, the PRIZ creativity training program promotes female students' social interactions and social adjustment

    Keywords: PRIZ creativity training program, social interactions, social adjustment
  • Iraj Saghafi, Yousef Beigzadeh *, Mojtaba Ramezani, Yaqub Alavi Matin, Yahya Dadashkarimi Pages 29-46
    From a total of 7 units of public institutions and entrepreneurs in West Azerbaijan province of Urmia, which employ about 10 to 15 entrepreneurs in each unit, the total number of people participating in this study, including experts, has reached 225 people. Therefore, the statistical sample size using Morgan table is estimated to be 141 people. The sampling method is stratified random. In this research, in order to collect information to prepare and compile research literature, the library method has been used and in order to collect data to investigate research questions, a researcher-made questionnaire has been used. Obviously, the designed questionnaire has also been examined in terms of validity and reliability. In this research, in order to analyze the characteristics of the respondents to the questionnaire, tables and graphs have been used. Exploratory factor analysis was used to analyze the collected data and the final model was extracted. Confirmatory factor analysis was performed through SPSS and PLS software. Research findings show what are the patterns of women entrepreneurship.
    Keywords: Women', s entrepreneurship model, Causal Conditions, central phenomenon, strategy, contextual factors
  • Salar Sadeghi, Abbasali Akbari * Pages 47-68
    One of the rights established by Sharia and law to protect women is Mahr. But Mahr is not one of the pillars of permanent marriage, and even a marriage without it is valid. Heavy Mahrs are one of the legal and social problems of our society. In many cases, disproportionate and unreasonable Mahrs, instead of providing financial support to the wife and the strength of the family, are used as a tool to threaten and cause anxiety in couples and as a result shake the foundation of the family to the point that it causes the phenomenon of husband abuse. Therefore, the question is whether the government can intervene in determining the amount of Mahr according to its expediency and limit and adjust it according to a commanding rule, and in order to reduce legal and social problems, prevent disproportionate and heavy Mahrs? Accordingly, in the present article, we have come to the conclusion that the government, based on expediency and necessity, can intervene in the institution of Mahr like other legal issues that have social dimensions and seek to adjust and limit the Mahr through legislation.
    Keywords: Mahr, Law, expediency, marriage, husband abuse
  • Sahar Ashrafi, Abdolmajid Bahreinian *, Kobra Hajializadeh, Ali Delavar Pages 69-83
    The purpose of the present study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on Body Dysmorphic Disorder and Weight of overweight women. The method of this study was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population of the study consisted of all overweight women with BMI greater than 30 in Tehran who referred to psychiatric centers in order to receive psychological treatment. The sample consisted of 40 statistical Population who were selected by convenience sampling method and were randomly divided into experimental and control groups. The research instrument was Yale and add date body deformity scale questionnaire. Acceptance and commitment therapy sessions were conducted in a group in 8 sessions of 60 minutes and one session per week. The control group received no treatment during this period. Covariance analysis was used for data analysis and SPSS.25 software was used at the significant level of 0.05. Findings showed that acceptance and commitment therapy was effective on Body Dysmorphic Disorder (P<0.001) and Weight (P<0.001) in overweight women. In general, the results indicated a significant effect of a course of acceptance and commitment therapy on the variables of body deformity disorder and weight loss in overweight women, and this method can be used for the neurological treatment of overweight people.
    Keywords: acceptance, commitment therapy, Body Deformity Disorder, body weight, overweight
  • Somayeh Piri, Javad Sahebi Kuzeh Kanan * Pages 85-97
    Introduction

    The purpose of the present study was to examine the relationship between personality traits, attachment style and clinical patterns of cluster C personality among spouse abuser men of Tabriz city.

    Method

    In this study, the sample (N=100) was chosen through accessible sampling procedure from the population of spouse abuser men in Tabriz city. The subjects completed NEO personality Inventory (NEO-FFI) ,the MCMI-III and  Attachment Styles Questionnaire. The gathered data was analyzed by SPSS17 and through the descriptive statistic index and the pierson correlation. The findings of study showed that: There is meaningful relationship between openness experience factor of personality and obsessive clinical pattern of personality. There also meaningful relationship between openness experience, agreeableness, extraversion factors of personality and all of clinical patterns of cluster C personality and there is a meaningful relationship between conscientiousneis factor of personality and avoidance and obsessive clinical patterns of personality. There is meaningful relationship between avoidance attachment style and avoidance and obsessive clinical patterns of personality. There is meaningful between  ambivalent attachment  style and avoidance clinical patterns of personality. It can be concluded that there is a significant relationship between factors of personality, attachment styles and cluster C clinical patterns of personality among spouse abuser men of Tabriz city.

    Keywords: attachment styles, clinical patterns of personality, Personality traits
  • Solmaz Ammari, Ezat Deyreh *, Moloud Keikhosravani, Kamran Gangi Pages 100-118
    Background and Aim

    Achieving a healthy society depends on the health of families, which is also related to having normal mental health conditions and good communication Between the couples. Marital infidelity is one of the most important factors threatening the performance, stability and continuity of marital relationships. Marital infidelity refers to any sexual or emotional relationship beyond the framework of a committed relationship between two spouses. It is the subject of marital infidelity that causes mood disorders such as depression, post-traumatic stress and dysfunction of couples, which has caused the concern about family mental health and its impact on the growth and performance of children.

    Method

    The aim of this study was to compare the effectiveness of emotion-based couple therapy on the depressive symptoms and sexual function in women affected by infidelity. The present study was a quasi-experimental study in which a pretest-posttest design with a control group was assessed by baseline after intervention and 3-month follow-up. A total of 105 women affected by infidelity referred to counseling centers and psychological service clinics of Bushehr Welfare Office in the period from May to September in 1398, taking into account the inclusion criteria, 30 of those who wished to participate in the study (With written consent) were selected and randomly assigned to the experimental group (emotion-based therapy (n = 15 and control group (n = 15)). The sexual function scale was completed and measured in three stages: The sessions of the mentioned treatments, i.e. the emotion-oriented couple therapy (8 sessions of 2.5 hours) was done in groups. Hypotheses about the effectiveness of research were tested using analysis of variance.

    Results

    The results of the present study showed that the mean of depression and sexual function in the pre-test stage was not significantly different between the two groups, which indicates the homogeneity of the two groups in the pre-test stage, but there was a significant difference between the groups in the post-test and follow-up stages. It could indicate the effectiveness of the intervention on the mentioned variables and the stability of effectiveness in the follow-up phase (P <0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed that the mentioned treatment can be used as a psychological intervention in reducing depression and improving the sexual function of affected women.

    Keywords: Depression, Emotional couple therapy, Women Affected by Infidelity, sexual function
  • Samaneh Shaterzadeh Yazdi, Majid Tavasoliroknabadi *, Seyyed Hossein Athari Pages 119-134
    Introduction

    Employment of women in occupations with masculine gender stereotypes, in addition to multiple social roles due to inadequacy with feminine gender schemas has been associated with increased anxiety in women, which can endanger their mental health.

    Methods

    This descriptive-correlational study was conducted on 494 women employed in political (114) and non-political (380) governmental organizations in Mashhad in the years 1398-97 by census and cluster random sampling method, respectively. Data collection tools were Bem Sex Role Inventory and Goldberg General Health Questionnaire. Data were analyzed by SPSS software (version 22) and Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regression analysis.

    Results

    The results of Pearson correlation coefficient test showed that there was a significant direct relationship between the average score of social desirability schema and the subscale of anxiety and insomnia in women employed in political governmental organizations (p = 0.04, r = 0.19). However, there was a significant inverse relationship between the mean score of masculine gender role schemas and social dysfunction subscale in women employed in non-political governmental organizations (r = -0.24, p = 0.001).

    Conclusion

    The results of the present study showed that more social desirability characteristics in women employed in political governmental organizations were associated with more anxiety and insomnia. However, more masculine traits were associated with fewer social dysfunctions in women employed in non-political governmental organizations.

    Keywords: Women, Employment, Gender Role Schema, mental health
  • Yagoub Nikookar, Alireza Jafari *, Ghorban Fathi Aghdam, Jafar Poyamanesh Pages 135-152
    The purpose of the present study was to compare the effectiveness of two approaches based on the acceptance and commitment therapy (ACT) and reality therapy on the irrational thoughts of female-headed households covered by the Relief Committee. The method of the present study quasi-experimental with pretest-posttest-follow-up and control group. The statistical population of the study included  153 female-headed households of Shabestar County Relief Committee, of which 30 people were selected by available and targeted sampling method whose score was selected in Jones Balabood irrational beliefs test and randomly divided into two experimental groups (based on Acceptance and commitment treatment (reality therapy group)and a control group. Data analysis was performed by mixed analysis of variance Results of the analysis showed that the two approaches based on the  acceptance and commitment therapy and reality therapy significantly reduce women's irrational thoughts (P<0.01). Also, comparing the effectiveness of the two groups showed that the effect of treatment method (ACT) on the irrational beliefs of female-headed households was significantly greater than reality therapy(P<0.01), so it can be concluded that irrational beliefs are among the factors that can Cause problems. Based on this model, the acceptance and commitment therapy (ACT) and reality therapy approachescan be used to improve and correct clients' irrational beliefs. From this study, it can be inferred that there is a significant difference between the effectiveness of the two treatments on irrational thoughts of female-headed households (P = 0.04).
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), reality therapy, Irrational beliefs, .Women head-of-household
  • Fateme Barakat, Naser Amini *, Ezat Deyreh, Abdolah Shafieabadi Pages 153-173

    The aim of the present study was The effectiveness of integrated model on Divorce Abandonment and Family adaptability in Spouses seeking divorce. The present study was a Quasi-experimental study with a pretest-posttest design and follow-up with a control group. The statistical population of the study Quasi-experimental the couples seeking divorce in Bushehr Judicial Counseling Center in 1396. A total of 30 couples were selected using available sampling method and randomly assigned to experimental groups and control group. Divorce desire Rusbult questionnaire (1986) and Olson’s Family Adaptability Questionnaire (1996) was completed in pre-test, post-test and three-month follow-up period. The intervention program was conducted in 7 sessions of 90 minutes and one session per week, based on the framework of Hughes (1994) and Carlson, Sperry & Lewis (2005) and during this period, the subjects in the control group received no intervention had an effect on the Data were analyzed using Analysis of variance with repeated measures and Bonferroni post hoc test at a significance level of 0.05 and using SPSS statistical software. The results showed that the Integrated Prevention of Divorce model had an effect on the Decreased desire for divorce and Family adaptability in the post-test (P<0.0001) And this effect was permanent in the follow-up stage (P<0.0001). It can concluded that by adopting divorce prevention approaches, we can prevent divorce in the community and help to remove  the severe conflicts between the couples seeking divorce..

    Keywords: Integrated Prevention of Divorce, Divorce Abandonment, Family adaptability