فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و پنجم شماره 3 (پیاپی 183، امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 48
|
  • ارائه الگوی سلامت سازمانی با استفاده از مرور نظام مند فرا ترکیب
    سحر علیزاده ماتک*، مجتبی امیری، سید محمد مقیمی، حسن عابدی جعفری صفحه 2
    مقدمه

    هدف از این مرور نظام مند آن است که شناخت بهتری از چارچوب های سلامت سازمانی، مولفه ها و شاخص های آن در پژوهش های منتشر شده در پایگاه های معتبر بین المللی ارایه نماید. این پژوهش از طریق تحلیل فراترکیب انجام شد.

    روش کار

    بدین منظور، پس از جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی از ابتدای سال 2000 تا 21 نوامبر 2021 (پایان آبان 1400)، 13 پژوهش که به صورت مستقیم موضوع سلامت سازمانی را بررسی کرده بودند، وارد مرحله تحلیل شدند. پژوهش های انتخاب شده برای کدگذاری وارد نرم افزار مکس کیو دی ای 11[i] شدند. در این مرحله 98 کد شناسایی شد که در 15 مقوله جای گرفتند. نتایج نشان داد که مقوله های پیشگیری با 13 کد؛ سیاست ها و روش های منابع انسانی با 11 کد؛ و قانون گرایی و ظرفیت سازی هرکدام به طور مجزا با 8 کد، با بیشترین میزان ارجاعات دارای بیشترین اهمیت در پژوهش ها هستند. در میان کدها، کدهای موازین و استانداردهای رفتاری واضح، اطلاع رسانی درباره نتایج عملکرد سازمان، آموزش مهارت های شغلی به کارکنان بیشترین میزان ارجاعات را به خود اختصاص دادند.

    نتایج

    پس از فرآیند کدگذاری، 98 کد شناسایی شد. از منظر ارجاع، از بین کدهای شناسایی شده، کدهای رفتاری مشخص است که اطلاع رسانی از نتایج عملکرد سازمان، کدهای آموزش و توانمندسازی پرسنل به ترتیب از نظر تعداد ارجاعات از نظر پژوهش بیشترین اهمیت را داشتند.

    نتیجه گیری

    با وجود شناسایی مولفه های متعدد سلامت سازمانی، پیشگیری با بیشترین میزان ارجاعات از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است. کد «موازین و استانداردهای رفتاری واضح» بیشترین میزان ارجاع در میان کدهای موجود در پیشینه پژوهش را به خود اختصاص داده است. در میان مولفه های برون سازمانی، «سازو کارهای نظارتی» با داشتن بیشترین ارجاع، بیانگر آن است که وجود تنوعی از نظارت و کنترل بر سازمان می تواند سبب ارتقاء سلامت آن گردد. به نظر می رسد تعداد کمی از مطالعات با رویکرد سیستم باز به بررسی سلامت اداری پرداخته اند.

    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، فساد ناپذیری، فراترکیب، تحلیل محتوا
  • احسان متقی*، راضیه گرامی، معصومه قاسمی، شاهین جعفرپور، محمدجواد حسینی صفحات 904-911
    زمینه و هدف

    عفونت های بیمارستانی (Nosocomial infections یا NIs) در زمان بستری در بخش مراقبتهای ویژه ممکن است باعث ایجاد عوارض، مرگ و میر و بستری شدن مجدد در بیمارستان شود. هدف از انجام این مطالعه تعیین فاکتورهای خطر در عفونت های بیمارستانی در بخش مراقبتهای ویژه با تاکید بر مصرف پروفیلاکسی آنتی بیوتیک قبل از اعمال جراحی است.

    مواد و روش ها

    یک مطالعه گذشته نگر درمورد NIs در بخش مراقبتهای ویژه در فاصله زمانی اکتبر 2019 تا می 2020 در یک بیمارستان دولتی در تهران انجام شد. میزان کلی عفونت، محل ایجاد عفونت، پاتوژن بیماری زا، مدت زمان بستری در ICU و فاکتورهای خطر برای عفونت های بیمارستانی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    میزان NIs در بیمارانی که از یک آنتی بیوتیک قبل از جراحی استفاده کرده بودند در مقایسه با بیمارانی که بیش از یک آنتی بیوتیک دریافت کرده بودند؛ به طور معنی داری کمتر بود (p <0.001). استفاده طولانی مدت از آنتی بیوتیک ها به منظور پروفیلاکسی قبل از جراحی و یا استفاده از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف ریسک عفونت های بیمارستانی در ICU را افزایش داد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که استفاده بیش از یک آنتی بیوتیک به عنوان پروفیلاکسی قبل از جراحی با ریسک بالای عفونت های بیمارستانی مرتبط است. علاوه بر این، تجویز آنتی بیوتیک های وسیع الطیف به عنوان پروفیلاکسی قبل از جراحی و همچنین استفاده طولانی مدت از تجهیزات پزشکی، با خطر ابتلا به NIs را در بیماران بدحال ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، اسینتوباکتر، پیشگیری از عفونت
  • سیده لیلی حسینی، مجتبی ایزدی* صفحات 912-920
    مقدمه

    شواهد علمی از کاهش اثرات آنتی آتروژنیک و آنتی اکسیدانی PON-1 (PON1) در حضور چاقی حکایت دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر 8 هفته تمرین TRX بر PON1 و HDL در زنان چاق میانسال غیرفعال انجام گرفت.

    روش کار

    برای این منظور ، تعداد 28 زن چاق میانسال غیرفعال 30 تا 40 ساله (36 ≥ BMI ≥ 30) به شیوه تصادفی به گروه های TRX (8 هفته، 3 جلسه در هفته) و کنترل (عدم تمرین) تقسیم شدند. سطوح ناشتایی فعالیت PON-1 و HDL و شاخص های آنتروپومتریکی (وزن، دور شکم، شاخص توده بدن، چربی احشایی و درصد چربی بدن) در شرایط قبل و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین در هر دو گروه اندازه گیری شد. از آزمون آماری تی مستقل و همبسته جهت مقایسه سطوح پایه و تغییرات متغیرها بین دو گروه بین دو شرایط قبل و پس از برنامه تمرینی استفاده شد.

    نتایج

    تمرینات TRX به افزایش معنی دار PON-1 (016/0 = p) و کاهش شاخص های آنتروپومتریکی (05/0 >ρ) منجر شد اما سطوح HDL تغییر معنی داری پیدا نکرد (087/0 = p). هیچ یک از متغیرها در گروه کنترل تغییر نکردند (05/0 < ρ).

    نتیجه گیری

    علیرغم عدم تغییر HDL، اجرای تمرینات TRX بواسطه افزایش PON-1 با اثرات آنتی اکسیدانی و آنتی آتروژنیکی در زنان چاق میانسال همراه است.

    کلیدواژگان: تمرین TRX، PON-1، چاقی، آتروژنیک
  • زینب برون، فریده دوکانه ای فرد*، اعظم فتاحی اندبیل صفحات 921-933

    گرایش به اعتیاد در نوجوانان و عدم توجه کافی به آن، می تواند آنان را به سمت رفتارهای پرخطر و اعتیاد کشانده و آسیب های جبران ناپذیری را بر جای گذارد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های ذهن آگاهی بر تکانشگری و خودآگاهی هیجانی نوجوانان با گرایش به اعتیاد انجام گرفت. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانش آموزان دوره دوم متوسطه با گرایش به اعتیاد شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند. در این پژوهش تعداد 30 نوجوان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 نوجوان). گروه آزمایش آموزش مهارت های ذهن آگاهی را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. پس از شروع فرایند مداخله تعداد 2 نوجوان در گروه آزمایش و 2 نوجوان در گروه گواه از ادامه حضور در پژوهش انصراف دادند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه گرایش به اعتیاد (موسوی و همکاران، 1387) پرسشنامه تکانشگری (بارت و همکاران، 2004) و پرسشنامه خودآگاهی هیجانی (گرنت و همکاران، 2002) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ذهن آگاهی بر تکانشگری و انعطاف پذیری روان شناختی نوجوانان با گرایش به اعتیاد تاثیر معنادار داشته (p<0/001) و توانسته منجر به کاهش تکانشگری و افزایش خودآگاهی هیجانی این نوجوانان شود.

    کلیدواژگان: تکانشگری، خودآگاهی هیجانی، گرایش به اعتیاد، مهارت های ذهن آگاهی
  • محسن موهبتی*، سوسن درودی، علیرضا حیدری بکاولی، محمود ابراهیمی، حبیب الله اسماعیلی، مجید غیور مبرهن صفحات 934-946
    مقدمه

    فشار خون یکی از مهمترین ریسک فاکتورهای بیماریهای قلبی عروقی است و نقش مهمی در پیشرفت سکته مغزی، سکته قلبی، نارسایی قلبی و نارسایی کلیه دارد. لذا هدف این مطالعه بررسی شیوع فشار خون در جمعیت مشهد و میزان کنترل آن در افراد تحت درمان است.

    روش کار

    این مطالعه بر روی جمعیت کوهورت مشهد انجام شد. افراد در این مطالعه به سه گروه سالم، مبتلا به پیش فشار خون و مبتلا به فشار خون دسته بندی شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد. سطح معنی داری آزمون ها کمتر از 5% در نظر گرفته شد.

    نتایج

    در این مطالعه مقطعی 9704 نفر مورد بررسی قرار گرفتند که از این تعداد 33.4% سالم، 35% مبتلا به پیش فشار خون و 31.6% مبتلا به فشار خون بودند و 44.3% از بیماری خود مطلع بودند. شیوع فشار خون در مردان کمتر از 40 سال 15.9% و بیش از زنان بود. از کل افراد مبتلا به فشار خون در این مطالعه 58.5% از بیماری خود آگاه بودند. از کل افراد مبتلا به فشار خون در 24% افراد بیماری کنترل شده بود

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بیش از یک سوم افراد جمعیت مورد مطالعه مبتلا به فشار خون و بیش از یک سوم مبتلا به پیش فشار خون بودند. همچنین بیش از نیمی از افراد از ابتلا به فشار خون آگاهی نداشتند و از افراد آگاه به بیماری خود تنها 24% توانسته بودند بیماری خود را کنترل کنند.

    کلیدواژگان: شیوع، فشار خون، پیش فشار خون، مطالعه کوهورت مشهد
  • محمدصابر عظیمی، علیرضا کمالی اصل*، محمدرضا آی، حسین عربی صفحات 947-955

    توموگرافی تابش پوزیترون بعنوان یک مدالیته تصویربرداری پزشکی هسته ای، به طور فزاینده ای در روال بالینی برای تشخیص بیماری و سرطان استفاده می شود. برای دستیابی به تصویر PET با کیفیت بالا برای اهداف تشخیصی، باید دوز استانداردی از ردیاب رادیواکتیو به بدن بیمار تزریق شود که منجر به افزایش خطر ناشی از آسیب تابشی می شود. با این حال، کاهش دوز ردیاب منجر به افزایش نویزها و کاهش نسبت سیگنال به نویز و کاهش کیفیت تصویر PET می شود. در این مقاله به ارزیابی عملکرد فیلترهای گاوسین، بای لترال، فیلتر میانگین غیرمحلی و تبدیل موجک در بهبود کیفیت تصاویر PET کم دوز پرداخته شده است. ابتدا این فیلترها بطور جداگانه برای دو سطح دوز 5 و 10 درصد بهینه شدند و سپس فیلترهای بهینه بر روی 40 تصویر مغزی PET با سطح دوز 5 و 10 درصد اعمال شدند. در نهایت عملکرد این فیلترها با استفاده از معیارهای PSNR ، RMSE در کل مغز و معیارهای RMSE و Bias در نواحی مختلف مغزی (به عنوان مثال، تالاموس، مخچه، پوتامن و...) ارزیابی و مقایسه شدند. از بررسی نتایج کل مغز مشاهده شد که در هردو سطح دوز فیلترهای بای لترال، گاوسین و میانگین غیرمحلی عملکرد بهتری نسبت به تبدیل موجک دارند و توانستند کیفیت تصویر فیلترشده در سطح دوز 5درصد را به کیفیت تصویر کم دوز 10درصد برسانند. از بررسی مقادیر بایاس در نواحی مختلف مغزی نیز مشاهده شد که فیلتر میانگین غیرمحلی بهترین عملکرد و فیلتر تبدیل موجک بدترین عملکرد را دارد. بهترین عملکرد توسط فیلتر میانگین غیرمحلی و بدترین عملکرد توسط فیلتر تبدیل موجک به دست آمد.

    کلیدواژگان: حذف نویز تصویر PET کم دوز، فیلتر بای لترال، فیلتر گاوسین، فیلتر تبدیل موجک، فیلتر میانگین غیرمحلی
  • زینب صادق خانی، رضا پاشا* صفحات 956-968
    مقدمه

    هدف این پژوهش مقایسه عزت نفس، ابراز وجود، بهزیستی روانی و افسردگی دانش آموزان دختر واجد والدین و فاقد والدین مقطع متوسطه شهر آبادان بود.

    روش کار

    این مطالعه از نوع علی مقایسه ای می باشد. در این مطالعه از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای 90 دانش آموز (30 نفر واجد والدین، 30 نفر فاقد پدر و 30 نفر فاقد مادر) مدارس متوسطه شهر آبادان وارد پژوهش شدند. برای جمع آوریداده ها مقیاس عزت نفس کوپر اسمیت، ابراز وجود گمبریل و ریجی، بهزیستی روانی ریف و افسردگی بک، پس از تعیین اعتبار و پایایی مورد استفاده قرار گرفتند. داده های مطالعه با به کارگیری آمار توصیفی و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری، تحلیل واریانس تک عاملی و آزمون توکی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج مطالعه نشان داد که بین عزت نفس، ابراز وجود، بهزیستی روانی و افسردگی دانش آموزان دختر واجد والدین و فاقد والدین تفاوت معنی داری وجود دارد و دانش آموزان فاقد والدین نسبت به دانش آموزان واجد والدین از عزت نفس و بهزیستی روانی پایین تری و از افسردگی بالاتری برخوردار بودند. همچنین نتایج نشان داد که بین ابراز وجود دانش آموزان دختر واجد والدین و دانش آموزان دختر فاقد والدین تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    دانش آموزان فاقد والدین نسبت به دانش آموزان واجد والدین از عزت نفس و بهزیستی روانی پایین تری و از افسردگی بالاتری برخوردار بودند

    کلیدواژگان: عزت نفس، ابراز وجود، بهزیستی روانی، افسردگی
  • سعید اکبری نیا، عبدالله قاسمی*، معصومه شجاعی، سید محمدکاظم واعظ موسوی صفحات 969-980
    مقدمه

    کودکان همی پلژی چندین نقص نورولوژیکی دارند که در کارکرد حرکتی و فعالیت های روزانه دخالت دارند؛ بنابراین هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی یک برنامه تمرینی منتخب و توانبحشی و برنامه تمرینی منتخب همراه با توانبخشی بر تبحر حرکتی دست سالم کودکان همی پلژی بود.

    روش کار: 

    روش تحقیق نیمه تجربی و طرح پژوهش به صورت پیش آزمون پس آزمون با گروه های تجربی و کنترل می باشد. جامعه آماری را کودکان همی پلژی مراجعه کننده به مراکز توانبخشی توانیاب، زانکو و کیمیا در شهر کرمانشاه تشکیل دادند. نمونه آماری پژوهش براساس معیارهای ورود به پژوهش 30 نفر بودند که به صورت تصادفی ساده به 3 گروه 10 نفری تقسیم شدند و در مرحله بعد براساس معیارهای خروج از پژوهش 24 نفر باقی ماندند (تمرینات منتخب 9 نفر، تمرینات منتخب همراه با توانبخشی 8 نفر و تمرینات توانبخشی 7 نفر). ابزار تحقیق را پرسشنامه دموگرافیک و آزمون MABC-2 تشکیل دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t وابسته و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین پیش آزمون و پس آزمون هر دو گروه تجربی در تمامی متغیرها تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0>p). همچنین در متغیر دریافت توپ بین هیچکدام از گروه ها تفاوت معنی دار نبود (001/0≤ P). ولی در متغیر پرتاب کیسه لوبیا بین گروه توانبخشی با گروه منتخب همراه با توانبحشی تفاوت معنی دار بود (001/0≥ P).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که گروه منتخب همراه با توانبحشی نسبت به گروه های دیگر اثربخشی بهتری در متغیر پرتاب کیسه لوبیا دارد.

    کلیدواژگان: تبحر حرکتی، تمرین، توانبخشی، کودکان، همی پلژی
  • الله یار عرب مومنی*، خدایار مومنی، مرضیه زمانی صفحات 982-995
    مقدمه

    بهبود شاخص های روان شناختی جهت ارتقا عملکرد ورزشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تمرین مقاومتی بر تاب آوری و استحکام ذهنی درکاراته کاران نخبه شهر اصفهان انجام شد.

    روش کار: 

    در این پژوهش شبه آزمایشی که به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد، 30 کاراته کار نخبه شهر اصفهان با دامنه سنی 18 تا 24 سال با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به 2 گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرین مقاومتی، به مدت 8 هفته، هر هفته سه جلسه با شدت 40 تا 70 درصد 1RM و هر جلسه 60 دقیقه روی گروه آزمایش اجرا شد. در ابتدا و انتهای برنامه تمرینی، شاخص های تاب آوری و استحکام ذهنی در هر دو گروه با استفاده از پرسش نامه های تاب آوری کونور و دیودسون (2003) و استحکام ذهنی ورزشی (شیرد و همکاران، 2009) برآورد شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که پروتکل تمرین مقاومتی بر شاخص تاب آوری در کاراته کاران جوان شهر اصفهان تاثیر معناداری دارد (05/0≤p). هم چنین افزایش معناداری در استحکام ذهنی و خرده مقیاس های اطمینان، پایداری و کنترل مشاهده شد (05/0≤p).

    نتیجه گیری:

     این مطالعه نشان داد که می توان از تمرین مقاومتی برای بهبود و تقویت شاخص های روان شناختی تاب آوری و استحکام ذهنی در ورزشکاران استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، تاب آوری، استحکام ذهنی، کاراته
  • سیاوش خداپرست*، محبوبه پاینده، سینا عیسی زاده، حسن عبدی صفحات 996-1004
    مقدمه

    سبک زندگی کم تحرک و ماشینی و از طرف دیگر، مشکلات فراوانی که در ایام پاندمی کووید 19 به وجود آمده است بر شاخص های کیفیت زندگی و انزوا و حمایت اجتماعی سالمندان اثر گذاشته است. ازاین رو، این تحقیق باهدف مقایسه کیفیت زندگی، حمایت و انزوای اجتماعی سالمندان فعال و غیرفعال در دوران پاندمی کووید 19 انجام شده است.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری تحقیق سالمندان بالای 60 سال شهرستان لاهیجان در سال 1400 می باشند که 213 نفر به صورت در دسترس با مراجعه به پارک ها، استخرها، باشگاه ها و سرای سالمندان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه های کیفیت زندگی لیپاد (1998)، حمایت اجتماعی زمیت و همکاران (1988) و انزوای اجتماعی مدرسی و همکاران (1396) بود. داده ها با استفاده از آزمون های کلموگروف اسمیرنوف، لوین، تحلیل واریانس و کوواریانس با نرم افزار SPSS نسخه 25 تجزیه وتحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین میزان کیفیت زندگی، انزوا و حمایت اجتماعی سالمندان فعال و غیرفعال با تاکید بر در دوران کووید 19 تفاوت معناداری وجود دارد (001/0).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد که فعالیت بدنی و شرکت در فعالیت های ورزشی با توجه به حضور در مکان های عمومی متغیر مهمی در کاهش انزوای اجتماعی و بالا بردن حمایت اجتماعی می باشد و توجه به اینکه می تواند سطح کیفیت زندگی سالمندان را هم ازنظر جسمی و هم ازنظر ذهنی بالا ببرد.

    کلیدواژگان: سالمندان، کیفیت زندگی، انزوای اجتماعی، حمایت اجتماعی، فعالیت بدنی
  • ناهید حسن نژاد، مژگان آگاه هریس*، خدیجه عرب شیبانی، حسین زارع، عبدالرحیم قلی زاده پاشا صفحات 1005-1018
    زمینه و هدف

    سرطان پستان، زندگی بسیاری از زنان در سراسر جهان را تهدید می کند. بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش خودزاد بر عملکرد و دغدغه جنسی زنان با سابقه ماستکتومی بود.

    روش و مواد

    پژوهش حاضر از نوع طرح های کاربردی و آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنان مبتلا به سرطان پستان که سابقه ماستکومی که از بین آنها 54 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و با استفاده از شیوه تصادفی سازی ساده در سه گروه، آموزش خودزاد (18=n) و گروه کنترل (18=n) گماشته شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر)؛ پرسشنامه عملکرد جنسی زنان (روزن و همکاران)؛ پرسشنامه رضایت از زندگی زنان (مستون و ترایپل) به دست آمد. داده ها با استفاده از روش مانکوا و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد و تحلیل های آماری فوق با بهره گیری از نرم افزار SPSS.22 به اجرا درآمد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که آموزش خودزاد بر عملکرد و دغدغه جنسی و تحمل پریشانی موثر بود. همچنین بین آموزش تنش زدایی پیشرونده بیش ترین تاثیر؛ و سپس آموزش خودزاد بر عملکرد و دغدغه جنسی و تحمل پریشانی تاثیر داشتند (01/0>p).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که برای متغیرهای عملکرد و دغدغه جنسی زنان با سابقه ماستکتومی، آموزش تنش زدایی پیشرونده آموزش موثرتری بود.

    کلیدواژگان: آموزش خودزاد، عملکرد، دغدغه جنسی، زنان مبتلا با سابقه ماستکومی
  • نیلوفر بیگی هرچگانی، طیبه شریفی*، محمد نیکخواه، رضا احمدی صفحات 1020-1035
    مقدمه

    پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان نوروفیدبک و طرحواره درمانی بر کمال گرایی افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی شاهین شهر اجرا شد.

    روش کار

    پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش آزمایشی (میدانی) بود. جامعه آماری کلیه بیماران اضطراب اجتماعی مراجعه کننده به مراکز مشاوره تحت نظارت بهزیستی شهرستان شاهین شهر بودند تعداد 45 نفربا نمونه گیری هدفمند و بر اساس نقطه برش پرسشنامه اضطراب اجتماعی جرابک انتخاب و تصادفا در 2 گروه آزمایش و 1 گروه گواه (هر کدام 15 نفر) گمارده شدند. یک گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای طرحواره درمانی هفتگی ، گروه دوم آزمایش 25 جلسه 45 دقیقه ای درمان نوروفیدبک (3 بار در هفته) دریافت کرد. گروه گواه مداخله ای را دریافت نکرد. ابزار پژوهش پرسشنامه های اضطراب اجتماعی (جرابک، 1996) و کمال گرایی (هیل و همکاران، 2004) بود که طی سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 3 ماهه تکمیل شدند. داده ها از طریق تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    نتایج

    هردو درمان بر بهبود میانگین نمرات کمال گرایی تاثیر پایدار داشته اند (0/05 >P). ضریب اتا برای متغیر مذکور 0/316 به دست آمد. هردودرمان بر ابعاد کمال گرایی شامل تمرکز بر اشتباهات، نیاز به تایید، هدفمندی به یک اندازه تاثیر داشتند، روی بعد تلاش برای عالی بودن فقط طرحواره درمانی و روی نظم و سازمان دهی فقط نوروفیدبک موثر بودند. بر ابعاد ادراک فشار از سوی والدین، معیارهای بالا برای دیگران و نشخوار فکری هیچ یک موثر نبودند.

    نتیجه گیری: 

    هر دو روش درمان و خصوصا طرحواره درمانی برای بهبود کمال گرایی تاثیر پایدار دارند .

    کلیدواژگان: درمان نوروفیدبک، طر حواره درمانی، کمال گرایی
  • مسعود حسین پور زنوزی، محمدعلی رحمانی*، محمدرضا زربخش بحری صفحات 1030-1039
    مقدمه

    هدف این پژوهش، مقایسه میزان محرومیت کشیدگی جنسی در دو جامعه ایرانی و اروپایی- امریکایی و رابطه آن با میزان افسردگی و انگیزه پیشرفت بود. این پژوهش از نوع کاربردی و به روش علی‌مقایسه‌ای پس‌رویدادی انجام گرفت.

    روش کار

    برای این منظور تعداد 219 آزمودنی 25 تا 55 ساله، با سطوح تحصیلی متوسطه به بالا، شامل 61 مرد و 51 زن ایرانی ، و 50 مرد و 57 زن از کشورهای اروپایی- امریکایی، به روش داوطلبانه به پرسشنامه پاسخ دادند. برای سنجش متغیر «محرومیت جنسی» در دو گروه تحقیق، از «پرسشنامه سنجش شدت عوامل بسترساز محرومیت جنسی» ASSD استفاده شد.

    نتایج

    مقایسه میانگین و انحراف معیار شدت عوامل بسترساز محرومیت جنسی در دو گروه پژوهش نشان داد که میزان شدت این عوامل و در نتیجه میزان محرومیت مزبور در جامعه ایرانی، از جامعه امریکایی اروپایی بیشتر است (01/0>p). همچنین نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که نمونه‌های ایرانی در تمام مولفه‌ها نمرات بیشتری داشتند (سطح‌ معناداری 001/0).

    نتیجه گیری

    این نوع محرومیت محصول کهن‌الگوها و در نتیجه فرهنگ منحصربفرد ایرانی است تبعاتی در بینش‌ها و رفتارهای جامعه ایرانی دربرداشته و رابطه‌ای با دستورات و ارزشهای دین اسلام ندارد. کاربرد یافته‌های این پژوهش، منظور نمودن مفاهیم بدست آمده در برنامه‌ریزی های بلند مدت آموزشی و فرهنگی است.

    کلیدواژگان: کهن الگوی ایرانی، محرومیت جنسی، افسردگی، انگیزه پیشرفت
  • عباس رحمتی، رضا احمدی*، شهرام مشهدی زاده، احمد غضنفری صفحات 1041-1054

     هدف:

     پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری، مداخله مختصر و مداخله ترکیبی بر کاهش افسردگی بهبودیافتگان کووید -19 شهر اندیمشک انجام شد.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه پژوهش شامل 80 نفر از بهبودیافتگان ویروس کووید-19 که تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهر اندیمشک بودند که به روش هدفمند انتخاب و در گروه های آزمایش و گواه (هر گروه 20 نفر) بطور تصادفی گمارده شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای در هفته یک بار تحت مداخلات رفتار درمانی شناختی قرار گرفت و گروه کنترل مداخله ای را دریافت نکرد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II)، استفاده شد و برای آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون تحلیل کواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و مداخله مختصر بر افسردگی بهبودیافتگان کووید -19 شهر اندیمشک تفاوت معنادار وجود دارد، اما بین اثربخشی درمان شناختی رفتاری و مداخله ترکیبی بر افسردگی بهبودیافتگان کووید -19 شهر اندیمشک تفاوت معنادار وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    بر مبنای نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که درمان شناختی رفتاری بر کاهش افسردگی موثر بوده. و تفاوتی بین اثربخشی درمان شناختی رفتاری و مداخله ترکیبی (درمان شناختی رفتاری و مداخله مختصر) وجود ندارد.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی شناختی، مداخله مختصر، مداخله ترکیبی، افسردگی و بهبودیافتگان ویروس کووید-19
  • محبوبه کریمی، نسرین باقری*، پیمان حسنی ابهریان، هایئده صابری صفحات 1055-1065
    مقدمه

    توجه به سلامت روان و کارکرد شناختی مطلوب کودکان و نوجوانان از اهمیت زیادی در جوامع برخوردار است. از این رو ، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی نوروفیدبک و تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر مهارتهای توجه و بازداری پاسخ دانش آموزان صورت گرفته است.

    روش کار

    این پژوهش شبه آزمایشی و به صورت پیش آزمون ، پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه کنترل انجام شد. تعداد 51 دانش آموز به عنوان حجم نمونه تعیین گردیدند که به صورت تصادفی در سه گروه 17 نفره :دو گروه آزمایش شامل ، نوروفیدبک و تحریک الکتریکی فراجمجمه ای و گروه کنترل جایگزین شدند. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان 8 تا 16 ساله شهر تهران در سال 1400 تشکیل داده است. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل نرم افزار IVA-2 بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس مختلط استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد نوروفیدبک درمقایسه با تحریک الکتریکی فراجمجمه ای یا tdcs روش موثرتری برای افزایش بازداری پاسخ شنیداری است و هر دو درمان به تنهایی بر بهبود مهارتهای توجه و بازداری پاسخ موثر بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت نوروفیدبک و تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر بهبود مهارتهای توجه و بازداری پاسخ دانش آموزان موثر است. یافته های مذکور می تواند برای انتخاب نوع درمان یاریگر درمانگران باشد.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، تحریک الکتریکی فراجمجمه ای، توجه، بازداری پاسخ
  • حسام احمدیان*، علی قادریان، مجید عبدی صفحات 1082-1091

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری بر کاهش اضطراب و کنترل فشار خون مردان مبتلا به هیپرتانسیون (فشار خون بالا) انجام شد. پژوهش نیمه تجربی حاضر از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش را کلیه مردان بالای 35 سال دارای پرفشاری خون مراجعه کننده به مرکز درمانی بیمارستان توحید سنندج در نیمه اول سال 1398 تشکیل می دادند. به منظور انجام این پژوهش، تعداد 30 نفر از مردان بالای 35 سال دارای پرفشاری خون به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده مقیاس استرس (DASS-42) بود. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل واریانس تک متغیری به وسیله نسخه بیست SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری تفاوت معناداری بین گروه ها در متغیرهای پژوهش گردیده است. بدین معنا که آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری به کاهش استرس و کنترل فشار خون مردان گروه آزمایش انجامید. آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری به مردان دارای بیماری پرفشاری خون در بیمارستان توحید شهر سنندج موجب کاهش علایم استرس و فشار خون بالا در آن ها گردیده است. این درمان توانایی افراد را برای سازگاری مناسب با موقعیت های استرس آور افزایش می دهد و ترکیبی از تکنیک های آرمیدگی و تکنیک های شناختی رفتاری را جهت کنترل استرس و فشارخون را به افراد آموزش می دهد.کلمات کلیدی: مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری، اضطراب، فشار خون، هیپرتانسیون.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری، اضطراب، فشار خون، هیپرتانسیون
  • محمد مطبوع، رامبد خواجه ای*، فریبرز رضائی طلب، محمدرضا رمضان پور صفحات 1092-1099
    مقدمه

    آپنه انسدادی خواب،یکی از مهمترین شرایط پزشکی طی دهه های اخیر است و با عواملی مانند کم تحرکی، چاقی، هایپرتانسیون و دیابت در ارتباط است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی تناوبی برAHI ، BMI و کیفیت زندگی مردان میانسال مبتلا به OSA می باشد.

    روش کار

    دراین پژوهش نیمه تجربی 24 شرکت کننده با 4/4±5/47= سن، 4/21±2/41= AHI و 8/1±5/27= BMI به طور تصادفی در دو گروه تمرین و کنترل قرار گرفتند. گروه تمرین، برنامه تمرین هوازی تناوبی منتخب را با شدت 65 تا70 درصد حداکثر ضربان قلب در هفته اول شروع کردند و در هفته آخر با شدت 80 تا85 درصد حداکثر ضربان قلب به پایان رساندند. گروه کنترل برنامه تمرینی نداشتند. AHI به وسیله دستگاه پلی سومنوگرافی، BMI به وسیله دستگاه Inbody270 وکیفیت زندگی به وسیله پرسشنامه SF-36 اندازه گیری شد. برای بررسی داده ها از آزمون t مستقل در نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    نتایج

    در ارزیابی اختلاف میانگین ها برای متغیر AHI مقدار 31/0= p به دست آمد که تغییر معناداری وجود نداشت. برای متغیر BMI مقدار 24/0= p به دست آمد که تغییر معناداری مشاهده نشد و برای متغیر کیفیت زندگی مقدار 0001/0= p به دست آمد که تفاوت معناداری بین دو گروه مورد مطالعه مشاهده شد.

    نتیجه گیری:

     این پژوهش نشان داد با انجام هشت هفته تمرین هوازی تناوبی تغییر معناداری در AHI و BMI دیده نشد ولی بهبود معناداری در کیفیت زندگی بیماران مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: آپنه انسدادی خواب، AHI، BMI، تمرین هوازی تناوبی
  • امیرحسین رفیعی*، غلامعلی قاسمی، حامد اربیع صفحات 1093-1101
    هدف

    بررسی متغیرهای فشار کف پایی امروزه درک درستی از آسیب های احتمالی وارده به کف پا می دهد تحقیق حاضر تاثیر شش هفته تمرینات ترامپولین بر تعادل و کیفیت زندگی افراد مبتلا به نوروپاتی دیابتی بود.

    مواد و روش

    پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی و نیمه تجربی است که در آن از پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. 30 بیمار نوروپاتی به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (15 نفر) و شاهد (15نفر) قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت شش هفته و هر هفته 3 جلسه 40 دقیقه ای تمرینات ترامپولین را انجام دادند . قبل و بعد از دوره ی تمرینی تعادل ایستا و پویا و کیفیت زندگی بیماران به ترتیب توسط دستگاه فوت اسکن و پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران دیابتی (DQOL-BCI) ارزیابی گردید.

    یافته

    تحلیل استنباطی داده ها با استفاده از آزمون آماری تی زوجی انجام گردید (05/0=p) نتایج پژوهش نشان داد که تمرینات ترامپولین بر تعادل پویا (001/0=p)، تعادل ایستا (005/0=p) وکیفیت زندگی بیماران نوروپاتی (01/0=p) تاثیر داشت.

    نتیجه

    با توجه به یافته های پژوهش مبنی بر شش هفته تمرینات ترامپولین بر تعادل ایستا و پویا و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی تاثیر مثبت داشته و این تمرینات می تواند در فرایند توان بخشی جسمانی بیماران دیابتی مورد استفاده قرار گیرد

    کلیدواژگان: تمر ینات ترامپولین، تعادل، کیفیت زندگی، افراد نوروپاتی دیابتی
  • لیلا اقدم، حسن رضایی جمالویی*، مهدی طاهری صفحات 1111-1124
    مقدمه

    سرطان سینه یکی از شایع ترین سرطان های زنان می باشد و به عنوان یک بیماری مزمن دارای عوارض روان شناختی مختلفی می باشد. این پژوهش با هدف تعییناثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر رشد پس از سانحه و اضطراب مرگ بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و آزمون پیگیری دو ماهه بود. 30 نفر نمونه پژوهشی از جامعه زنان مبتلا به سرطان پستان منطقه 1 شهرستان تهران در سال 1400 به روش در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. یافته های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه های رشد پس از سانحه و اضطراب مرگ در سه نوبت پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری مورد جمع آوری قرار گرفت و با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد که میانگین نمرات پس آزمون و آزمون پیگیری رضد پس از سانحه و اضطراب مرگ در گروه آزمایش تفاوت پیدا کرد و نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد که مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود رشد پس از سانحه و اضطراب مرگ بیماران مبتلا به سرطان پستان اثربخش است (001/0 <p).

    نتیجه گیری:

     بنابراین می توان از مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی به منظور افزایش رشد پس از سانحه و کاهش اضطراب مرگ بیمارن مبتلا به سرطان پستان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، رشد پس از سانحه، اضطراب مرگ، سرطان پستان
  • پناه سالمی، سیمین حسینیان*، طیبه زندی پور، رویا رسولی، عباس عبدالهی صفحات 1125-1138
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه اثربخشی خانواده درمانی مبتنی برهیجان و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی مادران با فرزند کم توان ذهنی انجام شد.

    روش کار

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایشی و گروه کنترل بود. از جامعه مادران دارای یک فرزند کم توان ذهنی در شهر تهران در سال 1399 تعداد 39 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش 1، 2 و کنترل جایگذاری گردیدند. اعضای گروه آزمایش 1، تحت خانواده درمانی مبتنی بر هیجان قرار گرفتند و برای اعضای گروه آزمایش 2 نیز، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برگزار شد، درحالی که اعضای گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. همچنین تمام اعضای گروه های آزمایش و کنترل در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به پرسشنامه تحمل پریشانی پاسخ دادند.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل اندازه گیری مکرر نشان داد که هر دو رویکرد خانواده درمانی مبتنی بر هیجان و پذیرش و تعهد بر بهبود تحمل پریشانی مادران با فرزند کم توان ذهنی اثربخش بود (p≤0/001). نتایج مقایسه زوجی، نشان از آن داشت که رویکرد مبتنی بر هیجان نسبت به پذیرش و تعهد تاثیر بیشتری بر تحمل پریشانی مادران با فرزند کم توان ذهنی داشت.

    نتیجه گیری:

     به منظور بهبود تحمل پریشانی مادران با فرزند کم توان ذهنی هر دو درمان مبتنی بر هیجان و پذیرش و تعهد موثر است اما درمان مبتنی بر هیجان تاثیر بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی برهیجان، درمان مبتنی پذیرش و تعهد، تحمل پریشانی، مادران با فرزند معلول
  • علی محمودیان، پروین رفیعی نیا* صفحات 1139-1150
    مقدمه

    هدف پژهش حاضر مقایسه ابعاد نابهنجار شخصیت طبق DSM-5 و طرحواره های هیجانی در افراد تحت درمان نگهدارنده با متادون و افراد عادی بود.

    روش کار

    طرح پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع علی-مقایسه ای بود. تعداد 35 نفر از افراد تحت درمان نگهدارنده با متادون از 3 مرکز ترک اعتیاد به صورت در دسترس انتخاب شدند و 35 نفر از افراد عادی نیز با افراد تحت درمان نگهدارنده با متادون از نظر سن، جنسیت، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات همتاسازی شدند. هر دو گروه به وسیله مقیاس طرحواره های هیجانی و فرم کوتاه پرسشنامه ی ابعاد نابهنجار شخصیت، مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان دهنده تفاوت معنادار در مولفه های قابل درک بودن و ارزش های والاتر از مقیاس طرحواره های هیجانی و همچنین مولفه های مخالفت ورزی و مهارگسیختگی از مقیاس ابعاد نابهنجار شخصیت بین افراد تحت درمان نگهدارنده با متادون و افراد عادی بود.

    نتیجه گیری:

     می توان گفت ابعاد نابهنجار شخصیت و طرحواره های هیجانی ناسازگار یاد شده می توانند در زمینه پیشگیری از مصرف مواد و مداخله روی افراد تحت درمان نگهدارنده با متادون مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ابعاد نابهنجار شخصیت، طرحواره های هیجانی، اعتیاد، تحت درمان، متادون
  • مهدی چگین، محمد صفایی، نوید کلانی، اسماعیل رعیت دوست* صفحات 1151-1165
    مقدمه

    تخصص طب اورژانس در واقع تحصیلاتی چند رشته ای است که تقریبا با همه رشته های تخصصی دیگر در تعامل است.

    روش کار

    مطالعه حاضر به روش کیفی با رویکرد پدیدار شناسی انجام شده است که مورد مطالعه بیمارستان پیمانیه و استاد مطهری (ره) جهرم می باشد، جامعه آماری پژوهش را متخصصین طب اورژانس، پرستاران بخش اورژانس، پرسنل فوریت های پزشکی، مدیر بیمارستان، مترون بیمارستان، سوپروایزر بخش اورژانس و مسیول بهبود کیفیت بیمارستان تشکیل می دادند. جمع آوری داده ها به روش مصاحبه نیمه ساختار یافته با سوالات باز انجام شد که با مشارکت 9 نفر به حد اشباع رسید و برای تحلیل داده ها از روش 7 مرحله ای کلایزی استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس نظرات و تجارب شرکت کنندگان در مطالعه، در موضوع تبیین نقش حضور متخصص طب اورژانس در ارایه خدمات در بخش اورژانس؛ 6 تم اصلی (مدیریت و رهبری،بهبود کیفیت ارایه خدمات، رضایت بیماران، منافع اقتصادی، توسعه همکاری تیمی و بین بخشی و ارتقای آموزش) با 33 تم فرعی به دست آمد. همچنین در موضوع موانع و عوامل تسهیل کننده ارایه خدمات 25 مولفه استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد از میان نقش های پنجگانه که از دانش آموختگان طب اورژانس مورد انتظار است؛ متخصصان در ایفای نقش های مراقبتی، مدیریتی، مشاوره ای و آموزشی موفق تر بوده اند و نقش پژوهشی کمرنگ تر بوده است.

    کلیدواژگان: متخصص طب اورژانس، بخش اورژانس، کیفی
  • الهام حقی، شیوا خضری*، سعید نفیسی صفحات 1166-1177
    مقدمه

    میدان های الکترومغناطیس (electromagnetic fields: EMF) مربعی دو فازی باعث رها سازی انواع نوروترانسمیترها از جمله سروتونین می شوند. وراپامیل مهار کننده کانال های کلسیم بوده و اثرات ضد دردی و ضد التهابی در مدل های مختلف حیوانی دارند. هدف از این مطالعه تعیین اثر امواج الکترومغناطیس با فرکانس پایین و وراپامیل بر رفتار درد ناشی از فرمالین در موش صحرایی نر می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی 40 راس موش صحرایی نر نژاد ویستار در 4 گروه 10 تایی تقسیم شدند که شامل گروه کنترل ، گروه تحت تابش، گروه وراپامیل وگروه وراپامیل به همراه تابش بوده است، در دو گروه تحت تابش و وراپامیل به همراه تابش، موشها به مدت 60 دقیقه در معرض امواج الکترومغناطیس با فرکانس موج مربعی دو فازی 20 هرتز قرار گرفتند. میزان درد از طریق آزمون فرمالین مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج بدست آمده بین گروه ها مقایسه شد.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد که گروه های تحت تابش ، وراپامیل و وراپامیل به همراه تابش در مقایسه با گروه کنترل اثرات ضد دردی بارزی را نشان می دهند و به طور معنی دار درد در این سه گروه کاهش یافت. همچنین در گروه های تحت تابش و وراپامیل به همراه تابش در مقایسه با گروه وراپامیل درد به طورمعنی داری (P<0.01) کاهش یافت .

    نتیجه گیری

    یافته ها نشانگر تاثیر میدانهای الکترومغناطیسی با فرکانس پایین و وراپامیل بر تسکین درد موش صحرایی است. این اثر احتمالا با تاثیر بر سیستم اپیوییدی، آلفا آدرنرژیک و افزایش میزان سروتونین ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: وراپامیل، امواج الکترومغناطیس، درد، آزمون فرمالین، موش صحرایی نر
  • فریبا ربیعی خالدی، شهره قربان شیرودی*، شهنام ابوالقاسمی، محمدرضا زربخش بحری صفحات 1178-1187
    مقدمه

    هدف پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش برنامه فرندز و بازی درمانی بر پاسخ به درد کودکان مبتلا به سرطان بود.

    روش کار

    روش پژوهش شبه آزمایشی و در قالب طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه می باشد. از کودکان 7 تا 12 سال مبتلا به سرطان بیمارستان لقمان تهران، 58 نفر له عنوان نمونه انتخاب شدند. سپس گروه های آزمایش 10 جلسه(هفته ای 2 جلسه 60 دقیقه ای) تحت مداخله آموزش برنامه فرندز و بازی درمانی قرار گرفتند و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد، سپس پس آزمون برای هر سه گروه اجرا شد. ابزار مورد استفاده مقیاس پاسخ به درد بود. داده ها با روش کواریانس و آزمون تعقیبی بن فرونی تحلیل شد.

    نتایج

    آموزش برنامه فرندز و بازی درمانی بر پاسخ به درد کودکان مبتلا به سرطان موثر بود. مقایسه دو مداخله نشان داد اثربخشی آموزش برنامه فرندز بر پاسخ به درد بیشتر از بازی درمانی است.

    نتیجه گیری: 

    برای بهبود پاسخ به درد کودکان مبتلا به سرطان می توان از برنامه فرندز و بازی درمانی بهره گرفت اما استفاده از فرنامه فرندز پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: برنامه فرندز، بازی درمانی، پاسخ به درد، کودکان مبتلا به سرطان
  • الهه یاوری برحق طلب، پرویز عسگری*، فرح نادری، علیرضا حیدرئی صفحات 1199-1213
    مقدمه

    اختلال نقص توجه / بیش فعالی نوعی اختلال عصبی رشدی با سه ویژگی توصیفی کمبود توجه / بیش فعالی و تکانشگری است. این علایم اغلب در یک یا چند زمینه، بخصوص حوزه های شناختی در سطوح توجه و تصمیم گیری و انعطاف پذیری اختلالاتی ایجاد می کند. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر توان بخشی شناختی برکارکرد های اجرایی (انعطاف پذیری یا کنترل هیجانی و تصمیم گیری) کودکان دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح کار آزمایی بالینی پیش آزمون / پس آزمون با گروه کنترل بود.30 کودک دارای این اختلال 7-9 سال ، در سال 1398در کلینیک مشاوره آمورش و پرورش ناحیه 1 شیراز ، با استفاده از آزمون 4- CSI و آزمون هوش ریون تشخیص گذاری ویکسان سازی شده و با نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طورتصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند . گروه ازمایش ، ده جلسه ی یک ساعته ،هر هفته دو ساعت ،تحت مداخله توان بخشی شناختی قرار گرفتند . متغیر انعطاف پذیری (کنترل هیجان) و متغیر تصمیم گیری با آزمونهای ویسکانسین و بریف بررسی شد.

    نتایج

    یافته هانشان می دهد کارکردهای اجرایی (انعطاف پذیری, کنترل هیجان ,تصمیم گیری) در پیش آزمون و پس آزمون در کودکان ADHDتفاوت معنادار وجود دارد (P<0/001.).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد توان بخشی شناختی بر بهبود عملکردهای اجرایی (تصمیم گیری و انعطاف پدیری، کنترل هیجان) کودکان ADHD موثر است و جایگزینی مناسب با داروهای روان محرک در کودکان با این اختلال است.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی، تصمیم گیری، انعطاف پذیری، کودکان دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی
  • رویا محمدی، محمدعلی فردین*، حسین جناآبادی صفحات 1214-1221

    این پژوهش به بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر بهزیستی ذهنی بیماران بهبودیافته کرونا (covid -19) در اوج همه گیری به انجام رسید.این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون -پس آزمون و گروه کنترل بوده، جامعه آماری کلیه بیماران بهبود یافته پاندومیک کرونا در اوج همه گیری در شهر اصفهان بصورت نمونه گیری هدفمند و تعداد 30نفر و شمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هرگروه 15نفر)جایگزین شدند. پس از پیش آزمون گروه آزمایش و اجرای درمان های شناختی رفتاری در 12جلسه پس آزمون اجرا شد. دادها با پرسشنامه های بهزیستی ذهنی وارویک و ادینبور (2007) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی میانگین و انحراف استاندارد وآماراستنباطی کواریانس و با نرم افزارspss-20 تجزیه و تحلیل شد. داده ها نشان داد که درمان شناختی رفتاری به عنوان درمان اثر گذارمنجر به افزایش بهزیستی ذهنی روانشناختی (p<%1) مانند خوشبینی، روابط مثبت با دیگران، انرژیک بودن بیماران بهبود یافته پاندومیک کرونا (covid - 19) بشمار می آید.

    کلیدواژگان: شناختی رفتاری، بهزیستی ذهنی، پاندومیک کرونا (COVID-19)
  • داود قادری*، علی فخاری، محمود فرورشی صفحات 1222-1232
    مقدمه

    سایکوپاتی یک اختلال شخصیتی با پیشینه طولانی است. متغیرهای مختلفی با این اختلال رابطه دارند. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه ویژگیهای جمعیت شناختی و نوع جرم با اختلال شخصیتی سایکوپاتی در زندانیان مرد شهر مهاباد می باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر مقطعی - توصیفی می باشد. از جامعه زندانیان مرد شهر مهاباد به تعداد 392 نفر تمامی زندانیان از طریق نمونه گیری تمام شماری انتخاب شدند که در نهایت تعداد 384 نفر به عنوان نمونه نهایی بررسی شدند. سایکوپاتی از طریق پرسشنامه سایکوپاتی لوینسون و مشخصات جمعیت شناختی و نوع جرم از طریق چک لیست مشخصات مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، تی استودنت، تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) و آزمون تعیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    بین سن و تعداد فرزندان با عامل 2 سایکوپاتی رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت (P<0.05). میزان سایکوپاتی در زندانیان با سابقه اعتیاد به مواد و الکل، زندانیان با جرم سرقت (عامل 2)، زندانیان با تحصیلات لیسانس، زندانیان در دومین سابقه دستگیری (P<0.01) و زندانیان با دامنه حبس 4-5 سال از سایر زندانیان بیشتر بود (عامل 1 و نمره کل) (P<0.01). میزان سایکوپاتی بر حسب میزان دارآمد متفاوت بود (P<0.01). بین سایر متغییرها و سایکوپاتی رابطه معنی داری بدست نیامد.

    نتیجه گیری

    شناخت سایکوپاتی بر اساس ویژگیهای جمعیت شناختی دانش ما درباره این اختلال شخصیتی افزایش می دهد و می تواند برای کسانی که در محیط زندان با این افراد سروکار دارند بسیار با ارزش باشد.

    کلیدواژگان: جمعیت شناختی، جرم، سایکوپاتی، زندانیان
  • کورش دارابی، مریم غلامزاده جفره*، مسعود شهبازی صفحات 1225-1237
    مقدمه و هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش خودتنظیمی و مهارت حل مساله بر اشتیاق تحصیلی و تاب آوری تحصیلی دانش آموزان پسر پایه دهم شهر اهواز بود.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، پس از انتخاب تصادفی تعدادی از مدارس از کل مدارس پسرانه متوسطه دوم شهر اهواز، تعداد 60 نفر از دانش آموزان پایه دهم در 3 گروه (شامل دو گروه مداخله و یک گروه کنترل) قرار گرفتند. قبل از انجام کلاس های آموزشی، هر سه گروه (شامل دو گروه مداخله و گروه کنترل) با پرسشنامه اشتیاق تحصیلی (شافلی و همکاران، 2002) و پرسشنامه تاب آوری تحصیلی (مارتین و مارش، 2009) مورد ارزیابی قرار گرفتند و به اولین گروه آزمایش 7 جلسه آموزش مهارت خودتنظیمی (زیمرمن، 2000) و به گروه آزمایش دوم برنامه آموزشی مهارت حل مساله دزوریلا و گلدفرید (1971) به میزان 9 جلسه ارایه گردید. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش خودتنظیمی و آموزش مهارت حل مساله بر اشتیاق تحصیلی و تاب آوری تحصیلی دانش آموزان موثر بوده است. نتایج آزمون تعقیبی نیز نشان داد که آموزش خودتنظیمی تاثیر بیشتری بر تاب آوری تحصیلی داشته است. این در حالی است که در متغیر اشتیاق تحصیلی تفاوت معناداری بین مداخلات آموزشی نبود..
    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، تاب آوری تحصیلی، خودتنظیمی، مهارت حل مساله
  • محمدرضا ایزدمهر، مهدی مقرنسی*، مرضیه ثاقب جو، اصغر زربان صفحات 1233-1245
    مقدمه

    اضافه وزن و چاقی، با افزایش تولید رادیکال های آزاد، تضعیف سیستم ایمنی و سندرم متابولیک در ارتباط است. هدف از این پژوهش، بررسی اثر تمرین مقاومتی و مصرف اسپیرولینا بر شاخص های ضداکسایشی مردان دارای اضافه وزن و چاق بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی، کاربردی و یک سوکور بود، 44 مرد ((Kg/m2)25<BMI)، به طور هدفمند انتخاب و تصادفی به چهار گروه تمرین+اسپیرولینا، تمرین+دارونما، اسپیرولینا و دارونما تقسیم شدند. تمرینات مقاومتی فزاینده، به مدت 8 هفته اجرا شد. گروه های اسپیرولینا و دارونما به ترتیب روزانه 2 عدد قرص (mg 500) اسپیرولینا و دارونما مصرف کردند. خونگیری قبل و بعد از 8 هفته، انجام گرفت. در تحلیل داده ها، از آزمون t (student) و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.

    نتایج

    در مقایسه درون گروهی، مقدار CAT، SOD و GSH-Px در دو گروه تمرین+اسپیرولینا و تمرین+دارونما، افزایش معناداری داشت (05/0>p). برای متغیر SOD، گروه تمرین+اسپیرولینا در مقایسه با سه گروه دیگر و گروه تمرین+دارونما در مقایسه با گروه دارونما، افزایش معناداری داشتند (05/0>p). برای متغیر GSH-Px، گروه تمرین+اسپیرولینا در مقایسه با گروه اسپیرولینا و دارونما و گروه تمرین+دارونما در مقایسه با گروه دارونما، افزایش معناداری داشتند (05/0>p). تغییرات CAT، بین گروه ها معنادار نبود (05/0<p).

    نتیجه گیری: 

    مصرف اسپیرولینا همراه با تمرین مقاومتی، می تواند باعث تقویت وضعیت آنتی اکسیدانی در افراد دارای اضافه وزن و چاق شود و از استرس های اکسایشی ناشی از ورزش و چاقی جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: اسپیرولینا، تمرین مقاومتی، سوپراکسید دیسموتاز، ضداکسایش
  • سودابه بهزادی، بیوک تاجری*، شیدا سوداگر، زهرا شریعتی صفحات 1246-1258
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی بر استرس ناشی از مرگ و شاخص های زیستی FBS و HbA1c در سالمندان مبتلا به دیابت نوع II بود.

    روش کار

    طرح پژوهش به لحاظ هدف کاربردی از نظر ماهیت یک پژوهش نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و با گمارش تصادفی بود. از جامعه بیماران سالمند دیابتی (نوع II) مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی بیماران دیابتی شهر شیراز در سال 1399-1400 به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 60 نفر انتخاب شده و در 3 گروه 20 نفره جایگزین شدند. به منظور بررسی فرضیه های تحقیق از روش تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون t برای دو گروه مستقل استفاده شد.

    نتایج

    یافته های بدست آمده نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهدو واقعیت درمانی بر استرس ناشی از مرگ و شاخص های زیستی FBS و HbA1c در سالمندان مبتلا به دیابت نوع II تاثیر معنی دار و پایداری داشته است (05/0>P). آزمون تعقیبی توکی نشان دهنده اختلاف میانگین استرس ناشی از مرگ و شاخص های زیستی FBS و HbA1c بین گروه کنترل و گروه درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش و گروه واقعیت درمانی بود.

    نتیجه گیری: 

    می توان درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و و واقعیت درمانی برای کاهش استرس ناشی از مرگ استفاده کرد و از این روش های درمانی برای بهبود شاخص های زیستی FBS و HbA1c در سالمندان مبتلا به دیابت نوع II می توان سود جست.

    کلیدواژگان: تعهد و پذیرش، واقعیت درمانی، استرس ناشی از مرگ، شاخص های زیستی FBS و HbA1c، سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو
  • نوشین ساریخانی، مجید قلی پور، محمد ملکی پویا* صفحات 1259-1267

    زمینه و هدف:

     چاقی زمینه ساز بروز بیماری های مختلفی می باشد، از این رو رشد بافت چربی با تغییرات آنژیوژنز در ارتباط است. تاثیر تمرین ورزشی بر تنظیم آنژیوژنز بافت ها توسط برخی مطالعات نشان داده شده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر فعالیت ورزشی با شدت و حجم متفاوت بر بیان ژن های رشدی مشتق از پلاکت (PDGF-B) و رشد فیبروبلاست-2 (FGF-2) بافت چربی زیرپوستی موش‎های صحرایی ویستار بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی کنترل شده با گروه شاهد، 24 سر موش صحرایی نژاد ویستار (8 هفته ای با وزن 33 ± 237 گرم) تحت شرایط استاندارد نگه داری و به طور تصادفی به 3 گروه تمرین تناوبی با شدت زیاد (HIIT)، تمرین با شدت متوسط (MIT) و کنترل (Co) تقسیم شدند. گروه های HIIT (28 دقیقه، شامل 4 تناوب با شدت زیاد 90% تا 100% و شدت کم 50% تا 60% VO2max) و MIT (37 دقیقه با شدت 65 درصد VO2max) تحت 8 هفته تمرین ورزشی قرار گرفتند. نمونه برداری بافتی 24 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی انجام و میزان بیان ژن های PDGF-B و FGF-2 به روش qRT-PCR اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنووآ یک-طرفه و تعقیبی توکی در سطح معنی داری 05/0>α استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج داده ها نشان داد تمرینات HIIT و MIT باعث افزایش معنی دار بیان ژن های PDGF-B و FGF-2 بافت چربی موش های صحرایی نسبت به گروه کنترل شد (هر دو 001/0=P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد با توجه به یافته های تحقیق حاضر، هر دو پروتکل تمرینی اثرات یکسانی بر روند آنژیوژنز بافت چربی زیر جلدی به همراه دارد.

    کلیدواژگان: تمرین اینتروال با شدت بالا، تمرین با شدت متوسط، بافت چربی، PDGF-B، FGF-2
  • زینب نژادحسینیان، سعید بختیارپور*، فیروزه زنگنه مطلق صفحات 1268-1279
    مقدمه و هدف

    باروری می تواند برای زنان آسیب های روان شناختی مختلفی همانند اضطراب ایجاد نماید. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل پیش بینی کیفیت زندگی بر اساس تاب آوری روانی و صمیمیت با همسر با میانجی گری اضطراب بارداری در زنان باردار صورت پذیرفت.

    روش کار

    روش پژوهش، توصیفی- همبستگی و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و مطب متخصصین زنان شهر اهواز در شش ماهه دوم سال 1398 بود. نمونه آماری شامل 400 زن باردار بود که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه کیفیت زندگی (وار و شربوم، 1992) (QLQ)، پرسشنامه اضطراب بارداری (وندنبرگ، 1990) (PAQ)، پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی (بایر و همکاران، 2008) (FFMQ) بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل مسیر و آزمون بوت استراپ صورت گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد ذهن آگاهی و اضطراب بارداری با کیفیت زندگی دارای رابطه معنادار است (01/0>p). همچنین ذهن آگاهی و اضطراب بارداری بر کیفیت زندگی دارای اثر مستقیم معنادار است (01/0>p). علاوه بر این نتایج بوت استراپ نشان داد که اضطراب بارداری در رابطه ذهن آگاهی با کیفیت زندگی زنان باردار دارای نقش میانجی گری معنادار است (01/0>p). در نهایت مدل از برازش مناسبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نقش میانجی معنادار اضطراب بارداری لازم است که درمانگران بالینی با بکارگیری روش های درمانی روان شناختی کارآمد، اضطراب بارداری زنان باردار را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: اضطراب بارداری، ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، زنان باردار
  • سید حسین حسینی مهر*، مهرداد عنبریان صفحات 1281-1288
    هدف

    در این مطالعه هدف ما بررسی ارتباط بین کیفوز ناحیه پشتی ستون فقرات با میزان چرخش بالایی کتف و نسبت ریتم اسکاپولوهومرال بود.

    روش بررسی

    در یک مطالعه توصیفی - همبستگی تعداد 109 دانشجوی سالم مرد با دامنه سنی 25- 18 سال به صورت تصادفی به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. برای اندازه گیری میزان انحنای ستون فقرات پشتی از خط کش منعطف و برای اندازه گیری میزان ابداکشن شانه و چرخش بالایی کتف از دو اینکلینومتر در پوزیشن استراحت کتف، 45، 90 و 135 درجه ابداکشن شانه استفاده شد.ریتم اسکاپولوهومرال از تقسیم میزان ابداکشن گلنوهومرال بر چرخش بالایی کتف از پوزیشن استراحت کتف تا 45 ، 90 و 135 درجه ابداکشن شانه در سطح فرونتال محاسبه شد. از ضریب همبستگی پیرسون برای تعیین ارتباط معنی دار بین کیفوز ناحیه پشتی ستون فقرات با میزان چرخش بالایی کتف و نسبت ریتم اسکاپولوهومرال استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج این مطالعه نشان داد که ارتباط منفی و معنی داری بین میزان کیفوز ناحیه پشتی ستون فقرات با میزان چرخش بالایی کتف در 90 و 135 درجه ابداکشن شانه و ارتباط مثبت و معنی داری با میزان کیفوز ناحیه پشتی ستون فقرات با نسبت ریتم اسکاپولوهومرال در 90 و 135 درجه ابداکشن شانه در سطح فرونتال وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     وجود ارتباط معنی دار بین کیفوز ناحیه پشتی ستون فقرات با میزان چرخش بالای کتف و نسبت ریتم اسکاپولوهومرال به اهمیت راستای مناسب ستون فقرات پشتی جهت پیشگیری از اختلالات مجموعه شانه دلالت می کند.

    کلیدواژگان: کیفوز ستون فقرات پشتی، چرخش بالایی کتف، نسبت ریتم اسکاپولوهومرال
  • الهه قاسم پور، زهرا علیزاده، زهره زارع حسین زادگان، زهرا آشکار، اسحاق سام خانیانی، میترا میرلوحیان* صفحات 1289-1301
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثر بخشی درمان گروهی شناختی - رفتاری و معنادرمانی بر کاهش افسردگی و افزایش تاب آوری و امید به زندگی در بیماران مبتلا به کویید 19شهر تهران بود.

    روش

    این پژوهش آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری مورد مطالعه شامل افراد بهبود یافته ازکویید 19 در سال 1400 در بیمارستان های تهران می باشد. ابتدا تعداد 60 نفر بر اساس نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، سپس بر اساس نمرات پرسش نامه های افسردگی بک،تاب آوری کانر و دیویدسون و امید به زندگی اشنایدر تعداد 30 نفر از این افراد بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل تقسیم شدند، یک گروه آزمایش 10 جلسه معنادرمانی و گروه دوم آزمایش13 جلسه روان درمانی شناختی رفتاری را دریافت کردند، اما گروه کنترل مداخله ای را دریافت نکردند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دو درمانی گروهی شناختی - رفتاری و معنادرمانی بر کاهش افسردگی و افزایش تاب آوری و امید به زندگی در بیماران بهبود یافته ازکویید 19تفاوت معنی داری وجو دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که درمان شناختی - رفتاری و معنادرمانی در کاهش افسردگی به یک اندازه موثر بوده اند و در افزایش تاب آوری و امید به زندگی معنادرمانی نسبت به درمان شناختی رفتاری در افزایش تاب آوری و امید به زندگی تاثیر گذار بوده است.

    کلیدواژگان: درمان گروهی شناختی رفتاری، معنادرمانی، افسردگی، تاب آوری، امید به زندگی
  • فاطمه فاضلی، فاطمه صادقی فر، حمیدرضا رحیمی* صفحات 1303-1312

    مقدمه :

    ملانوم پوستی به عنوان یکی از مهاجمانه ترین انواع سرطان پوست است. این بیماری حدود 75 درصد از کل مرگ و میرهای ناشی از سرطان پوست را تشکیل می دهد و تاکنون درمان قطعی برای آن ارایه نشده است. در نتیجه تشخیص به هنگام و جلوگیری از پیشرفت این بیماری حایز اهمیت است. پژوهش های زیادی برای یافتن روش های درمان و بهبود سرطان ارایه شده است. یکی از جدیدترین روش ها در این زمینه استفاده از فناوری نانو برای تشخیص و مهار سلول های سرطانی است. در این تحقیق تاثیر استفاده از نانومیکروحباب های هوا، اکسیژن و اوزون بر رده سلولی A375 سرطان ملانوما مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    رده سلولی A375 که با غلظت‎های مختلف نانومیکروحباب‎های هوا، اکسیژن و اوزون تیمار شده اند توسط روش MTT مورد ارزیابی قرار گرفته اند. به منظور سنجش زنده بودن سلول ها، به هر چاهک پلیت ماده MTT اضافه شده و سپس پلیت در انکوباتور قرار گرفته است.

    یافته ها

    طبق نتایج این تحقیق کاهش درصد زیست پذیری سلول های سرطانی A375 با افزایش غلظت نانومیکروحبابهای اکسیژن و اوزون پس از 24 ساعت نشان دهنده آپوپتوز بوده و مهار چشمگیری بر رشد این سلول ها داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این تحقیق گویای آن است که نانومیکروحبابهای اکسیژن و اوزون در غلظت های بالا باعث مرگ سلولی رده سلول های A375 می شود. نتایج در این تحقیق کمک خواهد کرد که نقش نانومیکروحباب های هوا، اکسیژن و اوزون در درمان سرطان ملانوما بررسی شود.

    کلیدواژگان: سرطان ملانوما، نانومیکروحباب های اکسیژن، اوزون و هوا، MTT، IC50
  • مهدی حسین زاده بندقیری، منصور سودانی*، مریم غلامزاده جفره صفحات 1313-1324
    مقدمه و هدف
    در عصر حاضر نظام خانواده دچار مشکلات عدیده ای شده است و اختلاف های خانوادگی، طلاق، افزایش آمار کودکان بی سرپرست و بزهکاری نوجوانان نشان دهنده مشکلات اساسی در خانواده ها است که ریشه اصلی آن درکیفیت روابط بین زوجین است. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر آموزش مهارت ارتباط موثر مبتنی بر فرهنگ اسلامی بر الگوهای ارتباطی زوجین دارای فرزند بود.
    روش کار
    مطالعه از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زوجین دارای فرزند مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر ملاثی در شش ماه اول سال 1399 بود. گروه نمونه شامل60 زوج بود که به روش نمونه گیری تصادفی از بین جامعه آماری انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند (30 زوج در گروه آزمایش و 30 زوج در گروه گواه). هر دو گروه پرسشنامه الگوهای ارتباطی زوجین (کریستنس و سالاوی، 1984) را تکمیل نمودند، سپس گروه آزمایش تحت 12 جلسه 2 ساعته برنامه آموزش مهارت ارتباط موثر مبتنی بر فرهنگ اسلامی قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS ورژن 23 و روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش مهارت ارتباط موثر مبتنی بر فرهنگ اسلامی بر الگوهای ارتباطی زوجین دارای فرزند تاثیر دارد.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت ارتباط موثر مبتنی بر فرهنگ اسلامی بر الگوهای ارتباطی زوجین تاثیرگذار است و با توجه به سودمندی آن، می تواند به عنوان یک روش کارآمد در بهبود کیفیت و افزایش ارتباط عاطفی زوجین استفاده گردد.
    کلیدواژگان: مهارت ارتباط موثر، فرهنگ اسلامی، الگوهای ارتباطی، زوجین
  • مهرنوش نخعی، نفیسه جیرفتی، محمدحسین ابراهیم زاده، علی مرادی* صفحات 1338-1340

    بروز عفونت بعنوان یکی از عوارض جراحی های ارتوپدی، عواقب بدی برای بیمار و سیستم مراقبت های بهداشتی به دنبال دارد. به طور کلی از بین رفتن بافت استخوان به دلیل تشکیل لایه ی زیستی روی فیکساتور کاشته شده رخ می دهد و منجر به شکسته-شدن ایمپلنت عفونی و متعاقبا ایجاد التهاب موضعی و تخریب استخوان می گردد. در این مقاله مروری، تاثیر هیدروکسی آپاتیت (HA) پوشش دهی شده بوسیله ی آنتی بیوتیک های سیستمیک، به دلیل فعالیت زیستی موثر و ساختار شیمیایی مناسب در درمان های حوزه ی ارتوپد مورد بررسی قرار داده می شود. ونکومایسین، جنتامایسین و توبرامابسین آنتی بیوتیک های رایج در جراحی های ارتوپدی می باشند. استفاده از آنتی بیوتیک های ذکر شده به صورتی تزریقی نمی تواند بصورت موثری عفونت ایحاد شده بر روی سطح ایمپلنت را کاهش داده و یا درمان کند. در این راستا استفاده از پوشش های آنتی بیوتیک دار بر روی سطح ایمپلنت می تواند روش موثرتری در کنترل عفونت بعد از جراحی های ارتوپدی باشد. محققان نشان می دهند که ایمپلنت های پوشش داده شده با هیدروکسی آپاتیت بارگذاری شده با آنتی بیوتیک ها، انتخاب مناسبی برای کاهش زمان بهبودی، کاهش بروز درد و رشد همزمان استخوان جدید روی ایمپلنت هستند. مطالعات نشان دادند که فعالیت ضدباکتریایی و کاربردهای بالینی ایمپلنت های پوشش دهی شده با هیدروکسی آپاتیت به همراه آنتی بیوتیک ها، در جراحی های ارتوپدی بسیار موثر می باشند. تمامی آنتی بیوتیک-های مورد بررسی نتایج مطلوبی را در خصوص درمان عفونت از خود نشان دادند و ونکومایسین با توجه به میزان زمان رهایش طولانی تر خود و کمترین میزان سمیت در مقایسه با آنتی بیوتیک های دیگر، می تواند به عنوان دارویی با نتایح بالینی موفق تر در بارگذاری در هیدروکسی آپاتیت به منظور پوشش دهی شانزهای ارتوپدی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هیدروکسی آپاتیت، آنتی بیوتیک، فعالیت آنتی باکتریال، ونکومایسین
  • سامه حاجی محمدی، حسن ممتاز*، الهه تاجبخش صفحات 1341-1355
    سابقه و هدف

    استافیلوکوکوس اوریوس رایجترین عامل ایجاد عفونت در بیمارستان است. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی استافیلوکوکوس اوریوس جدا شده از عفونت های بیماران و تعیین الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های شهرکرد انجام شد.

    مواد و روش ها

    الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی با روش انتشار دیسک براساس الگوی CLSI انجام پذیرفت. ایزوله های جدا شده به دلیل بررسی حضور ژن هدف mecA و تایید تیپ بندی SCCmec به روش PCR بررسی شدند.

    نتایج

    تعداد 45 نفر (10/27 درصد) از 166 نفر بیمار مراجعه کننده دارای کشت مثبت استافیلوکوک ارویوس که11 نفر (44/24 درصد) بیماران مردان و 34 نفر (55/75درصد) آنها بودند.تعداد 40 ایزوله استافیلوکوکوس اوریوس (8/88 درصد) مقاوم به اگزاسیلین و 36 ایزوله (80 درصد) مقاوم به سفوکسیتین بوده و 45 ایزوله (100درصد) از لحاظ فنوتیپی MRSA بودند که این ایزوله ها با روش مولکولی (حضور ژن حامل ژن mecA با روش مولکولی) PCR تایید شد. 100 درصد از بیماران مبتلا به عفونت استافیلوکوک ارویوس، مقاوم به متی سیلین بوده و 5/95 درصد آنهاMDR بودند. از تعداد 100 ایزوله مقاوم به متیسیلین (ایزوله های واجد ژن mecA)، تیپ V در 53.33 درصد جدایه ها ردیابی شد. همچنین TypeIII و Type IVa به ترتیب در 66/26% و 77/17% از ایزوله ها شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    بیش از نیمی از عفونت های استافیلوکوکی در این مطالعه ناشی از استافیلوکوکوس اوریوس بود و بیش از 48 درصد ازایزوله ها مقاوم به متی سیلین بودند. بیشترین مقاومت به پنیسیلین مشاهده شد.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، ژنوتایپینگ، ژن های مقاومت
  • سهیلا خالقی تبار، لیلا کاشانی وحید*، ابوطالب سعادتی شامیر، خدیجه ابولمعالی الحسینی صفحات 1356-1372
    مقدمه

    یکی از این مفاهیم مهم در روانشناسی امروزه «هوش موفق» است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش هوش موفق بر تحمل ابهام، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و سازگاری اجتماعی دانشجویان دختر با روش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت.

    روش کار

    جامعه پژوهش، دانشجویان دختر با دامنه سنی 18 تا 30 سال و مجرد دانشگاه آزاد واحد یادگار امام (ره) در سال تحصیلی 1399 -1400بودکه شامل 24 نفر گروه گواه و 24 نفر آزمایشی(21 نفر دوره پیگیری) به صورت در دسترس انتخاب و سپس بصورت تصادفی در دوگروه قرار گرفتند. جمع آوری داده ها به دلیل بیماری کرونا از طریق لینک بوده و یک بار قبل از شروع دوره و یک بار پس از انجام دوره و یکبار نیز برای پیگیری دو ماه بعد از انجام دوره اجرا گردید. از پرسشنامه های تحمل ابهام مک لین، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی پنتریچ و سازگاری اجتماعی بل، به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد.

    نتایج

    برای روش آماری از روش کوواریانس برای پیش آزمون و پس آزمون  و از T  همبسته برای دوره پیگیری استفاده شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکوا) در گروه های آزمایش و کنترل نشان داد که آموزش هوش موفق بر تحمل ابهام، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و سازگاری اجتماعی، به طور معنا داری اثر دارد. همچنین این اثر در پیگیری دو ماهه نیز تداوم داشته است.

    نتیجه گیری

    آموزش هوش موفق بر تحمل ابهام، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و سازگاری اجتماعی اثرگذار است .لذا پیشنهاد می شود تا دوره های هوش موفق را به عنوان یک مدل تکمیلی در کنار دوره های آموزشی از دوره نوجوانی شروع کرده و در بستر دانشگاه ها توسعه دهند.

    کلیدواژگان: هوش موفق، تحمل ابهام، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، سازگاری اجتماعی
  • حوریه بایرام نژاد، یحیی یاراحمدی*، حمزه احمدیان، مریم اکبری صفحات 1373-1386
    هدف

     هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر  رضایت از مدرسه با بهزیستی تحصیلی بر امیدواری تحصیلی دانش آموزان بود که دراین پژوهش اثربخشی این دو روش مقایسه شدند.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر روش شناسی جزء طرح های شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش، همه دانش آموزان دختر سال سوم دوره دوم متوسطه شهر نقده، مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 99-98 بودند. از این جامعه ابتدا با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به غربالگری دانش آموزان با امیدواری تحصیلی پایین پرداخته شد. سپس 60 نفر از دانش آموزان آن مدرسه که امیدواری تحصیلی پایین داشتند، انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 20 نفره آزمایش و یک گروه 20 نفره کنترل جایگزین شدند. به گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای برنامه مبتنی بر بهزیستی تحصیلی آموزش داده شد. اعضای هر گروه در هر سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پرسشنامه بهزیستی تحصیلی تومینین،سوینی و همکاران (2012) و پرسشنامه ی رضایت از مدرسه اندرسون و بروک (2000) وپرسشنامه امیدواری تحصیلی خرمایی (1393) را تکمیل کردند. داده ها با نرم افزار SPSS22  و با روش تحلیل واریانس آمیخته بررسی شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین نمرات متغیر امید واری تحصیلی در آموزش مبتنی بر رضایت از مدرسه در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، در مرحله پس آزمون و پیگیری افزایش معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به کمتر بودن میانگین پس آزمون آزمودنی های گروه بهزیستی تحصیلی نسبت به آزمودنی های گروه رضایت از مدرسه می توان نتیجه گرفت که قرار گرفتن آزمودنی ها در گروه بهزیستی تحصیلی باعث کاهش نمرات در پس ازمون بهزیستی تحصیلی شده است وبرعک بیرام نژادس قرار گرفتن آزمودنی ها در گروه رضایت از مدرسه باعث افزایش نمرات در پس آزمون شده است ومی توان نتیجه گرفت که رضایت از مدرسه همه متغیرها وملاک های پیشرفت تحصیلی ورضایت از یادگیری را دربرمی گیرد و آموزش مبتنی بر رضایت از مدرسه نسبت به آموزش مبتنی بر بهزیستی تحصیلی از موفقیت بیشتری برخوردار است.چون در آن مجموعه عوامل درنظر گرفته شده و موجبات رضایت دانش آموزان از مدرسه را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، رضایت از مدرسه، امیدواری تحصیلی
  • مهین مافی اسماعیلی، مریم خسروی*، محمدحسین اسماعیلی، مریم بنانج، جلال صولتی صفحات 1387-1400
    زمینه وهدف

    التهاب و استرس اکسیداتیو در پاتوژنز بیماری پارکینسون نقش دارند. آستاگزانتی ندارای اثرات آنتی اکسیدانی ، ضد التهابی است و ممکن است برای درمان بیماری پارکینسونمفید باشد.در مطالعه حاضر ، ما اثرات مفیدآستاگزانتینرا در برابر سمیت 6-هیدروکسی دپامیندر مدل های حیوانی و سلولی بررسی کردیم.

    مواد و روش ها

    از موش نژاد NMRIاستفاده شد.پارکینسون با تزریق6-هیدروکسی دوپامینبه داخل جسم مخطط چپ ایجاد شد. موش های پارکینسونی به گروه شاهد و درمانی تقسیم شدند.گروه درمانی به مدت 28 روز آب یا آستاگزانتین (10،20و30 میلی گرم برکیلوگرم) را به صورت خوراکی دریافت کردند. فعالیت های رفتاری موش ها با آزمون چرخشی ناشی از آپومورفین تعیین شد. سلول های دوپامینرژیکSH-SY5Y به مدت 48 ساعت با آستاگزانتین (25/1، 5/2، 5، 10و20 میکرومول) در حضور یا عدم حضور6-هیدروکسی دوپامین کشت داده شدند. نقش محافظتی آستاگزانتین با روش شمارش سلولیآبی تریپان ارزیابی شد.میزان زنده ماندن سلولهای SH-SY5Y با استفاده از روش MTT تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اختلالات رفتاری ناشی از 6-هیدروکسی دوپامین در موش ها توسط آستاگزانتینبهبود یافته است.انکوباسیون با آستاگزانتین آپوپتوز و نکروز سلول های SH-SY5Y ناشی از 6-هیدروکسی دوپامینرا مهار کرد. همچنین اختلال زنده ماندن سلول های SH-SY5Y توسط پیش درمانیبا آستاگزانتینترمیم شد.

    نتیجه گیری

    نتایج ما نشان داد که درمان با آستاگزانتینمی تواند از سلول های SH-SY5Y و نورون های دوپامینرژیک جسم سیاه در مقابل سمیت ناشی از 6-هیدروکسی دوپامینبه صورت وابسته به دوز محافظت کند.

    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، 6-هیدروکسی دوپامین، آستاگزانتین، آزمون رفتار چرخشی ناشی از آپومورفین
  • الهام مظلومی، فریبرز درتاج رابری*، محمد عسگری، کاظم نعمت الله زاده ماهانی صفحات 1402-1410
    مقدمه
    تحقیقات در ارتباط با حوزه روان شناسی مورد علاقه بسیاری از دانشمندان در راستای بهره وری سازمانی می باشد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر پیش بینی استرس شغلی براساس جوسازمانی، هوش هیجانی و تیپ های شخصیتی بود.
    روش کار
     روش پژوهش توصیفی - همبستگی و جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارمندان شاغل در ادارات برق مناطق 22 گانه تهران بزرگ در سال 1398 بود. بدین منظور از بین کارکنان مناطق 22 گانه تهران بزرگ با روش خوشه ای تصادفی 13 منطقه انتخاب شد و تعداد کل کارکنان این 13 منطقه 316 نفر بود که همه آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استرس شغلیHSE (1990)، جو سازمانی هالپین و کرافت (1963)، هوش هیجانی سیبریا شرینگ (1998)، تیپ شخصیتی نیو (2005) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و نرم افزار SPSS-26 استفاده شد.
    نتایج
    جو سازمانی اثر مستقیم (39/0-=β) و معناداری بر استرس شغلی داشت (01/0>p). جوسازمانی نقش میانجیگرانه معناداری در رابطه بین ویژگی های شخصیتی با بر استرس شغلی دارد. هوش هیجانی (08/0-=β) بر کاهش استرس شغلی تاثیر مستقیم و معنی داری دارد (049/0=p). اثر غیرمستقیم هوش هیجانی به واسطه جوسازمانی بر استرس شغلی معنادار است (05/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های به دست آمده می توان گفت تیپ های شخصیتی و هوش هیجانی با میانجیگری جوسازمانی بر استرس شغلی تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، تیپ های شخصیتی، جو سازمانی، هوش هیجانی
  • سیده زهرا سید میرزایی، محمد حاتمی*، محمدباقر حبی، جعفر حسنی صفحات 1411-1420
    مقدمه

    هدف از پژوهش  حاضر بررسی نقش باورهای فراشناخت، تحمل ابهام و انعطاف پذیری روانشناختی در تمیز تاب آوری بالا و پایین (در همسران شهدای استان البرز) است.

    روش کار

    در این پژوهش جامعه آماری همسران شهدای استان البرز است، که کل نمونه ی مورد نیاز 154 نفر است، به ازای هر گروه لازم بود  77 شرکت کننده وارد مطالعه شود. در این راستا، در ابتدا 462 شرکت کننده ی 20 تا 60 ساله وارد مطالعه شدند. همه شرکت کننده ها به مقیاس های تاب آوری، فراشناخت، تحمل ابهام و انعطاف پذیری روانشناختی پاسخ دادند. در جهت غربال گری داده ها 12 نفر به دلیل داده های گم شده و 7 فرد به علت داده های پرت از تحلیل حذف شدند. سپس، نمره استاندارد Z مقیاس تاب آوری محاسبه شد، و در ادامه شرکت کننده ها طبق نمرات Z تاب آوری به دو گروه تقسیم شدند و نقش تشخیصی مولفه های فراشناخت، تحمل ابهام و انعطاف پذیری روانشناختی در تمیز دو گروه تاب آوری پایین و بالا آزمون شد، و برای این هدف از آزمون تحلیل تشخیص، در محیط نرم افزار 23-SPSS، استفاده شد.

    نتیجه گیری

    یافته‎ها نشان می‎دهد متغیرهای فراشناخت، تحمل ابهام و انعطاف پذیری روانشناختی می‎توانند با رشد پس از سانحه در جمعیت های مختلف مرتبط باشند، اما به نظر می رسد این روابط نه تنها به صورت مستقیم بلکه به صورت غیرمستقیم(تاب آوری) نیز قابل فرض است.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناخت، تحمل ابهام، انعطاف پذیری، تاب آوری
  • رضا دارابی، مهدی عرب زاده*، حسن حیدری، حسین داوودی، سعید طولابی صفحات 1422-1432
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه بازآموزی اسنادی پنسیلوانیا بر رفتارهای ارتقاء در دانشجویان انجام شد.

    روش کار

     در این پژوهش تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون 50 دانشجوی کارشناسی دانشگاه خوارزمی در دو گروه آزمایش و کنترل، پیش و پس از آموزش، به پرسشنامه رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت تحصیلی شامل مولفه های سرزندگی تحصیلی، تاب آوری تحصیلی، مشغولیت تحصیلی، خوش بینی تحصیلی و هدف گزینی تسلطی (صالح زاده، 1396) پاسخ دادند. از طریق12 جلسه دو ساعته، آموزش برنامه بازآموزی، به شیوه گروهی برای گروه آزمایش اجرا شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیری نشان داد که برنامه بازآموزی اسنادی پنسیلوانیا در افزایش مولفه های تاب آوری تحصیلی، خوش بینی تحصیلی و هدف گیزی تسلطی اثرات معنی داری داشت (001/0≥P). اما در مولفه های سرزندگی تحصیلی و مشغولیت تحصیلی بلحاظ آماری اثرات معنی داری نداشت (001/0≤P).

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که برنامه پنسیلوانیا از طریق 1)کمک به فراگیران برای شناسایی توانمندی های فردی خویش (احساس فردی، نگرش ها و باورها) و2) غنی سازی مهارت های ارتباط بین فردی و 3)غنی سازی مهارت های  حل مساله(مقاومت، شوخ طبعی و تعامل)، درتغییر الگوی رفتاری و رفتارهای ارتقاء دهنده تحصیلی به منظور کمک به تامین مصونیت روانی فراگیران در موقعیت های تحصیلی اثرگذار است.

    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، تاب آوری تحصیلی، مشغولیت تحصیلی، خوش بینی تحصیلی و هدف گزینی تسلطی
  • حامد حیدری، زینب صمدی* صفحات 1431-1441
    مقدمه

    استرس نقش مهمی‎را در فهم کیفیت و ثبات روابط خانواده بازی می‎کند. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش درمان کوتاه مدت راه حل مدار بر استرس زنان معلم شهر کاشمر بود.

    روش کار

     روش تحقیق صورت نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل می‎باشد. جامعه آماری این پژوهش عبارت است از کلیه زنان دارای ناسازگاری زناشویی مراجعه کننده به مرکز مشاوره آموزش و پرورش شهر کاشمر، در سه ماهه اول سال 1397 میباشد که تعداد 40 زن به روش نمونه‎گیری در دسترس و داوطلبانه انتخاب و به دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) به صورت تصادفی تقسیم شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس استرس داس لادیبوند و لادیبون (1995) استفاده شد. پس از انجام مداخله درمانی در گروه آزمایش از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که خانواده درمانی راه حل مدار بر استرس زنان معلم اثرات معنی داری داشت (001/0≥P).

    نتیجه گیری

    به نظر می‎رسد که رویکرد راه حل مدار می‎تواند بر استرس زنام معلم اثرگذار باشد؛ با این وجود جهت بالا بردن اعتبار بیرونی تحقیق پیشنهاد می‎گردد که تحقیقات بیشتری در این راستا صورت گیرد.

    کلیدواژگان: رویکرد راه حل مدار، استرس، زنان
  • مژگان فیروزی، علیرضا پیرخائفی*، داود تقوایی، ذبیح پیرانی صفحات 1442-1457
    مقدمه

    با توجه به اینکه اهمال کاری باعث مشکلات زیادی به ویژه در رمینه یادگیری خواهد شد، بنابراین پژوهش حاضر با هدف «هم سنجی اثربخشی آموزش خلاقیت و آموزش راهبرد های یادگیری بر سرزندگی تحصیلی و خود کارآمدی دانش آموزان دختر اهمال کار» انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر اراک در سال تحصیلی 98 به تعداد 13700 نفر بود. از این تعداد 60 نفر از دانش آموزانی که نمره اهمال کاری تحصیلی آنان پایین بود با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در سه گروه آزمایش و گوا گمارده شدند. گروه آزمایش اول برنامه آموزش خلاقیت براساس الگوی پیرخایفی (1398) و گروه آزمایش دوم آموزش راهبردهای یادگیری براساس الگوی کرمی و امیرتیموری (1392)، دریافت نمودند. در این پژوهش پرسشنامه های اهمال کاری سواری (1392) و سر زندگی حسینی چاری و دهقانی زاده (1391) و خودکار آمدی جینکز و مورگان (1999) استفاده شد. داده ها با استفاده تحلیل واریانس چند متغیره تجزیه وتحلیل شدند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که در حوزه آموزش خلاقیت و آموزش راهبردهای یادگیری بین دوگروه آزمایش وگواه در میزان سرزندگی و خودکارآمدی تحصیلی تفاوت معنادار وجود دارد (001/0>P)؛ همچنین بین هم سنجی تاثیر آموزش ها تفاوت معنی داری به نفع آموزش خلاقیت وجود دارد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که آموزش خلاقیت و راهبردهای یادگیری باعث ارتقای سرزندگی و خودکارآمدی در دانش آموزان دختر اهمال کار می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش خلاقیت، راهبردهای یادگیری، سرزندگی تحصیلی، خودکارآمدی، اهمال کار
  • راحله محمدی، یوسف نامور*، اعظم راستگو، معصومه خیرخواه، توران سلیمانی صفحات 1459-1470
    مقدمه

    عدالت آموزشی یکی از اهداف بسیار مهم در نظام های آموزشی سراسر دنیاست. عدالت آموزشی می تواند آموزش را در تمامی حوزه ها متحول نموده، زمینه بروز انگیزه، استعدادها و توانایی ها را در سطح کلان فراهم نماید. لذا این مطالعه با هدف تبیین عدالت آموزشی بین اساتید دانشگاه های علوم پزشکی با استفاده از مطالعه گراندد تیوری انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر مطالعه گراندد تیوری است که با مشارکت 12 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی با استفاده از نمونه گیری مبتنی بر هدف در سال 1399 - 1400 انجام شد. نمونه گیری تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت. داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق و چهره به چهره جمع آوری شد. تمام مصاحبه ها ضبط، دستونیس و سپس خط به خط تحلیل شد و از نرم افزار Microsoft Word 2013 برای ثبت مصاحبه ها و کدهای استخراج شده استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از روش استراس و کوربین 1998 استفاده شد.

    یافته ها

    مشارکت کنندگان تحقیق شامل 6 مرد و 6 زن بودند. عدالت آموزشی بین اساتید در دانشگاه های علوم پزشکی شامل 3 طبقه اصلی فرصت های برابر آموزشی، تبعیض و پیامدهای عدالت آموزشی بود. هر کدام از طبقات شامل چندین زیرطبقه می باشند. فرصت های برابر آموزشی به عنوان مفهوم مرکزی پژوهش شناسایی شد.

    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، اساتید، گراندد تئوری، مطالعه کیفی، دانشگاه علوم پزشکی
  • شیدا بوذری، روناک بختیاری*، هاتف آجودانی فر، سید عطاالله سادات شاندیز صفحات 2114-2124

    شیمی درمانی سرطان به دلیل اثرات نامطلوب داروهای ضدسرطانی یک چالش بزرگ است. لذا تلاش بر آن است تا از محصولات طبیعی با پتانسیل درمانی و بی خطر برای درمان انواع بیماریها استفاده شود. هدف این پژوهش کشف پتانسیل ضدسرطانی پری بیوتیک Bovicin HC5 است.روش کارسنجش بقای سلول های کارسینوم هپاتوسلولار انسانی Huh-7 پس از تیمار با غلظت های مختلف Bovicin HC5 به روشMTT  بررسی شد. آپوپتوز سلولی با سنجش فعالیت کاسپازهای 3، 8 و 9 در سلول های سرطانی Huh-7 تیمار شده با غلظتIC50  Bovicin HC5 بررسی شد. جهت ارزیابی توانایی تهاجم سلول های سرطانی Huh-7 تیمار شده با دوزهای زیرکشنده Bovicin HC5 از روش Boyden Chamber استفاده شد. میزان بیان ژن های پروآپوپتوتیک bax، آنتی آپوپتوتیک bcl-2 و ژن مرجع ꞵ-actin درسلول های Huh-7 تیمار شده با غلظتIC50  Bovicin HC5 با استفاده از پرایمرهای اختصاصی و روشReal Time PCR، مورد بررسی کمی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری ANOVA استفاده شد (05/0>P). 91/1، 36/2 و 62/2نتایج تست MTT نشان داد که زنده مانی سلول های Huh-7 تیمار شده با غلظت های مختلف Bovicin HC5 به طور معنی داری وابسته به غلظت و زمان تیمار کاهش پیدا کرده است (001/0>p). به طوری که بیشترین تاثیر درغلظتµM  400 و مدت 72 ساعت مشاهده شد. غلظتIC50  Bovicin HC5 برابر باµM  300 به دست آمد. فعالیت کاسپازهای 3، 8 و 9 در سلول های Huh-7 تیمار شده پس از 72 ساعت به صورت وابسته به زمان افزایش معنی داری داشتند و نسبت به کنترل به ترتیب حدود 9/1 برابر (01/0>p)، 36/2 برابر (001/0>p) و 62/2 برابر (001/0>p) شدند. توان تهاجم سلول های سرطانی Huh-7 تیمار شده با دوز زیرکشنده Bovicin HC5 به طور وابسته به دوز کاهش یافت و در غلظتµM 250 بدون اثر کشندگی شدید، حداقل توان تهاجم را نشان داد (001/0>p). همچنین بیان ژن پروآپوپتوتیک bax و آنتی آپوپتوتیک bcl-2 در سلول های Huh-7تیمار شده با غلظت IC50 Bovicin HC5 به طور قابل ملاحظه ای به ترتیب افزایش(001/0>p) و کاهش(001/0>p) یافت. درنتیجه، Bovicin HC5 ممکن است نوید بخش کشف یک استراتژی جدید برای درمان کارسینوم هپاتوسلولار انسانی بوده و داروی جدیدی با فعالیت ضدتومور و ضدمتاستاتیک و بدون عوارض جانبی تولید گردد.

    کلیدواژگان: کارسینوم هپاتوسلولار انسانی، پری بیوتیک، Bovicin HC5، ضدمتاستاز، آپوپتوز
|
  • Better Understanding of Organizational Integrity Researches: A Meta Synthesis Systematic Review
    Sahar Alizadeh Matak *, Mojtaba Amiri, Seyyed Mohamad Moghimi, Hasan Abedi Jafari Page 2
    Aim

    There is a huge emphasis on the integrity and incorruptibility of organizations to prevent corrupt behaviors. Hence, this paper aimed to make a better understanding of integrity frameworks and components in international publications.

    Method

    To achieve that aim, this paper was done through a Meta-synthesis analysis. For this purpose, after searching the databases in a time limit of 2000- 2020 (November), studies were selected that directly examined the subject of organizational integrity and entered the analysis phase. The selected studies were entered into MAXQDA11 software for coding.Research

    Findings

     After the coding process, 98 codes were identified. From the referral point of view, among the identified codes are clear codes of behaviors, Informing about the results of the organization's performance, training, and empowerment of personnel codes were the most important in terms of the number of referrals in research terms respectively. In the next step, codes were divided into 15 Categories.Innovation or Value of the Article: Achieving a comprehensive model with the Meta Synthesis approach is one of the innovations of this study, which could be a pattern for other research.

    Keywords: Organizational integrity, incorruptibility, Meta-synthesis, Content Analysis
  • Ehsan Motaghi *, Razieh Gerami, Masumeh Ghasemi, Shahin Jafarpour, MohammadJavad Hosseini Pages 904-911
    Background and aim

    Nosocomial infections (NIs) during ICU admission may cause morbidity, mortality and hospital readmissions. The aim of this study was to determine risk factors of nosocomial infections in ICUs with an emphasis on preoperative antibiotic prophylaxis.

    Method

    A retrospective study of NIs was conducted in ICUs of a public hospital in Iran between October 2019 and May 2020. The overall rate of NI, distribution of the infection sites and responsible pathogen and the length of ICU stay as well as the risk factors of NIs were investigated.

    Results

    The rate of NIs in patients receiving one preoperative antibiotic was much lower than that in patients receiving more than one antibiotics (p<0.001). Long-term pre-operative antibiotic prophylaxis or use of broad spectrum surgical prophylaxis increased the risk of NIs in ICUs.

    Conclusions

    The results indicated that using of more than one antibiotic as preoperative prophylaxis is associated with higher risk of NIs. Moreover, administration of broad spectrum antibiotics as preoperative prophylaxis increase the risk of NIs in critically ill patients.

    Keywords: Acinetobacter, Nosocomial infections, infection inhibition
  • Sayede Layli Housaini, Mojtaba Eizadi * Pages 912-920
    Introduction

    Scientific evidence suggests a reduction in the anti-atherogenic and antioxidant effects of paraoxonase-1 (PON1) in the presence of obesity. The aim of this study was to determine the effect of 8 weeks TRX on PON1 and HDL in inactive middle-aged obese women.

    Methods

    For this purpose, 28 sedentary middle-aged obese women aged 30-40 years of old (30 ≤ BMI ≤ 36) were randomly divided into of TRX (8 weeks, 3days/weekly, n= 14) and control (no training, n = 14) groups. Fasting levels of PON1 and HDL and anthropometric indices (Weight, abdominal circumference, body mass index, visceral fat, body fat percentage) were measured before and 48 hours after lasted exercise session in both groups. Independent and paired t-test was used to compare baseline levels and changes in variables between the two groups before and after the training program.

    Results

    TRX training led to a significant increase in PON1 (p= 0.016) a significant decrease in anthropometric indices (p < 0.05) and but HDL did not change significantly (p = 0.087). None of these variables were changed in the control group (p > 0.05).

    Conclusion

    Despite no change in HDL, TRX training by increasing PON1 is associated with antioxidant and anti-atherogenic effects in obese middle-aged women.

    Keywords: Trx exercise, Paraoxonase-1, Obesity, Atherogenic
  • Zeynab Broon, Farideh Dokaneei Fard *, Aazam Fattahi Andabil Pages 921-933

    Tendency to addiction in adolescents and not paying enough attention to it, can lead them to high-risk and addictive behaviors and leave irreparable harm. according to this the present study was conducted to investigate the effectiveness of mindfulness skills training on the impulsivity and emotional self-awareness in the adolescents with the addiction tendency.The present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up stage design. The statistical population included secondary high school students with addiction tendency in the academic year 2019-20. 30 adolescents were selected through purposive sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15 adolescents). The experimental group received ten seventy-five-minute sessions of mindfulness skills training during two-and-a-half months. 2 students in the experimental group and 2 students in the control group quitted participating in the study after beginning the process. The applied questionnaires in this study included the questionnaire of addiction tendency (Mousavi et.al, 2008), impulsivity questionnaire (Barratt, et.al, 2004) and emotional self-awareness questionnaire (Grant et al, 2002). The data were analyzed through repeated measurement ANOVA and Bonferroni follow-up test.The results showed that the mindfulness skills training had significant effect on the impulsivity and emotional self-awareness of the adolescents with the addiction tendency (p<0.001) and succeeded in decreasing impulsivity and increasing Emotional self-awareness in these adolescents.

    Keywords: Impulsivity, emotional self-awareness, addiction tendency, mindfulness skills
  • Mohsen Mouhebati *, Susan Darroudi, Alireza Heidari Bakavoli, Mahmoud Ebrahimi, Habibollah Esmaily, Majid Ghayour-Mobarhan Pages 934-946
    Introduction

    Blood pressure is one of the most important risk factors for cardiovascular disease and plays an important role in the progression of stroke, myocardial infarction, heart failure and kidney failure. Therefore, the aim of this study was to investigate the prevalence of hypertension and its control in MASHAD cohort study.

    Methods

    This study was performed on the MASHAD cohort study. Subjects in this study were divided into three groups with normotensive, pre-hypertensive and hypertensive subjects. The significance level of the tests was considered less than 5%.

    Results

    In this cross-sectional study, 9704 individuals were recruited, of which 33.4% were healthy, 35% had pre-hypertension and 31.6% had hypertension. The prevalence of hypertension in men under 40 years was 15.9% and it was more than women. Also, the frequency of hypertension in women but not in men increased with age. Of all patients with hypertension in this study, 58.5% were aware of their disease. This number was 43.4% in men and 66.6% in women. Hypertension was controlled in 24% of patients, 16.3% of men and 28.6% of women.

    Conclusion

    The results of this study showed that more than one third of the study population had high blood pressure and more than one third had pre-hypertension. Also, more than half of the people were not aware of their blood pressure, and only 24% of those who were aware of their disease were able to control their disease.

    Keywords: Prevalence, Hypertension, prehypertension, MASHAD cohort study
  • Mohammad-Saber Azimi, Alireza Kamali-Asl *, Mohammad-Reza Ay, Hossein Arabi Pages 947-955

    Positron Emission tomography (PET) as a nuclear medicine imaging modality is increasingly used in clinical practice to diagnose disease and cancer. To achieve a high quality PET image for diagnostic purposes, a standard dose of radioactive tracer must be injected into the patient's body, which increases the risk of radiation damage. However, reducing the tracer dose leads to increase in noise and decrease in the signal-to-noise ratio and the quality of the PET. This paper aims to evaluate the performance of Gaussian filter, Bilateral filter, Non-Local Mean and Wavelet Transform filters in improving the quality of low-dose PET images. First, these filters were optimized separately for two dose levels, and then the optimal filters were applied to 40 PET brain images with a 5% and 10% dose levels. Finally, the performance of these filters was evaluated and compared using PSNR, RMSE criteria in the whole brain and RMSE and Bias criteria in different areas of the brain (e.g, thalamus, cerebellum, putamen, etc.).

    Keywords: Denoising Low-Dose PET image, Bilateral Filter, Gaussian Filter, Wavelet Transform Filter, Non-Local Mean Filter
  • Zeynab Sadeghkhani, Reza Pasha * Pages 956-968
    Introduction

    The aim of this study was to compare self-esteem, assertiveness, mental well-being and depression of female students with and without parents in high school in Abadan.

    Method and Methods

    This is a comparative causal study. In this study, the multi-stage cluster sampling method of 90 students (30 with parents, 30 without father and 30 without mother) of Abadan secondary schools were included in the study. For data collection, Cooper-Smith self-esteem scale, Gambrill and Reggie expression, Reef psychological well-being and Beck depression were used after determining validity and reliability. Study data were analyzed using descriptive statistics and multivariate analysis of variance, one-way analysis of variance and Tukey test.

    Results

    The results of the study showed that there is a significant difference between self-esteem, assertiveness, psychological well-being and depression of orphaned and orphaned female students. They had higher depression. The results also showed that there is no significant difference between the expression of female students with parents and female students without parents.

    Conclusion

    Students without parents had lower self-esteem and psychological well-being and depression than students with parents.

    Keywords: Self-Esteem, Assertiveness, Mental Well-being, Depression
  • Saeed Akbari Nia, Abdollah Ghasemi *, Masoumeh Shojaei, Seyed MohammadKazem Vaez Mousavi Pages 969-980
    Introduction

    Hemiplegic children have several neurological defects that are involved in motor function and daily activities; Therefore, the aim of this study was to compare the effectiveness of a selected exercise program and rehabilitation and a selected exercise program with rehabilitation on healthy hand motor skills of hemiplegic children.

    Methods

    The research method is quasi-experimental and the research design is pre-test post-test with experimental and control groups. The statistical population consisted of hemiplegic children referring to Tavaniab, Zanko and Kimia rehabilitation centers in Kermanshah. The statistical sample of the study was 30 people based on the inclusion criteria who were randomly divided into 3 groups of 10 people and in the next stage 24 people remained based on the exclusion criteria (selected exercises 9 people, selected exercises with rehabilitation 8 people and exercises Rehabilitation 7 people). The research instrument was a demographic questionnaire and MABC-2 test. Dependent t-test and one-way analysis of variance were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between pre-test and post-test of both experimental groups in all variables (p ≤0.001). Also, there was no significant difference in the ball receiving variable between any of the groups (P ≥ 0.001). However, there was a significant difference in the bean bag throwing variable between the rehabilitation group and the selected group with rehabilitation (P ≤ 0.001).

    Conclusion

    It seems that the selected group with rehabilitation has a better effect on bean bag throwing variable than other groups.

    Keywords: Motor Skills, Exercise, Rehabilitation, Children, Hemiplegia
  • Allahyar Arabmomeni *, Khodayar Momen, Marzieh Zamani Pages 982-995
    Introduction

    Developing psychological indicators are important to improve athletic performance. The aim of this study was to investigate the effects of resistance training on resilience and mental toughness in elite Karate players in Isfahan.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, which was performed as a pretest-posttest with a control group, 30 Karate players with an age range of 18-24 years were selected by a purposeful sampling method and randomly divided into two groups of experimental (n=15) and control (n=15). The resistance training program was performed for 8 weeks, three sessions per week with exercise intensity 40% to 70% of 1RM, and 60 minutes each session for the experimental group. At the beginning and the end of the training program, resilience and mental toughness in both groups were evaluated using the Connor-Davidson Resilience Scale (2003) and Sports Mental Toughness Questionnaire (Shired et al, 2009). Data were analyzed using covariance and multivariate covariance analysis.

    Results

    The results showed that resistance training had a significant effect on resilience in elite Karate players (P≤0.05). Also, there was observed significant development in mental toughness and confidence, constancy and control subscales (P≤0.05).

    Conclusion

    This study showed that can be used resistance training for improvement and reinforcement to resilience and mental toughness psychological indicators in athletes.

    Keywords: Resistance training, Resilience, Mental toughness, Karate
  • Siavash Khodaparast *, Mahboobeh Payandeh, Sina Isazadeh, Hassan Abdi Pages 996-1004
    Introduction

    The sedentary and mechanical lifestyle and on the other hand, many problems that have arisen during the covid-19 pandemic have affected the indicators of the quality of life and isolation and social support of the elderly. Therefore, this research was conducted with the aim of comparing the quality of life, support and social isolation of active and inactive elderly people during the Covid-19 pandemic.

    Methods

    The descriptive research method was of comparative causal type. The statistical population of the research is the elderly over 60 years old in Lahijan city in 1401, where 213 people were selected by referring to parks, swimming pools, clubs and nursing homes. The data collection tools included the demographic profile form and quality of life questionnaires of Lipad (1998), social support by Zammit et al. (1988) and social isolation by Madrasi et al. (2016). Data were analyzed using Kolmogov Smirnov, Levin, variance and covariance tests with SPSS software version 25.

    Results

    The results showed that there is a significant difference (0.001) between the quality of life, isolation and social support of active and inactive elderly with emphasis on the period of covid-19 (P≤0.001).

    Conclusion

    It seems that physical activity and participation in sports activities, due to being in public places, is an important variable in reducing social isolation and increasing social support, and taking into account that it can improve the quality of life of the elderly from a physical point of view. And raise the mouth.

    Keywords: Elderly, Quality of life, Social isolation, Social Support, Physical Activity
  • Nahid Hasan Nejad, Mojgan Agahheris *, Khadije Arab Sheibani, Hussein Zare, AbdulRahim Gholizadeh Pasha Pages 1005-1018
    Background and Aim

    Breast cancer threatens the lives of many women around the world. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of spontaneous education on performance and sexual concern of women with a history of mastectomy.

    Methods and Materials: 

    The present study was a pre-test-post-test and follow-up design with experimental group. The statistical population of this study includes all women with breast cancer who have a history of mastocomia from which 54 people were selected as a sample using purposive sampling method and using simple randomization method in three groups: spontaneous education (n = 18) and group. Controls (n = 18) were assigned. Data using distress tolerance questionnaire (Simmons and Gahr); Women's Sexual Function Questionnaire (Rosen et al.); Women's Life Satisfaction Questionnaire (Mastoon and Triple) was obtained. Data were analyzed using Mankova method and analysis of variance with repeated measures and the above statistical analyzes were performed using SPSS.22 software.

    Results

    The results showed that spontaneous education was effective on sexual function and anxiety and tolerance of anxiety. Also the most effective between progressive de-stress training; Then spontaneous training had an effect on sexual performance and anxiety and tolerance of anxiety (p <0.01).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that for performance variables and sexual concern of women with a history of mastectomy, progressive stress relief training was more effective.

    Keywords: Spontaneous education, Function, sexual concern, women with a history of mastocoma
  • Niloufar Beigi Harchegani, Tayebeh Sharifi *, Mohammad Nikkhah, Reza Ahmadi Pages 1020-1035
    Introduction

    The aim of study was to compare the effectiveness of neurofeedback therapy and schema therapy on perfectionism of people with social anxiety in Shahinshahr.

    Material and Methods

    The study was applied in terms of purpose and in terms of experimental method (field) . The statistical population was all social anxiety patients referred to counseling centers under the supervision of Shahinshahr welfare city, 45 people were selected by purposive sampling and based on cut-off point of Jerabak Social Anxiety Questionnaire and randomly assigned to 2 experimental groups and 1 control group (15 people each). One experimental group 10 sessions of 90-minute schema therapy weekly. The second experimental group received 25 sessions of 45 minutes neurofeedback therapy, the control group did not receive any intervention. Research instruments included questionnaires of social anxiety (Jerabak, 1996) and perfectionism (Hill et al., 2004) were completed in three stages pre-test, post-test and 3-month follow-up. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    Both therapies had lasting effect on improving the mean scores of perfectionism (P <0.05). Eta coefficient for the mentioned variable was 0.316. Both therapies were found to have an equal effect on dimensions of perfectionism, including focusing on mistakes, need for approval, and purposefulness, on attempt to be great only schema therapy and on order and organization only neurofeedback had effect. the dimensions of perception of pressure from parents, high standards for others and rumination were not effective.

    Conclusion

    Both treatments especially schema therapy have lasting effect on improving perfectionism

    Keywords: Neurofeedback therapy, Schema therapy, Perfectionism
  • Masoud Hossein Pour Zanozi, MohammadAli Rahmani *, Mohammadreza Zarbakhsh Bahri Pages 1030-1039
    Introduction

    The aim of this study was to compare the rate of sexual deprivation in Iranian and European-American societies and its relationship with the rate of depression and achievement motivation. This research was applied and post-event comparative method.

    Materials and Methods

    For this purpose, 219 subjects aged 25 to 55 years, with upper secondary education levels, including 61 Iranian men and 51 women, and 50 men and 57 women from European-American countries, voluntarily answered the questionnaire. To measure the variable of "sexual deprivation" in the two research groups, the "ASSD" questionnaire was used to assess the severity of the factors that underlie sexual deprivation.

    Results

    Comparison of the mean and standard deviation of the severity of the factors underlying sexual deprivation in the two groups showed that the severity of these factors and consequently the amount of deprivation in Iranian society is higher than the American-European community (p <0.01). Also, the results of multivariate analysis of variance showed that Iranian samples had higher scores in all components (significance level 0.001).

    Conclusion

    This type of deprivation is the product of archetypes and as a result of the unique Iranian culture. It has consequences in the insights and behaviors of the Iranian society and has nothing to do with the commands and values of Islam. The application of the findings of this study is to include the concepts obtained in long-term educational and cultural planning.

    Keywords: Iranian archetype, sexual deprivation, Depression, motivation for progress
  • Abbas Rahmati, Reza Ahmadi *, Shahram Mashhadizadeh, Ahmad Ghazanfari Pages 1041-1054
    Objective

    The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy, brief intervention and combination intervention on reducing depression in recovering Covid-19 in Andimeshk.

    Methods

    The present research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The sample consisted of 80 patients with Covid-19 virus recovered under the auspices of Andimeshk Comprehensive Health Service Centers who were purposefully selected and randomly assigned to experimental and control groups (20 people in each group). The experimental group underwent cognitive behavioral therapy interventions for 8 sessions of 90 minutes once a week and the control group did not receive any intervention. Beck Depression Inventory (BDI-II) was used to collect data and analysis of covariance was used to test the research hypotheses.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and brief intervention on depression in Covid-19 in Andimeshk, but there was no significant difference between the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and combined intervention on depression in Covid-19 in Andimeshk.

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that cognitive-behavioral therapy has been effective in reducing depression. And there is no difference between the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and combination intervention (cognitive-behavioral therapy and brief intervention)

    Keywords: Cognitive behavior therapy, Brief Intervention, Combination Intervention, Depression, and Recovery of Covid-19 Virus
  • Mahboubeh Karimi, Nasrin Bagheri *, Paiman Hasani Abharian, Haeideh Saberi Pages 1055-1065
    Introduction

    Paying attention to the mental health and optimal cognitive function of children and adolescents is of great importance in societies. Therefore, the current research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of neurofeedback and transcranial electrical stimulation on students' attention and response inhibition skills.

    Methodology

    This quasi-experimental research was conducted in the form of pre-test, post-test and one-month follow-up with a control group. The number of 51 students was determined as the sample size, and they were randomly divided into three groups of 17: two experimental groups including neurofeedback and transcranial electrical stimulation and the control group. The statistical population of the research was made up of all students aged 8 to 16 in Tehran in the year 1400. The data collection tool included IVA-2 software. A mixed analysis of variance test was used to analyze the data.

    Findings

    The results of this research showed that neurofeedback compared to transcranial electrical stimulation or tdcs is a more effective method for increasing auditory response inhibition, and both treatments alone were effective in improving attention skills and response inhibition.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that neurofeedback and transcranial electrical stimulation are effective in improving students' attention and response inhibition skills. The mentioned findings can help therapists to choose the type of treatment.

    Keywords: Neurofeedback, transcranial electrical stimulation, Attention, response inhibition
  • Hesam Ahmadian *, ALI Ghaderyan, Majid Abdi Pages 1082-1091

    this study aimed to investigate the efectiveness of cognitive behavioral stress management training on reducing anxiety and hypertension in hypertensive men.This is a pre-test and post-test pre-test with control group. The statistical population in this study was all men over 35 years old with hypertension referring to Tohid Hospital in Sanandaj during the second half of 2019. In order to conduct this research, 30 hypertension men over 35 years old were selected by available sampling method. The instrument was the Stress Scale (DASS-42). Data were analyzed using ANOVA one-way analysis of variance (ANOVA) by SPSS twenty version.The results of this study showed that stress management training in cognitive-behavioral way was significantly different between the groups in the research variables (p ≥0/005.( This means that cognitive-behavioral stress management training has led to stress management and control of men's blood pressure in the experimental group.Cognitive-behavioral stress management training for men with hypertension in the Tohid Hospital of Sanandaj has been shown to reduce symptoms of stress and high blood pressure in them. This treatment increases the ability of individuals to adapt to stressful situations and teaches a combination of contraceptive techniques and cognitive-behavioral techniques to control stress and blood pressure.Keywords: Cognitive-behavioral stress management, Anxiety, Blood pressure.

    Keywords: Cognitive-behavioral stress management, Anxiety, blood pressure
  • Mohammad Matboo, Rambod Khajei *, Fariborz Rezaeitalab, MohammadReza Ramezanpour Pages 1092-1099
    Introduction

    Obstructive sleep Apnea (OSA) is one of the most important medical events in recent decades and is related to sedentary, obesity, hypertension and diabetes. The main aim of this research is studying the effect of eight weeks interval aerobic exercise on AHI, BMI and life quality of middle-aged men who are affected by OSA.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental research, 24 participants 47.5 ± 4.4 aged, AHI= 41.2 ± 21.4 and BMI= 27.5 ± 1.8 were studied in two groups of training and controlling randomly. The training group started the selected interval aerobic exercise program with the intensity of 65% up to 70% MHR in first week and finished it with the intensity of 80% up to 85% MHR. The controlling group had no exercise program. AHI was measured with polysomnography set, BMI was measured with Inbody 270 set and quality of life was measured with SF-36 questionnaire. For studying the data of independent t test in SPSS software, version 26 was used.

    Results

    In evaluating mean difference for AHI, p= 0.31 was calculated so that there was no meaningful change. For BMI, p= 0.24 was calculated so that there was no meaningful change, and for the quality of life p=0.0001 was calculated so that there was a meaningful difference between those studied groups.

    Conclusion

    This research determined that doing eight weeks of interval aerobic exercise has no effect on making a meaningful change in AHI and BMI but a meaningful improvement was seen in the quality of lives of patients.

    Keywords: Obstructive Sleep Apnea, AHI, BMI, interval aerobic exercise
  • AmirHosein Rafiei *, Gholamali Ghasemi, Hamed Arabie Pages 1093-1101
    Objective

    Examining the variables of plantar pressure today gives a correct understanding of the possible damage to the plantar. The present study was the effect of six weeks of trampoline exercises on the balance and quality of life of people with diabetic neuropathy.

    Materials and methods

    The present research is an applied and semi-experimental research in which a pre-test and post-test with a control group were used. 30 neuropathy patients were selected in a purposeful and available manner, and then they were randomly divided into two experimental (15 people) and control (15 people) groups. The experimental group did 3 sessions and each session include 40 minutes for trampoline training. Before and after the exercise period, the static and dynamic balance and the quality of life were evaluated by the foot scan machine and the quality of life questionnaire for diabetic patients (DQOL-BCI), respectively.

    Findings

    The inferential analysis of the data was done using the paired t-test (p=0.05). The research results showed that trampoline exercises on dynamic balance (p=0.001), static balance (p=0.005) and quality It had an effect on the life of neuropathy patients (p=0.01).

    Result

    According to the findings of the research, six weeks of trampoline exercises have a positive effect on the static and dynamic balance and quality of life of patients with diabetic neuropathy, and these exercises can be used in the physical rehabilitation process of diabetic patients.

    Keywords: Trampoline exercises, Balance, Quality of life, people with diabetic neuropathy
  • Leyla Aghdam, Hasan Rezaei Jamalouei *, Mehdi Taheri Pages 1111-1124
    Introduction

    Breast cancer is one of the most common cancers in women and as a chronic disease has various psychological complications. The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based stress reduction on post-traumatic growth and death anxiety in patients with breast cancer.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test design with control group and two-month follow-up test. 30 research samples from the community of women with breast cancer in District 1 of Tehran in 2021 were selected by available methods and randomly assigned to experimental and control groups. The required findings were collected using post-traumatic growth and death anxiety questionnaires in three rounds of pre-test, post-test and follow-up test and were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The findings showed that the mean scores of post-test and post-traumatic stress test and death anxiety were different in the experimental group and the results of repeated measures analysis of variance showed that mindfulness-based stress reduction intervention Improving post-traumatic growth and death anxiety in patients with breast cancer is effective (p <0.001).

    Conclusion

    Therefore, mindfulness-based stress reduction intervention can be used to increase post-traumatic growth and reduce death anxiety in patients with breast cancer.

    Keywords: Mindfulness-Based Stress Reduction, Post Traumatic Stress, Death anxiety, Breast Cancer
  • Panah Salemi, Simin Hosseinian *, Tayyebeh Zandipour, Roya Rasouli, Abbas Abdollahi Pages 1125-1138
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate and compare the effectiveness of emotion-based family therapy and acceptance and commitment-based therapy on mothers' distress tolerance with mentally retarded children.

    Methods

    The research design was quasi-experimental pre-test and post-test with two experimental groups and control group. From the community of mothers with a mentally retarded child in Tehran in 1399, 39 people were selected as a research sample and randomly placed in three experimental groups 1, 2 and control. Experiment 1 group members received emotion-based family therapy, and experimental group 2 received acceptance and commitment therapy, while control group members did not receive any intervention. Also, all members of the experimental and control groups answered the anxiety tolerance questionnaire in three stages of pre-test, post-test and follow-up. Research data were analyzed using repeated measures analysis of variance statistical method.

    Results

    The results of repeated measures analysis showed that both family therapy approaches based on emotion and acceptance and commitment were effective in improving the anxiety tolerance of mothers with mentally retarded children (p≤0.001). The results of pairwise comparison showed that the emotion-based approach to acceptance and commitment had a greater impact on the tolerance of mothers with distressed children.

    Conclusion

    In order to improve the anxiety tolerance of mothers with mentally retarded children, both emotion-based therapy and acceptance and commitment are effective, but emotion-based therapy is more effective.

    Keywords: Emotion-focused therapy, Acceptance, Commitment-Based Therapy, Distress tolerance, Mothers with children with disabilities
  • Ali Mahmoodian, Parvin Rafieinia * Pages 1139-1150
    Introduction

    The aim of the present study was to compare the abnormal personality dimensions according to the DSM-5 and the emotional schemas in patients under methadone maintenance treatment and ordinary people.

    Material and Methods

    the plan of the present study was descriptive and causal-comparative. 35 patients under methadone maintenance treatment were selected by available sampling method from 3 addiction treatment centers and 35 ordinary people were matched with patients under methadone maintenance treatment with age, gender, marital status and level of education.

    Results

    The results showed a significant difference in the Comprehensibility and Higher values components of the emotional schemas scale, as well as Antagonism and Disinhibition components of the pathological personality dimensions scale between patients under methadone maintenance treatment and ordinary people.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that the mentioned maladaptive emotional schemas and pathological personality dimensions can be considered in the field of prevention of substance use and intervention on patients under methadone maintenance treatment.

    Keywords: abnormal personality dimensions, emotional schemas, Addiction, under treatment, methadone
  • Mehdi Chegin, Mohammad Safaeai, Navid Kalani, Esmaeal Rayat Dost * Pages 1151-1165
    Introduction

    The specialty of emergency medicine is actually a multidisciplinary study that interacts with almost all other specialized fields.

    Methodology

    The present study was conducted using a qualitative method with a phenomenological approach, which is the study of Peymaniyeh Hospital and Professor Motahari (RA) Jahrom. The mayor of the hospital, the supervisor of the emergency department and the person in charge of improving the quality of the hospital were formed. Data collection was done by semi-structured interview method with open questions, which reached the saturation limit with the participation of 9 people, and the 7-step Claysey method was used for data analysis.

    Findings

    Based on the opinions and experiences of the participants in the study, in the matter of explaining the role of emergency medicine specialist in providing services in the emergency department; 6 main themes (management and leadership, improving the quality of service delivery, patient satisfaction, economic benefits, developing team and interdepartmental cooperation, and improving education) were obtained with 33 sub-themes. Also, 25 components were extracted in the issue of obstacles and facilitating factors in providing services.

    Conclusion

    The results of this study showed that among the five roles that are expected from emergency medicine graduates; Specialists have been more successful in playing caring, managerial, consulting and educational roles, and the role of research has been weaker.

    Keywords: Emergency medicine specialist, Emergency Department, Quality
  • Elham Haggi, Shiva Khezri *, Saeed Nafisi Pages 1166-1177
    Introduction

    Two-phase square electromagnetic fields (EMF) release a variety of neurotransmitters, including serotonin. Verapamil is an inhibitor of calcium channels and has antinociceptive and anti-inflammatory effects in various animal models. The purpose of this study was to determine the effect of low frequency electromagnetic waves and verapamil on formalin-induced pain behavior in male rats.

    Materials & Methods

    In this experimental study, 40 male Wistar rats were divided into 4 groups of 10, which included control group, verapamil injection group, irradiated group and verapamil group with radiation. In two groups under radiation and verapamil with radiation, rats were exposed to electromagnetic waves with a biphasic square wave frequency of 20 Hz. Pain were evaluated by formalin test and the results were compared between the groups.

    Results

    The results of this study showed that irradiated groups, verapamil and verapamil plus radiation showed significant antinociceptive effect compared to control group so that pain significantly reduced in these three groups. Also in the irradiated and verapamil groups with irradiation compared with the verapamil group pain significantly (P <0.01) reduced,

    Conclusion

    Findings indicate the effect of low frequency electromagnetic fields and verapamil on pain relief in rats .This effect is probably related to the effect on the opioid system, alpha adrenergic and increased serotonin levels.

    Keywords: Verapamil, Electromagnetic Waves, Pain, Formalin test, Male Rat
  • Fariba Rabeie Khaledi, Shohreh Ghorban Shiroudi *, Shahnam Abolghasemi, MohammadReza Zarbakhsh Bahri Pages 1178-1187
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effectiveness of Friends program training and play therapy on pain response in children with cancer.

    Methods

    The research method is quasi-experimental in the form of pre-test-post-test design with a control group. From children aged 7 to 12 years with cancer in Loghman Hospital of Tehran, 58 people were selected as the sample. Then the experimental groups underwent 10 sessions (2 sessions of 60 minutes per week) under the intervention of Friends program training and play therapy and the control group did not receive any intervention, then the post-test was performed for all three groups. The instrument used was the Pain Response Scale. Data were analyzed by covariance and Bonferroni post hoc test.

    Results

    Friends program training and play therapy were effective on pain response in children with cancer. Comparison of the two interventions showed that the effectiveness of Friends program training on pain response is greater than play therapy.

    Conclusion

    Friends and play therapy program can be used to improve the pain response of children with cancer, but the use of Friends program is recommended.

    Keywords: FRIENDS program, Play therapy, pain response, children with cancer
  • Elahe Yavari Barhaghtalab, Parviz Asgari *, Farah Naderi, Alireza Heydarie Pages 1199-1213
    Introduction

    Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD) is a developmental neurological disorder that is described by three main characteristics: Attention Deficit / Hyperactivity Disorder and Impulsivity. The symptoms often create impairments in one or more major areas of the person’s life, especially in those cognitive areas that require levels of attention and concentration ، decision making and flexibility. The purpose of this study was to investigate the effects of cognitive rehabilitation on executive functions (decision making, flexibility, emotion control) in children with ADHD.

    Methods

    The present study is a semi experimental study, designed with pre-test / post-test clinical trial and a control group. It was diagnosed and matched with the Raven Intelligence Test using the CSI-4 Diagnostic Test and selected by purposive sampling. Sample was randomly divided into the experimental and control groups. Children in the Experimental group were given 10 one hourly sessions of rehabilitation program each week .Response inhibition was measured using Wisconsin and Planned with Bariff test.

    Results

    Pre and Post test scores were significantly different in measures of executive functions (both decision making, flexibility, emotion control) in children with ADHD (P <0/001).

    Conclusion

    Training on cognitive rehabilitation appears to be effective in improving the executive functions (decision making, flexibility, emotional) of children with ADHD and can be offered as an appropriate replacement against the effects of psycho stimulants medications.

    Keywords: Cognitive Rehabilitation, Decision Making, Flexibility, Emotion Control, ADHD Children
  • Roya Mohammadi, Mohamadali Fardin *, Hossin Jena Abadi Pages 1214-1221

    The present study was conducted to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy (CBT) on the psychological well-being of recovered COVID-19 patients at the peak of the pandemic. This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest and a control group. The statistical population of this study included all recovered COVID-19 patients at the peak of the pandemic in Isfahan (n=30) who were selected by purposive sampling and were randomly assigned to experimental and control groups (15 people in each group). After performing the pretest, the experimental group received a CBT program for 12 sessions, and then the posttest was performed. The required data were collected using the Warwick-Edinburgh psychological well-being scale (WEMWBS; 2007) and were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance (ANCOVA)) using SPSS-20 software. Findings showed that CBT increased psychological well-being (P<0.01). Based on the obtained findings, it can be concluded that CBT can be considered an effective treatment in increasing psychological well-being components such as optimism, positive relationships with others, being energetic in recovered COVID-19 patients.

    Keywords: Cognitive-behavioral, Psychological well-being, COVID-19 pandemic
  • Davod Ghaderi *, Ali Fakhari, Mahmood Farvareshi Pages 1222-1232
    Introduction

    Psychopathy is a personality disorder with a long history. Various variables are associated with this disorder. The aim of this study was to investigate the relationship between demographic characteristics and type of crime with psychopathic personality disorder in male prisoners in Mahabad.

    Materials and Methods

    The present study is a cross-sectional descriptive correlational type. From the community of male prisoners in Mahabad which were 391 people, simple of prisoners were selected through number whole sampling, and finally 384 people were examined as the final sample. Psychopathy was assessed using the Levinson Psychopathy Questionnaire and demographic characteristics and type of crime through a profile checklist. Data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA), Tukey post hoc test, Student's t-test and Pearson correlation coefficient using SPSS23.

    Results

    There was a positive and significant relationship between age and number of children with factor 2 psychopathy (P <0.05). The rate of psychopathy was higher in prisoners with a history of drug and alcohol addiction, inmates with the crime of robbery (factor 2), inmates with a bachelor's degree, inmates with a second history of arrest (P <0.01) and inmates with a prison sentence of 4-5 years (Factor 1 and total score) (P <0.01). The rate of psychopathy varied according to the level of income (P <0.01). There was no significant relationship between other variables and psychopathy.

    Conclusion

    Understanding psychopathy based on demographic characteristics enhances our knowledge of this personality disorder and can be invaluable to those who deal with it in prisons.

    Keywords: Demographic, Crime, Psychopathy, Prisoners
  • Korosh Darabi, Maryam Gholamzadeh Jefreh *, Masoud Shahbazi Pages 1225-1237
    Introduction and
    purpose
    The aim of this study was to compare the effectiveness of self-regulatory education and problem solving skills training on academic engagement and academic resilience of 10th grade male students in Ahvaz.
    Methodology
    The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and follow-up with a control group. Using multi-stage cluster sampling method, after random selection of a number of schools from all boys' secondary schools in Ahvaz, 60 tenth grade students were divided into 3 groups (including two intervention groups and a control group). Before the training classes, all three groups (including two intervention groups and a control group) were evaluated with the academic engagement questionnaire (Scheffley et al, 2002) and academic resilience Questionnaire (Martin and Marsh, 2009). Zimmerman (2000) self-regulatory skills and the second experimental group of Dezorilla and Goldfried (1971) problem solving skills training program were presented in 9 sessions. The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA.
    Findings
    The results showed that self-regulation training and problem-solving skills training had an effect on students' academic engagement and academic resilience. The results of post hoc test also showed that self-regulatory training had a greater impact on academic resilience. However, there was no significant difference between educational interventions in the variable of academic engagement.
    Conclusion
    Based on the findings of this study, it can be concluded that self-regulation training and problem solving skills are appropriate intervention methods to increase students' academic engagement and academic resilience.
    Keywords: academic engagement, academic resilience, self Regulation, problem solving skills
  • MohammadReza Izadmehr, Mehdi Mogharnasi *, Marziyeh Saghebjoo, Asghar Zarban Pages 1233-1245
    Introduction

    Overweight and obesity are related to increased production of free radicals, weakened immune system and metabolic syndrome. The aim of this study was to investigate the effect of resistance training and spirulina consumption on the antioxidant indices of overweight and obese men.

    Materials and Methods

    In the present study, which was semi-experimental, practical and single-blind, 44 men (BMI>25(kg/m2)) were purposefully selected and randomly divided into four groups: exercise+spirulina, exercise+placebo, spirulina and placebo. Incremental resistance exercises were performed for 8 weeks. The spirulina and placebo groups took 2 tablets (500 mg) of spirulina and placebo, respectively. Blood sampling was done before and after 8 weeks. In data analysis, t-test (student) and one-way analysis of variance were used.

    Results

    In intra-group comparison, the amount of CAT, SOD and GSH-Px increased significantly in two groups of exercise+spirulina and exercise+placebo (p<0.05). For the SOD variable, the exercise+spirulina group had a significant increase compared to the other three groups and the exercise+placebo group compared to the placebo group (p<0.05). For the GSH-Px variable, the exercise+spirulina group had a significant increase compared to the spirulina and placebo group and the exercise+placebo group compared to the placebo group (p<0.05). CAT changes were not significant between groups (p>0.05).

    Conclusion

    Taking spirulina along with resistance training can strengthen the antioxidant status in overweight and obese people and prevent oxidative stress caused by exercise and obesity.

    Keywords: Spirulina, Resistance training, Superoxide Dismutase, Antioxidant
  • Soudabe Behzadi, Biuok Tajeri *, Sheyda Sodagar, Zahra Shariati Pages 1246-1258
    Introduction

    The present study was used to determine the effectiveness of acceptance and commitment and reality therapy based on death stress and biomarkers of FBS and HbA1c in the elderly with type II diabetes.

    Methods

    The research design in terms of practical purpose in terms of the nature of a quasi-experimental study was pre-test-post-test with a control group and random assignment. From the community of elderly diabetic patients (type II) referring to specialized clinics of diabetic patients in Shiraz in 2020-2021, 60 people were selected by purposive sampling method and were replaced in 3 groups of 20 people. Participants in acceptance, commitment, and fact-based group therapy were trained in 8 sessions of 1.5 hours, and the control group did not receive any training. In order to test the research hypotheses, multivariate method and t-test were used for two independent groups.

    Results

    The results showed that acceptance and commitment therapy and reality therapy had a significant and lasting effect on death stress and biomarkers of FBS and HbA1c in the elderly with type II diabetes (P <0.05). Tukey post hoc test showed the difference between the mean stress of death and FBS and HbA1c biomarkers between the control group and the commitment and acceptance treatment group and the reality therapy group.

    Conclusion

    Acceptance and commitment and reality therapy can be used to reduce the stress of death and these therapies can be used to improve the biomarkers of FBS and HbA1c in the elderly with type II diabetes.

    Keywords: Commitment, Acceptance, Reality therapy, Death Stress, Biomarkers of FBS, HbA1c, Elderly With Type 2 Diabetes
  • Noshin Sarikhani, Majid Gholipour, Mohammad Malekipooya * Pages 1259-1267
    Background and Aim

    Obesity is the cause of various diseases and in this regard, the growth of adipose tissue is associated with changes in angiogenesis. The effect of exercise on regulation of adipose tissue angiogenesis has been shown by some studies. The aim of the present study was to investigate the effect of exercise activity with different intensity and volume on the expression of PDGF-B and FGF-2 genes in subcutaneous adipose tissue of Wistar rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study 24 rats (8 weeks old weighing 237±33 g) were kept under standard conditions and were randomly divided into 3 groups High Intensity Interval Training, Moderate Intensity Training and Control. HIIT (28 minutes, including 4 intervals of high intensity at 90 to 100% VO2max and low intensity at 50 to 60% VO2max) and MIT (37 minutes with an intensity of 65% VO2max) groups underwent 8 weeks exercise training. Tissue sampling was performed 24 hours after the last exercise training session and expression of PDGF-B and FGF-2 genes were measured by qRT-PCR. One-way ANOVA and Tukey post-hoc tests were used to analyze the data at the significance level of α <0.05.

    Results

    The results showed that HIIT and MIT significantly increased PDGF-B and FGF-2 gene expression in rat adipose tissue compared to the control group (both P=0.001).

    Conclusion

    It seems that according to the findings of the present study, both training protocols have the same effects on the process of angiogenesis of subcutaneous adipose tissue.

    Keywords: High Intensity Interval Training, Moderate Intensity Training, Adipose tissue, PDGF-B, FGF-2
  • Zeynab Nejadhoseinian, Saeid Bakhtiarpour *, Firozeh Zangeneh Motlagh Pages 1268-1279
    Introduction and purpose

    pregnancy  can cause various psychological damage to women, such as anxiety. according to this the present study was conducted to offer a model of predicting quality of life according to mindfulness with the mediation of pregnancy anxiety in pregnant women.

    Methodology

    The research method was descriptive-correlational and pathway analysis. The statistical population included pregnant women who referred to the hygiene centers and gynecologists offices in the city of Ahvaz in the autumn and winter of 2019. The statistical population included 400 pregnant women who were selected through available sampling method. The applied questionnaires included Quality of Life Questionnaire (Ware and Sherbourne, 1992) (QLQ), Pregnancy Anxiety Questionnaire (Vandenbergh, 1990) (PAQ) and Five Factor Mindfulness Questionnaire (Baer et al, 2008) (FFMQ). The data analysis was conducted through pathway analysis and Bootstrap test.

    Findings

    The results showed that mindfulness and pregnancy anxiety have significant relationship with quality of life (p<0.01). Moreover, mindfulness and pregnancy anxiety have significant direct effect on the quality of life (p<0.01). Furthermore, the results of Bootstap test showed that pregnancy anxiety has significant mediation role in the relationship of mindfulness with pregnant women’s quality of life (p<0.01). Finally, the model enjoyed an appropriate goodness of fit.

    Conclusion

    Considering the significant mediation role of pregnancy anxiety it is necessary for the clinical therapists to decrease pregnant women’s anxiety through applying efficient psychological therapy methods.

    Keywords: Pregnancy anxiety, Mindfulness, Pregnant Women, couple intimacy
  • Seyed Hossein Hosseinimehr *, Mehrdad Anbarian Pages 1281-1288
    Objective

    Numerous studies have investigated the effect of different factors on scapulohumeral rhythm ratio. The purpose of this study was to investigate the relationship between thoracic kyphosis with scapular upward rotation and scapulohumeral rhythm ratio.

    Materials & Methods

    one hundred nine male students (age: 18-25 years) selected as statistical sample randomly. A flexible ruler was used for measuring thoracic kyphosis. Humeral abduction and scapular up or dawn ward rotation were measured by two inclinometers at the scapular resting position, 45°, 90° and 135° shoulder abduction in frontal plane. Subjects performed humeral abduction with the dominant shoulder in the frontal plane. The scapulohumeral rhythm ratio was calculated from division humeral abduction to upward rotation of the scapula from scapular resting position to 45°, 90°, and 135° humeral abduction in the frontal plane. Pearson Correlation Coefficient test was used to determine a significant relationship between thoracic kyphosis and scapular upward rotation and scapulohumeral rhythm ratio. The significance level was set at α< 0.05.

    Results

    Findings showed there is negative significant relationship between thoracic kyphosis and scapular upward rotation in 90° and 135° shoulder abduction. In addition this study findings a positive significant relationship between thoracic kyphosis with scapulohumeral rhythm ratio in 90° and 135° shoulder abduction in the frontal plane.

    Conclusion

    Significant correlation between thoracic kyphosis with scapular upward rotation and scapulohumeral rhythm ratio indicates the importance of proper spine alignment to prevent shoulder joint disorders.

    Keywords: thoracic kyphosis, scapular upward rotation, scapulohumeral rhythm ratio
  • Elahe Ghasempour, Zahra Alizadeh, Zohre Zare Hosseinzadegan, Zahra Ashkar, Eshagh Samkhaniani, Mitra Mirlohian * Pages 1289-1301
    Objective

    The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral and semantic group therapy on reducing depression and increasing resilience and life expectancy in patients with Quid 19 in Tehran.

    Method

    This experimental study was a pre-test-post-test with a control group. The statistical population of the study includes people who improved from Quid 19 in 1400 in Tehran hospitals. First, 60 people were selected based on available sampling, then based on the scores of Beck Depression Inventory, Connor and Davidson Resilience and Schneider Life expectancy questionnaires, 30 of these people were randomly divided into two experimental groups and a control group. One experimental group received 10 sessions of semantic therapy and the second experimental group received 13 sessions of cognitive-behavioral psychotherapy, but the control group did not receive any intervention.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the two cognitive-behavioral group therapies and meaning therapy on reducing depression and increasing resilience and life expectancy in patients improved from Quid 19.

    Conclusion

    The results showed that cognitive-behavioral therapy and semantic therapy have been equally effective in reducing depression and have been effective in increasing resilience and life expectancy. Cognitive-behavioral therapy has been effective in increasing resilience and life expectancy.

    Keywords: Cognitive-behavioral group therapy, meaning therapy, depression, resilience, life expectancy
  • Fateme Fazeli, Fateme Sadeghifar, HamidReza Rahimi * Pages 1303-1312
    Introduction

    Skin melanoma is one of the most invasive types of skin cancer. It accounts for about 75% of all skin cancer deaths and has not yet been definitively treated. As a result, early diagnosis and prevention of the disease is important. Much research has been done to find ways to treat and cure cancer. One of the newest methods in this field is the use of nanotechnology to detect and inhibit cancer cells. In this study, the effect of using Nano microbubbles of Air, Oxygen and Ozone on A375 melanoma cancer cell line was evaluated.

    Materials and Methods

    A375 cell line treated with different concentrations of Nano microbubbles of Air, Oxygen and Ozone and were evaluated by MTT method. In order to measure cell viability, MTT plate was added to each well and then the plate was incubated.

    Results

    According to the results of this study, a decrease in the viability of A375 cancer cells with an increase in the concentration of Oxygen and Ozone Nano microbubbles after 24 hours indicates apoptosis and has a significant inhibition of the growth of these cells.

    Conclusion

    The results of this study indicate that Nano microbubbles of Oxygen and Ozone in high concentrations cause cell death of A375 cell line. The results of this study will help investigate the role of Nano microbubbles of Air, Oxygen and Ozone in the treatment of melanoma cancer.

    Keywords: Melanoma cancer, Nanomicrobubbles of Air, Oxygen, Ozone, MTT, IC50
  • Mahdi Hosein Zadeh Bandghiri, Mansour Sodani *, Maryam Gholamzadeh Jefreh Pages 1313-1324
    Introduction and
    purpose
    In the evening, the family system has many problems and family differences, divorce, increasing the number of orphans and criminal juvenile indicate the main problems in families, the main root of which is the quality of relations between couples. According to this the purpose of this study was to investigate the effect of effective communication skills training based on Islamic culture on communication patterns of couples with children.
    Methodology
    The study is an experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the present study included couples with children referred to comprehensive health centers in the city of Malathia in the first six months of 2021. The sample group consisted of 60 couples who were selected by random sampling from the statistical population and randomly assigned to the experimental and control groups (30 couples in the experimental group and 30 couples in the control group). Both groups completed the Christens and Salawi (1984) Couples Communication Patterns Questionnaire (CPQ), then the experimental group under 12 sessions of 2 hours of effective communication skills training program based on Islamic culture. D
    Results
    The results showed that effective communication skills training based on Islamic culture has an effect on communication patterns of couples with children.
    Conclusion
    Training in effective communication skills based on Islamic culture is effective on couples 'communication patterns and due to its usefulness, can be used as an effective method to improve the quality and increase couples' emotional communication.
    Keywords: Effective communication skills, Islamic culture, Communication Patterns, Couples
  • Mehrnoush Nakhaei, Nafiseh Jirofti, MohammadHosein Ebrahimzadeh, Ali Moradi * Pages 1338-1340

    Occurrence of infection is one of the complications of orthopedic surgery, which has bad consequences for the patient and the health care system. Loosing of bone tissue occurs due to the formation of a biological layer on the implant fixator, and it leads to the breaking of the infected implant and subsequently to local inflammation and bone destruction. In this review article, the effect of hydroxyapatite-loaded with antibiotics, due to its effective biological activity and appropriate chemical structure in orthopedic treatments is investigated. Vancomycin, gentamicin and tobramabicin are common antibiotics in orthopedic surgeries. The use of these mentioned antibiotics by injection cannot effectively reduce or treat the infection on the surface of the implant. In this regard, the use of antibiotic coatings on the implant surface can be a more effective method in controlling infection after orthopedic surgeries. Studies show that the implants coated with hydroxyapatite-loaded with antibiotics are a suitable choice for useful applications such as reducing recovery time, reducing pain and simultaneous growth of new bone on the implant. Researchers showed that the antibacterial activity and clinical applications of implants coated with hydroxyapatite along with antibiotics are very effective in orthopedic surgeries. All the examined antibiotics showed favorable results in the treatment of infection, and Vancomycin, due to its longer release time and the lowest level of toxicity compared to other antibiotics, can be used as a medicine. With more successful clinical results, it can be used in hydroxyapatite loading in order to cover the orthopedic schanzes

    Keywords: Hydroxyapatite, Antibiotic, Antibacterial activity, Vancomycin
  • Sameh Hajimohammadi, Hassan Momtaz *, Elahe Tajbakhsh Pages 1341-1355

    isolated from patients' infections and to determine the pattern of antibiotic susceptibility in patients referred to Shahrekord hospitals.

    Materials and Methods

    Antibiotic susceptibility model was performed by disk diffusion method based on CLSI model. Isolated isolates were analyzed by PCR for the presence of mecA target gene and confirmation of SCCmec typing.

    Results

    45 patients (27.10%) out of 166 patients had positive culture of Staphylococcus aureus, of which 11 (24.44%) were male patients and 34 (75.55%) were patients. Oxacillin resistant and 36 isolates (80%) were resistant to cefoxitin and 45 isolates (100%) were phenotypically MRSA. These isolates were confirmed by molecular method (presence of mecA gene carrying molecule by PCR).100% of patients with Staphylococcus aureus infection were methicillin resistant and 95.5% were MDR. Of 100 methicillin-resistant isolates (isolates containing mecA gene), type V was detected in 53.33% of isolates. Also, TypeIII and Typr IVa were detected in 26.66% and 17.77% of isolates, respectively.

    Conclusion

    More than half of the staphylococcal infections in this study were caused by Staphylococcus aureus and more than 48% of the isolates were resistant to methicillin. The highest resistance to penicillin was observed. The high prevalence of Staphylococcus aureus is a serious danger to society.

    Keywords: Staphylococcus aureus, Genotyping, Resistance genes
  • Soheila Khaleghi Tabar, Leila Kashani Vahid *, Abotaleb Seadatishamir, Kahdijeh Abolmaali Alhoseyni Pages 1356-1372
    Introduction

    of these important concepts in psychology today is "successful intelligence". The aim of this study was to investigate the effect of successful intelligence training on tolerating ambiguity, learning strategies of self-regulation and social adaptation of female students by semi-experimental method of pre-test-post-test with control group.

    Materials and Methods

    The study population was single female students with an age range of 18 to 30years in Islamic Azad University,Yadegar-e Emam Branch in the academic year of 1399-1400, 24 in the control group and24 in the experimental group(21students Follow-up)were selected as available.The method of data collection was non-random and as available, but due to COVID-19 disease, the questionnaires were prepared through as a link and was performed once before the start of the course, once at the end of the course,and once for follow-up two months after the course.The questionnaires of successful intelligence,ambiguity tolerance,self-regulatory learning strategies,and Bell social adjustments were used as research tools.

    Results

    The covariance method was used for the pre-test and post-test, and T was always used for the follow-up period. The results of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) in the experimental and control groups show that according to the Pillai effect, Landai-Wilks, Hetlink-Lovely effect and Roy's Largest Root tests, All of the dependent variables (ambiguity tolerance, self-regulation learning strategies and social compatibility) there is a significant difference (F=12.57, P<0.0001). In the follow-up period, according to the significance level of 0.0000, all of which were smaller than 0.01, the contrary hypothesis was confirmed. These findings indicate that the effect is significant with a probability of 99 percent.

    Conclusion

    successful intelligence training course affects successful intelligence, ambiguity tolerance,self-regulatory learning strategies and social adaptation, and can increase creativity, practical and analytical ability, and increase one's tolerance against ambiguities, and is an important factor in regulation of one's mood and learning, and plays an important role in the adaptation of the individual in society as much as possible.Therefore, it is recommended to start successful intelligence courses as a complementary model along with training courses from adolescence and develop them in universities.

    Keywords: Successful Intelligence, Ambiguity Tolerance, Self-Regulated Learning Strategies, Social Adaptation
  • Horieh Bayramnejad, Yahya Yarahmadi *, Hamzeh Ahmadian, Maryam Akbari Pages 1373-1386
    Introduction

    The purpose of this research was to compare the effectiveness of the educational program based on school satisfaction with academic wellbeing on students' academic hope. In this research, the effectiveness of these two methods were compared.

    Methods

    In terms of methodology, the current research is part of quasiexperimental designs of pre-test, post-test and follow-up with a control group. The statistical population of the research was all the female students of the third year of the second period of secondary school in the city of Naqdeh, who were studying in the academic year of 1998-99. From this population, students with low academic prospects were screened using the purposeful sampling method. Then 60 students of that school who had low academic expectations were selected and randomly divided into three experimental groups of 20 people and a control group of 20 people. The experimental group was taught 10 sessions of 90 minutes program based on academic well-being. The members of each group completed the academic well-being questionnaire of Tominin, Sweeney et al. (2012) and the school satisfaction questionnaire of Anderson and Brooke (2000) and the educational hope questionnaire of Kharmai (2013) in all three stages of pre-test, post-test and follow-up. they did Data were analyzed with SPSS22 software and mixed variance analysis method.

    Results

    The findings showed that the average scores of the academic hope variable in education based on school satisfaction in the experimental group compared to the control group, in the post-test and follow-up stages, increased significantly.

    Conclusion

    Therefore, according to the fact that the post-test average of the subjects in the academic well-being group is lower than that of the subjects in the school satisfaction group, it can be concluded that the placement of the subjects in the academic well-being group has caused a decrease in the scores in the post-test of academic well-being. Byram Nejads, placing the subjects in the school satisfaction group has increased the scores in the post-test and it can be concluded that school satisfaction includes all the variables and criteria of academic progress and satisfaction with learning, and education based on school satisfaction compared to education based on It has more success on academic well-being because it considers a set of factors and provides the reasons for students' satisfaction with the school.

    Keywords: Academic well-being, School satisfaction, academic hope
  • Mahin Mafyesmaeili, Maryam Khosravi *, MohammadHossein Esmaeili, Maryam Bananej, Jalal Solati Pages 1387-1400

    Background and Aim:

    Inflammation and oxidative stress are implicated in the pathogenesis of Parkinson’s disease (PD). Astaxanthin (ASTX) have antioxidant, anti-inflammatory and neuroprotectiveeffects,therefor may be useful for treatment of PD.In the present study, we investigated the beneficial effects of ASTX against the toxicity of 6-hydroxydopamine (6-OHDA) in animal and cellular models.

    Materials and Methods

    NMRI male mice, were used in this study. Parkinsonism was induced by injection of 6-OHDA (5 μg/1μl in 0.2 % ascorbic acid-saline) into the left striatum. Parkinsonian mice divided to: the control and treatment groups. The treatment groups were administered orally with water or ASTX (10, 20, and 30mg/kg) for 28 days.The behavioral activities of mice were determined by apomorphine-induced rotational test. The Dopaminergic SH-SY5Y cells were cultured for 48 h with various concentrations of ASTX (1.25, 2.5, 5, 10, 20 μmol/L) in the presence or absence of 6-OHDA.The toxicity of 6-OHDA was evaluated by trypan blue assay. The viability of SH-SY5Y cells following 6-OHDA exposure were determined by MTT assay.

    Results

    The results demonstrated that 6-OHDA-induced PD-like behavioral impairments of mice were significantly improved by ASTX. Pre incubation of SH-SY5Y cellswith ASTX inhibits the 6-OHDA ‑induced apoptosis and necrosis. The impaired viability of 6-OHDA-injured SH-SY5Y cells were significantly restored by ASTX pretreatment.

    Conclusion

    Our results indicated that ASTX treatment could protect SH-SY5Y cells and dopaminergic neurons of substantianigra from 6-OHDA -Induced Toxicity in a dose-dependent manner.

    Keywords: Parkinson's disease, 6-hydroxydopamine, Astaxanthin, Apomorphine-induced rotational behavioral test
  • Elham Mazloomi, Fariborz Dortaj Rabari *, Mohammad Asgari, Kazem Nematolazadeh Mahani Pages 1402-1410
    Introduction
    Research related to the field of psychology is of interest to many scientists in line with organizational productivity. Therefore, the purpose of this research was to predict job stress based on organizational climate, emotional intelligence and personality types.
    Methods
    Descriptive-correlation research method and the statistical population of this research included all employees working in electricity departments of 22 districts of Greater Tehran in 2018. For this purpose, 13 regions were selected from among the employees of the 22 regions of Greater Tehran by random cluster method, and the total number of employees in these 13 regions was 316, all of whom were selected as samples. To collect data, HSE occupational stress questionnaire (1990), Halpin and Croft's (1963) organizational climate, Siberian Schering's emotional intelligence (1998), and Neo's personality type (2005) were used. Pearson correlation and SPSS-26 software were used for data analysis.
    Results
     Organizational climate had a direct (β=0.39) and significant effect on job stress (p<0.01). Organizational climate has a significant mediating role in the relationship between personality traits and job stress. Emotional intelligence (β=0.08) has a direct and significant effect on reducing occupational stress (p=0.049). The indirect effect of emotional intelligence through organizational climate on job stress is significant (p<0.05).
    Conclusion
    According to the obtained findings, it can be said that personality types and emotional intelligence have an effect on occupational stress through the mediation of organizational climate.
    Keywords: Occupational stress, Personality Types, organizational climate, Emotional intelligence
  • Seyedeh Zahra Seyed Mirzaee, Mohammad Hatami *, MohmmadBagher Hobbi, Jafar Hasani Pages 1411-1420

    The purpose of this research is to investigate the role of metacognitive beliefs, tolerance of ambiguity and psychological flexibility in the diagnosis of high and low resilience (in wives of martyrs of Alborz province). In this research, the statistical population is the wives of the martyrs of Alborz province, the total sample required is 154, and 77 participants were necessary for each group. In this regard, first, 462 participants aged 20 to 60 were included in the study. All participants responded to scales of resilience, metacognition, ambiguity tolerance, and psychological flexibility. In order to monitor the data, 12 subjects were excluded from the analysis due to missing data and 7 subjects due to outliers. Then, the standard Z score of the resilience scale was calculated, and then the participants were divided into two groups according to the Z scores of resilience, and the diagnostic role of the components of metacognition, tolerance of ambiguity and psychological flexibility in distinguishing the two groups of low and high resilience in the test and for this purpose, diagnostic analysis test was used in SPSS-23 software. Conclusion The findings show that the variables of metacognition and ambiguity tolerance can be related to post-traumatic growth in different populations, but these relationships seems are not only direct, but also indirect as resilience.

    Keywords: Metacognitive beliefs, Ambiguity Tolerance, Flexibility, Resilience
  • Reza Darabi, Mahdi Arab Zadeh *, Hassan Heidari, Hossein Davoodi, Saeed Toulabi Pages 1422-1432
    Introduction

    The aim of this study was to determine the effectiveness of Pennsylvania Documentary Retraining Program on promotion behaviors in students.

    Methods

    In this experimental study with a pre-test-post-test design of 50 undergraduate students of Kharazmi University in both experimental and control groups, before and after training, to a questionnaire of academic health-promoting behaviors including components of academic vitality and resilience. Academic, academic engagement, academic optimism and dominant goal setting (Salehzadeh, 1396) responded. Through 12 two-hour sessions, retraining program training was conducted in a group manner for the experimental group.

    Results

     The results of multivariate analysis of covariance showed that the Pennsylvania Documentary Retraining Program had significant effects on increasing the components of academic resilience, academic optimism and dominance targeting (P≤0.001)., but did not have statistically significant effects on the components of academic vitality and academic engagement (P≥0.001).

    Conclusion

    In general, the results of the present study show that the Pennsylvania program helps to enrich learners by 1) identifying their individual abilities (individual feelings, attitudes, and beliefs) and 2) enriching skills. Interpersonal communication and 3) Enrichment of problem solving skills (resistance, humor and interaction), is effective in changing the pattern of behavior and promotional behaviors to help ensure the psychological security of learners in educational situations.

    Keywords: Academic vitality, academic resilience, academic engagement, academic optimism, masterful goal setting
  • Hamed Heydari, Zeynab Samadi * Pages 1431-1441
    Introduction

    Stress plays an important role in understanding the quality and stability of family relationships. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effectiveness of short-term stress-based treatment training for female teachers in Kashmir.

    Methods

    The research method is a semi-experimental type of pre-test - post-test with a control group. The statistical population of this research consists of all women with marital incompatibility who referred to the education and training counseling center of Kashmar city in the first quarter of 2017, which number of 40 women were selected by available and voluntary sampling and divided into two experimental groups (20 people). and control (20 people) were randomly divided. To collect data, Das Ladibond and Ladibon (1995) stress scale was used. After the therapeutic intervention in the experimental group, a post-test was taken from both groups. Multivariate covariance analysis was used to analyze the data.

    Results

     The results of covariance analysis showed that solution-oriented family therapy had significant effects on the stress of female teachers (P≥0.001).

    Conclusion

    It seems that the solution-oriented approach can have an effect on the stress of female teachers; However, in order to increase the external validity of the research, it is suggested that more research be done in this direction.

    Keywords: solution-oriented approach, stress, Women
  • Mozhgan Firouzi, Alireza Pirkhaefi *, Davod Taghvaei, Zabih Pirani Pages 1442-1457
    Introduction

    Considering that procrastination will cause many problems, especially in the field of learning, therefore, the present study was conducted with the aim of "Evaluating the effectiveness of creativity training and teaching learning strategies on the academic vitality and self-efficacy of procrastinating female students."

    Methods

    The present study was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group and a follow-up period. The statistical population included all the second high school female students of Arak city in the academic year of 1998, numbering 13,700 people. Out of this number, 60 students whose academic procrastination score was low were selected by the purposeful sampling method and randomly assigned to three experimental and experimental groups. The first experimental group received the creativity training program based on the Pirkhafi model (2018) and the second experimental group received learning strategies based on the Kerami and Amirtimori model (2012). In this research, procrastination questionnaires (2012) and life questionnaires of Hosseini Chari and Dehghanizadeh (2011) and auto-amadi Jinks and Morgan (1999) were used. Data were analyzed using multivariate analysis of variance.

    Results

    The findings showed that there is a significant difference in the level of vitality and academic self-efficacy between the experimental and control groups in the field of teaching creativity and teaching learning strategies (P<0.001); Also, there is a significant difference between the comparison of the effect of training in favor of creativity training (P<0.001).

    Conclusion

    It seems that teaching creativity and learning strategies promotes vitality and self-efficacy in procrastinating female students.

    Keywords: Creativity Training, Learning Strategies, Academic vitality, Self-efficacy, Procrastination
  • Raheleh Mohammadi, Yousef Namvar *, Azam Rastgoo, Masoomeh Kheirkhah, Tooran Soleimany Pages 1459-1470
    Introduction

    Educational justice is one of the most important goals in educational systems around the world. Educational justice can transform education in all areas, providing the ground for the emergence of talents and abilities at the macro level. Therefore, this study was conducted to explain the educational justice between professors in medical universities using grounded theory study.

    Methods

    The present study is a grounded theory study that was conducted with the participation of 12 professors of medical universities using purposive sampling in 2020-2021. Sampling was continued until data saturation was reached. Data were collected using in-depth and face-to-face interviews. All interviews were recorded, handwritten and then analyzed line by line, and Microsoft Word 2013 software was used to record the interviews and the extracted codes. Strauss and Corbin 1998 were used to analyze the data.

    Results

    Participants in the study included six men and six women. Educational justice among students in medical universities included the three main categories of equal educational opportunities, discrimination and the consequences of educational justice. Each class consists of several subcategories. Equal educational opportunities was identified as the central concept of research.

    Conclusion

    Familiarity with how medical universities deal with the issue of educational justice can be effective in distributing educational justice among professors in different universities and thus provide a basis for motivation and empowerment and innovation of professors at the micro and macro levels.

    Keywords: Educational justice, Professors, Grounded theory, Qualitative study, University of medical sciences
  • Sheyda Bouzari, Ronak Bakhtiari *, Hatef Ajoudanifar, Seyed Ataollah Sadat Shandiz Pages 2114-2124

    Cancer chemotherapy is a big challenge due to the adverse effects of anticancer drugs. Therefore, the effort is to use natural products with therapeutic and safe potential to treat all kinds of diseases. This research aims to discover the anticancer potential of the prebiotic Bovicin HC5.The survival rate of Huh-7 human hepatocellular carcinoma cells after treatment with different concentrations of Bovicin HC5 was investigated by MTT assay. Assays of caspase 3, 8, and 9 activities in Huh-7 cancer cells treated with the Bovicin HC5 IC50 concentration were conducted to determine the degree of cell apoptosis. Boyden Chambers were used to assessing Huh-7 cancer cells' invasion ability after being treated with sublethal doses of Bovicin HC5. Using specific primers and the Real-Time PCR method, proapoptotic bax and antiapoptotic bcl-2 expression levels in Huh-7 cells treated with the Bovicin HC5 IC50 concentration were quantified. ANOVA statistical test was used to analyze the data (p<0.05).The results of the MTT test showed that the viability of Huh-7 cells treated with different concentrations of Bovicin HC5 decreased significantly depending on the concentration and treatment time (p<0.001). As a result, a 400 µM concentration and 72-hour duration resulted in the greatest effects. The IC50 concentration of Bovicin HC5 was determined to be 300 µM. The activity of caspases 3, 8, and 9 in treated Huh-7 cells increased significantly after 72 hours in a time-dependent manner and compared to the control by about 1.9 times (p<0.01), and 2.36 times (p<0.01) and 2.62 times (p<0.001)

    Keywords: human hepatocellular carcinoma, Prebiotic, Bovicin HC5, antimetastasis, Apoptosis