فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و پنجم شماره 4 (پیاپی 184، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 48
|
  • محمدرضا باتوانی*، فاطمه دهقانی، وحید ذوالاکتاف صفحات 1400-1413

    مقدمه:

     تاکنون شواهد متعددی نشان داده اند که عوامل ژنتیکی می‌توانند در سطح عملکرد و یا حساسیت ورزشکاران نسبت به آسیب اثرگذار باشند. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی ارتباط و مقایسه شیوع و شدت آسیب‌های ورزشی با نوع ژنوتیپ ACTN3 در وزنه‌برداران مرد نخبه ایرانی بود.

    روش کار:

     در این پژوهش نیمه تجربی30 نفراز وزنه برداران مرد نخبه شرکت نمودند. از پرسشنامه استاندارد ثبت آسیب ورزشی فولر و همکاران (2006) جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. همچنین پس از استخراج DNA از نمونه بزاق آزمودنی ها، مراحلPCR و الکتروفورز و نهایتا تترا آرمز بر روی نمونه ها انجام و نوع ژنوتیپ پروتیینACTN3 مشخص گردید. از آزمون آماری کروسکال والیس با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه21 استفاده شد (0/05=α).

    نتایج:

    تفاوت معناداری بین ژنوتیپ های مختلف در شدت آسیب های گرفتگی، پارگی و کشیدگی عضلانی در مردان نخبه وزنه‌بردار ایرانی (شدت بالاتر آسیب ها در ژنوتیپ هایCT وTT) وجود دارد (0/05>P). در مقابل، بین ژنوتیپهای مختلف در درصد فراوانی انواع آسیبهای ورزشی نواحی مختلف بدن و شدت سایر آسیبهای ورزشی در مردان نخبه وزنه‌بردار ایرانی تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری:

     احتمالا وزنه برداران منتخب دارای ژنوتیپCC ژن ACTN3 در ورزش‌های قدرتی و توانی مقاومت بیشتری در مقابل بروز آسیبهای عضلانی ناشی از ورزش داشته که این مسیله ممکن است احتمال موفقیت آنها را در این ورزشها افزایش دهد. این نتایج میتواند در شناسایی افراد مستعد مقاوم در برابر آسیب عضلانی و ارایه برنامه‌های تمرینی اختصاصیتر برای افراد در معرض آسیب های بالاتر در ورزشهایی همچون وزنه برداری مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: نیمرخ ژنتیکی، پروتئین ACTN3، آسیب های ورزشی، نخبه
  • صالح عصار، مهدی خالقی*، محمد عظیمی نیا، علی شریف نژاد صفحات 1414-1423
    مقدمه

    زانوی پرانتزی در میان ورزشکاران و غیرورزشکاران ناهنجاری شایعی به شمار می رود. یکی از مهم ترین فاکتورهای تاثیر گذار و ریسک فاکتور های موثر فرود ، گشتاور فلکسوری زانو می باشد که در افراد مبتلا به زانوی پرانتزی تاثیرات بیشتری دارد. هدف از اجرای پژوهش حاضر، تعیین ارتباط میان آهنگ بارگیری حین فرود با گشتاور فلکسوری زانو در افراد مبتلا به پای پرانتزی تعریف شد تا بدین وسیله ارتباط استراتژی مچ پا در را در هنگام فرود با این ریسک فاکتور مورد بررسی قرار گیرد.

    روش کار:

     آزمودنی های این مطالعه شامل 14 ورزشکار مرد (سن: 5/3±26، قد: 59/4±172، وزن: 5/4±1/74)، دارای زانوی پرانتزی، در یک گروه بودند. هر آزمودنی سه تکرار صحیح از تکلیف فرود را از سکوی 29 سانتی متری تحت برداشت اطلاعات دوربین و صفحه ی نیرو انجام داد. محاسبات متغیر های مربوطه با استفاده از نرم افزار متلب نسخه b2016R انجام پذیرفت.

    نتایج

    نتایج ضریب همبستگی پیرسون حاکی از آن بود که، متغیر آهنگ بارگیری با متغیر حداکثر گشتاور فلکسوری زانو ارتباط مثبت معناداری دارد (P≤0.05). بدین صورت که با کاهش آهنگ بارگیری و حرکت کنترل شده ی مچ پا ها در هنگام فرود، حداکثر گشتاور فلکسوری زانو کاهش یافته بود.

    نتیجه گیری:

     نتیجه نشان داد که با کنترل آهنگ بارگیری در استراتژی مچ پا در افراد مبتلا به زانوی پرانتزی، می توان بر میزان گشتاور فلکسوری زانو و در نهایت کاهش این ریسک فاکتور بیومکانیکی تاثیر گذار بود.

    کلیدواژگان: زانوی پرانتزی، آهنگ بارگیری، گشتاور فلکسوری زانو، فرود
  • محمد محمدی پور*، مهدیه صامت صفحات 1424-1434
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر اثربخشی تمرینات حرکتی و درمان فرزندپروری مبتنی بر PCIT بر عملکرد حرکتی، شناختی و نافرمانی در کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی/کم توجهی بود.

    روش کار

    روش تحقیق از حیث هدف کاربردی و از نوع روش نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل بود. از جامعه کودکان 7 تا 12 ساله مبتلا به اختلال توجه/ بیش فعالی مراجعه کننده به مرکز مشاوره و رواندرمانی آپاما شهر تهران، تعداد 30 نفر به صورت روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به‌طور تصادفی 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل گمارده شدند.گروه آزمایش ابتدا تحت آموزش برنامه درمانی فرزندپروری مبتنی بر تعامل کودک-والد به مدت 10 جلسه 45 دقیقه ای قرار گرفتند و همزمان تمرینات حرکتی مورد نظر برای کودکانشان به مدت 13 جلسه 45 دقیقه ای به آن ها آموزش داده شد تا با کودکان خود تمارین را انجام دهند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش تمرینات حرکتی و درمان فرزندپروری مبتنی بر تعامل کودک-والد بر عملکرد حرکتی، شناختی و نافرمانی کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی/نقص توجهی تاثیر دارد (05/0>p). بین دو گروه آزمایشی در متغیر حافظه کلامی و در متغیر حافظه دیداری-فضایی و در متغیر عملکرد حرکتی و نافرمانی تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه‌گیری:

    با توجه به نتایج حاصل‌شده پیشنهاد می‌شود که کارگاه‌های آموزشی برای والدین و مربیان و موسساتی که در ارتباط با کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی/نقص توجه هستند جهت آشنایی با شیوه های رفتاری با این کودکان برگزار شود.

    کلیدواژگان: فرزندپروری، تمرینات حرکتی، عملکرد شناختی و حرکتی، نافرمانی، اختلال بیش فعالی، نقص توجه
  • حمیدرضا بهرامیان، شهنام ابوالقاسمی*، محمدرضا زربخش بحری صفحات 1435-1450
    مقدمه

    اعتیاد به مواد مخدر به عنوان یکی از جدی‌ترین مسایل اجتماعی در جهان، ابعاد مختلف جامعه‌شناسی، روانشناسی، حقوقی، سیاسی و اقتصادی را در بر می‌گیرد و زمینه‌ساز بسیاری از آسیب‌ها و انحرافات اجتماعی است. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل عود اعتیاد بر اساس طرحواره‌های ناسازگار اولیه و وسواس فکری با میانجیگری هیجان خواهی در معتادان خود معرف انجام شد.

    روش کار

    طرح پژوهش حاضر توصیفی و طرح پژوهش همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود و برای بررسی یافته ها از نرم افزار لیزرل استفاده شد. جامعه‌ آماری پژوهش حاضر را تمامی بیماران معتاد خود معرف در حال ترک مراجعه کننده به مراکز درمان سوءمصرف مواد شهرستان های تنکابن و عباس آباد در سال 1399، به تعداد 2204 تشکیل داده که تعداد 278 نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب گردیده و به پرسشنامه‌های عود اعتیاد رایت (1993)، طرحواره‌های ناسازگار اولیه یانگ (1998)، وسواس فکری- عملی هاجسون و راچمن (1977) و هیجان‌خواهی ماروین زاکرمن (1978) پاسخ دادند؛ داده‌ها با استفاده از مدل‌یابی معادلات ساختاری تجزیه ‌و ‌تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته‌های پژوهش نشان دادند که با توجه به کمتر بودن اثر مسیر مستقیم از مسیرهای غیرمستقیم، وجود متغیر میانجی هیجان‌خواهی رابطه بین طرحواره‌های ناسازگار اولیه و وسواس فکری را با عود اعتیاد افزایش داده و نقش میانجی هیجان خواهی در پژوهش حاضر مورد تایید واقع می‌شود. یافته‌های دیگر ارتباط بین طرحواره‌های ناسازگار اولیه و وسواس فکری را با عود اعتیاد تایید می‌کنند.

    کلیدواژگان: هیجان خواهی، طرحواره های ناسازگار اولیه، وسواس فکری، میانجیگر، عود اعتیاد
  • مژگان کلانتری*، احمد شمس الدینی، سیده فاطمه جامی سوقه صفحات 1469-1480
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش بهداشت روانی بر رضایت از زندگی پرستاران با میانجی گری تاب آوری در پرستاران انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه پرستاران مشغول در بیمارستان های شهرستان چالوس و نوشهر در 6 ماهه اول سال 1396 بودند. نمونه تحقیق شامل 150 پرستار بودند که به شیوه تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از سه پرسشنامه بهداشت روانی (کومار، 1992)، رضایت از زندگی (داینر و همکاران، 1985) و تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) انجام شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد بین بهداشت روانی با رضایت از زندگی پرستاران رابطه معنادار وجود دارد (05/0>P)؛ بین تاب آوری با رضایت از زندگی پرستاران رابطه معنادار وجود دارد (05/0>P)؛ بین بهداشت روانی با تاب آوری پرستاران رابطه معنادار وجود دارد (05/0>P). تجزیه و تحلیل داده ها بااستفاده از مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد مدل رابطه بهداشت روانی با رضایت از زندگی با نقش میانجی تاب آوری با داده های پژوهش برازش دارد.

    نتیجه گیری

    به نظر می‎رسد توجه به ظرفیت های فردی پرستاران همچون تاب آوری و سلامت عمومی‎جهت افزایش سلامت روانی و ارتقا سطح رضایت از زندگی آنان ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: بهداشت روانی، رضایت از زندگی، تاب آوری
  • مسعود ساکی، داود خورشیدی*، حمیدرضا ثمری خلج صفحات 1470-1478
    مقدمه

    FoxO1 یک عامل رونویسی درگیر در متابولیسم انرژی است که در پاتولوژی ناهنجاری های متابولیکی از جمله چاقی و دیابت نقش دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر 6 هفته تمرین تناوبی شدید بر بیان ژنFoxO1 در بافت چربی زیر پوستی و سطوح نیمرخ چربی موش های صحرایی چاق بود.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی 14 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به مدت 6 هفته با رژیم غذایی پر چرب تغذیه شدند، سپس به طور تصادفی در دو گروه تمرین (7=n) و کنترل (7=n) قرار گرفتند. گروه تمرین، برنامه تمرینات تناوبی شدید را به مدت 6 هفته با دویدن روی تردمیل اجرا کردند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، بیان ژن FoxO1در بافت چربی زیر پوستی و سطوح نیمرخ چربی در هر دو گروه اندازه گیری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل انجام شد.

    نتایج

    پس از تمرینات تناوبی، تفاوت معنی داری در بیان ژن FoxO1 بین دو گروه وجود نداشت (05/0>p). سطوح کلسترول و لیپوپروتیین پرچگال در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل به ترتیب به میزان معنی داری پایین تر و بالاتر بود. (05/0<p) . تفاوت معنی داری در سطوح تری گلیسرید و لیپوپروتیین کم چگال بین دو گروه یافت نشد (05/0˃p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد 6 هفته تمرین تناوبی شدید می تواند بدون تغییر بیان ژنFoxO1 در بافت چربی زیر پوستی، سبب بهبود نیمرخ چربی در موش های صحرایی چاق شود.

    کلیدواژگان: ورزش، نیمرخ چربی، چاقی، ژن FoxO1
  • سیده سارا میرزائیان گیزه رود، نادر منیرپور*، محمداسماعیل اکبری، مجید ضرغام حاجبی، نجمه دباغ صفحات 1479-1486
    مقدمه

    سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان در بین زنان بوده و بعد از سرطان ریه دومین علت مرگ و میر محسوب می شود . زنان مبتلا به سرطان پستان نسبت به زنان عادی از کیفیت زندگی نامطلوبی برخوردارند. هدف پژوهش حاضر بررسی مدل ساختاری کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان براساس شخصیت تیپ Dبا نقش میانجی ادراک از بیماری بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کاربردی اطلاعات توصیفی زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان شهدای تجریش و کلینیک آذر تهران در سال 1399-1398 جمع آوری گردید. حجم نمونه بر 440نفر تعیین گردید . ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی کیفیت زندگی (EORTC QLQ -BR23) ،مقیاس تیپ شخصیتیD و پرسشنامه ادراک بیماری فرم کوتاه (IPQ-Short form) بود.

    نتایج

    ضریب مسیر متغیر شخصیت تیپ Dبر ادراک از بیماری زنان مبتلا به سرطان پستان به مقدار 578/0و آماره t به مقدار 034/7 ، ضریب مسیر متغیر ادراک از بیماری بر کیفیت زندگی بیماران مورد مطالعه به مقدار 471/0 و آماره t به مقدار 055/3 و نهایتا ضریب مسیر متغیر شخصیت تیپ Dبر کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان به مقدار 523/0 و همچنین آماره t به مقدار 120/4 مشاهده گردید که همگی تاثیر معناداری داشتند.

    نتیجه گیری:

    شخصیت تیپ D با نقش میانجی ادراک از بیماری بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان اثر گذار است و باعث کاهش کیفیت زتدگی در این بیماران می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شخصیت تیپ D، ادراک از بیماری
  • سهیلا همتی شکراب، معرفت سیاه کوهیان، افشین رهبرقاضی* صفحات 1487-1501

    مقدمه هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی تاثیر 6 هفته تمرین هوازی، مقاومتی، ترکیبی (هوازی+مقاومتی) بر سطوح سرمی لپتین و فاکتورهای خطر قلبی و عروقی دختران چاق غیرفعال بود.روش کاراین تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه آماری این تحقیق شامل 28 دختر چاق غیر فعال بودند که در هیچ برنامه ورزشی خاصی شرکت نمی کردند و به صورت داوطلبانه انتخاب و صورت تصادفی در 4 گروه (کنترل، هوازی، مقاومتی، ترکیبی) به تعداد 7 نفر قرار گرفتند. آزمودنی های گروه تمرین هوازی (3 جلسه در هفته، 40-60 دقیقه، 60% -70% حداکثر ضربان قلب)، تمرین مقاومتی (3 جلسه در هفته، 60 دقیقه، 40-60 درصد یک تکرار بیشینه) و گروه تمرینات ترکیبی (مقاومتی + هوازی) سه جلسه در هفته به تمرین پرداختند. نمونه های خونی یک روز قبل و 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی جمع آوری شدند.نتایجنتایج این تحقیق نشان داد میانگین تفاضل مقدار لپتین گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنا داری را نشان داد (001/0=P). همچنین، 6 هفته تمرین هوازی، مقاومتی و ترکیبی (مقاومتی+هوازی) باعث کاهش معنا دار در توده چربی (001/0=P)، توده بدن (002/0=P)، کلسترول (001/0=P) و تری گلیسرید (001/0=P) شد. بررسی نتایج متغیر ها نشان دهنده افزایش معنادار در سطح لیپوپروتیین با چگالی بالا (HDL) است (002/0=P). سطح لیپوپروتیین با چگالی پایین (LDL)، بعد از تمرینات هوازی افزایش معنادار (001/0=P) و پس از تمرینات مقاومتی و ترکیبی (مقاومتی+هوازی)، کاهش معنادار را نشان داد (تمرینات ترکیبی: 001/0=P و تمرینات مقاومتی: 002/0=P).نتیجه گیریبه نظر می رسد تمرینات ترکیبی (مقاومتی+هوازی) در کاهش میزان سرمی لپتین و ریسک فاکتورهای قلب و عروق در افراد چاق موثرتر باشد.

    کلیدواژگان: لپتین، نیمرخ لیپیدی، تمرین ترکیبی، چاقی
  • سلیمه نظری، علی حسنی، ملیحه اردکانی زاده* صفحات 1502-1512
    مقدمه

    آدیپونکتین و لپتین دو هورمون پپتیدی تنظیم کننده تعادل انرژی هستند. در پژوهش حاضر، نسبت لپتین به آدیپونکتین در کنار شاخص مقاومت به انسولین، یک نشان گر مناسب برای اهداف تشخیصی چاقی و دیابت می باشد.

    روش کار:

     تعداد 60نفر زن چاق کم تحرک 35تا45 ساله (شاخص توده بدن≥30) به چهار گروه کنترل، تمرین، ماساژ، و تمرین+ماساژ تقسیم شدند. تمرین هوازی شامل تمرینات هوازی هشت هفته ای، سه روز در هفته بود، با 25دقیقه و 55 درصدضربان-قلب بیشینه شروع شد، و در هفته آخر به 40دقیقه و 85 درصدضربان قلب بیشینه رسید. ماساژ توسط دستگاه LPG به مدت 30دقیقه، 3روز در هفته و 8هفته انجام شد. گروه ترکیبی پس از 30دقیقه ماساژ برنامه تمرین را اجرا کردند. نمونه خونی پیش و 48ساعت پس از مداخله تمرین و ماساژ، و پس از 12 ساعت ناشتایی از سیاهرگ دست چپ گرفته شد. مقادیر لپتین، آدیپونکتین و انسولین، و سطوح گلوکز سنجیده شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، آزمون آنوا یک طرفه با تست تعقیبی توکی در سطح معناداری 05/0≥p بکار گرفته شد.

    نتایج

    مقادیر گلوکز، انسولین، مقاومت انسولین، درصدچربی، شاخص توده بدن، لپتین، آدیپونکتین، و لپتین/آدیپونکتین در پس-آزمون گروه تمرین+ماساژ در مقایسه با پس آزمون هر سه گروه تغییر معنی داری یافت (001/0=p).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که اجرای تمرین هوازی همراه با ماساژ، بر سطوح گلوکز، انسولین، مقاومت به انسولین، لپتین و آدیپونکتین موثرتر از تمرین و ماساژ به تنهایی باشد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، ماساژ، لپتین، آدیپونکتین، انسولین
  • زنیره سلیمی، نجمه شاهینی، زهرا رجائی، ملیحه ضیائی، مصطفی منصوری، رضا رحیم زاده اسکویی، حسین محدث اردبیلی* صفحات 1513-1522
    هدف

    افزایش علایم اضطراب، به ویژه در کارکنان مراقبت های بهداشتی(HCW) تا کنون در چندین کشور در رابطه با همه گیری کووید-19 گزارش شده است. این مطالعه با هدف مقایسه سلامت روان و اضطراب کارکنان مراقبت های بهداشتی در مراکز ارجاع کووید-19 و سایر بیمارستان ها انجام شد.

    روش ها

    شرکت کنندگان این مطالعه مقطعی 180 نفر از کارکنان مراقبت های بهداشتی بودند که 81 نفر از آنان در بخش های کووید-19 و 99 نفر در سایر بخش ها فعالیت داشتند. سلامت روان با استفاده از نسخه برخط پرسشنامه سلامت عمومی-28 (GHQ-28)، پرسشنامه اضطراب سلامت (HAI-18) و مقیاس اضطراب بیماری کرونا (CDAS) ارزیابی شد. آنالیز داده ها با نرم افزار SPSS ورژن 16 انجام شد. تستهای آماری مربع کای (یا آزمون دقیق فیشر)، T مستقل و رگرسیون خطی چند متغیره در مواقع مناسب مورد استفاده قرارگرفتند.

    نتایج

    میانگین سنی شرکت کنندگان 9.48±36.55 سال بود که 120 (66.7%) نفر از آن ها زن بودند. میانگین نمره پرسشنامه های HAI-18و CDAS در میان کارکنان مراقبت های بهداشتی بخش کووید 19 به شکل قابل ملاحظه ای پایین تر بود (p<0.05، اما نمره GHQ-28 میان دو گروه تفاوت نداشت. مدت زمان شیفت (β=-0.297 ،p=0.026)، ساعت شیفت (β=0.283 ،p=0.044) و واحدهای مختلف بیمارستان (β=0.211 ،p=0.045)، به طور قابل ملاحظه ای بر نمرات CDAS تاثیر گذار بود. همچنین، تعداد فرزندان تعیین کننده اصلی نمره GHQ-28 بود (β=-0.224 ،p=0.035).

    نتیجه گیری

    کارکنان مراقبت های بهداشتی در بخش کووید-19 استرس کمتری را نسبت به آن هایی که با بیماران کووید-19 تماس نداشتند، تجربه کردند.

    کلیدواژگان: کارکنان مراقبت های بهداشتی، اضطراب، کووید-19، سلامت روان
  • سلیمان سلیمانی، پروانه محمدخانی*، کیانوش زهراکار صفحات 1523-1537
    مقدمه

    گوشی های هوشمند با دسترسی به اینترنت که جایگزین رایانه ها شده اند، به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی تبدیل و زندگی را آسان تر کرده اند. اما در کنار این ویژگی های مثبت، اثرات منفی مختلفی نیز وجود دارد. بنابراین، استفاده از گوشی های هوشمند می تواند مشکل آفرین نیز باشد. پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل علایم نوموفوبیا در دانش آموزان براساس سبک دلبستگی و سواد رسانه ای با میانجی گری اعتیاد به اینترنت انجام گرفت.

    روش کار

    روش این مطالعه از نوع توصیفی - همبستگی با تکیه بر مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این مطالعه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول دولتی شهر قم بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای نمونه ای به حجم 306 نفر انتخاب شدند (306= n). ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه نوموفوبیا ایلدیریم و کوریا (2015)، پرسشنامه دلبستگی بزرگسال هازان و شاور (1987)، پرسشنامه سواد رسانه ای فلسفی (1393) و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (1999) بود.

    نتایج:

    تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و با نرم افزار لیزرل نشان داد سبک دلبستگی اجتنابی با میانجی گری اعتیاد به اینترنت بر علایم نوموفوبیا تاثیر غیرمستقیم دارد (05/0>p، 54/0=β)؛ سبک دلبستگی اضطرابی با میانجی گری اعتیاد به اینترنت بر علایم نوموفوبیا تاثیر غیرمستقیم دارد (05/0>p، 56/0=β)؛ سبک دلبستگی ایمن با میانجی گری اعتیاد به اینترنت بر علایم نوموفوبیا تاثیر غیرمستقیم دارد (05/0>p، 51/0- =β)؛ سواد رسانه ای با میانجی گری اعتیاد به اینترنت بر علایم نوموفوبیا تاثیر غیرمستقیم دارد (05/0>p، 57/0=β)؛ سبک دلبستگی اجتنابی بر علایم نوموفوبیا تاثیر مستقیم دارد (05/0>p، 36/0=β)؛ سبک دلبستگی اضطرابی بر علایم نوموفوبیا تاثیر مستقیم دارد (05/0>p، 41/0=β)؛ سبک دلبستگی ایمن بر علایم نوموفوبیا تاثیر مستقیم دارد (05/0>p، 39/0- =β)؛ سواد رسانه ای بر علایم نوموفوبیا تاثیر مستقیم دارد (05/0>p، 41/0- =β) و اعتیاد به اینترنت بر علایم نوموفوبیا تاثیر مستقیم دارد (05/0>p، 78/0=β).

    نتیجه گیری:

    در نتیجه، مدل علایم نوموفوبیا در دانش آموزان براساس سبک دلبستگی و سواد رسانه ای با میانجی گری اعتیاد به اینترنت با داده های تجربی برازش دارد. توصیه می شود برنامه های مداخله ای در مدارس برای نوجوانان در آسیب پذیرترین جمعیت هایی که با اثرات نامطلوب استفاده از گوشی های هوشمند، به ویژه رفتار نوموفوبیک مواجه هستند، طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: نوموفوبیا، سبک دلبستگی، سواد رسانه ای، اعتیاد به اینترنت
  • دانیال علیزاده، طاهره حمزه پور حقیقی* صفحات 1524-1532
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه رگه‎های تاریک شخصیت، تصویر بدنی و تاب‎آوری در مردان ورزشکار کمال‎گرا و غیر کمال‎گرا در شهر رشت انجام شد. روش پژوهش توصیفی حاضر از نوع علی-مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه ورزشکاران مرد کمال‎گرا و غیر کمال‎گرا در سال98- 1399 بودند.

    روش کار

    در این پژوهش تعداد 150 مرد ورزشکار کمال‎گرا و غیر کمال‎گرا از رشته‎های ‎فوتبال، بسکتبال، دو ومیدانی، بدنسازی و سایر رشته‎های ‎ورزشی حرفه ای به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، اطلاعات بر اساس سوالات دموگرافیک و پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون (1991)، نگرانی از تصویر بدنی لیتلتون و همکاران (2005)، رگه‎های تاریک شخصیت جوناسون و وبستر (2010) و کمال گرایی مثبت و منفی تری- شورت و همکاران (1995)  جمع آوری و مورد بررسی و تحلیل قرارگرفته شده است.دراین پژوهش برای آزمون فرضیات و جهت مقایسه دو گروه از تحلیل واریانس تک متغیری (ANOVA) و چند متغیری (MANOVA) و از نرم افزار SPSS نسخه شماره 18 جهت تجزیه و تحلیل استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج تحلیل آماری نشان دادند که بین تاب‎آوری و تصویر بدنی در دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>P). همچنین بین رگه های تاریک شخصیت (ماکیاولیسم و جامعه ستیز) در ورزشکاران مرد کمال‎گرا و غیر کمال‎گرا تفاوت معناداری مشاهده نشد (01/0<P). اما در متغیر شخصیت خودشیفته در دو گروه تفاوت معنادار بود (01/0>P). با توجه به نتایج فوق میتوان نتیجه گرفت ورزشکاران مرد کمال‎گرا نمرات بیشتری را در متغیر شخصیت خودشیفته کسب کرده‎اند و ترس از تصویر بدنی بیشتری را نسبت به گروه غیرکمال‎گرا نشان می‎دهند.

    نتیجه گیری

    ورزش بیان کننده‎ی رشد صحیح و طبیعی روانی افراد است و سبب می‎شود که افراد ورزشکار از محوریت فرد گرایی و جامعه ستیزی خارج شوند.

    کلیدواژگان: رگه‎های تاریک شخصیت، تصویر بدنی، تاب آوری، ورزشکاران مرد کمال گرا، غیر کمال گرا
  • سمانه نجاری فروشانی، فهیمه نامدارپور* صفحات 1538-1550
    مقدمه

    افسردگی پس از تولد نوزاد در مردان و خطر تاثیرات نامطلوب آن بر روابط با کودک و همچنین روابط با همسر، اهمیت ویژه ای دارد. بنابراین این پژوهش با هدف پیش بینی پس از تولد نوزاد در پدران بر اساس استرس و حمایت اجتماعی ادراک شده باتوجه به نقش میانجی گرانه شخصیت آسیب پذیر انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع همبستگی و کاربردی بود. نمونه پژوهش شامل 300 نفر از پدران شهر اصفهان بودند که در شش ماه اخیر صاحب نوزاد شده بودند که به صورت دردسترس انتخاب شدند. سپس به ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی ادینبورگ (1978)، پرسشنامه استرس هری (2005)، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS) زیمت و همکاران (1988) و پرسشنامه شخصیت آسیب پذیر بویس و همکاران (2004)، پاسخ دادند. داده ها با استفاده الگویابی معادلات ساختاری مبتنی بر روش کوواریانس نرم افزار AMOS نسخه 24 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در مدل پدران نیز به جز مسیر "استرس ادراک شده به افسردگی پس از زایمان" و "حمایت اجتماعی بر افسردگی پس از زایمان"، سایر مسیرها معنی دار است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مدل پیش بینی افسردگی پس از زایمان براساس استرس و حمایت اجتماعی با توجه به نقش میانجی گرانه شخصیت آسیب پذیر در گروه پدران از برازش مناسبی برخوردار است. هم چنین تمامی متغیرهای برونزا ومیانجی یعنی استرس ادراک شده، حمایت اجتماعی و شخصیت آسیب پذیری می توانند 25 درصد از تغییرات افسردگی پس از تولد نوزاد در پدران را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: استرس، حمایت اجتماعی ادراک شده، شخصیت آسیب پذیر، افسردگی پس از زایمان
  • پندار جاهد عطائیان، حسن شمس اسفندآباد*، عبدالحسن فرهنگی صفحات 1552-1565

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش طرحواره درمانی و روانشناسی مثبت بر احیای مجددجذابیت زوجین، خودشفقتی و قدردانی در بین زوجین دارای مشکلات زناشویی بود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش، نیمه آزمایشی، با طرح آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش، شامل زوجین دارای مشکلات زناشویی شهر تهران که در سال 1400 به مراکز مشاوره تهران مراجعه کرده بودند (184 زوج) که از میان آنها 30 زوج به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جذابیت فیزیکی کارانداشو و همکاران (2020)، پرسشنامه خودشفتقی نف (2003) و پرسشنامه قدردانی مک کلایف (2002) بود در تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس تک متغیره و چندمتغیره استفاده شد. یافته ها نشان دادند که هر دو روش مداخله ای می توانند در بهبود جذابیت، خودشفقتی و قدردانی زوجین دارای مشکلات زناشویی موثر واقع گردند.

    کلیدواژگان: جذابیت، خودشفقتی، قدردانی، طرحواره درمانی، روانشناسی مثبت
  • سوسن هدایتی دانا، هاییده صابری*، بیتا نصرالهی صفحات 1566-1578
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و معنویت درمانی بر تنظیم شناختی هیجان زنان مطلقه بود.

    روش کار

     روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش همه زنان مطلقه تحت پوشش بهزیستی شهر تهران در سال 1399 بودند که از میان آنها 45 نفر داوطلب واجد شرایط وارد مطالعه شدند که با همگن سازی سن در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر، آزمون تعقیبی بن فرونی و نرم افزارSPSS  و سطح معناداری 05/0 استفاده  شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد در پس آزمون و پیگیری، میانگین نمرات راهبردهای سازگارانه در گروه های آزمایش نسبت به کنترل به طور معنی دار و با تفاوت بیشتر افزایش پیدا کرده است. همچنین تاثیر روش درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی در مرحله پس آزمون از درمان معنویت درمانی بر افزایش راهبردهای سازگارانه موثرتر بوده است. در پس آزمون و پیگیری، میانگین نمرات راهبردهای ناسازگارانه در گروه های آزمایش نسبت به کنترل به طور معنی دار و با تفاوت بیشتر کاهش پیدا کرده است. همچنین تاثیر معنویت درمانی در مرحله پس آزمون و پیگیری  از روش درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش راهبردهای ناسازگارانه موثرتر بوده است (001/0≥P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و معنویت درمانی هر دو برای زنان مطلقه موجب بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در این افراد و کاهش پیامدهای فردی و اجتماعی ناشی از طلاق شود.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، زنان، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، مطلقه، معنویت درمانی
  • جلال مولایی، مریم چرامی*، طیبه شریفی، رضا احمدی صفحات 1579-1590

    هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش مثبت اندیشی بر حمایت اجتماعی ادراک شده نوجوانان دختر شهرستان سرپل ذهاب بود. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانان دختر تحت پوشش اداره بهزیستی شهرستان سرپل ذهاب در سال شش ماهه اول 1399 به تعداد حدود 285 نفر بود. از بین جامعه آماری تعداد 40 نوجوان به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند (20 نوجوان در گروه آزمایش و 20 نوجوان در گروه گواه). نوجوانان حاضر در گروه آزمایش آموزش مثبت اندیشی (11 جلسه) را طی دو و نیم ماه دریافت نمودند. پس از شروع مداخله 2 نوجوان در گروه آزمایش و 1 نوجوان در گروه گواه از ادامه حضور در پژوهش انصراف دادند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمنت و همکاران، 1988) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس آمیخته توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش مثبت اندیشی بر حمایت اجتماعی ادراک شده (0001>P؛ 58/0=Eta؛ 51/48=F) نوجوانان دختر تاثیر داشته است. بدین صورت که این مداخله توانسته منجر به بهبود حمایت اجتماعی ادراک شده نوجوانان شود. بر اساس یافته های حاصل از پژوهش حاضر، آموزش مثبت اندیشی با بهره گیری از مراقبه ذهن آگاهی، استفاده از نقاط قوت خود، لذت بردن، تایید خویشتن و بیان ارزش ها، می تواند به عنوانی روشی کارآمد در جهت بهبود حمایت اجتماعی ادراک شده نوجوانان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مثبت اندیشی، حمایت اجتماعی ادراک شده، نوجوانان دختر
  • هادی مرادی رکابدار کلانی، علی حسنی، ملیحه اردکانی زاده* صفحات 1591-1603
    مقدمه

    بیماری دیابت با افزایش قند خون می تواند سبب بروز اختلالاتی در دستگاه عصبی مرکزی گردد، مصرف گیاه استویا و وانادیوم بر تنظیمات قند خون موثر هستند، و ممکن است همزمان با اجرای فعالیت استقامتی بر بافت مغز موش-های دیابتی موثر باشد.

    روش کار

    تعداد 35 سر موش نر صحرایی (10±180گرم) (6تا8 هفته) پس از 4هفته تغذیه با غذای پرجیره (70گرم/کیلوگرم روزانه) به 7گروه: 1.کنترل سالم، 2.دیابتی، 3.دیابتی و ورزش، 4.دیابتی و وانادیوم، 5. دیابتی و استویا، 6.دیابتی و ورزش و وانادیوم، 7.دیابتی و ورزش و استویا تقسیم شدند. جهت القای دیابت نوع1، استرپتوزوتوسین (55میلی گرم/کیلوگرم) درون صفاقی تزریق شد، و عصاره وانادیوم (1میلی گرم/میلی لیتر) در آب روزانه محلول گردید. تمرین استقامتی شامل هشت هفته، و 5روز در هفته، که با 15 دقیقه و 20متر/دقیقه آغاز، و به 35 دقیقه و 30 متر/دقیقه رسید. تغییرات هیستوپاتولوژی در بافت مغز با استفاده از میکروسکوپ نوری بررسی گردید. به منظور نرمال-سازی داده های پارامتریک از آزمون کلموگروف اسمیرنف و جهت تجزیه تحلیل، آزمون آنوای یک طرفه با تست تعقیبی بونفرونی، و برای داده های ناپارامتریک آزمون کروسکال والیس (05/0≥p) بکار گرفته شد.

    نتایج

    مقادیر وزن بدن در هر شش گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل سالم (001/0=p)، در گروه وانادیوم در مقایسه با وانادیوم+ورزش (01/0=p)، و در گروه استویا+ورزش در مقایسه با استویا (04/0=p)، کاهش معناداری یافت. در گروه دیابتی، تغییرات خفیف نورونی، با اجرای ورزش، مصرف استویا و ورزش+استویا، و پرخونی خفیف، توسط ورزش، مصرف وانادیوم و ورزش+وانادیوم بهبود پیدا کرد (001/0=p).

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، وانادیوم، استویا، بافت مغز
  • فرزانه ملکی، جواد مهربانی*، علیرضا ایمانی صفحات 1604-1614
    مقدمه

    ری مدلینگ ناشی از تمرین استقامتی در بطن چپ نسبتا به خوبی مشخص شده است اما در مورد بطن راست یافته ها اندک و متناقض بوده و تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. بنابراین، این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات فعالیت ورزشی استقامتی شدید بر بطن راست و بررسی نقش سیگنالینگ Wnt/β-catenin در این زمینه انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، 16 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به دو گروه کنترل و تمرین تقسیم شدند. گروه تمرین در معرض تمرینات استقامتی شدید شامل یک برنامه 12 هفته ای دویدن روی تردمیل قرار گرفتند. پس از اکوکاردیوگرافی قلب حیوانات استخراج گردید و رسوب کلاژن با رنگ آمیزی ماسون تریکروم، و بیان ژن و پروتیین Wnt1، β-catenin و cyclinD1 در بافت بطن راست از طریق RT-PCR و وسترن بلات بررسی شد. برای مقایسه میانگین شاخص های مورد نظر بین دو گروه کنترل و تمرین، آزمون تی مستقل به کار رفت.

    نتایج

    بیان ژن 1Wnt، β-Catenin و CyclinD1 در گروه تمرین بطور غیرمعنی داری از گروه کنترل بیشتر بود. نتایج حاصل از وسترن بلات نشان می دهد تغییرات در بیان پروتیین1Wnt β-Catenin وCyclinD1 از نظر آماری معنی دار بود. نتایج حاصل از رنگ آمیزی ماسون تریکروم جهت شناسایی رشته های کلاژن نشان می دهد بین گروه تمرین و گروه کنترل به لحاظ آماری تفاوت معنی داری وجود ندارد. شاخص های اکوکاردیوگرافی گروه تمرین نیز تفاوت معنی داری با گروه کنترل نداشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرینات استقامتی شدید طولانی مدت ممکن است منجر به هایپرتروفی بطن راست از طریق فعال کردن سیگنالینگ Wnt/β-catenin شود.

    کلیدواژگان: هایپرتروفی بطن راست، تمرین استقامتی شدید، سیگنالینگ Wnt، β-catenin، اکوکاردیوگرافی
  • سیده لیلا صابری فتحی، حمید رضائی فر*، محمد محمدی، مهدی محمودزاده صفحات 1616-1631
    مقدمه

    ارتباطات یکی از مهمترین فرآیندهای مدیریت در کسب و کار است. ماهیت شغل یک مدیر ایجاب میکند که او با کارکنان، همکاران و مشتریان ارتباط داشته باشد و از سبک ارتباطی مناسب استفاده نماید. لذا پژوهش حاضر با هدف طراحی و ارایه الگو کاربست سبک تفویضی مدیران و اعتبار سنجی آن در دانشگاه علوم پزشکی مشهد تدوین گردیده است.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع آمیخته است. استراتژی تحقیق در بخش کیفی، تحلیل تم و در بخش کمی، پیمایشی است. نمونه آماری در مرحله کیفی، 12 نفر از خبرگان و مدیران دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشند که طی فرایندی هدفمند و به روش گلوله برفی به منظور مشارکت در پژوهش انتخاب شدند. نمونه ی آماری در بخش کمی، مدیران دانشگاه علوم پزشکی مشهد به تعداد 97 نفر بوده اند. روش جمع آوری داده ها در این پژوهش، در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی، پرسشنامه می باشد. برای تحلیل داده های این پژوهش در بخش کیفی نرم افزار مکس کیودا و در بخش کمی از نرم افزار spss 22 و نرم افزار پی ال اس استفاده شده است .

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج پژوهش، مدیران در دانشگاه علوم پزشکی مشهد می توانند با استفاده از سبک تفو یضی و تفویض اختیار به کارکنان سبب توانمند سازی، رشد و ارتقاء کارکنان خود شوند که در نهایت زمینه ساز جانشین پروری مناسب در سازمان خواهد شد .

    کلیدواژگان: ارتباطات، سبک های ارتباطی، سبک تفویضی
  • آسیه ملک جعفریان، مسعود طاهری لاری*، محمود قربانی، انیس ایرانمنش، علی وفایی نجار صفحات 1633-1646
    مقدمه

    در حال حاضر سرمایه فکری و سرمایه اجتماعی دارای قابلیت ها و دارایی های مهم سازمانی هستند که می توانند به سازمان در خلق و تسهیم دانش و بهبود عملکرد سازمان کمک بسیار کنند. از این رو برای سازمان های امروزی طراحی سنجه ها و شاخص های مرتبط با سرمایه فکری و سرمایه اجتماعی و توسعه آن از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تبیین عوامل مرتبط با ارتقا سرمایه فکری با رویکرد سرمایه اجتماعی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در  سال 1400 تدوین گردیده است.

    روش کار

    پژوهش از نوع کیفی با رویکرد استقرایی می باشد و استراتژی تحقیق، تحلیل محتوا است. جامعه آماری خبرگان و متخصصان دانشگاهی بودند که با استفاده از اصل اشباع و روش نمونه گیری هدفمند و قضاوتی13 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته بهره گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل داده های کیفی موسوم از تحلیل محتوا از نرم افزار مکس کیودا  نسخه 2018 استفاده شد.

    نتایج

    براساس یافته های پژوهش، ابعاد و مولفه های سرمایه فکری در 4 بعد و 11 مولفه و ابعاد و مولفه های سرمایه اجتماعی در 3 بعد و 7 مولفه شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش، با سرمایه گذاری در سرمایه اجتماعی سازمان در ابعاد شناختی، ساختاری و رابطه ای می توان انتظار داشت سرمایه فکری سازمان شامل سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، تکریم ارباب رجوع و سرمایه نوآوری آن افزایش یابد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه اجتماعی، تحقیق کیفی
  • محبوبه هادی سیچانی، ایلناز سجادیان* صفحات 1647-1658
    مقدمه

    این پژوهش با هدف نقش میانجی‌گری سازگاری زناشویی در رابطه استرس مرتبط با ناباروری و پریشانی هیجانی در زنان نابارور مراجعه کننده به کلینیک ناباروری شهید بهشتی اصفهان انجام گرفته است.

    مواد و روش‌ها:

    روش این پژوهش همبستگی از نوع علی بود و به این منظور 200 زن با تشخیص ناباروری اولیه مراجعه‌کننده به مرکز ناباروری شهید بهشتی اصفهان در زمستان1397 به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های مشکل باروری نیوتن، سازگاری زناشویی اسپینر، افسردگی بک و اضطراب حالت و صفت اسپیلبرگر پاسخ دادند. برای مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزار AMOS22 استفاده شد.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد که سازگاری زناشویی میانجی‌کننده جزیی تاثیر استرس مرتبط با ناباروری بر پریشانی هیجانی است. به عبارت دیگر استرس مرتبط با ناباروری، پریشانی هیجانی را افزایش می‌دهد و این تاثیر با وجود سازگاری زناشویی کمتر در افراد نابارور بیشتر می‌گردد.

    نتیجه‌گیری:

    نتایج این پژوهش نشان داد که استرس مرتبط با ناباروری بر پریشانی هیجانی هم تاثیر مستقیم و هم غیرمستقیم دارد و سازگاری زناشویی میانجی‌کننده جزیی تاثیر استرس مرتبط با ناباروری بر پریشانجی هیجانی بود. لذا با کاهش استرس مرتبط با ناباروری می توان سازگاری زناشویی را افزایش داد و پریشانی هیجانی (اضطراب و افسردگی) را در زنان نابارور بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: استرس مرتبط با ناباروری، سازگاری زناشویی، زنان نابارور
  • حوا سام خانیانی، آمنه معاضدیان*، نعمت ستوده اصل، راهب قربانی صفحات 1659-1669
    مقدمه

    فشار خون بالا یکی از عمده ترین مسایل سلامت همگانی در جهان امروز وعمده ترین ،عامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی می باشد. هدف پژوهش حاضر با هدف اثربخشی روان درمانی مثبت نگر برهمجوشی شناختی وخوددلسوزی افراد مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون -پس آزمون بود.جامعه آماری پژوهش همه بیماران مبتلا به فشارخون شهرستان مهدیشهر در سال 1399 بودند.نمونه این پژوهش شامل 48نفر بیمارمبتلا به فشارخون بودند،که به صورت دردسترس و غیر تصادفی ازمیان زنانی که به مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه کرده بودند ،انتخاب شده وبه صورت تصادفی دردوگروه آزمایش (24نفر) و گواه(24نفر) جایگزین شدند.برای جمع آوری از مقیاس های تشخیصی همجوشی شناختی گیلاندرز(2010) و پرسشنامه خود دلسوزی استفاده شد.داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 23 وبا استفاده از آزمون های تحلیل کواریانس چند متغیره وتک متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون ،تفاوت معناداری بین گروه های مورد مطالعه در متغیر همجوشی شناختی غیر از گسلش شناختی ،وخوددلسوزی وجودداشت. درواقع رواندرمانی مثبت نگر برهمجوشی شناختی و ابعاد خوددلسوزی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا تاثیر معناداری داشته است. P<%05

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بین گروه کنترل و آزمایش از لحاظ متغیرهای خوددلسوزی و همجوشی شناختی ،در پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد.لذا با توجه به اثربخشی درمان مثبت نگر درکاهش فشارخون،این نتایج برای متخصصین بالینی و مراقبین بهداشتی توصیه میگردد.

    کلیدواژگان: رواندرمانی مثبت نگر، همجوشی شناختی، خوددلسوزی، فشارخون بالا
  • سمیه عظیم پور، زینب راشکی، الهام حصاری، فهیمه صفی زاده، عاطفه جورابیان، نفیسه حکمتی پور* صفحات 1670-1679
    مقدمه

    کودکان مبتلا به تالاسمی با عوارض جدی بالینی و روانی این بیماری مواجه می شوند و می تواند مشکلات زیادی را برای این کودکان ایجاد کند که راهبردهای مقابله ای بر اساس نظریه های روان شناختی به سازگاری آن ها کمک می کند. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر مدل سیستمی روی بر سازگاری اجتماعی کودکان مبتلا به تالاسمی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی بر روی 54 کودک تالاسمی مراجعه کننده به بیمارستان طالقانی گنبد کاووس (استان گلستان-ایران) انجام شد. جمع آوری داده ها با Bell adjustment questionnaires و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS21 و آزمون تی زوج، تی مستقل، یو من ویتنی و کای اسکویر در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    بین دو گروه مداخله و آزمون قبل از انجام مطالعه اختلاف معنی داری را نشان نداد (59/0=P) این آزمون بین دو گروه بعد از مداخله اختلاف معنی داری را نشان داد (002/0=P) در گروه مداخله قبل و بعد از مطالعه اختلاف معنی داری را نشان داد (016/0=P) . در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی داری را نشان نداد (16/0=P) . آزمون انکوا با حذف اثر پیش آزمون اختلاف معنی داری نشان داد . طوری که 34/0 تغییرات متغییروابسته می تواند در ارتباط با الگوی سازگاری روی باشد (01/0>P، %34=eta)

    نتیجه گیری

    آموزش بر اساس تیوری روی بر سازگاری اجتماعی کودکان مبتلا به تالاسمی موثر است. کیفیت زندگی کودکان تالاسمی تابع عوامل مختلفی می باشد.

    کلیدواژگان: تالاسمی، کودکان، سازگاری اجتماعی، تئوری سازگاری روی
  • حسین محمدی*، سید حسین ابطحی ایوری صفحات 1679-1685
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر، تعیین اثر دوازده هفته درمان دستی بر میزان درد و دامنه حرکتی زنان مبتلا به کمر درد های مزمن غیر اختصاصی بود.

    روش

    در این مطالعه کارازمایی بالینی 50 نفر از زنان بین 25 تا 65 سال مبتلا به کمردرد های مزمن غیر تخصصی به طور تصادفی انتخاب شده و در دو گروه تجربی درمان دستی با میانگین سن (00/7±15/28)، وزن (11/8±00/60)، قد (60/7±18/165) و یک گروه کنترل با میانگین سن (00/15±40)، وزن (00/9±00/60)، قد (00/8±160) تقسیم شدند. گروه شاهد فقط برنامه آموزشی کمردرد داده شد و گروه تجربی به مدت 12 هفته و هفته ای 1 جلسه تحت درمان دستی قرار گرفتند. متغیرها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد سنجش قرار گرفتند. به منظور تحلیل تفاوت های درون گروهی از آزمو ن آماری تی زوجی و از آزمون تحلیل واریانس یک راهه برای بررسی تفاوتهای بین گروهی استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که مداخله تمرینی بر بهبود درد و دامنه حرکتی موثر بودند، تفاوت آماری معناداری در بین دو گروه تجربی و کنترل مشاهده شد (p< 0.05).

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج تحقیق حاضر نشان داد که که درد و دامنه حرکتی در زنان مبتلا به کمر دردهای مزمن پس از 12 هفته درمان دستی بهبود می یابد.

    کلیدواژگان: درمان دستی، دامنه حرکتی، کمر درد مزمن
  • فاطمه بیگلری، فاطمه شیبانی تذرجی*، نوشین تقی نژاد صفحات 1686-1700

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر همجوشی شناختی و رفتارهای خودمراقبتی دانش آموزان مبتلا به دیابت نوع 1 انجام گرفت. این پژوهش با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. دوره پیگیری نیز دوماهه اجرا شد. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دوره اول و دوم متوسطه مبتلا به دیابت نوع یک شهرستان لار در سال تحصیلی 1401-1400 بود. در این پژوهش تعداد 36 دانش آموز مبتلا به دیابت نوع یک با روش نمونه گیری داوطلبانه و هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه همجوشی شناختی (گیلاندرز و همکاران، 2010) و پرسشنامه خودمراقبتی (SCQ) (گالینا و همکاران، 2015) بود. داده های جمع آوری شده به شیوه تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر همجوشی شناختی و رفتارهای خودمراقبتی دانش آموزان مبتلا به دیابت نوع 1 تاثیر معنادار دارد (p<0/001). بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با با بهره بردن از شش فرایند پذیرش روانی، گسلش شناختی، خود تحت عنوان زمینه، تعامل با زمان حال، ارزش های مشخص شده و رفتار متعهدانه، قادر است به عنوان درمانی موثر جهت کاهش همجوشی شناختی و بهبود رفتارهای خودمراقبتی دانش آموزان مبتلا به دیابت نوع 1 مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، همجوشی شناختی، رفتارهای خودمراقبتی، دیابت نوع 1
  • فاطمه عزیزی قوچان، نصرت الله هدایت پور*، صادق چراغ بیرجندی، زهرا ایزانلو صفحات 1701-1713
    مقدمه

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر دو نوع برنامه تمرینی مقاومتی درونگرا و برونگرا بر روی سازگاری های عصبی عضلانی (بزرگی موج الکترومیوگرافی ومیانگین طیف فرکانسی) عضله چهار سر ران بود.

    روش کار

    بدین منظور 24 آزمودنی شامل پسران غیر ورزشکار در محدوده سنی 19 تا 27 سال در شهر بجنورد به صورت تصادفی در دو گروه درونگرا (12 نفر) و برونگرا (12) نفر قرار گرفتند. گروه تمرینی برون گرا عمل فلکشن زانو با یک پا را با 150% 1RM تا سرحد خستگی و گروه درونگرا عمل اکتنشن زانو را با یک پا با 75% 1RM تا سرحد خستگی به مدت 8 هفته انجام دادند. سیگنال سطحی الکترومیوگرافی قبل و بعد از هشت هفته تمرین برای هر دو گروه اندازه گیری و ثبت شد. از آنالیز واریانس چند طرفه (M-ANOVA) برای بررسی تغییرات متغیرهای EMG قبل و بعد از جلسات تمرینی، عضله و گروه تمرینی به عنوان متغیرهای وابسته استفاده شد.

    نتایج

    آنالیز واریانس چند طرفه افزایش در سرعت هدایت پتانسیل عمل را در هر دو گروه تمرینی برون گرا و درون گرا بعد از هشت هفته تمرین نشان داد. با این حال میزان افزایش سرعت هدایت پتانسیل عمل در عضله چهار سر ران گروه برونگرا بطور معناداری بیشتر از گروه درونگرا است.

    نتیجه گیری

    به طورکلی گروه تمرینی برونگرا افزایش بیشتری در شاخص های الکترومیوگرافی در مقایسه با گروه تمرینی درونگرا نشان دادند که این احتمالا مربوط به بکارگیری سازوکارهای دستگاه عصبی مرکزی به انقباضات برون گرا هست.

    کلیدواژگان: تمرین برون گرا، تمرین درونگرا، سازگاری عصبی و عضلانی، الکترومیوگرافی
  • پروانه زرین، سیده نفیسه طباطبایی، سید محمد مشتاقیون*، علی فلاحتی، نسرین قاسمی صفحات 1714-1729
    مقدمه

    نارسایی زودرس تخمدان (POF)، به توقف فعالیت تخمدان ها قبل از سن 40 سالگی گفته می شود که با سطح پایین هورمون های جنسی و سطح بالای گنادوتروپین ها همراه است. عوامل ژنتیکی بیشترین نقش را درPOF ایفا می کنند. BMP15 و گیرنده ی آن BMPR1B از اعضای ابرخانواده ی TGFβ هستند که در بافت تخمدان بیان می شوند و در مسیر فولیکولوژنز دخالت دارند. هرگونه تغییر در این ژن ها ممکن است مسیر فولیکولوژنز را مختل کند. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی 4 واریانت در اگزون 2 ژن BMP15 و دو واریانت در اگزون 9 ژن BMPR1B به عنوان واریانتی کاندید در زنان نابارور ایرانی مبتلا به POF می باشد.

    روش کار

    با استفاده از دیتابیس Uniprot و تکنیک PCR-SSCP ارتباط بین واریانت های 443T>C، 468G>A، 538G>A، 598C>T ژن BMP15 و 945G>A،1020A>G ژن BMPR1B در 45 زن مبتلا به POF و 45 زن سالم صاحب فرزند، بدون هیچگونه سابقه بیماری های مرتبط با فولیکولوژنز و تخمک گذاری به عنوان کنترل بررسی شد. سپس تعدادی از محصولات PCR با تغییر الگوی حرکتی باندها، تعیین توالی شدند و نتایج حاصل از آن با نرم افزار CLC تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج ژل الکتروفورز، SSCP و گراف های تعیین توالی هیچ کدام از واریانت ها، تغییری را در توالی ژنوم افراد بیمار نسبت به افراد کنترل نشان ندادند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نقش کلیدی BMP15 در مسیر فولیکولوژنز و گزارش مطالعات قبلی، احتمالا BMP15 در پیدایش POF موثر باشد. عدم مشاهده ی SNP در بیماران این مطالعه می تواند به علت کم بودن حجم نمونه های مورد مطالعه و تفاوت های ژنتیکی افراد باشد.

    کلیدواژگان: نارسایی زودرس تخمدان، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، ناباروری زنان، BMP15، BMPR1B
  • سعید محمودی نیا*، مرتضی عندلیب صفحات 1730-1739
    مقدمه

    مشکلات رفتاری نوجوانان هزینه های زیادی را برای افراد و جوامع در پی دارد. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش مدیریت خشم به شیوه ی برنامه ایمن سازی در مقابل استرس بر کنترل عواطف و خرده مقیاس های آن در نوجوانان بزهکار انجام شد.

    روش کار

    در یک طرح پژوهشی نیمه آزمایشی دو گروهی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه از بین نوجوانان ساکن در کانون اصلاح و تربیت شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 40 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفری (آزمایش و کنترل) جایگزین شدند. شرکت کنندگان قبل از شروع مداخله، پرسشنامه کنترل عواطف را تکمیل نمودند. سپس گروه آزمایشی تحت 10 جلسه 90 الی 120 دقیقه ای آموزش به روش برنامه ایمن سازی در مقابل استرس قرار گرفت و گروه کنترل، آموزشی را دریافت نکرد. بعد از اتمام جلسات آموزشی و همچنین دو ماه بعد، مجددا هر دو گروه پرسشنامه کنترل عواطف را تکمیل نمودند.

    نتایج

    بررسی تحلیل واریانس مختلط نشان داد که نمرات کنترل عواطف و خرده مقیاس های آن (خشم، خلق افسرده، اضطراب و عاطفه مثبت) در شرکت کنندگان گروه آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل و در طول مراحل مطالعه، کاهش معناداری را نشان می دهد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های مطالعه می توان از روش آموزشی مورد استفاده در این مطالعه برای افزایش کنترل عواطف در نوجوانان بزهکار و پیشگیری از وقوع رفتارهای پرخاشگرانه در آن ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت خشم، برنامه ایمن سازی در مقابل استرس، کنترل عواطف، نوجوانان بزهکار
  • حمید ذوالفقاری، محمدابراهیم حکم آبادی*، عارفه علیشاهی، مریم قوامی، پدرام پاکباز خسروشاهی، محمدمهدی بیرقی صفحات 1740-1748
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی مقایسه سبک های یادگیری و باورهای انگیزشی و خودتنظیمی یادگیری در دانشجویان استعداد درخشان و عادی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی-مقایسه ای می‏باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام دانشجویان کارشناسی ارشد استعداد درخشان و عادی که در سال تحصیلی 97-1396 مشغول به تحصیل می باشند بود. از این جامعه آماری تعداد50 نفر به شیوه نمونه‏گیری هدفمند انتخاب شدند. از سیاهه سبک یادگیری (LSI) و پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (MSLQ) برای سنجش متغیرهای موردنظر استفاده گردید. داده‏های پژوهش با استفاده از از روش های آماری تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) و آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از بررسی داده ها نشان داد که بین گروه دانشجویان استعداد درخشان و گروه دانشجویان عادی تفاوت معناداری در سبک های یادگیری و باورهای انگیزشی و خودتنظیمی یادگیری وجود ندارد (p>0/05) .

    نتیجه گیری

    این یافته ها می توانن بیانگر اهمیت لزوم توجه به ساختارهای انگیزشی و الزامات مربوط به سبک های یادگیری برای تمام دانشجویان، فارغ از توجه به زمینه های استعداد و هوشی آنها می باشد.

    کلیدواژگان: سبک یادگیری، راهبردهای انگیزشی و خودتنظیمی، دانشجویان با استعداد درخشان
  • فاطمه السادات میرحسینی، حسن اسدزاده*، اسماعیل سعدی پور، علی دلاور، کامران شیوندی چلیچه صفحات 1749-1761

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های ذهن آگاهی بر خودتنظیمی هیجانی کودکان با اختلال اضطراب انجام شد. روش پژوهش از نوع روش پژوهش نیمه آزمایشی (با گروه آزمایش و گواه) با طرح سه مرحله ای (پیش آزمون- پس آزمون-پیگیری) و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان دارای اختلال اضطراب بود که در پایه چهارم و پنجم دبستان در سال تحصیلی 1401-1400 در شهر تهران مشغول به تحصیل بودند. در این پژوهش تعداد 35 کودک دارای اختلال اضطراب با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با شیوه تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند (18 کودک در گروه آزمایش و 17 کودک در گروه گواه). کودکان در آزمایش آموزش مهارت های ذهن آگاهی را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. در این پژوهش از پرسشنامه اضطراب کودکان (CIQ) (اسپنس، 1999) و پرسشنامه خودتنظیمی هیجانی (ESRQ) (شیلد و کیکتی، 1998) استفاده شد. داده های حاصل با تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ذهن آگاهی بر اضطراب (0001>P؛ 61/0=Eta؛ 06/53=F) و خودتنظیمی هیجانی (0001>P؛ 68/0=Eta؛ 99/72=F) کودکان با اختلال اضطراب تاثیر معنادار دارد. بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش مهارت های ذهن آگاهی با بهره گیری از کسب آگاهی نسبت به هیجانات، آگاهی نسبت به اعمال پنج حس اصلی بدن و بکارگیری ذهن آگاهی در زندگی روزمره می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود کاهش اضطراب و بهبود خودتنظیمی هیجانی در کودکان با اختلال اضطراب مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب، خودتنظیمی هیجانی، مهارت های ذهن آگاهی
  • مریم ستایش، محمد حاتمی*، حسن احدی صفحات 1761-1766
    مقدمه و هدف

    بروز بیماری های مزمن سبب می شود تا سلامت روانی و هیجانی افراد آسیب بیند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر بر ادراک خودکارآمدی و رفتارهای خودمراقبتی افراد مبتلا به بیماری عروق کرونری قلب انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر کمی از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری، شامل بیماران مبتلا به عروق کرونری قلب مراجعه کننده به مرکز قلب بیمارستان مداین تهران در شش ماهه دوم سال 1400 بود. در این پژوهش تعداد 34 بیمار مبتلا به عروق کرونری قلب با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با شیوه تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند (18 بیمار در گروه آزمایش و 16 بیمار در گروه گواه). بیماران در آزمایش مداخله درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر را طی یک و نیم ماه در 10 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. در این پژوهش از پرسشنامه خودکارآمدی (شرر و همکاران، 1982) (SEQ) و پرسشنامه خودمراقبتی (گالینا و همکاران، 2015) (SCQ) استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر بر خودکارآمدی (0001>P؛ 51/0=Eta؛ 07/34=F) و رفتارهای خودمراقبتی (0001>P؛ 67/0=Eta؛ 83/72=F) افراد مبتلا به بیماری عروق کرونری قلب تاثیر معنادار دارد.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر با بهره گیری از شناسایی هیجان ها، آگاهی هیجانی، ارزیابی مجدد شناختی و شناسایی الگوهای اجتناب از هیجان می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود ادراک خودکارآمدی و رفتارهای خودمراقبتی افراد مبتلا به بیماری عروق کرونری قلب مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ادراک خودکارآمدی، بیماری عروق کرونری قلب، درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر، رفتارهای خودمراقبتی
  • رقیه بخشی، سعاد محفوظ پور*، ایروان مسعودی اصل، سمیه حسام صفحات 1777-1790
    مقدمه

    یکی از عوامل اصلی در ارایه خدمات با کیفیت و ایمن در مراکز ارایه دهنده خدمات درمانی و مراقبتی و از دغدغه های مهم مدیران و سیاست گذاران نظام سلامت، مشارکت بیمار است.

    روش کار

    الگوی علمی این پژوهش براساس مصاحبه کیفی با خبرگان بیمارستان (اعضای هییت علمی دانشگاه ها) صورت گرفته و روش نمونه گیری به دو صورت هدفمند و گلوله ی برفی می باشد و در نهایت با مراجعه به خبرگان، 16 مصاحبه کیفی صورت گرفت و با استفاده از تکنیک گرندد تیوری به شناسایی مولفه های مشارکت بیمار در ارتقا فرهنگ ایمنی بیمار پرداخته شد. ضرورت هر یک از مولفه های مدل استخراج شده مشارکت بیمار بررسی گردیده، پژوهش با روش کدگذاری در سه مرحله باز، محوری و انتخابی تحلیل شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که مجموع تعداد گره (کد) های بدون تکرار 100 مورد بوده که بر اساس تشابهات مفهومی ترکیب و 58 کد مشترک استخراج شد که بر اساس شهود و درک پژوهشگران از موضوع مورد بررسی، مولفه های اصلی و فرعی: عوامل سازمانی (دادن حس کنترل و مسیولیت، وظایف سنگین و تعداد نیروی انسانی، مدیریت و رهبری، پاسخ در قبال خطاها) عوامل محیطی و ادراکی (ارتباطات در زمینه ایمنی، توانمندسازی بیمار، کار تیمی، ارزیابی) تصمیم گیری در درمان (ویژگی های بیمار، همکاری و تشریک مساعی بیمار، ارتقا سطح آگاهی) در قالب گره درختی دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: مشارکت بیمار، فرهنگ ایمنی بیمار، عوامل سازمانی، محیطی و ادراکی، تصمیم گیری در درمان
  • علی خادم باشی، معصومه حسینی*، علیرضا ایزدی صفحات 1791-1804
    مقدمه

    ویتامین D3 خطر ابتلا به عفونت های ویروسی را کاهش داده وکمبود روی عملکرد سیستم ایمنی بدن بیماران را مختل می کند .هدف از تحقیق بررسی تاثیر تمرین مقاومتی و مصرف ویتامین D و روی بر سطوح لنفوسیت های مردان ورزشکار بود.

    روش کار

    در این پژوهش نیمه تجربی 32 مرد ورزشکاربا دامنه سنی 20 تا 30 سال پس از دریافت دو دوز واکسن سینوفارم به صورت داوطلبانه انتخاب شده و به طور تصادفی در چهار گروه کنترل، تمرین مقاومتی، ویتامین D وروی، تمرین مقاومتی + ویتامین D و روی قرار گرفتند (n=8). پروتکل تمرین به مدت شش هفته، سه جلسه در هفته با شدت70 درصد 1RM در هفته اول و افزایش تا 90 درصد 1RM در هفته آخر اجرا شد. گروه های مکمل به مدت 6 هفته ، هفته ای یکبار 50000 واحد ویتامین D، و5 روز در هفته 5mg/kg روی ، دریافت کردند. نمونه های خونی قبل و پس از برنامه تمرینی گرفته شد. از روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره در سطح معنا داری (05/0 ≥ P) استفاده شد.

    نتایج

    میانگین مقادیر TCD4 و TCD4/TCD8 گروه تمرین کاهش یافت و در گروه های مکمل و تمرین + مکمل افزایش یافت که در مقایسه با گروه کنترل معنادار بودند (003/0= P) . مقادیر TCD8 گروه های تجربی افزایش داشت لیکن معنادار نبود (P=0.65).

    بحث و نتیجه گیری

    اجرای شش هفته تمرینات مقاومتی همراه با مصرف ویتامین D و روی ، سبب بهبودعملکرد سیستم ایمنی در برابر عوامل بیماری زای ویروسی و افزایش کارایی واکسن می شود.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، ویتامین D، روی، TCD4+، TCD8+
  • یوسف حضرتی * صفحات 1805-1823
    مقدمه

     نگاهی نو به علوم از جمله نگاه روان شناختی به کارکردهای شناختی ذهن از جمله زبان از تحقیقات مورد علاقه دانشمندان می باشد. از کارکردهای روان شناختی مغز در گونه بنایی ترکی تبدیل واج /e/ در هجای آخر اسامی زنانه به واج [æ] در گفتار است. با این که اکثر اسامی زنانه در این گونه، وام واژه هستند، ولی همه این واژه ها در گفتار و زبان محاوره ای تابع گونه بنابی هستند. البته لازم به توضیح است که این کاملا بستگی به تحصیلات و سن دارد. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر تاثیر متغیرهای روان شناختی (تحصیلات و سن) بر بازنمایی واج /e/ در هجای پایانی اسامی زنانه درگونه بنابی ترکی آذربایجانی است.

    روش کار

     در این پژوهش روش جمع آوری داده ها، مصاحبه می باشد. 60 اسم زنانه از 60 سخنگوی بومی زبان گونه بنابی بعد از مصاحبه جمع آوری شد. به این صورت که از همه این 60 آزمودنی خواسته شد که خودشان را معرفی کنند. آزمودنی ها براساس متغیر تحصیلات به سه گروه و براساس سن به دو گروه تقسیم شدند. به خاطر بی سواد بودن بعضی از آزمودنی ها، فقط سبک محاروه ای و گفتاری بررسی شد. داده های پژوهش با استفاده از نمودارهای ستونی تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

     تحلیل داده ها نشان می دهند که متغیرهای روان شناختی (تحصیلات و سن) بر باز نمایی آوایی واج /e/ در هجای پایانی اسامی زنانه درگونه بنابی ترکی آذربایجانی تاثیر گذار است.

    نتیجه گیری

     در واقع می توان گفت که بازنمایی آوایی واج /e/ در این گونه تابعی از متغیرهای روان شناختی است.

    کلیدواژگان: گونه بنابی، متغرهای روان شناختی، تحصیلات و سن، نامهای زنانه، هجای پایانی
  • سهیلا تیموری درمیان، حسین سلیمی بجستانی*، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 1828-1840
    مقدمه

    توانمندی نیروی انسانی مهم ترین عامل بقا سازمان هایی مانند بیمارستان ها است که در درمان و حفظ سلامت جسمانی و روانی بیماران نقش مهمی را ایفا می کند؛ بنابراین توجه ویژه به توانمندسازی افراد در بیمارستان ها از هر سازمانی با اهمیت تر می باشد؛ لذا هدف پژوهش حاضر توانمندسازی روان شناختی مبتنی بر تجارب زیسته پرستاران و کاهش تعارض کار _ خانواده و استرس شغلی است.

    روش کار

    جامعه آماری کلیه پرستاران زن بیمارستان های مشهد بود که از این میان 28 نفر برای شرکت در پژوهش اعلام آمادگی کردند. لذا به صورت داوطلبانه انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 14 نفر) گمارش شدند. پرستاران گروه آزمایش در برنامه توانمندسازی روانشناختی مبتنی بر تجارب زیسته پرستاران شرکت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. تمامی افراد شرکت کننده پرسشنامه های تعارض کار _ خانواده و استرس پرستاری را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با آزمون آنکووا تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که برنامه مدنظر در کاهش تعارض های کار و خانواده و نیز کاهش استرس شغلی موثر است که همسو با پژوهش-های پیشین می باشد.

    نتیجه گیری: 

    توانمندسازی روانشناختی، پرستاران را واجد برخی ویژگی ها و مهارت ها می کند که بتوانند بر افکار، احساسات، هیجانات و رفتارهای خود آگاهی بیشتری داشته باشند و از شکل گیری یا تشدید تنش های به وجود آمده در محیط کار که زندگی خانوادگی را نیز به صورت منفی تحت تاثیر قرار می دهد، پیش گیری کنند. توانمندسازی روان شناختی با تاکید بر رفتار کنش گرانه به جای رفتار واکنشی باعث می شود که افراد شاغل به شیوه کارآمدتر و مسیولانه تری با رویدادهای زندگی

    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، تعارض کار و خانواده، استرس شغلی، پرستاران
  • آرمین فیروزی، فرح لطفی کاشانی*، شهرام وزیری صفحات 1841-1857
    مقدمه

    روایت درمانی و مدل تجربه ی جنسی به اندازه ی کافی خوب مدلهایی برای ارتقاء سلامت روانی و جنسی هستند. پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه ی اثربخشی این دو روش درمانی را بر ابعاد نگرش جنسی افراد نابارور مورد مطالعه قرار داده است.

    روش کار

    مشارکت کنندگان 48 فرد متاهل نابارور از مراجعه کنندگان به مطب تخصصی ارولوژی و زنان شهر تهران بودند، که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در 3 گروه 16 نفره روایت درمانی ، مدل تجربه ی جنسی به اندازه ی کافی خوب و کنترل جایگزین شدند. محتوای دو مداخله به مدت 4 جلسه ی 90 دقیقه ای روی دو گروه آزمایش به طور جداگانه اجرا شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه  دموگرافیک، نگرش جنسی دهقانی استفاده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 26 وآمار توصیفی و استنباطی نظیر تحلیل کوواریانس، آزمون بونفرونی و تحلیل واریانس مختلط انجام شد.

    یافته ها

    نتیجه آزمون کوواریانس برای ابعاد عاطفی، شناختی و رفتاری در سطح اطمینان %99 معنادار شد (001/0>P) و هر دو درمان در ارتقاء ابعاد شناختی و عاطفی نگرش جنسی در مرحله ی پس آزمون تاثیر معنادار داشته اند (P˂0.05) و تنها روایت درمانی در بعد رفتاری نگرش جنسی اثربخش بوده (P˂0.05) ولی مدل تجربه ی جنسی به اندازه ی کافی خوب نتوانسته تفاوت معنادار در کارکرد رفتاری ایجاد کند (P>0.05). همچنین روایت درمانی در ارتقاء بعد عاطفی نگرش جنسی موفق تر بوده و در بعد شناختی هر دو مداخله یکسان عمل کرده اند.

    نتیجه گیری

    هر دو مداخله در ارتقاء کارکردهای شناختی و عاطفی نگرش جنسی افراد نابارور موثرند.

    کلیدواژگان: روایت درمانی، مدل تجربه ی جنسی به اندازه ی کافی خوب، نگرش جنسی، ناباروری
  • معصومه وهابی ماشک، مینا مجتبایی* صفحات 1858-1869
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT) بر کاهش افسردگی و اضطراب و افزایش کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان در شهر تهران انجام گرفت.

    روش کار

     این پژوهش با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری 45 روزه اجرا شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان تحت درمان در بیمارستان شهرری تهران در سال 1401 بود. در این پژوهش تعداد 30 زن مبتلا به سرطان پستان با روش نمونه گیری داوطلبانه و هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT) را طی دو ماه در 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه های افسردگی و اضطراب بک و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. داده های جمع آوری شده به شیوه تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر کاهش افسردگی و اضطراب و افزایش کیفیت زندگی زنان اثربخشی معنی داری دارد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد شامل آمادگی برای پذیرش، تغییر انتظارات و کانون درد، تفاوت پذیرش درد با تحمل یا تسلیم شدن، تعامل با زمان حال و چشم انداز آینده، ارزش ها و رفتار متعهدانه جهت کاهش افسردگی و اضطراب و بهبود کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT)، افسردگی، اضطراب، کیفیت زندگی، سرطان پستان، زنان
  • عبدالله صفی خانی محمودزاده، الهام معظمیان*، سیده عذرا شمس دین، غلامعباس کایدانی، سید سعید سعیدیان صفحات 1870-1879
    مقدمه

    هلیکوباکتر پیلوری یکی از شایع‏ترین باکتری‏های عفونی در جهان و شایع‏ترین علت گاستریت نوع B است. هدف از ابن مطالعه تعیین میزان آنتی‏بادی ضد هلیکوباکتر پیلوری در افراد سالم و بدون علامت است.

    روش کار

    تعداد 264 فرد در دو مقطع سنی 20-15 و 50-45 سال پس از تکمیل پرسشنامه انتخاب شدند. از هر فرد یک نمونه سرم تهیه و به روش الایزا میزان آنتی‏بادی‏های IgG و IgA بررسی شد.

    نتایج

    فراوانی آنتی‏بادی‏ها در کل جمعیت و در دو مقطع سنی و به تفکیک جنس (دختران، پسران، زنان و مردان) در مورد IgG به ترتیب 2/57، 9/52، 3/32، 7/69 و 7/72 درصد و در مورد IgA به ترتب 6/10، 1/7، 8/4، 2/5 و 2/15 درصد بود. از نظر میزان IgG و IgA مثبت در مقایسه به تفکیک سنی بین دو مقطع اختلاف معنی‏دار مشاهده شد (05/0>p) به صورتی که مقدار دو آنتی‏بادی در گروه سنی 50-45 سال بیشتر بود. از لحاظ جنسیت در کل جمعیت اختلاف معنی‏داری مشاهده نشد. همچنین میزان موارد مثبت با تعداد افراد خانواده نسبت مستقیم و با سطح درآمد نسبت عکس داشت.

    نتیجه گیری

    بنابراین در میزان فراوانی آنتی‏یادی‏ها سن و جنس (در افراد جوان)، تعداد افراد خانواده و درآمد تاثیر داشت. پیشنهاد می‏شود برای کاهش فراوانی عفونت به این باکتری وضعیت اقتصادی، بهداشتی، درمانی و فرهنگی جامعه بهبود یابد.

    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، آنتی‏بادی، الایزا
  • مریم مللی، مجتبی امیری مجد*، پریسا تجلی، گیتا موللی صفحات 1880-1890

    هدف:

     پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی نرم‌افزار شناختی کاپیتان‌لاگ و بسته توانبخشی شناختی پارس بر بهبود توجه دانش‌آموزان دبستانی دارای آسیب شنوایی با کاشت حلزون بود.

    روش پژوهش

    برای انجام پژوهش حاضر از روش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس‌آزمون- پیگیری با گروه گواه آزمایش (دو گروه آزمایش: نرم افزار شناختی کاپیتان‌لاگ و بسته توانبخشی شناختی پارس و یک گروه کنترل) استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش‌آموزان دبستانی 9-11 سال دارای آسیب شنوایی با کاشت حلزون بود که به مراکز توانبخشی غیردولتی شهر تهران مراجعه نمودند. برای انتخاب آزمودنی‌ها با استفاده از روش نمونه‌گیری غیرتصادفی هدفمند 45 کودک (23 دختر؛ 22 پسر) انتخاب و به شکل تصادفی و برابر در سه گروه گمارش شدند. کودکان هر یک از گروه‌های آزمایش به مدت 12 جلسه آموزشی 45-30 دقیقه‎‌ای، هفته‌ای دو جلسه در برنامه آموزشی شرکت کردند. برای گردآوری داده‌ها از آزمون هوشی وکسلر کودکان- فرم چهارم (WISC-4) و آزمون توجه انتخابی استروپ (Stroop، 1935) استفاده شد.

    نتایج :

    تحلیل واریانس مختلط با اندازه‌گیری مکرر نشان داد که آموزش نرم‌افزار شناختی کاپیتان‌لاگ (003/0=P) و بسته توانبخشی پارس (017/0=P) دانش‌آموزان دبستانی دارای آسیب شنوایی با کاشت حلزون اثربخش است و این تاثیر تا مرحله پیگیری نیز پایدار بوده است.

    نتایج

    نتایج آزمون تعقیبی توکی نشان داد بین اثربخشی نرم‌افزار شناختی کاپیتان‌لاگ و بسته توانبخشی شناختی پارس بر بهبود توجه دانش‌آموزان دبستانی دارای آسیب شنوایی با کاشت حلزون تفاوت معناداری وجود ندارد (635/0=P). استفاده از این دو نرم‌افزار به همه درمانگران کودکان با آسیب‌شنوایی با کاشت حلزون پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: نرم افزار شناختی کاپیتان لاگ، بسته توانبخشی شناختی پارس، توجه، کاشت حلزون
  • مرجان ملک محمدی، مهسا کلانتر، علی حسین رضایان* صفحات 1891-1914

    ویروس ها پتاسیل اپیدمی و پاندمی بزرگی را از ابتدای هزاره جدید نشان داده اند: سندرم حاد تنفسی (SARS) در سال 2002، بیماری آنفولانزای خوکی در سال 2009 و شیوع بیماری ابولا در غرب آفریقا در سال 2014 و آخرین مورد آن ها کرونا ویروس در سال 2022-2019 است. بدون شک، ابزارهای سنجش رایج باید به-صورت مداوم برای حل چالش های رو به رشد در تشخیص ویروس ها به روز شوند، ویروس ها به سرعت تغییر می کنند، عمدتا از شخصی به شخص دیگر، بنابراین نیاز به تشخیص زودهنگام محسوس است. در این مقاله مروری، بررسی پایگاه های داده در زمینه روش های رایج تشخبص ویروس ها و چالش های آنها و هم چنین معرفی نانو زیست حسگرها و ضرورت بکارگیری نانوزیست حسگرها انجام شد. بررسی ما نشان داد زیست حسگر ها تاثیر زیادی در تبدیل روش های تحلیلی رایج به استراتژی های تشخیصی جدید، بویژه استفاده از نانوذرات در شناسایی نشانگرهای زیستی پروتیینی و ویروس ها دارند. همچنین لزوم اجرای ابزارهای جدید و نوین در تحقق به هدف تشخیص سریع و دقیق بیماریهای ویروسی توسط نانوزیست حسگرها از الزامات حوزه تشخیص بیماری هاست.

    کلیدواژگان: ابزارهای سنجش، شناسایی نشانگر زیستی، عفونت، نانوذرات، نانوزیست فناوری
  • فاطمه تموک، اکبر عطادخت*، رضا قربان جهرمی صفحات 1892-1900
    مقدمه

    هدف  از این پژوهش بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی مبتنی بر رایانه بر برانگیزش تحصیلی و هیجان تحصیلی دانش آموزان بود.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه اول اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که از بین آنها نمونه‎ای با حجم 30 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه‎ای انتخاب شده و به تصادف در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار داده شد. برای انجام پژوهش ابتدا در شرایط یکسان از هر دو گروه پیش آزمون با استفاده از پرسشنامه انگیزش تحصیلی والرند و همکاران (1992) و پرسشنامه هیجان تحصیلی پکران به عمل آمد و سپس گروه آزمایش به مدت 16 جلسه تحت آموزش نرم افزار شناختی کاپیتان لاگ قرار گرفت ولی گروه گواه تحت مدخله قرار نگرفت. پس از پایان جلسات آموزشی بر روی گروه آزمایش، هر دو گروه تحت پس آزمون یکسان قرار گرفتند. داده‎ها از طریق آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که مداخله توانبخشی شناختی مبتنی بر رایانه در گروه آزمایش باعث افزایش انگیزش و هیجان تحصیلی دانش آموزان شده است  (000/0 =p)

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این یافته‎ ها میتوان گفت که آموزش برنامه توانبخشی شناختی رایانه ای میتواند به عنوان روش مناسب در افزایش انگیزش و هیجان تحصیلی دانش آموزان به کار رود.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی مبتنی بر رایانه، انگیزش تحصیلی، هیجان تحصیلی، دختر
  • سهیلا خالقی تبار، ابوطالب سعادتی شامیر*، لیلا کاشانی وحید، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 1915-1928
    مقدمه

    هوش موفق مجموعه یکپارچه ای از توانایی های مورد نیاز برای موفقیت در زندگی است.

    روش کار

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تحمل ابهام، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و سازگاری اجتماعی بر اساس هوش موفق دانشجویان دختر در دوران کرونا  با روش کمی و از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش، دانشجویان دختر با دامنه سنی 18 تا 30 سال و مجرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره)- شهرری در سال تحصیلی 1399 -1400 بود که تعداد 102 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. نحوه جمع آوری اطلاعات به صورت غیرتصادفی و در دسترس بود و به دلیل بیماری کرونا پرسشنامه ها از به صورت لینک تهیه و بین آزمودنی ها توزیع گردید. از پرسشنامه های استاندارد هوش موفق، تحمل ابهام، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و سازگاری اجتماعی، به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. از روش رگرسیون برای بررسی فرضیه اصلی و از همبستگی گشتاوری پیرسون برای فرضیه های فرعی استفاده گردید.

    نتایج

     با توجه به مقدار F که 11.685 می باشد، هوش موفق تبیین کننده مناسبی برای متغیرهای وابسته نمی باشد، اما با توجه به مقدار سطح معناداری آن 0.000 که از 0.05 کوچکتر، لذا رابطه معنادار می باشد. ضمنا با توجه به مقادیر سطح معناداری هوش موفق با راهبردهای خودتنظیمی و سازگاری اجتماعی که از 0.05 کوچکتر می باشند، لذا این دو فرض فرعی معنادار است.

    نتیجه گیری

     در کل چنین می توان استنباط نمود که هوش موفق، عاملی برای افزایش توانایی و خودتنظیمی و مهارت های ارتباطی و سازگاری در محیط اجتماعی بوده است. هوش موفق را می توان به عنوان مدلی تاثیرگذار در ارتباط بهتر در سطح جامعه و همچنین تعیین راهبردهای مناسب یادگیری شخصی در دانشجویان ، لحاظ نمود و عاملی برای باورهای فراشناختی، انگیزه یادگیری بر شمرد که باعث ریسک پذیری هایی که منجر به موفقیت و خروج از بزنگاه تاریخی آدمی گردد.

    کلیدواژگان: هوش موفق، تحمل ابهام، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، سازگاری اجتماعی
  • لیلا مترقب جعفرپور، بیوک تاجری*، جواد خلعتبری صفحات 1929-1939
    مقدمه

    سرطان از جمله بیماری های شایع است که تا کنون افراد زیادی را سرتاسر جهان درگیر خود نموده است. با توجه به لزوم مداخله برای بهبود ویژگی های زنان مبتلا به سرطان پستان و پژوهش های اندک درباره اثربخشی شناختی رفتاری ، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی شناختی رفتاری برتنظیم هیجانی و بهزیستی ذهنی در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان شهدای تجریش شهر تهران در سال99-1398 بودند. تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در2 گروه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمون 10 جلسه 60 دقیقه ای به روش شناختی- رفتاری و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. داده ها با کمک پرسشنامه های تنظیم هیجانی و بهزیستی ذهنی جمع آوری و با آزمون های خی دو، تی مستقل و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که گروه ها در مرحله پیش آزمون از نظر تنظیم هیجانی و بهزیستی ذهنی تفاوت معنی داری نداشتند (05/0>p)، اما در مراحل پس آزمون و پیگیری در مقایسه با گروه کنترول تفاوت معنی داری داشتند (001/0<p). علاوه بر آن، روش شناختی رفتاری باعث بهبود تنظیم هیجانی و بهزیستی ذهنی در زنان مبتلا به سرطان پستان شد (001/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده  با استفاده از شیوه درمان شناختی رفتاری می توان تنظیم هیجانی و بهزیستی ذهنی زنان مبتلا به سرطان پستان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، تنظیم هیجانی، سرطان پستان، شناختی رفتاری
  • رقیه اسدی، رضا کاظمی*، توکل موسی زاده صفحات 1940-1951

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی زوج درمانی شناختی رفتاری بر کاهش دلزدگی زناشویی و صمیمت جنسی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره تبریز انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره تبریز دارای حداقل 2 سال زندگی مشترک می باشد. برای انجام پژوهش 34 نفر به روش هدفمند بر اساس ملاکهای ورود انتخاب و به روش تصادفی در دوگروه(آزمایش وکنترل) جایگزین شدند. طبق نظر دلاور (1396) حداقل تعداد گروه در پژوهشهای آزمایشی 15 نفر می باشد. معیارهای ورود شامل داشتن حداقل دو سال زندگی مشترک(متاهلین دارای زندگی مشترک حداقل دو سال)، رضایت آگاهانه برای شرکت در پژوهش زوجین، حداقل سواد سوم راهنمایی برای زوجین سن20 تا 40 سال و ملاکهای خروج شامل مصرف داروهای روانپزشکی غیبت بیش از یک جلسه، شرکت در سایر برنامه های مداخله ای روانشناختی می باشد. ابرزارهای پژوهش پرسشنامه دلزدگی زناشویی پاینز (پاینز و نانز،2003) و پرسشنامه ی صمیت جنسی. بطلانی و همکاران (1389) بود . گروه آزمایش به مدت 8 جله 90 دقیقه تحت درمان زوج درمانی شناختی -رفتاری قرار گرفتند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد، زوج درمانی شناختی رفتاری بر کاهش دلزدگی زناشویی و صمیمت جنسی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره تبریز موثر است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی شناختی رفتاری، دلزدگی زناشویی، صمیمت جنسی زوجین
  • مختار عارفی*، شهرزاد خوشبخت صفحات 1952-1960
    مقدمه

    هدف اصلی این پژوهش پیش بینی روابط فرازناشویی بر اساس سبک های دلبستگی با میانجی گری مدیریت تعارض و بخشودگی  می‎باشد.

    روش کار

    جامعه آماری این مطالعه کلیه مردان و زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده تحت نظر سازمان بهزیستی شهر کرمانشاه در سال 1397-1396 است بنا به آمار اخذ شده از سازمان بهزیستی تعداد آنها حدودا 420 نفر بوده است. روش نمونه گیری تمام شماری (سرشماری) بود. نوع این پژوهش توصیفی پیمایشی، بر اساس هدف کاربردی و از نظر تجزیه و تحلیل کمی‎است.ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود. جهت گردآوری داده ها، از پرسشنامه های نگرش به روابط فرازناشویی ویتلی (2008)، دلبستگی بزرگسال کولینز و رید (2014)، بخشش ری و همکاران، (2001)، و  مدیریت تضاد ویلسون و پونتام (1982) استفاده گردید و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی و معادلات ساختاری انجام شد.

    نتایج

    به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی و معادلات ساختاری شده است. نتایج نشان داد که سبک های دلبستگی با میانجی گری مدیریت تعارض و بخشودگی روابط فرازناشویی را پیش بینی می‎کند.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج دریافتیم که ارزیابی کلی جهت شناخت عوامل موثر در رضایت زناشویی و گرایش به روابط فرازناشویی، با توجه به نقش آن در زندگی افراد، به عنوان عاملی برای پیشرفت جوامع، شکل گیرد تا بتوان در جهت استحکام بنیان خانواده و پیشرفت جامعه از آن استفاده گردد.

    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، سبک های دلبستگی، مدیریت تعارض، بخشودگی
  • زهرا میرزایی، نبی فتاحی*، مریم لطیفی، زهرا چالشگر، نیکو امید بختیاری، فاطمه همایی، نسرین قبادی مقدم صفحات 1962-1974
    زمینه

    تحقیقات زیادی درباره اثر بخشی درمان شناختی رفتاری و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر رفتار خود مراقبتی صورت گرفته است. اما درباره مقایسه اثربخشی دو درمان شناختی رفتاری کلاسیک (CBT) و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) بر رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلابه دیابت نوع 2 تحقیقات زیادی صورت نگرفته است.

    هدف

    مقایسه اثربخشی دو درمان شناختی رفتاری کلاسیک و درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر رفتار خود مراقبتی بیماران مبتلابه دیابت نوع دو شهر شیراز بود. ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه رفتارهای خودمراقبتی تابرت، هامپسون و گلاسکو (2000)، بود. جلسات درمانی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن اگاهی (موس و همکاران، 2015) و درمان شناختی رفتاری (مولودی و فتاحی، 1390؛ به نقل از صمدزاده و همکاران، 1397)، 8 جلسه و به صورت گروهی و هر هفته یک جلسه 2 ساعته بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    تفاوت میانگین نمره رفتارهای خودمراقبتی آزمودنی ها در گروه کنترل با میانگین نمره گروه CBT معنی دار است (001/0>P)؛ می توان گفت CBT تاثیر معنی داری بر رفتارهای خودمراقبتی نمونه مورد پژوهش داشته است؛ همچنین بین دو گروه CBT و MBSR نیز تفاوت معنی داری مشاهده می شود (05/0>P)؛ به عبارت دیگر می توان گفت CBT به صورت معناداری بیشتر از MBSR توانسته است بر رفتارهای خودمراقبتی آزمودنی ها تاثیر داشته باشد.

    نتیجه گیری

    این پژوهش ضرورت بکارگیری درمان های روان شناختی را در کنار درمان های متداول دارویی برای بیماران را نشان می دهد

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری کلاسیک، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، رفتارهای خودمراقبتی، بیماران مبتلابه دیابت نوع دو
  • طاهره دلپسند، حسن احدی*، فرهاد جمهری صفحات 1975-1983
    مقدمه

    ناباروری یک پدیده استرس زا برای زوج های نابارور است که با درک آن ها از ناباروری مرتبط است. این مطالعه به منظور بررسی اثربخشی آموزش مدیریت استرس بر استرس ادراک شده و پیامد IVF  در زنان مبتلابه ناباروری طراحی گردیده است.

    روش کار

    مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی زنان نابارور مراجعه کننده به مرکز ناباروری شیراز تحت IVF  انجام شد70 زن نابارور انتخاب شدند و افراد واجد شرایط ورود به مطالعه به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش یک برنامه آموزشی 8 جلسه ای شناختی- رفتاری مدیریت استرس دریافت کردند درحالی که گروه کنترل هیچ گونه خدمات روان درمانی دریافت نکردند. هر دو گروه پرسشنامه استرس ناباروری ادراک شده را قبل و بعد از مداخله تکمیل کردند. IVF  پس از یک ماه بررسی و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون کوواریانس چند متغیره و تک متغیره مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل ازنظر کاهش استرس ادراک شده تفاوت معنی داری وجود داشت (F = 1031.68, p = 0.0005). اما تفاوت معنی داری درنتیجه IVF وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که آموزش مدیریت استرس با استفاده از راهبردهای شناختی - رفتاری می تواند استرس ادراک شده زنان نابارور را به میزان قابل توجهی بهبود بخشد. این مطالعه پیشنهاد می کند که آموزش مدیریت استرس در برنامه درمانی زنان ناباروری گنجانده شود.

    کلیدواژگان: لقاح خارج رحمی، ناباروری، استرس، روان درمانی
  • حمزه اکبری، ذبیح پیرانی*، داود تقوایی صفحات 1984-1992
    زمینه و هدف

    هدف اصلی این پژوهش بررسی اثربخشی بازآموزی اسنادی بر خوشبینی تحصیلی دانش آموزان دختر پایه ششم دوره ی ابتدایی بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش از نوع مطالعه ی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهر همدان بود که در سال تحصیلی 98-99 مشغول به تحصیل بودند. از این میان برای انجام آموزش بازآموزی اسنادی، 30 دانش آموز دختر پایه ششم ابتدایی که در سال تحصیلی 98-99 مشغول به تحصیل بودند به صورت در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایشی 15 نفر و گروه گواه 15 نفر گمارده شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه جهت گیری زندگی تجدید نظر شده شییر و کارور (1994) برای اندازه گیری خوشبینی به عنوان پیش آزمون و سپس پس آزمون پاسخ دادند. سپس، گروه آزمایش 11 جلسه ی 50 دقیقه ای آموزش باز آموزی اسنادی که توسط سلیگمن و همکاران (1996) طراحی شده را دریافت کردند؛ در حالی که گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج بیانگر این بود که بازآموزی اسنادی بر افزایش خوشبینی تحصیلی به طور معناداری موثر بوده است (01/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که، بازآموزی اسنادی می تواند به عنوان یک گزینه آموزشی موثر برای کمک به دانش آموزان جهت افزایش خوشبینی آنان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازآموزی اسنادی، خوشبینی، تحصیلی
|
  • MohammadReza Batavani *, Fatemeh Dehghani, Vahid Zolaktaf Pages 1400-1413

    Introduction:

     The aim of present study was the comparison and the investigation of the association of incidence and severity of exercise-induced injuries among various genotypes of ACTN3 in Iranian male elite weightlifters.

    Materials and Methods:

     In this quasi-experimental study, 30 elite male weightlifters participated. Fuller et al. (2006) Sports Injury Registration Questionnaire was used for data collection. After DNA extraction via using saliva samples of individuals, to assess the genotypes, PCR, electrophoresis and finally Tetra ARMs were performed. Kruskal-Wallis test via SPSS version 21 was used to compare the incidence and severity of different injuries among different genotypes of ACTN3 R577X polymorphism rs1815739 (α=0.05).

    Results:

     There is a significant difference among different genotypes in the severity of muscle spasm, rupture, and strain injuries in elite Iranian male weightlifters (P<0.05) (higher severity of injuries in CT and TT genotypes). In contrast, no significant difference was observed among different genotypes in the percentage of frequency of various sports injuries in different parts of the body and the severity of other sports injuries in elite Iranian male weightlifters(P>0.05).

    Conclusion:

     Candidate weightlifters with the CC genotype of the ACTN3 gene may be more resistant to exercise-induced muscle injuries in strength and power sports such as weightlifting, which may increase their chances of success in these sports (in contrast to athletes with TT and CT genotype). These results can be useful in identifying people who are prone to success or providing more specific training programs for people prone to injury in sports such as weightlifting.

    Keywords: Genetic profile, ACTN3 protein, Athletic injuries, Elite
  • Saleh Assar, Mehdi Khaleghi *, Mohammad Aziminia, Ali Sharifnezhad Pages 1414-1423
    Introduction

    genu varum is a common deformity among athletes and non-athletes’ individuals. One of the most important influencing risk factors during landing is knee flexor torque that has a huger effect on the person with varus knee. The aim of this study was to investigate the relationship of variable Rate of Loading (ROL) and knee flexion moment in individuals with varus knee for examination of ration between this biomechanical risk factor and ankle strategy.

    Material and Methods

    Fourteen-man athlete with varus knee (Age: 26±3.5, Hight: 172±4.59, weight: 74. ±4.5) in single group participated in this study. Each participant done correct drop landing for three-time under force plate and motion capture recording. variability outcome calculations were performed using MATLAB b2016R software.

    Results

    The results of the of Pearson correlation coefficient indicated that the variable ROL has a positive significant relationship with the variable of Maximum flexor torque of the knee (P≤0.05). Accordingly, alongside of ROL reduction based on special ankle strategy during landing knee flexion moment had been reduced.

    Conclusion

    The results of this study showed that the ROL controlling strategy in the ankle can affect the flexor torque of the knee and reduction the effect of this biomechanical risk factor.

    Keywords: Varus Knee, force development rate (ROL), knee flexor torque, Landing
  • Mohammad Mohammadipour *, Mahdieh Samet Pages 1424-1434
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of motor training and PCIT-based parenting therapy on motor, cognitive and disobedient performance in children with ADHD.

    method

    The research method was applied in terms of purpose and was a quasi-experimental method with a pretest-posttest design with a control group. From the community of children aged 7 to 12 years with attention deficit / hyperactivity disorder referred to the Apama Counseling and Psychotherapy Center in Tehran, 30 people were selected by purposive sampling method and 15 people in the experimental group and 15 people in the control group were randomly assigned. The experimental group was first trained in parenting therapy program based on child-parent interaction for 10 sessions of 45 minutes, and at the same time the movement exercises for their children were taught for 13 sessions of 45 minutes to be with their children. Do the exercises.

    findings

    The results showed that exercise training and parenting therapy based on child-parent interaction had an effect on motor, cognitive and disobedient performance of children with ADHD (p <0.05). There is a significant difference between the two experimental groups in the variable of verbal memory and in the variable of visual-spatial memory and in the variable of motor function and disobedience.

    Conclusion

    According to the results, it is suggested that educational workshops be held for parents, educators and institutions that are related to children with ADHD to get acquainted with the behaviors of these children.

    Keywords: PCIT-based parenting, movement exercises, cognitive, motor function, disobedience, ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  • Hamidreza Bahramian, Shahnam Abolghasemi *, Mohammadreza Zarbakhsh Bahri Pages 1435-1450
    Introduction

    Drug addiction, as one of the most serious social issues in the world, encompasses various dimensions of sociology, psychology, law, politics and economics and is the cause of many harms and social deviations. The aim of this study was to present a model of addiction recurrence based on early maladaptive schemas and obsessive-compulsive disorder mediated by emotion seeking in self-reported addicts.

    Material and Method

    The design of the present study was descriptive and the design of the correlation study was a structural equation model and LISREL software was used to evaluate the findings. The statistical population of the present study consists of all 2204 self-reported addicted patients referring to drug abuse treatment centers in Tonekabon and Abbasabad counties in 1399, numbering 2204, of which 278 were selected by available sampling method and Responded to Wright (1993) Addiction Relapse Questionnaire, Young (1998) Early maladaptive Schemas, Hodgson & Rachmann (1977), and Marvin Zuckerman (1978); Data were analyzed using structural equation modeling.

    Results

    Findings showed that due to the less direct effect of indirect pathways than indirect pathways, the presence of emotion mediating variable increased the relationship between early maladaptive schemas and obsessive-compulsive disorder with the recurrence of addiction and the mediating role of emotion seeking in the present study. Confirmation occurs. Other findings confirm the association between early maladaptive schemas and obsessive-compulsive disorder with recurrence of addiction.

    Keywords: Excitement, Early maladaptive schemas, Obsession, Mediator, Relapse
  • Mozhghan Kalantari *, Ahmad Shamsaldini, Seyyedeh Fatemeh Jami Sougheh Pages 1469-1480
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of determining the role of mental health on nurses' life satisfaction with the mediation of resilience in nurses.

    Methods

    The statistical population of this research included all the nurses working in Chalus and Nowshahr hospitals in the first 6 months of 2016. The research sample included 150 nurses who were selected by cluster random method. Data collection was done using three questionnaires: mental health (Kumar, 1992), life satisfaction (Diener et al., 1985) and resilience (Connor and Davidson, 2003).

    Results

    The findings showed that there is a significant relationship between mental health and life satisfaction of nurses (P<0.05); There is a significant relationship between resilience and life satisfaction of nurses (P<0.05); There is a significant relationship between mental health and resilience of nurses (P<0.05). Data analysis using structural equation modeling showed that the model of the relationship between mental health and life satisfaction with the mediating role of resilience fits the research data.

    Conclusion

    It seems that it is necessary to pay attention to the individual capacities of nurses such as resilience and general health in order to increase mental health and improve the level of satisfaction with their lives.

    Keywords: Helicobacter pylori, antibody, ELISA
  • Masoud Saki, Davood Khorshidi *, Hamidreza Samarikhalaj Pages 1470-1478
    Introduction

    FoxO1 is a transcription factor involved in energy metabolism, which contributes to the pathology of metabolic disorders, including obesity and diabetes. The purpose of this study was to investigate the effect of six weeks of high intensity interval training (HIIT) on FoxO1 gene expression in subcutaneous adipose tissue and lipid profile of high fat diet-induced obese male rats.

    Methods

    In this experimental study, fourteen male Wistar rats were fed a high-fat diet for six weeks, then were randomly divided into training (n=7) and control (n=7) groups. The training group performed the HIIT protocol on a treadmill for six weeks. FoxO1gene expression in subcutaneous adipose tissue and lipid profile were measured after the last training session. Data were analyzed by independent T test.

    Results

    There was no significant difference in the FoxO1 gene expression between the two groups after interval training (P>0.05). The levels of cholesterol and high-density lipoprotein were significantly lower and higher respectively in the training group compared to the control group (P˂0.05). No significant difference was found in triglycerid and low-density lipoprotein levels between the two groups (P˃0.05).

    Conclusion

    It seems that six weeks of HIIT in obese rats can improve the lipid profile without changing FoxO1 gene expression in subcutaneous adipose tissue.

    Keywords: Exercise, Obesity, lipid profile, FoxO1 gene
  • Seyyedeh Sara Mirzaeiyan Gizehroud, Nader Monirpour *, MohammadEsmaeil Akbari, Majiod Zargham Hajebi, Najmeh Dabbagh Pages 1479-1486
    Introduction

    Women with breast cancer have an unfavorable quality of life compared to normal women. The aim of the present study was to investigate the structural model of the quality of life of women with breast cancer based on type D personality with the mediating role of perception of the disease.

    Materials and methods

    In this applied study, descriptive information of women with breast cancer referred to Tajrish Martyrs Hospital and Azar Clinic in Tehran in 2018-2019 was collected. The sample size was determined to be 440 people. Data collection tools included demographic questionnaire of quality of life (EORTC QLQ-BR23), personality type D scale and short form disease perception questionnaire (IPQ-Short form).

    Results

    the variable path coefficient of type D personality on the perception of the disease of women with breast cancer is 0.578 and the t-statistic is 7.034, the variable path coefficient of the perception of the disease on the quality of life of the studied patients is 0.471 and the t-statistic is The value of 3.055 and finally the variable path coefficient of type D personality on the quality of life of women with breast cancer was found to be 0.523 and also the t-statistic was found to be 4.120, all of which had a significant effect.

    Conclusion

    Type D personality with the mediating role of perception of the disease affects the quality of life of women with breast cancer and reduces the quality of life in these patients.

    Keywords: Quality of life, Type D personality, perception of illness
  • Soheila A, Marefat Siahkouhian, Afshin Rahbarghazi * Pages 1487-1501
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effect of 6 weeks of aerobic, resistance, combination (aerobic + resistance) training on serum leptin levels and cardiovascular risk factors in inactive obese girls.

    Subjects & Methods

    This research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical sample of this study included 28 inactive obese girls who did not participate in any specific exercise program and were voluntarily selected and randomly divided into 4 groups (control, aerobic, resistance). , Combined) were divided into 7 people. Subjects in the aerobic exercise group (3 sessions per week, 40-60 minutes, 60% -70% of maximum heart rate), resistance training and the combined training group (resistance + Aerobic) practiced three sessions a week. Blood samples were collected one day before and 24 hours after the last training session.

    Results

    The results of this study showed that the mean difference in the amount of leptin in the experimental group compared to the control group showed a significant decrease (P = 0.001). Also, 6 weeks of aerobic, resistance and combined training (resistance + aerobic) caused a significant reduction in fat mass (P = 0.001), body mass (P = 0.002), cholesterol (P = 0.001) and triglyceride (001). / 0 = P). The results of the variables show a significant increase in the level of high-density lipoprotein (HDL) (P = 0.002).

    Conclusion

    Combined exercise (resistance + aerobics) seems to be more effective in reducing serum leptin and cardiovascular risk factors in obese people.

    Keywords: Leptin, lipid profile, Combination Training, Obesity
  • Salime Nazari, Ali Hassani, Maliheh Ardakanizadeh * Pages 1502-1512
    Introduction

    Adiponectin and leptin are two peptide hormones that regulate energy balance. In this study, ratio of leptin to adiponectin, along with the insulin resistance index, is a good indicator for the diagnostic purposes of obesity and diabetes.

    Materials and Methods

    Sixty obese women aged 35-45 years (BMI ≥30) were divided into four groups: control, exercise, massage, and exercise+massage. Aerobic exercise included aerobic training, 8weeks, 3days/week, that bigan with 25 minutes and 55% of HRmax, and in the last week reached 40 minutes and 85% of HRmax. Massage was performed by LPG device for 30 minutes, 3days/week and 8 weeks. The combined group performed an exercise program after 30 minutes of massage. Blood samples were taken from the vein of the left hand, bifor and 48h after the exercise and massage intervention, and after 12h of fasting. were measured the Leptin, adiponectin,insulin and glucose levels . In order to analized the data, one-way ANOVA with Tukey post hoc test was used at a significance level of p≥0.05.

    Results

    The levels of glucose, insulin, insulin resistance, fat percentage, BMI, leptin, adiponectin, and leptin/adiponectin in the post-test of exercise+massage group were significantly changed compared with post-test of three groups, (p=0.001).

    Conclusion

    Performing aerobic exercise with massage on glucose, insulin, insulin resistance, leptin and adiponectin levels seems to be more effective than exercise and massage alone.

    Keywords: aerobic exercise, Massage, Leptin, Adiponectin, Insulin
  • Zanireh Salimi, Najmeh Shahini, Zahra Rajai, Maliheh Ziaee, Mostafa Mansouri, Reza Rahimzadeh Oskouei, Hossein Mohaddes Ardabili * Pages 1513-1522
    Introduction

    An increase in symptoms of anxiety, particularly in Healthcare workers (HCWs) are already being reported in several countries concerning the COVID-19 pandemic. This study aimed to compare the mental health and anxiety of HCWs in COVID-19 referral centers and other hospitals.

    Methods

    This cross-sectional consisted of 180 HCWs including 81 participants in COVID-19 wards and 99 in other wards. The mental health was assessed using the General Health Questionnaire-28 (GHQ-28), Health Anxiety Inventory (HAI-18), and Corona Disease Anxiety Scale (CDAS). Participants were provided with the online questionnaires using social media apps. Data were analyzed using SPSS software version 16. chi-square test (or Fisher exact test), independent samples T-test and linear regression were used when appropriate.

    Results

    The mean age of the participants were 36.55±9.48 years and 120 (66.7%) were women. The mean score of HAI-18 and CDAS questionnaires were significantly lower in COVID-19 HCWs (p<0.05), however, GHQ-28 score was not different between the two groups. The shift duration (β=-0.297, p=0.026), shift hours (β=0.283, p=0.044), and different hospital units (β=0.211, p=0.045) significantly affect the CDAS scores. Also, number of children was significant determinant of the GHQ-28 score (β=-0.224, p=0.035)

    Conclusion

    HCWs in the COVID-19 wards experience less anxiety compared to HCWs without contact with COVID-19 patients.

    Keywords: Healthcare Workers, Anxiety, COVID-19, Mental health
  • Soleyman Soleymani, Parvaneh Mohamadkhani *, Kianoosh Zahrakar Pages 1523-1537

    Smartphones have become an integral part of life by replacing computers with internet access and making life easier. But along with these positive features, there are also various negative effects. Therefore, the use of smartphones can also be problematic. The present study was conducted with the aim of developing a model of nomophobia symptoms in students based on attachment style and media literacy with the mediation of Internet addiction. The method of this study was descriptive-correlation based on the structural equation model. The statistical population of this study was the male students of the first secondary school in the city of Qom, who were selected using the random sampling method of sample clusters with a volume of 306 people (n = 306). The tools of data collection were Yildirim and Correa's Nomophobia Questionnaire (2015), Hazan and Shaver's Adult Attachment Questionnaire (1987), Philosophical Media Literacy Questionnaire (2013) and Young's Internet Addiction Questionnaire (1999). Data analysis using structural equation modeling method and Lisrel software showed that avoidant attachment style has an indirect effect on nomophobia symptoms with the mediation of Internet addiction (p<0.05, β=0.54); Anxious attachment style has an indirect effect on nomophobia symptoms with the mediation of Internet addiction (p<0.05, β=0.56);Secure attachment style has an indirect effect on nomophobia symptoms through the mediation of Internet addiction(β = -0.51, p < 0.05); Media literacy has an indirect effect on the symptoms of nomophobia through the mediation of Internet addiction (p<0.05, β=0.57);Avoidant attachment style has a direct effect on nomophobia symptoms (p<0.05, β=0.36)

    Keywords: Nomophobia, Attachment style, media literacy, Internet addiction
  • Danial Alizadeh, Tahereh Hamzehpoor Haghighi * Pages 1524-1532
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of comparing the dark traits of personality, body image and resilience in perfectionist and non-perfectionist male athletes in Rasht city. The present descriptive research method is causal-comparative. The statistical population of the present study was all perfectionist and non-perfectionist male athletes in 2018-2019.

    Materials and Methods

    In this research, the number of 150 perfectionist and non-perfectionist male athletes from football, basketball, athletics, bodybuilding and other professional sports were selected by available sampling method, the information was based on demographic questions and endurance Connor-Davidson Resilience Scale (1991), body image concern, Littleton et al. (2005), Jonason and Webster's (2010) dark personality traits, and Terry-Short et al.'s positive and negative perfectionism (1995) have been collected and analyzed. In this research, to test hypotheses and to compare two groups, univariate ANOVA and multivariate ANOVA and SPSS version 18 software were used for analysis.

    Results

    The results of statistical analysis showed that there is a significant difference between resilience and body image in two groups (P<0.01). Also, no significant difference was observed between the dark traits of personality (Machiavellianism and antisocial) in perfectionist and non-perfectionist male athletes (P<0.01). there was a significant difference in the variable of narcissistic personality in the two groups (P<0.01).

    Conclusion

    According to the above results, it can be concluded that perfectionist male athletes have obtained more scores in the variable of narcissistic personality and show more fear of body image than the non-perfectionist group. Sports express the correct and natural psychological development of people and cause athletes to move away from the focus of individualism and anti-socialism.

    Keywords: dark personality traits, Body image, Resilience, male perfectionist, non-perfectionist athletes
  • Samaneh Najary Forushani, Fahimeh Namdarpour * Pages 1538-1550
    Introduction

    Postpartum depression in men and the risk of adverse effects on the relationship with the child as well as relationships with the spouse are of particular importance.

    Objective

    Therefore, this study aims to predict the birth of a baby in fathers based on stress and perceived social support with respect to the mediating role of vulnerable individuals. done.

    Methods

    This study was a correlational and applied study. The sample consisted of 300 fathers in Isfahan who had a baby in the last six months and were selected as available. Then they answered the research tools including Edinburgh Depression Inventory (1978), Harry Stress Inventory (2005), Perceived Social Support Questionnaire (MSPSS), Zimet et al. (1988) and Boyce et al. (2004) Vulnerable Personality Questionnaire. Data were analyzed using structural equation modeling based on the covariance method of AMOS software version 24.

    Results

    The results showed that in the fathers model, except for the path of "perceived stress to postpartum depression" and "social support for postpartum depression", other pathways are significant (p <0.05).

    Conclusion

    The results showed that the model of predicting postpartum depression based on stress and social support has a good fit due to the mediating role of vulnerable personality in the group of fathers. The results also showed that all exogenous and mediating variables, namely perceived stress, social support and vulnerability, could predict 25% of postpartum depression in fathers

    Keywords: stress, Perceived social support, Vulnerable Personality, Postpartum Depression
  • Pendar Jahedataeian, Hassan Shams Esfandabad *, Addolhassan Farhangi Pages 1552-1565

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of emotional schema therapy and positive psychology training on the attractiveness of couples, self-esteem and appreciation among couples with marital problems. This research is applied in terms of purpose and semi-experimental in terms of method, with a test-post-test design with a control group. The study population included couples with marital problems in Tehran who had referred to counseling centers in Tehran in 1400, from which 60 people (30 couples) were selected by convenience sampling method and randomly assigned to three experimental and control groups. . The research instruments were Bagarozi Intimacy Questionnaire (2001), Neff Self-Compassion Questionnaire (2003) and McCliff Appreciation Questionnaire (2002). The findings showed that both intervention methods can be effective in improving intimacy, self-esteem and appreciation of couples with marital problems. According to the findings, it can be concluded that both interventions have an effect on increasing intimacy, self-esteem and appreciation between couples

    Keywords: Attraction, self-compassion, Gratitude, Schema therapy, Positive psychology
  • Sousan Hedayati Dana, Hayideh Saberi *, Bita Nasrollahi Pages 1566-1578
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy and spiritual therapy on cognitive emotion regulation in divorced women..

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up with a control group. The statistical population of this study was all divorced women covered by the welfare of Tehran in 1399, from which 45 qualified volunteers were included in the study, who were divided into two experimental groups and one control group by age homogenization. In the present study, to describe and analyze the data, analysis of variance with repeated measures, Bonferroni post hoc test and SPSS software with a significance level of 0.05 were used..

    Results

     The results showed that in the post-test and follow-up, the mean scores of adaptive strategies in the experimental groups increased significantly compared to the control with a greater difference. Also, the effect of mindfulness-based cognitive therapy in the post-test phase has been more effective than spiritual therapy on increasing adaptive strategies. In post-test and follow-up, the mean scores of maladaptive strategies in the experimental groups decreased significantly compared to the control with a greater difference. Also, the effect of spiritual therapy in the post-test phase and following the method of cognitive therapy based on mindfulness has been more effective in reducing maladaptive strategies.  (P≥0.001).

    Conclusion

    Cognitive therapy based on mindfulness and spiritual therapy for both divorced women seem to improve cognitive emotion regulation strategies in these individuals and reduce the individual and social consequences of divorce.

    Keywords: cognitive emotion regulation, Women, Mindfulness-based cognitive therapy, Absolute, Spiritual therapy
  • Jalal Moulaei, Maryam Chorami *, Tayyebeh Sharifi, Reza Ahmadi Pages 1579-1590

    The purpose of the present study was to investigate the efficacy of positive thinking training on the female adolescents’ perceived social support in the town of Sar-e-Pol-e-Zahab. The research method was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up period design. The statistical population of the study included 285 female adolescents who were under the support of the Organization of Wellbeing in the town of Sar-e-Pol-e Zahab in the first six months of 2020. 40 adolescents were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups (20 adolescents in the experimental group and 20 in the control group). The adolescents in the experimental group received positive thinking training (11 sessions) during two-and-a-half months. 2 adolescents in the experimental group and 1 in the control group quitted taking part in the study after beginning the intervention. The applied questionnaires in this study included perceived social support questionnaire (Zimnet et al, 1988). The data from the study were analyzed through mixed ANOVA via SPSS23 statistical software. The results showed that positive thinking training has had significant effect on the perceived social support (F=48.51; Eta=0.58, P<0001) of female adolescents in a way that this intervention succeeded in improving the adolescents’ social acceptant and interaction. According to the findings of the present study, positive thinking training can be an efficient method to improve the adolescents’ perceived social support through employing mediation, mindfulness, using one’s strong suits, confirming the self and stating the values.

    Keywords: Positive thinking training, Perceived social support, female adolescents’
  • Hadi Moradi-Rekabdar-Kalani, Ali Hassani, Maliheh Ardakanizadeh * Pages 1591-1603
    Introduction

    Diabetes with high blood sugar can cause central nervous system disorders. Consumption of stevia and vanadium are effective in regulating blood sugar, and may be associated with endurance activity in the brain tissue of diabetic rats.

    Materials and Methods

    The 35 male rats (180±10 g) (6-8w age) after 4 weeks of high-fat diet (70 g/kg daily), were divided into 7 groups: 1.control, 2.diabetic, 3.diabetic+exercise, 4.diabetic+vanadium, 5.diabetic+stevia, 6. diabetic+exercise+vanadium, 7.diabetic+exercise+stevia. To induce type1 diabetes, streptozotocin (55mg/kg) was injected intraperitoneally, and vanadium extract (1mg/ml) was dissolved in water daily. The endurance training consisted of eight weeks, five days a week, starting at 15 minutes at 20 meters/minute and ending at 35 minutes at 30 meters/minute. Histopathological changes in brain tissue were examined using a light microscope. In order to normalize the parametric data, Kolmogorov-Smirnov test and for their analysis, one-way ANOVA with Bonferroni post hoc test, and for non-parametric data, Kruskal-Wallis test (p≤0.05) was used.

    Results

    Body weight decreased significantly in all six experimental groups compared to healthy control group (p=0.001), in vanadium group compared to vanadium+exercise (p=0.01), and in stevia+exercise group compared to stevia (p=0.04). In the diabetic group, mild neuronal changes improved with exercise, stevia consumption and exercise + stevia, and mild hyperemia, with exercise, vanadium consumption, and exercise+vanadium (p=0.001).

    Conclusion

    Eight weeks of endurance exercise, stevia and vanadium intake appear to be effective in regulating body weight as well as improving the brain damage caused by diabetes.

    Keywords: Endurance training, Vanadium, Stevia, Brain tissue
  • Farzaneh Maleki, Javad Mehrabani *, Alireza Imani Pages 1604-1614
    Introduction

    Left ventricle remodeling by endurance training is relatively well established, but in the case of the right ventricle, the findings are paucity and controversial, and more research is needed. Therefore, this study was performed to evaluate the effects of intense endurance exercise on the right ventricle and to investigate the role of Wnt/β-catenin signaling in this field.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 16 male Wistar rats were randomly divided into control and training groups. The training group underwent intense endurance training, including a 12-week treadmill program. After echocardiography, the rats' hearts were extracted and collagen deposition was assessed by Masson trichrome staining, and Wnt1, β-catenin and cyclinD1 mRNA and protein levels in right ventricle were evaluated by RT-PCR and Western blotting, respectively. Independent t-test was used to compare the means between the control and exercise groups.

    Results

    Wnt1, β-Catenin and CyclinD1 mRNA levels in the training group were nonsignificantly higher than the control group. Western blot results showed statistically significant changes in Wnt1, Β-Catenin and CyclinD1 protein levels. The results of Masson Trichrome staining to identify collagen deposition show that there is no statistically significant difference between the training group and the control group.

    Conclusion

    It seems that prolonged intense endurance training may lead to right ventricular hypertrophy by activating Wnt/β-catenin signaling.

    Keywords: Right Ventricular Hypertrophy, Intense Endurance Training, Wnt, β-Catenin signaling, echocardiography
  • Seyedeh Leila Saberi Fathi, Hamid Rezaeifar *, Mohammad Mohammadi, Mahdi Mahmodzadeh Pages 1616-1631
    Introduction

    Communication is one of the most important management processes in business. The nature of a manager's job requires him to communicate with employees, colleagues and customers and use the appropriate communication style. Therefore, the present study has been compiled with the aim of designing and presenting a model for applying the delegated style of managers and its validation in Mashhad University of Medical Sciences..

    Material and Methods

    the method of research is mixed.. Also, the research strategy in the qualitative part is theme analysis and in the quantitative part is survey. The statistical sample in the qualitative stage is 12 experts and managers of Mashhad University of Medical Sciences who were selected through a purposeful process and snowball method to participate in the research. The statistical sample in the quantitative section was the administrators of Mashhad University of Medical Sciences with 97 people. The data collection method in this research is in the qualitative part of the interview (face to face, deep and semi-structured) and in the quantitative part is questionnaire. To analyze the data of this research, in the qualitative part of Max Kyoda software and in the quantitative part, SPSS 22 software and PLS software have been used.

    Conclusion

    According to the results of the research, managers in Mashhad University of Medical Sciences can use the delegation style and delegate authority to employees to empower, grow and promote their employees, which will ultimately pave the way for proper succession in the organization.

    Keywords: communication, communication styles, delegation style
  • Asyeh Malekjafarian, Masoud Taheri Lari *, Mahmoud Ghorbani, Anis Iranmanesh, Ali Vafaee Najar Pages 1633-1646
    Introduction

    In today's world, Intellectual capital and social capital have important organizational capabilities and assets that can help the organization in creating and sharing knowledge to improve the performance of the organization. Hence, for today's organizations, the design of metrics and indicators related to intellectual capital and social capital and its development is of great importance. Therefore, the current research was compiled with the aim of explaining the factors related to the promotion of intellectual capital with the approach of social capital in Mashhad University of Medical Sciences in 1400.

    Methods

    The research method is inductive and qualitative. Also, the research strategy is content analysis. The statistical population consisted of university experts and specialists who were selected as the sample size using the saturation principle and snowball sampling method. In-depth and semi-structured interviews were used to collect data. Data analysis was done using the qualitative data analysis method known as content analysis, using Max Kyoda software version 2018.

    Results

    Based on the research findings, the dimensions and components of intellectual capital in 4 categories and 11 components and the dimensions and components of social capital in 3 categories and 7 components were identified.

    Conclusion

    Based on the findings of this research, by investing in the organization's social capital in cognitive, structural and relational dimensions, it can be expected that the organization's intellectual capital, including human capital, structural capital, respect for clients and innovation capital, will increase.

    Keywords: Intellectual Capital, Social capital, Qualitative research
  • Mahboubeh Hadi Sichani, Ilnaz Sajjadian * Pages 1647-1658
    Introduction

    The present study aims at sheeding light on the mediating role of marital adjustment in relation to infertility –related stress and emotional distress among infertile women and was conducted in Infertility Clinic of Esfahan.

    Materials and Methods

    Therefore, regarding the principles of entering and exiting from the research, 183 participants were selected among the infertile women in Shahid Beheshti Infertility Center who all answered Newton `s Fertility Problem Inventory, Spinner`s Marital Adjustment Inventory, Beck`s Depression Inventory and Spielberger`s State-Trait Anxiety Inventory as research tools.

    Results

    The results showed that marital adjustment is a partial mediator of the effect of stress associated with infertility on emotional distress. In other words, stress associated with infertility increases emotional distress, and this effect increases with infertility in spite of marital adjustment.

    Conclusion

    Infertility-related stress increases emotional distress and the impact will increase with a lower level of marital adjustment.

    Keywords: Infertility related stress, marital adjustment, Infertile women
  • Havva Samkhaniyani, Ameneh Moazedian *, Nemat Sotodeh Asl, Raheb Ghorbani Pages 1659-1669
    Introduction

    High blood pressure is one of the major public health issues in the world today and the most important risk factor for cardiovascular disease.

    Methods

    The method of the present study was a quasi-experimental pre-test-post-test design. The statistical population of the study was all patients with hypertension in Mahdishahr in 1399. The sample of this study included 48 patients with hypertension, which were available randomly. Among the women who referred to the comprehensive health service centers, they were selected and randomly assigned to experimental (n = 24) and control (n = 24) groups. Gilanders (2010) cognitive fusion diagnostic scales and self-compassion questionnaire were used to collect. Data were analyzed using SPSS software version 23 and multivariate and univariate analysis of covariance tests.

    Results

    The results showed that after adjusting the pre-test scores, there was a significant difference between the studied groups in the variables of cognitive fusion other than cognitive fault and self-compassion. In fact, positive psychotherapy has a significant effect on cognitive agitation and self-compassion dimensions in patients with hypertension. P <% 05

    Conclusion

    The results showed that there was a significant difference between the control and experimental groups in terms of self-compassion and cognitive fusion variables in the post-test. Therefore, considering the effectiveness of positive treatment in lowering blood pressure, these results are recommended for clinicians and health care providers.

    Keywords: Positive psychotherapy, Cognitive fusion, self-compassion, Hypertension
  • Somayeh Azimpour, Zeinab Rashki, Elham Hesari, Fahimeh Safizadeh, Atefeh Jorabian, Nafiseh Hekmati Pour * Pages 1670-1679
    Introduction

    Children with thalassemia face serious clinical and psychological complications that can cause many problems for them and their families. Coping strategies based on psychological theories help these children to adapt to their new situation. The aim of this study was to investigate the effect of Roy’s systemic model on social adjustment of children with thalassemia.

    Materials and Methods

    This experimental study was performed on 54 thalassemic children referred to Taleghani Hospital in Gonbade Kavous (Golestan Province, Iran). Data were collected by Bell adjustment and demographic information questionnaires, and then analyzed by SPSS-21 software using descriptive statistics (percentage, mean, standard deviation) and inferential statistics (paired t-test, independent t-test, U Mann-Whitney and Chi-square) at a significant level of 0.05.

    Results

    Independent t-test did not show a significant difference between the intervention and test groups before the study (P = 0.59). This test showed a significant difference between the two groups after the intervention (P = 0.002). Paired t-test showed a significant difference in the intervention group before and after the study (P = 0.016). Paired t-test in the control group before and after the intervention did not show a significant difference (P = 0.16). ANCOVA test showed a significant difference by removing the effect of pre-test. So that 0.34 of the variable-dependent changes can be related to the Roy adaptation pattern (P <0.01, eta = 34%)

    Conclusion

    Education based on Roy’s theory affects social adjustment of children with thalassemia. The quality of life of children with thalassemia depends on several factors.

    Keywords: Thalassemia, Children, Social adjustment, Roy’s adaptation theory
  • Hossein Mohammadi *, Seyed Hossein Abtahi Ivari Pages 1679-1685
    Objective

    The aim of this study was to determine the effect of twelve weeks of manual therapy on pain and range of motion in women with chronic non-specific back pain.

    Method

    In this clinical trial study, 50 women between 25 and 65 years old with chronic non-specialized low back pain were randomly selected and divided into two experimental groups of manual therapy with mean age (28.15 ±7.00), weight ( 60.00±8.11), height (165.18 ±7.60) and a control group with mean age (40 ± 15.00), weight (60±9.00), height (160±8.00) were divided. The control group was given only low back pain training program and the experimental group received manual treatment for 12 weeks and 1 session per week. The variableswere measured in two stages of pre-test and post-test. In order to analyze the differences within the group, paired t-test and one-way analysis of variance were used to examine the differences between the groups.

    Results

    The results showed that training intervention was effective in improving pain and range of motion, a statistically significant difference was observed between the experimental and control groups (p <0.05).

    Conclusion

    In general, the results of the present study showed that pain and range of motion in women with chronic low back pain after 12 weeks of training consisting of twelve sessions of treatment during 12 weeks and once a week improves for manual therapy.

    Keywords: manual therapy, Range of motion, chronic back pain
  • Fatemeh Biglari, Fatemeh Sheibani Tazraji *, Noushin Taghinejad Pages 1686-1700

    The present study was conducted to investigate the efficacy of acceptance and commitment therapy on the cognitive fusion and self-care behaviors of the students with type-1 diabetes. It was a quasi-experimental study with pretest, posttest, with control group design. The follow-up period was administered in two months too. The statistical population of the present study included first- and second-grade high school students with type-1 diabetes in the town of Lar in academic year 2021-22. Thirty six students with type 1 diabetes were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups. The experimental group received ten sessions of acceptance and commitment therapy during two-and-a-half months. The applied questionnaires included Cognitive Fusion Questionnaire (CFQ) (Gillanders, et.al, 2010) and Self-Care Questionnaire (SCQ) (Galiana, et.al, 2015). The collected data were analyzed through mixed ANOVA via SPSS23 software. The results showed that acceptance and commitment therapy has significant effect on the cognitive fusion and self-care behaviors of the students with type-1 diabetes (p<0.001). According to the findings of present study it can be concluded that acceptance and commitment therapy can be used as an efficient treatment to decrease cognitive fusion and improve self-care behaviors in the students with type-1 diabetes through applying techniques such as six main processes including psychological acceptance, context self, communication with the present time, values and committed action.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Cognitive fusion, Self-care behaviors, type-1 diabetes
  • Fatemeh Azizi Ghouchan, Nosratollah Hedayatpour *, Sadegh Cheragh-Birjandi, Zahra Izanloo Pages 1701-1713
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of two types of eccentric and concentric training programs on neuromuscular adaptations of quadriceps muscle.

    Method

    For this purpose, 24 subjects including non-athlete boys in the age range of 19 to 27 years in Bojnourd were randomly divided into two groups: eccentric (12 people) and concentric (12). The eccentric exercise group performed knee flexion with one leg at 150% 1RM to the limit of fatigue and the concentric exercise group performed knee extension with one leg at 75% 1RM to the limit of fatigue for 8 weeks. Surface electromyographic signals were measured and recorded before and after eight weeks of training for both groups. Multivariate analysis of variance (M-ANOVA) was used to examine changes in EMG variables before and after training sessions, muscle and training group as dependent variables.

    Results

    Multivariate analysis of variance showed an increase in conduction velocity of action potential in both eccentric and concentric training groups after eight weeks of training. However, the rate of acceleration of the action potential in the quadriceps muscle of the eccentric group is significantly higher than the concentric group.

    Conclusion

    In general, the eccentric exercise group showed a greater increase in electromyographic indices compared to the concentric exercise group, which is probably related to the application of central nervous system mechanisms to eccentric contractions.

    Keywords: eccentric training, concentric training, Neuromuscular adaptation, Electromyography
  • Parvane Zarrin, Seyede Nafise Tabatabaei, Seyed Mohammad Moshtaghiun *, Ali Falahati, Nasrin Ghasemi Pages 1714-1729
    Introduction

    Premature ovarian failure (POF) is the end of ovarian activity before the age of 40, which is associated with low levels of sex hormones and high levels of gonadotropins. Genetic factors play an essential role in POF. BMP15 and its receptor BMPR1B are members of the TGFβ superfamily that are expressed in the ovaries and are involved in folliculogenesis. Any changes in these genes may disrupt them. So, this study aimed to assess 4 SNPs in exon 2 of BMP15 and 2 SNPs in exon 9 of BMPR1B genes as candidate SNPs in infertile Iranian women with POF.

    Materials and Methods

    Using the Uniprot database and PCR-SSCP methods, the link between SNPs 443T>C, 468G>A, 538G>A, 598C>T of BMP15, and 945G>A, 1020A>G of BMPR1B gene in 45 women with POF and 45 healthy women with children, without any history of diseases related to folliculogenesis and ovulation were examined as controls. Then, PCR products with mobility shift were sent for sequencing and the results were analyzed with CLC software

    Results

    The results of gel electrophoresis, SSCP, and sequencing graphs of none of the SNPs, did not show a change in the sequence of the patients compared to the control samples.

    Conclusion

    According to the key role of BMP15 in folliculogenesis and previous reports; BMP15 may be effective in the occurrence of POF. The absence of SNPs in these POF patients can be due to the small size of the studied samples and their genetic differences.

    Keywords: Premature Ovarian Failure, single nucleotide polymorphism, female infertility, BMP15, BMPR1B
  • Saeed Mahmoodinia *, Morteza Andalib Pages 1730-1739
    Introduction

    Adolescent behavioral problems come at a high cost to individuals and communities. The purpose of this study was to investigate the effect of Anger Management Training Using Stress Inoculation program on affective control in delinquent adolescents.

    Methods

    In order to achieve the objectives of the study, quasi-experimental method with pre-test - post-test and follow-up was performed. Among the statistical population of all adolescent boys of Correction and Rehabilitation Center in Tehran city, 40 subjects were selected using convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Before the intervention, participants completed Affective control Scale. Then, the experimental group received 10 sessions of 90 to 120 minutes of training in the "Stress Inoculation Training Program" and the control group did not receive training. After completing the training sessions, as well as two months later, both groups completed the ACS questionnaires again.

    Result

    According to Findings of mixed variance analysis, the affective control scores and its subscales [anger, depression, anxiety and positive affect] in the experimental group showed a significant decrease compared to the control group and during the study stages.

    Conclusion

    According to the findings of the study, the educational method used in this study could be used to increase affective control in delinquent adolescents and to prevent the occurrence of aggressive behaviors in them.

    Keywords: Anger management training, Stress Inoculation Training program, Affective Control, delinquent adolescent
  • HAMID ZOLFAGHARI, MohammadEbrahim Hokmabadi *, Arefeh Alishahi, Maryam Ghavami, Pedram Pakbaz Khosroshahi, MohammadMahdi Beiraghi Pages 1740-1748
    Introduction

    The aim of this study was to compare the learning styles and the motivational beliefs and self-regulatory of learning in Talented and ordinary students in Ferdowsi University of Mashhad.

    Materials and Methods

    This research is a causal-comparative study. The statistical population of this study included all Talented and ordinary master students who studied in the academic year of 2017-2018. A total of 50 people were selected through Purposive sampling. The learning style inventory (LSI) and the Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) were used to measure the variables.

    Results

    The results of data analysis showed that there is no significant difference between the group of talented students and the group of normal students in learning styles and motivational and self-regulatory beliefs of learning (p> 0.05).

    Conclusion

    These findings can indicate the importance of paying attention to motivational structures and requirements related to learning styles for all students, regardless of their areas of talent and intelligence.

    Keywords: Learning Style, motivational, self-regulation strategies, Talented students
  • Fatemeh Alsadat Mirhoseni, Hassan Asadzadeh *, Esmaeil Saadipour, Ali Delavar, Kamran Shilvandi Cholicheh Pages 1749-1761

    The present study was conducted to investigate the effectiveness of mindfulness skills training on emotional self-regulation of children with anxiety disorder. The research method was semi experimental (with experimental and control groups) with three-stage design (pretest, posttest, follow-up) and two-month follow-up period. The statistical population of the research included children with anxiety disorders who were studying in the fourth and fifth grade of primary school in the academic year of 2020-2021 in Tehran. Thirty seven children with anxiety disorder were selected through purposive sampling method and were randomly accommodated into experimental and control groups (18 children in the experimental and 17 children in the control group). The children in the experimental group received ten seventy-five minutes sessions of mindfulness skills training during two-and-a-half months. Children's Anxiety Questionnaire (CIQ) (Spence, 1999) and emotional self-regulation Questionnaire (ESRQ) (Shields, Cicchetti, 1998) were used in the present study. The data were analyzed through mixed ANOVA via SPSS23 software. The results showed that mindfulness skills training has significant effect on the anxiety (p

    Keywords: Anxiety Disorder, emotional self-regulation, mindfulness skills
  • MARYAM SETAYESH, Mohammad Hatami *, HASSAN AHADI Pages 1761-1766
    Introduction and purpose

    The occurrence of chronic diseases causes damage to the mental and emotional health of people. according to this the present study was conducted to investigate the efficacy of unified trans-diagnostic treatment on the self-efficacy perceived and self-care behaviors of people with coronary heart disease.

    Methodology

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up period design. The statistical population of this study included patients with coronary heart disease referred to the heart center of Madain Hospital in Tehran in the second half of 2020. The statistical population included patients with coronary heart disease referred to the heart center of Madayen Hospital in Tehran in the second half of 2020. 34 Patient with coronary heart disease were selected through voluntarily and purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups (18 patients in the experimental group and 16 patients in the control group). The experimental group received ten seventy-five-minute sessions of unified trans-diagnostic treatment during One and a half months. The applied questionnaires in this study included self-efficacy questionnaire (Sherer et al, 1982) and Self-Care Questionnaire (Galiana et al, 2015). The data from the study were analyzed through repeated Mixed ANOVA via SPSS23 statistical software.

    Findings

    The results showed that unified trans-diagnostic treatment has significant effect on the self-efficacy (F=34.07; Eta=0.51; P<0001) and self-care behaviors (F=72.83; Eta=0.67; P<0001) of the cardiac people with coronary heart disease.

    Keywords: Perceived self-efficacy, Coronary Heart Disease, unified trans-diagnostic treatment, Self-care behaviors
  • Roghayeh Bakhshi, Soad Mahfoozpour *, Irvan Masoudi Asl, Somayeh Hessam Pages 1777-1790
    Introduction

    Patient participation is among the essential factors in providing high-quality and safe services in health care centers and a primary concernfor health system managers and policymakers.

    Methods

    The scientific model of this research was based on qualitative interviews with hospital experts (faculty members of universities), and the sampling method was both purposive and snowball. A total of 16 qualitative interviews were conducted with the hospital experts,and the grounded theory technique was adopted to identify the components of patient participation in improving the patient safety culture. The necessity of each component extracted fromthe patient participation model was examined. The research data were analyzed using the coding method in three stages: open, axial, and selective.

    Results

    The results revealed100 unreplicated nodes (codes) extracted based on the conceptual similarities of the composition and 58 common codes.Based on the researchers’ intuition and understanding of the subject, the main components and sub-components of organizational factors (giving a sense of control and responsibility, heavy tasks and the number of manpower, management and leadership, and response to errors), environmental and perceptual factors (safety communication, patient empowerment, teamwork, and evaluation), and treatment decision-making (patient’s characteristics, patient’s collaboration, and raising awareness) were categorized as tree nodes.

    Conclusion

    According to the results of this study, Patient participation is an important issue in healthcare systems. Patients can play an important role in improving immunity by actively participating in health care. Patient participation is effective in improving the quality and safety of care.

    Keywords: Patient participation, Patient safety culture, organizational factors, environmental, perceptual factors, Treatment decision-making
  • Ali Khadembashi, Masoumeh Hosseini *, Ali Reza Izadi Pages 1791-1804
    Introduction

    Vitamin D3 reduce the risk of viral infections and Zinc deficiency disrupt the function of the immune system of patients. The purpose of research was to investigate the effect of resistance training and vitamin D and zinc consumption on the levels of lymphocytes in male athletes.

    Materials & Methods

    In this semi-experimental research, 32 male athletes ( 20 to 30 years) after receiving two doses of Sinopharm vaccine were voluntarily selected and randomly divided into four groups(n=8): control, resistance training, vitamin D and zinc, resistance training + vitamin D and zinc. The training protocol was implemented for six weeks, three sessions per week with intensity (70% of 1RM in the first week and increasing to 90% of 1RM in the last week). The supplement groups received vitamin D, 50,000 IU for 6 weeks/week, and 5 mg/kg zinc for 6 weeks 5 days a week. Blood samples were taken before and after the training program . The statistical method of multivariate covariance analysis was used at the significance level (P ≥ 0.05).

    Results

    The mean values of TCD4 and TCD4/TCD8 in the training group decreased and increased in the supplement and training + supplement groups, which were significant compared to the control group (P = 0.003). TCD8 in the experimental groups increased but it was not significant (P=0.65).

    Conclusion

    performing six weeks of resistance training along with vitamin D and zinc intake improves the performance of the immune system against viral pathogens and increases the effectiveness of the vaccine.

    Keywords: Resistance training, Vitamin D, zinc, TCD4+, TCD8+
  • Yosef Hazrati* Pages 1805-1823
    Introduction

     A new look at science, including a psychological look at the cognitive functions of the mind, including language, is one of the favorite researches of scientists. One of the psychological functions of the brain in the Turkish constructional variety is the conversion of the phoneme /e/ in the last syllable of feminine nouns into the phoneme [æ] in speech. Although most of the female names in this type are loanwords, but all these words are subject to the Banabi type in speech and colloquial language. Of course, it is necessary to explain that this completely depends on education and age. Therefore, the aim of the current research is the effect of psycholinguistic variables (education and age) on the representation of the phoneme /e/ in the final syllable of female nouns in the Banabi variant of Azerbaijani Turkish.

    Methods

     In this research, the data collection method is interview. 60 female names were collected from 60 native speakers of Benabi language after interview. In this way, all these 60 subjects were asked to introduce themselves. Subjects were divided into three groups based on education variable and two groups based on age. Due to the illiteracy of some of the subjects, only verbal and spoken style was examined. The research data were analyzed using column charts.

    Results

     The data analysis shows that psycholinguistic variables (education and age) have an effect on the phonetic representation of the /e/ phoneme in the final syllable of female names of the Banabi variety of Azerbaijani Turkish.

    Conclusion

     In fact, it can be said that the phonetic representation of the phoneme /e/ in this species is a function of psycholinguistic differences.

    Keywords: Benabi Type, Psycholinguistic Variables, Education, Age, Female Names, Final Syllable
  • Soheila Teimouri Darmian, Hosein Salimi Bajestani *, Mahdi Zare Bahramabadi Pages 1828-1840

    Introduction:

     Human resource capacity is the most important factor in the survival of organizations such as hospitals which plays an important role in the return and maintenance of patients' physical and mental health; therefore, special attention to empowering people in hospitals is more important than any organization; Therefore, the aim of this study is psychological empowerment based on nurses' lived experiences and reducing work-family conflict and job stress.

    Materials and Methods

    The statistical population was all female nurses of Mashhad hospitals, of which 28 people declared their readiness to participate in the research. Therefore, they were chosen voluntarily and randomly assigned to two experimental and control groups (14 people in each group). The nurses of the experimental group participated in the psychological empowerment program based on the nurses' lived experiences, and the control group did not receive any intervention. All the participants completed the work-family conflict and nursing stress questionnaires in the pre-test and post-test. The data was analyzed by ANCOVA test.

    Results

    The results showed that the program is effective in reducing work and family conflicts as well as reducing job stress, which is in line with previous research.

    Conclusion

    Psychological empowerment equips nurses with certain characteristics and skills that can be more aware of their thoughts, feelings, emotions and behaviors and the formation or exacerbation of stress in Prevent work environments that also negatively affect family life. Psychological empowerment by emphasizing active behavior instead of reactive behavior makes working people deal with life life events more efficiently

    Keywords: Psychological Empowerment, work-family conflict, Job Stress, Nurses
  • Armin Firoozi, Farah Lotfi Kashani *, Sahahram Vaziri Pages 1841-1857
    Objective(s)

    Narrative therapy (NT) and Good Enough Sex Model (GESM) are models for promoting mental and sexual health in marital identity. The present study examines and compares the effectiveness of these two treatments on the dimensions of sexual attitudes in infertile couples.

    Methods

    Participants were 48 married individuals who referred to the urology, gynecology and sexual health clinics in Tehran with infertility, which was selected thorugh convenience sampling method and were randomly assigned into three groups of 16 individuals such as NT, GESM and Control groups. The content of NT and GESM was performed separately for the experimental groups during 4 sessions of 90 minutes. To collect data, the demographic and Dehghani'  sexual attitude questionnaires, was used.  Data analysis was performed using SPSS software 26 and descriptive statistics tests and analysis of univariate and multivariate covariance, Bonferroni and mixed analysis of variance.

    Results

    The result of covariance test was significant for all three emotional, cognitive and behavioral variables at 99% confidence level (p<0.01) and both treatments had a significant effect on improving the cognitive and emotional dimensions of infertile married sexual attitude in the post-test phase (p˂0.05) and only NT were effective in the behavioral dimension of sexual attitude (p˂0.05) but GESM not make a significant difference in the behavioral dimension (P>0.05). Also NT has been more successful in promoting the emotional dimension of sexual attitude and in the cognitive dimension, both interventions have acted similarly.

    Conclusion

    Both treatments can be used to enhance the emotional and cognitive dimensions of the sexual attitude in infertile couples.

    Keywords: Narrative Therapy, good enough sex model, Sexual attitude, Infertility
  • Masoumeh Vahhabi Mashak, Mina Mojtabaie * Pages 1858-1869
    Introduction

    The Present article aimed to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy(ACT) on the reduction of depression and anxiety and the increase of quality life of women with breast cancer(BC) in Tehran city.

    Material and Methods

    The present research was implemented in quasi-experimental method with pre-test and post-test design along with control group and 45 days follow-up period. The statistical population were all women with breast cancer under treating in ShahreRey hospital of Tehran during 2022; among them 30 women were selected in voluntarily purposeful method as the sample group of the study and randomly were appointed in two experimental and control groups. The experimental group had received acceptance and commitment therapy(ACT) within two months in eight sessions of 90 minutes. The instruments of the study were consisted of Beck’s Depression and anxiety questionnaires and World’s Health Organizational questionnaire of quality of life. The gathered data was analyzed in mixed variance analysis through SPSS-24 software.

    Results

    The results demonstrated that the acceptance and commitment therapy(ACT) was significantly effective in the reduction of depression and anxiety and the increase of women`s quality of life(p<0.001).

    Conclusion

    According to the obtained results, the acceptance and commitment therapy(ACT) consisted of acceptance preparation, changes in expectations and focus of pain, the difference of pain acceptance with tolerance or surrender, an interaction between present and future perspective and the values and commitment behavior, can be applied to decrease BC women’s depression and anxiety and the improvement of their quality of life.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy(ACT), Depression, Anxiety, Quality of life, Breast Cancer(BC), Women
  • Abdollah Safikhani Mahmoodzadeh, Elham Moazamian *, Seyedeh Azra Shamsdin, Golam Abas Kaydani, Seyed Saeid Saeidian Pages 1870-1879
    Introduction

    Helicobacter pylori is one of the most common infectious bacteria in the world and the most common cause of type B gastritis. The aim of this study is to determine the amount of anti-H. pylori antibodies in healthy and asymptomatic people.

    Methods

    A number of 264 people in two age groups, 15-20 and 45-50 years, were selected after completing the questionnaire. A serum sample was prepared from each person and the amount of IgG and IgA antibodies was checked by ELISA method.

    Results

    The frequency of antibodies in the entire population and in two age groups and by gender (girls, boys, women and men) in the case of IgG is 57.2, 52.9, 32.3, 69.7 and 7.7 respectively and in the case of IgA it was 10.6%, 7.1%, 4.8%, 5.2% and 15.2% respectively. In terms of the amount of positive IgG and IgA, a significant difference was observed between the two age groups (p<0.05), so that the amount of the two antibodies was higher in the age group of 45-50 years. In terms of gender, no significant difference was observed in the entire population. Also, the amount of positive cases had a direct relationship with the number of family members and an inverse relationship with the income level.

    Conclusion

    Therefore, age and sex (in young people), number of family members, and income had an effect on the frequency of antibodies. It is suggested to improve the economic, health, medical and cultural status of the society in order to reduce the frequency of infection with H. pylori.

    Keywords: Helicobacter pylori, antibody, ELISA
  • Maryam Melali, Mojtaba Amirimajd *, Parisa Tajali, Gita Movallali Pages 1880-1890
    Introduction

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of Captainlog cognitive software and Pars cognitive rehabilitation package on improving the attention of hearing impaired primary school students with cochlear implants.

    Materials and Method

    A semi-experimental method with a pre-test-post-test-follow-up plan was used to conduct the present study with a control group (two experimental groups: Captainlog cognitive software and Pars cognitive rehabilitation package and a control group). The statistical population of this research included all 9-11-year-old primary school students with hearing loss with cochlear implants who referred to non-governmental rehabilitation centers in Tehran. To select the subjects, 45 children (23 girls, 22 boys) were selected using non-random sampling method and assigned randomly and equally in three groups. The children of each experimental group participated in the educational program for 12 training sessions of 30-45 minutes, two sessions a week. To collect data, the Wechsler Intelligence Test for Children - Fourth Form (WISC-4) and the Stroop Selective Attention Test (Stroop, 1935) were used. The results of mixed variance analysis with repeated measurement showed that the training of Captainlog cognitive software (P=0.003) and Pars rehabilitation package (P=0.017) for primary school students with hearing loss with cochlear implantation is effective and this effect was stable until the follow-up stage. .

    Keywords: Captain Log Cognitive Software, Pars Cognitive Rehabilitation Package, Attention, Cochlear Implantation
  • Marjan Malekmohamadi, Mahsa Kalantar, Ali Hossein Rezayan * Pages 1891-1914

     Since the beginning of the new millenary, viruses have shown huge epidemiological and pandemic potential: severe acute respiratory syndrome (SARS) in 2002, pandemic swine flu in 2009, the West African Ebola outbreak in 2014, and last but not least SARS-COV19 in 2019-2022. Undoubtedly, current sensing tools need to be constantly updated to solve the growing challenges in detecting viruses, as viruses change rapidly, mostly from person to person, so indicating the need for early diagnosis.In this review article, databases on common methods of virus detection and their challenges, as well as the introduction of nanobiosensors and the necessity of using biosensors were performed. Our study showed that biosensors have a great impact on the conversion of common analytical methods into new diagnostic strategies, especially the use of nanoparticles in the identification of protein biomarkers and viruses. Also, the need to implement new and innovative tools to achieve the goal of rapid and accurate diagnosis of viral diseases by nanosensors is one of the requirements in the field of disease diagnosis.

    Keywords: Biomarker identification, Detection tools, Infection, Nanobiotechnology, Nanoparticle
  • Fatemeh Tamuk, Akbar Atadokht *, Reza Ghorban Jahromi Pages 1892-1900

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of computer-based cognitive rehabilitation on students' academic motivation and academic excitement. The research method is experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of the study included all female high school students in Ardabil in the academic year 2020-2021, from which a sample of 30 people was selected by cluster random sampling and randomly divided into two experimental and control groups of 15 people. To conduct the research, first, under the same conditions, both groups of per-test were tested using the educational motivation questionnaire of Worland et al. (1992) and the Pekran academic excitement questionnaire; and then, the experimental group was trained in Captain Log cognitive software for 16 sessions and the control group did not receive any intervention. At the end of the training sessions on the experimental group, both groups underwent post-test under the same conditions. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance. The results showed that computer-based cognitive rehabilitation intervention in the experimental group has increased students' motivation and academic excitement (P = 0.000).Based on the results of these findings, it can be said that teaching the computer cognitive rehabilitation program can be used as a suitable method to increase students' motivation and academic excitement.

    Keywords: Computer-Based Cognitive Rehabilitation, academic motivation, academic excitement, Female
  • Soheila Khaleghi Tabar, Abutaleb Saadati Shamir *, Leila Kashani Vahid, Khadije Abulmaali Alhoseini Pages 1915-1928
    Introduction

    One of the most important things in life today is "successful

    Methods

    The aim of this study was to predict tolerate ambiguity,learning strategies of self-regulation and social adaptation based on the successful intelligence of female students  with a quantitative and correlational method.The study population was single female students with an age range of18to 30years in the Islamic Azad University,Yadegar-e Emam ,in the academic year of1399-1400,of which102people were selected as available.The method of data collection was non-random and as available, and due to COVID-19 disease,the questionnaires were prepared through the link and were distributed among the subjects.The questionnaires of Grigorenko and Sternberg successful intelligence, ambiguity tolerance, self-regulatory learning strategies,and social adjustments were used as research tools.

    Results

    Regression method was used to test the main hypothesis and Pearson torque correlation was used for the sub-hypotheses. Given the value of F,which is11,68,successful intelligence is not a good explanation for dependent variables, but given the value of its significance level of0.00,which is less than 0.05, the relationship is significant. Also,considering the values ​​of the level of successful intelligence with self-regulatory strategies and social adjustment that are less than0.05,these two sub-assumptions are significant.In general,it can be inferred that successful intelligence, has been a factor in increasing the ability and self-regulation and communication skills and adaptation in the social environment.

    Conclusion

    Successful intelligence can be considered as an effective model for better communication at the community level as well as identifying appropriate personal learning strategies in students and a factor for metacognitive beliefs of learning motivation which causes risk-takings that lead to success and exit from the historical humanitarian moment.

    Keywords: Successful Intelligence, Ambiguity Tolerance, Self-Regulated Learning Strategies, Social Adaptation
  • Leila Moteragheb Jafarpoure, Biuok Tajeri *, Javad Khalatbari Pages 1929-1939
    Introduction

    Cancer is one of the most common diseases that has affected many people around the world. Regarded to the need for intervention to improve the characteristics of women with breast cancer and little research on the effectiveness of Cognitive Behavior, present research aimed to determine the effectiveness of Cognitive Behavior emotional regulation and subjective well-being in women with breast cancer.

    Methods

    This study was a semi-experimental with pretest, posttest and follow-up design with control group. The research population was women with breast cancer referred to Shohadaye Tajrish Hospital of Tehran city in 2019-2020 year. 30 people were selected by available sampling method and via simple randomly method replaced to into three equal groups (each group 15 people). The experimental group trained 10 sessions of 60 minutes by Cognitive Behavior method and the control group was placed on a waiting list for training. Data were collected with using, emotional regulation and subjective well-being questionnaires and analyzed by Chi-square, independent t and analysis of variance with repeated measures in SPSS version 19 software.

    Results

     The findings showed that the groups in the pretest stage did not significant difference in terms of emotional regulation and subjective well-being (P>0.05), but in the post-test and follow-up stages was a significant difference in terms of all two variables (P<0.001). In addition Cognitive Behavior led to improved emotional regulation and subjective well-being in women with breast cancer (P<0.001).

    Conclusion

    Using cognitive-behavioral therapy can improve emotional regulation and mental well-being of women with breast cancer.

    Keywords: Breast Cancer, Cognitive Behavior, Emotional regulation, subjective well-being
  • Roghayeh Asadi, Reza Kazemi *, Tavakkol Mousazadeh Pages 1940-1951

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of cognitive behavioral couple therapy on reducing marital burnout and sexual intimacy of couples referring to counseling centers in Tabriz. The present research method is semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of all couples referring to counseling centers in Tabriz has at least 2 years of marriage. To conduct the research, 34 people were selected in a purposeful way based on the entry criteria and randomly replaced in two groups (experimental and control). According to Delavar (2016), the minimum number of groups in experimental research is 15 people. Entry criteria include living together for at least two years (married people have lived together for at least two years), informed consent to participate in the research of couples, at least third-level literacy for couples aged 20 to 40 years, and exit criteria include taking psychiatric drugs and not being absent for more than one session. Participation in other psychological intervention programs. The research tools are the Pines Marital Discomfort Questionnaire (Pines and Nunes, 2003) and the Sexual Intimacy Questionnaire. Botlani et al. (2009) was invalid. The experimental group underwent cognitive-behavioral couple therapy for 8 sessions of 90 minutes. The results of data analysis showed that cognitive behavioral couple therapy is effective in reducing marital boredom and sexual intimacy of couples referring to counseling centers in Tabriz.

    Keywords: cognitive behavioral couple therapy, Marital heartbreak, sexual intimacy of couples
  • Mokhtar Arefi *, Shahrzad Khoshbakht Pages 1952-1960
    Introduction

    The main purpose of this study is to predict extramarital relationships based on attachment styles mediated by conflict management and forgiveness.

    Methods

    The statistical population of this study is all married men and women referring to family counseling centers under the supervision of Kermanshah Welfare Organization in 1397-1396. According to the statistics obtained from the Welfare Organization, their number was about 420 people. The sampling method was census. The type of this research is descriptive-survey, based on the applied purpose and in terms of quantitative analysis. The data collection tool was a questionnaire. For data collection, the Whitley (2008) Attitudes Toward Extramarital Relationships Questionnaire, Collins and Reed Adult Attachment (2014), Ray et al. (2001), and Wilson-Pontam (1982) Conflict Management Questionnaire were used. Correlation test and structural equations were performed.

    Results

    In order to analyze the data, correlation tests and structural equations have been performed. The results showed that attachment styles with the mediation of conflict management and forgiveness predict extramarital relationships.

    Conclusion

    According to the results, we found that a general assessment to identify the factors affecting marital satisfaction and the tendency to extramarital relationships, according to its role in people's lives, as a factor for the development of societies, to strengthen the foundation of the family and society Use it.

    Keywords: extramarital affairs, Attachment Styles, conflict management, Forgiveness
  • Zahra Mirzaei, Nabi Fatahi *, Maryam Latifi, Zahra Chaleshgar, Nikoo Omid Bakhtiari, Fatemeh Homaei, Nasrin Ghobadi Moghadam Pages 1962-1974
    Background

    Numerous studies have examined the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and mindfulness-based stress reduction on Self-Care Behaviors . But there is research gaps between comparing the effectiveness of two classic cognitive-behavioral therapies (CBT) and reducing mindfulness-based stress (MBSR) on Self-Care Behaviors in patients with type 2 diabetes. Thirty-six diabetic patients were selected by simple random sampling and randomly assigned to three 12-person groups (two experimental groups and one contrast group). Research tools Cohen's Self-Care Behaviors Questionnaire (2000), Mindfulness-Based Stress Reduction Therapy (Mouse et al., 2015) and Cognitive Behavioral Therapy (Moloudi and Fattahi, 2011; Samadzadeh and Hamkaran, 2018). Data analysis was performed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The two cognitive-behavioral therapies of classical behavior and mindfulness-based stress reduction therapy have had a significant effect on Self-Care Behaviors in the sample (P <0.001). Mindfulness-Based Stress Reduction Therapy has been more effective than classical cognitive-behavioral therapy in examining students' perceived stress (P <0.001); Anxiety has been studied in the sample (P <0.001). There was no significant difference between the two treatments in terms of the effect on Self-Care Behaviors (P <0.001).

    Conclusion

    Patients who participated in cognitive-behavioral therapy sessions and mindfulness-based stress reduction therapy experienced perceptual stress and experienced less anxiety sensitivity.

    Keywords: Classical Cognitive Behavioral Therapy, Mindfulness-Based Stress Reduction, Self-care behaviors, Patients with Type 2 Diabetes
  • Tahereh Delpasand, Hasan Ahadi *, Farhad Jamhori Pages 1975-1983
    Introduction

    Infertility is a stressful phenomenon for infertile couples, which is related to their perception of infertility. This study was designed to investigate the effectiveness of stress management training on perceived stress and the outcome of IVF in women with infertility.

    Methods

    A clinical trial study was conducted on infertile women referred to the Shiraz Infertility Center under IVF. 70 infertile women were selected and those eligible to enter the study were randomly divided into two experimental and control groups. The experimental group received an 8-session cognitive-behavioral stress management training program, while the control group did not receive any psychotherapy services. Both groups completed the perceived infertility stress questionnaire before and after the intervention. IVF after one month of investigation and data was analyzed using SPSS software and multivariate and univariate covariance test.

    Results

    The findings showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of reducing perceived stress (F = 1031.68, p = 0.0005). But there is no significant difference in the result of IVF.

    Conclusion

    It seems that stress management training using cognitive-behavioral strategies can significantly improve the perceived stress of infertile women. This study suggests that stress management training should be included in the treatment program of infertile women.

    Keywords: IVF, Infertility, stress, Psychotherapy
  • Hamzeh Akbari, Zabih Pirani *, Davood Taghvaei Pages 1984-1992
    Aim and Background

    the main purpose of this study was examining the effectiveness of attributional retraining on academic optimism of the sixth elementary students.

    Methods and Materials: 

    The research design was semi experimental with pre- and post-test and control group and Follow - up stage. The statistical population consisted of all female sixth grade elementary - school students of hamedan city who were enrolled in academic year of 98-99. Among them, 30 sixth grade elementary students were selected using sampling available method to train attributional retraining. They emplaced in two 15 students experimental and witness groups. In order to measure the academic optimism students answered to Scheier & Carver’s Life Orientation Test Revised (LOT-R) (1994) as pre - test and Test for pre-test, post-test and follow up stage. Then, the experimental group received 11, 90-min sessions of attributional retraining while the control group received no treatment. The data were analyzed using analysis of covariance.

    Findings

    The results of the analysis showed that the attributional retraining statistically, significantly improved the academic optimism of the sixth elementary students. (p < .01).

    Conclusions

    According to the results, the attributional retraining could be as an efficient method in increasing academic optimism.

    Keywords: Documentary retraining, Academic, Optimism