فهرست مطالب

نشریه پژوهش های معماری نوین
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد اخلاصی، مهدی آروم صفحات 7-21

    پاسخگویی به نیاز کودک جهت تحرک و بازی هم از بعد ارتقا سلامت روانی و جسمی و هم به‌عنوان پاسخ به نیاز یکی از ساکنین آپارتمان مسکونی موضوعی حایز اهمیت است. اما باتوجه‌به محدودیت‌های موجود در ساخت مجتمع‌های مسکونی؛ در بسیاری از خانه‌ها فضای باز (حیاط) که پیش‌ازاین مناسب‌ترین فضای خصوصی جهت پاسخگویی به این نیاز زیستی کودک (تحرک) بوده است حذف و نهایتا فضای نیمه‌باز کوچک (تراس) جایگزین آن شد. هدف این پژوهش شناسایی مولفه‌های تاثیرگذار در طراحی کالبد آپارتمان مسکونی در ارتقا کیفیت فضا جهت پاسخگویی به تحرک کودک است. این پژوهش بر اساس روش کمی (با کمک ابزار پرسش‌نامه محقق ساخت) انجام شده است. جمع‌آوری داده‌ها با ارایه پرسش‌نامه به ساکنین مجتمع مسکونی هرمزان در تهران صورت پذیرفته و داده‌های به‌دست‌آمده به‌وسیله نرم‌افزار Spss-26 و استفاده از تحلیل عاملی، آزمون فریدمن، آزمون همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفته و نتایج استخراج و ارایه گردیده است. بر اساس تحلیل یافته‌های پژوهش، استفاده از فضای باز (حیاط در ارتفاع) یا نیمه‌باز (تراس)، فضای سبز، انعطاف‌پذیری در مبلمان و کالبد آپارتمان و استفاده از نور طبیعی مهم‌ترین مولفه‌هایی است که بایستی به‌عنوان معیارهای طراحی کالبد آپارتمان مسکونی جهت پاسخ به نیاز کودک برای تحرک مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آپارتمان مسکونی، کودک، نیازهای حرکتی، طراحی معماری
  • محمد کاظمی، حامد مضطرزاده صفحات 23-35

    امروزه ساخت بناهای بلند مرتبه مسکونی جزیی از ضروریات شهرسازی مدرن گردیده است . اغلب مردم ساکن در شهرهای بزرگ و پرجمعیت جهان به ناگزیر در مجتمع های آپارتمانی بزرگ که اکثریت نیز بلندمرتبه هستند سکونت دارند . از جمله مولفه های مهم در طراحی ساخت این ساختمان ها مبحث تنظیم دمای مطلوب داخل ساختمان و ایجاد محدوده آسایش حرارتی برای ساکنین با در نظر گرفتن محدودیت های مصرف انرژی است . در این پژوهش نمونه موردی در نظر گرفته شد که یک ساختمان بلند مرتبه مسکونی واقع در شهر شیراز است ، که با استفاده از پنجره های دو جداره سعی شده است خواسته های پیش گفته را تامین کند . از آنجایی که روش های دیگری نیز برای تامین این موارد وجود دارد از جمله طراحی و اجرای نماهای دو پوسته ، در ابتدا انواع پنجره های دو جداره و همچنین نماهای دو پوسته به صورت مجزا معرفی گردید . و خصوصیات هر کدام از آنها شرح داده شد . در ادامه به جهت شناسایی گزینه مطلوب هر دو ساختار مورد قیاس تطبیقی قرار گرفت و این نتیجه به دست آمد که با در نظر گرفتن مزایا و معایب هر یک از این دو ساختار در نهایت نماهای دو پوسته می تواند به لحاظ تامین دمای مطلوب ساختمان و ایجاد محدوده آسایش حرارتی برای ساکنین و همچنین افزایش بهره وری در مصرف انرژی ساختمان گزینه مناسب تری باشد .

    کلیدواژگان: بناهای مسکونی، بلندمرتبه سازی، پنجره های دوجداره، نماهای دو پوسته
  • رضا عبدالمحمدی، سعیده فیضی صفحات 37-46

    شهرسازی دوره ایلخانی بنا بر شرایط سیاسی، اجتماعی، مذهبی و فرهنگی به وجود آمده طی حملات مغولان، یکی از تاثیرگذارترین نمونه‌های تاریخ شهرسازی ایران را شامل می‌شود. در این بازه زمانی همچنین شاهد تغییرات گسترده کالبدی و غیر کالبدی در معماری مساجد در دوره ایلخانی بودیم. مسجد مهم‌ترین نهاد تمدن ساز در اسلام و روحی بزرگ در کالبد مکان است و جدا کردن این روح از آن کالبد کاری ناصواب است. دوره‌ی ایلخانی ابتدا با ویرانی‌های شدید شروع شد ولی با ورود وزیران لایق ایرانی و همچنین به اسلام گرویدن شاهان ایلخانی پیشرفت پیش از پیش در معماری مساجد رخ داد. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی انجام‌گرفته که از طریق مطالعه‌ی کتابخانه‌ای، یافته‌های میدانی و عکس‌برداری از مساجد ایلخانی تبریز انجام‌شده است. ابتدا تاریخچه مختصری از تحولات تاریخی دوره ایلخانی ذکرشده و سپس به بررسی مساجد این دوره در شهر تبریز پرداخته‌شده و محتوای کالبدی بناها ازجمله آرایه‌ها و تزیینات ایوان‌ها، سردر، گنبد، سال ساخت و پلان مورد تحلیل و بررسی قرارگرفته است. با توجه به بررسی‌های که در مورد 5 مسجد دوره ایلخانی تبریز ازلحاظ مولفه‌های اصلی سازنده مساجد به‌طور کامل انجام‌گرفته و در قالب جداول و نمودارهایی در مقاله تحلیل و بررسی‌شده و به‌طور مجزا در مورد هرکدام از مولفه‌ها برای تک‌تک مساجد درنتیجه گیری بیان گردیده است. در کل می‌توان گفت ایلخانیان سعی کردند تا با در نظر گرفتن شرایط اقلیمی و اجتماعی شهر تبریز مساجد ایلخانی را مطابق با شرایط موجود در آن زمان بنا کنند.

    کلیدواژگان: مولفه های سازنده، دوره ایلخانی، مساجد، تبریز
  • فرزین توکلی، سعید عظمتی، سارا زهری صفحات 47-63

    بازارهای سنتی از دیرباز تاکنون هسته اصلی تشکل و تعامل در فضای اجتماعی و اقتصادی شهرها به شمار می‌روند. امروزه مجتمع‌های تجاری بستر و فضای مناسبی جهت برقراری روابط اجتماعی هستند. در این مجموعه‌ها فعالیت اصناف و همگانی بودن، می‌تواند منجر به حضور مردم در فضا و زمینه ساز محیطی برای ارتقای تعاملات و نشاط و پویایی و رشد اجتماعی شهر می‌گردد. مقاله حاضر قصد دارد با توجه به الگوی بازارهای سنتی در راستای ارتقای تعاملات اجتماعی در مجتمع‌های تجاری به راهکارهایی دست یابد. روش تحقیق مقاله حاضر ترکیبی است که در بخش اول با استفاده از مطالعات کتابخانه‌ای و مشاهده و بررسی نمونه موردی بازار اصفهان مولفه‌های کالبدی بازار استخراج و در بخش دوم از طریق مصاحبه باز با دوازده نفر از متخصصین حوزه معماری به روش گلوله برفی مولفه‌های موثر مشخص گردید. در مرحله بعد به روش کمی با استفاده از پرسشنامه که میان کاربران فضاهای تجاری منطقه 5 توزیع شده، داده‌های به دست آمده از نمونه موردی مورد تحلیل قرار گرفت تا مولفه‌های قابل استفاده در مجتمع‌های تجاری امروزی شناسایی شود. نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که استفاده از مولفه‌های حس مکان، سرزندگی، و نفوذپذیری و تنوع فضایی در طراحی مجتمع‌های تجاری می‌تواند موجب ارتقای تعاملات اجتماعی در کاربران از این فضاها گردد

    کلیدواژگان: بازارهای سنتی، مجتمع های تجاری، تعاملات اجتماعی
  • نیلوفر صباح، رضا پرویزی صفحات 65-82

    این تحقیق به بررسی و مطالعه‌ی نقش عوامل اقتصادی- اجتماعی در چگونگی شکل‌گیری معماری مسکن ارزان‌قیمت در دوران بعد از انقلاب اسلامی ایران می‌پردازد. عواملی که بر شکل‌گیری معماری مسکن ارزان‌قیمت موثر می‌باشد هم در بعد اقتصادی و هم در بعد اجتماعی بررسی و مطالعه خواهد شد. همچنین در این مقاله رابطه‌ی میان کنش مولفه‌های اجتماعی- اقتصادی را با سندروم مسکن ملکی، در قالب الگوی مسکن ارزان‌قیمت تبیین شد. نمونه موردی موردمطالعه، معماری مسکونی معاصر در دوران بعد از انقلاب اسلامی ایران بود که به علت اثرگذاری مسایل اجتماعی و اقتصادی و چالش‌های عمده این دوره بررسی می‌شوند، و با تبیین مولفه‌های اقتصادی – اجتماعی و تدقیق نسبت‌های آن‌ها باهم و سایر مولفه‌های جانبی به مدل شکل‌گیری مسکن ارزان‌قیمت و ارایه اصول طراحی بهتر برای معماران در جهت استفاده مطلوب فضا دست‌یافت. نشان داده می‌شود که تغییر شرایط مسکن از مهم‌ترین عرصه‌های تحولات ناشی از گسترش شهرنشینی بوده است. گروه هدف می‌تواند قشر عمومی جامعه، کارگران، کارمندان، بازنشستگان، زنان سرپرست خانوار، خانوارهای دارای سرپرست جوان و... باشد. برای تامین مسکن امن و سالم و در استطاعت مالی خانوار می‌توان هدفهای برنامه‌ای افزایش توان خانوارها در تامین مسکن و مقاوم‌سازی مساکن موجود را به کمک برنامه‌های اجرایی مختلف در نظر خواهیم گرفت. درنهایت راهکارهای واقعی برای کاهش قیمت مسکن پیشنهاد و ارایه می‌گردد.

    کلیدواژگان: مسکن، ارزان قیمت، معماری، عوامل اقتصادی- اجتماعی _
  • آرزو ملک، آویده طلایی صفحات 85-102

    با توجه به افزایش روند استفاده از نماهای شفاف در ساختمان های اداری برای استفاده از نور روز در فضای ساختمان ها، ایجاد تدابیری برای جلوگیری از نفوذ بیش‌ازحد نور خورشید در چنین فضاهایی و افزایش آسایش بصری و کیفیت فضایی کاربران و درنتیجه بهبود عملکرد و نتیجتا کاهش انرژی امری ضروری است، لذا به کار بردن نماهای متحرک در این دوره در جهت پیشرفت فناوری و صرفه جویی منابع، امری موثر است. در تهران، تنها چند مطالعه بر تابش نور روز متمرکز شده‌اند و بنابراین، معیارهای قابل‌اجرا برای برآورده کردن اولویت محلی موردنیاز است. در گام اول بامطالعه انواع سیستم های متحرک و نحوه پاسخ گویی آن‌ها با استناد به مدارک کتابخانه ای و در گام بعدی مدل سازی فضای نمونه ها و آنالیز هایی بر اساس ویژگی های آن ها به این مطالعه باهدف تطبیق این نما ها ازنظر آسایش بصری با استفاده از ارزیابی بر اساس شاخص (DGP) در چهار فضای اداری، واقع در تهران، ایران پرداخته شد. درنهایت نتیجه تحقیق بدین ترتیب است که نمای متحرک با سیستم فعال و کنترل مرکزی با اختلاف٪8.4 بهترین عملکرد را در بین انواع سیستم ها داشته است.

    کلیدواژگان: ساختمان های اداری، آسایش بصری، نما های متحرک
|
  • Ahmad Ekhlasi, mahdi aroom Pages 7-21

    Responding to the child's need for mobility and play is an important issue both from the perspective of improving mental and physical health and as a response to the needs of a resident of a residential apartment. But due to the limitations in the construction of residential complexes; In many houses, the open space (yard), which was previously the most suitable private space to meet this child's biological need (movement), was removed and finally a small semi-open space (terrace) was replaced. The purpose of this research is to identify the influential components in the design of the body of the residential apartment in improving the quality of the space in order to respond to the mobility of the child. This research was done based on quantitative method (with the help of researcher-made questionnaire tool). Data collection was done by providing a questionnaire to the residents of Hormzan residential complex in Tehran, and the obtained data were analyzed using Spss-26 software and using factor analysis, Friedman test, Pearson correlation test, and the results were extracted and presented. Based on the analysis of the research findings, the use of open space (elevated yard) or semi-open space (terrace), green space, flexibility in the furniture and body of the apartment, and the use of natural light are the most important components that should be used as criteria for designing the body of a residential apartment to meet the needs. The child should be considered for mobility.

    Keywords: Residental Apartment, Children, Mobility Needs, Architectural Design
  • mohammad kazemi Pages 23-35

    today , construction of tall buildings is a part of modern urbanism . most of the people living in large and large cities of the world have to live in large apartment complexes which are also high - rise . one of the important components in the design of these buildings is to regulate the desired temperature inside the building and create a thermal comfort zone for residents considering the energy consumption limitations . in this research , a case study was considered , which is a high – rise residential building located in shiraz city , which has been tried by using double - glazed windows . since there are other methods for these cases , such as design and implementation of double skin facades , at first different double - glazed windows and double skin facades were introduced . and the characteristics of each of them were described . then , in order to identify the desired option , both structures were compared and the result was obtained which , considering the advantages and disadvantages of each of these two structures , in terms of the advantages and disadvantages of each of these two structures , in terms of supplying the desired temperature of the building and creating the thermal comfort zone for the residents and also increase in productivity in building energy consumption is a more appropriate option .

    Keywords: residential buildings, high rise, double window, double skin facades
  • reza abdolmohammadi, saideh feizi Pages 37-46

    Since the arrival of Islam in Iran, we have witnessed a great change in the form, content and place of performance of these arts in architecture, which is due to the social and religious context of societies. Since the advent of Islam in Iran, we have witnessed extensive physical and non-physical changes in the architecture of mosques. The Ilkhani period started with severe destruction, but with the arrival of worthy Iranian ministers and the conversion of the Ilkhani kings to Islam, there was an advance in the architecture of mosques. In the present research, with the descriptive and analytical method that has been carried out through the library study, an attempt has been made to first mention a brief history of the historical developments of the Ilkhanid period. Then, the mosques of this period have been examined, then the physical content of the buildings, including the arrays and decorations of the porches, domes, etc., which has a symbolic aspect, has been analyzed. The analysis of the elements of the mosques shows the special attention of the patriarchal kings to Islamic teachings. Along with these patriarchs, they tried to build mosques in accordance with the existing conditions at that time, taking into account the climatic and social conditions of the city of Tabriz.

    Keywords: Constructive Components, Ilkhanid Period, Mosques, Tabriz
  • farzin tavakoli, Saeed Azemati Pages 47-63

    Traditional markets have long been central to the presence of the people and are the core of organization and interaction in the social and economic environment of cities. Today, commercial complexes are a good platform and space for social relations. In these complexes, the activity of guilds and being public can lead to the presence of people in the space and create an environment for promoting interactions, vitality, dynamism and social growth of the city. This letter aims to reach to solutions in promoting social interactions in commercial complexes regardiding the pattern of traditional markets. The hypothesis of this study is that there is a significant relationship between legibility patterns, sense of place, stillness, dynamics, motion, light, variety of form and geometry and patterns of activity in traditional Iranian markets with social interactions. The research method of this article is a combination, in the first part, the physical components of the market were extracted by using library studies and observing and examining a case study of the Isfahan market, and in the second part, through open interviews with twelve experts in the field of architecture, the effective components were determined using the snowball method. . In the next step, the data obtained from the case sample was analyzed in a quantitative way using a questionnaire that was distributed among the users of commercial spaces in Region 5, in order to identify the components that can be used in today's commercial complexes. The obtained results show that using the components of sense of place, vitality, and spatial permeability and diversity in the design of commercial complexes can improve social interactions among users of these spaces.

    Keywords: traditional Bazaar, Commercial Complexes, Social Interactions
  • Niloofar Sabah, Reza Parvizi Pages 65-82

    This research aims to investigate and study the role of economic-social factors in the formation of low-cost housing architecture in the era after the Islamic Revolution of Iran. Factors being effective in the formation of low-cost housing architecture will be investigated and studied both in the economic and social dimensions. In this study also, the relationship between the socio-economic factors and real estate syndrome was explained through a cheap housing model. The studied case study was the contemporary residential architecture in the aftermath of the Iran’s Islamic Revolution, which is examinded due to the impact of social and economic issues and the major challenges of this period. Also, a model for forming of low-cost housing and improving design principles for architects in the direction of optimal use of space was established by explaining the economic-social factors and verifying their relationships with each other and other peripheral factors.. It is shown that the change in housing conditions has been one of the most important areas of development caused by the expansion of urbanization. The target group can be the general society, workers, employees, retirees, female heads of households, households with young heads, etc. To provide safe and healthy housing within the financial capacity of the household, we can consider implementing various execution programs tailored to increase the ability of households to provide housing and retrofit existing. Finally, real solutions to reduce housing prices are proposed and presented.

    Keywords: Housing, cheap, Architecture, Socio-economic Factors
  • Arezoo Malek, Avideh Talaei Pages 85-102

    Considering the increase in the trend of using transparent facades in office buildings to use daylight in the space of buildings, creating measures to prevent excessive penetration of sunlight in such spaces and increasing the visual comfort and spatial quality for users and thus improving performance And as a result, reducing energy consumption is essential, so using kinetic facades in this period of time is effective and profitable in order to improve technology and save resources. In Tehran, only a few studies have focused on this subject, and therefore, applicable criteria are needed to meet local preference. In the first step, by studying the types of mobile systems and the way they respond by referring to library documents, and in the next step, modeling the interior and exterior of the samples and analyzes based on their characteristics, This study was carried out with the aim of comparing these facades in terms of visual comfort using index-based evaluation (DGP) in four office spaces located in Tehran, Iran. In conclusion the result of the research is that the kinetic facade with active system and central control had the best performance among all types of systems with a difference of 8.4%.

    Keywords: Office buildings, Visual comfort, Kinetic facades