فهرست مطالب

مدیریت استاندارد و کیفیت - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1401)

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین هاشمی، سید علیقلی روشن*، حبیب الله سالارزهی، نورمحمد یعقوبی صفحات 1-27

    پیش از شروع مسیرمدیریت دانش، برای سازمان مهم است که توانمندیها و فرصتها برای بهبود خود را بشناسد. هدف این پژوهش برای کمک به سازمانها، طراحی ابزاری نوین (ایزورات 30401)، برای ارزیابی آمادگی مدیریت دانش بر پایه ایزو30401 سیستم های مدیریت دانش الزامات است. جهت دستیابی به این هدف از ابزار ارزیابی مدیریت دانش APO به عنوان چارچوب اولیه طراحی استفاده و با روش تحلیل محتوا و فراترکیب، ایزو 30401 به صورت انتقادی در برابر ابزار ارزیابی مدیریت دانش APO محک زده شد. نتایج مقایسه نشان داد که ابزار ارزیابی آمادگی APO با سیستم های مدیریت دانش ایزو30401 سازگار است. فرآیند ارزیابی آمادگی مدیریت دانش بر پایه چارچوب ایزو 30401 دربرگیرنده 45 پرسش است. پرسش ها در 9 گروه زمینه سازمان، رهبری، فرهنگ مدیریت دانش، طرح ریزی، فرایندها و عملیات سازمان، سرمایه انسانی، فناوری و زیرساخت، سیستم مدیریت دانش و پیامدها گروه بندی شدند. این گونه پژوهش ها اعتبار بیشتری به طراحی و برنامه های کاربردی سیستم مدیریت دانش برپایه استاندارد ایزو 30401 می بخشد و دستورکارهایی را برای توسعه و عملیاتی شدن بیشتر این استاندارد ایزو، توسط نهادهای صدور گواهینامه و پیاده سازی توسط مدیران ارایه می دهد. پیشنهاد می شود برای اعتباربخشی از ابزار ایزورات 30401 در سازمانها استفاده و نتایج در برابر ابزار APO بررسی شود.

    کلیدواژگان: سیستم مدیریت دانش، استاندارد ایزو30401: 2018، آمادگی مدیریت دانش، سازمان بهره وری آسیا، ابزارAPO، ایزورات30401
  • محمدرضا فتحی*، مهدی نصراللهی، امیرحسام بهروز، فرناز برگزیده صفحات 28-52

    با افزایش نگرانی های زیست محیطی از سوی مصرف کنندگان و دولت ها در سراسر جهان، شرکت های تولیدی درصدد توسعه برنامه های دوستدار محیط زیست مانند توسعه محصول سبز، برند سبز و فناوری سبز برآمدند. تحقیق های کنونی عمدتا بر تاثیر مدیریت کیفیت بر نوآوری تاکید دارد و تاثیر مدیریت کیفیت بر نوآوری سبز به ندرت مورد بررسی قرار گرفته است. در پژوهش حاضر، هدف بررسی تاثیر به کارگیری سیستم مدیریت کیفیت با نقش تعدیل گر مقررات محیطی بر نوآوری سبز است. پژوهش حاضر از نظر هدف توسعه ای و از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کارکنان و مدیران شرکت صنایع الکترونیک ایران در استان تهران می باشد. ابزار گرد آوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه بوده است. جهت سنجش روایی پرسشنامه از آزمون های روایی واگرا، روایی همگرا در نرم افزار پی.ال.اس 3 استفاده شده است. همچنین از آزمون آلفای کرونباخ برای تعیین پایایی پرسشنامه استفاده شد که این مقدار برای تک تک متغیرها بالاتر از 70/0 بوده است که نشان از تایید پایایی پرسشنامه دارد. از نتایج پژوهش این گونه اسنتباط می گردد که به نظر بیشتر کارکنان و مدیران شرکت صنایع الکترونیک ایران تاثیر معناداری میان به کارگیری سیستم مدیریت کیفیت با توجه به نقش تعدیلگر مقررات محیطی بر نوآوری فناورانه سبز، نوآوری محصول سبز، نوآوری فرایند و مدیریتی سبز وجود دارد. بنابراین با توجه به نتایج، کلیه فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: سیستم مدیریت کیفیت، مقررات محیطی، نوآوری سبز
  • قاسم زارعی*، زهرا عسگریان، ایمان قاسمی همدانی صفحات 53-87

    با افزایش رقابت در صنعت گوشی های هوشمند، درک این موضوع که چه عواملی موجب اثرگذاری بر ادراک خریداران گوشی های هوشمند شده و فرایند انتخاب و خرید آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد به موضوع مهمی برای تولیدکنندگان و دانشگاهیان تبدیل شده است. این مطالعه تاثیر سه مولفه ظاهری رنگ، طراحی و بسته بندی بر ترجیح مصرف کننده گوشی های هوشمند و شخصیت برند، همچنین ارزیابی اثرگذاری شخصیت برند بر ترجیح مصرف کننده گوشی های هوشمند را بررسی می کند. این مطالعه ازنظر هدف کاربردی و ازنظر گردآوری اطلاعات، توصیفی است. جامعه آماری پژوهش شامل کاربران گوشی های هوشمند در کشور ایران می باشند و نمونه آماری آن 404 نفر به روش نمونه گیری تصادفی در استان اردبیل در دسترس قرار گرفته و پرسشنامه ها تکمیل شد. پرسشنامه مورد نظر با مطالعه مبانی نظری و با استفاده از پرسشنامه استاندارد تنظیم شده است. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LESREL تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد مولفه های ظاهری محصول (رنگ، طراحی، بسته بندی) اثر مثبت و معنادار بر ترجیح مصرف کنندگان گوشی های هوشمند و شخصیت برند دارند. همچنین اثر مثبت و معنادار شخصیت برند بر ترجیح مصرف کننده گوشی های هوشمند مورد تایید قرار گرفت. نتایج این مطالعه چندین مفهوم نظری و عملی برای مدیریت بازاریابی، رفتار مصرف کننده و صنعت گوشی های هوشمند فراهم می کند.

    کلیدواژگان: گوشی هوشمند، رنگ، طراحی، بسته بندی، ترجیح مصرف کننده، شخصیت برند
  • مهدی هاشمی، ابراهیم رجب پور*، علی حیدری، سید سعید نجیبی صفحات 88-112

    در عصر پویای اقتصاد مبتنی بر دانش، سازمان ها برای کسب موفقیت باید به سمت چابکی و انعطاف پذیری حرکت ‏نمایند. یکی از الزامات اساسی برای این مهم، پدیده فراموشی سازمانی است که در سال های اخیر مطرح شده است. بر ‏همین اساس، هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل پدیده فراموشی سازمانی در بستر فرهنگ سازمانی در سازمان ‏تامین اجتماعی کشور می باشد. برای این منظور از روش ترکیبی تحلیل تم-دیماتل استفاده شده است. روش پژوهش از ‏نوع آمیخته (کیفی- کمی) و از نظر استراتژی از نوع مطالعه موردی است. یافته های پژوهش هم در بعد کمی و هم ‏کیفی از طریق مصاحبه با 12 متخصص (که از مدیران باتجربه سازمان تامین اجتماعی، دارای مدرک کارشناسی ارشد ‏و بالاتر و تخصص و دانش لازم در این زمینه بودند) حاصل شد، به اینصورت که ابتدا از تکنیک تجزیه و تحلیل تم، ‏متغیرهای موثر بر فراموشی سازمانی در در بستر فرهنگ سازمانی در سازمان تامین اجتماعی کشور شامل تغییرات ‏نگرشی- رفتاری، تغییرات فرآیندی، تغییرات محیط، چابکی سازمان و مدیریت اطلاعات شناسایی شد و سپس تکنیک ‏دیماتل بمنظور بررسی ارتباط بین متغیرهای موثر بر فراموشی در بستر فرهنگ سارمانی بکار گرفته شد. در این ‏پژوهش با استفاده از رسم شکل و همچنین مقادیر و همچنین تعداد فلش های خروجی و ورودی هر معیار و با در نظر ‏گرفتن فرض های دیماتل، درجه تاثیرگذاری و تاثیرپذیری و همچنین شدت اثرگذاری و اثرپذیری معیارها بیان شد.‏

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، فراموشی سازمانی، تحلیل تم، دیماتل، سازمان تامین اجتماعی
  • امیر جلالی ساعی*، محمدرحیم رمضانیان صفحات 113-141

    گسترش مباحث مربوط به مدیریت کیفیت در طول زنجیره تامین و همچنین حرکت مفهوم عملکرد سازمانی به توسعه پایدار و تلفیق این سه حوزه با یکدیگر، زمینه تحقیقاتی نوظهوری در مدیریت کیفیت زنجیره تامین پایدار (SSCQM) ایجاد نمود. این پژوهش در جستجوی این است که آیا SCQM بر توسعه پایدار سازمانی موثر است یا خیر؟ ابعاد SCQM در 7 و توسعه پایدار در 3 بعد تعریف شدند؛ اثرات هریک از ابعاد SCQM با رویکرد PLS-SEM بر توسعه پایدار سازمانی با داده های حاصل از 184 پرسشنامه تکمیلی بوسیله کارشناسان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان تحلیل شد. تحقیق، از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی و با توجه به بررسی رابطه بین متغیرها، از نوع همبستگی محسوب می شود. در مدل اندازه گیری جهت بررسی پایایی، از معیار پایایی مرکب و آلفای کرونباخ و جهت بررسی روایی از معیار روایی همگرا و روایی افتراقی استفاده شد که با توجه به مقادیر آنها، مدل اندازه گیری از پایایی و روایی مناسبی برخورد است. در مدل ساختاری ضرایب مسیر و مقدار t نشان داد که همه ابعاد SCQM حداقل در یک مسیر بر ابعاد توسعه پایدار دارای اثر معنی دار هستند؛ بنابراین می توان بیان کرد که ابعاد SCQM، بر توسعه پایدار سازمانی تاثیر دارد. سازه تمرکز بر مشتریان بر توسعه اقتصادی دارای قوی ترین اثر بوده و دو سازه رهبری کیفیت زنجیره تامین و سیستم اطلاعاتی کیفیت زنجیره تامین بر هر سه بعد پایداری اثر معنی دار دارند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار سازمانی، مدیریت کیفیت زنجیره تامین (SCQM)، مدیریت کیفیت زنجیره تامین پایدار (SSCQM)، رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS)
  • امیررضا صدری خواه*، سید سپهر قاضی نوری، ابوالقاسم سرآبادانی صفحات 142-168

    استانداردسازی، فرایندی برای بکارگیری مجموعه ای از قوانین برای کسب مزایا از یک رویکرد مرتب در یک فعالیت معین است. یکی از ابزارهای یکپارچه سازی فرایندهای سازمان در جهت تسهیل انجام فعالیتهای عملیاتی استانداردسازی فرایندها می باشد. در سند راهبردی گمرک در افق 1405 بیان شده است، عمده ترین نقاط ضعف این سازمان مرتبط با فرایندهای سازمانی است که برخی از آنها شامل رشد نامتوازن فرایندهای گمرکی، عدم اجرای بازنگری مدیریتی فرایندها و ضعف در ساختار فرایندی است. پژوهش حاضر با هدف کاهش هزینه ها، بهبود ساختار فرایندی، بهبود همکاری، تسهیل تصمیم گیری در سازمان گمرک مدلی برای استانداردسازی فرایندهای گمرک با استفاده از مدیریت فناوری اطلاعات و مدیریت فرایند ارایه کرد. در این پژوهش از روش علم طراحی استفاده شده است. دلیل انتخاب این روش جهت تغییر نگاه از مسیله محوری به راه حل محوری است. داده های پژوهش حاضر با استفاده از تحلیل مضمون و مضامینی که براساس مصاحبه انجام شده با 11 نفر از خبرگان گمرک که به روش هدفمند انتخاب شده اند، جمع آوری شد. نتایج پژوهش حاضر به دو بخش اصلی تقسیم می شود، بخش اول به چگونگی استانداردسازی فرایندهای سازمانی و بخش دوم به پیامدهای حاصل از استانداردسازی فرایندهای سازمانی اشاره دارد.

    کلیدواژگان: استاندارد، استانداردسازی فرایند، فرایندهای استاندارد شده، گمرک
|
  • Hossein Hashemi, Seyed aligholi Roshan*, Habiballah Salarzehi, Noormohamad Yaghoubi Pages 1-27

    Before starting on the Knowledge Management (KM) journey, it is important for the organization to know its strengths and opportunities for improvement. The purpose of research is to design a new tool (ISORAT 30401) to help organizations conduct a readiness assessment for KM based on ISO 30401: Knowledge Management Systems – requirments. To achieve this purpose, the APO KM Assessment Tool was used as a primary design framework. This article critically was benchmarked the structure and content of the ISO 30401 against the APO KM Assessment Tool taxonomies with the methods of Content Analysis and Meta Synthesis. The comparison results showed that the APO readiness assessment tool is compatible with ISO 30401 knowledge management systems. KM Readiness Assessment process based on the ISO 30401 Framework involves 45 questions. The questions are divided into 9 categories: Context of the organization, Leadership, knowledge management culture, Planning, Human capital, Processes and Operation, Technology and Infrastructure, Knowledge Management System, Outcomes. This researchs adds further legitimacy to KMS research, design, and applications based on ISO 30401 and provides guidelines for further development and operationalization of this ISO standard by certification bodies and implementation by managers. It is suggested to use this tool in organizations for validation and study the results against APO tool.

    Keywords: Knowledge Management System (KMS), ISO 30401, KM readiness, APO Knowledge Management Assessment Tool, ISORAT 30401
  • Reza Fathi, Mehdi Nasrollahi, Amirhesam Behrooz, Farnaz Bargozideh Pages 28-52

    With increasing environmental concerns from consumers, governments, and communities around the world, manufacturing companies are seeking to develop eco-friendly programs such as green product development, green brand and technology. Current research focuses mainly on the impact of quality management on overall innovation and the inconsistent findings, and the impact of quality management on green innovation or sustainability opportunities has rarely been investigated. The purpose of the present study was to investigate the impact of applying a quality management system with a moderating role on green innovation. The present study is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-survey data based on structural equation modeling. The statistical population of this study includes the staff and managers of Iran Electronic Industries Company. Data collection tool was a questionnaire. To assess the validity of the questionnaire, divergent validity, convergent validity, and PLS software were used. Cronbach's alpha test was also used to determine the reliability of the questionnaire, which was higher than 0.70 for each of the variables, indicating that the reliability of the questionnaire was confirmed. It shows that the use of quality management system has a significant effect on the role of environmental regulation on green technological innovation, green product innovation, green process innovation, green management innovation.

    Keywords: Quality Management System, Environmental Regulation, Green Innovation
  • Ghasem Zarei, Zahra Asgarian, Iman Ghasemi Hamdani Pages 53-87

    With the increase in competition in the smartphone industry, understanding what factors influence the perception of smartphone buyers and affect their selection and purchase process has become an important issue for manufacturers and academics. This study examines the effect of the three appearance components of color, design and packaging on smartphone consumer preference and brand personality, as well as evaluating the effect of brand personality on smartphone consumer preference. This study is descriptive in terms of practical purpose and information gathering. The statistical population of the research includes smartphone users in Iran, and the statistical sample of 404 people was made available by sampling method and the questionnaires were completed. The desired questionnaire is prepared by studying the theoretical foundations and using a standard questionnaire. Data were analyzed using SPSS and LESREL software. The results showed that the appearance components of the product (color, design, packaging) have a positive and significant effect on consumer preference for smartphones and brand personality. Also, the positive and significant effect of brand personality on consumer preference for smartphones was confirmed. The results of this study provide several theoretical and practical implications for marketing management, consumer behavior, and the smartphone industry.

    Keywords: Smartphone, color, design, packaging, consumer preference, brand personality
  • Mehdi Hashemi, Ebrahim Rajabpour *, Ali Heidari, Seyed Saeed Najibi Pages 88-112

    One of the most the challenges of the new age that corporate managers face is identifying, determining the degree of importance and categorizing knowledge that recognizes what knowledge is inappropriate for a good organization or knowledge to prevent its unnecessary accumulation. Therefore, considering the necessities mentioned above, the purpose of designing a model is to investigate and analyze the phenomenon of Organizational forgetting in social security organization using the theme- Dematel Combined approach. In this research, in order investigate and analyze the phenomenon of Organizational forgetting in social security organization, theme- Dematel Combined approach was used. The findings were obtained through an interview with 12 experts (who were experienced managersin social security organization with above master's degree, and experience and knowledge in this area) and a theme- Dematel Combined approach. So, firstly, the theory of Organizational forgetting in the social security organization of Iran was developed using the themeanalysis technique, and then Dematel Combined approach was used to examine the relationship between the components of the Organizational forgetting model. This research was expressed using the shape and size as well as the number of output and input arrows of each criterion, taking into account the assumptions of the Effect and Effectiveness of Dimetl, as well as the severity of the impact and the effectiveness of the criteria.

    Keywords: Organizational Culture, Organizational Forgetting, Theme Analysis, Dimatel
  • MohamadRahim Ramazanian, Amir Jalaly Saei Pages 113-141

    The expansion of issues related to quality management along the supply chain, as well as the movement of the concept of organizational performance to sustainable development and the integration of these three areas together, created an emerging research field in sustainable supply chain quality management (SSCQM). This research is looking for whether SCQM is effective on sustainable organizational development or not. SCQM dimensions were defined in 7 and sustainable development in 3 dimensions; The effects of each of the dimensions of SCQM were analyzed with the PLS-SEM approach on sustainable organizational development with the data obtained from 184 supplementary questionnaires by the experts of the National Oil Products Distribution Company of Gilan region. The research, in terms of practical purpose and in terms of collecting descriptivesurvey data and considering the relationship between variables, is considered to be of correlational type. In the measurement model, composite reliability and Cronbach's alpha were used to check reliability, and convergent validity and discriminant validity were used to check validity, and according to their values, the measurement model has adequate reliability and validity. In the structural model, path coefficients and t value showed that all SCQM dimensions have a significant effect on sustainable development dimensions at least in one path; Therefore, it can be said that SCQM dimensions have an impact on sustainable organizational development. The construct of focusing on customers has the strongest effect on economic development, and the two constructs of supply chain quality leadership and supply chain quality information system have a significant effect on all three dimensions of sustainability.

    Keywords: Organizational Sustainable Development, Sustainable Supply Chain QualityManagement (SSCQM), Partial Least Squares (PLS) Approach
  • AmirReza Sadrikhah, Seyed Sepehr Ghazinoory, Abolghasem Sarabadani Pages 142-168

    Standardization is the process of applying a set of rules to obtain the benefits of an orderly approach in a given activity. One of the tools for integrating the organization's processes in order to facilitate the implementation of operational activities is the standardization of processes. It is stated in the strategic document of Customs in Horizon 1405, the main weaknesses of this organization are related to organizational processes, some of which include the unbalanced growth of customs processes, lack of implementation of management review of processes, and weakness in the process structure. The current research aimed to reduce costs, improve the process structure, improve cooperation, and facilitate decision-making in the customs organization, presented a model for the standardization of customs processes using IT management and process management. In this research, the method of design science has been used. The reason for choosing this method is to change the view from a central problem to a central solution. The data of the current research was collected using thematic analysis and themes based on the interviews conducted with 11 customs experts who were selected in a purposeful way. The results of the current research are divided into two main parts, the first part refers to the standardization of organizational processes and the second part refers to the consequences of the standardization of organizational processes.

    Keywords: Standard, process standardization, standardized processes, customs