فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 104، زمستان 1401)

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 104، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد زارع نژاد*، علیرضا درودچی، عبدالرسول ملک پور، همایون حسینی نژاد، پانته آ رمضان نژاد، رضا خشنود، مریم ولی ئی، بهداد درودچی صفحات 195-203

    پروتیین یکی از مهمترین شواهد بیولوژیکی در پزشکی قانونی می باشد. پروتیین های موجود در یک نمونه، خاص هر صاحب نمونه بوده و مربوط به هر بافت و یا ارگان مشخص می باشند. به سبب همین اختصاصیت، از پروتیین ها برای شناسایی بافت و صاحب نمونه استفاده می گردد. همچنین پروتیین به عنوان یکی از مهمترین ماتری س های مورد استفاده در پزشکی قانونی می باشد که از آن در بررسی صحنه جرم و شناسایی مجرم استفاده می گردد. با توسعه علم پروتیومیکس، کاربردها و روش های تشخیصی نیز روز بروز توسعه می یابند. امروزه روش های دستگاهی بر پایه جرم سنجی و سایر ابزار نوین، پیچیدگی بررسی های پروتیومیکس را مرتفع می سازد. پس از کشف شواهد پروتیومیکس، امکان تشخیص و جمع آوری نمونه برای بررسی های مولکولی و ژنتیکی جهت تشخیص مجرم و منشا نمونه وجود دارد. با این حال بسیاری از تکنیک های کاربردی و نوین پروتیومیکس در مراحل تحقیقاتی و اولیه بوده و نیازمند اخذ تاییدیه از مراجع ذیصلاح در پزشکی قانونی می باشند.

    کلیدواژگان: پروتئین، پروتئومیکس، پزشکی قانونی
  • نفیسه ربانی، محبوبه احمدی*، علیرضا اکبرزاده باغبان، مهرزاد کیانی، اشرف کاظمی، حدیثه موید صفحات 204-213
    مقدمه

    خشونت خانگی از مشکلات شایع جهانی است که پیامدهای منفی جسمی و روانی در پی دارد و می تواند در انجام غربالگری های سرطان های زنان اثرگذار باشد.  مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین تجربه خشونت خانگی و غربالگری سرطان های زنان صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مورد-شاهدی و بر روی 404 زن 18 تا 45 ساله مراجعه کننده به مراکز درمانی تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی شهر اصفهان و به روش نمونه گیری آسان در طی شش ماه انجام شد. میزان انجام غربالگری ها در دو گروه زنان دارای خشونت و بدون خشونت بررسی و مقایسه گردید. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های کای دو، دقیق فیشر، من ویتنی و رگرسیون لجستیک استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج آماری در مطالعه حاضر اختلاف معناداری در انجام غربالگری ها در دو گروه مورد و شاهد نشان می دهد. انجام غربالگری های سرطان پستان و سرطان دهانه رحم به طور کامل به ترتیب در گروه دارای خشونت 22.8 و 35.6 درصد و در گروه بدون خشونت 25.7 و 37.1 درصد و انجام آنها به طور ناقص، به ترتیب در گروه دارای خشونت 77.2 و 83.6 درصد و در گروه بدون خشونت 74.3 و 62.9 درصد می باشد.

    نتیجه گیری

     باتوجه به ارتباط معکوس خشونت خانگی و انجام غربالگری ها، آموزش مهارت های زندگی، مشاوره و راهکارهای مناسب به زوجین برای پیشگیری از خشونت، می تواند موانع انجام غربالگری ها و پیامدهای حاصل از آن را بهبود دهد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، سرطان دهانه رحم، سرطان پستان، خودآزمایی پستان
  • مجتبی عباس زاده، احمد غضنفری*، مریم چرامی، رضا احمدی صفحات 214-227
    مقدمه

    شیوع بالای مشکلات سلامت روان در زندان ها به یک معضل جهانی تبدیل شده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد، شناختی-رفتاری و واقعیت درمانی بر افسردگی، اضطراب، پرخاشگری و شکایات جسمانی زندانیان مرد زندان مرکزی شهر اصفهان بود.
     

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی سه بازو (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) با گروه کنترل و کورسازی یک طرفه بود. جامعه آماری شامل کلیه زندانیان مرد زندان مرکزی اصفهان بودند که از میان آنها بر اساس روش نمونه گیری تصادفی نظام دار، 120 نفر انتخاب و به صورت تصادفی ساده با روش قرعه کشی در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل گمارش شدند (هرگروه: 30 نفر). گروه های آزمایش، درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان شناختی-رفتاری و واقعیت درمانی را به مدت 12 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. آزمودنی ها طی سه مرحله، چک لیست نشانه های اختلالات روانی را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد که درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان شناختی-رفتاری و واقعیت درمانی بر بهبود نشانگان افسردگی، اضطراب، پرخاشگری و شکایات جسمانی اثرگذار بوده است (05/0P<). همچنین، طبق نتایج آزمون تعقیبی، بین سه گروه درمانی در پس آزمون در متغیرهای پژوهش تفاوت معناداری مشاهده شد (05/0P<).

    نتیجه گیری

     روش های درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد، شناختی-رفتاری و واقعیت درمانی باعث بهبود نشانگان افسردگی، اضطراب، پرخاشگری و شکایات جسمانی در زندانیان مرد شده و و درمان شناختی-رفتاری اثربخشی بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، درمان شناختی رفتاری، زندانیان
  • پیام فرهادی، مریم مظلوم، علی رمضانی قطب آبادی* صفحات 228-239
    مقدمه

    رعایت اخلاق حرفه‎ای در حوزه‎های مختلف سازمانی، امری ضروری بوده و با اتخاذ تصمیمات منطقی و خردمندانه در این زمینه موجب بهره وری سازمان می‎شود. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل علی عوامل واسطه ای موثر بر رابطه اخلاق حرفه ای و بهره وری در اداره کل پزشکی قانونی استان فارس انجام گردید.

    روش بررسی

    پژوهش به لحاظ هدف توسعه ای و کاربردی و بر مبنای روش گردآوری اطلاعات، در زمره تحقیقات پیمایشی بود. این پژوهش در سه بخش انجام گرفت. در بخش اول با استفاده از روش تحقیق کتابخانه ای متغیرهای واسطه ای انتخاب شد. در بخش دوم با استفاده از نظرات خبرگان دانشگاهی متغیرها به روش دلفی دسته بندی و خلاصه سازی و مدل مفهومی پژوهش ساخته شد. ابزار مورد استفاده در این مرحله پرسشنامه دلفی بود و از روش نمونه گیری غیر تصادفی گلوله برفی استفاده شد. در بخش سوم مدل مفهومی پژوهش به وسیله مدیران، سرپرستان و کارکنان اداره کل پزشکی قانونی استان فارس و با استفاده از روش نمونه گیری تصافی ساده مورد آزمون قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات در این بخش پرسشنامه محقق ساخته بوده که پس از بررسی روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS 16 ، SMARTPLS 3 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     متغیرهای واسطه ای مدل در دو دسته تقسیم بندی شد. عوامل سازمانی (شامل متغیرهای عدالت سازمانی، یادگیری سازمانی، تعهد سازمانی، تعارض سازمانی و سبک رهبری) و عوامل فردی (روابط کاری، استرس شغلی، انگیزه شغلی، برتری جویی و رقابت طلبی و رضایت شغلی) که می توانند بر رابطه اخلاق حرفه ای و بهره وری موثر باشند. در نهایت با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری مدل علی مورد آزمون قرار گرفت و تایید شد.

    نتیجه گیری

     دو دسته عوامل شامل سازمانی و فردی بر رابطه اخلاق حرفه ای و بهره وری در اداره کل پزشکی قانونی استان فارس تاثیرگذارند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، بهره وری، مدل سازی معادلات ساختاری، سازمان پزشکی قانونی
  • شهلا وزیری اسفرجانی*، مهین سلیمی، محمد حاجی شرفی صفحات 240-246
    مقدمه

    رشد طبیعی بزرگترین شاخص تندرستی کودکان است. کاهش رشد معمولا در 2 سال اول زندگی اتفاق می افتد. تغذیه با شیر مادر و توجه به غذای کمک در این سنین اهمیت ویژه ای دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین الگوی تغذیه ای و الگوی رشد کودکان آنها صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع مورد-شاهدی بود که در آن اطلاعات 40 کودک 6 تا 24 ماهه با کمبود و یا افت نمودار رشد به عنوان گروه مورد و اطلاعات 40 کودک که رشد طبیعی داشتند به عنوان گروه شاهد به صورت تلفنی گرفته شد. این دو گروه از لحاظ سن و جنس همسان شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل چک لیستی حاوی اطلاعات دموگرافی، تن سنجی و تغذیه ای کودکان بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و بهره گیری از آزمون من ویتنی و کای دو مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     بین دو گروه مورد و شاهد از لحاظ فواصل بین شیردهی (016/0=P)، و تعداد دفعات شیردهی (041/0=P) در شب اختلاف معنی دار دیده شد. همچنین بین دو گروه از لحاظ تمایل کودکان به غذای کمکی (001/0=P) و همزمانی شیر مادر و غذای کمکی (007/0=P) اختلاف معنی دار دیده شد. میانگین وزن کودکان در گروه شاهد بیشتر از گروه مورد بود (001/0=P)که این تفاوت معنی دار بود، اما تفاوتی بین میانگین قد کودکان، میانگین وزن بدو تولد و میانگین وزن ابتدای 6 ماهگی دیده نشد.

    نتیجه گیری

     فواصل بین شیردهی، تعداد دفعات شیردهی در شب، تمایل کودکان به غذای کمکی و همزمانی شیر مادر و غذای کمکی با اختلال رشد کودکان در ارتباط بودند. بر اساس یافته های این مطالعه توصیه می شود برنامه های آموزشی برای مادران در زمینه شیردهی و استفاده از غذای کمکی داده شود.

    کلیدواژگان: شیر مادر، اختلال رشد، وابستگی
  • بهجت کشاورزی مقدم، معصومه ورزنده، احسان اسلامی نیا، ساره کشاورزی مقدم، زینب حق شناس، محبوبه حجتی* صفحات 247-253
    مقدمه

    اصل گفتن واقعیت به کودک فرزندخوانده یکی از دغدغه های اصلی والدین بوده و نحوه نگرش والدین درباره زمان اطلاع رسانی موضوع فرزندخواندگی به فرزندان به عوامل مختلفی بستگی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی نحوه نگرش والدین درباره زمان اطلاع رسانی موضوع فرزندخواندگی به فرزندان در مراجعین فرزندخواندگی به اداره کل پزشکی قانونی اصفهان طی سال های 1398 تا 1399 می باشد.

    روش بررسی

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی و مقطعی است. در این پژوهش پس از مطالعات میدانی، پرسشنامه محقق ساخته به صورت سرشماری به 88 والدین که جهت فرزندخواندگی به اداره کل پزشکی قانونی اصفهان مراجعه کرده اند داده شد و بعد از اخذ رضایت از آنها تکمیل گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گردید.

    یافته ها

    جنسیت کودک فرزند خوانده پذیرفته شده در 53 درصد دختر و 47 درصد پسر بودند.  6/74 درصد از والدین ادعا نموده اند که می خواهند حقیقت فرزندخواندگی را به کودک اعلام کنند و 4/25 درصد از والدین ادعا نموده اند که نمی خواهند حقیقت فرزندخواندگی را به کودک اعلام کنند. 2/87 درصد موارد دانستن را حق کودک می دانند و 5/12 درصد موارد دانستن حقیقت را حق کودک نمی دانند. 4/48 درصد موارد اعلام کرده اند در مورد نحوه گفتن حقیقت به کودک با روانپزشک مشورت کرده اند و 6/51 درصد موارد اعلام کرده اند در مورد نحوه گفتن حقیقت به کودک با روانپزشک مشورت نکرده اند.

    نتیجه گیری

    بیشتر والدین آگاهی زیادی از زمان مناسب گفتن حقیقت به کودک نداشتند و حتی به این مساله فکر نکرده بودند. لازم است زمان و نحوه گفتن حقیقت به زوجین آموزش داده شود و جلسه مشاوره با روانپزشک برای زوجین برگزار گردد تا اضطراب حاصل از فکر به این موضوع در زوجین و مسایل مربوط به آن کاسته شود.

    کلیدواژگان: نگرش والدین، فرزندخواندگی، پزشکی قانونی
  • محمدجعفر صادق پور* صفحات 254-255
  • زهره عدالتی شاطری* صفحات 256-257
|
  • Mohammad Zarenezhad*, Alireza Doroudchi, Abdorrasoul Malekpour, Homayoun Hosseininezhad, Pantea Ramazannezhad, Reza Khoshnood, Maryam Valiei, Behdad Doroudchi Pages 195-203

    Protein is a major component of all biological evidence, often a matrix containing other biomolecules such as polynucleotides, lipids, carbohydrates, and small molecules. The proteins present in a sample reflect the transcriptional and translational program of the cell types of origin. For this reason, proteins can be used to identify body fluids and tissues, as well as to transmit genetic information in the form of single amino acid polymorphisms and the result of non-synonymous SNPs. This study examines the application and potential of proteomics in forensic medicine and examines the historical role that protein analysis has played in the development of forensic science. This review highlights how innovations in proteomic mass spectrometry have overcome many of the historical limitations of forensic protein science and how the application of forensic proteomics differs from proteomics in the life sciences. Two developing applications of forensic proteomics are reviewed in detail: body fluid and tissue identification and proteomics genotyping. This review then highlights emerging areas of proteomics that have the potential to impact forensic medicine in the near future, including fingerprint analysis, species identification, peptide toxicology, proteomic species estimation, and postmortem interval estimation. Finally, this review highlights some of the more recent innovations in proteomics that may guide further development of the field.

    Keywords: Forensic Medicine, Proteomics, Death
  • Nafise Rabani, Mahbobeh Ahmadi*, Alireza Akbarzadeh Baghban, Mehrzad Kiani, Ashraf Kazemi, Hadiseh Moayed Pages 204-213
    Aim

    Domestic violence is one of the most common problems in the world, which has negative physical and psychological consequences and can be effective in women's cancer screenings. The aim of this study is to investigate the relationship between the experience of domestic violence and women's cancer screening

    Methods

    The current case-control study was conducted on 404 women aged 18-45 referring to medical centers covered by the Social Security Organization of Isfahan city and using easy sampling method during six months. The rate of screening in two groups of women with violence and without violence was investigated. SPSS version 20 software and chi-square, Fisher's exact, Mann-Whitney and logistic regression tests were used for data analysis.

    Findings

    The statistical results in the present study show a significant difference in screenings in both case and control groups. 22/8% and 35/6% in the violent group and 25/7% and 37/1% in the non-violent group and incompletely performed in the violence group 2 77/83 and 83/6 percent, and in the group of never seen violence, it is 74/3 and 62/9 percent.

    Conclusion

    Considering the inverse relationship between domestic violence and conducting screenings, life skills training, counseling and presentation Suitable solutions for couples to prevent violence can improve the barriers to screening and the resulting outcome.
    Key words: Domestic Violence, Cervical Cancer, Breast cancer, Breast self-examination

    Keywords: domestic violence, cervical cancer, breast cancer, Breast self-examination
  • Mojtaba Abbaszadeh, Ahmad Ghazanfari*, Maryam Chorami, Reza Ahmadi Pages 214-227
    Introduction

    The high prevalence of mental health problems in prisons has become a global problem. The purpose of this study was to compare the efficacy of group therapy based on acceptance and commitment, cognitive-behavioral therapy, and reality therapy on depression, anxiety, aggression, and physical complaints of male inmates of Isfahan Central Prison.

    Methods

    The present study was a one-blind randomized controlled trial study (pre-test, post-test and follow-up) with a control group. The statistical population included all male prisoners of Isfahan Central Prison, from whom 120 individuals were selected based on systematic random sampling and randomly assigned to three experimental groups and one control group (per group n=30). The experimental groups received group therapy based on acceptance and commitment, cognitive-behavioral therapy, and reality therapy for 12 sessions of 90 minutes, and the control group was placed on the waiting list. Subjects completed the checklist of symptoms of mental disorders (SCL-90) by Dragotis et al., (1994) in three stages. Analysis of variance with repeated measurements and SPSS software was used to analyze the data.

    Results

    The results of the analysis of variance with repeated measurements showed that group therapy based on acceptance and commitment therapy, cognitive-behavioral therapy, and reality therapy were effective in improving the symptoms of depression, anxiety, aggression, and physical complaints (p<0.05). Also, according to the results of the posthoc test, there was a significant difference between the three treatment groups in the post-test in the research variables (p<0.05).

    Conclusion

    Group therapy based on acceptance and commitment, cognitive-behavioral therapy and reality therapy improved the symptoms of depression, anxiety, aggression and physical complaints in male prisoners, and cognitive-behavioral  therapy was superior.

    Keywords: Depression, Anxiety, Aggression, Cognitive Behavioral Therapy, Prisoners
  • Payam Farhadi, Maryam Mazloum, Ali Ramezani Ghotbabadi* Pages 228-239
    Aims

    This research was conducted with the aim of presenting a causal model of mediating factors affecting the relation between professional ethics and productivity using structural equation modeling in Fars Legal Medicine Organization.

    Methods

    The research was a survey research in terms of developmental and practical purpose and based on the data collection method. The main tool for collecting information was a questionnaire, which was used after checking validity and reliability. The statistical population of the research in the first part included the use of the opinions of academic experts to examine the variables using the Delphi method, and in this regard, the snowball sampling method was used. The second part consists of managers, supervisors and employees of the General Department of Forensic Medicine of Fars province, which at this stage was the type of sampling method available. In addition, the collected information was analyzed using SPSS, SMARTPLS 3 statistical software and at a significance level of 5%.

    Findings

    In shaping the causal model of the relationship between professional ethics and productivity, two categories of organizational factors (including variables of organizational justice, organizational learning, organizational commitment, organizational conflict, and leadership style) and individual factors (work relationships, job stress, job motivation, superiority seeking and competitiveness and job satisfaction) can be effective. Also, the results of the path test showed that at the 95% confidence level, all the proposed paths between the research variables are confirmed and meaningful.

    Conclusion

    Two categories of factors, including organizational and individual, influence the relationship between professional ethics and productivity in the General Department of Forensic Medicine of Fars province

    Keywords: Two categories of factors, including organizational, individual, influence the relationship between professional ethics, productivity in the General Department of Forensic Medicine of Fars province
  • Shahla Vaziri Esfarjani*, Mahin Salimi, Mohammad Haji Sharafi Pages 240-246
    Introduction

    Growth reduction usually occurs in the first 2 years of life, therefore, paying attention to feeding with breast milk and paying attention to complementary foods at these ages is especially important.The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between the nutritional pattern and the growth pattern of their children.

    Methodology

    The current study was a case-control study in which the information of 40 children aged 6 to 24 months with a deficiency or a drop in the growth chart as the case group and the information of 40 children with normal growth as the control group were taken over the phone. Became These two groups were matched in terms of age and sex.The data collection tool included a checklist that included children's demographic,anthropometric, and nutritional information.The data were analyzed using SPSS version 22 software and Mann-Whitney and chi-square tests.

    Findings

    There was a significant difference between the case and control groups in terms of the intervals between breastfeeding (P=0.016) and the number of breastfeeding times (P=0.041) at night.Also, there was a significant difference between the 2 groups in terms of children's preference for complementary foods (P=0.001) and the simultaneity of breast milk and complementary foods (P=0.007).The average weight of children in the control group was higher than the case group (P=0.001),which was significant, but no difference was seen between the average height of the children, the average weight at birth, and the average weight at the beginning of 6 months.

    Conclusion

    The intervals between breastfeeding, the number of times of breastfeeding at night, children's desire for complementary food and the simultaneity of breast milk and complementary food were related to children's developmental disorder. Based on the findings of this study, it is recommended to give educational programs for mothers in the field of breastfeeding and the use of complementary foods

    Keywords: Breast milk, growth disorder, dependence
  • Behgat Keshavarzi Moghadam, Masoumeh Varzendeh, Ehsan Eslami Nia, Sareh Keshavarzi Moghadam, Zainab Haqshenas, Mahboubeh Hojati* Pages 247-253
    Introduction

    The principle of telling the truth to an adopted child is one of the main concerns of parents, and the attitude of parents about when to inform their children about adoption depends on various factors. The purpose of the present study is to investigate the attitude of parents about the time of informing their children about the issue of adoption in Forensic Medicine in Isfahan in 2019-2020.
    Research

    method

    The current research is a descriptive and cross-sectional design. In this research, after the field studies, a researcher-made questionnaire in the form of a census was given to 88 parents who referred to Isfahan General Medical Legal Department for adoption, and after obtaining their consent, it was completed and then analyzed by SPSS software. .

    Findings

    53% of adopted children were girls and 47% were boys. 74.6% of parents claimed that they want to announce the truth of adoption to the child and 25.4% of parents claimed that they do not want to announce the truth of adoption to the child. 87.2% of cases consider it a child's right to know, and 12.5% of cases do not consider it a child's right to know the truth. 48.4% of cases stated that they consulted with a psychiatrist about how to tell the truth to the child, and 51.6% of the cases stated that they did not consult with a psychiatrist about how to tell the truth to the child.

    Conclusion

    According to the results, most of the parents did not have knowledge about the right time to tell the truth to the child and they had not even thought about this issue. It is necessary to teach couples when and how to tell the truth and to hold a counseling session with a psychiatrist.

    Keywords: Attitude of parents, and adoption, forensic medicine
  • Mohammadjafar Sadeghpour* Pages 254-255
  • Zohreh Edalati Shateri* Pages 256-257