فهرست مطالب

فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و چهارم شماره 5 (پیاپی 120، امرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شیما صفرمحمدلو، علیرضا کوشکی جهرمی*، مهدی خیراندیش صفحات 1-18
    زمینه و هدف

    رهبری زمانی که با ویژگی های مربیگری همراه باشد، بهتر قادر به ایجاد فضای مثبت و ارتقاء تعاملات بین فردی در درون سازمان و تعاملات شرکت با اجتماعی در خارج از سازمان به عنوان مسیولیت اجتماعی است. هدف از این پژوهش ارزیابی کارکردهای سبک رهبری سالتوژنیک در شرکت های نفتی با تمرکز بر پذیرش انرژی سبز بوده است.  

    روش بررسی

      در این پژوهش که از نظر روش شناسی توسعه ای و ترکیبی محسوب می شود، تلاش شد تا با اتکا به فرآیندهای تحلیل فراترکیب و دلفی در بخش کیفی پژوهش، اقدام به شناسایی مولفه های کارکرد رهبری سالتوژنیک شود. سپس در بخش کمی از تحلیل رتبه بندی تفسیری جهت شناسایی اثرگذارترین کارکرد رهبری سالتوژنیک جهت ارزیابی پذیرش انرژی سبز استفاده گردد. جامعه ی آماری در بخش کیفی، 18 نفر از متخصصان و خبرگان رشته مدیریت در سطح دانشگاهی بودند و در بخش کمی از مشارکت 24 نفر از مدیران شرکت های فعال در شرکت های نفتی که چه به لحاظ دانشی و چه به لحاظ تجربی دارای سابقه بودند، بهره برده شد. مبنای انتخاب نمونه، استفاده از روش همگن بود.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که با توجه به مقایسه زوجی بین مولفه های پژوهش، درصد تاثیرگذاری مولفه ی پیروان استراتژیک نسبت به بقیه مولفه های کارکرد رهبری سالتوژنیک نقش موثرتری در پذیرش انرژی های سبز دارد، که به معنای این است که جهت جاری سازی پذیرش انرژی های سبز براساس رویکرد کارکرد رهبری سالتوژنیک در سطح شرکت های نفت، نقش هنجارسازی ارزش های همسویی با رویکردهای رهبری می تواند بسیار موثر باشد.

    بحث و نتیجه گیری:

     نتیجه کسب شده گویای این است که پیروان استراتژیک با درک عملکردهای رهبری در تلاش هستند تا در مسیر تدوین استراتژیک از نظر توسعه ی انرژی های سبز حرکت نمایند.

    کلیدواژگان: رهبری سالتوژنیک، شرکت های نفتی، انرژی سبز
  • ابراهیم سپهری شفیق، هوشنگ تقی زاده*، سلیمان ایرانزاده صفحات 18-47
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه شبکه های همزیستی صنعتی هم می توانند به محیط زیست کشور کمک نمایند و هم می توانند به توسعه پایدار از طریق توجه به مسایل اقتصادی و اجتماعی کمک کنند، بر همین اساس هدف این تحقیق، تعیین روابط علی بین محرک های ایجاد و [1]بکارگیری همزیستی صنعتی در شهرک های صنعتی شهید سلیمی و شهید رجایی تبریز بوده است.

    روش بررسی

    روش تحقیق بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس روش انجام کار، توصیفی بوده است.  نمونه آماری تحقیق شامل 256 شرکت فعال در شهرک های شهید سلیمی و شهید رجایی تبریز بوده است. برای گرداوری داده ها از دو پرسشنامه استفاده شده است. پرسشنامه اول به منظور شناسایی محرک های ایجاد و بکارگیری همزیستی صنعتی بوده و پرسشنامه دوم در جهت تعیین روابط علی بین محرک ها تدوین شده است. پرسشنامه های تحقیق در اختیار مدیران شرکت های نمونه آماری تحقیق قرار گرفته است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای و روش دیمتل فازی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که  پشتیبانی مدیریت عالی و تسهیم اطلاعات در میان مشارکت کنندگان تاثیر گذارترین عوامل و پشتیبانی نهادی و آگاهی از مفاهیم به عنوان عوامل تاثیرپذیرترین محرک های ایجاد و بکارگیری همزیستی صنعتی در شهرک های صنعتی تلقی می شوند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت که برای ایجاد همزیستی صنعتی در شهرک های صنعتی کشور، اولین اقدامات بایستی در جهت افزایش  پشتیبانی مدیریت عالی و تسهیم اطلاعات در میان مشارکت کنندگان صنعتی باشد.

    کلیدواژگان: همزیستی صنعتی، شهرک های صنعتی، دیمتل فازی
  • مونا نهتانی، قربان وهابزاده*، سید رمضان موسوی صفحات 19-31
    زمینه و هدف

    امروزه گردشگری و توسعه آن مورد توجه بسیاری از  جوامع و دولت ها قرار گرفته و در حال حاضر یکی از پردرآمدترین بخش های اقتصاد جهانی می باشد. استان مازندران یکی از استان هایی که سالانه پذیرای گردشگران زیادی در سطح ملی و بین المللی است. وجود آب و هوای مناسب، منابع طبیعی بکر، جنگل ها و دریاچه خزر پتانسیل های طبیعی و با ارزشی است که این مهم را ارتقاء می دهد.

    روش بررسی

    در پژوهش حاضر پتانسیل ها و قابلیت های توسعه اکوتوریسم در منطقه شش رودبار واقع در شهرستان سوادکوه استان مازندران با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، مطالعات میدانی انجام شد، تهیه و تکمیل پرسشنامه توسط افراد بومی و کارشناسان اداره گردشگری و کتابخانه ای شناسایی گردید. سپس با استفاده از مدل ترکیبی تحلیل استراتژیک SWOT و مدل برنامه ریزی استراتژیک QSPM نقاط ضعف، قوت، فرصت ها و تهدیدها تهیه و اولویت بندی شدند. در نهایت استراتژی های توسعه اکوتوریسم در منطقه بدست آمد.

    یافته ها

    یافته های حاصل نشان داد که در منطقه مورد مطالعه تعداد 28 نقطه قوت و فرصت به عنوان امکانات و مزیت ها و 19 نقطه ضعف و تهدید به عنوان محدودیت ها و تنگناها دارد و نشان از توان بالای منطقه در توسعه اکوتوریسم و جذب گردشگر دارد.

    بحث و نتیجه گیری

      بر اساس جدول ماتریس مدل SWOT و مجموع امتیاز وزن دار هر کدام از استراتژی ها چنین نتیجه می شود که استراتژی های تهاجمی(SO) که بیشتر به نقاط قوت درونی و فرصت های بیرونی توجه دارند به عنوان استراتژی های بهینه در توسعه صنعت توریسم در منطقه شش رودبار باید مد نظر قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: توسعه اکوتوریسم، فرصت ها، تهدیدها، QSPM، منطقه شش رودبار
  • طاهره نصر*، زهرا یارمحمودی صفحات 33-45
    زمینه و هدف

    معماری سنتی ایران دارای سبک بوم آورد است؛ اما با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، طراحی منطبق با محیط کم رنگ شده و به دنبال آن مصرف انرژی افزایش یافته است. یکی از راه حل های این مشکل، طراحی صحیح نمای ساختمان است. زیرا نما مانند پوست انسان، ارتباط دهنده ی فضای درون و بیرون است. به همین دلیل می توان با کنترل ورود نور خورشید به فضای داخلی در اقلیم گرم و خشک و فصول گرم سال باعث کاهش دمای ساختمان شد. براین اساس، هدف پژوهش حاضر شناسایی انواع سایبان ثابت توسط اسناد کتابخانه ای و اینترنتی است.  

    روش بررسی

    ماهیت تحقیق حاضر ترکیبی و روش پژوهش شبیه سازی - مدل سازی است. سایبان ها در نرم افزار راینو و افزونه گرس هاپر مدل شده و پس از آن شهر یزد که دارای اقلیم گرم و خشک است، جهت تحلیل میزان انرژی تابشی جذب شده توسط سطح شفاف نمای جنوبی ساختمان در تاریخ 15 تیرماه، توسط افزونه لیدی باگ در محیط گرس هاپر برای رسیدن به گونه مناسب سایبان ثابت در اقلیم گرم و خشک و کنترل نور روز، انتخاب و تحلیل های نور روز و حرارتی در نرم افزار اکوتکت انجام شده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که به ترتیب سایبان هندسی و افقی بهترین عملکرد در راستای کنترل ورود نور خورشید در اقلیم گرم و خشک و فصول گرم سال داشته است.  

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین به دلیل شباهت زیاد سایبان هندسی به سایبان های موجود در معماری سنتی ایران، می توان نتیجه گرفت که نوآوری شایسته با حفظ اصول و پرهیز از تقلید کورکورانه از گذشته می تواند راهکارهای مطلوب و اقتصادی برای مشکلات موجود در عصر حاضر باشد.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، سایبان های خارجی ثابت، کنترل نور روز، انرژی تابشی، اقلیم یزد
  • حسین دشتی خویدکی*، راضیه جعفری، موسی سلیمانی صفحات 61-72
    زمینه و هدف

    نیتروژن دی اکسید (NO2) یکی از خطرناک ترین آلاینده ها در محیط زیست است. NO2 در غلظت های بالا قطعا سبب ایجاد آسیب های ریوی می شود. مجاورت با مقادیر متوسط آن (ppm 50) در یک دوره کوتاه مدت، سوزش چشم، بینی و گلو، سرفه، خلط خونی، تنگی نفس و درد سینه را ایجاد می کند و تماس با غلظت های بالای آن (بالاتر از ppm 100) می تواند به ادم ریوی و نهایتا مرگ منجر شود. بنابراین، حذف این آلاینده از هوا اهمیت به سزایی برای محیط زیست دارد. این مطالعه با هدف حذف گاز NO2 به وسیله برخی جاذب های طبیعی با استفاده از روش جذب سطحی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این کار، حذف گاز NO2 به روش جذب سطحی، بر روی برخی جاذب های طبیعی شامل پوسته تخم مرغ، پوست درخت اوکالیپتوس، دانه گیاه رازیانه، برگ درخت کاج، تفاله چای و کاه گندم مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین، اثر برخی شرایط تجربی بر جذب سطحی شامل طول ستون جاذب و مقدار NO2 اولیه بررسی شده است.

    یافته ها

    مطلوب ترین درصد جذب با طول ستون جاذب 50 سانتی متر و مقدار NO2 اولیه 3/6 میلی مول به دست می آید. علاوه بر این، دانه گیاه رازیانه و پوسته تخم مرغ می توانند به ترتیب 8/96 و 1/92% از گاز NO2 را در شرایط بهینه جذب نمایند.

    بحث و نتیجه گیری

    از میان جاذب های استفاده شده، مناسب ترین جاذب ها برای فرایند جذب سطحی، دانه گیاه رازیانه و پوسته تخم مرغ می باشند. همچنین، داده های تعادلی با ایزوترم های جذب سطحی لانگمویر، فروندلیش، تمکین و هارکین- جورا برازش شدند و نتایج حاصل نشان داد که ایزوترم هارکین- جورا بهتر از سایر ایزوترم ها، نتایج تجربی را توصیف می کند.

    کلیدواژگان: آلاینده های محیط زیست، جذب سطحی، گاز NO2، جاذب های طبیعی، ایزوترم های جذب سطحی
  • مژده صیادی*، سارا شریعتی صفحات 73-90
    زمینه و هدف

    مسکن دارای شاخص های مختلفی از جمله روانشناختی، کالبدی، فردی، اجتماعی و... است. این شاخص ها به واسطه دو متغیر سن و جنس در رضایت افراد از مجتمع های مسکونی تاثیرگذارند. امروزه ساخت مجتمع های مسکونی بدون تناسب با شرایط کاربران باعث نارضایتی افراد از محل سکونتشان شده است؛ که در کودکان به صورت مشکلات روانشناختی بروز می یابد. بنابراین در طراحی مجتمع های مسکونی توجه به رضایت کودکان امری ضروری می باشد. در پژوهش پیش رو تبیین و مقایسه شاخصه های تاثیرگذار بر رضایت کودکان(پسران و دختران 11 تا 15 سال) از مجتمع های مسکونی به تفکیک جنس مدنظر است.

    روش بررسی

    نوع تحقیق توسعه ای است؛ که به روش شاخص های تحقیق ترکیبی (کیفی-کمی)، توصیفی-همبستگی و علی-مقایسه ای انجام شده است. جامعه آماری شامل کودکان 15-11 سال ساکن در مجتمع های مسکونی شهرک های نوساز کاج، کریم آباد و آرامش واقع در شهر تنکابن است. جهت ارزیابی مقایسه ای تعداد 100 دختر و 100 پسر به عنوان نمونه انتخاب شدند. پس از انجام مطالعات نظری و مصاحبه با کودکان، چهارچوب نظری تحقیق تدوین شد و جهت گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه بسته پاسخ و طیفی (لیکرت) در زمینه رضایت از زندگی و مولفه های مهم مسکن استفاده شد. تجزیه و تحلیل یافته ها به کمک نرم افزار SPSS.19 و آزمون های همبستگی پیرسون، فریدمن و T-Student صورت گرفت. لازم به ذکر است عملیات فوق در سال 1399 به پایان رسید.

    یافته ها

     شاخصه های کالبدی (واحد همسایگی و واحد مسکونی)، محیطی (واحد همسایگی) و فردی بر اساس ابعاد عینی و ذهنی محیط به ترتیب با ضرایب تاثیر 06/9،50/6، 45/6 و 00/4 شناسایی شدند. پسران و دختران فقط در مولفه های فضای تفریحی، ورزشی، بازی و مولفه های رفاهی، خدماتی، فرهنگی، تجاری به ترتیب با میانگین های 45/3، 36/3 و 66/2، 75/2 اختلاف نظر داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    طبق نتایج  اختلاف نظرات کودکان در دو جنس مختلف بسیار ناچیز است و شاخصه کالبدی-واحد همسایگی بیشترین تاثیر را بر رضایت آنان دارد. بنابراین طراحی عواملی مانند: نمای مناسب، حیاط، فضای سبز و پوشش گیاهی متنوع، عناصر و مبلمان های محیطی، فضاهای باز، دوستانه و جمعی و... پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: رضایت از مسکن، ابعاد و شاخصه های مهم مسکن، رضایت از زندگی، کودکان 15-11 سال، جنس
  • اسدالله علیرضایی، مژده ربانی*، حمید بابائی میبدی، ابوالفضل صادقیان صفحات 91-109
    زمینه و هدف

    کاهش آلایندگی های زیست محیطی و انتخاب تامین کنندگان پایدار تاب آور می تواند، به بهبود وضعیت پایداری و به کاهش ریسک اختلال در زنجیره تامین منجر شود، هدف این پژوهش طراحی مدلی برای انتخاب تامین کنندگان پایدار تاب آور در زنجیره تامین شرکت شهید قندی با رویکرد AHP فازی شهودی بوده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع هدف کاربردی- توسعه ای، از لحاظ گرداوری اطلاعات توصیفی و از نظر ماهیت داده ها آمیخته است. و شامل دو بخش اصلی است. در بخش اول با استفاده از ادبیات تحقیق به شناسایی معیارهای انتخاب تامین کننده پایدار تاب آور پرداخته شد. برای به دست آوردن شاخص ها پس از بررسی ادبیات نظری پژوهش، 76 شاخص برای ارزیابی تامین کننده پایدار و 50 شاخص برای ارزیابی تامین کننده تاب آور شناسایی شد که بعد از چهار مرحله بررسی خبرگان زنجیره تامین در کارخانجات شهید قندی با استفاده از روش دلفی مدل نهایی شد، در نهایت 15 شاخص مناسب برای پایداری و 15 شاخص مناسب برای تاب آوری تشخیص داده شد، سپس پرسشنامه ای بین کارکنان شاغل در زنجیره تامین شرکت شهید قندی در سال 1400 توزیع شد و بر اساس 136 پرسشنامه به دست آمده مدل انتخاب تامین کننده پایدار تاب آور با روش تحلیل عاملی تاییدی، تایید شد و در نهایت از روش AHP فازی شهودی برای انتخاب تامین کننده استفاده شد.

    یافته ها: 

    شاخص های پایداری در سه بخش اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی، همچنین شاخص های تاب آوری در سه بخش ظرفیت جذب، ظرفیت تطبیقی و ظرفیت ترمیم طبقه بندی شدند. سپس پرسشنامه AHP فازی برای وزن دهی شاخص های انتخاب تامین کننده پایدار تاب آور در بین خبرگان پخش شد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد به ترتیب، اولویت با شاخص های اقتصادی، ظرفیت جذب، ظرفیت ترمیم، ظرفیت تطبیقی، اجتماعی و زیست محیطی می باشد و درنهایت تامین کنندگان اولویت بندی شدند. همچنین از بین زیر شاخص ها، هزینه و کیفیت مهم ترین بودند.

    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، تامین کننده پایدار، تامین کننده تاب آور، AHP فازی شهودی
  • علی عسگریان، علیرضا سفیانیان*، سعید پورمنافی، محسن باقری بداغ آبادی صفحات 111-123
    زمینه و هدف

    گسترش حاشیه ای سکونت‏گاه های انسانی بر روی اراضی مطلوب کشاورزی یکی از چالش های مدیریت اراضی در جهان است. این امر در ایران بواسطه کمبود منابع برای فعالیت های کشاورزی و ناکارآمدی رویکردهای مدیریت توسعه به شدت نیازمند توجه است.

    روش بررسی

    در این پژوهش ابتدا توان اکولوژیک واحد هیدرولوژیک نجف آباد برای کاربری کشاورزی ارزیابی شد. سپس دو رویکرد توسعه روند کنونی و توسعه محیط زیستی با استفاده از روش ترکیب خطی وزن‏دار به نقشه های مطلوبیت تبدیل و به مدل CA-Markov وارد شد تا نحوه توسعه سکونت‏گاه در سال های 1410، 1420 و 1430 شبیه سازی گردد. در نهایت به بررسی میزان تضاد، در دو بخش وسعت و مقدار مطلوبیت اراضی کشاورزی از دست رفته پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اتخاذ رویکرد محیط زیستی بیش از توسعه روند کنونی منجر به حفاظت از اراضی مطلوب کشاورزی خواهد شد (نزدیک به هزار هکتار). همچنین رویکرد توسعه روند کنونی بیش‏تر در مناطقی گسترده خواهد شد که مقدار مطلوبیت اراضی کشاورزی به‏میزان قابل توجهی بالاتر از رویکرد محیط زیستی است. این میزان تفاوت برای آینده نزدیک (سال 1410) معنی دار نبوده ولی با رسیدن به‏مقطع زمانی پایانی (سال 1430) به میزان چشم‏گیری معنی دار خواهد شد.

    بحث و نتیجه گیری

    اتخاذ رویکرد محیط زیستی می تواند به شیوه ای موثر منجر به حفاظت از کمیت و کیفیت اراضی کشاورزی شود. با اجرایی شدن این رویکرد از هم اکنون، حدود 35 سال طول خواهد کشید تا تضاد بین این دو کاربری به میزان معنی داری کاهش پیدا کند، حال آن‏که که میزان عملی بودن آن در گرو توجه هم‏زمان به عامل‏های اقتصادی- اجتماعی است.

    کلیدواژگان: تضاد مکانی، کاربری کشاورزی، توسعه سکونت‏گاهی، واحد هیدرولوژیک نجف آباد
  • مصطفی ناهید، محمدرضا زند مقدم*، زینب کرکه ابادی صفحات 125-145
    زمینه و هدف

    با توجه به رشد سریع شهرها و افزایش شهرنشینی در دهه های اخیر، رواناب شهری و خسارت های ناشی از سیل یکی از مسایل مهم و اساسی در عرصه مدیریت شهری می باشد. هدف از این مطالعه در بخش اول؛ شبیه سازی کمی سیلاب ناشی از بارندگی برای منطقه 4 تهران برای سال های 1349-1395 با استفاده از مدل SWMM و ارزیابی تاب آوری ناشی از سیلاب در این منطقه می باشد.

    روش بررسی

     شبیه سازی برای رگبارهای شش ساعته با دوره ی بازگشت های 2، 5 و 10 ساله و برای مدت 12 ساعت در سال 1399 انجام پذیرفت. در این تحقیق دو طرح از بهترین راهکارهای مدیریتی (BMP) تحت سناریوی جوی باغچه و بام سبز و ترکیب هر دو سناریو، جهت کنترل حداکثر رواناب از نظر کمی انجام گرفته است و در نهایت میزان کارایی آنها در کاهش حجم کل رواناب خروجی از حوضه، مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش دوم؛ ارزیابی و تحلیل تاب آوری ناشی از سیلاب شهری در نواحی 9 گانه منطقه 4 تهران در چهار بعد: اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، مدیریتی- نهادی و کالبدی پرداخته شده است. این بخش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش پیمایشی و توصیفی-تحلیلی می باشد. جامعه آماری تحقیق، کل شهروندان منطقه 4 هستند که از میان آنها حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 384 نفر محاسبه شد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج به دست آمده، سناریو سوم (ترکیب دو سناریو اول و دوم) بیشترین تاثیر را در کاهش عمق جریان و دبی جریان در کل شبکه جمع آوری آب سطحی خواهد داشت. یافته های پژوهش در بخش ارزیابی و تحلیل تاب آوری نشان داد که ناحیه 5 منطقه 4  تهران مطلوبترین منطقه و ناحیه 1 و 8 منطقه 4 نامطلوبترین منطقه از لحاظ تاب آوری در برابر سیلاب شهری می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    نواحی 4 و 9 از لحاظ تا ب آوری _اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی، مدیریتی-نهادی) در رتبه ی آخر قرار دارد که بیانگر آن است که این ناحیه در برخی موارد دچار ضعف است ونیاز است برای کاهش میزان آسیب پذیری، مورد توجه مسیولان قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: سیلاب شهری، مدل SWMM، جوی باغچه، بام سبز، تاب آوری، منطقه 4 شهرداری تهران
  • روح الله کریمی، عباس پهلوان زاده*، حسین جلالی صفحات 147-156

    اگرچه امروزه حفاظت و حمایت از محیط زیست بسیار حایز اهمیت بوده و جلوه حمایتی قانونی از آن را شاهد هستیم، اما دعاوی محیط زیستی در کشور ما هنوز جایگاه منحصر به خود را پیدا نکرده است. اگرچه اصل پنجاهم قانون اساسی و سایر قوانین حمایت از محیط زیست را در چارچوب خود دارند، اما نظام حقوقی جامع با کارکرد مسیولیت و رویکرد حمایتی از دادخواهی خصوصی متبلور نشده است. از این رو، نیل به تثبیت ذینفع خصوصی و تبیین اصل دادخواهی دعاوی زیست محیطی، پژوهش را هدف مند می سازد. این پژوهش بر اساس منابع کتابخانه ای به روز و به صورت فیش برداری و توصیفی- تحلیلی به نقش قلم آراسته شده است. در پژوهش حاضر این پرسش مطرح گردیده که قدرت مطالبه گری و دادخواهی اشخاص خصوصی مطابق چارچوب های قانونی به چه صورت است؟ در این راستا یافته ما این است که مطالبه گری اشخاص خصوصی با وضعیت موجود و جایگاه دادخواه خصوصی در دعاوی محیط زیستی نزد محاکم و مراجع قضایی و شبه قضایی قوت گرفته و در فراز های قانونی و رویه ای تبلور یافته است. با این توصیف در این پژوهش با تشریح جایگاه دادخواه خصوصی، چارچوب های جبران خسارت و همچنین نقش مراجع صالح حل اختلاف نیز مورد مداقه قرار گرفته و ذینفع خصوصی در مقام خواهان می تواند علیه دولت به طرح دعوی بپردازد.

    کلیدواژگان: دعاوی، محیط زیستی، دادخواه خصوصی، شخص حقیقی، مسئولیت مدنی
|
  • Shima Safar Mohammadlu, Alireza Koushki Jahromi *, Mehdi Khirandish Pages 1-18
    Background and Objective

    The purpose of this study was to evaluate the functions of salutogenic leadership style in oil companies with a focus on green energy acceptance.

    Material and Methodology

    In this research, which is considered as a methodology of development and composition, an attempt was made to identify the components of salutogenic leadership function by relying on meta-synthesis and Delphi analysis processes in the qualitative part of the research. This research is considered a methodology of development and composition. An attempt was made to identify the components of salutogenic leadership function by relying on meta-combination and Delphi analysis processes in the qualitative part of the research. Then, in a Quantitative part, interpretive ranking analysis can be used to identify the most effective function of salutogenic leadership to evaluate green energy acceptance. The statistical population in the qualitative section was 18 specialists and experts in the field of management at the university level, and in the quantitative section, the participation of 24 managers of companies operating in oil companies who had both knowledge and experience were experienced. The basis for sample selection was the use of the homogeneous method.  

    Findings

    The results showed that of based on the pair scale among the research components, the percentage of strategic follower's component has a more effective role in green energy acceptance than other components of the salutogenic leadership function.

    Discussion and Conclusion

    This acceptance means that to streamline the acceptance of green energy based on the approach of salutogenic leadership function at the level of oil companies, the role of normalizing values in line with leadership approaches can be very effective. In other words, strategic followers understand the performance of leadership and try to move in the direction of strategic development in terms of green energy development.

    Keywords: Salutogenic Leadership, Oil Companies, Green Energy
  • Ebrahim Sepehri Shafigh, Houshang Taghizadeh *, Soleyman Iranzadeh Pages 18-47
    Background and Objective

    Regarding the fact that industrial symbiosis networks can both help the state's environment and contribute to sustainable development through considering economic and social issues. Therefore, the purpose of this study is to determine the causal relationships between the create triggers and the application of industrial symbiosis in two industrial towns of Tabriz.

    Material and Methodology

    The method of research is descriptive and based on the purpose of the research, it is an applied one. The statistical sample of the study includes 256 active companies in Shahid Salimi and Shahid Rajaee industrial towns. Two questionnaires were used to collect data. The first one was designed to identify the create triggers and the application of industrial symbiosis; moreover, the second one was developed to determine the causal relationships between the triggers. Research questionnaires were given to the managers of the sample companies. A single-sample t-test and a fuzzy DEMATEL method were used to analyze data.    

    Findings

    Research results show that top management support and information sharing among participants are the most influential factors; besides institutional support and awareness of the concepts are considered as the factors of the most influential factors.

     Discussion and Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that in order to create industrial coexistence in the industrial towns of the country, the first steps should be to increase the supportive management and information sharing among the industrial partners.

    Keywords: Industrial symbiosis, Industrial towns, Fuzzy DEMATEL
  • Mona Nohtani, Ghorban Vahabzadeh *, Seyed Ramzan Mousavi Pages 19-31
    Background and Objective

    Today, tourism and its development have attracted for of many societies and governments and are now one of the most profitable sectors of the global economy. Mazandaran Province is one of the provinces that annually accept many tourists nationally and internationally. The existence of suitable climate, pristine natural resources, forests and the Caspian Sea have natural and valuable potential to upgrade this.

    Material and Methodology

    In this research, the potentials and capabilities of ecotourism development in Shash Rudbar region, located in Savadkuh city of Mazandaran province, were performed using descriptive-analytical method and field studies. The questionnaire was prepared and completed by local people and experts from the Tourism and Library Department. Then, using the combined strategy of strategic analysis of SWOT and the QSPM strategic planning model, the weaknesses, strengths, opportunities and threats were prepared and prioritized. Ultimately, ecotourism development strategies were developed in the region.   

    Findings

    The results showed that in the study area there are 28 strengths and opportunities as facilities and advantages and 19 weaknesses and threats as constraints and bottlenecks and indicate the high ability of the region to develop ecotourism and attract tourists.

     Discussion and Conclusion

    According to the matrix table of the SWOT model and the total weighting factor of each of the strategies, it follows that aggressive strategies (SO) that focus more on internal strengths and external opportunities as optimal strategies In the development of tourism industry in the area of ​​six Roodbar should be considered.

    Keywords: ecotourism development, Opportunities, Threats QSPM, Shosh Roudbar
  • Tahereh Nasr *, Zahra Yarmahmoodi Pages 33-45
    Background and Objective

    With the advancement of technology, there has been an increase in energy consumption. For example, in hot and dry climates, where the amount of heat and sunlight is high during the day, it causes too much sunlight to enter the interior and increases the temperature, which increases the consumption of cooling energy. Fixed sun shading in this climate can greatly reduce cooling energy consumption. Therefore, the purpose of this study is to identify different types of fixed external sun shading devices and finally select the best of them in terms of performance to optimize energy consumption in hot and dry climates.

    Material and Methodology

    The research method is quantitative and simulation-modeling. The data collection tool for the theoretical foundations section is library and documentary. In this way, the fixed sun shading devices are modeled in Rhino 6 software and Grasshopper plugin. After that, the climate of Yazd, which is hot and dry, has been selected for energy analysis by the Ladybug Tools 1.1.0 in a Grasshopper environment in order to achieve a suitable type of fixed external sun shading devices in hot and dry climates. Thermal analyzes have been performed in Ecotect software.    

    Findings

    The results of the present research show that the geometric, eggcrate and horizontal shading devices have the best performance in terms of optimizing energy consumption.  

    Discussion and Conclusion

    Therefore, considering that geometric shading devices are very similar to the shading devices in traditional Iranian architecture, it can be concluded that proper innovation by preserving the principles and avoiding blind imitation of the past can be desirable and economical solutions to the problems of the present age.

    Keywords: Typology, Fixed Sun Shading Devices, Daylight Simulation, Radiation Analysis, Yazd Climate
  • Hossein Dashti Khavidaki *, Raziyeh Jafari, Mousa Soleymani Pages 61-72
    Background and Objective

    Nitrogen dioxide (NO2) is one of the most dangerous pollutants in the environment. NO2 certainly causes lung damage at high concentrations. Exposure to its moderate levels (50 ppm) for a short period may produce irritation of the eyes, nose, and throat, cough, hemoptysis, dyspnea, and chest pain and contact to its high concentrations (> 100 ppm) can result in pulmonary edema, which can be fatal. Therefore, it is very important for environment the removing of the pollutant from air. The aim of this study has been the removal of NO2 gas by some natural adsorbents by using the adsorption method.

    Material and Methodology

     In this work, it has been investigated the removal of NO2 gas by adsorption on different natural adsorbents including eggshell, eucalyptus bark, fennel seed, pine leaf, tea waste, and wheat straw. It was also studied the effect of some experimental conditions including adsorbent column length and initial NO2 amount on the adsorption percentage.

    Findings

    The most desirable adsorption percentage obtained with adsorbent column length 50 cm and initial NO2 amount 6.3 mmol. In addition, Fennel seed and eggshell can adsorb 96.8 and 92.1% of NO2 gas in the optimum conditions, respectively.

    Discussion and Conclusion

    Among the used adsorbents, the most appropriate adsorbents are fennel seed and eggshell for the adsorption process. In addition, it was correlated the equilibrium data with the adsorption isotherms such as the Langmuir, Freundlich, Temkin, and Harkin-Jura and the results showed that Harkin-Jura isotherm describes the experimental results better than the other isotherms.

    Keywords: Environmental Pollutants, Adsorption, NO2 gas, Natural adsorbents, Adsorption isotherms
  • Mozhde Sayadi *, Sara Shariati Pages 73-90
    Background and Objective

    Housing has various indices such as psychological, physical, personal, social, etc. These indices affect people's satisfaction with their residential complexes by two variables, age and gender. Nowadays, the construction of residential complexes that do not fit the conditions of the users has caused people to be dissatisfied with their place of residence, which occurs in children in the form of psychological problems. Therefore, in designing residential complexes, paying attention to children's satisfaction is essential. In the present study, the identification and comparison of effecting indices in children's satisfaction with residential complexes disaggregated by gender is considered.

    Material and Methodology

    This study is a developmental research which has been done using mixed (qualitative and quantitative), descriptive-correlational and causal-comparative method. The statistical population includes children aged 11-15 years living in residential complexes of Kaj, Karimabad and Aramesh newly built townships located in Tonekabon city. For a comparative evaluation, 100 girls and 100 boys were selected as the sample. After conducting theoretical studies and interviews with children, a theoretical framework was developed and two closed-ended and Likert scale questionnaires in the field of life satisfaction and important components of housing were used to collect information. Findings were analyzed using SPSS.19 software and Pearson, Friedman and T-Student correlation tests.    

    Findings

    Physical (neighboring unit and residential unit), environmental and individual indices based on the concrete and mental dimensions of the environment were identified with impact factors of 50.06, 6.9, 6.45 and 4.00, respectively. Boys and girls disagreed only in the components of recreational, sports and games and also the components of welfare, service, cultural and commercial with averages of 3.45, 3.36 and 2.66, 2.75, respectively.

    Discussion and Conclusion

    According to the results, there are very slight differences between the opinions of children in two sexes and the concrete-neighboring unit index has the greatest impact on their satisfaction. Therefore, designing the factors such as: suitable facade, yard, green space and various vegetation, environmental elements and furniture, open spaces, friendly and collective spaces, etc. is recommended.

    Keywords: housing satisfaction, Important Dimensions, Indices of Housing, Life satisfaction, Children Aged 11-15 Years Old, Gender
  • Asadollah Alirezaei, Mozhde Rabbani *, Hamid Babaei Meybodi, Abolfazl Sadeghian Pages 91-109
    Background and Objective

    Reducing environmental pollution and selecting sustainable suppliers can lead to improving the stability situation and reducing the risk of supply chain disruption. The purpose of this study was to design a model for selecting stable resilient suppliers in the supply chain of Shahid Ghandi Company with intuitive fuzzy AHP approach.

    Material and Methodology

    The present research is an applied-developmental goal in terms of collecting descriptive information and in terms of the nature of data. The present study consists of two main parts. In the first part, using research literature, the criteria for selecting a stable resilient supplier were identified. To obtain the indicators, after reviewing the theoretical literature of the research, 76 indicators were identified for evaluation of sustainable supplier and 50 indicators for evaluation of resilient supplier, which after four stages of supply chain experts in Shahid Ghandi factories using Delphi model method Finally, 15 suitable indicators for sustainability and 15 suitable indicators for resilience were identified, then a questionnaire was distributed among the employees in the supply chain of Shahid Ghandi Company and based on 136 questionnaires, the model of selecting a resilient sustainable supplier Confirmatory factor analysis method was approved and then intuitive fuzzy AHP method was used to select the supplier.  

    Findings

    Sustainability indices were classified into three sections: economic, social and environmental, as well as resilience indices in three sections: absorption capacity, adaptive capacity and restorative capacity. It was spread among experts.

     Discussion and Conclusion

    The results showed that priority is given to economic indicators, absorption capacity, remedial capacity, adaptive capacity, social and environmental, respectively, and finally suppliers were prioritized. Also, among the sub-indicators, cost and quality are the most important They were.

    Keywords: Supplier selection, stable supplier, resilient supplier, intuitive fuzzy AHP
  • Ali Asgarian, Alireza Soffianian *, Saeid Pourmanafi, Mohsen Bagheri Bodaghabadi Pages 111-123
    Background and Objective

    Residential land encroachment on agricultural areas presents a global challenge regarding land use management. Such a challenge needs crucial attention in Iran where agricultural activities suffer from resource shortage and land use management practices are ineffectively planned and enforced.

    Material and Methodology

    An attempt was first made to delineate agricultural land use suitability. Two scenarios namely Current Development (CD) and Environmental Development (ED) were mapped and transplanted to CA-Markov model to simulate urban growth up to 2030, 2040 and 2050. Finally, severity of conflicts was analyzed based on loss of the extent and the corresponding suitability of agricultural lands.   

    Findings

    The results showed that ED scenario is more successful in protecting suitable agricultural lands than CD scenario (nearly one thousand ha). Moreover, CD scenario is projected to occur in areas with relatively higher agricultural suitability values. The difference between the scenarios is not significant for near future (2030), but significant for the ending simulation period (2050).

    Discussion and Conclusion

    ED scenario is more succeeded in protecting quantitative and qualitative agricultural lands. By implementing this scenario from now, it takes 35 years to significantly mitigate the conflict between the two land uses. However, the effectiveness of such scenarios requires simultaneous attention to socio-economic parameters.

    Keywords: Spatial conflict, agricultural land use, Residential development, Najaf-Abad Hydrological Unit
  • Mostafa Nahid, MohammadReza Zandmoghadam *, Zeynab Karkehabadi Pages 125-145
    Background and Objective

    Due to the rapid growth of cities and increasing urbanization in recent decades, urban runoff and flood damage is one of the most important and fundamental issues in the field of urban management. The purpose of this study is in the first part; Quantitative simulation of floods caused by rainfall for region 4 of Tehran for the years 1349-1396 using the SWMM model.

    Material and Methodology

    The simulation was performed for six-hour showers with 2, 5 and 10 year return periods for 12 hours. In this research, two projects of the best management strategies (BMP) under the garden and green roof climate scenario and a combination of both scenarios to control the maximum runoff in terms of quantity and finally their efficiency in reducing the total volume of runoff out of the basin, is studied. In the second part; Evaluation and analysis of resilience caused by urban floods in the 9 districts of Tehran's 4th district in four dimensions: socio-cultural, economic, managerial-institutional and physical. This section is applied in terms of purpose and in terms of survey and descriptive-analytical methods. The statistical population of the study is the total citizens of Region 4, of which the sample size was calculated using the Cochran's formula of 384 people. According to the obtained results, the third scenario (combining the first and second scenarios) will have the greatest impact on reducing the flow depth and flow rate in the entire surface water collection network.     

    Findings

    Findings of the research in the field of resilience assessment and analysis showed that District 5, District 4 of Tehran is the most desirable district and District 1 and District 8, 4 are the most undesirable in terms of resilience against urban floods.

    Discussion and Conclusion

    Districts 4 and 9 are ranked last in terms of resilience-cultural, economic, managerial-institutional), which indicates that this area is weak in some cases, which is to reduce the level of vulnerability. to be noticed.

    Keywords: Urban Flood, SWMM Model, Vegatative swale, green roof, resilience, zone 4 of Tehran Municipality
  • Rohallah Karimi, Abbas Pahlavanzadeh *, Hossein Jalali Pages 147-156

    Although today we see the protection and protection of the environment is very important and a manifestation of legal protection for it, but environmental claims in our country have not yet found their separate place. The fifth principle of the constitution and other laws protecting the environment in the context of their own, but have not been crystallized with the operation of the legal system of liability and litigation support private approach. This research is adorned with up-to-date library resources and in the form of Descriptive-analytical notes and the role of the pen. In line with the present study, it is intended to discuss the claims of private individuals and therefore we want to explain the current situation of the position of private litigants in environmental lawsuits by answering the question "What is the power of private individuals to claim and sue in accordance with the legal framework?" With this description, in this study, by explaining the position of the private plaintiff, the compensation frameworks as well as the role of the competent authorities in resolving the dispute have been examined and the private stakeholder as a plaintiff can file a lawsuit against the government.

    Keywords: lawsuits, Environment, Private Plaintiff, natural person, civil liability