فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال بیست و چهارم شماره 6 (پیاپی 121، شهریور 1401)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و چهارم شماره 6 (پیاپی 121، شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلا آندرواژ*، امید زمان پور، ایمان قاسمی همدانی صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تاکتیک مدیریت ارتباط با مشتری آنلاین بر تمایل مشتری به حمایت سبز با نقش میانجی ریسک درک شده سبز است.

    روش بررسی

    این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ نحوه گردآوری داده ها توصیفی - همبستگی و از نوع تحقیقات کمی می باشد. جامعه آماری تحقیق مشتریان لوازم خانگی سبز در استان لرستان بودند که با توجه به حجم نامشخص و نامحدود جامعه، 384 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه تحقیق در نظر گرفته شد. این افراد به روش تصادفی دردسترس انتخاب شدند.

    یافته ها

    ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون نرمال بودن، آزمون همبستگی و مدل معادلات ساختاری از طریق نرم افزار ایموس و اس پی اس اس استفاده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج آزمون مدل معادلات ساختاری نشان داد که تاکتیک مدیریت ارتباط با مشتری آنلاین بر ریسک درک شده سبز مشتری تاثیر منفی و معنادار و بر تمایل به حمایت سبز از سوی مشتری تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین ریسک درک شده بر تمایل مشتری به حمایت سبز تاثیر منفی و معناداری دارد. در این پژوهش نقش میانجی ریسک درک شده سبز در تاثیر تاکتیک مدیریت ارتباط با مشتری آنلاین بر تمایل مشتری به حمایت سبز رد شد.

    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری آنلاین، ریسک درک شده سبز، حمایت سبز
  • سارا شریفی حسینی، احمد لندی، سعید حجتی، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد صفحات 15-29
    زمینه و هدف

    خاک و آب بر اثر فعالیت های بشر به سرعت در حال آلوده شدن با عناصر معدنی مانند آرسنیک، کادمیوم، کروم، مس، جیوه، منگنز نیکل، سرب و روی است. این فعالیت ها شامل معدنکاری، سوزاندن پسماندها، عملیات حفاری چاه های نفت، فعالیت های کشاورزی (مانند کاربرد حشره کش ها و لجن فاضلاب) می باشد. بیوچار از پیرولیز طیف گسترده ای از بقایای آلی تولید می شود. وسعت و محدوده افزایش تثبیت فلزات سنگین به وسیله بیوچار (زغال زیستی) در خاک های مختلف بستگی به مواد مغذی به کار رفته در تولید ماده اولیه بیوچار دارد. گیاه پالایی [1] استفاده از گیاهان، جهت کاهش میزان، تحرک و سمیت آلاینده از خاک، آب زیرزمینی و یا دیگر محیط های آلوده استفاده شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثرات بیوچار و گیاه پالایی بر فلزات سنگین کروم، آرسنیک و سرب در خاک آلوده به پسماند حفاری چاه های نفت انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این تحقیق میزان تثبیت فلزات سنگین کروم، آرسنیک و سرب به وسیله بیوچار (زغال زیستی) تهیه شده از ضایعات نیشکر، بررسی شد. همچنین مقدار جذب فلزات سنگین کروم، آرسنیک و سرب توسط گیاهان سورگوم، آتریپلکس و کهورک مطالعه گردید. بیوچار ضایعات نیشکر با خاک آلوده به 50% پسماند حفاری، در 4 سطح تیماری (0، 5/0، 1 و 2% وزنی) و سه تکرار مخلوط شد و بعد از 2 ماه انکوباسیون (برای یکنواختی اجزای آلودگی در بافت خاک) در گلدان ها گذاشته و گیاهان سورگوم، آتریپلکس و کهورک در آن کشت شد؛ به طوری که برای هر گیاه یک ردیف 12 تایی از گلدان ها و در کل برای سه گیاه مورد مطالعه 36 گلدان تهیه گردید. تغییرات فلزات سنگین در گلدان ها به وسیله دستگاهICP  تعیین شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت کروم، آرسنیک و سرب در نمونه خاک اولیه آلوده به 50% پسماند حفاری به ترتیب 56، 4/53 و 582 میلی گرم در کیلوگرم خاک بود. میانگین غلظت کروم، آرسنیک و سرب بعد از اعمال تیمار بیوچار به ترتیب به 30، 5/21 و 224 رسید. میانگین غلظت کروم، آرسنیک و سرب در خاک 10 هفته پس از کشت سورگوم به ترتیب 22، 2/7 و 43، ده هفته بعد از کشت آتروپیلکس به ترتیب 16، 3/15و 141 و ده هفته بعد از کشت کهورک نیز به ترتیب 18 ،  9/19 و 192میلی گرم در کیلوگرم خاک اندازه گیری شد.

    بحث و نتیجه گیری

    تجزیه واریانس تغییرات کروم، آرسنیک و سرب در خاک گویاست که کشت گیاه و کاربرد بیوچار در خاک های آلوده به پسماند حفاری اثر کاهش معنی داری از لحاظ آماری بر غلظت قابل دسترس هر سه فلز سنگین مورد مطالعه در خاک دارد. تیمار گیاه کهورک با غلظت 1% بیوچار برای کروم، گیاه سورگوم با غلظت 2% بیوچار برای آرسنیک و سرب تیمار بهینه در جهت جذب و کاهش فلز آلاینده می باشد.

    کلیدواژگان: بیوچار، گیاه پالایی، پسماند حفاری، فلزات سنگین
  • رضا کاظمی، محمدرضا خزائی* صفحات 31-44
    زمینه و هدف

    تغییر اقلیم موجب تغییر متغیرهای اقلیمی در آینده می شود. برای پیشگیری از اثرات سوء تغییر اقلیم، لازم است متغیرهای اقلیمی برای آینده پیش بینی شوند. هدف این تحقیق شبیه سازی صحیح بارش و دمای روزانه تهران و یزد، با اقلیم خشک، در دوره 2065-2036 تحت اثر تغییر اقلیم و با درنظر گرفتن عدم قطعیت ها است.

    روش بررسی

    خروجی های مدل CanESM2 تحت سناریوهای RCPs توسط LARS-WG ریزمقیاس شد. در ریزمقیاس نمایی، ویژگی های مختلف سناریوهای بزرگ مقیاس به سناریوهای ریزمقیاس شده انتقال یافت. در اغلب مطالعات پیشین تنها تغییرات میانگین ها در نظر گرفته شده است. عدم قطعیت های سناریوهای انتشار و نوسانات اقلیمی با به کارگیری سه سناریوی انتشار و تولید 100 سری 30 ساله ی متغیرها برای هر سناریو بررسی شد. لذا دامنه وسیعی از حالات محتمل آینده پیش بینی شد و نتایج مطمین تری به دست آمد.

    یافته ها

    در آینده دمای تهران و یزد در اغلب ماه های سال افزایش می یابد، اما در بعضی از ماه ها نیز کاهش می یابد. به عنوان نمونه میانگین دمای حداکثر ماه آوریل (فروردین) در تهران بین 1/6 تا 9/6  و در یزد بین 1/7 تا 2/8 درجه سانتیگراد افزایش می یابد، اما در ماه سپتامبر (شهریور) دمای حداکثر در تهران تا 4/2 و در یزد تا 7/0 درجه کاهش می یابد. بارش سالانه در آینده در تهران بین 20% تا 40% و در یزد بین 43% تا 49% افزایش می یابد. اما تغییرات در ماه های مختلف متفاوت است.

    بحث و نتیجه گیری

    آب و هوای تهران و یزد در آینده می تواند به مقدار زیادی تغییر کند. لذا اتخاذ تدابیر سازگاری با تغییر اقلیم ضروری است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، ریزمقیاس نمایی، عدم قطعیت، RCPs، .LARS-WG
  • رامتین صبح خیز فومنی، علیرضا مردوخ پور* صفحات 45-58
    زمینه و هدف

    تخمین میزان رسوب به وسیله رودخانه یکی از مسایلی هست که مورد توجه محققان بسیاری از گذشته تاکنون قرار گرفته است. کاهش ظرفیت مخزن سد به وسیله رسوبات، اثرات مختلفی بر روی بخشهای مختلف گذاشته و سبب اثرات نامطلوب در حقابه هایی می شود که در بدو امر مورد توافق قرار گرفته اند که عواقب اقتصادی و خاص خود را خواهد دارد.  هدف از این تحقیق بررسی میزان رسوب رودخانه با توجه به الگوریتم های شبکه عصبی و با استفاده از فرمول های تجربی موجود و همچنین روش های جدید موسوم به جعبه ی سیاه می باشد.

    روش و بررسی

    به منظور تخمین میزان رسوب از اطلاعات دبی سال های 1349 تا 1390 مربوط به رودخانه زاینده رود در ایستگاه اسکندری که یکی از ایستگاه های اندازه گیری های هیدرولوژیکی میباشد استفاده شده است. بدین منظور از دبی آب به عنوان ورودی و دبی رسوب به عنوان خروجی استفاده شده است.

    یافته ها

      از نتایج به دست آمده، این گونه استنباط می شود که شبکه RBF به دلیل داشتن خطای کمتر در مرحله آزمون دارای عملکرد بهتری است، اما با در نظر گرفتن سایر پارامترها و همچنین میزان خطا در مرحله ی TRAIN به نظر می رسد شبکه MLP دارای عملکرد بهتری است.

    بحث و نتیجه گیری

    در نهایت بعد از مدل سازی با استفاده از شبکه های عصبی و رابطه انیشتین و منحنی سنجه رسوب، این نتیجه بدست آمده است که برای  تخمین میزان رسوب می توان به شبکه های عصبی اعتماد بیشتری داشت.

    کلیدواژگان: رسوب گذاری، شبکه عصبی، رودخانه، منحنی سنجه
  • احمد فهمی*، علی مجنونی توتخانه، علیرضا بابائیان امینی، یاسر مارابی صفحات 59-76
    زمینه و هدف

    معماری بومی هر منطقه برگرفته از امکاناتی است که محیط در اختیار قرار داده است. با به کارگیری روش های نوین می توان مصالح بومی را فراوری کرده و در ساخت و ساز همان منطقه استفاده نمود. خاک روستای توتاخانه به صورت بالقوه دارای پتانسیل بالایی برای تولید آجر و ملات ژیوپلیمری است. در این پژوهش امکان سنجی ساخت نمونه های آجر و ملات ژیوپلیمری بر پایه خاک قرمز روستای توتاخانه با استفاده از سدیم هیدرواکسید و آب شیشه صنعتی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، طرح اختلاط تولید بیندر ژیوپلیمری بر پایه خاک قرمز توتاخانه به منظور تولید مصالح ساختمانی مانند آجر مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای این منظور مواد اولیه خام شامل خاک قرمز توتاخانه به عنوان آلومینوسیلیکات، سنگدانه عبوری از الک استاندارد شماره 8 به عنوان فیلر و محلول فعال کننده قلیایی حاوی آب شیشه صنعتی و محلول سدیم هیدوراکسید با غلظت های مختلف مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    طبق نتایج به دست آمده، مقاومت فشاری و درصد جذب آب برای آجر ژیوپلیمری بسیار بهینه می باشد. لذا آجرهای ژیوپلیمری تولید شده از خاک قرمز توتاخانه دارای ویژگی هزینه کم تولید، مصرف انرژی کمتر و تولید حداقلی دی اکسیدکربن است. همچنین میزان مقاومت پذیری آجرهای ژیوپلیمری حدود 55/362 درصد بیشتر از آجرهای رسی است. میزان شباهت ظاهری ملات ژیوپلیمری با ملات معمولی 83 درصد است.  

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش می تواند در زمینه مرمت بافت فرسوده، ملات برای سازه های بتنی، نوسازی و مرمت بناهای تاریخی و فرسوده و غیره مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آجر ژئوپلیمری، ملات، خاک قرمز، توتاخانه، معماری بومی
  • سید رضا کریمی، نبی الله منصوری*، لعبت تقوی، مظاهر معین الدینی صفحات 77-90
    زمینه و هدف

    برخی از فلزات سنگین هوا به دلیل ویژگی های بزرگنمایی زیستی، پایداری و اثرات مخرب بر روی سلامت انسان اهمیت بسیار زیادی دارند. هدف اصلی از پژوهش حاضر شناسایی و ارزیابی ریسک فلزات سنگینی است که پتانسیل سرطان زایی و غیر سرطان زایی را برای مردم منطقه 21 به همراه دارد.

    روش بررسی

    منطقه 21 تهران به دلیل داشتن کاربری های صنعتی و نیمه صنعتی به عنوان منطقه موردمطالعه انتخاب شد. طبق استاندارد ASTM و EPA  با استفاده از پمپ حجم بالا 50 نمونه از هوا به کمک فیلترهای فایبرگلاس از کاربری های مختلف منطقه 21 در سال 1400 برداشت شد. تعیین غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه ICP-OES صورت گرفت. همچنین با استفاده از روش سیستم اطلاعات یکپارچه ریسک IRIS ارزیابی ریسک سرطان و غیر سرطان محاسبه شد.

    یافته ها:

     میانگین غلظت فلزات سنگین به ترتیب روند کاهشی شامل Li<Ti<W<Pb<Sr<Mg<Fe<Zn<Cr<Al است که آلومینیوم با 87/58 g/m3 µ بیشترین غلظت و لیتیم با 01/0 g/m3 µ کمترین غلظت را دارد. همچنین نتایج ارزیابی ریسک تنفسی بیانگر آن است که HQ آلومینیوم با 01 E + 13/1 ریسک غیر سرطانی و Cr سرب با 05-E 49/1 ریسک سرطانی دارد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    مقایسه میزان سرب با استاندارد ملی آمریکا نشان می دهد که غلظت سرب در سطح مناسبی قرار ندارد. یافته های این پژوهش می تواند در تدوین استراتژی های مناسب توسط مدیران شهری و اولویت بندی کنترل ریسک فلزات سنگین هوا کمک شایانی کند.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، اتمسفر، مواجهه، ارزیابی ریسک بهداشتی، سرطان زایی
  • بابک امین نژاد*، سید بامداد غفوریان، حسین ابراهیمی صفحات 91-106
    زمینه و هدف

    اطلاعات دقیق در مورد رواناب آینده در یک حوضه، تصمیمات مربوط به مدیریت و منابع آب تسهیل می کند و به حفظ منابع طبیعی برای توسعه پایدار کمک می کند. دو عامل هزینه و زمان دقیق مستقیما با تخمین دقیق رواناب ارتباط دارند. استفاده از مدل های کامپیوتری برای شبیه سازی پدیده های طبیعی نظیر چرخه هیدرولوژی یکی از روش های کاهش هزینه و افزایش دقت می باشد که بسیار مورد توجه بوده است.

    روش بررسی

    در این تحقیق برای بررسی دقت روش های متفاوت واسنجی و اعتبارسنجی در شبیه سازی هیدرولوژیکی حوضه آبریز قره سو، از مدل هیدرولوژیکی SWAT استفاده شد که در آن مقایسه بین روش های GLUE و PSO با روش SUFI-2 برای کالیبراسیون مدل مورد بررسی قرار گرفت. برای شبیه سازی، در یک وضعیت یکسان، 13 پارامتر حساس در همه روش ها انتخاب شدند. لازم به ذکر است که داده های مورد نیاز برای این تحقیق از داده های جهانی (وبسایت مدل SWAT) و ملی (شرکت مدیریت منابع آب) جمع آوری شدند.

    یافته ها: 

    هر سه روش GLUE و PSO با روش SUFI-2 قادر به شبیه سازی رواناب با R2 و NSE قابل قبول بودند (بالای 7/0) و تجزیه و تحلیل حساسیت نشان داد که Sol_K ، CH_N2 و CN2 حساسیت بیشتری نسبت به سایر پارامترها دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    اگرچه الگوریتم های SUFI-2، PSO و GLUE می توانند اختلاف بین داده های مشاهده ای و شبیه سازی شده را کاهش دهند، اما عملکرد الگوریتم SUFI-2 در شبیه سازی رواناب دقیق تر از الگوریتم های دیگر است. بنابراین پیشنهاد می شود که از این الگوریتم برای پیش بینی رواناب استفاده گردد.

    کلیدواژگان: قره سو، مدل SWAT، مدل فیزیکی، رواناب، زاگرس
  • مها طاهری، غلامرضا معمارزاده طهران*، مرتضی موسی خانی صفحات 107-120
    زمینه و هدف

    یکی از مسایل مهم در سازمان امور مالیاتی، فقدان دستیابی به عملکرد قابل قبول و اهداف تعریف شده برای خط مشی های ابلاغی می باشد. هدف این پژوهش ارزیابی آسیب شناسی پیامدهای مالیات سبز براساس موانع اجرای خط مشی های ابلاغی سازمان امور مالیاتی می باشد.

    روش بررسی

      این پژوهش از نظر روش شناسی توسعه ای است و از نظر نوع جمع آوری داده های پژوهش ترکیبی است. در این پژوهش در بخش کیفی براساس فرآیندهای تحلیل فراترکیب تلاش شد تا ابتدا پژوهش های مرتبط با دو مفهوم موانع اجرای خط مشی های ابلاغی سازمان امور مالیاتی و پیامدهای پایداری مالیات سبز مشخص شوند و سپس مولفه ها و مضامین پژوهش براساس مقیاس ارزیابی انتقادی تعیین گردند. همچنین در ادامه بخش کیفی از تحلیل دلفی برای تعیین حد اجماع نظری استفاده شد. در بخش کمی از ارزیابی فازی شهودی (IFSs) بهره برده شد. زمان انجام پژوهش حاضر در سال 1400 به مدت شش ماه می باشد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، مانع ساختاری به عنوان تاثیرگذارترین مضمون موانع اجرای خط مشی های ابلاغی سازمان امور مالیاتی در سازمان امور مالیاتی تلقی می شود که می تواند باعث تداخل در پایداری پیامدهای پایداری مالیات سبز گردد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که سازمان امور مالیاتی در تدوین خط مشی های خود جهت پویایی اجرای آن با نزدیک کردن مکانیزم های اثرگذار شناسایی مالیات ها، نسبت به اتخاذ استراتژی های واقع گرایانه در حوزه های کلان همچون پایداری مالیات سبز، اقدامات لازم را به کارگیرند.

    کلیدواژگان: پیامدهای پایداری مالیات سبز، موانع اجرای خط مشی های ابلاغی سازمان امور مالیاتی، ماتریس فازی
  • کریم حسین زاده دلیر*، الهه بیگدلی، بختیار عزت پناه صفحات 121-136
    زمینه و هدف

    در ادبیات دانشگاهی اخیرا تاکید بر این است که چرا تاب آوری شهری متفاوت از پایداری شهری است. این در حالی است که برنامه های سیاست گذاری شهری از این اصطلاحات تقریبا به جای یکدیگر استفاده می کنند. در این پژوهش با تحلیل الگوی تاب آوری کالبدی فضایی؛ عوامل متاثر از مخاطرات زیست محیطی همچون زلزله وفرونشست در سطح مناطق 2 و 12 شهر تهران بررسی می شود.

    روش بررسی

    این پژوهش کاربردی است که با روش تحلیلی موردی و رویکرد کمی انجام گرفته است. با توجه به ماهیت داده ها از نوع توصیفی است. برای دستیابی به اهداف تحقیق و تحلیل الگوی تاب آوری کالبدی فضایی متاثر از مخاطرات زیست محیطی کلانشهر تهران شامل فرونشست و زلزله، ابعاد مورد بررسی در 13 شاخص شامل قیمت پایه (مترمربع)، جنس مصالح، سال ساخت، قدمت ساختمان، اسکلت ساختمان، تعداد طبقات، درجه تمرکز یا تفرق کاربری مسکونی، دانه بندی، نفوذپذیری، مساحت کل کاربری ها (فضای سبز و باز) و مساحت کاربری مسکونی در بخش فضایی و کالبدی و درجه تمرکز یا تفرق جمعیت، خوشه های مسکونی و فضاهای باز و سبز جهت استقرار جمعیت براساس اکثریت ساکن در محلات، جهت جغرافیایی توزیع جمعیت در بخش اجتماعی مبتنی بر مطالعات کاربری اراضی وضع موجود استخراج شد. برای ارزیابی و تحلیل الگوهای فضایی و اجتماعی از الگوریتم رقابت استعماری در محیط نرم افزار Matlab a2019 و برای فضایی سازی شاخص های مورد مطالعه از روش (Tracking Analyst Tools) در فرآیند تحلیل شبکه (Network Analyst Tools) در محیط نرم افزار ArcGIS استفاده شده است.

    یافته ها: 

    با توجه به قرارگیری منطقه 12 در بافت تاریخی و تمرکز و تراکم جمعیت در محورهای کانونی با عملکرد منطقه ای، آسیب پذیری بیشتری از خود نشان می دهد. در ارتباط با معیارهای تراکم جمعیت، دانه بندی و همچنین وضعیت اسکلت ساختمان ها؛ مجموعا منطقه 2 وضعیت بهتری را نشان می دهد هرچند تراکم جمعیت در سطح هر دو منطقه علی رغم جمعیت و وسعت بیشتر منطقه 2 یکسان می باشد، اما با توجه به سیل جمعیت شناور مراجعه کننده و ساکن در منطقه 12 این منطقه تاب آوری پایین تری را نشان می دهد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    با توجه به فرسوده بودن ابنیه و نفوذپذیری کم فضایی، الگوی پراکنش فضایی جمعیت و عوامل موثر بر گسست های کالبدی فضایی در سطح منطقه 2 و 12 نتایج نشان می دهد که الگوی توزیع و گسست تاب آوری در سطح محلات، هر دو منطقه متفاوت و در مجموع منطقه 12 وضعیت ناپایدارتری را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، عوامل فضایی و اجتماعی، کالبد، الگوریتم رقابت استعماری، مناطق 2 و 12
  • سحر شریفی، شکوفه رضایی*، علی خانمیرزایی فرد صفحات 137-152
    زمینه و هدف

    یکی از روش های ارزیابی زیست فراهمی آلاینده های فلزی در خاک، آگاهی از توزیع شکل های شیمیایی این فلزات است. تحقیق حاضر به منظور بررسی تغییر شکل های شیمیایی کادمیم و سرب تحت تاثیر باکتری حل کننده ی فسفات انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    دو خاک با درصد رس متفاوت انتخاب و تیمار فسفر از منبع نمک KH2PO4 و سرب از منبع نمک  Pb(NO3)2 جهت تشکیل کانی های فسفره و آلوده سازی خاک ها اعمال گردید. بعد از 2 ماه، خاک ها با دو گونه ی انتروباکتر تلقیح و پس از گذشت 5، 25، 60 و 90 روز، شکل های شیمیایی کادمیم و سرب به روش متوالی و قابل استخراج با DTPA استخراج و اندازه گیری شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد باکتری حل کننده فسفر میزان کادمیم و سرب قابل استخراج با DTPA را کاهش داد. در خاک های تلقیح یافته با باکتری، کادمیم محلول و تبادلی به طور معنی دار کاهش و شکل همراه با موادآلی و اکسیدهای آهن و منگنز افزایش یافت، همچنین سرب محلولی و تبادلی و کربناتی افزایش و سرب همراه با اکسید آهن و منگنز و مواد آلی کاهش یافت. بیش ترین غلظت کادمیم و سرب، به ترتیب به شکل های کربناتی و اکسیدهای آهن و منگنز و کم ترین غلظت به شکل های محلول و تبادلی اختصاص داشت.

    بحث و نتیجه گیری:

     شکل های شیمیایی کادمیم و سرب تحت تاثیر باکتری حل کننده فسفر قرار گرفت اما رفتار کادمیم و سرب در این مورد متفاوت و عکس هم بود. می توان نتیجه گرفت تغییر شکل فلزات توسط باکتری ها به نوع فلز و خصوصیات خاک بستگی دارد.

    کلیدواژگان: باکتری حل کننده فسفر، سرب، کادمیم، عصاره گیری متوالی
|
  • Leila Andervazh *, Omid Zamanpour, Iman Ghasemi Hamedani Pages 1-13
    Background and Objective

    The purpose of this research is to investigate the effect of online customer relationship management tactics on customer's willingness to support green with the mediating role of perceived green risk.

    Material and Methodology

    This research is descriptive-correlational in terms of practical purpose, in terms of data collection method and quantitative research. The statistical population of the research was the customers of green household appliances in Lorestan province, and due to the unknown and unlimited size of the population, 384 people were considered as the research sample using Cochran's formula. These people were randomly selected.

    Findings

    The data collection tool was a questionnaire, the reliability of which was confirmed through Cronbach's alpha test. For data analysis, the normality test, correlation test and structural equation model were used through Imus and SPS software.

    Discussion and Conclusion

    The results of the structural equation model test showed that the online customer relationship management tactic has a negative and significant effect on the customer's perceived green risk and a positive and significant effect on the customer's desire to support green. Also, the perceived risk has a negative and significant effect on the customer's willingness to support green. In this research, the mediating role of perceived green risk in the effect of online customer relationship management tactics on customer willingness to support green was rejected.

    Keywords: Online Customer Relationship Management Tactics, Perceived Green Risk, Customer Green patronage
  • Sara Sharifi Hoseini, Ahmad Landi, Saied Hojati, Neemat Jaafarzadeh Pages 15-29
    Background and Objective

    Soils and waters are frequently subject to contamination by inorganic elements including As, Cd, Cr, Cu, Hg, Mn, Ni, Pb, and Zn, mainly due to anthropogenic activities, such as mining, incineration of wastes, drilling of petroleum shaft and agricultural practices (i.e., pesticides and sewage sludge application). Phytoremediation employs the use of plants to degrade, remediate and stabilize various environmental contaminants in soil, water and air. Biochar (BC) can be produced from a wide range of organic wastes via pyrolysis. It has great potential as an amendment for phytoremediation but its effects depend on the type of feedstock it derives from. This study was conducted to identify the effects of biochar addition and phytoremediation on As, Cr, and Pb concentrations in a soils polluted by oil drilling wastes.

    Material and Methodology

    The current study was carried out to examine the heavy metal immobilizing effect of biochar produced from sugar cane waste and subsequent heavy metal uptake by Sorghum, Atriplex sp. and prosopis farcta. Sugar cane wastage biochar was incorporated into four application rates (0, 0.5, 1 and 2 % (w/w)) and soil biochar mixtures were examined for an incubation period of 2 months (so that the contaminated material could be distributed evenly in the soil particles). Then pot trials were provided for cultivation of Sorghum, Atriplex sp and Prosopis farcta so that for each plant, a row of 12 pots and a total of 36 pots for the three under-study plants.

    Findings

    The results showed, average of Cr, As and pb concentration   in contaminated soil is 56, 53.4 and 582 ppm. Average of Cr, As and pb concentration   in contaminated soil is Amendment with BC is 30, 21.5 and 224. Average of Cr, As and pb concentration   in contaminated soil is Amendment with Sorghum is 22, 7.2 and 43, Amendment with Atriplex sp is 16, 15.3 and 141, Amendment with prosopis farcta is 18, 19.9 and 192 ppm.

    Discussion and Conclusion

    Effective treatment of Cr was prosopis farcta and 1 % (w/w) biochar, Sorghum and 2 % (w/w) biochar for As and pb. Although heavy metal-contaminated soils can be reclaimed effectively by application of biochar, further research is needed to explore its long-term environmental and economic aspect to gain maximum benefits from this novel material

    Keywords: Biochar, Phytoremediation, drilling waste
  • Reza Kazemi, MohammadReza Khazaei * Pages 31-44
    Background and Objective

    Climate change will change climate variables in the future. In order to reduce the negative effects of climate, it is required to project future climate variables. The purpose of this study is to simulate most realistic daily rainfall and temperature series for Tehran and Yazd, with arid climatic, in period of 2036-2065 with considering uncertainty.

    Material and Methodology

    the outputs of the CANESM2 under RCP scenarios were downscaled using LARS-WG. In downscaling, various characteristics of the large-scale scenarios were transferred to the downscaled scenarios. In most of the previous studies, only changes in averages have been considered. The uncertainties of emission scenarios and climatic variabilities were investigated using three emission scenarios and generating 100 series of 30-year variables for each scenario. So, a wide range of probable future scenarios is predicted and more reliable results are obtained.

    Findings

    The results show in the future, for both Tehran and Yazd, temperature will rise in most months of the year, while in some months it will decrease. Average maximum temperature in April will increase between 6.1 to 9.9 ºC in Tehran, and between 7.1 to 8.2 in Yazd, while it will decreases in September by 2.4 degrees in Tehran, and by 0.7 degrees in Yazd. Future annual rainfall will increase between 20% to 40% in Tehran and between 43% to 49% in Yazd. However, changes vary in different months.

    Discussion and Conclusion

    Climate regime of both Tehran and Yazd can considerably change in the future. Therefore, adaptation strategies with climate change are necessary.

    Keywords: Climate Change, Downscaling, Uncertainty, LARS-WG, RCPs
  • Ramtin Sobhkhiz, Alireza Mardookhpour * Pages 45-58
    Background and Objective

    Estimating the amount of sediment by the river is one of the topics that has been considered by many researchers since the past. Reduction of the dam reservoir capacity because of sediments has different effects on different sections and causes adverse effects on the water rights that were initially agreed upon, which will impose several economic and specific consequences. This study aims to model and estimate the amount of suspended sediment using existing experimental equations and new methods called black box.

    Material and Methodology

    The discharge (volumetric flow rate) related to Zayandehrud River in Eskandari station, one of the hydrological measuring stations, has been used to estimate the amount of sediment. For this purpose, water discharge and sediment rate are used as input and output, respectively.

    Findings

    According to the obtained results, it is concluded that the RBF network has better performance due to less error in the test stage, but the MLP network seems to have a better performance considering other parameters and the error in the TRAIN stage.

    Discussion and Conclusion

    Finally, after modeling by using neural networks, the Einstein relationship, and the sediment measurement curve, it is inferred that neural networks are more accurate to estimate the amount of sediment.

    Keywords: sedimentation, Artificial Neural Network, River, Sediment measurement curve
  • Ahmad Fahmi *, Ali Majnouni-Toutakhane, Alireza Babaeian Amini, Yaser Marabi Pages 59-76
    Background and Objective

    The indigenous architecture of each region is derived from the facilities provided by the environment. By using new methods, local materials can be processed and used in construction in the same area. The soil of Toutakhaneh village has a high potential for producing bricks and geopolymer mortar. The advantage of geopolymer bricks and mortars is that while they cost less to produce, they do not need to be baked in a high-temperature oven and therefore play an important role in reducing greenhouse gases.

    Material and Methodology

    In this study, the mixing design of geopolymer binder production based on Toutakhaneh red soil to produce construction materials such as bricks has been evaluated. For this purpose, raw materials including Toutakhaneh red soil as aluminosilicate, aggregate passing through standard sieve No. 8 as filler, and an alkaline activating solution containing industrial glass water and sodium hydroxide solution with different concentrations were used.

    Findings

    According to the results, the compressive strength and water absorption percentage are very optimal for geopolymer bricks. Therefore, geopolymer bricks produced from Toutakhaneh red soil have the characteristics of low production cost, lower energy consumption, and minimal production of carbon dioxide. Also, the strength of geopolymer bricks is about 362.55% higher than clay bricks. The apparent similarity of geopolymer mortar with ordinary mortar is 83%.  

    Discussion and Conclusion

    The results of this study can be used in the field of restoration of worn texture, mortar for concrete structures, renovation, and restoration of historic and worn buildings, etc.

    Keywords: Geopolymer brick, Mortar, red soil, Toutakhaneh village, Native architecture
  • Seyyed Reza Karimi, Nabiollah Mansouri *, Lobat Taghavi, Mazaher Moeinaddini Pages 77-90
    Background and Objective

    Some heavy metals in the air are very important due to their biomagnification properties, persistence and harmful effects on human health. The main goal of this research is to identify and assess the risk of heavy metals that have carcinogenic and non-carcinogenic potential for the people of Region 21.

    Material and Methodology

    District 21 of Tehran was selected as the study area due to its industrial and semi-industrial uses. According to ASTM and EPA standards, 50 air samples were taken from different uses of Region 21 in 2021 using high volume pumps with the help of fiberglass filters. The concentration of heavy metals was determined using ICP-OES. Cancer and non-cancer risk assessments were also calculated using the IRIS integrated information system method.

    Findings

    The average concentration of heavy metals in the decreasing trend is Li <Ti <W <Pb <Sr <Mg <Fe <Zn <Cr <Al, respectively, with aluminum having the highest concentration of 58.87 µg/m3 and lithium with 0.01 µg/m3 has the lowest concentration. In addition, the results of respiratory risk assessment indicate that HQ aluminum with 1/13E+01 has a non-cancer risk and Cr lead with 1/49E-05 has a cancer risk.

    Discussion and Conclusion

    Comparing the amount of lead with the US national standard shows that the concentration of lead is not at the appropriate level. The findings of this study can help in formulating appropriate strategies by city managers and prioritizing the control of heavy metals in the air.

    Keywords: Heavy Metals, Atmosphere, Exposure, Health risk assessment, Carcinogenicity
  • Babak Aminnejad *, Seyed bamdad Ghafourian, Hosein Ebrahimi Pages 91-106
    Background and Objective

    Accurate data about runoff in the future in a watershed facilitates managers' decisions in water-related decisions and helps conserve natural resources for sustainable development. The two factors of cost and exact time are directly related to accurate runoff estimation. Using computer models to simulate natural phenomena such as the hydrological cycle is one way to reduce costs and increase accuracy.

    Material and Methodology

    The information for this research was obtained through the SWAT model website and global data. This study evaluates the accuracy of different calibration and validation methods in the hydrological simulation of Qarasu watershed, the SWAT (hydrological model) and a comparison between GLUE and PSO methods with the SUFI-2 method were used to calibrate the SWAT model. For simulation, 13 specific parameters were selected in all methods in the same situation. It should be noted that the data required for this research were collected from (SWAT model website) and (Water Resources Management Company).

    Findings

    All three methods were able to simulate runoff with acceptable R2 and NSE results (above 0.7), and the sensitivity analysis showed that Sol_K, CH_N2 and CN2 were more sensitive than other parameters.

    Discussion and Conclusion

    Although the SUFI-2, PSO, and GLUE algorithms can reduce the difference between the observed and simulated data, the performance of the SUFI-2 algorithm in runoff simulation is more accurate than other algorithms. Therefore, it is suggested to use this algorithm to predict runoff.

    Keywords: Qare-su, SWAT model, physical model, Runoff, Zagros
  • Maha Taheri, Gholamreza Memarzade Tehran *, Morteza Moosa Khani Pages 107-120
    Background and Objective

    One of the important issues in the tax administration is the lack of acceptable performance and defined goals for notification policies. The purpose of this research is Assessing of Green Tax Sustainability Based on Obstacles to Implementing the Tax Administration's Notification Policy.

    Material and Methodology

    This research is developmental in terms of methodology and is combined in terms of data collection type. In this study, in the qualitative part, based on meta-analysis processes, an attempt was made to first identify researches related to the two concepts of barriers to the Implementing the Tax Administration's Notification Policy and the consequences of green tax sustainability, and then to determine the components and themes of the research based on critical evaluation scale. Also in the qualitative part, Delphi analysis was used to determine the extent of theoretical consensus. In a Quantitative part, were used intuitionistic fuzzy sets (IFSs).

    Findings

    The results showed that structural barrier is considered as the most effective theme of barriers to the implementation of notification policies which can interfere with the sustainability of the consequences of green tax sustainability.

    Discussion and Conclusion

    The result shows that the obstacles to the implementation of the notification policies of the Tax Administration neutralize environmental pollution as the most important consequence of green tax sustainability, and this issue makes the consequences of green tax sustainability practically not have the necessary impact on the economy.

    Keywords: Green Tax Sustainability, Tax Administration's Notification Policy, Intuitionistic Fuzzy Sets (IFSs)
  • Karim Hosainzadeh Dalir *, Elahe Bigdeli, Bakhtyar Ezatpanah Pages 121-136
    Background and Objective

    In Academic literature has recently emphasized that why urban resilience is different from urban sustainability. Urban policymakers, on the other hand, use the terms almost interchangeably. In this study by analyzing the pattern of physical-spatial resilience; Factors affecting environmental hazards such as earthquakes, subsidence, etc. are studied in areas 2 and 12 of Tehran.

    Material and Methodology

    This study is an applied research that has been done with case-analysis method and quantitative approach. Due to the nature of the data is descriptive. To achieve the objectives of research and analysis of physical-spatial resilience pattern affected by environmental hazards in Tehran metropolis including subsidence and earthquake, the dimensions studied in 13 indicators including base price (square meters), material, construction year, building age, building skeleton, number of floors , Degree of concentration or dispersion of residential land use, grain size, permeability, total area of ​​uses (green and open space) and area of ​​residential land use in spatial and physical part) and (degree of concentration or dispersion of population, residential clusters and open and green spaces for population based The majority of residents in the neighborhoods were extracted for the geographical direction of population distribution in the social sector (based on land use studies of the current situation). To evaluate and analyze spatial and social patterns, the colonial competition algorithm in Matlab a2019 software environment and to spatialize the studied indicators, the method (Tracking Analyst Tools) in the network analysis process (Network Analyst Tools) in ArcGIS software environment has been used.

    Findings

    Due to the location of District 12 in the historical context and the concentration and density of the population in the focal axes with regional performance, it shows more vulnerability. In relation to the criteria of population density, granulation as well as the skeletal condition of buildings; Overall, Zone 2 shows a better situation. Although the population density in both zones is the same despite the larger population and size of Zone 2, it shows lower resilience due to the flood of floating population visiting and living in Zone 12.

    Discussion and Conclusion

    Due to the erosion of buildings and low space permeability, the pattern of spatial distribution of the population and the factors affecting the physical-spatial ruptures in Zones 2 and 12, the results show that the pattern of distribution and fracture rupture in neighborhoods are different in Zone 12. Indicates a more unstable situation.

    Keywords: resilience, spatial, social factors, Physical, Imperialist Competitive Algorithm, Regions 2, 12
  • Sahar Sharifi, Shokoofeh Rezaei *, Ali Khanmirzaei Fard Pages 137-152
    Background and Objective

    One of the promising tools for evaluating heavy metals bioavailability in the environment is the knowledge of their partitioning among the various soil constituents. The present study was conducted in order to investigate the changes of chemical forms of cadmium (Cd) and lead (Pb) under the influence of phosphorus solubilizing bacteria in the soil.

    Material and Methodology

    Phosphorus (KH2PO4), Cd(NO3)2 and Pb(NO3)2 simultaneously were introduced into the soil to promote the contamination and formation of phosphate minerals of added metals in two selected soils. After two months the soils were inoculated with two Enterobacter species and incubated for 3 months. A single (DTPA) and sequential extraction scheme were applied to determine the chemical forms of Cd and Pb 5, 25, 60 and 90 days after incubation.

    Findings

    The results revealed that DTPA extractable Cd and Pb were decreased in the presence of the phosphorus solubilizing bacteria. Soluble+ exchangeable Cd fraction was decreased whereas, the fractions associated with organic matter and oxides were increased in inoculated soils during the incubation time. In the other hand Soluble+ exchangeable and carbonate fractions of Pb were increased and organic matter and oxides associated Pb fractions were decreased in the presence of phosphorus solubilizing bacteria. Carbonate and oxides associated are the abundant Cd and Pb fractions in studied soil.

    Discussion and Conclusion

    Although the Cd and Pb chemical fractions were affected in the presence of phosphorus solubilizing bacteria, but two metals contradictory were differ in behavior in the studied soils. Indeed, the destination of added metals in the soil in the presence of microbes may be different.

    Keywords: Cadmium, Lead, Phosphorus Solubilizing Bacteria, sequential extraction