فهرست مطالب

تحقیقات حقوقی - پیاپی 99 (پاییز 1401)

مجله تحقیقات حقوقی
پیاپی 99 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سعید رجبی*، سید باقر میر عباسی، سهراب صلاحی صفحات 11-40
    حق وتو بعنوان یکی از ابزارهای اعمال قدرت توسط اعضای دایم شورای امنیت، همواره از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. این مقاله با هدف بررسی رویه های تحدید حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد، به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از نظریه واقع گرایی به انجام رسیده است. سوال اصلی پژوهش عبارتست از: امتیاز حق وتو برای اعضای دایم شورای امنیت چه تاثیری بر حق وتوی شورای امنیت دارد؟ نتایج نشان می دهد: امروزه بروز تحولات مختلف سیاسی و اقتصادی در صحنه بین المللی موجب شده است تا اعمال وتو دیگر بصورت باز و واقعی صورت نگیرد و اعضای دایم به سمت وتوی پنهان و غیرعلنی گرایش پیدا کرده اند. از طرف دیگر امروز مساله تحدید حق وتو مورد توجه محافل بین المللی قرار گرفته است و کشورهای مختلف اظهار می دارند که در مواردی نظیر نسل کشی و ارتکاب جنایات گسترده علیه بشریت باید حق وتو را محدود نمود. مع ذلک، این امر هنوز قطعی نشده و مورد تصویب نهایی قرار نگرفته است. لکن بدلیل تحولات بوجود آمده در عصر جدید و وجود بحران هایی نظیر سوریه این امر دور از انتظار نیست که با تصویب اسناد لازم الاجرا عملا اعمال وتو با محدودیت جدی مواجه گردد هر چند با اعمال وتوی پنهان نوعی محدودیت در حق وتو را شاهد هستیم.
    کلیدواژگان: سازمان ملل متحد، شورای امنیت، حق وتو، تحدید، وتوی پنهان
  • ابراهیم تقی زاده، غلام نبی فیضی چکاب، افشین احمدی* صفحات 41-66
    امروزه استمرار نظارت و تسلط بایع یا سایر اشخاص ذی نفع بر مبیع درحال حمل یکی از نیازهای تجارت بین الملل است. کارکردهای این نظارت طیف گسترده ای از تعیین شرایط محیطی حمل کالا تا تغییر گیرنده کالا و محل تحویل آن و یا حتی ممانعت از تحویل و استرداد کالا را می تواند دربر داشته باشد. اگرچه حقوق و تکالیف بایع و خریدار در چارچوب حقوق بیع بین الملل کالا مورد مطالعه قرار خواهد گرفت، اما به لحاظ اینکه بستر اجرای این نظارت مقارن با حمل کالا و از طریق متصدی حمل و نقل است، حقوق و تکالیف فرستنده (بایع) و متصدی حمل و نقل نیز باید از منظر حقوق حمل و نقل بین المللی کالا بررسی شود. در این خصوص در برخی از کنوانسیون های حمل کالا مضامینی نسبتا مشابه با عنوان «حق تصرف کالا» به چشم می خورد، اما با مطالعه تطبیقی درمی یابیم که مصداق کامل و روزآمد آن تحت عنوان «حق نظارت» در کنوانسیون رتردام 2009 پیش بینی شده است.
    کلیدواژگان: بیع بین المللی کالا، حق تصرف کالا، حق نظارت، حمل و نقل بین المللی کالا، کنوانسیون (مقررات) رتردام
  • مهدی علیاری، محسن محبی*، محمدجعفر قنبری جهرمی صفحات 67-92
    مروری بر معاهده هوانوردی کشوری بین المللی موسوم به معاهده شیکاگو گویای آن است که هوانوردی کشوری می تواند نقشی دوگانه را در زمنه صلح و امنیت بین المللی ایفاء نماید. از این رو معاهده 1944 شیکاگو در مقدمه خود ضمن یادآوری نقش مثبت هوانوردی کشوری در"ایجاد و حفظ دوستی و تفاهم میان دولت ها و مردم جهان"، متذکر شده است که"سوء استفاده از هوانوردی کشوری بین المللی می تواند به تهدیدی برای امنیت عمومی تبدیل گردد". به این ترتیب معاهده مذکور آثار منفی آن را بر صلح و امنیت بین المللی از نظر دور نداشته است. حال اگر اثبات گردد که تحریم های تحمیلی بر هوانوردی کشوری دولت ها گاه موجب سوء استفاده از هوانوردی کشوری می شود، این پرسش مطرح می شود که آیا این امر به صراحت ماده(4) معاهده مذکور، نقض معاهده شیکاگو و سوء استفاده از هوانوردی کشوری به شمار نمی آید و در نتیجه صلح و امنیت بین المللی را به مخاطره نمی اندازد؟ پاسخ نگارندگان به این پرسش با توجه به بررسی‎هایی که در این مقاله صورت گرفته است حاکی از آن است که اولا- آثار منفی تحریم های هوانوردی بر صلح و امنیت بین المللی بیش از تاثیرات مثبت آن است؛ و ثانیا- تحریم های هوانوردی در این صورت به ابزاری برای نقض معاهده شیکاگو و سوء استفاده از هوانوردی کشوری مبدل گردیده است.
    کلیدواژگان: صلح و امنیت بین المللی، تحریم های هوانوردی، سوء استفاده از هوانوردی کشوری، معاهده 1944 شیکاگو
  • حسنعلی موذن زادگان*، بهزاد جهانی صفحات 93-114
    اصول دادرسی منصفانه که تضمین کننده یک دادرسی مطلوب هستند، سراسر دادرسی، از جمله مرحله اجرای آرای کیفری را پوشش می دهند. اصل قضایی کردن اجرا که بیان کننده ضرورت مداخله مقام قضایی، همراه با اختیارات وسیع در اجرای مجازات و در راستای متناسب ساختن مجازات با شخصیت محکومان است، یکی از مهم ترین اصول دادرسی منصفانه در این مرحله است. بسیاری از قانونگذاران، با درک ضرورت وجود این اصل در مرحله اجرا، مدت های زیادی است که الزامات آن را پذیرفته و به کار بسته اند. انتصاب قاضی واجد شرایط برای اجرای احکام، اعطای اختیارات لازم به او و نهاد اجرا و امکان اعتراض به تصمیمات وی، مهم ترین الزامات و بایسته های اصل قضایی کردن اجرای آرای کیفری هستند. اینک هر چند قانونگذار ایران با تصویب قانون آیین دادرسی کیفری سال 1392، ضمن به رسمیت شناختن قاضی اجرا، اختیاراتی به وی اعطا نموده است؛ اما این امر با توجه به عدم تعیین شرایطی همچون تخصص و تجربه، عدم اعطای اختیارات قضایی کامل و عدم امکان اعتراض به تصمیمات وی، با انتقادها و چالش های جدی مواجه است. به نظر می رسد تصویب «قانون اجرای احکام کیفری» و ایجاد ساختار مستقل نهاد اجرای آرای کیفری به همراه اعطای اختیارات لازم در زمینه استفاده از نهادهای اصلاحی ارفاقی، حق تغییر در کیفر و قابل اعتراض شناخته شدن تصمیمات قاضی اجرا در مرجع بالاتر، راه حل برون رفت از این چالش ها است.
    کلیدواژگان: اجرای احکام کیفری، قضایی کردن، قاضی اجرای احکام، دادرسی منصفانه
  • عباس شیری ورنامخواستی* صفحات 115-146
    اصل بر بی گناهی متهم است. اتهام متهم، باید در یک فرآیند قانونی، بدون هرگونه شک و تردید مورد رسیدگی قرار بگیرد. بر همین اساس، قواعد ویژه ای در باره دلایل اثبات دعوای کیفری، از جمله قاعده درء وجود دارد، که دارای کاربرد وسیعی در آن زمینه است. به ویژه در قلمروی اقرار، به عنوان ملکه دلایل در اثبات بزهکاری، قاعده درء حاکمیت دارد. به موجب این قاعده، هرگونه شک و تردید در صحت اقرار و موضوعات مرتبط با آن، موجب بی اعتباری آن خواهد شد. تردید در شرایط اقرار کننده، ارزیابی اعتبار اقراری که بعدا اقرار کننده از آن رجوع نموده، بی اعتباری اقرار خارج از دادگاه، ارزیابی اعتبار اقرار نزد دادگاه، تجزیه در اقرار و بررسی شبهه در اعتبار اقرار مقید و مرکب، شبهه در نصاب لازم برای اقرار متناسب با هر جرم، اقرار ناشی از تهدید، اکراه، شکنجه، تلقین و اغفال، از اهم موضوعات مرتبط با اعمال قاعده درء، درباره اقرار است، که در این مقاله مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اثبات دعوا، اقرار، اقرار غیر رشید (سفیه)، اقرار مرکب
  • عبدالرضا جوان جعفری بجنوردی، سیده طاهره خبازی خادر*، زهیر جهاندیده صفحات 147-182
    امروزه می توان عدالت ترمیمی را یکی از چندین پاسخی دانست که در برابر برخی جرایم ارایه می شود. این مفهوم دارای عناصری همچون بزه دیدگان، مجرمان معترف و شرمسار، رفتاری که بزه دیده و جامعه محلی را متاثر می سازد، فرایندها و مسیولیت مجرم نسبت به بزه دیده است. هدف این مسیولیت ترمیم اموری است که بوسیله جرم آسیب دیده اند. در این میان برخی مسیولیت مذکور را با مجازات غیرمرتبط تلقی می کنند و برخی آن را سازگار با مجازات می دانند.تحقیق حاضر با پیمایش اثر مجازات بر بزه دیدگان واقعی و فرضی به دنبال تبیین جایگاه مجازات در عدالت ترمیمی با استناد به شواهد تجربی است. جامعه آماری تحقیق دانشجویان ایرانی دانشگاه فردوسی مشهد هستند که با استفاده از آماره کوکران حجم نمونه 378 نفر تعیین و نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری لایه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه با طیف لیکرت می باشد. روایی پرسشنامه با کمک اساتید بررسی شده و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفا در سطح 81/0 ارزیابی گردید. سپس داده های خام با استفاده از نرم افزارهای Excel و SPSS تحلیل شدند.یافته ها نشان می دهد بزه دیدگان نگرش های متفاوتی نسبت به اهداف مجازات دارند. نگرش ترمیمی در جرایم سبک می تواند منجر به عدم اعمال مجازات گردد؛ اما با افزایش شدت و اهمیت جرم نگرش ترمیمی تضعیف می شود و طرفداری از اعمال مجازات افزایش می یابد. ارزیابی عوامل بهبود و عدم بهبود عاطفی بزه دیدگان نشان می دهد ایشان نمی توانند عواطف خود را بدون اعمال مجازات ترمیم یافته بدانند؛ با این حال اگر عذرخواهی و جبران خسارت توام با مجازات باشد به مجازات سبک تر رضایت می دهند.
    کلیدواژگان: مجازات، عدالت ترمیمی، بزه دیده، بهبود عاطفی
  • حسن صیادی، حسام الدین لسانی* صفحات 183-207
    قرار گرفتن تقابل نظامی دولت ها با گروه های مسلح فراملی غیر دولتی در حوزه مخاصمات مسلحانه غیر بین المللی و اصل برابر بودن متخاصمین در این حوزه، اجرای قواعد حقوق بشر دوستانه بین المللی نسبت به اعضای این گروه ها را با مشکلات اساسی مواجه نموده است. با بررسی کاستی ها و خلاء های موجود این پرسش ایجاد می شود که آیا امکان إعمال این حقوق بطور کامل نسبت به گروه های مسلح فراملی غیر دولتی وجود دارد؟ حقوق بشر دوستانه بین المللی علیرغم اینکه اصول و قواعد آن توسط دولت ها تهیه و تدوین شده است، نیازمند راهکاری نوین از طریق تهیه و تدوین مقررات اصلاحی برای تحقق حمایت های پوششی بیشتر نسبت به این گروه ها می باشد. لذا، از طریق تجزیه و تحلیل و توصیف اطلاعات و اسناد کتابخانه ای، بدنبال آن هستیم که با تعیین نقاط قوت و ضعف حقوق بشردوستانه بین المللی در مواجهه با گروه های مسلح فراملی غیر دولتی، میزان پوشش حمایتی فراهم شده توسط این حقوق را به همراه مزایا و معایب آن برای چنین گروه هایی مشخص نماییم.
    کلیدواژگان: گروه های مسلح فراملی، حقوق بشردوستانه بین المللی، مخاصمه مسلحانه غیر بین المللی، آستانه شدت خشونت، جنگ علیه تروریسم
  • نسرین طباطبائی حصاری*، سروش صفی زاده صفحات 209-238
    شفافیت اطلاعاتی در حوزه شرکت های تجارتی به عنوان« ابزار تحقق امنیت اقتصادی» در دو بعد خرد و کلان محسوب می شود. به همین دلیل نظام های حقوقی با ضروری دانستن دسترسی به این اطلاعات سیستم های ثبت شرکت ها را تاسیس نمودند. لیکن این نظام ها درثبت اطلاعات روش یکسانی ندارند و در قالب دو سیستم «متمرکز » و یا «پراکنده» این اطلاعات را به ثبت می رسانند که سبب طرح این مساله می شود که بر مبنای شاخص ایجاد «امنیت اقتصادی» کدامیک از این دو سیستم ثبت اطلاعات متمرکز و پراکنده می تواند از نظر اقتصادی کارآمد محسوب شود؟در این پژوهش با تحلیل ماهیت و کارکردهای دو قالب ثبت متمرکز و پراکنده و با دیدگاهی تطبیقی بر مبنای منطق حقوق و اقتصاد به این نتیجه رسیدیم که در جهت تحقق امنیت اقتصادی،سیستم ثبت متمرکز علاوه بر هزینه کمتر می تواند امنیت بیشتری را محقق گرداند و به همین دلیل در چارچوب نظریه کارآمدی می تواند به عنوان سیستم برتر شناخته شود. در نهایت جهت اصلاح سیستم پراکنده ثبت شرکت های تجارتی ایران پیشنهاداتی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: _ اطلاعات شرکتهای تجارتی، امنیت خرد، امنیت کلان، سیستم ثبت متمرکز، _ سیستم ثبت پراکنده
  • نوید رهبر*، محسن معصومی مهر، مجتبی قاسمی صفحات 239-264
    تامین مالی پروژه به معنای تامین منابع مالی لازم برای ساخت و بهره برداری از یک پروژه و یا تامین مالی دوباره ی یک واحد صنعتی بزرگ است. از جمله روش های تامین منابع مالی می توان به انتشار اوراق بهادار اشاره نمود. اوراق بهادار که ورقه ای نماینده ی ارزش و قابل نقل و انتقال محسوب می شود، اقسام متنوعی داشته و هر یک از این اقسام به طریق ویژه ای در فرآیند تامین مالی به کار می آید. از جمله اوراق قابل انتشار در فرآیند تامین مالی پروژه می توان به اوراق قرضه، سهام، اوراق با پشتوانه ی دارایی و صکوک اشاره نمود. امروزه، بنابر محدودیت دولت ها و بانک ها در تامین منابع مالی پروژه، انتشار اوراق بهادار به عنوان روشی جایگزین شناخته می شود. تجمیع سرمایه های خرد افراد، ناشناخته و مجهول بودن خریداران اوراق، عدم مداخله در مدیریت پروژه، انعطاف در شروط تامین مالی و دسترسی به منبعی بی پایان از نقدینگی از جمله مزایای غیرقابل انکار اوراق بهادار تلقی شده و استفاده از این ابزار در تامین مالی پروژه را به تدریج گسترش داده است. انتشار این اوراق در فرآیند تامین مالی پروژه متفاوت از تامین مالی شرکتی بوده و نحوه ی تخصیص ریسک، بازپرداخت اصل و سود اوراق، مسیولیت ناشران، وظایف نهاد واسط و نحوه ی انتشار با توجه به ویژگی های تامین مالی پروژه در برخی موارد منحصر به فرد است.
    کلیدواژگان: تامین مالی پروژه، اوراق بهادار، صکوک ریفاینانس
  • امیرساعد وکیل، فرزاد مظهری* صفحات 265-292

    قرارداد میان باشگاه ورزشی و بازیکن فوتبال از یک سو مشمول مقررات کار و از سوی دیگر به عنوان یک رابطه قراردادی همواره مورد احترام بوده است و بازیکن فوتبال و باشگاه باید تعهدات قراردادی خود را براساس اصل لزوم وفای به عهد و ثبات قرادادی در ورزش فوتبال بطور کامل ایفا نمایند. مبانی قانونی اقاله یا فسخ چنین قراردادی و آثار آن در «مقررات وضیعت و نقل و انتقال بازیکنان فیفا» پیش بینی شده است و رویه قضایی اتاق حل اختلاف فیفا و دیوان داوری ورزش آن را توسعه داده اند. براساس این مقررات، اصولا قرارداد میان بازیکن فوتبال و باشگاه ورزشی تا پایان مدت قرارداد یا توافق دوجانبه طرفین مبنی بر خاتمه قرارداد پابرجا می ماند. علاوه بر اینکه بر اساس توافقات فی ما بین نیز می توان دلایل قراردادی دیگری برای فسخ پیش بینی نمود، با این وجود اقاله و فسخ یکجانبه به استناد علت موجه و یا علت موجه ورزشی بدون هیچ گونه محرومیت ورزشی یا جبران غرامتی، از استثنایات قانونی اصل ثبات قراردادی در حقوق ورزش است. این نتیجه با روشی تحلیلی و با رویکردی تطبیقی ضمن مطالعه مقررات فیفا و قوانین سوییس و با بررسی رویه قضایی دیوان داوری ورزش و اتاق حل اختلاف فیفا، در پژوهش حاضر در قالب مقاله علمی-پژوهشی مورد واکاوی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اتاق حل اختلاف فیفا، دیوان داوری ورزش، پیامدهای ناشی از فسخ قرارداد، علت موجه
  • مهناز بیات کمیتکی*، کوثر انجلاس صفحات 293-316
    بدن آدمی نقشی غیرقابل انکار در تکوین شخصیت وی ایفا می کند. امروزه، با اتکا به تلاش های علمی صورت گرفته، می توان با طیف واره قلمداد کردن جنس، و به تبع آن جنسیت، شاهد جنس و جنسیت بینابین بود؛ وضعیتی که مدت ها «اختلال» انگاشته می شد و امروزه صرفا تجربه ای «متفاوت» از دو کهن الگوی جنسی زنانه و مردانه قلمداد می شود. بدین ترتیب و همراستا با تلاش های علمی صورت گرفته، فرآیند شناسایی حقوقی بیناجنسیتی ها به مثابه افرادی ذی شعور، کرامت مند و خودآیین آغاز گردیده است؛ فرآیندی که همچنان مراحل آغازین خود را در بسیاری از کشورها طی ننموده است. شناسایی حقوقی، کنشی است که طی زمان و متاثر از پویایی دو مفهوم «جنس» و «جنسیت»، یک سر خود را به فاعل شناسایی و سوی دیگر را به موضوع شناسایی حقوقی یعنی بیناجنسیتی ها گره می زند. حاصل این کنش ارتباطی دو الگو از شناسایی حقوقی است که در سویه منفی، از رهگذار انحصار جنس و جنسیت در دوگانه زن- مرد و تحمیل اعمال جراحی غیرضروری بر فرد بیناجنسیت، وی را به یکی از این دوگانه ملحق می سازد. اما در شناسایی حقوقی مثبت، با معرفی عناصر مولفی چون حق بر تعیین سرنوشت، حق بر تمامیت جسمانی و حق بر داشتن آلت جنسی دست ناخورده، الگویی حق بنیاد از شناسایی حقوقی بیناجنسیتی ها برساخته می شود؛ الگویی که ضرورت درمان و رضایت آگاهانه فرد بیناجنسیت محدوده های آن قلمداد می شوند. محدود نمودن این نوع از شناسایی حقوقی به این دو مولفه، بدان وجاهت تضمین گری بخشیده و بر قامت ایده اصلی شناسایی حقوقی مثبت که همانا «برابری» انسان بیناجنسیت با انسان زنانه و مردانه است، لباس واقعیت می پوشاند.
    کلیدواژگان: شناسایی حقوقی مثبت، بیناجنسیتی، ضرورت درمان، رضایت آگاهانه
  • ناهید صفری*، آرتین جهانشاهی صفحات 317-339
    حیات نباتی یکی از انواع آسیب های مغزی است که علی رغم مرگ نیمکره های مغز، ساقه مغز به فعالیت خود ادامه می دهد. با توجه به معیار پزشکی مرگ و عدم قطعیت در خصوص امکان بهبودی این بیماران تردیدهایی در وضعیت حیات آ ن ها وجود دارد. این تردیدها چالش هایی در خصوص قطع یا ادامه درمان این بیماران ایجاد نموده است. قطع درمان در شرایطی که به علت طولانی شدن حیات نباتی و شرایط خاص بیماران امید بهبودی از نظر پزشکی برای آنها متصور نباشد، سوالی است که پژوهش حاضر به آن می پردازد. در رویه قضایی برخی نظام های حقوقی مانند آمریکا و انگلیس معیارهای مختلفی برای تصمیم گیری در این خصوص مطرح شده است. توجه به خواست بیمار از جمله مهم ترین معیارهاست. علی رغم برخی تفاوت های جزیی در عمل این معیارها به هم نزدیک شده و اکثر نظام های حقوقی با توسل به خواست بیمار از امکان قطع درمان این بیماران دفاع نموده اند. عدم طرح معیارهای مذکور در حقوق ایران و زنده تلقی شدن این فرد از حیث پزشکی و حرمت حق حیات، توجه به خواست بیمار را جهت قطع درمان در حقوق ایران دشوار می سازد.
    کلیدواژگان: آسیب مغزی، حیات نباتی، حرمت زندگی، قطع درمان
  • انسیه مهاجری، محمودرضا فیروزمند* صفحات 341-367
    آثار منفی بروز اختلافات بر روابط قراردادی و هزینه های طرفین به خصوص در قراردادهای نفتی در حوزه ی بالادستی، چگونگی مواجهه با اختلافات را به یکی از دغدغه های اصلی سرمایه گذاران و طرفین قراردادهای مزبور تبدیل نموده است. پیشگیری از بروز اختلافات یکی از راهکارهای موثر در این زمینه است. این مهم ممکن نیست مگر با شناخت دقیق و تبیین علل و اسباب بروز اختلافات. مطالعه ی دعاوی و آراء داوری و قضایی، بروز ریسک ها در طول اجرای قرارداد را از اصلی ترین علل پیدایش اختلافات معرفی می نماید. امری که خود ریشه در ویژگی های خاص هر قرارداد دارد. بنابراین شناسایی و تبیین این ویژگی ها اولین گام در فرآیند پیشگیری از بروز اختلافات خواهد بود. با تمرکز بر ارکان تشکیل دهنده ی یک رابطه ی قراردادی، می توان گفت عوامل پیدایش اختلاف یا مرتبط با موضوع خاص یک قرارداد یا مربوط به وضعیت خاص طرف های آن قرارداد هستند. به بیان دیگر اختلافات قراردادی یا به علل موضوعی ایجاد می شوند یا به علل شخصی. بر همین اساس علل بروز اختلافات در قراردادهای بالادستی نفتی را می توان ناشی از ویژگی های مرتبط با ماهیت این قراردادها به عنوان قراردادهای توسعه ی اقتصادی، ویژگی های مرتبط با موضوع آن ها از جمله ریسک ها و عدم قطعیت های عملیات نفتی، وسعت مکانی این پروژه ها، حساسیت های خاص اجتماعی و سیاسی نسبت به صنعت نفت، یا ویژگی های ناشی از وضعیت خاص ذینفعان این قراردادها و بازیگران متعدد آن ها دانست.
    کلیدواژگان: قراردادهای نفتی، ریسک، اختلاف، علل بروز اختلاف
  • حمید کاظمی، ناصر آسیابی پورایمانی* صفحات 369-393
    علی الاصول جبران خسارت در حقوق بین الملل فرع بر احراز مسیولیت است. اما در سوانح هوایی رویه کشورها نشان می دهد که موضوع جبران خسارت از چنان اهمیتی برخوردار است که کشورها پیش یا در حین مراجعه به دیوان بین المللی دادگستری به عنوان نهاد ذی صلاح تلاش می کنند اختلاف خود را از طریق مذاکره و تعیین مبلغی جهت جبران حل و فصل نمایند. به این ترتیب، تا کنون هیچ رویه قضایی بین المللی منتج به صدور رای در خصوص سوانح هوایی وجود ندارد و عموم موارد منجر به پرداخت از روی لطف گردیده اند. تا زمان تصویب ماده 3 مکرر کنوانسیون شیکاگو، در موارد مشابه سوانح هوایی اوکراین فقدان عمل متخلفانه بین المللی به عنوان یک مانع جدی صلاحیتی موجب عدم پذیرش دعاوی مطروحه نزد دیوان بود. پس از تصویب شق یک ماده 3 مکرر که کشورها را ملزم به عدم استفاده از زور و حفاظت از ایمنی و امنیت هواپیما و مسافران می نمود این مشکل از پیش پای کشورها برداشته شد. اما حتی با وجود این، در سوانح بعد از تصویب این ماده نیز رویه کشورها پذیرش پرداخت از روی لطف بوده است. در این روش دولت ساقط کننده پرداخت مبلغی مشخص را به زیان دیدگان بدون پذیرش مسیولیت تقبل می نماید. در خصوص سانحه پرواز 752 اوکراینی در ایران به نظر می رسد پرداخت از روی لطف می تواند راهکاری عملی و البته سریع تر برای حل و فصل اختلافات میان ایران و کشورهای ذینفع در این زمینه باشد.
    کلیدواژگان: جبران خسارت، غرامت، جلب رضایت، پرداخت از روی لطف، پرواز 752 اوکراین
  • مهدی بیکی شورکی*، امیرمحمد صدیقیان، سید جعفر هاشمی باجگانی صفحات 395-417

    اصل قابل رجوع بودن هبه در حقوق موضوعه پذیرفته شده، از طرفی مالکیت متزلزل هرچند مجانی هم باشد مطلوب نیست، در این راستا بحث اسقاط حق رجوع واهب حایز اهمیت است. این موضوع در فقه امامیه و دکترین حقوقی اختلافی است و در قوانین مدونه نیز به آن پرداخته نشده؛ به همین دلیل بررسی آن ضروری است. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با بکارگیری منابع معتبر فقهی و حقوقی در مقام امکان سنجی اسقاط حق رجوع از هبه است. برخی با استدلال حکم بودن رجوع از هبه و اینکه اسقاط حق رجوع منتهی به ضرر واهب می شود و نقض غرض جعل حق رجوع می باشد، مخالف صحت اسقاط حق رجوع هستند. اما در مقابل، ضمن رد ادله مخالفین و ارایه دلایل دیگری شامل قاعده اقدام، مقتضای ذات عقد هبه، اصل صحت و آزادی قراردادها، فواید اقتصادی و اینکه تنها مصلحت واهب مدنظر نیست و راهکاری برای پیشگیری از رفتارناپسند بوده و حذف تشریفات زاید را به دنبال دارد؛ می توان صحت اسقاط حق رجوع از هبه را پذیرفت. این اسقاط می تواند صریح یا ضمنی باشد و ممکن است ضمن عقد هبه یا ضمن عقد لازم دیگری یا به صورت مستقل مطرح شود.

    کلیدواژگان: هبه، اسقاط حق رجوع، متهب، واهب
  • محسن سلیمی*، بهنام انصافی آذر صفحات 417-437
    اگر چه داوری یک شیوه قراردادی حل اختلاف است اما کارکردی قضایی دارد. این کارکرد قضایی از طریق تحمیل «رای» داور به عنوان قاضی خصوصی، به طرفین اختلاف جلوه گر می شود. ورود داور به فرآیند داوری مستلزم ایجاد یک رابطه قراردادی میان او و طرفین اختلاف است. پیمانی را که داور و متنازعین برای قرار دادن تعهد به حل اختلاف بر عهده او منعقد می نمایند «قرارداد با داور» می نامیم. این قرارداد که حداقل در حقوق ایران چه از حیث تقنینی و چه از حیث دکترین حقوقی کمتر مورد توجه قرار گرفته، مبدا عزیمت داور به فرآیند داوری و مداخله او در فصل خصومت بوده و برای داور از یک سو و طرفین اختلاف از سوی دیگر، حقوق و تعهداتی را به همراه خواهد داشت. مسیله اصلی این پژوهش تحلیل این رابطه حقوقی ناشناخته از نگاه حقوق قراردادها و تعهدات است. در این مسیر باید دید طرفین این رابطه چه کسانی هستند و آیا موضوع و ماهیت آن بر قالب های از پیش تعیین شده قانون مدنی قابل انطباق است یا آنکه خود حاوی طرحی نو و مجزاست. با تحلیل رابطه حقوقی میان داور و طرفین اختلاف می توان بر این باور بود که این رابطه قراردادی از تلاقی اراده حداقل سه شخص تشکیل گردیده، موضوع ان التزام به حل اختلاف در برابر حق الزحمه معین بوده و نهایتا آنکه این قرارداد واجد ماهیتی ویژه با اوصاف مخصوص به خود است.
    کلیدواژگان: قرارداد داوری، تعهد داور، حل و فصل اختلاف، قرارداد با داور
  • محمد نکوئی*، فرج الله قاسمی صفحات 439-461

    بعضا حقوق مکتسبه کارمندان دولت که طبق قانون و با رعایت شرایط قانونی ایجاد شده است، در اقدامات و تصمیمات اداری نادیده گرفته می شود. در حالی که به استناد اصل رعایت حقوق مکتسبه افراد، رعایت حقوق مکتسبه کارمندان دولت در کلیه اقدامات و تصمیمات اداری باید مورد توجه باشد و در معرض سلب، تغییر و تحدید قرار نگیرد. در نوشته حاضر با هدف تبیین جایگاه حقوق مکتسبه کارمندان دولت در رویه قضایی دیوان عدالت اداری، پس از بیان مبانی و شرایط ایجاد حقوق مکتسبه، رویه قضایی دیوان عدالت اداری در خصوص حقوق مکتسبه کارمندان دولت مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. پژوهش حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی و با روش توصیفی و تحلیلی، مبین آن است که به استناد اصل رعایت حقوق مکتسبه افراد، در رویه قضایی دیوان عدالت اداری، حقوق مکتسبه کارمندان دولت مورد حمایت قرار گرفته و در اقدامات و تصمیمات اداری باید مورد احترام باشد. بر این اساس، چنانچه حقوق مکتسبه کارمندان با اقدامات و تصمیمات اداری مغایر با مقررات قانونی، در معرض تضییع قرار گیرد، اقدامات و تصمیمات مورد شکایت باطل اعلام و طرف شکایت به اعاده حقوق تضییع شده شاکی ملزم می شود. با این حال، برای جلوگیری از تضییع حقوق مکتسبه کارمندان در اقدامات یا تصمیمات اداری، افزایش حمایت دیوان عدالت اداری و ارتقاء سطح آگاهی مسیولان اداری نسبت به این حقوق ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: حقوق مکتسبه، رویه قضایی، دیوان عدالت اداری، اصل رعایت حقوق مکتسبه، تضییع حقوق
|
  • Saeed Rajabi *, Bagher Mir Abbasi, Sohrab Salahi Pages 11-40
    The right of veto has always been of great importance as a means of exercising power by the permanent members of the Security Council. This article aims to review the veto procedures in the UN Security Council in a descriptive-analytical manner using the theory of realism. The main research question is: What effect does the veto privilege for the permanent members of the Security Council have on the veto of the Security Council? The results show that today, the emergence of various political and economic developments in the international arena has led to the veto is no longer open and real, and permanent members have tended to a secret and open veto. On the other hand, the issue of veto power has been brought to the attention of the international community today, and various countries have stated that veto power should be restricted in cases such as genocide and the commission of widespread crimes against humanity. However, this has not yet been finalized and finalized. However, due to the developments in the new era and the existence of crises such as Syria, it is not unreasonable to expect that with the approval of the applicable documents, the veto will be severely restricted in practice, although we see a kind of restriction on the veto.
    Keywords: United Nations, Security Council, Veto, restriction, hidden veto
  • Ebrahim Taghizaadeh, Gholam Nabi Fayzi Chakab, Afshin Ahmadi * Pages 41-66
    Nowadays, the continued control and domination of the seller or other stakeholders over the goods in transit is one of the needs of the International Trade. This control can include a wide range from determining the environmental conditions of the cargo to changing the consignee of the cargo and the place of delivery, or even preventing the delivery and returning the goods. Although the rights and obligations of the seller and the buyer is studied within the framework of the law of International sale of the goods, but since the context of this control coincides with the shipment of cargo through the carrier, the rights and duties of the shipper (seller) and the carrier should also be considered in terms of International Transport Law. In some related conventions on carriage of goods, there are relatively similar contexts as the “Right of disposition of cargo” but a comparative study shows that a full and up-to-date example of it as the "Right of Control" is provided within Rotterdam Rules 2009.
    Keywords: International sale of Goods, International Carriage of Goods, Right of disposition of cargo, Right of Control, Rotterdam Convention
  • Mehdi Aliyari, Mohsen Mohebbi *, Mohammad Jafar Ghanbari Jahromi Pages 67-92
    By Refer to the International Civil Aviation Convention, known as the Chicago Convention, shows that Civil Aviation can play a dual role in providing or threatening international peace and security. Clearly, the Chicago Convention, in its preamble, recalls the positive role of international civil aviation in “creating and preserving friendship and understanding among the nations and people of the world”, noted that: “abuse the future development of international civil aviation considers as a threat to general security”. Hence, the Convention has not neglected its negative effects on international peace and security. Now, if it is proven that the sanctions imposed on the civil aviation governments sometimes lead to abuse of the civil aviation, the question arises as to whether this is not explicitly considered in Article (4) of the said Convention, a violation of the Chicago Convention and the abuse of civil aviation and as a result, it does not endanger international peace and security? The authors' answer to this question indicates that according to the studies conducted in this article, at first, because of the negative effects of aviation sanctions prevail over positive effect, second, the aviation sanctions have become a tool for violating the Chicago Convention and abusing of civil aviation.
    Keywords: International peace, security, aviation sanctions, abuses of civil aviation, the Chicago Convention 1994
  • Hasan Ali Moazenzadegan *, Behzad Jahani Pages 93-114
    The principles of a fair trial, which guarantee a fair trial, cover the entire trial, including the Execution of criminal sentences. The principle of judicial execution of criminal sentences, which expresses the necessity of the intervention of the judicial authority, along with broad powers in the execution of punishment and in order to make the punishment commensurate with the personality of the convicts, is one of the most important principles of fair trial at this stage. Many legislators, realizing the need for this principle in the implementation phase, have long accepted and applied its requirements. The appointment of a qualified judge to execute the verdicts, the granting of the necessary powers to him and the executive body and the possibility of appealing against his decisions are the most important requirements and requirements of the principle of judicial execution of criminal judgments. Now, although the Iranian legislature, by approving the Code of Criminal Procedure in 1392, while recognizing the executive judge, has granted him powers; However, this faces serious criticisms and challenges due to the lack of conditions such as expertise and experience, lack of full judicial authority and the impossibility of appealing against his decisions. It seems that the adoption of the "Law on Execution of Criminal Judgments" and the creation of an independent structure of the institution for the execution of criminal judgments, along with granting the necessary authority to use correctional institutions, the right to change the sentence Get out of these challenges.
    Keywords: Execution of criminal sentences, Judiciary, Judge for the execution of criminal sentences, Fair Trial
  • Abbas Shiri * Pages 115-146
    The principle is based on the innocence of the accused. The accusation of the accused must be dealt with in a legal process without any doubt. Based on this, there are special rules about the reasons for proving a criminal case, including the rule of Daraa, which has a wide application in this field. Especially in the realm of confession, as the queen of reasons in proving guilt, the rule of law rules. According to this rule, any doubt about the authenticity of the confession and its related issues will invalidate the confession. Doubts in the conditions of the confessor, evaluation of the validity of the confession which the confessor later referred to, invalidity of the confession outside the court, evaluation of the confession before the court, analysis of the confession and examination of the doubt in the validity of the bound and compound confession, doubt in the necessary quorum for the confession according to Any crime, confession caused by threats, reluctance, torture, indoctrination and omissions, is one of the most important issues related to the Daraa rule about confession, which is discussed in this article.
    Keywords: Proof of litigation, confession, non-reshid, binding confession, compound confession
  • Aboreza Javan Jafari, Seyedeh Tahereh Khabbazi Khadar *, Zoheir Jahandideh Pages 147-182
    Today, Restorative justice can be considered as a response to some crimes. This concept include elements as victims, confessed criminals, behavior which is affected the victim and local community and the responsibilities of the offender towards the victim. The aim of this responsibility is to compensate the damages which were caused by crime. In the meantime, some consider the responsibility unrelated to punishment and others consider it compatible with punishment.Through empirical examination of the effect of punishment on real and hypothetical victims, the present study seeks to explain the position of punishment in restorative justice. The statistical population of this research are Iranian students of the Ferdowsi University of Mashhad. By using Cochran’s Q test, the sample size that determined was 378 people. Also the sample selected from population through the stratified random sampling method. Data were collected by Likret scale method. The validity of the questionnaire was examined by professors; the reliability of questionnaire was evaluated by Alpha test at level of 0.81 and data were analyzed through Excel and SPSS.Findings show that victims have different attitudes toward punishment goals. The Restorative attitude in minor crimes can lead to substitution of the punishment but in major crimes, the restorative attitude is weakened; and the propensity for punishment increase. Evaluating the factors of the victims emotional recovery shows that they cannot restore their emotions without executing the punishment. However, if the apology and compensation are accompanied by punishment, they satisfied with lighter punishment.
    Keywords: punishment. restorative justice, Victim, emotional recovery
  • Hassan Sayyadi, Seyyed Hessamoddin Lesani * Pages 183-207
    Placing States military confrontation against Transnational Non- state Armed Groups in area of Non-international Armed Conflicts and the principle of equity of belligerents, have been caused applying of International Humanitarian Law to members of such Groups is being faced with fundamental problems. By considering the existing shortcomings and gaps, this question arises that is it possible to apply these principles and rules fully to Transnational Non-state Armed Groups? Or, in spite of this fact that the rules and principles of International Humanitarian Law have been prepared and edited by States, it is needed to find a new solution through preparing and formulating amending regulations for more coverage of such groups. Accordingly, by identifying strengths and weaknesses of International Humanitarian Law through analyzing and description of library information and documents, we would like to determine the amount of supportive coverage, advantages and disadvantages of this law when encountering with Transnational Non-state Armed Groups
    Keywords: Transnational Armed Groups, International Humanitarian Law, Non-international Armed conflict, Intensity Threshold of Violence, War on Terrorism
  • Nasrin Tabatabai Hesari *, Soroush Safizade Pages 209-238
    The Impact System of “Centralized and Dispersed Companies’ Registry systems” on the Provision of legal and Economic Security” AbstractInformation transparency in the context of Companies is regarded as a means of achieving economic security in both micro and macro dimensions. For this reason, the legal systems, considering the access to this information necessary, established the Companies’ Registry systems; However, these systems do not have the same approach in terms of information registry and And record this information in the form of two systems: Centralized or Dispersed system.In this study, we conclude from a comparative perspective based on the logic of Law & Economics that in order to realize economic security, a centralized registration system can provide more security in addition to lower cost and therefore can be recognized as a superior system within the framework of the efficient theory. Finally, some suggestions have been made to improve the dispersed registration system of Iranian companies.
    Keywords: _ Company&rsquo, s information, micro security, macro security, _ centralized registration system, _ dispersed registration system
  • Navid Rahbar *, Mohsen Masoumimehr, Mojtaba Ghasemi Pages 239-264
    Project finance is nothing but sourcing funds to a long term infrastructure project, or any other project, and using the cash flow generated from the project to payback the financing procured. Issuance of securities is one of the main sources of financing. Securities refer to any form of financial instrument which are negotiable and represent an asset. Securities include bonds, stocks, asset-backed securities, and sukuk.Given to the liquidity restrictions of governments and banks, securities is recognized as a proper alternative. In fact, The accumulation of small capitals, passive investors, non-intervention in project management, flexibility in financing terms and access to a great deal of liquidity are undisputable benefits of securities and made it as an interesting tactic for financing the projects.Distinctive characteristics of project securities in comparison to corporate securities are in allocation of risks, repayment of principal and profit, responsibility of the sponsors and in the functions of the SPV.
    Keywords: Project Finance, Securities, Sukuk, Refinance
  • Amirsaed Vakil, Farzad Mazhary * Pages 265-292

    On the one hand, an employment contract between a club and a professional player is subject to national labor laws and regulations, on the other hand, the contractual relationship should be considered binding upon the parties to it based on the principle of pacta sunt servanda,. The legal basis for terminating such a contract and its effects is set out in the FIFA Regulations on the Status and Transfer of Players (RSTP) and it has been developed by jurisprudence of the FIFA Dispute Resolution Chamber (DRC) and the Court of Arbitration for Sport (CAS) profoundly. While the RSTP does not contain any further details regarding the concept of just cause, the question of whether the parties are entitled to terminate the employment contract unilaterally and prematurely remains subject to the additional application of Swiss law as a subsidiary law as well as case law of DRC and CAS. In this regard, only a material breach of an employment contract can possibly be deemed as just cause as a reason for its termination. A material breach occurs when the main terms and conditions under which the employment contract was entered into force are no longer implemented. This scientific research paper, in the light of a comparative study and analytic method, describes the circumstances and analyzes the subject-matter of termination of the employment contract between the club and the professional and its consequences relying on the FIFA rules as well as case law of DRC and CAS.

    Keywords: Consequences of termination, Court of Arbitration for Sport Dispute Resolution Chamber of FIFA, Just Cause
  • مهناز بیات *, Kosar Enjelas Pages 293-316
    Incontrovertibly each person’s body has an undeniable role in his shaping personality. Nowadays and based on scientific efforts, we know sex and accordingly, gender, as a spectrum in inter bodily experience. Over the long years intersex status was considered a “disorder”, but recently “different” experience of the two feminine and masculine sexual templates replaced the prevailing perception of intersex status. Concurrently with these scientific efforts, the process of legal recognition of intersex persons as conscious, dignified and autonomous persons has started; the process which is unknown in many countries.Legal recognition is an action that during the years, encapsulates the debate on the agent of recognition on the one hand and subject of legal recognition, intersex persons, on the other hand. Birth of positive and negative legal recognition is the result of this action and reaction. In negative legal recognition, only the two feminine and masculine sexual patterns are recognized and intersex persons have to undertake the burden of irreparable and dangerous surgical shaping to join one of the two, without informed consent and necessity of treatment. But in positive legal recognition, existence of component elements such as right to self-determination, right to bodily integrity and right to have infant genitalia, creates a right-based model of legal recognition of intersex persons; a model that informed consent and necessity of treatment comprise its limitations to guarantee mentioned rights and actualize the fundamental idea of positive legal recognition, i.e. the equity between intersex and male or female humane.
    Keywords: positive legal recognition, intersex person, informed consent, necessity of treatment
  • Nahid Safari *, Artin Jahanshahi Pages 317-339
    Vegetative State is a type of brain damage that despite the death of the brain hemispheres, brain stem continues to work. Due to the medical criteria of death and uncertainty about the possibility of recovery of these patients, there are doubts about their living conditions. These doubts have created challenges for discontinuing or continuing treatment of these patients. Discontinuation of the treatment in situations where due to the prolongation of vegetative state and special conditions of patients, there is no medical hope, is the question that the present study addresses. In the precedents of some legal systems such as United States and United Kingdom, different criteria have been proposed. Attention to the patient's will is one of the important criteria. Despite some differences in practice, these criteria have come closer to each other and most legal systems have defended the possibility of discontinuing treatment. The lack of such criteria in Iranian law and the fact that this person is considered alive from a medical point of view and the sanctity of the right of life, makes it difficult to pay attention to the patient's will to stop treatment in Iranian law
    Keywords: Brain Damage, Vegetative State, Sanctity of life, withdrawal of treatment
  • Ensieh Mohajeri, Mahmoud Reza Firoozmand * Pages 341-367
    The adverse impacts of disputes on performance and economic of petroleum projects as well as the social costs of disputes for the parties necessitate the application of dispute avoidance strategies in petroleum contracts. In this regard, understanding the origins and causes of disputes is of great importance. Studying the disputes arisen out of petroleum contracts identifies that the disputes originate from the nature of petroleum contracts as an Economic Development Agreement (EDA); special features of these contracts or the industry, such as: uncertainties inherent in the exploration, development and production of oil and gas, vast area of the projects, social and political sensitivities toward petroleum industry specially in the oil producing countries, and the multiplicity of the contributors of petroleum contracts. Hence, concentrating on the constituent elements of contracts, disputes are attributed to either the subject matter of a contract or the specific nature of the parties to a contract.
    Keywords: Petroleum Contracts, Risks, Disputes, Causes of Disputes
  • Hamid Kazemi, Naser Asiabipourimani * Pages 369-393
    Essentially, according to the law of States responsibility reparation is the consequence of the responsibility. Nonetheless in aerial incidents States practice demonstrates that reparation is of importance which States before or during the institution of proceedings in ICJ as the competent authority, in this case, prefer to settle their dispute through negotiation and determining a sum as reparation. Thus, so far there is no international judicial precedent leading to any judgment regarding the aerial incident and most of the cases resulted in ex gratia payment by the responsible State. Until the adoption of article 3 bis if Chicago Convention, in cases similar to Ukrainian flight, lack of any definition of the wrongful act was a serious barrier for admission of claims before the ICJ. After the adoption of this Article States obligated to refrain from use of force against civil aircraft and respect the safety and security of persons on board which it resolved the problem. But even in cases after that date, the practice of States tended to acceptance of ex gratia payments. In this method the State pays a determined sum without accepting its international responsibility. In regard to flight 752 seems that ex gratia payment can be a practical and faster way for settlement of the dispute between Iran and other countries.
    Keywords: Reparation, Compensation, Satisfaction, ex gratia payment, 752 flight
  • Mahdi Beiki Shouroki *, Amirmohammad Sediqian, Seyyed Jafar Hashemi Bajgani Pages 395-417

    The principle of recourse to the gift in the accepted case law besides the shaky ownership, even if it is free is not desirable. The issue of waiving the right of recourse of the creditor is significant. There is a dispute regarding this issue in Imami jurisprudence and legal doctrine. This subject is not addressed in the codified laws; therefore, it is necessary to be studied further. This research used the descriptive-analytical method and valid jurisprudential and legal sources to study the feasibility of waiving the right of recourse to the gift. Some argue that recourse to a gift is a ruling and that the waiving of the right of recourse leads to the loss of donor, and the violation of the purpose results in the forgery of the right of recourse, so they are against the validity of waiving the right of recourse. However, we can reject the arguments of the opponents in addition to some other reasons including rule of action, the requirement of nature of the contract, the principle of validity and freedom of contracts, the economic benefits, and that only interest of the donor is not intended and is a way to prevent misconduct and eliminate unnecessary protocols; hence, we can accept the right of recourse to the gift. This waiving can be explicit or implicit and may be included in the gift contract or in another requiring enclosed contract, or may be raised independently.

    Keywords: gift, waiving the right of recourse, donee, donor
  • Mohsen Salimi *, Behnam Ensafi Azar Pages 417-437
    Although arbitration is a contractual method of dispute settlement but it has a judicial output. This output emerged from imposing the arbitrator's award on disputing parties. The entry of the arbitrator into the arbitration process requires the establishment of a contractual relationship between him and the parties to the dispute. The agreement which is concluded by the disputers to obligate the arbitrator to settle the dispute is called the "Arbitrator's Contract". This contract, which is considered less, at least in Iran's law, is the source of the arbitrator entry into the process of arbitration and his intervention in resolving the dispute. According to this contractual relationship arbitrator obligate to settle the dispute between disputers. In contrast, disputing parties also obligate to pay remuneration. The main practice of this research is to analyze the unknown relationship from the contract law perspective. An implicit assumption of the issue is twofold, firstly, men of parties in this pattern must be specified and then to check whether the issue and entity or the nature of that correlation can be applicable to the preset contract forms of civil law or it is a new separate design. Results from the analysis of relationship between arbiter and disputing parties reveals that at least three involved agents must meet the same state of mind on the case, which discusses unraveling issues in return of specified wage and finally this contract has its own nature and aspect.
    Keywords: Arbitration Contract, Arbitrator', s Obligation, Dispute Resolution, Arbitrator', s Contract
  • Nekouie Mohamad *, Faraj Ghasemi Pages 439-461

    Sometimes the acquired rights of government employees, which are created in accordance with the law and in compliance with legal conditions, are ignored in administrative actions and decisions. While according to the principle of observance of acquired rights of individuals, this rights in all administrative actions and decisions should be considered and not be subject to deprivation, change and restriction. In thhs article, with the aim of explaining the position of acquired rights of government employees in the jurisprudence of the Administrative Court of Justice, after stating the basics and conditions of creating acquired rights, the jurisprudence of the Administrative Court of Justice regarding the acquired rights of government employees is analyzed. The present study, using library and documentary sources and descriptive and analytical methods, shows that based on the principle of observance of acquired rights of individuals, the acquired rights of government employees are protected in the jurisprudence of the Administrative Court of Justice and must be respected in administrative actions and decisions. Accordingly, if the acquired rights of employees are violated by administrative actions and decisions, the actions and decisions of the subject of the complaint are declared invalid and the complaining party is required to restore the violated rights of the plaintiff. However, in order to prevent the violation of the right of employees' acquired rights in administrative actions or decisions, it seems necessary to increase the support of the Administrative Court of Justice and raise the level of awareness of administrative officials about these rights.