فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی
پیاپی 56 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جعفر بابا جانی*، قاسم بولو، وجه الله قربانی زاده، علیرضا جوادی پور صفحات 1-49

    کمیته حسابرسی در پیاده سازی نظام حاکمیت شرکتی نقش بسزایی داشته و ارزیابی عملکرد آن جهت مشخص نمودن بهبود فعالیت ها و افزایش کارایی و اثربخشی آن امری ضروری می باشد. با توجه به عدم وجود چارچوبی مشخص برای ارزیابی عملکرد کمیته حسابرسی در ایران، در پژوهش حاضر سعی گردیده است چارچوبی نظام مند برای ارزیابی عملکرد کمیته حسابرسی ارایه شود. پژوهش حاضر از نظر هدف جز پژوهش های توسعه ای قرار می گیرد و جهت انجام پژوهش از روش تحقیق کیفی و از میان روش های تحقیق کیفی از روش فراترکیب استفاده گردیده است. جهت دستیابی به اهداف پژوهش تحقیقات انجام شده در بازه زمانی 30 ساله (1993 الی 2022) تعداد 513 مقاله بررسی شده و در نهایت 76 مقاله که امتیاز لازم را کسب نموده با استفاده از روش فراترکیب سندلوسکی و باروسو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش 95 شاخص، 15 مولفه و 3 بعد را برای ارزیابی عملکرد کمیته حسابرسی ارایه کرده است. در پایان نیز با استفاده از روش آنتروپی شانون، میزان پشتیبانی یافته های پژوهش های پیشین از یافته های پژوهش حاضر مشخص و همچنین پیشنهاداتی برای پژوهش های آتی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: کمیته حسابرسی، ارزیابی عملکرد، اثربخشی و کارایی کمیته حسابرسی
  • اسمعیل شجاع، سید یوسف احدی سرکانی*، سیده عاطفه حسینی صفحات 51-68

    امروزه اعتقاد بر این است که افشاء اطلاعات بیشتر در گزارش های حسابرسی، آگاهی های لازم را در اختیاراستفاده کنندگان قرارمی دهد، خطرتصمیم گیری نادرست کاهش می یابد و درنتیجه اتهامات فساد مالی علیه حسابرسان و مدیران مالی را تقلیل می دهد.از دیگر سوی رسوایی ها و بحران های مالی به ویژه در سال های اخیر، پیچیدگی محیط کسب و کار جهانی و افزایش پیچیدگی در استانداردهای گزارشگری مالی منجر به افزایش سطح انتظار استفاده کنندگان از گزارش حسابرسان شده است. از این رو، این مطالعه با استفاده از روش دلفی فازی به بررسی نقش و اهمیت افشاء در گزارش های حسابرسی برتصمیمات سرمایه گذاران حرفه ای و غیرحرفه ای با استفاده از نظرات 30نفر از خبرگان و کارشناسان حوزه مالی و حسابرسی پرداخته است. نتایج حاصل از مرحله اول و دوم تکنیک دلفی فازی نشان داده است که سطح افشاء و بعد اطمینان بخشی حسابرس دارای تاثیر بالقوه ای بر تصمیمات سرمایه گذاران بوده و باعث ایجاد تمایز میان تصمیمات اخذ شده توسط سرمایه گذاران حرفه ای و غیرحرفه ای می شود.

    کلیدواژگان: افزایش سطح افشاء، تصمیمات سرمایه گذاران، روش دلفی فازی، گزارش های حسابرسی
  • ندا رسولی، علی رحمانی* صفحات 69-87

    با وجود خصوصی سازی های انجام شده در دهه های اخیر، دولت هنوز سهام بسیاری از شرکتها را در اختیار دارد و یکی از مولفه های مهم اقتصاد کشور میباشد. هدف تحقیق بررسی انتخابات سیاسی کشور، ساختار مالکیت دولتی، رشدتولیدناخالص داخلی، ارتباطات سیاسی ومیزان تورم حاکم بر کشور بر چسبندگی هزینه درشرکت های ایرانی میباشد. برای انجام این تحقیق در ابتدا با استفاده از مصاحبه خبرگان و شاخص لاوشه متغیرها وعوامل تاثیرگذار بر میزان چسبندگی هزینه های شرکت ها شناسایی و سپس متغیرهای شناسایی شده اندازه گیری گردید، و در نهایت نمونه ای از 102 شرکت از شرکتهای بازارسرمایه ایران انتخاب و با استفاده از اطلاعات این شرکتها، فرضیات پژوهش مورد آزمونهای آماری قرار گرفت. نتایج حاصل شده از آزمون فرضیه های تحقیق در طی دوره زمانی شش ساله 1394 الی 1399 نشان داد که : انتخابات سیاسی کشور، ساختارمالکیت دولتی، رشدتولید ناخالص داخلی، ارتباطات سیاسی ومیزان تورم حاکم بر کشور برمیزان چسبندگی هزینه های شرکتها تاثیرگذار میباشند.

    کلیدواژگان: انتخابات سیاسی، ساختار مالکیت، رشد تولید ناخالص داخلی، میزان تورم، چسبندگی هزینه ها
  • علیرضا شاهرضا، خسرو فغانی ماکرانی*، نقی فاضلی صفحات 89-113

    سودآوری بانک های تجاری، موضوعی بسیار مهم و پیچیده است که تحت تاثیر مدیریت سرمایه فکری و سرمایه مالی به عنوان عوامل حسابداری و شاخص های صنعت بانکداری و اقتصاد کلان به عنوان عوامل محیطی قرار دارد. هدف اصلی انجام این پژوهش، تعیین میزان اهمیت و رتبه بندی عوامل و شاخص های موثر بر سودآوری بانک های تجاری، در جهت کمک به تصمیمات اثربخش سیاست گذاران بانک مرکزی و مدیران بانک ها است. جامعه آماری موردبررسی شامل 17 بانک تجاری فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1394 الی 1399 است. برای دستیابی به هدف این پژوهش، از آزمون رتبه بندی فریدمن در نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد، سرمایه مالی و سرمایه فکری به عنوان عوامل حسابداری، اهمیت بیشتری نسبت به شاخص های صنعت بانکداری و اقتصاد کلان به عنوان عوامل محیطی داشته اند و رتبه بندی شاخص ها نشان داده است، متغیرهای اندازه بانک، کارایی سرمایه انسانی، تمرکز مالکیت و کارایی مدیریت به ترتیب بیشترین اهمیت و متغیرهای کارایی سرمایه نوآوری، رقابت، تولید ناخالص داخلی و کارایی سرمایه ارتباطی به ترتیب کمترین اهمیت را در سودآوری بانک های تجاری داشته اند. بر اساس شواهد تجربی این پژوهش پیشنهاد می شود، مدیران بانک های تجاری ضمن تحلیل شرایط محیطی، به مدیریت منابع در اختیار خود توجه کافی داشته باشند. به ویژه افزایش در دارایی ها از طریق جذب سپرده و افزایش سرمایه و همچنین استفاده بهینه از سرمایه های انسانی نقش تعیین کننده ای در بهبود سودآوری دارند

    کلیدواژگان: سودآوری، عوامل درون سازمانی، عوامل برون سازمانی، رتبه بندی، آزمون فریدمن
  • مجتبی صفی پور افشار*، احمدصادق سلطانی نژاد، ابراهیم سلطانی نژاد صفحات 115-136

    سهام داران و سرمایه گذاران با اعتماد به صورت های مالی و گزارش حسابرس، تصمیمات سرمایه گذاری بلندمدت خود را اخذ می کنند. از ‏گذشته های دور حسابرسی به عنوان مکانیسمی در جهت کنترل مشکلات نمایندگی و تضاد منافع به کار گرفته شده است. اگر حسابرس در طی ‏بررسی های خود به شواهدی مبنی بر ناتوانی شرکت به تداوم فعالیت دست یابد، باید در گزارش حسابرسی این موضوع را شامل سازد. هدف از این ‏پژوهش بررسی عوامل اثرگذار بر اظهارنظر حسابرس نسبت به تداوم فعالیت شرکت از جمله: دوره تصدی حسابرس، تاخیر گزارش حسابرس، ‏خرید اظهارنظر حسابرس، نسبت نقدینگی و اهرم مالی شرکت می باشد. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نوع همبستگی می باشد و برای ‏آزمون فرضیه ها از رگرسیون چندمتغیره و لجستیک استفاده شده است. نمونه پژوهش شامل 160 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ‏تهران در طی سال های 1389 تا 1398 است.‏‎ ‎یافته های حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که نسبت اهرم مالی باعث افزایش میزان اظهارنظر ‏تردید نسبت به تداوم فعالیت می شود. همچنین، خرید اظهارنظر حسابرس نیز از مواردی است که باعث کاهش میزان اظهارنظر تردید نسبت به ‏تداوم فعالیت شرکت می شود‏.

    کلیدواژگان: اظهارنظر تردید نسبت به تداوم فعالیت، دوره تصدی حسابرس، تاخیر گزارش حسابرس، خرید اظهارنظر حسابرس، اهرم مالی
  • سید رضا حسینی، کاوه آذین فر*، ایمان داداشی، رضا فلاح صفحات 137-160

     در علم مدیریت و حسابداری اصلی وجود دارد مبنی بر اینکه در فرهنگ سرمایه گذاری، سرمایه از ریسک و خطر گریزال است و به سوی بازده و سود تمایل دارد. پس بنابر اهمیتی که سرمایه گذاری در شرکت ها وجود دارد در پژوهش حاضر به بررسی اثر تعدیلی مدیریت ریسک بر رابطه بین استراتژی های گرایش به بازار و کارآفرینی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک تعداد 127 شرکت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای بررسی فرضیه از مدل های رگرسیونی چندمتغیره و روش داده های پانلی (اثرات ثابت) با استفاده از نرم افزار Eviews10 بهره گرفته شد. یافته های این مطالعه درباره ی نتایج فرضیه اول نشان می دهند کهمدیریت ریسک بر رابطه بین استراتژی گرایش به بازار با ریسک غیرسیستماتیک و بازده غیرعادی به صورت مثبت تاثیرگذار است اما اثر تعدیل گری بر رابطه ی بین استراتژی گرایش به بازار و ریسک سیستماتیک ندارد. نتایج در مورد فرضیه دوم نیز حاکی از تاثیرگذاری مدیریت ریسک بر رابطه بین استراتژی گرایش به کارآفرینی با ریسک سیستماتیک، ریسک غیر سیستماتیک و بازده غیرعادی می باشد که این تاثیرگذاری از نوع مثبت بوده است.

    کلیدواژگان: ریسک شرکت، مدیریت ریسک، استراتژی گرایش به بازار، استراتژی کارآفرینی
  • یونس احمد زاده، مهدی مران جوری*، رضیه علیخانی کشکک، یوسف تقی پوریان گیلانی صفحات 161-189

    بسیاری از ذینفعان، گزارشگری فعلی در رابطه با پایداری شرکتی را برای نیازهایشان ناکافی می دانند. لذا این مهم منجر به ایجاد شکاف بین انتظارات ذینفعان و عملکرد شرکت ها در گزارشگری پایداری می شود. بنابراین این پژوهش به دنبال ارایه چارچوب گزارشگری پایداری مبتنی بر ایجاد توازن بین انتظارات ذینفعان و ظرفیت های شرکت می باشد. در این پژوهش تعداد 138 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. روش این پژوهش پیمایشی و نمونه گیری آن به صورت هدفمند است، برای بررسی مدل از روش های آلفا کرونباخ، پایایی ترکیبی، اشتراکی و روایی همگرا و برای برازش مدل از بارهای عاملی، معناداری مسیر و نهایتا آزمون تیزوجی استفاده گردیده است. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزارSPSS و SmartPLS استفاده شده است، یافته های پژوهش نشان می دهد که از مجموع 169 مولفه مورد بررسی (طبقه بندی شده در 11 گروه)، 85 مولفه (بابت افشاءپایداری) مورد انتظار ذینفعان بوده است و در تمامی گروه ها غیر از طبقه نمایه سازمان، بین وضعیت موجود و مورد انتظار ذینفعان تفاوت معناداری وجود داشته، نهایتا پس از ایجاد توازن بین مولفه ها الگویی شامل 60 مولفه در قالب گزارش پایداری شرکتی متوازن ارایه گردید.

    کلیدواژگان: افشاء پایداری شرکتی، توازن، انتظارات ذینفعان، ظرفیت های شرکت
  • زهرا هوشمند نقابی*، حسین اسلامی مفید آبادی، محمد آقاسی صفحات 191-219

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بازدهی سهام و نوسانات با نقد شوندگی بازار سهام در طی شیوع بیماری کرونا در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. روش پژوهش توصیفی، از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع جمع آوری اطلاعات پس رویدادی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده که با استفاده از روش نمونه گیری و حذف نظام مند برای دوره زمانی بین 1398 تا 1399 بوده که به تعداد 133 شرکت تعیین شده است.  برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل رگرسیون چند متغیره و از آزمون های آماری نظیر آزمون های دوربین- واتسون، شاپیرو، دیکی عامل تورم واریانس استفاده شده است. در نهایت هم برای بررسی معنادار بودن معادله خط رگرسیون از آزمون فیشر و برای معنادار بودن ضرایب نیز از آزمون تی-استیودنت استفاده شده است. داده های مربوط به متغیرهای پژوهش بعد از گردآوری در نرم افزار اکسل با استفاده از نرم افزار آماری ایویوز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاصل از آزمون فرضیات نشان داد بین بازدهی سهام و نوسانات با نقد شوندگی بازار سهام در طی شیوع بیماری کرونا رابطه مستقیم معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: بازدهی سهام، نوسانات، نقد شوندگی بازار سهام، شیوع بیماری کرونا
  • سعید فرخ، آزیتا جهانشاد* صفحات 221-241

    مطالعات نشان داده است که خودشیفتگی مدیران می تواند بر انتخاب سبک های رهبری در مقولات حسابداری (از جمله مدیریت سود، مسیولیت پذیری اجتماعی، کیفیت گزارشگری مالی و...) اثرگذار باشد؛ پژوهش حاضر در نظر دارد تا به ارزیابی روابط بین خود شیفتگی مدیران، انتخاب سبک های رهبری در حسابداری بپردازد.جامعه ی آماری این پژوهش شامل مدیران شرکت های پذیرفته شده در بورس می باشند. به دلیل این که دسترسی به تمامی اعضای جامعه ی آماری امکان پذیر نبود بنابراین از روش نمونه گیری در دسترس استفاده گردید. از این رو پرسشنامه ها بین مدیران توزیع گردیده و جمعا 150 پرسشنامه تکمیل شده گردآوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار لیزرل صورت گرفته است.یافته های پژوهش نشان داد که خودشیفتگی مدیران بر سبک رهبری تحول گرا در حسابداری-در مقایسه با عمل گرا- تاثیر بیشتری داشته است. علاوه بر این، خودشیفتگی مدیران بر سبک رهبری عمل گرا و سبک رهبری تحول گرا در تعیین استراتژی تجاری شرکت ها، مسیولیت پذیری اجتماعی، مدیریت سود و کیفیت گزارشگری مالی تاثیرگذار است

    کلیدواژگان: خودشیفتگی، سبک رهبری، مسئولیت اجتماعی، مدیریت سود، کیفیت گزارشگری مالی، استراتژی تجاری
  • فرناز حاج محمود عطار، وحید آرایی* صفحات 243-263

    اهمیت و نیاز به تمکین مالیاتی و شناسایی مودیان جدید با توجه به شرایط محیط اقتصادی، بیش از پیش افزایش یافته است و تمام دولت ها در سراسر جهان باید تلاش کنند که به نتیجه مطلوب برای برآورده شدن میزان درآمد مالیاتی دست یابند. در این مقاله تاثیر اعتماد به دولت بر تمکین داوطلبانه مودیان مالیاتی با در نظر گرفتن نقش میانجی ادراک عدالت مالیاتی بررسی می شود. مقاله حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی و از نظر روابط بین داده ها، همبستگی می باشد. جامعه آماری شرکت های خصوصی بودند که مودیان مالیاتی آنها در بازه زمانی سه ماهه به اداره کل امور مالیاتی مرکز تهران مراجعه نموده که تعداد کل آن ها برابر 33162 بود ه اند. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران و با توجه به تکنیک معادلات ساختاری بین 5 و 15 برابر تعداد سنجه ها یعنی 240 نفر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه بوده که پس از تایید روایی آن با محاسبه ضریب لاوشه و انجام تکنیک تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، جهت بررسی فرضیات تحقیق از تکنیک معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد اعتماد به دولت بر تمکین داوطلبانه مودیان مالیاتی با توجه به نقش میانجی ادراک عدالت مالیاتی تاثیر می گذارد. اعتماد به دولت بر تمکین داوطلبانه و ادراک عدالت مالیاتی مودیان مالیاتی و نیز ادراک عدالت مالیاتی بر تمکین داوطلبانه مودیان مالیاتی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: اعتماد به دولت، تمکین داوطلبانه، مودیان مالیاتی، ادراک عدالت مالیاتی
|
  • Jafar Babajani *, Ghasem Bulu, Vajhollah Ghorbanizadeh, Alireza Javadipour Pages 1-49

    The audit committee plays an important role in implementing the corporate governance system, and evaluating its performance is essential to determine the improvement of activities and increase its efficiency and effectiveness. Due to the lack of a clear framework for evaluating the performance of the audit committee in Iran, the present study has tried to provide a systematic framework for evaluating the performance of the audit committee. The present study is considered as a development research in terms of purpose and for conducting research, the qualitative research method has been used and among the qualitative research methods, the meta-combined method has been used. In order to achieve the objectives of the research, research conducted over a period of 30 years (1993 to 2022) and 513 articles were reviewed and finally 76 articles that received the necessary points has been analyzed using the Sandelsky and Barroso meta-combination method. The research findings provide 95 indicators, 15 components and 3 dimensions to evaluate the performance of the audit committee. Finally, using Shannon entropy method, the level of support of previous research findings from the present research findings is determined and also suggestions for future research are presented.

    Keywords: Audit committee, performance evaluation, effectiveness, efficiency of theaudit committee
  • Esmaeel Shoja, Seyed Yousef Ahadiserkani *, Seyedehatefeh Hosseini Pages 51-68

    It is now believed that the disclosure of audit reports provides users with the necessary information, reduces the risk of making incorrect decisions, and, as a result, reduces allegations of corruption against auditors and CFOs.Scandals and financial crises, especially in recent years, the complexity of the global business environment, and the increasing complexity of financial reporting standards have led to increased demand from users for more information from auditors. Therefore, this study uses the fuzzy Delphi method to investigate the role and importance of disclosure of audit reports on the decisions of professional and non-professional investors using the opinions of 30 experts and experts in the field of finance and auditing.In this regard, the results of the first and second stages of the fuzzy Delphi technique have shown that the level of disclosure and the auditor's reassurance dimension have a potential impact on investors' decisions; And distinguishes between decisions made by professional and non-professional investors.

    Keywords: Disclosures, Investor decisions, fuzzy Delphi, Audit Reports
  • Neda Rasouli, Ali Rahmani * Pages 69-87
    Objective

    Due to the nature and importance of the insurance industry, optimal financial information and reporting ‎is very important in this industry. Nevertheless, the investors of insurance companies, the stock exchange ‎organization, central insurance and even the policyholders as the main beneficiaries of insurance companies expect ‎significant improvements in the financial reporting of insurance companies. The clauses of the auditor's report on ‎reserves and non-compliance with Iran's Accounting Standard No. 28 and the Central Insurance Regulations are ‎other noteworthy issues. The International Financial Reporting Standard 4, which will be replaced by IFRS 17 in ‎‎2023, is another important issue that Iran's insurance industry must be able to prepare to accept. Therefore, in the ‎current research, the issues and problems of financial reporting in the insurance industry have been identified from ‎the dimensions of recognition and measurement, reporting and disclosure, and finally systems and processes, which ‎are the three main components in the framework of financial reporting.‎

    Method

    The method used in the research is a survey and the data collection was done through a questionnaire. ‎Finally, 50 questionnaires from 16 insurance companies were received and analyzed.‎

    Findings and conclusions

    The research results show that the insurance industry is facing challenges in financial ‎reporting. The identified challenges in the field of recognition and measurement include the lack of accounting ‎standards in the field of life insurance, lack of application of common measurement methods at the international ‎level, lack of insurance measurements at the group level, Contracts and recognition of insurance premium income ‎are based only on historical information and ignoring adjustments including risk adjustment. In the field of ‎reporting and disclosure, there are challenges such as the inability to distinguish between insurance operations and ‎investment operations, the problem of distinguishing whether a group of contracts is profitable or unprofitable, and ‎the nature and amount of risks arising from insurance contracts are not disclosed. . Finally, the lack of sufficient ‎training of employees and the lack of integration of the information technology system and the software used are ‎challenges in the field of systems and processes‎.

    Keywords: Insurance Industry, recognition, measurement, Disclosure, system, Process
  • Alireza Shahreza, Khosro Faghani Makrani *, Naghi Fazeli Pages 89-113

    The Profitability of commercial banks is a very significant and complex issue that is influenced by the management of intellectual capital and financial capital as accounting factors and also indicators of the banking industry and macroeconomics as environmental factors. The main purpose of this study is to determine the importance and ranking of factors and indicators affecting the profitability of commercial banks, in order to help effective decisions of central bank policymakers and bank managers. The statistical population includes 17 commercial banks active in Tehran Stock Exchange during the years between 2016 to 2021. To achieve the purpose of this study, the Friedman ranking test in SPSS software was used. The results show that financial capital and intellectual capital as accounting factors were more valuable than the indicators of the banking industry and macroeconomics as environmental factors. The ranking of indicators has shown that the variables of bank size, human capital efficiency, ownership concentration and management efficiency are the most important factors, respectively; In contrast, the variables of capital efficiency of innovation, competition, GDP and communication capital efficiency were the least important in the profitability of commercial banks, respectively. Therefore, based on empirical evidence of this study suggests that managers of commercial banks, along with environmental factors, should pay sufficient attention to the management at their disposal resources. In particular, the increase in assets through the attracting deposits and the increase of capital, and the optimal use of human capital have a decisive role in improving profitability.

    Keywords: Profitability, Internal Factors, External Factors, Ranking, Friedman test
  • Mojtaba Safi Pour Afshar *, Ahmad Sadegh Soltani Nejad, Ebrahim Soltani Nejad Pages 115-136

    Investors and stock holders decide about their long-term investments based on confidence in financial statements and audit report. Auditing has been a mechanism for controlling agency problem and conflict of interests for a long time. Auditors should inlist in her report evidence of customer’s inability to continue its operations. This research aims to investigate the factors affecting going concern audit opinion, such as: audit tenure, audit lag, auditor opinion shopping, liquidity ratio and leverage ratio.This a applied research and its type is a correlation investigation, multi variate and logistic regression have been used for hypothesis testing. Research sample consists of 160 firms listed on Tehran Stock Exchange (TSE).Findings from testing the hypotheses showed that the ratio of financial leverage increases the level of skepticism about the continuity of activity. Also, opinion shopping is a factor that has a negative relationship with going concern opinion.

    Keywords: Going Concern Audit Opinion, audit tenure, audit lag, auditor opinion shopping, leverage ratio
  • Seyed Reza Hosseini, Kaveh Azinfar *, Iman Dadashi, Reza Fallah Pages 137-160

     In the science of management and accounting, there is a principle that in the culture of investment, capital is free from risk and tends towards yield and profit. Therefore, according to the importance of investing in companies, in the current research, the moderating effect of risk management on the relationship between market orientation strategies and entrepreneurship of companies admitted to the Tehran Stock Exchange has been investigated. The statistical population of this research includes all the companies admitted to the Tehran Stock Exchange, which were analyzed using the systematic elimination sampling method of 127 companies. and were analyzed. To check the hypothesis, multivariate regression models and panel data method (fixed effects) were used using Eviews10 software. The findings of this study about the results of the first hypothesis show that risk management has a positive effect on the relationship between market orientation strategy with unsystematic risk and abnormal returns, but it has a moderating effect on the relationship between market orientation strategy and risk. It is not systematic. The results regarding the second hypothesis also indicate the impact of risk management on the relationship between the strategy of entrepreneurship with systematic risk, systematic risk of failure and abnormal returns, and this impact was positive.

    Keywords: company risk, risk management, market orientation strategy, entrepreneurial strategy
  • Younes Ahmadzade, Mahdi Maranjory *, Razieh Alikhani, Yousef Taghipouryan Pages 161-189

    Many stakeholders, Current reporting In relation to corporate sustainability they consider it insufficient for their needs. Therefore, this is important to create a gap between Stakeholder expectations and corporate performance in reporting is sustained. Therefore, this study seeks to provide a providing a sustainability reporting Framework based on balancing stakeholder expectations and company capacity. In this study, 138 companies listed on the Tehran Stock Exchange have been studied, the method of this research is survey and its sampling is purposeful. To study the model, Cronbach's alpha, hybrid, shared and convergent reliability methods were used, and to fit the model, factor loads, path significance, and finally paired t-test were used. SPSS and Smart PLS software were also used for data analysis.Findings show that out of 169 components studied (classified in 11 groups), 85 components (for sustainability disclosure) have been expected by stakeholders and in all groups except the index class of the organization, between the current situation and the case There was a significant difference in stakeholder expectations, Finally, after creating a balance between the components, a model consisting of 60 components was presented in the form of a balanced company stability report.

    Keywords: Corporate Sustainability Disclosure, Balance, Stakeholder Expectations, Company Capacities
  • Zahra Hooshmand Naqabi *, Hossein Eslami Mofid Abadi, Mohammed Aghasi Pages 191-219

    The current research was conducted with the aim of investigating the relationship between stock returns and volatility with the liquidity of the stock market during the outbreak of the Corona disease in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The research method is descriptive, in terms of practical purpose and in terms of the type of post-event information collection. The statistical population of this research includes all the companies admitted to the Tehran Stock Exchange, which have been determined using the systematic sampling and elimination method for the period between 2018 and 2019, which is 133 companies. Multivariate regression analysis and statistical tests such as Durbin-Watson, Shapiro, Dickey and variance inflation factor have been used to analyze the data and test the research hypotheses. Finally, Fisher's test was used to check the significance of the regression line equation, and Student's t-test was used to check the significance of the coefficients. The data related to research variables after being collected in Excel software have been analyzed using the statistical software Eviews. The results of the hypothesis test showed that there is a significant direct relationship between stock returns and fluctuations with the liquidity of the stock market during the outbreak of the Corona disease.

    Keywords: stock returns, volatility, Stock market liquidity, outbreak of corona disease
  • Saeed Farokh, Azita Jahanshad * Pages 221-241


    Some studies have shown that managers' narcissism can affect the choice of leadership styles in accounting (including management, social responsibility, financial reporting quality, etc.). Since no study has been done to evaluate the impact of managers' narcissism on leadership styles in accounting, present study intends to examine this issue; therefore, the present study evaluates the relationships between managers' narcissism, selection of leadership styles in accounting. The statistical population of this study includes managers of companies in Tehran Stock Exchange. Because access to all members of the statistical community was not possible, the available sampling method was used. Therefore, the questionnaires were distributed among individuals and a total of 150 completed questionnaires were collected. Data analysis was performed using structural equations and with the help of LISREL software. The findings of the research showed that managers' narcissism had a greater impact on the transformational leadership style in accounting than the practical one. In addition, managers narcissism affect on practical leadership style and transformational leadership style in determining companies business strategy, social responsibility , profit management and financial reporting quality.

    Keywords: Narcissism, Leadership Styles, Social Responsibility, Earnings Management, Financial Reporting Quality, Business Strategy
  • Farnaz Hajmahmood Attar, Vahid Araei * Pages 243-263

    The importance and need for tax compliance and identification of new taxpayers has increased more and more according to the conditions of the economic environment, and all governments around the world should try to achieve the desired result to meet the amount of tax revenue.In this study, the effect of trust in government on voluntary obedience of taxpayers is considered by considering the mediating role of tax justice perception. The present paper is descriptive-survey and correlational in terms of data relationships. The statistical population was private companies whose taxpayers referred to the General Directorate of Tax Affairs of Tehran Center in the winter quarter, the total number of which was 33162. The sample size was performed using Cochran's formula and according to the technique of structural equations between 5 and 15 times the number of measures, ie 240 people, using stratified sampling method. Data collection tool is a questionnaire that after confirming its validity by calculating the Lashae coefficient and performing confirmatory factor analysis technique and its reliability by calculating Cronbach's alpha coefficient, structural equation technique has been used in laser software to investigate research hypotheses. The findings show that trust in the government influences the voluntary compliance of taxpayers with regard to the mediating role of tax justice perception. Confidence in government influences the voluntary obedience and perception of tax justice of taxpayers. The perception of tax justice also affects the voluntary obedience of taxpayers.

    Keywords: Trust in Government, Voluntary Obedience, Taxpayers, and Perception of Tax Justice