فهرست مطالب

اقتصاد و تجارت نوین - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 57، زمستان 1401)

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 57، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیرا اجتهادی، مهرزاد ابراهیمی، هاشم زارع* صفحات 3-26

    این پژوهش به بررسی تاثیر ساختار بانکی بر نابرابری درآمد در ایران می ‏پردازد. بدین منظور، برای ساختار بانکی سه شاخص دارایی، اعتبارات و بخش خارجی محاسبه و مدل با رهیافت خودرگرسیون با وقفه ‏های توزیعی برای دوره زمانی 1979-2016 برآورد شده است. یافته‏ ها نشان می‏ دهند که سیستم توسعه‏ نیافته‏ مالی ایران که همانند سایر سیستم‏ های مالی بانک‏ محور، رابطه‏ مدار است، اغلب کارکردی ضدتوسعه‏ ای داشته است. به‏ طوری که از میان سه شاخص مورد بررسی، تاثیر دو شاخص دارایی ‏ها و اعتبارات سیستم بانکی بر نابرابری درآمد، مثبت و معنی‏دار بوده و موجب افزایش نابرابری درآمد شده است. در مقابل، تاثیر شاخص مبادلات خارجی ساختار بانکی، منفی و معنی‏ دار برآورد شده، که در حمایت از آثار مثبت ادغام بین ‏المللی سیستم مالی ایران است. بدین ترتیب که افزایش مبادلات خارجی بانکی می‏ تواند کارکرد توسعه ‏ای رابطه‏ مداری در سیستم بانکی را تقویت کند و متعاقبا نابرابری درآمد را کاهش دهد. در مقابل، تاثیر شاخص مبادلات خارجی ساختار بانکی، منفی و معنی‏ دار برآورد شده، که در حمایت از آثار مثبت ادغام بین ‏المللی سیستم مالی ایران است. بدین ترتیب که افزایش مبادلات خارجی بانکی می‏ تواند کارکرد توسعه ‏ای رابطه‏ مداری در سیستم بانکی را تقویت کند و متعاقبا نابرابری درآمد را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: ساختار مالی، ساختار بانکی، نابرابری درآمد، توزیع درآمد، خودرگرسیون با وقفه ‏های توزیعی
  • علی توسلی نیا*، احمد جعفری صمیمی، حمید ابریشمی صفحات 29-50

    امروزه یکی از مهم ترین بسترهای افزایش تعاملات اقتصادی در عرصه های بین الملل، انتقال فناوری های نوین و تداوم رشد اقتصادی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی می باشد؛ زیرا دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی در هر کشور مستلزم تشکیل سرمایه برای تامین منابع مالی مورد نیاز است. بنابراین پژوهشگران تشویق می شوند تا متغیرهای خاصی را به منظور تسهیل در جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی جستجو نمایند که ازجمله این متغیرها امید به زندگی در بدو تولد به عنوان شکل خاصی از سرمایه انسانی است. با توجه به چنین ضرورتی هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر امید به زندگی در بدو تولد بر جریان ورود سرمایه گذاری مستقیم خارجی در 47 کشور برتر تولید کننده علم برای بازه زمانی 2011 الی 2020 می باشد. بدین منظور الگوی پژوهش حاضر بر اساس رهیافت داده های تابلویی پویا برآورد شد و نتایج نشان داد که همه متغیرهای موردمطالعه از جمله امید به زندگی در بدو تولید به عنوان شاخصی از سلامت جمعیت با ضرایب تخمینی متفاوت بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی اثر مثبت و معنادار دارند؛ بنابراین به سیاست گذاران پیشنهاد می شود به منظور جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کنار سایر سیاست های جذب، سیاست توسعه منابع انسانی از قبیل سیاست ارتقا بهداشت و سلامت جمعیت را از طریق افزایش بودجه بخش سلامت و دستیابی به امکانات زیربنایی بهداشتی را در دستو کار قرار دهند تا سلامت و امید به زندگی مردم را بهبود بخشند و از این طریق جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی به کشور را تسهیل نمایند.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، امید به زندگی در بدو تولد، زیرساخت، سرمایه انسانی، نهاد و موسسات
  • سیاوش جانی*، وحید نیک پی پسیان صفحات 53-83

    توسعه فناوری، اطلاعات و ارتباطات می تواند از طریق شناساندن بیشتر و تسهیل دسترسی به جاذبه ها و امکانات مقاصد توریستی، صنعت گردشگری را رونق دهد و از آنجا که معمولا شناخت مقاصد گردشگری توام با شناسایی مناطق مجاور همراه است و گردشگران در مسافرت خود تمایل به بازدید از مناطق مجاور را نیز دارند. لذا، توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات می تواند اثرات سرریز فضایی را نیز به همراه داشته باشد و موجب افزایش گردشگران در مناطق مجاور شود. به این ترتیب در پژوهش حاضر تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در جذب گردشگر در بین استان های کشور با رویکرد اقتصادسنجی فضایی طی بازه زمانی 1390-1398 مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، شاخص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، تعداد پزشک متخصص، تعداد مراکز فرهنگی، طول راه ها (آزاد راه ها و بزرگ راه ها)، اثرات مثبت و معنی داری بر افزایش تعداد گردشگران مقاصد گردشگری و استان های مجاور آنها دارد. همچنین نتایج دلالت بر آن داشت که کشش مستقیم و سرریز فناوری اطلاعات و ارتباطات گردشگران ورودی برای استان های هدف و استان های مجاور بیش از کشش بقیه عوامل موثر بر گردشگری است که نشان می دهد استان های مجاور و نزدیک می توانند با توسعه روابط بینابین و برنامه ریزی منطقه ای مشخص سهم بسزایی را در رشد و توسعه صنعت گردشگری یکدیگر داشته باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، سرریز فضایی، استان
  • مهدی شکری نیا*، مجتبی الماسی، علی فلاحتی صفحات 87-104

    مالیات از جمله متغیر های کلان اقتصادی است که نقش و جایگاهی ویژ ه در سیاست های مالی و همچنین عملکرد اقتصاد کلا ن دارد و دارای اثرات گسترده توزیعی نیز در اقتصاد است. شناخت و درک حساسیت منابع مختلف درآمد مالیا تی، می تواند زمینه را برای اخذ تصمیمات مناسب تر در خصوص تعیین نرخ هر یک از پایه های مالیاتی، طی دوره های رونق و رکو د فراهم کند . هدف این مقاله برآورد انوع کشش های مالیاتی با رویکرد رگرسیون چندکی طی دوره زمانی 1398-1360 است. نتایج این مطالعه نشان داد که در کوانتایل های مورد بررسی، مالیات های مستقیم، مالیات بر درآمد، مالیات بر مشاغل، مالیات بر حقوق و مالیا ت بر ثرو ت در مقایسه با مالیات های کالا و خدمات، مالیات برشرکت ها، مالیات بر مستغلات و مالیا ت بر واردات به دلیل کشش بزرگ تر از یک و به ویژ ه در کوانتایل های بالا، به پایداری مالی درآمدهای دولت کمک بیشتری کرده اند. در سمت مقابل برخی از منابع مالیاتی مانند مالیات بر کالا و خدما ت، مالیات بر شرکت ها و مالیا ت بر واردا ت د لایل پایین بودن ثبات و پایدار ی مالی کم تری دا شته ا ند.

    کلیدواژگان: کشش های مالیاتی، رگرسیون چندکی، پایداری درآمدهای دولت، رشد اقتصادی
  • ابوالقاسم گل خندان*، صاحبه محمدیان منصور صفحات 107-142

    بر اساس مبانی نظری، تاثیر تجارت تسلیحات بر مخارج دفاعی، مبهم و تحت تاثیر عوامل راهبردی، امنیتی و سیاسی گوناگونی است. یکی از این عوامل، دموکراسی می باشد. در این راستا، مقاله حاضر با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم پانلی (PSTR) به عنوان یکی از برجسته ترین مدل های تغییر رژیمی، تاثیر واردات و صادرات تسلیحات را بر مخارج دفاعی 30 کشور منتخب طی دوره ی زمانی 1995 تا 2018 مورد بررسی قرار داده است. به این منظور از متغیر خالص دموکراسی به عنوان متغیر انتقال استفاده شده است. نتایج آزمون خطی بودن، قویا وجود رابطه ی غیرخطی بین متغیرهای مورد مطالعه را نشان می دهد. هچنین، لحاظ نمودن یک تابع انتقال با یک پارامتر آستانه ای که بیان گر یک مدل دورژیمی است، برای تصریح رابطه غیرخطی بین متغیرهای مورد مطالعه کفایت می کند. نتایج نشان می دهد که حد آستانه ای 75/4 درصد است و پارامتر شیب نیز 61/0 برآورد شده است. در رژیم اول، واردات سلاح تاثیر مثبت و اندکی بر مخارج دفاعی داشته؛ که پس از عبور از حد آستانه ای و قرار گرفتن در رژیم دوم، این اثرگذاری مثبت، کاهش یافته است. صادرات سلاح نیز در رژیم اول، تاثیر مثبت بر مخارج دفاعی دارد؛ اما پس از عبور از حد آستانه ای، در رژیم دوم، این اثرگذاری مثبت، تغییر علامت داده و منفی می شود. بر اساس سایر نتایج، با عبور از حد آستانه ای دموکراسی و قرار گرفتن در رژیم دوم، اثرگذاری مثبت متغیرهای تولید ناخالص داخلی، جمعیت، درآمدهای حاصل از منابع طبیعی و شاخص درگیری، کاهش (با حفظ علامت) و اثرگذاری منفی متغیر مخارج بهداشتی، افزایش می یابد. این نتایج نشان می دهد که سطح دموکراسی نقش مهمی در نحوه اثرگذاری تجارت تسلیحات بر مخارج دفاعی و به طور کلی میزان اثرگذاری متغیرهای واردشده در تابع مخارج دفاعی دارد.

    کلیدواژگان: تجارت تسلیحات، امنیت، مخارج دفاعی، دموکراسی، مدل رگرسیون انتقال ملایم پانلی (PSTR)
  • بهناز نادری، محمدحسن زارع*، مهدی حاج امینی صفحات 145-173

    در ادبیات تجارت بین الملل، رابطه بین واردات و سرمایه‏ گذاری مستقیم خارجی (FDI) به دو حالت جانشینی یا مکملی ممکن است. مقاله حاضر به بررسی این رابطه در 27 کشور درحال‏ توسعه منتخب ملحق ‏شده به سازمان جهانی تجارت در دوره زمانی 1990-2019 می‏ پردازد. بدین منظور، ابتدا برای تعیین جهت رابطه میان واردات و FDI از آزمون‏ های علیت گرنجر و دمترسکیو-هرلین استفاده شد. طبق یافته ‏های پژوهش، رابطه علی یک‏ طرفه قوی‏ ای از واردات به FDI وجود دارد. در گام بعدی، تاثیر واردات بر جذب FDI بررسی شد که برآوردها نشان داد واردات تاثیر مثبت معنی داری بر FDI داشته و در نتیجه رابطه مکملی بین آن ‏ها در کشورهای منتخب تایید می ‏شود. این نتایج موید آن است که اقتصاد رقابتی به دلیل موانع وارداتی کمتر نسبت به اقتصاد بسته، مشوق بهتری برای سرمایه گذاری خارجی است. به علاوه، الحاق به سازمان جهانی تجارت در کشورهای مورد مطالعه تاثیر مثبتی بر جذب FDI داشته است. از مهمترین دلایل این موضوع، الزام کشور عضو به رعایت اصول عدم تبعیض، شفافیت از طریق تثبیت تعرفه ها و مقررات تجاری، رعایت حقوق مالکیت فکری و کارایی نظام فیصله اختلافات تجاری سازمان است. . . . . . . . .

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، آزادسازی تجاری، سازمان جهانی تجارت، آزمون دمترسکیو-هرلین
|
  • Samira Ejtehadi, Mehrzad Ebrahimi, Hashem Zare * Pages 3-26

    This paper investigates the effect of the banking structure on income inequality in Iran. For the banking structure, three indicators of assets, credits, and foreign sector have been calculated and a regression model has been estimated with the Auto-Regressive Distributed Lags approach for the period of 1979-2016. The findings reveal that Iran's undeveloped financial system, which is relationship-oriented like other bank-based financial systems, has often had a counter-development function. So that among the three investigated indicators, the effect of two indicators of the structure of assets and credits of the banking system on income inequality is significantly positive and has caused an increase in income inequality. In contrast, the effect of the structure of the international transactions index of the banking system is significantly negative, which supports the positive effects of the international integration of Iran's financial system. In this way, the increase in international banking transactions can strengthen the development function of “relationship orientation” in the banking system and subsequently reduce income inequality. In contrast, the effect of the structure of the international transactions index of the banking system is significantly negative, which supports the positive effects of the international integration of Iran's financial system. In this way, the increase in international banking transactions can strengthen the development function of “relationship orientation” in the banking system and subsequently reduce income inequality.

    Keywords: financial structure, Banking structure, Income Inequality, Income distribution, Auto-Regressive Distributed Lags
  • Ali Tavassoli Nia *, Ahmad Jafari Samimi, Hamid Abrishami Pages 29-50

    Today, one of the most important platforms for increasing economic interactions in the international arena, transferring new technologies and continuing economic growth, is foreign direct investment; Because achieving economic growth and development in any country requires the formation of capital to provide the required financial resources. Therefore, researchers are encouraged to search for specific variables in order to facilitate the attraction of foreign direct investment, among these variables is life expectancy at birth as a special form of human capital. Considering this necessity, the purpose of this research is to investigate the effect of life expectancy at birth on the flow of foreign direct investment in the top 47 science producing countries for the period from 2011 to 2020. For this purpose, the model of the current research was estimated based on the dynamic panel data approach and the results showed that all the studied variables including life expectancy at the beginning of production as an indicator of population health with different estimated coefficients have a positive and significant effect on foreign direct investment; Therefore, it is suggested to the policy makers in order to attract foreign direct investment, in addition to other attraction policies, to implement the human resource development policy such as the policy of promoting health and population health through increasing the budget of the health sector and achieving health infrastructure facilities, so that the health and Improve people's life expectancy and in this way facilitate the attraction of foreign direct investment to the country.

    Keywords: Foreign Direct Investment, Life expectancy at birth, Infrastructure, human capital, institution, institutions
  • Siavash Jani *, Vahid Nikpey Pesyan Pages 53-83

    The development of technology, information, and communication can boost the tourism industry by further identifying and facilitating access to the attractions and facilities of tourist destinations, and since the recognition of tourist destinations is usually accompanied by the identification of adjacent regions and the tourists tend to travel visit adjacent regions. Therefore, the development of information and communication technology can also have the effects of spatial overflow and increase the number of tourists in adjacent regions. Thus, in This study, the impact of information and communication technology on tourist attraction among the provinces was investigated with a spatial econometric approach during the period 2011-2019. The results show that ICT development, the number of specialist physicians, the number of cultural centers, length of roads (freeways and highways), have positive and significant effects on destinations and neighboring provinces' tourist attraction also the results indicated that direct and spatial elasticity of information and communication technology of tourists for the target provinces and neighboring provinces is more than the elasticity of other factors affecting tourism, Which shows that neighboring and nearby provinces has significant contribution on each other's tourism industry growth and development of by developing mutual relations and specific regional planning.Key words: tourism, Information and Communications Technology, spillover effects.

    Keywords: Tourism, Information, communications technology, Spillover Effects, province
  • Mehdi Shokrinia *, MOJTABA ALMASI, Ali Falahati Pages 87-104

    Tax is one of the determining variables of financial and distribution policies in the economy, Therefore, knowing and understanding the sensitivity of different sources of tax income to changes in economic growth plays an important role in determining the optimal rate of various types of tax bases. Taxes can make a significant contribution to improving the stability of government revenues and implementing policies to improve income distribution, Therefore, recognizing the effect of economic growth as one of the economic capacities has an important role in determining taxes. In this regard, this paper is done using the statistical evidence of Iran over 1981-2019 and using the quantile regression approach to estimate the asymmetric elasticity of tax to economic growth. The results show that there is a kind of asymmetry in tax elasticities and in high tax quantiles, the elasticity value is greater than one and this indicates the financial stability of government revenues in high quantiles. In addition, the low tax elasticity in the tax on goods and services, companies and imports indicates the low financial stability of the government in this type of taxes. Therefore, focusing on increasing the share of taxes with higher elasticity is the most important proposed policy for the government in order to increase revenues.

    Keywords: Tax elasticities, Quantile Regression, Sustainability of government revenues, economic growth
  • Abolghasem Golkhandan *, Sahebe Mohammadian Mansour Pages 107-142

    Based on theoretical foundations, the effect of arms trade on defense spending is ambiguous and influenced by various strategic, security and political factors. One of these factors is democracy. In this regard, this paper investigates the threshold effects of arms trade on defense spending in 30 selected countries for the period of 1995 to 2018, using the Panel Smooth Transition Regression (PSTR) model as one of the most prominent regime-switching models. For this purpose, democracy net is used as a transition variable. The linearity test results indicate strongly nonlinear relationship among variables under consideration. Moreover, considering one transition function and one threshold parameter, as a two-regime model, is sufficient to specification of nonlinear relationship among variables. The results indicate that threshold value is 4.75 percent and the estimated slope parameter is 0.61. In the first regime, the arms import has a positive and small effect on defense spending; that after crossing the threshold level and entering the second regime, this positive effect has decreased. Also, arms export has a positive effect on defense spending in the first regime; But after crossing the threshold level, in the second regime, this positive influence changes its sign and becomes negative. Based on other results, after crossing the threshold level of democracy and being in the second regime, the positive effect of the variables of GDP, population, income from natural resources and the conflict index, decrease (while maintaining the sign) and the negative effect of the health spending variable increases. These results show that the level of democracy plays an important role in the effect of the arms trade on defense spending and in general the effect of the variables included in the defense spending function.

    Keywords: Arms Trade, security, Defense Spending, Democracy, Panel Smooth Transition Regression (PSTR) Model
  • Behnaz Naderi, Mohammad Hassan Zare *, Mehdi Hajamini Pages 145-173

    According to relevant international economics theories, imports either substitute for or complement FDI. The present study aims to examine this issue in 27 selected developing countries that joined the WTO during 1990-2019. At the first step, Granger and Dumitrescu-Hurlin tests were used to determine the direction of causality between two variables. The results demonstrated a strong one-way causal relationship from imports to FDI. Then, the effect of imports on FDI was estimated by FGLS method. The results showed a significant positive effect of imports on FDI. Hence, in the selected countries, imports complemented FDI rather than replacing it. This finding confirms that a competitive economy in which low barriers are imposed on imports is more attractive for foreign investors than a protected economy. The results also confirmed the hypothesis of the positive effect of accession to the WTO on FDI absorption. The obligation of the member states of the WTO to observe the principle rules of non-discrimination and transparency (through binding their tariffs and trade regulations), as well as to respect all aspects of intellectual property rights and above all the efficiency and effectiveness of the Dispute Settlement Body (DSB) of the WTO are among the main reasons behind this fact. Therefore, Iran by lowering its tariffs through joining the WTO, not only does not cause destruction of its industries in long run but it is expected to accelerate the economic growth based on its comparative advantages.

    Keywords: Foreign Direct Investment, trade liberalization, World Trade Organization, Dumitrescu-Hurlin test