فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 119 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اقدس قمشه، سید مجتبی مجاوریان، سید علی حسینی یکانی* صفحات 1-32
    با توجه به نقش مهم بخش کشاورزی در تامین امنیت غذایی کشور، تمرکز هم‏زمان بر کمیت و کیفیت تولیدات ضروری می نماید. هدف مطالعه حاضر مقایسه تولید کارآ و تولید استاندارد انرژی و مواد مغذی کلیدی در زیربخش دام و طیور استان‏های کشور با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها بود. اطلاعات مورد نیاز از آمارنامه جهاد کشاورزی، بانک اطلاعات وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA) و مرکز آمار ایران در سال 1395 جمع آوری شد. نتایج نشان داد که میانگین کارآیی فنی تولیدات استان‏ های کشور معادل 8/90 درصد و میانگین اثربخشی امنیت غذایی در تولید انرژی، پروتیین، ویتامین A، ریبوفلاوین، کلسیم و آهن، به‏ ترتیب، معادل 9/93، 9/98، 2/88، 7/95، 9/59 و 8/99 درصد است؛ همچنین، استان‏ ها در سه گروه کارآ و اثربخش، ناکارآ و اثربخش، و ناکارآ و غیراثربخش قرار می گیرند. بر این اساس، به‏ کارگیری الگوی تولید استان‏ های گروه اول با در نظر گرفتن مقتضیات سایر استان‏ ها به‏ عنوان الگوی نمونه، تغییر ترکیب تولید در راستای دستیابی به اثربخشی امنیت غذایی در عوامل غیراثربخش (عمدتا کلسیم و ویتامین A) در استان‏ های گروه دوم و نیز بهره ‏گیری از راهبردهای معطوف به بهبود کارآیی فنی در استان‏ های گروه سوم پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: اثر بخشی، کارآیی، امنیت غذایی، مواد مغذی، زیر بخش دام و طیور
  • سید مهدی میر، حامد رفیعی*، ابراهیم انسان، رضا شاکری بستان آباد، رامین یزدان پناه صفحات 35-70

    عملکرد بانک کشاوزی در زمینه وصول مطالبات نشان دهنده کاهش میزان بازپرداخت تسهیلات است، که ادامه آن می تواند یک مسیله جدی برای ادامه حیات موسسات مالی و اعتباری باشد. از این رو، هدف مطالعه حاضر رتبه بندی عوامل موثر بر ریسک اعتباری تسهیلات کشاورزی در واحدهای پرواربندی استان اردبیل بود. اطلاعات مورد نیاز در سال 1397 از طریق پرسشنامه و مصاحبه با کارشناسان بانکی و گیرندگان تسهیلات جمع آوری شد. نتایج الگوی لاجیت نشان داد که متغیرهای مشتری قبلی بانک بودن، سال های بازپرداخت، تجربه، مبلغ تسهیلات و آورده نقدی در سطح پنج درصد و متغیرهای مساحت سالن ها، مساحت بهاربند، تعداد اقساط، تحصیلات و مالکیت در سطح ده درصد بر بازپرداخت تسهیلات موثرند؛ همچنین، بر اساس تحلیل کیفی، از دیدگاه دریافت کنندگان تسهیلات، مهم‏ترین عوامل موثر بر عدم بازپرداخت عبارت‏اند از نبود نهاده غذایی به قیمت مناسب و عدم حمایت دولت، حوادث طبیعی و عدم ارزیابی طرح با قیمت روز. با توجه به عدم ارزیابی صحیح ظرفیت مالی و کشش اعتباری متقاضی و عدم ارزیابی صحیح پروژه ها. بنابراین، برگزاری کلاس ها و کارگاه   های خبره پروری و آموزش کارکنان به‏ ویژه نیروهای مرتبط با اعطای تسهیلات و نظارت بر اجرای طرح ها در راستای افزایش تخصص کارشناسان و مدیران کمیته های اعتباری در زمینه طرح های مختلف پیشنهاد می شود تا از این رهگذر، در اعتبارسنجی متقاضیان دریافت تسهیلات و بررسی اقتصادی و فنی طرح ها دقت بیشتری انجام شود.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، الگوی لاجیت، واحدهای پرواربندی، بانک کشاورزی، اردبیل (استان
  • یوسف محمد کریمی*، ابوالقاسم عربیون، مهدی یزدان پرست صفحات 71-97
    شکنندگی مالی به بحران مالی و به‏ دنبال آن، کاهش رشد اقتصادی می ‏انجامد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی اثرات بی‏ ثباتی سیاست‏ های توسعه مالی و نااطمینانی نرخ تورم بر رشد اقتصادی کسب ‏وکارهای بخش کشاورزی با تاکید بر اشتغال و کارآفرینی بود و از این‏ رو، پژوهش حاضر، از حیث هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی بود که به شکل کتابخانه ‏ای و با استفاده از داده ‏های فصلی سال‏های 1391 تا 1397 انجام گرفت. در پژوهش حاضر، از روش های اقتصادسنجی شامل آزمون ریشه واحد دیکی- فولر و روش میانگین متحرک برای برآورد نوسان‏های نرخ ارز و همچنین، از روش ‏های یوهانسون- یوسیلیوس و یا روش خودرگرسیونی برداری با وقفه‏ های توزیعی بر اساس مانا و ریشه واحد بودن متغیرها استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که در کوتاه‏مدت، افزایش نااطمینانی تورم باعث کاهش 19/6 درصدی رشد اقتصادی کسب‏ وکارهای بخش کشاورزی می ‏شود. بنابراین، می‏ توان نتیجه گرفت که بی‏ ثباتی سیاست ‏های توسعه مالی و نااطمینانی نرخ تورم باعث می‏ شوند تا کسب‏ و کارها در تصمیم گیری‏ های خود دچار مشکل شده، قادر به پیش ‏بینی و برنامه‏ ریزی فعالیت‏ های آتی خود نباشند و فرآیند تولید بنگاه‏ های اقتصادی بخش کشاورزی مختل شود. بر اساس نتایج پژوهش، شایسته است که دولت، پیش از فراهم کردن زیرساخت‏ ها، از آزادسازی مالی اجتناب کند و افزایش صادرات محصولات کشاورزی و رشد اقتصادی از طریق آزادسازی تجاری را در دستور کار خود قرار دهد.
    کلیدواژگان: سیاست ‏های توسعه مالی، نرخ تورم، رشد اقتصادی، کسب ‏و کار، کشاورزی
  • سید احمد محدث حسینی*، سید محمد فهمیمی فرد، احمد صادقی صفحات 99-126

    از آنجا که سرمایه یکی از محدودکننده ترین نهاده های رشد و توسعه بخش کشاورزی ایران است، در مطالعه حاضر، به ارزیابی اثربخشی تسهیلات اعطایی به طرح های بهبود و افزایش تولیدات دام و طیور در خراسان رضوی پرداخته شد. به منظور شناسایی معیارهای ارزیابی اثربخشی تسهیلات اعطایی، از روش دلفی و برای بررسی میزان تاثیر عوامل موثر بر اثربخشی تسهیلات اعطایی به طرح های یادشده، از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین معیارهای اثربخشی تسهیلات اعطایی به طرح‏ های بهبود و افزایش تولیدات دام و طیور تقریبا از سطح متوسط برخوردار بوده و به ترتیب، معادل 9/48 و 3/47 درصد است. در میان معیارهای اثربخشی تسهیلات اعطایی به طرح بهبود و افزایش تولیدات دامی، به ترتیب، «بهبود کیفیت شیر»، «افزایش ضریب تبدیل و ارزش افزوده تولید شیر» و «افزایش ضریب تبدیل و ارزش افزوده تولید گوشت قرمز» و در میان معیارهای اثربخشی تسهیلات اعطایی به طرح بهبود و افزایش تولیدات طیور، به ترتیب، «بهبود کیفیت تخم مرغ»، «افزایش ضریب تبدیل و ارزش افزوده تولید تخم مرغ» و «افزایش ضریب تبدیل و ارزش افزوده تولید گوشت مرغ» کمترین اثربخشی را داشته و همچنین، تسهیلات اعطایی به بهره برداران طرح های یادشده طی دوره مورد بررسی در خراسان رضوی به دلایل مختلف همچون شرایط نامناسب اقتصادی حاکم بر دوره مورد بررسی، تغییر در قوانین و مقررات، سرمازدگی، خشکسالی و در نهایت، عدم مساعدت نظام بانکی، از اثربخشی مناسب برخوردار نبوده است. از این‏رو، ایجاد تناسب بین بازدهی و نرخ سود بازپرداخت، مساعدت بانک ها با بهره برداران خسارت ‏دیده و به ‏ویژه توسعه بیمه محصولات کشاورزی از جمله پیشنهادهای پژوهش حاضر به مسیولان این بخش بود.

    کلیدواژگان: تسهیلات اعطایی، بخش کشاورزی، روش دلفی، معادلات ساختاری، اثربخشی
  • احمد سام دلیری*، فرشاد محمدیان صفحات 127-151

    با وجود توسعه و پذیرش روش‏ های مختلف استخراج ارزش برای کالاهای عمومی و خدمات زیست‏ بوم، این روش‏ ها مستعد شماری از تورش ‏های مهم اند که نتایج مطالعات را با ارزش ‏های واقعی منابع متفاوت خواهند کرد. چه‏بسا ارزش‏ های به ‎دست ‏آمده در بازارهای فرضی به‏ طور معنی دار از تورش مطلوبیت اجتماعی (SDB) تاثیر بپذیرند. این تورش بیشتر نتیجه پاسخ به سوالات توسط مصاحبه شونده با توجه به عرف‏ه ای اجتماعی و برآوردن انتظارات پاسخ‏گویان است، تا ارایه پاسخ‏هایی همراه با صداقت و راستی. هدف مطالعه حاضر بررسی امکان وجود تورش مطلوبیت اجتماعی در ارزش‏گذاری اقتصادی محیط زیست از طریق مقایسه بین شیوه‏ های مرسوم ارزش‏گذاری مشروط (CV) و استفاده از روش ارزش‏گذاری حدسی (IV) بوده، که از طریق ارزیابی ارزش‏ های بیان‏ شده فردی توسط پاسخ‏گویان در مقایسه با پیش بینی رفتار سایر پاسخ‏گویان توسط آنها انجام پذیرفت. در تحقیق حاضر، منافع اقتصادی ناشی از استفاده های تفرجی از دریاچه سد نعمت آباد شهرستان اسدآباد برآورد شد. متوسط تمایل به پرداخت استفاده کنندگان برای هر بازدید تفریحی در روش CV مرسوم برابر با 153568 ریال و در روش IV برابر با 116478 ریال برای سال 1400 محاسبه شد. با مقایسه تمایل به پرداخت ‏های محاسبه‏ شده و مطابق فرضیه تحقیق، انتظار وجود بیش برآورد در روش CV در مقایسه با روش IV تایید شد؛ به دیگر سخن، مقایسه ارزش‏ های بیان‏ شده توسط پاسخ‏گویان در مقایسه با پیش بینی رفتار سایر پاسخ‏گویان توسط آنها فرضیه تحقیق مبنی بر وجود SDB در روش CV مرسوم را تایید می کند.

    کلیدواژگان: تورش مطلوبیت اجتماعی (SDB)، روش ارزش‏گذاری حدسی (IV)، ارزش تفریحی، نعمت‏آباد (سد)، اسد باد (شهرستان
  • مرتضی محمدی*، حسین محمدی، سمیه جاوید صفحات 153-174
    دانه‏ های روغنی از اقلام عمده وارداتی ایران در بخش کشاورزی بوده و همچنین، سرانه مصرف روغن خوراکی در کشور حدود دو برابر سرانه مصرف جهانی است. از این ‏رو، با توجه به افزایش شیوع بیماری های قلبی عروقی و چاقی در جامعه و از سوی دیگر، نیاز بدن به اسیدهای چرب و ضرورت استفاده از روغن ها در پخت انواع غذا و شیرینی، لازم است عوامل موثر بر میزان و نوع روغن مصرفی خانوارها به‏ طور دقیق بررسی شود. در این راستا، مطالعه حاضر در سال 1398 روی 245 خانوار ساکن در شهرستان مشهد صورت گرفت. نمونه گیری جامعه آماری پژوهش به ‏شیوه تصادفی ساده و گردآوری داده‏ ها و آمار از طریق تکمیل پرسشنامه انجام شد. پردازش داده ‏ها نیز با استفاده از روش های آمار توصیفی و همچنین، مدل‏ سازی لاجیت چندگانه و ترتیبی انجام پذیرفت. نتایج مطالعه نشان داد که متغیرهای اهمیت به سلامتی، تحصیلات، آگاهی از وجود پالم و تعداد اعضای خانوار بر نوع روغن مصرفی اثرگذار است. با توجه به نتایج تحقیق، سهم روغن مایع از کل روغن مصرفی خانوار 41 درصد بوده و سهم مصرف روغن های محلی در رژیم غذایی خانوار به‏ دلیل قیمت بالای آن حدود 2/4 درصد برآورد شده است. روغن های طبیعی نیز علی رغم مفید بودن، تنها حدود 24 درصد از کل مصرف روغن خانوارها را تشکیل می‏دهند. بنابراین، پیشنهاد می شود که با اجرای برنامه ‏های آموزشی و ترویجی مناسب و با آگاهی رسانی بیشتر به مصرف کنندگان، مزایای مصرف روغن های طبیعی و محلی در مقایسه با سایر روغن ها بیش‏از پیش برای جامعه تبیین شود.
    کلیدواژگان: روغن نباتی، مصرف، لاجیت ترتیبی، لاجیت چندگانه، صنایع غذایی
  • مینا صالح نیا* صفحات 175-205
    گرچه همه بخش های مختلف اقتصادی از تغییرات اقلیم تاثیر می‏ پذیرند، اما وابستگی بخش کشاورزی به اقلیم بیش از دیگر بخش‏ هاست. اثر منفی گرمایش جهانی بر کشاورزی تهدیدی برای امنیت غذایی محسوب می شود. از این ‏رو، کمی سازی آثار این تغییرات بر تولید محصولات کشاورزی بسیار ضروری می نماید. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر متغیرهای اقلیمی بر میزان تولید محصولات راهبردی منتخب در ایران بود و بدین منظور، از رهیافت سری های زمانی و مدل اقتصادسنجی خودرگرسیونی با وقفه توزیعی (ARDL) استفاده شد. برآورد مدل با استفاده از داده های دوره زمانی 93-1340 نشان داد که محصولات برنج، جو، گندم و ذرت، به‏ ترتیب، بیشترین سرعت تعدیل را در واکنش به هر گونه تکانه (شوک) و انحراف از حالت تعادلی بلندمدت خود دارند؛ همچنین، از لحاظ تاثیرگذاری غلظت دی‏ اکسید کربن (CO2)، ذرت بیشترین افزایش تولید و برنج کمترین تاثیرپذیری مثبت را به ازای یک درصد افزایش دی‏اکسید کربن  بیشتر خواهند داشت. از بررسی مجموع نتایج می توان دریافت که تاکنون اثر منفی معنی دار از تغییر اقلیم بر تولید غلات کشور چه در کوتاه‏مدت و چه در بلندمدت مشاهده نشده و هرچند، در طول نیم قرن گذشته، تاثیرات منفی تغییر اقلیم با اتکای بیشتر بر بهره ‏برداری از منابع پایه آب و خاک جبران شده است، تداوم این وضعیت برای آینده امکان‏پذیر نیست. بنابراین، «بهره‏ گیری از فناوری های پیشرفته» و «ترویج کشاورزی هوشمند نسبت به اقلیم» را می‏توان راهکارهایی مناسب برای جلوگیری از وقوع پیامدهای فاجعه ‏بار تغییر اقلیم در بخش کشاورزی دانست.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، آثار اقتصادی، بخش کشاورزی، مدل خودرگرسیونی با وقفه توزیعی، محصولات راهبردی، ایران
  • محمد کیانی ده کیانی، صادق خلیلیان*، حامد نجفی علمدارلو، سید حبیب الله موسوی، محمدحسن وکیل پور صفحات 207-236

    آب، غذا و انرژی (یعنی، سوخت های فسیلی و برق) سه عنصر اساسی در نظام اقتصادی به‏ شمار می‏روند که در گزارش‏ های بین المللی، بر لزوم توجه به روابط میان آنها در راستای دستیابی به توسعه پایدار تاکید شده است. با توجه به روندهای مصرفی و تکانه‏ های گوناگون تاثیرگذار بر پیوند آب، غذا و انرژی در ایران، هدف اصلی مطالعه حاضر ردیابی اثرات قیمتی قابل انتقال از سوی هر کدام از اجزای پیوند به یکدیگر در مواجهه با تکانه های برون‏ زای قیمتی بود. برای دستیابی به الگوهای انتقال قیمت، از ماتریس حسابداری اجتماعی (SAM) استفاده شد. در این راستا،‏ از رهیافت تجزیه ضرایب فزاینده، با توجه به قابلیت آن در نشان دادن اثرت توزیعی تکانه قیمتی در خلال نظام اقتصادی مطابق هدف مطالعه حاضر، بهره گرفته شد . همچنین، محاسبه ضرایب فنی- اقتصادی پیوند آب، غذا و انرژی با در نظر گرفتن تعاملات با سایر بخش های اقتصادی صورت گرفت. نتایج نشان داد که نه‏ تنها ضرایب قیمتی در حالت کلی متفاوت‏ اند، بلکه در حالت تجزیه‏ شده نیز بیانگر انتقال قیمت به‏ صورت غیریکسان است؛ و از آنجا که غذا و انرژی دارای زیربخش های مختلفی هستند، بر هم‏ کنش های قیمتی آنها نیز کاملا متفاوت است؛ به دیگر سخن، اثرات قیمتی زیربخش های انرژی بر زیر بخش های غذا تفاوت های قابل توجه دارند. بنابراین، چنانچه سیاست گذاری اقتصادی بدون توجه به ضرایب قیمتی صورت گیرد، اثرات غیرمستقیم در خلال نظام اقتصادی به تبعات منفی می انجامد. از این رو، پیشنهاد می شود که پیش از اتخاذ سیاست اقتصادی، نتایج انتقال قیمت به ‏صورت جداول راهنما مورد توجه قرار گیرد و با توجه به تبعات احتمالی، سیاست گذاری مناسب صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: ماتریس حسابداری اجتماعی، تجزیه ضرایب فزاینده، ساختار اقتصادی
  • فاطمه مزرعه، حمید امیرنژاد، علیرضا نیکوئی* صفحات 237-265

    با توجه به تغییرات اقلیمی و لزوم حفاظت از محیط زیست به ‏ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، اتخاذ سازوکاری جدید برای تخصیص عادلانه منابع آب کمیاب و منافع حاصل از آن بین ذی‏نفعان ضروری است. در مطالعه حاضر، برای بررسی مدیریت منابع آب در شرایط خشکسالی و کمیابی آب در حوضه آبریز قره سو در استان گلستان، از چارچوب نظریه بازی همکارانه استفاده شد و گردآوری داده‏ های مورد نیاز برای طراحی مدل به شیوه پیمایشی و تکمیل پرسشنامه در سال زراعی 97-1396 صورت گرفت. همچنین، برای بررسی تمایل ذی‏نفعان به شرکت در ایتلاف و تعیین میزان پایداری آن، از شاخص قدرت لامان و شاخص پایداری استفاده شد. نتایج نشان داد که با دستیابی به همکاری کامل، منافع کل حوضه افزایش می یابد. افزون بر این، بررسی شاخص پایداری نشان داد که در مجموع، در سناریوهای خشکسالی، ایتلاف بزرگ بر اساس نش هارسانی نسبت به ارزش شاپلی نوکلیولوس پایدارتر است. در نتیجه، باید همکاری بین ذی‏نفعان در قالب شوراهای هماهنگی حوضه برای حفاظت از زیست ‏بوم و حفظ منافع اقتصادی حوضه در شرایط کمیابی آب افزایش یابد. راه حل های نظریه بازی همکارانه و شاخص های پایداری مورد بررسی در مطالعه حاضر نشان‏دهنده اهمیت ترکیب رفتار راهبردی ذی‏نفعان در طراحی سیاست های قابل قبول و پایدار برای کاهش اثرات خشکسالی در حوضه بود. از این ‏رو، توصیه می شود که از راه حل نش هارسانی برای بازتوزیع منافع حاصل از همکاری بین ذی‏نفعان موجود در حوضه استفاده شود؛ به دیگر سخن، شایسته است توزیع منافع بین ذی‏نفعان در حالت همکارانه بر اساس وزن های نسبی صورت گیرد که بر مبنای بیشینه تقاضای آب بران در حالت عدم همکاری محاسبه می شود.

    کلیدواژگان: نظریه بازی همکارانه، حوضه آبریز قره سو، خشکسالی، مدیریت منابع آب
  • آذر شیخ زین الدین*، حامد دهقانپور صفحات 267-286
    شبکه آبیاری و زهکشی درودزن نقش مهمی در تولید محصولات کشاورزی استان فارس دارد، ولی به ‏دلیل نازل بودن ریزش های جوی و برداشت های بی رویه و غیر اصولی آب، با مشکلات جدی مواجه شده است. نظر به اهمیت آگاهی از مقدار بهره وری آب مصرفی در راستای مدیریت منابع آب، در مطالعه حاضر، با استفاده از شاخص عملکرد به ازای واحد حجم آب (CPD)، به محاسبه بهره ‏وری آب کشاورزی در این شبکه آبیاری و زهکشی پرداخته شد؛ و به ‏منظور بررسی اثرات تغییر در نظام آبیاری «از سطحی به تحت فشار» بر متغیرهای موجود در شاخص بهره وری، از مدل ارزیابی آب و خاک (SWAT) در سال زراعی 1393-1392 استفاده شد. یافته های مطالعه نشان داد که در نظام کشاورزی شبکه آبیاری و زهکشی درودزن، شاخص عملکرد به ازای واحد حجم آب بر حسب حاصل‏ جمع آب آبیاری و بارش موثر (CPDIP) برابر با 606/0 کیلوگرم در متر مکعب است؛ همچنین بر اساس نتایج مطالعه، تغییر نظام آبیاری از سطحی به بارانی می تواند به‏ترتیب، به افزایش شاخص بهره ‏وری بر حسب تبخیر و تعرق واقعی (CPDET) و شاخص CPDIP به مقدار 23 و 46 درصد منجر شود. بنابراین، می توان گفت که یکی از اقدامات مهم در راستای بهبود بهره وری مصرف آب کشاورزی در شبکه آبیاری و زهکشی درودزن توسعه نظام آبیاری بارانی است.
    کلیدواژگان: بهره وری آب، نظام آبیاری تحت فشار، شبکه آبیاری و زهکشی درودزن، شاخص CPD
|
  • A. Ghomsheh, M. Mojaverian, A. Hosseini-Yekani * Pages 1-32
    Given the important role of the agricultural sector in ensuring Iran's food security, it seems necessary to simultaneously focus on the quantity and quality of products. The study aimed at comparing the efficient production and standard production of energy and key nutrients in livestock and poultry sub-sectors of the country's provinces using data envelopment analysis method. The required information was collected from the Ministry of Agriculture-Jahad (MAJ), USDA database and the Statistical Center of Iran (SCI) in 2016. The results showed that the average technical efficiency of production in the provinces of the country was 90.8 percent and the average amounts of food security effectiveness in energy, protein, vitamin A, riboflavin, calcium and iron production were 93.9, 98.9, 88.2, 95.7, 59.9 and 99.8 percent, respectively. Also, the provinces were divided into three groups including efficient and effective, inefficient and effective, inefficient and ineffective. It is suggested that the production model of the provinces of the first group might be used as a model, taking into account the requirements of other provinces; in addition, in the provinces of the second group, the composition of production could be changed in such a way that the effectiveness of food security would be achieved in ineffective factors (mainly, calcium and vitamin A); finally, in the provinces of the third group, the strategies leading to improved technical efficiency should be used.
    Keywords: Effectiveness, Efficiency, Food security, Nutrients, Livestock, poultry sub-sector
  • M Mir, H. Rafiee *, E. Ensan, R. Shakeri Bostanabad, R. Yazdanpanah Pages 35-70

    The performance of Bank Keshavarzi of Iran (BKI)/ Agriculture Bank of Iran in the field of facility repayment indicates a decrease in the amount of facility repayment, which can be a serious issue for the survival of financial and credit institutions. Therefore, this study aimed at ranking the factors affecting the credit risk of agricultural facilities in fattening units in Ardabil province of Iran. The data was collected in 2019 through questionnaires and interviews with banking experts and facility recipients. The results of the logit model showed that the variables of being a previous customer of the bank, years of repayment, experience, amount of facilities and cash flow at the level of five percent and variables of hall area, farmyard and number of installments, education and ownership at level ten percent would affect the repayment of the facility; in addition, based on qualitative analysis, from the facility recipients’ viewpoints, the most important factors affecting non-repayment would include the lack of food input at a reasonable price and lack of government support, natural disasters and failure to evaluate the plan at the current price.

    Keywords: Credit risk, Logit model, Fattening units, Bank Keshavarzi of Iran (BKI), Agriculture Bank of Iran, Ardabil (Province)
  • Y. Mohammadkarimi *, A. Arabiyoun, M. Yazdanparast Pages 71-97
    Financial fragility causes financial crisis and subsequent decline in economic growth. Therefore, this study aimed at investigating the effects of instability in financial development policies and inflation uncertainty on the economic growth of agricultural businesses with emphasis on employment and entrepreneurship. Thus, it was an applied research in terms of its purpose and a descriptive study in terms of its nature. The research was done in the form of a library study using quarterly data from 2013 to 2019. Econometric methods including the Dickey-Fuller unit root test and the moving average method were used to estimate exchange rate fluctuations as well as the Johansson-Juselius method or the vector autoregression method with distributive intervals based on the stationary and unit root of the variables was used. The research findings indicated that in the short term, increasing inflation uncertainty reduced the economic growth of agricultural businesses by 6.19 percent. Therefore, it can be concluded that the instability of financial development policies and the uncertainty of inflation cause businesses to have difficulty in their decisions and fail to predict and plan their future activities as well as disrupt the production process of firms in the economy of the agricultural sector. According to the study results, the government should avoid financial liberalization before providing infrastructure, and increase agricultural exports and economic growth through trade liberalization.
    Keywords: Financial Development Policies, Inflation Rate, Economic Growth, Business, agriculture
  • S.A. Mohaddes-Hosseini *, S. M. Fahimfard, A. Sadeghi Pages 99-126

    Given the fact that one of the main limitations of growth and development of Iran's agriculture sector is 'capital', this study aimed at evaluating the effectiveness of the facilities granted to projects to improve and increase the livestock and poultry production in Razavi Khorasan province of Iran. For this purpose, the concerned criteria were identified by Delphi technique and using the structural equation technique, the impact of effective factors on the effectiveness of the facilities granted to the projects was measured. The combined index of the effectiveness of the facilities granted to the plans for improving and increasing livestock and poultry productions were almost moderate, estimating 48.9 and 47.3 percent, respectively. Among the effectiveness indicators of the facilities granted to the plan to improve and increase livestock production, the indicators of 'improving milk quality', 'increasing conversion ratio and added value of milk production' and 'increasing conversion ratio and added value of red meat production' and among the effectiveness indicators of the facilities granted to the plan to improve and increase poultry production, the indicators of 'improving egg quality', 'increasing conversion ratio and value added of egg production' and 'increasing conversion ratio and value added of chicken meat production' had the least effectiveness. In general, the facilities granted to the beneficiaries of the above plan during the studied period in Razavi Khorasan province were not effective due to various factors such as unfavorable economic conditions in the period under review, changes in laws and regulations, frost, drought and finally, the lack of support and assistance of the banking system. Therefore, it was suggested to the authoriries of the agriculture sector to create a balance between the return and the interest rate of repayment, the assistance of the banks with the loss-bearing beneficiaries and especially, the development of agricultural insurance.

    Keywords: Granted Facilities, Agriculture Sector, Delphi Technique, Structural equations, Effectiveness
  • A. Samdeliri *, F. Mohammadian Pages 127-151

    Despite the development and acceptance of various value extraction methods for public goods and ecosystem services, these approaches may be affected by a number of critical biases causing the results of studies to be different from the real value of resources. The values obtained in hypothetical markets may be affected by Social Desirability Bias (SDB) significantly. This bias is mostly the result of incorporating social traditions and the interviewee's expectations into the answers of questions by other respondents rather than trying to leave truthful answers. This study aimed at investigating the presence of SDB in the economic valuation of the environment through comparing the application of conventional Contingent Valuation (CV) techniques and Inferred Valuation (IV) method. For this purpose, the individual values stated by respondents and their prediction of behaviors of other respondents were compared, focusing on the estimation of the recreational benefits derived from Nematabad Dam Lake in Asadabad County of Iran. The resulting mean willingness to pay (WTP) for recreational value of the concerned lake per visitor (household) in conventional CV technique was estimated by 153,568 IRI rials (US$ 0.56) while in IV method, it was estimated by 116,478 IRI rials (US$ 0.42) for each visit in 2021. A comparison of the calculated WTPs confirmed the presence of overestimation in the CV method, compared with those of the IV method. In other words, a comparison of individual values expressed by respondents and their prediction of other respondents' behaviors would confirm the research hypothesis assuming the presence of SDB in the conventional CV approach.A comparison of the calculated WTPs confirms the presence of overestimation in the CV method compared with the IVM. In other words, a comparison of individual values expressed by respondents and their prediction of behaviors of other respondents confirms the research hypothesis, i.e., the presence of SDB in the traditional CV approach.

    Keywords: Social Desirability Bias (SDB), Inferred Valuation (IV) Method, Recreational value, Nematabad (Dam), Assadabad (County)
  • M. Mohammadi *, H. Mohammadi, S. Javid Pages 153-174
    Oilseeds are one of Iran's major imported items in the agricultural sector, and the per capita consumption of edible oil in the country is about twice the global per capita consumption. Therefore, considering the increase in the prevalence of cardiovascular diseases and obesity in the society, and on the other hand, the body's need for fatty acids and the necessity of using oils in cooking all kinds of food and sweets, it is necessary to determine the factors affecting the amount and type of oil used by households. In this regard, the present study was conducted in 2018 on 245 households living in Mashhad city. Sampling of the statistical population of the research was done by a simple random method and data and statistics were collected by completing the questionnaire. Data processing was also done using descriptive statistics methods as well as ordered logit and multinomial logit regression models. The results of the study showed that the variables of importance to health, education, awareness of the presence of palm and the number of family members had an effect on the type of oil consumed. According to the results of the research, the share of liquid oil in the total household oil consumption is 41 percent, and the share of local oil consumption in the household diet is estimated to be around 2.4 percent due to its high price. Despite being useful, natural oils make up only about 24 percent of the total household oil consumption. Therefore, it is suggested that the benefits of using natural and local oils compared to other oils should be explained to the society through appropriate educational and promotion programs as well as by informing consumers more.
    Keywords: VEGETABLE OIL, consumption, Ordered logit, Multinomial Logit, Food Industry
  • M. Salehnia * Pages 175-205
    Agriculture may be particularly vulnerable to climate change due to its dependence on natural weather patterns and climate cycles for its productivity. Global warming may also threaten food security in the case of its negative effect on agriculture. Therefore, there is the need to empirically examine the effect of climate change on agriculture. This study aimed at investigating whether or not the climate change would be influencing the level of strategic crops production in Iran. For this purpose, the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model was used to estimate the impact of climate change on wheat, barely, maize and rice production. The results of historical data (1961-2014) estimation revealed that no significant negative effect of climate change on the selected crops production were observed yet either in the short term or in the long term while rice, barley, wheat and maize products, respectively, had the highest speed of adjustment in response to any shock and deviation from their long-term equilibrium state as well as in terms of the impact of carbon dioxide (CO2) concentration, the maize crop would have the greatest increase in production and rice would have the least positive impact per one percent increase in carbon dioxide. In addition, it was found that over the last half century, some negative effects of climate change were seemingly offset by more intense use of water and soil resources, though it would be no longer possible. Therefore, 'application of advanced technologies' and 'extension of climate-smart agriculture' could be considered as the appropriate solutions to prevent the catastrophic consequences of climate change on the agricultural sector. Also, according to the study results, some applicable adaptive measures were suggested to oppose any adverse shock to the crops production in Iran.
    Keywords: Climate change, Economic Impacts, agricultural sector, Autoregressive Distributed Lag (ARDL) Model, strategic crops, Iran
  • M. Kiani Deh Kiani, S. Khalilian *, H. Najafi Alamdarlo, H. Mosavi, M. H. Vakilpour Pages 207-236

    Water, food and energy (i.e. fossil fuels and electricity) are the three basic elements in the economic system that international reports emphasize the need for attention to the relationship between them in order to achieve sustainable development. Considering the various consumption trends and shocks affecting the connection of water, food and energy in Iran, this study aimed mainly at tracking the price effects that can be transmitted by each of the components of the connection to each other in the face of exogenous price shocks. To obtain price transfer patterns, the Social Accounting Matrix (SAM) was used. In this regard, the incremental coefficients analysis approach was used, considering its ability to show the distributional effect of price shock through the economic system according to the purpose of the present study. Also, the technical-economic coefficients of water, food and energy connection were calculated by considering interactions with other economic sectors. The results showed that not only the price coefficients were different in the general state, but also in the analyzed state, it indicated the transfer of the price in an unequal way; and since food and energy had different subsectors, their price interactions were also completely different; in other words, the price effects of energy sub-sectors on food sub-sectors had significant differences. Therefore, if economic policy is made without paying attention to price coefficients, indirect effects in the economic system will lead to negative consequences. So, it is suggested that before adopting the economic policy, the results of the price transfer should be taken into consideration in the form of guide tables and appropriate policy should be made according to the possible consequences.

    Keywords: Social Accounting Matrix, Multiplier Decomposition, Economy Structure
  • F. Mazraeh, H. Amirnejad, A. Nikouei * Pages 237-265

    Given the climate change and the need to protect the environment, especially in arid and semi-arid regions, it is necessary to adopt a new mechanism for the equitable allocation of scarce water resources and the resulting benefits among stakeholders. This study used a Cooperative Game Theory (CGT) framework in order to analyze water management under water scarcity and drought conditions in Qarehsou River Basin of Golestan province of Iran. The required data were collected through a survey research and completing the questionnaires in the cropping year of 2017-2018. Loehman stability index was used to investigate the willingness of stakeholders to participate in coalition and the determination of stability. The results showed achieving full cooperation would increase the total benefit of basin. The study of the stability index showed that in general, the grand coalition based on Nash-Harsanyi was more stable than the Shapley value and Nucleolus in drought scenarios. As a result, the cooperation between stakeholders should be increased in the form of basin coordination councils to protect the ecosystem and preserve the economic interests of basin in conditions of water scarcity. The CGT solutions and power index examined demonstrate the importance of combining the strategic behavior of stakeholders in designing acceptable and sustainable policies to reduce the effects of drought in the basin. Therefore, it is recommended to apply Nash-Harsanyi solution to redistribute the benefits of cooperation between stakeholders in the basin; in other words, the distribution of cooperative benefits between stakeholders is based on relative weights, which is calculated based on the maximum demand of water users in the non-cooperative model within a cooperative theory.

    Keywords: Cooperative Game Theory (CGT), Qarehsou River Basin, drought, Water resources management
  • A. Seikhzeinoddin *, H. Dehghanpur Pages 267-286
    Doroudzan Irrigation and Drainage Network (DIDN) plays an important role in the production of agricultural products in Fars province of Iran, but it has faced serious problems due to low precipitations and indiscriminate water extraction. Considering the importance of estimating the amount of water consumption productivity for water resources management, this study aimed at calculating the agricultural water productivity in the DIDN network using Crop per Drop (CPD) Index, and to investigate the effects of the change in the irrigation system "from surface to pressurized" on the variables in the productivity index, the assessment model of Soil, Water, Atmosphere and Plant (SWAT) was used in 2013-2014 cropping year. The study findings showed that in the DIDN network, the CPD in terms of the sum of irrigation water and effective precipitation (CPDIP) is equal to 0.606 kg per cubic meter. In addition, based on the study results, changing the irrigation system from surface to rainwater can lead to an increase in the productivity index in terms of actual evaporation and transpiration (CDPET) and CPDIP index by 23 and 46 percent, respectively. Therefore, it can be said that one of the important measures in order to improve the efficiency of agricultural water consumption in the Doroudzan Irrigation and Drainage Network (DIDN) is the development of pressurized irrigation system.
    Keywords: Water Productivity, Pressurized irrigation system, Doroudzan Irrigation, Drainage Network (DIDN), CPD index